Page 1

NR 9 DESEMBER 2015

TEMA: BOLIGMARKEDET

Boligjakten

Hvor går boligmarkedet i 2016? Slik virker forkjøpsretten Først i køen Martin Mæland: 32 års boligkamp

01_Cover.indd 1

INTERIØR Tidløs klassiker

BYLIV Skaper liv av knust glass

KJØP NYTT Finn din drømmebolig!

SIDE 48

SIDE 56

SIDE 67

2015-11-06 09:57


På tide å tenke nytt om garderobeløsninger?

Vi har fleksible løsninger i alle prisklasser. Vi skreddersyr garderober og innredningsløsninger på dine mål. La våre salgskonsulenter hjelpe deg å finne akkurat den løsningen du er på jakt etter.

99 300 400 www.garderobemannen.no


Foto: MENY

Foto: KID INTERIØR

Magisk adventstid...

Foto: NILLE

Tiden før jul er kanskje hektisk, men er også fylt med hyggelige forberedelser, pynting og julebakst. Gavene, maten, pynten eller den lille kaffepausen med en venn? Du får det alt sammen hos oss. Vi sees!

Velkommen til ditt nabosenter!

tveitasenter.no

lambertsetersenter.no

manglerudsenter.no


NYHET

OBOS VELGER GET Vi er svært stolte og glade for å få fornyet tillit etter 10 års samarbeid! OBOS har gjenvalgt Get som partner for tv og bredbånd til borettslag og sameier, fordi de mener Get tilbyr de beste og mest innovative løsningene for medlemmene i dag, og i fremtiden. Med Get tv-appen kan du se tv hvor du vil. Appen vil være sentral i lanseringen av en ny tv- og bredbåndsopplevelse i 2016. Vi utvikler også fremtidens smarte hjem tilpasset OBOS-medlemmer. Vi gleder oss!


innhold OBOSBLADET 09 | 15

7 13 14 17 19 21 23

26 34 38 44 46

TEMA: BOLIGMARKEDET OVERSIKT: Hvor går boligmarkedet? MARTIN MÆLAND: Et liv i boligmarkedet MAKRO: Norge vs. Sverige FORKJØPSRETT: Slik virker den FØRST I KØEN: Fikk drømmeboligen

48 56 60 62

REPORTASJER INTERIØR: Tidløs klassiker BYLIV: Skaper liv av knust glass KONKURRANSE: Verv og vinn! OPPVEKST: Høyt oppe på Ullevaal

64 65 66

MORO JUNIORLAGET: For barn QUIZ: Hva vet du om Oslo? KRYSSORD/SUDOKU: For voksne

68 74 76 80 84 86 92

BOLIGMARKEDET LILLESTRØM: Populære Portalen ØSTFOLD: Nytt på Kråkerøy OSLO: Siste trinn i Kværnerbakken OSLO: Salgssuksess på Oppsal VESTFOLD: Nytt på Kaldnes STAVANGER: Boligbytte i 5 grader øst HELE LANDET: Full oversikt

99

TEMA BOLIGMARKEDET: Vi tar temperaturen på boligmarkedet. FRA SIDE 26

UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Daniel K. Sirajs aktuelle kommentar. VI BYGGER: Siste byggenytt fra OBOS MEDLEM: Julegavetips til medlemspris PATRIOTEN: Skaper byliv ØKONOMEN: Muligheter i krisetid AKTUELT: Barn setter spor! DINE PENGER: Ønsk deg egenkapital til jul

MEDLEMSTILBUD AKTUELT NÅ: Bruk medlemskortet og spar penger!

NY BOLIG: Midt i hjertet av Lillestrøm. SIDE 68

INTERIØR: Tidløs klassiker. SIDE 48

OBOSBL ADET

05_Innhold.indd 5

5

2015-11-13 09:52


Kvalitet siden 1970

RUSTIKK, SHABBY CHIC ELLER EGENTLIG PÅ TIDE Å RINGE OSS? REHABILITERING AV FASADER – TAK – VINDUER – OPPGANGER

Ring 09100 for gratis befaring i ditt borettslag


leder

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

KONSERNSJEF DANIEL KJØRBERG SIRAJ

Boligprisveksten fortsetter

MANGLENDE POLITISK HANDLEKRAFT

OBOS har solgt rekordmange nye boliger i 2015, og våre anslag spår en fortsatt boligprisvekst på cirka 5 prosent i 2016, landet sett under ett.

➺➺

ILLUSTRASJON  VESA SAMMALISTO

STERKT TIL STEDE. Norge er ikke ett boligmarked, men minst 428, og kanskje enda flere, siden det kan være flere ulike boligmarkeder innenfor hver enkelt kommune. Det er verd å huske når avisene skriver om enten bonanza eller dommedag i boligmarkedet. OBOS er til stede i mange kommuner: For å kunne dekke en større del av boligmarkedet i Norge kjøpte vi i 2014 Block Watne av børsen, og gjennom fusjonen med Ålesund Boligbyggelag tidligere i år er vi også enda sterkere til stede i Ålesunds-regionen. Dessuten er OBOS allerede godt på plass i Trondheim, Bergen, på Innlandet, i Rogaland, i Østfold og Vestfold, i tillegg til i Oslo og Akershus. REKORDSTERKT BOLIGSALG. 2015 har vært et meget godt år for nyboligsalget i OBOS. Vi er til stede med boligprosjekter i 14 av landets 19 fylker. I skrivende stund har vi solgt over 2000 boliger i Norge, og mer enn 1300 i Sverige. Motoren i boligsalget er særlig Oslo-regionen. Årsaken er forholdsvis enkel: Her er det arbeidsplasser, befolkningsvekst og for få byggeklare tomter. OBOS-organisasjonen har lykkes godt med en kombinasjon av attraktive lokale, nisjeprosjekter og større, kontinuerlige byggeprosjekter. Salgssuksesser i drabantbyene Oppsal og Lambertseter i Oslo, Portalen i Lillestrøm, Arna Urban i Bergen og Nordjordet i Aurskog-Høland, viser at prosjekter i områder med et oppdemmet lokalt behov selger godt. Det er ganske spesielt at betalingsviljen for å bo på Lambertseter nå er nesten på nivå med betalingsviljen på Fornebu. Samtidig selger de større prosjektene i byutviklingsområder

som Kværnerbyen og Løren i Oslo, Thurmannskogen i Lørenskog, Kronstadparken i Bergen, Ladebyhagen og Tiller i Trondheim, Vardefjellet i Sørum og Fornebulandet jevnt og trutt. HÅPER PÅ OPPGANG. Den eneste mørke flekken på kartet i 2015 har vært Rogaland som rammes av kombinasjonen oljeprisfall, oppsigelser i oljesektoren og tilhørende industrier, redusert befolkningsvekst og en boligproduksjon som de siste årene har ligget over befolkningsveksten. Dette rammer både OBOS og Block Watne. Vi tror imidlertid fortsatt at folk ønsker å kjøpe ny bolig, og har iverksatt flere tiltak som for eksempel boligbytte og økt markedsføring for å få fortgang på boligsalget. STERK BOLIGPRISVEKST I ÅR. For 2015 anslår vi boligprisveksten til å bli ca 7,4 prosent for Norge sett under ett. For Oslo forventer vi en årsvekst på ca 11 prosent, mens Bergen får en prisvekst på 9,2 prosent og Trondheim på 6,7. I disse byene har det vært ubalanse mellom befolkningsvekst og bygging, lav arbeidsledighet og man har dratt nytte av generelt lave renter. Stavanger viser en negativ prisutvikling på minus 0,5 prosent. Dette er ingen katastrofal nedgang, men regionen har tilnærmet fordoblet arbeidsledighetstallene og nybyggingstakten har oversteget befolkningsveksten som følge av aktive kommuner og offensive utbyggere. Derfor kan ikke prisutviklingen alene tilskrives nedskjæringer i oljesektoren.

vil gi en kraftig økning i boligpriser også i 2016. Våre anslag viser at veksten for 2016 vil ligge på ca 5 prosent for Norge under ett. Vi tror at prisveksten i Bergen og Trondheim vil dempe seg betraktelig i 2016. Dette skyldes både økt nybyggingsaktivitet og generell psykologi i markedet. Årsveksten i disse byene anslås til henholdsvis 3 og 4,5 prosent. Rogaland må forvente ytterligere prisfall i 2016, med et foreløpig estimat på 0,8 prosent. Oslo-regionen vil fortsatt ha svært sterk vekst i boligprisene, men det vil bli større regionale forskjeller. Oslo vil ha en særlig kraftig prisvekst, da det er en grunnleggende ubalanse mellom befolkningsvekst og bygging. Vi er usikre på om de politiske myndighetene i byen i tilstrekkelig grad har tatt inn over seg de negative konsekvensene ny Kommuneplan for Oslo vil ha for boligbyggingen, blant annet ved å legge opp til for lav utnyttelse, flere krav og mer omstendelige reguleringsprosesser. Det nye byrådet har gått høyt ut, men vi tror ikke på resultatene før vi ser dem i praksis. OBOS forventer derfor en prisvekst i Oslo på minimum 8,5 prosent i 2016. SOLID RYGGDEKNING. OBOS arbeider aktivt med å få flere nyboligprosjekter ut i markedet for å sikre økt tilbud og dermed å kunne dempe prisveksten. Vi har også rekordmange prosjekter til salgs allerede. Økonomisk og organisatorisk sett har OBOS aldri hatt en mer solid ryggdekning for å fortsette byggeaktiviteten, selv om det noen steder butter litt. Vår oppgave er å være aktivt til stede for våre medlemmer, både i gode og dårlige boligmarkeder og med de politikerne som velgerne har gitt oss.

Daniel Kjørberg Siraj er konsernsjef i OBOS. Han er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo.

OBOSBL ADET

07_Leder_Daniel.indd 7

7

2015-11-13 10:03


INGEN SPREKKER I FASADEN

#stoltavjobben Simen er murmester og rehabiliterer gamle murfasader. Han er ivrig opptatt av jobben sin, og uten ham ville mange av byens gamle, vakre murbygg forfalt. Sammen med 320 ansatte i Alliero, utgjør Simen et team med bred fagkompetanse og faglig stolthet. Takket være dyktige medarbeidere kan vi holde bygninger vedlike på en verdig måte. Dét skal vi fortsette med også i årene som kommer.

Din totalleverandør av kvalitetshåndverk alliero.no - tlf: 23 26 54 00


redaktøren

OBOS-APP

Last ned -helt GRATIS

CATHRINE WOLF LUND

Din viktigste fordel

PÅ BRETT: Last ned OBOSbladet for nettbrett, da vel.

FORKJØPSRETTEN er den viktigste med-

lemsfordelen du har som OBOS-medlem. Hvert år brukes tusenvis av medlemmer sitt medlemskap i OBOS for å skaffe seg bolig. Men hvordan virker den, egentlig? Dette ser vi nærmere på denne utgaven av OBOS-bladet, som handler om boligmarkedet. Dessuten har vi tatt turen landet rundt og tatt temperaturen på boligmarkedet i OBOS-byene Bergen, Stavanger, Ålesund, Trondheim, Hamar, Tønsberg, Fredrikstad og Oslo. Les fra side 26!

SMEKRE BEN: Få plantene opp fra gulvet! Vi digger Plant Stand fra Ferm Living.

LEAN ON ME: Ny, fin lenestol fra HAY. Blåfargen er fantastisk.

ALLE STILLER LIKT. Vi ønsker oss så man-

ge medlemmer i OBOS som mulig, og har satt oss som mål å nå 400 000 til nyttår. OBOS er en åpen medlemsorganisasjon der alle kan bli medlem på samme vilkår og nyte godt av godene. Meld deg inn i dag, og verver du en venn eller gir bort et gavemedlemskap er du med i trekningen av fem reisegavekort av 10 000 kroner. Se obos.no/ vervekampanje.

LAST NED. Visste du at OBOS-bladet fin-

nes som nettbrettutgave – med supert ekstramateriale? Helt gratis, så klart! Søk etter OBOS-bladet i App Store eller Google Play.

OBOSBL ADET

09_Redaktøren.indd 9

9

2015-11-13 10:06


Denne var ny engang...

Det var også avløpsrørene i bygget ditt. TT-Teknikk undersøker og fornyer gamle avløpsrør uten et eneste spadetak, boring eller støy. Vår metode forlenger levetiden til avløpsrørene med mer enn 50 år. Ta kontakt i dag for gratis befaring og forebygg større inngrep i fremtiden.

www.tt-teknikk.no / post@tt-teknikk.no / Tlf: 02490 RØRFORNYING

RØRINSPEKSJON

DRENERING

VEDLIKEHOLDSSPYLING


utvalgt OBOSBLADET 09 | 15

SNART JUL: Legg turen til Norsk Folkemuseum på Bygdøy og se de julepyntede stuene i OBOS-gården og utstillingen «En julefortelling». Her ser vi «Bonytt-hjemmet» anno 1979 pyntet til jul.

13 Vi bygger OBOS skal bygge omtrent 60 boliger ved Bondivannet i Asker. Dessuten bygges 161 nye boliger på Kaldnes Brygge i Tønsberg. Her er siste byggenytt.

14 Medlem I julegaveknipe? Fortvil ikke! Bare vift med OBOS-medlemskortet ditt, og få spennende julegaver til en ekstra hyggelig pris.

17 Aktuelt Barn setter spor! Er du under 14 år, gir OBOS et bidrag til SOS-barnebyer hver gang du tar et nytt distansemerke på ski.

19 Patrioten Aslaug Tveit (32) er lidenskapelig opptatt av byutvikling og jobber med å gjøre Stavanger Øst til et enda bedre sted å bo, jobbe og besøke.

FOTO  HANS FREDRIK ASBJØRNSEN

21 Økonomen Krise i oljeøkonomien, miljøkrise og flyktningkrise. Vi må gripe de mulighetene krisene gir oss, skriver Jan Ludvig Andreassen.

25 Dine penger Er det en ting alle under 34 år bør huske mot slutten av året, så er det å fylle opp BSU-kontoen sin.

OBOSBL ADET 11

11_Utvalgt-Inngang.indd 11

2015-11-13 10:08


Gi sparepengene et trygt sted å være Er du ingen gambler? Vi gir deg trygg og forutsigbar avkastning på sparepengene. Som OBOS-medlem får du noen av markedets beste betingelser, både på fast månedlig sparing og ved plassering av større beløp. Vi er medlem av Bankenes Sikringsfond, og alle innskudd er garantert med inntil 2 millioner kroner.

1

obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_012.indd 1

Les mer på obosbanken.no, eller ring oss på 02334

28.10.15 13:13


utvalgt

MER INFO

VI BYGGER

Se flere boliger FRA SIDE 67

BOLIGPROSJEKTER LANDET RUNDT

1250 nye boliger

TEKST  HENRIK SØRLIE  FOTO  JIRI HAVRAN

NORGE I Strandvegen (bildet) i Hamar har OBOS ferdigstilt nye boliger i år. Det samme gjelder for 23 andre boligprosjekter fordelt på åtte av landets fylker. Til sammen er det ca. 780 OBOS-boliger som blir ferdigstilt i løpet av 2015. I tillegg kommer alle Block Watne-boligene der OBOS-medlemmer har forkjøpsrett. Totalt ferdigstiller OBOS-konsernet omtrent 1250 boliger i Norge i løpet av 2015.

Bondi i Asker

Nytt i Sola

Bo ved brygga

OBOS skal bygge omtrent 60 boliger ved Bondivannet i Asker. Tomten er på fem mål og ligger ti minutters gange fra Asker sentrum. Det er vedtatt både reguleringsplan og rammetillatelse for prosjektet, og man regner med salgsstart tidlig i 2016. Mer info kommer på obos.no og i nyhetsbrevet. Meld deg på obos.no/nyhetsbrev.

På Myklebust i Sola kommune skal Block Watne bygge fire eneboliger, åtte rekkehus og 29 leiligheter. Det nye boligområdet ligger like ved havet, med et nyetablert sjøbad i umiddelbar nærhet. Fra Myklebust er det kort vei til Tananger som har nesten 6 000 innbyggere. Salget starter i januar. Følg med på blockwatne. no/Boligprosjekter/Forus

VESTFOLD På Kaldnes Brygge i Tønsberg reises en helt ny bydel, og OBOS bidrar gjennom boligprosjektet Dockside. Totalt skal det bli 161 boliger. Det første av tre bygg sto ferdig på forsommeren, og i august startet byggingen av neste trinn. Det siste bygget i Dockside har salgsstart 13. januar. Se mer info lenger bak i bladet eller på obos.no/dockside.

AKERSHUS

ROGALAND

OBOSBL ADET 13

13_Vi bygger.indd 13

2015-11-13 10:11


utvalgt

MEDLEM

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

Julegaver til medlemspris HELE LANDET Å kjøpe julegaver er en utfordring: Foreldre som bare ønsker seg snille barn, brødre som ikke ønsker seg noen ting og besteforeldre som har alt. Fortvil ikke - OBOS redder julegavestria! Opplevelser er den beste julegaven, hva med å kjøpe billetter til et sports- eller kulturarrangement og invitere med deg noen? Del en opplevelse med en du er glad i. Husk at OBOSmedlemmet må være med når billettene benyttes!

Vil du vite hvor du får kjøpt billetter og se alle medlemsfordelene dine? Sjekk på obos.no!

Den Norske Opera & Ballett På Operaens scener er det plass til mange historier og mye dramatikk med noen av de flinkeste sangerne og danserne. Det er litt ekstra stas å være på forestilling eller konsert i den flotte bygningen.

TEKST DEA FRYDENLUND ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRØM

Kjøp billetter med 20 prosent rabatt.

Nyttårskonsert

Bakedilla eller hobbykokk?

OBOS og Oslo-Filharmonien ønsker det nye året velkommen i Oslo Konserthus 6. januar. Et latinsk fyrverkeri står klart med gitaristen Miloš Karadaglić som gjesteartist ledet av sjefsdirigent Vasily Petrenko.

I Kitch’n-butikkene bugner det av kjøkkenutstyr og stilige saker fra mange kjente merkevarer, som garantert gir inspirasjon ved komfyren.

Kjøp billetter med 40 prosent rabatt.

Kjøp med 20 prosent rabatt.

14 OBOSBL ADET

14-15_Medlem.indd 14

2015-11-13 10:14


MER INFO

Les mer på side 99–112

Teater Teatrene våre er klare med programmet for neste år og du kan velge mellom forestillinger på Nationaltheatret, Rogaland Teater, Den Nationale Scene, Det Norske Teatret, Teater Innlandet, Oslo Nye Teater og Black Box. Kjøp billetter med 20 til 25 prosent rabatt.

Medlemskap Gi et OBOS-medlemskap i julegave! Det er en gave som varer hele livet og gir både en enklere vei inn på boligmarkedet og mange gode medlemsfordeler. Bestill gavemedlemskap på obos.no/julegave.

Miniøya

Barnas egen festival arrangeres for syvende gang den andre helgen i juni neste år. Her er det alltid full fart med musikk, teater, dans og morsomme verksteder og aktiviteter. Kjøp billetter før julaften og få 30 prosent rabatt.

Holmenkollen Skifestival De største skistjernene skal konkurrere i kombinert, hopp og langrenn den første helgen i februar neste år. Det blir underholdning for hele familien, musikk, økologisk kortreist mat og ekte skiglede. Kjøp billetter før julaften og få 50 prosent rabatt.

OBOSBL ADET 15

14-15_Medlem.indd 15

2015-11-13 10:15


r

PROSJEKTMESTER FORTSETTER Å REHABILITERE OS SLO BY. OR TILLITEN PÅ GALGEBERG 3. VI TAKKER FO

HAR DITT BORETT TSLAG BEHOV FOR BISTAND, LES MER OM OSS S OG VÅRE PROSJEK KTER PÅ

www.prosjektmester.no


utvalgt

PATRIOTEN

BYEN I MITT HJERTE: STAVANGER

MER INFO

Følg www.urbansjofront.no

OMVENDT: Aslaug Tveit i den gamle hermetikkfabrikken som skal gjøres om til et «uteområde» innendørs, mens maten selges utenfor.

TEKST  HENRIK SØRLIE  FOTO  ELISABETH TØNNESSEN

Skaper liv STAVANGER Målet var å forvandle en sliten bydel til et godt sted å bo, jobbe og besøke. Lettere sagt enn gjort, men i Stavanger Øst er de i full gang. Aslaug Tveit (32) er lidenskapelig opptatt av byutvikling og daglig leder i Urban Sjøfront, et ikke-kommersielt selskap som jobber for å samle alle gode krefter. – Urban Sjøfront skal være en pådriver og koordinator for byutviklingen av Stavanger Øst, sier Tveit. Hun synes at altfor mange byer bygger hus før de tenker på hvordan de skal få til gode, sosiale miljøer i området. – Dette må komme tidlig i planleggingen. Urban Sjøfront ble etablert allerede i 2002, og i dag jobber vi mye for å knytte nettverk mellom ulike aktører. Det er mange ildsjeler som ønsker å bidra til aktiviteter i bydelen, sier den entusiastiske 32-åringen. Arbeidet til Urban Sjøfront er blitt lagt merke til, og i dag er Aslaug Tveit også leid inn av Oslo kommune for å bidra til mer liv langs havnepromenaden i Oslo. Se www.urbansjofront.no

OBOSBL ADET 17

17_Patrioten.indd 17

2015-11-13 10:19


Gavekort

– enkelt å gi, supert å få! Våre sentergavekort gir tusenvis av muligheter!

Nå kan du enkelt kjøpe gavekort i en av våre automater. Gå inn på sentrenes nettsider for info om utsalgssteder.

Velkommen til ditt nabosenter!

tveitasenter.no

lambertsetersenter.no

manglerudsenter.no


utvalgt

ØKONOMEN

PÅ NETT

JANSBLOGG. eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

mulighetene som krisene byr på. Oppsigelsene av tusenvis av oljearbeidere gir oss mulighet til å utvikle nye teknologier og maskiner som kan redusere CO2-utslippene. Det er ved å ta nye patenter, som kan brukes der CO2-utslippene er størst, at vi virkelig kan redde verden. De mange ledige ingeniørene gir oss faktisk langt større muligheter til å redde klimaet enn vi noensinne har hatt!

Kriser vi ikke må la gå fra oss – Vi kan ikke la denne krisen gå fra oss, var kampropet til stabssjef Rahm Emanuel i det hvite hus, da Obama-administrasjonen tiltrådte i 2009.

➺

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

UNIK MULIGHET. Den dype finanskrisen, som herjet USA ved innsettelsen av den nye presidenten, ga jo også unike muligheter til å gjøre store ting. Helsereformen, som sikrer titalls millioner fattige amerikanere adekvate helsetjenester, var et direkte resultat av den endrete politiske virkeligheten som finanskrisen resulterte i. Den største velferdsreformen i USA siden 1960-tallet. TRE KRISER – TRE MULIGHETER. I Norge står vi i dag overfor multiple kriser som vi kan utnytte. Her vil jeg nevne tre. Den økonomiske krisen er knyttet til oljebransjen. En krise som rammer tidligere så rike regioner hardt. Og ille vil det bli enkelte steder. Fall i sysselsettingen gir nedgang i detaljhandel, skatteinntekter, antall kommunalt ansatte, og

selvfølgelig boligpriser. Den andre krisen er miljøkrisen, en krise vi ennå ikke aner dimensjonene av. Det som er viktig å forstå er at Norges CO2-forbruk har liten effekt på klodens gjennomsnittstemperatur. Det er utslipp i de store økonomiene som vil avgjøre vår skjebne. Alle våre tiltak, og alle de milliardene vi bruker på å kutte det daglige utslipp, er heroiske, men egentlig ganske så bortkastede penger. Mer lik desperate handlinger i affekt, enn klok politikk. Den tredje krisen er høstens flyktningkrise. En følelsesladet krise, som ofte, men ikke alltid, bringer frem det beste i oss. Flyktningstrømmen har også enorme implikasjoner for norske boligpolitikk, i den grad en kan si at vi har noen. Der hvor våre nye landsmenn er i flertall må innfødte nordmenn tilpasse sin livsstil til de fremmedes skikker og normer. Vi lever jo i et demokrati hvor flertallet bestemmer. SE LYST PÅ DET! – Blir det mer moro nå, så dauer jeg, sa gamle Marve Fleksnes. Det er faktisk mulig å se litt lyst på

TENK NYTT. Flyktningkrisen bør også få oss til å tenke nytt. Nåverdien av kostnaden ved å ta imot flyktninger er trolig om lag fire til fem millioner kroner per hode, i hovedsak fordi vi har rause velferds- og pensjonsordninger. Om noe bør den dramatiske situasjonen i Syrias naboland få oss til å ødsle med noen milliarder der nøden er størst. Men ikke bare ødsle ute. Et av problemene med integreringen er at vi bruker så lite penger på den. Hvor er skikurs, svømmehaller og jaktlag for våre nye landsmenn? Hvem sponser turer til opera og teater for folk som er skutt ut av en flyktningleir til en høyblokk i Groruddalen? Jo flere vi tar i mot, desto mer bør vi bruke på å hjelpe folk akklimatisere seg til norsk kultur. Og boligprisfall kan unngås. Boligprisene faller i oljebyene våre fordi vi stuer nye landsmenn i det små, i trangbodde leiligheter. Men vi har da tusenvis av tomme eneboliger i Norge. Der hvor oljebransjen krymper, bør flyktningeindustrien ha gode vekstvilkår. DET ER LOV Å TENKE NYTT. – Takk og pris for innvandringen, vil en boligeier i Stavanger kunne si. Nå slipper jeg å bli ruinert, da jeg kan leie ut min praktbolig for et klekkelig salær, mens jeg jobber dag og natt med å finne nye løsninger på verdens klimautfordringer. Urealistiske tanker, sier du? Ikke om vi griper de mange muligheter som Norges tre kriser gir oss.

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

OBOSBL ADET 19

19_Økonomen.indd 19

2015-11-13 10:20


30. november får bydel Gamle Oslo mobil minigjenbruksstasjon Urtehagen Grønland, Urtegata 31 Mandager kl. 16.00-17.30

Galgeberg, Åkebergveien/Jordalgata Onsdager kl. 16.00-17.30

Vålerenga skole, Hjaltlandsgata/Islands gate Mandager kl. 18.00-19.30

Etterstad videregående skole Onsdager kl. 18.00-19.30

Tøyen, plassen ved Sigurds gate/Kolstadgata Tirsdager kl. 16.00-17.30

Helsfyr, snuplass v/Fyrstikkalléen 2 Torsdager kl. 16.00-17.30

Kværnerbyen, Turbinveien 6 (ved Kiwi) Tirsdager kl. 18.00-19.30

Gamlebyen, Ekebergveien/Alnafetgata Torsdager kl. 18.00-19.30

Leveringsbetingelser Vi tar imot mindre mengder husholdningsavfall på størrelse med hva man selv kan bære med seg, maks 0,5 m3. Vi tar ikke imot hageavfall, gips og impregnert trevirke.

facebook.com/kildesortering.i.oslo

Tlf: 02 180 • renovasjonsetaten.no


utvalgt

AKTUELT

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

Gå for gull i vinter! Er du under 14 år, gir OBOS et bidrag til SOS-barnebyer hver gang du tar et nytt distansemerke. Alt du trenger å gjøre er å laste ned Barn setter spor-appen og gå masse på ski! Nå kommer vinteren! Bli med å ta distansemerker på ski og støtt SOS-barnebyer samtidig. Med prosjektet «Barn setter spor» har OBOS bidratt til å utvikle en digital versjon av Skiforeningens distansekort. Appen kom for to år siden og i fjorårets skisesong ble det tatt mer enn 15000 merker og registrert mer enn 770000 kilometer på ski. La oss sette ny rekord i år! –Med prosjektet «Barn setter spor» ønsker vi å inspirere familier til å være i aktivitet. Samtidig bidrar alle barn som benytter Skiforeningens digitale distansekort til et trygt hjem og en bedre fremtid for sårbare barn i SOS-barnebyen i Blantyre i Malawi, forteller kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS. Les mer på barnsetterspor.no

Last ned Appen her: QR-kode (android)

TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO JOHAN WILLNER/JOHNER.SE

QR-kode (iphone)

OBOSBL ADET 21

21_Aktuelt.indd 21

2015-11-13 10:28


Stemningsfull JULEHANDEL MED GOD PLASS, UTVIDEDE ÅPNINGSTIDER OG NORGES BREDESTE BUTIKKUTVALG, ER STRØMMEN STORSENTER STEDET Å DRA FOR EN HYGGELIG OG BEHAGELIG JULEHANDEL. VELKOMMEN!

KUN . 0 2 . MIN S! O L FRA OS

Utvidede åpningstider: HVERDAGER

Mandag 7. desember-tirsdag 22. desember

10–22

LØRDAGER

5., 12. og 19. desember

9-19

SØNDAGER

Søndager 6.,13. og 20. desember

14-19

Spisesteder og fellesareal åpner kl 13

SE DETALJERTE ÅPNINGSTIDER PÅ WWW.STROMMENSTORSENTER.NO


utvalgt

DINE PENGER

PÅ NETT

OBOSbanken.no

GARD ISAKSEN OM PRIVATØKONOMI

«Boligsparing for ungdom er den smarteste måten å spare på. BSU-kontoen gir deg den beste renten og et skattefradrag. Klarer du å spare maks beløp vil skattefordelen bli 5000 kroner hvert år!» studiestipendet kommer. Det gir en stolthetsfølelse å klare å spare i studietiden, og jeg kan love deg at du kommer til å være glad for det den dagen du vil inn på boligmarkedet.

Ønsk deg egenkapital til jul Er det en ting alle under 34 år bør huske mot slutten av året, så er det å fylle opp BSU-­ kontoen sin. Det kan du nemlig tjene 5000 kroner på!

ILLUSTRASJON  VESA SAMMALISTO

➺➺

VI SOM JOBBER I OBOS ser det ofte. Gleden i ansiktet til en førstegangskjøper som etter hardt arbeid og flittig sparing kommer seg inn på boligmarkedet for første gang. Kanskje takket være en BSU-konto. Jevn sparing over flere år, og god renteavkastning på pengene – i tillegg til skattefradrag, er et godt bidrag til egenkapitalen. Derfor sier vi det hver gang desember er her: Boligsparing for ungdom (BSU) er den smarteste måten å spare på. BSU-kontoen gir deg den beste renten og i tillegg et skattefradrag. Klarer du å spare maks beløp vil skattefordelen bli 5000 kroner i skattefradrag hvert år, og slikt blir det penger av!

PENGENE LÅSES VED NYTTÅR. Regelen er at du kan spare inntil 25 000 kroner hvert år fram til det året du fyller 34. Fristen for å sette inn penger er 31. desember. Etter denne datoen må pengene stå på konto til den dagen du er klar for å bruke hele beløpet på bolig, enten den dagen du entrer boligmarkedet, eller når du vil tilbakebetale ekstra på lån. Er du så heldig å kunne kjøpe bolig uten å bruke pengene du sparte på BSU-kontoen kan du la den stå urørt, spare videre og heller bruke pengene til å betale ned på boliglånet på et senere tidspunkt. I dagens marked gir renter og skattefradragene fra BSU-kontoen høyere avkastning enn du ville fått ved å betale de samme pengene inn på boliglånet. HARD JOBBING. Det er krevende å spare. Særlig hvis du er ung og student. Men selv studenter kan spare litt, og litt er mer enn ingenting. Pass på at du setter av penger når du har hatt sommerjobb eller når

FLERE SPAREORDNINGER. Å starte tidlig med sparing kan være avgjørende for om du klarer å opparbeide deg nok egenkapital til å komme deg inn på boligmarkedet. Sparer du maksimalt beløp hvert år, tar det åtte år å fylle kontoen til grensen på 200 000 kroner er nådd. Bare husk at disse årene helst skal være år med skattbar inntekt slik at du får med deg skattefradraget. Har du perioder uten skattbar inntekt bør du benytte deg av bankene som tilbyr ytterligere boligsparing med samme rentevilkår som for BSU. I OBOS-banken kaller vi det BSU Ung. Denne sparingen gir ingen skattefordel, men god rente for deg som vil spare til bolig. HVA ØNSKER DU DEG TIL JUL? Sett egenkapital på ønskelista! Ønsk deg penger og be om at de settes rett inn på BSU-kontoen. Forklar at du dermed blir hjulpet til å spare til bolig. Det er jo hyggelig for foreldre og besteforeldre å vite at julegaven går rett til boligsparing. Fra nyttår er pengene nemlig låst på BSU-kontoen til den dagen du er klar for å kjøpe din første bolig. GOD JUL OG GOD SPARING!

Gard Isaksen er leder for privatmarked i OBOS-banken og ekspert på privat- og forbrukerøkonomi.

OBOSBL ADET 23

23_Dine penger.indd 23

2015-11-13 10:30


Jul i Kværnerbyen Vil du bo sentralt og komfortabelt, midt i Oslo, i en bydel som er i rivende utvikling? OBOS selger moderne boliger fra 42 til 104 kvadratmeter i Kværnerbyen. Flere av leilighetene er klare for innflytting allerede sommeren 2016. Ta en tur til Kværnerbyen og opplev førjulsstemningen i det som kan bli din nye bydel! Besøk gjerne vårt visningssenter, Smeltedigelen 2 i Kværnerbyen, for en hyggelig boligprat eller se våre boligprosjekter på obos.no Velkommen også til romjulsvisning.

Prosjektselgere: Benedicte Wien og Ellen Dammen Telefon: 22 86 58 41 / 22 86 55 17 E-post: prosjektsalg@obos.no


tema OBOSBLADET 09 | 15

BRUKTE FORKJØPSRETTEN: – Vi hadde

ikke trodd vi skulle få en leilighet som dette, med hage og nærhet til skogen, sier Marte.

BOLIGMARKEDET

26 Hvor går boligmarkedet? Boligprisene har vært sterkt stigende de siste årene. Vil denne utviklingen fortsette i 2016? Vi spurte våre boligeksperter i åtte norske byer.

34 Norge vs. Sverige Hvor godt kjenner du egentlig det svenske boligmarkedet? Analytiker Sissel Monsvold i OBOS gir deg oversikten over forskjeller og likheter.

38 Bolig- pensjonisten I 32 år har Martin Mæland jobbet i et boligmarked som har vært høyt oppe og langt nede. Når det gjelder framtida, er det bare en ting han er sikker på: Folk skal fortsatt skal ha et sted å bo.

44 Slik virker forkjøpsretten

FOTO  NADIA FRANTSEN

Forkjøpsretten er den viktigste medlemsfordelen du har som OBOS-medlem. Men hvordan virker den, egentlig?

46 Først i køen Familien Ellefsen Rua kjøpte bolig på forkjøpsrett, med bare seks måneders ansiennitet.

OBOSBL ADET 25

25_Tema-Inngang.indd 25

2015-11-13 10:32


Hvor går boligmarkedet? Med lav rente og stor etterspørsel etter boliger har boligprisene de siste årene vært sterkt stigende. Vil denne utviklingen fortsette i 2016? Vi spurte våre boligeksperter i åtte norske byer. TEKST JORUNN WOLD ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

26 OBOSBL ADET

26-32_Boligmarkedet_i_OBOS_byene.indd 26

2015-11-13 10:36


Bergen Ole Kristvåg Pedersen leder for OBOS eiendomsmeglere i Bergen HVOR GÅR BOLIGMARKEDET I 2016? Boligmarkedet i dag er selektivt, men stabilt. Selektivt i den forstand at noen boliger går fort unna, mens andre ligger ute litt lenger før de blir solgt. Utover i 2016 tror vi på en utflating av prisveksten, men forventer fremdeles en svak oppgang i boligmarkedet i Bergen dette året. HVA FÅR JEG FOR 3 MILLIONER I DAG? I denne prisklassen kan du velge å gå for større leiligheter, rekkehus eller tomannsboliger om du beveger deg litt ut fra sentrumskjernen. Du kan også få eldre eneboliger i nabokommunene utenfor Bergen. Velger du å bo sentralt kan du får en middels stor toroms. HVILKET RÅD VIL DU GI TIL UNGE SOM VIL KJØPE SIN FØRSTE BOLIG? Det er viktig å ha oppsparte midler, gjerne på BSU, for å dekke inn egenkapitalkravet. Før visning bør du ta kontakt med banken og sørge for å ha finansieringen i orden. I budrunden er det lett å la seg rive med, så bestem deg for et «tak» hvor du setter en stopp. Bruk tid på å gå på en del visninger, og husk at bad og kjøkken er de dyreste rommene å pusse opp. Se etter leiligheter i godt vedlikeholdte og veldrevne borettslag. Ikke gå for de mest freshe og stylede leilighetene, men vurder objekter hvor man med enkle oppussingsgrep kan forvandle en middels pen leilighet til det bedre. HVA SÆRPREGER BOLIGMARKEDET I DIN BY? Det er store prisforskjeller mellom bydelene, og jo lenger man beveger seg utenfor sentrumskjernen, desto mer får man for pengene. Attraktive og populære objekter går til gode priser, men for øvrig er markedet selektivt. Boligkjøperne påvirkes i stor grad av hverandre og av media, og dette gir utslag i både omsetningshastighet og priser.

Stavanger Stian Miljeteig, leder for OBOS eiendomsmeglere Rogaland HVOR GÅR BOLIGMARKEDET I 2016? I Stavanger har prisene falt den siste tiden, og nå er vi nede på omtrent samme nivå som vi var i 2012 og 2013. Med bakgrunn i spådommene for oljebransjen tror jeg markedet fremdeles vil gå svakt nedover noen prosent til, før vi får se en stabilisering av boligprisene – kanskje mot slutten av 2016. HVA FÅR JEG FOR 3 MILLIONER I DAG? For 3 millioner kan du få en nyere treroms-leilighet på cirka 60 kvm, eller et eldre rekkehus på cirka 100 kvm, hvis du unngår de dyreste bydelene i Stavanger. Skal du ha noe sentralt i Sandnes må du opp i samme pris. Lenger sør mot Klepp og Bryne vil du nok kunne få en treroms på cirka 70 kvm uten å bryte 3-millionersgrensen. Er du derimot på jakt etter enebolig, må du nok videre sørover til Hå kommune før det er mulig innenfor disse rammene. HVILKET RÅD VIL DU GI TIL UNGE SOM VIL KJØPE SIN FØRSTE BOLIG? Mitt tips er å få orden på finansene, og få klare grenser fra banken på hvor langt du kan strekke deg. Bruk tid til å orientere deg i markedet. Gå på flere visninger og se gjerne boligen to ganger før du byr. Det er det stort sett tid til nå. Les nøye gjennom salgsoppgaven før visning, slik at du er bedre forberedt når du kommer. Spør og grav hos megleren hvis det er noe du er usikker på. Det kan nok være en fornuftig tid å komme seg inn i markedet på nå. HVA SÆRPREGER BOLIGMARKEDET I DIN BY? Stavanger- og Rogalands-regionen er veldig preget av urolighetene og oppsigelsene i oljebransjen. Dette forplanter seg også til andre bransjer. Boligprisene har falt, og er nede på omtrent samme nivå som i 2012 og 2013. Antall omsetninger har gått ned med 15 til 20 prosent fra 2014, og usikkerheten fører til et avventende marked.

OBOSBL ADET 27

26-32_Boligmarkedet_i_OBOS_byene.indd 27

2015-11-13 10:37


Fredrikstad Karianne Westby Jensen, leder for OBOS eiendomsmeglere i Fredrikstad HVOR GÅR BOLIGMARKEDET I 2016? Jeg tror boligmarkedet holder seg stabilt i 2016. Her i Fredrikstad merker vi aldri de store svingningene som storbyene gjør.

Oslo Tone E. Thalberg Andersen, leder for OBOS eiendomsmeglere på Kalbakken i Oslo HVOR GÅR BOLIGMARKEDET I 2016? For Oslo som helhet vil jeg anta boligprisene vil gå opp. Det som påvirker mest er nok at utbudet av boliger hele tiden ligger litt for lavt og at det derfor blir mange interessenter på hvert objekt. Oslo sentrum er lite og kanskje det største pressmarkedet. Kollektivtilbudet er generelt litt for dårlig, noe som gjør at mange ønsker å bo sentralt for å bruke minst mulig tid på å reise til og fra jobb. Fordi renten er så lav er det mange som har anledning til å ha mye lån, noe som også privathustanders lånerate viser – den øker. HVA FÅR JEG FOR 3 MILLIONER I DAG? For 3 millioner i Oslo kan du velge mellom små, sentrumsnære leiligheter, eller å øke radiusen for hvor en ønsker å bo, noe som kan gi betydelig mer for pengene. Strekker en radiusen mot Oslo syd og øst vil det være mulig å få opp mot fireromsleiligheter eller leiligheter i småhus med hageflekk og parkeringsplass. Spesielt for barnefamilier er det mulig å få en bolig å vokse i og samtidig være i nærheten av barnehager, skoler, aktivi-

tetstilbud og marka. Her er det ofte god offentlig kommunikasjon, med t-bane, buss og tog til sentrum. Strekker du deg mot vest vil det begrense seg til toroms eller små treroms. I Oslo sentrum får du cirka 40 kvm for denne summen, og da ofte i gårder uten balkonger og mulighet for egen uteplass. HVILKET RÅD VIL DU GI TIL UNGE SOM VIL KJØPE SIN FØRSTE BOLIG? Til de unge vil jeg si «kom dere inn på markedet». Se litt lenger ut enn i de mest sentrale strøkene, og få en bolig som det er mulig å vokse i, heller enn å kjøpe små leiligheter i de mest populære sentrale bydelene. HVA SÆRPREGER BOLIGMARKEDET I DIN BY? Boligmarkedet i Oslo preges av for få boliger og for mange som ønsker å bo her. Skal vi kunne møte etterspørselen i de neste årene må det bygges mer, hvis ikke blir det et stort pressområde, som vil føre til at prisene vil fortsette å øke betydelig. Innflyttingen til Oslo er mye høyere enn utflyttingen, og resultatet vil gi seg selv både med hensyn til priser i eiemarkedet og i leiemarkedet.

HVA FÅR JEG FOR 3 MILLIONER I DAG? For 3 millioner i Fredrikstad kan man få en ny 70 kvm leilighet sentralt i byen eller en enebolig i rekke på 90 kvm litt utenfor byen. Man kan også få en relativt bra enebolig med landlig beliggenhet på 200 til 250 kvm. Sentralt kan du få en leilighet eller påkostet enebolig på cirka 120 kvm i et populært boligområde. HVILKET RÅD VIL DU GI TIL UNGE SOM VIL KJØPE SIN FØRSTE BOLIG? Jeg vil råde unge boligkjøpere til å tenke langsiktig. Kanskje kan det være lurt å kjøpe en leilighet med et soverom ekstra litt utenfor byen, kontra en liten leilighet midt i byen. Det er alltid lurt å se på en del forskjellige boliger, før man bestemmer seg for både beliggenhet og type bolig. Det er dessuten viktig at man setter seg et tak og ikke sprenger rammene i en het budrunde. HVA SÆRPREGER BOLIGMARKEDET I DIN BY? Folk i Fredrikstad har god tid. De ser seg godt om før de bestemmer seg, og det er vanligvis nok å velge i. Barnefamilier blir sjelden boende i leiligheter, men flytter ofte til enebolig. Derfor er eneboliger beliggende i barnevennlige strøk alltid populære. Av leiligheter er det de sentrumsnære som er mest populære. Mange forventer også en viss standard på det de skal kjøpe. Oppussede og innflytningsklare boliger, gjerne av nyere dato, er svært ettertraktet. Oppussingsobjekter er mindre ettertraktet enn tidligere. De oppleves som mer tungsolgt og det er vanskeligere å oppnå en god pris.

28 OBOSBL ADET

26-32_Boligmarkedet_i_OBOS_byene.indd 28

2015-11-13 10:39


Trondheim Arve Heggem, Prosjektdirektør i OBOS Midt-Norge. HVOR GÅR BOLIGMARKEDET I 2016? Vi tror at boligmarkedet i Trondheim vil være stabilt det kommende året. Det er grunn til å anta at prisveksten vil avta, og at denne vil være på cirka 2 til 3 prosent for 2016. HVA FÅR JEG FOR 3 MILLIONER I DAG? Her i Trondheim kan du for 3 millioner få kjøpt en ny treromsleilighet på inntil ca. 60 kvm.

«Statistikken taler for at det er liten gru til å sie på gjerdet og vente på at bigen skal bli biligere med tiden.» ARVE HEGGEM, PROSJEKTDIREKTØR I OBOS MIDT-NORGE

HVILKET RÅD VIL DU GI TIL UNGE SOM VIL KJØPE SIN FØRSTE BOLIG? Kjøp nytt og benytt deg av OBOS-bankens nyboliglån, eller Husbankfinansiering om det tilbys! Bankene vil kunne strekke seg lenger for finansiering til unge lånesøkere, så det er viktig å sørge for at man får riktige betingelser. Bruk tid på å sondere alternative boliger, men sørg for å handle. Statistikken taler for at det er liten grunn til å sitte på gjerdet og vente på at boligen skal bli billigere med tiden. HVA SÆRPREGER BOLIGMARKEDET I DIN BY? Boligmarkedet i Trondheim særpreges av at det har vært relativt stabilt over tid. Det er få store svingninger i markedet, noe som blant annet skyldes et balansert sammensatt næringsliv. Det er ikke enkeltnæringer som dominerer, og en høy andel av befolkningen er ansatt i offentlig sektor med trygge arbeidsplasser. Videre er andelen som jobber innenfor olje- og gassektoren bare cirka sju prosent. Det gjør at nedgangen i investeringene her ikke rammer like hardt som andre byer langs vestkysten av Norge. Dette gjør at Trondheims-området heller ikke har hatt den samme veksten som disse områdene, og slipper da lettere unna når nedgangen nå kommer.

OBOSBL ADET 29

26-32_Boligmarkedet_i_OBOS_byene.indd 29

2015-11-13 10:41


Hamar André Moe, leder for OBOS eiendomsmeglere på Hamar HVOR GÅR BOLIGMARKEDET I 2016? Vi spår en moderat prisvekst på boliger i Hamar på tre prosent. Så lenge arbeidsledigheten er stabil vil det fortsatt være god etterspørsel etter boliger for mannen i gata.

Tønsberg Eirik Roberg, leder for OBOS eiendomsmeglere i Vestfold HVOR GÅR BOLIGMARKEDET I 2016? Vi har troen på et stabilt boligmarked, men det kan også være at markedet vil kunne gå noe opp eller ned avhengig av hva som skjer i framtiden. Det er mye som ville kunne påvirke boligmarkedet, blant annet arbeidsledighet og andre forhold vi ikke er herre over. Men generelt har vi troen på et stabilt boligmarked i 2016. HVA FÅR JEG FOR 3 MILLIONER I DAG? For 3 millioner kroner i vårt område kan du eksempelvis få en alminnelig god enebolig med grei standard og beliggenhet (ikke større og luksus), rekkehusleiligheter over to plan med kjeller, tre- og fireromsleiligheter og nybygde leiligheter (men ikke treroms eller større). Beveger du deg over E-18 og litt inn i landet vil du kunne få en større enebolig noe mer landlig eller i

nærheten av et sentrum i en av landkommunene. HVILKET RÅD VIL DU GI TIL UNGE SOM VIL KJØPE SIN FØRSTE BOLIG? Meld deg inn i OBOS slik at du begynner å opparbeide deg ansiennitet, og planlegg framtiden med å spare i BSU. HVA SÆRPREGER BOLIGMARKEDET I DIN BY? Her er det relativt grei omløpshastighet på salg av boliger. Fordelen med vårt område er at vi ligger sentralt til på Østlandet med bare en times kjøring til Oslo, en time til Kongsberg, med en drøy time til lavfjellet. I tillegg har vi kysten med flott skjærgård i umiddelbar nærhet, og vi har to flyplasser innen en times kjøreavstand. Sandefjord Lufthavn/Torp er i bare 20 minutters kjøreavstand. Det er også enkelt å komme seg raskt over til Sverige enten via Østfold og Svinesund eller med ferge fra Sandefjord til Strømstad.

HVA FÅR JEG FOR 3 MILLIONER I DAG? I Hamar-området kan du få eneboliger, kjedet enebolig og rekkehus på cirka 120 kvm, eller en nyere leilighet på 65 til 70 kvm. HVILKET RÅD VIL DU GI TIL UNGE SOM VIL KJØPE SIN FØRSTE BOLIG? Meld deg inn i OBOS så tidlig som mulig, for å få lengst mulig ansiennitet. Det kan være enklere å kjøpe bolig med behov for oppussing da det ikke er så mange fra den mest kjøpesterke kjøpergruppen som ser på disse objektene. Utnytt BSU-ordningen. Studenter kan kjøpe sammen i stedet for å leie. HVA SÆRPREGER BOLIGMARKEDET I DIN BY? 40-, 50- og 60-tallsgenerasjonen flytter inn mot sentrum i nye leiligheter som igjen selger eneboliger til yngre barnefamilier. Det er et stort sprik mellom prisen på nye boliger og brukte boliger, noe som tyder på at bruktboligene har litt å gå på i pris. Høsten har vært preget av mange omsetninger på både brukt og nytt, og vi har oppnådd veldig gode priser med flere prisrekorder.

30 OBOSBL ADET

26-32_Boligmarkedet_i_OBOS_byene.indd 30

2015-11-13 10:45


«De fleste vil bli positivt easket er hvor gunstig det er å eie sin egen big fremfor å leie. Man trenger imidlertid ikke 85 kvm, tre ser og veranda s førstegangskjøper.» FINN DYB-SANDNES, REGIONDIREKTØR FOR OBOS NORDVEST

Ålesund Finn Dyb-Sandnes, regiondirektør for OBOS Nordvest HVOR GÅR BOLIGMARKEDET I 2016? I vår region har vi hatt en sterk prisutvikling de siste fem til seks årene, med mange salg over takst og prisantydning. Boligmarkedet oppleves imidlertid nå som tregere enn det har vært. Utbudet i området er jevnt over stort, og det fører til at kjøpere kan velge mellom flere boliger. Dermed er de ikke alltid villige til å betale selgers prisforlangende. I kombinasjon med endringer i arbeidsmarkedet og bankenes stadig strengere krav om egenkapital, vil dette sannsynligvis føre til at boligmarkedet normaliserer seg og at prisutviklingen i 2016 flater noe ut. Vi vil nok også få en del lavere omløpshastighet på mange boliger i markedet. HVA FÅR JEG FOR 3 MILLIONER I DAG? Dette er avhengig av hvilket område du ønsker å bosette deg i. I enkelte kommuner kan man få en flott enebolig for 3

millioner kroner, dersom man velger en bolig utenfor de mest pressede områdene. I mer sentrale områder kan du for eksempel få en mindre, nyere leilighet med heis og garasjeplass i bysentrum, eller et rekkehus eller en tomannsbolig i et barnevennlig område. I leilighetssegmentet vil utvalget være relativt stort om du har 3 millioner til disposisjon. En enebolig med oppgraderingsbehov kan du også finne deg. HVILKET RÅD VIL DU GI TIL UNGE SOM VIL KJØPE SIN FØRSTE BOLIG? Spar i BSU. Legg opp egenkapital slik at du har mulighet til å kjøpe istedenfor å leie. Dersom du har mulighet til å få lån før egenkapitalen er på plass anbefaler jeg å gå inn i boligmarkedet, samtidig som at sparingen opprettholdes for senere nedbetaling på lånet. De fleste vil bli positivt overrasket over hvor gunstig det er å eie sin egen bolig fremfor å leie. Man trenger imidlertid ikke 85 kvm, tre soverom og veranda som førstegangskjøper. For å komme inn på boligmarkedet er det

helt greit å kjøpe en mindre leilighet. Det finnes mange ulike boliger som kan passe en førstegangskjøper – både nybygg og bruktboliger. HVA SÆRPREGER BOLIGMARKEDET I DIN BY? Her er det vekst og tilflytting i motsetning til mange andre områder som opplever det motsatte. Samtidig er også vårt område noe preget av uroligheter i arbeidsmarkedet. Markedet har stor kjøpekraft, men kjøperne er svært selektive. Det betyr at en del boliger selges på første visning til over takst, eller til og med før første visning til en god pris. Samtidig som naboeiendommen opplever treg omsetning med lite besøk på visninger, mer tilbakeholdne interessenter og behov for å sette ned prisen for å få solgt. Det bygges relativt mye i vår region, og derfor er utvalget og mulighetene for boligkjøp veldig gode for kjøperne. Lokalkunnskap og kjennskap til de ulike deler av markedet er meget viktig – også i nordvest.

OBOSBL ADET 31

26-32_Boligmarkedet_i_OBOS_byene.indd 31

2015-11-13 10:46


Interessert i boligpolitikk og byutvikling? HELE LANDET Vil du være med i representantskapet i OBOS? Representantskapet velger OBOS’ styre og fører tilsyn med at OBOS’ formål fremmes i samsvar med gjeldende lover og regler. Er du medlem i OBOS og p.t. ikke har brukt medlemskapet til å kjøpe bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, kan du velges inn i representantskapet. Høres dette interessant ut? Send en kort presentasjon av deg selv til valgkomiteens sekretær Åge Pettersen på age.pettersen@obos.no.

Delegertmøte: Dersom du er OBOS-medlem og ikke har brukt medlemskapet til å kjøpe bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, kan du også møte delegertmøtet i OBOS tirsdag 8. mars 2016. Møtet avholdes kl. 1800 hos OBOS på Hammersborg torg 1, Oslo.

32 OBOSBL ADET

26-32_Boligmarkedet_i_OBOS_byene.indd 32

2015-11-13 10:47


KJÆRE OSLOBORGER TAKK FOR ET RYDDIG OG GODT SAMARBEID I 2015

ønsker alle en god jul og et feiende flott nytt år!


ET LIV I BOLIGMARKEDET I 32 år har Martin Mæland jobbet i et boligmarked som har vært høyt oppe og langt nede. Når det gjelder framtida, er det bare en ting han er sikker på: Folk skal fortsatt skal ha et sted å bo. TEKST TYRA T. TRONSTAD ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM FOTO SCANPIX OG OBOS

34-38_MM_boligmarkedet_da_nå.indd 34

2015-11-13 10:51


➺➺

I 1984 BLE EN 34 ÅR GAMMEL sosialøkonom fra Haugesund håndplukket til jobben som sjef i OBOS. Martin Mæland hadde kommet til Oslo fra Vestlandet, hadde studert, sittet i bystyret, vikariert som kommunalråd og var allerede godt kjent i Oslopolitikken. Som leder for AUF i Oslo hadde han gjort seg bemerket når det kom til boligspørsmål. Han hadde også ertet på seg halve Arbeiderpartiet med sine kritiske spørsmål om prisreguleringen. Og han likte godt å knuse tall. – Jeg ble ansatt av Ivar Mathisen. Han var den første OBOS-sjefen som sa at «det er ikke noe parti som eier OBOS». Det at jeg hadde en fortid i Arbeiderpartiet, tror jeg ikke spilte noen stor rolle. Ivar Mathisen så at nye tider var i anmarsj. Han ville ha noen som kunne løse de nye oppgavene, sier Martin Mæland. DET ER OKTOBER 2015. Mæland har akkurat gått av som konsernsjef etter 32 år. Avskjedsfesten er over, det siste ledermøtet er avholdt og de ansatte har gitt ham en ny dokumentmappe i presang. Ingen ser for seg at pensjonisten skal surre rundt uten noe å gjøre. Flere styreverv venter. Men oppgaver like store som de han fikk da han ble sjef i 1984, er det nok ikke snakk om. ÅRENE FØR MARTIN MÆLAND BLE KONSERNSJEF, hadde gamlesjef Ivar Mathisen bedt den unge vestlendingen om å utrede et par viktige spørsmål: Hva hvis prisreguleringen på borettslagsboliger opphørte? Hva hvis Oslo kommune sluttet å gi boligbyggelaget gratis tomter? Hva hvis OBOS måtte begynne å selge boliger i stedet for å «tildele» dem, og hva hvis boligbyggelaget måtte ta hele den økonomiske risikoen for boligbyggingen selv? Helt siden starten hadde boligbyggelaget bygget boliger etter en subsidiert modell, i et boligmarked der borettslagsboliger ble omsatt til faste priser.

– Det jeg ikke visste, var at OBOS allerede hadde fått tomter gratis fra Oslo kommune for siste gang i 1977. Jeg visste at endringen kom, men hadde aldri trodd det ville skje så fort. Endringen skjedde jo nesten over natten, sier Martin Mæland. ENDRINGEN VAR REGJERINGEN WILLOCH. Med den ble det bestemt at alle boliger skulle omsettes til markedspris. Nye boliger skulle ikke lenger subsidieres av kommune og stat. – Høsten 1982 ble det fri pris på boliger. Før det fikk OBOS-medlemmer tildelt boliger etter ansiennitet. En dame satt hos oss og sorterte alt sammen. Det tok omtrent et år. Takket du nei, fikk du søke på nytt neste år. Vi måtte gå over fra dette systemet og til å bli eiendomsmeglere. På dagen, forteller Mæland. PÅ DETTE TIDSPUNKTET hadde OBOS også et annet problem. I det nye, avregulerte boligmarkedet stod OBOS som eier av en hel bydel full av usolgte boliger – nemlig Holmlia. Hvis boligene ikke ble solgt, kom OBOS til å tape 55 millioner kroner bare i renter. Egenkapitalen var på litt over 20 millioner kroner. – VI MÅTTE LAGE HELE SYSTEMET PÅ NYTT. Hvordan skulle vi sel-

ge nye boliger, brukte boliger, hvordan skal systemet vårt virke? Vi tegnet opp alt. Lagde flytdiagrammer og systemer. Jeg skrev alle brevene til medlemmene selv. Brukte kopimaskin og skrivemaskin med kulehode. Vi måtte lære opp alle i alt: det var lov å gi bud og vi skulle la folk selge sine brukte boliger til høyeste pris. Og jeg visste at hvis vi ikke greide å selge de nye boligene på Holmlia, ville vi være konkurs på mindre enn et år, forteller Martin Mæland.

OBOSBL ADET 35

34-38_MM_boligmarkedet_da_nå.indd 35

2015-11-13 10:52


Det var helt osiktsvekkende at vi skule selge noe. Vi hae jo bare rasjОert ut et gode s det var mangel pü. MARTIN MÆLAND, NYLIG AVGÅTT KONSERNSJEF

DET BLE AKERS AVIS som presenterte den grensesprengende nyheten: OBOS-ANSATTE PÅ SALGSKURS! –Over en helside! Det var helt oppsiktsvekkende at vi skulle selge noe. Vi hadde jo bare rasjonert ut et gode som det var mangel pü. Til da hadde folk levert leilighetene tilbake til OBOS nür de ikke skulle bo i dem lenger. Ble den ikke solgt pü kort tid, ble vi ansvarlige for den! Sü vi mütte lÌre folk opp til ü selge boliger – i stedet for ü si kom tilbake om seks ür, jenta mi, nür du har lang nok ansiennitet. Et reklamebyrü ble leid inn, for første gang i OBOS-historien. MÌland brukte 6 millioner – et vanlig ürsoverskudd - bare pü markedsføring. Kjørte helsider i Aftenposten og inviterte folk til safari pü Holmlia. Det virket. –Hadde vi ikke gjort det og fütt i gang salget, hadde OBOS gütt konkurs den gangen, sier han alvorlig. – Men enda var üttitallet bare sü vidt i gang. Det var ikke bare boligmarkedet som hadde vÌrt regulert – det samme gjaldt jo bankene. Da vi var ferdige med ü selge Holmlia, ble bankreguleringen opphevet. Jeg pleier ü si at OBOS klarte avreguleringen mye bedre enn bankene, for büde DNB og Kreditkassen gikk jo konk og ble statseid. Men vi klarte oss. MED DE AVREGULERTE BANKENE ble det lett ü lüne penger. Jappetida var i gang. OBOS-reklamene – som hadde blitt et vanlig syn viste folk med stüende üttitallshür og skulderputer. Boligprisene ble høyere enn folk noensinne hadde opplevd. –I 1983 solgte vi nye borettslagsleiligheter i Stolmakergata for

6000 kroner kvadratmeteren, i 1989 solgte vi det nesten helt like prosjektet Leirfallsgata for 14000 kvadratmeteren. En ekstrem økning pĂĽ seks ĂĽr! Og renta gikk i taket, før alt sprakk med børskrakket i oktober 87. Jeg registrerte det ikke noe sĂŚrlig med en gang, men etter pĂĽske 1988 lanserte vi noen utrolig flotte rekkehusboliger pĂĽ Ă˜vre Sogn. Vi solgte bare noen fĂĽ. Da skjønte jeg at noe hadde skjedd, forteller han. Organisasjonen, som nĂĽ var blitt vant til ĂĽ manøvrere ytterst ut mot de økonomiske strømningene, reagerte momentant. All boligbygging stoppet, alle bremser ble satt pĂĽ. Likevel tapte OBOS 2–300000 kroner per bolig som ble solgt i disse ĂĽrene. Fram til 1988 til 1993 tapte OBOS 300 millioner kroner. Det var mer enn organisasjonen hadde tjent pĂĽ seksti ĂĽr, altsĂĽ siden starten. KRISEĂ…RENE MELLOM 1987 OG 1993 ble harde, men ikke sĂĽ harde at OBOS gikk under. Organisasjonen hadde øvd seg pĂĽ ĂĽ vĂŚre i endring. Hadde lĂŚrt ĂĽ snu seg fort. Prosjektene Pilestredet Park og Sjølyststranda var ferdige og KvĂŚrnerbyen akkurat pĂĽbegynt da finansmarkedene raste i 2008, og en ny krise mĂĽtte hĂĽndteres. –Nei, vi sĂĽ ikke den finanskrisa komme, heller. Men det vi hadde sett, og som gjorde at vi kom bedre fra det enn mange andre, var at Svein Gjedrem hadde satt opp renta fjorten ganger. Det gjorde at vi nesten ikke solgte boliger, og derfor satte vi ikke i gang med nye prosjekter. Vi hadde et lite prosjekt pĂĽ Tveita pĂĽ 32 leiligheter som vi turte ĂĽ sette i gang. Mer tok vi ikke sjansen pĂĽ, forteller han.

36 OBOSBL ADET

34-38_MM_boligmarkedet_da_nĂĽ.indd 36

2015-11-13 10:52


UNG OG IDEOLOGISK:

Martin Mælands engasjement for boligspørsmål startet med ledervervet i Oslo AUF. BYGG I KRISETID: Da boligprosjektet Øvre Sogn (til høyre) ble lagt ut for salg i 1988, ble nesten ingen boliger solgt. Krisa var i gang.

REKLAMEREVOLUSJON: Noe av det første Martin Mæland gjorde som nytilsatt konsernsjef, var å lage reklamekampanjer. Det hadde ingen OBOSsjef gjort før ham. AMBISJONER: OBOS-skal bli en fullserviceorganisasjon, lovet den unge sjefen i et intervju i OBOS-bladet.

OBOSBL ADET 37

34-38_MM_boligmarkedet_da_nå.indd 37

2015-11-13 10:54


NÅ HAR OBOS FÅTT EGEN BANK. I fjor gikk organisasjonen med to milliarder kroner i overskudd. En av OBOS-boligene på Øvre Sogn, som Mæland ikke fikk solgt i den gangen i 1988, gikk nylig for over ti millioner på bruktmarkedet. Det bygges flere boliger enn på mange tiår. Den en gang så trauste organisasjonen med det kommunale imaget har kjøpt opp Block Watne, tatt over boligbyggingen på Fornebu og bygger over tusen boliger i året. Alle selges med forkjøpsrett til medlemmene. Som snart teller 400 000.

alle OBOS-medlemmene. Men vi må alltid prøve å sette oss i deres sted og finne ut hva de forventer av oss. Alt selges jo til markedspris, så prisene bestemmer egentlig ikke vi. Og OBOS har bare de pengene organisasjonen selv tjener. Men innenfor de rammene må vi gjøre det attraktivt å være medlem. Vi må forstå både markedet og hva medlemmene våre vil ha. Og vi må forstå hva de har råd til, mener han. Han overlater organisasjonen til nye krefter i en urolig tid. Men så langt i 2015 går det bra med boligsalget. De nye OBOS-boligene i hans eget nabolag Oppsal er i ferd med å bli revet vekk, og selv om mange sliter på boligmarkedet, er det ingen som må stå i kø for en OBOS-bolig lenger. Folk flest har tak over hodet. Er jobben gjort? –Jeg husker veldig godt hva en sentral, norsk politiker sa til meg i 1992: Men nå er jo bolignøden etter krigen løst, det er mission completed! Da sa jeg: Men det kommer vel nye generasjoner som også skal ha boliger? – TIL DAGLIG SER MAN JO IKKE

HVA DEN NYE SJEFEN VIL FINNE PÅ, vet han ikke. Men han vet at

det vil komme nye kriser, nye utfordringer, nye situasjoner å takle. Han er glad for den nye og store interessen for byutvikling, men synes fortsatt at politikerne er for lite opptatt av at det blir bygget boliger. Han håper det endrer seg. –Som ung AUF-leder inviterte jeg OBOS-sjef Ivar Mathisen til å holde foredrag om boligpolitikk for oss. Det hadde aldri skjedd før. Selv har jeg aldri blitt invitert av AUF til holde foredrag. De burde kanskje invitere meg, funderer han. –For de mangler masse kunnskap. Han legger til, og smiler: –Men det gjorde jo vi, også.

ENKLE VANER: Martin Mæland er kjent for sin forkjærlighet for svært enkle lunsjer: to brødskiver med nypesyltetøy. Her i OBOSgården på Folkemuseet. JOBBEN GJORT? Selv om den rene bolignøden er forbi, er det fortsatt nye generasjoner som trenger boliger, mener den nå pensjonerte OBOS-sjefen, trettito år etter han ble konsernsjef i OBOS.

38 OBOSBL ADET

34-38_MM_boligmarkedet_da_nå.indd 38

2015-11-13 10:54


VI KAN KJØKKEN - ETTER 32 ÅR I BRANSJEN! Tlf 22 68 90 00

På tide med en

kjøk en fornyelse?

Hvitevarer

Alltid % på 0 4 5 2 arer! v e t i v h

Bytte ut alt eller bare noe. Du bestemmer og vi produserer etter mål og leverer ferdig montert på 1 dag om mulig. Bytt kun fronter, hengsler, skuffer og benkeplate og du har et helt nytt kjøkken.

Benkeplater

Utvider du med noen nye skrog og innmat, får du en ny helhetsløsning med smarte funksjoner.

Kjøkken

Kjøkkenskredder’n har et stort utvalg av kjøkkendører, skuffer og løsninger som enkelt tilpasses til dine ønsker. Alle farger og modeller kan kombineres med ditt eksisterende kjøkken.

KÜCHEN

Ta kontakt for ett uforpliktende møte: WYSIWYGdesign

Tlf 22 68 90 00 post@kjokkenskreddern.no Ensjøveien 18, 0661 Oslo

Kjøkkenskreddern_ann_Obos_218x287.indd 1

–10%

ed g m rer Ta sen o tt ø d ap pdør n a k o s b n tk ka onter s s 2 an 0% ra y 1 ø fr e h f ! f 1 k st ku få idag + 1 5 stk s 00,.9 ,+

WWW.KJOKKENSKREDDERN.NO

0 0 8 18. tering

0

=2

=nkl. mon i

08/10/15 17:38


NORGE VS SVERIGE Hvor godt kjenner du egentlig det svenske boligmarkedet? Langt fra alt er likt som i Norge. Analytiker Sissel Monsvold i OBOS gir deg oversikten over forskjeller og likheter. TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM FOTO ARASH A. NEJAD, NYEBILDER.NO

40 OBOSBL ADET

40-42_Norge_vs_Sverige.indd 40

2015-11-13 10:56


«Leiligheter utgjør halvparten av de svenske bigene, mot bare 20 prosent i Norge.» SISSEL MONSVOLD, ANALYTIKER I OBOS

BOLIGBEHOV? –Både i Norge og Sverige er det behov for økt boligbygging, men det er svenskene som har størst knapphet på boliger i dag. I begge landene er det storbyregionene som merker det største presset, men i Sverige er det også tilstrømning til en rekke mellomstore byer sør i landet. Svenskene anslår at det trengs 71000 boliger i året de neste fem årene for å holde tritt med befolkningsøkningen. I Norge ligger tallet på rundt 35000 boliger. Flyktningsituasjonen gjør det vanskelig å lage gode prognoser. Samtidig er det ganske sikkert at arbeidsinnvandringen til Norge vil avta som følge av fallet i oljeøkonomien. Svensk økonomi går bedre, og derfor vil de også få mer arbeidsinnvandring enn oss, sier Sissel Monsvold. BOLIGSAMMENSETNING? –I Sverige er andelen leiligheter mye høyere enn i Norge. Leiligheter utgjør halvparten av de svenske boligene, mot bare 20 prosent i Norge. Hele 76 prosent av boligene i Norge er småhus – som eneboliger, rekkehus og tomannsbolig. Slike boliger utgjør 43 prosent av totalen i Sverige. I tillegg kommer blant annet omsorgsboliger og studentboliger. PRISUTVIKLING? –I løpet av ti år har boligprisene steget 88 prosent i Sverige og drøyt 80 prosent i Norge. Merk at disse tallene skjuler store regionale forskjeller. Både hos oss og i nabolandet er det storby-

regionene som har hatt størst prisvekst. De siste to årene har det vært kraftig prisøkning for svenske småhus, men prisene har steget enda mer for leiligheter. Det henger sammen med økte tomtepriser og urbaniseringstrenden. Under finanskrisen i 2008 sank prisene tre prosent for svenske leiligheter, men deretter har det bare gått oppover. I fjor var prisøkningen 13,4 prosent, forklarer Monsvold. SVENSK BOLIGBOBLE? –I svenske medier skrives det mye om en mulig boligboble, og i høst gikk også det offentlige Konjunkturinstitutet ut med en advarsel. Men det er vanskelig å spå, og ekspertene er uenige. Mats Wilhelmsson er professor ved Kungliga Tekniska Högskolan, og han viser til at markedet ikke klarer å dekke behovet i storbyene. Han mener et kraftig prisfall krever en mye høyere rente kombinert med fraflytting fra urbane strøk og en sterk økning i boligbygging og arbeidsledigheten. HVOR MANGE LEIER BOLIG? –I Norge utgjør utleieboliger 21 prosent. Langt flere leier i Sverige, der mer enn hver tredje bolig er en utleiebolig. Du kan leie av private utleiere eller kommunale boligutleieselskap, og det finnes kommunale køordninger for tildeling av «hyresrett». Særlig i Stockholm har markedsverdien økt mer enn leienivået, og derfor holder mange på leieretten sin og dropper flytteplanene – selv om de egentlig kunne trengt en annen bolig.

OBOSBL ADET 41

40-42_Norge_vs_Sverige.indd 41

2015-11-13 10:56


ÂŤI Norge slier du ska pĂĽ salgsgevinsten hvis du har bo i bigen e av de siste to ĂĽrene, men i Sverige er hedregelen at du mĂĽ betale 22 prosent ska pĂĽ gevinsten.Âť SISSEL MONSVOLD, ANALYTIKER I OBOS

SKATTER OG AVGIFTER? –I Norge slipper du skatt pĂĽ salgsgevinsten hvis du har bodd i boligen ett av de siste to ĂĽrene, men i Sverige er hovedregelen at du mĂĽ betale 22 prosent skatt pĂĽ gevinsten. I visse tilfeller kan du vente med ĂĽ betale skatt pĂĽ hele eller deler av gevinsten hvis du kjøper ny bolig, men skatten bidrar til at en del – sĂŚrlig de med store salgsgevinster – kvier seg for ĂĽ flytte. Dermed blir ikke boligmassen utnyttet pĂĽ en optimal mĂĽte. –Som i Norge har ogsĂĽ svenskene fradrag for renteutgifter knyttet til bolig. De kan trekke fra 30 prosent av renteutgifter opptil 100000 SEK, og deretter 21 prosent. I tillegg har Sverige en ordning med ROT-fradrag som innebĂŚrer at svenske boligeiere fĂĽr dekket en andel av arbeidskostnadene ved rehabilitering. Fradraget er opptil 30000 SEK per eier fra 2016. –Ved boligkjøp utgjør den norske dokumentavgiften 2,5 prosent for selveiere, mens i Sverige betaler de en ÂŤstämpelskattÂť pĂĽ 1,5 prosent av kjøpesummen. Sverige har ikke eiendomsskatt, men en kommunal boligavgift pĂĽ 0,75 prosent av offentlig eiendomsverdi – maksimalt 7262 SEK i ĂĽret. KJĂ˜PSPROSESSEN? –I Norge er du bundet til en kjøpsavtale nĂĽr selger har akseptert budet ditt, og kontraktskrivingen er bare en formalisering. I Sverige er ikke kjøpsavtalen bindende før kontraktsmøtet. Inntil den tid har du rett til ĂĽ ta med en fagkyndig og vurdere feil og mangler ved boligen, noe du i praksis ikke har anledning til i Norge. Oppdages mangler kan det avtales en reduksjon i pris før kontrakt undertegnes. Eventuelt kan du som kjøper gĂĽ fra avtalen og fĂĽ tilbake beløpet som ble innbetalt ved budaksept, sier Monsvold. Kilder: Eiendom Norge, Finn.no, Eiendomsverdi, Valueguard Index Sweden, Svensk Mäklarstatistik, Skatteverket, Boverket.

VEKST: I løpet av ti ür har boligprisene steget 88 prosent i Sverige og drøyt 80 prosent i Norge, forklarer analytiker Sissel Monsvold.

42 OBOSBL ADET

40-42_Norge_vs_Sverige.indd 42

2015-11-13 11:00


© ROYAL CANIN SAS 2014. Med enerett.

Ser du forskjellen på disse hundene? En bor i byen. Hunder som bor i byer må forholde seg til offentlige steder, forurensning, et høyt støynivå og mye trafikk. Dette er faktorer som skaper spesielle utfordringer og behov.

Det første ernæringsprogrammet som imøtekommer behovet til hunder i urbane miljøer.

VÅT

Inneholder en eksklusiv kombinasjon av antioksidanter kjent for sine positive virkninger. En sammensetning med utvalgte næringsstoffer fra fisk bidrar til god helse hos hunder i intense situasjoner.

F o r j u n i o r , a du l t o g s e n i o r , s m å o g s t o r e h u n d e r

LIFESTYLE HEALTH NUTRITION God helse uansett livsstil


SLIK VIRKER FORKJØPSRETTEN Forkjøpsretten er den viktigste medlemsfordelen du har som OBOS-medlem. Men hvordan virker den, egentlig? TEKST TYRA T. TRONSTAD ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

44 OBOSBL ADET

44-47_Forkjøpsretten.indd 44

2015-11-13 11:01


DEN VIKTIGSTE FORDELEN

OBOS er et boligbyggelag som har som formål å bygge boliger for medlemmene. Forkjøpsretten er et virkemiddel som skal gjøre at det faktisk er medlemmer som kjøper leilighet i et OBOS-borettslag. Hvem som har rett til å kjøpe bolig foran andre, bestemmes av ansienniteten, og ansienniteten bestemmes av når du ble medlem i OBOS. Ble du medlem i OBOS 26. juli 1995, har du ansiennitet fra den dagen, og ansiennitet før alle andre som ble medlem etter deg. Forkjøpsretten betyr at du kan gå inn i det høyeste budet på en borettslagsbolig og dermed få kjøpe boligen til den prisen som ble avtalt i budrunden. Men det er bare dersom du har lengre ansiennitet enn de andre medlemmene som har meldt forkjøp.

ANNONSER OG FRISTER PÅ OBOS.NO

Før ble boligene som kunne tas på forkjøpsrett annonsert i et utvalg dagsaviser. Nå finner du alle disse boligene på https://www.obos.no/boliger-med-forkjopsrett. Her finner du også oversikten over frister og kontaktpersoner.

MELDEFRIST

Et viktig nøkkelord når du skal bruke forkjøpsretten, er meldefristen. Fristen for å avklare OBOS-forkjøpsretten kan være før eller etter budrunden. Hvis du ønsker å bruke forkjøpsretten din, er det helt avgjørende at du overholder denne fristen. Fristen for medlemmene til å melde forkjøp er vanligvis fem hverdager fra annonsedagen, men den kan også være lenger.

AVKLARING FØR ELLER SAM­TIDIG MED BUDRUNDEN

Ved forhåndsavklaring annonseres boligen med en prisantydning for medlemmene før den blir solgt. Så går budrunden sin vanlige gang. Når et bud er akseptert av selgeren, blir forkjøpsretten avklart ved at OBOS

kontakter dem som har meldt forkjøpsrett innen meldefristen – etter ansiennitet. Medlemmet får da beskjed om hva leiligheten har gått for, og blir spurt om han eller hun vil tre inn i budet og kjøpe boligen.

AVKLARING ETTER BUD­RUNDEN

Ved avklaring etter budrunden blir boligen først solgt gjennom en vanlig budrunde før den annonseres for medlemmene. Det OBOS-medlemmet som vil gjøre bruk av forkjøpsretten, går inn i avtalen som allerede er inngått mellom selgeren og personen som vant budrunden, og OBOSmedlemmet med lengst ansiennitet kjøper boligen til den avtalte prisen.

FOR DEG SOM SKAL SELGE

Hva betyr egentlig dette i praksis for deg som skal selge en OBOS-bolig? Ikke så mye. Budrunden vil gå sin gang, men du kan oppleve at de med lengst ansiennitet velger å sitte på gjerdet og vente til budrunden er over før de «tar» boligen på forkjøp. For deg som selger har dette lite å si, annet enn at du vil oppleve at det kanskje er en annen som faktisk kjøper boligen enn vedkommende som la inn budet. Alt dette håndteres uansett av eiendomsmegleren og forkjøpsavdelingen i OBOS.

FOR DEG SOM SKAL KJØPE

OBOS-medlemmet med lang ansiennitet kan ta en bolig på forkjøpsrett foran andre medlemmer. Det betyr at drømmeboligen lettere kan bli din. Det betyr også at den som legger inn bud på en OBOS-bolig, kan oppleve at et annet medlem med lenger ansiennitet «snapper» boligen uten å ha vært med på budrunden. For den som «mister» boligen, kan dette oppleves som urettferdig. Da kan det være viktig å vite at for en hel del leiligheter er det ikke nødvendig med lang ansiennitet for å ta en bolig på forkjøpsrett. Veldig mange boliger selges til medlemmer med bare noen få dagers, ukers eller måneders medlemskap. Det nytter å melde seg inn, og forkjøps-

retten er ikke en fordel bare for de få. Det nytter å melde seg inn, og forkjøpsretten er ikke en fordel bare for de få. Tidligere tok det mye lengre tid å avklare forkjøpsretten, men for å unngå plunder og heft for medlemmene, tar dette nå i de fleste tilfeller bare noen dager.

BARE I BORETTSLAG  – OG NYE BOLIGER

Når en leilighet i et OBOS-borettslag skal selges, har OBOS-medlemmer forkjøpsrett etter ansiennitet, mens en brukt bolig i et boligsameie selges uten at forkjøpsretten utløses. Når OBOS selger helt nye boliger, spiller ansienniteten en rolle uansett om boligen er i et boligsameie eller et borettslag. De som har vært medlem lengst, velger sin bolig i det nye prosjektet først.

MER INFO PÅ OBOS.NO

På obos.no finner du oversikten over leiligheter som legges ut for salg med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer. Du kan også opprette e-postvarsel på leiligheter som er aktuelle for deg.

SNAKK MED OSS OM FORKJØPSRETT!

Reglene for forkjøpsrett i borettslag finner du i lov om borettslag (burettslagslova) og lov om boligbyggelag (budstadbyggjelagslova). Mange synes regelverket er vanskelig å forstå og lurer på hvordan reglene skal brukes i akkurat deres tilfelle. Har du spørsmål om forkjøpsrett, finner du mer informasjon på obos.no eller ved å ta kontakt med OBOS på telefon 02333.

HAR DU HUSKET Å MELDE INN UNGENE?

Verv et OBOS-medlem eller gi et medlemskap i gave, og bli med i trekningen av fem reisegavekort på 10 000 kroner. Obos.no/vervekampanje

De fikk drømmeboligen etter 6 måneders medlemskap. Bla om og les! OBOSBL ADET 45

44-47_Forkjøpsretten.indd 45

2015-11-13 11:02


FØRST I KØEN Familien Ellefsen Rua kjøpte bolig på forkjøpsrett, med bare seks måneders ansiennitet. TEKST  HEIDI RØNEID  FOTO  NADIA FRANTSEN­  ILLUSTRASJON  DAVID KARLSTRÖM

➺➺

SOLEN SKINNER PÅ HØSTBLADENE i hagen til familien Ellefsen Rua. De flyttet inn i tomannsboligen på Hellerud i Oslo for et halvt år siden, men det var ikke gitt at det var de som skulle ende opp med boligen. – Vi var førstegangskjøpere og hadde fulgt med på boligmarkedet i nesten ett år. Men siden prisene økte var det færre og færre leiligheter som var aktuelle. Jeg dro på visningen uten Rune, og synes boligen var veldig fin, men det var mye som måtte gjøres, sier Marte. Familien var i utgangspunktet ikke ute etter et oppussingsobjekt, men Marte skrev seg opp på listen over interesserte. Mandag fikk hun en telefon fra megler om at det var lagt inn et bud, med frist til halv ett. – Rune og jeg tok taxi opp til leiligheten, så han skulle rekke å se den før fristen gikk ut. Han synes det var vanskelig å få oversikt over hvor mye som måtte gjøres, og vi var usikre på om vi ville delta i budrunden. Taksten var på 2,8 millioner og det føltes forhastet å bruke så mye penger på noe vi hadde sett ett kvarter, sier Marte.

midnatt. Vi hadde vært OBOS-medlemmer en kort periode, men siden vi kunne melde inn forkjøpsretten dagen etter fikk vi mer tid til å tenke over om leiligheten var riktig for oss, sier Rune. NYE OBOS-MEDLEMMER

Paret hadde meldt seg inn i OBOS et halvt år tidligere, i utgangspunktet for at sønnen Birk skulle kunne overta medlemskapet når han skulle inn på boligmarkedet. – Man hører om folk som har 30 års ansiennitet, så vi regnet ikke med at vårt seks måneders lange medlemskap skulle komme oss til gode, sier Marte. Men det var noe ved leiligheten og paret bestemte seg for å prøve. –Vi – visste ikke hvor lang ansiennitet de andre hadde, og tre minutter før fristen gikk ut meldte vi inn forkjøpsretten. Vi var de eneste som hadde meldt inn forkjøpsrett, og det andre paret var ikke medlem i OBOS. Så vi var heldige og fikk leiligheten på knappe et halvt års medlemskap, sier Marte.

IS I MAGEN

MULIGHETER

Paret slo fra seg tanken om å kjøpe, og la ikke inn bud. Men Marte fortsatte å tenke på leiligheten, og ringte megler for å høre hvor mye den hadde gått for. – Det viste seg at det bare var ett par som hadde bydd på leiligheten, og selger hadde akseptert et bud på 180 000 kroner under takst, sier hun. Rune og Marte kjente til prisnivået i området og visste at prisen for boligen var god. – Vi fikk vite at fristen for å melde inn forkjøpsretten var tirsdag ved

Til tross for at boligkjøpet gikk raskt, er familien fornøyd med kjøpet og trives godt i leiligheten. – Vi har ikke arv eller eier bolig fra før, så å bruke forkjøpsretten var et vindu inn på boligmarkedet for oss. Jeg synes alle mekanismer som kan gjøre kjøp og salg på boligmarkedet roligere og mer rettferdig, er bra. Førkjøpsretten løser ikke det alene, men det er bra at det ikke bare er penger som skal bety noe, sier Marte.

46 OBOSBL ADET

44-47_Forkjøpsretten.indd 46

2015-11-13 11:03


BILDETEKST: Rune og Marte ble medlem i OBOS for at sønnen Birk skulle overta medlemskapet når han skal inn på boligmarkedet, men endte opp med å få bruk for det selv. Marte, Rune, Birk (5 år) og Frøya (10 uker) trives godt i tomannsboligen på Tveita i Oslo.

OBOSBL ADET 47

44-47_Forkjøpsretten.indd 47

2015-11-13 11:03


Tidløs klassiker Hva gjør du når din nye bolig er for slitt til å bo i? David og Anne Siri la en plan, satte i gang med totalrenovering og endte opp med drømmehjemmet. TEKST  MARIA GILJE TORHEIM  FOTO OG STYLING  KRISTA ELVHEIM  ASSISTENT IDA ELISE ANDERSEN

48 OBOSBL ADET

48-54_Interiør_Tidløs_klassiker.indd 48

2015-11-13 11:09


VAKKER OG VOND: Stolen i rustfritt stål og skinn er en Paulo Mendes da Rochas Paulistano. Vakker å se på - men som de fleste designstoler – vond å sitte i, sier David.

OBOSBL ADET 49

48-54_Interiør_Tidløs_klassiker.indd 49

2015-11-13 11:11


RO NED: På denne nydelige benken fra Bolia, kan familien på tre ta seg en pust i bakken. Knaggene er fra Lars Tornøe for Muuto. TRE=TØFT: Bokhylleseksjonen ble laget av møbelsnekker Frode Tingbø, mens kunsten i trerammer er laget av en venn av paret.

➤ 150

Om boligen:

kvadratmeter ➤ Går over tre plan enebolig på Hosle i Bærum

➤ Frittstående

SPESIALTEGNET: Kjøkkenet, som er laget av møbel­snekker Frode Tingbø, er i eik og spesialtegnet for huset. Det gjør at plassen utnyttes optimalt. Over­skapene i 60x60 gjenspeiler formspråket fra tids­ epoken huset ble bygget. Benkeplaten er sort kompaktlaminat, et materiale som er slitesterkt.

50 OBOSBL ADET

48-54_Interiør_Tidløs_klassiker.indd 50

2015-11-13 11:18


LYSER OPP: Med hele 37 vinduer og store vindusflater i alle rom, slippes det naturlige lyset inn, noe som setter preg på boligen. De tre store vinduene i første etajse og andre etasje er ikledd heltre eik i de dype vindussmygene. BADEGLEDE: Baderomsinnredningen er tegnet av David og Anne Siri og produsert av møbelsnekker Frode Tingbø. Skapet til høyre viser så vidt skittentøyssjakten som går ned til vaskerommet i etasjen under. Såpeprodukter fra Aesop. Diamantfiguren er fra Bloomingville.

➺ ➺– DET VAR MED HJERTET i halsen at vi kastet oss inn i budrunden, sier David og kona Anne Siri. Men synet av den unike arkitekturen til folkefunkisen fra 60-tallet hadde brent seg fast på netthinnen hos dem begge. At området lå svært gunstig til midt blant venner og familie, gjorde ikke eneboligen mindre attraktiv. Høsten 2012 overtok de boligen på 150 kvadratmeter på Hosle i Bærum. Området ligger på et høydedrag med gode solforhold og en ubeskrivelig utsikt til Oslofjorden. Det arkitekttegnede trehuset var et unikt funn, men det var også et realt oppussingsobjekt. Det var preget av slitasje, og lite var gjort siden det stod ferdig i 1968. – Huset bar preg av manglende vedlikehold, den utvendige kledningen var utsatt for værslitasje, og innvendig var det synlige spor av møbler som hadde stått på nøyaktig samme sted over svært lang tid, humrer David. Paret ønsket å beholde arkitekturen og så mye som mulig av husets opprinnelige uttrykk, samtidig som de visste at mye måtte endres. David tok på seg rollen som prosjektleder, og gikk i gang med en tre måneders lang planleggingsprosess for å få på plass en visjon om hvordan de ønsket å leve. Han samlet bilder, tegnet for hånd og samlet inspirasjon på Pinterest. SOVEROMMET BLE OFRET

Det som fulgte i tiden etterpå var en totalrenovering både utvendig og innvending. Alle de 37 vinduene ble byttet ut, badene ble pusset opp, og taket samt alle gulv og vegger ble skiftet. Selv om paret i utgangspunktet hadde lagt en plan, innså de fort at det var mye som måtte endres underveis. Et soverom ble ofret for å få plass til en kjempestor garderobe, og det ene badet ble tre ganger så stort som utgangspunktet.

OBOSBL ADET 51

48-54_Interiør_Tidløs_klassiker.indd 51

2015-11-13 11:19


JAPANSK LYS: – Lampen fant vi på bryllupsreise i Japan. Den heter Fukurou (ugle) og er designet av Issey Miyake for Artemide, forteller David.

NATURLIG LETT: Tidløshet, naturlige materialer og det funksjonelle tar stor plass i hjemmet. Her spiller naturlige materialer som treverk, ull og porselen på lag.

– Det er ekstremt viktig å finne en entreprenør som er villig til å prøve og feile litt, ellers kan man risikere å få standardiserte løsninger på alt, sier David. I tillegg ble spisestuen og kjøkkenet, som opprinnelig var to små separate rom, åpnet opp og forvandlet til et stort. Paret leide også inn møbelsnekker Frode Tingbø, som totalforvandlet både stue, kjøkken og begge badene. David og Anne Siri hadde på forhånd utforsket ulike kjøkkenløsninger og saumfart de fleste store leverandørene, men fant ingenting som passet dem helt. – Å samarbeide med en møbelsnekker, var kanskje et av de viktigste punktene på planen vår og helt avgjørende for å komme dit vi ville. Vi fikk en egendesignet hylleseksjon i stua, et møblement som gjorde at vi kunne skjule TV-en, overskap som skjulte ventilatoren på kjøkkenet, og en skittentøyssjakt som gikk fra badet i andre etasje og ned til vaskerommet. Det gjorde at huset fikk både skjulte, smarte løsninger og et helhetlig uttrykk som passet oss, sier David.

sommeren og viske ut grensen mellom ute og inne. Her pleier paret å nyte lange, døsige sommerkvelder med gode venner og se danskebåten komme sigende inn Oslofjorden. Selv om boligen ikke er gjennommøblert og det er få pyntegjenstander å skimte, er interiøret nøye gjennomtenkt. Tidløshet, naturlige materialer og det funksjonelle tar stor plass i deres hjem. Her spiller naturlige materialer som treverk, ull og porselen på lag. Som småbarnsforeldre har ikke paret kastet seg over de dyreste interiørobjektene, og de har samtidig tatt et bevisst valg om å la noen flater stå umøblert. Det er nettopp det udefinerte arealet familien har mest glede av i dag. Et stort åpent område på kjøkkenet fungerer som lekeplass for datteren og dansegulv for hele familien. – Gjennom hele prosessen har vi jobbet mye med detaljene og det vi anså som viktigst. Som de enorme dusjhodene fra Vola, som faktisk utsatte innflyttingsprosessen. Det er fort gjort å bli for pragmatiske når man holder på en renoveringsprosess, men det er viktig å ikke gi slipp på visjonen. Enkelte ting er verdt å vente på, sier David som råder boligeiere i samme situasjon å bo seg inn og bruke tid på å bygge et hjem. Den spesielle boligen med det unike uttrykket ble omtalt i Bonytt i 1968. Mye har skjedd med boligen siden den gang, men husets uttrykk lever fremdeles i beste velgående.

TIDLØST & FUNKSJONALISTISK

I boligen til David og Anne Siri er arkitekturen gjennomgående. Etter totalrenoveringen, har den også fått komme til rette. Paret har fått åpnet opp hele vestveggen av kjøkkenet og fått satt inn en stor foldedør. På den måten kan de åpne opp hele kjøkkenet om

52 OBOSBL ADET

48-54_Interiør_Tidløs_klassiker.indd 52

2015-11-13 11:22


BEHOLDT DELER: Eikegulvene er gjennomgående i hele huset. De 22 centimeter brede plankene ligger oppå varmefolie, noe som gjør at det ikke er noe behov for panelovner. De har blitt behandlet, tonet ned, og ser nesten ubehandlet ut. To store røde murstenspeiser ble ombygget etter eiernes design og kledd i ubehandlet puss, noe som bryter opp de ellers harde, hvite linjene som preger hele huset.

➤ Anne ➤ og

Om familien:

Siri, lektor ➤ David, teknologidirektør deres datter som går i barnehagen

OBOSBL ADET 53

48-54_Interiør_Tidløs_klassiker.indd 53

2015-11-13 11:22


GODT NORDISK: The Pull Lamp fra

Muuto er en moderne klassiker.

TIL BADET: Såper fra Meraki (fås hos

Bolina) og håndklær fra hayshop.no

Slik får du stilen La deg inspirere av David og Anne Siri. Stilen er tidløs og funksjonell, de lar naturlige materialer som ull, treverk og porselen spille en viktig rolle.

TEKST OG UTVALG CATHRINE WOLF LUND MILJØFOTO HOUSE DOCTOR

TIL VEGGS: Den danske kunstneren Lissa Thimm samarbeider med House Doctor om disse fine, impresjonistiske trykkene. Housedoctor.dk

48-54_Interiør_Tidløs_klassiker.indd 54

ORGANISK: The Organic Chair ble designet av Charles Eames & Eero Saarinen i 1940 og er fortsatt like fin.

HEST ER BEST: Treleketøy eller lekkert interiørobjekt? Ja, takk, begge deler. kaybojesen-denmark.com

2015-11-13 11:23


Vær tidlig ute!

Et godt råd til deg som skal selge bolig i januar:

Start salget NÅ! Det er med salg av boliger som med så mye annet i livet; det lønner seg å være tidlig ute. Skal du selge boligen din på nyåret, bør du kontakte oss allerede i dag. Da vil alt det praktiske være på plass før jul, og du kan starte salget tidlig på nyåret. Kontakt oss i dag, for en uforpliktende verdivurdering og et godt tilbud på salg.

––

Husk at som OBOS-medlem betaler du ingenting før boligen er solgt!

Våre kontorerOslo: Ensjø 22 98 89 50, Hammersborg torg 22 86 55 50, Kalbakken 22 80 20 30, Kværnerbyen 22 86 55 33, Lambertseter 23 16 51 10, Manglerud 22 86 54 90, Oppsal 23 12 65 60, Røa 22 86 83 60, Søndre Nordstrand 22 62 90 90, Torshov 22 98 14 40, Tveita 22 98 14 20. Østfold: Fredrikstad 69 30 03 60, Fredrikstrad Østsiden 69 30 03 60. Vestfold: 02333. Hamar: 22 86 75 20. Rogaland: 51 81 29 91. Stor-Bergen: Bergen Vestkanten 55 94 27 94.

NO_OBOS_09_2015_055.indd 1

obosbl adet

1

06.11.15 13:51


SKAPER LIV AV KNUST GLASS Knust glass. Verdiløst og ødelagt. Defekt og ubrukelig? I Storgata i Oslo gjenoppstår glasskår som skinnende engler, og lyser opp livet til alle involverte. TEKST  IRINA LEE  FOTO  NADIA FRANTSEN

Hva definerer et menneske? Er det de vonde historiene, arrene, opplevelsen av å ikke være god nok? Eller er det følelsen av å få høre til, være med å bidra og bli møtt med respekt? I en bakgård i Storgata har Kirkens Bymisjon skapt et rom for SPENN – et lavterskeltilbud til mennesker som ikke finner sin plass i det ordinære arbeidslivet. I det gamle vaskeriet kommer de sammen, mennesker som har hatt et problematisk forhold til rus eller har en psykisk lidelse. De er definert ut av det vanlige arbeidslivet. Det betyr ikke at de ikke har evner eller ønsker å jobbe. Å bidra. Å skape. – Hvis du orker å jobbe noen få timer i uken så finnes det ikke så mange tilbud om ordinære jobber. Eller hvis du har en dårlig periode og uteblir i tre uker, mister du jobben. Dette skal være et tilbud for disse menneskene, sier virksomhetsleder Olav R. Thelle og arbeidsleder Rolf Toresen hos SPENN. Alt kan gå i knas. Også et menneske kan briste. Men i alt som har gått i stykker ligger det et håp. Hos SPENN lærer deltakerne å lage glassengler og keramikkgjenstander. Glasset er hentet hos ulike glassmestre. En skole i Minnesund har også donert sine gamle vindusglass.

– Dette er glass som er forkastet, ansett som søppel og uten verdi. Det kan få ny verdi ved å bli behandlet på riktig måte. Vi kan gjenskape noe nytt og vakkert. Dette handler også om historiene til de menneskene som kommer hit. Ikke fordi livet deres har vært knust, men fordi de har noe som ikke alle har sett verdi i, sier Olav R. Thelle. Arbeidstakerne får tilrettelagt oppgaver, og de mottar lønn – «spenn» – for alle timene de jobber. Samtidig stilles det visse krav. De må skrive kontrakt, stille på jobb til avtalt tid og følge reglene. Prosjektet har ikke nulltorelanse på rus, men arbeidstakerne må være nyktre nok til å kunne jobbe og delta. – Mange som står uten jobb, føler seg stigmatisert. Veldig få føler at de har noen krav eller forventinger til seg. Hvis ingen forventer noe av deg, får du heller ikke lyst til å yte over tid. Her stiller vi visse krav, som hver enkelt kan være med på å påvirke, sier Thelle. «Borte bra, men hjemme best», sies det. Det stemmer ikke alltid. Noen mennesker har det ikke så godt hjemme. De trives best borte. Inne på verkstedet står Nathalie (51), opprinnelig fra Frankrike. – Jeg har det veldig fint her. Det er så deilig å få være kreativ! Hun håndterer den store glassplaten med stø hånd. Legger på den tunge linjalen og trekker opp en bestemt strek med en sylskarp

56 OBOSBL ADET

56-58_Kirkensbymisjon.indd 56

2015-11-13 11:30


ENGLESKOLE: Gjennom Kirkens Bymisjon-prosjektet SPENN lærer arbeidstakerne å lage glassengler. Glasset er hentet fra ulike glassmestre. TUKTHUS: Lokalene til SPENN ligger vegg-i-vegg med Aktivitetshuset Prindsen, som drives av Kirkens Bymisjon i Storgata 36. – I gamle dager var bygget en del av Tukthuset, en arbeidsanstalt for fattigfolk, fylliker og løsgjengere.Vi får håpe folk synes det er litt mer lystbetont å komme hit i dag, sier virksomhetsleder Olav R. Thelle (t.v.) og arbeidsleder Rolf Toresen.

OBOSBL ADET 57

56-58_Kirkensbymisjon.indd 57

2015-11-13 11:30


INTERNASJONALT: –Jeg trives veldig godt, sier franskfødte Nathalie (51). Hun deler arbeidsplass med mennesker fra Iran, Somalia og Eritrea, i tillegg til Norge.

kniv. Så skyver hun den opprissede platen bort til kanten av bordet. Knekk. En avlang remse av glass er klar til å bli kuttet opp i småbiter. De skal bli til sokkelen på telysenglene, som skal lyse opp i vintermørket. –Før jobbet jeg som husøkonom på et hotell her i Norge, og fra Frankrike har jeg erfaring med grafisk design og IT. Det siste året har jeg prøvd å få jobb, uten å lykkes. Det har jeg gitt meg dårlig selvtillit. Jeg mistet nesten håpet, sier hun. Hun fikk høre om SPENN av datterens kjæreste. Nå har hun jobbet her i to uker, og håpløsheten er erstattet av drømmer om fremtiden. –Jeg drømmer om å holde workshops, enten her eller et annet sted, og lære andre om kunst og kreativitet, sier Nathalie, og legger ned en halvferdig engel på stekeplaten. Snart skal de løse delene fuses og smeltes sammen for godt. Vingespennet til glassenglene skal favne hele byen og bære vekten av et levd liv. Og når noe står i spenn, er det mye potensiell energi som venter på å bli utløst. SPENN legger til rette for å forløse denne positive kraften i menneskene. En rekke kommuner, organisasjoner og selskaper støtter SPENN ved å kjøpe deres produkter, og OBOS har allerede lagt inn en bestilling på 1500 glassengler i året. Tanken er at alle nye OBOS-boliger skal utstyres med en slik husengel. –Vi har stor kapasitet og trenger flere kunder. Snart åpner vi nettbutikk, og alle er velkommen til å stikke innom og se på utvalget vårt, reklamerer Thelle. Produktene kan også bestilles ved å sende en epost til spenn@ bymisjon.no. Hver engel er unik. Laget av enestående mennesker med en spesiell historie.

GLED EN SOM GRUER SEG TIL JUL Julen er en vanskelig tid for mange. Gjennom juleaksjonen strekker Kirkens Bymisjon ut en ekstra hånd til de som lever nærmest gata – mennesker med rusavhengighet, dårlig psykisk helse og hjemløse. Nå inviterer Kirkens Bymisjon OBOS-bladets lesere til å gi en gave til en som gruer seg til jul. Du kan støtte ved å sende en SMS med kodeord GLEDE til 2490. Det koster 80,- og går til å dekke middager for to personer. Eller gå inn på kirkensbymisjon.no og gi en gave. På nettsiden kan du også kjøpe pakkelapper, som har verdi på én middag. Spre også budskapet på sosiale medier, som Facebook, Instagram og Twitter. Pengene går til å arrangere julaftenfeiringer i blant annet Oslo, Tromsø, Fredrikstad, Stavanger, Trondheim, Bergen og Haugesund. Før jul arrangeres det også julebord, julemiddager og konserter. I romjulen inviterer Bymisjonen til åpne kafeer og møtesteder en rekke steder. Ditt bidrag betyr noe.

58 OBOSBL ADET

56-58_Kirkensbymisjon.indd 58

2015-11-13 11:32


NORDENS OG NORGES STØRSTE KJØKKENFORNYER

NYTT KJØKKEN? BYTT DØRER OG SKUFFER!

Sel overghere landeele t!

FØLGENDE ER INKLUDERT:

✓ Nye dører ✓ Nye håndtak ✓ Heldempende skuffer ✓ Dempede henglser ✓ Fem års garanti ✓ Montering Ring 920 69 096 og bestill et GRATIS hjemmebesøk og en hyggelig kjøkkenprat!

Patrick Dalquist

kken, Spis frokost i ditt gamlenykjø og middag i ditt e!

Ansvarlig selger, HerjedalsKjøkken avd Østlandet

patrick.dalquist@herjedalskjokken.no

Ønsker du å kontakte selgere i andre deler av landet, ring vårt hovedkontor 55 25 70 05.

www.herjedalskjokken.no

Ring 815 00 004 og få gratis befaring!

SOLSKJERMING UTVALGTE PRODUKTER

30%

GARASJEP PO ORTER UTVALGTE PRO OD DUKTER

30%

Få gratis befaring med gode tips og råd, egen produksjon på Kløfta og opptil 15 års garanti. Markisemannen/Lunex leverer til alle typer boliger, borettslag og næringsbygg.

Velkommen til vårt showroom i Østre Aker vei 215!


60 OBOSBL ADET

60_Verv_og_vinn.indd 60

2015-11-13 11:34

TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO NADIA FRANTSEN ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM


...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted! Hvitevarer leveres og monteres etter avtale!

KJØKKENFORNYING Gratis befaring

Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet! Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Fornøyd garanti

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat

Kjøkkenkompaniet

- det fornuftige alternativet Ring meg, så kan jeg fortelle mer! Mikael Abrahamsson * inkluderer mva, 4 dager leie og 1 tonn med blandet avfall. Vekt over 1 tonn vil bli belastet etter gjeldende fraksjonspris. Eventuelle fraksjonsavvik, sonetillegg, gateleie eller bompasseringer kommer i tillegg.

 23 24 50 00 Faks 23 24 50 10 Verkseier Furulunds vei 7 Pb. 229 Alnabru 0614 Oslo

Tlf: 900 60 850 Måltilpassede dører og skuffer. Du tar kontakt, vi gjør resten.


HØYT OPPE PÅ ULLEVAAL Gjennom hele fotball­sesongen inviterer OBOS og Norges Fotballforbund (NFF) ungdom fra hele landet til en Drømmedag på Ullevaal stadion. TEKST EDDIE CHR. THOMAS  FOTO NYEBILDER.NO

62 OBOSBL ADET

62-63_Drømmedag_2_sider.indd 62

2015-11-13 11:36


DRØMMEDAG: Unge fotballspillere fra Hordaland fikk en drømmedag på Ullevaal i forkant av Norges kamp mot Malta i oktober. KJENTE FJES: Jan Åge Fjørtoft og Ingrid Hjelmseth bidro til å sette en ekstra spiss på arrangementet. KAMP: Dagen ble avsluttet med å se Norge slå Malta 2–0.

oslo Foran hver eneste landskamp det norske A-landslaget for menn spiller på Ullevaal stadion blir 32 unge fotballspillere i alderen 17 til 19 år fra 16 lokale klubber invitert til en dag helt utenom det vanlige. Ungdommene får blant annet en omvisning på stadion, samt høre motivasjonsforedrag. Denne høsten har idrettsprofiler som langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen, landslagskeeper i fotball, Ingrid Hjelmseth, og de tidligere landslagsspillerne Vidar Riseth, Dan Eggen og Jan Åge Fjørtoft vært blant foredragsholderne. Ungdommene får også lære litt om OBOS og hva det innebærer å være ung på boligmarkedet. I tillegg får gjestene full VIP-forpleining med mat og drikke, samt særdeles gode tribuneplasser til kampen. Likevel er nok høydepunktet for mange å kaste seg ut fra tribunetaket i zip-line, høyt over den grønne Ullevaal-matta, kun hektet fast i en stål-wire. I år har nærmere 150 ungdommer fra Akershus, Oslo, Rogaland, Østfold og Hordaland fått være med på «drømmedagen». OBOS Drømmedag på Ullevaal stadion er kommet i stand som en følge av at OBOS sponser 1. divisjon fotball for menn, også kjent som OBOS-ligaen. OBOS Drømmedag vil bli gjennomført også til neste år.

OBOSBL ADET 63

62-63_Drømmedag_2_sider.indd 63

2015-11-13 11:36


juniorsiden

VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

MORO FOR DE MINSTE

Denne gangen anbefaler Unge Deichman, som er Deichman biblioteks barne- og ungdomsavdeling, at du leser:

ÆSOPS FABLER av Anne B. Ragde og Bendik Kaltenborn

Vet du hvordan det gikk da haren skulle kappløpe mot skilpadden. Hvis du vet dette, har du nok lest eller hørt noen av Æsops fabler. Disse korte fortellingene ble diktet for rundt 2500 år siden i Hellas, av en slave som het Æsop. I dag vet vi ikke helt om Æsop virkelig har levd, eller om det er noen andre som har diktet fortellingene, men vi kaller fortellingene likevel for Æsops fabler. Fabelen «Gutten som ropte ulv, ulv» forteller oss for eksempel at det ikke er lurt å lyve, for da er det til slutt ikke noen som tror på deg. Og selv om de er over 2500 år gamle, blir det fremdeles gitt ut bøker med Æsops fabler. Anne B. Ragde og Bendik Kaltenborn har laget flere bøker, der de har gjendiktet og illustrert Æsops fabler på nytt. Morsomt å lese – og mye å lære!

Miria mO line E Rida b n fra O u, og Fr gebrets en, f ida B slo, b ra ruu eg som vinn ge 11 år, sgaard, ere a er tr orde ukk v ju t Prem i OBOS-b niorkrys et sie er la OBO send det nr. 7 S-bla t . det g i posten . ratule rer!

JULEKORT MED KNAPPER! Å lage egne julekort er morsomt og enkelt. Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan du kan lage kortene! Du kan tegne, male, klippe og lime, bruke glanspapir, glitter stoff, bånd, eller knapper. Bare slå deg løs! Til julekortene på bildet trenger du: • Tynn kartong • Papir i ulike farger • Knapper • Saks og lim • Tusj og blyant • Konvolutter Slik gjør du: 1. Legg en konvolutt oppå kartongen og tegn rundt den med blyant. 2. Klipp ut kort etter blyantstrekene slik at de

Vinn premier!

passer i konvoluttene. Hvis du vil ha doble kort, må du brette kartongen først. 3. Tegn et juletre som passer til kortet. Klipp det ut og lim på kortet. 4. Lim knappene på treet. 5. Skriv en hilsen bakpå, eller inni kortet, putt i konvolutten, sett på frimerke og send! Den som får kortet som du har laget selv vil bli kjempeglad!

Junior x-ord

Navn: .......................................................................................................................................... Adresse: ..................................................................................................................................... Postnummer/sted: ................................................................................................................. Alder: .......................................................................................................................................... Telefon: ......................................................................................................................................

Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN

Svar på kryssordet, så er du med i trekningen om blant annet startnummer til Barnas Holmenkolldag 14. februar. Send løsningen til OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0179 Oslo, eller e-post til juniorlaget@obos.no. Frist 18. januar.

64 OBOSBL ADET

64_Junior_2.indd 64

2015-11-13 11:38


osloquiz

FØLG OSS

Facebook. com/OBOS MEDLEM

HVA VET DU OM OSLO?

Jan Lier er ektefødt oslogutt med oppvekst på Bøler. Han ser frem til å få utfordret sin kunnskap om hovedstaden i OBOS-bladets lille spørrelek. 9 RETTE: –Jeg følger ikke like godt med på andre lag enn Skeid, og skulle gjerne sett at svaret på spørsmålet hadde vært Skeid. Men sånn kan det gå! Jeg er uansett godt fornøyd med poengsummen, sier Jan, som mottar gavekort på Oslo kino som takk for en veldig bra innsats.

TEST DEG SELV!

Hvor kan du besøke utstillingen Wessels gate 15 (OBOS-gården)? –På Norsk Folkemuseum. Hva heter Oslos nye ordfører? –Det er en svært profilert og erfaren politiker, Marianne Borgen fra SV. Med et navn som får deg til å tenke på en fisk, hva heter T-banestasjonen på Røabanen i bydel Vestre Aker? –Makrellbekken. Har gått av og på der mange ganger! Hvilket stort idrettsarrangement finner sted i Holmenkollen 3. - 13. mars 2016? –Jeg er ikke så ofte på den slags arrangementer i Holmenkollen. Ungdoms-OL skal jo gå på Lillehammer. Kan det være VM i skiskyting? Hvem synger om «ungarna på Karl Johan» i sangen Turistens klagan som ble utgitt 1980 og inneholder mye barnelatter? –Det er legenden Cornelis Vreeswijk. Fra hvilket år overtok Oslo for Kristiania som navnet på hovedstaden vår? –Ikke helt sikker, men tar en sjanse på 1925.

TEKST OG FOTO EDDIE CHR. THOMAS

Hva heter den store, årlige seilregattaen i Oslofjorden? –Færderseilasen! Da jeg bodde i OBOS-blokk på Enerhaugen hadde jeg fjordutsikt, så det kan vel hende jeg fikk med meg noen glimt av båtene. Hvor skulle tenåringsidolet Justin Bieber holde minikonsert 29. oktober men endte med å storme ut etter kun én sang? –På et sted jeg har jobbet før, Chateau Neuf. Hva heter fotballaget fra Oslo som rykket opp fra 2. divisjon og skal spille i OBOS-ligaen 2016? –Ikke Vålerenga, for de spiller i Tippeligaen. Dessverre ikke Skeid, som er mitt favorittlag. Frigg er det i hvert fall ikke. Da gjenstår vel bare Lyn?

1. 2. 3. 4.

5. 6.

7. 8. 9.

10.

I hvilket tiår åpnet kjøpesenteret Manglerud senter? Hvor kan du besøke utstillingen Wessels gate 15 (OBOS-gården)? Hva heter Oslos nye ordfører? Med et navn som får deg til å tenke på en fisk, hva heter T-banestasjonen på Røabanen i bydel Vestre Aker? Hvilket stort idrettsarrangement finner sted i Holmenkollen 3. - 13. mars 2016? Hvem synger om «ungarna på Karl Johan» i sangen Turistens klagan som ble utgitt 1980 og inneholder mye barnelatter? Fra hvilket år overtok Oslo for Kristiania som navnet på hovedstaden vår? Hva heter den store, årlige seilregattaen i Oslofjorden? Hvor skulle tenåringsidolet Justin Bieber holde minikonsert 29. oktober men endte med å storme ut etter kun én sang? Hva heter fotballaget fra Oslo som rykket opp fra 2. divisjon og skal spille i OBOS-ligaen 2016?

SVAR: 1. 60-tallet (26. september, 1966) 2. Norsk Folkemuseum på Bygdøy 3. Marianne Borgen (SV) 4. Makrellbekken 5. VM i Skiskyting 6. Cornelis Vreeswijk 7. 1925 (1. januar) 8. Færderseilasen 9. Chateau Neuf 10. KFUM Kameratene (Kåffa)

I hvilket tiår åpnet kjøpesenteret Manglerud senter? –Utfra hvordan senterets «look», tenker jeg at det må være på 60-tallet.

OBOSBL ADET 65

65_Osloquiz.indd 65

2015-11-13 11:39


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

6

4

Løsning Kryssord 7/15 D

M A M B S

D

D J

A K A T E R E T T E R S O S K E P A N S E R L P A Å P E E M A R B A S L A N P E K K I K O K R E A K K O N A U L A M S D M E L T A M Å R O V I A R E M

4

3

E S R P Å T A B R O T A L P P I R T A A T T R K H E V R K E U R E E V M A L Å Å N E E L A D D L S A T T

S N K A S M T A K R I T T T I D O V L E E R I G R Å

2

6

S S K A M E E U N I N G V E R S N O R A S U S K A S T E A N K K T U Ø Y R M Ø T S T R I E E S S M O R K E

2

S K O R E M R U R V E N

S K U R E B Ø R S T E

1

FIKTIV APE

5 4 1 3 6 2

6 3 5 2 1 4

3 5 6 4 2 1

5

E S S E N

TEFT KLATREPLANTE BESKJED

Vinnere 7/15

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE FRA OBOS-BLADET NR. 9, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 2/16.

4 6 4 5

RAMSE

STUDENT RETTERSTED DISIPLIN

NETTO ENEBOLIG

RUST

2 1

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at1hver linje, 6 4 2 hver 3 5kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 3 2 5 4 6 1 ­ruter inneholder alle tallene fra 2 5 1 6 4 3 1 til 6. De gule rutene danner en 6 4 3 5 1 som 2 du fyller tallkombinasjon 5 1 6 3 2 4 inn i kupongen og sender inn.

SLUTTE HELT LIK

BRANN

SØKER DANNE

ENDELØS

MALM PRIVAT

BOKHYLLE

SILDRE

REDSKAP

DYR

PROFET

LEVER

BIBELSK NAVN

SØLE

BANNSKAP

MØTES

TAU KÅT

FORENING

TEMA

VRINSKER

FARTING

RØVERKJØP

UTROP TALL BELME

INNTA RÅD

ÅRSTID

EKSPRESS

FUGL

DYKTIG FORLIKE

HETE

BINDE SAMMEN

FUGL LEVEN

LEDELSE

LAGE

ASEN

UTLØPET

NISSEN

TJENER

NØYAKTIG MESTERSKAP

TRESORT

ARTE

SPURVEFUGL

VELGER I GODT HUMØR

4 3 2 1 5 6

LIK

JENTE

KURERE

3

AVSNITTENE

KORT KLØFT

ENGER

FRIKSJON

TALL

3 5

SUSETE

MERKET

VASSDRAG

Oppgave Sudoku 9/15

LOVBRYTERE

UTNYTTE

TORSKEFISK

FEIL EKSISTERE ULOVLIG

Sudokuvinnere nr. 7/2015 Dagmar Breivik, Oslo Arvid Uleberg, Bergen Jan Bergersen, Oslo

DRØYER

MUGGEN

BAK

ARVEANLEGG

Kryssordvinnere nr. 7/2015 Yvonne Gezelius, Skallestad Elin Vannes, Oslo Reidulf Hanssen, Oslo

ADVERB IDRETTSMANN

BEKYMRING TRÅKKE

E D E N

2 1 3 5 4 6

TIL SENGS

SKRAL

FYLKET

1

4 6 2 1 5 3

YNGRE

BEGER

E L G K U

HÅND- UBLANDARBEID ET

STØRKNE

PASNING

Løsning Sudoku 7/15

1 2 4 6 3 5

TÅKETE BYGDE

LØVTRE

I KROPPEN

KORT

Vi trekker tre riktige kryssordløsninger som premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 9/15» eller «Sudoku 9/15» og send løsningen innen 18. januar til: OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller løsningsordet til obosbladet@obos.no. Navn Adresse Sudoku-løsning

66 OBOSBL ADET

66_Kryssord.indd 66

2015-11-13 11:40


bolig obosbladet 09 | 15

➺➺

populært: Våre boliger på Oppsal senter har blitt et populært tilskudd til alle som vil bo i dette fine boligområdet – og i noe helt nytt.

68 Populære Portalen

lillestrøm: I januar starter salget av hus B, og du kan sikre deg en av de 70 lekre leilighetene midt i Lillestrøm.

74 Nye boliger ved sjøen

østfold: Nå er de siste boligene i Vestre Langøyåsen på Kråkerøy lagt ut for salg.

76 Siste salgstrinn

OSLO: Nå starter snart salget av siste trinn i Kværnerbakken borettslag.

80 Suksessen fortsetter

OSLO: Salgssuksessen på Oppsal senter fortsetter – nå legger vi 39 nye boliger ut for salg.

86 Bytt bolig med OBOS

rogaland: Velg en ny leilighet i boligprosjektet 5°Øst, og vi kjøper din gamle bolig.

92 Full oversikt

illustrasjon  blår

HELE LANDET: Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

obosbl adet 67

NO_OBOS_09_2015_067.indd 67

11.11.15 15:03


bolig | lillestrøm | portalen

salgsstart

21. januar

Populære Portalen i Lillestrøm Salgssuksessen fortsetter! Snart starter vi salget av hus B, og da kan du sikre deg en av de 70 lekre borettslagsleilighetene midt i hjertet av Lillestrøm.

➺➺

PÅ JERNBANETOMTA rett ved Lillestrøm stasjon bygges prosjektet Portalen med hotell, kontorer og butikker, samt to boligblokker. Portalen Boliger AS, som eies av OBOS og Veidekke Eiendom bygger til sammen 144 boliger med størrelser fra 30 til 141 kvadratmeter. Det første salgstrinnet ble en kjempesuksess og 44 boliger ble revet bort på salgsmøtet. Derfor starter vi snart salget av de 70 siste leilighetene! Bosetter du deg her får du en fin kombinasjon av naturskjønne omgivelser og pulserende byliv. Alt i umiddelbar nærhet til togstasjonen. BOLIGENE

I dette salgstrinnet kan du velge mellom ett- til fireromsleiligheter med areal fra 30 til 130 kvadratmeter. Bygget får en spennende fasade med skråtak og store vindusflater. Boligene blir lettstelte og romslige, og de fleste vender mot syd.

Leilighetene får balkonger/terrasser med tregulv, med unntak av tre ettromsleiligheter. Kjøkkenet får en lekker innredning fra Sigdal med stor oppvaskkum, grepsfrie overskap og laminat benkeplate i betongfarge med forkant i stållook. Badene får store veggfliser (20 x 40 cm), speilskap og servantskap med romslige skuffer. Gulvene leveres i lekker, lyspigmentert eikeparkett. KVALITETER, STANDARD OG TILVALG

Kunne du tenkt deg en annen parkett på gulvet, garderobe, andre innvendige dører eller kanskje andre skapfronter på kjøkkenet? Er du tidlig ute, kan du gjøre en del endringer i interiøret! 11 av leilighetene leveres med såkalt +Standard. Disse får blant annet oppgradert kjøkken fra Sigdal (Scala palett i farge 2500-N) med integrert oppvaskmaskin, kombiskap (kjøl/frys), stekeovn og

induksjons platetopp fra Miele. Det leveres downlights i entré, samt dør med glassfelt mellom entré og stue. GARASJE OG UTEAREALER

Det blir parkeringsplasser i garasjekjeller for de aller fleste tre- og fireromsleilighetene. De to boligblokkene får to felles og skjermede gårdsrom beplantet med gress og busker, samt dekorative pergolaer. I tillegg blir det opparbeidet lekearealer på fellesarealene. Sykkelparkering både innen- og utendørs. FERDIGSTILLELSE

Byggingen er allerede i gang og boligene vil bli overlevert fra 1.september til 1. desember 2017. FINANSIERING

Byggingen av boligene finansieres ved at utbygger skaffer et lån på inntil 50 prosent

68 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_069-071.indd 68

11.11.15 14:48


Boligene blir lettstelte og romslige, og de fleste vender mot syd.

obosbl adet 69

NO_OBOS_09_2015_069-071.indd 69

11.11.15 14:48


bolig | lillestrøm | portalen

Nærhet til alt: Bosetter du deg her, får du en fin kombinasjon av naturskjønne omgivelser og et pulserende byliv - i umiddelbar nærhet til togstasjonen.

av kjøpesummen, senere omtalt som andel fellesgjeld. De resterende 50 prosent av kjøpesummen utgjør egenkapital (innskudd) som finansieres av den enkelte. I forbindelse med kontraktsinngåelse innbetales 10 prosent av kjøpesummen. Resten av egenkapitalen (innskuddet) betaler du når du overtar boligen. NYBOLIGLÅN OG NEDBETALING

OBOS-banken tilbyr et skreddersydd lån til kjøp av ny bolig fra OBOS. Med OBOS Nyboliglån kan du låne inntil 85 prosent av kjøpesummen og få inntil 30 års nedbetalingstid. OBOS har en ordning som gir deg anledning til å nedbetale din andel av fellesgjelden raskere enn det som fremgår av

ordinære nedbetalingsplaner, såkalt individuell nedbetaling av andel fellesgjeld. Dersom du benytter deg av denne ordningen vil du få dine månedlige felleskostnader redusert. MÅNEDLIGE BOKOSTNADER

Hver andelseier må betale en månedlig andel av borettslagets felleskostnader. Felleskostnadene består av kapitalkostnader (renter og avdrag på andel fellesgjeld) og driftskostnader. Driftskostnadene skal dekke offentlige avgifter, bygningsforsikring, grunnpakke for kabel-tv og internett, renhold av fellesarealer, snømåking, forretningsførsel, samt generell drift av borettslaget. Utgifter til strøm, varmt vann og oppvarming kommer i tillegg.

KJØP TRYGT MED OBOS

Boligene blir organisert som et OBOS-tilknyttet borettslag, med OBOS som forretningsfører. Da er du sikret at fellesinteressene blir ivaretatt gjennom et godt opplegg for forvaltning, drift og vedlikehold. I et OBOS-tilknyttet borettslag er du ikke ansvarlig for naboens felleskostnader. Boligene selges med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer. PROSPEKT OG PRISLISTE

Du vil finne prospektet på obos.no/portalen fra ultimo 2015, sammen med plantegninger og prospekt. Dette kan også fås ved henvendelse til prosjektselger Anne Kari Sterten.

70 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_069-071.indd 70

11.11.15 14:48


N

salgsstart

2-roms 3-roms 4-roms

Salgsstart for hus B 21. januar kl. 18.00 på Lillestrøm kultursenter.

Leilighet 7013 65 m²

Leilighet 7012+ 89 m²

kom på besøk Leilighet 7010 49 m²

Leilighet 7009 77 m²

Leilighet 7011+ 105 m²

Velkommen til vårt visningssenter i Tærudgata 1. Vi har faste visningstider torsdager kl. 16-18 og søndager kl. 14-16 (med unntak av helligdager). Der kan du se modell av prosjektet, kjøkken- og baderomsinnredning, standard parkett og baderomsfliser. Se obos.no/portalen. Velkommen!

Leilighet 7015 78 m² Leilighet 7014+ 119 m²

7. etasje – hus b

nærområdet

Boligplan 7 Hus B 1 : 200

N

Lillestrøm 1-roms

N

2-roms

Leilighet 5020 65 m²

Leilighet 5019 58 m²

B ro ga ta

Leilighet 5018+ 80 m²

3-roms

Leilighet 5021 30 m²

Leilighet 5016 58 m²

Leilighet 5015 49 m²

Leilighet 5014 77 m²

Leilighet 5025 70 m²

Leilighet 5017+ 101 m²

Leilighet 5022 59 m² Leilighet 5024 53 m²

jon stas tog m ø str Lille ell SATS Hot talen Por

mer kom Her ene bolig

a at eg n ba rn Je

Leilighet 5023 86 m²

Me sse ve ien

5. etasje – hus b

Nit elva

Boligplan 5 Hus B 1 : 200

lillestrøm: Trivelig

sykkelby, bra kafé- og restaurantliv og gode shoppingmuligheter.

Kollektivtransport: Umiddelbar nærhet til Flytoget, NSBs togtilbud, samt et bredt busstilbud. Friområde: Kort vei til Nebbursvollen friluftsbad og friområde. Like ved Romeriksåsene og Østmarka.

kontakt OBOS Nye Hjem v/ prosjektselger Anne Kari Sterten Tlf: 901 72 006 / 22 86 82 08 Nettside: obos.no/portalen E-post: prosjektsalg@obos.no anne.kari.sterten@obos.no

prosjektinformasjon Utbygger: Portalen Boliger AS, eies av OBOS Nye Hjem AS og Veidekke Eiendom AS Arkitekt: LPO Arkitekter AS Entrepenør: Veidekke Entreprenør AS Illustrasjoner: Nadia Frantsen, LPO Arkitekter og Blår

lyse rom: Boligene blir lettstelte og romslige, og de fleste vender mot syd.

Perspektiver og illustrasjoner er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen.

obosbl adet 71

NO_OBOS_09_2015_069-071.indd 71

11.11.15 14:48


bolig | østfold | fredrikstad

Lyst og lettvint nĂŚr Gamlebyen I Fredrikstad skal det bygges 57 attraktive boliger med store balkonger og gode lysforhold. Like ved ligger Gamlebyen, Glommastien og gode turmuligheter.

kontakt Prosjektselger Karianne Westby Jensen i OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad.

Mobil: 477 00 214

E-post: karianne.jensen@obos.no PĂĽ nett: www.obos.no/cheviot

72 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_072-073.indd 72

11.11.15 14:54


➺➺

Velkommen til Cheviot! Boligprosjektet henter navn fra Det Norske Cheviotspinderi som hadde virksomhet rett ved tomten. Fram til 1958 ble utallige meter sauegarn – fra rasen Cheviot – spunnet her, og nå forvandles det hele til et attraktivt boligområde. I Cheviot får du lyse og lettstelte boliger med god beliggenhet. I vinter legges de første 24 boligene ut for salg! Boligene

Det blir seks toroms på 48 kvadratmeter BRA og 18 treroms i størrelse 65-86 kvadratmeter BRA. Halvparten er endeleiligheter, og da får du flere vinduer og ekstra gode lysforhold. I tillegg kan du boltre deg på sørvestvendte balkonger som er fra hele 24 til 32 kvadratmeter. Det gir god plass til late dager og hyggelige stunder i sola. Gjennomgående får boligene høy standard, blant annet med et romslig kjøkken fra Sigdal Herregård. Det blir trestavs eikeparkett, balansert ventilasjon, vannbåren gulvvarme og takhøyde på 250 cm. Både bad og entré blir flislagt og har varmekabler. Om ønskelig kan du gjøre en rekke tilvalg, for eksempel når det gjelder parkett, kjøkkenfronter, baderomsfliser, armatur og veggfarger. Det lønner seg å være tidlig ute hvis du ønsker endringer fra standardsortimentet. Parkering og nærområde

Det blir felles parkeringskjeller, og til hver leilighet følger det med én p-plass og mulighet til å kjøpe en ekstra plass. Heisen går rett opp til leilighetsplanet ditt. Utenfor skal det opparbeides et grønt og frodig fellesområde som knyttes sammen med eksisterende stier. Det er 200 meter til Glommastien, og i nærheten har du også golfbane, barnehage, barne- og ungdomsskole, buss og byfergen. Priser og salgsstart

snart ute for salg: Det blir store, sørvestvendte balkonger i Cheviot. Bygget til venstre har 24 leiligheter som legges ut for salg i vinter.

Priser og prospekt vil være tilgjengelig på hjemmesiden og fra prosjektselger når det nærmer seg salgsstart. Salget starter i midten av januar eller senest februar, og mer info kommer på obos.no/ cheviot og nyhetsbrevet fra OBOS. Du kan melde deg på gjennom obos.no/nyhetsbrev.

obosbl adet 73

NO_OBOS_09_2015_072-073.indd 73

11.11.15 14:54


bolig | østfold | kråkerøy

praktisk funkis: Det er landlig og idyllisk, men samtidig kort vei til sentrum. Bruk det som hjemmet ditt eller som feriebolig – valget er fritt!

74 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_074-075.indd 74

11.11.15 14:55


salgsstart

10. desember

Hus ved sjøen Nyt hverdagen ved sjøen – bare fem kilometer fra gågata i Fredrikstad. Fjerde byggetrinn legges ut for salg nå.

➺ ➺LANGØYA PÅ KRÅKERØY er et populært boligområde. Det er landlig og idyllisk, men

samtidig kort vei til sentrum. Regionen er kjent for mye godvær, og naturen innbyr til rusleturer, bading og båtliv. Her har OBOS sikret seg en tomt helt ned mot Vesterelva, og det skal bygges 42 praktiske boliger i moderne funkisstil. Prosjektet heter Vestre Langøyåsen, og nå er de siste boligene lagt ut for salg. Bruk det som hjemmet ditt eller som feriebolig – valget er fritt!

salgsstart Infomøte om fjerde byggetrinn 3. des. kl. 18 i Nygaardsgaten 28, Fredrikstad. Fortrinnsrett må meldes innen 10. des. kl. 12.

MANGE TILBUD

kontakt OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad v/André Søland

TO-TRE TERRASSER

Fjerde byggetrinn består av 11 boliger på 71102 kvadratmeter BRA, og det blir store uteplasser som vender mot sør og vest. Fasadene består av panel og tegl, og boligene får utvendig sportsbod og parkeringsplass. Kjøkkeninnredning leveres av Sigdal. Boligene er arealeffektive og går over to plan. Det blir stue med åpen kjøkkenløsning, bod, bad og to-tre soverom. I tillegg får noen av boligene vaskerom og et ekstra toalett. I andre etasje er det utgang til terrasse, og åtte av

husene har også takterrasse. Mer info om boligene får du ved å kontakte prosjektselger eller sjekke nettsiden. Der er prospekt og full oversikt over priser og de ulike planløsningene.

Mobil: 952 77 103 E-post: andre.soland@obos.no

På nett: obos.no/vestre-langoyasen

Området på Langøya er svært barnevennlig, og det er barnehager, barneskole og ungdomsskole i nærheten. 200 meter fra boligene er bussholdeplassen, og syklister kan glede seg over en sammenhengende sykkelvei til sentrum. Langs veien ligger Værste-området med Høgskolen i Østfold og Fredrikstad stadion. Der er det også lege- og tannlegetilbud, frisør, matbutikk og treningssenter. I sentrum er det et allsidig tilbud av restauranter, barer, kafeer, idrettstilbud og kulturscener, så det er bare å velge byliv når du måtte ønske. Og toget til Oslo tar kun én time og ti minutter. I hverdagen våkner du til rolige omgivelser med sjøen som nabo.

obosbl adet 75

NO_OBOS_09_2015_074-075.indd 75

11.11.15 14:55


bolig | oslo | kværnerbyen

Siste trinn i Kværnerbakken

salgsmøte Tirsdag 19. januar kl. 18.00 i Fyrhuset i Kværnerbyen, Turbinveien 28. OBOS-medlemmer har fortrinnsrett. Meld deg på via obos.no/kvaernerbakken eller tlf. 22 86 59 90

kontakt Prosjektselger: Ellen Dammen og Benedicte Wien

Mobil: 975 98 855/ 476 08 089

E-post: ellen.dammen@obos.no benedicte.wien@obos.no

På nett: obos.no/kvaernerbakken

76 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_076-078.indd 76

11.11.15 15:13


salgsstart

19. januar

I Kværnerbyen bor du i et nytt og levende boligområde, bare fem minutter unna alt Oslo sentrum har å by på. Nå starter salget av de siste 47 leilighetene i Kværnerbakken. ➺➺

Det meste av det du trenger i hverdagen er nå på plass i Kværnerbyen. Her kan du kjøpe dagligvarer, gå til frisøren, trene på treningssenter, handle på apoteket, nyte en bedre middag på restaurant og kanskje få med deg en av de mange kulturbegivenhetene som arrangeres i nabolaget. Vil du litt lenger bort, kan du hoppe på 32-bussen. Den har holdeplass like ved boligene og tar deg til Oslo sentrum på fem minutter. Kværnerbyen er også et fint utgangspunkt for turer til fots og på sykkel, for eksempel langs Alnaelva og Svartdalen. SLIK BLIR LEILIGHETENE

Kværnerbakken ligger mellom Ekeberg og Vålerenga, i lia opp mot Konows gate. Nå starter salget av det tredje og siste bygget i dette borettslaget – hus A. Du kan velge mellom 47 leiligheter, alt fra toroms til fireroms. To av dem får separat utleiedel. Størrelsene varierer fra 46,5 til 138 kvadratmeter. Alle leilighetene får egen balkong, markterrasse og/eller takterrasse, de fleste vendt mot sørvest. Enkelte leiligheter får store, private takterrasser, og alle beboerne i bygget har tilgang til én felles takterrasse. I kjelleren blir det felles garasjeanlegg med sykkelparkering og heis opp til hver etasje. Standarden er gjennomgående god, med takhøyde på cirka 2,5 meter, lyse vegger, parkettgulv, flislagt bad og hvitt kjøkken med glatte skapfronter. Er du tidlig ute med å kjøpe din bolig, får du mulighet til å velge mer selv, for eksempel hvilken type parkett, fliser, kjøkken eller dører du vil ha. NÅR KAN DU FLYTTE INN?

Grunnarbeidene for Kværnerbakken er tilnærmet ferdige. Vi begynner å bygge når et tilstrekkelig antall boliger er solgt, og planlegger for at boligene i hus A skal stå ferdige våren 2018.

obosbl adet 77

NO_OBOS_09_2015_076-078.indd 77

11.11.15 15:13


bolig | oslo | kværnerbyen bredt utvalg:

Du kan velge mellom 47 leiligheter i hus A, alt fra toroms til fireroms.

ut på tur: Kværnerbyen er et fint utgangspunkt for turer til fots og på sykkel, for eksempel langs Alnaelva og Svartdalen.

FINANSIERING

Byggingen finansieres ved at utbyggeren skaffet et lån på inntil 60 prosent av kjøpesummen (andel fellesgjeld). De resterende 40 prosent av kjøpesummen utgjør egenkapital (innskudd) som finansieres av den enkelte. OBOS-banken tilbyr et skreddersydd lån til kjøp av ny bolig fra OBOS eller Block Watne. Med OBOS Nyboliglån kan du låne inntil 85 prosent av kjøpesummen, få nedbetalingstid på opptil 30 år og mellomfinansiering til samme lave rente som på selve boliglånet. MÅNEDLIGE BOKOSTNADER

Hver andelseier må betale en månedlig andel av borettslagets felleskostnader. Felleskostnadene består av kapitalkostnader (renter og avdrag på andel fellesgjeld) og driftskostnader (blant annet offentlige avgifter, grunnpakke for kabel-TV og Internett, renhold av fellesarealer og snømåking). Utgifter til strøm, varmt vann, oppvarming og garasjeplass kommer i tillegg, og faktureres den enkelte etter målt forbruk. KJØP TRYGT MED OBOS

Boligene blir organisert som et OBOS-tilknyttet borettslag, med OBOS som forretningsfører. Du eier din egen leilighet og kan omsette denne, med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer. Samtidig er du sikret at fellesinteressene blir ivaretatt gjennom et godt opplegg for forvaltning, drift og vedlikehold. I et OBOS-tilknyttet borettslag er du ikke ansvarlig for naboens felleskostnader. PROSPEKT OG PRISLISTE

På obos.no/kvaernerbakken kan du fra begynnelsen av januar se plantegninger, priser og detaljer om hver enkelt bolig. Prospekt og prisliste kan også fås ved henvendelse til prosjektselger Ellen Dammen eller Benedicte Wien.

praktisk: I nabolaget finner du blant annet barnehage, dagligvare og treningssenter

78 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_076-078.indd 78

11.11.15 15:13


bolig | visningshelg 1

2

Visningshelg

Lørdag 16. og søndag 17. januar

Velkommen til visning! Hold av helgen 16. og 17. januar! Da kan du gå på visning i alle OBOS’ nye boligprosjekter over hele landet. Velkommen til OBOS visningshelg! Se obos.no for visningstider. 1 5 grader øst: Nå med boligbytte. 2 Vestre langøyåsen: Hus ved havet, på Kråkerøy. 3 kværnerbakken: Siste salgstrinn kommer! 4 dockside: Bynært ved brygga på Kaldnes.

3

4

obosbl adet 79

NO_OBOS_09_2015_079.indd 79

11.11.15 15:00


bolig | oslo | oppsal

suksessen fortsetter Salgssuksessen på Oppsal senter fortsetter – nå legger vi 39 nye boliger ut for salg i dette prosjektet som har alt: komfortable boliger med sentral beliggenhet i et flott bomiljø.

80 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_080-083.indd 80

11.11.15 14:44


populært: Våre boliger på Oppsal senter har blitt et populært tilskudd til alle som vil bo i dette fine boligområdet – og i noe helt nytt.

salgsmøte

26. januar

➺➺

Drømmer du om å bo i en ny, moderne og funksjonell leilighet der du bor nært både butikken, t-banen og marka? De nye boligene på Oppsal senter i Østensjø bydel blir en unik mulighet til å oppfylle den drømmen. De 200 planlagte boligene vil ligge over og ved siden av det nye Oppsal senter. Der vil det også komme en stor matvareforretning, i tillegg til at det er planer om frisør, apotek, bakeri-utsalg, blomsterbutikk, restaurant, helsetjenester og andre servicetjenester. I dette området bor du nært både marka, byen og alle servicetilbud. De til sammen åtte byggene blir på fra tre til åtte etasjer, og vil ligge rundt et skjermet uterom, rett ved Oppsal T-banestasjon. Her blir det godt å bo! VARIERTE BOLIGER - NOE FOR ETHVERT BEHOV

De 54 boligene i hus A og B ble lagt ut for salg i oktober, og svært mange av boligene ble revet vekk. I dette salgstrinnet er det hus E og F som legges ut med til sammen 39 boliger i ulike størrelser og for ulike behov. Du kan velge mellom 2-, 3-, 4- og 5-romsleiligheter samt seks romslige rekkehus. Leilighetsfordelingen er slik: • • • • •

5 toromsleiligheter, 4 på 62 kvm og 1 på 53 kvm 18 treromsleiligheter på fra 62 til 81 kvm 8 fireromsleiligheter på fra 81 til 97 kvm 2 femromsleiligheter på 104 kvm 6 rekkehus på 118 kvm over to plan

Alle leilighetene er gjennomgående og mange av 2- og 3-romsleilighetene er større enn det som ofte er tilfelle i nye boligprosjekter. Blant både 2-, 3- og 4-romsleilighetene er det flere med atskilt kjøkken, og alle 4-romsleilighetene har separat gjestetoalett. Alle leilighetene i hus E og F ligger vendt mot sørvest, og leveres med enten balkong eller terrasse. Balkongrekkverk i 2. til 4. etasje leveres i opalt glass for å hindre innsyn, mens i etasjene over leveres fronten av balkongrekkverket i klart glass for å ivareta utsikten. Alle kjøkken vil få en moderne innredning, badene vil være flislagt og det blir lys eikeparkett på gulvene. I dette prosjektet finner du komfortable boliger med gjennomtenkte løsninger, bygget med god kvalitet og moderne standard. Særlig de seks rekkehusleilighetene er godt egnet for barnefamilier!

obosbl adet 81

NO_OBOS_09_2015_080-083.indd 81

11.11.15 14:44


bolig | oslo | oppsal

I dette området bor du nært både marka, byen og alle servicetilbud.

alle ne

HØY BOKVALITET I POPULÆRT OMRÅDE

Prosjektet bygges etter krav som sikrer deg gode tekniske, miljømessige og økonomiske løsninger som du vil ha glede av så lenge du bor her. Alle leilighetene vil bli varmet opp ved hjelp av fjernvarme, og den moderne standarden gjør at du får en komfortabel, energivennlig bolig. For den som også vil nyte livet i nabolaget utenfor boligen, vil det bli opparbeidet et avskjermet og grønt felles uterom. Et fint torg mellom senteret og det ene huset vil gi enda flere møteplasser for menneskene som bor her. Og dem blir det stadig flere av: det er ikke for ingenting at Østensjø bydel er i ferd med å bli en av Oslos mest populære steder å bo. I dette bomiljøet er det lett å finne seg til rette! FINANSIERING

Boligene på Oppsal senter vil bli organisert som et borettslag med OBOS som forretningsfører. Byggingen av boligene finansieres ved at utbygger skaffer et lån på inntil 50 prosent av kjøpesummen som senere utgjør boligens fellesgjeld. Resten av

kjøpesummen er egenkapital som finansieres av hver enkelt kjøper. 10 prosent av kjøpesummen betales inn ved kontraktsinngåelse, mens resten betales når boligen overtas. OBOS har også en ordning som gir deg anledning til å nedbetale din andel av fellesgjelden raskere enn den normale nedbetalingsplanen; en såkalt individuell nedbetaling. VISNING OG SALGSMØTE

Prosjektet Oppsal senter har byggestart i starten av 2016, og hele anlegget er planlagt ferdigstilt sommeren 2018. Det vil bli avholdt salgsmøte for boligene i hus E og F på et eget salgsmøte på Hammersborg torg 26. januar kl. 18. Det vil selvsagt bli forkjøpsrett for OBOS-medlemmer. I forkant kan prospekt og prisliste lastes ned fra obos.no/oppsalsenter. OBOS åpnet i oktober et visningssenter/salgskontor for prosjektet i Haakon Tveters vei 88. Her kan du få mer informasjon og snakke med prosjektselger Ellen Dammen i OBOS. Hun kan også nås på tlf 975 988 55 og e-post ellen. dammen@obos.no.

82 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_080-083.indd 82

11.11.15 14:45


SeNtrAlt: Nært butikker, kollektivtrafikk og i et trivelig lokalsamfunn. Dette skaper et bomiljø vi tror mange vil trives i.

SAlgSMØTE Det vil bli avholdt salgsmøte på Hammersborg torg 26. januar kl. 18. Påmelding i forkant av salgsmøte til medlemsservice@obos.no eller tlf 22 86 59 90 innen dato og klokkeslett.

ViSNiNg N

4-ROMS, 81 KVM BRA

Besøk vårt visningssenter/salgskontor på Oppsal. Adresse: Haakon Tveters vei 88 (gamle postbygget).

NÆRoMRÅDET m2

2,5 m2

Østensjøveien

5,7 m2 90x90

Bod

30,5 m2

3 m2

SALGSTEGNING

r me om LOKALISERINGSFIGUR ien ve r k ne e Østmark H lige o b Østbyfa

re t

Stue / Kjøkken

TITTEL

A

B C

D

Ulsrudv eien

F

Sov

E Kringkollen

7,5 m2

H

ULSRUD i

Bad

OPPSAL SENTER OPPSAL

N

7,5 m2

PROSJEKT

ral Ru ges ve

Entre´

en

11,5 m2

O ppsalvei

Sov

N

ne

7

WC

rs vei. n Tvete Haako

Sov

Ge

BYGG/LEILIGHETSNUMMER

Leilighet E4026 Hus E, 4.etasje

Balkong 10 m2

Kollektivtransport: STØRRELSE ANTALL ROM T-banen tar deg fra Oppsal til 81 m2 BRA: sentrum på 20 minutter.4-roms Fra neste 77 m2 P-ROM: år vil den ha åtte avganger i timen. MÅLESTOKK

0

1

2

3

4

5m

© Kartagena / Statens kart

DATO

1:100 (A4) 03.11.2015 Butikker: Senteret er planlagt med en stor ENTREPRENØR ARKITEKT TILTAKSHAVER matvareforretning, frisør, apotek, bakeriutsalg, blomsterbutikk, restaurant og helsetjenester.

Barnehage og skole: Det er barnehager og skole rett i nærheten. Friområde: Oppsal ligger rett ved Østmarka, et av Oslo mest populære friluftsområder gjennom alle årstider.

KoNTAKT OBOS Nye Hjem ved prosjektselger Ellen Dammen / Benedicte Wien Tlf: 975 98 855 / 476 08 089 Nettside: obos.no/oppsalsenter E-post: ellen.dammen@obos.no benedicte.wien@obos.no

PRoSJEKTiNFoRMASJoN ANDre SAlGStrINN: Hus A og B er allerede lagt ut for

salg. Nå er det hus E og F som blir lagt ut på nytt salgsmøte i januar. Medlemmer har selvsagt forkjøpsrett.

Utbygger: OBOS Nye Hjem AS Arkitekt: Arkitektskap AS Entrepenør: Veidekke Entreprenør AS Illustrasjoner: Blår

OBOsBl aDET 83

NO_OBOS_09_2015_080-083.indd 83

11.11.15 14:45


bolig | vestfold | tønsberg

salgsstart

13. januar

Bo bynært ved brygga I januar starter salget av 45 nye selveierleiligheter på Kaldnes Brygge i Tønsberg. Velkommen til det gode småbyliv! ➺➺

Kaldnes Brygge er den nye bydelen hvor du bor sentralt og har gangavstand til alt, men samtidig er litt tilbaketrukket fra byens hverdagsliv. Her kan du nyte friheten ved å bo sentrumsnært i en bolig tilpasset deg som ønsker å leve aktivt og impulsivt – tett på sjøen, kaféer og kulturtilbud. Boligprosjektet heter Dockside og består av tre bygg. I januar er det bygg C – det siste bygget – som legges ut for salg. Dockside er et samarbeidsprosjekt mellom Selvaag Bolig og OBOS, og som OBOS-medlem har du forkjøpsrett! Boligene

Bygg C er på fem boligetasjer pluss underetasje med parkering, boder og næringslokale. Bygget har i hovedsak leiligheter på ett eller tre rom, og størrelsene varierer fra 25 til 65 kvm. Mange av de mindre boligene har sovealkove. Leilighetene bygges i en gjennomgående god standard, med flislagt bad, parkettgulv og kjøkkeninnredning med integrerte hvitevarer. Alle får terrasse eller balkong, og de største leilighetene er gjennomgående med balkong på to sider. Da får du sørvestvendt utsikt mot fellesområdet, mens den andre balkongen vender mot sjø, kanal og sentrum. Leilighetene bygges i energiklasse C. Det blir vannbåren gulvvarme, og boligene varmes opp ved hjelp av fjernvarme. Om ønskelig kan du leie parkeringsplass i kjelleranlegg med heis opp til leilighetsplanet. Interiørvalg

Det lønner seg å være tidlig ute. Da kan du kostnadsfritt velge mellom tre ulike interiørkonsepter tilpasset dine ønsker og smak. Konseptene innebærer valgmuligheter for baderomsinnredning, parkett, kjøkkeninnredning, gulvfliser og veggfliser.

Nærområdet

De tre byggene i Dockside får et felles gårdsrom som blir pent opparbeidet med beplantning og lekeplass. Samtidig har du grøntområder på Kaldnes Brygge som er offentlig tilgjengelig for alle. Parken ved gangbroen inneholder blant annet klatrestativer og forskjellige lekeapparater. Bryggeområdet passer godt til en kveldstur, og der er det også mulig å fiske eller ta seg en dukkert. Som en del av den videre utbyggingen av Kaldnes Brygge vil det bli etablert nye flotte grøntområder, bryggevandringer, park med sandstrand og bryggeanlegg med båtplasser for salg. Velkommen til Dockside!

84 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_084-085.indd 84

11.11.15 10:57


grønt og sentralt: De tre byggene i Dockside får et felles gårdsrom som blir pent opparbeidet med beplantning og lekeplass. Bygg C ligger i midten.

salgsmøte Onsdag 13. januar kl. 18.00 hos OBOS i Storgaten 20, Tønsberg. Påmelding til medlemsservice@obos. no, tlf. 22 86 59 90 eller via obos.no/dockside.

kontakt OBOS Nye Hjem AS står for boligsalget og prosjektselger er Tor André Vedvik.

tidlig ute:

Da kan du kostnadsfritt velge mellom tre ulike interiørkonsepter tilpasset dine ønsker og smak.

Mobil: 97 95 95 57

E-post: tor.andre.vedvik@obos.no

På nett: www.obos.no/dockside

obosbl adet 85

NO_OBOS_09_2015_084-085.indd 85

11.11.15 10:57


bolig | stavanger | 5° øst

GBOLI E BYTT

Bytt bolig med OBOS Hvis du velger en ny leilighet i boligprosjektet 5°Øst, kjøper vi din gamle bolig til en pris begge parter er fornøyd med. ➺ ➺Boligprosjektet 5° Øst består av lyse, moderne leiligheter som det er lett å trives i. Her

får du gjennomtenkte romløsninger, godt inneklima og luftige balkonger. Nå har vi innført en ordning med boligbytte på disse flotte boligene. Boligene ligger i en bydel som lever og vokser. Den blir stadig mer sentral og trekker hele tiden til seg flere folk – og dét er det en grunn til. Alt i gangavstand

kontakt Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen

Mobil: 992 58 240

kvadratmeter, og prisene går fra 2 940 000 til 7 450 000 kroner. Boligbytte

Ordningen med boligbytte innebærer at OBOS kjøper din gamle bolig til markedsverdi når du kjøper ny bolig fra oss. Dermed kan du kjøpe bolig og samtidig være helt sikker på at din gamle blir solgt, og hvor mye du får for den. – Boligbytte er trygt, forutsigbart og en unik mulighet når du skal kjøpe ny bolig. Bedre mulighet enn dette skal du lete lenge etter, sier Tone Ulvik Johnsen, prosjektselger i OBOS Nye Hjem Rogaland.

Stavanger øst er blitt et flott urbant miljø i utE-post: kanten av sentrum. Her har du gåavstand til alt tone.ulvik.johnsen@obos.no du trenger av service, butikker og restauranter, men også rekreasjonsområder og badestrender På nett: ligger like i nærheten. obos.no/5grader Mange av boligene står allerede klare, og du Trygghet kan flytte rett inn, samtidig som du er garanBoligbytte er et godt tilbud til deg som ønsker forutsigbarhet. I dagens svingende boligmartert å få solgt din gamle bolig til avtalt pris. Hele sameiet skal stå ferdig innflyttingsklart i løpet av andre kvartal ked knytter det seg ofte bekymringer til hvordan du kommer ut av 2016. Flere har allerede gjort avtale med OBOS om boligbytte. salgsprosessen. Ordningen med boligbytte gir deg forutsigbarhet når du skal selge din bolig. Du kan derfor trygt ta avgjørelsen om å 5° Øst skaffe deg din drømmeleilighet i 5° Øst. Boligene i 5° Øst er organisert som et sameie, og ligger rundt et Velger du boligbytte, avtales prisen på din bruktbolig i god tid rolig tun. I første etasje vil det blant annet være matbutikk, re- før du signerer på kjøp av ny bolig. Dette gir deg mulighet til å staurant, frisør, bakeri og apotek. Ostehuset Øst ligger like over planlegge din økonomi, og både du og banken din vet hvor mye du veien. Størrelsen på ledige leiligheter varierer fra 50 til 130 får for boligen din ved å selge den til OBOS.

86 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_086-087.indd 86

11.11.15 10:53


nærhet: Her har du alt du trenger av service, butikker og restauranter, men også rekreasjonsområder og badestrender ligger like i nærheten.

fordeler med boligbytte

slik foregår boligbytte

• Reserver din drømmebolig i 5˚ Øst. • Prosjektselgeren gir deg et søknadskjema hvor du fyller ut faktaopplysninger om din gamle bolig, lån og egenkapital. • Megler gjør en prisvurdering av din bolig. • Aksepterer OBOS boligen din, vil du få et tilbud om boligbytte. Du får rimelig tid til å bestemme deg. • Takker du ja til tilbudet, avtales tidspunkt for kontraktsmøte hvor begge kjøpekontraktene signeres. • Din gamle bolig må ha lavere verdi enn din nye OBOS-bolig, og må ligge i et aktuelt område.

• Med boligbytte får du

gangavstand: Boligene ligger i en bydel som lever og vokser. Stavanger øst er blitt et flott urbant miljø med gangavstand til alt du trenger.

avtalt pris for din gamle bolig. • Du kan bruke ventetiden frem til du skal flytte inn i din nye bolig til å glede deg i stedet for å bekymre deg over salg av din gamle bolig. • Hvis den nye boligen er ferdig, kan det ta kort tid fra du velger bolig til du kan flytte inn.

obosbl adet 87

NO_OBOS_09_2015_086-087.indd 87

11.11.15 10:53


bolig | rogaland

GBOLI E BYTT

Vi kjøper din gamle bolig Boligbytte innebærer at vi kan kjøpe din gamle bolig når du kjøper ny av OBOS eller Block Watne i Rogaland. Dermed får du garantert solgt til markedspris. Her kan du bruke boligbytte:

5° Øst:

Lyse og moderne leiligheter i et flott og urbant miljø i Stavager sentrum - øst. Her kan du flytte rett inn. www.obos.no/5grader

Buggelandsskogen – Sandnes:

Rekkehus inntil skogkanten. To etasjer og tre soverom. Opparbeidede fellesarealer, egen hage og fantastisk utsikt! www.blockwatne.no/buggelandskogen

Torvald Tus veg – Bryne:

Store eneboliger og rekkehus like utenfor Bryne sentrum. Kort avstand til barnehage, skole og idrettsanlegg. www.blockwatne.no/torvaldtusveg

Skadberg – Sola:

Tomannsboliger over tre etasjer med tre eller fire soverom. Kun fem min. til Forus. Fjernvarme, carport og inntrukne balkonger. www.blockwatne.no/skadbergtomanns

Kvibakken – Nærbø:

Store eneboliger med garasje, og 3-roms leiligheter i barnevennlig område. I nærheten av Nærbø sentrum. www.blockwatne.no/kvibakken

Brattlandsplassen – Varhaug:

I grønne omgivelser og i åpent landskap finner du 2-, 3- og 4-roms leiligheter med fantastisk utsikt! Nær skole og barnehage. www.blockwatne.no/bratlandsmarka

Flere prosjekter med boligbytte: obos.no/boligbytte

88 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_088.indd 88

11.11.15 15:10


bolig | Midt-norge | stjørdal

Nytt trinn på trappene

Familieboliger i Husbyåsen stjørdal Vil du bo i et trygt og godt nabolag i en av Stjørdals mest populære områder? I Husbyåsen er det god plass til hele familien.

Husbyåsen Trend bygges av OBOS og Primahus Bolig og består av 20 store familieboliger. Salget av de 14 første er godt i gang, men det er fortsatt mulig å sikre seg en av disse. Snart kommer også siste trinn med seks nye eneboliger i kjede. OBOS-medlemmer har fortrinnsrett ved salgsstart og kan velge bolig først. Salgsstart annonseres på obos.no/husbyaasen, samt i OBOS’ nyhetsbrev. Alle boligene går over to etasjer, og du kan velge mellom to størrelser – 129 og 146 kvm. Alle får egen sportsbod samt carport med stor terrasse på toppen. Eneboligene på 129 kvm har tre soverom, bod og bad i første etasje, i tillegg til mulighet for stue eller ekstra soverom. I andre etasje er det bad, stue og kjøkken med åpen, soneinndelt løsning.

Husebyåsen trend: Idyllisk plassert i Hulderveien, med effektive, romslige og tidløse planløsninger – en drømmebolig tilpasset en aktiv hverdag.

Eneboligene på 146 kvm har fire soverom, to bad, bod og eget vaskerom. Det er lys og åpen soneinndeling mellom stue, spisestue og kjøkken. Les mer på: obos.no/husbyaasen

obosbl adet 89

NO_OBOS_09_2015_088.indd 89

11.11.15 10:55


bolig | vestfold | tønsberg

salgsstart

16. januar

Lettstelt i Tønsberg vestfold Nye, lettstelte eneboliger på én flate er til salgs på Kongstunet på Sem i Tønsberg kommune. Grønne, rolige Kongstunet ligger bare ti minutter unna Tønsberg sentrum. Boligene ligger i en blindvei med gangavstand i miljøgate til alle sentrumsfunksjoner Sem har å by på. Kongstunet består av en rekke ulike boliger – og byr slik på et godt og variert bomiljø med flotte, grønne fellesareal. Her ligger alt til rette for gode naboskap!

Boligene over ett plan ligger i kjede med en romslig carport imellom. Arealet er 77 kvm BRA som rommer bad, to soverom og stue/ kjøkken med utgang til ferdig anlagt hage fra to sider. Morgensolen finner du på kjøkkensiden, mens kveldssolen holder ut lenge på stuesiden. Salgsstart: Lørdag 16. januar kl. 12.00 i visningshuset på Kongstunet, Halvdan Kvitbeins vei, 3170 Sem. Les mer på: blockwatne.no/kongstunet

boligene: Kongstunet består av en rekke ulike boliger – og byr slik på et godt og variert bomiljø med flotte, grønne fellesareal.

Fortrinnsrett for OBOS-medlemmer: Salgsstarter annonseres på blockwatne.no, der man også melder ønske om å benytte fortrinnsretten. Les mer på www.blockwatne.no/fortrinnsrett.

90 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_090-091.indd 90

11.11.15 10:56


bolig | buskerud | drammen

salgsstart

14. januar

Siste sjanse på Kniveåsen buskerud Kniveåsens beliggenhet nær Drammensfjorden gjør dette til et attraktivt boområde. Nærområdet har utallige kvaliteter som beboerne vet å sette pris på. Her har Block Watne bygget eneboliger gjennom flere år, og Kniveåsen har utviklet seg til et svært trivelig boligområde.

Nå legges de fire siste eneboligene, fordelt på to hustyper, ut for salg. Husene ligger perfekt til inn mot friareal. Størrelse 152 og 165 kvm BRA, med carport og stor terrasse. Felles for begge hustypene er store stuer med åpen kjøkkenløsning, fire soverom og to bad/wc. Her får du mye sol og god utsikt. Åskollen sentrum ligger ca. 1,5 km unna, med to nærbutikker, post, idrettshall og kunstgressbane. Salgsstart: Torsdag 14. januar kl. 13.00 i Bjørnstjerne Bjørnsons gate 110, Drammen. hustype – dalen

Les mer på: blockwatne.no/kniveaasen

hustype – AAsen

for mer informasjon om prosjektene:

Kongstunet – kontakt prosjektselger Pernille Strøm, tlf 905 19 940. Kniveåsen – kontakt prosjektselger Hakon Brandt, tlf 915 53 950.

obosbl adet 91

NO_OBOS_09_2015_090-091.indd 91

11.11.15 10:56


nye boligprosjekter for salg

Nye boliger for salg OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og Akershus og i regionene Stor-Bergen, Midt-Norge, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på obos.no/nybolig.

Lån til nye boligprosjekter Trenger du lån til å kjøpe ny OBOSbolig? OBOS-banken gir deg ekstra god rente på lån til OBOS' og Block Watnes boligprosjekter. Du kan låne inntil 85 prosent av kjøpesummen, og renten er den samme uavhengig av lånebeløp. Lånet kan nedbetales over 30 år. Ti prosent av totalprisen betales vanligvis ved kontraktsinngåelse. Trenger du lån til denne innbetalingen hjelper OBOS-banken deg med et prosjektlån til gunstig rente. Les mer på obos.no/nyboliglan

oslo/akershus

oppsal

munkelia

lillestrøm

oppsal senter 200 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting i 2018.

solveggen 75 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2017.

portalen 144 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 3. og 4. kvartal 2017

SALG VED: OBOS Nye Hjem AS. Prosjektselger Ellen Dammen, mob. 975 98 855 og Benedicte Wien, mob. 476 08 089 www.obos.no/oppsalsenter

SALG VED: OBOS Nye Hjem AS. Prosjektselger Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/solveggen

SALG VED: Portalen Bolig AS. Prosjektselger Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/portalen

løren

kværnerbyen

kværnerbyen

gartnerkvartalet hus 2 73 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra slutten av 2018.

kværnerlia hus a, b og c 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2017.

kværnerbakken hus A, b og c 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2018.

Salg ved: Lørenvangen Utvikling AS. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/gartnerkvartalet

Salg ved: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvaernerlia

Salg ved: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvaernerbakken

92 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_092_097.indd 92

11.11.15 15:11


kværnerbyen

ensjø

ensjø

kværnerbyen terrasse hus a, b, c, d 189 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. juni 2016.

stålverkskroken 66 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016.

Verkshagen 66 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2016

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvarnerbyenterrasse

Salg ved: Gladengveien DA. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/stalverkskroken

Salg ved: Gladengveien DA. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/verkshagen

lørenskog

løren

hundsund

Thurmannskogen, bygg a, b, c, d og E: 156 selveierleiligheter, planlagt innflytting 1. kvartal 2017.

gartnerløkka hus 1, 2, 3, 4 og 5 243 leiligheter. Planlagt innflytting fra april 2016.

Tun 7 152 leiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016.

Salg ved: Nordliveien Utbygging AS. Prosjektselger Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/thurmannskogen

Salg ved: Lørenvangen Utvikling AS. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/gartnerlokka

1367 hundsund: 24 leiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2016 – kun 1 igjen. Salg ved: OBOS Fornebulandet, Heidi B. Meaas, mob. 938 95 730. www.obos.no/hundsund

midt-norge

storøya

trondheim ranheim

trondheim lade

Ternetunet: 131 leiligheter, planlagt innflytting 1. kvartal 2016. Vipetunet: 34 leiligheter, planlagt innfl. fra 2. kvartal 2018. Lomvi tun: 50 leiligheter, planlagt innflytting 1. kvartal 2017. Hegretunet: 44 leiligheter, planlagt innflytting 4. kvartal 2017. lerketunet: 30 leiligheter, planlagt innflytting 4. kvartal 2017. Salg ved: OBOS Fornebulandet, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.obos.no/storoya

ranheim amfi 105 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2017.

ladebyhagen 73 borettslagsleiligheter og 133 selveierleiligheter. 1 stk. innflyttingsklar borettslagsleilighet. 133 selveierleiligheter innflyttingsklare fra 4. kvartal 2016.

SALG VED: Meglerhuset Nylander, eiendomsmegler Mari Østgaard Buaas mob. 948 11 965. www.obos.no/ranheimamfi

Salg ved: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Jan-Erik Fjellseth, mob. 932 54 144. www.obos.no/ladebyhagen

obosbl adet 93

NO_OBOS_09_2015_092_097.indd 93

11.11.15 15:11


nye boligprosjekter for salg

TRONDHEIM være

trondheim tiller

stjørdal

væretrøtoppen 42 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

Tillerlandet 109 selveierboliger, leiligheter og rekkehus. Innflyttingsklare rekkehus. Leiligheter planlagt innflytting 2. kvartal 2016.

husbyåsen trend 20 selveide eneboliger i kjede og tomannsboliger. Planlagt innfytting fra 3. kvartal 2016

SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling, eiendomsmegler Rune Selven mpb. 957 37 861. www.obos.no/varetrotoppen

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422. www.obos.no/tillerlandet

SALG VED: Primahus Bolig, Joar Winther, mob. 913 11 919. www.obos.no/husbyaasen

vestfold

stjørdal

trondheim horneberg

tønsberg kaldnes

blåklokkesvingen i fosslia 26 selveierboliger. Leiligheter ferdigstilles i januar 2016.

Hornebergtunet 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda. Innflyttingsklare leiligheter.

dockside trinn 1, 2 og 3 116 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter i trinn 1.

SALG VED: Primahus Bolig, Joar Winther, mob. 913 11 919. www.obos.no/blaklokkesvingen

SALG VED: Meglerhuset Nylander, eiendomsmegler Lars Kristian Hagen mob. 452 75 958. www.obos.no/hornebergtunet

Salg ved: Kaldnes Boligutvikling AS. Prosjektselger Tor André Vedvik. mob. 979 59 557. www.obos.no/dockside

østfold

rogaland

fredrikstad kråkerøy

fredrikstad – gamlebyen

stavanger kleivane

Vestre langøyåsen 42 eneboliger i sameie. Planlagt innfytting fra 1. kvartal 2016.

cheviot 57 leiligheter i borettslag. Kommer for salg 1. kvartal 2016.

Følhusbakken 25 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 2. kvartal 2016.

Salg ved: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler André Søland, mob. 952 77 103. www.obos.no/vestre-langoyasen

Salg ved: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Karianne Westby Jensen mob. 477 00 214. www.obos.no/cheviot

Salg ved: OBOS Rogaland. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240. www.obos.no/folhusbakken

94 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_092_097.indd 94

11.11.15 15:12


BOLIG E BYTT

innlandet

Stavanger tastarustå

Stavanger haugesundsgata

brumunddal

Kvartalet 235 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

50 ØST TRINN 1, 2 og 3 124 selveierleiligheter. Innflytting fra 2. kvartal 2015.

elvegata 40 borettslagsleiligheter med planlagt innflytting fra første halvår 2017.

Salg ved: OBOS Eiendomsmeglere Rogaland Katrine Hodne Håland, mob 924 61 819 Christian Hauge, mob 936 53 151. www.obos.no/tastarusta

Salg ved: OBOS Rogaland. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240. www.obos.no/5grader

Salg ved: OBOS eiendomsmeglere Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/elvegata

stor-bergen

hamar martodden

lund/voll

Bergen kronstad

strandvegen trinn 3 og 4 33 leiligheter med planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016.

linåkeren 27 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 1. halvår 2016.

Kronstadparken trinn 2 og 3 220 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016.

Salg ved: OBOS eiendomsmeglere Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/strandvegen

Salg ved: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/linakeren

Salg ved: DnB Eiendom AS, Thor-Kristian Johannessen, mob. 916 88 655. www.obos.no/kronstadparken

bergen askøy

bergen straume

bergen straume

florvågvegen 36 18 selveierleiligheter. Innflyttningsklare leiligheter.

Straumsfjellet Panorama trinn 1, 2 & 3 209 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016.

Straumehagen 43 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2017

Salg ved: Olatunet Askøy AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715. Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/florvagvegen36

Salg ved: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948. www.obos.no/straumsfjellet

SALG VED: Straumehagen AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/straumehagen.

obosbl adet 95

NO_OBOS_09_2015_092_097.indd 95

11.11.15 15:12


nye boligprosjekter for salg

bergen sandsli

Bergen møllendal

bergen arna

Sandsliåsen trinn 1 og 2 103 selveierleiligheter. Planlagt innflytting våren 2016 og høsten 2017.

Møllestranden 69 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra januar 2016.

Arna Urban 85 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2017.

Salg ved: Sandsli Boligutvikling AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/sandsli

SALG VED: Møllestranden AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/mollestranden

SALG VED: Arna Urban Utvikling AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/arnaurban

SKAL DU KJØPE NY BOLIG?

Dette må du vite før du skal kjøpe bolig!

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTET For å kunne benytte medlemsansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt:

som velger bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt.

Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert.

Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt.

Du må være à jour med medlemskontingenten.

Særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag.

Ta med finansieringsbevis.

Bruk av ansiennitet på salgsmøtet, medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye boligen er ferdigstilt. De

Særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.

bergen os Solstrandvegen 36 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016. SALG VED: Solstrandveien AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/solstrandvegen

bergen os Os Sjøfront 40 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2016. SALG VED: Os Sjøfront AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/os-sjofront

96 obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_092_097.indd 96

11.11.15 15:12


På nett

Planlagte boligprosjekter

oslo og akerhus

Oppsal På Oppsal skal OBOS bygge 200 leiligheter og nytt senter. Salget har startet. Trinn 2 er utlyst i dette bladet. Kværnerbyen Kværnerbyen terrasse, Kværnerlia og Kværnerbakken ligger ute for salg. Det planlegges salgsstart for Kværnerbyen felt B1 i 1. kvartal 2016. Majorstuen I Middelthunsgate 15-17 skal OBOS og Veidekke bygge ca 350 leiligheter. Planlagt salgsstart 1. kvartal 2016. Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger. Gartnerløkka ligger ute for salg. Gartnerkvartalets salgstrinn 1 er utlyst i dette bladet. Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2017. Bogerud Bogerud torg planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart 2016. Lambertseter I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 130 leiligheter og forretninger. Planlagt salgsstart 2016. Rosenholm Ved Rosenholm stasjon kommer det nye boliger til salgs i løpet av 2016. Lørenskog I Thurmannskogen skal det bygges ca. 300 boliger. De fire første husene er lagt ut for salg. Lillestrøm I Portalen skal det bygges ca. 140 leiligheter. Salgstrinn 2 kommer i januar 2016. Røa Langs Aslakveien skal det bygges ca. 400 boliger. Planlagt salgsstart sommeren 2016. Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 120 leiligheter. Reguleringsforslag er til behandling i kommunen.

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Fornebu – Storøya Her skal det bygges totalt 460 boliger. Storøya rekkehus, Terne tun 1, 2 og 3, Lomvi Tun 1 og 2, Hegretun, Lerketunet og Vipetunet ligger ute for salg. Fornebu – Hundsund Her skal det bygges totalt 460 boliger. Tun 7 og 1367 Hundsund ligger ute for salg. Bondi i Asker Ved Søndre Bondi gård skal Pals Eiendom og OBOS bygge ca. 60 boliger. Planlagt salgsstart 2. kvartal 2016. midt-norge Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg.

Tiller På Tillerlandet bygges det eneboliger, rekkehus og leiligheter. Trinn 1, 2 og 3 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt. Stjørdal I Fosslia skal det bygges totalt 67 boliger. Blåklokkesvingen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt. Husbyåsen På Husbyåsen skal det bygges totalt 20 boliger. Trinn 3 er utlyst i dette bladet.

rogaland

Sandnes – Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Salgsstart høsten 2016.

stor-bergen Bjånes – Os Her skal det bygges totalt 1 500 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2016.

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Trinn 2 og 3 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt. Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart i 2017. Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2017. Sandsli Her planlegges 250 boliger.Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Vågedalen I Vågedalen jobber OBOS med planer om bygging av ca. 130 boliger. Antatt salgsstart sommeren 2016. innlandet

Ranheim På Ranheim Amfi skal det bygges 105 leiligheter fordelt på 4 blokker. Planlagt salgsstart for trinn 1 er 4. kvartal 2015.

Lund – Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 700-1000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS første prosjekt er Linåkeren. Prosjektet ligger ute for salg.

østfold

Kråkerøy På Vestre Langøyåsen skal det bygges 42 boliger.

Martodden – Strandvegen Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Fire trinn er lagt ut for salg.

Fredrikstad – Cheviot OBOS skal bygge 57 leiligheter ved Gamlebyen. Trinn 1 er omtalt i dette bladet.

Elvegata Vi planlegger å bygge 40 blokkleiligheter i Brumunddal sentrum.

vestfold

Skogro På Nøtterøy skal det bygges 59 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2016.

Tokstad Her planlegger OBOS å bygge cirka 20 leiligheter i blokk i nedre del av Bekkelaget, Ottestad. Planlagt salgsstart 1. kvartal 2016.

Kaldnes På Kaldnes brygge i Tønsberg skal det bygges ca 160 leiligheter. Dockside trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Trinn 3 er utlyst i dette bladet.

obosbl adet 97

NO_OBOS_09_2015_092_097.indd 97

11.11.15 15:12


AKTUELLE TJENESTER | ANNONSER 



Rørleggere  



 

 

OPPUSSING

Oppussing

VI GIR 10% RABATT Oppussing, maling?

GLASSMESTER

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

Vi kan stillaser!

Går du med tanken om å pusse opp!

Vi stiller med: Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og prosjektledelse. Tlf.: 47 41 30 00 www.nytthjem.net post@nytthjem.net





COMFORT STORO www.scaffon.no Grefsenveien 56, 0487 Oslo Ring 22 144 800 23 40 10 40 storo@comfort.no

Annonsering

Entreprenør

INTERIØR

Møbel- og interiørbutikk for barn

Vakt hele døgnet. Faste lave priser til leserne av OBOS-bladet!

Vårrydding?

Ring 815 GLASS Container til fastpris (815 45277)

www.ragnsells.no

Tlf. 67 15 00 88 • morten@abvk.no

Garasjeporer

Vi har levert glassarbeid med GARASJEPORTER høy faglig kvalitet siden 1980!

• Glassmester • Fasade aluminium/tre • Speil og interiør glass • Skreddersydde løsninger

Telefon: 62 94 10 37 e-post: mis@hsmedia.no

radontiltak as

Åpent:

Ring eller send mail for et uforpliktende tilbud.

08899

hjemme, lab as radon annonser i 4Radonmåling OBOS-bladet 4Rådgivning

10–20 hverdager og 9–18 lørdager

• Tørrfeiing • Vasking • Høytrykksspyling av vegger, søyler

butikk.ragnsells.no

www.obos.no 4Måleinstrumenter Kontakt HS media: opplæring 4Kurs /MARTE ISELIN SKARPNORD

rshus”

GarasjerenGjørinG

GLASS OG VINDU

INNEKLIMA

er?

ning.no

Glassmester

SNORRE SIGURDSSON 4 Utførelse Telefon: 92 40 29 17 av tiltak e-post: 4 ss@hsmedia.no Garanti og service

GLASSMESTER Besøk vår ”butikk” i butikken i Brobekkveien 104b på Alnabru! Salg av glass, speil, dusjløsninger, fester og beslag m.m. Utstilling av vinduer, dører og rekkverk i glass/stål. Hyggelige priser til OBOS medlemmer!

Ring 815 GLASS   Oslo Glass & Vindu 4 Produkter for tiltak Tlf.Tlf. 63 94 04 30 www.raynor.no  22 08 17 80 Holmen Senter, Vogellund 6, 1394 Nesbru www.osloglass.no   www.815glass.no Telefon 66 77 66 88 – www.muffet.no Tlf. 21 96 03 50 www.radonlab.no BADEROM

Rørleggere

Pusse opp badet?  Vi er totalentrepenør på baderom   

Din ekspert på

Baderom Rørlegger | Kundeservice | Erfaring

 



      10% rabatt  på møbler for lesere av OBOS-bladet 

Comfort Lambertseter AS



GARASJE

ADVOKAT

Containere

Advokatbistand Bistand til privatpersoner og næringsdrivende ifm. kontrakter, oppgjør ved kjøp og salg, seksjonering, tomtefeste og andre juridiske spørsmål knyttet til Kampanjekode eiendomshandel.

Container?

-30%

“Private Oslo/Akershus”

Ring oss på tlf 09700 www.norskgjenvinning.no

LILLESTRØM – OSLO - SØRUMSAND - EIDSVOLL

WWW.OKLANDCO.NO / TLF. 64 84 60 60

NO_OBOS_09_2015_098.indd 98

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

* Gjelder ikke allerede nedsatte varer

  Østensjøveien 16, 0661 Oslo • 22 97 42 97

- få gratis befaring!

VI GIR 10% RABATT



Raschs vei 40 | 23 16 89 50 lambertseter@comfort.as

Ring 815 00 004

Oppussing

COMFORT STORO Grefsenveien 56, 0487 Oslo 23 40 10 40 storo@comfort.no

Entreprenør

ADVOKATBISTAND

Testament, ektepakt, arveforskudd, arv, skatt og tvister Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250

Timepris kr. 1000,- + 25% mva mot normalt kr. 1350,- til kr.1600,+ 25% mva. Alexander Kiellands gate 2 B, 2000 Lillestrøm Nedre Vollgate 8, 0158 Oslo Sørumsandvegen 71 A, 1920 Sørumsand Saga 2, 2080 Eidsvoll Telefon: 64 84 60 60 / E-post: post@okland.no

Lille Grensen 7, OSLO WWW.OKLANDCO.NO

www.advonor.no – post@advonor.no

 

Rørleggere

VI GIR 10 GLAS

 

 

Går du med tanken 

   

om å pusse opp!   Vi stiller med: maler, flislegger, Snekker,  rørlegger, elektriker og  

prosjektledelse. Tlf.: 47 41 30 00  www.nytthjem.net  post@nytthjem.net 

G

på alle v Vakt priser ved Faste til an leserne Dette gjel og Ring



COMFO Grefsenveie 23 40 10 40 s

Annonsering Containere

Ga Entr

hjemme, annonser i OBOS-bladet Styrearbeid

Vi kan tilby følgende Advokatbistand for styrer og medlemmer

GARA

www.obos.no - Seksjonering/Entreprise/ Kontakt HS media: Reguleringsarbeid MARTE ISELIN SKARPNORD - Kampanjekode TomtefesteTelefon: 62 94 10 37 e-post: eiendommen mis@hsmedia.no - “Private Mangler Oslo/Akershus” ved

Container?

SNORRE SIGURDSSON Generell juridisk Ring oss påbistand Telefon: 92 40 29 17 tiltlf privatpersoner. e-post: 09700 ss@hsmedia.no

Tlf. 63 94 04

www.norskgjenvinning.no

Tlf. sentralbord: +47 22 42 42 42 www.langsethadvokat.no

05.11.15 09:59


medlem obosbladet 09|15

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

➺➺

kjøkkenfryd: Kjøp noe morsomt til deg selv eller andre til jul hos Kitch’n.

100 Kitch’n

HELE LANDET: Mangler du noe til kjøkkenet, så får du det her.

101 Feriedrøm

HELE LANDET: Bestill neste års sommerferie med Apollo allerede nå.

103 Slottsfjell østlandet: Nå får du en ekstra god pris på festivalpass til neste års Slottsfjell-festival.

104 Billig strøm HELE LANDET: Bestill OBOS Strøm og få et gavekort hos Stormberg.

104 Blomsterfin

HELE LANDET: Finn Schjøll Blomster leverer over hele landet.

106 Tenk grønt

hele landet: Skal du kjøpe el-bil? OBOS Billån har kampanjerente på grønt billån.

107 TV 2 Sumo

foto  nadia frantsen

HELE LANDET: Se Premier League, serie og filmer akkurat hvor du vil.

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er

obosbl adet 99

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 99

11.11.15 15:50


medlem | aktuelle medlemstilbud

Nyttårskonsert OBOS og Oslo-Filharmonien ønsker det nye året velkommen onsdag 6. januar. kultur og fritid Med fest og musikalsk fyrverkeri er det igjen tid for OBOS-medlemmenes egen nyttårskonsert.

La oss sammen starte året med en latin-amerikansk festkonsert: Her får du virtuoseri, stor fargeprakt og til tider et forrykende tempo — et fyrverkeri! Gitarsensasjonen Miloš skal blant annet spille Rodrigos stemningsfulle Adagio, fra verdens mest kjente gitarkonsert. Med Filharmoniens sjefdirigent Vasily Petrenko kan vi garantere en energisk og oppløftende start på det nye året. Vasily Petrenko, dirigent. Miloš Karadaglić, gitar. Les mer om konserten på www.oslofilharmonien.no. Tid: Onsdag 6. januar 2016 kl. 19.00. Sted: Oslo Konserthus. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. 40 % rabatt. Gjelder alle bill.kategorier unntatt kr 150

Jul i Operaen Velkommen til et julepyntet operahus og populære forestillinger i desember. kultur og fritid

Her er programmet i Operaen i juletiden:

Hovedscenen • Giselle, 14. november til 8. februar • Tryllefløyten, 28. november til 23. januar • Thomas Dybdahl i Operaen, 20. desember Scene 2 • Jingle Horse!— En julespesial, 28. november til 8. desember Foajéen • Syng julen ut i Operaen — familiearrangement, 3. januar Du kan se hele spilleplanen og lese mer om forestillingene på operaen.no.

20 % rabatt

Foto: Erik Berg

Billetter: www.operaen.no eller tlf. 21 42 21 21.

108  obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 108

11.11.15 15:50


www.obos.no/medlem

Samtale før døden kultur og fritid Vi er i 1962. Om to timer skal han som hadde logistikkansvaret for jødeutryddelsene under andre verdenskrig, Adolf Eichmann, henrettes av staten Israel. Nå oppsøkes han på cellen sin av dommeren, som prøver å forstå hvordan en helt vanlig mann kan være ansvarlig for alt det grusomme. Stykket handler om individets ansvar i et system man har akseptert.

Tid: Premiere på Store Scene 6. februar. Sted: Den Nationale Scene. Billetter: dns.no. Inntil 2 billetter per medlem. 25 % rabatt Egen ungdomspris kr 125 1 ungdomsbillett per medlem

Petter Carlsen kultur og fritid Altaværingen har fått mange gode kritikker for sin siste plate Sirens, hvor han serverer atmosfærisk og vakker pop, godt hjulpet av sitt varemerke: stemmen.

Han kommer til Nøtterøy som Petter Carlsen & The Lonely Drummer Orchestra. Tid: Fredag 22. januar. Sted: Nøtterøy Kulturhus. Billetter: www.nøtterøy.kulturhus.no eller tlf. 33 40 20 01.

20 % rabatt Inntil 2 billetter per medlem

Om mus og menn

Tid: Fra 25. februar til 9. april. Sted: Spilles på kulturhus i Innlandet, samt Røros og Ullensaker. Billetter: Se teaterinnlandet.no for spilleplan og info.

25 % rabatt

Foto: JH Studios

kultur og fritid Om mus og menn var gjennombruddet til John Steinbeck og er en sterk og sår historie om vennskap. Handlingen er lagt til tøffe kår i USA på 30-tallet, der to omstreifende arbeidere deler en drøm om en bedre framtid. Lennie er stor og sterk, snill og enfoldig. George er liten og smart. Historien skildrer et spesielt og nært kameratskap som stadig settes på prøve.

obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 109

109

11.11.15 15:50


medlem | aktuelle medlemstilbud

Boligsikring Du har vel ikke glemt å teste røykvarsleren? bygg og bolig Gjør et ekstra godt kjøp på kvalitetsprodukter for boligsikring hos Montér.

Optisk røykvarsler Origo, SA422WS Kombinert røyk- og temperaturvarsler. Leveres i 2-pk. Pris: Kr 429 Firepal slukkespray kjøkken, Housegard Slukker branner i matfett og elektrisk utstyr opp til 1000 V. Pris: Kr 129 (Ord. pris kr 199) Brannslukker 6 kg, Fire 24 Pulverslukker. Slukkeeffekt: 34A 183B, C. Pris: Kr 299 (Ord. pris kr 469) Brannslukker 6 kg, Housegard Pulverslukker. Slukkeeffekt: 55A 233B, C. Pris: Kr 449 (Ord. pris kr 699) Tilbudene gjelder ikke hos kjedens frittstående forhandlere.

Prisene gjelder t.o.m 31. desember 2015 Se www.obos.no/monter for dine rabatter

Fonus Begravelsesbyrå På Fonus.no kan du i ro og mak se på kister, blomster, velge musikk og utforme annonser. diverse Som eneste begravelsesbyrå i Norge tilbyr Fonus bestilling av begravelse over nett. Nettløsningen er ingen erstatning for personlig kontakt, men et supplement til å gi pårørende større frihet.

Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 hele døgnet. Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Helsfyr, Lambertseter senter (NY), Linderud, Manglerud senter, Oppsal, Røa, Sinsen og Tveita senter • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås/Hosle • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen, Råde og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange

10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

www.fonus.no

110  obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 110

11.11.15 15:50


www.obos.no/medlem

DINE MEDLEMStilbud Her ser du alle medlemsfordelene dine. Disse finner du også på www.obos.no/medlem eller ved å laste ned OBOS-appen fra App Store eller Google Play. Rabatter gjelder på ordinære priser hvis ikke annet er opplyst. Husk medlemskortet!

Bolig og interiør Den Norske Husfliden ÷ 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet) www. dennorskehusfliden.no. Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter eller fordeler.

Feel 30 % rabatt på alle varer til ordinære priser hos interiørkjeden Feel. Medlemstilbudet utløper 31.12.2015. www.feel.no

Finn Schjøll blomster ÷ 10 % på blomster og tilbehør. Bestill på tlf. 22 42 69 00. verkstedet@finnschjoll.no eller benytt rabattkode obos1929 på www.finnschjoll.no Flügger farve ÷ 20 % på alt av maling, tapet og utstyr. 71 utsalgssteder i Norge. Nå også med nettbutikk! Bruk rabattkode OBOS1929 www.flugger.no Kaba 30 % rabatt på nøkler, nøkkelfiling, låskasser, sylindre, navnskilt og gravering. Kr 2300 for FG-godkjent sikkerhetslås inkl. montering. www.kaba.no Kitch’n - 20 % på alle varer til ordinær pris. Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Se www. kitchn.no for å finne din nærmeste butikk. Artgate Månedens OBOS-bilde – inntil 30 % rabatt. Sender over hele landet. www.artgate.no/obos

Kunsttilbud Gode tilbud på innrammet grafikk fra Artgate og Mester Rammer. Inntil 30 % rabatt. www.obos.no/kunst

Strøm til innkjøpspris LOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. www.obos.no/strom

MAXBO ÷ 10 % på alle ordinære varer hos MAXBOs varehus i Oslo og på Skjetten. Se butikkoversikt på www.maxbo.no

OBOS Eiendomsmeglere Få gebyret for utleggspakken inkludert når du skal selge. Eks. på utlegg: Fotografering, takst, annonsering, planskisser og styling. www.obos-eiendomsmeglere.no

Mester Rammer 15 % rabatt på rammer og innramming. Butikker i Sandvika, Lillestrøm og Jessheim + 5 i Oslo. www.mester-rammer.no Montér Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 35 % på trelast, 20 % på kjøkken og 20 % rabatt på parkett- og tregulv. Se rabattlisten på obos.no. www.monter.no Norfloor fliser og VVS Landets eldste fliskjede- ÷ 25 % på fliser og tilbehør. ÷10 % på VVS, verktøy, naturstein og øvrige produkter www.norfloor.no Glassmester Rolf Berglund ÷ 25 % på alt i glass og speil. Thereses gate 44, Oslo 24 timer servicetlf. 22 13 50 90. www.rolfberglund.no Ren bolig - 20 % på renhold og vaktmestertjenester i Østfold. Oppgi kode 5555 ved bestilling. Tlf. 69 30 03 45 eller post@renbolig.no. Sector Alarm Fri installasjon av boligalarm for nye kunder. 10 % rabatt på abonnement med vektertjeneste fra kr 399 per mnd. Tlf. 08090 www.obos.no/alarm

Ferie og reise Apollo 600 kr i rabatt per bestilling ved kjøp av pakkereiser med charterfly. For betingelser og kampanjetilbud se obos.no/apollo. Avis Inntil 20 % rabatt på leiebil i Norgeog inntil 10 % i resten av Europa.Rabatten gjelder ikke på EL-biler.Rabattkode: O250801 Tlf. 815 33 044 www. obos.no/avis Dansommer ÷ 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00. obos.no/dansommer Norske Vandrerhjem - 10 % rabatt på overnatting på vandrerhjem i Norge. www.obos.no/medlem Novasol ÷ 5 % på leie. 40 000 ferieboliger i 27 land. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/novasol

Toscana ÷ 15-25 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. www. borgomaglianoresort.com

Bank og forsikring OBOS Banken I OBOS-banken får du gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Tlf. 02334 www.obos.no/bank OBOS Forsikring Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 02335 www.obos.no/ forsikring OBOS Billån Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Eika Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. www.obos.no/billan OBOS MasterCard Kredittkort med gebyrfrie varekjøp og inntil 45 dager rentefri betalings­utsettelse. Søk på www.obos.no/mastercard. Kundesenter tlf. 03850.

Kultur og fritid Anno museum - 20 % på billetter.Rabatten gjelder på en rekke museer i Hedmark. www.annomuseum.no

obosbl adet  111

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 111

11.11.15 15:50


medlem | aktuelle medlemstilbud

Black Box Teater Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, manfre 10-16 www.blackbox.no

Museum Vest 50 % rabatt på ordinær billett. Se hvilke museer du kan bruke rabatten din på her: www.museumvest.no

Blå Grotte/St. Croix 20 % rabatt på konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. www.kulturhusene.no

Nationaltheatret ÷ 20 % på alle forestillinger ved kjøp av 2 billetter. Tlf. 815 00 811 www.nationaltheatret.no

Den Nationale Scene 25 % rabatt på inntil 2 billetter per oppsetting. Gjelder ikke gjestespill. www.dns.no Den Norske Opera & Ballett ÷ 20 % på opera/ballettforestillinger. ÷ 20 % på omvisning i Operaen. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488 www.operaen.no Det Norske Teatret ÷ 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44 www.detnorsketeatret.no Eidsvoll 1814 ÷ 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10 www.eidsvoll1814.no Forsvarets Stabsmusikkorps ÷ 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. www. billettservice.no, tlf. 815 33 133 www.fsmk.no Harmonien 20 % rabatt på de faste torsdags- og fredagskonsertene i Grieghallen. Gjelder for inntil 2 billetter til ordinær pris. Kringkastingsorkestret 20 % rabatt på Torsdagslive i Aulaen. 25 % rabatt på konserter i Store Studio. Barn under 16 år gratis. Mer info: kork.no. Billetter: billettservice.no/815 33 133. Kulturkirken Jakob ÷ 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. Bruk kode OBOS2014 ved bestilling. www.billettservice.no Tlf. 815 33 133 www.jakob.no

Nobels Fredssenter ÷ 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00 www.nobelpeacecenter.org Norsk Folkemuseum ÷ 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbilletten. Tlf. 22 12 37 00 www.norskfolkemuseum.no Norsk Oljemuseum ÷ 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. www.norskolje.museum.no. Nøtterøy kulturhus ÷ 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. www.notteroy.kulturhus.no Oslo-Filharmonien ÷ 20 % rabatt på ordinære konserter i Oslo Konserthus. Gjelder OBOS-medlem og én ledsager. Billettservice, tlf. 815 33 133. www.oslofilharmonien.no Oslo Nye Teater ÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80. Fax. 22 34 86 88 salg@oslonye.no www.oslonye.no Ringsakeroperaen ÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 62 34 42 66 Billettservice, tlf. 815 33 133. www.ringsakeroperaen.no Rogaland Teater ÷ 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no www.rogaland-teater.no

SF Kino Kr 10 i rabatt per billett. Gjelder for inntil 2 pers. ved kjøp i billett-kiosken. Gjelder ikke Stavanger/Sandnes. www.sfkino.no

Fonus begravelsesbyrå Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. ÷ 10% på kister og annet. 3000,i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 www.fonus.no

Skimuseet Holmenkollen ÷ 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 www.skiforeningen.no

Oslo Sportslager AS ÷ 10 % på kjøp over 200 kroner/÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker, Everest sykler, Oakley-varer eller pakketilbud.). Torggata 20, Oslo.

Teater Innlandet ÷ 25 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 www.teaterinnlandet.no

Lambertseter Bad Halv pris på inngang i helgene (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Glimmervn. 42, tlf. 22 74 94 00 www.lsvk.no

Wallmans 30 % rabatt per person på forestillinger. www.wallmans.no Grorud IL fotball 30 % på hjemmekamper i 2. divisjon, vis medlemskort. 30 % for barn av OBOS-medlemmer ved deltakelse på Grorud Ils fotballskole. www.grorud-il.no Skeid fotball 30 % på hjemmekamper, vis medlemskort. 30 % på fotballskoler og Skeidakademiet. Kr 400 i rabatt for barn 5-7 år på «Velkommen til fotball». www.skeid.no

Telefoni, drivstoff m.m.

Statoil 27 øre rabatt per liter og - 10 % på hurtiglading av elbil. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. www.obos.no/ statoil Telio 10 % rabatt på alle abonnement på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd. Medlemsfordelen opphører 31.12.2015. Kundeservice: 02101 www.telio.no/obos TV 2 Sumo Inntil 30 % rabatt på abonnement. Ingen bindingstid www.obos.no/sumo Vianor 20 % på dekkhotel + rabatter på dekk, felg, batteri m.m. Hele landet. Tlf. 815 60 815. www.vianor.no

kontingent 2016 Alle som bor i OBOS-tilknyttet bolig betaler kontingenten gjennom felleskostnadene. Alle andre får giro på kr 200 med neste nummer av OBOS-bladet, som kommer i februar. Ønsker du å betale kontingenten via eFaktura eller Avtalegiro? Inngå avtale i nettbanken din innen 31. des.

112  obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 112

11.11.15 15:50


MEDLEM | aKtUelle MedleMstilbUd

Holmenkollen Skifestival Bli med på verdens beste skifest i Holmenkollen fra 4. til 7. februar. kultur og fritid Du er invitert til verdens beste skifest når skistjernene skal konkurrere i kombinert, hopp og langrenn første helgen i februar.

Det blir god underholdning for hele familien, økologisk kortreist mat, musikk og ekte skiglede både i og utenfor løypa. Dette er skistjernenes høydepunkt i sesongen! Kom og lag fantastisk stemning sammen med oss! Les mer om skifesten på www.skifest.no Tid: Torsdag 4. februar til søndag 7. februar. Sted: Holmenkollen. Billetter: www.obos.no/holmenkollen.

50 % rabatt t.o.m. 23.12 Fra 25.12 er det 25 % rabatt Foto: Magnus Nyløkken/Skiforeningen

20 % hos Kitch’n Du finner mange flotte julegaver hos Kitch’n og får rabatt på alle varer til ordinær pris. bygg og bolig Rabatten får du i alle Kitch’n-butikker i hele Norge, og den gjelder også på elektriske artikler.

Slik får du OBOS-rabatten: • Meld deg inn i Kitch’n Kundeklubb. Det er gratis, helt uten forpliktelser og du mottar gode kampanjetilbud. • Du kan melde deg inn i en av butikkene eller på www.kitchn.no. • Vis OBOS-kortet i kassen. Kitch’n er Norges ledende butikkjede for produkter til kjøkkenet, og i hyllene finner du gode og innovative varer fra kjente merkenavn som Kitchen Aid, Rosendahl, Le Creuset, Victorinox, iittala, Riedel, Eva Solo, Bodum, Nespresso, Poul Pava med flere.

20 % rabatt

100

obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 100

11.11.15 15:50


www.obos.no/medlem

Sommeren 2016 — en bedre ferie Nå kan du sikre deg de beste hotellene for sommerferien 2016. Våre mest populære hoteller blir raskt utsolgt, så det lønner seg å være tidlig ute.

ferie og reise Du får 600 kroner i rabatt per bestilling ved kjøp av pakkereiser til blant annet Hellas, Kroatia, Bulgaria og Spania.

Slik får du rabatten:

Våre mest populære hoteller sommeren 2016: • Romana Beach Resort, Kroatia • Mythos Beach Resort, Rhodos • Santa Helena Beach, Kreta

• Tilbudet må bestilles mer enn 30 dager før avreise.

• Bruk kampanjekode obos2015 ved bestilling på apollo.no.

• Rabatten gjelder kun nye bestillinger og kan ikke kombineres med andre rabatter og tilbud.

God tur! • Rabatten kan ikke brukes på uspesifiserte reiser, kun fly og pakker med fleksibel reiselengde.

600 kroner i rabatt per bestilling ved kjøp av pakkereiser med charterfly

obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 101

101

11.11.15 15:50


MEDLEM | aKtUelle MedleMstilbUd

Leiebil fra Avis Du får 25 prosent rabatt på leiebilpriser i Norge. ferie og reise Hvis du bestiller minst 5 dager i forkant (minimum 2 dagers leie) kan du spare ytterligere 15 prosent.

I de største byene i landet kan du også velge El-bil, som gir deg mange fordeler. I tillegg til at det er et miljøvennlig alternativ til biler med fossilt brennstoff, høster du flere fordeler i forhold til parkering i storbyer, frie bompasseringer og mulighet for å kjøre i kollektivfeltet på motorveien. Bli medlem i Avis Preferred Avis har relansert lojalitetsprogrammet sitt, og du kan melde deg inn gratis på www.avispreferred.eu/obos. Bestilling: www.avis.no eller tlf. 815 33 044. Bruk rabattkode O250801. OBOS-medlemskort må vises ved utsjekk av leiebil. God tur!

25 % rabatt på leiebil i Norge Rabatten gjelder ikke på weekend-priser, varebiler, forsikringer og mva.

Totalforsikring Uansett hvor du bor, har vi forsikringen som passer for deg. BANK OG fOrsiKriNG Noen bor i leilighet og noen bor i villa. Noen eier og noen leier. Uansett trenger du forsikring.

Hos OBOS Forsikring kan du forsikre bilen, huset, hunden og katten. Og liker du å reise, er det viktig å ha en reiseforsikring. Det hjelper vi deg også med. Besøk vår nettside obosforsikring.no, eller ring oss på 02335.

Foto: Nadia Frantsen

Foto: Nadia Frantsen

Medlemsforsikring til medlemspris. Test oss i dag!

102

Lave premier og gode vilkår

obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 102

11.11.15 15:50


www.obos.no/medlem

Tonje Glimmerdal

Foto: Siren Høyland Sæter

kultur og fritid Jenta med fart og sjølvtillit er tilbake! Tonje Glimmerdal byr på latter, drama, tårer og musikk — mykje å gle seg til for både store og små. Etter strålande kritikkar hausten 2013, tek vi no opp igjen denne nye perla, så fleire barn skal få glede av Maria Parrs varme og morosame univers.

Boka om Tonje fekk Kritikarprisen, Teskjekjerringprisen, Nynorsk barnelitteraturpris og Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok da den kom ut i 2009. Stad: Det Norske Teatret, Hovudscenen. Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller www.detnorsketeatret.no. OBOS-pris kr 235 Ord. pris kr 295

Juletilbud på Slottsfjell kultur og fritid Årets julegave? Kjøper du festivalpass før nyttår får du 300 kroner i OBOS-rabatt.

Allerede nå er Honningbarna booket til neste års festival. Følg med på slottsfjell.no for oppdatert program. Tid: Onsdag 13. til lørdag 16. juli 2016. Sted: Slottsfjellet i Tønsberg. Billetter: www.obos.no/slottsfjell Tilbudet gjelder til 31. desember. NB! Begrenset antall billetter.

OBOS-pris kr 1995 (Ord. pris kr 2295)

Dyrene i Hakkebakkeskogen kultur og fritid Over 50 000 billetter solgt — ledige billetter i januar og februar!

Dette er historien om sorgløse Klatremus, flittige Morten Skogmus, listige Mikkel Rev og alle de andre dyrene som bor i Hakkebakkeskogen. Thorbjørn Egners kjente karakterer og sanger føres videre av noen av landets fremste skuespillere. Tid: Spilles t.o.m. 10. februar. Sted: Nationaltheatret, Hovedscenen. Billetter: www.nationaltheatret.no eller telefon 815 00 811.

20 % rabatt Gjelder for inntil 2 billetter til ord. pris Egne barnepriser

obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 103

103

11.11.15 15:50


MEDLEM | aKtUelle MedleMstilbUd

Blomster til jul bygg og bolig Du får ti prosent rabatt på blomster og tilbehør hos Finn Schjøll Blomster — uansett hvor du bor. Tilbudet gjelder i hele landet. Slik får du rabatten:

• • • •

www.finnschjoll.no – bruk rabattkode obos1929 Tlf. 22 42 69 00 E-post: raadhuspassasjen@finnschjoll.no Hos Finn Schjøll Blomster sine avdelinger i Oslo, Bergen, Kristiansand, Sandnes, Bryne og Askøy

Les mer på obos.no/finn.

10 % rabatt på blomster og tilbehør (ikke frakt og tilbudsvarer) Levering til hele landet

Billig strømavtale bygg og bolig

Bestill nå — få gavekort fra Stormberg.

• En av Norges beste spotprisavtaler/innkjøpspris • Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp • Gavekort på kr 300 hos Stormberg Bestilling Bestill OBOS Strøm hos LOS innen 31. desember og få gavekort på 300 kroner hos stormberg.no. Send sms obosgave til 02021.

Strøm til innkjøpspris 60 % rabatt på fastbeløp

Spar penger! drivstoff Bruk medlemskortet ditt når du tanker og få 27 øre i rabatt per liter drivstoff. Rabatten er uavhengig av volum og gjelder alle Statoil-stasjoner i Norge, i tillegg til alle Best-stasjoner og 1-2-3-automatanlegg.

Husk å trekke medlemskortet før du betaler med kontanter eller bankkort. Rabatten kan ikke kombineres med andre rabattavtaler, og gjelder ikke på Statoil Trucknettverk.

27 øre rabatt per liter drivstoff (bensin og diesel) 10 % rabatt på hurtiglading av elbil

104

obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 104

11.11.15 15:50


www.obos.no/medlem

Gavemedlemskap Årets beste julegavetips er et OBOSmedlemskap. bygg og bolig Gi bort et medlemskap til en du er glad i, så får de en enklere vei inn på boligmarkedet.

Innmeldingsskjema finner du på obos.no/julegave, og du kan betale på nett med kredittkort. Der finner du også et ferdig laget gavekort du kan skrive ut. OBOS spanderer medlemskontingenten for 2015, du betaler kun den lovpålagte andelen på kr 300. Dette er en engangskostnad. Faktura for kontingent vil gå til deg inntil du gir beskjed om noe annet. Medlemskontingenten for 2016 er på kr 200.

Bestilling av gavemedlemskap: www.obos.no/julegave eller tlf. 22 86 59 90.

Se alle fordelene på obos.no/medlem

Foto: Colourbox.com

God jul!

Miniøya 2016 Kjøp billetter til barnas egen festival før jul og få 30 prosent rabatt. kultur og fritid Andre helgen i juni neste år arrangeres barnas egen festival for 7. gang. Det blir musikk, teater, dans, dukketeater, spennende aktiviteter og mye mer!

Hva med å gi bort noen billetter i julegave? Hvis du kjøper de før jul, får du ekstra god rabatt. Følg med på Minioya.no for oppdatert program. Tilbudet varer ut julaften. Inntil 6 billetter per medlem. Du må skrive inn OBOS-medlemsnummeret ditt når du bestiller billetter.

30 % rabatt t.o.m. 24.12

Foto: Gundersenogmeg

Tid: Lørdag 11. og søndag 12. juni. Sted: Tøyenparken i Oslo. Billetter: www.billettservice.no.

obosbl adet  105

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 105

11.11.15 15:50


MEDLEM | aKtUelle MedleMstilbUd

Nye vindusruter? Nå er det kampanje på utskifting av vindusruter hos glassmester Rolf Berglund. bygg og bolig Punkterte, sprukne eller gamle isoler-ruter? Skift dine gamle isoler-ruter til nye energiglass.

SGG Climaplus® One med argon, U-verdi 1.0. Kr 2 800 inkludert mva per kvm ferdig montert *. Følgende kan leveres mot pristillegg: •Solbeskyttelse •Sikkerhetsglass •Støyskjerming •Selvrensende glass •Brannglass •3-lags energiglass SGG Climatop® One m/argon, U-verdi 0,6 •SGG Swisspacer varmkant (bedrer U-verdien) Tilbudet gjelder ved bestilling innen 31. mars 2016. Bestilling: silje@rolfberglund.no eller tlf. 22 13 50 90 *Minstepris er for 1 kvm. Tillegg for bruk av stillas/lift og kittrensing.

Kr 2 800 per kvm ferdig montert vindusglass

10 % rabatt på feriehus i Danmark I perioden fra 1. til 15. desember får du 10 prosent rabatt på alle dansommer sine feriehus. Majoriteten av feriehusene finner du langs Danmarks vakre kyst med kort vei til strender, storbyer og utallige attraksjoner. Du behøver ikke reise langt for å finne din neste ferieperle. Opplev friheten med feriehus! ferie og reise

Bestilling: Tlf. 21 99 90 10 eller www.obos.no/dansommer

Kampanje: Grønt billån fra 3,85 % BANK OG fOrsiKriNG OBOS Grønt billån gir deg både en miljøvennlig bil og et gunstig billån. Søk på www.obos.no/billaan.

Grønt billån tilbys til de som kjøper elbil eller bil med CO2 utslipp opptil 100g/km. Kampanjerente frem til 31.12.15*. Spørsmål? Tlf. 06270 eller obosbillaan@eika.no Produktet leveres av Eika Kredittbank AS. *Priseks. Nom 3,85 % Eff 5,04 %, 150.000 o/5 år. Etb. Geb 990, tot. Kr 169.530. Etter 01.01.16, ordinær rente fra 4,1 %

10 % kampanjerabatt ved bestilling i perioden 01.12 – 15.12.2015. Ellers 5 % rabatt på leiebeløpet.

106

Gunstig rente, lave gebyrer og fleksible vilkår

obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 106

11.11.15 15:50


www.obos.no/medlem

Barnas Holmenkolldag OBOS og Skiforeningen ønsker velkommen til barneskirenn søndag 14. februar. kultur og fritid Barnas Holmenkolldag er verdens største barneskirenn og arrangeres for 44. gang. Her kan barna velge mellom fire ulike løyper; Ekorn, Harepus, Bamse og Elg. Løypene er av forskjellig lengde og er spesielt tilrettelagt for barn i alderen 3 til 12 år.

Startnummer kjøpes på barnasholmenkolldag.no frem til 13. februar. Når du melder på barnet ditt vil du motta en kvittering på e-post. Denne kvitteringen byttes mot startnummer i arenaen i Holmenkollen på arrangementsdagen. Tid: Søndag 14. februar fra kl. 10.00-14.30. Sted: Holmenkollen Startnummer: www.barnasholmenkolldag.no. OBOS-pris kr 240 + bill.avg. Ord. pris kr 320 + bill.avg.

Foto: Christian Roth Christensen

Alle barna mottar en flott premiesekk med spennende innhold når de kommer i mål. I tillegg til skirennet vil det være morsomme aktiviteter for hele familien i Holmenkollen Nasjonalanlegg.

TV 2 Sumo Se det beste fra engelsk fotball, serier, filmer og underholdning — akkurat hvor du vil! kultur og fritid PÅ TV 2 Sumo kan du se Premier League, Championship og FA-cupen.

Se også hele sesonger av dine favorittserier, de beste seriene før de vises på TV, filmer og underholdningsprogrammer. Se på PC/Mac, nettbrett, mobil, Apple TV, utvalgte smart-TV og spillkonsoller. Bestilling: obos.no/sumo

Inntil 30 % rabatt på abonnement Ingen bindingstid

obosbl adet

NO_OBOS_09_2015_099-112.indd 107

107

11.11.15 15:50


leserservice

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

INFORMASJON OG OVERSIKT

PÅ NETT

NESTE NUMMER:

Digital utgave: obos.no/obosbladet

LYS

Sosialt: facebook.com/obosmedlem Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlems-tilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

Ansvarlig redaktør Åge Pettersen Redaktør Cathrine Wolf Lund cwl@obos.no

UTGIVELSE: 9. FEBRUAR

Redaksjonen Espen Børhaug espen.borhaug@obos.no Tone Kleven Staff tone.kleven.staff@obos.no Henrik Sørlie henrik.sorlie@obos.no Eddie Chr. Thomas eddie.chr.thomas@obos.no Tyra T. Tronstad tyra.tronstad@obos.no Jorunn Wold jorunn.wold@obos.no

MITT BLAD Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no

Bidragsytere i dette nummeret Ida Elise Andersen Jan Ludvig Andreassen Hans Fredrik Asbjørnsen Krista Elvheim Nadia Frantsen Dea Frydenlund Sølvi Halvorsen David Karlström Irina Lee Nyebilder.no Heidi Røneid Maria Gilje Torheim Elisabeth Tønnesen

ANNONSESALG HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Kalvatn tlf: 951 19 233 e-post: mk@hsmedia.no

FOTO MUUTO

SPØRSMÅL OG SVAR Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

APP Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

NR 9 DESEMBER 2015

TEMA: BOLIGMARKEDET

NR 9 DESEMBER 2015 R 2015 NR 9 DESEMBE

Boligj akten Boligj akten Boligjakten

TRYKK Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

NR 9 DESEMBER 2015

TEMA: BOLIGMARKEDET RKEDET TEMA: BOLIGMA

Hvor går boligmarkedet i 2016? Slik virker forkjøpsretten Først i køen Martin Mæland: 32 års boligkamp Hvor går boligmarkedet i 2016? Slik virker forkjøpsretten forkjøpsretten Slik virker Først iarkede køen tMartin 32 års boligkamp i 2016?Mæland: amp Hvor går boligm Mæland: 32 års boligk Først i køen Martin

Cover Illustrasjon: David Karlström Utforming av bolig- og medlemssider Dea Frydenlund Marlén Strøm Medlemstilbud Hege Asplund hege.asplund@obos.no Marius Loe marius.loe@obos.no Hans Jørgen Delbæk hans.jorgen.delbaek@obos.no

NR 9 DESEMBER 2015

TEMA: BOLIGMARKEDET

Boligjakten akten Boligj

TEMA: BOLIGMARKEDET

Hvor går boligmarkedet i 2016? Slik virker forkjøpsretten Hvor går boligmarkedet i 2016? Slik forkjøpsretten Først i køen Martin Mæland: 32virker års boligkamp Først i køen Martin Mæland: 32 års boligkamp

Design og art direction Helena Schütz, Spoon Trykk Aller Trykk AS Opplag 365 000 ISSN: 0807-9323

INTERIØR Tidløs INTERIØR klassiker Tidløs SIDE 48 IØR INTER klassiker Tidløs SIDE 48 klassiker SIDE 48

BYLIV Skaper liv BYLIV av knust Skaper liv glass BYLIV SIDE 56 liv avSkaper knust glass SIDE av knust56glass SIDE 56

KJØP NYTT KJØPFinn NYTT din KJØP NYTT Finn din drømmebolig ! din Finn SIDE 67 drømmebolig! drømmebolig!

INTERIØR INTERIØR Tidløs Tidløs klassiker SIDE 48 klassiker

BYLIV BYLIVliv Skaper liv avSkaper knust glass SIDE 56 av knust glass

KJØP NYTT KJØP FinnNYTT din Finn din drømmebolig! SIDE 67 drømmebolig!

SIDE 48

SIDE 56

SIDE 67

SIDE 67 SIDE 67

Utgitt av OBOS, Hammersborg torg 1 Pb 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo. Tlf. 02333 (sentralbord) obosbladet@obos.no

OBOS-BLADET PÅ NETTBRETT! Nå får du medlemsbladet ditt for nettbrett– med massevis av utvalgt ekstramateriale. Søk etter «OBOS-bladet» i App Store/ Google Play og last ned fra og med utgave nr 1/2014.

OBOSBL ADET 113

113_Leserservice.indd 113

2015-11-13 11:41


NOSTALGISK UTENPÅ - HIGHTECH INNI Veil.: 4.199,Kun:

BESTSELGER!

3.699,Inkl. DAB+ og Bluetooth!

Kun:

199,-

DAB+ DAB+ oogg FFM-radio M-rradio

C CD-spiller D-sspiller

Platespiller Platespiller

K Kassettspiller assettspiller

U USB-lagring/-avspilling SB-llagring/-aavspilling

U USB SB minnepinne minnepinne 8 GB GB

Kun:

199,-

R Reservestift eservestift

Kun:

299,-

PPlaterengjøringssett laterengjøringssett

Kun:

899,-

PPlatebord latebord

• Innebygd DAB+ radio med teleskopisk antenne • Bluetooth for avspilling av lydfiler fra smartphone eller nettbrett • FM-radio og 75 Ohm husantenneinngang • Integrerte stereohøytalere 2 x 5W (RMS) som gir god lyd • Equalizer med 5 ulike valgmuligheter for klang • Platespiller for LP’er (33), singleplater (45), “steinkaker” (78) • Kassettspiller med hurtigspoling • Programmerbar CD-spiller for audio-CD og Mp3-CD • USB-inngang for avspilling og lagring av musikk fra radio, plater, CD, kassett, Mp3-disc og Bluetooth • Inngang for eksterne avspillingsenheter • Tilkobling av eksterne høyttalere mulig (forsterker nødvendig) • Fjernstyring av alle funksjoner via godt lesbart LED-vindu • Norsk bruksanvisning • Språkvalg i display: norsk, svensk, engelsk, tysk, nederlandsk • Flott kabinett i massiv eikefinér • Mål (b/d/h) 51x35x22 cm (42/52 cm åpnet) For ekstra tilbehør, se småbildene med hvit bakgrunn

Informasjon og bestilling: www.powermaxx.no Tlf: 38 26 45 52 Retro_7-i-1_Obos_213x287.indd 1

03.09.15 18.49


www.bauhaus.no

Høstens fargenyheter Gi rommet et personlig preg. Sadolin har fokus på kommende fargetrender.

1

2,5 l Veggmaling Xtramatt

Glans 5. Helmatt veggmaling for oppholdsrom og soverom. 1 2

2,5 l Veggmaling

Glans 20. Halvmatt veggmaling for kjøkken og entré. 3

2

2,5 l Veggmaling

Glans 5. Helmatt veggmaling for oppholdsrom og soverom. 4

2,5 l Veggmaling

Glans 10. Matt veggmaling for oppholdsrom og soverom. 3

4

frITT ValG

169.MandaG - fredaG kl. 7 - 21 • lørdaG 9 - 18 Liertoppen, Gjellebekkveien 1, 3420 Lierskogen · inf.liertoppen@bauhaus.no Vestby, Kleverveien 2, 1540 Vestby · inf.vestby@bauhaus.no Annonce OBOS uge 49 - 213 x 287 mm.indd 1

Prisene gjelder til og med onsdag 23. desember 2015.

05-11-2015 08:45:38


Returadresse: OBOS-bladet Postboks 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo

Sikkerhetsdører holder tyvene borte, ikke låsen. Det er viktig med en god lås, men det som stopper tyven, er hvor vanskelig deet er å bryte opp døren. Flere lag med stålpla ate, hakeformede ståltapper og skåter i både frem- og bakkant gjør det så å si umulig å trenge gjjennom en Dalloc-d dør. At Daloc-dørene likevel er både smidige og elegante, kommer av at motstandsskraften i døren helt enkelt er et resultat av hvvor intelligent sikkerhetsdetaljene er konstruert og hvilket materiale man bruker. Stort prosjekt? Våre profesjonelle montører bytter en leilighetsdør på under en halv dag. Gå inn på Daloc.com m (eller skann QR-koden) og les mer. Der finner du også nærmeste forhandler.

Sikkerhetsdører

OBOS-bladet nr 9 2015  

Tema: Boligjakten