{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Afz. Mintus Barrièrestraat 13, 8200 Sint-Michiels Nr. 1 | tweemaandelijks tijdschrift Januari - februari 2020

content tijdschrift Brugse lokale dienstencentra

bpost PB- PP B- 08959 BELGIE(N) - BELGIQUE

Afgiftekantoor Brugge


01 Voorwoord

24 Dienstencentrum Den Breydel

02 Diensten

25 Dienstencentrum Ter Leyen

05 In de kijker

28 Dienstencentrum Ten Boomgaarde

06 Dienstencentrum De Balsemboom

31 Dienstencentrum Den Heerd

09 Dienstencentrum Van Volden

34 Dienstencentrum Levensvreugde

12 Dienstencentrum ‘t Reitje

36 Dienstencentrum d’Oude Stoasie

15 Dienstencentrum ‘t Werftje

38 Dienstencentrum Sconevelde

18 Dienstencentrum De Garve

39 Updates

21 Dienstencentrum Meulewech

40 Overkoepelende informatie


Beste lezer, “Oltied bluven goan oltied rechtedeure bluven goan vor da je t’ weet is de strubbeling gedoan dus moe je oltied, oltied bluven goan oltied bluven goan oltied rechtedeure bluven goan.” Met dit themalied trokken we de jaarlijkse vormingsdag voor onze medewerkers op gang. Hamvragen waren: Wat geeft je energie? Wat kost je energie? We leven in een drukke samenleving, in een sector die in een razend tempo verandert en voortdurend in beweging is. We willen er dan ook voor zorgen dat de balans in evenwicht blijft. Wat hebben onze medewerkers nodig om te zorgen dat hun motor niet sputtert? Waar halen medewerkers energie uit? Waar hebben ze invloed op? Samen met het Mintus-bestuur willen we hier volop aandacht aan besteden. Na deze vorming gaan de verschillende teams hiermee aan de slag Tevreden medewerkers zorgen immers voor een hartelijke sfeer en voor tevreden bezoekers in de buurten dienstencentra. “Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, Ik heb ongelofelijke haast. Opzij, opzij, opzij, want ik ben haast te laat, Ik heb maar een paar minuten tijd.” Een mooi liedje van Herman Van Veen misschien, maar niet hoe wij een buurt- en dienstencentrum zien. Bij ons kun je onthaasten en jezelf zijn. #me-time Zelfzorg of ‘me-time’ is niet enkel een zaak van de medewerkers maar even goed voor jullie: bezoekers en buurtbewoners. In onze mantelzorgcafés maken we bijvoorbeeld tijd en ruimte vrij voor mantelzorgers zodat ze kracht putten uit de gesprekken met elkaar en energie krijgen om de zorg langer vol te houden. Daar wordt iedereen beter van, ook de persoon voor wie gezorgd wordt. Ook in de andere centra zorgen we voor me-time. Binnenkort mogen we een nieuwe telg verwelkomen: Den Heerd te Sint-Pieters zal in februari de deuren openen. Oe ist? En… hoe gaat het met jou? 2020 goed gestart? Leuk je te zien. Welkom. Kom binnen. Je ziet er goed uit. Wens je een koffietje? Ga zitten. Fijn dat je er bent. Tot straks?

Bart Lambrecht, diensthoofd lokale dienstencentra en buurtcentra E bart.lambrecht@mintus.be | T 050 32 78 81

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   1


Diensten

Verzorging

Al onze diensten zijn beschikbaar voor inwoners van Brugge vanaf 60 jaar, tenzij anders vermeld. Inkomensvoorwaarden zijn in sommige gevallen van toepassing. Meer info via onze maatschappelijk werkers: zorgverlening@mintus.be of 050 32 78 95.

Professionele pedicures zorgen voor elementaire voetverzorging. Per sessie: Korte behandeling (15 min.) Ontsmetten van de voeten, nagels knippen en eelt verwijderen of aanpakken van een probleem: behandelen van likdoorns/ behandelen van kloven.

Tafelen in de dienstencentra (vanaf 65) Goed en evenwichtig eten is belangrijk, gezellig tafelen ook. 65-plussers die nog mobiel zijn, kunnen op weekdagen van een middagmaal genieten in één van onze dienstencentra. Er zijn 2 menu’s met soep, een hoofd- en nagerecht en een drankje. Met een doktersattest kun je ook aangepaste maaltijden krijgen. Op voorhand bestellen is verplicht.

P € 3,80 tot € 6 afhankelijk van het inkomen Wanneer je minder goed te been bent, kunnen we vervoer van en naar het dienstencentrum voor je regelen. Deze dienst is er voor Bruggelingen ouder dan 65 die niet over eigen vervoer beschikken.

P heen en terug € 0,60

Voetverzorging (enkel op afspraak)

De Balsemboom: elke woensdagvoormiddag Van Volden: elke donderdagvoormiddag ’t Reitje: elke 2de en laatste woensdagnamiddag ’t Werftje: op maandagnamiddag, dinsdag, woensdag en donderdagnamiddag De Garve: 2-wekelijks op donderdagnamiddag Meulewech: elke 1ste en 3de woensdagnamiddag Ter Leyen: elke dinsdagnamiddag en maandagnamiddag van de maand Ten Boomgaarde: 2-wekelijks op donderdagnamiddag Levensvreugde: elke 3de maandag van 8.30 - 10.00 u. & 14.50 - 16.30 u. d’Oude Stoasie: elke 2de, 3de en 4de dinsdag van 14.45 - 17 u. Sconevelde: elke laatste maandag De Dijk : elke maandagvoormiddag

Bloeddrukcontrole

Vanaf 60 jaar

Van Volden : 1ste en 3de maandagnamiddag ‘t Reitje: 1ste en 3de donderdagnamiddag Levensvreugde: 2de maandagnamiddag Den Breydel: 2de donderdagnamiddag

Manicure (enkel op afspraak)

Bad of douche In een aantal dienstencentra kan je terecht voor een bad of douche. Breng je toiletartikelen en badlinnen mee. In De Balsemboom, Van Volden, ’t Werftje, Ter Leyen, Ten Boomgaarde en Levensvreugde

P Bruggelingen € 1 / niet-Bruggelingen € 4

Wassalon

P € 14 De Balsemboom: 2-wekelijks op woensdag Van Volden: elke 2de dinsdag van de maand ’t Reitje: 2de woensdagnamiddag ’t Werftje: op dinsdag en woensdagvoormiddag De Garve: elke donderdag afwisselend in de voor-of namiddag Meulewech: donderdag op afspraak Ter Leyen: donderdag Ten Boomgaarde: 4de dinsdag van de maand Levensvreugde: 4de woensdag van 9.30 tot 17 u. Vanaf 60 jaar

Je maakt hiervoor een afspraak. Voorbehouden voor buurtbewoners.

P € 12

In De Balsemboom, Van Volden, ’t Reitje, ’t Werftje, De Garve, d’Oude Stoasie

Per sessie: eventuele demaquillage, aanleggen van een masker, een korte gezichtsmassage en aanbrengen van een verzorgende dagcrème.

P wassen € 2,50 – drogen € 1 In Meulewech en Ter Leyen

P wassen € 3,5 – drogen € 2

Gelaatsverzorging voor personen met kanker Voor personen met kanker bieden we in ’t Werftje aangepaste verzorging, met basic gezichtsverzorging en een relaxerende massage. De producten bevatten geen parabenen of parfum en zijn geschikt voor een delicate huid. Maquillage met eigen make-up is mogelijk. Deze verzorging is gratis en kan na afspraak op het nummer 050 32 60 50.

2  |  CONTENT  |  JA NUA RI - FE BRUA RI 2 0 2 0

Gelaatsverzorging (enkel op afspraak)

Een eventuele maquillage kan mits eigen make-up meebrengen en een meerkost van € 2. De Balsemboom: 2-wekelijks op woensdag Van Volden: 2-wekelijks op dinsdag van 9 tot 16 u. ’t Werftje: op dinsdag en woensdagvoormiddag De Garve: 2-wekelijks op maandag van 9 tot 16 u. Meulewech: donderdag op afspraak Ter Leyen: donderdag Ten Boomgaarde: 4de dinsdag van de maand Levensvreugde: 3de woensdag van 9.30 tot 17 u. Vanaf 60 jaar

P € 15 + € 2 met eigen make-up

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


Di enste n

Taxibonnen (vanaf 18 jaar) We bieden taxibonnen aan voor wie zich moeilijk zelf kan verplaatsen. Als je geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer of geen eigen wagen hebt, staan we tot je dienst. Na de goedkeuring van je aanvraag, ontvang je een erkenningskaart met taxibonnen. Elke bon is bij de aangesloten Brugse taxibedrijven het dubbele waard: je rijdt dus voor de helft van de prijs. Je hebt recht op maximaal 10 taxibonnen per maand. Beschikbaar in elk dienstencentrum. De aanvraag en prijsbepaling gebeurt via maatschappelijk werk.

Boodschappendienst De boodschappendienst van de Mintus-dienstencentra is beschikbaar van maandag tot vrijdag. Een chauffeur komt je ophalen en begeleidt je naar het grootwarenhuis, de winkel van je mutualiteit of de apotheek. Tegen betaling kun je een winkelbezoek of bezoek aan de bank of de post brengen. De chauffeur helpt je bij het in- en uitladen van de aankopen. Onze bus is ook rolstoeltoegankelijk. Je kunt individueel of in groep gebruik maken van deze dienst.

P Lidgeld bedraagt jaarlijks € 10/ vanaf 1 juli € 5. Per boodschap betaalt de klant € 2.

Contact T 050 32 68 88 (Brugge-centrum en de deelgemeenten) T 050 32 63 40 (Zeebrugge, Lissewege, Zwankendamme en Dudzele)

Minder Mobielen Centrale (vanaf 18 jaar) De Minder Mobielen Centrale helpt minder mobiele mensen en met een beperkt inkomen die niet over eigen vervoer beschikken, bij hun verplaatsingen. Dankzij de Minder Mobiel Centrale kunnen ze bijvoorbeeld familie bezoeken, een dokter raadplegen of boodschappen doen. Het vervoer is in handen van vrijwilligers die op bepaalde dagen en uren beschikbaar zijn. Als gebruiker betaal je jaarlijks lidgeld. Daar zit de verzekering ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ in.

P Het lidgeld bedraagt jaarlijks € 10/ vanaf 1 juli € 5.

Per gereden kilometer betaalt de klant € 0,33 en per rit € 0,50 administratiekosten.

Mantelzorgcafé ‘De Mantelfluisteraar’ De Mantelfluisteraar heeft oog en oor voor de noden van mantelzorgers. We willen zo een antwoord bieden op hun vragen. www.mantelzorghub.be/cafes/de-mantelfluisteraar

Bezorgd 'Bezorgd’ is er voor de buurtbewoners van Meulewech, Van Volden, De Garve, ’t Werftje en De Balsemboom. Met warme zorgen en aandacht voor elkaar, willen we eenzaamheid een halt toeroepen. Medewerker Ria Loquet doet o.a. kleine boodschappen, brengt een bezoekje of biedt een luisterend oor. Daarnaast gaan we ook na of buurtbewoners voldoende ondersteuning krijgen en op de hoogte zijn van het Mintus-aanbod. Meer info over ‘Bezorgd’ krijg je bij de centrumverantwoordelijken.

Langer thuis in eigen huis (vanaf 60 jaar) Iedereen wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dagelijkse activiteiten zoals opstaan, aankleden en huishoudelijk werk lijken heel gewoon, maar ze zijn niet voor iedereen evident. Senioren ondervinden soms moeite om zich thuis te verplaatsen of om zelfstandig een bad te nemen. Met kleine aanpassingen kunnen we heel wat hindernissen in huis wegwerken. Een ergotherapeut probeert met advies en training het juiste hulpmiddel te vinden voor jou. We begeleiden je van A tot Z voor het aanpassen van de omgeving of woning. 'Langer thuis in eigen huis' biedt onder andere: • gratis advies over hulpmiddelen • gratis advies over aanpassingen in uw woning en premie-aanvragen • oplossingen voor problemen bij dagelijkse handelingen • hulp bij het inoefenen van eenvoudige verplaatsingen thuis • tips rond valpreventie en rugklachten Contact T 050 32 78 89

Bezoekteam Samen met de Senioren Advies Raad en de dienst Welzijn van Stad Brugge maakt het Bezoekteam werk van een warm Brugge. We zoeken vrijwilligers om huisbezoeken te brengen bij kwetsbare ouderen. Interesse? Neem contact op met Ann Dendooven op 050 32 78 90 of mail naar dienstencentra@mintus.be

PRI JS

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   3


Di en sten

Maaltijden aan huis (vanaf 65 jaar) Elke weekdag een lekkere maaltijd bij je thuis geleverd? Het kan. De aanvraag en prijsbepaling gebeurt via maatschappelijk werk.

P € 3,80 tot € 7 afhankelijk van het inkomen

Noodoproepsysteem

Digitale hulp aan huis Met onze dienst “digitale hulp aan huis” helpen we je zodat je vlot (terug) digitaal op weg kan. Je kan bij ons terecht voor de volgende diensten: • Gebruiksklaar maken van digibox, smartphone en GSM. • Hulp bij tablet, iPad, en PC. Let wel: het gaat om hulp of info bij eenvoudige handeling zoals het kunnen installeren van Apps of uitleg om vlot te starten. Installatie of herstel van soft-, hardware en het verwijderen van virussen dienen door een erkende computerfirma te gebeuren. De dienst 'digitale hulp aan huis' is gratis voor 65-plussers die in Brugge wonen. Zitdagen: Maandagvoormiddag: d’Oude Stoasie Maandagnamiddag: Ten Boomgaarde Dinsdagvoormiddag : Ter Leyen Woensdagnamiddag : Ter Leyen Donderdagvoormiddag : Meulewech Donderdagnamiddag : Den Breydel Vrijdagvoormiddag : Sconevelde Vrijdagnamiddag : De Balsemboom Contact T 0471 76 79 56 E digitalehulp@mintus.be Dienstencentrum 't Reitje Ook in dienstencentrum ’t Reitje, gelegen in de binnenstad, kan je terecht voor digitale hulpvragen. Er is geen vaste zitdag. Maak daarom steeds telefonisch een afspraak. Contact T 050 32 60 95

Beweegcoach Brugge wil haar inwoners zoveel mogelijk aan het bewegen krijgen. Dat is nodig, want een Vlaming zit gemiddeld meer dan 8 u per dag stil. Meer dan de helft van de volwassenen beweegt ook te weinig. ‘Bewegen op Verwijzing’ maakt in Brugge het verschil. Via dit project kunnen huisartsen hun patiënten doorverwijzen naar een professionele ‘Bewegen op Verwijzing’-coach. De coach geeft praktische en eenvoudige beweegtips en stelt een persoonlijk beweegplan op voor wie er interesse in heeft. Coach Pieter Metsu T 0472 41 73 55 E Brugge.Pieter@bewegenopverwijzing.be

4  |  CONTENT  |  JA NUA RI - FE BRUA RI 2 0 2 0

Je woont zelfstandig thuis, maar voelt je wat onzeker of hebt schrik om te vallen? Een personenalarmsysteem maakt het je gemakkelijk. Het toestel is via een zender met je vast telefoontoestel verbonden. Bij een noodoproep zal onze centrale een vooraf aangeduide persoon verwittigen. Hij of zij beschikt over de sleutel van je woning. De aanvraag gebeurt via maatschappelijk werk.

P € 14 tot € 19, afhankelijk van het inkomen

Zitdagen maatschappelijk werk Onze maatschappelijk werker heeft zitdagen in volgende dienstencentra: De Balsemboom: dinsdag van 9 tot 11.30 u. Van Volden: vrijdag van 9 tot 12 u. ’t Werftje: 1ste, 3de en 5de woensdag van 14 tot 16 u. De Garve: 2de en 4de donderdag van 8.30 tot 11.30 u. Meulewech: WZC Hallenhuis op woensdag d’Oude Stoasie: 2de en 4de dinsdag van 14 tot 16 u. De Dijk: 2de en 4de woensdag van 14 tot 16 u.

Vrijetijdsparticipatie, voor elk budget Iedereen hoort erbij in de dienstencentra. We stellen onze deuren ook open voor mensen met een beperkt budget. Kun jij een ruggensteuntje gebruiken om één van onze geprogrammeerde activiteiten te betalen? Neem dan contact met de centrumverantwoordelijke of met het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie. Contact Bart Hollevoet: 050 32 74 96

Tarieven Brugse musea Opgelet: De tarieven voor activiteiten die plaatsvinden in Brugse musea kunnen voor niet-Bruggelingen anders zijn.

Online inschrijven Inschrijven via de website nu nog eenvoudiger met de inschrijfcode. Voorbeeld: CULINAIR | C 19BB116 Surf naar www.dienstencentra-brugge.be.

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


Buurtwerk en lokale dienstencentra = partners in de buurt Stad Brugge en OCMW/Mintus slaan de handen in elkaar.

SINT-PIETERS

In Brugge is er een lange traditie van buurtgericht werken: zowel de Stad Brugge als het OCMW Brugge (later zorgvereniging Mintus) hebben een uitgebreide dienstverlening in de Brugse buurten. Vanaf 1 januari 2020 gaan de stedelijke buurtwerken (actief in Sint-Pieters, Sint-Jozef en Zeebrugge) en de lokale dienstencentra van OCMW/zorgvereniging Mintus (actief in alle deelgemeenten) intens samenwerken. De hoofddoelstelling blijft daarbij: werken met en voor buurtbewoners aan een goede buurt om te wonen, te leven en te werken.

Hoe gaan we dat aanpakken? ZEEBRUGGE

SINT-JOZEF

In Zeebrugge schakelen we een tandje bij en wordt de halftijdse buurtwerker Geert Pollin vervangen door voltijds buurtwerkster Hilde Ballegeer. Zij zal als ervaren buurtwerkster het buurtcentrum d’Oude Stoasie versterken. Met deze versterking zullen we Zeebruggenaren nog beter kunnen ondersteunen in het beantwoorden van hun vragen en noden.

In Sint-Jozef wordt Hilde Ballegeer na meer dan 30 jaar buurtwerk vervangen door Geert Pollin. Geert zal halftijds actief in Sint-Jozef en zal naast het opvolgen van het bestaande buurtwerk vooral ingezet worden om een goede analyse te maken welke buurtbehoeften er zijn in Sint-Jozef. Samen met het dienstencentrum De Garve zal een passend antwoord gezocht worden op deze behoeften.

Het team Zeebrugge bestaat uit

Team Sint-Jozef bestaat uit

In Sint-Pieters blijft Patrick Anthone voltijds aan de slag als buurtwerker in de Dijk. Hij zal samen met Anne Blomme van het dienstencentrum Den Heerd, een buurtgericht aanbod uitbouwen dat zich richt op gans Sint-Pieters. Het dienstencentrum bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping van het appartementsgebouw aan de Sint-Pietersnoordstraat 42 (officieel adres: Beekweg 8) en zal vanaf februari 2020 open zijn. An Blomme is bereikbaar in lokaal dienstencentrum Den Heerd, Beekweg 8, ze is vanaf eind januari bereikbaar op het nummer 050 32 62 85. Team Sint-Pieters bestaat uit

Patrick Anthone Buurtcentrum De Dijk Blankenbergsesteenweg 221 050 31 03 27 Vast programma De Dijk

Hilde Ballegeer

Geert Pollin

Buurtcentrum d’Oude Stoasie Venetiëstraat 1

Buurthuis Ghandiplein Landjuwelenstraat 43

050 32 63 45

050 33 60 55 0472 51 26 68

Dinsdag

050 32 63 40

Step aerobic

14 u.

Breiclub

Woensdag 14 u.

Kaarten

Donderdag 10 u.

Tai-chi

14 u.

Teken/schilderclub

14 u.

Haakclub/cursus

Vrijdag

Kimberly Pardo Buurtcentrum d’Oude Stoasie Venetiëstraat 1

10 u.

14 u.

Rita Vandenbussche

Breiclub

Dienstencentrum De Garve Pannebekestraat 33 050 32 60 60 An Blomme Dienstencentrum Den Heerd Beekweg 8 050 32 62 85

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   5


KATRIEN CNOCKAERT T 050 32 78 80 - 050 32 78 86 E katrien.cnockaert@mintus.be

De Balsemboom BRUGGE

LIJN 6 - HALTE MOLENBRUG LIJN 6 / 16 – HALTE GERECHTSHOF OM DE 20 MINUTEN

Vast programma Maandag 9 u.

Gymnastiek

9.30 u.

Kalligrafie

10 u.

Bewegen zonder belasten

13.30 u.

Biljartclub

14 u.

Boetseren

14 u.

Boogschieten

14 u.

Hobby

14 u.

Wandelclub (2de maandag)

19 u.

Nederlands voor anderstaligen

19.30 u.

Beleggingsclub (2de maandag)

19 u.

Nederlands voor anderstaligen

CULINAIR | C 20BB001

Zoetemondjes

Dinsdag 9 u.

Turnen

10 u.

Toneelclub

14 u.

Boekbinden

14 u.

Tafeltennis

14 u.

Goed Gevoel Stappers

WOENSDAG 15 JANUARI OM 14 U. WOENSDAG 19 FEBRUARI OM 14 U.

Goeie gewoontes moet je niet veranderen. Daarom opent onze tearoom elke derde woensdag van de maand zijn deuren voor een heerlijk dessertje, met een lekker kopje koffie erbij. In januari dienen we graag een feestbordje op. In februari serveren we een dessertje d’amour.

P € 3

Woensdag

I t.e.m. 9 januari & 13 februari

ONTMOETING 80-PLUS | C 20BB003

9.15 u.

Gymnastiek

14 u.

Taartjesnamiddag

13.15u

Instapcursus Linedance

13.30 u.

Biljartclub

14.15 u.

Linedance

14 u.

Franse conversatie voor gevorderden

18 u.

Relaxatie

19.15 u.

Gymnastiek

Donderdag 9.45 u.

Oriëntaalse dans

11 u.

Pilates

14 u.

Engelse conversatie voor gevorderden, groep 1

14 u.

Boekbinden

14 u.

Kaarten

14.30 u.

80-plusnamiddag (4 donderdag)

19 u.

Nederlands voor anderstaligen

19 u.

Boogschieten

Nieuwjaarsbingo DONDERDAG 23 JANUARI OM 14 U.

Klassieker op onze kalender is de nieuwjaarsbingo. Alle 80-plussers nodigen we dan ook van harte uit om mee te komen spelen. We voorzien prijzen voor de winnaars. Iedereen krijgt een stuk taart, koffie en een glaasje bubbels om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. Ken je nog buren of vrienden die graag zouden aansluiten op onze 80-plus activiteiten? Geef dan zeker hun gegevens door aan ons onthaal.

P € 7

I t.e.m. 17 januari

MULTIMEDIA | C 20BB006 de

Vrijdag 9 u.

Tai Chi beginners

10 u.

Tai Chi gevorderden

10 u.

Engelse conversatie voor gevorderden, groep 2

14 u.

Fotoclub (4de vrijdag)

14 u.

Tekenclub

14 u.

Digitaal spreekuur

15 u.

Koor

6  |  CONTENT  |  JA NUA RI - FE BRUA RI 2 0 2 0

Website Lokale Dienstencentra Brugge VRIJDAG 7 FEBRUARI OM 14 U.

Sinds september is de website van de dienstencentra vernieuwd. Je kan nog steeds inschrijven via de website, maar er zijn een aantal veranderingen. Na het aanmaken van een account kan je ook jouw inschrijvingsgeschiedenis zien en de geplande activiteiten waar je voor ingeschreven bent. Heb je moeite of is het niet heel duidelijk hoe het precies werkt? Dan helpen we jullie graag de weg te vinden op onze nieuwe website.

P gratis

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


De Ba l s e mboom

INFO | C 20BB007

OKRA dating voor 55-plussers DINSDAG 11 FEBRUARI OM 14 U.

Ben je jong of oud, man of vrouw, fit of minder mobiel en wens je nieuwe vriend(inn)en te maken? Of hoop je nieuwe contacten te leggen? Dit kan. Via OKRA-dating wil deze seniorenorganisatie 55-plussers stimuleren en helpen om nieuwe mensen te leren kennen. In de eerste plaats om samen leuke activiteiten te ondernemen, er eens op uit te trekken, je vriendenkring te verruimen en elkaar te vinden voor kleine of grotere ontmoetingen. Iedereen vanaf 55 jaar en ouder nodigen we van harte uit. Je hoeft geen lid van OKRA te zijn om zoekertjes te plaatsen voor je geliefkoosde activiteiten. Dat is iets helemaal anders dan het profiel op andere, meer specifieke datingsites die vooral bedoeld zijn om mensen te koppelen. Je trekt er graag op uit en zoek je gezelschap? Kom dan zeker luisteren naar de informatienamiddag over online dating 55-plus.

P gratis

I t.e.m. 7 februari

ONTMOETING 80-PLUS | C 20BB004

Koffie en dessert DONDERDAG 27 FEBRUARI OM 14 U.

Februari staat in teken van de liefde. Daarom serveren we een kopje koffie en een dessertje d’amour. Gezellig samenzijn met een vleugje muziek op de achtergrond.

P € 3

I t.e.m. 20 februari

ONTSPANNING | C 20BB008

Valentijnsfeest DONDERDAG 13 FEBRUARI OM 14 U.

Valentijn is de naam van drie of vier martelaren en heiligen uit de derde of vierde eeuw. Valentijnsdag – 14 februari – is de dag der geliefden en gaat indirect op deze heilige(n) terug. Kom samen met huismuzikant Dirk Van de Kelder mee de dag van de liefde vieren en beleef een bijzondere leuke dans- en luisternamiddag. Je krijgt er uiteraard een Valentijnskoffie en -dessert bij. Vooraf inschrijven is aanbevolen.

P € 12

I t.e.m. 5 februari

INFO | C 20BB002

Spiritualiteit DINSDAG 21 JANUARI OM 14 U.

We bekijken een video over een merkwaardige man, met name professor Ulrich Libbrecht (1928 - 2017). Hij was gespecialiseerd in Oosterse levensbeschouwingen en vergelijkende filosofie. Onderwerpen waar veel over te vertellen valt. Begeleider is Roger Deschilder. Voor verdere informatie: www.delantaarn.be/activiteiten

P gratis

PRI JS

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

I t.e.m. 17 januari

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   7


De Balsemboom INFO | C 20BB005

Intra- en extramurale zorg DINSDAG 28 JANUARI OM 14 U.

Toelichting thuiszorgdiensten

Noteer alvast in je agenda: Onze taalcursussen starten na de kerstvakantie opnieuw

Tijdens het infomoment vernemen jullie meer over de mogelijkheden en de werking van de talrijke thuiszorgdiensten zoals de zitdagen van onze maatschappelijk werkers, de boodschappendienst, maaltijden aan huis of in de dienstencentra, de mindermobielencentrale, de taxibonnen, ergotherapie aan huis, de poetsdienst etc. Daarnaast geven we toelichting over de zorgverlening binnen Mintus. Die verstrekken we wanneer zelfstandig thuis wonen moeilijker wordt. Het gaat onder meer over de woon- en zorgcentra van Mintus, kortverblijf, dagcentrum, serviceflats etc. Iedereen is van harte welkom.

P gratis

• Franse conversatie voor gevorderden, vanaf woensdag 15 januari om 14 u. • Engelse conversatie voor gevorderden, groep 1, vanaf donderdag 23 januari om 14 u. • Engelse conversatie voor gevorderden, groep 2, vanaf vrijdag 17 januari om 10 u.

BEWEGING

Wandelclub Van Volden – Balsemboom MAANDAG 13 JANUARI OM 13.30 U. MAANDAG 10 FEBRUARI OM 14 U.

Ook in 2020 maken we met de wandelclub opnieuw elke maand een mooie wandeling. We starten het jaar met gezonde voornemens en gaan stappen rond Brugge. • Maandag 13 januari: wandeltocht Vesten | C 20VV047 Afspraak aan Van Volden om 13.30 u. • Maandag 10 februari: wandeltocht Blankenberge | C 20VV048 Afspraak aan het station van Blankenberge om 14 u. (vertrek na aankomst trein om 14.07 u.) Alle geplande wandelingen voor volgend jaar zijn inmiddels bekend en staan op een flyer die je kan afhalen in Van Volden en De Balsemboom.

P gratis

I gewenst

ONTSPANNING | C 20BB009

Gezellig samen naar de film kijken WOENSDAG 26 FEBRUARI OM 14.30 U.

Deze maand maken we het gezellig in De Balsemboom. Het is februari, de maand van de liefde, en daarom kozen we voor een liefdesfilm. Geen klassieke liefdesfilm, maar een verhaal over vriendschap. ‘Green Book’ is het verhaal van de vriendschap tussen pianist Don Shirley (29 januari 1927 – 6 april 2013) en diens chauffeur en lijfwacht Tony Lip. De film volgt de Italiaans-Amerikaanse buitensmijter, Tony Lip genaamd, die zijn baan verliest wanneer zijn nachtclub moet sluiten. Vervolgens besluit hij als chauffeur rond te rijden voor een uiterst getalenteerde pianist. Samen reizen ze op concerttournee door de Zuidelijke Verenigde Staten. Daar worden ze meermaals geconfronteerd met racisme en hun tegengestelde persoonlijkheden. Ze kunnen elkaar immers niet luchten of zien, maar groeien geleidelijk aan naar elkaar toe en krijgen zelfs een band met elkaar. Een waargebeurde roadmovie voor vrienden en vriendinnen. Komen kijken, luidt de boodschap. En zit je graag zacht, breng dan gerust een kussentje en een dekentje mee.

P gratis

8  |  CONTENT  |  JA NUA RI - FE BRUA RI 2 0 2 0

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


ANN DENDOOVEN T 050 32 78 90 E ann.dendooven@mintus.be

Van Volden

JORIS DUMERYPLEIN 1, 8000 BRUGGE (CENTRUM) ALLE BUSSEN STOPPEN AAN HET STATION OF ’T ZAND

Vast programma Maandag 9 u.

Android deel 3 (januari - april)

9 u.

Android beginners (januari - mei)

13 u.

Boetseren

14 u.

Matcurling (november - maart)

14 u.

Hobbyclub

14u.

Petanque (april-oktober)

13.45 u.

Teken- en schildertechnieken - Groep A

14 u.

Wandelen (2de maandag)

MULTIMEDIA | C 20VV001

Dinsdag 9 u.

Spaanse Conversatie - Gevorderden (sept-mei)

9.30 u.

Turnen

9.30 u.

Nederlands voor anderstaligen (sept-juni)

10.30 u.

Spaanse Cursus 3 - Elementaire basis vereist (sept-mei)

13 u.

Biljartclub

13.30 u.

Handgemaakte Beren (2de en 4de dinsdag)

13.45 u.

Android deel 2 (januari - april)

13.45 u.

Teken- en schildertechnieken - Groep B

14 u.

Patchwork en Quilten (1de en 3de dinsdag)

14 u.

Handgemaakte Juwelen (2de en 4de dinsdag)

14 u.

Country Line Dance (november-maart)

Woensdag 9 u.

Spaanse conversatie - Sterk gevorderden (sept.-mei)

10.30 u.

Spaanse conversatie – niveau 4 (sept-mei)

14 u.

Tekenclub

14 u.

Zomerfietsen (april – oktober)

14 u.

Spelnamiddag/ Rummicub (1ste en 3de woensdag)

Heb je onlangs een smartphone of een tablet gekocht? Of ben je van plan ermee te leren werken? Dan is deze cursus beslist iets voor jou. In de cursus leren we alles over onder meer je aankoop, instellingen, e-mail, agenda, foto’s, muziek en het internet. Je leert ook extra apps installeren. Daarbovenop krijg je een heleboel handige tips en trucjes mee naar huis. Deze beginnerscursus wordt georganiseerd in samenwerking met CVO-SG. Om jullie een kwalitatieve lessenreeks aan te bieden, wordt deze cursus gespreid over elf lessen. De kostprijs van deze cursus is 60 euro, aangevuld met 11 euro voor de syllabus. Voorkennis is niet vereist.

Voor andere ICT-cursussen zie vast programma.

P € 60 + € 11 voor 11 lessen

9 u.

iPad/iPhone workshops

10.30 u.

Stap- je- fit

13 u.

Biljartclub

13.30 u.

Winterfietsen (september–april)

14 u.

Yoga groep C

14 u.

Schaken

14.30 u.

Culturele voordrachten (zie programma)

INSC HRIJV EN

MAANDAG 3 FEBRUARI OM 9 U.

De elf lessen vinden plaats op dinsdag, telkens van 9 u. tot 12 u.

Donderdag

PRI JS

Cursus Smartphone/tablet (Android) voor beginners

INSC H R I J FCO D E

I t.e.m. 20 januari

Vrijdag 9 u.

Spaanse conversatie – Gevorderden (sept.-mei)

10.30 u.

Spaanse conversatie – Medium (sept.-mei)

13 u.

Boetseren

13.30 u.

Digitaal vragenuurtje (2de vrijdag)

13.45 u.

Yoga Groep A

13.30 u.

Kingen (1ste vrijdag)

14 u.

Gaaibolling (2de vrijdag)

14 u.

Manillen (3de vrijdag)

15.15 u.

Yoga Groep B

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   9


Van Volden

CULTUUR | C 20VV007

Brugge en zijn imago DONDERDAG 13 FEBRUARI OM 14.30 U.

BEWEGING

Wandelclub Van Volden – Balsemboom

Welk beeld over Brugge hadden toeristen en andere landgenoten door de eeuwen heen? Eerst kijken we in vogelvlucht naar België. Aansluitend focussen we op Vlaanderen en Brugge. Het is een verhaal met vele facetten, waar clichés en werkelijkheid al eens botsen. Ook die clichés gaan we niet uit de weg. Neem deel aan deze luchtige trip door de reisliteratuur over Brugge. Je zal verstomd staan.

P € 2, betalen aan de inkom

MAANDAG 13 JANUARI OM 13.30 U. MAANDAG 10 FEBRUARI OM 14 U.

Ook in 2020 maken we met de wandelclub opnieuw elke maand een mooie wandeling. We starten het jaar met gezonde voornemens en gaan stappen rond Brugge. • Maandag 13 januari: wandeltocht Vesten | C 20VV047 Afspraak aan Van Volden om 13.30 u. • Maandag 10 februari: wandeltocht Blankenberge | C 20VV048 Afspraak aan het station van Blankenberge om 14 u. (vertrek na aankomst trein om 14.07 u.) Alle geplande wandelingen voor volgend jaar zijn inmiddels bekend en staan op een flyer die je kan afhalen in Van Volden en De Balsemboom.

P gratis

I gewenst

BUURTACTIVITEIT

Buurtactiviteiten West-Brugge Nieuwjaarsdrink voor buurtbewoners West-Brugge: WOENSDAG 8 JANUARI VAN 18 U. TOT 20.30 U.

Voor onze eerste nieuwjaarsdrink met een drankje en een hapje betaal je € 1. Kom zeker langs om te klinken op een jaar vol nieuwe initiatieven.

P € 1

C 20VV200

Avondje gezelschapsspellen

WOENSDAG 12 FEBRUARI VAN 18 U. TOT 20.30 U. CULTUUR | C 20VV006

Het middeleeuwse Brugge: één grote bouwwerf

We komen samen met andere buurtbewoners - jong en oud en spelen allerhande spellen. Geef je naam door als je hiervoor interesse hebt of kom gewoon langs. Breng gerust je favoriete spel en wat vrienden mee.

DONDERDAG 30 JANUARI OM 14.30 U.

P gratis

In de middeleeuwen werd in alle steden volop gebouwd. Stadsbesturen pronkten met nieuwe stadhuizen, belforten, vestingmuren en dito poorten. Intussen rezen ambachtshuizen, patriciërswoningen en gildehuizen uit de grond.

Repair café

Maar wat weten we over hoe die gebouwen zijn ontstaan? Wie waren de opdrachtgevers? En welke middelen hadden ze om die monumentale panden te bouwen? Deze voordracht vertelt het je in geuren en kleuren.

P € 2, betalen aan de inkom

10 |  CONTENT  |   JA NUA RI - FEBRUA RI 2 0 2 0

C 20VV201

ZATERDAG 22 FEBRUARI 2020 VAN 14 U. TOT 17 U.

Op deze zaterdag organiseert Van Volden een repair café. Dit is een gratis bijeenkomst waarbij buurtbewoners kunnen langskomen om ter plaatse kleine herstellingen te laten doen door een groep vrijwilligers. Kom met jouw kapotte spullen langs. We denken hierbij aan kledij, fietsen, elektrische apparaten, speelgoed etc. Wie niets heeft om te laten herstellen, is welkom een drankje te nuttigen. Misschien kan je zelf ook helpen bij reparaties. Er is ook iemand aanwezig om op al je digitale vragen te antwoorden.

I wenselijk

PRIJS

C 20VV202

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


Va n Vold e n

CULTUUR | C 20VV005

Achter de schermen van het Vaticaan DONDERDAG 16 JANUARI OM 14.30 U.

Rome, Vaticaanstad en de Sint-Pietersbasiliek zijn ons niet onbekend, maar wat weten we van het verblijf van paus Franciscus? Deze voordracht geeft een overzicht van de belangrijkste gebouwen. Je krijgt bovendien een brede kijk op het Vaticaan. We ontdekken meer over de paus en zijn entourage, het protocol, het functioneren, de diplomatie enz. Tot slot worden enkele bekende tradities toegelicht.

P € 2, betalen aan de inkom

CULTUUR | C 20VV008

Voordracht over 'congé payé' DONDERDAG 5 MAART OM 14.30 U.

Reizen was nog nooit zo populair. Vandaag bezoeken we alle uithoeken van de wereld. Dit is niet altijd zo geweest. In 1936 werd het wettelijk betaald verlof of 'congé payé' ingevoerd. Deze verandering had grote impact op de samenleving, zowel sociaal, economisch als cultureel. Tijdens deze lezing gaan we na waarom de tijd in 1936 rijp was voor deze wet. We zoomen in op de gevolgen voor de kust en het bijbehorende toerisme.

P gratis

I gewenst

Noteer alvast in je agenda: Fietsbijeenkomst: woensdag 29 januari om 14.30 u.

P € 4

C 20VV057

Centrumraad: dinsdag 4 februari om 14.30 u.

C 20VV053 Digitaal vragenuurtje: vrijdag 10 januari en vrijdag 14 februari om 13.30 u.

ONTMOETING 80-PLUS

Ontspanningsnamiddag en muzikale namiddag DINSDAG 21 JANUARI OM 14 U. |

C

20VV011

In januari starten we onze namiddag met heerlijke Glühwein, gevolgd door een ontspanningsactiviteit. We ronden af met een lekkere koffietafel .

P € 5

I t.e.m. 15 januari

DINSDAG 18 FEBRUARI OM 14 U. |

C

20VV058

In februari organiseren we een muzikale namiddag. Een muzikant brengt een medley met mooie en leuke nummers, aangevuld met echte meezingers om met z’n allen van te genieten. De teksten verschijnen op een groot scherm, zodat iedereen gemakkelijk kan volgen en meezingen.

P € 5 (koffietafel inbegrepen)

PRI JS

INSC HRIJV EN

I t.e.m. 12 februari

INSC H R I J FCO D E

C 20VV028 Country line dance: dinsdag 14 en 28 januari, dinsdag 11 en 25 februari, dinsdag 10 en 24 maart, telkens om 14 u.

C 20VV046 Tearoom Driekoningen: maandag 6 januari van 14 u. tot 16 u.

C 20VV026 Tearoom Valentijnsdag: vrijdag 14 februari van 14 u. tot 16 u.

C 20VV027

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   1 1


NANCY DAVID T 050 32 60 95 E reitje@mintus.be

't Reitje

EVELINE WULBRECHT T 050 32 60 95 E reitje@mintus.be

CULINAIR

ANNUNTIATENSTRAAT 34, 8000 BRUGGE (CENTRUM) LIJN 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 43 / 88 / 90 HALTE HOWEST CAMPUS OM DE VIJF MINUTEN. LIJN 4 / 14 HALTE SNAGGAARDBRUG OM DE TIEN MINUTEN

Samen koken VRIJDAG 24 JANUARI OM 9 U. | C 20RE016 VRIJDAG 21 FEBRUARI OM 9 U. | C 20RE017

Samen maken we één of meer gerechten op verschillende manieren klaar. Tijdens de kookworkshop wisselen we huis-, tuin- en keukentips uit. Breng een schort, snijplank en mesje mee.

Vast programma Maandag 10.30 u.

Spaanse conversatie voor matig gevorderden (Start: 13/01)

13.30 u.

Fitness

13.30 u.

Spaanse Conversatie voor gevorderden (Start: 13/01)

19.45 u.

Tich Nhat Hanh meditatie (13/01; 27/01; 10/02; 24/02)

De bereidingen kun je ter plaatse nuttigen. Neem zeker ook enkele opbergdoosjes van thuis mee. In de prijs is alles inbegrepen, ook koffie en water. Het aantal inschrijvingen is beperkt. Op vrijdag 24 januari maken we een wildbereiding klaar.

P € 14 voor de eerste bijeenkoms,

€ 12 voor de tweede bijeenkomst

I t.e.m. 17 januari

Dinsdag 13.30 u.

Brei- en haakclub

14.30 u.

Tearoomnamiddag (elke dinsdagnamiddag)

Woensdag 8.30 u.

Fitness

9.30 u.

Fitness

13.30 u.

Praatgroep

14 u.

Manillen (1ste en 3de woensdag)

14 u.

Petanque (2de en 4de woensdag)

18.30 u.

Qi Gong en healing tao (start: 8/01)

Donderdag 9.45 u.

Franse praatgroep (start: 9/01)

13.30 u.

Creatief Atelier

14 u.

Bingo (4de donderdag)

14.30 u.

80-plus namiddag (3de donderdag)

18 u.

Hommelspelen voor beginners (start: 16/01)

19 u.

Hommelspelen voor gevorderden

MULTIMEDIA | C 20RE005

ReitjeComputerClub: tien apps die je zeker op je smartphone zou moeten hebben ZATERDAG 25 JANUARI OM 14 U.

Heb je een smartphone met Androïd? Wil je zelf aan de slag gaan en dingen uitproberen? We maken een lijstje van tien apps die je absoluut op je smartphone moet hebben. We bekijken ook waarvoor ze dienen en hoe ze werken. Dan leer je ook apps installeren en verwijderen. Andere zaken voor op je smartphone komen tijdens deze namiddag niet aan bod.

P gratis

I t.e.m. de dag zelf

Vrijdag 9 u.

Kookworkshop (24/01 en 21/02)

13.30 u.

Teken- en schilderclub

Zaterdag 14 u.

ReitjeComputerClub (25/01 en 22/02)

MULTIMEDIA | C 20RE006

ReitjeComputerClub: contactenlijst en adresboek ZATERDAG 22 FEBRUARI OM 14 U.

Niets belangrijker dan je adresboek bij mail- en smartphoneverkeer. Niets zo complex als het beheer van je contactenlijst en adresboek. ONTMOETING 80-PLUS | C 20RE014

Zingen en swingen op retromuziek DONDERDAG 20 FEBRUARI OM 14.30 U.

We organiseren een retro-dansnamiddag. Met Roland achter de draaitafel zingen en swingen we op ambiancemuziek. Deze namiddag bieden we aan met een drankje en enkele versnaperingen. Iedereen is van harte welkom.

P € 5

I t.e.m. 18 februari

12 |  CONTENT  |  JA NUA RI - FE BRUA RI 2 0 2 0

We proberen duidelijk te maken hoe je op de beste manier aan de slag gaat, zodat je met weinig werk veel resultaat boekt. Bovendien ben je dan zeker dat je altijd op een back-up kan terugvallen. En dan hoef je je adresboek ook niet meer over te zetten bij een nieuwe smartphone. Handig toch?

P gratis

PRIJS

I t.e.m. de dag zelf

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


't R e itje

INFO | C 20RE012

Wettelijk pensioen in zicht? DINSDAG 4 FEBRUARI OM 14.30 U.

Komt je wettelijk pensioen in zicht? Ben je op zoek naar duidelijke en correcte informatie hierover? Dan is dit de ideale gelegenheid om een antwoord te krijgen op al je vragen.Tijdens deze infonamiddag willen we je graag wegwijs maken in deze materie. Van harte welkom.

P € 2

I t.e.m. de dag zelf

ONTSPANNING ONTMOETING 80-PLUS | C 20RE013

Bingo

Nieuwjaarsdrink

DONDERDAG 23 JANUARI OM 14 U. C 20RE009 DONDERDAG 27 FEBRUARI OM 14 U. C 20RE010

DONDERDAG 16 JANUARI OM 14.30 U.

Wij nodigen je uit voor een gezellig samenzijn met koffie en nieuwjaarsgebak. We spreken onze wensen uit en heffen samen met andere 80-plussers het glas op het nieuwe jaar.

Onder begeleiding van Roland organiseren we maandelijks een bingonamiddag. Er vallen leuke prijzen te winnen. Het aantal inschrijvingen houden we beperkt. In de deelnameprijs zijn twee kopjes koffie of thee en een stukje taart begrepen.

Indien je er graag bij bent en niet naar het centrum kan komen, dan halen we je op en brengen we je terug naar huis met onze vervoersdienst. Vraag ernaar bij je inschrijving.

P € 5

I t.e.m. 9 januari

P € 5

I t.e.m. de dag zelf

WELLNESS | C 20RE007

Mindfulness: meditatie in de traditie van Tich Nhat Hanh MAANDAG 13 JANUARI OM 19.45 U.

Mindfulness of volle aandacht betekent dat we ons op elk moment bewust zijn van wat zich in en om ons heen afspeelt. Dit gaat veel gemakkelijker als je samen oefent, want de kracht van groepsmeditatie is sterker. Op de tweede en vierde maandagavond van elke maand oefenen we van 19.45 u. tot 21.30 u. Elke avond werken we rond een thema. Die thema's staan los van elkaar. Mensen die niet regelmatig kunnen komen, kunnen op die manier zonder probleem opnieuw deelnemen aan een meditatieavond.

P € 3 per avond

PRI JS

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

I t.e.m. de dag zelf

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   1 3


't R eitje MULTIMEDIA | C 20RE001

Cursus iPad voor beginners WOENSDAG 8 JANUARI OM 9.30 U.

Een iPad gekocht of gekregen? Hoe installeer je dan een app? Hoe beheer je je toestel? Welke apps zijn leuk en bruikbaar? Tijdens deze cursus leer je je iPad kennen en gebruiken. Maak kennis met de appstore, e-mail, camera, YouTube enz. In acht lessen raak je vertrouwd met het gebruik van je tablet. We voorzien ook tijd om vragen te stellen. Belangrijk: • Deze cursus is voor iPad-gebruikers (Apple). • Gelieve de gegevens van uw Appleaccount (login en wachtwoord) mee te brengen.

P € 24 voor acht lessen

I t.e.m. 24 december

FEEST | C 20RE011

Nieuwjaarsfeest WOENSDAG 22 JANUARI OM 14.30 U.

Dit jaar kiezen we ervoor om het feest in een nieuw jasje te steken. Na de speech van Eveline en Nancy toosten we op het nieuwe jaar. Aansluitend voorzien we voor iedereen oliebollen à volonté. Niemand gaat ook naar huis zonder een attentie te ontvangen. Breng gerust je vrienden mee, want, zoals het spreekwoord luidt: hoe meer zielen, hoe meer vreugde.

P € 6

I t.e.m. 15 januari

WELLNESS | C 20RE008

Qi Gong Healing Tao WOENSDAG 8 JANUARI OM 18.30 U.

Qi Gong is Chinees voor ‘oefenen met je levensenergie/Qi’. Het is een oeroude gezondheidspraktijk en de zogenaamde moeder van Tai Chi, één van de vijf pijlers van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). CREA

Tekenen met soft pastelkrijt voor beginners. VRIJDAG 17 JANUARI OM 14 U.

Leren tekenen met pastelkrijtjes is ontzetten leuk om te doen. Bij deze cursus ga je na iedere les naar huis met je eigen kunstwerkje. Graag melden bij inschrijving als je een setje pastelkrijtjes bij ons wilt aankopen voor € 15 voor 12 kleuren. Tijdig inschrijven want de plaatsen zijn beperkt. Deze lessenreeks bestaat uit 4 lessen en loopt tot vrijdag 7 februari.

P € 25 voor 4 lessen

14 |  CONTENT  |   JA NUA RI - FEBRUA RI 2 0 2 0

Via vloeiende bewegingen, bewuste ademhaling en gerichte intentie train je lichaam en geest. De eenvoudige, zachte, meditatieve bewegingen heffen blokkades op, brengen je energetisch systeem in balans en voorkomen op die manier ziekte, stress en vermoeidheid. Qi Gong bevordert de algemene gezondheid (bloeddruk, bloedsomloop, zenuwstelsel, stofwisseling, immuunsysteem etc.) en maakt het lichaam sterk en soepel (spieren, gewrichten en pezen). Tevens vertraagt het je verouderingsproces en verruimt het je spiritueel bewustzijn. Onze lesgever is opgeleid als Healing Tao Associate Instructor, die lid is van Universal Healing Tao Belgium en opgeleid in Medische Qi Gong (OTCG Antwerpen). Zijn lessen zijn een warme uitnodiging om je Qi zo vitaal mogelijk te laten stromen en je zelfhelend vermogen zoveel mogelijk te ontwikkelen. Deze cursus is geschikt voor iedereen.

P € 55 voor tien lessen

PRIJS

INSCHRIJVEN

I t.e.m. 7 januari

I N S C H R I J FCO DE


ASHLEY VANHOORDE T 050 32 60 50 E ashley.vanhoorde@mintus.be

't Werftje

INFO | C 20WE003

WERFSTRAAT 88, 8000 BRUGGE (CHRISTUS KONING) LIJN 41 / 42 HALTE NICOLAS GOMBERTSTRAAT OM HET HALF UUR. LIJN 4 / 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 53 / 88 / 90 HALTE NICOLAS GOMBERTSTRAAT OM DE VIJF MINUTEN.

Vast programma Viniyoga

11 u.

Viniyoga

14 u.

Creatief Atelier

14 u.

Kaarten

19 u.

Kantklossen

WOENSDAG 19 FEBRUARI OM 13 U.

Wie in het Baron Ruzettepark wandelt heeft hem hoogstwaarschijnlijk reeds zien liggen. Een boot genaamd ’t Salon. Daar is er elke woensdagnamiddag een jongerenwerking op terug te vinden. Maar voor wie is dit nu en hoe gaat dit allemaal in z’n werk? We krijgen een rondleiding van 13 u. tot 14 u. en spreken hiervoor af om 12.45 u. aan ’t Werftje. Indien veel belangstelling zullen er extra momenten worden bijgeplaatst.

Maandag 9.30 u.

‘t Salon

P gratis

Dinsdag 9 u.

Soepenclub (1ste dinsdag)

13.30 u.

Biljartclub

14 u.

Kaarten

14 u.

Gelukscafé (3de dinsdag)

14.30 u.

80-plusnamiddag (2de dinsdag)

15.30 u.

Walking Football (Tempelhof St – Pieters)

16 u.

Badminton (Tempelhof St.-Pieters)

Woensdag 10 u.

Engelse conversatie

9.30 u.

Digitale creativiteit voor gevorderden

13.30 u.

Digitale creativiteit voor beginners

14 u.

Tekenen en schilderen

14 u.

Viking Kubb

19.30 u.

Yoga

ONTMOETING 80-PLUS | C 20WE004

Nieuwjaarsreceptie

Donderdag 9 u.

Step-Aerobic

DINSDAG 14 JANUARI OM 14 U.

9.30 u.

Aquagym

10.30 u.

Sacrale dans

Bij een drankje en een hapje komen we samen in ’t Werftje om het nieuwe jaar te vieren.

10.30 u.

Voetreflexologie

14 u.

Franse conversatie

14 u.

Fitbal

14.30 u.

Badminton (sporthal De Polder)

15.15 u.

Figuurturnen

20 u.

Yoga

De 80-plussers die dit feest dit jaar meemaakten, nodigen we hiervoor uit, maar ook nieuwe deelnemers heten we van harte welkom.

P € 8

I t.e.m. 10 januari

Vrijdag 9 u.

Zentangle tekenen en exeperimentele expressie

10 u.

Italiaanse conversatie

13.30 u.

Biljartclub

14 u.

Bridgeclub

14 u.

Nordic walking (om de 14 dagen)

14.45 u.

De vuurbloem (2de vrijdag)

20 u.

Cijfers en letters (om de 14 dagen)

CULINAIR | C 20WE010

Soepenclub DINSDAG 7 JANUARI OM 9 U. DINSDAG 4 FEBRUARI OM 9 U.

Ook in 2020 is er elke eerste dinsdag van de maand een bijeenkomst van de soepenclub. Wil jij er ook bij schrijf je dan snel in… O het menu staat voor januari broccolisoep met Parmezaan, in februari serveren we romige spinaziesoep.

I noodzakelijk

PRI JS

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   1 5


't Werftje

FEEST | C 20WE001

Nieuwjaarsreceptie DINSDAG 14 JANUARI OM 14 U.

Een drankje en een hapje en de hele familie van ’t Werftje opnieuw bijeen. Vorig jaar was onze nieuwjaarsinstuif een overdonderend succes en we willen dit graag herhalen. Hopelijk kunnen we zelfs onszelf overtreffen. Opgelet: tijdig inschrijven is een must, want het aantal plaatsen in ’t Werftje is beperkt.

P € 8

I t.e.m. 10 januari

TEAROOM

Tearoomnamiddagen MAANDAG 20 JANUARI OM 14 U. C 20WE005 MAANDAG 17 FEBRUARI OM 14 U. C 20WE006 VERGADERING | C 20WE009

Onze huiskokkin zet opnieuw haar beste beentje voor. Het voorbije jaar werden we verwend met beignets, aardbeiensoep, bananentaart etc. Altijd lekker, verrassend en vers.

Koffietafel fietsclub DINSDAG 25 FEBRUARI OM 14 U.

Dit recept gaan we in 2020 niet veranderen. Wat we wel wijzigen, is wat er elke maand op de menukaart staat. In januari serveren we een dessertbordje. Voor februari staat er een soezentaart op het menu. Smakelijk.

P € 3

I t.e.m. de dag zelf

In september eindigde ons fietsseizoen in de regen, maar het werd toch nog een plezante namiddag. Ook nu zullen we in koude temperaturen starten, maar we spreken af binnen waar het lekker warm is. Bij een kop koffie en een stukje taart maken we het schema bekend waar we met ons stalen ros volgend seizoen de baan opgaan. Onder het motto veilig en gezond fietsen we in de omgeving van Brugge rond.

P € 3

I t.e.m. 20 februari

CREATIEF

Creatieve workshop: Krans pimpen MAANDAG 27 JANUARI OM 14 U. | MAANDAG 3 FEBRUARI OM 14 U. |

C C

20WE007 20WE008

Voor de creatieve workshop van januari en februari verwerken we een krans tot decoratiestuk. Een eigentijdse krans die je jaar in jaar uit kan gebruiken en aanpassen aan de thema’s die je zelf verkiest. Wij zorgen voor verschillende soorten schelpen, sparappels en noten om de krans van jouw keuze te maken. Jij brengt zelf mee: • een krans in isomo, riet of twijgen (je kan ook een bestaande krans recycleren) • een lint en/of touw om te omwinden en enkele kunstbloemen • eventueel ook een lijmpistool en patronen

P €2

16 |  CONTENT  |   JA NUA RI - FEBRUA RI 2 0 2 0

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


't We rftje ONTMOETING 80-PLUS | C 20WE002

Kennismakingsbingo

Start van de cursussen

DONDERDAG 20 FEBRUARI OM 14 U.

Naar aanleiding van onze buurtanalyse kwamen we tot de vaststelling dat de meeste 80-plussers in Christus Koning wonen en niet in het Stubbekwartier.

Tijdens de derde week van januari starten traditiegetrouw de cursussen in ’t Werftje.

Daarom veranderen we voor de namiddag waarop je bingo kunt leren kennen eens van locatie. We heten je van harte welkom in parochiaal centrum De Koepel. Elke 80-plusser van Christus Koning krijgt een uitnodiging in zijn of haar bus. Ook anderen zijn meer dan welkom, want in De Koepel is plaats voor iedereen. Wie zich moeilijk kan verplaatsen, kan vervoer aanvragen. We raden wel aan om voordien in te schrijven.

P € 6

I t.e.m. 14 februari

Zentangel tekenen Ook bij ons zijn er tal van cursussen waar je aan deel kan nemen. In de aanbieding hebben we taalcursussen als Engels, Frans en Italiaans, maar er staan ook creatieve cursussen als tekenen en schilderen, zentangle tekenen, digitale creativiteit etc. op het programma. Vanzelfsprekend zijn er ook sportlessen zoals step-aerobic, fitbal, figuurturnen, aquagym, verschillende soorten yoga etc. Je kan je ook komen verdiepen in voetrefloxologie. Je merkt: keuze te over. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met de verantwoordelijke, die je graag verder zal helpen.

ONTSPANNING | C 20WE011

Ciné Lumière: ‘J’Accuse’ MAANDAG 17 FEBRUARI OM 14.30 U.

Meer dan 120 jaar nadat de schrijver Émile Zola met de profetische woorden J’accuse…! de Franse president aanschreef en het Joodse perspectief verdedigde, herneemt Roman Polanski die geste in zijn gelijknamige film. ‘J’accuse’ vertelt een verhaal van historische onrechtvaardigheid, en trekt hiermee een parallel met het antisemitisme dat vandaag weer opkomt in Frankrijk en de rest van Europa. Naast de parallel met het controversiële verleden van Polanski kan je ook niet kijken. Filmmaker en film zijn innig met elkaar verbonden. De duistere intrige doet alleszins denken aan vintage Polanski en zuigt je helemaal mee vanaf het begin, terwijl de film historisch correct blijft, tot in de kleinste details. Rond 1900 zorgt de Dreyfusaffaire jarenlang voor een verscheurd Frankrijk. Het schandaal ontstaat wanneer in 1895 door een combinatie van juridische fouten en antisemitisme de onschuldige Alfred Dreyfus veroordeeld wordt tot een levenslange gevangenisstraf voor zogenaamde spionage voor Duitsland. Luitenant-kolonel Georges Picquart zet alles op alles om Dreyfus’ naam te zuiveren. Hierdoor komt hij terecht in een labyrint van corruptie en verraad.

L Afspraak aan Ciné Lumiére, Sint Jakobstraat 36 in Brugge. P € 7,50 I t.e.m. de dag zelf

PRI JS

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

Ga voor buurtcontact, want samen kunnen we meer. PASCAL

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   1 7


RITA VANDENBUSSCHE T 050 32 60 60 E rita.vandenbussche@mintus.be

De Garve

PANNEBEKESTRAAT 33, 8000 BRUGGE (SINT-JOZEF) LIJN 14 HALTE DE GARVE OM DE TWINTIG MINUTEN

Vast programma Maandag 9 u.

Gewrichtsonderhoudende technieken

10.15 u.

BBB

13.30 u.

Kaarten

14.00 u.

Fietsen (winterstop, hertstart 6 april)

14 u.

Darts

14 u.

Lotto

14 u.

Schilderclub Aquarelle

14 u.

Wenskaarten

14 u.

Petanque

18.30 u.

koken (maandelijks)

18.30 u.

Tai chi

18.30 u.

kokerellen (maandelijks)

Dinsdag

BUURT | C DG0010

Wandelgroep De tuin-trotters DONDERDAG 23 JANUARI OM 9.30 U.

Eventjes alles loslaten en stappen op een gezapig tempo? Rondkijken en de dingen rondom je beleven? Dan zijn onze wandelingen, die van start gaan in De Garve, beslist iets voor jou. Gezond bezig zijn, nieuwe vrienden maken en gezellig babbelen hoort er natuurlijk ook bij. Bij elke wandeling voorzien we een koffiepauze. Wil je deelnemen aan de eerste wandeling die maximum vijf kilometer lang is? Schrijf je dan in. Onze wandelingen vinden plaats op maandelijkse basis.

P € 1

I t.e.m. de dag zelf

ONTMOETING 80-PLUS | C DG001

Muzieknamiddag met Pietje Bollen DONDERDAG 2 JANUARI OM 14 U.

Een optreden van Pietje Bollen staat steeds garant voor een ludieke namiddag. Hou je van populaire meezingers, accordeon en klarinetten? Dan is deze show vol ambiance echt iets voor jou. Wens je in te schrijven met vervoer? Geen enkel probleem. Geef wel tijdig een seintje.

10 u.

Petanqueclub Aristide

14 u.

Creatief atelier

14 u.

Lotto

14 u.

Petanque

14 u.

Fotoclub (3de dinsdag)

14 u.

Naaitafel (2de dinsdag)

Nieuwjaarsfeest

14 u.

Patchwork (2de en 4de dinsdag)

VRIJDAG 17 JANUARI OM 14 U.

19 u.

Driftkingz

Voor ons nieuwjaarsfeest zijn we op zoek gegaan naar een muzikale act die iedereen zou moeten kunnen bekoren. Onze keuze is gevallen op Lia Linda. Zij brengt haar ontspannende namiddagprogramma Jukebox. Hierin brengt zij medleys en een luisterprogramma vol animatie dat zich toespitst op hits uit de tweede helft van de vorige eeuw. Naast deze brok ambiance geschikt voor jong en oud zorgen wij voor een feestelijke ontvangst met een glaasje cava.

Woensdag 10 u.

Vrij creatief

14 u.

Dansmozaïek 1

14 u.

Breiclub (3de woensdag)

14 u.

Petanque

18.30 u.

Hatha-yoga

19 u.

Italiaanse conversatie gevorderden

Donderdag 9 u.

Spaans beginners

10 u.

Salsa

10 u.

Petanqueclub: ‘Sjanse Thope’

14 u.

Fotoclub (3de donderdag)

14 u.

Dansmozaïek 2

14 u.

Borduren

14 u.

Petanque

19 u.

Kantklossen (om de 14 dagen)

19 u.

Handwerken en borduren (om de 14 dagen)

19 u.

Keramiek

18 |  CONTENT  |  JA NUA RI - FE BRUA RI 2 0 2 0

P € 5

I t.e.m. 24 december

ONTSPANNING | C DG003

Na het optreden kan iedereen genieten van een uitgebreid dessertbuffet. Bovendien sturen we iedereen naar huis met een leuk nieuwjaarsgeschenk. Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt. Schrijf je dus tijdig in.

P € 14

I noodzakelijk

Vrijdag 13.30

Naaldkant (om de 14 dagen)

14 u.

Petanque

14 u.

Apple Senioren Brugge (2de vrijdag)

19 u.

Fotoclub (1ste vrijdag)

19 u.

Buurt Computer Club (3de vrijdag)

19.30 u.

Tuinhier (2de vrijdag)

20 u.

Nsanga (4de vrijdag)

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


De Garve

ONTSPANNING | C DG005

Carnavalsontbijt DINSDAG 25 FEBRUARI

Wat is er gezelliger dan ‘s morgens samen aan het ontbijt te zitten keuvelen bij een kop heerlijk geurende koffie? Met de lente op komst organiseren we een uitgebreid ontbijtbuffet. We voorzien een grote keuze aan versgebakken brood en boterkoeken, koffie of thee, verschillende soorten charcuterie, yoghurt, zoet beleg, fruit enz. We voorzien dus een heus driesterrenontbijt. Schrijf je tijdig in, want de plaatsen zijn beperkt. Meer info in het centrum.

P € 9

BUURTACTIVITEIT | C DG006

BUURTACTIVITEIT | C DG004

Valentijnstaart met een tikkeltje meer! DINSDAG 11 FEBRUARI OM 14 U.

De week van Valentijn heeft net een tikkeltje meer dan een gewone week. Vriendschap, verliefdheid, warmte, even stiltaan bij hoe mooi het allemaal kan zijn. Hoeveel we voor elkaar kunnen betekenen, ook als buren, vluchtig gezelschap. Deze band halen we tijdens deze namiddag iets meer aan, terwijl we luisteren naar een humoristisch vertelprogramma: 'Het bijzonderste lukt nog!' Na het optreden serveren we taart en koffie.

P € 5

I t.e.m. 15 februari

I t.e.m. 8 februari

Quizavond ‘De Slimste man van de Garve’ VRIJDAG 31 JANUARI OM 19 U.

Na lang brainstormen menen we de juiste formule gevonden te hebben om mannen uit te nodigen voor een avond vol amusement in De Garve. We organiseren een quiz waar jullie in groepjes kunnen aan deelnemen. Uit de winnende groep gaan we met exclusieve vragen op zoek naar de slimste man. Natuurlijk kunnen we het niet nalaten om jullie culinair te verwennen en net zoals de bij de dames kiezen we voor fijne hapjes met een drankje. Als je wilt, kan je je ook individueel inschrijven. Zeker niet onbelangrijk: de winnende groep en de slimste man sturen we huiswaarts met een leuke prijs.

P € 8

I t.e.m. 25 januari

BEZOEK | C DG007

Ontdek het glasatelier van Pia Burrick DINSDAG 18 FEBRUARI OM 14 U.

ONTMOETING 80-PLUS | C DG002

Filmnamiddag: FC De Kampioenen Viva Boma DONDERDAG 6 FEBRUARI OM 14 U.

Wie houdt er niet van een leuke en spetterende filmnamiddag? ‘Viva Boma’, de nieuwste film van FC De Kampioenen, bevat veel fratsen en patatten met saucissen. Bijval gegarandeerd. Wens je in te schrijven met vervoer? Geen enkel probleem. Geef wel tijdig een seintje.

P € 5

PRI JS

I t.e.m. 2 februari

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

Sinds 1983 werkt Pia Burrick in Brugge als glaskunstenares. Zij ontwerpt glas (-in-lood) creaties voor interieur en architectuur. Naast haar werk in opdracht, zoals zij het zelf noemt, heeft ze een heus artistiek oeuvre waarvoor ze technische vaardigheden en talent combineert. Wil je haar eens aan het werk zien, uitleg krijgen , haar atelier bezoeken en je laten betoveren door de schoonheid van glas? Schrijf je dan in.

L Plaats van afspraak: Fort Zevenberg 8 in Sint-Andries. Dit adres is bereikbaar met bus 25 halte Sint-Willibrordus.

P € 3

I t.e.m. 15 februari

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   1 9


De Garv e CREATIEF | C DG009

Thema bloemschikken voor Valentijn met nieuwe lesgeefster DINSDAG 13 FEBRUARI OM 14 U.

Bloemschikken voor Valentijn is bij uitstek een mooi bloemen-geef moment. Of je nu jong bent of oud, man of vrouw, zelf iets mooi maken voor een geliefde of jezelf is best mogelijk. Onder deskundige begeleiding kan ook jij dit praalstukje maken voor Valentijn. Mee te brengen materiaal: een mes of snoeischaar, een schort en vooral veel goesting in de workshop. Alle andere benodigdheden worden meegebracht door de lesgeefster. In de kostprijs zitten alle materialen.

P € 25

I t.e.m. 8 februari

BUURT | C DG009

Studio artistiek WOENSDAG 8 JANUARI OM 10 U.

Vanaf januari start een coach met het begeleiden van een wekelijkse workshop vrij creatief. De dame die deze momenten begeleidt, heeft een ruime ervaring met technieken rond schetsen, tekenen, schilderen, modelleren van klei etc. Kortom, ze beschikt over een uitgebreide kennis op het vlak van plastische vormgeving. Heb je zin om je creatieve talenten te exploreren, dan is deze workshop een uitgelezen moment. Zoals de titel laat uitschijnen: niets moet, alles kan. Ben je echter op zoek naar begeleiding, dan staat iemand ter beschikking.

BUURT | C DG008

Rondreizende koffie en klets WOENSDAG 22 JANUARI & 19 FEBRUARI OM 14 U

Elkaar ontmoeten zoals vroeger het gebruik was met een Sjatje Kaffei. Dat een simpel kopje koffie mensen samen kan brengen, is geen geheim. In het dienstencentrum is de kracht van koffie alom bekend. Dit potentieel nog meer kunnen benutten, vormt een ware uitdaging. Zeg nu zelf, wie kent niet de kracht van koffie? In De Garve hebben we twee ontmoetingen gepland, meer bepaald op de woensdagen 22 januari en 19 februari, telkens om 14 u. Gewoon lekkere koekjes, koffie en een bloemetje op tafel om even de alledaagse zorgen te vergeten en gezellig bij te praten tijdens vrijblijvende ontmoetingen, waar niets moet en alles kan. Heb je zin om te praten of heb je een boeiende anekdote? Neem dan zeker deel, want jullie verhalen/signalen zijn voor ons bijzonder belangrijk. Kom dus af. Dan kan je ons leren kennen. We zijn benieuwd om jullie te ontmoeten. Daarom maken we graag tijd voor je. Wij zetten de koffie klaar en hebben zelf een heuse madam Arabelle die zorgt voor een hartelijke ontvangst.

P €1

TEAROOM

Taart in De Garve Dinsdag 7 januari: Feestelijke ijsbuche Dinsdag 11 februari: Valentijnstaart Beide taarten kosten € 3, inclusief koffie. Tijdig inschrijven, luidt de boodschap.

Clubnieuws Salsa

De workshop voorziet telkens een pauze met een koffiemoment.

De Salsa vindt nog steeds plaats op donderdagvoormiddag om 10 u. De deelnameprijs per les bedraagt € 5.

Zegt dit aanbod je iets? Geef ons dan een seintje? Als je zelf je materiaal wil meebrengen, dan kan dit gerust. Voor de eerste workshops voorzien we schetsboeken met potloden.

Spaans

P € 0,50

Vanaf januari start er opnieuw een cursus Spaans voor beginners. Deze cursus vindt wekelijks plaats op donderdagvoormiddag van 9 u. tot 10.30 u. Gelieve op voorhand in te schrijven.

I t.e.m. de dag zelf

BUURT

De Naaitafel in de kijker De Naaitafel is een initiatief van enkele kranige dames die hun vaardigheden om kleine herstellingen aan kledij uit te voeren aanbieden in ons dienstencentrum. In De Garve gaan zij aan de slag op de tweede dinsdag van elke maand. Indien je komt met kledij om te herstellen, geef dan op voorhand een seintje.

20 |  CONTENT  |   JA NUA RI - FEBRUA RI 2 0 2 0

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


MAARTEN DERRE T 050 32 70 91 E maarten.derre@mintus.be

Meulewech

ONTMOETING 80-PLUS | C 20MW003

KOSTERIJSTRAAT 40, 8200 SINT-ANDRIES LIJN 5 / 15 / 52 / 53 HALTE SINT-ANDRIESKERK OM DE TIEN MINUTEN.

Vast programma

Muziek DINSDAG 25 FEBRUARI OM 14.30 U.

Onze 80-plus ontmoetingen starten in het nieuwe jaar een maand later, omdat we in januari de nieuwjaarsreceptie hebben voor de vrijwilligers.

10.30 u.

Frans conversatie (vanaf 20/01)

We geven er meteen een goede lap op door de muziek uit de boxen te laten knallen. Iedereen zal kunnen dansen en meezingen. Wie dit liever allemaal vanop een afstand bekijkt, kan rustig toekijken.

14.30 u.

Tweemaandelijkse filmclub in Ciné Lumière

19 u.

Hatha-yoga

Zoals steeds gaat de 80-plus ontmoeting gepaard met koffie en taart.

Maandag

P € 5

Dinsdag 10.30 u.

Seniorengym

13.30 u.

Creaclub

14 u.

Vrij kaarten (Den Breydel)

14.30 u.

80-plusnamiddag (elke laatste dinsdag) Gebaknamiddag

14 u.

Kantklossen

CULINAIR | C 20MW005

Hutsepotfestijn

Woensdag 14 u.

I t.e.m. 20 februari

DONDERDAG 7 FEBRUARI OM 11.30 U.

Onze eetfestijnen worden telkens enorm geapprecieerd. We maken er dan ook werk van om het gezellig te maken. Daarom bieden we een aperitiefje en een nagerechtje aan om te magen te vullen. Het is ook belangrijk om gezellig samen te zijn.

Donderdag 9.30 u.

Smartphone (vanaf 23/01)

14 u.

Vrij kaarten

14.30 u.

Multimediaclub (Den Breydel)

Vrijdag 15 u.

Aquagym zwembad Guilini

14.30 u.

Dartsclub (Den Breydel)

Kom dus voor jezelf ontdekken waarom de maaltijden in Meulewech altijd in de smaak vallen en leer ondertussen nieuwe mensen kennen.

P € 15

I t.e.m. 31 januari

SPEL | C 20MW004

Bridgen

MULTIMEDIA | C 20MW006

DONDERDAG 6 FEBRUARI OM 14 U.

Smartphone DONDERDAG 23 JANUARI OM 9.30 U.

Aan de hand van vijf lessen kom je alles te weten over de smartphone. Laat je niet wijsmaken dat de nieuwe technologische speeltjes enkel voor jonge mensen zijn. Dit gaan we ontkrachten. Iedereen kan immers werken met een smartphone, zeker onder de deskundige leiding van onze lesgeefster Marian.

P gratis PRI JS

I t.e.m. 17 januari INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

Wie bezeten is door een spel, wil het liefst zo veel mogelijk beoefenen. Dan hebben wij goed nieuws voor de liefhebbers van het kaartspel bridgen. Want je kan bij ons komen bridgen op de volgende dagen: de donderdagen 6, 13, 20 februari en 19 maart. Je kan gratis aansluiten en je meten met de andere deelnemers.

P gratis JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   2 1


M eulewech TALEN | C 20MW011

Franse conversatie MAANDAG 20 JANUARI OM 10.30 U.

We kunnen het niet genoeg herhalen: blijven leren is één van de geheimen om jong van geest te blijven. Daarom zijn onze cursussen een echte aanrader. Franse conversatie is een lessenreeks onder leiding van Jo Berten. De reeks richt zich tot deelnemers met voorkennis. Aan de hand van een thema leer je tijdens de lessen nog beter converseren. Opgelet: deze cursus is bijna volledig volzet, dus wacht niet te lang om aan te sluiten.

P € 40 voor tien lessen

INFO | C 20MW008

Een kennismaking met het onzichtbare DINSDAG 4 FEBRUARI OM 14.30 U.

Geïnteresseerd in een boeiende presentatie die ons meeneemt in het onzichtbare? Micro-organismen zoals bacteriën, microdiertjes, schimmels en virussen worden onder de loep genomen. Ze zijn piepklein, maar daarom niet minder belangrijk. Naast het planten- en dierenrijk opent zich voor ons dus een nieuwe wereld. Vaak is het even schrikken van het uitzicht en de talrijke aanwezigheid van deze kleine, onzichtbare wezentjes. Al snel denken we bij bacteriën en virussen aan besmetting en infecties, maar eigenlijk zijn ze heel belangrijk en noodzakelijk. Zo zorgen de algen voor de helft van alle zuurstof op de wereld en helpen ze bij het verwijderen van olie in onze zee.

ONTSPANNING | C 20MW012

Sjoelbakcup VRIJDAG 28 FEBRUARI OM 14.30 U.

Één ding is zeker: ons microbioom biedt een schat aan nieuwe kennis, inzichten en oplossingen.

Wie zal zich tijdens het derde jaar van onze sjoelbakcup tot overwinnaar kronen?

P € 1

P gratis

I t.e.m. de dag zelf

I t.e.m. de dag zelf

FEEST | C 20MW009

Carnaval VRIJDAG 21 FEBRUARI OM 14 U.

Het is bijna opnieuw die tijd van het jaar. We kunnen ons verkleden, de polonaise dansen en goed zot doen, want het is weer carnaval. Wij willen zoveel mogelijk bezoekers uitgedost zien. Daarom hebben we een kleine verrassing in petto voor al wie de moeite doet om zich te verkleden. Uiteraard is dit geen vereiste, want ook de bezoekers die liever niet verkleed komen, zijn ook meer dan welkom. Het belangrijkste is om samen een leuke en sfeervolle namiddag te beleven.

P € 5

I t.e.m.18 februari

22 |  CONTENT  |   JA NUA RI - FEBRUA RI 2 0 2 0

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


M e ul e wech

FEEST | C 20MW007

Nieuwjaarsfeest VRIJDAG 24 JANUARI OM 14.30 U.

Het begin van een nieuw jaar is een goede reden om een feestje te organiseren. We halen herinneringen op aan 2019 en maken direct al grote plannen voor het nieuwe jaar. We doen dit in stijl met een aperitiefje, een klein hapje en uiteraard muziek. Iedereen, zowel jong als oud, heten we van harte welkom. Samen zetten we het jaar goed in en klinken we op onze en elkaars gezondheid.

P € 5

I t.e.m. 21 januari

SPEL

Lotto-bingospel MAANDAG 20 JANUARI OM 14.30 U. | C 20MW001 MAANDAG 17 FEBRUARI OM 14.30 U. | C 20MW002

Ook in 2020 blijven de goede dingen bewaard. Eén van de voltreffers is ons lotto-bingospel. Afgaande op het aantal deelnemers op de laatste ontmoetingen zullen we er rekening mee moeten houden dat we binnenkort met een vol huis zitten. Dit ligt aan de leuke sfeer, de mooie prijzen en de gezonde spanning. Kom het zelf eens ervaren.

P € 3

I t.e.m. de dag zelf ONTSPANNING | C 20WE011

Ciné Lumière: ‘J’Accuse’ MAANDAG 17 FEBRUARI OM 14.30 U.

Meer dan 120 jaar nadat de schrijver Émile Zola met de profetische woorden J’accuse…! de Franse president aanschreef en het Joodse perspectief verdedigde, herneemt Roman Polanski die geste in zijn gelijknamige film. ‘J’accuse’ vertelt een verhaal van historische onrechtvaardigheid, en trekt hiermee een parallel met het antisemitisme dat vandaag weer opkomt in Frankrijk en de rest van Europa. Naast de parallel met het controversiële verleden van Polanski kan je ook niet kijken. Filmmaker en film zijn innig met elkaar verbonden. De duistere intrige doet alleszins denken aan vintage Polanski en zuigt je helemaal mee vanaf het begin, terwijl de film historisch correct blijft, tot in de kleinste details. CREATIEF | C 20MW010

Kantklossen WOENSDAG 8 JANUARI OM 14 U.

Brugge is de thuishaven van het kantwerk. Van heinde en ver komen mensen naar hier om dit ambacht te bewonderen. Nu kan je het zelf ook leren tijdens onze cursus kantklossen. Die gaat op woensdag 8 januari van start en zal om de twee weken op woensdagnamiddag plaatsvinden. Gelieve zeker op voorhand in te schrijven en te vragen naar bijkomende informatie. Je hebt immers een bepaald materiaal nodig om te kunnen aansluiten.

Rond 1900 zorgt de Dreyfusaffaire jarenlang voor een verscheurd Frankrijk. Het schandaal ontstaat wanneer in 1895 door een combinatie van juridische fouten en antisemitisme de onschuldige Alfred Dreyfus veroordeeld wordt tot een levenslange gevangenisstraf voor zogenaamde spionage voor Duitsland. Luitenant-kolonel Georges Picquart zet alles op alles om Dreyfus’ naam te zuiveren. Hierdoor komt hij terecht in een labyrint van corruptie en verraad.

L Afspraak aan Ciné Lumiére,

Sint-Jakobstraat 36 in Brugge.

P € 7,50 PRI JS

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

I t.e.m. de dag zelf

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   2 3


MAARTEN DERRE T 050 32 70 91 E maarten.derre@mintus.be

Den Breydel

KENNEDYPARK, 8200 SINT-ANDRIES TUSSEN JAN BREYDELLAAN EN SINT-JANSDREEF LIJN 9 / 89 HALTE SINT-ANDRIES PETER BENOITLAAN OM DE TWINTIG MINUTEN.

CLUBWERKING

Wat valt er te beleven? Niet vergeten dat je in ons buurtpaviljoen ook terecht kan om vrij te kaarten en gezelschapsspelen of darts te spelen. Om de twee weken is er op woensdagnamiddag koffie en taart. Tevens kan je elke tweede donderdag van de maand in de namiddag je bloeddruk laten meten. Op donderdagnamiddag staat Marian paraat om te helpen met multimediaproblemen.

FEEST | C 20DB001

Nieuwjaarsreceptie DINSDAG 5 FEBRUARI OM 15 U.

Tijdens het afgelopen jaar hebben we opnieuw een aantal nieuwe zaken geïntroduceerd. Zo hebben we voor de eerste keer een Repair café georganiseerd, ons eenjarig bestaan gevierd en tal van voordrachten op het getouw gezet. We merken dat buurtbewoners steeds meer de weg vinden naar ons -paviljoen. Zo werden al verjaardagsfeestjes gevierd en hebben buurtbewoners een kerstfeest in elkaar gestoken. Allemaal positieve zaken. We hopen deze positieve lijn volgend jaar verder te kunnen zetten. Uiteraard starten we 2020 met de traditionele nieuwjaarsreceptie. We komen samen met de buurt om te klinken op het nieuwe jaar. Gelieve wel in te schrijven, zodat we weten voor hoeveel bezoekers wij een drankje moeten voorzien.

P gratis

I t.e.m. 29 januari

INFO | C 20DB002

De website van de dienstencentra DONDERDAG 30 JANUARI OM 14.30 U.

De nieuwe website van de dienstencentra is zeer klantvriendelijk, maar een extra woordje uitleg kan nooit kwaad. Daarom schakelen wij onze digitale hulp Marian in om nog wat meer advies te geven. Zeker een aanrader voor wie graag activiteiten bezoekt van de dienstencentra.

P gratis

I t.e.m. 27 januari

CULTUUR | C 20DB003

Reisvoordracht: India DINSDAG 11 FEBRUARI OM 15 U.

Omdat de winter soms iets te lang duurt en onze gedachten al uitgaan naar de zomer wachten we niet langer en vertrekken we nu al op reis. Onze spreker neemt ons mee naar het verre India en laat ons watertanden met anekdotes, weetjes en prachtige foto’s van dit land. Zeker een aanrader voor wie van andere culturen en reizen houdt. India, het land waar je maar op twee manieren aan terug kan denken: you love it or you hate it. We vertrekken met Jan voor een boeiende reis door het hart van India. We beginnen in de havenstad Mumbay en reizen met verschillende vervoersmiddelen zoals een taxi, een trein en een  tuktuk. We doen dit dwars door het binnenland, langs oude steden en tempels en door mooie natuurlandschappen, om te eindigen in het moderne Bangalore. Maak je klaar voor een boeiende trip door een land waar echt álles kan.

P € 2

I t.e.m. 5 februari

24 |  CONTENT  |  JA NUA RI - FE BRUA RI 2 0 2 0

Gedeeld geluk is veel meer waard dan geluk alleen te moeten ervaren. BUURTBEWONERS DEN BREYDEL

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


ELS VERSTRAETE T 050 32 60 10 E els.verstraete@mintus.be

Ter Leyen

ONTMOETING 80-PLUS | C 20TL002

Nieuwjaarsbingo

KROOSMEERS 1, 8310 ASSEBROEK LIJN 2 / 91 HALTE AZ SINT LUCAS LIJN 2 HALTE ASSEBROEK ZEVEN TORENTJES OM DE TWINTIG MINUTEN

Vast programma

DONDERDAG 9 JANUARI OM 14 U.

Laat de balletjes maar rollen. We zetten het nieuwe jaar in met een leuk spel bingo. De twee zwaantjes, den oukden, pallulletje, kop en koente… Dit zij Brugse namen voor de nummertjes uit de bingo/Lotto. Wil je nog meer van deze namen leren of geniet je gewoon van een middagje Lotto spelen? Er zijn prijzen voor iedereen. Traditiegetrouw sluiten we af met een koffietafel.

Maandag 9.15 u.

Zumba gold

10.30 u.

Qi Gong

13.30 u.

Tafeltennis

14 u.

Wenskaarten maken

14 u.

Kaarten

15.15 u.

Snorkelen (Jan Guilini)

18.30 u.

Yoga

19.45 u

Zumba step

20.15 u.

Zumbe fitness

P € 6

I t.e.m. 7 februari

Dinsdag 10 u.

Meditatiedans (niet de 1ste dinsdag)

14 u.

Het naaiateliertje (3de dinsdag)

14 u.

IPad lessen voor dummies

14 u.

Koersbal (okt-april)

19 u.

ViniYoga

20.15 u.

Strong by Zumba

Woensdag 9 u.

Smartphone voor dummies (Android)

9.30 u.

Step aerobic

14 u.

Krulbollen

14 u.

Samen rond de tablet (2-wekelijks)

18.45 u.

Happines groep 1

20 u.

Happines groep 2

MULTIMEDIA | C 20TL004

Donderdag

Starten met de smartphone of tablet

10.15 u.

Yoga

14 u.

Mantelzorgcafé (1ste donderdag)

14 u.

80-plusnamiddag (2 donderdag)

14 u.

Kaarten (1

14 u.

Handwerkatelier

19.30 u.

Zelfverdediging

de

ste

en 3de donderdag)

Vrijdag Gezondheidswandeling

9.30 u.

BBB

10.30 u.

Senioren gym

14 u.

ACC (3de vrijdag)

14 u.

Krulbollen

18.30 u.

Creatieve dans (1ste en 3de vrijdag)

Zaterdag Zumba toning

10.30 u.

Zumba fitness Qi gong

Inschrijven:

De meeste cursisten betalen geen inschrijvingsgeld. Er zijn evenwel een paar uitzonderingen. We bekijken dit samen met jou tijdens dit gesprek.

Dagelijks 14 u.

Vanzelfsprekend mag je ook je eigen tablet of smartphone meebrengen. Je kan de cursus enkel starten na een intakegesprek op dinsdag 11 februari. Bel naar Open School (050 34 15 15) om je afspraak vast te leggen.

Zondag 10 u.

De tablet en smartphone zijn overal. Veel mensen vinden het moeilijk om mee te zijn. Ben je een absolute beginner? Kom dan naar deze cursus. Voor jezelf of je werk of mee te zijn met je (klein)kinderen. Na de cursus kan je bellen en berichten sturen, je contacten beheren, iets opzoeken, een e-mail verzenden, apps installeren en gebruiken, je documenten en foto's online bewaren etc.

8.45 u.

10 u.

DINSDAG 3 MAART OM 9 U.

Vrij Krulbollen

P gratis

PRI JS

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

I t.e.m. 11 februari

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   2 5


Ter Leyen

INFO | C 20TL005

Praatcafé kanker: Immunotherapie in mensentaal DONDERDAG 23 JANUARI OM 14 U.

De jongste tijd duiken er regelmatig hoopgevende berichten op over patiënten in een uitzichtloze situatie die dankzij immunotherapie zijn genezen. Is immunotherapie het nieuwe wondermiddel? Meer en meer mensen kunnen ermee geholpen worden, maar jammer genoeg nog niet iedereen. Dr. Emilie Werbrouck, medisch oncoloog AZ Sint-Lucas, komt hierover een uiteenzetting geven.

P gratis

I t.e.m. 20 januari

INFO | C 20TL013

Wonen nu en later DONDERDAG 20 FEBRUARI OM 14 U.

Als vijftig- of zestigplusser hoop je om nog een hele poos, en in goede gezondheid, te kunnen genieten van de jaren die voor je liggen. Wellicht het liefst in je vertrouwde omgeving. Zal dit kunnen? Wat is hiervoor nodig? Sommigen nemen momenteel zelf nog heel veel zorg op voor de eigen ouder(s). Dit kan tot nadenken stemmen. Is zo lang mogelijk thuis blijven wel het ideaal? Zou het comfortabeler zijn wanneer we kleiner wonen, maar dichter bij mogelijke ondersteuning? Eén goede keuze bestaat niet. Belangrijk is dat je deze vragen voor jezelf of als koppel op een open manier onderzoekt. Waar houd ik rekening mee om een goede afweging te maken? Wie kan mij hierbij steunen of begeleiden? Waar vind ik concrete informatie? Wat betekent het voor mijn contact met de kinderen? In dit vormingsmoment bekijken we verschillende invalshoeken vaststellingen en overwegingen hieromtrent. We maken kennis met enkele mogelijkheden en bekijken waarom deze voor sommigen een waardevolle keuze kunnen zijn. We zetten je op weg om interessante informatie op het spoor te komen. Luc Wouters werkte voor de studiedienst van de Gezinsbond en zetelde in de Vlaamse Woonraad. Hij schreef verschillende artikels in Knack. Deze lezing wordt ingericht samen met GOSA (Grootouders en Seniorenactie) gewest Brugge.

P € 2 euro aan de ingang

I t.e.m. 18 februari

MULTIMEDIA

Hoe inschrijven via de nieuwe website? DINSDAG 7 JANUARI OM 9 U. C 20TL006 WOENSDAG 8 JANUARI OM 14 U. C 20TL007

Sinds september is de website van de dienstencentra vernieuwd. Je kan nog steeds inschrijven via onze website, maar er zijn een aantal veranderingen. Na het aanmaken van een account kan je ook jouw inschrijvingsgeschiedenis zien en de geplande activiteiten waarvoor je ingeschreven bent. Heb je moeite of is het niet heel duidelijk hoe het juist werkt? Dan helpen we je graag op weg op onze nieuwe website.

P gratis

26 |  CONTENT  |   JA NUA RI - FEBRUA RI 2 0 2 0

De stroatmoat schenkt discreet aandacht aan mensen die wat eenzaam zijn of behoefte hebben aan een gesprek. STROATMOATEN

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


T e r Le ye n

CULTUUR | C 20TL012

Praatcafé: Getuigenis door Leander Verdievel DONDERDAG 19 MAART OM 19 U. ONTMOETING 80-PLUS | C 20TL009

Dia reportage: Australië DONDERDAG 13 FEBRUARI OM 14 U.

West Europeanen trekken van noord naar zuid langs de oostkust van Australië en maken in een maand tijd een reis door drie seizoenen, door berg en dal, ter land, ter zee en in de lucht. Onderweg ontdekken ze een continent vol afwisseling en verrassingen, een oeroud continent met een korte maar boeiende geschiedenis.

P € 6

I t.e.m. 7 februari

De man achter de VRT-reeks ‘Gevoel voor Tumor’ brengt ons zijn verhaal. Toen Leander Verdievel in behandeling was voor lymfeklierkanker merkte hij dat de ziekte ook wel een humoristisch kantje heeft. Zoals hij zelf zegt “de onwennigheid, de fluwelen handschoentjes waarmee mensen je behandelen, leiden vaak tot grappige situaties”. Zoveel jaren later inspireerden deze verhalen hem tot het schrijven van een tragikomedie.

P gratis

CULINAIR | C 20TL008

I t.e.m. 16 maart

Hutsepotmiddag met muziek DONDERDAG 12 MAART OM 12 U.

Van een heerlijke winterse klassieker gesproken: groentenstoemp à volonté met worst, spek, een ribbetje en Romeins gebraad. Een likje mosterd en een frisse pint doen de rest. Veel beter wordt het niet. Of toch wel? Achteraf maken we tijd voor een pasje op onze dansvloer.

P € 15

I t.e.m. 10 maart

INFO | C 20TL010

De mantelfluisteraar: Verlies en rouw bij mantelzorg

Denk je dat je geen invloed hebt? Doe dan eens iets heel kleins heel erg goed.

DONDERDAG 6 FEBRUARI OM 14 U.

Na intensieve zorgverstrekking staat je vaak een dubbel verlies te wachten: afscheid nemen van een persoon, maar ook van een manier van leven. Hier maak je kennis met de verschillende vormen van rouw. Verlies kan je zowel tijdens als na de zorg meemaken. Door ervaringen uit te wisselen, sta je stil bij je eigen rouwproces.

P gratis

I t.e.m. 31 januari

CULINAIR | C 20TL011

Kaasavond WOENSDAG 12 FEBRUARI OM 18 U.

Op vraag van een aantal bezoekers hebben we beslist om opnieuw een kaas-en wijnavond te organiseren. Bij een kaasplank horen uiteraard goed gezelschap en een lekker glas wijn. Schrijf je dus vlug in en kom samen genieten van du vin, du pain et du fromage.

P € 15

PRI JS

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

I t.e.m. 10 februari

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   2 7


CELIEN HONGENAERT T 050 32 78 40 E celien.hongenaert@mintus.be

Ten Boomgaarde TER BEKE 29, 8200 SINT-MICHIELS

LIJN 7 / 17 HALTE SINT MICHIELS BOUDEWIJNPARK OM DE TIEN MINUTEN

Vast programma Maandag 10.30 u.

Dans je vrij

14 u.

Teken en schilderen

14 u.

Petanque

14 u.

Frans voor op reis

Dinsdag 9 u.

Portugees beginners

14 u.

BBB

14 u.

Petanque

14 u.

Naai-en herstelatelier (1ste dinsdag)

18 u.

Kleding naaien gevorderden

Donderdag 10 u.

Stoelgymnastiek

14 u.

Vrij kaarten

14 u.

Hobby (1ste en 3de donderdag)

19 u.

Yoga

Vrijdag 9 u.

Spaans voor op reis

14 u.

Competitie kaarten (4de vrijdag)

14 u.

Maandelijkse BINGO met Viro vzw

14 u.

Petanque

SPORT | C 20TB003

'Dans je vrij' MAANDAG 20 JANUARI OM 10.30 U.

Zoek jij nog een leuke manier om meer te bewegen? Dan is de reeks ‘Dans je vrij' zeker iets voor jou. Dit is geen cursus met opgelegde danspasjes, maar bestaat uit vrij bewegen, ademen, dansen en jezelf uiten. In beweging zijn staat hierbij centraal. In elke mens schuilt immers een danser. Deze reeks van tien gaat van start op maandag 20 januari en vindt wekelijks plaats.

P € 4

I t.e.m. 15 januari

TALEN | C 20TB005

Frans voor op reis i.s.m. SNT Brugge MAANDAG 3 FEBRUARI OM 13.30 U.

Ben je gek op reizen naar Frankrijk en hou je van de Franse taal en cultuur? Aarzel niet en vertrek samen met de andere cursisten en een gedreven leerkracht Frans op een taalreis voor een leuke verkenning. Via thema's zoals kennismaken, de weg vinden, boodschappen doen en op restaurant gaan kom je direct in contact met de Franse taal en oefen je de praktische zinnen meteen in tijdens de vele spreekopdrachten. Na deze cursus Frans voor op reis ken je al enkele basiszinnen en kun je een eenvoudig gesprek voeren tijdens je volgende vakantie. Deze lessen lopen tot maandag 8 juni. Inschrijven doe je best rechtstreeks via het secretariaat van SNT Arsenaalstraat 4 in Brugge of telefonisch op het nummer 050 44 11 40.

P € 93

I t.e.m. 22 januari

TALEN | C 20TB014

Portugees voor op reis i.s.m. SNT Brugge DINSDAG 4 FEBRUARI OM 9 U.

Portugal en Brazilië zijn twee boeiende reisbestemmingen die steeds meer Vlamingen weten te bekoren. Volg een cursus Portugees voor op reis en maak kennis met de taal van deze twee warmbloedige landen. CULINAIR | C 20TB004

Soep op vrijdag VRIJDAG 17 JANUARI OM 10 U.

De winter is nog niet voorbij, de koude blijft in het land. Kom je bij ons verwarmen bij een kom heerlijke warme soep. Onze buurtpartners Viro vzw en De Passage bereiden met veel liefde de soep. Een nieuwe fijne samenwerking, zodat jullie elke vrijdag voor slechts € 2 per kom van 10 u. tot 12 u. bij ons terecht kunnen voor een soepmoment en een fijne babbel.

P €2 28 |  CONTENT  |  JA NUA RI - FE BRUA RI 2 0 2 0

Na deze cursus Portugees voor op reis ken je al enkele basiszinnen en kun je een eenvoudig gesprek voeren tijdens je volgende vakantie. Dit is een nieuwe beginnersgroep die van start gaat. De lessen lopen van dinsdag 4 februari tot en met dinsdag 9 juni. Inschrijven doe je best rechtstreeks via het secretariaat van SNT, Arsenaalstraat 4 in Brugge. Of telefonisch op het nummer 050 44 11 40.

P € 93

PRIJS

I t.e.m. 22 januari

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


T e n B oomga a rd e

ONTSPANNING | C 20TB008

Valentijnontbijt VRIJDAG 14 FEBRUARI OM 9 U.

Valentijn, de dag van de liefde, vier je met mensen die je graag ziet. En wij zien onze bezoekers graag. Je bent dan ook van harte welkom om met ons de liefde te vieren. Breng gerust geliefden, vrienden en kennissen mee. Wij zorgen voor een uitgebreid en verzorgd ontbijt. Tevens voorzien wij een ruime keuze aan versgebakken brood en boterkoeken, koffie of thee, verschillende soorten charcuterie, yoghurt, zoet beleg, fruit en een glaasje cava. Een heerlijke start van je dag. Schrijf tijdig in, want de plaatsen zijn beperkt.

P € 8

I t.e.m. 10 februari

ONTMOETING 80-PLUS | C 20TB007

'Swingo' WOENSDAG 12 FEBRUARI OM 14.30 U.

Tijd voor 'Swingo'. Dat is een namiddag swingende bingo. Bingo met liedjes van vroeger en nu. Wanneer je een lied hoort dat op jouw kaart staat, mag je dit aanduiden. Nog even tijd om jullie muzikale kennis bij te werken. En ditmaal mag je bingo al zingend roepen.

P € 5

I t.e.m. 10 februari

CULINAIR | C 20TB012

Pannenkoekenfeest

MULTIMEDIA | C 20TB009

DONDERDAG 20 FEBRUARI OM 14.30 U.

Tijd voor pannenkoeken. Een klassieker: pannenkoeken met suiker en goeie boter, die absoluut niet mag ontbreken. Je krijgt van ons een pannenkoek, of twee, en een tasje koffie of twee.

P € 3

I t.e.m. 14 februari

CULTUUR

Samenleesgroep DONDERDAG 9 JANUARI OM 14 U.

Ook in het nieuwe jaar gaan we binnen Ten Boomgaarde van start met een zogenaamde Samenleesgroep. Het gaat om een bijzondere leesgroep. Onder het motto ‘Samen lezen, is samen genieten’ komen mensen samen om te genieten van mooie verhalen. In een kleine groep leest de begeleider een kortverhaal voor. Aansluitend volgt een gezellige babbel bij een kopje koffie of thee. Tijdens deze babbel kun je van gedachten wisselen over het verhaal of gewoon luisteren naar de anderen. De Samenleesgroep is gratis. Je hoeft geen boek op voorhand te lezen. Inschrijven is ook niet nodig. De bijeenkomsten voor de komende periode vinden plaats op de donderdagen 9 en 23 januari, 6 en 20 februari, 5 en 19 maart, 2 en 23 april, 7 mei en 4 en 18 juni.

BUURTACTIVITEIT

Naaiatelier Ons Naaiatelier is een kranige vrijwilligster die kleine herstellingen aan kledij uitvoert. In het dienstencentrum gaat zij aan de slag op elke eerste dinsdag van de maand. Per te herstellen kledingstuk vragen we € 1, of een vrije bijdrage. Indien je komt met kledij om te herstellen graag een seintje op voorhand op het nummer 050 32 78 40.

PRI JS

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

Gezondheid online i.s.m. Open School DINSDAG 4 FEBRUARI OM 9 U.

Gezond zijn is heel belangrijk in ons leven. Wil jij leren hoe internet je hierbij kan helpen? In deze cursus gaan we ermee aan de slag. Hoe kan ik online een afspraak maken bij de dokter? Welke apps zijn er rond voeding en beweging? Hoe vraag ik online klevers aan bij de mutualiteit en hoe zit het nu precies met terugbetalingen? Ook het Rode Kruis heeft een EHBO-app: hoe werkt die? En waar vind ik een apotheek en dokter van wacht? Vind ik filmpjes over stress en ontspanning online? Breng je eigen tablet of smartphone mee. Basiskennis van tablet of smartphone is wel vereist. Je kan de cursus enkel starten na een intakegesprek op dinsdag 21 januari. Bel naar Open School op het nummer 050 34 15 15 om je afspraak vast te leggen. De meeste cursisten betalen geen inschrijvingsgeld. Er zijn evenwel een paar uitzonderingen. We bekijken dit samen met jou tijdens dit gesprek.

I t.e.m. 13 januari JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   2 9


Ten Boomgaard e

ONTSPANNING | C 20TB013

Tea Room: Ijs met warme krieken DONDERDAG 23 JANUARI OM 14.30 U.

Een beetje zomer in huis halen op een frisse winterdag? Dit doen we tijdens de tearoom met ijs en warme krieken. Geniet van heerlijk vanille-ijs, overgoten met warme krieken. En voor wie er helemaal voor wil gaan: een toefje slagroom. Het water komt ons nu al in de mond. Schrijf tijdig in, want de plaatsen zijn beperkt.

P € 3

I t.e.m. 17 januari

Werk maken van zorgzame buurten doe je samen. Want samen is beter dan alleen. Sint-Michiels leeft! ONTMOETING 80-PLUS | C 20TB001

Nieuwjaarsdrink WOENSDAG 8 JANUARI OM 14.30 U.

We klinken samen op het nieuwe jaar. We vieren de start van 2020 met boeiende en buurtverbindende activiteiten in ons dienstencentrum. Kom mee met ons toosten en deel jouw gelukwensen voor het nieuwe jaar.

P € 5

I t.e.m. 6 januari

BUURTACTIVITEIT

Voorlees (groot) ouders gezocht Herinner je je nog de kinderen en begeleiders van kinderdagverblijf De Oogappel? Samen waren ze afgelopen zomer twee maanden op bezoek. Naar aanleiding van de voorleesweek afgelopen november hebben zij in hun peutertuin een nieuw voorleeshoekje ingericht. Nu zoeken zij natuurlijk nog enthousiaste (groot)ouders die graag voorlezen en af en toe een verhaaltje willen komen vertellen. Jij kiest wanneer en hoe lang je wenst voor te lezen. Als je hier zin in hebt, kan je contact opnemen met Willemijn van Peutertuin Oogappel op het e-mailadres willemijn.vantrigt@deblauwelelie.be of op de telefoonnummers 050 32 60 92 of 050 32 60 92.

30 |  CONTENT  |   JA NUA RI - FEBRUA RI 2 0 2 0

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


AN BLOMME T 050 32 62 85 E an.blomme@mintus.be

Den Heerd

BEEKWEG 8, 8000 BRUGGE (SINT-PIETERS?) LIJN 3 / 33 / 47 HALTE BRUGGE TUINWIJK OM HET KWARTIER

RECEPTIE | C 20DH005

Officiële opening DONDERDAG 13 FEBRUARI OM 15 U.

Op donderdag 13 februari wordt dienstencentrum Den Heerd om 15 u. officieel geopend. BUURTACTIVITEIT

Na het officiële gedeelte is er tijd voor een gezellige babbel tijdens een feestelijke receptie.

P gratis

I gewenst

Een creamoment en een laatste babbel en knabbel Crea

DINSDAG 14 JANUARI OM 14 U. |

C

20DH001

Knutsel je graag? Wil je op dinsdag 14 januari decoratie helpen maken? Die decoratie dient om het nieuwe dienstencentrum mooi te maken voor de officiële opening.

P gratis Babbel en knabbel

DINSDAG 21 JANUARI OM 14 U. |

C

20DH002

Een gezellige babbelnamiddag met iets lekkers om knabbelen. Het aantal plaatsen is beperkt.

P € 2

I noodzakelijk

L Beide activiteiten vinden plaats in het zaaltje van

FEEST | C 2020DH006

de Bevolkingsdienst, gesitueerd in het appartementsgebouw aan Den Heerd.

Optreden muziekgroep Barabas VRIJDAG 14 FEBRUARI VANAF 17.30 U.

Om de opening van het dienstencentrum te vieren, nodigen we jullie graag uit voor een ongetwijfeld spetterend optreden van muziekgroep Barabas. De leden van de groep zijn zelf van Sint-Pieters. Gedreven door de wil om vooral zelf plezier te maken, proberen ze met hun opzwepende ritmes en uitnodigende meezingers een grote glimlach bij het publiek op te wekken. Iedereen is welkom vanaf 17.30 u. Het optreden gaat van start om 19 u.

P Optreden gratis, drankjes betalend

I gewenst

SPIRITUALITEIT | C 20DH009

De begrenzing van het denken MAANDAG 17 FEBRUARI OM 14 U.

Het ik-gebonden denken is vaak een grote hindernis voor onze spirituele ontwikkeling. Hoe kunnen we hiermee omgaan? Onder de titel ‘De begrenzing van het denken’ geeft Roger Deschildre een lezing over het begrijpen en het doorzien van het ik-gebonden denken. Voor meer informatie verwijzen we naar de website www.delantaarn.be/activiteiten.

P gratis

PRI JS

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

I t.e.m. de dag voordien

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   3 1


Den H eerd ONTMOETING 80-PLUS | C 20DH004

MULTIMEDIA | C 20DH010

Samen zingen

Facebook voor beginners

DINSDAG 11 FEBRUARI OM 14 U.

WOENSDAG 4 MAART OM 9.30 U.

Deze eerste 80-plus activiteit in Den Heerd mag je zeker niet missen. Marion werkte zelf 25 jaar in de zorgsector. Nu wil ze mensen raken en geraakt worden door (samen) te zingen, liedjes van vroeger en nu.

Maxim maakt jullie wegwijs in de wereld van Facebook. Het gaat om een reeks van drie lessen, die van start gaat op woensdag 4 maart. Elke les duurt twee uur.

P € 15

I noodzakelijk

Vanaf 14 uur kan je luisteren of meezingen, aan jou de keuze. We voorzien koffie en taart.

P € 6

I t.e.m. 4 februari

WELLNESS | C 20DH008

Gezond relaxontbijt met stoelyoga MAANDAG 24 FEBRUARI OM 9 U.

We starten de dag met een gezond en lekker ontbijt. Om de verwennerij compleet te maken ronden we af met een half uurtje stoelyoga. Gewoonweg zalig.

P €8

I t.e.m. 8 februari

CREATIEF | C 20DH007

Brainstorm opstart creaclub MAANDAG 17 FEBRUARI OM 19 U. WOENSDAG 19 FEBRUARI OM 9.30 U.

Eddy heeft veel creatieve ideeën en is bovendien heel handig. Samen met andere mannen, vrouwen en kinderen wil hij mooie dingen knutselen. Enkele voorbeelden van zaken die hij wil maken: een poppenhuis, een fietskar, een kleihuisje met verlichting etc. We organiseren twee brainstormmomenten zodat we kunnen luisteren naar jullie suggesties. We wisselen zowel overdag als ’s avonds ideeën uit. Afhankelijk van de opkomst en interesse bekijken we wanneer we de creaclub in de toekomst kunnen organiseren. Wil je gewoon langskomen en al beginnen knutselen? Dit is ook mogelijk. We zorgen ervoor dat er al materiaal aanwezig is om iets moois te maken.

P gratis

DENKSPORT | C 20DH011

Schaken WOENSDAG 25 MAART OM 19 U.

Een enthousiaste schaker wil graag een schaakclub oprichten in Den Heerd. Als je hier interesse voor hebt, kom dan zeker af naar de startavond op dinsdag 3 maart. Ben je deze avond verhinderd, maar heb je wel interesse? Geef dan een seintje aan onze centrumverantwoordelijke.

P gratis TALEN | C 2020DH016

Franse conversatie DINSDAG 3 MAART OM 10 U.

Heb je een basiskennis Frans en wil je graag in een kleine groep van maximum tien personen over verschillende thema’s converseren? Dan is deze bijeenkomst iets voor jou. Er is naast conversatie ook ruimte voor uitleg en grammatica. De les vindt plaats van 10 u. tot 11.30 u.

P € 3 per les

I noodzakelijk

CREATIEF | C 2020DH017

Tekenatelier en aanleren belettering MAANDAG 10 FEBRUARI OM 14 U.

Vrij tekenen kan wekelijks op maandagnamiddag. Roger Lambrecht leert je met plezier ook de kunst van het beletteren aan.

P gratis

I gewenst

INFO | C 2020DH019

Thuiszorgdiensten DINSDAG 18 FEBRUARI OM 14 U.

Tijdens dit infomoment vernemen jullie meer over de mogelijkheden en de werking van de talrijke thuiszorgdiensten. We denken hierbij aan de zitdagen maatschappelijk werk, de boodschappendienst, de maaltijden aan huis of in de dienstencentra, de mindermobielencentrale, de taxibonnen, ergo aan huis en de poetsdienst etc.

P gratis 32 |  CONTENT  |   JA NUA RI - FEBRUA RI 2 0 2 0

I noodzakelijk PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


De n He e rd

CREATIEF

Workshops met bloemen Benedikte organiseert om de veertien dagen een workshop in Den Heerd. De rode draad tijdens de workshops zijn bloemen, maar Benedikte vult elke workshop creatief en anders in. Schrijf je in voor de workshop die jou het meeste aanspreekt. Tijdens de krokusvakantie zetten we ook een kinderworkshop op het getouw. DINSDAG 4 FEBRUARI |

C

20DH012

Workshop bloemschikken

P € 25

I t.e.m. de dag voordien

DINSDAG 18 FEBRUARI |

C

20DH013

Creatief met papier, bloemen en een babbel

P € 10

I t.e.m. de dag voordien

Kinderbloemenworkshop DINSDAG 25 FEBRUARI | C 20DH014 Wil je graag leren bloemschikken en ben je minstens zes jaar? Schrijf je dan holderdebolder in voor deze workshop want er zijn maar acht plaatsjes. Voor een keer zijn ouders niet welkom.

P € 13

I t.e.m. de dag voordien

WELLNESS | C 2020DH018

Hatha yoga DONDERDAG 5 MAART OM 19 U.

Hatha yoga is de basis van alle yogavormen. Het is een combinatie van ademhalingstechnieken, houdingen en meditatie die je leren hoe lichaam en geest te ontspannen. De sessies hebben steeds een rustig begin, een intensiever middenstuk en relaxatie op het einde. Lenigheid en kracht worden geoefend en mentale rust is verzekerd na de les. Ook kinderen vanaf zes jaar vergezeld van een ouder zijn van harte welkom. Vergeet niet om een yogamatje mee te brengen.

P € 30 voor tien lessen

I noodzakelijk ONTMOETING | C 2020DH015

Zindering

ONTMOETING | C 20DH003

Babbel en knabbel MAANDAG 10 FEBRUARI OM 14 U.

De eerste babbel en knabbel in het nieuwe dienstencentrum. We maken er meteen een feesteditie van.

P € 3

I noodzakelijk

Mobiele sociale kruidenier Eerste en derde maandag van de maand van 13 tot 14.30 u.

Zitdag maatschappelijk werker zorgverlening Fabienne Brichaux

Op maandagochtend krijgt het project ‘Zinderin(g)’ van 9 u. tot 12 u. zijn nieuwe warme plek in Den Heerd. Zindering is een samenwerkingsverband tussen het OCMW Brugge, Den Heerd en Vormingplus regio Brugge. Ons doel is dames samenbrengen die nood hebben aan zinvolle sociale contacten. Een lekker kopje koffie of thee staat steeds klaar tijdens een creatieve activiteit. ‘Zinderin(g)’/we hebben d’er zin in.

Digitale hulp Marian

Hier ontstaan vriendschappen en creatieve ideeën en leren we van elkaar. Dit is een gesloten groep. Voel je je aangesproken? Neem contact op met An Blomme.

Dinsdagvoormiddag van 9 tot 12 u.

P gratis

Elke eerste en derde dinsdag van de maand van 14 u. tot 16 u.

PRI JS

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

I noodzakelijk

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   3 3


NANCY LAMOTE T 050 32 62 80 E nancy.lamote@mintus.be

Levensvreugde LISSEWEEGS VAARTJE 43, 8380 LISSEWEGE STATION LISSEWEGE

Vast programma Maandag 8.45 u.

Cursus naaien voor beginners en gevorderden

9 u.

Bloemschikken (2de maandag)

14 u.

Vrij kaarten (3de maandag)

14 u.

Kaarten (1ste maandag)

14 u.

Darts (2de en 4de maandag)

14 u.

Bloeddrukmeting (2de maandag)

14 u.

Vrij creatief atelier

18 u.

Cursus basis naaien

ONTMOETING

Klink en Drink ZATERDAG 1 FEBRUARI VAN 16 U. TOT 21 U.

Graag nodigen wij je uit op onze eerste klink en drink. Bedoeling is kleinschalig en gezellig. Gewoon een gelegenheid om een gelukkig nieuwjaar te wensen. Voor een prijsje bieden wij onder andere chocolademelk, glühwein en cava aan en we voorzien ook een oliebollenkraam met natuurlijk lekkere oliebollen. Tot dan!

Dinsdag 9.30 u.

Aerobic

9.30 u.

Wandelen (afspraak aan de kerk)

12.45 u.

Aquagym

14 u.

Koersbal (3de dinsdag)

19 u.

Hatha yoga

Woensdag 14.30 u.

Tachtig is prachtig (3de woensdag)

Donderdag 9 u.

Cursus smartphone voor beginners

12.45 u.

Aquagym

14 u.

Vrij schilderen

19 u.

Core Stability Work-out

Vrijdag 14 u.

Petanque

14 u.

Cursus Kalligrafie

14 u

Rummikub

ONTSPANNING | C 20LV003

Nieuwjaarsontbijt DINSDAG 21 JANUARI OM 9 U.

We zijn alweer een jaartje verder en dat mag gevierd worden. Daarom organiseren we voor iedereen een leuke bijeenkomst vroeg in de morgen. Samen lekker en gezond ontbijten met een toast op het nieuwe jaar. Iedereen is van harte welkom.

P € 8

I t.e.m.17 januari

SPEL | C 20LV002

Start Kaarten MAANDAG 6 JANUARI OM 14 U.

Kan je ook manillen en wens je op regelmatige basis eens kaarten in groep? Dan kun je je nu aansluiten bij onze kaartersgroep. De spelregels van manillen worden gebruikt. De inleg bedraagt € 3 per speler per wedstrijdnamiddag. Men kaart 4 partijen van 12 deeltjes elk. De puntentelling is te verkrijgen bij het bestuur. In januari is er een kampioenenviering met een feestmaaltijd. Iedereen welkom.

P € 3

34 |  CONTENT  |  JA NUA RI - FE BRUA RI 2 0 2 0

PRIJS

I gewenst

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


L e v e n svre u gd e ONTMOETING 80-PLUS | C 20LV005

SPORT | C 20LV001

Tachtig is prachtig

Start Darts

WOENSDAG 22 JANUARI OM 14.30 U. WOENSDAG 19 FEBRUARI OM 14.30 U.

MAANDAG 13 JANUARI OM 14 U.

Ook in 2020 komen de 80-plusser van Zwankendamme, Lissewege maandelijks samen de derde woensdag van de maand. Telkens voorzien we een ontspannende namiddag en een gezellig weerzien zodat we elkaar beter leren kennen. Alle 80-plussers worden daarvoor persoonlijk uitgenodigd. Het programma wordt meegedeeld bij de uitnodiging. Woensdag 22 januari 2020 (uitzonderlijk vierde woensdag): “Ken je de Daisy luisterboeken?” + gelukkig nieuwjaarstaart en gezellig samenzijn. Woensdag 19 februari 2020: Bingo met leuke prijzen en verassingsbezoek.

P € 3 en € 5

I t.e.m. 17 januari

Ben je ook fan van darts en kijk je enkel op tv naar de darts? Dan is het moment om eens echt te beginnen. De competitie start in januari, dus een ideale gelegenheid om in te stappen. Darts is klassieke Engelse vogelpik. 501 punten en eindigen met een dubbele. De koppels worden uitgeloot. Iedereen brengt zijn eigen pijlen mee. We spelen op drie dartsborden. Inleg € 1, acht prijzen voor de beste spelers en een troostprijs voor het koppel dat als laatste eindigt.

P € 1

I t.e.m. 13 januari

MULTIMEDIA | C 20LV007

Gezondheid online DONDERDAG 6 FEBRUARI OM 9 U.

Gezond zijn is heel belangrijk in ons leven. Wil jij leren hoe internet ons hierbij kan helpen? • Hoe maak ik online een afspraak bij de dokter? • Welke apps rond voeding en beweging zijn er? • Hoe moeten we al die reclame over gezonde voeding beoordelen? • Hoe kan ik online klevers aanvragen bij mijn mutualiteit? • En hoe zit het met terugbetaling door mijn mutualiteit? • Het Rode Kruis heeft een EHBO-app: hoe werkt die? • Waar vind ik een apotheek en dokter van wacht? • Vind ik filmpjes over stress en ontspanning online? Breng je eigen tablet of smartphone mee. Basiskennis tablet of smartphone is nodig. 10 lessen. Een les duurt 3 uur.

Inschrijven?

Je kan de cursus enkel starten na een intakegesprek op 13 januari 2020. Bel naar open-school 050 34 15 15 om je afspraak vast te leggen.

CREATIEF | 20LV004

Valentijn Bloemschikken MAANDAG 10 FEBRUARI OM 9 U.

Iedere tweede maandag van de maand hebben we bloemschikken. In drie uur maakt u een bloemstukje voor een maand. Een lijst van de volgende stukken die gaan gemaakt worden, kan opgevraagd worden. Het stuk is te bewonderen in het centrum. Gelieve mee te brengen, schaar, snoeischaar en scherp aardappelmesje. Extra meebrengen: lijmpistool. Iedereen is welkom.

I t.e.m. 10 januari - intakegesprek BUURTACTIVITEIT | C 20LV006

Cinema Levensvreugde

P € 25

I t.e.m.7 februari

WOENSDAG 4 MAART OM 14.30 U.

Vanaf woensdag 4 maart gaan we van start met de reeks de Kavijaks. De Kavijaks brengt het verhaal van de telgen van een arme vissersfamilie uit Heist-aan-Zee, tijdens en vlak na de tweede wereldoorlog. Het is een kroniek van vallen en opstaan, van samenspannen om te kunnen overleven tijdens de Duitse bezetting. Maar het gaat ook over familierelaties en over volwassen worden. Soms ontroerend en schrijnend, soms humoristisch. Elke woensdagnamiddag (behalve de derde woensdag) geven we een deel van ongeveer een uurtje. Afzonderlijke reeksen komen zien kan ook. Nadien is de cafetaria open en voorzien we voor diegenen die dit wensen een stukje taart en koffie voor € 3.

P € 1 PRI JS

Kinderen uit de buurt helpen is mijn passie en houdt me jong. ANDREA

I t.e.m. 1 maart INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   3 5


KIMBERLY PARDO T 050 32 63 40 E kimberly.pardo@mintus.be

d'Oude Stoasie VENETIËSTRAAT 1, 8380 ZEEBRUGGE STATION ZEEBRUGGE DORP

Vast programma Maandag 9 u.

Samen rond de tablet

9.30 u.

Gezondheidswandeling (maandelijks)

14 u.

Kaartersclub

14 u.

Dansgroep Sans Soucis (indien bingo: op dinsdag)

19.30 u.

Line dance Aquagym

14 u.

Boetseren

Ben je jarig in januari of februari? Dan ben je van harte welkom om samen met ons je verjaardag te vieren.

Woensdag 8 u.

Zwemmen

19 u.

Yoga

Nodig gerust familie of vrienden uit. Het aantal is beperkt tot 4 extra genodigden. Met een glas cava, verse koffie, lekker gebak en goed gezelschap kan de namiddag niet meer stuk. Proficiat aan de jarigen!

Donderdag 13 u.

Aquagym

13.30 u.

Koor

P € 4,5

CULINAIR

I t.e.m. 21 februari

BEWEGING | C 20DOS005

Tearoomnamiddagen WOENSDAG 8 JANUARI OM 15 U. | C 20DOS002 WOENSDAG 22 JANUARI OM 15 U. | C 20DOS003

Wekelijks kunnen jullie komen genieten van zoetigheden tijdens onze tearoomnamiddag. In januari willen we echter 2 tearoomnamiddagen in de kijker zetten: • 8 januari: Driekoningentaart • 22 januari: wafels

P € 3

Feest voor de jarigen DONDERDAG 27 FEBRUARI OM 14.30 U.

Dinsdag 13 u.

FEEST | C 20DOS001

I t.e.m. week op voorhand

Ontbijtwandeling MAANDAG 2 MAART OM 8.30 U.

Naar jaarlijkse traditie verwennen we onze wandelaars met een stevig ontbijt. Na het ontbijt zetten we het wandeljaar opnieuw in. We vertrekken we voor een wandeling van ongeveer 5 km. Tip: wil je enkel deelnemen aan het ontbijt? Geen probleem, geef dit door bij inschrijving.

P € 7

I t.e.m. 26 februari

FEEST | C 20DOS004

Carnaval: De foute quiz VRIJDAG 28 FEBRUARI OM 14.30 U.

Carnaval zit dit jaar in een andere jasje. We organiseren voor het eerst de foute quiz. Het thema is alles wat fout is. Plezier gegarandeerd. Trek jullie foute kleren aan. Denk aan hoofddeksels, maskers, kleuren die absoluut niet op elkaar passen. De persoon met de meest foute outfit krijgt een kleine prijs. We serveren na de quiz ook pannenkoeken met koffie.

P € 3

36 |  CONTENT  |  JA NUA RI - FE BRUA RI 2 0 2 0

PRIJS

I t.e.m. 21 februari

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


d 'O ud e Stoasie

Prijskaarting

INFO | C 20DOS006

Zorgverlening

C

VRIJDAG 17 JANUARI OM 14 U.

Blijf je liefst zo lang mogelijk thuis wonen? Ja? Dit is namelijk de grootste wens van ouderen. Hierbij is het belangrijk dat het thuis wonen zo aangenaam en veilig mogelijk gemaakt wordt. Een maatschappelijk werker geeft raad bij praktische vragen over je thuissituatie.

P gratis

20DOS009 & 20DOS010

Iedere vierde maandag van de maand. Nieuwe kaarters zijn altijd welkom.

P € 2 (4 partijen en een mooie prijs)

Volksspelen C

20DOS011 & 20DOS012

Iedere derde donderdag van de maand spelen we enkele leuke, oude volksspelen.

P € 2 (incl. zoetigheid, koffie en een prijs

ONTSPANNING | C 20DOS007

Cinema d’Oude Stoasie: Pretty woman DINSDAG 4 FEBRUARI OM 14 U.

De rijke zakenman Edward neemt de prostituee Vivian mee naar zijn hotel. Hij is zo van haar gecharmeerd dat hij haar voor zijn hele verblijf in Los Angeles inhuurt. Ze leren veel van elkaar. Edward hoe hij een beter mens moet zijn en Vivian hoe ze zich als een dame moet gedragen. Ze worden verliefd op elkaar, maar een relatie tussen hen lijkt onmogelijk.

P € 1

voor de winnaar)

Bingo C

20DOS013 & 20DOS014

Iedere derde maandag van de maand halen we de bingo trommel naar boven. Maak kans op mooie prijzen!

P € 2 (incl. cake, koffie en kans op een mooie prijs)

I t.e.m. 31 januari

Dansnamiddag C

20DOS015 & 20DOS016

Haal je dansschoenen uit de kast en zet je beste beentje voor tijdens onze dansnamiddagen. Telkens de tweede vrijdag van de maand.

P € 4,5

FEEST | C 20DOS008

Nieuwjaarslunch VRIJDAG 24 JANUARI OM 11.30 U.

We zetten het jaar feestelijk in en nodigen jullie opnieuw uit voor onze feestmaaltijd. Aperitief *** Cocktail met grijze garnalen *** Varkensgebraad "Prince Orloff" ***

Een buurt waar men zich goed voelt, waar de integratie via verschillende activiteiten mensen samen brengt, en waar men elkaar apprecieert. Een buurt waar geen onderscheid gemaakt wordt tussen afkomst, godsdienst en status. Kortom, een buurt waar het aangenaam vertoeven is.

Zoete zonde (Inbegrepen in de prijs: 1 glas cava, 2 glazen wijn, water, feestmenu en zoete zonde)

P € 28

PRI JS

VINCENT

I t.e.m. 17 januari

INSC HRIJV EN

INSC H R I J FCO D E

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   3 7


NANCY DAVID T 050 32 60 95 E sconevelde@mintus.be

Sconevelde

WELLNESS | C 20SC004

BRIEVERSWEG 334, 8310 SINT-KRUIS LIJN 6 / 98 HALTE SINT KRUIS POORTERSSTRAAT OM DE TWINTIG MINUTEN.

Vast programma Maandag 10 u.

Step aerobic (start: 6/01)

14 u.

Kaartersclub OKRA (1ste maandag)

14 u.

Vrij kaarten (behalve 1ste maandag)

13.30 u.

Petanque: Competitie (2de en 3de maandag)

Dinsdag 10.30 u.

Turnen

14 u.

Kaarten

EVELINE WULBRECHT T 050 32 60 95 E sconevelde@mintus.be

VisionFit – Oogyoga reeks 1 WOENSDAG 4 MAART OM 11 U.

Onze ogen zijn continu onderhevig aan behoorlijke hoeveelheden visuele stress, onder meer door het gebruik van de computer, andere beeldschermen en kunstlicht. Dit leidt vaak tot droge en geïrriteerde ogen, hoofdpijn of een wazig zicht. Door eenvoudige ontspanningsoefeningen aan te leren en toe te passen, kan je gemakkelijk dagdagelijkse activiteiten blijven uitoefenen. Deze gratis proefles is een unieke gelegenheid om met oogyoga kennis te maken. Aansluitend volgt een reeks van zes lessen.

P € 30 voor 6 lessen

I t.e.m. 26 februari

Woensdag 9.15 u.

Franse conversatie (start: 8/01)

11 u.

VisionFit - Oogyoga (start: 4/03)

14 u.

Kookevenement WZS Kantel

Vrijdag 9 u.

Androïd smartphone voor beginners (start: 17/01)

13.30 u.

Vrij petanquen

13.30 u.

Hobbyclub

ONTSPANNING | C 20SC002

MULTIMEDIA | C 20SC003

Android smartphone voor beginners VRIJDAG 17 JANUARI OM 9 U.

Je hebt een Android-smartphone, maar hoe begin je hiermee te werken? Hoe maak je verbinding met het internet? Wat is een app? Hoe zet je dit op je telefoon? Een sms sturen, bellen en je adressen bijhouden: hoe doe je dit? Deze beginnerscursus brengt raad. Kandidaten die op de wachtlijst stonden, zijn bij deze nog eens uitgenodigd.

P gratis

VRIJDAG 14 FEBRUARI OM 14.30 U.

We toveren Sconevelde om tot een heuse danstent. Trek alvast je dansschoenen aan, want op de tonen van Pietje Bollen gaan we uit de bol. Ambiance verzekerd. Op deze speciale dag serveren we ook koffie en een zoete lekkernij. Schrijf je tijdig in, want de plaatsen zijn beperkt.

P € 6

I t.e.m. 7 februari

I t.e.m. 10 januari

Tearoom

FEEST | C 20SC001

Nieuwjaarsreceptie VRIJDAG 10 JANUARI OM 14.30 U.

Graag nodigen we alle trouwe bezoekers van Sconevelde uit op ons nieuwjaarsfeest. We toosten op het nieuwe jaar om jullie aansluitend te verwennen met zoetigheden.

P € 5

Valentijnsdansnamiddag

I t.e.m. 8 januari

38 |  CONTENT  |  JA NUA RI - FE BRUA RI 2 0 2 0

Noteer alvast de data van de volgende tearooms in je agenda: • dinsdag 14 januari • vrijdag 31 januari • dinsdag 11 februari • vrijdag 28 februari Suggesties blijven steeds welkom

PRIJS

INSCHRIJVEN

I N S C H R I J FCO DE


Culturele reis naar veelzijdig Nederland Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 juni trekken we met de dienstencentra naar Nederland met bezoeken in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijsel, Flevoland en Friesland. Tijdens deze reis bezoeken we typische dorpjes, stadjes en culturele trekpleisters zoals Appeltern, Leeuwarden, Drenthe, Bolsward en Zwolle. Een greep uit de geplande bezoeken: • een bezoek aan één van de drukst bezochte tuinen in Nederland, ongeveer 22 hectare groot en met ruim 200 verschillende voorbeeldtuinen • Tingieterij d’Oude Ambacht • het herinneringscentrum Kamp Westerbork • het schaatsmuseum en het Hidde Nijland-museum over Hindeloopervisserij • een boottocht op de Friese meren

We verblijven in het viersterenhotel Zwartewater in Zwartsluis, gelegen in de kop van de provincie Overijsel, aan de grens met de provincie Friesland.

Naast deze gezonde dosis cultuur zal er ook voldoende ruimte zijn voor ontspanning.

Inbegrepen in de prijs: het verblijf in vol pension: ontbijt, middag -en avondmaal, inclusief drank tijdens de maaltijd en alle vermelde toegangsprijzen.

De prijs per persoon: • op basis van een tweepersoonskamer € 710 • op basis van een eenpersoons kamer € 790 • een extra toeslag voor een rivierkamer, met name € 60 per kamer • een mogelijke reisverzekering aan zes procent van de totale reissom

Zin om mee te gaan? Inschrijven kan vanaf 23 januari en enkel telefonisch via de nummers 050 32 60 10, 050 32 60 13 en 050 32 60 09 de lijnen gaan open om 9 u. Let wel, de plaatsen zijn beperkt.

“Me time”: Beleef de tijd van je leven Wanneer je aan mensen vraagt: “Als een dag 25 uur zou hebben, wat zou je dan doen met dat extra uur?” Het meest voorkomende antwoord dat je dan krijgt is “me time” – “iets doen voor jezelf om op adem te komen en je batterijen terug op te laden” - “jezelf eens iets gunnen, iets doen helemaal alleen voor jezelf” – “die dingen voor jezelf doen waar je anders niet toe komt”, …

Door “me time” terug te integreren in het dagelijks leven en bewust te beleven wat je aan het doen bent, krijg je meer energie en vind je meer plezier.

En inderdaad, in “de waan van de dag” zijn we de hele dag druk bezig. We komen er vaak niet meer aan toe iets te doen voor onszelf, de druk stapelt zich op.

Uit onderzoek blijkt dat als de dingen die je doet voldoende aansluiten bij je talenten en vaardigheden, je waarden, je levensprincipes, je ambities, je drijfveren, je noden en behoeften, dat je dan met focus en toewijding de dingen doet, dat je daar echt in kan opgaan, dat je het ook echt beleeft, dat je dan jezelf echt laat zien; dat je bereid bent en zin hebt om je in te zetten voor iets, dat je dus veel van jezelf geeft. En, dat je daar tegelijkertijd veel energie van krijgt.

Grote werkdruk, stress, oververmoeidheid, burnout…. Reële problemen vandaag de dag waar we zeker mee aan de slag moeten gaan. Hoog tijd voor “me time” dus, tijd om je op regelmatige basis je batterijen terug op te laden. Maatregelen zoals af en toe eens offline zijn, dingen doen waar je energie van krijgt, je eigen grenzen beter kennen en bewaken, werken aan een gezonde levensstijl e.d. zijn dan belangrijke maatregelen om in balans te blijven en niet in een chronische stresssituatie terecht te komen. Deze vorm van “me time” blijft belangrijk om ook op lange termijn gezond en bevlogen in het leven, en ook in je werk te kunnen blijven staan.

Dit heeft niet alleen zijn effecten op het welzijn van mensen maar ook op hun werkplezier, hun productiviteit, de kwaliteit van het werk dat ze leveren. BRON: FENRIER CONSULT

JA N UA R I - F E B RUA R I 2 0 2 0   |   CO N TE NT  |   3 9


Inspraak in de dienstencentra Met de start van het nieuwe jaar willen we de Programmacommissie in een nieuw kleedje stoppen. Om dit goed te doen, kreeg die dan ook een nieuwe naam: LOS Brugge ofwel LOkale Samenwerkingen Brugge. LOS Brugge is een overlegorgaan waar de nadruk op participeren en adviseren ligt. Samen met enkele belangrijke Brugse partners denken we na hoe we de werking van de dienstencentra nog kunnen versterken. Je leest het goed: hoe we onze dienstencentra verder uitbouwen doen we niet alleen. Waar een dienstencentrum binnen haar buurt op zoek gaat/is naar partnerships, willen we dat vanuit LOS Brugge bovenlokaal doen, met name op stads- of macro-niveau. Eén van haar opdrachten is om acties/initiatieven die gaan over plaatselijke noden, behoeften en problemen over buurtgerichte zorg te ondersteunen. Ook wil ze het lokaal overleg en de samenwerking tussen Brugse verenigingen, deskundigen, … (wat betreft de essentiële opdrachten van de dienstencentra) organiseren en coördineren. Wat maakt het verschil met de denktank en de centrumraad hoor ik je denken? De centrumraad is een officieel inspraakkanaal binnen de dienstencentra waarin vooral bezoekers, vrijwilligers en buurtorganisaties hun plaats hebben. Het is een adviesorgaan voor de werking van een dienstencentrum. In de toekomst toe zal dit wijzigen naar een buurtplatform. Naast het buurtplatform zullen er verschillende werkgroepen aan de slag gaan.

Terugblik op de ouderenweek

Waarom zou je alleen thuis zitten?

Met LOS Brugge beogen we dan weer een lokaal overleg op stedelijk ofwel op macro-niveau. LOS Brugge wil het lokaal welzijnsbeleid ondersteunen vertrekkende vanuit de vraag wat we als dienstencentra hierin kunnen betekenen? Om de continuïteit en duurzaamheid te garanderen komt LOS minimaal 3 maal per jaar samen en streven we naar een vaste groep (met uitzondering van occasionele deskundigen). Wens je hierover meer te weten, aarzel niet om ons hierover aan te spreken.

k!

Vrijwilligster van de bovenste plan

Tijdens de ouderenweek zetten wij een aantal straffe ouderen uit de buurt in de kijker op onze facebookpagina. Zij deelden hun verhaal met ons, wat op veel positieve reacties kon rekenen.

Onze “straffe ouderen” op een rijtje

De denktank bestaat op zijn beurt uit vrijwilligers die vanuit deze bril meedenken over de werking van een dienstencentrum/buurtwerking.

reltjes. Stuk voor stuk pa respect

Heel veel

Een dikke pluim

Een uurtje meer of minder bezig zijn...

Brug tussen buurt en het dienstencentrum.

Mijn agenda staat propvol

Ik kan niet sitlzitten, het is mijn lang leven.

Iemands dag opfleuren met enkele lieve woorden.

Ik help waar het kan.

40 |  CONTENT  |   JA NUA RI - FEBRUA RI 2 0 2 0


FEEST

Mintus sterren op de dansvloer DINSDAG 28 JANUARI VAN 13.30 TOT 17.30 U.

Hét bedankingsdansfeest voor de vrijwilligers en lesgevers van de Brugse diensten- en buurtcentra. All inclusive (muziek-receptie-ontmoeting). Meer info bij je centrumverantwoordelijke. Toegang enkel op vertoon van je inschrijvingsbewijs. De locatie is vlot bereikbaar en er is gratis parking. De bushalte is op 377 meter van de zaal (dorpsplein 6, busnummers 41 en 42). Carpoolen? Informeer bij je centrumverantwoordelijke.

L De Polder, Stokerij 10 Dudzele I t.e.m. 20 januari

‘Tournée Minérale’ daagt tijdens de maand februari de ganse Belgische bevolking uit om alcohol achterwege te laten. Ook de dienstencentra bieden alcoholvrije dranken aan. Meer info www.tourneeminerale.be

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Bart Lambrecht, Barrièrestraat 13, 8200 Sint-Michiels

Druk: L.capitan

Ontwerp: digicreate.be

Cover: Stef Van Daele

Papier: gedrukt op 100% gerecycleerd papier

Opmerkingen of suggesties? Iedere bezoeker heeft het recht om een suggestie of opmerking te formuleren. Dit kan mondeling, telefonisch of via het invulformulier dat je in de infostand kan terugvinden. Wij staan open voor suggesties en opbouwende kritiek en verbinden ons er toe om steeds een antwoord te geven. Opmerkingen of suggesties? Laat het ons weten!

Naam ...............................................................................................

Mail .................................................................................................

Adres................................................................................................

Datum van melding .....................................................................

.......................................................................................................... Te bezorgen aan het diensthoofd van de lokale dienstencentra, Barrièrestraat 13, 8200 Sint-Michiels Anonieme klachten worden niet behandeld.


A DM IN IS T RAT I E L D C

L D C DE GARVE

D C LE VE NSVRE U G D E

Barrièrestraat 13 8200 Sint-Michiels

Pannebekestraat 33 8000 Sint-Jozef

Lisseweegs Vaartje 43 8380 Lissewege

050 32 78 95

050 32 60 60

050 32 62 80

dienstencentra@mintus.be

degarve@mintus.be

levensvreugde@mintus.be

L DC DE BA L S EMB O O M

L D C ME U LE W EC H

OC S CONE VE LD E

Ganzenstraat 33 8000 Brugge

Kosterijstraat 40 8200 Sint-Andries

Brieversweg 334 8310 Sint-Kruis

050 32 78 80

050 32 70 91

050 32 60 57

debalsemboom@mintus.be

meulewech@ocmw-brugge.be

sconevelde@mintus.be

L DC VA N VO L D EN

L D C TE R LE Y E N

Joris Dumeryplein 1 8000 Brugge

Kroosmeers 1 8310 Assebroek

050 32 78 90

050 32 60 10

vanvolden@mintus.be

terleyen@mintus.be

L DC ’T R EI TJ E

BU U RTPAVI LJOE N D E N BRE Y D E L Kennedypark 8200 Sint-Andries 050 32 70 91 denbreydel@mintus.be

L D C TE N BOOM GAARD E

Annuntiatenstraat 34 8000 Brugge

Ter Beke 29 8200 Sint-Michiels

050 32 60 95

050 32 78 40

reitje@mintus.be

ldctenboomgaarde@mintus.be

L DC ’T W ERF TJ E Werfstraat 88 8000 Brugge 050 32 60 50 werftje@mintus.be

B U U RT- EN D C D’OU DE  S TOA S I E Venetiëstraat 1 8380 Zeebrugge 050 32 63 40

vierkant tegen eenzaamheid

D C D E N HE E RD (opening: voorjaar 2020)

Meldpunt Brugge 050 44 80 00

Beekweg 8 8000 Sint-Pieters 050 32 62 85

Lokale politie: 050 44 88 44 Teleonthaal: 106 OCMW: 050 32 70 00 Europees noodnummer: 112

denheerd@mintus.be

B U URTC E NTRU M D E D I JK Blankenbergse Steenweg 221 8000 Sint-Pieters 050 32 60 58

BU U RTC E NTRU M S I NT-JOZE F Landjuwelenstraat 43 8000 Sint-Jozef 050 33 60 55

oudestoasie@mintus.be

www.dienstencentra-brugge.be Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief via dienstencentra@mintus.be

Een job ’t zal wel-zijn! jobs.ocmw-brugge.be | jobs.mintus.be

Mintus hecht veel belang aan de bescherming van uw privacy. De manier waarop we gegevens verzamelen en bewaren gebeurt volgens onze privacyverklaring. Die kunt u vinden op www.mintus.be/privacy.

Profile for OCMW Brugge

Content 2020  

Content 2020