__MAIN_TEXT__

Page 1

2018

BJØRVIKA N Y T T FRA OSLO S UT V IK LING

Lykkelivet i Oslos nye sentrum Bo midt i hjertet av Oslo

Stamgjestenes spisestedtips

Slik blir Deichman og Munchmuseet


Familien falt for Bjørvika Bjørvika tar form Sammen med den nå ikoniske Barcode-rekken, dominerer heisekranene fortsatt skylinen i Bjørvika. Men i løpet av de neste par årene erstattes heise­ kranene av en hyggeligere form for liv og røre, når mennesker flytter inn i fantastiske fjord­boliger, kontorer og kulturbygg mellom Barcode og fjorden. Å utvikle Bjørvika til Norges mest attraktive næringsog boligområde er en kompleks og krevende oppgave. Som ett av flere svar på dette, har vi tatt initiativ til dannelsen av Bjørvikaforeningen; et tiltak for å inkludere mange i en nabolagsutvikling som skal legge til rette for et raust og moderne byliv. Dette har vi stor tro på at kommer til å bidra vesentlig til virkeliggjøring av visjonen vår. Veldig mange spennende prosjekter har allerede kommet langt. Sommeren 2018 flytter forventningsfulle beboere inn i Eufemias Hage, Norges første miljøsertifiserte bolig i henhold til BREEAM-NOR. Som utbyggere er vi stolte over å være med på å sette standarden for en nødvendig grønn boligutvikling. Et steinkast unna reiser kontor­­bygget Eufemia seg, hvor Microsoft og PwC flytter inn og inviteres til aktivitetsbasert og effektiv kvadrat­meter­utnyttelse. På bakkeplan får Bjørvika en sykkelgate omkranset av trær, uteserveringer og et stort utvalg butikker. Når Munchmuseet og Deichman hovedbibliotek åpner i 2020, håper vi hele landet får opp øynene for den fantastiske forvandlingen som er på gang ved fjorden.

Da deres voksne datter Mia kjøpte leilighet i Barcode, falt foreldrene så pladask for området at de også kjøpte bolig i Bjørvika. Nå flytter også sønnen Uno til Bjørvika. Etter endte studier i Bergen, førte et jobbintervju i Barcode til at Mia Versje ble oppmerksom på et helt nytt område i Oslo. – Dette var i 2014, før det var noen butikker og restauranter her. Jeg synes det virket som et spennende område og ble veldig fascinert av arkitekturen, forteller Mia. Kort tid etter var pengene fra Bergensleiligheten investert i en splitter ny tomroms i Barcode. – Jeg var superspent og kunne knapt vente med å flytte inn. Her var jeg plutselig midt i alt!

Spøk ble til boligkjøp

Og da Mia møtte meglerne for å signere, spurte foreldre hennes altså om det var en leilighet der til dem også. – Vi spurte megleren mest for spøk om han hadde en leilighet til oss også, forteller ekteparet Egil Wahl og Inger Johanne Vesje. Det hadde han. Snart flytter også sønnen deres Uno til Bjørvika. Egentlig var Egil og Inger Johanne svært fornøyd med sitt store hus i Tønsberg, der de hadde bodd i 20 år. Men nå hadde ballen begynt å rulle. Da de fikk presentert en 101 kvadratmeters leilighet i DNBbygget – det såkalte The Carve – var de solgt. – Vi skjønte fort at den utsikten, den kom til å bli helt unik. Og vi tok heldigvis ikke feil!

Aldri lei av lyset i Bjørvika Administrerende direktør Rolf Thorsen, Oslo S Utvikling Utgiver: Oslo S Utvikling AS Redaktør/Ass. redaktør: Vibeke Ahlsand/Caroline Klein Nilsen Tekst/foto/design: Apeland Trykk: Fladby as Oslo S Utvikling AS Dronning Eufemias gate 16 0112 Oslo Tlf: 22 36 60 20 www.osu.no

– Hver dag nyter vi synet utover fjorden, opp mot Ekebergparken og Middelalderparken og ser aktivitetene i byen nedenfor, sier pappa Egil. Som arkitekt elsker han å følge med på byggeplassene, på alle kranene som er i aktivitet og å se byggene sakte, men sikkert vokse frem. – Vi har beholdt huset i Tønsberg, men det er svært sjelden vi er der nå. Det er dette som er vårt hjem nå, det er her vi har vårt hjerte. Og vi blir aldri lei av lyset her. Det er helt unikt, sier han.

Flytter over veien

Siden Mia flyttet til Bjørvika, har hun allerede rukket å kjøpe seg opp til en treroms i et annet bygg i Barcode. Denne gangen har hun kjøpt sammen med sin mann. Snart flytter de to over veien inn i en fireroms, i bygget som kalles Eufemias Hage. Navnet har


SKÅLER FOR BJØRVIKA: Mia Versje gleder seg til hele familien samles i Bjørvika når broren Uno gjør som foreldrene Egil og Inger Johanne og kjøper leilighet i Oslos nye sentrum.

Alle trikker går hjem

prosjektet fått etter middelalderdronningen Eufemia og den imponerende takhagen, med både utekjøkken, urtebed og en rekke private soner. Hit flytter også broren Uno med kone, til en treroms toppleilighet. – Vi er veldig glad i å dyrke og gleder oss til å være på takhagen. Vi liker også godt at bygget er BREEAMmiljøsertifisert og at leilighetene har en egen bilpool, sier Uno, som jobber som frilansmusiker.

Alle i familien er jevnlig ute og spiser i området. Uno er mye på Tacopop, og Mia får en god New York-følelse på Nodee. Der serveres noe av Oslos beste asiatiske mat. For Inger Johanne og Egil er det Vaaghals som er favoritten. – De har utrolig god mat, som også er laget for å dele. Det er et svært hyggelig konsept, forteller de. Ekteparet er også glade i å gå turer til Ekebergparken, Sørenga, Losæter eller bort til Grünerløkka. I tillegg bruker de Operaen mye, hvor Uno ofte spiller. Hver gang det arrangeres kunstkvelder i Barcode, er Egil og Inger Johanne på plass. – Det er en luksus å bo så sentralt. Jeg trenger aldri tenke på hvilken trikk eller bane jeg skal ta. Alle går jo hjem til oss, sier Egil med et stort smil. Ute på den store terrassen kan hele familien nyte utsikten. Her dyrker Inger Johanne alt fra urter til grønnkål, blant epletrær og utemøbler. – Jeg får veldig ofte spørsmålet om hvordan det egentlig er å bo i Bjørvika, sier Inger Johanne. – Da må jeg bare si at det er helt fantastisk.

Øver på harpe og komponerer

Til nå har han brukt foreldrenes leilighet som studio. Her øver han på harpen og komponerer. – Vi flytter fra en leilighet på St. Hanshaugen hvor det er veldig lytt. Da er det fint å kunne spille her i Barcode, hvor det er veldig godt lydisolert, sier Uno. Som musiker er han mye ute og reiser. Nå gleder han seg til å bo så nærme Oslo S og Flytoget at han kan sove en time ekstra om morgenen. – Vi gleder oss veldig til å bo så sentralt og i noe som er helt nytt. 3


Forelsket i småbarnslivet i Bjørvika Etter at Sindre og Kristine Berge Knutsson fikk lille Thor (10 mnd), bestemte de seg for å flytte – men ikke langt. – Vi har forelsket oss i Bjørvika. Og så er det fantastisk å ha alt innen en radius på ti minutter når du triller med barnevogn, sier Kristine Berge Knutsson. Sammen med ektemannen Sindre har hun akkurat solgt en treroms leilighet i Barcode og kjøpt et byhus i Barcode med fire rom og vestvendt takterrasse.

Vurderte suburbia

Småbarnsforeldrene har ingen planer om å forlate Bjørvika med det første. Men da ekteparet ventet barn, vurderte de først mer suburbane Oslo-områder.

– Jeg var først litt skeptisk til å kjøpe leilighet i byen. Vi var på visninger på Vinderen, Skøyen og i andre typiske familieområder, forteller Kristine.

Grønt og sentralt

Det var flere grunner til at valget fortsatt falt på Bjørvika og det urbane. – Det er kort reisevei til jobb for oss begge og ikke noe styr med alle busser og trikk rett ved. Vi finner også tur­ muligheter og grønne områder like ved med Middel­alder­ parken, Ekeberg­ parken og stiene langs Akerselva. Dessuten er det barnehage her og kommer snart skole, sier Sindre.

SNØFRI FORTAUSTRILLING:– Vi har flere venner med barn i området og møter ofte folk med barnevogn. Det er også utrolig deilig med snøfrie fortauer året rundt når man er ute og triller med barnevogn, forteller småbarnsforeldre Sindre og Kristine Berge Knutsson.

4


Lykkelivet i Oslos nye sentrum Sola skinner over Sørenga, mens familien på fire rusler ned mot sjøbadet. – Hit kommer vi ofte på solrike dager, sier Anna Christina Borregaard og Kjartan Myredal Thorsen. Sørenga har blitt en av mange favoritter for familien, som bor i et av byhusene i Barcode. – Vi liker oss veldig godt i Bjørvika og bruker byen mye. Både Ekebergparken og Middelalderparken er flotte steder i nærheten. Og med t-banen og trikken rett ved, så reiser vi også mye til andre steder i Oslo, forteller paret, som flyttet inn i Barcode for to og et halvt år siden.

Møter barnefamilier

Isabella på fire år og Sebastian på åtte måneder ser også ut til å trives godt på den populære badeplassen. I løpet av årene de har bodd i Bjørvika, har det stadig dukket opp nye lekekamerater. – Det er nå flere både på Isabellas og Sebastians alder, sier Kjartan. Rett i nærhetene av der de bor ligger også Strekkoden barnehage. Den kan barna bruke som lekeplass etter stengetid. I tillegg har familien en takterrasse på toppen av det tre etasjer høye byhuset. Uteområdet har blitt et populært sted både for lek for barna og som et møtested når naboer og venner kommer på besøk. – Mange vi møter er overrasket over at det bor folk i Barcode. Og venner synes nok det var rart da vi skulle flytte inn i et rekkehus midt i sentrum. Men alle virker positivt overrasket når de ser hvordan vi bor, og ser at et slikt sted faktisk kan være et flott sted for barn å vokse opp.

Lokale favoritter

SOLFYLTE SOMMERDAGER: Isabella (4) nyter sandunderlaget ute på Sørenga sjøbad sammen med pappa Kjartan, mamma Anna Christina og lillebror Sebastian, en liten spasertur unna byhuset deres i Barcode .

Paret synes det er spennende å se hvordan byen utvikler seg rundt dem, og de liker å rusle rundt i nærområdet. – Jeg liker Barcode-arkitekturen spesielt godt. Den er veldig markant og gir et særpreg til Bjørvika. Det er morsomt å se hvordan arkitekturen tiltrekker seg turister ned hit, sier Kjartan. Familien er flinke til å bruke det som finnes av lokale restauranter og kafeer, og de har funnet flere favoritter. – Vi spiser blant annet lunsj på Stock, middag på Sørenga sjømat og tar en pils med venner på Vesper, forteller de. Men nå skal de ha Isabellas favoritt – italiensk is på Paradis Gelateria på Sørenga på Havnepromenaden. 5


Inspirert av norske gårdstun

Fjordboliger i første rekke Da det danske arkitekt­kontoret Tegnestuen Vandkunsten fikk jobben med å tegne boliger på Bjørvikas beste fjordtomt, fant de inspirasjonen i tradisjonell norsk byggekunst. Midt mellom Oslofjorden, Operaen og den ikoniske Barcode­ rekken, dukker snart Norges mest urbane fjordboliger opp. En sannere bruk av begrepet fjordbolig, skal du lete lenge etter. – Vannkunsten ligger på første rekke ved fjorden, og leilighetene ligger både oppå vannet og ved vannet, forteller arkitekt Elena Astrid Rojas i det danske arkitektkontoret Tegnestuen Vandkunsten.

utgjør det lille, nye Venezia-aktige nabolaget i Bjørvika står klare. Husene som er i tre ulike størrelser, ligger i en «klynge». De høyeste vil være åtte etasjer, så trappes høydene ned mot vannet der de laveste husene har fire etasjer. Her kan beboere få direkte fjordtilgang fra egen privat brygge slik at de kan dyppe tærne i sjøen.

Dypp tærne i fjorden fra egen brygge

Vandkunsten-arkitekt Jan Albrechtsen var aldri i tvil om at de måtte bygge noe helt spesielt på en så enestående beliggenhet.

Gjennom en spektakulær bygge­prosess vil fjorden bok­stavelig talt slippes inn i kanaler når de ni husene som til sammen

6

Optimal utnyttelse av sol og utsikt


SJØ UTE, LYST INNE: Vannkunsten byr på leiligheter med gode lys­forhold, rett ved fjorden.

– Hele ideen med å bygge disse litt tilfeldig plasserte punkthusene, handler om en inspirasjon fra de gamle norske gårdstunene. Det har vi kombinert med den måten dere nordmenn bygger småhus langs fjorden slik at vi utnytter plasseringen optimalt med tanke på sol og utsikt, sier Albrechtsen.

Benytter nordiske kvalitetsmaterialer

I tillegg til Fjordbyens lekreste beliggenhet, får kjøperne høy kvalitet i gjennom­føringen av små og store flater, både innendørs og utendørs.

– Norsk skifer fra Oppdal fungerer utrolig godt til å fange lyset og lysets speilinger fra vannet. Det har vi kombinert med både inn- og utvendige eikerammer på vinduene, sier Rojas og suppleres av sin kollega Albrechtsen: – Med Vannkunsten vil vi skape en unik identitet som gjør at man ikke bare flytter til Bjørvika. Akkurat disse byggene gir rammer og omgivelser som er helt annerledes enn det man ellers ser i Bjørvika. Når man bygger ved kanten av et så storslått sted, så må man bygge noe helt spesielt, konkluderer Albrechtsen. Se mer på vannkunsten.no

7


Smaker å vende tilbake til Det beste skussmålet man kan gi til en restaurant, er å stadig vende tilbake. Stamgjestene på spisestedene i Bjørvika gir deg sine beste anbefalinger.

STOCK: Tallerkenen er fylt med ferske østers når fotokunstner og stamgjest Dag Alveng inntar et av sine mange måltider.

Stock: Spisestedet for kunstnere i Bjørvika Fotograf og kunstner Dag Alveng har atelier i Bispegata, og stiller ut kunsten sin på Shoot Gallery rett bortenfor STOCK. Alveng er å finne i restauranten som tilbyr ujålete kvalitetsmat laget fra bunnen av omlag en gang i uken. Ett av hans kunstverk kan du se fra bord nr. 21. – Dette er Alveng bordet, bildet mitt henger på veggen rett bak oss, forteller Alveng.

stamgjester her alle sammen!, utbryter Alveng. Han får servert en av STOCKs signaturretter; Østers naturell fra Bretagne. Ved siden av heller en blid servitør opp et glass musserende. Det er ingen tvil om hva Alvengs favoritter på menyen er. – Jeg elsker forrettene her! Jeg bestiller ofte to eller tre forretter. Østersene er fantastisk, jeg spiser de og sjøkrepsen fast. Når han får spørsmålet om hva som gjør at han velger å spise på nettopp STOCK, er det heller ingen tvil. – Det er følelsen av å ha sitt eget sted. Det er god mat, god vin og god service. Hva mer kan man ønske seg?

Det er ikke bare Alvengs kunst som er å finne på veggene. STOCK har liggende en liste over de ulike kunstnerne som står bak bildene du kan beundre i restauranten. – Det er veldig bra kunst på STOCK, og kunstnerne er sikkert 8


Vaaghals: Rause mesterkokker Sidsel Wathne Høgestøl har akkurat spist lunsj på Vaaghals med kollegaene sine, ved deres faste bord i kroken nærmest kjøkkenet. – Jeg spiser her veldig ofte, vi har en lunsjavtale med Vaaghals, noe som er veldig luksus. Om du har et møte, så passer du på at du er tilbake til lunsj. Den vil du ikke gå glipp av!, sier Høgestøl med begeistring. Hun jobber i Nordic Guarantee som holder til i overetasjen til Vaaghals. I tillegg til maten er noe av det hun setter mest pris på kokkenes vilje til å dele kunnskap. – Jeg er veldig glad i å lage mat på fritiden. De på kjøkkenet er fantastiske, og gir meg masse tips. I julen skulle jeg lage ribbe, og vi snakket nesten hele desember om hvordan jeg kunne gjøre det på en best mulig måte. Da ble det ribbe på Vaaghals-vis, og jeg fikk høre at det var den beste jeg noensinne hadde laget. Det er veldig hyggelig at de er så rause, og har en tydelig kjærlighet til faget. Kjøkkensjefen har til og med gitt meg telefonnummeret sitt, og sagt at jeg kan ringe når som helst om jeg lurer på noe.

VAAGHALS: Stamgjest Sidsel Wathne Høgestøl serveres lunsj.

Nodee: Har spist fast her i ti år Hva er favoritten på menyen?

Privatpraktiserende tannlege, Martin Hoftvedt har vært en hyppig gjest hos Nodee de siste ti årene. – Jeg var mye på gamle Nodee som holdt til på Majorstua. Da de flyttet hit, fulgte jeg med fordi jeg liker restauranten. Om man regner med den gamle Nodee, har jeg vært fast gjest her de siste ti årene, forteller Hoftvedt. Han hilser vennskapelig på en av kokkene. – Her er det akkurat det samme personalet, mer eller mindre som på gamle Nodee. Samme kokken, han som jeg hilste på nå, mange av de samme servitørene og samme daglig leder, fortsetter han.

– Jeg pleier alltid bare å be om en meny hvor de setter sammen litt forskjellige retter. Noen ganger er det litt à la det de har på menyen. Andre ganger så er det noe ekstra, spesielle greier de har på kjøkkenet den dagen, eller noe som er spesielt ferskt. Jeg er ikke noe mat- og vinekspert, langt der i fra, men jeg synes det er gøy å teste ut litt. Jeg spiser også stort sett det meste. Det er ikke mye jeg ikke liker, så det er jo så klart en fordel.

NODEE: Martin Hoftvedt lar kjøkkenet avgjøre hva som skal stå på menyen hver gang han spiser asiatiske retter i Bjørvika.

9


Åpent bakeri: Bakverk, kaffe og lunsj i solen Solen lokker lunsjgjestene til uteserveringen ved Åpent bakeri. Helle Jakobsen har fått på sine røde solbriller og er klar til å innta lunsjen, kort reisevei fra kontoret i Utdanningsdirektoratet. – Én viktig grunn til at jeg kommer hit er at Åpent bakeri ligger i nærmiljøet for kontoret. Jeg var her første gang i går og spiste avokadosmørbrød. Det var skikkelig godt, så jeg måtte tilbake allerede i dag, sier Jakobsen. På dag to falt valget på kyllingsalaten. Det nyter hun sammen med sin kusine Hanne Rekkedal, som kombinerer ærend i byen med familielunsj. – Det er stas å komme hit på en hverdag og utforske området sier, Rekkdal, og får støtte av sin kusine: – Vi flyttet hit med jobben i vinter, nå som det er sol er jeg i gang med å utforske spisestedene i området. Det er skikkelig deilig å sitte her ute og nyte en urban lunsj. Jeg kan fort bli en gjenganger her, sier Jakobsen.

SALAT I SOLEN: – Salaten ser dritlekker ut! Nå gleder vi oss til å spise!, sier fremtidig stamgjest på Åpent bakeri, Helle Jakobsen og Hanne Rekkedal.

10


Bun’s Burger Bar: – Byens beste burgere på Sørenga På Bun’s Burger Bar på Sørenga yrer det av mennesker med solbriller på nesa og iskalde forfriskninger i hånda. Kameratene og nesten-naboene Eirik Kollerøy og Johan Karlsson skåler med fredagspilsen og bestiller hver sin burger. – Jeg prøver noe nytt i dag, og tar en Truffle Hog, sier Karlsson til servitøren. Kollerøy, som allerede har bestilt, velger å endre bestillingen sin i siste liten. – Jeg tar en annen i dag jeg også, nå har jeg spist The Old West så mye i det siste. Skal vi se, da tar jeg Widowmaker i dag, jeg.

Sørenga. Det er et sted hvor mange naboer pleier å møtes, sier Kollerøy. – Jeg er her med både naboer, venner og familie. Det er som en utvidet del av kjøkkenet, legger Karlsson til. De er begge enige i at det er her man finner byens beste burgere. – Helt objektivt så har de byens beste burger, fastslår Kollerøy.

Anbefaler dere andre å dra hit?

– Nei, vi vil helst ha det for oss selv!, utbryter Kollerøy spøke­ fullt, og Karlsson fortsetter: – Ja, og om vi ikke får ha det for oss selv så er det kjempegode burgere og supergod service. Det er så enkelt!

De bor begge på Sørenga, og er trofaste gjester på Bun’s Burger Bar. – Det er nesten sånn at jeg vil si at det er samfunnshuset på

BUN'S BURGER BAR: Kameratene Eirik Kollerøy og Johan Karlsson skåler for det de hevder at rent objektivt sett er byens beste burger.

Her kan du også spise i Bjørvika • Bambus Sushi

• Joe & The Juice

• Cargo – italiensk

• Lemeo Sushi

• Nodee Sky – asiatisk sky bar

• Maaemo – trestjerners

• Sørenga Sjømat

• Espresso House – kaffebar

• Mirabel Sørenga – middelhavsmat

• Vesper – gourmetpub

• Hakkaiza – asiatisk

• Tacopop

• Coyo – meksikansk

11


4

5 8

1 6 2

9 3

7

Boliger her selges nå. Se boibjørvika.no

Slik blir Bjørvika 1. Oslo S

6. Hotell

2. Deichman Bjørvika

7. Badestrand

3. Den Norske Opera & Ballett

8. Bispevika. Leiligheter, servering, gallerier/kultur og butikker

4. Grønland/Gamlebyen 5. Barcode. Kontorer, boliger, butikker og servering

11. Barne- og ungdomsskole (1-10 klasse)

9. Munchmuseet 10. Middelalderparken

12

12. Sørenga 13. Sørenga sjøbad 14. Ekeberparken (og restaurant)


10 14

11

12

13

13


KULTURELT TYNGDEPUNKT: Når det nye Munchmuseet og Deichman hovedbibliotek åpner som naboer til Operaen, vil Bjørvika bli hoved­ stadens nye kulturelle møtepunkt.

Munchmuseet og hovedbiblioteket til Bjørvika

– Oslo blir en klokere by Åpent fra 09-23

Om to år kan du lese all verdens litteratur og se kunst i verdens­klasse fra morgen til kveld i Bjørvika. Munchmuseet og Deichman Bjørvika lover spektakulære bygg og innhold.

Som landets nye hovedbibliotek, vil Deichman Bjørvika romme mer enn et tradisjonelt bibliotek, forteller biblioteksdirektør Knut Skansen. – Folk har gjerne et bilde av biblioteket som et stort boklager. Vi bruker mye mindre plass på lagring og lager et hus tilpasset møte mellom mennesker. Biblioteket blir en stor dagligstue i Oslo der hele byens befolkning er invitert til å lese, lytte, delta og bidra fra klokken 09 på morgenen og helt frem mot klokken 23 på kvelden, sier Skansen.

Plutselig er det ikke så lenge til år 2020. Fra dagens bygge­ plass, vil store deler av fjordkanten i Bjørvika forvandles til et sentrum befolket med mennesker og nye boliger. I tillegg åpner to av Norges største kulturinstitusjoner dørene for publikum.

Mye mer enn utlån

Den nye naboen til Den Norske Opera & Ballett reiser seg fem etasjer over bakken med over 1000 sitteplasser i store åpne arealer, formidlingsrom, klasserom, kino og selvfølgelig over 14


1 000 SITTEPLASSER: Det blir godt med plass til både å lese, jobbe og bevege seg rundt i nye Deichman Bjørvika.

en halv million bøker. Huset vil romme både utstillinger og en rekke kulturelle aktiviteter. – Omtrent halvparten av de som besøker biblioteket i dag kommer for å låne. Resten kommer for å arbeide eller bruke ressursene i biblioteket. I Bjørvika blir det en rekke digitale verktøy og spesialrom for å arbeide med eller bruke tekst og andre medier – og selvsagt gode rom for å dele og formidle ulike typer innhold til hverandre.

Mer variert tilbud i nye Munchmuseet

Det nye Munchmuseet vil også drive utlån, men kunsten vil nok fortrinnsvis være tilgjengelig for større utenlandske museer og gallerier, forteller økonomi- og administrasjonsdirektør Henrik Svalheim. 15

– Vi får låne inn spennende utstillinger fra utlandet fordi vi låner ut Munch til dem. Det betyr at det nye museet i Bjørvika ofte vil ha to parallelle skiftende utstillinger i tillegg til de faste, sier Svalheim. Med 13 etasjer å boltre seg på, hvorav syv dedikert til utstillinger, kan det nye museet by på et mye rikere utvalg utstilt kunst fra klokken 10 til 22 hver dag. – Med alle disse fantastiske utstillingslokalene, kan vi gi et mye bedre og mer variert tilbud. Det gjelder både til turistene, som vil se de kjente og faste utstillinger der vi viser Munchs liv, og Oslos befolkning, som trenger varierende utstillinger som viser nye sider ved Munch, avslutter Svalheim.


TAKHAGE MED FJORDUTSIKT: Eufemias Plass Syd får en flott tak­terrasse, med frodig og variert beplantning, inndelte loungeområder, solsenger, hagestoler og treningsareal.

Tar vare på fjordfølelsen I Eufemias Plass Syd får beboerne vinduer fra gulv til tak og fantastiske lysforhold.

Helt på toppen av Eufemias Plass Syd kommer en flott og luftig takterrasse. Her blir det svært gode solforhold, og et fint sted til avslapning eller sosiale sammenkomster i friluft. – Eksklusivitet har vært nøkkelordet i prosessen med å tegne takterrassen, sier Ashley Conn, landskapsarkitekt i So-La og forklarer: – Vi har fokusert på funksjon, bekvemmelighet, stil og miljø. Dette gjenspeiles blant annet i de unike møblene, belysning, i det robuste og elegante materialvalget og i de fleksible møtestedene. Takterrassen er tilrettelagt for både små og større grupper, akkompagnert av rik beplantning og byens flotteste utsikt, forteller Ashley.

Fantastisk utsikt til fjorden, grønne omgivelser og umiddelbar nærhet til byen. Slik kan både beliggenheten og noen av de største fordelene ved å bo i leilighet i Eufemias Plass Syd oppsummeres. Arkitekt og daglig leder Geir Haaversen i A-lab arkitekter vil skape boliger som skal ivareta følelsen av å bo rett ved fjorden. – Vi har lagt inn partier med glass i forskjellige sjøgrønne nyanser, som gjenspeiler refleksjonene fra fjorden og forsterker følelsen av havet. Her går vinduene fra gulv til tak og gir fantastiske sol- og lysforhold, sier Haaversen.

På bryggekanten

Kanalen Bispekilen ligger langs Eufemias Plass Syd, og gir alle leilighetene direkte kontakt med vannet. – Bygget ligger bokstavelig talt på bryggekanten, og akkurat det preger hele arkitekturen. Vi ville ivareta følelsen av å være ved fjorden og at bygget skulle forsterke beliggenheten. Alle leiligheter, balkonger og terrasser vender derfor ut mot Bispekilen, forteller Haaversen.

Intimt byrom

I første etasje vil det blomstre opp serveringssteder ved brygge­ kanten. Her kan man kan nyte god mat og drikke i vakre omgivelser. På den andre siden av bygget, på Eufemias Plass, ligger beboernes inngangspartier. – Eufemias Plass formes som et spennende og intimt byrom. Det betyr førsteklasses byliv rett utenfor døren, sier arkitekten.

Nordisk interiør

I bygget finner du både to-, tre- og fireromsleiligheter. På toppen ligger leiligheter som strekker seg over to etasjer. Interiøret er holdt i en nordisk stil, med fokus på rene flater og funksjonalitet. Det er også store vindusflater som gir gode lysforhold.

INSPIRERT AV VANNET: Eufemias Plass syd ligger rett ved Bispekilen, og får en fasade som er inspirert av fjorden som preger hele Bjørvika.

Luftig takterrasse

16


E t annonse bilag fra O s lo S U t v ikling

Trekker de største kunststjernene til Bjørvika

Utstillinger i Bjørvika 2018 Kunsthall Oslo Pushwagner - Soft City and Unseen Works 2. juni – 19. august Utstillingen viser den komplette originale Soft City-serien, og helt nye verk. Real Life Play History 15. september – ut året En historisk utstilling om kunst og lekeskulpturer for barn.

Munchmuseet i Bevegelse Andy Warhol - After Munch 26. mai – 26. august

SHOOTING FOR THE STARS: – Norsk publikum er i ferd med å få opp øynene for fotokunst, vi har sett en kjempeoppblomstring de siste årene både blant samlere og førstegangskjøpere, forteller gallerist Helene Gulaker Hansen i Shoot Gallery.

Galleriene i Barcode tiltrekker seg de største kunstnerne fra Norge og utlandet. Se opp for utstillinger med Andy Warhol, Pushwagner og stjernefotograf Dag Alveng. Før noe blir stort i Norge, må utlendinger gjerne oppdage og påpeke fenomenet. – Shoot Gallery er så spesielt at det tiltrekker seg de beste fotokunstnere både fra Norge og utlandet, forteller foto­ kunstgallerist Helene Gulaker Hansen.

– Med tre gallerier med helt ulik profil, internasjonalt renommé og veldig høyt nivå, får publikum en variert kunst­ opplevelse i Bjørvika. Og snart kommer Munch­ museet!, utbryter Gulaker Hansen.

Stjernene vil henge i Snøhetta-galleri

Viser samtidskunsten først

Shoot Gallery har opparbeidet seg et internasjonalt renommé som galleri med sine spesialdesignede lokaler i Barcode, tegnet av Snøhetta. – Vi har fått stor oppmerksomhet og medie­­omtale for mange av våre utstillinger. I tillegg vet foto­kunstnere at de store samlerne kjøper kunst fra oss. Derfor vil stjerne­fotografer gjerne stille ut hos oss, sier Gulaker Hansen.

Oslos nye kunstbydel

Rett rundt hjørnet, i det Aftenposten nylig omtalte som Oslos nye kunst­bydel, finner Gulaker Hansen to gode galleri­naboer – Kunsthall Oslo og Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo.

Kunsthall Oslo byr på oppsiktsvekkende og originale utstillinger som når ut til utlandet. – Vi viser ny samtidskunst av høy kunstnerisk kvalitet før de store museene. Her kan du se noe du aldri har sett før, forteller daglig leder Kathrine Wilson.

Samtidens svar på Stenersen

Bare et steinkast unna, finner du enda et galleri. Munch­ museet i bevegelse viser utstillinger med utgangs­­punkt i den berømte Stenersen-samlingen. – Stenersen-samlingen er utlånt fra Munch­­museet frem til 2020. Vi spør oss for eksempel hva Rolf Stenersen ville samlet på fra dagens samtids­kunst og lager utstil­ linger basert på dette, forteller Wilson. 17

I 1983 – 1984 lagde popkunstneren Andy Warhol (1928 – 1987) en serie med 15 malerier med motiver hentet rett fra Edvard Munchs mest kjente litografier. Jorunn Hancke Øgstad 8. september – 11. november Stenersen støttet i sin tid unge, progres­ sive kunstnere. Vi gir oppdrag til en samtids­kunstner som oppfyller kriteriene, denne gang en ung Oslo-maler. Sara Eliassen 30. november – 16. desember

Shoot Gallery Dag Alveng 1. juni – 23. juni En av Norges mest anerkjente fotokunstnere. Nils Olav Bø August – September Berømt for sine konstruerte minilandskaper. Marie Sjøvold Oktober Ung fotograf som jobber med både fotografi og video og portretterer blant annen sovende mennesker. Gruppeutstilling November – desember Kunstnere ennå ikke fastsatt.


Sjøbader fra hele byens badstue

3 BADSTUER I BJØRVIKA: Bjørvika får sin tredje badstu ved Operaen, sponset av Sparebankstiftelsen DNB. Fra før av finnes både «originalen» og KOK, sistnevnte drevet av Salt.

Den flytende badstuen i Bjørvika som er bygget av drivved fra Oslofjorden, har blitt en internasjonal attraksjon. Nå kommer også en ny millionbadstue til glede for hele Oslo. – 3-2-1! Ouææh! Slik lyder det idet friskusen Aslak og Nirzet kaster seg ut i vannet fra badstuflåten som ligger forankret like ved Operaen i Bjørvika. Så bærer det rett inn i glovarmen igjen i den enkelt innredde, flytende og vedfyrte badstuen. Det som begynte som et enkelt initiativ fra noen ildsjeler, er blitt hele Bjørvika, ja hele byens badstue. – Badstuen har gått fra et anarkistisk prosjekt som irriterte enkelte til en internasjonalt anerkjent del av Bjørvika, sier styreleder Sverre Jervell i Sørengas Badstu- og Helårsbadeanstalt.

Fikk badstuen inn i varmen

Jervell representer selv isbadere fra Utenriksdepartementet. De slo seg sammen med de noe mer anarkistisk

anlagte opphavs­mennene til badstuen. Sammen fikk de badstuen inn i varmen og godkjent av kommunen. Etter det har badstuen forflyttet seg rundt i indre Oslofjord til ulike ankringsplasser i Bjørvika, til stadig større oppmerksomhet fra og glede for byens befolkning.

Bygget av drivved

Badstuen ble etablert av en gruppe som samlet drivved langs Hovedøya og i fjorden. I løpet av de få leveårene til den lille plattformen, som innbyr til rask overgang mellom det varme og kalde element, har den blitt vanvittig populær og er utleid lang tid i forkant. – Vi har også hatt enormt med interesse og omtale fra internasjonal presse, det er blitt en kultbadstue. I 18

forrige århundre var det 13 badeanstalter i Indre Oslofjord, men de forsvant etter hvert som forurensing ble verre frem mot Andre verdenskrig. Nå tar vi opp en gammel tradisjon, forteller Jervell.

Splitter ny badstue ved Operaen

Populariteten til badstuen blant byens befolkning gjorde at Jervell og hans forening søkte Sparebankstiftelsen DNB om midler til å bygge enda en badstue. – Vi fikk én million kroner, startet en idédugnad og fikk inn 60 bidrag. Arkitektene Audun Stjern og Anna Zeuthen har tegnet sjøbadstuen som legges utenfor Operaen i høst, forteller Jervell. Her kan du booke badstue i Bjørvika: kokoslo.no og sbha.no


BRENNER FOR BJØRVIKA: Eiendomsmegler Andreas Øvsthus viser modellen av Vannkunsten, boliger som ligger på Bjørvikas flotteste fjordtomt.

– Interesse fra hele landet

området. Boligene som selges nå har mange kjøpere som allerede bor i Barcode eller på Sørenga. – Vi har etter hvert fått en stor gruppe av folk som har blitt veldig glade i Bjørvika. Dette er mennesker som i stor grad bruker de tilbudene man finner i byen, forteller megleren.

Stor modell i tre

Andreas er som så ofte på plass i visningssenteret i Dronning Eufemias gate i Bjørvika, med full utsikt til bydelen som vokser frem rett utenfor de store glassvinduene. Her viser han frem modellen over hvordan det hele skal bli til slutt. – Blir det ikke utrolig flott? Her går Havnepromenaden, her kommer det nye Munchmuseet og her ligger boligene i Vannkunsten, sier han og peker entusiastisk rundt på de forskjellige delene av den store modellen av Bjørvika. I tillegg er det laget en stor tremodell av ett av husene i Vannkunsten, som står midt på gulvet. – Jeg tror ikke du finner noen tilsvarende tremodell i Norge. Folk synes dette er en utrolig spennende måte å utforske en ny bolig på.

– Før var det innovatørene som kjøpte boliger i Barcode. Nå kjøper alle leilighet i Bjørvika. Det virker som hele landet er interessert i å bo her, sier eiendomsmegler Andreas Øvsthus, i Røisland & Co.

Blir overrasket

Andreas tror det blir lettere for folk å se hvordan området blir til slutt, etter hvert som flere og flere bygg nå blir ferdige. – Det er først når man tar turen ned hit selv, at man virkelig ser den enorme forvandlingen. Og hvor sentralt det ligger. Her kommer du raskt både til Karl Johans gate, Flytoget, Ekebergparken og Sørenga sjøbad, sier Andreas. En positiv overraskelse for boligkjøperne er alle de bilfrie områdene. – Havnepromenaden og torgene er jo bilfrie, og det er bestemt at Operagata skal bli en miljøgate så og si uten trafikk, forteller Andreas, før han igjen må konsentrere seg om kundene sine. – Det er hektiske dager, men bare på en positiv måte, smiler han.

I løpet av ti år har Andreas og hans kollegaer i Røisland & Co Eiendomsmegling solgt over 800 leiligheter i Bjørvika, på oppdrag fra utbygger Oslo S Utvikling. Det har blitt mange møter med nysgjerrige boligkjøpere.

God respons

– Det er utrolig spennende å være med på denne store utbyggingen, og veldig gøy at vi får så god respons på det som bygges og på områdene rundt, sier Andreas. Blant kjøperne finner man både unge par, foreldre med ungdommer, voksne som flytter fra en enebolig samt barnefamilier. Det som kjennetegner alle, er en stor tro på 19


A

A til Å i Bjørvika

A for arkitektur

Tanken bak Barcode-arkitekturen er å bygge høyt og tett, men samtidig ivareta siktlinjer fra byen mot fjorden. Dette unike konseptet har vunnet en rekke priser og vekket internasjonal oppmerksomhet.

bE D C for café

B for bier

På toppen av PWC-bygget huses utrolige 100.000 bier! Her snakker vi virkelig kortreist honning.

I Bjørvika er det flotte caféer hvor du kan sitte ned uansett om du skal ha ro til å jobbe eller ha de gode samtalene med venner og kjente. Her finner du blant andre Åpent bakeri og Espresso House.

D for Deichman

I 2020 åpner nye Deichman hovedbibliotek! Biblioteket strekker seg over seks etasjer. Hoved­ stadens nye stor­stue skal bevare bibliotekets kjerne­­tilbud samtidig som det moderne bygget skal imøtegå fremtiden.

20

F for frisør

Hos PåHåret og Lean kan du få sesongens klipp i farta.

E for Ekebergparken Visste du at Edvard Munchmaleriet "Skrik" er malt fra Ekeberg­parken, med utsikt ned mot Bjørvika? Her kan du kombinere din aktive og kultiverte side gjennom en spasertur i skulpturparken.


G

G for galleri

Ta med deg familie og venner for å oppleve de mange og unike utstillingene hos Shoot Gallery, Munchmuseet i bevegelse og Kunsthall Oslo. Og gå for all del ikke glipp av kunstkveldene i Barcode fire ganger i året!

I for isbading

h

H for helse

Å få løst opp i kroppen, gjør like godt i toppen! Besøk en kiropraktor hos Klinikk for alle eller få en avslappende massasje hos Best of you.

J

Sørenga Badstu- og Helårsbadeanstalt kan brukes året rundt, uansett temperatur på land og i vann. Høsten 2018 åpner en ny helårsbadstue rett ved Operaen.

for Jernbanetorget

Bjørvika ligger midt i smørøyet av Oslo. Det tar ikke mer enn et par minutter å gå til Oslo S og Jernbanetorget. Du befinner deg bokstavelig talt rett ved knutepunktet for all kollektivtransport i Oslo.

K for kran

M

Det bygges som aldri før! Hele Bjørvika forventes ferdigstilt i 2025.

M for Munchmuseet

Det utbredte ønsket om å få vist mer av Munch-samlingen under ett tak virkeliggjøres i 2020! Da vil det nye Munchmuseet stå klart i Bjørvika, fordelt over 13 spektakulære etasjer.

N for Nodee sky Hva med å spise middag på toppen av Barcode med utsikt over hele Oslo? En glassheis tar deg fra bakken, og opp i skyene til en 360° panoramautsikt i 13. og 14. etasje. Byens beste utsikt kombinert med byens beste asiatiske mat!

L for Losæter Losæter er en kulturinstitusjon i Bjørvika, dedikert til kunst og urbant jordbruk ledet av bybonden. Prosjektet er initiert og utviklet av kunstnergruppen Futurefarmers og sponses blant annet av Oslo S Utvikling.

21


P

P for PAAHJUL

Q S O for Operaen

Den vakre publikums­ favoritten fyller 10 år i 2018. Besøk operaen for en ballett- eller operaforestilling, og gå også en tur på taket hvor du kan nyte utsikten over resten av Bjørvika.

Q for Quiz

Både Vesper Bar og Bun´s Burger Bar arrangerer morsomme quizer du kan delta i for å utfordre allmenn­ kunnskapen din! Se stedenes Facebooksider for mer informasjon.

PAAHJUL er et sykkelverksted som gir personer med rusbakgrunn trening som kvalifiserer dem til arbeidslivet. Tiltaket er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og HitecVision.

R for roser

Hos Amorosa får du ikke bare buketter til en hver anledning og byens lengste roser, men også spise­lige gaver som franske makroner og konfekt.

S for Sørenga sjøbad

Sjøbadet er en perle ytterst på Sørenga hvor du kan nyte varme sommerdager med venner og familien. Her finner du både sandstrand og stupetårn!

T for trær Visste du at det er 100 ulike treslag og sorter i Dronning Eufemias gate? Her finner du både stockholmsplanter og japanske kirsebærtrær.

V for Vaaghals

U U for utflukt

Bjørvika byr på mange spennende lokale utflukter. Ta turen til Sørenga, Ekebergparken og Middelalder­parken eller vandre ni kilometer langs fjorden fra Frogner til Bjørvika på Havnepromenaden.

Vaaghals er en møteplass mellom ulike norske råvarer og gode norske og inter­nasjonale retter. Den kjente gjengen fra Gutta på tur står bak konseptet, sammen med mesterkokkene Jørn Lie og Eirik Strøm Lillebø. 22


W

Æ Z W for wokstekt tigerscampi

Bambus sushi severer spen­ nende mat fra hele Asia med en moderne vri. I tillegg til fabelaktig sushi, er én av deres signatur­­retter wokstekt tigerscampi.

Y for yoga

X for X-factor

Fra utskjelt til utsolgt! Barcode var omstridt. Nå er arkitekturen elsket av nordmenn og hyllet av den store verden. Som skyline ved fjorden er Barcode blitt symbolet på det moderne Oslo.

Slapp av med en yoga­ time på Elixia eller i de flotte natur­områdene om du er litt mer dreven. Takene på Barcode har også blitt brukt til yoga­ timer ved flere anledninger.

Z for zoom

Hos foto.no møter du ekspert­kunnskap om foto og video. Betjeningen setter seg gjerne ned og tar en fotoprat med deg over en kaffe. Og følg med for mange spennende og til dels gratis fotokurs!

Ø for Øyer

Visste du at store deler av Sørenga er en øy, som du faktisk kan padle rundt? Og ute i Oslofjorden finner du en rekke øyer som du når både med egen båt og Ruters båter.

Æ for ærverdige Middelalderparken

I Middelalderparken kan du betrakte ruinene fra Clemenskirken, Mariakirken og Kongsgården i grønne omgivelser. Sammen med Minneparken og Oslo Ladegård, utgjør parken Nordens største sammenhengende ruinområde!

23

å

Å for Åpent bakeri Åpent bakeri er Barcodes nyeste tilskudd. Her kan du få servert naturlige, gode bakverk som er bakt med kjærlighet.


B J ØRVI KA – NY T T F RA OS LO S U T VIK L IN G

De gode hjelperne Trenger du en gave? Da står butikkene i Barcode klare til å hjelpe deg.

Lars i klesbutikken My Alter Ego foreslår et slips i ren silke fra Eton i sesongens mønstre og farger (795 kr).

Stefan hos Foto.no anbefaler et Olympus TG5 (3989 kr). Kameraet har 5 x optisk zoom, kan filme i 4K og er vanntett ned til 15 meter.

Siv hos Vita Exclusive synes parfymen Chanel Chance (1400 kr for 100 ml) til kvinner og Eau de toilette Chanel Bleu (690 kr for 500 ml) til menn er vel­duftende og gode gaver.

Monika hos PåHåret henter frem hårføneren Ghd air (1449 kr) som et fint gavetips. Føneren kommer med børste og diffuser og tørker håret raskt.

Mariela i blomster­butikken Amorosa foreslår en flott gave­eske, med blomster, makroner, sjokolade og eple­most (450 kr). Den er populær til mange anledninger, og de finnes også i større størrelser. Både blomster og innhold kan tilpasses etter ønske.

Bo i Bjørvika

Barcode Oslo

Pia hos Synsam anbefaler en Persol pilotbrille til menn (2649 kr), som et fint alternativ til den tradisjonelle varianten fra Ray-Ban og en populær nyhet fra Fellepini til kvinner (1299 kr).

Barcode Oslo

www.boibjørvika.no

Profile for OSU -  Oslo S Utvikling AS

Bjørvika 2018 - Nytt fra Oslo S Utvikling  

Bjørvika tar form! Les vårt siste nyhetsmagasin om Bjørvika og alt det spennende som skjer her.

Bjørvika 2018 - Nytt fra Oslo S Utvikling  

Bjørvika tar form! Les vårt siste nyhetsmagasin om Bjørvika og alt det spennende som skjer her.

Profile for o-s-u
Advertisement