Page 1

MISIJA snimiti obalu Jadrana

BRZINOM 8 Ä?vorova OD OBALE 200 stopa

UKUPNO 3150 nm

VIDEO 400 sati


Robertino Ä?armati i Vlatko Ignatoski prije jednog od snimanja Obale


O NAMA Udruga Obala naših unuka osnovana je u Rijeci 2008. godine s ciljem poticanja članova i drugih građana na proučavanje, vrednovanje ekološki i socijalno prihvatljivog korištenja Jadranskog mora, očuvanju povijesnog i kulturnog identiteta Hrvatskog primorja i razvijanja osjećaja i ljubavi prema Jadranskom moru te unapređenju ekoloških, informacijskih, kulturnih, socijalnih, znanstvenih i srodnih vidova vrednovanja Jadranskog mora. Radi ostvarivanja navedenih ciljeva Udruga je pokrenula projekt izrade filmskog zapisa Jadranske obale, te njezine promidžbe putem medija (Internet, TV, video i sl.).


PROJEKT Zamislili smo koncept, ovladali tehnikom, pokrenuli projekt. Snimamo hrvatski dio, a cilj nam je filmski zabilježiti cijeli Jadran. Ako prepoznajete vrijednost projekta danas i u doba naših unuka, pridružite nam se da stignemo do cilja, čim prije i kvalitetnije.

CILJ •

filmski snimiti kompletnu hrvatsku obalu (otoke i kopno) u HD tehnici,

pohraniti cjelokupnu snimku pri Državnom arhivu u Rijeci i Hrvatskom hidrografskom institutu u Splitu

omogućiti pregledavanje snimke na www.obala.hr


KRATAK OPIS PROJEKTA S udaljenosti do 70 metara iz brodice snimamo obalu pri brzini do osam čvorova te otuda naslov projekta Obala 200/8 što je udaljenost do 200 stopa pri brzini osam čvorova. Kadar je ujednačen i maksimalno dug obzirom na konfiguraciju obale. To znači da su manji otoci snimljeni u jednom kadru, a duži dijelovi grupirani u logične cjeline. Kadar zahvaća oko 100 m obalne linije. Snimanje je u HD formatu što predstavlja danas vrhunsku kvalitetu. Tako će se u nekoj skoroj ili dalekoj budućnosti moći uspoređivati obala s ovom snimljenom.


U kadru se nalaze uvale, otoci i rijeke koje utiču u more, te stijene i pjeskovite plaže. U kadru je ribar, putnik i turist. U kadru je brod na vezu, čamac i kupač. U kadru je život na obali. Sjetimo se danas što nam predstavljaju stare razglednice snimljene prije stotinjak godina, koje osjećaje izazivaju kada uspoređujemo neizgrađene padine s posve novim naseljima, kada na mjestima negdašnjih jedrenjaka i bačava po rivi gledamo megajahte i šarenilo ushićenih turista. Zato nam i jest zadaća da i na ovaj način zabilježimo obalu kakva je danas.


OBIM PROJEKTA Zadana obala snimanja je hrvatski dio Jadranskog mora. Ono je okruženo obalom u dužini od 7912 km (4272 Nm). Od toga na hrvatski dio pripada (kopno i otoci) 5835 km (3150 Nm). Kopneni dio je dug 1777 km (959  Nm), a otoci su okruženi s 4058 km (2191 Nm) obale. Taj omjer predstavlja koeficijent razvedenosti obale 11, dok je koeficijent razvedenost cijelog Jadranskog mora 6,1, što našu obalu svrstava među najrazvedenije obale. U hrvatskom dijelu Jadranskog mora se nalazi više od 1100 otoka, otočića, grebena i hridi. Od toga je nastanjeno njih oko 45. Iz toga slijedi da nam za snimanje 3150 Nm obale brzinom osam čvorova treba oko 400 sati. Ako se dnevno snima barem 4 sata ukupno nam treba 100 dana. To znači da je i uz osigurana sredstva teško očekivati završetak projekta u jednoj godini.


NEKE MOGUĆNOSTI SNIMKE •

Arhiva – u visokoj rezoluciji geokodiranu snimku pohraniti u Državni arhiv iz Rijeke i Hrvatski hidrografski institut u Splitu

ObalaNet – u nižoj rezoluciji ponuditi pregledavanje snimke preko interneta na www.obala.hr

Prikaz video snimke na Internetu uz kartu za pokretanje filma iz željene točke


ObalaVideo – na prilagođenim medijima kao što su DVD, BRD (Blue ray Disc) ili neki mediji koji će nadoći, omogućiti gledanje istog materijala, ali u visokoj rezoluciji. Snimka može biti originalni poklon gostima, suvenir turistima, izvor informacija investitorima i poslovnim čimbenicima. Snimka može poslužiti za ambijentalnu pozadinu u javnim prostorima, restoranima, na trgovima i sl. U zvučnoj pozadini snimke mora biti nešto važno za lokalnu baštinu koju snimka obrađuje. Moderni ploteri već danas omogućuju i video implementaciju. Time je plovidba noću i u magli dodatno olakšana.

ObalaTV – snimljeni materijal ponuditi TV kućama za prikazivanje u noćnim terminima kada nema programa ili putem IPTV kao što je MAXtv i drugi.


ŠIBENSKI ARHIPELAG Tribunj

02.07.2008. 14:21:10:04

Snimka obale u vrhunskoj HD rezoluciji


Robertino Ä?armati na snimanju obale otoka Krka


ZA KRAJ Cilj projekta je prvenstveno napraviti video građu za buduća pokoljenja: da naša djeca vide što smo zatekli na obali i da nam sude za 100 godina ili ranije kako smo se prema njoj odnosili. Možda će to biti poticaj da se i mi danas prema njoj ponašamo mudro i s pažnjom, jer ljubavi prema obali ima u izobilju. Samo je pitanje jesmo li spremni to i pokazati. Cilj nam je i omogućiti, kako domicilnom stanovništvu tako i gostima i potencijalnim turistima, pogled na našu obalu onakav kako se jedino s broda može doživiti. Projekt nije komercijalne prirode i sav materijal koji nastaje u njemu postaje javno dobro. Mecene projekta mogu koristiti snimku za svoje potrebe, ali i komercijalno po posebnim uvjetima.


Hrvatska je obala dužine 3.150 Nm, a troškovi za snimanje su procijenjeni na 315 kuna po milji snimke. Ovim putem Vas pozivamo da se pridružite u realizaciji projekta i zauvijek upišete u popis mecena projekta. Vaši će unuci cijeniti što ste danas učinili za njih. Unaprijed se radujemo budućoj suradnji, te Vam stojimo na raspolaganju za sva dodatna pojašnjenja. Vlatko Ignatoski, Marko Mimica


Udruga Obala naĹĄih unuka DubrovaÄ?ka 4, 51000 Rijeka tel: 098 437 508 tel: 091 720 82 44 fax: 051 212 622 obala@obala.hr www.obala.hr

O projektu  

o projektu Obala naših unuka - 2008 g

O projektu  

o projektu Obala naših unuka - 2008 g