Bjørvikamagasinet 2019

Page 1

2019

Nabolaget vokser til Oppdag Bjørvika på sykkel

Lansering av Clemenskvartalet

Interiørtips til liten og stor leilighet


bjørvika

Velkommen til Bjørvika – et unikt nabolag. Bjørvika har blitt et levende nabolag i Oslos pulserende sentrum. Her kommer 20.000 arbeidsplasser, flere barnehager, en stor barne- og ungdomsskole, butikker, legekontorer, apotek, frisør og alt annet du trenger for at du og dine skal bo godt. Hverdagen er mer enn jobb og hjem, og derfor blomstrer også fritidstilbudene i det unike nabolaget. Her er allerede restauranter, badeplasser, badstuer, kunst og kultur. Og enda mer kommer. I dette Bjørvikamagasinet kan du lese om boligene som kommer i Clemenskvartalet – et helt nytt bykvartal med stort gårdsrom, fargeglade fasader og hager på taket. Du får møte ekte Bjørvikinger som forteller om hvordan det er å bo her – sett med både barneøyne og med voksen-blikket, om menneskene som har inspirert kultur­ byggene i området, om hvorfor Munchmuseet ligger akkurat der det ligger, og om etableringen av et nyskapende tjenestesenter for de som har kjøpt bolig av OSU i Bjørvika. I magasinet får du interiørtips – uansett om det er en liten eller en stor leilighet du vil flytte inn i. Vi tar deg også med på sykkeltur langs Havnepromenaden med avstikkere til badstuer, lunsjsteder og stupebrygge - en sykkeltur vi anbefaler deg å ta selv. Bjørvika er på vei til å bli et attraktivt, nyskapende og variert nabolag. Her kan du bo og leve godt med en kortreist livsstil. God lesning!

Synnøve Lyssand Sandberg, Adm. direktør, Oslo S Utvikling Utgiver: Oslo S Utvikling AS Redaktører: Vibeke Ahlsand & Mona Elisabeth Gladhus Tekst/design: Hausmann Foto: Spindel Film Trykk: Fladby AS Oslo S Utvikling AS Dronning Eufemias gate 16 0112 Oslo Tlf: 23 36 60 20 www.osu.no

2

Oppdag Bjørvika på sykkel Fjordliv møter byliv langs havne­promenaden i Oslo. Den snart fire år gamle ruten binder byen sammen fra øst til vest, og store deler av ruten strekker seg gjennom unike Bjørvika. Her er stoppestedene og mulighetene mange. Prøv sykkelstien, og bli kjent med det spennende nabolaget som ligger langs fjordkanten av Oslo. Saken fortsetter →


2 01 9

3


bjørvika

Havnepromenaden

SALT

Start turen på SALT Art & Music SALT er et kunstprosjekt langs Havnepromenaden (foran Havnelageret) som samler musikk, mat, kunst og kultur rundt spektakulære tre­konstruksjoner designet av Sami Rintala. Sett deg på brygga ved SALT og nyt utsikten av Operaen, sjekk ut kultur- og konsert­ programmet eller test ut en av de største saunaene i verden, Árdna, som rommer opptil 80 personer. I saunaen kan du bestille noe forfriskende i baren og titte ut mot fjorden i vinduet langs badstuveggen samtidig som du kanskje hører på live DJ-musikk. Parker med stil på sykkelstativet i Barcode Området langs ruten er godt tilrettelagt for sykkel. Parker med stil på de arkitekttegnede sykkelstativene i Barcode. Mellom to høye bygninger finner du en egen sykkelstripe utstyrt med 52 sykkelstativer, tegnet av MAD Arkitekter. Stativene er stiliserte sykler i børstet stål, og skal symbolisere et eget felt i et sykkelritt. Slukk kaffetørsten på Åpent Bakeri Hos Åpent Bakeri i Barcode kan du nyte ferskt bakverk, nybrent kaffe og et glass vin til smørbrødet. Kjøl deg ned med et bad på Sørenga Sjøbad På varme dager vrimler det av folk på populære Sørenga, som har blitt Oslofolkets favoritt på sommeren. Her kan du ta en forfriskende dukkert, og det er barne­ basseng, stupetårn og strand tilgjengelig.

Åpent Bakeri

Forbered deg på at du kommer til å bli sulten Ta en matbit på Coyo, en av Oslos mest autentiske meksikanske restauranter. Her lager de guacamole ved bordet, og du lærer triksene i boka for å lage noe av det mest norske man kan spise – nemlig taco. Avslutt med en is på Paradis Gelateria På brygga til Sørenga finner du iskrembaren Paradis. Fyll magen med ekte hjemmelaget italiensk iskrem, mens du tråkker deg gjennom byen.

Coyo

4

Paradis Gelateria


2 01 9

5


bjørvika

Det nyeste boligprosjektet

6


2 01 9

I høst kommer et nytt kvartalsbygg for salg i Bjørvika. Her får du nærhet til sjøen og byen, historiske parker, kanaler og ruiner – i et kvartal helt utenom det vanlige. Bygget får en stor og grønn byhage i midten, og alle beboere får tilgang til takhager. Strøksgaten langs byggets vestside blir tilrettelagt for gående og syklende, og i tillegg kommer barnehager og en helt ny barne- og ungdomsskole like ved. Fra utsiden vil bygget se ut som ti ulike bygg som sammen utgjør et kvartal. Fargene blir varierte og er inspirert av den fargerike Gamlebyen i Oslo, som kun ligger et stenkast unna.

Hobbyrom Om du en dag trenger å skru på en sykkel eller smøre ski, har du i Clemenskvartalet alltid tilgang på et velutstyrt hobbyrom.

Hvorfor navnet Clemenskvartalet? Pave Clemens var skytshelgen for sjøfarere, steinhuggere, marmorarbeidere, hattemakere og barn. Clemens-ruinene ligger i Middelalderparken, rett ved der Clemenskvartalet blir bygget. Det er med andre ord et historisk navn med tilknytning til nærområdet, som minner nye generasjoner om det som var. Denne betydningen passer også bygget godt med tanke på nærhet til sjøen, håndverk, materialvalg og at det tilrettelegges for familier.

Grønn bolig Når du skal kjøpe ny bolig er det mye du må ta hensyn til. Om boligen er miljøvennlig er kanskje ikke det de fleste av oss har lengst fremme i bevisstheten. Heldigvis er det enkelt å forholde seg til når leiligheten er miljøsertifisert (BREEAM). Her er det gjort alt for at din bolig skal være energi­effektiv, ressurseffektiv, klimavennlig og uten helse- og miljøskadelige stoffer. I Bjørvika er det også enkelt å ha en kortreist livsstil.

I Clemenskvartalet tenkes det nytt for å gi beboere en enkel og hyggelig hverdag med alt man ønsker i nærheten. Kajakk Delingsøkonomien har kommet for å bli, og i Clemenskvartalet legges det til rette for et bredt og variert tilbud. Kajakk er et eksempel på noe som er kjekt å ha, men som du antageligvis ikke trenger hele tiden. Her er fjorden, Bispevika og Bispekilen nærmeste nabo, og derfor får du tilgang på kajakker når du trenger det.

Konfigurerbare leiligheter I Clemenskvartalet er konfigurerbare leiligheter et tilvalg for noen leiligheter. Velger du dette, kan du med enkle grep skape ekstra rom i leiligheten ved hjelp av en flyttbar modulvegg.

Butikker og servering I Clemenskvartalet er det gangavstand til alt du trenger, fra apotek og dagligvare, til legesenter og treningsstudioer. I kvartalets førsteetasje planlegges det servering, butikker og servicetilbud for beboerne og besøkende. Her kommer det også en spennende matbutikk med stort utvalg innen ferske matvarer.

7


bjørvika

Innred vakkert på liten plass 5 interiørtips til liten leilighet

Gitte Rimstad er interiørarkitekt og har 18 års erfaring fra eiendomsutviklingsbransjen. Hun har drevet sitt eget firma siden 2001, og gikk fra 2019 inn i partnerskap med Røisland & Co, og startet RCO interiørdesign der hun både jobber med eiendomsutvikling og private oppdrag. For deg som har liten leilighet gjelder det å innrede smart. Gitte har flere gode tips til hvordan du kan innrede hjemmet ditt, og samtidig få en gjennomført stil.

8

1. Lagre i høyden Om du har en leilighet med lite gulvareal, tenk i høyden. De nye leilighetene som bygges nå har romsligere takhøyde enn tidligere, og du kan enkelt utnytte dødplass over skap eller bygge overskap i flere rom. Er det ikke plass på gulvet, er det alltids plass til en hylle på veggen. Utnytt rommets kriker og kroker, det finnes utallige muligheter for lagringsplass om man tenker litt kreativt. Bruk f. eks plassen under sengen til oppbevaring, eller heng opp fine kurver som kan romme småting.

2. Multifunksjonelle møbler Møbler som kan brukes til flere ting er nøkkelen til plasseffektivitet. Det kan for eksempel være et kjøkkenbord som kan vippes opp og ned, TV-løsninger med bordfunksjon eller kanskje en uttrekksfunksjon i garderoben som kan brukes som skrivepult. Velg møbler som også kan brukes til opp­bevaring, som en puff med lagring under setet, eller velg plassbygde møbler – en sittebenk med innebygd oppbevaring i gangen.


2 01 9

FOTO: Hans Fredrik Asbjørnsen

3. Unngå å kjøpe for store møbler Kjøp møbler som er tilpasset boligens størrelse, som er lette, slanke i uttrykket og kanskje transparente. For eksempel er et stuebord i glass noe som letter uttrykket i en liten leilighet. Enkle stoler, møbler med oppbevaring og en sovesofa som gir en ekstra soveplass dersom du skulle trenge det. Et annet triks er å velge et møbel som fokuspunkt. Det kan være et stort speil som straks vil få rommet til å virke visuelt større. Små rom krever generelt færre møbler og tilbehør, og det er viktig at møblene harmonerer med hverandre i proporsjonene.

4. Mal leiligheten i enhetlige farger Om leiligheten er liten er det lurt å male i enhetlige farger, altså farger som er like i styrke og tone. Man trenger ikke nødvendigvis være redd for mørke farger. En mørk vegg kan gi inntrykk av at rommet har ekstra volum, og med samme farge på listverk og detaljer som er noe mørkere enn veggflatene eller i samme farge som veggfargen kan man fremheve de arkitektoniske detaljene og skape inntrykk av et større rom.

5. Lag et moodboard Før du starter innredningen er det lurt å samle alt av inspirasjon som utklipp, bilder fra sosiale medier eller magasiner i en mappe. Slik kan du finne et helhetlig uttrykk tilpasset stilen du liker. De tendensene du ser går mye igjen kan du fokusere mer på, mens de sporadiske kan du velge bort. Da sikrer du en gjennomført stil i hjemmet ditt.

9


bjørvika

Optimal plassutnyttelse for deg med større leilighet 5 interiørtips til deg med større leilighet

Om du har en større leilighet, har du mer frihet til å innrede som du vil. Gitte gir sine beste tips til å unngå at rommet føles flatt, og for å utnytte plassen på best mulig måte. 1. Del leiligheten inn i soner Større leiligheter har ofte et stort kjøkken og en stor stue som går i ett. Da er nøkkelen å skape tydelige avgrensede soner, slik at rommet blir mer oversiktlig og funksjonelt. Bruk tepper, belysning og møbler for å skape grupperinger. Ram sofadelen inn med et teppe, og gjør det samme med spise­ sonen. Dette vil skape visuelle romdelere. Ulike farger kan også bidra til å definere de ulike sonene.

10

FOTO: Hans Fredrik Asbjørnsen

2. Plasser møbler mot midten av rommet En vanlig feil mange gjør er å plassere alle møblene langs veggene. I en større leilighet kan man eksperimentere mer med plass­eringene. Høye møbler bør alltid plasseres mot vegg, men plasser gjerne sofaen litt ut fra veggen eller midt i rommet. Dette skaper en mer oversiktlig stue og får rommet til å virke større. Tenk alltid en kombinasjon av tunge og lette møbler.

3. Eksperimenter med farger og materialer I motsetning til små leiligheter, kan du leke deg mer med farger i en større leilighet. Kombiner ulike farger, fargetoner og skap interessante kontraster i leiligheten din. Variasjon i tekstur og overflater skaper dybde og vil gjøre rommet mer interessant. Tenk grovt og fint i kombinasjon – silke, lin og ull er vakkert sammen og skaper et spennende uttrykk. Den samme tanken kan man ha når man velger materialer. Bland betong, treverk og skinn, eller kombiner med messing og glass. Hovedtanken er å blande det grove med det fine, og det lette med det tunge. Slik skaper man interessante kontraster.


2 01 9

FOTO: Hans Fredrik Asbjørnsen

4. Få hotellfølelsen på soverommet Har du stort soverom er det et godt utgangspunkt for å få hotellfølelsen hjemme. Innred med en stor seng med store puter og et flott hodegjerde på sengen. En polstret sengegavl gjør rommet lunere. Innred rommet symmetrisk – like nattbord på begge sider av sengen, lamper som henger fra tak over nattbordet og pynteputer i partall skaper et innbydende uttrykk. Komplettér det hele med et stort teppe og en tv-løsning innbygget i garderoben.

5. Belysning For at et interiør skal fremstå inn­ bydende er belysningen avgjørende. Ulike rom krever ulik belysning. I stuen ønsker man seg som regel en hyggelig og intim stemning, mens på kjøkkenet har man behov for mer arbeidslys. En god huskeregel er at man aldri skal plassere spotter midt i rommet, men bruke dem til å lyssette veggene eller fremheve kunst eller andre gjenstander. I et stort rom kan man markere hjørner ved bruk av gulvlamper. Direkte belysning mot tak gir inntrykk av større takhøyde.

Man bør alltid tenke sammenheng mellom møbleringsplan og belysning – det er viktig å starte i riktig ende. Bestem deg for hvordan du ønsker å møblere før du starter på belysningsplanen. Hemmeligheten bak god lyssetting er å ha flere lyskilder. Tenk kreativt! Vegglamper kan brukes som et dekorelement dersom de plasseres i grupper. Velg en flott lampe som blikkfang i rommet eller fremhev veggstrukturer med indirekte lys. Mulighetene er utallige.

11


bjørvika

Familielivet i sentrum

Jenny Sveen Hovda og Allan Hovda har bodd i Barcode siden 2013. Sammen har de sønnen Jonas på fire år, og nå venter de sitt andre barn. Familien elsker å bruke nabolaget for alt det er verdt, og de har ikke eid en TV siden de flyttet hit for seks år siden. Mer tid til familien Jenny er advokat og partner i Bull & Co og Allan jobber deltid som prosess­ tekniker på oljeplattform, og fulltid som profesjonell triatlet. Allan trener to ganger om dagen, og Jenny har ofte hektiske dager på jobb. Familien synes derfor det er en stor fordel å bo sentralt og slippe pendling. Da får de mer tid til

12

å finne på noe med sønnen etter jobb. - Vi kan hente Jonas i barnehagen, sykle 600 meter, og vips så sitter vi og graver sand på Sørenga Sjøbad. Lett å være aktiv med barn Det er mye som skjer i Bjørvika av forskjellige barneaktiviteter. Familien trekker for eksempel frem Havnelangs, en dag der Oslo Havn inviterer til hyggelige opplevelser langs havnepromenaden. – Jonas har blant annet gått ombord i en politibåt og dratt på tur med Eliasbåten på fjorden. Det var veldig stas! Oppe på Ekeberg ligger det også en besøksgård for barn der familien har klippekort.

På gården kan Jonas ri på hest, og hilse på alle de forskjellige hus­ dyrene som går rundt på området. Kulturbarnehage Jonas går i Strekkoden barnehage i Barcode, som ligger like ved der de bor. Det er en kulturbarnehage som bruker flere av fasilitetene i Bjørvika. På Losæter, Oslos mest urbane bondegård, har barnehagen en parsellhage der barna dyrker forskjellige ting, og Jonas har tatt bakekurs og bakt pizza i bakehuset som ligger der. – De gjør så mye forskjellig, de har for eksempel danset på Operaen. Han har et mye mer spennende liv enn oss, haha!


2 01 9

13


bjørvika

14


2 01 9

Familien setter også pris på at det bor flere barn i området. – Vi var i barnehagen i går etter stengetid og spilte fotball. Da traff vi venner fra barnehagen som vi dro videre til lekeparken med. I starten var det ikke så mange barn her, men det kommer flere og flere, det er veldig hyggelig. Fra sengen til flytoget på 7 minutter Allan reiser mye i jobbsammenheng, og reisen til plattformen går ut fra Bergen. Da er det praktisk å bo nærme Oslo S. – Jeg hadde en periode da jeg uke­ pendlet til Stavanger og det gikk sport i å komme seg raskest mulig til flytoget på morgenen. Rekorden min er 7 minutter og 5 sekunder fra vekkerklokken ringte og til jeg satt på flytoget. Da droppet jeg frokost, men pusset tennene! En perfekt base Allan forteller at alt er godt tilrettelagt for en profesjonell idrettsutøver: - Jeg driver mest med utendørstrening, og når jeg trener innendørs bruker jeg SATS i kjelleren her. Du har også kort vei til Tøyenbadet og utendørsbassenget på Sørengkaia. Det går sykkelstier herfra til Hvervenbukta, og langs kysten til Ingierstrand. Mange tror at dersom du bor midt i Oslo sentrum så liker du å bare sitte på kafé, men det er jeg uenig i. Her er det et hav av muligheter til å være aktiv. Nærhet til sjøen Jenny forteller at det var nærheten til sjøen som gjorde at de valgte å bosette seg her. Lukten av saltvann i vindkastene og utsikten trekkes frem som det aller beste. - Det er så deilig å ta en tur rundt Operaen, se utover fjorden og drikke kaffe på morgenkvisten mens Jonas sykler rundt på den hvite marmoren. Familien har også en dobbelkajakk som de triller ut fra garasjen i bygget, og turen starter innerst i bukten der Akerselva møter fjorden. De finner ofte roen på en av de mange øyene rett utenfor Bjørvika, eller så padler de til en av de mange fjordrestaurantene for å spise lunsj. Får mye besøk Både Jenny og Allan har familie på Vestlandet. – Det kjekke med å bo i sentrum er at alle som skal til Oslo kan besøke oss en liten tur på veien. Det er lettere å svinge innom her enn å dra lengre ut av byen!

økobonde­hage, Gamlebyen Sport og Fritid, sykle til Aker Brygge og leke på lekeplassen der, eller se hvordan det går med dyrke­prosjektet på taket. Er det rart de ikke har TV? Familiens favoritter Jenny trekker frem asiatiske Nodee Barcode som sin soleklare favorittrestaurant i nabolaget, Allan mener han er mer av en «Coyo-type» og referer til den meksikanske restauranten som ligger ytterst på Sørenga. Jonas er veldig glad i «bollebutikken», som kanskje er mer kjent som Åpent Bakeri. Ser frem til det som kommer Familien gleder seg veldig til den planlagte barneskolen med flerbrukshall kommer til Bjørvika. Det skal også komme en egen sjøskole, som blir et fritidstilbud i tilknytning til skolen. Der kan barn lære å vindsurfe, seile og mye mer. De ser også frem til at boligprosjektet Vannkunsten, havnepromenaden og kanalene står ferdig. - Og nye Deichmanske hovedbibliotek blir nok et bra barneaktivitetstilbud. Den lille familien ser enda mer frem til familieforøkelse. Jonas gleder seg til å bli «lillebror» men pappa Allan påpeker at det blir litt vanskelig. - Du blir nok storebror, Jonas. Jonas sykler til barnehagen selv (selvfølgelig med følge av foreldrene), og lærte seg tidlig å stoppe på lyskryss og hvordan man ferdes trygt i trafikken.

En vanlig hverdag for familien Hovda Jonas hentes i barnehagen etter jobb og familien finner på noen aktiviteter. For eksempel dra til Sørenga Sjøbad, sykle på operaplassen, ta båt eller kajakk ut til øyene, dra til Ekeberg, besøke kampen

15


bjørvika

Bo i Bjørvika?

Her kan du snart flytte inn

Vannkunsten med 214 leiligheter ferdigstilles i 3 etapper fra 1. kvartal til 4. kvartal 2020. 16


2 01 9

Eufemias Plass Vest 114 leiligheter står ferdige i løpet av september 2019

Stadig flere boligkjøpere blir oppmerksomme på det unike nabolaget som tar form i Bjørvika. Nå har du mulighet til å sikre deg en bolig mellom Barcode og fjorden før Bispevika Nord står helt ferdig i 2020. Økt interesse En rekke nye butikker, serveringssteder, ferdige gater og uteområder gjør området stadig mer populært blant besøkende. I fremtiden vil nok også Munchmuseet og Deichman hovedbibliotek trekke enda flere. Oslo S Utvikling merker at interessen øker i takt med utviklingen, og det kan lønne seg å være tidlig ute om du ønsker å bo her. Miljøgater, havne­promenade og allmenninger Fremtidens gater er brede, bilfrie, grønne og fulle av liv. Sørenga blir koblet sammen med sentrum via all­menning­er og miljøgater. Her kan du sykle eller gå trygt gjennom Operagata fra Stasjons­ allmenningen og hele veien til Sørenga Sjøbad. Stasjonsallmenningen blir det mest sentrale byrommet i Bispevika, med lekeplass og rekreasjonsområder både for store og små. I tillegg kommer havnepromenaden i Bjørvika til å bli hele 2,8 kilometer når den står ferdig! I løpet av 2020 vil hundrevis av nye leiligheter stå innflytningsklare.

Eufemias Plass Syd 51 leiligheter blir ferdige i mars 2020

Dronninglunden 138 leiligheter står ferdige høsten 2019

Se alle boliger på boibjørvika.no eller besøk vårt visningssenter i Dronning Eufemias gate 55: Mandag–onsdag, 12:00–16:00 Torsdag, 12:00–18:00 Søndag, 14:00–16:00 For mer informasjon kontakt: Eiendomsmegler Andreas Øvsthus Tlf: +47 951 56 615 andreas@roislandco.no Eiendomsmegler Lars Bratseth Tlf: +47 924 10 362 lars@roislandco.no Eiendomsmegler Ingunn Iselin Husebø Tlf: +47 928 06 232 ingunn@roislandco.no Eiendomsmegler Per Henrik Rolfsen Tlf: +47 913 72 835 per@roislandco.no

Eufemias Hage 145 leiligheter sto ferdig i 2018, og er utsolgt

17


bjørvika

68

69 2 70 3

63

71

62

1 60 59

58

56

57

4

72

55 73 74 78 75

5

76

6

77 38

10

7

9 8

11

79

13

37

35

36 34

80

12

39 40

15 21

42

20

14

19

24

18 17 16

41 26

25 22 23

30

27 28

31

33

48

43

32 44

29

49 45 46 47

50

51 52

18

53

61

64


2 01 9

BUTIKKER:

67

66

65

69

Coop Prix Sørenga

41

Argent

68

DNT Friluftshuset

27

Bambus Sushi

30

Foto.no

40

Brasserie Rivoli

6

KIWI Barcode

59

Bun’s Burger Bar

31

Lean Studio

60

Cargo Restaurant & Bar

23

My Alter Ego

65

Coyo

47

32

Narvesen

62

Dock Espressobar

38

Olimb&Co

46

Døgnvill Burger Bjørvika

14

Paahjul

51

Eufemia Bar

18

På Håret Barcode

28

Espresso House

57

REMA 1000 Sørenga

56

Gil:ander Restaurant & Bar

29

Synsam Bjørvika

67

Hakkaiza

35

Thune

25

JOE & THE JUICE

26

VITA Barcode

44

Kaffebrenneriet

36

LEON

Clemenskirkens ruiner

80

Maaemo (åpner 2020)

50

Deichmanske bibliotek inkl. Future Library

63

Mirabel Sørenga

13

Glasspyramidene med Vaaghalsbåten

15

Nodee Barcode / Nodee Sky

74

Kunstbenker, Jeppe Hein

64

PARADIS Gelateria

8

Kunsthall Oslo

37

Pink Fish

3

Mariakirkens ruiner

5

Pokalen

55

Munchmuseet

43

Restaurant EDDA

10

Munchmuseet i bevegelse

54

SALT

48

Operaen

42

Sanguine Brasserie

Saxegården

61

Seaport Restaurant

49

Statuen av Kirsten Flagstad

45

SmoothieXchange

20

Sykkelstativene

24

Stock Spiseri & Drikkeri

9

Torpedo bokhandel og forlag

58

Sørenga Sjømat

33

Vaaghals

KUNST OG KULTUR: 1

2

BOLIGPROSJEKTER:

54

SERVERINGSSTEDER:

72

Clemenskvartalet

11

Vesper Bar

79

Dronninglunden

34

VIN Bjørvika

77

Eufemias Hage

70

Wright Corner Pub

73

Eufemias Plass Syd

21

Åpent Bakeri Barcode

75

Eufemias Plass vest

78

Vannkunsten

71

Losæter

76

Visningssenter Bo i Bjørvika

4

Middelalderparken

39

Munch Brygge

53

Oslo S

66

Sørenga Sjøbad

52

Thon Hotel Opera

TRENING OG HELSE: 7

Barry’s Bootcamp Barcode

19

Best of You

12

Klinikk Barcode

17

Klinikk for Alle Bjørvika

16

SATS Bjørvika

22

Vitusapotek Barcode

ANDRE:

Havnepromenaden

Bysykkel

19


bjørvika

Kunst og kultur i Bjørvika: Munchmuseet Deichmanske bibliotek ↳ Future Library kunstprosjekt Sykkelstripa med sykkelstativer Kunstbenkene til Jeppe Hein Operaen Statuen av Kirsten Flagstad Torpedo bokhandel og forlag Kunsthall Oslo Mariakirkens ruiner Clemenskirkens ruiner Saxegården Glasspyramidene

20


2 01 9

Kunst og kultur

Menneskene og kulturbyggene Kulturen reiser seg i Bjørvika! Du har kanskje allerede sett glasspyramidene utenfor DNB-bygget der du kan se ned på middelalderskipet Vaaghals; ett av flere skip som ble funnet under utbyggingen av Barcode, kunstbenker fra Jeppe Hein, sykkelstativene som lyser opp om kvelden, eller vandret rundt på taket av Den Norske Opera & Ballett? Nå åpner snart også Deichmanske hovedbibliotek, Munchmuseet og mye mer i området. Men hvem er menneskene som har gitt inspirasjon til disse kunst- og kulturbyggene, og hvorfor ligger Munchmuseet akkurat der det ligger? Hvem var Kirsten Flagstad? Du har kanskje sett statuen av Kirsten Flagstad på plassen som er oppkalt etter henne utenfor operaen, eller kjenner henne igjen fra portrettet på de gamle 100-­lappene? Men visste du at Kirsten Flagstad er en av Norges mest kjente kvinner internasjonalt? Av mange blir hun fortsatt betraktet som verdens største sopran. Flagstad vokste opp i en meget musikalsk familie, og hennes talent var tydelig allerede i ung alder. Internasjonalt ble hun stjerne over natten da hun i 1935 debuterte på The Metropolitan Opera i New York der hun var engasjert frem til 1941. Kirsten Flagstad ble særlig berømt for sine tolkninger av Richard Wagners musikk, men har også sunget operaer av Verdi, Puccini, Mozart, Beethoven, Bizet, Gluck og Händel.

Men hvem var denne Deichman? Carl Deichman levde på 1700-tallet. Han var forretningsmann, kanselliråd og boksamler. Han bygde opp en samling på over 6000 bøker i løpet av sitt liv, og like før han døde i 1780 testamenterte han bok­samlingen sin til Christiania by. Han ønsket at byens innbyggere endelig skulle få sitt første offentlige bibliotek. 12. januar 1785 åpnet Det Deichmanske Bibliotek dørene. Carl Deichmans opprinnelige samling er fremdeles intakt og kommer til å ligge godt bevart i det nye hovedbibliotekets kjeller. Kunst til å ta og sitte på! For den internasjonalt anerkjente kunstner­en Jeppe Hein betyr det ikke så mye hva folk ser når de opplever verkene hans, men hva de føler. Han er mannen bak fire helt spesielle, knallrøde benker som er plassert på Eufemias Plass i Bjørvika, og som ved første øyekast minner mer om lekestativer enn om benker. Og det er nettopp kunst som inviterer til aktivitet og engasjement

Jeppe Hein har blitt kjent for. Benkene skaper både blikkfang og møteplasser mellom husene. Jeppe Hein liker at verkene hans skaper smil og latter, så på disse benkene er det lov å sitte, ligge, leke og le! Midt i Skrik! Det nye Munchmuseet er tegnet av estudio Herreros og skal huse den fantastiske Munchsamlingen på nærmere 28 000 kunstverk, i tillegg til Stenersens, Amaldus Nielsens og Ravensbergs samlinger. Bygget skal stå ferdig ved utgangen av 2019, og museet åpner for publikum i 2020. Før byggeprosessen kom i gang var det store diskusjoner om hvor bygget skulle ligge. Til slutt landet valget på at man skulle legge «Munch midt i skrik». Munchs mest kjente motiv, Skrik, er nemlig fra et inntrykk ved Ekebergskrenten der han har sett ut over Bjørvika, og malt den angstfylte karakteren mot Bjørvikas horisont i solnedgang.

Det Deichmanske hovedbibliotek Rett ovenfor Operahuset bygges det nye Deichmanske hovedbiblioteket, som er planlagt åpnet tidlig i 2020. Selv om dette blir et topp moderne bygg med tjenester som spillsoner og medieverksted, skal biblioteket holde fast ved Carl Deichmans tro på kunnskap og opp­ lysning, og visjonen om «å bringe frem det beste i byen og dens innbyggere».

21


bjørvika

Bjørvika

Et smartere sted å bo

22


ba

rc

o

Dr de

on

ni

ng

Eu f

em

ia

sg

at e

Dr

on

ni

ng

Eu f

em

Visningssenteret i Dronning Eufemias gate 55

ia

sg

at e

I Bjørvika tenkes det nytt for å gjøre hverdagen til de som bor her enklest mulig, med et servicesenter litt utenom det vanlige. OSU samarbeider med Usbl, som håndterer driften av boliger i Bjørvika. Det er allerede mye som er mulig å gjøre gjennom Servicesenteret i dag, og det jobbes også for å få til enda mer. F. eks tilgang til leiligheten ved hjelp av et nytt digitalt låssystem og booking av bil fra garasjen tilhørende sameiet. Ny app Vi jobber med en ny app som samler alt du som beboer trenger i det daglige i en enkel løsning. Med denne kan du f. eks åpne garasjeporten, booke takterrassen, bestille nøkler og håndverkertjenester og booke Bil i Blant. Det viktigste med appen er at den skal kunne dekke beboeres behov. Andre tjenester vil også legges til etterhvert. Mye spennende i vente Servicetilbudet er under konstant utvikling og planen er også å kunne gi beboerne tilgang til alt fra båt- og kajakkutleie til renhold og hundepass. Mat levert hjem fra lokalrestaurantene, kombinert med nytt digitalt låssystem, gir også mange muligheter. Se for deg å komme hjem fra en lang dag på jobb og at middagen allerede er klar til å nytes. Formes etter ditt behov En av de store fordelene med å flytte inn i et nytt bygg og et nabolag er at du selv kan være med på å forme hverdagen din. Det vil gjennomføres workshop med de som flytter inn for å utforske mulighetsrommet og dermed utvikle servicetilbudet best mulig.

Visningssenter Stadig flere bygg i Bjørvika ferdigstilles og det unike nabolaget i hjertet av Oslo vokser til. Servicesenteret fungerer også som et visningssenter der du kan se modeller av byggene og Bjørvika, møte meglerne og få informasjon om utviklingen i området og boligkjøp. Her er det også en interaktiv 3D-modell der du kan "gå rundt" i fremtidige Bjørvika.

Her er noen av tjenestene som vurderes: - CityMaid hjemmerenhold - Booke Christiania sykkel - Hundepass - Vektertjenester - Bestille blomster hjem og vanning av blomster - Bestille frokost levert på døren - Bestille middag levert hjem fra en restaurant i Bjørvika - Bestille kokk hjem - Booke kajakk - Skjorteservice og rens - Booke badstuflåte - Bytte bildekk og dekkhotell - Sykkelreparasjon

For mer informasjon om Servicesenteret, kontakt: Usbl Linette Stormoen +47 481 10 444 bjorvikaservicesenter @usbl.no For mer informasjon om Visningssenteret i Dronning Eufemias gate 55, kontakt: Røisland & Co Andreas Øvsthus Eiendomsmegler +47 951 56 615 adreas@roislandco.no Lars Bratseth Eiendomsmegler +47 924 10 362 lars@roislandco.no Per Henrik Rolfsen Eiendomsmegler +47 913 72 835 per@roislandco.no

Betal kun for det du bruker OSU og Usbl har fremforhandlet gode avtaler på disse tjenestene, og du betaler selvfølgelig bare for de tjenestene du selv velger å benytte.

23


Bo midt mellom det grønne og blå Høsten 2019 kommer Clemenskvartalet for salg i Bjørvika. Her kan du bo midt mellom sjøen og byen, historiske parker, kanaler og ruiner i et kvartal helt utenom det vanlige. Bygget får en stor og grønn byhage i midten, og alle beboere vil få tilgang til grønne takhager. Gateplanet i bebyggelsen vil fylles med butikker, serveringssteder og servicetilbud.

Strøksgaten langs byggets vestside blir sykkelgate og nærmest fri for privatbiler. Les mer om Clemenskvartalet på side 6–7 i dette magasinet. Du er alltid velkommen til visnings­ senteret i Dronning Eufemias gate 55: Mandag–onsdag, 12:00–16:00 Torsdag, 12:00–18:00 Søndag, 14:00–16:00

Registrer deg på clemenskvartalet.no for informasjon om prosjektet.

Bo i Bjørvika

Eiendomsmegler Lars Bratseth | Tlf: 924 10 362 | lars@roislandco.no Eiendomsmegler Per Henrik Rolfsen | Tlf: 913 72 835 | per@roislandco.no

boibjørvika.no

For leie av bygulvslokaler, kontakt: Akershus Eiendom v/Remi N. Olsen | +47 414 23 900 | ro@akershuseiendom.no