Page 1

nieuws personeelsblad nr. 4 - april 2014

Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In het Theater van ’t Woord komt

een lezing van Marjan Bruinvels over het leven van vrouwen in het voormalig Nederlands-Indie. Van 14 t/m 24 maart is het natuurlijk Boekenweek! Hoe kunnen we dit aangrijpen om meer mensen te enthousiasmeren voor een lidmaatschap? We hebben weer vele activiteiten die de moeite waard zijn om naartoe te gaan. Zo is er, behalve de bekende lunchconcerten, maandag 18 maart in de entree van het ODE een muzikaal optreden in het thema ‘Vriendschap en andere ongemakken’ van 5 studenten van het Conservatorium. Vervolgens kan iedereen die de trap of lift naar de 7e bestijgt ook genieten van de ‘Literaire Salon’ in het Theater van ’t Woord, waar Gerrit Komrij zijn nieuwe boek ‘De Loopjongen’ presenteert. Verder is het donderdag 8 maart Internationale Vrouwendag en 19 maart ‘Wereld verteldag’ met sterke vrouwen in het Theater van ’t Woord. In Noord is een Feestelijk muzikaal poëzieprogramma over Vriendschap en andere ongemakken. In Oost is een cursus creatief schrijven en een lezing van Renate Dorrestein. I.s.m. de commissie die voor de organisatie van de Boekenweek is aangesteld, verschijnt volgende maand een kijkje in thema en de voorbereidingen. Ook zal een vervolg worden gegeven aan ‘een dag op locatie’. In komend nummer zal een bezoek worden gebracht aan de collega’s in regio Zuid Oost. Voor de volgende rubrieken is er plek voor kopij of een gastschrijver: Communicatieplein Stem even af met l.willemse@oba.nl Activiteit in… Per maand een andere regio aan de beurt, vraag je regiohoofd of accountmanager. Hoezo Nieuwsgierig ? Durf je het aan? Mail de persoon met de pen even! Uitgelicht Welke afdeling mag volgens jou worden uitgelicht? Mail het naar eindredactie@oba.nl. Project wat ? Ben je bezig aan een project waar wij ook van moeten weten? Laat het weten! Cijfers in Beeld Komt tot stand i.s.m. de Financiele Administratie en ICT Tentoongesteld Zelf iets tentoonstellen? Mail 300 woorden + foto naar eindredactie@oba.nl. Speciaal De koningin op bezoek of een andere speciale gebeurtenis? Laat het ons weten: eindredactie@oba.nl Wat nu ? Bijzondere vraag van klanten meegemaakt? Stuur zowel korte vraag als reactie naar s.veen@oba.nl

Wil je meewerken aan een rubriek, of heb je zelf ideeën hoe we onze klanten, onze collectie, collega’s en branche meer in beeld kunnen brengen? Neem even contact op met hoofdredacteur Carlijn Baarslag 020-5230 897 (ma t/m do).

Opening Bibliotheek De Hallen Afscheid Candy Duinker Communicatieplein op IJburg

komende maand

maart


inhoud

Oba nieuws april 2014 Â 3

voorwoord Een bewogen maand 4 uitgelicht Candy Duinker neemt afscheid van de OBA 7 personeelszaken Nieuws 8 activiteit in... Zuid 10 speciaal Nieuwe Bibliotheek De Hallen 13 uitgelicht Nieuwe directeur Martin Berendse 14 extra Voorleeswedstrijd Read2Me! 16 communicatieplein Op IJburg 18 in het nieuws Wereldboekendag 19 komende maand Mei


voorwoord

Een bewogen maand De maand april begon goed, met de langverwachte verhuizing van Bibliotheek Kinkerbuurt naar voormalig tramremise De Hallen. Op vrijdag 4 april verrichtte Job Cohen de officiële opening voor genodigden en op zaterdag 5 april kon het publiek de nieuwe bibliotheek voor het eerst bewonderen. De bibliotheek werd deze eerste openingsdag meteen druk bezocht door enthousiaste buurtbewoners, collega’s en andere geïnteresseerden. Op pagina 10 van dit OBA-nieuws lees je meer over Bibliotheek De Hallen. Op dinsdag 15 april nam Candy Duinker na een dienstverband van bijna 35 jaar afscheid van de OBA. Candy's afscheid werd feestelijk gevierd met een bijeenkomst in het Theater van ’t Woord, met na afloop een receptie. Omdat Candy’s grootste trots toch wel het Communicatieplein is, én het plein deze maand haar 10-jarig jubileum vierde, bestond het eerste deel van de bijeenkomst uit een speciale editie van het Communicatieplein. Op uitnodiging van Candy vertelden Rob Bruynzeels en Lotte van Wulfften Palthe over innovatie in bibliotheekland. Na de pauze kreeg het programma een meer persoonlijke invulling. Verderop in dit nummer lees je meer over de bijzondere afscheidsbijeenkomst voor Candy. Natuurlijk was er voor jong en oud ook weer van alles te beleven in de bibliotheken. Zo begon de serie Stadswandelingen vanuit de OBA op zondag 6 april met een Middeleeuwse wandeling rond de grachtengordel. Nog tot en met zaterdag 5 juli kunnen geïnteresseerden meelopen met de uiteenlopende architectuurwandelingen langs onder meer de Olympiabuurt, Staatsliedenbuurt, Houthavens en het Museumkwartier.

Wijnand Stomp speelde in een vol Theater van ’t Woord de jeugdvoorstelling Floddertje, er was weer een tuinontwerpspreekuur op Nationale Tuinontwerpdag en schrijvers als Ariëlla Kornmehl, Franca Treur en Marjoleine Oppenheim waren te gast. Na de opening van Bibliotheek IJburg eind maart en Bibliotheek De Hallen begin april, komen er ook de komende maand twee ‘nieuwe’ vestigingen bij. Bibliotheek Reigersbos werd eerder deze maand gesloten voor een grondige verbouwing waarbij onder meer de ingang wordt verplaatst naar winkelstraat Reigersbos. Op vrijdag 16 mei gaat het filiaal weer open. Bibliotheek Duivendrecht verhuist begin mei wegens een langdurige verbouwing van de huidige locatie naar de keet waarin voorheen filiaal Watergraafsmeer gevestigd was. Ook de komende periode dus weer veel positieve ontwikkelingen. Ik wens weer je veel leesplezier met deze nieuwe uitgave van het OBA Nieuws. Hans van Velzen 3


uitgelicht

Candy Duinker neemt afscheid van de OBA Op dinsdag 15 april nam Candy Duinker na een dienstverband van bijna 35 jaar afscheid van de OBA. Dit werd gevierd met een feestelijke afscheidsbijeenkomst in een vol Theater van ’t Woord, met na afloop een receptie. In alle taken die Candy de afgelopen jaren vervulde, stonden de woorden ‘nieuw’ en ‘ontwikkeling’ centraal. Ze begeleidde bij de OBA de invoering van het werkoverleg, de overgang naar de automatisering, was betrokken bij de invoering van het personeelsmanagement en bij de oprichting van het mobiliteitscentrum. De afgelopen jaren was Candy als manager van de afdeling Informatie &Innovatie verantwoordelijk voor grote projecten als het recent ingevoerd ‘klant- en resultaatgericht collectioneren’ en de inrichting van de nieuwe bibliotheek op IJburg. De jaarlijks door haar georganiseerde visiebijeenkomsten voor het management vormden een belangrijke basis voor de ontwikkeling van het beleid van de OBA.

4

Ook landelijk was Candy erg actief. Dat bleek wel uit de ruime aanwezigheid van collega’s uit het hele land. Zo was zij 12 jaar lang lid van de adviescommissie van de werkgeversorganisatie én mede oprichtster en bestuurslid van het landelijke HR platform. Ze nam deel aan veel werkgroepen, waaronder de innovatiekracht binnen de sector, het leeftijdsbewust personeelsbeleid, arbeidsmobiliteit en de invoering van competentiemanagement. Communicatieplein Maar Candy’s grootste trots is toch wel het Communicatieplein. Omdat het plein deze maand ook nog eens haar 10-jarig jubileum vierde, werd Candy’s afscheid voorafgegaan door een bijzondere editie van het Communicatieplein. Op uitnodiging van Candy vertelden Rob Bruynzeels en Lotte van Wulfften Palthe iets over innovatie in bibliotheekland. Na een korte inleiding van Leo Willemse, die als vaste presentator van het Communicatieplein niet kon ontbreken, hielden beide een boeiend verhaal over innovatie en vernieuwing in bibliotheekland.


Na deze inspirerende woorden, die prachtig aansluiten bij de manier waarop Candy haar werk bij de OBA heeft ingericht, was het tijd voor een korte pauze, waarnaar het programma een meer persoonlijke invulling kreeg. Hans van Velzen nam namens de OBA als eerste het woord. Natuurlijk benoemde Hans de drie dingen die bij veel mensen opkomen als zij aan Candy denken. Als eerste het boek ‘De Voorlezer’, van Bernhard Schlink, volgens Candy hét boek dat vertelt hoe het bibliotheekvak in elkaar steekt. Na afloop kregen alle bezoekers van de afscheidsbijeenkomst dit boek als luisterboek cadeau. Als tweede benoemde Hans natuurlijk Steve Jobs’, want: “Steve is god en Candy is zijn discipel”. En als derde waren er The Rolling Stones en dan met name Mick Jagger. Net als Candy zelf ‘Forever young’.

uitgelicht

De boodschap: Het bibliotheekvak is niet veranderd, het is een ander vak geworden door de constant veranderende omgeving. We moeten van het oude proces van ‘verzamelen’, ‘ontsluiten’ en ‘beschikbaar stellen’ naar ‘inspireren’, ‘creëren’ en ‘participeren’. En om tot dit nieuwe proces te komen is experimenteren noodzakelijk. “Play is serious”, benadrukt Lotte. We denken als volwassenen genoeg te hebben geleerd en alles te weten, maar onze omgeving verandert dus moeten we blijven spelen om te overleven.

Verder spraken goede vriendin van Candy - Patricia Blok - directeur van de bibliotheek in Wageningen - Sjaak Driesen - regiohoofd en vriendin Erica Schoen - en Fred Kolman namens Candy’s afdeling I&I. De termen ‘Steve Jobs’, ‘lekker eten’, ‘poezen’ en ‘The Rolling Stones’ kwamen meerdere malen terug, evenals Candy’s enthousiasme, warmte, betrokkenheid en interesse. Natuurlijk was er ook een slotwoord van Candy zelf. 35 jaar geleden stapte zij vanuit de horeca over naar de bibliotheek, en hier voelde zij zich meteen thuis. “In de bibliotheek werken fijne mensen die erg betrokken zijn bij de gebruikers.” Candy is met name erg dankbaar voor de manier waarop zij haar werk heeft kunnen combineren met het moederschap. Hoewel haar carrière in het teken stond van verandering, zegt Candy: “Het liefst houden we altijd alles bij het oude. Zo ga ik bijvoorbeeld helemaal niet graag met pensioen.” Toch ziet ze deze nieuwe periode als het begin van haar derde carrière, met nieuwe kansen.

Nadat de hele zaal Candy op eigen verzoek uitzwaaide, stonden in La Place de door haar zo geliefde garnalenkroketten van Holtkamp en een drankje klaar. Alle genodigden kregen bovendien de kans om Candy met een foto gedag te zeggen. Op de volgende pagina vind je een selectie van deze foto’s. 5


uitgelicht

6


personeelszaken

Nieuws

Katrien Bartelds bevallen van een zoon Op 13 maart 2014 om 3.36 uur is collega Katrien Bartelds bevallen van een gezonde zoon. Hij heet Benjamin. Wijzigingen vestigingen Verhuizing Bibliotheek Duivendrecht Op donderdag 1 mei is Bibliotheek Duivendrecht voor het laatst open. Het dorpshuis waarin de bibliotheek nu gevestigd is, wordt gesloopt. Hier komt in de toekomst nieuwbouw voor in de plaats. Tot die tijd wordt Bibliotheek Duivendrecht ondergebracht in de keet waarin voorheen Bibliotheek Watergraafsmeer gevestigd was. De wordt verplaatst naar de Satellietbaan/ hoek Telstarweg, waar de deuren op donderdag 8 mei weer openen. Laatste openingsdag: Eerste openingsdag:

1 mei 8 mei

Verbouwing Bibliotheek Reigersbos Bibliotheek Reigersbos wordt verbouwd. De ingang van de bibliotheek wordt verplaatst naar de winkelstraat en het filiaal wordt gemoderniseerd. Op woensdag 9 april was de vestiging voor het laatst geopend, op vrijdag 16 mei gaat het vernieuwde filiaal weer open. Laatste openingsdag: Eerste openingsdag:

9 april 16 mei

7


activiteit in…

Zuid

Boekenweek in regio Zuid Van 6 t/m 20 maart was het Boekenweek in regio Zuid. Er waren diverse activiteiten georganiseerd op de vier locaties. De Boekenweek begon met de Buitenveldertse ochtend in Bibliotheek Buitenveldert, waar Alexander Reeuwijk een lezing verzorgde over zijn reisboek. In Olympisch Kwartier kwamen twee schrijvers hun boek presenteren, Erik Lindner en Arnoud Boerwinkel. Ook in hun boeken, beide debuutuitgaves, is reizen een onderwerp. In Bibliotheek Ouderkerk kwamen De Hoed en de Rand en de Boekenweek in Zuid eindigde met het Gesprek van het Hart. Floortje Brouwer, eigenares van reisboekhandel Pied à terre, en Ruud Welten, reisfilosoof, waren uitgenodigd voor een gesprek met Jos Palm. Ook Boekhandelaar Jimmink was aanwezig met een keur aan reisuitgaves. Buitenveldertse ochtend Al jaren vindt de Buitenveldertse ochtend op de eerste donderdag van de maand plaats in Bibliotheek Buitenveldert. Komende juni wordt het eerste lustrum gevierd. Elke maand is er een interessante lezing over uiteenlopende onderwerpen.

8

Het bezoekersaantal ligt per aflevering vaak rond de zestig en hiermee kunnen we deze activiteit rustig succesvol noemen. Op donderdag 6 maart kwam Alexander Reeuwijk vertellen over zijn reis naar Indonesië, die hij ondernam met Het Maleise eilandenrijk van natuuronderzoeker Wallace in zijn rugzak. Alfred Russel Wallace verbleef 150 jaar geleden in Indonesië en ontdekte dat het land onder te verdelen is in twee grote dierenrijken: een Aziatisch en een Australisch. Tijdens zijn reis stelde Reeuwijk zichzelf twee vragen: kan ik de scheiding van de dierenrijken van Wallace zien, en hoe is het nu met de biodiversiteit in Indonesië? In zijn boek Reizen tussen de lijnen. Dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace doet Reeuwijk verslag. Bij de lezing gaf hij de antwoord op deze vragen aan de hand van mooie reisanekdotes, kleurrijke foto’s en prachtige gravures.


De tweede schrijver die naar Olympisch Kwartier kwam was Erik Lindner. De redacteur bij literaire tijdschriften vertelde over zijn debuutroman Naar Whitebridge. Een verhaal over een Nederlandse jongen die naar Schotland afreist om bij zijn moeder op het Estate te wonen. Het verhaal is niet autobiografisch, maar natuurlijk had de schrijver wel elementen nuit zijn jeugd gebruikt. De precisie en de rake taal waarin Lindner het verhaal schrijft waren ook te horen in zijn presentatie. Voor de twintig aanwezigen op deze eerste warme ‘zomerdag’ van dit jaar was het zeer de moeite waard en er werd ons vanuit het publiek gevraagd om meer van dit soort bijeenkomsten te organiseren.

Muziek in Ouderkerk In Ouderkerk kwamen op woensdag 12 maart De Hoed en de Rand, Jelle van der Meulen (zang, accordeon) en Peter van der Steen (zang, gitaar) met hun muzikaal poëzieprogramma Koffer vol dromen. De titel van het programma is geïnspireerd op de beroemde beginregels van het gedicht Bericht aan de reiziger van de Vlaamse dichter Jan van Nijlen. Er was een divers publiek aanwezig, er waren bezoekers van jong tot oud, maar wel allemaal uit Ouderkerk. Gesprek van het Hart Ook het Gesprek van het Hart stond in het teken van reizen. Jos Palm sprak met Floortje Brouwer, eigenares van reisboekhandel Pied à terre, en Ruud Welten, reisfilosoof. Boekhandel Jimmink schoof ook aan tafel aan met De boeken van Gert Jan Jimmink. Het gesprek startte om zes uur, maar vooraf was er een muzikaal programma met Noa Eyl en de Basily Boys. Het gesprek ging dit keer over wat klanten in de reisboekhandel komen halen en over het toerisme. De aanleiding was Het ware leven is elders van Welten, waarin hij zich afvraagt wat het moderne toerisme zegt over de manier waarop we in de wereld zijn. Levert het reizen ons werkelijk nieuwe ervaringen op of kunnen we maar moeilijk toegeven dat het een vlucht uit onszelf is? Het resultaat was een levendige discussie over de authentieke plekjes en of je het toerisme moet afremmen of juist niet. Yvonne van Beest

9

activiteit in…

Schrijvers bezoeken Olympisch Kwartier Op zaterdag 8 maart begon Arnoud Boerwinkel met zijn reisverslag. In het boek Op een bolletje wol naar Rome doet hij verslag van zijn voettocht naar Rome. De presentatie begon wat moeizaam doordat zijn PowerPoint presentatie niet getoond kon worden. Maar met een usb-stick vol foto’s kon het verhaal toch worden geïllustreerd. Boerwinkel vertelde op een ontspannen manier en de beelden waren niet eens noodzakelijk. Het publiek hing aan zijn lippen.


speciaal

Nieuwe Bibliotheek De Hallen Na een periode van bijna twintig jaar van plannen maken en verwerpen was het vrijdag 4 april eindelijk zo ver: voorzitter van de Raad van Toezicht Job Cohen verrichtte de officiële opening van Bibliotheek De Hallen. Als één van de eerste voorzieningen in de voormalig tramremise opende de bibliotheek zaterdag 5 april de deuren voor het eerst voor publiek. De opening werd gevierd met een feestelijke Open Dag die druk bezocht werd door enthousiaste buurtbewoners, collega’s en andere geïnteresseerden.

10

Open dag De Fanfare van de eerste liefdesnacht trok rond door de buurt en trad twee keer op in De Hallen. Om 14.00 uur speelden Kees en Koos de jeugdvoorstelling De Boekenkast in de bibliotheek. Tientallen kinderen en hun ouders kwamen kijken. Ook bij de buren, kunstuitleen Beelden Gesproken en fietswinkel- en werkplaats Recycle, waren de hele dag feestelijke activiteiten waar veel publiek op af kwam. Een veel gehoorde reactie was: “het heeft lang geduurd, maar het was het wachten meer dan waard”.


speciaal

Een droom die uitkomt Al bij de opening van filiaal Kinkerbuurt in 1982 was duidelijk dat de bibliotheek daar niet op de meest gunstige plek zat. Weliswaar in een prettig pand, maar in een zijstraat en ook nog op 1-hoog. Al jaren is de OBA bezig plannen te maken voor een verhuizing naar De Hallen. Deze oude tramremise is al sinds eind jaren ´70 niet meer in gebruik. De plannen die er na 2000 werden ontwikkeld door ondernemers om er een groot uitgaanscentrum in te vestigen, liepen stuk door de crisis en verzet uit de buurt. Ook een nieuwe projectontwikkelaar kreeg de zaak niet van de grond. Architect André van Stigt, gespecialiseerd in het realiseren van nieuwe bestemmingen voor oude gebouwen zoals het Olympisch Stadion en Pakhuis de Zwijger, heeft toen het voortouw genomen om samen met de buurt een nieuw plan te ontwikkelen. De TROM, Tramremise Ontwikkelings Maatschappij, werd opgericht. En na al die jaren werd afgelopen weekend de droom dan eindelijk werkelijkheid.

Vernieuwing De verhuizing van Bibliotheek Kinkerbuurt naar De Hallen gaat gepaard met de nodige vernieuwing. Er staan moderne, lagere kasten, meer computers en er zijn veel stopcontacten waarop bezoekers hun laptop kunnen aansluiten. De bibliotheek is ruim en licht. De opvallendste vernieuwing is het leescafé, Belcampo, dat de OBA samen met een horecaondernemer exploiteert. Hier kunnen bezoekers ook buiten openingstijden van de bibliotheek de collectie kranten en tijdschriften inzien. Andere bijzondere nieuwigheden in de bibliotheek zijn het eenpersoonsfilmhuisje en het bioscoopje dat plek biedt aan acht mensen en waarvoor de bibliotheek ook gaat samenwerken met het nieuwe filmhuis dat straks geopend wordt in De Hallen.

11


speciaal

Overige huurders Afgelopen weekend openden de bibliotheek, kunstuitleen en fietsenwerkplaats al hun deuren. De komende maanden komen daar onder meer een hotel, restaurant, kinderdagverblijf, kappersacademie en televisiestudio bij. Er komt daarnaast een gratis fietsenstalling die ruimte biedt aan zo’n 500 fietsen. De levensader van De Hallen is de Passage, die de Bilderdijkkade en Ten Katemarkt met elkaar verbindt. Aan de Passage bevinden zich de entrees van vrijwel alle gebruikers van de Hallen, met uitzondering van het hotel en kinderdagverblijf.

12

Naar verwachting zijn eind dit jaar alle functionaliteiten in het gebouw geopend voor publiek. Tegen die tijd organiseren we een Communicatieplein in Bibliotheek De Hallen waarbij natuurlijk alle collega’s van harte welkom zijn. Ben je nieuwsgierig en wil je eerder al eens zelf een kijkje nemen in de nieuwe bibliotheek? De vestiging is zes dagen per week geopend, van maandag tot en met zaterdag.


uitgelicht

Nieuwe directeur Martin Berendse Wie is Martin Berendse Als algemeen rijksarchivaris is Martin Berendse (1963) adviseur van de Minister van OCW, over beleid en wetgeving met betrekking tot archieven en de dagelijkse aansturing van het Nationaal Archief. Hij is sinds 2010 tevens president van de International Council on Archives, de wereldorganisatie van de archieven. Voor hij in de archiefsector ging werken, was hij onder andere directeur Kunsten van het Ministerie van OCW, directeur van het RO Theater in Rotterdam en oprichter/directeur van het Festival a/d Werf in Utrecht.

Vorige maand werd bekend dat Martin Berendse per 1 juli 2014 is benoemd tot de nieuwe directeur/ bestuurder van de OBA. Hij volgt onze huidige directeur Hans van Velzen op, die na 26 jaar afscheid neemt van de organisatie. Onlangs maakten alle regiohoofden , MT-leden en andere collega’s die nu rechtstreeks onder Hans van Velzen vallen, al kennis met de nieuwe directeur. Vanaf eind mei zal Martin Berendse vaker bij de OBA te zien zijn, omdat hij in de periode in aanloop naar 1 juli een aantal dagen mee zal lopen.

Martin Berendse woont in Amsterdam en wil graag een bijdrage leveren aan het behoud en de verdere ontwikkeling van deze sterk met de stad verbonden organisatie. Martin Berendse: “Voor mij is de functie bij de OBA een droombaan. Ik woon en leef in deze stad en zie met eigen ogen hoe de OBA jaarlijks het leven van honderdduizenden Amsterdammers verrijkt: in de prachtige hoofdvestiging op het Oosterdokseiland en in het unieke vestigingsnetwerk door de hele stad en omgeving. Zo’n innovatieve organisatie nog verder de 21e eeuw in helpen is een fantastische uitdaging”.

13


extra

Voorleeswedstrijd Read2Me! Op maandag 17 maart vond de Amsterdamse finale van de voorleeswedstrijd Read2Me! plaats in het Theater van ’t Woord van de OBA. De zaal zat bomvol met klasgenootjes van de voorlezers. Read2Me! is een voorleeswedstrijd voor brugklassers van alle schooltypen. Bibliotheken organiseren Read2Me! in samenwerking met het voortgezet onderwijs in hun werkgebied. De wedstrijd wordt georganiseerd in vier rondes: op school niveau, lokaal niveau, op provinciaal niveau en tot slot is er de landelijke finale.

14

Deelnemers kunnen kiezen uit een ruim aanbod van jeugdboeken, waarbij de enige regel is dat de boeken niet ouder dan vijf jaar mogen zijn. De deelname van 39 groepen van verschillende Amsterdamse scholen vooraf, leverde uiteindelijk zeven finalisten op. Zij lazen deze middag elk een stuk naar keuze voor aan het aanwezige publiek. De meegekomen supporters zorgden voor een echte wedstrijdstemming en zij moedigden de kandidaten goed aan.


extra

Nadat alle deelnemers een stuk voorlazen, was het pauze. Tijdens de pauze kon de jury, bestaande uit voorzitter Peter van Duijvenbode van Stichting Lezen, Lennart Timmerman, bekend van de televisieserie Spangas en Monika Schmidt die op het laatste moment insprong namens de OBA, zich beraden. Zij moesten uit de zeven deelnemers twee uiteindelijke winnaars kiezen die door zouden gaan naar de provinciale finale. De pauze werd opgevuld door optredens van rappers en een breakdancer van Kunstbende. Zij wisten het publiek met eigentijdse rap en dance prima te amuseren. Maar wat duurde het lang voor de jury terug kwam en wat werden de leerlingen onrustig! Gelukkig was de presentatie van de middag net als vorig jaar bij Ton Meijer in goede handen. Hij wist de enthousiaste supporters bij de les te houden tot de jury terug de zaal in kwam met de uitslag.

Terechte winnaars van de middag waren Zaineb al Saiedi, die met veel enthousiasme uit Hard tegen hard van Marian Hoefnagel voorlas en Anouar Nouaiti, die met de roman Iedereen krijgt klappen van Khalid Boudou de zaal helemaal stil kreeg. Beide vertegenwoordigen Amsterdam tijdens de provinciale finale. Jurylid Lennart Timmerman was na afloop van de voorleesfinale nog een tijd in touw om met vele meisjes uit het publiek op de foto te gaan. Olaf Tenthoff

15


communicatieplein

Communicatieplein op IJburg Verslag van het Communicatieplein van 1 april 2014 Geen grap: op 1 april vond het maandelijkse Communicatieplein plaats in Bibliotheek IJburg. En nee, grappen moesten we maar niet maken. Daar was het de afgelopen maanden veel te spannend voor geweest; het besluit dat er in IJburg een volwaardige wijkbibliotheek moest komen, was pas 8 weken bekend. Open op woensdag 26 maart en dan meteen ook maar een spectaculair openingsweekend er tegenaan. Hoogspanning dus, en dat maakt vaak het beste in mensen los. Al is het tijdens en vooral achteraf natuurlijk geweeklaag. En trots als het gelukt is. En het was gelukt: afgezien van een detail als de verwarming was IJburg open, tot grote vreugde van honderden eerste gebruikers, vooral moeders met jonge kinderen.

In een vlaag van verstandsverbijstering, die velen onder ons helemaal niet verbaasde, hadden Candy en ik bedacht dat het wel heel erg aardig zou zijn om in de week na de opening meteen een Communicatieplein in Bibliotheek IJburg te houden. 16

Candy was toch projectleider van het filiaal, dus zij wist waar ze aan begon... Ook dat heeft iedereen geweten. Het is niet ongewoon dat we het definitieve programma vlak voor aanvang rond hebben, maar deze keer lukte het ons zelfs om tijdens het programma iemand als spreker op te laten treden. Fotografe Anais Lopez werd ter plekke nog uitgenodigd om iets te vertellen over haar kunstprojecten die het filiaal opsieren, en de manier waarop zij hiervoor samenwerkt met de blinde vogelman van IJburg. Ze was verbaasd over de vraag, maar wist ons onmiddellijk te enthousiasmeren.

Sleutelwoord Enthousiasme, dat is wel het sleutelwoord dat op deze nieuwe bibliotheek van toepassing is. IJburg was nooit opengegaan, en er was nooit een Communicatieplein geweest zonder de onvoorstelbare inzet van alle betrokkenen. Iedereen die gevraagd en ongevraagd meehelpt in aanloop naar de opening van de vestiging, maar ook nu de bibliotheek al open is.


Interieur Na Candy was het woord aan een nuchtere en, ja dat kan, zeer bevlogen Fries. Dick de Jong, de interieurarchitect van de bibliotheek. Architecten die zich dienstbaar opstellen en hun zo kenmerkende eigenwijsheid bewaren, daarbij hang ik aan de lippen. En zo deden de overige 70 (!) aanwezigen van het plein dat ook. Van hoe de kasten er uit moesten zien, de uitstraling, welke vloer er gekozen werd en vooral welke uitgangspunten het interieur bepaalden, Dick behandelde het.

Toekomst Na een verhaal als dat van Dick valt het allemaal op zijn plaats en kijk je totaal anders naar de ruimte. Ik was bij de opening, keek en kreeg herinneringen aan bibliotheekwerk in de jaren'70, toen het jonge publiek als vanzelfsprekend naar de bibliotheek kwam. Deze bibliotheek gaat een mooie toekomst tegemoet, die zeer aan “vroeger� doet denken, maar door de veranderde tijden helemaal in het nu staat. Hoe actueel kun je zijn! Leo Willemse Het volgende Communicatieplein is op dinsdag 6 mei in de Centrale Bibliotheek. Met onder meer te gast: Peter Gorgels, van het Rijksmuseum, over de Rijksstudio. De uitnodiging hiervoor is intussen via de e-mail verzonden.

17

communicatieplein

Om kwart voor tien kon ik het plein openen en daarna nam Candy het woord voor een doorwrochte schets van de totstandkoming van IJburg en de bedoeling van deze vestiging. Dat het filiaal aan de afdeling Informatie en Innovatie is toegevoegd, is voor haar heel belangrijk. Nu kan de afdeling naar hartenlust experimenteren.


in het nieuws

Wereldboekendag

18


Als de maand mei begint is de meivakantie in volle gang. Er is bij de OBA dan ook van alles te beleven voor kinderen. Naast de gebruikelijke voorleesuurtjes zijn er theatervoorstellingen, concerten en workshops. Zaterdag 3 mei om 15.00 uur bijvoorbeeld is het tijd voor familiepretcabaret van Pieter Tiddens in het Theater van ’t Woord. Tiddens’ muzikale voorstelling BENT is er voor kinderen vanaf 6 jaar. Acteur en speldocent Ton Meijer is ook deze vakantie weer in de OBA te vinden. Hij speelt de theatervoorstelling Robinson Crusoe op donderdag 1 en vrijdag 2 mei om 15.00 uur in het Theater van ’t Woord. Met veel humor en interactie gaat Meijer het verhaal van Robinson Crusoe te lijf. Als Robinson honger heeft, gaat hij samen met de kinderen kijken hoe je je eigen eten kunt verbouwen en je eigen energie kunt opwekken. Als de schipbreukeling eenzaam is, laat Ton de kinderen mooie herinneringen uit hun leven vertellen. Natuurlijk is er ook een uitgebreid programma voor volwassenen. Zondag 4 mei staat Bibliotheek Indische Buurt in het teken van Open Joodse Huizen, een programma bestaande uit kleinschalige bijeenkomsten over ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Om 13.00 uur vertelt overlevende Mirjam Ohringer over haar verzetswerk. Tussen 14.00 en 15.00 zijn Frits Slicht en Wil Wickel samen aan het woord. Wil Wickel groeide op in de Indische Buurt en werd in 1942 als dwangarbeider op transport gesteld naar Duitsland. Buurthistoricus Frits Slicht vult aan met korte verhalen en beelden van onder andere de oude synagoge in de Molukkenstraat en in de Javastraat. Zondag 25 mei is er een Privacy Café in de Centrale Bibliotheek. Douwe Schmidt, vrijwilliger bij de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, legt uit hoe het komt dat we zo makkelijk te grazen worden genomen door nieuwsgierige bedrijven, weetgrage overheden en digitale criminelen, en hoe je dit kunt voorkomen. Op het Communicatieplein van juni krijgen we hier bovendien een presentatie over. Ook de moeite waard zijn de vele exposities die deze maand weer te zien zijn bij de OBA. In Bibliotheek Nieuwendam hangt tot en met 30 juni de tentoonstelling The best things in life. Een zwart-wit fotoserie van zojuist gratis getrouwde stellen uit heel Amsterdam, door fotografe Maria Hermes. In Bos en Lommer zijn kindertekeningen uit Tsjernobyl te zien en op het IHLIA-plein in de Centrale Bibliotheek hangt de tentoonstelling In Between, over het leven van homoseksuele jongeren in een heterowereld. Voor iedereen dus weer van alles te beleven bij de OBA deze maand!

Kopij OBA Nieuws Heb je een leuk idee voor het OBA Nieuws? Wil je iets delen met je collega’s, is er een project waar wij ook van moeten weten of heb je misschien andere suggesties voor het OBA Nieuws? Neem dan contact op met Iet Wiersma via eindredactie@oba.nl of telefoonnummer 020 – 5230 897.

komende maand

Mei


Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In het Theater van ’t Woord komt

een lezing van Marjan Bruinvels over het leven van vrouwen in het voormalig Nederlands-Indie. Van 14 t/m 24 maart is het natuurlijk Boekenweek! Hoe kunnen we dit aangrijpen om meer mensen te enthousiasmeren voor een lidmaatschap? We hebben weer vele activiteiten die de moeite waard zijn om naartoe te gaan. Zo is er, behalve de bekende lunchconcerten, maandag 18 maart in de entree van het ODE een muzikaal optreden in het thema ‘Vriendschap en andere ongemakken’ van 5 studenten van het Conservatorium. Vervolgens kan iedereen die de trap of lift naar de 7e bestijgt ook genieten van de ‘Literaire Salon’ in het Theater van ’t Woord, waar Gerrit Komrij zijn nieuwe boek ‘De Loopjongen’ presenteert. Verder is het donderdag 8 maart Internationale Vrouwendag en 19 maart ‘Wereld verteldag’ met sterke vrouwen in het Theater van ’t Woord. In Noord is een Feestelijk muzikaal poëzieprogramma over Vriendschap en andere ongemakken. In Oost is een cursus creatief schrijven en een lezing van Renate Dorrestein. I.s.m. de commissie die voor de organisatie van de Boekenweek is aangesteld, verschijnt volgende maand een kijkje in thema en de voorbereidingen. Ook zal een vervolg worden gegeven aan ‘een dag op locatie’. In komend nummer zal een bezoek worden gebracht aan de collega’s in regio Zuid Oost. Voor de volgende rubrieken is er plek voor kopij of een gastschrijver: Communicatieplein Stem even af met l.willemse@oba.nl Activiteit in… Per maand een andere regio aan de beurt, vraag je regiohoofd of accountmanager. Hoezo Nieuwsgierig ? Durf je het aan? Mail de persoon met de pen even! Uitgelicht Welke afdeling mag volgens jou worden uitgelicht? Mail het naar eindredactie@oba.nl. Project wat ? Ben je bezig aan een project waar wij ook van moeten weten? Laat het weten! Cijfers in Beeld Komt tot stand i.s.m. de Financiele Administratie en ICT Tentoongesteld Zelf iets tentoonstellen? Mail 300 woorden + foto naar eindredactie@oba.nl. Speciaal De koningin op bezoek of een andere speciale gebeurtenis? Laat het ons weten: eindredactie@oba.nl Wat nu ? Bijzondere vraag van klanten meegemaakt? Stuur zowel korte vraag als reactie naar s.veen@oba.nl

Wil je meewerken aan een rubriek, of heb je zelf ideeën hoe we onze klanten, onze collectie, collega’s en branche meer in beeld kunnen brengen? Neem even contact op met hoofdredacteur Carlijn Baarslag 020-5230 897 (ma t/m do). Colofon Eindredactie Iet Wiersma Copy/ideeën eindredactie@oba.nl

komende maand

maart

Oba nieuws april 2014