Issuu on Google+


islaregeneration


Isla Point in the 1800’s

Isla Point today

progress

A unifying architectural language is used to connect the buildings to each other, while respecting the existing character .

OBJECTIVES

•to create a cultural and social hub •to celebrate Senglea’s cultural heritage •to attract locals and tourists alike •to encourage visitors to explore the quaint roads of Senglea

P R O P O S E D I N TE R VE N T I O N S •Vertical lift •Underground parking •Decreasing traffic on site •Park and ride service •Garden as social hub

i s l a regeneration


i s l a regeneration


i s l a regeneration


shade.

i s l a regeneration_ p u b l i c garden


i s l a regeneration_ p u b l i c garden


The block that I was to individually design was at the far end of the site. It enjoys views of both Valletta and the industrial side of Senglea. The building consisted of an exhibition centre for the Senglea Historcal Society and

boutique hotel rooms

linked to the

other buildings on the upper levels. The main concept was to the industrial to the traditional.

link

i s l a regeneration


i s l a regeneration


I s l a regeneration_exhibition c e n t r e


i s l a regeneration_ h o t e l room


i s l a regeneration


boutiquehotel


This was a fourth year project in which a boutique hotel was designed to be located in Fort Campbell in Selmun. The site was originally designed to be camouflaged, and this was a concept I wanted to extend to the new structure. The proposed hotel building is designed to follow the landscape and is a walkable extension of the intriguing landscape.

boutique hotel

SECTION A-A


GROUND FLOOR PLAN

PLAN LEVEL -1

PLAN LEVEL -2

SECTION B-B

boutique hotel


Variations in width, images, seats and features open up a long corridor.

Lounge area

boutique hotel

Guestroom

INTERIORS


GREEN WALL DETAIL

WATERFALL DETAIL

GREEN WALL

WATERFALL

DETAILS boutique hotel


japanesegarden


This was a fourth-year landscape architecture project in which groups of students were to design a Japanese Garden for the Bonsai Group. The location of the garden is in Floriana, below Argotti Gardens. The garden had to include a Bonsai nursery and exhibition space while having the possibility of being used as a relaxation space by the public.

ZONING PLAN

The culmination of the journey occurs at the central space where one can enjoy the stillness within the garden.

Gravel represents the sea while boulder-like exhibition stands represent islands.

There is a sense

of

discovery as hills and trees hide what is to come.

Portals create a sense of movement while

symbolically cleansing the soul

Bridges challenge one with a difficulty, in order to inspire meditation.

japanese garden


Uplighting

Recessed lights

Tree-hung lights

LIGHTING PLAN

WATERFALL DETAIL

japanese garden


japanese garden


apartmentinterior


The project was to design the interior of an apartment for a young

fashion designer, inspired Vivienne Westwood.

Working and relaxation areas

blend

into each other, with a

catwalk-like element flowing through the social spaces.

apartment interior

by


1

2

4

3

apartment interior

1 2

4 3


publicinstallations

MEUSAC_competition


promotional installations


promotional installations


educationfaculty


This third year project was to design a new faculty of education for the University of Malta. The main concept was to have a building in which effective education could take place; a building where one can be motivated and can

enjoy flow.

the experience by being in : a central element links the factors of flow throughout the building. Circulation spaces are distorted by coloured

reflections, creating a sense of curiosity. This distortion also reflects one’s sense of time when in flow.

“Flow is the mental state of operation in which the person is fully

immersed

in whatever he or she is

doing by a feeling of energized

involvement, the activity.”

and

success

focus,

full

in the process of

Mihaly Csikszentmihalyi

education faculty


GROUND FLOOR PLAN

PERSPECTIVE

TRANSVERSE SECTION

SITE: University of Malta

education faculty

FRONT ELEVATION


anconaregeneration


This group project was part of an Urbanism credit that I took while on Erasmus at the UniversitĂ  Politecnica delle Marche. It involved the regeneration of a landslide zone.

ancona regeneration

STRATEGY A


ancona regeneration

MASTERPLAN A


jewellerystore


INTERNAL PERSPECTIVE FACING ENTRANCE

INTERNAL PERSPECTIVE UPON ENTERING

This was a second year project to design the interior and exterior of an existing shell-form shop in Piazza Tigne. EXTERNAL PERSPECTIVE

jewellery store

SECTION A-A

PLAN 1. Ready-made Jewellery 2. Customisation Area 3. Trying-on Area

4. Cash-desk 5. Store 6. Hand-crafting area


By fragmenting a piece of

jewellery and stripping away its intricacy, an ever-changing,

kaleidoscopic view of the jewellery is created

whose visual intensity draws interest towards it, only becoming clear on close inspection.

A pixelated image reduces the piece of

jewellery to patches of colour, creating a

sense of curiosity as to what the image really represents.

A fragmented image

rips a whole apart,

focusing on the detail and giving hints, helping you solve the puzzle.

The changing idea of what is to be discovered is reflected in the kaleidoscopic image, depending on the viewpoint. One’s first view of the jewellery is a distorted image, which

draws the customer towards it,

jewellery store

only allowing a clear view after moving around the cabinet or

peering through the top.

This ever-changing element is repeated in the customisation area where the jewellery can be

transformed.


publicconvenience


process leading to final shape This was a second year project to design a public convenience in St

reflective and The geometry of the

George’s Square, Valletta. The structure designed was

not large in size so as not to dominate the piazza. seemingly random shape was brought about through a study of

proportional distances between symbolic elements of the site.

public convenience

SECTION B-B


INTERIOR VIEWS

BASEMENT PLAN GROUND FLOOR PLAN

SECTION A-A

The structure enhances the

area through reflections, while absorbing the beauty of the piazza.

PREDICTED REFLECTIONS INSIDE

public convenience

EXPLODED ELEVATION


paviliondesign


This first year project concerned the design of a pavilion within a given site. The main exercise was modelmaking and drafting in ink, while developing a visual concept into a usable building.

pavilion design


chapelreuse


This project involved the conservation of a chapel within Majjestral Park in Ghajn Tuffieha. The new use given to this chapel was that of an interpretation centre to the natural park. The space is kept flexible with the use of moveable exhibition stands. An audio-visual room at the centre of the building can also guide the flow of people. The bell-tower is

chapel reuse

transformed into a viewing platform through the installation of a staircase.


chairdesign


working models

sketches The design of a chair and a poster used to advertise it was part of a first year project. This was mainly an exercise in visual presentation.

chair design

final poster


experimental workshop


I

participated

in

this

“emerging space�,

workshop,

titled

together with 19 other participants and 2 tutors, during the European Architecture Students Assembly of 2011 in Cadiz, Spain. The workshop focused on the creation of a physical space which is constantly changing in time. We attempted to understand the

needs

of the people of Cadiz and how the city can be improved through this. This was done by building

installations,

experimental

sometimes with the help of citizens themselves, in selected spots in Cadiz to try to generate a new quality. The temporary structures which were created could easily be

changed

observations.

depending on

The main building material was fruit crates, which were borrowed from farmers, making this a sustainable project.

experimental workshop


Design Portfolio