NZ Multiday Hiking Brochure: Dutch

Page 1

Verken

de buitengebieden van Nieuw-Zeeland Meerdaagse wandelingen

Beleef een meerdaags wandelavontuur in een van de spectaculairste landschappen ter wereld. Trek door weelderige inheemse landschappen en oeroude bossen, beklim ruige bergen, wandel langs oude gletsjers en rustige meren, en volg ongerepte rivieren. Een meerdaagse wandeltocht in Nieuw-Zeeland is misschien een van de indrukwekkendste levenservaringen ooit. Met meer dan 950 hutten in het binnenland en ongeveer 14.700 km aan paden zijn er wandelmogelijkheden voor iedereen. Met een doelgerichte planning en voorbereiding, en een besef van wat belangrijk is om te weten wanneer je in Nieuw-Zeeland gaat wandelen, zal je herinneringen opdoen die een leven lang meegaan.

Kies de juiste tocht De toestand van de paden in Nieuw-Zeeland kan erg variëren. Er zijn veel goed onderhouden, gemakkelijke paden, met duidelijke oranje markeringen, maar er zijn evenveel ruwe en uitdagende routes met boomtakken, rotsen en weinig of geen onderhoud of markeringen. Voor je vertrekt is het verstandig er voor zorgen dat je een wandeling gekozen hebt die geschikt is voor jou en je groep. Een beetje onderzoek zal je een eind op weg helpen en ervoor zorgen dat je een tocht kiest die pas bij jouw capaciteiten en ervaring. Houdt rekening met de afstand en de verwachte duur, met hoeveel tijd je ter beschikking hebt, het niveau van je conditie en of je de juiste kleding en uitrusting hebt. Als je hier niet zeker van bent, vraag het dan aan een plaatselijke bewoner bij het dichtstbijzijnde bezoekerscentrum van het Department of Conservation (Ministerie van Natuurbehoud) of de i-SITE (zij weten veel over de lokale omgeving). Kiwi's zijn heel behulpzaam en delen graag hun kennis met jou.

Hutten De hutten in Nieuw-Zeeland hebben geen restaurant of personeel ter beschikking (behalve wanneer je op een tocht met gids bent en verblijft in privéhutten). Onze hutten kunnen zeer eenvoudig zijn, maar bieden op zijn minst beschutting tegen de weersomstandigheden. Onze hutten variëren aanzienlijk in grootte, van slechts twee tot wel meer dan 40 stapelbedden. Als er een reserveringssysteem is en je wilt verzekerd zijn van een slaapplek, zorg er dan voor dat je reserveert. In de meeste gevallen zijn de bedden echter beschikbaar op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Bij de meeste hutten moet je je eigen kooktoestel, gas en uiteraard ook eten meebrengen. De hutten zijn voorzien van toiletten en water, welk van het dak wordt opgevangen. Volg dus altijd de instructies die aangeven of je het eerst moet behandelen of niet.

171220.MSC.COM.tourismsheet-multiday-DUT.indd 1

Plan je avontuur In deze gids vindt je belangrijke informatie waar je rekening mee dient te houden als je een meerdaagse wandeling plant. Daarnaast raden wij je aan de volgende informatiebronnen te gebruiken. Deze zullen je helpen het maximale uit je wandeltijd in Nieuw-Zeeland te halen. • www.mountainsafety.org.nz  De Mountain Safety Council (MSC; Raad voor Veiligheid in de Bergen) beschikt over een schat aan middelen, informatie, tools en advies zodat je zo veilig mogelijk het land kan verkennen. Beantwoord een paar simpele vragen in hun gratis 'Plan mijn tocht'-tool (activiteitstype, beoogde locatie, reisduur, grootte van de groep) en ontvang relevante waarschuwingen en mededelingen voor je reis. Via de tool ontvang je weerswaarschuwingen en meldingen van MetService, Department of Conservation (DOC)-signaleringen van hutten, campings en paden, en als het gebied samenvalt met een voorspellingsgebied, ook de voorspellingen van de New Zealand Avalanche Advisory (Nieuw-Zeelandse Lawine Adviesverlening). Aan de hand van deze informatie geeft de tool wandeladviezen en een specifieke seizoensgebonden lijst aan benodigdheden. Dit alles is beschikbaar in een pdf die je kunt downloaden en delen. • www.doc.govt.nz  Het Department of Conservation (DOC) beheert het gros van de buitengebieden van Nieuw-Zeeland, waaronder paden, hutten, campings en nationale parken. Hun website bevat gedetailleerde informatie over deze voorzieningen, diensten en locaties. Het is een essentiële informatiebron. • www.metservice.com  Voor gedetailleerde weersvoorspellingen, waarschuwingen en meldingen welk specifiek zijn voor veel buitengebieden en nationale parken, is de MetService-website (bekijk ook hun fantastische apps) een absolute aanrader voor het plannen van je meerdaags wandelavontuur.

Laat geen sporen achter Gebrek aan netwerkontvangst Ons milieu is heel bijzonder en we behandelen het met respect. Door de volgende suggesties op te volgen, draag je je steentje bij aan het mooi houden van Nieuw-Zeeland: blijf op de gemarkeerde paden, neem al je afval mee, gebruik alleen speciaal daarvoor bestemde toiletten, laat de natuurlijke omgeving achter zoals je deze vond (neem niets met je mee), respecteer de wilde dieren die je tegenkomt, en vermijd het voeren van vogels, in het bijzonder de brutale bergkea op het zuider eiland, aangezien dat schadelijk is voor hun gezondheid.

In de meeste buitengebieden van Nieuw-Zeeland is het mobiele telefoonbereik (inclusief internetbereik) zeer beperkt. Eigenlijk mag je niet verwachten dat je tijdens je wandeling mobiel bereik hebt, en zo wel, dan zal het slechts tijdelijk van aard zijn. Op veel plaatsen zul je naar de dichtstbijzijnde stad moeten gaan om mobiel bereik te hebben, en dit kan in sommige delen van Nieuw-Zeeland een paar uur rijden zijn. Draag je telefoon altijd bij je voor de zekerheid, maar reken er niet op dat hij altijd zal werken.

4/27/2018 11:38:20 AM


Kiwi-benodigdheden

Hoe vinden hulpdiensten jou?

Vraag elke willekeurige Nieuw-Zeelandse tramper (onze term voor een trekker of wandelaar) en ze vertellen je wat je mee moet nemen voor een meerdaagse wandeling. Hier vind je een eenvoudige lijst van zaken die de Mountain Safety Council je aanraadt mee te nemen. Natuurlijk hangt deze lijst af van waar je naartoe gaat, hoelang je wegblijft en de weervoorspellingen, maar zie het als een lijst van essenties voor je avontuur en voeg er zaken aan toe:

In Nieuw-Zeeland wordt er van je verwacht dat je voor je vertrekt iemand vertelt wat je gaat doen, wanneer je vertrekt en wanneer je terug bent. Wij noemen het ‘intenties achterlaten’. Dat zorgt ervoor dat iemand weet waar je bent en wat ze moeten doen als je niet terug bent op het geplande tijdstip. Omdat de meeste buitengebieden afgelegen zijn en weinig of geen mobiele telefoondekking hebben, en er vaak weinig mensen in de buurt zijn, kunnen als er iets misgaat, onze hulpdiensten je alleen helpen als ze weten dat je niet bent teruggekeerd.

• Wandelschoenen: Zorg ervoor dat je schoeisel overeenstemt met de tocht die je wilt maken. Denk aan het type paden en het oppervlak. Veel van de wandelpaden in Nieuw-Zeeland zijn erg oneffen, met veel boomwortels en rotsen, dus voor meer dan een korte wandeling zijn sportschoenen zijn niet aan te raden. • Rugzak: Zonder een rugzak is het lastig je volledige uitrusting mee te nemen en voor het grootste deel van de tocht zal de rugzak zich op je rug bevinden. Zorg ervoor dat je rugzak goed past en ruimte biedt voor alles wat je nodig hebt. Probeer al je spullen erin te krijgen zonder dat er iets aan de zijkanten hangt, en maak de inhoud altijd waterdicht. Een pack liner is essentieel. Deze zijn verkrijgbaar bij iedere outdoorwinkel. • Kledinglagen: Lagen die je aan- of uit kunt doen naar gelang de omstandigheden zijn ideaal. Thermische fleecelagen, polypropyleen of merino zijn goed voor de vaak vochtige omstandigheden in NieuwZeeland. Laat katoenen T-shirts en jeans achter, want deze zijn niet geschikt om je warm en droog te houden. Een waterdichte jas is een must voor elke reis en een waterdichte broek/regenbroek is ook een goed idee. • Warm hoofddeksel en handschoenen: Zelfs in de zomer gaan Kiwi’s nooit weg zonder. • Zonnebescherming: In Nieuw-Zeeland zijn de UV-waarden erg hoog. Dat betekent dat je vaak een zonnebril, zonnebrandcrème en een hoofddeksel nodig zult hebben, ongeacht het seizoen. • Beschutting/slapen/koken/voedsel: Zoek in het kader van je reisplannen uit welke faciliteiten er beschikbaar zijn. Als je gebruik maakt van hutten, heb je nog steeds een slaapzak nodig, maar je kunt je tent achterlaten. Niet veel hutten bieden kookgelegenheid, dus breng een campingfornuis met brandstof mee als je het niet zeker weet. Breng genoeg voedsel mee voor de duur van je tocht, en een beetje extra voor als je vertraging oploopt. • Andere essentiële zaken: Vertrek niet zonder hoofdlamp, EHBO-kit, persoonlijke medicatie, kaart, kompas en communicatietoestel. Neem een minimum van 2 liter drinkwater mee.

Dingen die je moet doen voordat je op pad gaat in Nieuw-Zeeland 1. Plan je tocht Zoek lokale kennis op, plan de route die je gaat nemen en schat in hoeveel tijd deze route ongeveer in beslag gaat nemen.

2. Vertel iemand je plannen Vertel iemand je plannen en spreek af dat er alarm wordt geslagen als je voor een bepaald tijdstip nog niet terug bent.

Haal de informatie die je nodig hebt 171220.MSC.COM.tourismsheet-multiday-DUT.indd 2

Breng iemand op de hoogte van je plannen op een manier die voor jou fijn werkt. Dat kan een e-mail zijn, een telefoontje, een gedetailleerd sms-berichtje of een geschreven mededeling aan een vertrouwde vriend of familielid. Als onderdeel van deze informatie zorg je ervoor dat ze weten wat ze moeten doen als ze niet van jou hebben gehoord op het afgesproken tijdstip. Als je terug bent, vergeet dan ook niet om hen dat te laten weten!

Veranderlijk weer Het weer in Nieuw-Zeeland is anders dan waar dan ook ter wereld. Het is erg normaal om het ene uur de zon te zien, en het volgende uur zware regen en sterke wind te hebben. In deze omstandigheden kunnen de gevolgen van de kille wind aanzienlijk zijn. In de bergen is sneeuw mogelijk op elk moment van het jaar (ook in de zomer) en het weer verandert er voortdurend. Het is niet ongebruikelijk om vier seizoenen in één dag te beleven bij het wandelen. Nieuw-Zeeland is een verzameling eilanden in het midden van een grote oceaan en dit betekent dat ons weer elke dag verandert. We hebben geen stabiel weer zoals in de meeste continentale delen van Europa, Azië, Amerika en Australië. De meeste van onze natuurlijke buitengebieden liggen dicht bij de zee of bergen. Dat beïnvloedt ons weer en houdt in dat je er het hele jaar door rekening moet houden met regen, wind, en lage temperaturen. Dat betekent niet dat Nieuw-Zeeland geen mooi weer kan hebben. Het weer verandert vaak en dat kan heel snel gebeuren. Denk eraan dat de zomer niet altijd zon en hoge temperaturen kent, en dat winter niet altijd sneeuw betekent. Het maakt niet uit wanneer je van plan bent om naar Nieuw-Zeeland te komen. Als je overweegt om een meerdaagse wandeling te maken, moet je rekening houden met alle mogelijke weersomstandigheden.

3. Wees je bewust van het weer Het weer in Nieuw-Zeeland kan erg veranderlijk zijn. Controleer de weersvoorspelling en wees voorbereid op weersveranderingen.

4. Ken je grenzen Daag jezelf uit om je fysieke grenzen op te zoeken en ervaring op te doen.

5

eenvoudige stappen

5. Neem voldoende voorraad mee Zorg ervoor dat je genoeg voedsel, kleren, uitrusting en noodrantsoenen hebt voor het slechtst denkbare scenario. Zorg voor een geschikt communicatiemiddel.

ONTDEK NZ

VIND EEN WANDELING

ONTVANG DE WEERSVOORSPELLING

PLAN JE TOCHT

100% Pure New Zealand www.newzealand.com

Department of Conservation www.doc.govt.nz

MetService New Zealand www.metservice.com

NZ Mountain Safety Council www.mountainsafety.org.nz

4/27/2018 11:38:20 AM