Page 1

Oana Antonescu Europarlamentar

Newsletter Aprilie 2011


SANATATE PUBLICA Legislatia europeana impotriva substantelor psihotrope

Oana Antonescu a participat 14 aprilie 2011 la emisiunea Interviul serii (Radio Romania Actualitati), in cadrul careia a abordat subiectul substantelor psihotrope, asanumitele produse etnobotanice.

Eurodeputata a subliniat ca, in opinia sa, solutia de combatere a fenomenului substantelor etnobotanice nu poate fi decat una generala, pentru intreaga Europa, pentru ca lupta cu acest fenomen nu poate fi dusa izolat, doar la nivel national. Aceasta a aratat ca, in opinia sa, singura modalitate de interzicere a substantelor la nivelul unei tari este transmiterea unui semnal la nivelul intregii “Trebuie sa fim constienti Uniuni Europene. In tot acest context, atentia autoritatilor trebuie indreptata, conform Oanei Antonescu, si asupra Internetului pentru ca, in prezent, se observa un transfer al comerciantilor de substante etnobotanice din magazinele de vise clasice spre mediul online, unde isi pot continua traficul nestingheriti.

ca fara o reglementare a comercializarii acestor substante pe Internet, nu vom putea controla acest fenomen, oricare ar fi masurile pe care le iau guvernantii. De asemenea, fara o reglementare la nivel european, cate un stat izolat nu cred ca va putea rezolva problema substantelor psihotrope. Sigur, va putea micsora consumul si probabil tine sub control cumva fenomenul, dar nu-l va putea elimina in totalitate�


SANATATE PUBLICA Dezbatere: boala Alzheimer in Romania, prezent si viitor

Oana Antonescu a 29-30 aprilie 2011 transmis un mesaj video Asociatiei Gerontologica din Romania, organizatorul simpozionului „Alzheimer, boala care nu te uita!”, in cadrul caruia a subliniat faptul ca, odata cu votarea raportului referitor la „O initiativa europeana privind boala Alzheimer si alte demente” la inceputul anului 2011, combaterea acestei maladii a devenit o prioritate in domeniul sanatatii pentru Uniunea Europeana. Europarlamentarul a mentionat ca nu trebuie omisa importanta contributiei fiecaruia dintre factorii decidenti pentru cresterea gradului de informare si constientizare a romanilor cu privire la boala Alzheimer. Aceasta a mai vorbit despre intalnirile organizate de-a lungul timpului pe tema acestei maladii, exprimandu-si convingerea ca aducerea in prim-planul dezbaterii publice romanesti a riscului reprezentat de Alzheimer reprezinta un pas important in tratarea acestei maladii.

“Diagnosticarea precoce si interventia timpurie ale acestei boli trebuie sa fie obiectivele pe termen mediu pentru Romania, iar acest lucru poate fi atins doar prin implicarea tuturor factorilor decizionali si de actiune in combaterea Alzheimerului”


EGALITATE DE GEN In cadrul dezbaterii 5 aprilie 2011 europene pe marginea acestei teme, Oana Antonescu a sustinut importanta elaborarii unei carte europene care sa prevada un minim de servicii de asistenta oferite victimelor violentei impotriva femeilor, pentru reducerea acestui fenomen in toate statele membre.

Un nou cadru al politicii UE de combatere a violentei impotriva femeilor

Europarlamentarul a atras atentia asupra faptului ca cifrele oficiale referitoare la violenta impotriva femeilor sunt mult mai mici fata de cele reale. Oana Antonescu sustine acordarea si facilitarea accesului la asistenta juridica gratuita victimelor actelor de violenta si crede ca declararea unui an European al combaterii violentei impotriva femeilor poate creste gradul de constientizare a europenilor cu privire la aceasta problema.

“Oficial, in perioada 2004– 2009, s-au inregistrat aproximativ 60 000 de cazuri de violenta in familie, din care aproape 800 au dus la decesul victimei. Din totalul femeilor abuzate, 70% suporta in tacere abuzurile si doar 30% iau decizia de a depune plangere la politie�


EGALITATE DE GEN Participand la discutiile 5 aprilie 2011 forului parlamentar european privind aceasta categorie sociala, Oana Antonescu a afirmat ca respectarea principiului egalitatii de gen este o cerinta esentiala in cadrul strategiei Europa 2020, care trebuie promovata in vederea cresterii numarului de femei in cadrul activitatilor economice si sociale in general si a egalitatii drepturilor femeilor si barbatilor in cadrul sectorului agricol in special.

Rolul femeilor in agricultura si in zonele rurale

Oana Antonescu a subliniat rolul pe care il joaca femeile in exploatatiile agricole si in zonele rurale si faptul ca politicile de sustinere trebuie sa reflecte mai mult decat pana acum rolul important, nevoile si situatia femeilor din mediul rural. Oana Antonescu incurajeaza statele membre sa creeze stimulente in mediul rural pentru promovarea femeilor ca producatoare sau ca antreprenoare, participarea lor la procesul politic, inclusiv reprezentarea in consiliul director al institutiilor, pentru a sprijini egalitatea de roluri intre femei si barbati.

“Politicile de dezvoltare rurală au misiunea esenţială de a asigura egalitate de drepturi între femei şi bărbaţi, condiţii de viaţă echivalente în toate regiunile, evitând o dezvoltare unilaterală a zonelor urbane foarte populate, astfel încât satele să nu mai fie părăsite în masă”


TARGOVISTE Oana Antonescu, membru in 19 aprilie 2011 Comisia pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European, a analizat pentru presa locala din Targoviste datele celui mai recent eurobarometru realizat pe tema optiunilor consumatorilor si a capacitatii acestora de a analiza corect etichetele si ambalajele produselor pe care le cumpara. Conform cercetarii, mai putin de 50% dintre europeni se considera increzatori, suficient de informati si protejati in calitate de consumatori. Situatia este de-a dreptul dramatica la nivelul Romaniei, aflata pe ultimele locuri la nivel european in ceea ce priveste gradul de informare si competentele consumatorilor romani.

Clasamentul european al consumatorilor informati

In opinia sa, principalul motiv pentru care romanii nu isi cunosc drepturile de consumatori tin de lipsa de informatii. Autoritatile europene sunt responsabile de informarea cetatenilor cu privire la drepturile pe care le au in calitate de consumatori. Europarlamentarul PDL a subliniat ca un rol important in tot acest proces este jucat si de mass media, prin efortul facut de presa pentru informarea corecta a consumatorilor cu privire la drepturile lor. „Presa si Internetul sunt doua din modalitatile principale de informare cu privire la competentele pe care le are fiecare consumator. Faptul ca abordati subiecte de acest tip, ca aveti grija ca publicul sa fie corect informat cu privire la drepturile sale, trebuie salutat, iar tot acest efort trebuie continuat.

“Acesta este un drept de care toti romanii, indiferent de venituri, educatie sau orice alta caracteristica social-economica, trebuie sa fie constienti. Daca la nivel legislativ clientul nostru a ramas stapanul nostru, la nivel practic romanii nu isi cunosc si nu isi cer drepturile�


DEZBATERI EUROPARLAMENTARE Piata unica pentru intreprinderi si crestere economica

In cadrul dezbaterilor desfasurate la 5 aprilie 2011 Strasbourg, europarlamentarul Oana Antonescu a sustinut ca doreste incurajarea increderii in piata unica la toate nivelurile, precum si eliminarea actualelor bariere la intrarea pe piata a intreprinderilor.

Crearea unei piete unice bazata pe o concurenta libera si echilibrata este obiectivul esential al reformei economice a Uniunii Europene si reprezinta un avantaj competitiv fundamental pentru Europa intr-o economie globalizata. Pentru atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020, piata unica trebuie sa ofere conditiile necesare unei cresteri economice inteligente, durabile si favorabile incluziunii. Europarlamentarul sustine nevoia unei imbunatatiri a guvernantei economice a Uniunii Europene in vederea crearii conditiilor economice necesare pentru ca intreprinderile sa poata beneficia de oportunitatile oferite de piata unica pentru a se dezvolta si a deveni mai competitive.

„Inlaturarea barierelor din calea mobilitatii si armonizarea reglementarilor institutionale cu scopul de a promova integrarea, cresterea economica si solidaritatea europeana constituie avantaje importante pentru piata unica�


DEZBATERI EUROPARLAMENTARE In cadrul unei intalniri pe 6 aprilie 2011 aceasta tema, organizata la Strasbourg, Oana Antonescu a afirmat ca Uniunea Europeana are nevoie de o politica coerenta de investitii care sa aiba o contributie pozitiva asupra cresterii economice si dezvoltarii durabile si asupra ocuparii fortei de munca.

Viitoarea politica europeana in domeniul investitiilor internationale

Europarlamentarul a subliniat faptul ca viitoarea politica europeana trebuie sa promoveze investitiile durabile, care sa respecte mediul inconjurator, mai ales in sectorul industriilor extractive, si care sa incurajeze conditii de munca adecvate in intreprinderile vizate de investitii internationale.

“Consider ca orice acord de investitii ar trebui sa fie insotit de un set de norme

sociale si de mediu, atat in cazul negocierilor unui capitol in cadrul unui acord de liber schimb, cat si in cazul unui acord de investitii autonome�


DEZBATERI EUROPARLAMENTARE Oana Antonescu a atras 6 aprilie 2011 atentia asupra faptului ca turismul reprezinta o activitate economica importanta in Uniunea Europeana, activitate ce contribuie la cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si la cresterea economica.

Statisticile europene privind turismul

Europarlamentarul a subliniat nevoia consolidarii sectorului turismului in spatiul comunitar prin stabilirea unor masuri coordonate, care sa vina in completarea initiativelor statelor membre. Aceasta a sustinut nevoia actualizarii si optimizarii cadrului juridic pentru statisticile europene privind turismul, astfel incat acestea sa raspunda cat mai bine provocarilor cu care se confrunta acest sector, provocari reprezentate de schimbarile climatice, constrangerile de mediu, concurenta globala, tendintele demografice si repartitia sezoniera a deplasarilor turistice.

“Acest nou cadru comun pentru producerea sistematica a statisticilor europene privind turismul trebuie sa se stabileasca prin colectarea, elaborarea, prelucrarea si transmiterea de catre statele membre de statistici armonizate privind cererea si oferta“


contact

Bruxelles: Parlement Européen Bat. Altiero Spinelli 10E153 60 Rue Wiertz 60 B-1047 Tel. : +32 (0)2 28 45107 Fax : +32 (0)2 28 49107 Strasbourg: Parlement Européen Bat. Louise Weiss T08032 1, avenue du Président Robert Schuman CS 91024, F-67070 Tel. : +33 (0)3 88 1 75107 Fax : +33 (0)3 88 1 79107

www.oanaantonescu.ro E-mail: oana.antonescu@europarl.europa.eu Facebook: www.facebook.com/oana.antonescu

Oana Antonescu - newsletter aprilie 2011  

Newsletter-ul pe luna aprilie a europarlamentarului Oana Antonescu

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you