Page 1

Unieke veelvoud De mooiste dingen zijn vaak het moeilijkst te vertellen. Kan zo’n foto de geur van een weiland vol bloemen en kruiden weergeven? Kan een zin de betovering van het „Alpenglühen“ in woorden vatten? Juist omdat in Oberstdorf met elke blik een veelvoud van schoonheden te zien is, tracht deze folder een andere weg te beschrijden. Als kaleidoscoop met een verzameling impressies, die echter niet volledig kan zijn. Daarvoor immers - bij

2


alle bescheidenheid - is er hier te veel te zien en te beleven. Ontdek het dus gewoon zelf: de voorpret zullen wij graag bij u opwekken. Tenslotte betekent caleidoscoop niets anders dan „een mooi beeld zien“. En dat is voor Oberstdorf wellicht de beste beschrijving van allemaal.

Door zeven dalen

ge Trettachtal met zijn imposante bergcoulisse, het wilde Oytal of het lieflijke Stillachtal. In het midden echter vindt u Oberstdorf: middenin de natuur en in een van de zonrijkste gebieden van Beieren.

Natuurgezond: 17.000 ha en dus zo’n 75% van Oberstdorf genieten bescherming als landschaps-, wild- en natuurgebieden. 12.000 ha daarvan behoren bij het natuurmonument „Allgäuer Hochalpen“.

Zeven dalen monden bij Oberstdorf in het Illertal. Elk dal heeft zijn eigen karakter en zijn unieke charme. Bijvoorbeeld het grilli-

3


Ecologisch

Dankzij de goede busverbindingen met alle naburige plaatsen en toeristische trekpleisters bent u bij ons in de vakantie mobiel - ook zonder auto.

4


De trein komt eraan! Deze reclameslogan van de Duitse Spoorwegen lijkt wel speciaal voor Oberstdorf te zijn gecreëerd. Want hier komt hij inderdaad aan: vrijwel elk uur uit heel Duitsland, comfortabel en gegarandeerd filevrij.

In Oberstdorf kunt u ontdekken wat wij onder vooruitgang verstaan. In het „grootste voetgangersdomein ter wereld“ zijn 227.500 m2 of 10,8% van het gemeentegebied „autovrij“ en blijven de meeste dalen verschoond van algemeen toeristisch verkeer. De beloning daarvoor is aanzienlijk meer vakantiekwaliteit. Zonder dat een voorruit u van de prachtige natuur scheidt, kunt u ten volle genieten van schone lucht en hemelse rust. Ook in Oberstdorf zelf gaat het er rustig en ontspannen aan toe: in de hele plaats heerst een snelheidsbeperking van 30 km/h, en in de verkeersluwe zones mag zelfs niet sneller dan stapvoets gereden m Ta l d worden. Des te sneller kunt u

Oberstdorf is de eerste gemeente ter wereld die bij haar openbaar vervoer gebruik maakt van aandrijvingstechnieken die volkomen vrij zijn van schadelijke stoffen. Hypermoderne bussen met lage instap, elektrisch of met hybridetechniek van de jongste generatie aangedreven, en vanaf de zomer 1999 ‘s werelds eerste bus met brandstofcelaandrijving laten zien dat mobiliteit niet schadelijk voor het milieu hoeft te zijn. Dat geldt ook voor de energieverzorging. Zo’n 40% van de elektriciteit is bijvoorbeeld afkomstig uit de gemeentelijke waterkrachtcentrale „Warmatsgund“ en de grootste communale zonneënergiecentrale van e l ä T Beieren. In de innovatieve milieupolitiek van Oberstdorf wordt de toepassing van regeneratieve energieën in de verkeerspolitiek geïntegreerd. Het eerste energiecircuit zonder uitstoot van schadelijke stoffen is gesloten. Het „schone dorp“ Oberstdorf staat daarmee bovenaan bij de vervulling en opvolging van de „...lokale agenda 21“. Dit alles bewijst dat wij ook met het motto „terug naar de natuur“ baanbrekend bezig kunnen zijn.

i

Welkom toekomst

afstand nemen van de jachtigheid van alledag. Toch hoeft u niet al te grote afstanden af te leggen: daarvoor zorgt het baanbrekende openbaar vervoersconcept. Dus - gun ook uw auto vakantie: bevrijdt u van uw auto in het „autovrije Oberstdorf“.

r

!

Vaarwel auto

5


6


Lucht &

water: kristalhelder

7


8


vooral Gezond

Beproefde Recepten

Voor de hele mens

De kneippkuur

Het is de moeite waard om milieubescherming hoog in het vaandel te hebben. Dat is in Oberstdorf met alle zintuigen waar te nemen. De lucht is er opperbest en uit de kraan komt frisheid in mineraalwaterkwaliteit - zo natriumarm dat het zelfs voor de bereiding van babyvoeding geschikt is. De zon schijnt royaal op het prachtige landschap en de talrijke uiteenlopende natuurbelevenissen zijn balsem voor de ziel. Daarbij komen nog de verschillende klimaatzones die van nature heilzaam zijn: mild in het dal, prikkelend in de hogere regionen. Bestaat er een mooiere reden om iets voor lichaam en geest te doen?

Waterdokter of kruidenpastoor? Sebastian Kneipp heeft talrijke liefdevolle bijnamen gekregen - en niet één ervan geeft compleet weer wat hij voor ons kan betekenen. Immers, de verdienste van deze grote man was dat hij geen afzonderlijke therapieën ontwikkelde doch een holistische geneesmethode, uitgaande van de opvatting dat de mens méér is dan een som van symptomen en dat elke ziekte meer dan één oorzaak heeft. Gepaard met het inzicht dat de civilisatie ons niet alleen van de natuur om ons heen, maar ook van onze eigen natuur vervreemdt. Dat wij eerst weer moeten leren naar ons lichaam te luisteren en zijn signalen te interpreteren. In deze zin is een kneippkuur ook altijd gezondheidsleer. Opgebouwd op de vijf zuilen die volgens Kneipp bepalend zijn voor ons welzijn. Hoezeer hij gelijk had, wordt aangetoond door de milde, betrouwbare en omvangrijke werking, waardoor een kneippkuur bij welhaast alle ziektes zinvol is. Hoe veelsoortig een kneippkuur kan zijn, ziet u in Oberstdorf. Langs talrijke wandelroutes vindt u kneipp-loopbaden en armbaden; negen hotels bieden kneippkuren aan, voorts zijn er diverse kuurinrichtingen en kneippkuur-baden, en in ruim 30 eethuizen en restaurants zijn dieetmaaltijden volgens Kneipp verkrijgbaar.

°C

Std. 200 195 190 185 180 175 170 165 160 155 150 145 140 135 130 125 120 115 110 105 100 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0

Maximumtemperatuur

30 25 20 15

Gemiddelde uren zonneschijn

10 5 0 -5

Minimumtemperatuur

-10

De schrothkuur

-15 -20 -25

Jan Feb Mär Apr jan. feb. maart april Mai mei Jun juni Jul juli Aug aug. Sep sept. Okt okt. Nov nov. Dez dec.

Het hele jaar door

De schrothkuur is benoemd naar Johann Schroth; sinds meer dan 160 jaar is zij een erkende natuurgeneeswijze. Zweetpakkingen wekken kunstmatige koorts op, die afweerkrachten mobiliseert en de spieren ontspant. De ritmisch afwisselende drinkdagen en droge dagen alsmede het speciale prikkel- en vetarme dieet leiden tot een ontslakkings- en reinigingsproces, dat de hele mens omvat. Vooral stofwisselingsziekten zoals hypercholesterinemie, hoge bloeddruk, diabetes mellitus en jicht, maar ook huidziekten, reuma, artrose, migraine en vrouwenziekten kunnen zo duurzaam worden verzacht of genezen.

Elk tijdstip is het juiste om iets voor de gezondheid te doen. Echter, een prima tip voor ingewijden is de mistvrije en zonrijke herfst. Voor hart en bloedsomloop is dit jaargetijde bijzonder mild, en de natuur laat zich van haar kleurrijkste kant zien. Een stemmige wandeling in het bontgekleurde herfstbos kan bijvoorbeeld wonderen doen. Je hoeft niet ziek te zijn om je gezond te kuren: bij Vooral als u zich daarvoor naar de nabijgelegen onze „gezondtijd“ kunt u met individuele fitness, bergen begeeft, want beweging boven 1000 m ontspanning en voeding op eigen initiatief veel hoogte stimuleert de opname van zuurstof in het voor uw gezondheid doen. Dat kost minder dan bloed. u denkt en zorgt voor volkomen nieuwe levensDus gewoon diep ademen en bijtanken! Of het nu kwaliteit! Belangrijk: de plaats waar u logeert, een kuur is of „alleen maar“ een gezonde vakanmoet op het geneeskuurmatig erkende gemeentetie, of u nu alleen komt of met het hele gezin: ons gebied liggen om voor vergoeding in aanmerking uitgebreide culturele programma wordt het hele jaar te komen. aangeboden, en voor uw gezondheid is het hier Vraag gewoon informatiemateriaal aan bij de Oberstdorf is erkend toch altijd hoofdseizoen. Kurverwaltung. als kuuroord met geneeskrachtig klimaat en Kneipp-kuuroord.

9


10


Berg en dal Haalt u bij het zien van deze foto’s uw stevige stappers al uit de kast? Geef uw voeten dan de vrijheid om „op stap“ te gaan. Met onze bergscholen kunt u onder vakkundige leiding prachtige tochten maken. Gediplomeerde berggidsen brengen u veilig naar beroemde uitzichtpunten en verborgen paadjes. Of houdt u meer van minder inspannende tochten? Ook een wandeling door vlak terrein kan een topbelevenis worden; in Oberstdorf kunt u wat dat betreft alle kanten uit. Ruim 200 km wandelpaden leiden u door lieflijke dalen en naar duizelingwekkende hoogten. En wat denkt u ervan eerst even naar het kuurgebouw te gaan?

Inspanning en ontspanning Onze gezondheidscomputer rekent aan de hand van uw persoonlijke gegevens en de algemene klimaatomstandigheden uit wat voor u de ideale tocht op een van de veertien terreinkuur-wandelpaden is. Wie liever eigen paden bewandelt, pakt gewoon de wandelkaart. Rondom de Moorweiher, steil omhoog naar de beroemde Höfats of gewoon dwars door het kuurpark. Of u nu een rustige wandeling met zijn tweeën maakt of een vrolijk uitstapje met z’n allen onderneemt - altijd en overal zijn er natuurbelevenissen en prachtige plekjes om uit te rusten.

11


Paden & Eindpunten

Krottenkopf 2657

Hochvogel 2592 Gr. Wilder 2379 Prinz Luitpold Hs. 1896

Rauheck 2384

Jochspitze 2232

Trettachspitze 2595

Fürschießer 2271

Rappensee

Biberkopf 2599

Alpgundko 21

Rappensee Ht. 2091 Enzian Ht. 1780

Wildgundkopf Eissee

Vord. 1935

Höfats 2258

be

SPIELMANNSAU

al

Riffenkopf 1748

Seealpsee

H

GERSTRUBEN

Seeköpfel

Bergstation 1930

BIRGSAU

chtal

nt

Himmelschrofen 1759

tta

Nebelhorn 2224

ru

chtal

r

st

Tre

Ge

Gr. Seekopf 2084

EINÖDSBACH

OBERAU

Christlessee

Sti lla

Laufbacher Eck 2178

GOTTENRIED Oytal Hs. 1009

Schattenberg 1721

Geißfuß 1980

Ne be lho rn Geißalphorn 1953

Entschenkopf 2043

Hochrappenk. 2425 Rothgundsp. 2458

Waltenberger H. 2084

Hint. 1955

Kemptner Ht. 1844

Schneck 2258

in d r K le e l a n g e tt e r s t e i g

Hohes Licht 2651

Mädelegabel 2645

Kratzer 2428

Kreuzeck 2376

Ob. Gaisalpsee 1769

Rubihorn 1957

Oy ta l

DIETERSBERG

Laiter

P

FAISTENOY

SCHWAND

Skiflugschanze

Golfplatz GRUBEN

ba

hn

o llh Fe

ANATSWALD

Freibergsee 928

P

Stillach Moorweiher

Seealpe 1280

KRAPPBERG LORETTO

KÜHBERG P

OBERSTDORF 813 m

Sport- u. Eisstadion

Gaisalpsee 1509

BREITENBERG Bhf.

P

P P

Stillach

Trett

ach

Gaisalpe

Illerursprung

LEGENDE Großkabinenbahn Kleinkabinenbahn Doppelsesselbahn Wanderweg Bergwanderweg Steig

P

RUBI

Information Parkplatz Freibad Tennis Hallentennis Gaststätte

REICHENBACH

LAN ST

Ille

UT

TG

r N HE

FISCHE

N

A

SC

12

SCHÖLLANG

EN

CH

S

FI

FIS

FEN

HO

T ON


Stap voor stap U kunt rustig beginnen: onze terreinkuurwandelpaden zorgen voor conditie doch niet meteen voor transpiratie. De natuurleerpaden geven uitleg over de inheemse flora en fauna, en er is voldoende ruimte voor ontdekkingstochten, zoals u op de panoramakaart kunt zien. Widderstein 2533

Schüsser 2170

Bergstation 1940

dt a l

Fiderepaß 2067

RI KL EZL EI ER NW N AL SE RT AL

Mittelstation 1780

Ob. Bierenwang A.

a t sgu n

Gipfelstation 1967

W

ar m

Schlappoldsee

hn ba orn

Söllerkopf 1940

Kanzelwand Hs. Unt. Bierenwang A. 1548

Schlappoldkopf 1968

Söllereck 1706

L

ERTA

WALS

KLEIN

Schönblick 1350 L

ERTA

Söllere ckbahn

Hochleite

Naturfreunde Hs. ZIEGELBACH

WALS

KLEIN

Walserschanz

P

Karatsbichl P

Breitach-Klamm

Bergkristall

KORNAU

S

IM SCHLECHTEN REUTE

RO

HR M OO

opf 64 164

Uitzicht en inzicht

Fellhorn 2038

g

Hammerspitze 2260 Hochgehrenspitze 2251 Schafalpenköpfe Kanzelwand delheim e l etterste rK i Min 2058

JAUCHEN

ach

Breit

WASACH

Ervaren bergbeklimmers vertellen enthousiast over de wereldberoemde Heilbronner Weg. Alpinisten komen elkaar tegen op de Mindelheimer en Hindelanger Klettersteig. Liefhebbers van tochten ontdekken de oergezellige berghutten. Met de Nebelhorn-, Fellhorn- of Söllereckbahn kunnen ook minder sportieve gasten comfortabel van het panorama genieten vanaf de Nebelhorn zijn niet minder dan 400 bergtoppen te zien. Wie dieper inzicht wil krijgen, gaat naar de Breitachklamm. 10.000 jaar heeft het water nodig gehad om dit in Midden-Europa unieke natuurwonder te vormen! Helaas is de vakantie meestal te kort en biedt zij nauwelijks tijd om de wandelmogelijkheden ten volle te benutten. Maar u kunt immers terugkomen...

Speld hem op in Oberstdorf! Bergbeklimmers, wandelaars en fietsers kunnen speldjes in de wacht slepen, en ook onze prestatiemedailles zijn niet mis.

TIEFENBACH

FISCHEN

NORD

KE M PT EN RT / M / UL M ÜN CH EN

EN

NGENWANG

13


Van nature „Boeren, draagt fier het hoofd geheven, want elkeen streeft naar het boerenleven“, luidt - vertaald - de tekst op een Beierse speelkaart rond 1765. Aan het hof van Nymphenburg in München werden boerenbruiloften nagebootst en in Versailles wilde Marie Antoinette per sé een geit melken. Echter was de melkemmer daarbij niet van hout, doch van fijnste Sèvres-porselein ... wie in Oberstdorf daarvan geweten had, zou beslist het hoofd hebben geschud.Tradities en gebruiken als mode? Op dat idee kan slechts iemand komen die hier nog nooit is geweest. Die niet gevoeld heeft hoe sterk de bevolking met haar gebruiken verbonden is. Hoezeer deze buiten alle trends om de expressie van een heel eigen identiteit zijn.

14

Handwerk met traditie: duizend liefdevolle steekjes zijn er nodig om van gewone bretels zo’n prachtig stuk te maken (wij bedoelen natuurlijk het kledingstuk, niet de drager ervan ...)


15


Kleine heemkunde Geloof en bijgeloof

Slechts weinige houten huizen zijn door de grote brand van 1865 gespaard gebleven. Het Heimatmuseum is er één van.

Dat is ook in het „Heimatmuseum“ te ervaren, waar in ruim dertig vertrekken voorwerpen tentoongesteld worden die met liefde zijn vergaard. Geestrijke producten vindt u in de dichterkamer en in de Enzian-stokerij, oude ambachten verhalen van de broodwinning en het passiekruis van 1673 herinnert aan de diepe religiositeit, waarin ook ruimte was voor berggeesten. Als voedingsbronnen en tegenstanders waren de

bergen nu eenmaal wezens met een ziel, die je met respect dient te bejegenen. Van de moed om een dergelijke reus te „bedwingen“, verhaalt dan de tentoonstelling over het alpinisme.

© zippe

De grootste schoen ter wereld: door schoenmaker Josef Schratt uit Oberstdorf uit 18 runderhuiden genaaid, nu een van de grootste attracties van het Heimatmuseum.

OBERSTDORF Wirte und Landwirte bitten zu Tisch – mit QUALITÄT die man schmeckt!

16

Plaatselijke producten vers op tafel: voor dit genot hebben uitbaters en boeren hun krachten gecombineerd. Moge het u wel bekomen!


Kunst en koeien Het belangrijkste gedeelte heeft echter betrekking op het boerenleven hoog in de bergen en in het dal. Het is geen toeval dat in de slaapkamer, de „gade“, een kijkgat naar de stal is aangebracht. Het vee was, evenals het zorgzaam in stand gehouden wild, de basis voor het bestaan en dus alle moeite waard. Dat de kunstzin daarbij niet verloren ging, wordt bewezen door de botervormen met prachtig houtsnijwerk, de rijk geborduurde gewaden van de bergklederdracht en de „historische dracht“. Of ook door de aandoenlijke schoonheid van het genadebeeld in de Loretto-kapellen.

Gisteren en vandaag Gebruiken houden in Oberstdorf niet bij de ingang van het museum op. Ze zijn overal te ontdekken: in de religieuze feesten, die net als vroeger het ritme der seizoenen bepalen. In de kapelletjes aan de kant van de weg, in de levendige ambachtskunst en natuurlijk in de landbouw. Hieraan hebben wij het te danken dat de gebruiken en oorspronkelijkheid ongekunsteld bewaard zijn gebleven. Ook om die reden houden onze gasten van Oberstdorf, het land en de mensen.

Op de moeilijk bereikbare bergweiden wordt het gras zoals vroeger met de zeis gemaaid en op houten stellages, de „huinze“, gedroogd.

Onze bergkaas smaakt niet alleen eigengemaakt, hij is het ook!

17


Bloemen voor de mooiste Als in september bij de „Viehscheid“ het jonge vee naar het dorp terugkeert, dan is dat niet alleen een prachtig gezicht voor de gasten. Het dorp denkt terug aan de dagen dat het vee naar de bergweiden moest worden gedreven om de 100 dagen „zomerhooioogst in het dal vakantie“ brengen veilig te stellen. Zoals de dieren op de altijd hoopt men dat bergen door, tot zij alle dieren heelhuids op de scheidplaats terugkeren - alleen dan worden gescheiden en aan hun mag het mooiste rund eigenaars terugook de kunstig gegegeven. vlochten krans dragen. De mensen bewonderen de dieren, die door de sappige bergweiden blaken van gezondheid, en mijmeren over lang vervlogen tijden. Veel is er veranderd, maar de Oberstdorfer Viehscheid is nog steeds de belangrijkste in Oberallgäu, en in Schöllang is hij nog altijd even familiair. Tenslotte hoort deze traditie bij het dorp zoals de bergen. En niet op de laatste plaats is het nog een mooi feest, waar je elk jaar naar kunt uitkijken.

18


Feest en religie Oude zeden en sagen Maar eens in de 5 jaar - de volgende keer in het jaar 2000 - zijn de Wilde Mändle te zien. Dertien mannen verdrijven dan met hun dans de boze geesten. Alleen telgen uit oud-Oberstdorfer geslachten mogen meedoen, en iedereen moet de sparren-

baarden voor het „häs“, het gewaad, zelf in de bossen gaan zoeken. Dan worden de overgeleverde dansfiguren maandenlang ingestudeerd. Eindelijk is het zover: imposant wiegen de mannen op de telkens weerkerende melodie en stampen met hun voeten, tot werkelijk alle toeschouwers kippevel hebben. De oude sagen komen tot leven en sommigen kijken onwillekeurig achter zich: misschien zijn er toch wel geesten?

Gebruiken en het dagelijks leven Gebruiken zijn niet alleen in de talrijke kerkelijke feesten te vinden, bij het Klausentreiben op Sinterklaas, de Heimatavonden of traditionele feesten. Zo mogelijk komen de gebruiken het mooist tot uiting bij de kleine dingen van het dagelijks leven. In de legenden die nog worden verteld of in de traditie om ook huizen namen te geven. Namen, die dikwijls de familienamen van de bewoners vervangen. Zo wordt er ook niet gevraagd hoe iemand heet, maar waar hij „thuishoort“. - Ook als dat in het dialect van de Allgäu soms wat anders klinkt. De meeste gebruiken hebben hun oorsprong in de natuur. En worden van nature doorgegeven. Wat de mode van het ogenblik ook dicteert - men laat haar praten. Want gebruiken worden niet gedragen zoals kleding, maar in het hart.

De hemel is het dak en de natuur de mooiste kerkversiering. Waar zou je de Schepper beter kunnen loven dan bij de jaarlijkse bergmissen?

Trots dragen ook de jongeren de historische dracht van Oberstdorf niet alleen omdat zij zo fleurig en flatteus is ...

19


20


O - van origineel en originelen Shopping en Chopin Lange tijd lag Oberstdorf ver weg van de gebaande paden. Wat destijds een nadeel was, is thans een pluspunt. Zo is het plaatsje met zijn eersteklas hotellerie het „oberste Dorf“ gebleven. Oorspronkelijke dorpsromantiek gaat gepaard met culturele evenementen van internationale allure. Men luistert naar de niveauvolle concerten van de internationale muziekzomer en heeft het grootste plezier bij het Boerentheater. Heimat-avonden en kunstexposities, thé dansants en wetenschappelijke lezingen, kuurconcerten en straatclowns - u vindt ze hier allemaal harmonisch naast elkaar.

Folklore en fluïdum Waarom ook niet? Waar de natuur zo verkwistend is in haar veelvoud, behoort de mens niet kinderachtig te zijn. Zo tonen de etalages plaatselijke sierkunst met dezelfde trots als haute couture of sportkleding. Op de spijskaart staan wildspecialiteiten en crêpe suzette eendrachtig naast zure zult en „Kässpatzen“, een soort macaroni met kaas. Een

Ver weg van de dagelijkse beslommeringen en toch midden in het leven: Oberstdorf heeft van alles en voor iedereen iets te bieden.

kindergerecht wordt net zo vanzelfsprekend opgediend als een menu met vijf gangen, terwijl het dialect van de Allgäu zich met internationale klanken mengt. En boven alles straalt de zon van Oberstdorf. Dat is nu eenmaal „Liberalitas Bavariae“. Leven en laten leven - waar zou dat beter kunnen dan hier?

21


Kleurig leven Rustige hoekjes

De zonnewijzer. Slechts ĂŠĂŠn van de fraaie details die u tijdens een wandeling door het idyllische plaatsje kunt ontdekken. Kijk dus gerust eens goed om u heen ....

22


Dorpsleven Op een bankje aan het marktplein, in het café in het voetgangersdomein, onder een parasol in het park of aan de stamtafel van een van de traditionele kroegjes: voor iedereen is er een lievelingsplekje - of misschien zelfs meer dan één. Tenslotte heeft Oberstdorf heel wat te bieden. Van het idyllische dorpsschoon met houten „ajour“-huizen, veestallen en kleurige boerentuinen tot en met het verzorgde kuurpark.

Kuurpark-oase Nooit jachtig, maar ook nooit saai: Oberstdorf is precies goed! Voor gezinnen, kuurgasten, cultuurliefhebbers, sportenthousiasten of gewoon mensen die ontspanning zoeken. Want ook hier is er voor elk wat wils. Stemmige rust, vrolijke gezelligheid of een romantisch plekje voor twee ...

Je spreekt af voor een partijtje schaak in de tuin, luistert naar het kuurorkest of geniet van een boek onder oude bomen.

23


Putten

Oberstdorf

24

Oberstaufen ca. 37 km

Hellengerst ca. 38 km

Ofterschwang ca. 10 km


&

Dubbel zo hemels: ‘s morgens naar een van de vele golfterreinen en ‘s middags naar een van de fantastische kapelletjes. Daar kun je dan ook meteen om vergiffenis vragen als er op een van de smalle fairways van het 9-hole golfterrein in Oberstdorf wellicht een vloek aan je mond is ontsnapt ...

Putto’s Ottobeuren ca. 72 km

Bad Wörishofen ca. 114 km

Wiggensbach ca. 48 km

Lindau ca. 71 km

25


26


Paradijsjes Engelen en ezels

Watervallen en bergidylle

Zin in een tochtje? Dan één, twee, drie op Met paard en wagen, op het stalen ros of de fiets naar het Rohrmoostal. De van met de benenwagen: de weg naar het buiten onopvallende houten St. Annakapel Oytal is makkelijk te overwinnen en altijd met beschildering uit de late 16e eeuw is de moeite waard. Wie meer tijd heeft, uniek in de Beierse Alpen. Buitengewoon moet beslist doorgaan tot de Stuibenfall! is de uitbeelding van het In Gerstruben komt u „Laatste Oordeel“ met interessante feiten over het indrukwekkende details. Ook bergleven te weten; de kleine mag u de Loretto-kapellen in nederzetting is in haar geheel het zuiden aan de rand van als monument beschermd. de stad niet vergeten. De Een kapel, vier boerderijen barokke plastieken en het uit de 17e en 18e eeuw, genadebeeld brengen alle herderskeuken en zaagmolen kunstminnenden in vervoezijn zorgvuldig gerestaureerd. ring. In de Appachkapel zijn En dan kunt u nog naar de Markant rijzen de Trettoverblijfselen van gotische achspitze en de Mädelega- Christlessee, de Jauchenkapelle, bel op boven Einödsbach, fresco’s te zien en de enz., enz. de zuidelijkste nederzetJosephskapel kan bogen op ting van Duitsland. Kijk werken van binnenlandse Ontdek het zelf: Oberstdorf ook even door het „Nadelöhrtürle“ van de kunstenaars, zoals de heeft meer dan genoeg parakapel, naar men zegt beroemde palmezel uit 1729. dijsjes. brengt dat zegen.

27


Slag op slag Fit met fun Dokters adviseren om minstens drie keer per week de pols te versnellen. Makkelijker gezegd dan gedaan? Niet in het prachtige Oberstdorf. Hier bestaat het programma uit afwisseling. Bij het gemeenschappelijke walking bijvoorbeeld komen hart en bloedsomloop ook zonder bovenmatige inspanning goed op dreef. Deltavliegen en parapente-vliegen openen geheel nieuwe perspectieven. Mountainbikes en skeelers zijn ter plaatse verkrijgbaar, rafting en kanovaren kan via de watersportschool. Wandelen en alpinisme zijn van nature beschikbaar.

plezier voor het hele gezin. Tenslotte hoeven er niet altijd records gebroken te worden. Bij sommigen gaat het hart al sneller kloppen wanneer zij een zeldzame bloem zien, terwijl anderen liever innerlijke rust vinden door naar de wolken te kijken. Tenslotte is ook de geestelijke beweeglijkheid van belang. Die stimuleert

Ontspanning door sport Oberstdorf is een echt eldorado voor tennisfreaks. Het tennispark met hal en openluchtbanen vindt werkelijk zijn weerga niet! Trimpaden zijn er in Reichenbach, Tiefenbach of vanaf Renksteg langs de Stillach. Tafeltennis, volleybal, hengelen, paardrijden, fietsen, schaatsen in de zomer, boogschieten, midgetgolf, schieten of kegelen - allemaal een enorm

28

u gewoon door tuinschaak te spelen of de gratis bibliotheek in het Kurhaus binnen te lopen.


Oberstdorf of Reichenbach: u kunt in niet minder dan twee badplaatsen voor veen-/modderbaden terecht om te zwemmen en te genieten.

Induiken en onderduiken. Zachter kabbelende golven vindt u bij de Freibergsee, een van de warmste zwemwateren van het hooggebergte.

Te water, in de lucht of op de grond: de mogelijkheden zijn zo gevarieerd dat iedereen de discipline vindt die voor hem of haar geschikt is.

Elk jaar vindt er in Oberstdorf een mountainbikefestival plaats.

Dat vind je nergens anders op de wereld: kuur- en saunazones in 300 jaar oude boerderijen, zeebranding onder een glazen overkapping (zodat je ook ‘s winters bruin

kunt worden) en edelstenen volgens de genezingsleer van Hildegard von Bingen. Natuurlijk in het unieke Kristall kuuren pretbad.

Skispringen in augustus? Natuurlijk! Bij het zomermatspringen zijn er ook op warme zomerdagen spectaculaire vluchten te zien. Als bijzondere attractie zelfs in het licht van schijnwerpers.

Op het golfterrein Gebrgoibe komt u slag op slag door een van de mooiste greens in heel Duitsland.

Wie goed in het zadel zit - of dat wil leren - vindt in de manege St. Georg in Tiefenbach een overdekte hal en een in de winter verwarmd groot buitenterrein of komt bij het ponyrijden in Oberstdorf en Tiefenbach op gang.

29


Skidora Ook bij snowboarders is Oberstdorf inmiddels bekend. Met een steile halfpipe en coole funparks is supergenoegen verzekerd!

Uniek - alle drie! Nebelhorn, Fellhorn, Söllereck: bij deze namen krijgen liefhebbers van het alpiene skiën al glimmende oogjes. Geen wonder: 44.000 m skiafdalingen, daarvan zo’n 30.000 vrijwel sneeuwzeker, 29 verschillende banen en liften, ontelbare gezellige hutten en cafeetjes om binnen te vallen, poedersneeuw en volop zon. Supervoordelige zonne-skiarrangementen. Wie zou er dan geen zin krijgen?

30

Terwijl in het dal de sneeuwklokjes bloeien, zijn de skiërs op de Nebelhorn en Fellhorn nog - lekker bezig - tot ver in de maand april. Dankzij sneeuwinstallaties op de Fellhorn.


ado Winter-highlights Internationale springerstournee Duitse kampioenschappen kunstrijden op de schaats Wereldbeker skivliegen Internationale snowboard-events Winterfeest in het kuurpark Onder voorbehoud van wijzigingen ! 31


Superlatieven voor Skiplezier zonder grenzen ■ De langste afdaling van Duitsland

■ Höllwieslift - de langste sleeplift van

(7,5 km) bij de Nebelhornbahn ■ De nieuwe Sollereckbahn: Grootste éénkabel-omloopbaan van Duitsland met panoramagondels voor 6 personen en comfortabele in- en uitstapmogelijkheid voor jong en oud

Duitsland ■ Fellhorn en Kanzelwand als grootste aaneengesloten skigebied aan de noordrand van de Alpen ■ 2-landen-skigebied met aansluiting aan het Oostenrijkse Kleinwalsertal

Biberkopf 2599

Gr. Wilder 2379

Mädelegabel 2645 Trettachspitze 2595

Kratzer 2428

Rauheck Kreuzeck 2384 2376

Hohes Licht 2651 Hammerspitze (Schüsser) 2259

Fürschießer 2271 Wildengundkopf 2238

Fiderepaß 2067

Alpgundkopf 2164

Kanzelwand 2069

Kegelkopf 1959 Hint. 1955

Höfats 2258 Gr. Seekopf 2084

Wildgundkopf OBERAU

EINÖDSBACH

Vord. 1935

SPIELMANNSAU

n ah rnb o llh Fe

BIRGSAU Koblat 2060

Nebelhorn 2224 Gipfelstation

Hochgehrenspitz 225

Riffenkopf 1748

Himmelschrofen 1759

GERSTRUBEN

Schattenberg 1721

Station Höfatsblick 1932

ANATSWALD

Christlessee

Laiter FAISTENOY

GOTTENRIED

N

eb

el

Geißfuß 1980

Ob. Gaisalpsee 1769

Rubihorn 1957

SCHWAND

ho

DIETERSBERG

rn

ba

Skiflugschanze

OYTAL

hn

GRUBEN

Hochleite

Freibergsee 928

Station Seealpe 1280

Höll

Gaißalphorn 1953

wies

lift

LORETTO KÜHBERG Schattenberg-Sprungstadion

Gaisalpsee 1509

KARATSBICHL

OBERSTDORF 813 m REUTE JAUCHEN RUBI REICHENBACH SCHÖLLANG

32


■ Gratis skibus ■ Gezinsvriendelijke skigebieden met tal-

Eerlijk gezegd: een skigebied met talrijke hoogtepunten!

rijke skischolen en skikleuterscholen ■ alsmede talloze pistes van oefenhelling tot en met FIS-racetraject

Liechelkopf 2384

Widderstein 2533 Kl. Widderstein 2258 Bärenkopf 2083

Elferkopf 2387 Zwölferkopf 2224

Güntlespitze 2092 Wannenberg 1830

MITTELBERG 1215 m

Grünhorn 2039 Steinmanni 1981

Unspitze 1926

Walmendinger Horn 1990

BAAD 1244 m

Schüsser (Hammerspitze Hammerspitze)) 2170

W

al

m

d en

in

ge

o rh

rn

ba

Ka

Bergstation 1940

hn

Hochifen 2230

Ifen 2000

Fellhorn 2038

Station Schlappoldsee 1780

Ifen H. 1586

nz

el

wa

nd

ba

Hehlekopf 2058

Gerachsattel 1752

Kuhgehrenspitze 1910

n Ife

200

Hahnenköpfle 2143

0 ipe

Halfp

G

es ott

ac

ke

r

Auen H. 1275

hn

HIRSCHEGG 1124 m

Schlappoldkopf 1968

Söllerkopf 1940

RIEZLERN 1086 m

OBERWESTEGG

Söllereck 1706

UNTERWESTEGG

INNERSCHWENDE

AUßERSCHWENDE

Schönblick 1350 WALDHAUS

ahn

KLAUSENWALD Hörnlepaß

reckb

Walserschanze

eit a Br

KORNAU

ch

-Kl

am

m

S ö ll e

ze 52

Het skigenoegen

TIEFENBACH

LEGENDE Großkabinenbahn Kleinkabinenbahn 1-er Sesselbahn Doppel Sesselbahn 3-er Sesselbahn 4-er Sesselbahn Schlepplift Skiabfahrt

Loipen: leicht mittel schwer Skiwanderweg Rodelbahn Parkplatz Gaststätte

33


GLijden in plaats van Langlaufen - zo lang u maar wilt Bij 85 km gespoorde loipes kunt u het woord „langlauf“ rustig letterlijk opvatten. Bijna grenzeloos glijdt de ski over hooggelegen loipes, door stille dalen of op de zwaardere trajecten van de noordse skiwereldkampioenschappen. Niet voor niets heeft de Duitse automobielclub ADAC het viersterrenzegel aan onze loipes verleend. Skaten of „klassiek“ - langlaufen duurt hier altijd te kort.

34


n Rijden …

Verveling? Nooit ofte nimmer! En toch is er nog meer: toerskiërs genieten de toeren met officieel gediplomeerde skileraren. De skibobschool aan de Söllereck laat zien hoe alle afdalingen zo te nemen zijn dat de gewrichten er niet onder lijden.Op de meren en in het stadion kun je schaatsen en aan curling doen. Internationale sportevenementen zorgen voor spanning, terwijl kleine en „grote“ kinderen plezier beleven aan de uitstekende rodelafdalingen.

35


36


Sprookjesdorp 37


Gezonde tijd helemaal in het wit Een droom in ijs

Tijd om te dromen. Als de wereld om je heen onder de sneeuw wordt bedolven, keert ook de mens terug naar zichzelf.

38

Geluidloos is er in één nacht een dik pak sneeuw gevallen. Hoeken en randen zijn onder het stralende wit verdwenen. De groet op straat is nog iets vriendelijker, er is vreugde over de zachte vormen. De longen worden wijd en de ziel herademt in de heldere, droge lucht. Pastoor Kneipp had het bij het rechte eind toen hij zei dat één winterkuur zo goed is als twee zomerkuren. Vreemd genoeg is het in dit jaargetijde makkelijker om de dagelijkse beslommeringen achter zich te laten. Alles gaat wat langzamer, wat stiller, wat ingetogener. Desondanks - of misschien juist daarom? - zijn de dagen niet minder

gevuld. Een sneeuwwandeling naar het besneeuwde kristalpaleis van de Breitachklamm kleurt de wangen rozig, en een rit met de arreslee door het besneeuwde landschap vult het hart met dankbaarheid voor zoveel schoonheid. Na het


schaatsen, curling of sleeĂŤn smaakt de GlĂźhwein dan bijzonder lekker. Zelden slaap je dieper of beter dan na een dag in de buitenlucht. En zelden is het plezieriger om iets voor je gezondheid te doen.

Met de arreslee over glinsterend witte paden, of een wandeling door de Breitachklamm: het bizarre winterlandschap doet oude sagen en legenden herleven.

39


Geneeskracht

Algemene zwakte Psychosomatische uitputtingstoestand

Migraine Slaapstoornissen

Oorsuizingen Depressies

Roos

Verhoogde schildklierfunctie Asthma bronchiale Chronische en spastische bronchitis

Hart- en vaatziekten

Slijtageverschijnselen van de wervelkolom

Endogeen eczeem

Neurodermitis Maag- en darmstoornissen

Nier- en blaasaandoeningen Gewrichtsaandoeningen Neurovegetatieve regulatiestoornissen Menstruatiestoornissen Climacteriumsklachten

40


Dr. Natuur

Talrijke grote natuurgeneeskundigen zijn in een eenvoudig, landelijk milieu opgegroeid. Kneipp was de zoon van een arme wever uit de Allgäu, die zichzelf in een wanhopige situatie behandelde. Schroth deed als boer belangrijke ontdekkingen over het zelfgenezende gedrag van dieren. De reden is wellicht dat men de kracht van de natuur daar het meest wist te waarderen waar zij het duidelijkst naar voren trad? In Oberstdorf is het in ieder geval zo. Reeds in de vijftiende eeuw cureerden de graven van Montfort en Rothenfels in het zwavelbad in Tiefenbach. Thans maakt men liever gebruik van de talrijke moderne kuurinrichtingen. - Overigens, modern zijn zij ook omdat daarbij „oude“ natuurtherapieën zoals hooipakkingen, hooikoken, modderbaden, modderpakkingen en modderkneedpakkingen worden toegepast. Heilgymnastiek, massages, sauna’s, cosmetica- en fitness-studio’s staan ter

beschikking, evenals talrijke artsen, kuurartsen en specialisten, natuurgeneeskundigen, psychologen, een dialyseinstituut, een centrum voor holistische geneeskunde, een centrum voor biologische geneeswijzen, een instituut voor ademhalingsleer. Vegetarische gerechten, biokost, scheidings- en dieetkost zijn op de meeste menu’s te vinden. Het landschap is alom een natuurlijke apotheek vol gezondheid en welzijn. Niet voor niets is Oberstdorf een erkend kuuroord met geneeskrachtig klimaat - en niet voor niets komen steeds meer mensen om hier letterlijk weer „heel“ te worden. Om lichaam en geest met elkaar in overeenstemming te brengen, eigen doelstellingen te herwaarderen of zich gewoon bewust te ontspannen.

41


42


Familiebedrijf zonder rustdag Een groot programma voor de kleintjes Gezinsvakantie in Oberstdorf? Natuurlijk! Waar zou er anders zoveel te beleven zijn?Om maar een voorbeeld te noemen: ons kinder-vakantieprogramma voor het hele jaar; afhankelijk van het jaargetijde kan de jeugd hier onder toezicht van onze kinderhostessen van alles ontdekken. Wij gaan samen naar de ponyboerderij, naar de boerderij, we gaan schaatsen, maken een lampionoptocht of lopen naar het veenmeer. Wij leren bij de banketbakker hoe je koekjes bakt, kijken de kunst van het vak af bij een mandenvlechter, leren koken, gaan op bezoek bij de brandweer, het weerinstituut, nemen een kijkje op het politiebureau, maken samen een sneeuwpop ... Ook knutselen, midgetgolf, een zwemfeest en kinderdisco staan op het programma. Alleen verveling hoort er niet bij. Dus, kinderen: meedoen! Dan zijn we lekker onder elkaar en de grote mensen kunnen intussen iets anders doen. Maar die zullen ook wel plannen hebben...

Extraatjes voor gezinnen Behalve dit programma dat het hele jaar doorgaat, zijn er nog talrijke bijzondere hoogtepunten. Bijvoorbeeld de Paasspelen van Oberstdorf - in talrijke logementen zijn de overnachtingen voor kinderen tot 14 jaar gratis - opwindende acties van onze kinderskischolen, de kindergymnastiek, de kinderdienst in de kerk, de kinderbibliotheek met kinder- en gezinsspelletjes die uitgeleend kunnen worden, en natuurlijk het kindermenu dat in vrijwel alle restaurants voor een zacht prijsje te krijgen is. Wij zijn gewoon helemaal op gezinnen ingesteld. Vakantie op de boerderij is toch al een enorm succes bij groot en klein - het land en de mensen, de natuur en de dieren van dichtbij meemaken, dat is iets heel bijzonders. Gezinsvakantie in Oberstdorf is gewoon heel leuk!

Niet alleen paardrijden, ook een rondje op de rug van een pony is een onvergetelijke belevenis voor onze kleintjes.

Kinderen zijn van harte welkom! Niet alleen op de boerderij kunnen gezinnen bij ons een heerlijke vakantie doorbrengen. Een ADAC-lijst met kindvriendelijke adressen in Oberstdorf is bij de Kurverwaltung verkrijgbaar.

43


oorspronkelijke

Schöllang Gezellig staan verstilde boerenhuizen om het barokke uientorentje van de parochiekerk. Dichterbij gekomen, ontdekken wij het uit 1531 daterende slotkerkje, en in een kuurparkje is het aangenaam vertoeven. Je geniet van het heerlijke uitzicht, de

44

talrijke wandelmogelijkheden en de hartelijke groet „Grüss Gott“ van de plaatselijke bevolking. Als het vee de stal in wordt gedreven, luiden de koeienbellen zacht het avondeten in - hebt u nog méér romantiek nodig om hier helemaal bij te komen?Vooral omdat je ondanks alle oorspronkelijkheid toch geen enkel comfort hoeft te missen. De lijnbussen van het OV brengen iedereen comfortabel naar Oberstdorf of Fischen en terug. Terug naar het fraaie Schöllang.


dorpsromantiek

Rubi Rubi, startpunt van talrijke wandeltochten, staat bekend om veel zonne-uren en gezellige eethuisjes. Door de ligging laat de avondzon haar stralen bijzonder lang op dit schilderachtige dorp schijnen. In de hemelse rust glanzen de daken en aan de rand van het dorp is nog even het kapelletje St. Anna te zien. Dan worden in de traditionele gelagkamers de instrumenten uitgepakt. Gasten en dorpsbewoners komen bijeen. Ze „schuiven aan“, laten de dag met gezellige muziek eindigen en vertellen elkaar verhalen. Zo brengt u niet alleen onvergetelijke dagen in Rubi door, maar hebt ook later thuis nog heel wat te vertellen ...

Reichenbach In Reichenbach wonen de rust en de bespiegeling. Toch is er ook heel wat voor een actieve vakantie te vinden. Trots presenteert het plaatsje de 450 jaar oude kapel St. Jakobus en het veenwaterbad. Door een trimpad met 20 etappes loopt u beslist niet achter en de wandelpaden beginnen vlak voor de huisdeur.Ook de prachtige landelijke bebouwing en de traditionele gastvrijheid dragen ertoe bij dat u zich snel thuisvoelt.

45


Tiefenbach Dit luchtkuuroord is een van de oudste plaatsjes in het Opper-Illertal en kan terugzien op een lange traditie van gastvrijheid. Rustig en toch actief, met oude huizen, een modern trimcentrum en ongerepte natuur. Vlakbij vindt u het Rohrmoostal en de Breitachklamm, die door moedige Tiefenbacher burgers rond het begin van deze eeuw is ontsloten. Aan hen hebben wij het te danken dat wij dit unieke natuurwonder tegenwoordig op makkelijk begaanbare „steigerpaden“ kunnen bewonderen. Zo krijgt u in

Tiefenbach zon, beweging en berglucht in overvloed. En de naam is ook niet afkomstig van een lage ligging, doch van de zogeheten „Düfa“, lariksbomen, die hier vroeger in groten getale groeiden.

inclusief nat 46


De Dalen

Kornau Op een hoogte van 850 m boven de zeespiegel heb je in Kornau een fantastisch uitzicht naar het zuiden toe, van de Nebelhorn tot aan de Kratzer. Niet ver ervandaan vindt u de Söllereckbahn, die de bezoeker met panoramagondels naar een prachtig wandel- en gezinsvriendelijk skigebied brengt. Maar ook dichterbij is er veel te zien: de kapel St. Fabian en Sebastian is rijk aan kunstschatten, en achter de schilderachtige gevels van de huizen kunt u fijne eethuizen en gezellige logementen ontdekken. Kom gewoon een kijkje nemen: de „Korninger“ zijn blij met elke gast op het zonneterras van Oberstdorf.

Wie van zuivere natuur droomt, moet beslist één keer in zijn leven in het Stillach-, Trettach- of Oytal wakker worden. De dalen, tussen steile bergwanden verscholen, zijn voor recreatieverkeer afgesloten, zodat u er van een volkomen ongestoorde nachtrust kunt genieten. Overdag noden de mooiste wandelpaden en tochtjes tot een ontdekkingstrip. In het Stillachtal bent u snel bij de Fellhornbahn en op de top. In het Trettachtal zijn de idyllische Christlessee en het plaatsje Gerstruben, dat in zijn geheel als monu-

ment beschermd is, de trekpleisters. Welk dal er nu mooier is, moet ieder voor zichzelf uitmaken. In ieder geval kunt u bij de vriendelijke gastheren en -vrouwen op een hartelijke ontvangst rekenen.

uurbelevenis 47


Allgäu-metropool Kempten

Koningskasteel Neuschwanstein

48

Benediktijnen-abdij Ottobeuren aan de Oberschwäbische Barockstraße

Lindau in het Bodenmeer


in goede kringen Ulm ca. 130 km

Augsburg ca. 150 km

München ca. 170 km

Ottobeuren ca. 70 km Illerbeuren ca. 50 km

Lindau, Bodenmeer ca. 70 km

Wieskirche ca. 90 km

Kempten ca. 40 km

Kleinwalsertal ca. 15 km

Koningskastelen ca. 60 km

Eiland Mainau ca. 110 km

Met uitstekende connecties Als vakantiedoel is Oberstdorf in heel goed gezelschap. Rondom het stadje noden beroemde buren tot een dagtocht. Bijvoorbeeld de sprookjeskastelen van koning Ludwig I, de voormalige rijksstad Kempten of het eerbiedwaardige Augsburg, stad van de Fugger-dynastie. München biedt de ambiance van een wereldstad, en ook de duizelingwekkend

hoge toren van het munster in Ulm is een bezoekje waard. Het Bodenmeer, de „zee van Zwaben“, heeft twee bezienswaardige eilanden, Lindau en Mainau, en ook barokjuweeltjes zoals de Wieskirche of de abdij in Ottobeuren zijn een lonend reisdoel. Het liefst met openbaar vervoer: dan wordt het reizen zelf ook al ontspanning.

49


business-class Confereren als belevenis Werken waar anderen met vakantie naar toe gaan: Oberstdorf biedt een uniek kader voor congressen, conferenties of incentive-bijeenkomsten. Zalen in alle soorten en grootten zijn beschikbaar, de schitterende omgeving stimuleert de creativiteit, en er ligt altijd een vleugje vakantiesfeer in de lucht. Daarbij komen uitstekende hotellerie, een internationaal fluïdum en de uitermate gevarieerde recreatiemogelijkheden, van kunst en cultuur tot en met sport, dans en spelen. U moet het gewoon zelf beleven. In Oberstdorf begint het genoegen niet pas na, maar al tijdens het werk.

äle

r

m

i

50

Internationale massabijeenkomsten of motiveringsweekeinden voor speciale medewerkers: in Oberstdorf zijn wij op u ingesteld ....

Een telefoontje is voldoende Onze serviceafdeling zal u graag voorstellen doen, hoe uw event een onvergetelijke belevenis kan worden. Vraag gewoon onze „Tagungsprospekt“ aan of bel ons even. Oberstdorf kijkt naar u uit! Telefoon ++49 83 22 / 7 00-2 32 Fax ++49 83 22 / 7 00-2 36

Kaleidoskop NL  

De mooiste dingen zijn vaak het moeilijkst te vertellen. Kan zo’n foto de geur van een weiland vol bloemen en kruiden weer- geven?

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you