Page 1

Oana Antonescu Europarlamentar Newsletter Iunie 2011


EVENIMENT Rolul sanatatii publice in cadrul Politicii Agricole Comune

16 iunie Bruxelles

Oana Antonescu a organizat la Bruxelles dezbaterea „Rolul sanatatii publice in cadrul Politicii Agricole Comune”, eveniment ce a dorit sa sublinieze nevoia ca viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) sa puna accent pe garantarea sanatatii publice, precum si pe incurajarea si facilitarea consumului de alimente sanatoase, accesibile si de calitate pentru cetateanul european. Dezbaterea a fost organizata de Oana Antonescu impreuna cu Alianta Europeana pentru Sanatate Publica (EPHA) si Consortiul European de Sanatate Publica si Agricultura (EPHAC) si i-a avut ca invitati pe domnul Dacian Ciolos – Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, domnul John Dalli – Comisarul European pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor si pe domnul Gauden Galea, Director Regional pentru Europa al Departamentului de Promovare a Sanatatii, din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. La eveniment au mai participat profesorul Tim Lang, Centrul pentru Politici Alimentare, Universitatea City din Londra si Susanne Løgstrup, membru al Consortiului European de Sanatate Publica si Agricultura si Director al Retelei European Heart. In cadrul interventiei sale, Oana Antonescu a subliniat legatura dintre alimentatie si sanatatea cetatenilor, pericolele bolilor generate de nutritia necorespunzatoare si nevoia ca viitoarea Politica Agricola Comuna, pentru perioada 2014-2020, sa incurajeze productia de alimente sanatoase. Eurodeputata a atras atentia ca, in prezent, afectiunile care cauzeaza cele mai multe decese la nivel european au o legatura stransa cu alimentatia nesanatoasa a cetatenilor europeni.


EVENIMENT Legislatie comunitara pentru combaterea fenomenului etnobotanicelor

29 iunie Bruxelles

Oana Antonescu a fost co-organizatorul audierii publice cu titlul: „Noile substante psihoactive”. Evenimentul a avut loc la Bruxelles, fiind initiat alaturi de Boguslaw Sonik, Vice-presedintele Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara (ENVI) din cadrul Parlamentului European. In cadrul audierii publice, Oana Antonescu a solicitat introducerea unei legislatii de combatere a fenomenului etnobotanicelor valabila la nivelul intregii Uniuni Europene. Aceasta considera ca prin prevederi legale puternice, aplicabile uniform la nivel european, complementare legilor adoptate deja in statele membre, autoritatile nationale si comunitare vor reusi sa combata eficient acest flagel. Eurodeputata a mai aratat ca un punct eficient de pornire pentru o lege europeana impotriva substantelor psihoactive este efortul Poloniei, tara care a introdus un pachet legislativ dur pentru combaterea fenomenului noilor substante psihoactive. Recent, Guvernul Boc a inaintat Parlamentului un pachet de legi care contine o serie de elemente din legislatia poloneza. Importante, in opinia Oanei Antonescu, sunt prevederile din legea romaneasca prin care toti comerciantii de etnobotanice vor fi pedepsiti cu inchisoarea.

„Fiecare stat membru poate interzice aceste substante, folosindu-se de legislatiile nationale in vigoare. Cu toate acestea, este putin probabil ca interdictiile la nivel national sa fie eficiente, avand in vedere ca cetatenii pot cumpara in continuare aceleasi droguri dintr-o tara vecina sau de pe Internet. De aceea, este foarte important sa avem un instrument la nivelul UE care sa abordeze problema noilor substante psihoactive. Viteza de actiune este, de asemenea, vitala”


DEZBATERE Mandatul european de arestare

Strasbourg

In cadrul unei dezbateri din Parlamentul European, Oana Antonescu a atras atentia asupra emiterii necontrolate a mandatului european de arestare. In opinia acesteia, au existat numeroase situatii in care emiterea unui astfel de mandat nu a fost necesară avand in vedere gravitatea faptei comise. Europarlamentarul si-a declarat increderea in capacitatea mandatului european de arestare de a combate si de a controla infractionalitatea transfrontaliera la nivel comunitar. Acest instrument s-a dovedit eficient cu precadere in accelerarea transferului intre tarile Uniunii a persoanelor suspectate de savarsirea unor infractiuni majore, inclusiv in domeniul terorismului si a crimei organizate. Cu toate acestea, Oana Antonescu a atras atentia asupra faptului ca folosirea disproportionata a acestui instrument esential pentru lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere poate duce la erodarea increderii in acest tip de mandat. Riscul, arata eurodeputata, poate rezulta in intentia unor state ca, in momentul in care hotarasc executarea unui mandat european de arestare, sa realizeze controlul de proportionalitate dupa reguli proprii.

“Dreptul la asistenta juridica trebuie sa fie asigurat atat in statul emitent, cat si in statul executant pentru ca dreptul la aparare sa fie exercitat in mod corespunzator. Trebuie sa avem garantia ca standardele in materie de justitie penala si conditiile din inchisori in Uniunea Europeana nu reprezinta o sursa de neincredere in randul sistemelor judiciare din statele membre�


ECONOMIE Dincolo de PIB - Masurarea progreselor intr-o lume in schimbare

Strasbourg

Potrivit unei interventii care a avut loc in cadrul unei dezbateri pe aceasta tema la Strasbourg, Oana Antonescu sprijina adoptarea unui sistem de masurare al progreselor economice clar definit, care sa mearga dincolo de PIB si care sa il completeze in contextul luarii deciziilor și evaluarilor economice. Europarlamentarul este de parere ca, in cadrul evaluarii dezvoltarii globale a societații, toate instituțiile internaționale recunosc din ce in ce mai mult necesitatea de a imbunatați datele și indicatorii care vin in completarea PIB-ului. De asemenea, aceasta a subliniat importanta pe care factori precum sanatatea, educatia sau cultura il pot avea in atingerea unui nivel ridicat de calitate a vietii, declarandu-se în favoarea instituirii unui cadru juridic solid pentru conturile economice și de mediu europene.

“Raportul de fata subliniaza nevoia de a masura calitatea vietii in cadrul societatilor. Atingerea unui nivel de calitate a vietii si mentinerea acestuia implica factori cum ar fi sanatatea, educatia, cultura, ocuparea fortei de munca, locuintele si conditiile de mediu”


DEZBATERI EUROPARLAMENTARE Perspectiva unui drept european al contractelor pentru consumatori si intreprinderi Europarlamentarul Oana Elena Antonescu a atras atentia asupra importantei reglementarilor din domeniul dreptului contractual european. Legislatia in domeniu stabileste si reglementeaza tranzactiile pe piata interna, urmarind soluționarea problemelor de pe piata unica generate, printre altele, de legislația divergenta in domeniul dreptului contractual.

Eurodeputata a atras atentia asupra faptului ca cele mai evidente obstacole cu care se confrunta consumatorii și intreprinderile mici și mijlocii in cadrul pietei unice sunt complexitatea relatiilor contractuale, termenii si conditiile abuzive din contracte, informatiile neadecvate si insuficiente si procedurile de lunga durata. De asemenea, aceasta a subliniat rolul dreptului contractual european de solutionare a blocajelor de ordin lingvistic, a diferentelor legate de sistemele de impozitare si a credibilitatii comerciantilor online.

Strasbourg

„Asigurarea unui regim coerent pentru dreptul contractual este esentiala pentru realizarea intregului potential al pietei interne si pentru sprijinirea indeplinirii obiectivelor Strategiei Europa 2020. Alegerea caii corecte de urmat in domeniul dreptului contractelor poate contribui semnificativ la imbunatatirea functionarii pietei interne si la deschiderea potentialului sau deplin pentru intreprinderi mici si mijlocii, si pentru consumatori”


DEZBATERI EUROPARLAMENTARE Stabilirea unui instrument de finantare a cooperarii pentru dezvoltare: lectii invatate si perspective de viitor

Strasbourg

Implicarea externa a Uniunii Europene face frecvent obiectul dezbaterilor de la Parlamentul European. In contextul evenimentelor mondiale recente, Oana Antonescu a abordat subiectul instrumentului de cooperare pentru dezvoltare (ICD) al Uniunii Europene. In opinia sa, ICD este unul dintre proiectele profund altruiste ale Uniunii Europene, menite sa ajute, fara alte conditii sau interese, tarile in curs de dezvoltare. Eurodeputata a subliniat, in cadrul interventiei sale, nevoia unei transparente sporite pentru toate fondurile dedicate acestui scop si importanta cresterii evaluarilor de impact pe care ICD le are in randul populatiei din tarile in curs de dezvoltare. Aceasta mai mentioneaza ca fondurile ICD trebuie dublate de politici sociale eficiente, realizate la nivelul statelor in curs de dezvoltare. Aceste fonduri trebuie sa reprezinte, pe termen mediu si lung, „undita� cu care popoarele respective vor invata sa pescuiasca si vor reusi, astfel, sa se autosustina.


EDUCATIE Cooperarea europeana in domeniul educatiei si formarii profesionale in sprijinul Strategiei Europa 2020

Strasbourg

In cadrul unei interventii din Parlamentul European, Oana Antonescu a apreciat ca niciun domeniu mare de activitate nu a fost ocolit de consecintele daunatoare ale crizei economice, efecte traduse la nivelul cetateanului in insecuritatea la locul de munca, somaj si conditii sau sanse grele de reangajare. In acest context, educatia si formarea profesionala se dovedesc a fi o noua sansa, o noua modalitate prin care viata cetatenilor europeni poate reveni la normal. Unul din principalele obiective ale Uniunii Europene pentru anul 2020 trebuie sa fie, in opinia eurodeputatei, garantarea unui loc de munca pentru fiecare tanar crescut si educat in statele membre.

“Sunt ingrijorata din cauza ratei mari a somajului din randul tinerilor si cred ca, printr-o educatie corecta si o formare continua, multi dintre tinerii europeni vor reusi sa isi gaseasca o slujba bine platita, adecvata formarii sau calificarii lor profesionale. (‌) Obiectivul, pentru anul 2020, trebuie sa fie unul singur: fiecare tanar sa aiba un loc de muncaâ€?


DEZBATERE Dimensiunea externa a politicii sociale

Strasbourg

Oana Antonescu considera ca dimensiunea externa a politicii sociale include activitati si initiative ale Uniunii Europene orientate catre promovarea standardelor sociale si de munca in tarile terte. Tocmai de aceea, protejarea drepturilor economice si sociale trebuie sa reprezinte, in temeiul Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, o obligatie pentru toate statele.

««««« “Incurajez statele membre sa sustina libertatea de asociere si de negociere colectiva, eliminarea muncii fortate si obligatorii, eliminarea discriminarii in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca si incadrarea in munca si abolirea muncii copiilor” Eurodeputata a semnalat faptul ca atitudinea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene trebuie sa reflecte cu claritate principiile modelului social european atunci cand sunt in joc chestiuni sociale si cooperarea dintre statele membre. De asemenea, Oana Antonescu a subliniat ca modelul social european ofera sanse egale tuturor cetatenilor de a avea acces la educatie, formare profesionala si pe piata muncii.

«««««


EDUCATIE Cercetarea - in atentia decidentilor europeni Cel de-al saptelea program-cadru al Uniunii Europene pentru actiuni de cercetare, de dezvoltare tehnologica si demonstrative este, in opinia Oanei Antonescu, cel mai amplu instrument de sprijin pentru cercetare la nivel mondial si constituie principalul instrument al politicii de cercetare a Uniunii Europene. Cercetarea reprezinta, in opinia europarlamentarului, procedura de transformare a puterii economice in cunoastere, iar inovarea este procedura inversa de conversie a cunoasterii in putere economica. De asemenea, aceasta considera ca este necesara o relatie mai buna intre domeniul academic, al cercetarii si cel industrial. Doar astfel se poate ajunge la o transformare mai eficienta a rezultatelor cercetarii in produse si servicii care genereaza crestere economica si beneficii pentru societate in general.

„Statele membre ar trebui sa-si intensifice eforturile de comunicare in ceea ce priveste utilizarea de noi tehnologii, precum serviciile inteligente de informare cu privire la cercetare, anuntand viitoare provocari in materie de cercetare si diseminand rezultatele activitatilor de cercetare�

Strasbourg


AGRICULTURA Cum raspundem provocarilor viitorului legate de alimentatie, resurse naturale si teritorii

Bruxelles

Oana Antonescu atrage atentia asupra potentialului si rolului important pe care Politica Agricola Comuna il are in atingerea obiectivelor de mediu si de clima, in furnizarea de bunuri publice si, in egala masura, in atingerea obiectivelor de securitate alimentara ale Uniunii Europene. Intr-o interventie in Parlamentul European, europarlamentarul a subliniat ca accentul trebuie pus pe acele masuri de politica agricola care nu ingreuneaza viata fermierilor si, astfel, nu impun noi sarcini administrative. In acest sens, Politica Agricola Comuna trebuie sa devina mai echitabila si mai simpla. Scopul este, in opinia Oanei Antonescu, identificarea unui echilibru just intre obiectivele de politica propuse si povara administrativa.

“Cand este vorba despre agricultura, nu trebuie sa ne concentram exclusiv asupra solutiilor tehnologice sau asupra discutiilor marginea acestor solutii, ci trebuie sa avem in vedere si tiparele de consum, problema deseurilor si relatia complexa care exista intre mediu, biodiversitate si sanatate“


ECONOMIE Supravegherea si coordonarea politicilor economice Vorbind despre consolidarea supravegherii bugetare si a coordonarii politicilor economice, Oana Antonescu a sustinut ca imbunatatirea guvernantei economice trebuie sa se bazeze pe un cadru solid pentru prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice. In acest sens, este nevoie de cerinte minime pentru cadrele bugetare nationale, o reglementare si supraveghere consolidata a pietei financiare, precum si un mecanism credibil si permanent de rezolvare a situatiilor de criza. Oana Antonescu considera necesara o coerenta a politicilor care vizeaza cresterea economica si crearea de locuri de munca durabile, cu un accent deosebit pus pe dezvoltarea si consolidarea pietei interne, incurajarea comertului international si a competitivitatii. Doar astfel poate fi creat, in opinia sa, un cadru eficace de prevenire si corectare a pozitiilor bugetare excesive. De asemenea, europarlamentarul este de parere ca aceasta consolidare a guvernantei economice trebuie sa aiba loc in paralel cu sporirea legitimitatii democratice a guvernantei europene.

Bruxelles


DEZBATERE Bruxelles

Oana Antonescu considera ca nevoia unei flexibilitati sporite in ceea ce priveste utilizarea fondurilor si a unei culturi administrative este esentiala pentru stabilirea unui cadrul strategic comun privind fondurile structurale. In acest fel, considera eurodeputata, poate fi promovata o abordare multidisciplinara si o simplificare a administrarii fondurilor la nivel european. In tot acest context, rezulta necesitatea unei abordari integrate a politicilor sectoriale. Doar astfel, arata europarlamentarul PDL, se poate atinge un rezultat optim in ceea ce priveste dezvoltarea si cresterea economica, reducerea disparitatilor de dezvoltare dintre regiuni, crearea de locuri de munca si ameliorarea calitatii vietii. O alta serie de efecte importante generate de aceasta flexibilizare consta, in opinia oanei Antonescu, in formarea lucratorilor pentru noi locuri de munca, coeziunea sociala si teritoriala si realizarea modelului social european – cel mai important factor de coeziune si competitivitate al economiei europene.

“Concentrarea actiunii comune a fondurilor la nivel regional sau local sporeste valoarea adaugata a acestora si permite partilor interesate sa adapteze actiuni specifice la nevoile economice si sociale reale si, astfel, la situatia ocuparii fortei de munca din fiecare regiune specifica�


DEZBATERI EUROPARLAMENTARE Agenda urbana europeana si viitorul acesteia in cadrul politicii de coeziune

Bruxelles

Diversitatea urbana europeana trebuie sa fie sprijinita in primul rand printr-un mecanism flexibil al implementarii politicii de coeziune, o coordonare si pliere a proiectelor dedicate dezvoltarii orasului in functie de necesitatile si axele strategice de dezvoltare ale fiecarei urbe in parte. Oana Antonescu considera ca oferta finantarilor europene trebuie sa corespunda cerintei locale, precum si planificarii strategice integrate la nivel european. Oana Antonescu atrage, insa, atentia asupra faptului ca agenda urbana europeana trebuie sa isi propuna reducerea discrepantelor din domeniile strategice, necesare fiecarui oras european modern, respectiv din infrastructura, cercetare si inovare, transport, mediu, educatie, sanatate si cultura.

„Se vorbeste despre dezvoltarea urbana inteligenta si despre nevoia ca orasele sa isi imbunatateasca si modernizeze infrastructura si serviciile oferite. Pentru ca acest concept sa nu fie unul gol, consider ca trebuie sa acordam incredere autoritatilor locale, reprezentantilor alesi ai acelor orase�


DEZBATERE Politica de coeziune pentru perioada 2007-2013 Realizarea coeziunii sociale economice si teritoriale, unul din cele mai importante obiective ale proiectului european, este o tinta pe care toate statele membre trebuie sa si le propuna in cadrul procesului de integrare europeana, considera Oana Antonescu. Eurodeputata afirma ca procesul de finantare a proiectelor de coeziune trebuie sa se bazeze pe o disciplina financiara riguroasa, pe implementarea in domenii strategice si, nu in ultimul rand, pe principiul bunei guvernante. Scopul este, in opinia acesteia, reducerea disparitatilor la nivelul regiunilor europene.

„Fondurile trebuie utilizate si cred ca trebuie sa depasim cel mai mare inamic al inghetarii sau stagnarii acestui tip de proiecte: excesul de birocratie. Nu trebuie sa confundam birocratia cu transparenta. Pentru ca nu orice inscris pe o hartie si orice aprobare inregistrata intr-un dosar contribuie la caracterul transparent al proiectelor de coeziune�

Bruxelles


Oana Antonescu - newsletter iunie 2011  
Oana Antonescu - newsletter iunie 2011  

Oana Antonescu - newsletter iunie 2011

Advertisement