Optiek Vandeweghe - Online Magazine Fall/Winter 2020-2021

Page 1

YELLOWS PLUS

M a g a zi n e H e r f s t / W i nte r 2 02 0 -2 02 1

2 0 & 2 1 n ove m b e r O p e n d e u r we e ke n d Ye l l ow s P l u s


©2020 MEYECLUB // PRODUCTIE EN VORMGEVING: YELLOW AND THE UNICORNS, BARCELONA // VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: 2 OPTIEK VANDEWEGHE // FOTOGRAAF VOLWASSENEN: ANDREA BIELSA // HAAR & MAKE-UP VOLWASSENEN: VERONICA GARCIA // STYLING VOLWASSENEN: ÁNGEL CABEZUELO // FOTOGRAAF KIDS: PAUL HYDE // STYLING KIDS: PATRYCJA JURASZCZYK // NIETS UIT DEZE UITGAVE MAG WORDEN OVERGENOMEN ZONDER TOESTEMMING VAN MEYE NV.

THEO


Welkom Beste lezer, Wij zijn meer dan een opticien, wij zijn echte oogspecialisten met een passie voor het vak. Elke dag zorgen we er met plezier voor dat je ogen altijd en overal in topvorm zijn. Onze teamleden zijn steeds op de hoogte van de nieuwste trends en technologische ontwikkelingen. Zo kunnen we je in elke situatie een oplossing bieden die is aangepast aan jouw behoeften. Met trots tonen we jullie ook onze nieuwe herfst- en wintercollecties. Brillenmode was nog nooit zo divers: er is een overvloed aan verschillende materialen, vormen en kleuren. Een unieke bril accentueert je persoonlijkheid en vervolledigt je look. Het belang van een goedgekozen bril valt dus niet te ontkennen! Blader door ons najaarsmagazine en laat je inspireren door onze stijlvolle monturen! Hartelijke groeten, Optiek Vandeweghe

THEO 3


Yellows Plus opendeurweekend 20 - 21 NOVEMBER Op vrijdag 20 en zaterdag 21 november organiseren wij opendeurdagen om de Yellows Plus-collectie voor te stellen. De volledige Yellows Plus-collectie zal in de winkel aanwezig zijn.

Kom langs en ontvang een leuke attentie bij aankoop van een Yellows Plus-montuur met glazen!* *Zie info en voorwaarden in de winkel.

YELLOWS PLUS

4


YELLOWS PLUS

5


Daglenzen: 10 om te zien! Daglenzen dragen is nog nooit zo populair geweest. De redenen waarom steeds meer mensen voor dit soort lenzen kiezen, liggen voor de hand:

1

Je geniet elke dag van een nieuw, steriel paar lenzen. Een optimale hygiëne is verzekerd. Daglenzen zijn ook ideaal als je gevoelig bent voor hooikoorts of allergieën.

2

Je moet daglenzen niet onderhouden: reinigen of desinfecteren hoeft niet langer.

3

Ook een lenzendoosje heb je niet meer nodig: aan het eind van de dag gooi je daglenzen gewoon weg.

4

Als je lens kapotgaat of uitdroogt, kan je gewoon meteen een nieuwe indoen.

5

Snel last van geïrriteerde of jeukende ogen? Daglenzen draag je zo kort dat vuil en allergenen zich minder snel aan de lens hechten.

6

Daglenzen zijn zeer geschikt voor mensen die slechts af en toe lenzen willen dragen. Bijvoorbeeld op een avondje uit, tijdens het sporten of op vakantie.

7

Tijdens het sporten of bij andere buitenactiviteiten heb je een breder gezichtsveld en meer bewegingsvrijheid.

8

Je wisselt bovendien in een mum van tijd van look door je bril een keer in te ruilen voor lenzen.

9

Je kunt daglenzen gemakkelijk combineren met een zonnebril naar keuze.

10

Daglenzen bestaan in alle soorten en maten: torische en multifocale daglenzen, daglenzen met uv-filter, etc. Het aanbod is bijna onbeperkt.

6


Meting van de sterkte van je ogen Heb je de indruk dat je langzaamaan slechter begint te zien? Dan wordt het misschien tijd voor een bril of lenzen. In dat geval ga je best langs bij je opticien of optometrist om de sterkte van je ogen te laten meten.

FASE 2: Subjectieve refractieprocedure.

Hoe gaan oogmetingen in zijn werk?

Tijdens een subjectieve refractie worden beide ogen individueel gemeten. Je kijkt naar een visusscherm, waar diverse letters en cijfers verschijnen in verschillende groottes. Voor het oog dat gemeten wordt, worden glaasjes geschoven en je geeft per glaasje aan of de letters en cijfers beter of slechter te lezen zijn. Op het einde van de test bekom je een refractiesterkte voor beide ogen.

FASE 1: Objectieve refractieprocedure met autorefractor of ook screening van de sterkte van de ogen. Tijdens de eerste fase van een oogmeting, ook wel voormeting genoemd, wordt met een autorefractor een objectieve meting van de sterkte van je ogen gedaan. Het apparaat geeft daarbovenop een schatting van de cilinderafwijking en ook je PD (pupilafstand). Deze methode is snel en pijnloos. Een uitstekende test om te doen voordat je met speciale optische instrumenten aan de nauwkeurigere oogmeting begint.

Daarna volgt de subjectieve meting met behulp van een foropter en een letterkaart. Een foropter kan nauwkeurig de benodigde correctie voor jouw bril of lenzen bepalen.

Na de individuele meting van beide ogen wordt een binoculaire meting gedaan. Dan worden beide ogen tegelijkertijd getest, omdat de refractiesterkte nog iets kan veranderen. Let op, voor elke werkafstand meten we verschillende sterktes op, zodat we je de ideale optische glazen kunnen aanraden in functie van je persoonlijke behoeften.

10% KORTING OP GLAZEN OP VOORSCHRIFT.* *Zie info en voorwaarden in de winkel.

7


Uv- en blauwviolet licht Buiten, ongeacht de weersomstandigheden, word je blootgesteld aan uv-stralen en blauwviolet licht. Binnen kan blauwviolet licht ook aanwezig zijn in de vorm van verlichting en beeldschermen. Schadelijke lichtstralen kunnen gevaarlijk zijn voor je ogen, net als voor je huid. Crizal Prevencia reflecteert schadelijk blauwviolet licht en beschermt je ogen. CRIZAL PREVENCIA Crizal Prevencia is transparant glas dat schadelijk uv- en blauwviolet licht selectief filtert en essentieel licht doorlaat. Dit type glas garandeert bovendien dat je brillenglazen bestand zijn tegen krassen, vlekken, waterdruppels en stofdeeltjes, en deze zelfs afstoten. Je glazen zijn dus uitermate beschermd, wat goed van pas komt tijdens je dagelijkse bezigheden.

20% KORTING OP STOCKGLAZEN.* *Zie info en voorwaarden in de winkel.

WAT ZIJN DE VOORDELEN? •

Bescherming tegen schadelijk blauw licht.

Krasbestendig.

Helder zicht, gegarandeerd voor 2 jaar.

Je glazen stoten stofdeeltjes af en zijn gemakkelijk schoon te maken voor een helder zicht.

Optimale uv-bescherming voor heldere glazen.

Je glazen zijn bestand tegen vervelende vlekken en gemakkelijk schoon te maken.

Je glazen stoten waterdruppels af, zodat ze helder blijven.

ETNIA BARCELONA

8


Gepolariseerde glazen Zonnestralen bewegen zich in alle mogelijke richtingen. Als ze een gladde ondergrond raken, zoals een nat wegdek, sneeuw of water, wordt het merendeel van de zonnestralen horizontaal gereflecteerd, wat voor hinderlijke reflecties kan zorgen. Je kunt er zelfs verblind door raken! Gepolariseerde glazen bevatten een speciale plasticfolie die deze reflectie absorbeert. De folie fungeert als een polarisatiefilter die de lichtstralen in feite stabiliseert. In tegenstelling tot normale zonneglazen laten polariserende zonneglazen enkel ‘nuttig licht’ door. Je hebt dan niet alleen een beter zicht doordat de zonnestralen gefilterd worden, de perceptie van contrasten, kleuren en reliëfs is ook veel reëler. Gepolariseerde glazen bieden je bovendien een optimale uv-bescherming voor je ogen. Alleen maar voordelen dus!

Het gezegde is: “Eens gepolariseerde zonneglazen, altijd gepolariseerde glazen!”

SERENGETI

SERENGETI

9


Heeft mijn kind een bril nodig? Tijdens de eerste levensjaren en daarna op school speelt het zicht een enorme rol in de ontwikkeling van je kind. Leer- en leesproblemen hebben vaak te maken met een slecht zicht. De laatste decennia is myopie bij (zeer) jonge kinderen ook fors toegenomen. Ze kijken vaak urenlang, en meestal met weinig licht, naar dingen op korte afstand, zoals boeken, tijdschriften, maar vooral smartphones, tablets en computers. Aangezien kinderogen nog in volle groei zijn, kan myopie zich sneller ontwikkelen. Hun ogen worden langer, waardoor het beeld niet juist op het netvlies valt. Myopie kan je gemakkelijk corrigeren met een bril of lenzen, maar toch mag je de gevolgen op lange termijn niet onderschatten. Hoe jonger de leeftijd en hoe groter de bijziendheid, hoe groter het risico dat je kind later last krijgt van netvliesproblemen, slechtziendheid en in het ergste geval zelfs blindheid. Probeer je kind ook te stimuleren om meer buiten te spelen, dit kan het risico op bijziendheid namelijk verlagen. Het is ook aangetoond dat veel daglicht en kijken naar verre afstanden een positieve invloed heeft op de sterkteverandering van de ogen. Als je vermoedt dat er iets aan de hand is, moet je dus snel naar de oogarts. En daarna kan je bij ons langskomen voor een leuke bril die je kleintje met plezier zal dragen! Wij hebben genoeg keuze voor de jongste generatie: van felle tot ingetogen kleurtjes, ultramoderne of klassieke modellen, speelse motieven en opvallende prints, etc.

50% KORTING OP JE TWEEDE PAAR GLAZEN!* *Zie info en voorwaarden in de winkel.

BBIG

10


LET EROP OF JE KIND: • Veel knippert. • De wenkbrauwen fronst. • Last heeft van rode ogen die prikken of tranen. • Klaagt over hoofd- of rugpijn. • Tekent, leest of schrijft met zijn/ haar neus tegen het blad. • Sommige letters verwart. • Gevoelig is aan fel licht.

BBIG

BBIG

ETNIA BARCELONA

ETNIA BARCELONA

11


Een klare kijk, ook tijdens het sporten Net zoals je je kledij aanpast aan de activiteit die je uitoefent, vervang je ook best je gewone bril door een sportbril op sterkte. Tijdens het sporten wil je namelijk vrij kunnen bewegen. Een bril mag niet hinderlijk zijn doordat hij constant van je neus afglijdt of – erger nog – op de grond dreigt te vallen. Je kunt dit voorkomen met een sport- of skibril die speciaal is ontworpen voor plotse bewegingen. Zo’n bril past zich aan de vorm van je hoofd aan, is halfrond van model en beschermt je ogen aan alle kanten, ook tegen zonlicht en wind. Wintersportbrillen zitten stevig, verschuiven niet en zijn vaak voorzien van kussentjes tegen stoten. Dankzij het robuuste design met onbreekbare kunststof glazen hoef je je geen zorgen te maken dat de bril breekt en dat er glas in je ogen terechtkomt. Je kunt je dus volledig focussen op je sport en geniet daarbij van een onbelemmerd zicht op het besneeuwde landschap. De tijd dat sport- en skibrillen puur functioneel waren, is trouwens al lang voorbij. Je kunt kiezen uit een breed assortiment modellen en stijlen. Want waarom zou je ook tijdens het sporten niet modieus voor de dag mogen komen?

12


Maximale sneeuwpret met contactlenzen Winterse temperaturen, sneeuw en zon trekken ieder jaar heel wat skiliefhebbers naar de piste. De sleutel tot een geslaagde skivakantie is een goede uitrusting, die veiligheid en plezier tijdens het skiĂŤn garandeert. En daar horen voor brildragers ook contactlenzen bij. Kan ik tijdens het skiĂŤn of snowboarden contactlenzen dragen? Zeker. Het is zelfs aan te raden. Met lenzen geniet je namelijk van een onbeperkte bewegingsvrijheid en een optimaal zicht. Daarnaast kunnen lenzen, in tegenstelling tot een bril, niet aandampen. Waarom blijft een skibril belangrijk? Zeker in de bergen is de uv-straling erg hoog. Het is dan ook belangrijk om je ogen met een degelijke wintersportbril te beschermen. Meteen nog een pluspunt van lenzen: ze zijn heel gemakkelijk met een sport- of skibril te combineren. Kan ik niet gewoon mijn bril opzetten en daar een skibril over dragen? In principe is dat mogelijk, maar het wordt afgeraden. De reden: ten eerste is de combinatie van een bril met een sportbril nu niet bepaald comfortabel. Daarnaast is er ook het risico op verwondingen. Als je valt en je bril breekt, kan je gewond raken aan je oog. Welke contactlenzen zijn in het bijzonder geschikt? Voor wintersport zijn vormstabiele lenzen aan te raden. Ook contactlenzen gemaakt van silicone hydrogel zijn een waardig alternatief. Bij droge lucht en op grote hoogte voorzien ze het oog optimaal van zuurstof.

13


Wist je dat? Leuke weetjes Blauwe ogen een genetische mutatie zijn? Raar maar waar: alle mensen met blauwe ogen zijn familie van elkaar. Aanvankelijk had iedereen bruine ogen, tot 10.000 jaar geleden de eerste mens met blauwe ogen op de wereld kwam, door een mutatie. En daar stammen alle andere van af.

Je eigenlijk alles ondersteboven ziet? Jawel‌ de ooglens projecteert de inkomende beelden ondersteboven op het netvlies. We zien ze gewoon niet zo omdat de hersenen ze automatisch omkeren! Eigenlijk zien we dus niet met onze ogen, maar met ons brein.

Je gemiddeld 17 keer per minuut met je ogen knippert? We hebben het niet zelf geteld, maar volgens wetenschappers knipperen we ongeveer 17 keer per minuut met onze ogen. Dat komt overeen met 14.280 keer per dag en zo’n 5,2 miljoen keer per jaar.

14


FENDI


DAVID BECKHAM - LINDBERG - PRADA - PRODESIGN DENMARK - SILHOUETTE - STARCK - THEO - WOOW - YELLOWS PLUS

Dorp-West 64, 9080 Lochristi - T: 09 355 84 05 info@optiekvandeweghe.be - www.optiekvandeweghe.be