OPTIEK VAN EYCKEN · NEWSPAPER · VOORJAAR 2022

Page 1

VO OR JA A R 2 0 2 2

O P T I C I E N I O P T O M E T R I S T I C O N TAC T L E N S S P E C I A L I S T

3 19 0 B O ORT M E E R B E E K

THEO

100% gerecycleerd papier met oog voor het milieu!

DAAR IS DE LENTE ... P. 3

ACTIES BINNENIN!

VERWEN JE OGEN P. 7


2

BESTE LEZER,

Een nieuw seizoen, een nieuwe kijk op de wereld. En dat mag je zeker ook letterlijk nemen. Want onze collectie zit opnieuwboordevol kersverse trends en terug-van-weggeweest blikvangers. Kom gerust langs voor een bezoekje! We hebben zowel voor jong als oud een uitgebreid aanbod, bestaande uit tijdloze klassiekers maar ook hippe en gedurfde monturen. De juiste bril? Die weerspiegelt niets. Behalve je karakter dan, want tegenwoordig is een bril zo veel meer dan een puur gebruiksvoorwerp of zichthulp. Het is een uiting van je persoonlijkheid. Een bril moet passen, maar ook BIJ je passen. We begeleiden je maar al te graag in de zoektocht naar een geschikt exemplaar. Altijd welkom bij ons in de winkel! Doe je liever eerst zelf wat inspiratie op? Blader dan door onze gloednieuwe voorjaarskrant en geef je ogen de kost. Graag tot snel!

Optiek Van Eycken

Volg ons op: @optiekvaneycken @optiekvaneycken

SILHOUETTE


3

DAAR IS DE LENTE, DAAR IS DE ZON(NEBRIL)

Een zonnebril mag dan wel in de eerste plaats een puur modeaccessoire lijken, maar niets is minder waar. Ja, zonnebrillen maken die stralende, zonnige dagen extra comfortabel en modieus, maar het is vooral omdat ze de schadelijke uv-stralen tegenhouden dat ze een must-have zijn … zelfs als het bewolkt is.

Uv-licht is onzichtbaar, maar dat maakt het niet minder gevaarlijk. Langdurige blootstelling eraan kan onder andere leiden tot cataract. Deze vertroebeling van de ooglens is de vaakst voorkomende oorzaak van gezichtsverlies bij mensen ouder dan 40 jaar. Wist je dat het hoornvlies van je oog trouwens zonnebrand kan oplopen? Deze pijnlijke oogaandoening heet fotokeratitis. Het goede nieuws is dat dit tijdelijk is; het slechte nieuws is dat je tot 48 uur last kan hebben van wazig zicht en lichtgevoeligheid. Een ander gevolg van overmatige blootstelling aan uvstralen is een beschadiging van het netvlies. Dat kan dan weer leiden tot maculadegeneratie, een aandoening waarbij de kegeltjes in het oog langzaam afsterven, waardoor de gezichtsscherpte afneemt. Uv-straling is ook de voornaamste oorzaak van pterygium, een goedaardige verdikking van het bindvlies van het oog. Deze aandoening treft meestal mensen tussen de 30 en 50 jaar die veel tijd in de zon en in het water doorbrengen, en wordt daarom ook soms ‘surfersoog’ genoemd. Naast jeukende ogen en een wazig zicht kan pterygium ook leiden tot een permanente vervorming van het oog.

Alleen zonnebrillen met de juiste uv-bescherming kunnen oogontstekingen en ernstigere schade tegengaan. Een degelijke zonnebril, ook voor onze kleine oogappels, is dus een verstandige investering.

SERENGETI


4

PROGRESSIEVE LENZEN: SCHERP EN COMFORTABEL ZIEN OP ELKE AFSTAND Vanaf de leeftijd van veertig jaar ongeveer wordt de kristallens minder elastisch en verslapt ze. Accommoderen gaat moeizaam en je ziet wazig op korte afstand. Dit noemt men presbyopie of verziendheid. Je hebt dan niet alleen een correctie nodig om ver te zien, maar misschien ook om voorwerpen dichtbij te onderscheiden. Wil je liever geen bril omdat die jouw comfort of look in het gedrang brengt? Dan vormen progressieve lenzen een interessant alternatief. Ze combineren drie concentrische correctiezones waartussen je een vlotte overgang hebt. Zo zorgen ze voor een scherp zicht op elke afstand, zonder een storende vervorming te veroorzaken. Bovendien bieden lenzen, of ze nu progressief zijn of niet, het voordeel van een ruimer gezichtsveld én meer bewegingsvrijheid (bijvoorbeeld tijdens het sporten).

Onze keuze gaat naar de volgende lenzenpartners:


5

OOGCONTROLE? BELANGRIJKER DAN JE DENKT!

Hoe vaak laat je je ogen checken? • Jonger dan 40? Laat dan om de twee jaar een oogtest doen, ongeacht of je een optische afwijking hebt of niet.

• Als je 40 jaar of ouder bent, kom je best jaarlijks langs voor een meting van de sterkte van je ogen. • Kinderen leggen bij voorkeur elk jaar een oogtest af. • Als je oogproblemen of een ziekte hebt, is het aan te raden jaarlijks naar de oogarts te gaan.

Nog steeds laten te weinig mensen de sterkte van hun ogen testen. Nochtans is een regelmatige oogcontrole erg belangrijk, zeker bij schoolgaande kinderen of volwassenen die vaak achter de computer zitten.

Met het ouder worden verandert ons gezichtsvermogen. Ook onze levensstijl speelt een rol: veel tijd binnen spenderen, lezen en achter beeldschermen zitten, verhoogt het risico op een verminderd zicht. Die achteruitgang gaat echter zó geleidelijk dat je niet merkt dat je gevaarlijk veel minder ziet. Het is vaak pas bij een oogmeting dat problemen aan het licht komen. Slechtziendheid kan leiden tot hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Maar het veroorzaakt soms ook levensgevaarlijke situaties in het verkeer. Daarnaast kan het wijzen op andere aandoeningen als diabetes of glaucoom. Daarom is het belangrijk je ogen regelmatig door een oogarts te laten controleren, ook als je geen specifieke klachten of afwijkingen hebt. Beter voorkomen dan genezen!

GEEF JE OGEN DE PRECISIE DIE ZE VERDIENEN Traditioneel worden brillenglazen tot op 0.25 dioptrie gemeten en besteld. Wij hebben een spiksplinternieuw meettoestel van Essilor ter beschikking in onze winkel: de Vision-R 800-foropter. Deze foropter maakt het mogelijk om betere oogmetingen uit te voeren met een comfortabele en stressvrije ervaring voor de klant en een uiterst precieze meting tot op 0.01 dioptrie nauwkeurig. De AVA-technologie (Advanced Vision Accuracy) zorgt ervoor dat die precieze meting ook wordt omgezet in een ongeziene vooruitgang in de nauwkeurigheid van glazen. Het is nu mogelijk om unifocale Eyezen-glazen en multifocale Varilux-glazen te bestellen met een nauwkeurigheid van 0.01 dioptrie. Een ware revolutie! Zo kan je optimaal genieten van je zicht!

Geniet van de voordelen van de Varilux 9-proef: • • • • • •

Verzekering voor breuken & diefstal Reisbijstand Gewenningsgarantie Professioneel advies Controle Gratis onderhoud en herstellingen


6

KIDS!

HOE KIES IK EEN BRIL VOOR MIJN KIND?

DE JUISTE BRIL VOOR JOUW OOGAPPEL Een bril dragen hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Bij je opticien vind je tegenwoordig een hoop knappe brillen op kindermaat. Wij beschikken over het nodige vakmanschap om ervoor te zorgen dat de bril volledig is afgestemd op de behoeften van je oogappel.

LAAT JE KIND MEE KIEZEN

DRAAGCOMFORT & PASVORM

Betrek je kind in de zoektocht naar een passende bril. Want uiteindelijk zal hij/zij de bril moeten dragen! Hoe blijer je kind is met de bril, hoe groter de kans dat hij ook effectief opgehouden wordt.

Een montuur mag niet te groot of te klein zijn, en mag de bewegingsvrijheid van je kind niet hinderen.

Ben je echt niet te vinden voor de keuze van zoon- of dochterlief? Probeer dan samen tot een consensus te komen.

Het formaat van de bril is afhankelijk van de grootte van de oogkassen en de afstand tussen de ogen van je kind. Het is ook belangrijk dat de bril niet irriteert of constant van de neus afglijdt.

MATERIAAL Kinderen zijn actief, en dat hoeft zeker niet te veranderen als ze een bril moeten dragen. De bril past zich aan je kind aan, en niet andersom! Kies dus voor flexibele, lichte en toch robuuste monturen uit kunststof, met flexscharnieren. Die kunnen best wel tegen een stootje.

RAY-BAN

Is je kind nog een baby of peuter? Miraflex en Nanovista zijn brillenmerken gespecialiseerd in babybrillen uit flexibel materiaal.

RAY-BAN

*Zie info en voorwaarden in de winkel.

GESPOT: COOL KID

RAVOTTERSBRIL AAN

bij aankoop van een montuur + glazen*

99

KOM GERUST LANGS IN DE WINKEL VOOR EEN PASBEURT!

De bril is uitgegroeid van een puur visueel hulpmiddel tot een modeaccessoire dat je look bepaalt – ook bij de jongere generatie. Vandaag bestaat er een hele waaier aan kindermonturen met coole kleuren, hippe prints en trendy materialen van merken als Chloé, BBIG, Milo & Me, IZIPIZI, Ray-Ban, Stella McCartney en Vingino.

RAY-BAN

DRIE GOUDEN REGELS BIJ HET KIEZEN VAN EEN BRIL • De bril mag niet op de wangen drukken • De bril mag niet boven de wenkbrauwen komen • De bril mag niet breder zijn dan het gezicht


7

TOT

50% K O R T I N G

O P J E 2 E PA A R VA R I L U X - G L A Z E N . * *Zie info en voorwaarden in de winkel.

EXTRA KO RTI N G

RAY-BAN

*Zie info en voorwaarden in de winkel.

RAY-BAN

SERENGETI

VERWEN JE OGEN, KOESTER JE BRIL

O P Z O N N E G L A Z E N .*

THEO

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je bril, is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt. We zetten enkele nuttige tips op een rijtje:

1. Zet je bril altijd met beide handen op en af.

boosdoener is het zout dat via transpiratie vrijkomt. Zout tast bijna alle soorten metalen en kunststoffen aan. Reinig daarom ook 2. Bewaar je bril altijd in een brillendoos of leg hem correct neer: regelmatig het montuur (en niet enkel de glazen), liefst met een gevouwen, rustend op de veer, met de glazen omhoog. vochtig doekje. 3. Let op bij hoge temperaturen. Neem je bril niet mee naar de sauna of laat hem niet in de zon op het dashboard van de auto liggen. Voorkom plotselinge temperatuurwisselingen. Je bril snel onderdompelen in heet afwaswater of te dicht bij de barbecue staan, kan schadelijk zijn voor je ontspiegelde brillenglazen.

6. Spoel je bril geregeld af onder stromend, lauw water. Droog af met een schone doek die zonder verzachter werd gewassen (wasverzachter veroorzaakt namelijk een wazige zweem op de glazen). Krijg je je bril niet proper? Laat ons je bril dan ultrasoon reinigen. Kom gerust langs!

4. Reinig de glazen enkel met een speciaal brillenproduct, dus niet 7. Vermijd contact met agressieve producten zoals aceton, ammomet zeep of afwasmiddel. Gebruik een proper microvezeldoekje niak, haarlak, parfum en schoonmaakmiddelen. om krassen te voorkomen (dus niet je trui of hemd!). Hou tijdens het reinigen het montuur vast bij het neusstuk en niet bij de veren. 8. Stel de pasvorm van je montuur nooit zelf af. Kom regelmatig langs om je montuur te laten bijstellen. 5. Na 1 of 2 jaar begint je bril vaak te verkleuren. Dit komt door het gebruik van o.a. zonnecrème en make-up, maar de grootste


RAY-BAN

THEO

©2022 MEYE CLUB // PRODUCTIE EN VORMGEVING: YELLOW AND THE UNICORNS, BARCELONA // VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: OPTIEK VAN EYCKEN // FOTOGRAAF VOLWASSENEN: ANDREA BIELSA // HAAR & MAKE-UP VOLWASSENEN: JORGE ZUNICA // STYLING VOLWASSENEN: ÁNGEL CABEZUELO // FOTOGRAAF KIDS: PAUL HYDE // STYLING KIDS: PATRYCJA JURASZCZYK // NIETS UIT DEZE UITGAVE MAG WORDEN OVERGENOMEN ZONDER TOESTEMMING VAN MEYE NV.

GRAAG EEN AFSPRAAK MAKEN VOOR DE AANKOOP VAN EEN BRIL, AANPASSING VAN CONTACTLENZEN EN OOGCONTROLES.

Dorpplaats 19 3190 Boortmeerbeek 015 51 48 52 info@optiekvaneycken.be www.optiekvaneycken.be

Volg ons op Facebook en Instagram: @OPTIEKVANEYCKEN @OPTIEKVANEYCKEN

DI-VR: 09u00 - 12u00 & 14u00 - 18u30 ZA: 09u00 - 12u00 & 14u00 - 17u00. ZO & MA: gesloten

W W W.O P T I E K VA N E YC K E N . B E

C A LV I N K L E I N • S E R E N G E T I • R A Y BAN • THEO • PRODESIGN DENMARK • K I N T O • S I L H O U E T T E • M A LT • M O N O Q O O L • FAC E À FAC E Ontdek de volledige collectie in onze winkel!