Buurtkrant d' Oude Stoasie jan - maa 2022

Page 1

BUURTKRANT Zeebrugge NR 5 / JANUARI - MAART 2022


IN DEZE EDITIE Voorwoord Nieuws uit ... BC D'Oude Stoasie Wist je datjes Voorstelling Week van de Vrijwilliger Onze dienstverlening Repair Café Woordzoeker

Voorwoord Beste Zeebruggenaar, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten. Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar. We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

9 Spectaculaire vuurvoorstelling in Zwankendamme

Het team van het buurtcentrum staat voor jullie klaar! BUURTCENTRUM D'OUDE STOASIE

Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge 050 32 63 40

11 Week van de Vrijwilligers

2

Kimberly Pardo

Hilde Ballegeer

Verantwoordelijke buurtcentrum

Buurtwerker

En medewerkers Sarah, Marina, Gino, Nancy, Kathleen, Yvette en Patrick


Nieuws uit ... Ligo Ligo, Centrum voor Basiseducatie, organiseerde vorig najaar een cursus 'starten met de smartphone' in buurtcentrum d'Oude Stoasie. Ligo is de nieuwe naam voor open-school. Samen met lerares Annelies leerden de cursisten hun toestel kennen. Ze zochten informatie op via het internet en leerden applicaties te installeren. Heb je zelf interesse in een cursus smartphone? Bel Ligo op het telefoonnummer 050 34 15 15. Ligo organiseert veel cursussen. Neem een gerust een kijkje op de website. De meeste cursisten betalen geen inschrijvingsgeld. Maar er zijn een paar uitzonderingen. We bekijken dit samen met jou. www.ligo.be/regio-brugge-oostende-westhoek

Ken je “Bib aan huis” al? Elke Bruggeling die op een of andere manier aan huis gebonden is en zich dus niet zelf naar de bibliotheek kan verplaatsen, kan een beroep doen op ‘Bib aan huis’. Een bibliotheekmedewerker bezorgt dan bib-materialen bij jou thuis en brengt ze voor jou ook terug naar de bibliotheek. Je kan specifieke titels van boeken, cd’s of films opgeven, of je laat de bibliotheekmedewerker zelf kiezen uit jouw favoriete genres. De dienst is gratis. Je moet wel lid zijn van de Openbare Bibliotheek Brugge. Meer info vind je op brugge.bibliotheek.be/bibliotheek-aan-huis. Je kan ook mailen naar bibaanhuis@brugge.be.

Jeugdboekenfeest 20 maart Op zondag 20 maart vindt het Jeugdboekenfeest plaats. Het is een feesteditie, want het Jeugdboekenfeest bestaat 20 jaar! Maak je klaar voor een dag vol lees-, kijk-, knutsel- en luisterplezier rond het centrale thema ‘Helden & Schurken’. Alle activiteiten zijn gratis en vinden plaats op verschillende locaties in Brugge.

Bibliotheek J.F. Willems Marktplein 12, 8380 Zeebrugge 050 79 99 40 zeebrugge.bibliotheek@brugge.be ma & wo: 14u-18u, za: 9u30-12u

• Het programma en de praktische info vind je vanaf half januari op brugge.bibliotheek.be/ jeugdboekenfeest. • Inschrijven kan vanaf maandag 7 maart om 14 uur. 3


Buurtcentrum d’Oude Stoasie Voorbije activiteiten We zijn blij dat we opnieuw activiteiten mogen organiseren. Zowel wij als onze bezoekers hebben hier zichtbaar van genoten. Geniet mee van enkele sfeerbeelden.

Aquagym

Heropening

4


Verwennamiddag

Wandelclub

lub Wandelc

Ontbijtwandeling

5


Buurtcentrum d’Oude Stoasie

Maak kennis met Nancy Ik ben Nancy en sinds september ben ik als ‘vlinder’ aan de slag in BC d’Oude Stoasie en BC Levensvreugde. Ervoor werkte ik reeds in de andere buurtcentra.

Maaltijden in het buurtcentrum

Je kan mij o.a. terugvinden achter de bar, tijdens de maaltijden of een activiteit of achter het stuur om boodschappen te doen samen met de mensen.

Eet je graag samen met andere mensen, dan ben je 's middags welkom in buurtcentrum d’Oude Stoasie.

Ik hou van contact met de mensen en van een gezellige babbel. Ik kijk er enorm naar uit om jullie te ontmoeten!

Een dieetmaaltijd is mogelijk, mits doktersattest. De maaltijd kunnen we ook gesneden of gemalen aanbieden.

Je kunt er genieten van soep, een hoofden nagerecht en een drankje.

Voorwaarden Als je dieetmaaltijden wenst (vet- zouten/of suikerarm), moet je beschikken over een doktersattest. Inschrijven

Groetjes van buurtwerkster Hilde Beste buurtbewoners, Ik ben intussen al een tijdje thuis en ik verlang ontzettend naar het einde van mijn revalidatie, zodat ik straks weer vol enthousiasme bereikbaar ben voor de Zeebrugse inwoners. Een nieuw jaar: Bruisend en sprankelend, Stralend en schitterend, Gezond en gelukkig, Zorgeloos en prachtig Het team van d’Oude Stoasie wenst jou een Gelukkig Nieuwjaar.

6

Ik vind het erg jammer dat ik jullie niet persoonlijk een gelukkig nieuwjaar kan wensen, maar via deze buurtkrant wou ik de kans grijpen om toch mijn wensen over te brengen. Gelukkig Nieuwjaar en hopelijk tot snel!

Kom langs in het buurtcentrum of bel ons op 050 32 63 40 Meebrengen • • •

Je e-ID De gegevens van een contactpersoon De gegevens van je huisarts

Kostprijs •

Bruggelingen betalen € 8 voor een maaltijd. Heb je recht op een sociaal tarief, dan betaal je € 5 (daarvoor doet een maatschappelijk werker van Mintus een sociaal en financieel onderzoek). Niet-Bruggelingen betalen altijd € 11.


Activiteitenprogramma buurtcentrum 'd Oude Stoasie Wil je graag weten welke activiteiten we naast onderstaand programma nog organiseren? Zowel in het centrum als op de Facebookpagina van het buurtcentrum vind je maandelijks een overzicht terug, alsook alle affiches van de activiteiten.

Maandag 9u

Digitale voormiddag met Marian

14 u

Dansgroep Sans Soucis (behalve de 3de maandag op dinsdag)

19.30 u

Line Dance

Dinsdag 14 u

Boetseren

Woensdag

Op naar een nog betere dienstverlening voor jou!

8u

Zwemmen

13 u

Aqua gym

19 u

Yoga

Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

Koor

1. Lokalen van het BC gebruiken?

Donderdag 14.30 u

Meer info? Contacteer ons op het nummer 050 32 63 40.

De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

2. Het wassalon gebruiken? De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

3. Bij ons douchen?

Infosessie itsme VRIJDAG 28 JANUARI OM 14.30 UUR

Wil je met itsme toegang krijgen tot je covid safe app, je belastingen, je mutualiteit, je pensioen? Kom en ontdek: • wat itsme is en hoe het werkt; • hoe veilig het is; • hoe je deze app kan installeren op je smartphone. Meebrengen: je smartphone, je identiteitskaart met je recente pincode. Ken je de pincode niet meer? Vraag ze op in het gemeentehuis. Gebruik je al de bankapp? Breng dan zeker je bankkaart en kaartlezer van de bank mee. Waar? Buurtcentrum d’Oude Stoasie - Venetiëstraat 1

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

Inschrijven kan via 050 32 63 40. Deze activiteit is gratis.

7


Wist je datjes Vier het Leven neemt ouderen mee uit Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.”

Sinds oktober is de stad Brugge een waardevol project rijker: Vier het Leven. In samenwerking met het Concertgebouw, het Cultuurcentrum en Cera organiseert Vier het Leven cultuuruitstappen voor ouderen die niet meer alleen willen of kunnen op uitstap gaan. Je wordt van deur tot deur begeleid door een vrijwilliger en geniet samen met andere deelnemers van een drankje en een cultuurvoorstelling. Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge.

Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.” We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Ontmoetingsplek voor ouders met jonge kindjes

Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles. Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

Samen spelen ?

v o or a l le o ud e r s en k in d e r en (0 t o t 3 j a a r )

Samen spelen voor ouder(s) en kind(eren) t.e.m. 3 jaar af 6 van ! ber tem sep gra kof tis fie e the n e

Meer informatie via: • • • • 8

https://www.facebook.com/HuisvanhetKindBrugge https://www.facebook.com/dendroadzeebrugge info@huisvanhetkindbrugge.be Tel 050 47 55 15 - Sms/Whatsapp: 0485 69 53 57

elke maandagnamiddag van 14u tot 17u *** Gemeenschapshuis, 1e verdieping Marktplein Zeebrugge

Contact Bel/sms/Whatsapp 050 47 55 15 0485 69 53 57

v.u.: Vereniging Spoor, Ruddershove 4, 8000 Brugge

• Wanneer? Vanaf januari ’22, één keer per maand op maandagnamiddag van 14 tot 16 uur • Waar? Buurtcentrum d’Oude Stoasie - Venetiëstraat 1


Wist je datjes

Uitwijken komt naar Zwankendamme met spectaculaire vuurvoorstelling Op vrijdag 28 januari om 19.30 uur komt Uitwijken naar de Lisseweegse Steenweg (ter hoogte van huisnummers 124 - 146) in Zwankendamme. Uitwijken is een cultuurhuis op wielen dat naar de Brugse wijken trekt met een gratis cultuuraanbod. Met zeven oldtimerwagens toeren ze meerdere keren per jaar door de Brugse wijken. Laat je opwarmen tijdens de sfeervolle vuurvoorstelling Incontri #2 van Compagnie ‘Sprookjes enzo’. Bij valavond worden de vuren aangestoken en is iedereen uitgenodigd voor een eigenzinnig vuurspektakel in openlucht.

Met Incontri #2 wordt een verhaal verteld vol sterke beelden die je doen wandelen tussen de sterren en laten dansen tussen de vlammen. Paraplu’s worden draaimolens van vuur, vuurslagen schieten weg in het donker en zo veel meer … De voorstelling is gratis bij te wonen.

Voor en na de voorstelling kan je terecht bij de barwagen voor gratis warme drankjes, maar aarzel niet om ook je eigen drankjes mee te brengen. Meer informatie via: www.uitwijken.be

Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg. Een Pro Duo-vrijwilliger: • ordent papieren • zet het klasseersysteem op punt • helpt mensen brieven en documenten te begrijpen • gaat met hen mee naar diensten of organisaties • helpt online informatie op te zoeken

Ondersteuning via Pro Duo kan op korte of langere termijn. Alles hangt af van de nood en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger. Mensen kunnen op elk moment aangeven hoe de samenwerking verder moet verlopen, of ze eventueel stopzetten. Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons. OCMW Brugge vrijwilligerswerking Pro Duo • coördinator: Bart Van Troye • T 050 32 73 83 • produo@ocmw-brugge.be

Opgelet: Pro Duo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners. Ze doen geen budgetbeheer, nemen geen papieren mee naar huis en treden niet op als vertegenwoordiger bij eventuele schuldeisers.

9


Wij stellen voor

Het Huis van het Kind Huis van het Kind Brugge is er voor al je vragen over opvoeden en opgroeien. We zoeken samen met jou naar een antwoord of bekijken welke dienst je verder kan helpen.

Pedicure Veerle Beste buurtbewoners, Ik ben Veerle Van Isacker, medische pedicure aan huis maar ook in de buurtcentra te Zeebrugge en Lissewege. Ik ben daar twee keer per maand om jullie een voetverzorging aan te bieden tegen een sociaal tarief. Door corona kon ik lange tijd niet meer langskomen, maar nu sinds kort weer wel. Kom gerust eens langs voor meer uitleg. Een goede voetverzorging is belangrijk! Door je voeten regelmatig te laten verzorgen kan je makkelijk eventuele klachten helpen voorkomen. Voetverzorging komt jammer genoeg vaak op de laatste plaats bij de verzorging. Voeten dragen je je leven lang en in een leven lopen we ongeveer vier keer de aardbol rond, dat is zo’n 180.000 km. Ze zweten, zeker zo’n 250ml per dag, ook al besef je dat niet altijd … Die voeten bevatten ook de meeste botten, namelijk één kwart van alle botten in het hele lichaam. Het is dus geen overbodige luxe om goed voor je voeten te zijn. Zo verlaag je ook de kans op infecties. Enkele tips en goede afspraken: • neem een voetbadje alvorens te komen naar een voetverzorging; • kom a.u.b. op tijd op de gemaakte afspraak zodat de persoon na jou ook tijdig geholpen kan worden; • kan je niet aanwezig zijn op de afspraak, laat dit dan tijdig weten via het buurtcentrum. Zo kan er eventueel iemand anders jouw plaats innemen. Wens je meer info? Neem contact op met buurtcentrum d’Oude Stoasie op 050 32 63 40. 10

Nood aan gesprek? Opvoeden is niet eenvoudig en gaat met vallen en opstaan. Iedereen die kinderen opvoedt, heeft wel eens vragen of twijfels. Bij Huis van het Kind kan je terecht voor een gesprek. Samen staan we even stil en zoeken we wat helpend en ondersteunend kan zijn zowel voor jezelf als voor je kind. Ook grootouders, plusouders, pleegouders en andere opvoeders kunnen bij ons terecht. De gesprekken zijn anoniem, gratis en vrijblijvend. Contacteer Lieselot voor vragen of twijfels rond opvoeding, ontmoeting met andere ouders, groepsactivietien enz. T 050 47 55 15 of M 0476 96 77 94 lieselot.goethals@huisvanhetkindbrugge.be

Zoek je kinderopvang? Neem contact op met Tineke. Ze helpt je graag en zoekt samen met jou naar een gepaste kinderopvang: • • • • • • • •

voorschoolse opvang (0 tot 3 jaar) buitenschoolse opvang, weekend/nacht opvang vakantieopvang aanmaken van een kindcode bij Kind en Gezin aanvragen van een verminderd tarief kinderopvang informatie geven over het Groeipakket uitleg geven over contracten, reglementen je begeleiden bij een eerste bezoek aan de kinderopvang

Je kan ook bij ons terecht voor vragen in verband met onderwijscheques, studietoelage, groeipakket, kindcode, verminderd tarief kinderopvang, enz. Contacteer Tineke voor vragen rond kinderopvang T 050 47 55 14 loket@kinderopvangbrugge.be


Week van de Vrijwilligers Sommige vrijwilligers zijn elke dag actief, anderen maken zich af en toe vrij. De één heeft veel tijd, de ander wat minder. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zetten zich onbezoldigd en uit vrije wil in voor hun buurt. Ze zetten hun talenten in en doen dat met veel plezier en voldoening. Om al die mensen, die vaak achter de schermen hun steentje bijdragen, te bedanken is er Dé Week. Tijdens de Week van de Vrijwilliger laten we samen zien dat we die inzet niet vanzelfsprekend vinden.

Waarom ben jij vrijwilliger? Willy Ik doe al vrijwilligerswerk sinds het einde van de jaren zeventig. Ik doe het vooral voor de vriendschap die je terugkrijgt van de mensen en ik wil ook iets bijdragen aan de samenleving.

Eddy Ik ben vrijwilliger geworden omdat ik graag onder de mensen kom. Als ik zie dat de mensen blij zijn, maakt mij dat gelukkig. Daarnaast ervaar ik ook veel plezier door het meehelpen tijdens de activiteiten.

Johan Ik wil mensen helpen, in kleine en grote dingen. Dat maakt mensen gelukkig, waardoor ik zelf ook heel blij word.

Georgette Ik vind het leuk om onder de mensen te zijn. Spelletjes spelen, een babbeltje en een lach. Dit doet zoveel deugd.

Margueritte Ik ben graag onder de mensen. Ik heb dat nodig, dat stemt mij gelukkig. Dus daarom ben ik vrijwilliger geworden.

Carine Ik ben vrijwilliger omdat ik graag mensen help en omdat ik zelf ook heel erg geniet van de activiteiten.

Rudi Ik ben op pensioen en doe zeer graag vrijwilligerswerk omdat ik mij daardoor goed in m'n vel voel!

Wist je dat? Algemeen • er in Vlaanderen naar schatting 750.000 mensen vrijwilligen? Dat is bijna een hele provincie. • je wereld groeit met vrijwilligerswerk? • je als vrijwilliger bijdraagt tot een warme samenleving? • je heel veel waardering krijgt van de mensen? Je voelt voldoening en je zelfvertrouwen groeit. • je veel nieuwe mensen leert kennen en fijne sociale contacten hebt? • je als vrijwilliger je eigen talenten kan gebruiken, maar dat je ook nieuwe dingen leert? • de keuzemogelijkheden in het vrijwilligerswerk immens zijn? Sportles geven, de administratie verzorgen, sportkampen begeleiden, mensen met een beperking helpen … • er op vrijwilligerswerk geen leeftijd staat? • we eigenlijk nog veel meer over ons vrijwilligerswerk zouden kunnen schrijven?

Over onze vrijwilligers • er 20 vrijwilligers altijd voor ons klaarstaan? • onze chauffeurs in 2020 (ondanks corona) 118 ritten uitvoerden, goed voor maar liefst 2232 km? • het niet mogelijk zou zijn om het buurtcentrum open te houden zonder vrijwilligers? • wij altijd op zoek zijn naar vrijwilligers? • onze vrijwilligers iedere maand tal van activiteiten begeleiden? Bijv. bingo, volksspelen, wandelingen, aqua gym … • al onze vrijwilligers uniek zijn? • we onze vrijwilligers op handen dragen? • je ook voor een luisterend oor terechtkan bij onze vrijwilligers? • veel van onze bezoekers onze vrijwilligers als goede vrienden zien? • wij nog veel kunnen leren van onze vrijwilligers?

Ben jij zelf ook vrijwilliger? Ben jij zelf ook vrijwilliger? Of ken je iemand die vrijwilliger is? Wil jij ons ook laten weten waarom jij vrijwilligerswerk doet? Misschien doen we hier ook nog iets leuks mee!

Vrijwilliger worden? • • • •

Heb jij een talent dat je meer zou willen benutten? Wil jij andere mensen (en jezelf!) gelukkig maken? Ben je op zoek naar een zinvolle dagbesteding? Wil jij bijdragen tot een warme samenleving?

Ja? Contacteer ons dan vrijblijvend: • Bel 050 32 63 40 of mail naar oudestoasie@mintus.be • Via Facebook: BC d’Oude Stoasie

11


Woordzoeker DONSVEREN | HAGEL | HANDSCHOENEN | IGLO | IJS | MUTS SNEEUWBAL | VACHT | VERWARMING WOORDZOEKER | VRIEZEN | WINTER

S N

U I

Z Y G

G P L S

R O T Z

Z Y K O K

M E V Z P P X L P A O I

F P T R O S V K C W U O

J Z L N C R T V W D N M

J L T E I Y T U E W R

G U B H L E G W D A M L I

K S G S C Z Z I O A F P J O

P T B N J A W E K G W J H W H

X

Z F U I V P N O M L D O M V N

H A N D S C H O E N E N Z B

O L A B W U E E N S V O L

DONSVEREN HAGEL HANDSCHOENEN IGLO IJS KOUDE

J R D O B Z S F A D K

Z H V E R W A R N I N G

G C O D O N S V E R K N

R D K R R D O R D G X K

A L R V

D E T H M

MUTS SNEEUWBAL VACHT VERWARMING VRIEZEN WINTER

Alle sterretjes rijgen aan elkaar Speciaal voor ‘t nieuwe jaar Allen fonkelen ze zeer blij Eentje lacht knipogend naar mij Een sterretje met een wens voor jou

Een spetterend en voorspoedig 2022!

Z Z V

I E X A

G J

Repair Café G Z

Heb je thuis een favoriete maar gammele stoel? Een broodrooster die niet echt kapot is maar toch wat hapert? Een trui met mottengaatjes? Weggooien? Neen toch!

Samen naar een duurzamere samenleving Vaak gooien we dingen weg die na een eenvoudige herstelling terug perfect bruikbaar zijn. Helaas weten steeds minder mensen hoe je iets makkelijk kunt herstellen. Gelukkig is er zoiets als het Repair Café, waar je het nodige materiaal én professionele hulp vindt om je spullen te herstellen en ze zo een tweede leven te geven. Een grote stap richting meer duurzaamheid: het gebruik van grondstoffen, die nodig zijn om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, net als de CO² uitstoot. In het Repair Café kijken we op een andere manier naar onze spullen en streven we samen naar een meer duurzame en groene samenleving. Ook met de Mintus buurtcentra dragen we ons steentje bij. In 2022 organiseren we daarom opnieuw een Repair Café in Zeebrugge.

Colofon

• 14 mei 2022 Buurtcentrum d’ Oude Stoasie

Verantwoordelijke uitgever

Ontwerp & druk

John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge

Ontwerp: digicreate.be Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Contact Buurtcentrum d’Oude Stoasie Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge Hilde.ballegeer@mintus.be – 050 32 63 45 of 0494 46 27 18 Kimberly.pardo@mintus.be - 050 32 63 40 Alle 'Buurtkrantedities' kan je vanaf nu op deze website vinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Het Repair Café gaat door op zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. Tot een half uur voor het einde van een Repair Café kan je nieuwe spullen voor herstelling binnenbrengen. Vooraf inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.