Page 1


ÍNDEX DE CONTES Rico está malalt · pàg. 7 0 a 5 anys A

La casa encantada · pàg. 12 0 a 5 anys B

Les aventures de Cleopí · pàg. 17 1r A

Superochandito al rescate · pàg. 24 1r B

El gegant del bosc · pàg. 29 2n A

L’agulla màgica · pàg. 35 2n B

Una màquina del temps a Almassora · pàg. 40 2n B


Llegenda de San Jordi I 3é A

· pàg. 45

Llegenda de San Jordi II · pàg. 50 3r B

La llegenda de San Jordi · pàg. 56 4t A

Els ratolins i les estacions · pàg. 62 4t B

El porquet d’Antoni · pàg. 68 5é A

La Panderola · pàg. 74 5é B

Quiteria i la seua nova familia · pàg. 80 6éA

El Torrelló del Boverot · pàg. 86 6éB


Rico estรก malalt 0 a 5 anys A


Rico está malalt 0 a 5 anys A

PAULA I SARA EREN DUES AMIGUETES QUE JUGAVEN LES DOS AL PARC. PERÒ SARA ESTAVA UN POC TRISTA. I PAULA LI VA PREGUNTAR: PAULA: - SARA, NO TENS GANES DE JUGAR? QUÈ TE PASSA? SARA: - ESTIC UN POC TRISTA. ES QUE EL MEU GOSSET RICO ESTÀ MALET I NO TE GANES DE VINDRE AL PARC. PAULA: - LA MEUA MAMÀ ERA VETERINÀRIA I EL PODIA CURAR. SARA: MIRA! PER AHÍ JA VE RICO! VINE ACÍ BONICO! RICO: - UAU!UAU!UAU! PAULA: - VOLS QUE ANEM A LA CLÍNICA DE LA MEUA MARE? SARA: - VAL, ANEM. VINGA RICO, MONE! RICO: - UAU!UAU!UAU!

7


Rico está malalt 0 a 5 anys A

LES DUES XIQUETES I RICO SE’N VAN ANAR A LA CLÍNICA. RICO: - UAU!UAU! PAULA: HOLA MAMÀ. VINC A VORE’T. VETERINÀRIA: QUÈ VOLS PAULA? PAULA: - HAS DE CURAR AL GOSSET DE SARA QUE ESTÀ MALET. VETERINÀRIA: - SARA, COM LI DIUEN AL TEU GOSSET? SARA: - LI DIUEN RICO. ESTÀ TRIST PERQUÈ ESTÀ MALALT. RICO: - UAU!UAU!UAU! ME FA MAL TOT! VETERINÀRIA: - VAL, ENTREM DINS I MIRAREM A VORE QUE TE PASSA. PAULA: - MENTRES ME’N ANIRÉ A CASA. VAIG A VORE A LA MEUA EGUA I AL MEU GOSSET.

8


Rico está malalt 0 a 5 anys A

PAULA SE’N VA ANAR A CASA. SARA I RICO VAN ENTRAR A LA CLÍNICA. QUAN PAULA VA ARRIBAR A CASA VA CRIDAR ALS SEUS ANIMALETS. PAULA: - CORI!, PLUJA! ON ESTEU QUE NO VOS VEIG? A VORE SI PLUJA ESTÀ A LA QUADRA. PLUJA! VINE BONICA! PLUJA: - HIII! ESTAVA DESCANSANT. HIII! HIII! PAULA: - ON ESTARÀ CORI? CORI! VINE! CORI: - UAU!UAU! ESTAVA DORMINT. PAULA: - PLUJA, CORI, SABEU QUE? DESPRÉS VINDRÀ LA MEUA AMIGUETA SARA AMB EL SEU GOSSET RICO? PLUJA: - HIII! TINDREM UN ALTRE AMIC! CORI: - UN GOSSET PER A JUGAR! UAU! UAU!UAU! ( A LA CLÍNICA) VETERINÀRIA: - RICO, PUJA AHI DALT. RICO: - UAU! UAU! UAU! UAU! SARA: - TRANQUIL RICO, NO TE PASSARÀ RES. VETERINARIA: - A VORE QUE LI PASSA A ESTE GOSSET? TE FAN MAL LES POTETES? RICO: - UAU! UAU! UAU! VETERINÀRIA: - PAREIX QUE SI LI FAN MAL LES POTETES. LI POSAREM UNA CREMA I DE SEGUIDA ESTARÀ BE. JA ESTÀ. BAIXA RICO. RICO: - UAU! UAU! SARA: - QUE CONTENT ESTÀ!! JA NO LI FARÀ MAL. VETERINÀRIA:- PODEU ANAR A CASA A BUSCAR A PAULA, QUE ESTARÀ AMB ELS SEUS ANIMALS. SARA: VAL, ANEM RICO. MOLTES GRÀCIES I ADEU. VINGA RICO QUE JA ESTEM.

9


Rico está malalt 0 a 5 anys A

( DING-DONG, DING-DONG...) PAULA: - ESTEM AL JARDÍ. PASSEU! PLUJA: - HIII! QUI HA VINGUT? CORI: - UAU! UAU! UAU! “ HUELO” UN GOSSET! SARA: - JA ESTEM ACÍ! RICO JA ESTÀ BO! PAULA: - QUE BE! M’ALEGRE MOLT! SARA: - I QUI SÓN ESTOS ANIMALETS? PAULA: - ÉS LA MEUA EGUA PLUJA. PLUJA: - HII! SOC UNA EGUA MOLT CORREDORA! PAULA: - I EL MEU GOSSET CORI. CORI: - QUE CONTENT ESTIC! TINDRÉ UN GOS AMIC! PAULA: - SARA, VOLS QUE ANEM A BERENAR ABANS DE JUGAR? SARA: - SI, TINC MOLTA FAM! PAULA: - DONCS, ANEM! LES XIQUETES VAN ANAR A BERENAR. MENTRE ELS ANIMALETS ES VAN QUEDAR JUGANT AL JARDÍ. CONTE CONTAT, CONTE ACABAT!

AUTORS ALUMNES DE 5ANYS A

10


La casa encantada 0 a 5 anys B


La casa encantada 0 a 5 anys B

HI HAVÍA UNA VEGADA UNA CASA ABANDONADA, Y AL MENYS AIXÒ PAREIXIA, PERÒ LA VERITAT ÉS QUE VIVIEN UNS PERSONATGES TERRORÍFICS. LES VAMPIRESES JULIA I CANDELA EREN LES REINES D´AQUELLA CASA I AMB ELLES VIVIEN ELS SEUS AMICS I AMIGUES FANTASMES. HOLA SÓC JOSE. HOLA SÓC MOHAMED. HOLA SÓC MARWA. HOLA SÓC PABLO. HOLA SÓC DIEGO. I ELS ZOMBIES, HOLA SÓC PAULA, SÓC AMIC DE ÀNGEL.

12


La casa encantada 0 a 5 anys B

EN AQUELLA CASA MONSTRUOSA I HAVÍA UN OBJECTE MÀGIC,UNA CARABASSA QUE TENIA PODERS. GRÀCIES A AQUESTA CARABASSA, ES PODIEN FER ENCANTERIS. UN DIA UNA FAMILIA AMB MOLTS DINERS VOLIA COMPRAR AQUESTA CASA. LES VAMPIRESES,ELS FANTASMES I ELS ZOMBIES NO VOLIEN NO VOLIEN VIURE AMB UNA ALTRA FAMILIA. PER AQUEST MOTIU, DECIDIREN PREPARAR TRAMPES I DONAR ESGLAIS ALS OBRERS QUE HAVIEN D´ARREGLAR LA VIVIENDA. UNA VESPRADA QUE ELS OBRERS TREBALLAVEN A LA CASA, EN UNA HABITACIÓ, APAREGUEREN PER SORPRESA I ELS FANTASMES CRIDANT MOLT FORT, ESGLAIANT ALS OBRERS I FENT-LOS FUGIR D’AQUELLA CASA. “UAUAUAUAUAUAUAUAUAUAUAU” ….. 13


La casa encantada 0 a 5 anys B

PER UN ALTRE COSTAT ELS ZOMBIES S´ARRIMAREN PER DARRERE A LA MARE D´AQUELLA FAMILIA I L´AGAFAVEN PELS MUSCLES I INTENTAVEN MOSSEGAR-LA, PERÒ LA DONA VA PODER FUGIR; AIXÒ SÍ, NO VOLIA TORNAR AQUELLA CASA. “ VETE DE AQUÍ SINO TE MOSSEGUE” “ VALE, VALE ME´N VAIG.

ERA EL TORN DE LES VAMPIRESES, ELLES S´ENCARREGARIEN DE L´HOME I VAN VOLAR D´UN COSTAT A UN ALTRE FENT UN SOROLL ESPANTÓS DAVANT D´AQUELL HOME. “OHHHHHHHHHHHH ,……” ACONSEGUINT AIXÍ QUE LI ENTRARA PÀNIC I ANARA RAPIDAMENT A BUSCAR A LA SEUA FAMILIA I NO TORNAR MÉS AQUELLA CASA.

14


La casa encantada 0 a 5 anys B

FINALMENT ELS ANTICS VEÏNS D´AQUELLA CASA CELEBRAREN LA VICTORIA I FEREN UN ENCANTERI UTILITZANT A LA CARABASSA PER A OCULTAR AQUELLA MANSIÓ.

CONTE CONTAT, CONTE ACABAT. PODEU APLAUDIR SI VOS HA AGRADAT.

15


Les aventures de CleopĂ­ 1r A


Les aventures de Cleopí 1r A

NARRADORS: Claudia, Marcos, Cristian, Victoria, África, Meritxell i Omar. CLEOPÍ I ELS AMICS: Maria, Coral, Hamza, Joan, América, Miruna i Sara. FARAONS: Marina, Andreu, Alex, Lorena, Sergio i Natalia. ESPECTACLE CIRC (CI): Anna, Aitana, Geraldine, Nerea, Alba i Daniel.

NARRADOR 1: FA MOLTS, MOLTS ANYS, EN UN LLOC MOLT TRANQUIL EN EL DESERT, VIVIA UNA XIQUETA AMB LA SEUA FAMÍLIA I RODEJADA DELS SEUS AMIGUETS. A LA XIQUETA LI DEIEN CLEOPÍ I ALS SEUS AMICS: CLOE, CLEMEN, CLAPI, OMACLE, CLAUPI I CLITA. NARRADOR 2: UN DIA DE FESTA, COM NO TENIEN ESCOLA, ES VAN REUNIR PER A JUGAR PERÒ NO ES POSAVEN D’ACORD PERQUÈ CADASCÚ VOLIA FER UNA COSA DIFERENT. AMIC 1: JO VULL JUGAR A “PILLAR”. AMIC 2: JO VULL JUGAR A FER FIGURES GEOMÈTRIQUES. AMIC 3: JO VULL JUGAR AMB LA SORRA. AMIC 4: JO VULL CANTAR I BALLAR. AMIC 5: JO VULL FER MALABARS. CLEOPÍ: TINC UNA IDEA! PODEM FER ENTRE TOTS UN CASTELL GEGANT. EL GUARNIREM PER FORA AMB PIRÀMIDES, CILINDRES, CONS I AIXÍ PODREM JUGAR A AMAGAR-NOS I HO PASSAREM TOTS MOLT BÉ. AMICS: ENS SEMBLA UNA IDEA FANTÀSTICA! 17


Les aventures de Cleopí 1r A

CLEOPÍ I ELS SEUS AMICS ESTAVEN CONSTRUINT EL CASTELL QUAN DE SOBTE VAN ESCOLTAR QUE S’APROPAVA UN GRUP DE FARAONS. FARAÓ 1: HOLA, BON DIA! HI HA ALGÚ? FARAÓ 2: EM SEMBLA QUE S’HAN AMAGAT! FARAÓ 3: SEGUR QUE TENEN POR! (APAREIXEN CLEOPÍ I ELS SEUS AMICS ON ESTAN ELS FARAONS). FARAÓ 4: NECESSITEM LA VOSTRA AJUDA! FARAÓ 5: ENS HEM PERDUT PEL DESERT I ESTEM MOLT CANSATS, NO TENIM FORCES PER TORNAR. FARAÓ 6: PODRÍEU DEIXAR-NOS ALGUN CAMELL? AMIC 1: SI! NO US PREOCUPEU! VOS DEIXAREM ELS CAMELLS PER A QUE PUGUEU TORNAR A LA VOSTRA CASA! (ELS FARAONS ELS HO VAN AGRAIR I SE’N VAN ANAR). 18


Les aventures de Cleopí 1r A

NARRADOR 4: CLEOPÍ I ELS SEUS AMICS ESTAVEN FENT PLANS PER A VEURE QUÈ PODIEN FER PER LA VESPRADA. DESPRÉS DE PENSAR MOLT, CLEOPÍ VA DIR: CLEOPÍ: SABEU QUE HA ARRIBAT A LA CIUTAT UN ESPECTACLE DE CIRC? AMIC 2: SI! SEGUR QUE HI HAURAN PALLASSOS, EQUILIBRISTES, FORÇUTS... AMIC 3: I SEGUR QUE TAMBÉ HI HA LLEONS, ELEFANTS... AMIC 4: QUÈ VOS SEMBLA SI ANEM A VEURE-HO? AMIC 5: SI! SEGUR QUE SERÀ MOLT DIVERTIT I HO PASSAREM D’ALLÒ MÉS BÉ!

19


Les aventures de Cleopí 1r A

NARRADOR 5: CLEOPÍ I ELS SEUS AMICS SE’N VAN ANAR CAP A CASA PERQUÈ JA ERA HORA DE DINAR. DESPRÉS DE DINAR TOTS JUNTS VAN MARXAR CAP A LA CIUTAT. A L’ARRIBAR, L’ESPECTACLE ESTAVA A PUNT DE COMENÇAR. CI 1: BENVINGUTS I BENVINGUDES AL GRAN CIRC DELS XIQUETS DE L’OCHANDO! CI 2: EN PRIMER LLOC TINC EL GUST DE PRESENTAR-VOS ALS FORÇUTS! FORÇUT: MIRA QUINS MÚSCULS! CI 3: ARA ELS PRESENTEM ALS EQUILIBRISTES! EQUILIBRISTA: QUANTS EQUILIBRIS FAIG! CI 1:I PER ÚLTIM ELS CAVALLS! CAVALL: UN SALT PEGARÉ I A TERRA NO CAURÉ! CI 2: I AÇÒ HA SIGUT TOT PER AVUI! ESPEREM QUE US HAJA AGRADAT I QUE TORNEU ALTRA VEGADA!

20


Les aventures de Cleopí 1r A

NARRADOR 6: QUAN VA ACABAR L’ESPECTACLE, CLEOPÍ I ELS SEUS AMICS VAN TORNAR A CASA. CLEOPÍ: HO HE PASSAT GENIAL! HA SIGUT UN ESPECTACLE MOLT DIVERTIT! AMICS: SI! HA SIGUT GENIAL! NARRADOR 1: I AIXÍ, CLEOPÍ I ELS SEUS AMICS VAN SEGUIR VIVINT AVENTURES I PASSANT-HO D’ALLÒ MÉS BÉ!

21


Superochandito al rescate 1r B


Superochandito al rescate 1r B

HI HAVIA UNA VEGADA UNA PRINCESA QUE ES DEIA LALA,I VIVÍA EN UN CASTELL ENCANTAT QUE SE VA CONSTRUIR DINS D’UNA FIRA ANOMENADA “LA FIRA DELS MIRATGES”.

23


Superochandito al rescate 1r B

EIXE CASTELL ESTABA PROTEGIT PER UN TERRORÍFIC DRAC, AMB GRANS URPES I ULLS NEGRES,QUE SOBREVOLAVA EL CASTELL I ELS SEUS VOLTANTS. AQUEST DRAC,QUE TIRAVA FOC PER LA BOCA,S’ANOMENAVA “BLACK” I TNIA PRESSONERA A LA PRINCESA LALA DINS DEL LABERINT DEL CASTELL , ELLA ESPERABA QUE LA RESCATASEN PRONTE.

24


Superochandito al rescate 1r B

UN DIA, CANSADA DE L’ESPERA ,LALA COMENÇÀ A CRIDAR: -SOCORS,SOCORS,QUE ALGÚ VINGA A RESCATAR_ME.

DONÂ LA CASUALITAT DE QUE UN SUPERHEROI, MOLT CONEGUT A TOT EL MON QUE ES DEIA SUPEROCHASNDITO I VIVÍA AL VOLTANT DE LA FIRA DEL MIRATGES, PASAVA PER AHÍ I VA SENTIR ELS CRITS DE SOCORS DE LA PRINCESA LALA. EN UN TRES I NO RES,VA VOLAR FINS LA TORRE DEL CASTELL,ALLÍ VA VEURE UNA FADA DIMINUTA ,QUE LI VA ACONSELLAR A SUPEROCHANDITO: NOMÉS PODRÍA DERROTAR AL DRAC BLACK AMB UN ENCANTERI QUE EL FEIA DESAPAREIXER,LA FADA LE DIGUE: -DESPRÉS DE DERROTAR AL DRAC BLACK DEURÁS ATRAVESAR UN DIFICULTÓS LABERINT PER PODER RESCATAR A LA PRINCESA. 25


Superochandito al rescate 1r B

UNA VEGADA DIT AIXÓ, SUPEROCHANDITO ES VA FICAR DAVANT DEL DRAC I SENSE CAP POR VA COMENÇAR A DIR: -PALA,PILÚ,PILA PILÚ, POLO AL PIL PI, PIEL A LI PU. DESAPAREIX TÚ! I….. BUUUUM ,EL DRAC VA DESAPAREIXER.

PERÓ EN AIXÓ VA VINDRE EL TEMUT PIRATA GASPARÓ I ES COMENÇA A LLUITAR AMB SUPEROCHANDITO. -PIM,PAM, PUM……. VAN ESTAR LLUITANT U DIA I UNA NIT…. PER FI SUPEROCHANDITO EL VA DERROTAR.

26


Superochandito al rescate 1r B

LA PRINCESA CONTINUABA CRIDANT: -SOCORS, SOCORS. SUPEROCHANDITO ES VA TROVAR AMB MOLTES MÉS TRAMPES QUAN ATRAVESSÀ EL LABERINT,. AL FINAL DEL CAMÍ VA VEURE A LA PRINCESA LALA, I VA CORRER FINS ARRIBAR ON ESTABA I LI VA DONAR UN GRAN BES. -GRACIES SUPEROCHANDITO PER RESCATAR-ME DEL DRAC I DEL PIRATA GASPARÓ . _VA DIR LALA. LA PRINCESA LALA I SUPEROCHANDITO VAN RECORRER TOT EL MON I MAI MÉS VAN TINDRE POR DELS DRACS I DELS PIRATES DOLENTS. I..CONTE CONTAT JA S’HA ACABAT.

AUTORS:XIQUETES I XIQUETES DE PRIMER B AMB L’AJUDA DE LA MESTRA ESTHER 27


El gegant del bosc 2n A


El gegant del bosc 2n A

HI HAVIA UNA VEGADA UN POBLE QUE ES DEIA ARIBÉ, ESTE POBLE ESTAVA MOLT ALLUNYAT D’ALMASSORA AIXÍ QUE NO PATIU PEL QUE US ANEM A CONTAR. COM TOTS ELS POBLES DELS CONTES TENIA UNA MUNTANYETA AMB UN XICOTET I TRANQUIL BOSC; TRANQUIL FINS AQUELL DIA. ESTE ENCANTADOR BOSC ERA EL LLOC PREFERIT DELS XIQUETS DEL VOLTANT, ELS AGRADAVA JUGAR ENTRE ELS SEUS ARBRES, PERÒ UNA VESPRADA... XIQUESTS : AUXILI, AUXILI, L’HEM VIST! XIQUEST 1: SI, NO US HO PODREU CREURE! XIQUESTA 2: SI, SI, JO L’HE SENTIT! AL SENTIR ELS CRITS DELS XIQUETS ELS HABITANTS D’AQUELL POBLE TAN TRANQUIL VAN EIXIR RÀPIDAMENT.

29


El gegant del bosc 2n A

DOCTORA: PERÒ QUINS CRITS! QUÈ OCORRE? GRANGERA: QUÈ US PASSA QUE ESTEU ESPANTATS? MECÀNICA: QUINS CRITS MÉS FORTS! XIQUETA 3:HEM VIST AL GEGANT DEL BOSC! XIQUEST 1:SI, SI, HI HA MOLTS ARBRES TRENCATS AL BOSC. ALCALDE: QUÈ PASSA ACÍ, QUE HI HA TAN DE GUIRIGALL? GRANGERA :ELS XIQUETS DIUEN QUE HAN VIST AL GEGANT DEL BOSC. ALCALDE: AIXÒ QUE DIEU ÉS SEGUR? XIQUETS: SI, SI, ESTEM ESPANTATS! HOME 1:AÇÒ S’HA DE COMPROVAR. GRANGERA: JO M’ARRIME AL BOSC A VORE. ALCALDE: VES EN COMPTE SI VEUS AL GEGANT. ADEU. (LA GRANGERA SE’N VA AL BOSC AMB EL SEU TRACTOR I AL CAP D’UNA ESTONETA TORNA) GRANGERA: NO HE VIST AL GEGANT, PERÒ ÉS VERITAT QUE EL BOSC ESTÀ DESTROSSAT.

30


El gegant del bosc 2n A

EN UNS DIES TOT VA TORNAR A LA NORMALITAT, PERÒ AL CAP D’UN TEMPS... DE NOU VAN TORNAR ELS XIQUETS ESPANTATS. XIQUET4: HA TORNAT, HA TORNAT! XIQUETA 3: L’HEM TORNAT A SENTIR! XIQUETA 2: SEGUR QUE ESTÀ AHÍ! XIQUET 1: ESTAVEN LES FULLES DELS ARBRES TRENCADES! DOCTORA: EN POC DE TEMPS, JA S’HAN SEGUT DUES VEGADES LES QUE HI HA HAGUT DESTROSSES AL BOSC. ALCALDE: CADA VEGADA ESTIC MÉS CONVENÇUT QUE POT SER EL GEGANT DEL BOSC. EN POQUES DIES LA NOTICIA DEL GEGANT VA ARRIBAR A TOTS ELS POBLES DEL VOLTANT D’ARIBÉ. I VA VINDRE MOLTA GENT A COL·LABORAR EN LA RECERCA DEL GEGANT. BOMBER 1: NOSALTRES SOM EXPERTS EN SOLUCIONAR AQUESTES SITUACIONS. POLICIA 1: SI BUSCAREM QUALSEVOL PISTA QUE EL GEGANT HAJA DEIXAT. POLICIA 2:SI REVISAREM TOT EL BOSC. BOMBER 2: NOSALTRES SEMPRE TROBEM ALS ROÏNS. EXPLORADOR 1: PER FI HEM ARRIBAT A ARIBÉ. EXPLORADOR 2:SI JA ESTEM ACÍ. SOM EXPERTS EN EXPLORAR QUALSEVOL LLOC. EXPLORADOR 3: SENSE CAP DUBTE QUE TROBAREM AL GEGANT DEL BOSC.

31


El gegant del bosc 2n A

VEÍ 1:NOSALTRES VENIM DEL POBLE VEÍ I VOLEM AJUDAR A AGAFAR EL GEGANT. VEÍ 2: NO VOLEM QUE EL GEGANT ARRIBE AL NOSTRE POBLE. VEÍ 3:ANEM CAP AL BOSC ENTRE TOTS EL TROBAREM. I AÇÒ SOLS ÉS UNA MOSTRA DE LES PERSONES QUE ES VAN OFERIR. PERÒ DESPRÉS DE DIES I DIES BUSCANT NO VAN TROBAR RES. ESCOLTEU EL QUE VAN DIR ELS HOMES MÉS VELLS DEL POBLE. VELL 1: NO TROBAREU RES, LES DESTROSSES DEL BOSC NO ES DEUEN A CAP GEGANT. VELL 2: LA GENT MÉS VELLA, SABEM QUE EL GEGANT SEMPRE HA SEGUT UNA LLEGENDA. TINDRAN RAÓ EL VEÏNS DEL POBLE? QUI DEU SER EL QUE TRENCA TOT EL BOSC?

32


El gegant del bosc 2n A

EN UNES DIES I PER TERCERA VEGADA, DE NOU VAN VINDRE ELS XIQUETS ESPANTATS. XIQUET 4: AAAAAAAAAAAAAA! XIQUETA 3:UNA ALTRA VEGADA, UNA ALTRA VEGADA! XIQUET 1: OH NOOOOO EL BOSC S’ESTÀ CREMANT! XIQUETA 2: SEGUR QUE HA SEGUT EL GEGANT DEL BOSC. ----------------ELS HABITANTS D’ARIBÉ I EL SEU ALCALDE ESTAVEN FARTS D’AQUELLES BROMES TAN PESADES. ESTAVEN DECIDITS A TROBAR EL QUI ESTAVA DESTROSSANT EL BOSC. ALCALDE: AÇÒ JA NO M’HAGRADA GENS! DOCTORA: SIGA QUI SIGA , QUI HO HAJA FET, NO ESTÀ GENS BÉ. ALCALDE: LA LLEI DEL NOSTRE POBLE DIU QUE... EL BOSC ES DE TOTS, I S’HA DE CUIDAR I DE RESPECTAR. AIXÍ QUE ELS HABITANTS D’ARIBÉ I L’ALCALDE VAN DECIDIR FER TORNS I AIXÍ VIGILAR EL BOSC. ALCALDE: ENS ORGANITZAREM PER VIGILAR EL NOSTRE BOSC. MECÀNICA: AIXÍ SI VE GEGANT EL VOREM. VELL 1; SI PERQUÈ POT SER QUE ELS XIQUETS SE L’HAGEN IMAGINAT. VELL 2: JO FARÉ EL PRIMER TORN DE VIGILÀNCIA.

TOTS ES VAN ORGANITZAR PER VIGILAR EL BOSC I TROBAR PROVES DEL QUE HAVIA PASSAT. DESPRÉS DE DIES I DIES ELS GEGANT NO VA APARÈIXER, I ELS VELLS TORNAVEN A DIR QUE... VELL 1: SI JA HO DEIEM NOSALTRES, QUE SOLS ÉS UNA LLEGENDA. EL GEGANT MAI HA EXISTIT. VELL 2: ES UNA HISTÒRIA QUE ES VAN INVENTAR FA MOLT DE TEMPS, QUAN EL BOSC VA QUEDAR DESTROSSAT A CAUSA D’UN TEMPORAL MOLT FORT. ALCALDE: DONCS JA ESTÀ, SEGURAMENT L’ORATGE HA SEGUT EL CULPABLE DE LES DESTROSSES DELS BOSC. HOME 1: CLAR ÚLTIMAMENT HI HA HAGUT MOLT MAL ORATGE. GRANGERA: LA NIT ANTERIOR A QUE TOTES LES FULLES DELS ARBRES ESTIGUEREN TRENCADES... VA CAURE UNA PLUJA DE GRANÍS MOLT GRAN. HOME 1: SI, I EL DIA ABANS DE QUE TOTS ELS ARBRE APAREGUEREN TRENCATS... VA HAVER UN FORT VENT. DOCTORA: I LA NIT ANTERIOR DE QUE ES CREMAREN ALGUNS ARBRES, HI VA HAVER UNA FORTA TURMENTA DE LLAMPS AL BOSC. ARA PAREIX QUE JA S’HAVIA RESOLT EL PROBLEMA. VELL 1: DONCS CLAR, HA PASSAT EL MATEIX QUE QUAN NOSALTRES EREM XICOTETS. ALCALDE: EL VENT , LA PLUJA I ELS LLAMPS HO VAN FER TOT. XIQUETS: I NOSALTRES CREIEM QUE ERA EL GEGANT DEL BOSC. JA, JA, JA! I CONTE CONTAT, CONTE ACABAT!!! 33


L’Agulla Màgica 2n B

34


L’Agulla Màgica 2n B

FA MOLES ANYS DOS GERMANS QUE ES DEIEN MARTA I JORDI ESTAVEN JUGANT A CASA QUAN SA MARE ELS VA PORTAR UNA NINA NOVA. ELS XIQUETS VAN EIXIR AL JARDÍ A JUGAR AMB LA NINA. MENTRE ESTAVEN JUGANT LA NINA VA CAURE A TERRA I SE LI VA ARRENCAR UN BOTÓ. MARTA LI VA DIR A SA MARE QUE LI COSIRA EL BOTÓ A LA NINA. LA MARE VA AGAFAR UNA AGULLA I FIL I COSINT, COSINT, ES VA PUNXAR I PUFF! VA DESAPARÈIXER.

35


L’Agulla Màgica 2n B

MARTA I JORDI ES VAN QUEDAR BOCABADATS, DE SOBTE LA NINA VA PARLAR. ELS VA CONTAR QUE LA SEUA MARE ESTAVA DINS D’UN LLIBRE DAURAT. ELS XIQUETS NO SABIEN COM ENTRAR DINS I TRAURE A SA MARE DEL LLIBRE. LA NINA VA DIR: - SI US PUNXEU AMB L’AGULLA ENTRAREU DINS DEL LLIBRE. JORDI VA PUNXAR A MARTA I DESPRÉS ES VA PUNXAR EL SEU DIT. ELS DOS XIQUETS VAN APARÈIXER DINS DEL LLIBRE, A UN BOSC PLE D’ARBRES ALTS I FORTS. VAN TROBAR UN GAT QUE ESTAVA DORMINT I EL VAN DESPERTAR. MARTA ES VA ATREVIR A PREGUNTAR: - HAS VIST A UNA DONA PASSAR PER ACÍ? EL GAT LI VA RESPONDRE AMB UN ALTRA PREGUNTA. - PERQUÈ LA BUSQUEU? ELS DOS XIQUETS VAN RESPONDRE: - ÉS LA NOSTRA MARE. EL GAT PER FI ELS VA CONTESTAR: - LA HE VIST FA UN RATET PERÒ NO SE ON HA ANAT. PREGUNTEU-LI AL MUSSOL.

36


L’Agulla Màgica 2n B

PERÒ ELS XIQUETS NO SABIEN ON ESTAVA EL MUSSOL I LI VAN TORNAR A PREGUNTAR AL GAT: - ON VIU EL MUSSOL? EL GAT ELS VA EXPLICAR QUE PROA D’ALLÍ HI HAVIA UN RIU DE COLORS I A LA SEUA VORA UN ARBRE VELL AMB UN GRAN FORAT. DINS DEL FORAT TROBARIEN AL MUSSOL SABUT. ELS XIQUETS VAN PREGUNTAR: - PER ON ES VA? EL GAT AMB VEU MOLT GREU I ENFADAT VA DIR: - PEL CAMINET DE FLORS. ANANT PEL CAMINET DE FLORS DE SOBTE ES VAN TROBAR A UN LLOP. AQUEST ELS VA DIR: - NO PODEU PASSAR PER ACÍ SI NO EM FEU RIURE. MARTA I JORDI VAN COMENÇAR A FER TONTERIES I EL LLOP ES VA RIURE MOLTÍSSIM I ELS VA DEIXAR CONTINUAR EL CAMÍ. MARTA TENIA MOLTA FAM I QUAN VAN PASSAR PER UN ARBRE AMB POMES DE COLORS, ELS DOS GERMANS ES VAN POSAR A TASTAR TOTES LES POMES: VERDES, ROGES, BLAVES, LILES, TARONGES, … MENJA QUE TE MENJA LA LLENGUA SE’LS VA FER DE COLORS. AL MOMENT ES VAN ADONAR QUE PODIEN VOLAR I VAN CONTINUAR EL SEU CAMÍ.

37


L’Agulla Màgica 2n B

VAN VOLAR FINS AL CASTELL I VAN ENTRAR PER UNA FINESTRA OBERTA. ESTAVEN DINS D’UNA HABITACIÓ PLENA DE NINES NOVES, VELLES LLETGES, BONIQUES, GRANS, XICOTETES, GRUIXUDES, FINETES…. TOTES JUGANT AMB LA MARE DELS XIQUETS COM SI FORA ELLA UNA NINA. MARTA I JORDI VAN ANAR CORRENTS A ABRAÇAR-LA I BESAR-LA PERÒ UNA NINA MOLT GRAN I FORTA NO ELS DEIXÀ ARRIMAR-SE. ELS XIQUETS VAN TENIR UNA IDEA I ES VAN AMAGAR. QUAN LES NINES ESTAVEN DORMIDES VAN PASSAR I PER FI VAN PODER ABRAÇAR LA MARE. LA NINA GRAN ES VA DESPERTAR I VOLIA AGAFAR ELS XIQUETS PERÒ JORDI VA TRAURE LA SEUA AGULLA I VA PUNXAR A LA SEUA GERMANA I A SA MARE. VAN APARÈIXER UN ALTRA VEGADA DINS DE LA SEUA CASA. MARTA VA AGAFAR LA NINA I LA VA GUARDAR DINS D’UNA CAIXA DE SABATES DALT D’UN ARMARI. LA MARE VA PREPARAR UN PASTÍS I LLIMONADA PER CELEBRAR QUE ESTAVEN TOTS JUNTS I MOLT CONTENTS. CONTE CONTAT JA S’HA ACABAT I QUI NO ES PUNXE DINS D’UN LLIBRE APAREIXERÀ!!!

38


Una mĂ quina del temps a Almassora 2n C

39


Una màquina del temps a Almassora · 2n C

HI HAVIA UNA VEGADA DOS XIQUETS QUE PASSEJAVEN PER ALMASSORA QUAN ES VAN TROBAR TRES AMICS QUE JUGAVEN A L’INTERIOR D’UN COTXE. COM EREN MOLT ATREVITS, COMENÇAREN A TOCAR ELS BOTONS EL COTXE. DE SOBTE, UN D’ELLS TOCÀ EL BOTÓ ROIG I EL COTXE COMENÇÀ A VOLAR I PEGAR VOLTES. QUAN VA PARAR EL COTXE, ELS XIQUETS ES TROBAREN EN UN LLOC DESCONEGUT.

40


Una màquina del temps a Almassora · 2n C

QUAN S’ADONAREN D’ON ESTAVEN VAN VEURE COM UN GRUP DE VAQUERS FUGIEN MUNTANT A CAVALL DEL QUE PAREIXIA UN ROBATORI. ELS XIQUETS S’ESPANTAREN I ANAREN AL POBLE A AVISAR A LA POLICIA. EN ARRIBAR, ES DISPOSAREN A PARLAR AMB UN HOME. AQUEST HOME VA CONTESTAR QUE ELL NO SABIA QUE ERA UN POLICIA. PER TANT, ELS XIQUETS LI HO VAN EXPLICAR I L’HOME VA ENTENDRE QUE A QUI BUSCAVEN ERA AL SHERIFF. ELS XIQUETS ANAREN IMMEDIATAMENT A L’HOME. QUAN EL VAN TROBAR, LI EXPLICAREN EL QUE HAVIA PASSAT FEIA UN MOMENT. EL SHERIFF MUNTÀ EL SEU CAVALL I ANÀ RÀPIDAMENT AL BAR ON ES TROBAVEN ELS SEUS COMPANYS MIRANT UN ESPECTACLE DE BALL.

41


Una màquina del temps a Almassora · 2n C

EN EIXIR D’ALLÍ, ANAREN EN BUSCA DELS LLADRES. ELS TROBAREN EN UN PAISATGE DESÈRTIC I COMENÇÀ UN TIROTEIG. DESPRÉS D’UNA BATALLA MOLT DURA, UN LLADRE I EL SEU CAVALL ACONSEGUIREN FUGIR AMB ELS DINERS DEL ROBATORI...O AIXÒ ES PENSAVA JA QUE UN SHERIFF S’ACOSTÀ A ELLA I BOTÀ DAMUNT D’ELLA. ARA NOMÉS FALTAVA ENTREGAR ELS DINERS AL BANC.

EN TORNAR TOTS AL POBLE FEREN UNA FESTA AGRAINT ALS XIQUETS LA SEUA COL·LABORACIÓ I ELS AJUDAREN A BUSCAR EL VEHICLE AMB EL QUAL VAN ARRIBAR I AIXÍ TORNAR A CASA. JA DINS DEL COTXE, COMENÇAREN A TOCAR ELS BOTONS, FINS QUE UN D’ELLS TOCÀ EL BOTÓ ROIG I EL COTXE COMENÇÀ A GIRAR I GIRAR.

42


Una màquina del temps a Almassora · 2n C

DESPRÉS D’UNS SEGONS EL COTXE ARRIBÀ AL CARRER ON VA COMENÇAR EL VIATGE EN EL TEMPS. AL BAIXAR DEL COTXE ES VAN TROBAR ALS COMPANYS I COMPANYES DE CLASSE I EMOCIONATS CONTAREN L’AVENTURA VISCUDA A L’OEST. CONTE CONTAT, CONTE ACABAT. POTS APLAUDIR SI T’HA AGRADAT!

43


La llegenda de Sant Jordi I 3ĂŠ A

44


La llegenda de Sant Jordi 3é A

1 Hi havia una vagada un poble que es deia Almassora 2 Un dia normal el rei estava molt preocupat perque el drac havia de tornar, i els seus avant passats li van dir que quant passessin 5 anys tornaria el drac i encara no hi havia tornat però just aquella nit el drac va tornar i volia menjar, i tenia molta gana…… 3 El drac era gros, tenia una cua llarga, unes potes fortes i urpes grosses. Les seves dents eren punxegudes i treia foc per la boca . Tenia gana, deia: nyam, nyam, vull menjar. 4 Va entrar al poble atemorint, amb els seus brams, a nens, nenes, avis, àvies, gossos, gats, que van sortir del poble corrents, en direcció cap al castell on vivien la família del rei Lluís…. 5 El rei va dir als seus ciutadans : - Què us passa que veniu tant esverats! 6 Els ciutadans va contestar: - ha tornat el drac, rei ! I té molta fan! Qué farem ara? 7 El rei va contestar : - cridarem al savi Patatuf, que ens doni una solució. 45


La llegenda de Sant Jordi 3é A

El savi Patatuf va venir corrents i molt espantat. I va dir: 8- una altra vegada a tornat el drac! haurem de tornar a fer sorteig… I pensant, pensant va decidir fer un sorteig diferent. Aquesta vegada cada ciutadà tindria un número, i farien el sorteig així. 9 Van posar tots el números dins un cofre d’or, el vell savi va ficar la mà dins del cofre, i va treure un boleta amb el número 6. -ALA ,MARE!!! 10 A que no sabeu qui era el número 6? … El numero 6 era la princesa .El rei i la reina es van posa molt tristos. 11-Us donarè tots els meus tresors per salvar la princesa van dir a la gent del poble. -No, no, no…-va dir la gent del poble. Si ha tocat s’ acabat. La sort és la sort. 12 El rei i la reina van acceptar el resultat.Tot el poble va despedir la princesa a la porta del castell. 13 Tothom estava trist, però la princesa estava tranquil.la perquè l’acompanyaven dos escoltes que la reina havia demanat per protegir-la del drac. 14 Quan arriben al bosc, troben el drac dormint al davant de la seva cova, però en aquell moment, un escolta va trencar una branca i el drac es va despertar i va començar a llençar foc per la boca. 46


La llegenda de Sant Jordi 3é A

15 Els escoltes van sortir corrents i la princesa sola i espantada va començar a tremolar i a cridar: - Tinc por, ajudeu-me ! 16 La princesa cridava molt, però com que estava al bosc ningú l’ escoltava. Plorava i plorava molt, estava molt espantada però el drac no li importava perquè tenia molta gana . 17 I després va arribar un cavaller molt ben plantat… -qui és? – va dir la princesa -És Sant Jordi !!!… 18 Sant Jordi porta un escut,una llança i una armadura,munta un cavall blanc de pura rasa espanyola i porta una trena a la cua. 19 -Sant Jordi,ajudeu-me que el drac em vol menjar!!-va dir la princesa. 20 -Princesa, tranquil·la que jo al mataré. 21 Sant Jordi va anar a buscar el drac i li va dir: -Drac,dolent que fas por a la gent. 22 Va agafar la llança i li va clavar a la panxa. El drac ferit va demanar perdó. 23 De la sang del drac es va regar la terra i va sortir un roser de roses vermelles. El cavaller i la princesa van decidir curar el drac i portar-lo a un llac que hi havia fora del poble amb molts animals antics. 47


La llegenda de Sant Jordi 3é A

24 Després Sant Jordi i la princesa Lluisa van tornar al poble. La gent estava molt contenta i van preparar una festa molt bonica. El rei li va dir a Sant Jordi que es cases amb la seva filla però Sant Jordi va di que no. Abans de marxar Sant Jordi va veure la cosina de la princesa, i es va enamorar. Així doncs, va anar al roser i va agafar una rosa, i li va donar a la cosina de la princesa. La noia també es va enamorar i van marxar. Sant Jordi va seguir el seu camí per tot el Mon, ajudant a tots els que lluiten per la llibertat. 25 La gent va cridar: -Sant Jordi!Sant Jordi!Visca Sant Jordi!Visca el nostre poble lliure! I ell i ella van començar a allunyar-se tranquil·lament. Des d’ aquell dia per recordar la historia van decidir que el 23 de Abril les noies regalarien un llibre als nois i els nois una rosa a les noies. Història explicada, llegenda contada. 48


La llegenda de Sant Jordi II 3ĂŠ B

49


La llegenda de Sant Jordi 3é B

Fa molt i molt de temps, el poble de Montblanc era devastat per un monstre ferotge i terrible, que podia caminar, volar i nedar, i tenia un alè tant pudent, que des de molt lluny amb les seves alenades enverinava l’aire i produïa la mort a tots els qui el respiraven. El monstre era l’estrall dels ramats i les persones, i per tota aquella contrada regnava el terror més profund. Preocupats per la situació, els habitants de Montblanc van pensar en donar al drac, cada dia de menjar a una persona, per intentar calmar-lo. El problema, era trobar la persona que vulgues sacrificar-se cada dia per ser devorada pel drac.

50


La llegenda de Sant Jordi 3é B

I així fou com després d’una llarga discussió, els vilatans van decidir sortejar cada dia qui seria la persona que aniria a para a l’estomac del drac. I així ho feren, i sembla ser que la jugada els va sortir bé, l’abominable bèstia se’n deuria sentir satisfeta, perquè deixà de fer estralls i malifetes per aquelles terres. Però heus aquí que un dia, la sort feu que li toqués ser devorada a la filla del rei. La jove princesa era molt simpàtica, amable, bonica i elegant. Tenia el cor de tots els ciutadans robats, i per aquest motiu centenars s’oferiren per substituir-la. Però el rei, afligit i adolorit, fou just i sever, la seva filla era com qualsevol altre. Si li havia tocat hi havia d’anar.

51


La llegenda de Sant Jordi 3é B

I així fou com la jove donzella sortí del castell per trobar-se amb la bèstia mentre tot el poble mirava desconsolat i afligit, com la princesa es dirigia cap al sacrifici. Però mentre la noia es dirigia cap al cau del monstre, un jove cavaller, amb una brillant armadura, muntat sobre un cavall blanc, es va presentar. La donzella se’l mirà i l’advertí: - Fugiu! fugiu ràpidament d’aquí! noble cavaller, si us quedeu per aquí, apareixerà la bèstia i només us vegi us devorarà.

52


La llegenda de Sant Jordi 3é B

El jove cavaller, se la mirà i li contestà - No patiu jove donzella.Si sóc aquí es perquè hi he vingut expressament. He vingut des de molt lluny per protegir-vos a vós i a alliberar el vostre poble d’aquesta fera.

53


La llegenda de Sant Jordi 3é B

No va tenir temps ni de dir això, que de cop i volta va sortir la fera, davant l’horror de la princesa i el goig del cavaller. Va començar una intensa però breu lluita, fins que el cavaller li va clavar una bona estocada amb la seva llança, que va deixar malferida a la terrible bèstia i la matar. De la sang que en brollà, en sorgí ràpidament un roser, amb les roses més vermelles que la princesa hagués vist mai, roser del que el jove cavaller en tallà una rosa i li oferí a la princesa.

Aquesta versió és una adaptació de la llegenda de Sant Jordi.En la versió original, recollida per Joan Amades en el Costumari Català el 1904, quan Sant Jordi ferí al drac, no el matà, el drac, un cop ferit, Sant Jordi el va lligar i el va donar a la princesa, que el dugué fins al poble de Montblanc on la gent li va perdre la por.I va ser allà on la gent del poble el va acabar de rematar. Aquesta última versió és la que es pot veure cada any per Sant Jordi a Montblanc, en una representació que fan. 54


La llegenda de Sant Jordi 4t A

55


La llegenda de Sant Jordi 4t A

Fa molts i molts anys, hi havia un poble amb un castell molt alt i bonic on la gent vivia molt feliç. Molta gent d’ aquest poble treballaven la terra, altres eren artesans i tots anaven al mercat a vendre els seus productes. Però hi havia una cosa que amoïnava molt a tothom. Als voltans de la vila hi havia un drac dolent que treia foc per la boca.

56


La llegenda de Sant Jordi 4t A

El drac sempre tenia molta gana i es menjava totes les collites de la gent del poble. Quan ja s’ havia acabat totes les collites, va començar a menjar-se tots els animals. Quan tots els animals es van haver acabat, van decidir que el drac cada dia es menjaria a una persona del poble.

57


La llegenda de Sant Jordi 4t A

Cada dia per sorteig li tocava a una persona diferent, fins que un dia li va tocar a la princesa! La princesa va anar cap a la cova del drac molt trista, igual que tot el poble. Però en aquell moment, un cavaller molt alt i fort, va aparèixer. Aquell cavaller era Sant Jordi, i li va dir a la princesa que no es preocupés per res més.

58


La llegenda de Sant Jordi 4t A

Sant Jordi, com que era molt valent, va lluitar amb el drac. Sant Jordi, com que era molt bon lluitador, va ferir greument el drac. De la ferida del drac, en va brollar molta sang. De cop i volta, de tota aquella sang, va crĂŠixer un roser de roses vermelles.

59


La llegenda de Sant Jordi 4t A

En senyal d’ amor, el cavaller, va tallar una rosa a la princesa i li va donar però la princesa li va demanar que NO el matara. El Rei, en veure aquesta prova d’ amor, va oferir la oportunitat al drac d’ estudiar al col legi “Germans Ochando”. Així prodria cultivar en l’ hort que hi ha a l’ escola el seu propi aliment. Per això els/les alumnes de 4tA, com que estaven tant contents van estar de festa durant tota una setmana. Per això, cada 23 d’ Abril, els nois donen una rosa a la noia que estimen i les noies agraïdes els hi regalen un llibre. 60


Frederich 4t B

61


Frederich 4t B

Al voltant del prat on pasturaven les vaques hi havia un mur fet de pedres en aquell mur prop de l’estable i del graner vivia una familia de ratolins.

62


Frederich 4t B

I com que l’hivern estava prop els ratolins es van posar a treballar. Començaren a recollir blat nous i palla. Tots treballaven dia i nit. Tots menys.... Frederick.

63


Frederich 4t B

Frederick, i tú per qué no treballes? - Jo si treballe – va dir - Jo recullo raigs de sol.... Per als freds i foscos dies de l’hivern I quan van vore frederick assegut. Mirant fixament el prat, li van dir: - I ara... Què és el que fas? - Recullo colors per a l’hivern gris- va contestar Un altre dia que semblava que estava mig a dormit, li van preguntar - Estàs somniant? - Oh no! Estic recollint paraules per als dies d’hivern, que són llargs i ens quedarem sense res a dir. Van arribar els dies d’hivern, i en caure les primeres neus... Els cinc ratolins es van ficar dins del seu amagatall entre les pedres del mur. 64


Frederich 4t B

Al principi hi havia molt menjar i els ratolins explicaven històries. I feien una família molt feliç. Però en acabar totes les nou, la palla i el blat.... Feia fred i ningú no tenia ganes de parlar. Aleshores van recordar alló que frederick els havia dit sobr4e els raigs de sol, els colors i les paraules. - Qué n’hi ha de les teves provisions?- Li van preguntar -Tanqueu els ulls, ara us envio els raigs de sol- va dir frederick I amesura que frederick paralava del sol, els quatre ratolins anaven sentir l’escalfor. Era màgia?

65


Frederich 4t B

-I què passa amb els colors?- Li van preguntar I quan els va parlar de les fulles verdes dels esbarzers florits, de les roselles vermelles al mig del blat groc.... Van veure els colors tan clarament com si tingueren pintats a la seua imaginació I les paraules? Frederick va aclarir la seva gola, va esperar un moment i desprès com si estiguera dalt d’un escenari, va dir:

AUTOR LEO LIONNI . ILUSTRACIONS ALUMNES DE 4T B 66

Qui escampa els flocs de neu? Qui fon el glaç? Qui fa sortir el mal temps? Qui el fa canviar? Primer el ratolí primavera, que rega les flors. Després el ratolí de l’estiu que els dona colors Bolets i castanyes s’endú el ratolí de tardor. L’hivern ve al darrer portant-nos el fred glaçador. -No es una sort tenir un any amb quatre estacions? Quant va acabar tots van aplaudir - Però frederick, tú ets un poeta. Frederick es va posar vermell, va fer una reverència i tímidament va dir: - ja ho sé.


El porquet d’Antoni 5é A

67


El porquet d’Antoni 5é A

NARRADOR: En Almassora, un poblet molt xicotet, hi vivia un xic que es deia Antoni, al que li agradaven molt els animals. Vivia amb els seus pares, Tomeu i Enriqueta, i els seus germans més petits, Inés de deu anys i Joan que sols en tenia tres. Tenien una granja, amb molts animalets: gallines, dos cavalls, porcs, gossos, cabretes i gats. Alli treballaven tota la familia, hi havia feina per a tots. Antoni era molt conegut i estimat en el poble pel seu caràcter molt obert i la seua bondad. Un dia, de bon matí, el pare començà a cridar...

68


El porquet d’Antoni 5é A

TOMEU: Antoni, Antoni ! vine al corral de pressa, que la truja esta de part, i ja ha arribat el moment. (Sorolls d’animals fets pels xiquets) ANTONI : Ja vaig de seguida pare, jo vullc vore com naixen els porquets. ENRIQUETA : Un, dos... què bonics, tres …...i quatre ANTONI : Mira ! sembla que en ve un altre. ENRIQUETA : Ohh! què fosc és aquest; tan bonics que són tots i aquest, pobre, és ben lleig. ANTONI: doncs a mi és el que mes m´agrada, perque és diferent. Si tú no el vols pare,puc quedar-me´l ? INÉS : En tant bonics que són tots els altres i t´agrada el més lleig? ANTONI : !siii!, eixe és el que vullc per a mí, serà la meua mascota. 69


El porquet d’Antoni 5é A

NARRADOR : Des d´eixe dia Antoni eixia a passejar sempre amb el seu porquet i la gent del poble l´aparava pel carrer i li donava menjar. Anaven passant les dies i la germana d´Antoni estava molt gelosa de la fama que tenia el seu germà i el porquet. INÉS: Ja està bé tant de porquet !. A Antoni no li durarà molt tanta alegria. NARRADOR : I a l´endemà el porquet va desapareixer del corral . Antoni es va disgustar molt i no parava de buscar-lo per tota la casa. ENRIQUETA I TOMEU : No et preocupes tant Antoni que ja apareixerà; no pot estar molt lluny. ANTONI : Estic molt trist! perquè crec que no el tornaré a vore mai més. 70


El porquet d’Antoni 5é A

ENRIQUETA : Sí home sí , ves a la plaça i digues a tota la gent el que ha passat i ells també ens ajudaran a buscar-lo. NARRADOR : al cap d´unes hores es va sentir un gran rebombori, era la gent del poble que venien cap a casa d´Antoni. Un veí se´l havia trobat a la vora del riu, i el va agafar. VEÍ : Antoni aquest és el teu porquet? ANTONI : siii Quina alegria em dones! VEÍ: doncs jo me’n anava al camp i l’ he trobat a la vora del riu. ANTONI: Moltes gàcies . Vaig a deixar-lo al corral. TOMEU : Espera´t Antoni que la teua germana t´ha d’ explicar alguna cosa.

71


El porquet d’Antoni 5é A

EINÉS: Perdona´m Antoni, he segut jo ; jo li vaig obrir la porta del corral. Ho sent molt, ja no ho tornaré a fer mai més. (plorant) ANTONI : Et perdone Inés i no et preocupes, a partir d´ara tú m´ajudaràs a cuidar-lo. GENT DEL POBLE: (aplaudint) !Què bo és este Antoni! !És un Sant! ENRIQ UETA: Per a celebrar l´alegria d´aquest dia farem coquetes, una gran foguera i celebrarem la festa d´ Antoni i el seu porquet. Esteu tots convidats. GENT DEL POBLE: cançó: A Sant Antoni del porquet li cantem així molt bé li portem un animal perquè beneïr-lo cal. NARRADOR : I des d´eixe dia fins a hui tots els anys celebren la festivitat de Sant Antoni. Tota la gent trau els seus animalets al passacarrer per a beneïr- los i van a vore el Sant a casa del clavari , arrepleguen “ la coqueta” i encenen una gran foguera. 72


La Panderola 5ĂŠ B

73


La Panderola 5é B

Hi havia una vegada, fa 50 anys, al poble d’Almassora un tren anomenat La Panderola. Aquest tren va ser atracat per tres lladres. Eren tres lladres molt famosos que s’havien escapat de la presó, eren una xica i dos xics. Els xics s’anomenaven Jacint i Pep, i la xica Eugènia. Jacint era famós perquè podia obrir portes amb objectes afilats, Pep era famós perquè entrava a les cases sense fer soroll i Eugènia era famosa perquè distraia a la gent mentre els seus amics robaven. Els lladres, des que s’havien escapat de la presó havien planejat robar als rics que viatjaven en La Panderola. Així va passar tot.

74


La Panderola 5é B

Un dia Jacint va dir: - Fa molts anys que no robe res, que us pareix robar a la gent rica que viatja al tren de La Panderola? - Em pareix perfecte! -van dir Eugènia i Pep. Els lladres van anar a la parada on parava La Panderola i van pujar al tren molt discretament. Eugènia distraia als rics mentre Jacint i Pep els robaven les joies i els diners. Eugènia distraia la gent venent coses a un duro, i així ella també guanyava diners. Quant la gent anava a comprar els productes que ella venia Jacint i Pep aprofitaven per a robar les joies i els diners que s’havien deixat en els seients els rics. 75


La Panderola 5é B

- Vinga a robar -va dir Jacint. - Vinga, de pressa que ve el conductor -va dir Pep. Quan van acabar de robar Pep se’n va eixir del tren. Es va dirigir a l’ajuntament i Jacint li va fer una senyal a Eugènia. Eugènia va dir. - La paradeta està tancada! -va dir mentre ella i Jacint baixaven del tren. Jacint, Pep i Eugènia havien arribat a l’ajuntament per subornar l’alcalde. Quan van aribar a la seua oficina van parlar amb l’alcalde, el senyor Rodríguez i Eugènia i Pep van vigilar que no vinguera ningú. - Volem que ens dones tot el que volem! Necessitem cases, cotxes i un bon treball per cadascun -va dir Jacint. - Com? -va preguntar el Sr. Rodríguez. - Sí, volem que ens dones tot el que vulguem, i nosaltres et donarem aquestes joies i aquests diners. - Val! Així ho farem! -va dir pensant un plan per a pillar-los. 76


La Panderola 5é B

- Val! El dilluns a les 5’30 h te’ls donarem i tu ens hauràs de donar tot el que et demanem -va dir Jacint. - D’acord, així ho farem -va afirmar l’alcalde. Quan els lladres se’n van anar l’alcalde Rodríguez va cridar per telèfon a la policia i els va dir: - Bon dia, han vingut els lladres que s’havien escapt de la presó i em volien subornar -els va explicar l’alcalde. - Val, i van a vindre una altra vegada els lladres? -va preguntar el policia secret. - Sí! -va afirmar l’alcade. - Quan? - El dilluns, a les 5’30 -va dir l’alcalde. 77


La Panderola 5é B

Va arribar el dia i l’alcalde ja havia pensat en un plan per a capturar els lladres. Van arribar els lladres i Josep, fent-se passar per l’alcalde, amb la cadira girada, va dir: - Deixeu les coses damunt de la taula. I quan Jacint va deixar les joies a la taula Josep li va posar les esposes. I quan Eugènia i Pep volien escapar van obrir la porta i havia dos policies que els van pillar i també els van esposar. I l’alcalde va dir: - Vosaltres creieu que anàveu a escapar tan fàcilment jajaja -es va burlar l’alcalde. I els lladres van anar una altra vegada a la presó i Eugènia va dir: - No sabeu fer res sols! I jo sé fer moltes coses! -va presumir ella. - Callaaaaa!!! -van dir cridant a la vegada Pep i Jacint mentre se’ls emportaven a la presó.

78


Quiteria i la seua nova familia 6ĂŠ A

79


Quiteria i la seua nova familia · 6é A

NARRADOR: Hi havia una vegada una xiqueta romana que es deia Quitèria. Tenia sis amics que eren cristians i dos més romans. Jugaven tots junts pels carrers a totes hores fins que es van fer molt, molt amics. Vivien en un xicotet poble, molt prop del naixement del riu Millars. QUITÈRIA: -Bon dia amics anem a jugar a amagar-se. PERE: -Qui paga? MARCO: -Pague jo, que ahir vam estar massa estona triant- va dir Marco.

80


Quiteria i la seua nova familia · 6é A

NARRADOR: Quitèria tenia una habilitat especial per a parlar a els gossos. Una volta els huit amics es van trobar amb una jauria de gossos rabiosos i ella els va calmar . Un hivern, uns soldats romans van anar a casa de Quitèria. SOLDATS: -Ave Cèsar, venim en nom del emperador per a ordenar-vos que us desfeu de la vostra filla. MARE: -Però per quina raó?-va preguntar la mare SOLDATS: -Son ordres de Roma,i nosaltres sols complim ordres. PARE: -I si no volem,que ens vas a fer?-va preguntar el pare SOLDATS: -Us enviarem al circ de Roma per a ser devorats pels lleons. 81


Quiteria i la seua nova familia · 6é A NARRADOR: Mentre parlaven els soldats amb els pares, Quitèria estava escoltant. QUITÈRIA: -Quin horror!!!!! Els pares acabaran al circ si no es desfan de mi. Vaig a fugir amb els meus amics. -va exclamar Quitèria. NARRADOR: Es va escapar per la finestra i va anar a buscar els seus amics. ISABEL: -Què fas a aquestes hores per ací?-va preguntar Isabel. QUITÈRIA: -He de fugir! Per que si no els meus pares acabaran devorats pels lleons.-va dir Quitèria amb por. ISABEL: Amb preocupació. -Ara mateix t’ajudem. Anem a buscar els altres. NARRADOR: Van anar buscant tots els amics i es van amagar a la vora del riu Millars. ANNA: -I ara ... que fem? MARCO -Podríem anar pel camp, però és de nit i ens perdrem.

82


Quiteria i la seua nova familia · 6é A PERE: -Podríem amagar-nos damunt d’un carro ,però no sabem on anirà. ANNA: -I si férem una bassa amb troncs per baixar pel riu ? TODOS: -Sí ,d’acord!!!!!!-van dir tots alhora. NARRADOR: Després de tres hores i mitja de treball amb cordes i troncs, a la llum d’una torxa, la bassa va estar preparada. Quitèria va estropeçar i va caure damunt de la bassa amb tanta mala sort que la va espentar i la corda se va desnugar. La bassa se’n anà ràpidament pel riu mentre els amics des de la vora xillaven. SEBASTIÀ: cridant -Intenta tornar!!!!!ISABEL: cridant -Tira-nos la corda,i l’agafarem!!!!! NARRADOR: Malgrat els esforços de Quitèria per tirar la corda,ja estava massa lluny i se’n va anar a soles riu avall. Amb molta por, va seguir baixant pel riu tota la nit. Quan es va fer de dia va vore un gos ofegant-se en mig del riu;ella el va salvar.

83


Quiteria i la seua nova familia · 6é A QUITÈRIA: -Seràs el meu amic i junts patirem tot el que tinga que passar-nos. No tenim per menjar, fa molt de fred,no hi ha ningú per ajudar-nos... anem a morir!!!! NARRADOR: De tant esgotada que estava, es va a dormir abraçada al gosset. Quan es va despertar,la bassa estava a la vora del riu,en un lloc on no hi havia perill. Unes persones que no coneixia estaven mirant-la. DONA -Que fas per ací xiqueta?--d’on vens ? NARRADOR: Quitèria els va contar la seua història. PACO: -Pobreta!! però... ja tens una nova família .Te cuidarem com si fores filla nostra és la meua dona, Maria, i estos els meus fills:Mercè, Albert i Josep .A mi hem diuen Paco, però pots dir-me pare. (lladrucs de gos content) QUITÈRIA: -Quan siga gran faré construir una ermita en aquest lloc. -per celebrar que m’haveu acollit desprès de tot el que he passat. -I vindrem amb tots els veïns del nostre poble, Almassora, tots els anys i farem una gran festa.-va dir Mercè. NARRADOR: L’ermita es va construir i la romeria es fa des de fa més de 1.000 anys. Cançó “ A la vora del riu, mare” 84


El Torrell贸 del Boverot 6茅 B

85


El Torrelló del Boverot 6é B

NARRADOR: Això era i no era una llegenda del torrelló del Boverot. Quan passaves per un bosc encantat, una bruixa et posava un maledicció. (EFECTE BRUIXAS) Ella vivia al Torrelló del Boverot, açò era una antiga torre, prop del riu Millars. (EFECTE AGUA DE RIO) Eixa bruixa era molt dolenta, però no més hi havia un element capaç d’aturar-la, l’aigua, ja que amb aquest líquid ella desapareixeria per sempre. (música medieval) El príncep i la princesa d’eixes terres s’anaven a casar. Però la bruixa no volia que es casaren perquè es quedarien amb el bosc on estava la seua torre.

86


El Torrelló del Boverot 6é B

BRUIXA: He d’aconseguir que no es casen! Mataré a la princesa el dia de la boda per a que no se celebre. Jony! Ves-te’n a espiar a la família reial NARRADOR: El corb Jony es va anar a la casa de la princesa. (soroll d’au) PRINCESA: Quina alegria! La setmana que ve em case! MARE: Filla, filla! Ja t’he comprat el vestit per a la boda! NARRADOR: Ja havia passat la setmana, i era el dia de la boda. La bruixa Malèfica es va transformar en sacerdot per a enganyar a la gent i estar a la cerimònia. (Campanades) 87


El Torrelló del Boverot 6é B

BRIUXA: Amb aquest disfraç no em coneixerà ningú, vaig a unir en matrimoni a Isabella, princesa de Castella i Ferran, príncep d’Aragó. PRÍNCEP: Jo accepte com esposa a Isabella. PRINCESA: (intenta dir-ho però no puc)-Jo... BRUIXA: (amb tó amenassant) -...Silenci ! Si acceptes casar-te amb Ferran, mataré la teua mare! (EFECTE DE TRANSFORMACIÓ) NARRADOR: Malèfica es va tornar a transformar en bruixa,i tots es van esglaiar perquè estava amenaçant a la reina amb un ganivet. 88


El Torrelló del Boverot 6é B

MARE: (sense esperança): Tranquil la filla , casat amb Ferran i viu feliç la teva vida ! PRINCESA: No mare ,no deixaré que et faça mal ! NARRADOR: Isabella li va fer un gest a sa mare assenyalant-li l’aigua. NARRADOR: Va dir el príncep a la bruixa amenaçant-li amb l’espasa. PRÍNCEP: Bruixa malvada! Solta a la reina! NARRADOR: I la reina va trobar el moment oportú per a tirar-li l’aigua. (Soroll d’aigua caient a terra) 89


El Torrell贸 del Boverot 6茅 B

BRUIXA (cridant) -Oh no! Que has fet!? No vos quedeu amb el meu torrell贸! No vos quedeu amb el meu torrellooooo!!!!!! NARRADOR: La bruixa va desapar猫ixer i van celebrar la boda amb una festa grandiosa. Conta la llegenda que per la nit de Sant Joan encara es poden escoltar les campanades de la boda. (campanades) I de vegades, quan arriba la tardor, algun corb ens fa por ( soroll de corb) FI

90


Librocuentos  

Llibre que recull tots els contes creats pels alumnes del CEIP GERMANS OCHANDO en el curs 2013/14

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you