Page 1

nieuws personeelsblad nr. 8 - augustus 2013

Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In het Theater van ’t Woord komt

een lezing van Marjan Bruinvels over het leven van vrouwen in het voormalig Nederlands-Indie. Van 14 t/m 24 maart is het natuurlijk Boekenweek! Hoe kunnen we dit aangrijpen om meer mensen te enthousiasmeren voor een lidmaatschap? We hebben weer vele activiteiten die de moeite waard zijn om naartoe te gaan. Zo is er, behalve de bekende lunchconcerten, maandag 18 maart in de entree van het ODE een muzikaal optreden in het thema ‘Vriendschap en andere ongemakken’ van 5 studenten van het Conservatorium. Vervolgens kan iedereen die de trap of lift naar de 7e bestijgt ook genieten van de ‘Literaire Salon’ in het Theater van ’t Woord, waar Gerrit Komrij zijn nieuwe boek ‘De Loopjongen’ presenteert. Verder is het donderdag 8 maart Internationale Vrouwendag en 19 maart ‘Wereld verteldag’ met sterke vrouwen in het Theater van ’t Woord. In Noord is een Feestelijk muzikaal poëzieprogramma over Vriendschap en andere ongemakken. In Oost is een cursus creatief schrijven en een lezing van Renate Dorrestein. I.s.m. de commissie die voor de organisatie van de Boekenweek is aangesteld, verschijnt volgende maand een kijkje in thema en de voorbereidingen. Ook zal een vervolg worden gegeven aan ‘een dag op locatie’. In komend nummer zal een bezoek worden gebracht aan de collega’s in regio Zuid Oost. Voor de volgende rubrieken is er plek voor kopij of een gastschrijver: Communicatieplein Stem even af met l.willemse@oba.nl Activiteit in… Per maand een andere regio aan de beurt, vraag je regiohoofd of accountmanager. Hoezo Nieuwsgierig ? Durf je het aan? Mail de persoon met de pen even! Uitgelicht Welke afdeling mag volgens jou worden uitgelicht? Mail het naar eindredactie@oba.nl. Project wat ? Ben je bezig aan een project waar wij ook van moeten weten? Laat het weten! Cijfers in Beeld Komt tot stand i.s.m. de Financiele Administratie en ICT Tentoongesteld Zelf iets tentoonstellen? Mail 300 woorden + foto naar eindredactie@oba.nl. Speciaal De koningin op bezoek of een andere speciale gebeurtenis? Laat het ons weten: eindredactie@oba.nl Wat nu ? Bijzondere vraag van klanten meegemaakt? Stuur zowel korte vraag als reactie naar s.veen@oba.nl

Wil je meewerken aan een rubriek, Beelden of heb je zelf ideeën hoe wevoor onze klanten, onze aan Zee kinderen collectie, collega’s en branche meer in beeld kunnen brengen? Neem even contact op met hoofdredacteur Carlijn Baarslag 020-5230 897 (ma t/m do).

Leesclubs Makkelijk Lezen Voortgangsverslag Innovatieprijs GeekdeBibliotheek

komende maand

maart


Oba nieuws augustus ‘13  3

voorwoord 4 communicatieplein 6 en verder Berichten uit de OBA 7 hoezo nieuwsgierig? Trinet Hoefsloot 8 activiteit in... Ouder-Amstel 10 uitgelicht GeekdeBibliotheek 11 tentoongesteld Beelden aan Zee voor kinderen 12 uitgelicht Leesclubs Makkelijk Lezen 13 extra Voortgangsverslag Innovatieprijs 14 in het nieuws 15 komende maand september


voorwoord

Klaar voor een nieuw seizoen De maand augustus is een drukke maand voor de OBA. Zo verhuizen er maar liefst drie bibliotheken naar een splinternieuwe locatie. Op 12 augustus was Bibliotheek Nieuwendam de eerste in het rijtje. Deze bibliotheek was sinds 2006 gevestigd in een tijdelijk onderkomen aan de Alkmaarstraat en keert nu terug naar het helemaal vernieuwde Waterlandplein. Later deze maand gaan de bibliotheken Banne Buiksloot en Slotermeer verhuizen. Filiaal Banne Buiksloot komt vanaf 26 augustus samen met het Huis van de Wijk in het nieuwe winkelcentrum Banne Centrum. En filiaal Slotermeer opent diezelfde dag haar deuren in het Multifunctioneel Centrum “De Honingraat” aan de Slotermeerlaan. De OBA is dit jaar groots aanwezig op Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. Dit evenement vindt plaats op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Manuscripta is dit jaar gekoppeld aan de Uitmarkt en heeft een eigen festivalterrein op het Museumplein. In nauwe samenwerking met de CPNB, die Manuscripta organiseert, verzorgt de OBA het “Theater van ’t Woord” waar allerlei auteurs hun nieuwe boeken komen presenteren en worden geïnterviewd. De OBA begeleidt beide dagen ook de “OBA signeersessies”, waar alle aanwezige auteurs hun boeken komen signeren. Een mooi moment om de bezoekers ook te attenderen op de vele literaire activiteiten die de OBA dit najaar biedt. Van 8 t/m 15 september is de Week van de Alfabetisering. Dan is er traditiegetrouw veel aandacht voor de taalverwerving onder volwassenen. Hierbij spelen onder andere de Leesclubs Makkelijk Lezen een belangrijke rol. In het OBA Nieuws lees je een verslag van wat er in een leesclub gebeurt en hoe belangrijk deze clubs zijn voor de deelnemers.

Eind vorig jaar hebben we tijdens een Communicatieplein de Innovatieprijs uitgereikt. Winnares Annemarie Bruins is sinds het ontvangen van de prijs druk geweest om haar project ‘Filmpjes voor scholieren’ vorm te geven. Samen met een aantal collega’s heeft ze intussen flink wat stappen gezet. Lees meer in het OBA Nieuws. Ook vind je een verslag van het Communicatieplein, waarbij we deze keer op bezoek gingen bij het Andaz hotel, dat gevestigd is in de panden van de ‘oude bibliotheek’ aan de Prinsengracht en de Keizersgracht. Na een gastvrije ontvangst werden de ruim 60 aanwezige collega’s rondgeleid door de door de bekende kunstenaar Marcel Wanders ingrijpend verbouwde bibliotheek. Op diverse plekken zijn er nog verwijzingen naar de vroegere functie van het gebouw, zoals een bibliotheeklounge en een mooie sortering boeken over Amsterdam op elke kamer! Ik wens je veel leesplezier met deze editie van het OBA Nieuws! Hans van Velzen 3


communicatieplein

In het Andaz hotel

Communicatieplein 6 augustus 2013 Sinds eind 2012 huisvesten de voormalige gebouwen van de OBA – Prinsengracht 587 en Keizersgracht 440 – het opvallend ingerichte Andaz hotel. Op 6 augustus bracht een forse delegatie van de OBA in het kader van het Communicatieplein een bezoek aan de voormalige werkplek. We werden ontvangen in de vroegere kantoren van de OME met een grootse koffietafel en kregen daarna een rondleiding door de gebouwen.

De Andaz filosofie De Andaz-keten is een ‘merk’ van het Hyatt concern. Men heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het concept: wat verstaat de reiziger onder ‘een ideaal hotel’. In de Andaz Hotels staat de persoonlijke hospitality centraal. Je krijgt als hotelgast te maken met één contactpersoon die alles voor je regelt en bij wie je met je vragen terecht kunt. Deze persoonlijke vorm van gastvrijheid zit ook in de naam van het merk: ‘andaz’ betekent in het Hindi ‘persoonlijke stijl’. Het personeel past zich in de Andaz Hotels aan de klant aan en niet andersom. Barrières tussen gast en personeel worden zo veel mogelijk opgeheven. Als je een drankje bestelt aan de bar komt er een personeelslid naast je aan de toog staan om in te schenken. Dit alles met als doel dat je als hotelgast alle beslommeringen achter je laat, dat je je volledig welkom voelt en – heel belangrijk – dat je nieuwe inspiratie opdoet door de ontspannen sfeer en uitbundige inrichting.

4

Marcel Wanders Het interieur van Andaz Amsterdam is ontworpen door Marcel Wanders, die deels ook eigenaar is. Bij de inrichting is Wanders uitgegaan van de plaats van vestiging; zo komen de kleuren rood, wit, blauw en oranje terug in de inrichting en zijn er tal van verwijzingen naar de Gouden Eeuw en de VOC. Op een muur van de voormalige postkamer is een wandversiering van een zeventiende-eeuwse landkaart in de vorm van de Nederlandse Leeuw. Ook zijn in de inrichting veel grapjes verwerkt, zoals de vaasjes met de gezichten van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Niet alles heeft Wanders exclusief voor Andaz ontworpen; sommige objecten maken deel uit van zijn vaste interieurcollectie.


Van de hel naar de hemel De hal en ontvangstruimte hebben als thema: het universum Als je met de lift opstijgt ga je van het donker naar het licht, van de hel naar de hemel. Op de achterwand van de lift zijn boekenkasten te zien. Hierin zijn de namen van de medewerkers verwerkt; bijvoorbeeld in de boektitel: “The adventures of Marcel Wanders.”

Slapen en eten in Andaz Er zijn 98 slaapkamers aan de Prinsengracht en 24 aan de Keizersgracht. In laatstgenoemd pand zijn ook vergaderruimtes en kantoren ondergebracht. De kamers zijn verschillend van grootte. Overnachting in de niet zo grote kamer die wij bezochten kost Є 295,- exclusief ontbijt. “Chez Nicole” is omgetoverd tot brasserie “The Blue Spoon” met open keuken en prijzen die min of meer aan de eetgelegenheden in de omgeving van het hotel zijn aangepast.

Stiltetuin We eindigen dit verslag op de binnenplaats waar eens bibliotheekkat Loeder naar het AIC sloop voor zijn middagdutje. Nu is het een stiltetuin. Het was ook een excursie om een beetje stil van te worden. Fred Kolman; m.m.v. Karin de Bruin (Informatiemanagement)

5

communicatieplein

Bibliotheek Waar eens het publiek de tassen in kluisjes deed, is nu een bibliotheekruimte met zitjes. Hier kan de hotelgast een boek uit de kast pakken, lezen of meenemen naar de kamer. Ook op de slaapkamers staan kleine collecties. Die mogen op hun beurt weer meegenomen worden naar de bibliotheek en daar in de kasten achtergelaten. Hiermee is de herinnering aan de vroegere functie van de gebouwen een beetje bewaard gebleven. In de boekenkasten staan portretjes van Annie M.G, Schmidt, Anne Frank, Theo Thijssen en Multatuli.


en verder

Berichten uit de OBA OBA op Manuscripta 2013 Dit jaar is Manuscripta onderdeel van de Uitmarkt. Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september heeft Manuscripta een eigen festivalterrein met 2 podia en buitenacts op het Museumplein. Manuscripta is de jaarlijkse opening van het boekenseizoen en is een cultureel evenement waar de Nederlandse uitgevers hun plannen voor het nieuwe boekenseizoen presenteren. De OBA staat in het laatste weekend van augustus op het Manuscripta deel van de Uitmarkt. We hebben geen losse stand op de Uitmarkt zelf, maar hebben een theatertent op het Museumplein. Deze tent heet toepasselijk het Theater van ’t Woord. Hier is een programma te volgen met o.a. de “OBA Signeersessies” met bekende Nederlandse en buitenlandse auteurs. Meer informatie vind je op www.manuscripta.nl.

Dankwoord Henk Smit Lieve gewaardeerde (oud)collega´s en familie, Wat hebben jullie mij een knalfeest gegeven en wat ben ik verwend. Wat heeft Evelien een mooie leporello voor mij gemaakt. Ik hoop dat zij de kleine reparaties aan boeken voor jullie mag doen. En dan die prachtige vrachtauto en de bijzondere beker. Ik heb er erg van genoten, maar jullie waren met zo velen dat ik maar met enkelen een gesprekje heb kunnen voeren na afloop van het officiële gedeelte. Mijn toespraak die ik uit mijn hoofd deed, heeft zoals ik heb begrepen een siddering door de zaal teweeg gebracht, maar kwam ook uit het onderste van mijn ziel. Ik bedoelde dat er na mij een man is gekomen voor 12 uur per week en mijn waarde collega Wim Kuipers heeft geprobeerd om hem het binden te leren, maar het is Wim niet gelukt. Ik had graag die uren als ervaren boekbinder willen delen met Wim, maar dat ging op een of andere manier niet. Want binden zit nu eenmaal in je bloed zoals ik dat formuleerde en is niet te leren. Voor de rest hebben al mijn collega´s mij vanaf dat ik bij de binderij weg ging op handen gedragen en mij door goede en slechte tijden heen geholpen. Daar ben ik deze allemaal zeer dankbaar voor en heb dankzij jullie 65e jaar + een maand gehaald. Henk Smit

Bedankje van een klant Beste bieb medewerker, Ik kreeg vandaag een envelop door de bus met een achtergebleven trouwkaart retour. Wat ontzettend aardig dat een medewerker die die kaart vindt het op de bus doet! Ik weet niet hoe ik die persoon kan bereiken maar ik wilde het in ieder geval aan jullie als bieb laten weten: bedankt! Groeten, klant OBA (naam bekend, maar hier vanwege privacy niet genoemd)

6


hoezo nieuwsgierig?

Trinet Hoefsloot

Wie ben je en waarom werk je bij de OBA? Ik ben Trinet Hoefsloot. Inmiddels werk ik bijna 31 jaar bij de OBA. In 1982 begon ik als bibliothecaris met een 0-uren contract en heb in 3 jaar tijd bijna alle vestigingen gezien om er te werken voor 1 middag of avond of voor een paar maanden. Sinds 1 september 2008 werk ik in de Centrale Bibliotheek vooral voor de Boekendienst aan Huis, de service voor minder mobiele lezers. Ik werk bij de OBA omdat de combinatie mensen en boeken mij op het lijf geschreven is. Nog altijd vind ik het mooi als ik iemand blij kan maken met een mooie roman of interessante nonfictie. Hoe zou je beste vriend(in) jou kort typeren? Mijn beste vriend(in) zou mij omschrijven als goedlachs, meelevend en behulpzaam. Hoe ziet je huishouden eruit? Ik woon alleen.

Wat doe je het liefst naast je werk? Naast mijn werk dans ik graag, ik maak deel uit van een dansgroep die ook optredens verzorgt, en ik speel cello. Wandelen en fietsen vind ik ook heerlijk. Welk boek zal je altijd bewaren? Ik zal De brief voor de koning en De geheimen van het Wilde Woud , beiden van Tonke Dragt, altijd bewaren. Wat is je favoriete plekje in de bibliotheek? Gallerij B2: o.a. de Kunsttijdschriften.

Volgende keer: Wil jij de pen graag overnemen van Trinet? Dat kan! Stuur een e-mail aan eindredactie@oba.nl, dan krijg je de vragenlijst toegestuurd.

7


activiteit in…

Ouder-Amstel

Gemeente Ouder-Amstel heeft twee filialen van Openbare Bibliotheek Amsterdam: Bibliotheek Duivendrecht en Bibliotheek Ouderkerk. Deze prachtige bibliotheken zijn gevestigd in de dorpshuizen van de gelijknamige dorpen. Omdat het kleine dorpen zijn, kennen de bibliotheekbezoekers elkaar en de medewerkers zelfs bij naam. In de bibliotheken van OuderAmstel heerst een fijne, gezellige en vertrouwde sfeer. De bibliotheek in Ouderkerk aan de Amstel is de enige bibliotheek van de OBA die met vrijwilligers werkt. Wij, medewerkers, weten vaak precies waarvoor iemand naar de bibliotheek komt. Zo heb je kinderen die dagelijks na schooltijd naar de bibliotheek komen om boeken te lezen, huiswerk te maken of te internetten, terwijl ze wachten op hun ouders die hen weer in de bibliotheek komen ophalen. Sommige bezoekers praten graag over hun vakantiereizen, of – nog persoonlijker – het verloop van een rechtszaak. Gasten van het dorpshuis komen ook graag naar de bibliotheek om anderen te ontmoeten en voor informatie. Een bijzondere persoonlijkheid in Duivendrecht is de altijd vrolijke dorpsdichteres Jo Blom. Een onvermoeibare voorvechter van het belang van Duivendrecht. Jo organiseert activiteiten op het Dorpsplein rondom het beeld het Drechtje en is vaak in de bibliotheek te vinden. Net als andere vestigingen van de OBA hebben wij in Ouder-Amstel verschillende activiteiten: Boekstart voor baby’s, het wekelijks voorleesuurtje aan kinderen van 2-6 jaar op de woensdagochtend in Duivendrecht en op woensdagmiddag in Ouderkerk, groepsontvangsten, het klassikaal ruilen van boeken, optredens van het Muziekcollectief, lezingen en de Anbo leesgroepen.

8

Nieuw en erg leuk zijn de RoosDansverhalen voor peuters en kleuters in Bibliotheek Duivendrecht en Bibliotheek Ouderkerk; deze vinden vier keer per jaar plaats, elk seizoen een keer. De kinderen luisteren en kijken naar een soort poppenspel met een thema. Hierna mogen ze bewegen en dansen op verschillende muzieksoorten en met diverse materialen zoals lapjes en knuffels. Dit is niet alleen leuk voor de kinderen, ook de ouders doen vrolijk mee.

Traditiegetrouw leest wethouder van Milieu, Jeugd en Onderwijs Barbera Veltkamp van gemeente Ouder-Amstel voor in Bibliotheek Duivendrecht aan het begin van de Nationale Voorleesdagen (zie foto rechts). Ook dit jaar was zij van de partij. Zij doet dit met veel plezier en staat garant voor een superfijn Voorleesontbijt. Na het voorlezen van het prentenboek van het jaar 2013, Nog honderd nachtjes slapen, genoten de kinderen met muziek op de achtergrond van een heerlijk


Het kinderdagverblijf en scholen in Duivendrecht worden steeds meer betrokken bij activiteiten in de bibliotheek. Een basisschool die eerst terughoudend was in contact met de bibliotheek doet nu mee met de ledenwerfactie. Het kinderdagverblijf in het dorpshuis van Duivendrecht en enkele groepen lenen boeken en andere bibliotheekmaterialen als groep met één pas van die groep. Het is ook mooi te zien dat weer andere leerkrachten leerlingen van hun groep naar de bibliotheek begeleiden om op hun eigen pas boeken te lenen. Een les bij de groepsontvangsten in de bibliotheek is ‘Zoek je suf!’. De kinderen leren items te vinden via de catalogus. Ze komen ook te weten waar deze materialen staan. Ook leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Duivendrecht, De Pionier, volgden deze les in de bibliotheek. Deze kinderen kunnen nu makkelijk boeken en andere bibliotheekitems vinden en doen mee met het klassikaal boeken ruilen. In Duivendrecht en Ouderkerk hebben alle scholen meegedaan met de ledenwerfactie op de basisscholen in Amsterdam en omgeving. De meeste scholen gaven de kinderen die nog

activiteit in…

ontbijt. In Ouderkerk hadden we de wijkagent en de dominee bereid gevonden de Nationale Voorleesdagen te openen.

geen lid waren een inschrijfformulier mee naar huis. Voor de kinderen die keurig hun ingevulde formulier terugbrachten naar school is een pas gemaakt. Medewerkers van de OBA deelden de passen in de klas uit aan deze nieuwe leden. Na een praatje over het belang van lezen en voorgelezen worden en wat je allemaal kunt doen met een bibliotheekpas, kregen ze een nieuwe pas en een presentje. In een klas verwachtte de juffrouw toch veel meer nieuwe passen, want ze had aardig wat formulieren meegegeven aan haar leerlingen. Met luide stem vroeg zij: “En wie heeft geen formulier ingeleverd?” Schoorvoetend gaven elf kinderen toe geen formulier te hebben teruggebracht. Deze kinderen kregen nieuwe formulieren mee en enkelen kwamen diezelfde dag na school met hun ouders naar de bibliotheek en zijn nu lid.

Eens in de zoveel tijd is er ook een lezing in Ouder-Amstel. Zo was er op13 mei een lezing van ex-turnsters Simone Heitinga en Stasja Kohler in Bibliotheek Ouderkerk over hun boek De onvrije oefening (zie foto boven). De in Nederland wereldberoemde dames waren ook te gast bij het tvprogramma “Recht uit het hart” van Anita Witzier. Zij doen een boekje open over hun ex-trainer, door wie ze slecht zijn behandeld. Ondanks alle andere activiteiten in het dorp was de lezing goed bezocht. Hanna Stedenburg 9


uitgelicht

GeekdeBibliotheek

In het najaar gaat de GeekdeBibliotheek-campagne van start. Het doel van deze publiekscampagne is het maatschappelijk belang van de bibliotheek onder de aandacht te brengen, met name onder de doelgroep van 18 tot 35 jaar. De campagne is anders dan andere campagnes: het publiek staat centraal en wordt iedere keer opgeroepen om mee te doen en persoonlijke interesses en passies te delen. Vanaf half oktober zul je de campagne onder andere tegenkomen via sociale media, de pers, op posters en flyers en natuurlijk in de bibliotheken zelf. Geek? In de campagne is ‘geek’ het centrale woord. Wat is jouw ‘geek’? Heb jij een passie, een ‘uit de hand gelopen hobby’ of iets anders waar je heel enthousiast over bent? Dan is dit jouw geek! Iedereen heeft eigenlijk wel iets waar zijn of haar hart sneller van gaat kloppen. Wat is de geek van Curtis? Zo heeft collega Curtis Huisden van de Klantenservice (ODE) ook een geek. Weet jij wat zijn passie is? A) B) C) D)

Ajax Waterskiën Sushi maken Backpacken

Wil je het juiste antwoord weten? Vraag het aan Curtis of misschien is er een andere collega die het weet! GeekdeBibliotheek Vaak is de bibliotheek een goede plek om meer over je geek te weten te komen. Daarom willen we onze klanten wijzen op de toegevoegde waarde die de bibliotheek biedt. We hebben als bibliotheek niet alleen boeken, maar ook heel veel activiteiten die mogelijk aansluiten op de geek van onze klanten. Daarom is het goed, maar vooral ook heel leuk om met klanten in gesprek te gaan over hun passies, hun ‘geek’. Doe mee aan de fotoshoot! We willen niet alleen van onze klanten weten wat hun geek is, maar ook van collega’s! Wil jij net als Curtis in stijl van de Geek-campagne op de foto? Meld je dan nu aan! Op donderdag 19 september is er weer een fotoshoot voor de GeekdeBibliotheek-campagne. Meld je aan bij Milka Bruster via m.bruster@oba.nl. Als dank voor je deelname krijg je één van de professioneel genomen foto’s van jezelf én krijgen jij en jouw ‘geek’ een plaatsje in het OBA Nieuws! Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen aan de fotoshoot!

10


tentoongesteld

Beelden aan Zee voor kinderen De tentoonstelling ‘Beelden aan Zee aan het IJ’ is alweer even te bewonderen in de Expozaal in de Centrale Bibliotheek. Tijdens de zomerperiode verzorgt drama-docent Ton Meijer speciaal voor kinderen rondleidingen langs de expositie. Prikkelen van de waarneming Wat maakt het zo leuk om deze beelden juist aan kinderen te laten zien? Ton Meijer: “Kinderen zien wat ze zien. Zoeken er over het algemeen niets achter. Door vragen te stellen, leer je de kinderen meer te kijken. Door langer bij een beeld stil te staan, opent het zich steeds meer.“ Daarbij vertelt Ton dat kinderen durven spelen met kunst, meer dan volwassenen. Aan het einde van de rondleiding, mogen kinderen zelf een beeld uitkiezen en naspelen – ze gaan in de houding van het beeld staan en laten het heel even tot leven komen. Wat zou het beeld doen? Wat zou het zeggen? Ton vertelt: “Door dit soort toneelstukjes bij kunst zorg je dat de waarneming geprikkeld wordt en het beeld beter in je opgenomen wordt. Bij waarnemen is beweging heel belangrijk. Kinderen durven dit nog, volwassenen vaak veel minder.” Materialen Ton besteedt veel aandacht aan de materialen waarmee de beelden gemaakt zijn. Zo is het beeld ‘Art collector’ gemaakt van piepschuim. Kinderen denken vaak dat het van hout is. Maar door steeds dichterbij te komen, zien ze waar het echt van gemaakt is. Ook zijn er beelden van plastic, brons en marmer. “Héél voorzichtig mogen de kinderen het marmeren beeld ‘Het wicht’ aanraken,” vertelt Ton Meijer, “zo kunnen ze zelf even ervaren hoe het materiaal voelt.” Beelden aan Zee aan het IJ Ton Meijer is erg enthousiast over de expositie: ”Het is fantastisch dat kunst

naar een plek komt waar mensen die niet snel naar een museum komen het toch kunnen zien. De drempel naar een museum is voor sommige mensen te hoog. Doordat hier al beelden in de centrale hal staan, kunnen mensen heel gemakkelijk kennismaken met beeldhouwkunst.” Op de vraag of Ton zelf ook een favoriet beeld heeft binnen de tentoonstelling, is zijn antwoord stellig: “Het Wicht van Wenckebach. Het beeld is mooi gemaakt, leuk en brutaal, en heeft humor.”

De tentoonstelling Beelden aan Zee aan het IJ is nog tot 30 september te zien in de Expozaal in de Centrale Bibliotheek. 11


uitgelicht

Leesclubs makkelijk lezen Sinds oktober 2010 bestaat er in de Bijlmer een leesclub voor laaggeletterden.Daarna volgden er ook clubs in andere filialen van de OBA. De clubs zijn een initiatief van Tine de Lange (voormalig back-office medewerkster voor educatie) en Hank Gronheid (Kenniscentrum Alfabetisering).

binnen de groep en dat dit dus geen probleem is. In de Bijlmer bestaat de groep uit mensen uit: Irak, Benin, Indonesië, Turkije, Afghanistan, Polen, Zuid Afrika, Suriname en China. In de loop der jaren zijn er mensen weggegaan en bijgekomen.

Het idee achter dit initiatief is om met mensen die de Nederlandse taal nog niet zo goed beheersen samen een boek te lezen en daarmee het plezier in lezen te vergroten. We gaan als volgt te werk: we lezen veel boeken uit de serie ‘Leeslicht’ van de uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Daarnaast worden ook seizoensgebonden teksten gelezen – bijvoorbeeld rond de Sinterklaas een verhaal over de Goedheiligman (zie foto). De bibliothecaris - en in het geval van de Bijlmer ook een vrijwilligster - lezen de tekst voor. Een ieder heeft hetzelfde boek voor zich en leest mee. De teksten geven veel aanleiding tot gesprek.

De werving van de mensen gaat op verschillende manieren: sommigen heb ik in de bibliotheek aangesproken - bijvoorbeeld op een moment dat zij materialen vroegen om hun Nederlands te verbeteren. Daarnaast heb ik contact met iemand in Zuidoost die mantelzorgers begeleidt - deze (meest vrouwen) vinden het fijn om in de club even wat tijd voor zichzelf te hebben en ze verbeteren er ook hun Nederlands mee. Ook komen er via mijn groepsontvangsten van taalaanbieders mensen bij. Inmiddels komen er ook aanmeldingen binnen via het ‘Leef en leer’-project.

Sommige deelnemers kunnen alles meelezen, andere minder en sommigen luisteren meer. Dit betekent dat het niveau sterk kan verschillen

Ik vind het ongelofelijk fijn om dit werk te doen: doordat we al lang met dezelfde groep mensen werken is er onderling een sterke band ontstaan. In deze – veilige – omstandigheid leren mensen heel veel. Laaggeletterden zijn bijzonder kwetsbaar en ik vind het belangrijk dat de bibliotheek een actieve rol speelt om deze mensen te helpen en ze het gevoel te geven dat ze heel welkom zijn in onze bibliotheken. We hebben daarvoor alle mogelijkheden in huis. Er zijn nu zoveel aanmeldingen, dat een tweede groep in de Bijlmer een overweging wordt. Marike Muller, MID-er

12


extra

Voortgangsverslag Innovatieprijs Dit jaar won Annemarie Bruins de OBA Innovatieprijs voor haar projectvoorstel ‘filmpjes voor scholieren’. Onderstaand doet Annemarie verslag van de voortgang van het project. Eerst hebben wij, Marij Janssen (regio hoofd Nieuw West), Inger Schmit (accountmanager Nieuw West), Annemarije Boermans en Annetje van Praag (PR/Marketing), Ellen Schindeler (MID-medewerkster jeugd Nieuw West). Rob Visser (Informatie & Innovatie), Peter de Heer (MIDmedewerker en media coach Nieuw West) en ik, globaal een opzet gemaakt hoe we de filmpjes willen gaan realiseren. We hebben er voor gekozen om de pilot te starten in de regio Nieuw West, ons te richten op het individuele kind in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar (basis schoolleeftijd), kinderen de hoofdrol te laten spelen en een professioneel filmer, Ruben Koster van Public Cinema, in te schakelen die ons gaat begeleiden, zodat we uiteindelijk in staat zijn om zelf de filmpjes te maken. De opzet is dat Ellen en ik het script gaan schrijven, Public Cinema begeleidt ons hierbij zodat er een draaiboek komt te liggen wat te gebruiken is voor de 4 filialen in de regio en later voor de andere filialen, met behoud van hun eigen identiteit. Rob Visser en Peter de Heer zullen gaan filmen en monteren, ook zij worden hierbij gecoacht door Public Cinema.

De kinderen die de hoofdrol gaan spelen casten we onder de bezoekers van de 4 filialen. Het eerste filmpje zal door Ruben Koster zelf gefilmd worden, de andere 3 filmpjes door Rob en Peter met de filmapparatuur van de OBA. Inger is betrokken bij alle werkzaamheden en coördineert. Marij houdt de financiële kant in de gaten en is op de achtergrond betrokken bij het hele project en medeverantwoordelijk als hoofd van de regio. Ik heb zelf natuurlijk ook een eindverantwoording. We hopen klaar te zijn in oktober bij de officiële opening van het nieuwe filiaal Slotermeer . We zijn net van start gegaan, en het is heel leuk en leerzaam om aan dit project te werken. We houden jullie op de hoogte van de voortgang. Annemarie Bruins, KLS regio Nieuw West

13


in het nieuws

Bibliotheek Nieuwendam

14

Het Parool, 12-08-2013


Het thema van de maand september is ‘Een leven lang leren’. Deze maand sluiten wij met een groot aantal activiteiten aan op de Week van de Alfabetisering die van 8 t/m 15 september plaatsvindt met als thema “Boek je toekomst”. Zo start op maandag 9 september de Avond Leesclub Makkelijk Lezen. In deze leesclub worden deelnemers voorgelezen door een medewerker van de bibliotheek. De voorgelezen boeken komen uit de Leeslicht-serie van uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Het zijn boeken van bekende schrijvers over volwassen thema’s geschreven in eenvoudige taal. Met de Leesclub Makkelijk Lezen ervaren volwassenen dat lezen ook leuk kan zijn. Dinsdag 24 september wordt in het Theater van ’t Woord de Theatervoorstelling “Anders nog iets” van de Vlaamse Theatergroep Fast Forward opgevoerd. Zij spelen deze vrolijke voorstelling met live muziek en veel humor voor anderstaligen die Nederlands leren (op alle niveaus). Daaromheen organiseert de OBA een gevarieerd programma met onder andere Leef en Leer, Taal voor het Leven, Het Amsterdams Buurvrouwen Contact en de Voorleesexpress. Op diverse plekken in de stad worden Taalfestivals voor klanten en docenten/vrijwilligers georganiseerd waar informatie wordt verstrekt over de mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van taalverwerving. Deze festivals zijn op 7 september in Bibliotheek Mercatorplein, op 12 september in Bibliotheek Nieuwendam en op 13 september in Bibliotheek Indische Buurt De themamaand eindigt op 28 september met het DRONGO festival in de Centrale Bibliotheek. Het festival biedt onder andere een meertalen informatiemarkt, voorleessessies, spoedcursussen en workshops, taallabs en speeltafels, lezingen, helpdesks, netwerkcafé, seminars en een cultureel programma. Daarnaast zijn er in september weer enkele bekende activiteiten zoals de OBA Hoedenshow op Prinsjesdag, waarbij modellen van het ROC Amsterdam en collega’s van de OBA hoeden showen van bekende ontwerpers. De HEMA ontwerpwedstrijd beleeft alweer de 26e editie met dit jaar als thema “Ontwerp een goed vormgegeven product waarmee je het leuker en gemakkelijker maakt om dagelijkse bezigheden beter te organiseren”. Er werden in totaal bijna 400 ontwerpen ingestuurd en de mooiste zijn in september te bezichtigen in de Centrale Bibliotheek. Tenslotte gaat het literaire seizoen weer van start met de prachtige voorstelling “Courbois, Parels van Poëzie” waarin Kitty Courbois haar lievelingsgedichten voordraagt, waaronder gedichten van Hans Lodeizen, Remco Campert, Judith Herzberg en Hugo Claus.

Kopij OBA Nieuws Heb je een leuk idee voor het OBA Nieuws? Wil je iets delen met je collega’s, is er een project waar wij ook van moeten weten of heb je misschien andere suggesties voor het OBA Nieuws? Neem dan contact op met Katrien Bartelds via eindredactie@oba.nl of telefoonnummer 020 – 5230 897.

komende maand

september


Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In het Theater van ’t Woord komt

een lezing van Marjan Bruinvels over het leven van vrouwen in het voormalig Nederlands-Indie. Van 14 t/m 24 maart is het natuurlijk Boekenweek! Hoe kunnen we dit aangrijpen om meer mensen te enthousiasmeren voor een lidmaatschap? We hebben weer vele activiteiten die de moeite waard zijn om naartoe te gaan. Zo is er, behalve de bekende lunchconcerten, maandag 18 maart in de entree van het ODE een muzikaal optreden in het thema ‘Vriendschap en andere ongemakken’ van 5 studenten van het Conservatorium. Vervolgens kan iedereen die de trap of lift naar de 7e bestijgt ook genieten van de ‘Literaire Salon’ in het Theater van ’t Woord, waar Gerrit Komrij zijn nieuwe boek ‘De Loopjongen’ presenteert. Verder is het donderdag 8 maart Internationale Vrouwendag en 19 maart ‘Wereld verteldag’ met sterke vrouwen in het Theater van ’t Woord. In Noord is een Feestelijk muzikaal poëzieprogramma over Vriendschap en andere ongemakken. In Oost is een cursus creatief schrijven en een lezing van Renate Dorrestein. I.s.m. de commissie die voor de organisatie van de Boekenweek is aangesteld, verschijnt volgende maand een kijkje in thema en de voorbereidingen. Ook zal een vervolg worden gegeven aan ‘een dag op locatie’. In komend nummer zal een bezoek worden gebracht aan de collega’s in regio Zuid Oost. Voor de volgende rubrieken is er plek voor kopij of een gastschrijver: Communicatieplein Stem even af met l.willemse@oba.nl Activiteit in… Per maand een andere regio aan de beurt, vraag je regiohoofd of accountmanager. Hoezo Nieuwsgierig ? Durf je het aan? Mail de persoon met de pen even! Uitgelicht Welke afdeling mag volgens jou worden uitgelicht? Mail het naar eindredactie@oba.nl. Project wat ? Ben je bezig aan een project waar wij ook van moeten weten? Laat het weten! Cijfers in Beeld Komt tot stand i.s.m. de Financiele Administratie en ICT Tentoongesteld Zelf iets tentoonstellen? Mail 300 woorden + foto naar eindredactie@oba.nl. Speciaal De koningin op bezoek of een andere speciale gebeurtenis? Laat het ons weten: eindredactie@oba.nl Wat nu ? Bijzondere vraag van klanten meegemaakt? Stuur zowel korte vraag als reactie naar s.veen@oba.nl

Wil je meewerken aan een rubriek, of heb je zelf ideeën hoe we onze klanten, onze collectie, collega’s en branche meer in beeld kunnen brengen? Neem even contact op met hoofdredacteur Carlijn Baarslag 020-5230 897 (ma t/m do). Colofon Eindredactie Katrien Bartelds Copy/ideeën eindredactie@oba.nl

komende maand

maart

OBA Nieuws augustus 2013  
OBA Nieuws augustus 2013  
Advertisement