Page 1

Holstebro Gymnasium og HF’s officielle uofficielle skoleblad


dette nummer

Formændenes sidste ord:

Kære gymnasievenner VÆSKE-TEMA? ”Hvorfor nu det?” tænker I uden tvivl. Men temaet er faktisk helt i tråd med forsommerens mange fester (bål-fester, grill-fester, hytteture, galla, campist-fester, you name it) med iskolde og lunkne drinks, badning, vandkrig, sved, andre kropsvæsker osv. Så er tiden også kommet til det sidste blad for dette skoleår, hvilket betyder, at dette er det sidste skoleblad med os ved formandsroret. Og ja, VI VED, AT I ER KEDE AF DET (snøft snøft) … men bare rolig, Oculus vil leve videre med ølgode ølsmagninger, kiksede quizzer, latterlige lister og den karakteristiske kulturkalender. Vi håber, de fire formidable blade, vi har fået ud i år, har forhøjet kvaliteten af og humøret i jeres banale, leverpostejsfarvede spisepauser. Til slut skal der lyde et stort TAK til den MEGA AWESOME og dedikerede Oculus-redaktion, som i årets løb har skrevet artikler, kreeret forsider og på anden vis hjulpet til med at få maskineriet til at køre. Vi glæder os til at læse Oculus næste år, når nye, friske kræfter overtager formandsskabet!

Knuz & kram

Sally Cordes 3.k og Frida Fisker 2.e

s. 3 s. 6-7

LOL-test Papvin til billige hipsters

s. 8

Den usynlige dræbervæske

s. 9

Good guy Oehlenschläger og elskovsvæskerne Galla på Budget Modesektionen Oculus lærer-memes Vodkatysk

s. 10-11 s. 12-13 s. 14-15 s. 17

Det bedste fra Hestegalleri.dk s. 20-21 Kend dit Kamera s. 22-23 Den store Oculus musiktest s. 24 Kedsomhed s. 18-19

s. 25 s. 26 s. 27

Fuck jer alle sammen Tour de Future Kulturkalenderen

s. 28

DJ-alfabetet: DJ dit navn

Elevbesørget skoleblad for eleverne på Holstebro Gymnasium og HF. Udgives efter planen 4 gange årligt. Oplag: 400 stk. 4. nr. i skoleåret 13/14. Bidrag, annoncer, ris og ros modtages med kyshånd til redaktørerne, evt. lectio-mail. 2

Chefredaktionen

Frida Bjørn Fisker, 2.e Sally Bjerre Cordes, 3.k


3

Du er et godt menneske. Du er lol og med på den værste. Du elsker Finn Lyngholm. Dine yndlingsemner, når du skal skrive artikler til Oculus, er heste- og/eller modeartikler. Du er den oplagte næste Oculusformand/kvinde – og tak for det! De nuværende formænd ser frem til at høre fra dig om henvendelsen til hvervet som formand.

Dine favoritemner, når du skal skrive artikler til Oculus, er quizzer og lister. Du er mega interesseret i, hvad der rører sig i verden. Du er et respekteret menneske. Du er lol og med på den værste. Du er den oplagte næste Oculus-formand/kvinde! De nuværende formænd kan ikke vente med at høre fra dig vedrørende din nye stilling som chefredaktør.

Flest B’er:

Flest A’er:

Flest C’er:

Af Sally Cordes 3.k og Frida Fisker 2.e

Du er mega interesseret i forskellen på postkort og kvinder. Dine favoritemner, når du skal skrive artikler til Oculus, er øl- og/eller vinsmagning. Du har et slemt temperament. Du er lol og med på den bedst. Du er den oplagte næste Oculusformand/kvinde – og tak for det! De nuværende formænd ser frem til at høre fra dig om henvendelsen til jobbet.

3) Hvilket verdenshjørne kan du bedst lide? a. Vest b. Øst c. Nord

6) Er du lol? a. Ja b. Nej c. Lol

1) Hvad er din yndlingsgrøntsag af de følgende tre? a. Grøn squash b. Lilla rødløg c. Orange peberfrugt

4) Hvad er dit yndlingsspil? a. Kongespil/vikingespil b. 2048 (lol old-tidsfordriv spil på crazygames.com) c. Lol, jeg gamer LOL

2) Hvilken af følgende navne, synes du, klinger bedst? a. Tue b. Kåre c. Kleopatra

5) Hvad vil du helst? a. Lave din egen amagerhylde b. Gå til ringridning c. Være med i Paradise

Tag lol-quizzen og se, hvad du kan blive.

er du lol?


TRAFIKSKOLEN HOLSTEBRO  

! d i t d r ko e r   å p   st i l i b   r t!   e r k o k i k s e   ør en   k r   e e v t i s l tig u  b r d u   r h   o s v n  h Stedet kursus  =  bye s   5  uger ...  og  HUSK!   Vi  har  desværre  ikke  ”fast  pris”  på  kørekortet.   MEN   Her  i  køreskolen  er  alle  elever  velkomne..   Uanset  hvor  i  verden  de  kommer  fra  !   Og    uanset  hvad  de  hedder  !   Alt  andet  er  useriøst  !!  

Se holdstart,  og  meld  dig  til  online  på

Trafikskolen-­‐Holstebro.dk


Guide PAPVINE TIL BILLIGE HIPSTERS Af Sally Cordes 3.k, Elizabeth Zinck 2.x og Johannes Lamhauge 3.x

E

r du også træt af ikke at virke sofistikeret nok, når du bæller bajer nede på River Saloon? Har du brug for at kunne gøre et godt indtryk, uden du behøver at sprænge tegnebogen? Vi i Oculus ved, at den normale gymnasieelev ikke har den store formue i lommen, og derfor kommer vi til undsætning. Vi viser dig, hvad der er op og ned i den farverige verden af tilbud- og papvin. Vi har med stort omhu udvalgt toppen af bunden i det brede lavprissortiment i Netto såvel som Fakta. Filosofien var: Jo billigere jo bedre. Vi kigger på udvalg bestående af 4 vine: 1 rød, 1 rosé og 2 hvide. Men vi ved godt, hvad der foregår til festerne. Derfor vurderer vi både smagen og bunde-potentialet… Velbekomme!

Cruzares Vino Tinto

Lieblich

Årgang: No fucking clue Land: Spanien Alkoholprocent: 12 % Pris: kr. 25,30 (Netto)

Årgang: Dunno?! Land: Tyskland Alkoholprocent: 9 % Pris: kr. 32,- (Fakta)

Vi så den røde vin og tænkte med det samme: “Ja!”. Pappet virkede af høj kvalitet, og det røde skruelåg komplimenterede fint kartonens afdæmpede, grønlige farver. Farven af selve vinen virkede i første omgang lovende, men på trods af, at vi slyngede vinen rund på den korrekte måde (i kaffekoppen, red.) tilkendegav sig hverken fremtrådte gardiner eller nævneværdig bouquet. Da indtog vi vinen. Her tog oplevelsen for alvor en drejning mod det værre! Smagen bestod udelukkende af en tørhedsfor   nemmelse, som kan sammenlignes med en ørkenvandring…   Gennem Sahara… Uden vand. Vinen var på ingen måde forfriskende, og vi tvivlede på, hvorvidt væsken overhovedet havde   set skyggen af vindruer – for ikke at nævne, om det var lavet af det. Derimod skal det siges, at den karakterløse smag glider   nemt ned. Vinen forsvinder ubemærket ned i halsen og giver   godt humør.  

Smag ★★☆☆☆☆

Bunde-potentiale ★★★★★☆

Vi startede her, som man traditionelt bør indtage en billig, tysk hvidvin: Lunken! Bouquet’en havde en kvalmende sød karakter, og man kunne ane en brændt lugt af ozon. I plastisk koppen viste der sig hverken noget gardin eller indbydende farve. Normalt burde en hvidvin have et skær af grøn, men Lieblich var kun pisgul – slet ikke elskværdig. Vinens umiddelbare aroma var næsten ikkeeksisterende udover en gennemtrængende sødme. Undgå for alt i verden at holde vinen i munden mere end 5 sekunder. Herefter ændrer smagen drastisk karakter, så garvesyren desværre kommer til udtryk sammen med en næsten brændende eftersmag. Det forhindrer dog ikke vinen i at blive drukket med stor hast. Det gode bunde-potentiale er da også nødvendigt, da det skal kompensere for den lavere alkoholprocent.

6

Smag ★☆☆☆☆☆

Bunde-potentiale ★★★★★★


Vinen græder: Dråberne, der dannes på gasset over vinens

Vin-terminologi

overflade, når den får lov til at stå.

Vingummibamse: Vinen er ikke bare sød som slik; den smager af Haribo!

Bouqeut: Egentlig bare et ord for vinens dugt/lugt… Aroma: Vinens smag.   Tanniner/garvesyre: En sur smag, der gør munden tør.   Frugtsyre: Den lidt sure og frugtagtige smag.   Animalsk: Vinen smager af kattepis – seriøst!   Gardiner: Hvordan vinen hænger på glasset, efter det er  

Kostald: Den givet nok lidt sig selv. En smag af hø og læder. Balance: Forholdet mellem vinens enkelte bestanddele. Der tænkes især på forholdet mellem frugt- og garvesyre.

Krop: Her menes vinens grad af vægt og fylde i munden. Eg: Indikerer, at vin er blevet lagret på egetræsfade. Oxidere: Når vinen får lov til at stå åben i glas eller flaske. Det

bliver rørt.

kan ændre vinens aroma.

Molino Macabeo

Castaño Monastrell

Årgang: 2013   Land: Spanien   Alkoholprocent: 12 %   Pris: kr. 29,- (Netto)

Årgang: 2013 Land: Spanien Alkoholprocent: 13 % Pris: kr. 29,- (Netto)

I forhold til de forrige vine, som ikke har budt på de største   smags-eventyr, er der her tale om en hvidvin, der har mere at byde. Om det så   er noget godt, kan   vinen er i flaske diskuteres. At udstråler høj   kvalitet, hvilket står i stærk kontrast til de tidligere   papvine. Proppen var af kork, og   bunden var høj. Da den først blev åbnet, var indtrykket ikke videre positiv.   Bouquet’en bestod havde animalske nuancer i form af kattepis.  Da den først blev hældt fra flaske, afspejlede aromaen bouquet’ens natur: Animalsk og med kraftige tanniner. Vi   var meget skuffede, eftersom vi forventede mere af den   indbydende flaske. Skindet bedrog i første omgang. Efter   vinen havde stået et stykke tid, havde den væste garvesyre   fortaget sig, og vinen virkede mere velbalanceret (måske blev man mere fuld i mellemtiden, red.). Alt i alt er vinen, efter  den har fået lov til at oxidere, blevet smagsmæssig acceptabel. Dog giver vinens kraftige smag et lavt bunde   potentiale.  

Smag ★★★☆☆☆

Rosévinens flaske udtrykker modernitet gennem etikken, hvilket bliver ført videre ved skruelåget – er det mon en moderne detalje eller en billig løsning? Farven er let rosa og meget indbydende. Ved første fornemmelse af bouquet’en stikker frugtigheden i næsen i form af en æblelignende duft. Smagen er ligeledes let og frugtig, men den krasser lidt i ganen, men det er blot et twist til en meget god balance. Garvesyren er holdt i skak imens frugtsyren får lov til at blomstre. Vinen er ikke sød, men er heller ikke for skarp. Aromaen er næsten sommeragtig og vækker minder om en skøn på terrassen i bagende med en svalende brise. Vinen glider både let ned og smager godt, og den er absolut den bedste oplevelse, vi har haft i denne test. Selv efter at have fået lov til at oxidere i længere tid, bibeholder den stadig sin friske aroma. Vinen egner sig både til nydelse og et godt bidrag til fest.

Smag ★★★★★☆

Bunde-potentiale ★☆☆☆☆☆

Bunde-potentiale ★★★★★☆

Redaktør for Hogym’s officielle uofficielle skoleblad søges To nye Oculusformænd/chefredaktører til at overtage posten fra de afgående formænd søges pr. 20. maj 2014. De to formandsstillinger opslås efter de nuværende formænds ønske om at lade friske, unge kræfter komme til roret for at føre det traditionsrige og velrenommerede skoleblad videre til de følgende årgange. Oculus søger formænd, som er engagerede, motiverede, iderige og har mod på at give arbejdet en skalle. Stillingen som formand kræver, at man er handlekraftig i forskellige henseender; formanden skal stå i spidsen som leder for redaktionen, fastsætte deadlines, arrangere skriveweekender, kontakte annoncører og ikke mindst samle artikler og annoncer til et færdigt blad. Arbejdsbyrden er så stor eller lille, som man som redaktør gør det til – mange opgaver kan uddelegeres til redaktionen, så det tidsmæssige forbrug på arbejdet ikke behøver at være særlig stort. Husk desuden at jobbet pynter godt på CV'et! Er formandsposten noget for dig? Kontakt de nuværende formænd for at høre mere: Frida Fisker, 2.e, frid0189@hogym.dk & Sally Cordes, 3.k, sall02352@hogym.dk 7


annonce

Den usynlige  dræbervæske   Dihydrogenmonooxid  (DHMO)  er  farveløs,  lugtfri,  smagsfri  og  slår  utallige  tusinder  af  mennesker  ihjel  hvert   år.  De  fleste  af  disse  dødsfald  skyldes  uheld,  hvor  DHMO  inhaleres,  men  farerne  fra  DHMO  stopper  ikke  der.   Længere  tids  udsættelse  for  DHMOs  faste  form  kan  forårsage  kraftige  vævsskader.  Symptomer  på  DHMO  ind-­‐ tagelse  kan  inkludere  kraftig  svedning  og  vandladning,  og  muligvis  en  oppustet  fornemmelse,  kvalme,  op-­‐ kastning  og  ubalance  i  kroppens  elektrolytter.  For  dem,  der  først  er  blevet  afhængige,  betyder  mangel  på   DHMO  den  visse  død.     DHMO:   Er  også  kendt  som  hydroxylsyre,  som  er  den  største  bestanddel  af  syreregn.   Bidrager  til  drivhuseffekten.     Kan  forårsage  kraftige  forbrændinger.     Bidrager  til  erosionen  af  vores  landskab.     Accelererer  korrosion  og  rustning  af  mange  metaller.     Kan  føre  til  elektriske  fejl  og  nedsat  effektivitet  af  bilers  bremser.     Er  blevet  fundet  i  svulster  hos  døende  kræftpatienter.     Forureningen  er  ved  at  nå  epidemiske  proportioner     Mængder  af  DHMO  er  blevet  fundet  i  alle  vandløb  og  søer  i  Danmark  i  dag.  Men  forureningen  er  global,  og   kontaminanten  er  endda  blevet  fundet  i  isen  på  Antarktis.  DHMO  forårsager  jævnligt  skader  på  ejendomme   for  millioner  rundt  om  i  verden.     På  trods  af  farerne  bruges  DHMO  ofte:   Som  et  industrielt  opløsnings-­‐  og  kølemiddel.     I  atomkraftværker.     I  produktionen  af  mange  fødevarer.     Som  ildhæmmer.     I  mange  former  for  ondskabsfulde  dyreforsøg.     Ved  spredning  af  pesticider.  Selv  efter  grundig  afvaskning  forbliver  afgrøderne  forurenet  med  denne   kemiske  forbindelse.     Som  tilsætningsstof  i  visse  former  for  junkfood  og  andre  fødevarer.     Mange  virksomheder  dumper  affalds-­‐DHMO  i  vandløb  og  have,  og  intet  kan  gøres  for  at  stoppe  dem,   fordi  det  stadig  er  lovligt.  Indvirkningen  på  dyrelivet  er  ekstrem,  og  vi  har  ikke  råd  til  at  ignorere  situ-­‐ ationen  længere.     Rædslen  må  stoppes     Den  danske  regering  nægter  at  forbyde  produktion,  distribution  og  brug  af  denne  skadelige  kemiske  forbin-­‐ delse  på  grund  af  dens  ”vigtighed  for  nationens  økonomiske  helbred.”  Faktisk  udfører  flåden  og  andre  militæ-­‐ re  organisationer  eksperimenter  med  DHMO,  og  der  bliver  udviklet  udstyr  for  milliarder  til  at  udnytte  DHMO   under  krigssituationer.  Hundredvis  af  militære  forskningsstationer  rundt  om  i  verden  modtager  tons  af  det   gennem  sofistikerede  underjordiske  distributionssystemer,  og  mange  gemmer  store  mængder  til  senere   brug.     Det  er  ikke  for  sent     Handl  NU  for  at  forhindre  yderligere  kontaminering.  Lær  mere  om  denne  farlige  kemiske  forbindelse  på   http://en.wikipedia.org/wiki/Dihydrogen_monoxide_hoax.  Hvad  du  ikke  ved,  kan  skade  dig  og  andre  over   hele  verden.  Se  side  ##  for  nærmere  informationer  om  vores  handlingsplan  for  afskaffelsen  af  DHMO.    

Elisabeth Zinck,   Koalitionen  for  afskaffelse  af  DHMO   Døesvej  69   7500  Holstebro  

8


Good guy Oehlenschläger rådgiver unge mænd udi elskovsvæskernes verden ’Raad til unge Ægtemænd’ O, du, som med din Lillievaand er nyligt lagt i Rosenbaand, hvis Torne ikkun staaer i Brud — gid aldrig de maa springe ud dig vil jeg give en Idé, om hvordan Manden sig bør té, naar Konen bliver øm og varm, og Sukke hæver hendes Barm. Læg hende i en Seng saa lun, hver Pude fyldt med Edderdun. Skyd under hendes Bag i Smug en Pude gjort til samme Brug. Men hvis hun har en fyldig Bag, ja, da er det en anden Sag. Skønt er Naturens nøgne Værk, og derfor bort med hendes Særk. Derpaa du fra hinanden slaar, de tvende marmorhvide Laar. Tryk dig til hendes Barm saa rund, sug Vellyst af den røde Mund. Men blusser heftigt hendes Kind, stik Fingeren en Smule ind. Nu er der dem, der paastaa at man ret for Alvor bør ta' fat. Sligt maa du ikke agte paa, lad Fuskere kun gøre saa.

og sprøjt saa Styrkesaften sund dybt ind i Grottens dunkle Bund.

Sin tids Joan Ørting

Nej, kys og kæl og prik og stik, til du ser Graad i hendes Blik,

Nej, kys og kæl og prik og stik, til du ser Graad i hendes Blik, indtil du ser, hun svæver i Vellystens søde Raseri, til hver en Muskel er i Strid, og hun dig giver sagte Bid, indtil du lig en Ædelsten omsluttes fast af hendes Ben. Selv maa hun med et kærligt Smil slaa Haanden om din Elskovspil, at den kan svulme rund og trind og dybt i Hjertet trænge ind.

Adam Oehlenschläger skrev ikke kun om Danmarks brede bøge og bakkedale. Hans smagfuldt stilige beskrivelser af livet på lagnerne er forbilledlig god public service.

Gør ej for kort den søde Strid, men stød kun langsomt og giv Tid, og gør for ej at mangle Krudt en Hovedpause hvert Minut. Naar saa en Kildren i dit Spær forkynder Øjeblikkets Nær, stød Sceptret ind, saa langt det naar, lad Haar sig trykke imod Haar, og sprøjt saa Styrkesaften sund dybt ind i Grottens dunkle Bund. Om du gaar frem ad denne Vej, da siger hun dig aldrig Nej, men er paa første Vink tilstede at aabne Grottens Bund med Glæde.

9


GALLApå budget Står du og mangler en gallakjole, men kan simpelthen ikke finde én? Vil du være sikker på ikke ligne de andre? Eller er du bare pisse nærig? Så læs denne smækre artikel! Vi har været på jagt rundt i huset og har fundet en række remedier i en (næsten) helt almindelig husholdning. Det eneste, du har brug for, for at lave din egen, sygt swaggalicious gallakjole, er følgende essentielle materialer:

Maler/Gaffatape – du kan selv bestemme farven, dog er kjolen en smule stram, og du skal nok ikke regne med at komme på toilettet (gaffatoppen er en god base til alle kjolerne).

Sølvpapir TIP: Du kan også kombinere de to ovenstående ting og tilføje nogle accessoires fra køkkenskufferne, på den måde får du en flot temakjole!

– shine bright like a diamond! Du kommer til at skinne på dansegulvet.. Seriøst, du vil ikke være til at overse! 10

Skrevet og fotograferet af: Frida Falk 2.x Maiken K.P. 3.k Amalie B.F. 3.k


Mod på mere mode? Få flere modetips i Modesektionen, hvor Anna og Mathilde guider til det perfekte Facebook-profilbillede. Se s. 12-13.

Toiletpapir – hvad enten det er et-, to- eller tre-lags, kan det snildt bruges til formålet (3-lags er dog at foretrække). Kombinér evt. med et håndklæde i en lækker farve og en toiletbørste … bare fordi!

TIP: Hvis du er helt ude og skide så gå en tur i fars garage og ifør dig, hvad du nu lige kan finde! Hvis du nu har været ude og skide, eller din far ikke har nogen garage, så bare kom nøgen, det er vi mange, der vil glæde os til!

11


ANNA & MATHILDES MODESEKTION Nr. 3

FASHION TJEK DO NOTS TIL PROFILBILLEDET Af Anna Tornvig og Mathilde Frej, 1.i

Denne gang udfordrer modesektionen et nyt emne: profilbilledet. Vi alle går gennem det, det er tid til at få et nyt profilbillede. Om det er fordi, at man lige er blevet venner med sit crush, eller fordi det ikke er blevet opdateret siden 2012. Der er mange grunde, men vi vil sikre dig, at du er klar til at få hjælp til det, du IKKE skal gøre, når du hiver kameraet frem og poser.

Ude på marken, ved blomsterne og ved træet Du har hevet din veninde, ven, søster, bror og måske endda din mor ud i naturen for at skyde dit nye profilbillede. Du poserer med hånden i siden og viser dit flotte smil frem. Nej nej nej. Der er ikke noget værre end et billede, hvor man nærmest omfavner et træ, eller står midt ude i på en mark og bare smiler. Find hellere et andet sted. DO: Du kan kun gøre det her, hvis du er pisse lækker og har poseringerne i orden.. og hvis det er en blomstermark i Frankrig.

Billedet fra festen Du har lige været til fest, hvor der efterfølgende er lagt billeder ud. Du finder et gruppebillede med dig og dine venner, hvor du synes, du ser pisse lækker ud. Du beskærer lige alt andet end dig selv væk og uploader det som profilbillede. LAD VÆR, det er ikke mere kikset, når man kan se, at du har beskåret dine venner væk, da deres arme hænger rundt om dig.

12


Photoshoot med veninden Din veninde og dig har aftalt at tage nogle billeder sammen, da I begge vil have nyt profilbillede. Der bliver taget en masse billeder, hvor I begge har samme location… Allerede der går det galt. Det kan godt være, at I har fundet den fedeste location, men stop. Lidt senere ændrer I så jeres profilbillede samme dag. Så sidder man der, og ser næsten jeres photoshoot for en selv, og hvor akavet det må have været at være jer. Og nu når vi er i gang... De der håndtegn, er det lidt old, find på noget nyt. Det er ikke fedt.

Skolefotoet Det er som om, at hver gang efter det årlige skolefoto-skydning har foregået, ændrer folk deres profilbilleder mere end nogensinde før. Vi ved ikke, hvad der er med det, men måske er folk bare vilde med det fortvivlet blik og nogle gange for store smil. Ovenpå at skolefotoet sjældent er det pæneste, så er der også lige en fantastisk tekst skrevet over billedet, da du egentlig ikke har fået rettighederne til billedet endnu. Hvis man ikke er så heldig at have billedet elektronisk, så vælger nogle at finde telefonen frem og begynde at skyde løs. Derved befinder der sig næsten altid en skinnende plet på billedet enten fra en blitz eller en lampe. Det kan ikke være mere kikset. DO: Hvis du absolut skal lægge dit skolefoto op som profilbillede, så gør det, fordi du er pisse klam på det. Det er meget sjovere. FØLG OS PÅ FACEBOOK www.facebook.com/annaogmathildesmodesektion 13


oculus memes

14


visuel

‌ en ode til Hogyms flotteste staff

15


Vodkatysk – Das Experiment #sohart2e Følgende er en minut-for-minut skildring af fire (anonyme) 2.g’eres eksperiment med at lave tyskaflevering under fælles indtagelse af vodka (i store mængder). Wir fangen um acht Uhr an: 20:01 20:15 20:24 20:25 20:30 20:32 20:40 20:54 21:02 21:11 21:12 21:13

21:17 21:25 21:39 21:48 22:20 23:13 23:30 23:56 00:02

1 øl 1 vodka/juice/rød sodavand-drik. Kongruensfejl er i overtal Musikken er for høj. Én tager sit høreapparat ud. 1 vodka/juice/rød sodavand-drik. Har skrevet resume af den utroligt nedern tysk tekst. 200 ord. Musik er sjovere end tyskaflevering Endnu 1 vodka/juice/rød sodavand-drik. Det er svært at skrive nu. Hunden synger med på Mø ”Waste of Time”. Tysk går pis’ godt. We’re catching bullets in our teeth. Fællessang. Hikke. Mere vodka wuhu. ”Hvorfor har vi ikke slikkkkkk?” Hunden skal tisse Endnu en vodka/juice/sodavand-drik Vi begynder at høre Dúné og Jesper fra x-factor. Hvad sker der her. Nogle kan ikke være venner mere. ”Kan i huske dengang jeg var lidt emo?”. Filosofisk spørgsmål: Er Gustav mon kastreret og student? Hvilken tyskaflevering? Yayyy chips i skabet wuhuuu. Alt for meget Dúné – det er næsten helt ulækkert. Og så alligevel - nostalgien ved Dry Lips.. Tysk. FUCK ER DER IKKE MERE VODKA HVOR ER DEN VODKA HENNE. DÚNÉ ER GODT. FLERE ISTERNINGER. Én af os græder; muligvis af grin, muligvis af frustration over, at tysk er svært.. ingen ved det.. ingen spørger.. no one cares. ”Ej kan vi ikke høre nik&jay” – anonym 2.g’er der kunne gå på HG. Mere vodka/juice. LET GO OF YOUR LOVE. SKRU OPPPP (mandig stemme). Katy Perry.. Én af os dropper ud af livet nu. Vi har fundet mere vodka.. Men nu er der ikke mere vodka, shiattttt. MGMT – Electric Feel. Åbner øl med tænderne. Det er sjovere at danse end at skrive tysk Ubevidst vippen med fod. Tysk. ”Jeg har mere vodka derhjemme!”. Orker ikke at cykle. Maveflashningen når sit højdepunkt. Én konstaterer, at hendes er svedig. Sørger over manglen på vodka. Face-raping. Hgfhgdgfgjgjhjghgjjfjgfjgdfjghdjghdjgdfjgfjghdjgdhgjdhfgjfd Tysk. Depressive tanker – eksempelvis: ”Hvorfor har vi ikke lavet tysk? Øllllll nu” Mere tysk nu. Der er stadig flere øl.. alt for mange øl… Vi hører po(o)p – som i Katy Perry (så er det slemt) Vi skændes af en eller anden grund om København Vi forsones alle sammen og overvejer at tage i byen.

KONKLUSION: Tysk er meget sjovere kombineret med vodka. Kreativiteten er på sit højeste. Man får lidt tømmes, men opnår faktisk en udmærket karakter. PRØV DET!

16


Det bedste fra

HESTEGALLERI.DK #1 En som vil skrive med mig i dag/aften? #2 Aftendebat - Fællesbadning? #3 ”Stald-legen” #4 Mit gamle hul i øret væsker #5 Hvad sker der når man sulter? #6 Slid dit læder #7 Kender i noget til anal fistel? #8 wrecking balls, pervers musikvideo? #9 min kat snorker!! #10 Stangmål? #11 Jer tegnere - vil I prøve noget sjovt? #12 Dyremishandler - mig?! :o #13 Tykke piger kan ikke få en kæreste? #14 Lemrideklub..

18


#15 er jeg den eneste der stener her???? #16 Libero ? #17 Flyvene pony! #18 Har i redet i dag???

+re

+rt?

– Så kør med Frank, ellers får du bank  De næste hold starter onsdag d. 21/5 og tirsdag d. 17/6!

19


OCULUS-GUIDER:

KEND DIT KAMERA af Line Kristensen 1.y

Bare fordi at du har fået et fancy spejlreflekskamera i fødselsdagsgave, betyder det ikke, at du nu kommer til at tage meget bedre billeder af den grund. Selvom mange ikke er klar over det, er et spejlreflekskamera ikke meget bedre end dine forældres kompaktkamera, hvis du alligevel bare sætter den på auto (portræt, landskab, sport osv.). Den eneste forskel på de to er, at det er en bedre opløsning, og det var vel ikke kun, derfor du købte det? Men ville det ikke være monsterfedt, hvis man selv kunne bestemme præcis, hvordan billedet vil komme til at se ud? Der er lys forude for dig, der tænker sådan! Hvis du nu starter med at finde dit kamera frem og sætter den på M, og lover mig aldrig nogensinde at sætte den tilbage på auto (A) igen, vil jeg til gengæld love dig, at du vil kunne tage federe billeder på kort tid! Jeg vil lære jer om lukketid, blænde og ISO, som er tre grundlæggende ting, som man gerne skal have styr på, hvis man vil have bedre billeder.

LUKKETID Det første jeg vil tage hånd om er lukketid. Dette kaldes også for eksponering. Lukketid bestemmer, hvor lang tid kameraets sensor vil modtage lys inden den tager billedet. Hvis man fx sætter lukketiden til 1/200 vil sensoren modtage lys i 1/200 sekund, inden den tager billedet. Hvis man har en kort lukketid (fx 1/1600) vil sensoren modtage lidt lys og billedet vil blive mørkere. På den anden side er man sikker på, at billedet ikke vil blive sløret. Hvis man har en lang lukketid (fx 1/5) vil billedet blive lyst. På den anden side vil billedet med garanti blive sløret, hvis det ikke står på et stativ.

BLÆNDE Blænde er en åbning i objektivet, der bestemmer hvor meget lys den vil lukke ind. Et stort blændetal (fx. f/14) vil give en mindre lysmængde. Altså jo mere lys man vil have, des mindre skal tallet være, for så bliver blænden større. Hvis man fx har en blænde på f/2 vil billedet blive meget lyst og baggrunden vil blive sløret (pænt til portrætter). Hvis man på den anden side har en blænde på f/14 vil billedet blive mørkere og baggrunden Tips & tricks mere skarp. På det objektiv, der hører med, når man nu køber et kamera har typisk en blænde mellem omkring 4 og 22. Hvis man  Lad ALDRIG din lukketid vil have en lavere blænde, skal man anskaffe sig et andet objektiv kommer under 1/100 medmindre du har et stativ. (som for det meste har fast brændevidde – altså man kan ikke zoome), men prisen er rimelig overkommelig, hvis man vælger et  Hvis du bliver nødt til at sætte din ISO op over 1600 med en mindsteblænde på f/1.8. (få tilfælde 3200) kan du lige så godt lade være. Så er ISO det bare for mørkt. ISO er hvor kraftigt sensoren opfanger lyset. ISO er inddelt, hvor  Eksperimenter og accepter, at det kræver øvelse og tid. tallet hele tiden bliver fordoblet (100, 200, 400 osv.) På ”almindelige” spejlreflekskameraer går ISO mellem 100-6400. 20


En ISO på 100 er lav. Billedet bliver mørkere, men til gengæld får man et meget detaljeret billede. En højere ISO på måske 6400 er højt. Her bliver billedet meget lyst, men også grynet og måske utydeligt.

ØVELSE GØR MESTER Det hele gælder om at finde en balancegang mellem de tre ting. De første mange billeder kommer helt sikkert ikke til at være kønne, men ligeså stille får du mere styr på det. Prøv også at søge på nettet for flere tips, ellers så prøv dig frem! Det kan kun blive bedre.

HER FINDER DU DE TRE TING PÅ KAMERAET

NB! Det er forskelligt fra kamera til kamera, hvordan man ændrer på de tre ting. Kig i manualen!


Oculus’ mega

Bogstav

A

B

C

D

E

F

G

H

I

Antal

nizzle musiktest - din guide til (god) musik Af Anna og Nikoline #sohart2e Kender du det, at du sidder med Spotify lige foran dig, men du ved simpelthen ikke, hvad du skal høre? Bare rolig! Vi har svaret til dig lige her! Tag vores musiktest og find ud af hvad for noget musik, der passer til dig. Svar (ærligt!) på alle spørgsmål og notér de bogstaver, du samler ind, undervejs i ovenstående skema. Find ud af hvilket bogstav, du har flest af - så har du en liste over de musikere/bands, der passer lige netop til dig. Voila! Dine Spotify-probs er løst  Vælg en sang: Hvilken jakke har du? Uden Forsvar af Marie Key (A)

Army-jakke med camouflage-mønster (ikke genbrug) (I)

Skinny Love af Bon Iver (B)

Bomberjakke fra genbrug (B, D ) Denimjakke (F, E)

Josephine af Teitur (C)

Læderjakke (ikke biker-modellen) (A)

Kids af MGMT (D)

Fleecetrøje (ligesom Teitur) (C)

The Wilhelm Scream af James Blake (E)

Fin frakke (G)

Heroes af David Bowie (F)

Hvad er en jakke? Global opvarmning juhu (H)

Your Body is a Wonderland af John Mayer (G)

Ved du, hvad Gaffa og Soundvenue er?

Dry Lips af Dúné (H) Millionær af Rasmus Seebach (I) Hvem hader du mest? Hvad drikker du helst?

K-klasserne (D)

Heineken øl (A, B, D)

Sidney Lee (B, C, E)

Tuborg pilsner (E)

Bubber (H)

Carlsberg pilsner (F)

Gitte Hænning (F)

Somersby (H)

Folk der har foundation-kant (G)

Mokai (I)

Folk, der ikke drikker øl (A)

Tempt cider (G)

Folk, der ikke drikker cider (I)

Nej, har aldrig hørt om det (J) Ja sgu! (citat Annette Hørdahl) Ja, læser det nogle gange (B, D, E, G) Ja, men læser det sjældent (I) Nej, jeg snakker ikke dansk (C) Ja, men jeg læser kun de gamle udgaver (F, H) Hvad er din yndlingsfilm?

Jeg drikker kun rød sodavand fra Frem (H)

Pas (stjæler dem i lufthavnen) (A) Pibe (fordi jeg peger og altid har ret) (F) Camel (G) Kings (C) LA-cigs, jeg har haft bag øret (I)

What’s Your Number? (C) Sorte Kugler (A) 500 Days of Summer (B) Mean Girls (G)

Hvad ryger du? (vi ved du ryger et eller andet...)

Alt (D, E)

Pulp Fiction og Juno (D,E, F)

Hvad for nogle sko har du på? Scary Movie (H) Vans Old Skool (B, E) Twilight (I) Vans Authentic (damemodellen) (I) Ballerinaer (ingen har ballerinaer på) Dr. Martens (A, D) Hvad er du mest til? Har ikke sko på (C) Sovs (A, B, C, F, G) Træsko (F) Converse (G) Smør (D, E, H, I) Clogs i neonfarver (gerne med mønster) (H)

Hjemmerul (B) Alphabeat (H)

Nu er du done, så få talt dine bogstaver sammen  22


Flest A’er:

Flest B’er:

Du er en ægte dansker, og derfor hører du selvfølgelig dansk musik!

Du er ankommet til den hyggelige kategori og Til hamingju, þú getur lesið íslensku. hedder sandsynligvis Maria. Nej? Så har du nok Heilsið Teitur, eða ná ekki. Hann er frá svaret forkert på spørgsmålene.. Prøv igen  Þórshöfn séð.

Måske hører du allerede… ellers anbefaler vi: Ulige Numre Navneløs When Saints Go Machine Trentemøller Turboweekend Veto Kashmir (som i raketbrødre, ikke mormors sweater) Far Away From Fiji The Floor Is Made Of Lava Nikolaj Nørlund Mew Alphabeat Vinnie Who

Flest D’er:

Flest C’er:

Vi anbefaler: Band of Horses Lucy Rose Folkeklubben The Tallest Man on Earth First Aid Kit John Mayer Teitur Mumford and Sons Daughter Jonas Alaska Bon Iver (med tynd kærlighed) Ben Howard Kings of Convenience Jack Johnson (bananpandekager) The Whitest Boy Alive The Temper Trap The Shins

Ses E’er: på River. Flest Fucking godt! Du er god og sikkert pæn. Vi anbefaler: WSGM Vinnie Who The XX Apparatjik James Blake Rhye Foxygen Eggs Laid By Tigers Mount Kimbie Woodkid Bloc Party The National CTM Baby In Vain (starring Marie Famehunter Bajlum #sohart2e) Far Away From Fiji Schultz and Forever Mont Oliver Ice Cream Cathedral Cody Cancer (med ham den langhårede fra WSGM)

Vi anbefaler: Sigur Ros Teitur (kaffe- og sweater-dyret) Asgeir Trausti DISA Byrta Soley Helgi Jonsson (Tina Dickows mand) Hlusta nú!

Flest G’er: Pop er okay nogle gange (dog kun med Private Session på Spotify): Vi anbefaler:

Hej, du er nice. Vi anbefaler: The Floor Is Made Of Lava Bon Iver Mac DeMarco Band of Horses Arctic Monkeys Jake Bugg MGMT

Taler du ikke islandsk? Så må du have fat i google translate!

Flest F’er: Er du over 50? Nej okay. Du samler sikkert på vinyler og stofposer med albumcovers printet på. Vi anbefaler: The Velvet Underground & Nico Pink Floyd Sex Pistols Tom Waits Joy Division The Rolling Stones David Bowie Tom Waits Flest H’er: Du er stuck i 00’erne. Vågn nu op og kom videre. Plz. Hvis du virkelig vil leve i 00’erne, anbefaler vi dette: Tokio Hotel t.A.T.u. Justin Timberlake Anastacia Alphabeat Jojo Dúné Katy Perry Infernal P!nk Birthe Kjær (hun er ikke død, nej, pyha) 23

Drake Sebastian Lind Quadron The 1975 Mø Tom Odell Thomas Buttenschøn (humor mod - eller med? - aids juhuu) Lorde Coldplay Ed Sheeran Marina & the Diamonds

Flest I’er: HG, snapback-caps, Breezers og Buddy fylder din hverdag… Øv Medina (ja, det ER synd for dig) Christoffer (lady-boy?!?) Rasmus Seebach (du skal gå hjem nu) Nik & Jay (artiskokker) Burhan G Beyonce Taylor Swift David Guetta Taio Cruz Jimilian/Emilio (who cares?) One Direction Flo Rida Justin Bieber Miley Cyrus


K E D S O M H E D

Når du keder dig, så er det fordi du ikke ved, hvad du skal lave. Det er sikkert, derfor du læser dette lige nu? Kedsomhed er sundt; sådan siger de, som sikkert selv keder sig ustyrligt meget og aldrig motionerer og spiser nok fibre. Kedsomheden er et land, som ingen har lyst til at besøge, ligesom Polen. Det store spørgsmål er: ”Hvad er vejen ud af kedsomheden?” Denne artikel vil tildele dig skattekortet ud af den berygtede kedsomhedsjungle og give konkrete bud på, hvad du bør foretage dig, når din tid ufrivilligt skylles ud i livets lokum. Oculus giver dig en udførlig liste over ting, som vil gøre den mest overskyede, leverpostejsfarvede dag til en sand regnbue af meningsfyldte hverdagseventyr!  Lav origami  Tag på picnic  Klatre i træer  Stå på rulleskøjter imens du spiser McFlurry  Byg noget ud af træ  Byg en hule på dit værelse  Tag ud til havet og slå smut  Lav en kjole ud af tape  Pil en hel pose pistacienødder til senere  Sorter vingummebamser efter farve  Put tilfældige ting i folks vogne i supermarkedet  Red verden  Se om du kan glemme hvordan man cykler  Skriv en artikel om kedsomhed i Oculus 24

af Anna 2.u


FUCK Jer alle sammen!!!!!! 1.g’ere, racister, røvhuller, spejdere, FDF’ere (og ja. Det er det samme som spejder, men det mener de ikke selv. Så vi skal lige nævne at FDF’ere også skal fucke af (ellers fatter de ikke en skid)), sandposer, kolde nachos, Jeppe Bugges nye iPhone, FDF’ere igen (og ja. Vi har nævnt dem, men de forstår (igen) ikke en skid (prut, citat mobber ”puha, hvem har slået den prüt?”), ikke-oculus mennesker, folk der går i shorts året rundt, Sally Cordes, folk der i allerbedste tro prøver at føre to venner sammen til ægte kærlighed (de skal selvfølgelig ikke fucke af, men de bliver nødt til lige at bolle, så vi kan være brudepiger og gudmødre), kærestefolk der kalder hinanden ”skat” (fy for den fucking lede (TROELS OG LISA)), folk der drikker kaffe selvom de ikke kan lide det, folk der går i bare tæer på skolen, foran-i-køen-kantine-snydere (dette er dog (selvfølgelig) acceptabelt for 3.gere (og PNA’ere (undtagen 1.g’ere))), PNA (igen skal de selvfølgelig ikke fucke af. Der er bare folk i verden der har ondt i røven), Flotte Fyr, folk der spiller klodsmajor og ikke kysser, mænd der sidder med ben over kryds og bruger læbepomade (Jeppe ”den eneste” Bugge), folk der skubber (FUCK DEM), 1.g’ere (igen), Cult Shaker tilhængere, Buddy Holly og deres lorte musik, 2.k, 3.x, Medina, papvin, kærestegrinere, folk der ikke kan lide Backstreet Boys (i burde kravle op i hinandens *********** (€&@!”&(#%))), skat, folk der kysser på gym, folk der tager snus, folk der ikke kan stå på snowboard (idioter), folk der ikke kan stå på ski (tabererøve), klassekammerater der ALDRIG har haft kage med, folk der spiser aftenmadsrester i skolen, wonderkids, folk der går i fitness hver dag, instafoodbilleder (vi er pisse ligeglade med humus og broccoligratin), Johannes den lille nar, folk der arbejder i kantinen, folk der benytter sig at hestenettet.dk og hestegalleri.dk, hestepiger, folk der går med bukser under nümsen, hipsters, hashtags, Erik Bagger (fordi han ikke indrømmer at han er hipster (den skide boheme)), folk der danser pænt, folk der ikke kan twerke, folk der snakker taktik i poolen, Hollow Body, folk der ikke synger med til fællessamling, Malthe Toft (eeeeeeej), pæne mennesker, folk der slår, Feldborg, gymnaster, folk der ikke værdsætter oldtidskunstskab, folk der er ædru til oculusskriveaftner, drenge der går i Dr. Martens støvler (DET ER PIGESKO FFS!), stalkere, PAUSE (AMALIE BRÆKKER SIG SÅ MEGET!), folk der ikke kan lave en triplehage, folk der ikke kan tage en øl-bong, og til sidst…………..

Fuck alle andre end os! Med venlig hilsen os *CENSUR* Mathias Nørgaard og Mikkel Hyldahl, 3.k

25


Tæm skattesnylteren Karmakanonen med Tour de Futures eget mixtape cykler med hele vejen og spreder god stemning. Tilbage på Storetorv vil der være skatteparadis med fede bands, taler, mad og urban picnic., hvor man også er velkommen, selvom man ikke cykler med. Lucy Mardou fra X-factor giver koncert, og også den indie-pop-folk inspirede MGK-duo Carl & Gry spiller. Er man mere til energiske catchy sange så kom og hør Oddhead From The Eighties. Om aftenen er der afterparty på Kielgasten, hvor Bye July og Der König Komplex vil skabe en fest i skatteparadiset.

Af Julie Vogel Kolte, 2.y I dag går det løs. I dag d. 25. april. Vi sætter jagten ind på skattesnylteren, der suger skattekroner ud af verdens fattigste land: Penge, som skulle være brugt på sundhed, skolegang, mad og rent vand. Skattesnylteren er de multinationale selskaber, der dræner landene ved at sende potentielle skatteindtægter i skattely (fx Schweiz). Er det fair? Det synes vi ikke. Derfor skal du være med til at sætte fokus på det skattesnylteri og være med i Tour de Future. Mød op på Storetorv og cykel med i Danmarks største cykelkaravane.

Hvad er Tour de Future? Tour de Future er Mellemfolkeligt Samvirkes ungdomskampagne. Formålet med kampagnen er at give fattige unge en rigere fremtid. Hvert år sætter kampagnen fokus på et globalt problem.

Program d. 25/4

13.20: Pimp-din cykel på Gymnasiet 14.00: Warm-up på Storetorv 14.30: Cykelkaravane (10-15 km) 16-17.30: Skatteparadis 19.00: Afterparty på Kielgasten

26


! Kulturkalender " Hvornår?

Hvad?

Hvor?

Pris

Fredag 25/4

Tour de Future

Storetorv/Kielgasten

GRATIS

Fredag 25/4

Bremer McCoy/ + The Attic Sleepers

Kælderen (Struer)

20,-

Fredag 25/4

Agnes Obel

Værket (Randers)

245,-

Lørdag 26/4

Status quo

Black Box

370,-

Lørdag 26/4

WhoMadeWho

Train

152,-

Torsdag 1/5

Habadekuk

Fermaten

120,-

Fredag 2/5

Galla

Gym

500,-

Torsdag 8/5

Tina Dickow

Musikteatret

290,-

Fredag 9/5

Klumben og Raske Penge

Train

122,-

Fredag 9/5

Fredagscafé

GYM!

GRATIS

Onsdag 14/5

Vocal Pleasure

Fermaten

100,-

Mandag 19/5

Midnatscafé (afgangselever)

Gym

Gratis?

Tirsdag 20/5

Thomas Hartmann, Anders Fjelsted, Morten Wichmann

Knudsens

140,-

Tirsdag 20/5

Fuldt flor (DTA)

Black Box

Uvist, men under 100,-

Lørdag 31/5

TopGunn Live M. Band

Train

82,-

Lørdag 28/6

Sommerferie

Everywhere

GRATIS

Fredag 29/8

Bo Kaspers Orkester

Train

Ukendt

Onsdag 19/11

Tower of Power

Train

250,-

Der tages forbehold for diverse trykfejl og mangler, så tjek spillestedets hjemmeside. Af Frida Rosenlund Falk Thøstesen og Elisabeth Zinck, 2.x

27


A: DJ

Yo whatup?!

B: DJ

Nu er den her:

B: Wizzle

D: DDJ

Guiden til dit ultimative DJ-navn

C: Octopus

E: DJ

Du skal blot følge disse 4 steps:

E: Dunser

C: DJ

F: DJ G: GJ H: DJ I: DJ J: JJ K: DJ L: DJ

1. Husk dit rigtige navn! 2. Match det første bogstav i dit fornavn med et ord fra alfabetet til venstre. 3. Match de(t) første bogstav(er) i dit/dine efternavne med alfabetet til højre. 4. Lær nogle DJ-tricks, eller lad være – navnet er også nok!

M: DJ N: DJ O: DJ P: PJ Q: Fuck dig R: DJ S: DJ T: DJ

U: DJ V: DJ W: DJ X: DJ Y: DJ Z: DJ Æ: DJ Ø: DJ Å: Åse

A: Dangerous

D: Fra helvede

F: Down G: MIC (Made in China) H: AllaNgater I: Stopdans J: Lortevinkel K: Fed Pis L: Damer M: Spind

Skrevet af: DJ Fed Pis Kæp 3.k og DJ Wizzle Down 3.k

N: Lam O: Hammerslag P: Kæp Q: Kaninhår R: For en dag S: Typen

T: Jane U: Putin V: TukTuk W: Babysæl X: Flamme Y: Kom aldrig Z: Tannenbaum Æ: Fjord Ø: Lisdenso Å: Åse

Oculus #54 - April 2014  

Holstebro Gymnasium og HF's officielle uofficielle skoleblad, Oculus. Udgivelsesdato: 25/4 2014 Chefredaktionen: Sally Cordes (3.k) og Fri...