Varaždinski muzealac

Page 1

Besplatni primjerak ISSN 2459-8151 (Online) ISSN 2459-8046 (Tisak)


Svi izložbeni postavi Gradskog muzeja Varaždin otvoreni su za razgled: utorak – petak 9.00 – 17.00 sati, subota i nedjelja 9.00 – 13.00 sati, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

Pratite nas na www.gmv.hr i facebook profilu  GMVarazdin

Nakladnik: Gradski muzej Varaždin Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 3 | tel. 042 658 754, 658 750 | faks: 042 658 755 | muzej@gmv.hr | www.gmv.hr | Za nakladnika: Miran Bojanić Morandini | Urednici: Miran Bojanić Morandini i Anita Peričić Naklada: 1000 primjeraka | Oblikovanje: Forte studio | Tiskara: Praxa Sponzor Srijede u Muzeju u 2017. godini


SIJEČANJ 2017.

STARI GRAD

Šetalište J. J. Strossmayera 1 tel. 042 658 773, 210 399

PALAČA HERZER

Franjevački trg 10 tel. 042 658 759, 658 760

PALAČA SERMAGE

Trg M. Stančića 3 tel. 042 214 172

Program Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela

Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca Izložbe Podzemna fauna NP „Krka“ / Priča o leptirima Izložbe su postavljene za razgled 18. 1. – 5. 3. 2017. godine.

Stalni postav starih majstora

Prije tri godine u Gradskom muzeju Varaždin, kao redovnu aktivnost, uveli smo program Srijeda u Muzeju. Kroz 110 do sada održanih programa družili smo se s umjetnicima, akademicima, povjesničarima, arheolozima, piscima, pjesnicima, kolekcionarima, donatorima, prevoditeljima, humanitarcima, pustolovima, muzealcima..., „hodali“ smo po rubnim područjima, otkrivali neke misterije, uživali u glazbi, hrani i putovanjima, ljubovali i tugovali, nasmijali se i učili. Iz naših druženja stvorili smo lijepu naviku u našemu gradu, jer za mnoge Varaždince Srijeda u Muzeju, 19 sati, postalo je vrijeme za susrete u Gradskom muzeju Varaždin. Budući da vam imamo još puno toga za ispričati (a sve ne možemo smjestiti u srijede), odlučili smo to učiniti kroz mjesečnik Varaždinski muzealac, u kojemu ćemo nastojati sadržajnije približiti vam rad i život našega Muzeja. Pozivamo vas da aktualnosti iz Muzeja, ali i priče iz prošlosti, pratite u našem novom glasilu i da nam predložite teme o kojima biste željeli nešto saznati te tako i sami sudjelujete u kreativnom životu vašega i našega Muzeja! Urednici

Besplatni razgled

NOĆ MUZEJA Petak, 27. 01. 2017., 18.00 – 24.00 Izložbeni postavi u Starome gradu, palači Herzer i palači Sermage


4 2016. u GMV

USPJEŠNA I UZBUDLJIVA 2016. godina u GMV-u

(1)

(2)

Siječanj je pravi mjesec da se podsjetimo na neke najvažnije događaje u 2016. godini. MIŠ – Muzej i škola, edukacijski program za učenike, provodio se u šk. god. 2015./2016. i nastavio se i u 2016./2017., u kojoj su se, osim učenika varaždinskih osnovnih škola, uključili i učenici iz četiri varaždinske srednje škole: Gospodarske škole, II. gimnazije, Privatne varaždinske gimnazije s p. j. i Glazbene škole; u prošloj školskoj godini izletom u Zagreb nagradili smo uče nike V. b iz IV. OŠ Varaždin jer su bili najbolji MIŠ-evi, odnosno razred s najviše organiziranih dolazaka na programe GMV-a. U Noći muzeja, 29. 1. 2016., izložbu Varaždin pod krunom Habsburgovaca u palačama Sermage i Herzer besplatno je razgledalo 2775 posjetitelja (1).

Novim dodacima i sadržajima upotpunili smo prijamni prostor za posjetitelje u stalnom postavu Entomološkog odjela GMV-a (2). Varaždinsku i hrvatsku kulturnu zajednicu napustila je Magdalena Lončarić, umirovljena muzejska savjetnica na Povijesnom odjelu GMV-a, 28. 3. 2016. Trilateralni susret predsjednika Hrvatske (Kolinda Grabar-Kitarović), Austrije (Heinz Fischer) i Slovenije (Borut Pahor) održan je u prostoru Staroga grada, 18. 3. 2016. (3) Proslavili smo (radno!) 100. Srijedu u Muzeju u dvorištu palače Sermage, 14. 9. 2016. (4)


Bili smo domaćini i uz Hrvatsko muzejsko društvo suorganizatori 9. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske, s međunarodnim sudjelovanjem, 28. 9. – 30. 9. 2016. Ušli smo u EU projekt Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine/DETOX financiranog iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020.

(3)

Dobili smo posebno Priznanje Hrvatskoga muzejskog društva za međumuzejsku (međunarodnu) kulturnu suradnju realiziranu izložbom Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća / Iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a (Beč, Budimpešta, Bratislava).

Žitnica – tajanstveno zdanje na Starome gradu program je s kojim smo u sklopu Srijede u Muzeju i uz Dan GMV-a upriličili prvo javno predstavljanje zgrade koju je Muzej nedavno dobio na korištenje, 16. 11. 2016. (5) 380 gimnazijskih godina izložba je organizirana u povodu 380. godišnjice djelovanja I. gimnazije Varaždin, GMV Palača Herzer, 12. 10. – 18. 12. 2016.

(4)

Živko Toplak: Trag umjetnika izložba je održana u povodu 70. godišnjice života i 50. godišnjice autorova umjetničkog stvaralaštva, GMV Palača Sermage, 19. 10. – 13. 11. 2016. Ivan Kukuljević Sakcinski, začetnik hrvatskog identiteta izložba je realizirana u suorganizaciji s Hrvatskim povijesnim muzejom, koja će nakon Zagreba biti postavljena i u Varaždinu od travnja 2017.

(5)


6

USRED RATOVA I TERORIZMA predavanje SRIJEDA, 11. 1. 2017. 19 sati, Palača Herzer

Dok se mediji trude sustavno pratiti vanjsku politiku i razvoj odnosa u dalekim krajevima, sve je manje sredstava da se to radi kontinuirano, na duže staze i stvarno iz prve ruke. Posebno se stvari kompliciraju ako je riječ o dugotrajnim kriznim žarištima, koja produciraju valove terorističkih akata i ratnih sukoba. Upravo su to situacije kojima se bave specijalizirani analitičari – vojni, obrambeni, sigurnosni i vanjskopolitički – a među njima je, u nas jedan od rijetkih, Igor Tabak, koji kao neovisni stručnjak istražuje ove teme već više od 20 godina. Pri tome, provjera kvalitete komentara danih za medije – od lokalnih novina ili radio postaja, pa sve do svjetskih medijskih kuća kao što su Reuters, BBC, Washington Post i New York Times – u osnovi je vrlo jednostavna, jer se javno iznesene prognoze ili objašnjenja na dnevnoj bazi vidljivo suočavaju s razvojem stanja "na terenu". Predavač: Igor Tabak, analitičar portala "OBRIS - Obrana i sigurnost".

PODZEMNA FAUNA NP „KRKA“ i PRIČA O LEPTIRIMA otvorenje izložbi SRIJEDA, 18. 1. 2017. 19 sati, Palača Herzer

Na području NP „Krka“ nalazi se 65 istraženih speleoloških objekata, u kojima je zabilježeno ukupno 175 svojti. Sve podzemne životnije zaštićene su zakonom, a dosadašnja istraživanja potvrdila su na tim staništima


veliku raznolikost živoga svijeta i prisutnost vrlo važnih i rijetkih svojti, kao i nekoliko njih znanosti nepoznatih, što prikazujemo na izložbi fotografija i postera, čiji su autori članovi Hrvatskoga biospeleološkoga društva. Leptiri, osobito danji, zbog svoje ljepote i lakog zapažanja pobuđuju pažnju ljudi i zato su indikatori promjena u okolišu, vidljivih svima. Pad njihove brojnosti i nestanak s nekog područja uočavamo prije negoli kod većine drugih skupina, pa su oni često i znanstvenicima izvor otkrivanja promjena u nekom ekosustavu. Putem edukacijske izložbe od prepariranih predložaka, fotografija i crteža, koju su osmislili stručnjaci iz Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, želimo ukazati na važnost očuvanja leptira, ali i svih drugih životinjskih vrsta, u čemu se u toj nakani pridružujemo i ostalim europskim zemljama, gdje se također provode i predlažu razne mjere i akcije za njihovu zaštitu.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA U ANTICI predavanje

SRIJEDA, 25. 1. 2017. 19 sati, Palača Herzer

Dolaskom rimske vojske na osvojena područja započinje proces romanizacije koji mijenja dotadašnju sliku života domaćeg stanovništva. Tako je i varaždinsko područje u 1. stoljeću ušlo u sastav rimske provincije Panonije. U kojoj mjeri su te civilizacijske stečevine dovele do tehnološkog napretka, razvoja trgovine, gospodarstva, ali i promjena u socijalnim i duhovnih sferama, može se iščitati iz materijalnih nalaza i pisanih izvora. Navedeni segmenti interpretirat će se kroz prizmu materijalnih ostatka koji se čuvaju u fundusu Zbirke antičke građe GMV-a. Predavač: Lovorka Štimac-Dedić. Suorganizator: Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.


8 IZ MUZEJSKIH ČUVAONICA

Ferdinand Kulmer Piše: Mirjana Dučakijević


Ferdinand Kulmer potomak je poznate i nekoć vrlo bogate plemićke obitelji Kulmer. Djetinjstvo je proveo na brojnim obiteljskim imanjima (Cernik, Nova Gradiška – Brumov, Češka) i u gradskim obiteljskim vilama u Budimpešti, Beču i na Azurnoj obali, uz privatne učitelje. S ocem je krstario po Sredozemlju i lutao Amerikom. Nakon Drugog svjetskog rata obitelj je ostala bez većine imetka, koji je gotovo u cijelosti nacionaliziran. Ferdinand Kulmer upisao je likovnu akademiju u Budimpešti 1942. godine, a studij je nastavio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Omera

FERDINAND KULMER (CAP MARTIN, FRANCUSKA, 29. SIJEČNJA 1925. - ZAGREB, 11. STUDENOG 1998.) „GRIFONSKA SJETVA“, 1983. ULJE NA PLATNU, 129 X 162 CM INV. BR. GMV GS 601

Mujadžića i Đure Tiljka. Bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića, potom i njegov asistent na ALU, gdje je kasnije radio kao redovni profesor sve do umirovljenja 1990. godine. Usavršavao se u Parizu, Rimu, Veneciji i Firenci. Bio je redovni član HAZU. Dvadesetak godina slikao je apstrakciju. Kasnije je blizak gestualnom informelu. Na njegovim slikama prevladavaju znakovi i crtovlja kaligrafičkoga ispisa, a plohe postaju poprištima otvorenih kolorističkih kontrasta i žive pikturalne arabeske. Naša slika pripada onoj fazi nakon 1983. godine kada Kulmer slika velike formate sadržajno vezane uz mit i alegorijske teme. Slika „Grifonska sjetva“ pokazuje snažnu slikarsku gestu akcentiranu snopovima jakih kolorističkih naglasaka crvene, ljubičaste i plave boje kojima formira lik grifona u dijagonalnoj kompoziciji snažnog kretanja.


MUZEJSKE PRIČE

Priče iz zlatnine Piše: Daša Suhić Hižak

Zlatni listovi jeseni i zlatni listići u malenom svesku odijeljeni tankim svilenim papirom, imaju nešto zajedničko. Dok jedni oplemenjuju prirodu, drugi oplemenjuju predmete, čineći ih vrednijim i trajnijim. U srednjovjekovnom crkvenom slikarstvu pozlata je simbol svetosti i svjetlosti, te ima posebno ikonografsko značenje. Zlatni listići vrlo su krhki i tanki, a metoda njihovog postavljanja u skladu je s njihovim opisom, nježna i profinjena. Portret Baronese Störmer iz davne 1840. godine, ponovo blista u okviru koji je bilo potrebno sanirati u većoj mjeri. Njegovo stanje zahtijevalo je kompletnu restauraciju koja se sastojala od iscrpne rekonstrukcije ukrasa i vitica na konveksnoj drvenoj podlozi, potom retuša i pozlate.

Zanimljivo je da se pozlate mogu izvoditi na više načina, ovisno o efektu koji želimo postići. Dakle, podloga na koju postavljamo listić zlata od velike je važnosti jer upravo ona definira ton, boju i teksturu pozlaćene površine. Na dobro obrađenu, pobrušenu površinu preparacijskog, tutkalno krednog sloja postavlja se tanki nanos otopljene gline, tzv. bolusa koji se potom reaktivira finom domaćom šljivovicom. Bolus tada djeluje kao svojevrsno ljepilo koje na sebe veže listić zlata. Pozlatarskim nožem listić se na jastučiću presvučenim jelenjom kožom reže na manje dijelove, te četkicom od vjeveričine ili devine dlake prenosi na željeno mjesto. Tres jolie! Oh la la! Ali, oprez! Nije zlato sve što sja!


11 NAJAVLJUJEMO Izložba Matko Vekić: Orijenta(liza)cija Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 13. 12. 2016. – 29. 1. 2017. Gradski muzej Varaždin, 15. 2. 2017. – 26. 3. 2017.

Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta Hrvatski povijesni muzej Zagreb, 8. 12. 2016. – 5. 3. 2017. Gradski muzej Varaždin, 12. 4. 2017. – 30. 7. 2017.

Lov i plemstvo

Tema s izložbe Varaždin pod krunom Habsburgovaca Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Slovenija, 8. 2. 2017. - 31. 3. 2017.


Gradski muzej Varaždin pokrenuo je 2014. godine projekt Prijatelji Muzeja, neformalnu udrugu podupiratelja Muzeja, s ciljem spašavanja i prezentacije kulturno - povijesne građe, važne za varaždinsku i hrvatsku povijest. Godišnja članarina za pravne osobe iznosi 300 kuna, a za fizičke 100 kuna. Sredstva prikupljena na ovaj način namjenski se koriste za otkup muzejske građe i muzejske programe. Članskom iskaznicom ostvarujete besplatni posjet muzejskim stalnim postavima i izložbama, pozive na sva muzejska događanja, dodatne popuste na ostale muzejske sadržaje poput korištenja muzejskih prostora, kupnju muzejskih izdanja i sl. Ispunite Pristupnicu i postanite i vi prijatelj Muzeja!

(Ispunjenu Pristupnicu možete donijeti u palaču Herzer, u radno vrijeme GMV-a ili je poslati poštom.)

PRISTUPNICA Ime i prezime (naziv tvrtke)

Adresa

OIB (samo za pravne osobe)

Obavijesti o događanjima u Gradskom muzeju Varaždin želim primati putem elektroničke pošte na adresu ili poštom na navedenu adresu. Članska iskaznica vrijedi za kalendarsku godinu. Novac prikupljen od članarina Prijatelja Muzeja koristit će se isključivo za muzejske programe (izložbe, otkupe i dr.). Članska iskaznica korisniku omogućava besplatni posjet muzejskim stalnim postavima i izložbama. Potpisom ove Prijavnice prihvaćam navedene odrednice Prijatelja Muzeja.

datum

potpis

Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 3 | tel. 042 658 754, 658 750 | faks: 042 658 755 muzej@gmv.hr | www.gmv.hr | www.facebook.com/GMVarazdin