Page 1

MEMORIA D’ACTIVITATS 2007-08

Associació d’Estudiants pels Models de les Nacions Unides i les Relacions Internacionals Universitat Autònoma de Barcelona


1. Dades generals de l’associació 2. Memòria resumida de l’associació 3. Resum d’activitats del curs 2007-2008 4. Memòria de la participació al Harvard WMUN 2008 5. Memòria de les subvencions rebudes 2007 – 08. 6. Proposta d’activitats universitàries curs 2008 – 09. 7. Pressupost per al curs 2008 – 09. 8. Estatuts de l’Associació

2


1. Dades generals de l’ associació: UNANIMUN Nom: UNANIMUN - Associació d’Estudiants pels Models de les NNUU i les Relacions Internacionals. Formalitzada al registre de la Universitat Autònoma de Barcelona i al registre d’associacions de la Generalitat de Catalunya.

Estudiants i antics alumnes responsables: Sonia Andolz, Coordinadora General Antoni Peñafiel, Secretari General Alvar Closas, tresorer Raquel Peña, tresorera

Telèfon de contacte: 653955153//660040044 e-mail: unanimun@uab.cat

Les finalitats bàsiques de l’ associació són:

1. Preparar estudiants de la UAB interessats en les relacions internacionals, complementant la seva formació i aptituds. 2. Aconseguir que la UAB i els seus estudiants es facin un lloc any rere any en els models de les nacions unides contribuint així a la seva formació i reconeixement. 3. Fomentar la presència dels estudiants universitaris catalans en models de les Nacions Unides. 4. Ajudar al reconeixement i importància de la labor de tots els comitès de la ONU mitjançant la difusió en el marc de la universitat a través de l’associació.

3


2. Memòria resumida de l’ associació: UNANIMUN –Associació d’Estudiants pels Models de les Nacions Unides – Neix a finals de 2005 d’un grup d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tot i provenir de diferents àmbits acadèmics (Ciències Polítiques, Economia, Dret i Periodisme, principalment), l’interès principal de tots ells eren les Relacions Internacionals i les dinàmiques establertes dins l’actual status quo mundial. Així, decideixen crear una associació que dins l’àmbit universitari i de la UAB en particular

promogui

les

activitats

i

iniciatives

relacionades

amb

l’esfera

internacional. L’antecedent directe d’aquesta iniciativa va ser el 2004 amb la participació d’una delegació d’estudiants de la UAB, al Harvard WorldMUN de Sharm-El-Sheik amb l'ajut de la Universitat Autònoma de Barcelona. El Harvard World Model of United Nations és el Model de les Nacions Unides (MUN) més important dins l’àmbit acadèmic mundial. Els Models de les Nacions Unides són conferències - simulacions on els estudiants

de

diverses

universitats

i

diferents

procedències

acadèmiques

representen un país assignat per la organització i defensen la seva posició en els comitès que composen l’Assemblea General de les Nacions Unides. Això es fa seguint un protocol establert, que els estudiants s’han d’aprendre prèviament, així com presentant a debat una sèrie d’ escrits que són esmenats i debatuts en el plenari. Fora del plenari es discuteix i es fan les aliances pertinents. Però més enllà d’ aquesta simulació fidel, el WorldMUN és una gran trobada d’ estudiants i cultures que queda exemplificada en actes com el “Global Village”, on es presenten

les

diferents

universitats

i

cultures

participants

i

s’entrellacen

coneixements i relacions. Aquest esdeveniment té lloc a una ciutat diferent cada any, sota la coordinació de la universitat local i la de Harvard.

4


Vàrem repetir l'experiència l'any següent a Edimburg 2005 (Fotografies 1 i 2) després d’una preparació i activitats prèvies. El curs del 2006, una delegació preparada per UNANIMUN va assistir al WMUN de Beijing (Fotografies 3 i 4) i, el curs passat, al de Puebla (Mèxic) (Fotografies 5 i 6). Tanmateix, davant el sorgiment d’iniciatives pròpies, UNANIMUN també va col·laborar en el C’MUN (Catalonia Model of United Nations)(Fotografia 7), organitzat per l’Asociación de Naciones Unidas en España (ANUE), amb seu a Barcelona.

Fotografia 1

La delegació de la UAB ’05 a la seva arribada a Escòcia: Estela Jiménez, Marcel Roura, Luis Enrique Uturbey de Césaris, Pau Surís, Raimon Bages, Widiane ElJarani, Sonia Andolz, Mariona López i Joaquín Vallejo.

Fotografia 2

El Comitè DISEC (Desarmament i Seguretat) durant les votacions del barrer dia al HWMUN d’Edimburg 2005.

5


Fotografia 3

Fotografia 4

La delegació de la UAB ’06: Pau Surís, David Andrés, Alvar Closas, Myriam Ros, Roger Lloret , Joanmanel Lanfranco, Patrick Ulrick, Laia Ros , Irene de Manuel i Raimon Bagès, rebuts a la delegació del COPCA a Beijing.

Fotografia 5

Els estudiants Gerard Domínguez, Laura Secorún, Carles Samper, Xènia Vives, Ikuska Sanz i Sílvia Giménez.

Visita de la Delegació a la Gran Muralla Xinesa.

Fotografia 6

Cerimònia de Clausura del HWMUN 08, a Puebla, Mèxic.

6


Fotografia 7

L’estudiant de la UAB, Sonia Andolz, amb la resta de Chairs de Comitès i les autoritats al Saló de Cent de Barcelona, durant l’acte d’inaguració del C’MUN 08.

Fotografia 8

La Sonia Andolz, adreçant-se al Comitè AD HOC de l’Aliança de les Civilitzacions, durant el C’MUN 08.

Tots els estudiants implicats han valorat les seves experiències molt favorablement i consideren que la participació és el millor complement de la formació universitària en àrees com les Relacions Internacionals, el Dret Internacional Públic, l’Economia Mundial, la Ciència Política, i en el desenvolupament d’habilitats personals com l’entesa cap a d’altres cultures, diplomàcia, oratòria, negociació i resolució de conflictes. No obstant, allò més important és la promoció de la nostra universitat a l’exterior, la promoció de la nostra cultura i la capacitat d’interrelació amb els participants. És evident doncs que l' abast interuniversitari, internacional i inter-cultural d'aquesta activitat representa una oportunitat per a la difusió de la nostra cultura, la sensibilització de la importància de les Nacions Unides, l'enteniment i cohesió a nivell internacional, la formació dels estudiants participants (tant en sessions preparatives com en el debat a l’assemblea) i la participació en una reunió de discussió de política internacional en el marc d'una simulació del funcionament de l’Assemblea General. Per últim, l’associació ha anat ampliant des dels seus inicis el ventall d’activitats i actualment organitza trobades amb professors i professionals de l’àmbit internacional, cinefòrums, debats en anglès a la UAB, entre d’altres. Tanmateix, UNANIMUN participa en totes les activitats que es proposen des de la UAB per als col·lectius d’estudiants.

7


3. Memòria d’activitats del curs 2007-08 UNANIMUN va participar durant el curs 2007-08 en diferents tipus d’activitats. D’una banda, aquelles organitzades directament per l’Associació i, de l’altra, en aquelles organitzades des de la UAB o altres institucions externes. En aquest sentit, UNANIMUN va realitzar una Agenda per al Curs molt intensa: es van iniciar unes noves línies d’activitat: els “Parlem-ne” i els “Cineforums”.

Els “Parlem-ne” consisteixen en trobades amb acadèmics o professionals de prestigi per a parlar d’un tema internacional minoritari dins l’atenció mediàtica. L’activitat està basada en la realització d'un debat sobre algun tema d'actualitat lligat a les relacions internacionals però que normalment no es tracta a les assignatures de la carrera i que no apareix als mitjans de comunicació. Son activitats molt dinàmiques, tant en la seva preparació, que sorgeix de forma espontània davant una nova noticia o un dubte sobre alguna temàtica; com en la seva realització, doncs els participants i el convidat ens trobem en una rotllana de cadires i interactuem contínuament. A l’inici del “Parlem-ne”, UNANIMUN reparteix un breu dossier introductori sobre la temàtica a tractar. Recull de noticies, premsa, mapes,... Tanmateix, es faciliten unes copies d’articles mes extensos per a aquelles persones que, al finalitzar l’activitat, volen tenir mes informació. Després, un professors o expert en la matèria fa una petita explicació sobre el tema, causes- conseqüències, actors implicats... i finalment és fa un torn de preguntes i un debat. •

Durant aquest curs, vam parlar de: i.

Les FARC i els altres grups armats a Colòmbia”, amb Yesid Arteta, col.laborador de l’Escola de Cultura de Pau.

ii. “Les eleccions a Xipre. I ara que? Geopolitica de la zona”, amb l’Eduard Soler, coordinador del Programa Mediterrani de la Fundació CIDOB.

8


“Parlem-ne!”, trobada amb Yesid Arteta, expert en el conflicte de Colòmbia i investigador de l’Escola de Cultura de Pau.

“Parlem-ne!”, trobada amb Eduard Soler, coordinador del Programa de la Mediterrània de la Fundació CIDOB.

9


Els “Cineforums”: El curs 2007- 2008 també vam iniciar els cinefòrums, una activitat que es basa en el visionat d'una pel·lícula/ documental i després es fa un debat sobre algun tema al voltant de les relacions internacionals que apareix a la pel·lícula. Per aquesta activitat comptem amb la col·laboració d'algun professor o expert en el tema. Les pel·lícules escollides han estat molt ben rebudes per professors i alumnes. Creiem que és una activitat que cal potenciar aquest curs per obrir-la i donar-la a coneixer més a la comunitat universitària.

Durant aquest curs, UNANIMUN va organitzar: i. “No Man’s Land”, amb Francesc Serra. ii. “Binta i la Gran idea”, amb Jordi Urgell, de l’Escolta de Cultura de Pau.

Tant els cine-fòrums com els Parlem-ne són activitats obertes a tota la comunitat universitària, a qualsevol que estigui interessat en el món que l'envolta.

En segon lloc, dins de les activitats que organitza la Universitat Autònoma de Barcelona, UNANIMUN va participar el la fira d'Entitats del dia de Sant Jordi que s'organitza des de l'Edifici d'Estudiants. Per a la nostra paradeta vam realitzar “roses sostenibles”, fetes a mà amb fulles de diaris internacionals i bolígrafs. També vam vendre pastissos i té (Fotografies 11, 12 i 13). L'associació també ha participat en altres activitats i fires organitzades per la UAB per als col·lectius d’estudiants. Totes aquestes activitats ens van permetre interactuar amb d’ altres col·lectius per compartir experiències i també estar en contacte amb tota la comunitat universitària i donar-nos a conèixer.

10


Fotografia 11

Fotografia 12

11


Fotografia 13

Membres d'Unanimun a la paradeta.

12


4. Memòria Harvard World Model of United Nations 08 L'experiència al HWMUN'08 de Puebla va ser, sens dubte, una de les més enriquidores que un estudiant de Relacions Internacionals pot gaudir durant la seva formació tant a nivell personal com a nivell acadèmic. La feina realitzada amb anterioritat al viatge va ser quantiosa ja que el simposi no requeria menys. Varen ser diverses hores de trainnings (sessions en les que practicàvem els parlaments que faríem al viatge) que van ser molt útils a l’hora d'ajudar-nos a tenir una expressió més fluïda i menys vergonyosa en anglès, atès que les activitats a Mèxic serien exclusivament en aquest idioma. La recerca d'informació va ser complicada però les ganes i la il·lusió que tots plegats teníem envers aquest projecte col·lectiu van fer de les hores senceres davant dels ordinadors, grans moments d’aprenentatge. D'aquesta manera, vam aconseguir recopilar tota la informació necessària sobre el país que havíem de representar i que, fins aleshores, per nosaltres no era sinó un estat més: Eslovènia. Així doncs, amb tota la feina enllestida i els deures fets vam poder agafar l'avió direcció Mèxic sense gaires pors, les necessàries per una aventura d'aquesta envergadura. Ens esperava un viatge llarg, però el vam aprofitar per acabar de perfilar tots els aspectes que no havien quedat clars i seguir treballant, car en aquest tipus d'esdeveniments mai se sap prou del tema a tractar. Un cop arribats a Puebla no vam poder relaxar-nos, ans el contrari vam haver de seguir treballant en els nostres temes ja que participaríem en diferents comitès (això si, sota la mateixa bandera) com el de l'Energia Atòmica o el Social, Cultural i Humanitari. Van ser moltes sessions que vam dedicar a assegurar que, dins del possible, no ens sorgissin imprevistos durant els pocs dies previs a l'inici del WorldMUN. I, lògicament, va començar. Cap dels participants hi havíem anat abans així que tots estàvem força espantats. Sí, teníem els documents necessaris per tal de no errar massa, però el nerviosisme i l'alt nivell ens tiraven força cap enrere. Potser això és una de les coses que més ens van impactar, el gran nivell no només d'anglès, sinó també acadèmic, que tots aquells estudiants mostraven a l’hora de debatre, argumentar i exposar les seves idees. Cada intervenció era un món d'ingeni, treball i dedicació que ens fascinaven, admiràvem el treball que tothom havia fet i la preparació que tenien. Tanmateix tots vàrem posar-hi valor, vam demanar els torns de paraula corresponent i el resultat no va anar gens

13


malament: vam ser capaços de mirar als ulls audiències de fins a dues-centes persones parlant un anglès respectable i transmetent a estudiants no tan diferents a nosaltres l'opinió del país al que representàvem. A més a més, tinguérem la immensa sort que Eslovènia era el país president de torn de la Unió Europea amb la qual cosa vam poder jugar un paper prou central, malgrat que els representants d'estats com França, el Regne Unit i Alemanya intentaven exercir tota la seva pressió per tal de monopolitzar els pactes europeus. La sorpresa va ser que en la majoria de casos no van aconseguir els seus objectius, sinó que vam posar totes les nostres possibilitats en negociacions cosa que ens va portar a aconseguir el suport d'estats com Noruega, Finlàndia i molts altres països per tal d'aconseguir jugar un rol de primer ordre. No érem estudiants de Harvard, Oxford ni Califòrnia, però va quedar demostrat que una bona preparació, ganes, il·lusió i un esforç tità són útils per passar per davant de persones que, a priori, ho tenen molt més fàcil per aconseguir l’èxit. Com pot constatar-se, el WorldMUN ens va ser de gran utilitat per posar a prova els nostres coneixements en Relacions Internacionals i el nostre potencial de debat, persuasió, dissuasió i negociació. Però a banda de tot això, el WorldMUN va obrir un nou món davant dels nostres ulls. Era un món plural, de gent diversa i, potser, de països enfrontats: estudiants veneçolans i nord-americans parlant com bons amics i enriquint-se mútuament. Molts dels que vam anar-hi amb prou feines havíem vist algun bocí d'Europa, i de sobte ens trobàvem davant d'una quantitat enorme de persones els països de les quals potser mai havíem escoltat abans. Qui ens havia de dir que ens faríem amics dels singapurencs? Com podíem imaginar-nos debatent amb mexicans la colonització d'Amèrica? Això i més. Vam sortir tan enriquits com a persones d'aquesta experiència que les nostres expectatives es van complir fins a límits insospitats, és més, van quedar superades. No podíem preveure que acabaríem coneixent gent de tot el món amb els quals, tot i tenir diferències i divergències històriques, vam poder intercanviar els nostres punts de vistes i les nostres cultures. I amb cultures no ens referim només a la gastronomia, que vam poder degustar durant la primera trobada nocturna organitzada per Harvard, sinó que ens referim també a recorreguts històrics que experimenten les nacions al llarg de la seva existència i que en certa manera vam poder superar. Nosaltres som la generació de les Nacions Unides i en

14


les nostres mans està tirar endavant un nou món. Després d'aquesta experiència estem molt més preparats.

Gerard Domínguez i Reig Membre de la Delegació de la UAB al Harvard Worldmun 2008 (Representant d’Eslovènia al SOCHUM)

15


5. Memòria de subvencions rebudes:

PRESSUPOST TOTAL ACTIVITAT WMUN - PUEBLA 2008 Entitat/Institució Secretaria General UAB Deganat Ciències Polítiques Departament Dret públic i ciència política Vice-rectorat de Relacions Internacionals Vice-rectorat d'Estudiants/Edifici d'Estudiants Departament Dret Internacional i Ciències HistoricoJurídiques Contribució participants Contribució UNANIMUN TOTAL

Concepte general Taxes d'inscripció Social Events Bitllets d'avió Allotjament Transports Dietes TOTAL DESPESA

Import subvenció 2.086,19€ 850,00 € 350,00 € 800,00 € 600,00 € 350,00 € 2.400,00 € 300,00 € 7.736,19€

Import despesa 153,00 € 300,00 € 5.387,34 € 1.259,71 € 180,82 € 455,31 € 7.736,19 €

16


6. Proposta d’ activitats per al curs 2008-2009 En aquest any, UNANIMUN es proposa consolidar la seva presència a la UAB amb les activitats que es van organitzar el curs passat (“Parlem-ne” i “Cinefòrums”) així com preparar les delegacions que assistiran al Harvard WorldMun 2009 a L’Haia i al C´MUN 2009 a Barcelona. Tanmateix, s’organitzaran sessions de simulacres dins l’àmbit de la UAB per a aquells estudiants que encara no tenen el nivell suficient d’anglès i permetre’ls així anar agafant fluïdesa.

Aquestes darreres activitats (HWMUN i C’MUN) comporten un llarg procés de preparació que es pot resumir de la següent manera: 1. Selecció dels estudiants que es presentin a

concurs en funció de les seves

aptituds, coneixements i experiència, per part del professorat, en conformitat amb els estatuts. 2. Els estudiants seleccionats ( el nombre variarà en funció de les subvencions amb un mínim, en principi, de 10) participaran en seminaris de formació, consistents en: a. Conferència per donar a conèixer què és un model de la ONU. b. Sessions explicatives sobre el funcionament de l’ Assemblea General, és a dir: procediment, protocol… c. Sessions de debat de temes internacionals. d. Redacció de Comunicats de Posició d’un cas i país hipotètics. e. Preparació de l’ acte del Global Village on la nostra universitat tindrà una parada per tal de promoure i donar a conèixer la cultura catalana i tot el que aquesta comporta. f.

Viatge a L’Haia on se celebrarà el model aquest any, o participació en el de Barcelona.

g. Si els estudiants seleccionats ho volen, passaran a formar part de l’ associació per tal de començar la preparació d’ activitats per a l’ any següent.

17


7. MEMÒRIA JUSTIFICATIVA DE L’ ACTIVITAT DEL HARVARD WMUN 2009:

Els objectius que UNANIMUN permet acomplir amb l’activitat proposada són:

1. Foment i difusió de la cultura catalana a altres universitats i persones de la resta del món participants en el model. Aquestes persones representen vàries universitats de tot el món i promocionen al seu temps la seva cultura (“global village”) i universitat (si fan un bon paper en el transcurs del debat, en els actes i conferències).

2. Sensibilització social de la importància de l’ entesa cultural, la discussió pacífica i el marc de debat polític que representa la ONU. Molts dels debats i alguns dels comitès tracten la importància i fonaments de la cooperació al desenvolupament, dels Drets Humans, etc.

3. La millora de la formació és evident pels estudiants que estiguin interessats en les relacions internacionals, ja que és una oportunitat única per posar en pràctica coneixements sobre aquesta i altres matèries. De cara el futur laboral, és una activitat que obre portes mercès als contactes interuniversitaris i al coneixement més profund d’ aquests organismes.

18


8. Pressupost per al curs 2008-09

Pressupost Activitats UNANIMUN Curs 2008-2009 WORLDMUN 2009 (valor estimat: 1€=1.3USD) TRANSPORT Bitllet BCN-Amsterdam 225€ Bitllet Tren Amsterdam -La Haia 20€ Transport intra ciutat (9 dies) 180€ INSCRIPCIÓ Inscripció WMUN Social Events

80€ 50€

ALLOTJAMENT Hotel (70€/9 nits)

630€

ALTRES Menjars Imprevistos

230€ 100€

Cost per delegat Cost delegació estudiants UAB (10 persones) Cost per advisor Cost delegació UAB (+ 2 advisors) C'MUN 2009 Materials Difusió Total C'MUN 2009 Activitats UAB Materials Difusió Aigües Altres Materials activitats Total Activitats UAB Total Pressupost Activitats UNANIMUN 2008-2009

1.515€ 15.150€ 1.435€ 18.020€

25€ 25€ 50€

30€ 30€ 15€ 15€ 40€ 130€

18.200€ 19


9. Estatuts de l’associació A continuació trobareu els estatuts que regeixen la nostra associació fets durant l’any 2005 per complir amb la llei orgànica 1/2002 d’associacions. ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒

Capítol Capítol Capítol Capítol Capítol Capítol Capítol

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Denominació, fins, domicili i àmbit. Òrgan de representació. Òrgan de govern Associats El règim econòmic Dissolució i liquidació Disposició final

Capítol 1. Denominació, fins, domicili i àmbit. Article 1. Denominació. Amb la denominació UNANIMUN - Associació d’Estudiants pel Model de Nacions Unides, es constitueix per temps indefinit una associació que s’acull a la llei orgànica 1/2002 de 22 de març, i a les disposicions complementàries. Article 2. Personalitat jurídica. L’associació, que manca d’ànim de lucre, té personalitat jurídica pròpia i capacitat plena d’obrar per administrar i disposar dels seus béns i per al compliment dels seus fins. Article 3. Principis. L’associació basarà la seva actuació en els següents principis: 1. Donar a conèixer i difondre els principis de la Carta de Nacions Unides així com el sistema d’institucions i organismes que li pertanyen. 2. Donar a conèixer i difondre la celebració de Models de Nacions Unides arreu del món entre els i les estudiants de la UAB. 3. Evitar qualsevol tipus de discriminació política, social, religiosa, racial i lingüística. 4. Promoure la cultura i tradicions catalanes i espanyoles en les participacions de les delegacions de la UAB en els Models de NNUU. Article 4. Fins. L’associació té com a finalitats principals les següents: 1. Fomentar la participació dels i les estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona en els diferents Models de Nacions Unides celebrats arreu del món. 2. Oferir preparació i documentació necessàries per a assistir als Models a les delegacions de la UAB. 3. Organitzar activitats de caire cultural i lúdic per tal d’aconseguir que els estudiants coneguin el funcionament i les accions dels diferents òrgans de NNUU.

Article 5. Activitats. L’associació podrà organitzar qualsevol tipus d’activitat lúdica i cultural que afavoreixi qualsevol dels seus principis o finalitats.

Article 6. Domicili social i àmbit territorial. L’associació estableix el seu domicili social al Despatx , Edifici d’Estudiants, Plaça Cívica de la UAB, 08193 Bellaterra. No es limitarà l’àmbit territorial de l’associació, donat que s’adreça únicament a estudiants de la UAB sense perjudici que la mateixa associació pugui col·laborar o associar-se per pròpia voluntat amb d’altres associacions d’igual finalitat.

20


Capítol 2: Òrgan de representació. Article 7. Composició de la Junta de Vocals. L’associació serà gestionada i representada per una Junta de Vocals formada per: 1. Secretaria General 2. Tresoreria (un mínim de dues persones) 3. Podran ser designats per l’Assemblea General un nombre de representatius de les diferents comissions

vocals

L’exercici dels càrrecs que composen la Junta de Vocals serà gratuït. Aquests, seran designats i revocats per l’Assemblea General. Article 8. Durada del mandat de la Junta de Vocals. El mandat de la Junta de Vocals tindrà una durada d’un any, escollits en la primera reunió del curs acadèmic. Els membres de la Junta de Vocals podran causar baixa per: 1. Renúncia voluntària comunicada per escrit a l’Assemblea General. 2. Incompliment de les obligacions que tinguin encomanades. 3. Expiració del seu mandat. A petició d’1/3 part de l’Assemblea es podrà convocar una Assemblea General Extraordinària on es podrà decidir el cessament de qualsevol dels membres de la Junta. Els membres de la Junta de Vocals que hagin esgotat el termini pel qual foren escollits continuaran ostentant els seus càrrecs fins el moment en què es produeixi l’acceptació dels que els substitueixin. Article 9. Reunions de la Junta de Vocals. La Junta de Vocals es reunirà un mínim d’un cop cada 2 setmanes i tantes vegades com ho sol·liciti un mínim d’un terç dels membres de la junta, respectant el calendari acadèmic. Quedarà constituïda quan assisteixi un mínim d’un terç dels seus membres. Els seus acords es decidiran ordinàriament per majoria simple. Article 10. Competències de la Junta de Vocals. Les facultats de la Junta de Vocals s’estendran, amb caràcter general, a tots els actes propis dels fins de l’associació sempre que no requereixin, segons els estatuts, autorització expressa de l’Assemblea General. Són facultats generals de la Junta de Vocals: 1. Dirigir les activitats socials i portar a terme la gestió econòmica i administrativa de l’associació, acordant realitzar els oportuns contractes i actes. 2. Executar els acords de l’Assemblea General. 3. Formular i sotmetre a aprovació de l’Assemblea General els balanços i els comptes anuals. 4. Resoldre l’admissió de nous membres. 5. Nomenar delegats per alguna activitat determinada de l’associació 6. Qualsevol altra facultat que no sigui competència exclusiva de l’Assemblea General. Article 11. Secretaria General. 1. La Secretaria General podrà ser composada d’un mínim d’una i un màxim de tres persones, que es repartiran les tasques indistintament. 2. La Secretaria General serà escollida per l’Assemblea General. Podrà presentar la seva candidatura qualsevol membre de l’associació. S’escollirà el mateix nombre de candidats que persones ocupessin la Secretaria en l’últim període de funcionament previ a les eleccions. 3. S’augmentarà el nombre de persones que formen la Secretaria General bé per petició de la pròpia Secretaria General, bé per proposta de l’Assemblea.

21


22


Article 12. Funcions de la Secretaria General. Són facultats de la Secretaria General: 1. Representar legalment l’associació enfront de tota classe d’organismes públics o privats o delegar aquesta funció en un vocal. 2. Convocar, presidir i aixecar les reunions de l’Assemblea General i de la Junta de Vocals, així com dirigir les deliberacions d’una i altra. 3. Coordinar les tasques de la resta de vocals, així com supervisar-ne el funcionament. 4. Representar la veu dels membres de l’associació. 5. Delegar les seves funcions a algun vocal de la Junta. 6. Prendre decisions d’urgència i informar-ne, com a mínim, a dos vocals de la Junta de Vocals. Una decisió d’urgència serà aquella que s’hagi de prendre abans de la pròxima reunió de la Junta, ja sigui ordinària o extraordinària. Són tasques de la Secretaria General: 1. Enviar les convocatòries de les reunions de la Junta de Vocals i les de l’Assemblea General per ordre de la Junta de Vocals. Les convocatòries de l’Assemblea General hauran d’incloure, obligatòriament, ordre del dia, data i lloc de la reunió, i s’hauran de convocar un mínim de 15 dies abans que tinguin lloc. 2. Mantindrà els llibres de l’associació legalment establerts i l’arxiu d’associats, i custodiarà la documentació de l’associació. 3. Prendrà acta de les reunions de l’Assemblea General. Article 13. Tresoreria General. 1. La Tresoreria General estarà composada per dues persones invariablement. Es repartiran les tasques de forma indistinta. 2. La Tresoreria General serà escollida per l’Assemblea General. Podrà presentar la seva candidatura qualsevol membre de l’associació. S’escollirà a dues persones que comptin amb la confiança dels membres de l’associació. Ambdues persones seran cotitulars dels comptes bancaris i hauran de consultar-se i informar-se recíprocament dels moviments econòmics i les decisions que prenguin. Article 14. Funcions de la Tresoreria General. Són funcions dels/de les Tresorers/es: 1. Recaptar i custodiar els fons de l’associació. 2. Executar les ordres de pagament que expedeixi qualsevol membre de la Junta de Vocals. 3. Presentar els comptes anuals davant l’Assemblea General. 4. Tots dos tresorers/eres seran apoderats/des de les comptes bancàries de l’Associació. Article 15. Comissions de Treball. S’establiran comissions de treball per tal d’afavorir el funcionament de l’associació. Les Comissions seran designades a proposta de qualsevol membre de l’associació que hi trobi la necessitat. Les Comissions estaran formades per aquelles persones que voluntàriament hagin decidit participar activament en l’associació i desitgin incloure’s dins d’una de les comissions de treball. Les Comissions designaran una persona que assisteixi com a vocal a les reunions de la Junta de Vocals, per tal d’informar i coordinar-se amb les altres comissions. Article 16. Vacants. Les vacants que es puguin produir durant el mandat de qualsevol dels membres de la Junta de Vocals, seran cobertes per nous vocals, escollits directament per majoria simple dins la mateixa Junta de Vocals.

23


Capítol 3. Òrgan de govern. Article 17. L’Assemblea General L’Assemblea General és l’òrgan suprem de govern de l’associació i estarà integrada per tots els membres de la mateixa. Els acords d’aquesta es prendran per majoria simple. Article 18. Reunions de l’Assemblea General Les reunions de l’Assemblea General podran ser ordinàries o extraordinàries. L’ordinària se celebrarà dues vegades a l’any, una el mes de març/abril i l’altra el mes d’octubre/novembre. L’elecció anual de la Junta de vocals es realitzarà durant la primera reunió ordinària de l’Assemblea General de cada curs acadèmic, el mes d’octubre/novembre. Les extraordinàries se celebraran quan les circumstàncies ho aconsellin a judici de la Secretaria General, quan la junta de vocals ho acordi o quan ho proposi per escrit a la Secretaria General una desena part dels membres. Article 19. Convocatòria de les assemblees. Les convocatòries de les assemblees generals es formularan incloent-hi expressant el lloc, dia i hora de la reunió així com l’ordre del dia i els assumptes a tractar. Article 20. Competències i validesa dels acords. Les assemblees generals tant ordinàries com extraordinàries, quedaran vàlidament constituïdes en primera convocatòria quan concorrin a ella un terç dels membres. Els acords es prendran per majoria simple de les persones presents o degudament representades (a través de la delegació del vot) quan els vots afirmatius superin als negatius no essent computables per aquests efectes els vots nuls, en blanc ni les abstencions. Seran revocades les decisions preses per l’Assemblea General només quan ho impugnin 2/3 de la mateixa en un termini d’un mes posterior a la celebració de l’assemblea. Article 21. Facultats de l’Assemblea General ordinària. Són les següents: 1. Examinar i aprovar, si escau, la gestió de la Junta de Vocals. 2. Examinar i aprovar el pressupost anual d’ingressos i despeses. 3. Nomenar els membres de la Junta de Vocals. 4. Qualsevol altra que no sigui competència exclusiva de extraordinària.

l’assemblea

Article 22. Facultats de l’Assemblea General extraordinària. Son les següents: 1. Modificació dels estatuts. 2. Dissolució de l’associació. 3. Constitució de federacions o integració a elles. Capítol 4. Membres. Article 23. Admissió. Podran ser membres totes aquells i aquelles estudiants de la UAB que tinguin interès en el desenvolupament dels fins de l’associació. Per a ser membre actiu de l’associació cal estar matriculat dins el curs acadèmic corrent o bé pertànyer a algun dels programes d’intercanvi de la UAB (Erasmus, Séneca, Mobilitat,..) Article 24. Pèrdua de la qualitat de membre. La condició de membre es perdrà per: 1. Renuncia voluntària, comunicada per escrit a la Junta de Vocals. 2. Contradir aquests estatuts o perjudicar els interessos i fins de l’associació a criteri de ¾ parts de l’Assemblea General. En tots els casos, els acords de cessament d’un membre, s’adoptaran per l’Assemblea General. Article 25. Drets. Els membres tindran els següents drets: 1. Prendre part de totes les activitats organitzades per l’associació en compliment dels seus fins.

24


2. Gaudir dels avantatges que l’associació pugui obtenir en serveis i activitats d’altres associacions i organismes d’àmbit estatal i internacional. 3. Ser electors i elegibles pels càrrecs de la Junta de Vocals. 4. Rebre informació sobre els acords adoptats pels òrgans de l’associació. 5. Fer suggeriments orientats al millor compliment dels fins de l’associació. 6. Tenir dret a vot a l’Assemblea General Article 26. Deures. Els membres tindran els següents deures: 1. Complir els presents estatuts i els acords vàlids de les assemblees i de la Junta de Vocals. 2. Exercir, en el seu cas, les obligacions inherents al càrrec que ocupin a la Junta de Vocals. 3. Implicar-se en les tasques pròpies de l’Associació i aquelles que puguin ser assignades per part de la Junta de Vocals. Article 27. De la participació en els Congressos, Models i Conferències. Es diferenciarà el règim de participació en funció de la naturalesa de l’esdeveniment. - Per a totes aquelles Conferències, Congressos o Trobades d’altre tipus on la finalitat sigui la de promoure l’associació, fer llaços d’unió, interrelacionar-se amb d’altres associacions o adquirir coneixements tècnics relacionats amb la mateixa, seran designats per l’Assemblea General aquelles persones més idònies per assistir-hi en nom de l’associació. Podran ser proposades per la Junta de Vocals o individualment, i hauran de tenir el recolzament de la majoria simple de l’Assemblea. En el cas que la data límit de presentació de participants o requereixi, la Junta de Vocals podrà designar a discreció, tot informant-ne degudament als membres de l’Associació. - Per a la participació en els Models de NNUU, es redactarà un Protocol de Selecció, que podrà ser esmenat, variat o revocat per ¾ de l’Assemblea General en la última reunió de cada curs acadèmic. Els criteris inclouran sempre components acadèmics però també de participació i implicació en l’associació. Capítol 5. El règim econòmic.

Article 28. El patrimoni. El patrimoni serà variable depenent dels fins de l’associació i es comptabilitzarà com la diferència entre el seu actiu i el seu passiu. La quantia i composició del patrimoni de l’associació es reflectirà anualment o quan ho sol·liciti un terç dels seus membres.

Article 29. Patrimoni inicial. En el moment de la seva constitució, l’associació té un patrimoni social inicial de 10 €. Article 30. Recursos econòmics. L’associació es nodrirà dels següents recursos econòmics: 1. Les subvencions, ajudes o convenis d’organismes públics i de les entitats privades, 2. Les herències, llegats i donacions que es facin al seu favor ja siguin de membres o de terceres persones, 3. Les recaptacions de les activitats que es realitzin i 4. Qualsevol altre recurs lícit. Article 31. Exercici L’exercici associatiu i econòmic serà anual i el seu tancament tindrà lloc el 31 de juny de cada any.

25


Capítol 6. Dissolució i liquidació. Article 32. Causes de dissolució. L’associació es dissoldrà voluntàriament quan així ho acordi extraordinària, convocada a tal efecte, per majoria de tres quartes parts.

l’Assemblea

General

Article 33. Liquidació. En el cas de liquidació, l’Assemblea General extraordinària designarà una comissió liquidadora que, una vegada extingits els deutes i cobrats els crèdits, procedirà a destinar l’haver líquid resultant, a fins que no desvirtuïn la natura sense ànim de lucre de l’associació.

Capítol 7. Disposició final. Article 34. Disposició final. En tot allò no contemplat en aquests estatuts, s’aplicarà la vigent llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d’associació i les disposicions complementàries.

26

Projecte Unanimun  

Projecte Unanimun

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you