NZ Day Hiking Brochure: Dutch

Page 1

Verken

de buitengebieden van Nieuw-Zeeland Korte wandelingen / Dagtochten Neem een vakantie in de buitenlucht en kom in contact met de natuur. Geniet van Nieuw-Zeelands leukste korte wandelingen en dagtochten, die aantonen dat de beste dingen soms in kleine arrangementen komen. Ze zijn eenvoudig te realiseren, ideaal voor gezinnen en kunnen gemakkelijk worden opgenomen in je reisroute, er is voor ieder wat wils. Van het uiterste noorden tot in het diepe zuiden, door het weelderige inheemse platteland en oude bossen en langs ruige kustlijnen: NieuwZeeland heeft het geluk om vele opties voor onvergetelijke korte wandelingen en dagtochten te kunnen bieden. Gebruik deze gids voor je op pad gaat om je te helpen bij het plannen en je voor te bereiden op een geweldige ervaring.

Kies de juiste tocht

Plan je avontuur

Nieuw-Zeeland heeft veel verschillende korte wandelingen en dagtochten, en de meeste maken gebruik van goed onderhouden, paden met duidelijke oranje markeringen. Sommige tochten kunnen echter uitdagend zijn, zonder paden of markeringen en dwingen je dan ook om zelfredzaam te zijn. Wees er zeker van dat je een wandeling gekozen hebt die geschikt is voor jou en je groep, voordat je op pad gaat. Hou rekening met de afstand en de verwachte duur, met hoeveel tijd je ter beschikking hebt, met je conditie en of je de juiste kleding en uitrusting hebt. Als je hier niet zeker van bent, vraag het dan aan het dichtstbijzijnde bezoekerscentrum van het Department of Conservation (Ministerie van natuurbehoud) of i-SITE (zij weten veel over de lokale omgeving), of vraag het iemand in je hotel of verblijfplaats. Kiwi’s zijn heel behulpzaam en delen graag hun kennis met jou.

Het kost niet veel moeite om een korte wandeling of dagtocht te plannen, en een beetje inspanning voor je gaat zal ervoor zorgen dat je een heerlijke tijd hebt. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de meeste buitenrecreatiegebieden in Nieuw-Zeeland als ‘landelijk’ worden beschouwd. Een aantal van deze wandelingen kunnen op enkele uren rijden zijn van voorzieningen zoals benzinestations, supermarkten, politiebureaus, banken en andere faciliteiten/diensten die je in steden of gemeenten zou verwachten. Als je dit weet, kun je je hierop voorbereiden. Als je een korte wandeling/dagtocht voorbereidt, maak dan gebruik van de gelegenheid om voorraad op te slaan en zorg ervoor dat je over de nodige uitrusting beschikt voordat je de stad verlaat. Eenmaal op je wandelbestemming aangekomen, zul je geen andere diensten of faciliteiten meer tegenkomen buiten elementaire hutten, wegwijzers en informatieborden op sommige plaatsen.

Lake Matheson, West Coast

Veranderlijk weer Nieuw-Zeeland is een verzameling eilanden in het midden van een grote oceaan en dit betekent dat ons weer elke dag verandert en niet stabiel is zoals in de meeste continentale delen van Europa, Azië, Amerika en Australië. Het is heel normaal om het ene uur de zon te zien, en het volgende uur zware regen en stevige wind te hebben; het weer verandert voortdurend, en de veranderingen kunnen zich erg snel voordoen. De meeste van onze natuurlijke buitengebieden liggen dicht bij de zee of bergen. Wees voorbereid op vier seizoenen in een dag.

171220.MSC.COM.tourismsheet-dayhikes-DUT.indd 1

Hooker Valley, Canterbury

Managawhai Cliff walkway, Northland

Laat geen sporen achter Gebrek aan netwerkontvangst Ons milieu is heel bijzonder en we behandelen het met respect. Door de volgende suggesties op te volgen, draag je je steentje bij aan het mooi houden van Nieuw-Zeeland: blijf op de gemarkeerde paden, neem al je afval mee, gebruik alleen speciaal daarvoor bestemde toiletten, laat de natuurlijke omgeving achter zoals je deze vond (neem niets met je mee), respecteer de wilde dieren die je tegenkomt, en vermijd het voeren van vogels, in het bijzonder de brutale bergkea op het zuider eiland, aangezien dat schadelijk is voor hun gezondheid.

In de meeste buitengebieden van Nieuw-Zeeland is het mobiele telefoonbereik (inclusief internetbereik) zeer beperkt. Eigenlijk mag je niet verwachten dat je tijdens je wandeling mobiel bereik hebt, en als je dat wel hebt, zal het slechts tijdelijk zijn. Op veel plaatsen zul je naar de dichtstbijzijnde stad moeten gaan om mobiel bereik te hebben, en dit kan in sommige delen van Nieuw-Zeeland een paar uur rijden zijn. Draag je telefoon altijd bij je voor de zekerheid, maar reken er niet op dat hij altijd zal werken.

4/27/2018 11:29:32 AM


Kiwi-benodigdheden

Hoe vinden hulpdiensten jou?

Vraag het elke Nieuw-Zeelandse tramper (onze term voor een trekker of wandelaar) en die vertelt je wat er in je rugzak moet. Hier vind je een eenvoudige lijst van zaken die de Mountain Safety Council (Raad voor Veiligheid in de Bergen) je aanraadt mee te nemen. Natuurlijk hangt deze lijst af van waar je naartoe gaat, hoelang je wegblijft en van de weersvoorspellingen, maar gebruik dit als een minimale gids voor je avontuur en voeg er zaken aan toe:

Zelfs voor een korte wandeling of een dagtocht is het belangrijk om je plannen met iemand te delen voordat je vertrekt. In Nieuw-Zeeland wordt er van jou verwacht dat je iemand vertelt wat je gaat doen en waar je naartoe gaat, voor je vertrekt. Op die manier kunnen onze hulpdiensten je helpen als er iets misgaat, want ze kennen je geplande route.

• Stevig schoeisel van goede kwaliteit: Wandelschoenen zijn het beste. Onze paden kunnen ruw zijn, draag dus een dichte, stevige schoen die je comfortabel vindt: open schoenen of sandalen zijn geen goed idee op de Nieuw-Zeelandse paden. • Kledinglagen: Lagen die je aan- of uit kunt doen naar gelang de omstandigheden zijn ideaal. Thermische fleecelagen, polypropyleen of merino zijn goed voor de vaak vochtige omstandigheden in NieuwZeeland. Laat katoenen T-shirts en jeans achter, want deze zijn niet geschikt om je warm en droog te houden.

Breng iemand op de hoogte van je plannen op een manier die voor jou fijn werkt. Dat kan een e-mail zijn, een telefoontje, een gedetailleerd sms-berichtje aan een vertrouwde vriend of familielid. Als je terug bent, vergeet dan niet om hen dat ook te laten weten! Het is mogelijk dat je geen mobiele telefoonontvangst hebt op je korte wandeling of dagtocht, dus zorg ervoor dat je je plannen vertelt voordat je vertrekt.

Tijdens je wandeling • Volg de oranje markeringen en blijf op het pad

• Een regenjas: Die is essentieel. Als je het geluk hebt om hem niet nodig te hebben, dan is dat een goede zaak, maar neem er voor de zekerheid toch altijd een mee.

• Gebruik een brug bij het oversteken van rivieren, als er een is

• Warm hoofddeksel en handschoenen: Zelfs in de zomer gaan Kiwi’s nooit weg zonder.

• Volg alle adviezen of informatie op borden op

• Neem een minimum van 2 liter drinkwater mee: Tenzij je een beek vindt of een hut tegenkomt, zal je geen water vinden, dus neem genoeg mee voor een hele dag eropuit.

• Je hebt geen vergunning nodig om te wandelen op de paden in Nieuw-Zeeland

• Voedsel voor de dag: Neem een beetje extra mee voor als je meer honger hebt dan normaal. • Een hoofdlamp en een kleine EHBO-kit inclusief persoonlijke medicatie: Misschien heb je deze dingen niet nodig, maar ze zijn een belangrijke ondersteuning als er iets misgaat of als je vertraging oploopt. • Zonnebescherming: In Nieuw-Zeeland zijn de UV-waarden erg hoog. Dat betekent dat je vaak een zonnebril, zonnebrandcrème en een hoofddeksel nodig zult hebben, ongeacht het seizoen.

Neem voldoende voorraad mee

Dingen die je moet doen voordat je op pad gaat in Nieuw-Zeeland 1. Plan je tocht Zoek lokale kennis op, plan de route die je gaat nemen en schat in hoeveel tijd deze route ongeveer in beslag gaat nemen.

2. Vertel iemand je plannen Vertel iemand je plannen en spreek af dat er alarm wordt geslagen als je voor een bepaald tijdstip nog niet terug bent.

Haal de informatie die je nodig hebt 171220.MSC.COM.tourismsheet-dayhikes-DUT.indd 2

Het weer kan elk ogenblik veranderen

Volg de oranje pijlen

3. Wees je bewust van het weer Het weer in Nieuw-Zeeland kan erg veranderlijk zijn. Controleer de weersvoorspelling en wees voorbereid op weersveranderingen.

4. Ken je grenzen Daag jezelf uit om je fysieke grenzen op te zoeken en ervaring op te doen.

5

eenvoudige stappen

5. Neem voldoende voorraad mee Zorg ervoor dat je genoeg voedsel, kleren, uitrusting en noodrantsoenen hebt voor het slechtst denkbare scenario. Zorg voor een geschikt communicatiemiddel.

ONTDEK NZ

VIND EEN WANDELING

ONTVANG DE WEERSVOORSPELLING

PLAN JE TOCHT

100% Pure New Zealand www.newzealand.com

Department of Conservation www.doc.govt.nz

MetService New Zealand www.metservice.com

NZ Mountain Safety Council www.mountainsafety.org.nz

4/27/2018 11:29:35 AM