Page 1

PORTFOLIO DULVARA OANA 0040746335805 dulvaraoana@yahoo.com

1


INDEX RESUME

(O2)

01. HIGH DIVING TOWER

(03)

02. HYBRID

(13)

03. HOLIDAY COTTAGE

(23)

04. WATER POINT

(29)

05. FACULTY OF CONSTRUCTION EQUIPMENT

(35)


Curriculum vitae

Education

Name: Dulvara Oana Date and place of birth: 01/10/1992, Focsani, Romania Phone number: 004 0746 335 805 Email: dulvaraoana@yahoo.com

“Ion Mincu� University of Architecture and Urbanism, Bucharest 2011-2017

About me I take pleasure in the design process rather than the final product. I like to analyse the differences between theinitial vision and the final outcome of a project. I love the imminent character of the final shape, as if the project would have it’s self awareness and own decision mechanism.

About the work Each project will be introduced by one representative image of the final result, polished and refined. The following pages will present the process, the handcraft that lead to that final image as that is the work that i take the more pride in . Some concepts emerged by model making some by sketching some by analisys but all of them have in common the repetitive character of the process as both research and play. Each project presentation will not have an integral character but rather will cover the part that is esential for me : the process.

1

Workshops S.V.A.I.P. Chisinau, Moldova urban development project, rehabilitation of the public space. Z.H.A.W. Ways of perception , Bucharest, organized together with the Faculty of Arts, Zurich workshop of urban exploration, with strolling as the main tool.

Experience Atelier Dordea Dragos Mihai- Bucharest september 2016-january 2017 Draft Arhitekti, Ljubljana september 2017- present Ana Gruden office, Ljubljana january 2018-present


Published/ exhibited

Software skills

“Camouflage as an assimilation device of the Queer Space in the urban context” published by “Ion Mincu” University of Architecture and Urbanism Bucharest, in the Catalogue of dissertations 2018.

AUTOCAD PHOTOSHOP INDESIGN ARHICAD REVIT ILLUSTRATOR SKETCHUP

projects exhibited by “Ion Mincu” University of Architecture and Urbanism Bucharest: “Dwelling between public and private” second year study, team project with Lucia Spinoiu; “Construction and materiality” second year study, indiviual project; “Individual dwelling” , second year study, individual project;

Competitions 01. 2015 Urban insert in “Calea Victoriei” historical area 09. 2015 Laser Valley in Turnu Magurele

2


01.

High diving tower Summer Olympics 2020 individual project 4 weeks

In the spirit of the new Olympic discipline proposed for the summer Olympic Games, the high diving test, the project aims to conceive a high diving tower that could be easily dismantled after the competitions. The tower has five platforms at heights of 5m, 7m, 10m, 20m, 27m. Dimensions, heights and distances of the platforms are regulated by the International Federation of Swimming (FINA). The project will explore the structural and spatial qualities that can be achieved by using a single material, both for the vertical structures and for the horizontal.

3


4


The design of the project has as a starting point the discovery of the material’s qualities and their enhancement with the help of a coherent system. Starting from the simple “gesture” of putting one log on top of other easch study model tried to follow one principle of construction and to take it a far as possible just to test the system’s limits. The chalenge of the project was to find how that one structural system alone can achieve all the requirements of a high diving tower: the structural integrity, the platforms at a given height and the stairs to climb them.

5


6


Facade 1:50

7


Section 1:50

8


The special character of the structure is the product of relationships that are established between: material and structure, structure and space, space and materiality. But the final product is merely a wooden model with sculptural qualities. The final phase of he proccess is introducing the human scale that would help view the project from a different angle and adjust its proportions where needed.

9


10


11


12


02.

Hybrid Matei Millo Str.- Bucharest team project with Alina Dinu and Diana Badoiu 12 weeks The city of Bucharest in the 21 century is by definition a collage of historic urban textures, tracing back from different cultural influences: oriental, occidental - hausmann-ian, international-modernism and the socialist- realism. The project proposes the hybrid as an urban insert in this historic context, to revitalise the image of the city, introduce a new way of using the space and a new way of relating to it. Mixed use and density are the coordinates of the Hybrid as urban insert. It has to bring together different programs like: public, cultural, commercial and housing. The resulted specimen features a certain massiveness, it densifies. Due to its mixing of functions, the hybrid is opaque, facade becomes a mask. The plot on Matei Millo street finds itself situated at the conjunction of different historic layers in the shadow of some of the most iconic buildings in Bucharest: the Telephone Palace and the former National Teather (now Novotel hotel). The challenge of the project was to reconcile the special requirements and boundaries set by the neighbouring buildings with the self referential, character of the Hybrid .

13


14


The model making study is a repetititve act. It is about doing and starting over and over again each try being like a shot in the dark . Firstly a few parameters are set like gauge, plot regulations, corniche heights, as constant through the whole process: Plot area: 5 040 sq m Built ground area: 3, 310 sq m Total surface : 24 830 sq m. Maximum height: 41 m Each study model will be compared with the previous one and with the site model in wich it s supposed to integrate. The pursue for the ideal shape is a negotiation between the most beautiful volumes, the ones that manage to integrate better in the context, the ones that respond better to the needs of the program, the ones looking better form eye level or the ones looking better from the sky.

15


16


“In BIGNESS, the distance between core and envelope increases to the point where the facade can no longer reveal what happens inside. The humanist expectation of “honesty” is doomed; interior and exterior architectures become separate projects, one dealing with the instability of programmatic and iconographic needs, the other agent of dis-information offering the city the apparent stability of an object.” Bigness and the Problem of Large; 1993, Rem Koolhaas

17


1.Determining the maximum allowable gauge, the resulting volume reflects POT, CUT and maximum hight.

2.Slicing the volume to connect it to the height regime of neighboring buildings

3.Each cut in the volume responds to a precise contextual situation,

4. The following two cuts aim to make a cornice that connects with the adjacent ones.

5. Sculpting in volume to create courtyards to meet the current natural lighting requirements.

6. The last cut aims to reduce the footprint of the volume on the ground thus expanding the exterior public space.

18


Shops and restaurants

Offices

The 8 x 8 structural grid allows for the flexibility of the program. The volume will be filled up with different functions but there will be no fixed layout, in time it will be able to addapt, to speculate the necesity of the context, and keep up with it.

19

Mediatheque

Apartments


20


21


22


03.

Cattle barn Sirnea village- Brasov county individual project 12 weeks Odaie = dwelling house, isolated from the village, small cattle shed. The former cattle barn is on the border between Brasov and Arges, at the top of one of the hills surrounding Sirnea village. Allthough only 50 years old, the construction preserves, through its regular maintenance, the local wood building technique and the specific character of local vernacular architecture that has survived for centuries in this area ( like the traditional corner joinery and the attic rebord). The project aim was the conversion of the barn in a weekend getaway house that would reach a certain level of comfort while mentaining its character. The construction would need to respond to the needs of it’s new inhabitants providing light, heat, water, wi-fi and an acceptable interior height.

23


24


After drawing the existing facade roused the ideea of cutting the drawing like pieces of puzzle and reasembling them multiple times, introducing some new elements. Therefore the emerging proposal was to carefully dismantle the log construction and insert a wooden structure that reinterprets the traditional corner joints “cheotori�. The new structure will create space for windows while also providing an interior height suitable for human beings. The next steps were to replace the existing floor in order to be able to heat the space by contemporary means, and to remove the attic floor in order to gain more light from the existing roof window and to make the space feel bigger. Otherise there are not many changes happening in plan, the existing partition being kept as it provides a convenient separation between the day and night areas.

25


26


27


28


04. Water Point Petricani slum.- Bucharest individual project 4 weeks The Bucharest urban sprawl in the last 25 years started filing in the gaps inside the city boundaries, reaching the flood-prone areas around the chain of lakes that crosses it. Following this pattern, Petricani is one of the areas that grew around Plumbuita monastery and connected with the city. At the same time it remained isolated from it because of the lack of infrastructure, paved roads and sewage network. For water , one has to cross a river, then an island, and climb the hill to the monastery where the nearest well is. The project aim was to study the area, analyse it and to propose a site and a function as a response to the given context. There were no limits concerning the materiality of the project, just a surface limit of 30 square meters.

29


30


Sometimes the project concept ideea doesn’t come by doing models and sketches at home by the desk. Some ideeas simply emerge from the context, from the space intended for the project. Reading the context, the area, talking with people and simply observing and understand the rules that govern a place can bring to table informations, tools that are unreplaceble by any model no matter how pretty. In order to achieve these tools more than one trip to the site might be necessary, since the place could look different from one day to another or on the contrary could look pretty much the same. This is a photographic documentation of all the things that caught my atention while I was visiting the site. In the end just a few of them proved to be relevant to the project’s concept ideea but all of them helped to a better understanding of the place.

Typical rural infrastructure with gravel or earth roads makes acces more difficult in the neighbourhood

Frequent floods occur in the neighbourhood with the occasion of any rain

“Going for iron” means collecting sorting and selling of metal objects and it s a common source of income for the local Roma community.

Almost every household owns by now an individual satellite dish.

31


Lack of sewege affects the existing roads making them impracticable

Lack of water supply makes people resort to improvised water harvesting systems

People living here develop their own way of managing waste, collecting and reusing it.

Most of the constructions are built out of scraps( plastic metal wood) and without permit.

Old bridges connecting the peninsula with the Plumbuita hill across Dambovita river are in precarious condition, some mising railings

Plumbuita Monastery is both a local landmark and the closest source of potable water for the people in Petricani

Livestock agriculture still plays an essential role in the livehoods of people.

Being situated at the outskirts of Bucharest the area has not yet recieved a politic for landscape management.

32


Starting with a neccesity of the place, the project materializes in the form of an instalation consisting of a water collector, a basin, a main tank, a secondary reservoir and a filter to convert rain into potable water, in short :a funnel and a few taps. The instalation is situated on an empty plot in the middle of the neigbourhood, being accesible to anyone.

33


water catcher

gravel sand

reverse osmosis filter for potable water

charcoal cheesecloth water tank

pump

existing water point proposed water point study area

34


05.

Faculty of construction equipment Plevnei street.- Bucharest individual project 8 months The Technical University of Civil Engineering of Bucharest comissioned a project for its new Faculty of Technological Equipment as the actual venues became quikly outdated not being flexible enough to keep up with the evolution of this department in the last decades. First of all the graduees nowadays have to be preared to work anywhere in the world so they require a global knowledge of their expertize. This was not the case, 60 years ago when the actual faculty was designed. Secondly there are new departments emerging that need to be incorporated in the general organisation of the building as the department for mechatronics and robotics. This requires new type of ateliers for new types of equipment. Third would be that the approach on the way of learning is also changing. The component of research and experimentation becomes more and more important. The faculty should not be about passive aquiring of theoretical information but it should encourage the future engineers and pioneers to create through experiment and play. Last but not least there is the social component in the education environment that needs to be taken into account when redesigning the student campus to encourage communication and having fun between students from different departments or faculties as it is like this is the way truly creative ideeas emerge. The complexity of the program will have to reflect in the spacial organization of the building starting from the general layout to the structural system because of the heavy equipment and machinerie that need to be acomodated. This is how the concept of the “macine-faculty� rose up, imposing the challenge of having to find a mechanism to articulate the new building volumes so they function as a perfect machine designed only by it s own program and being the loyal reflection of the functions inside it.

35


FACULT Y OF CONSTRUC TION EQUIPMENT U.T.C.B.

36


“(...)it was the activities within the building, no matter how humble, that had determined the extrordinary forms of the building(...) -those anonimously-designed buildings wich, Stirling wrote, were “composed of direct and undecorated volumes evolved from building usage”. In the design of those buildings, Stirling said, there was “a degree of inevitability(...)” (A+U Leicester University Engineering Building, James Stirling and James Gowan)

37


Volume components

Functioning of the machine

Research and experiment

Ateliers Practical learning

Class rooms

Large spaces

Ateliers: the skylights and windows oriented north will provide the diffuse light necessary for the workshops taking place inside, no shadows are wanted Class rooms: organized around one interior court to provide as much natural light as possible Large spaces: amphiteaters and library for lectures and group study. These spaces rely more on artificial lighting being more opaque to the exterior

Teoretical learning

Practical learning: due to the type of equipment that needs to be acomodated, the ateliers will be stacked one on top of each other starting with the most heavily equiped at the base to the lightest at the top. This component is also the most noisy one so that it needs to be separated by the others through circulation. Teoretical learning: the classes are placed at the top floors of the building in order to make space for the heavy ateliers at the base. The organization is dictated by the structural logic of the builing The students will gradually go from teoretical learning to a more practical one in the 4 years of study. The freshmen will be acomodated at the top floors while with the passig of the years they will be descending, getting more and more in touch with the prctical study of their expertize as they approach graduation.

The atelier for research and experiment will be placed at the ground floor as it will permit the study of the most heavy machines and equipments. A system of fixed and mobile girders will ensure the flexibiliy of the spacial layout according to the program. The space is also inviting for spectators that could watch from the safety of the balcony how the experiments take place. 38


GROUND FLOOR

I FLOOR 39


II-nd FLOOR

III-th, FLOOR 40


pavement, concrete tiles, 20 mm screed, mortar, 50 mm hydroinsulation Bauder underlayer vapour permeable fabric DuPont Tyvek DDC screed, mortar, 40 mm insulation, mineral glass wool, 250 mm, A1

concrete attic, 450 mm steel stud, T-profile

vapour barrier

insulation, mineral glass wool, 100 mm, A1 wall angle, suporting the steel stud roof concrete slab, 130 mm

screed, cement 30 mm

structural concrete beam, 250 x 800 mm

interior finish, plaster, 10mm, painted white matte

exterior finish cladding, precast concrete panel, 1000 x 1000 x 40 mm anchor, stainless steel bent plate for dry montage cladding

Up: Facade detail- Section Down: Longitudinal section

41


wall angle, suporting the steel stud bearing wall , concrete, 250mm

steel stud, T- profile for corner montage

exterior finish cladding, precast concrete panel, 1000 x 1000 x 40 mm vented airspace, 90 mm anchor, stainless steel bent plate for dry montage cladding steel stud, L- profile for corner montage

steel window frame for double glazed window exterior finish cladding, precast concrete panel, 1000 x 320 x 40 mm angle connection, stainless steel studs

Up: Facade detail- Plan Down: Transveral section

42


THANK YOU!

Profile for Oana Dulvara

PORTFOLIO OANA DULVARA  

Each project will be introduced by one representative image of the final result, polished and refined. The following pages will present the...

PORTFOLIO OANA DULVARA  

Each project will be introduced by one representative image of the final result, polished and refined. The following pages will present the...

Advertisement