Page 1

Învelitori ceramice Terra Rustica

Pardoseli, zidării şi finisaje ceramice

TERRA RUSTICA

®

de la SICERAM

Construiești CA SA trăiești în armonie cu natura


Două mâini iau un “boţ” de lut, îl frământă şi îl modelează într-o formă de lemn. Parcă, inconştient, se repetă actul genezei. Avem o formă iar, după montaj parcă avem şi spirit...spiritul unui produs de clasă. SICERAM S.A. produce o gamă largă de elemente ceramice decorative şi pentru finisaje rustice, de la zidării aparente, elemente de pardoseală şi placaj, până la învelitori şi elemente de gard, produse folosite atât pentru construcţii noi, particulare, cât şi pentru restaurarea monumentelor istorice. O parte din aceste produse sunt realizate manual, după tehnologia folosită încă din perioada romană, celelalte fiind realizate mecanic, cu ajutorul unei prese, dar respectând în linii mari aspectul rustic. Ca şi recomadare, pentru spaţiile exterioare se vor folosi doar elementele de pardoseală fabricate mecanic, acestea fiind realizate dintr-o altă argilă decât cele manuale, cu o rezistenţă mai ridicată la îngheţ-dezgheţ.

Instrucţiuni de montaj şi întreținere Datorită absorbţiei destul de mari a produselor ceramice, pentru o întreţinere uşoară, în special la pardoseli, trebuie respectate anumite reguli de montaj împreună cu efectuarea anumitor tratamente. Montajul pardoselilor se face în şapă de mortar uscat cu o grosime minimă de 4 cm, prin batere cu un ciocan de cauciuc, urmărindu-se pe cât posibil ca plăcile să fie la acelaşi nivel. În prealabil, produsul este ţinut minimum 15 minute imersat în apa. Deoarece muchiile plăcilor nu sunt perfecte, nu se vor utiliza colţare pentru rosturi. Dimensiunea rostului trebuie să fie de 0,8-1,0 cm. Rosturile se umplu cu un mortar a cărui duritate după întărire să fie apropiată de cea a ceramicii, pentru a nu întâmpina probleme la o eventuală şlefuire. Materialul din rosturi se aplică în exces deoarece, după întărire,datorită absorbţiei mari a ceramicii există riscul ca nivelul acestuia să scadă sub cel al pardoselii. Când materialul de rosturi capătă consistenţă se îndepărtează excesul, iar produsul se spală cu un burete până când suprafaţa rămâne curată. Trecerea la următoarele operaţii se face numai după 28 de zile, timp necesar maturizării mortarului.

Pardoseală șlefuită uscat


Şlefuirea este opţională şi poate fi uscată sau umedă. Şlefuirea uscată se face cu un disc abraziv şi se creează foarte puţin praf. Prin şlefuire uscată se elimină doar părţile mai proeminente. Suprafaţa astfel obţinută are două nuanţe de culoare: mai închisă unde a fost şlefuită şi mai deschisă în rest. Şlefuirea umedă se realizează cu ajutorul unor pietre abrazive de durităţi diferite, produsul fiind şlefuit aproape în totalitate, dar, datorită stratului de nisip nu foarte uniform pe care acesta se aşează la fasonare, nici un produs nu va semăna cu altul nici după şlefuire, rămânând unele imperfecţiuni. Produsul poate fi folosit și ca atare, neșlefuit. Spălarea este următoarea operaţie şi se va realiza doar după ce pardoseala va fi perfect uscată. În cazul şlefuirii uscate și a produselor neșlefuite, spălarea se poate face imediat după montaj și uscare; la şlefuirea umedă timpul de aşteptare depinde de condiţiile de uscare. Spălarea se face cu o soluţie acidă, care are menirea de a neutraliza sărurile solubile din argilă şi din mortar, şi de a îndepărta toată murdăria acumulată în urma operaţiilor anterioare. Ea se realizează cu o perie cu mişcări circulare. În pa-

Pardoseală șlefuită umed

ralel, reziduurile acumulate se îndepărtează cu un aspirator, înainte ca aceasta să se sedimenteze pe produs. Mortarul întărit și necurățat la timp nu se poate îndepărta! Impermeabilizarea se face numai pe un produs perfect uscat. Ea se face în două straturi succesive cu un impermeabilizant pe bază de silicon, special pentru ceramică. Pentru exterior se va folosi un alt fel de impermeabilizant decât pentru interior.

Ceruirea se face după ce impermeabilizantul a fost absorbit în totalitate. Ceara se aplică tot cu o perie circulară, iar înainte de uscare se uniformizează cu o pâslă. Rezultatul final depinde de respectarea acestor reguli şi de utilizarea substanţelor adecvate. Trebuie precizat faptul că toate aceste operaţii pot dura până la 10 săptămâni, în funcţie şi de temperaturile existente. Nu se va lucra la o temperatură mai mică de 10°C. Pereţii zugrăviţi anterior acestor operaţii trebuie protejaţi.

Pardoseală șlefuită umed


șlefuită

Pardoseală ne

Pentru un aspect rustic, pardoseala se va lăsa neşlefuită, realizânduse doar spălarea şi impermeabilizarea acesteia,opţional şi ceruirea.


Placaj ceramic

Zidăria aparentă şi placajul manual se pot spăla cu o pensulă şi pot fi impermeabilizate dacă exigenţele o impun.

tă Zidărie aparen

Piesele pentru tavane se curăţă foarte bine înainte de montaj, spălarea cu acid fiind recomandată după terminarea lucrării.

ru tavan

Elemente pent

Placaj ceramic


Pardoseală și placaj ceramic TERRA RUSTICA, realizate mecanic. Datorită proprietăților argilei, pentru spațiile exterioare recomandăm folosirea pardoselilor mecanice.


Pentru realizarea gardurilor și a altor decorațiuni, sunt disponibile două tipuri de elemente.

Elemente supo

S.C. SICERAM S.A. Sighișoara Str. Viilor nr. 123, 545400 Sighișoara, Mureș

Telefon: 0040-265-772250,(1),(2) Fax: 0040-265-777317 Email: office@siceram.ro

www.siceram.ro Distribuitor:

www.siceram.ro

rt sticle

Catalog pardoseli x3  

Pardoseli, zidării și finisaje ceramice TERRA Rustica de la SICERAM

Advertisement