OPTIEK CAENEN - MAGAZINE FALL/WINTER 2021-2022

Page 1

NIEUW! ISABEL MARANT

B R I L L E N | C O N TA C T L E N Z E N | H O O R TO E S T E L L E N

1


Welkom bij Optiek Caenen Beste lezer,

Je ogen verdienen de aandacht en zorg van een echte specialist. Daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Wij volgen alle ontwikkelingen op het vlak van brillen, glazen, meettechnieken en monturen, zodat we je altijd de perfecte oplossing voor elk probleem kunnen aanbieden.

Maar dat is niet alles. Naast de technische kant houden wij ook rekening met je smaak, je levensstijl en je persoonlijke behoeften. Zo krijg je altijd een oplossing op maat. Vakwerk is maatwerk!

Wil je het met je eigen ogen zien? Breng ons gerust een bezoekje, wij verwelkomen je graag.

Maar lees eerst ons najaarsmagazine, het zal je vast en zeker inspireren!

ETNIA BARCELONA

Hartelijke groeten, Optiek Caenen

2


ISABEL MARANT

3

©2021 MEYE CLUB // PRODUCTIE EN VORMGEVING: YELLOW AND THE UNICORNS, BARCELONA // VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: OPTIEK CAENEN // FOTOGRAAF VOLWASSENEN: ANDREA BIELSA // HAAR & MAKE-UP VOLWASSENEN: JORGE ZUNICA // STYLING VOLWASSENEN: ÁNGEL CABEZUELO // FOTOGRAAF KIDS: PAUL HYDE // STYLING KIDS: PATRYCJA JURASZCZYK // NIETS UIT DEZE UITGAVE MAG WORDEN OVERGENOMEN ZONDER TOESTEMMING VAN MEYE NV.


WAT IS JONGPRESBYOPIE? Wanneer we jong zijn, is onze ooglens zeer flexibel en kunnen we gemakkelijk accommoderen (de ooglens boller maken) om scherp te stellen op voorwerpen dichtbij. Naarmate we verouderen, vermindert deze flexibiliteit en wordt het moeilijker voor ons oog om scherp te stellen.

De eerste tekenen van presbyopie, of ouderdomsverziendheid, verschijnen doorgaans tussen 40 en 45 jaar. De gevolgen worden vaak merkbaar tijdens het lezen of als er weinig licht is. Je moet je dan extra inspannen om kleine lettertjes te lezen of om scherp te stellen op objecten, waardoor je last krijgt van vermoeide ogen en/of hoofdpijn.

Door het digitale tijdperk worden onze ogen meer belast en kunnen de symptomen al veel eerder de kop opsteken. Mensen die veel lezen of langdurig vanop korte afstand naar beeldschermen kijken, hebben op jongere leeftijd (tussen 35 en 40 jaar) vaak al moeite:

met lezen/focussen bij weinig licht,

om scherp te stellen als je langdurig op korte afstand hebt scherpgesteld,

4

met het lezen van kleine lettertjes.

ISABEL MARANT


RAY-BAN

5


ZONNEBRILLEN IN DE WINTER

Het oog wil ’s winters ook wat Op het eerste gezicht lijken zonnebrillen misschien een zomeraccessoire, maar niets is minder waar. Want ook in de winter schijnt de zon, en vangen je ogen dus uv-straling op. Een teveel daarvan is schadelijk en kan leiden tot netvliesslijtage. Ook vermoeide, droge ogen en verblindheid door de laagstaande zon zijn tijdens de wintermaanden vaak voorkomende klachten. Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing: je zet gewoon je zonnebril op.

Een zonnebril tempert de lichtintensiteit, waardoor je beter kan zien wanneer de zon schijnt. Maar dan nog zijn felle zonnestralen soms hinderlijk. Fotochromatische (of meekleurende) glazen, die zich aan de intensiteit van het licht aanpassen, zijn hierbij een absolute meerwaarde. Ook gepolariseerde glazen zijn interessant. Zij verminderen niet alleen de lichtintensiteit maar ook de lichtschittering op oppervlakken zoals asfalt, water en sneeuw. Gepolariseerde glazen zijn

ISABEL MARANT

voorzien van een speciale filter die ervoor zorgt dat de horizontale weerkaatsing wordt geabsorbeerd, waardoor je minder hinder van de lichtschittering ondervindt.

Alleen zonnebrillen met glazen van hoge kwaliteit bieden de ogen effectieve bescherming tegen oogontstekingen en ernstigere schade. Een degelijke zonnebril is dus een verstandige investering.

SERENGETI

6


EEN KL ARE KIJK, OOK TIJDENS HET SPORTEN Net zoals je je kledij aanpast aan de activiteit die je uitoefent, vervang je ook best je gewone bril door een sportbril op sterkte. Tijdens het sporten wil je namelijk vrij kunnen bewegen. Een bril mag niet hinderlijk zijn doordat hij constant van je neus afglijdt of – erger nog – op de grond dreigt te vallen.

Je kan dit voorkomen met een sport- of skibril die speciaal is ontworpen voor plotse bewegingen. Zo’n bril past zich aan de vorm van je hoofd aan, is halfrond van model en beschermt je ogen van alle kanten, ook tegen zonlicht en wind. Wintersportbrillen zitten stevig, verschuiven niet en zijn vaak voorzien van kussentjes tegen stoten. Dankzij het robuuste design met onbreekbare kunststof glazen hoef je je geen zorgen te maken dat de bril breekt en dat er glas in je ogen terechtkomt. Je kan je dus volledig focussen op je sport en geniet daarbij van een onbelemmerd zicht op het besneeuwde landschap.

De tijd dat sport- en skibrillen puur functioneel waren, is trouwens al lang voorbij. Je kan kiezen uit een breed assortiment modellen en stijlen. Want waarom zou je ook tijdens het sporten niet modieus voor de dag mogen komen?

7


DAGLENZEN 10 OM TE ZIEN! Daglenzen dragen is nog nooit zo populair geweest. De redenen waarom steeds meer mensen voor dit soort lenzen kiezen, liggen voor de hand:

1.

Je geniet elke dag van een nieuw, steriel paar lenzen. Een optimale hygiëne is verzekerd. Daglenzen zijn ook ideaal als je gevoelig bent voor hooikoorts of allergieën.

2.

Je moet daglenzen niet onderhouden: reinigen of desinfecteren hoeft niet langer.

3.

Ook een lenzendoosje heb je niet meer nodig: aan het eind van de dag gooi je daglenzen gewoon weg.

4.

Als je lens kapotgaat of uitdroogt, kan je gewoon meteen een nieuwe indoen.

5.

Snel last van geïrriteerde of jeukende ogen? Daglenzen draag je zo kort dat vuil en allergenen zich minder snel aan de lens hechten.

6.

Daglenzen zijn zeer geschikt voor mensen die slechts af en toe lenzen willen dragen, bijvoorbeeld voor een avondje uit, tijdens het sporten of op vakantie.

7.

Tijdens het sporten of andere buitenactiviteiten heb je een breder gezichtsveld en meer bewegingsvrijheid.

8.

Je wisselt bovendien in een mum van tijd van look door je bril een keer in te ruilen voor lenzen.

9. 10.

Je kan daglenzen gemakkelijk combineren met een zonnebril naar keuze. Daglenzen bestaan in alle soorten en maten: torische en multifocale daglenzen, daglenzen met uv-filter, etc. Het aanbod is bijna onbeperkt.

8


COOL, DIE BRIL! Een bril dragen hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Bij je opticien vind je tegenwoordig een hoop knappe brillen op kindermaat. Wij beschikken over het nodige vakmanschap om te zorgen dat de bril volledig is afgestemd op de behoeften van je oogappel. Op zoek naar een optische bril die je kind bovendien beschermt tegen schadelijk blauw licht van digitale apparaten of eerder op zoek naar een speel-, sport- of zonnebril? Wij helpen je graag.

Het montuur moet ook tegen een stootje kunnen, en vooral, je kind moet de bril graag dragen. Daarom luisteren wij niet alleen naar jou, maar ook naar je kleintje. Zoon- of dochterlief kan kiezen uit een gevarieerd aanbod aan kleuren, prints en stijlen, van modern en retro tot klassiek. Je kind zal er dol op zijn!

ETNIA BARCELONA

RAY-BAN

-50% korting op je offline bril* *Zie info en voorwaarden in de winkel.

ETNIA BARCELONA

9


METING VAN DE STERKTE VAN DE OGEN

Heb je de indruk dat je langzaamaan slechter begint te zien? Dan wordt het misschien tijd voor een bril of lenzen. In dat geval ga je best langs bij je opticien of optometrist om de sterkte van je ogen te laten meten.

Hoe gaan oogmetingen in hun werk? Fase 1: objectieve refractieprocedure met autorefractor of ook screening van de sterkte van de ogen. Tijdens de eerste fase van een oogmeting, ook wel voormeting genoemd, wordt met een autorefractor een objectieve meting van de sterkte van je ogen uitgevoerd. Het apparaat geeft daarbovenop een schatting van de cilinderafwijking en ook je PD (pupilafstand). Deze methode is snel en pijnloos.

SILHOUETTE

Een uitstekende test om te doen voordat je met speciale optische instrumenten aan de nauwkeurigere oogmeting begint.

Fase 2: Subjectieve refractieprocedure. Daarna volgt de subjectieve meting met behulp van een foropter en een letterkaart. Een foropter kan nauwkeurig de benodigde correctie voor jouw bril of lenzen bepalen.

Tijdens een subjectieve refractie worden beide ogen individueel gemeten. Je kijkt naar een visusscherm, waar diverse letters en cijfers verschijnen in verschillende groottes. Voor het oog dat gemeten wordt, worden glaasjes geschoven en je geeft per glaasje aan of de letters en cijfers beter of slechter te lezen zijn. Op het einde van de test verkrijg je een refractiesterkte voor beide ogen.

Na de individuele meting van beide ogen wordt een binoculaire meting uitgevoerd. Dan worden beide ogen tegelijkertijd getest, omdat de refractiesterkte nog iets kan veranderen. Let op, voor elke werkafstand meten we verschillende sterktes op, zodat we je de ideale optische glazen kunnen aanraden in functie van je persoonlijke behoeften.

10

SILHOUETTE


VERWEN JE OGEN, KOESTER JE BRIL Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je bril, is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt. We zetten enkele nuttige tips op een rijtje: 1. Zet je bril altijd met beide handen op en af.

2. Bewaar je bril altijd in een brillendoos of leg hem correct neer: gevouwen, rustend op de veer, met de glazen omhoog.

3. Let op bij hoge temperaturen. Neem je bril niet mee naar de sauna of laat hem niet in de zon op het dashboard van de auto liggen. Voorkom plotselinge temperatuurwisselingen. Je bril snel onderdompelen in heet afwaswater of te dicht bij de barbecue staan kan schadelijk zijn voor je ontspiegelde brillenglazen.

4. Reinig de glazen enkel met een speciaal brillenproduct, dus niet met zeep of afwasmiddel. Gebruik een proper microvezeldoekje om krassen te voorkomen (dus niet je trui of hemd!). Hou tijdens het reinigen het montuur vast bij het neusstuk en niet bij de veren.

5. Na 1 of 2 jaar begint je bril vaak te verkleuren. Dit komt door het gebruik van o.a. zonnecrème en make-up, maar de grootste boosdoener is het zout dat via transpiratie vrijkomt. Zout tast bijna alle soorten metaal en kunststof aan. Reinig daarom ook regelmatig het montuur (en niet enkel de glazen), liefst met een vochtig doekje.

6. Spoel je bril geregeld af onder stromend, lauw water. Droog af met een schone doek die zonder verzachter werd gewassen (wasverzachter veroorzaakt namelijk een wazige zweem op de glazen). Krijg je je bril niet proper? Laat ons je bril dan ultrasoon reinigen. Kom gerust langs!

7. Vermijd contact met agressieve producten zoals aceton, ammoniak, haarlak, parfum en schoonmaakmiddelen.

8. Stel de pasvorm van je montuur nooit zelf af. Kom regelmatig langs om je montuur te laten bijstellen.

ETNIA BARCELONA

11


ZEISS DRIVESAFEGLAZEN Veilig op de weg met DriveSafe-brillenglazen van ZEISS Moeilijke licht- en weersomstandigheden (zoals neerslag, mist of schemering) tijdens het autorijden zorgen er vaak voor dat mensen onzeker of gestresseerd achter het stuur zitten. Een groot deel van de bestuurders is bovendien brildrager, wat rijden soms extra bemoeilijkt.

Omdat goed en scherp zicht essentieel is tijdens het rijden, ontwierpZEISS een speciaal soort brillenglas. De DriveSafe-brillenglazen van ZEISS zijn geschikt voor dagelijks gebruik en maken het comfortabeler en veiliger om met de auto te rijden, zowel overdag als ’s avonds en ‘s nachts. Er bestaan zowel unifocale als multifocale varianten.

De voordelen Het ZEISS-brillenglas bevat 3 speciale elementen die verschillende voordelen opleveren: •

De Luminance Design®-technologie van ZEISS houdt rekening met de pupilgrootte bij weinig licht.

Voordeel: beter zicht bij weinig licht •

De DuraVision DriveSafe-coating van ZEISS vermindert waargenomen schittering tot 64%.

Voordeel: minder verblinding door tegenliggers of straatverlichting in het donker •

Het DriveSafe-brillenglasontwerp van ZEISS heeft zowel een tot 43% groter zichtgedeelte voor de middellange afstand om het scherpteverschil tussen dashboard en spiegels gemakkelijker te overbruggen, als een tot 14% groter gedeelte voor zicht op afstand voor breder zicht op het wegdek.

175 jaar ZEISS Van 21/09/21 tot 31/12/21 schenkt ZEISS je een paar ZEISS DriveSafe-brillenglazen cadeau bij aankoop van een paar ZEISS SmartLife-glazen.*

Voordeel: duidelijk zicht op de weg, je dashboard en in achteruitkijken zijspiegels

12

*Zie info en voorwaarden in de winkel.


NIETS MOET, ALLES MAG Deze herfst en winter is er niet één duidelijke trend. Zo goed als alles passeert de revue. En daar spelen wij gretig op in met opnieuw een brede selectie aan modieus eyewear voor jong en oud.

De hoekige bril blijft populair, maar ook het ronde retromontuur is aan een opmars bezig. Een andere vaste waarde is het cateyemodel, al komt deze klassieker dit seizoen in een licht gedownsized formaat. Wie van kleur of opvallende prints houdt, kan zijn hart weer ophalen. Want na de eerder sobere look met metalen en dunne frames die de afgelopen seizoenen hoogtij vierde, is er nu opnieuw ruimte voor fleurige tinten. En ook voor sportieve, strakke designs is dit najaar een hoofdrol weggelegd. Voor elk wat wils dus!

Wat overigens alsmaar belangrijker wordt, is duurzaamheid. Brillen moeten niet alleen trendy, maar ook milieuvriendelijk en ecologisch zijn. Monturen uit duurzaam hout of gerecycleerde materialen komen dan ook steeds vaker voor. En die zijn al even trendy als hun traditionele soortgenoten van kunststof of metaal!

ISABEL MARANT ETNIA BARCELONA

13


WIST JE DAT…

… de kleur van je ogen iets over je persoonlijkheid vertelt? Volgens sommige onderzoekers bestaat er een verband tussen de kleur en het patroon van de iris en bepaalde karaktertrekken. Mensen met blauwe ogen zouden idealistisch en goed in strategisch denken zijn, terwijl bruine ogen op een hoge sociale intelligentie en een trouw karakter zouden wijzen. Groene ogen zouden dan weer een teken van geduld, zelfbeheersing en stressbestendigheid zijn. Mensen met grijze ogen zouden veeleer rustig en conventioneel zijn. Gelove wie geloven wil …

… je ongeveer 10 miljoen kleuren kan zien? Je ogen kunnen meer dan je denkt. Ze zijn in staat om 10 miljoen verschillende kleuren te onderscheiden, ook al hebben die (gelukkig maar) niet allemaal een naam. Nog sterker: een handvol mensen, zogenaamde ‘tetrachromaten’, kunnen maar liefst 100 miljoen kleuren zien!

… blauwe ogen een genetische mutatie zijn? Raar maar waar: alle mensen met blauwe ogen zijn familie van elkaar. Aanvankelijk had iedereen bruine ogen, tot 10.000 jaar geleden de eerste mens met blauwe ogen op de wereld kwam, door een mutatie. En daar stammen alle andere van af.

ISABEL MARANT

14

LIU JO


samen sterk HEARING in het leven Neem geen risico met je gehoor. Laat op tijd je gehoor testen en maak bij Goed hoorcentrum vrijblijvend kennis met een uitgebreid aanbod hoogtechnologische hoorapparaten, gehoorbescherming en hoorhulpmiddelen.

getuigenis: beter horen begint bij Goed

nieuw in ons assortiment: Oticon More™

Soms duurt het even voor je aan jezelf – en je omgeving – durft toegeven dat je niet meer goed hoort. Schaamte is echter nergens voor nodig. Met een hoortoestel geef je een enorme boost aan je sociaal leven. Zo ging het ook bij Lode.

Een oplaadbaar bluetooth-hoorapparaat dat op natuurlijke wijze het functioneren van je hersenen ondersteunt. Met Oticon MoreTM ervaar je de geluidswereld in al zijn rijkdom: dankzij de ingebouwde intelligentie neem je elk geluid tot in detail waar.

Lees het volledige verhaal van Lode op www.goed.be/hoorcentrum

• gratis hoortest + uitgebreid • • • • • •

Maak een afspraak bij onze audiologe Kim Goed Hoorcentrum Lanaken Stationsstraat 29/2, 3620 Lanaken 03 205 69 20 hoor.lanaken@goed.be

gamma hoorapparaten, inclusief proefperiode en service na verkoop met uitgebreide garantie uitgebreid gamma oordoppen, hoorhulpmiddelen, batterijen en onderhoudsproducten merkonafhankelijk advies van gediplomeerde audiologen 5 tot 10% korting op eigen aandeel derdebetalersregeling uitgebreide service en nazorg 5 jaar garantie op hoorapparaten

Ontdek ons uitgebreid assortiment online op www.goed.be/webshop. Blijf op de hoogte van onze promoties, acties en aanbod. Schrijf je in op onze nieuwsbrief via www.goed.be/nieuwsbrief.

www.goed.be


SERENGETI

GRATIS PARKING Op het Europaplein en het Molenweideplein.

Stationsstraat 29, 3620 Lanaken • T: +32(0)89 71 42 10 • www.optiekcaenen.be Ma: 13u30 - 18u00 & Di-Vrij 9u30 - 12u30 & 13u30 - 18u00 • Za: 09u30 - 17u00 • Zo: gesloten

16


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.