Page 1

TILPASSEDE ENEBOLIGER OG REHABILITERING • Spesialdesignede hus • Tilpasset tomt og lokale forhold

Onsdag 25. august 2021 Nr. 29 | Uke 34 | Årgang 37 Opplag: 38.000

• Konkurransedyktige priser

post@aalesundhus.no | tlf.70 18 36 99 | aalesundhus.no

Sparket i gang Hessacup

Alt klart til Vikadagen SIDE 16

SIDE 26-27

Reidar Eidskrem

Lokker unge til Ålesund

Side 14

Anne Karin Zeitz

Side 20

Synnøve Sørum

Side 24

The North West

Side 28

Side 12-13 (Foto: Elle Melle)

REGIONENS STØRSTE JAKT- OG FISKEBUTIKK

Ta turen innom for en hyggelig jakteller fiskeprat!

JAFI AS

||

Smibakken 3

||

6018 Ålesund

||

Tlf. 70 23 84 00

||

www.jafi.no


2

|

on s dag

25 . a ug u s t 2 02 1

|

Kort i uka

«Stikk og stem» i Ålesund! Ålesund kommune riggar opp for «stikk og stem» på Sparebanken Møre Arena. Vi startar opp med eit tilbod frå tysdag 24. august til og med fredag 27. august. Her kan dei som har time for vaksinering førehandstemme før dei forlet lokalet.

stemming på førehand, seier leiar for politisk sekretariat Dagrun Lorgen Jensen.

Om tilbodet blir populært vil vi imidlertid forsøke å utvide slik at dei som stemmer i veka etterpå også får stemme. Då håper vi mange nyttar anledninga til å slå to fluger i ein smekk, og stemmer samtidig som dei får vaksine. – Dette håper vi skal bidra til enda høgare valdeltaking og

Korleis stemmer du? D e i s o m ø n s ke r å fø re handsstemme gjer dette etter at dei er ferdig vaksinert og har venta i 20 minutt. Det blir sett opp stemmelokale ved utgangen mot aust (mot Color Line Stadion), heiter det i ei pressemelding frå Ålesund kommune.

Kva treng du for å stemme? I år er valkortet digitalt, det har du fått i din digitale innboks som til dømes Digipost. Vi ser at mange trur dei må ha med valkort, men det er ikkje nødvendig. For å stemme treng du berre godkjent legitimasjon med bilde på. Stem på førehand og bidra til ein betre koronagjennomføring av årets val.

Fredag 20. august mottok Spjelkavik ungdomsskole den gjeve sertifiseringen fra Dysleksi Norge. Katrin Dahlstrøm, leder for sunnmørsavdelinga og nestleder for hovedstyret, overrakte blomster og diplom til en fornøyd rektor Arne Sunde.

Dysleksivennlig skole Spjelkavik ungdomsskule har nylig vært gjennom en søknadsprosess hos Dysleksi Norge for å få et offisielt stempel som dysleksivennlig skole. Skolen ble godkjent 16. juni, og sist fredag fikk de den offisielle sertifiseringa og besøk fra organisasjonen. Skryt til skolen Leder i sunnmørsavdelingen, Katrin Dahlstrøm, fortalte at det var liten tvil om at Spjelkavik ungdomsskole skulle bli sertifisert. Hun trakk særlig frem kompetansen skolen har innen dyskalkuli og matematikkvansker som positivt, noe det er mangel på det i norske skoler. Skolen har blant annet laget en brosjyre med informasjon om hvordan de arbeider med elever med lærevansker.

Denne blir delt ut til elever og foreldre og sikrer god informasjon til hjemmet. For å styrke det spesialpedagogiske tilbudet, har skolen en egen spesialpedagogisk koordinator på hvert trinn, noe Dahlstrøm også trakk frem som ei styrke hos den nysertifiserte skolen. En god skole for alle Spjelkavik ungdomsskole stille seg i rekka av hittil 137 norske skoler med denne sertifiseringen. Kjennetegn på en dysleksivennlig skole er mange. Viktigst av alt, ifølge Dysleksi Norge sine nettsider, er det å inkludere og akseptere de med ulike lærevansker, å ha gode rutiner for kartlegging, og å sette inn tiltak som fungerer for den enkelte elev. Dette er noe som skal gagne alle elever, da det arbeides aktivt for at ingen skal falle utenfor, uansett forutsetninger, ifølge organisasjonen.

Følg oss på Facebook og Instagram for nyheter og tilbud

FERSKE KRABBER, KRABBEKLØR OG RENSA KRABBESKJELL HEILE UKA! REKER 40/60 *STOR KONGEKRABBE DRÅGEN RØYKT ØRRET *STAMPEØRRET *Torske-, sei- og hysefilet (RAMOEN, GEIR, LEINEBRIS) *Naturell, røykt og lettsalta torskeloins *Steinbit *Klippfiskloins *Kveite *Laksefilet *Blåkveite *Uer *Dalen fiskekaker *Blandaball *Selolje *Lakseolje

TILBUD UT AUGUST KVEITEFILET I STYKKER, 3 KG VI RYDDER! DIV. VARER

599,50-85%

AMFI Moa Tlf. 70 14 45 15 Grytastranda kvar tirsdag kl. 12-17 Tlf. 920 34 721

www.nyttiuka.no

Fra venstre Gøril Blengsli Ohrstrand, Tone Stokkereit Mattsson, og Anita Parr Yksnøy. (Foto: privat)

Ny Spesialistklinikk på Moa Tone Stokkereit Mattsson har åpnet ny spesialistklinikk innen øre-nese-hals sykdommer i Daaeskogen Næringsbygg på Moa. Stokkereit Mattsson har 23 års erfaring som lege ved øre-nese-hals avdelingen ved Ålesund sykehus, og har doktorgrad på hjernes hørsel. Dette er en nyopprettet avtalehjemmel, som har driftsavtale med Helse Midt RHF, og skal styrke spesialisthelsetjenesten i regionen.

Pasientene må henvises fra lege og betaler vanlig egenandel. Med seg har hun audiograf Gøril Blengsli Ohrstrand og legesekretær Anita Parr Yksnøy. Klinikken tilbyr utredning og behandling av de fleste lidelser i øre-nese-halsområdet. Klinikken har en egen høresentral for utredning og oppfølging av pasienter med hørselstap.


Middagstips! Se coop.no/extra

DEN STOLTE HANE KYLLINGLÅR

TULIP PULLED CHICKEN/PORK

Grillede. 850 g. Førpris 93,50. Pr pk 74,80 Pr kg 88,00

Alltid - 20 % på et kylling-, kjøtt-, fisk-, og vegetarprodukt.

74

COOP GRILL PERFEKT LAKSEFILET Hel side. Naturell/sitronpepper. 600 g. Førpris 99,00. Pr pk 79,20. Pr kg fra 132,00

99

00

+ pant

PEPSI MAX 6 STK

NORVEGIA 1,3 KG

6 x 1,5 l. Pr pk Pr l 8,31

Original. 1,3 kg. Pr stk Pr kg 76,15

94

3 for

90

24 Ikke-medlem: se hyllepris

LAMBI TOALETTPAPIR 24 STK Hvitt. Pr pk Pr 100 m 19,90

NATURLI’ VEGGIE BALLS 300 g. Førpris 43,50. Pr pk 34,80 Pr kg 116,00

Gjelder uke 34 - 35

1,3 kg!

80

3 varianter. 400-525 g. Førpris fra 74,90. Pr pk fra 59,92 Pr kg fra 119,84

Go´morgen yoghurt 190 g

Prisene gjelder uke 34. Forbehold om trykkfeil og utsolgt.


4

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1

|

Kommentar

Det var det Da er skolene i gang igjen og atter en sommer er over. Men for en sommer! Nesten ingen koronarestriksjoner, og for oss som har vært ekstra heldig med når vi har flyttet på oss: Varmt, fint, og nesten ikke en regndråpe. Men det kommer med en pris. For viste ikke denne høsten seg litt tidligere i naturen enn det vi er vant til? Det må vel skyldes en ekstra tørr sommer når bjørka flere steder begynte å slippe bladene allerede for et par uker siden? Tar man en tur langs Borgernes vei ved foten av Aksla, har man nemlig lenge vasset i gult høstløv. Fortsatt grønt Men når skogen begynner å bli litt pjusk og gul, så kan vi jo trøste oss med at skolene i alle fall var «grønne» da de åpnet. Det vil si: Skoleåret i Ålesund starter uten noen form for koronarestriksjoner. Og med tanke på at vi bare sist helg hadde 37 nye koronasmittede i Ålesund, og at 17 av disse var blant unge studenter, kjenner jeg på en viss uro. En uro for om det er trygt å sende 14- åringen på skolen? Mange er forundret Jeg vet at mange deler denne uroen, og at også ordføreren vår er ute i en egen video og maner til forsiktighet. For nå er det, som de fleste av oss vet, blant barn og unge at smitten spres raskest. Likevel, og til tross for at antallet innlagte nå stiger foruroligende, ser FHI og Espen Rostrup Nakstad ut til å være rolig som skjæra på tunet. En ny tid? Og med svært mange vaksinerte, og lite alvorlig sykdom, er kanskje tiden inne for å tenke nytt. Kanskje er det slik at vi også kan si at «det var det» når det kommer til ulike former for unntakstilstand? Alle restriksjoner og nedstenginger har jo også etter hvert begynt å koste, både menneskelig og i form av penger.

Kanskje er tiden inne for å begynne å behandle dette viruset mer som irriterende enn som farlig? Selv om det selvsagt er langt mer alvorlig, og slett ikke direkte sammenlignbart, litt slik vi forholder oss til ulike former for allergier. Litt rart kanskje, men Når våren kommer er det vanlig at det sendes ut ulike pollenvarsel, og disse rapporteres også i ulike værmeldinger. Kanskje blir det slik i fremtiden at vi også får lokale koronavarsel fra FHI, og at nyhetssendingene avsluttes slik etter været: «På grunn av stor spred-ning av koronavirus på Sunnmøre ber vi alle sunnmøringer holde seg mest mulig i ro den neste uken! Husk å vaske hendene grundig, bruk munnbind dersom det ikke er mulig å overholde 1-meteren, hold deg hjemme om du er syk, og test deg om du tror du kan ha korona.»

Men når skogen begynner å bli litt pjusk og gul, så kan vi jo trøste oss med at skolene i alle fall var «grønne» da de åpnet. I skrivende stund er det bare et par timer til kriseledelsen i Ålesund kommune skal ha pressekonferanse. Så får vi se da, om vi er villige til å betale prisen for ikke å ha strengere restriksjoner. Jeg tror uansett ikke det er siste gang det blir skrevet om korona her. Kåre Stig Nøstdal, redaktør

TIPS OSS: 70 16 19 19

opplag/dekning Nytt i Uka kommer ut hver onsdag i et opplag på ca. 40.000 i Ålesund, Skodje, Haram, Ørskog, Sula, Giske, Hareid, Sykkylven, Tomrefjord, Vestnes, Stordal og Liabygda. årgang 37. | trykk: polaris trykk ålesund as | utgiver: Polaris media

redaktør/Daglig leder: salgsleder:

Kåre Stig Nøstdal Merete Amdam Holand

tlf 416 63 887 tlf 992 71 150

postadr./besøksadr.: Kongens gate 13, 6002 Ålesund tlf 70 16 19 19 | fax 70 16 19 20 | redaksjon@nyttiuka.no | annonser@nyttiuka.no www.nyttiuka.no | ISSN 1891-2893

DISTRIBUTØR: Polaris Distribusjon Nordvestlandet AS Nytt i Uka arbeider under Vær varsom-plakaten sine regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også melde inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for vurdering – www.pfu. no - Adresse: Rådhusgata 17, 0158 Oslo


NORGES MEST SOLGTE PICK UP

Med en nyttelast på opptil 1095 kg og slepekapasitet på opptil 3500 kg er Ford Ranger klar for de råeste arbeidsoppgavene.

Biler på lager for rask levering!

WILDTRAK UTGAVE – MÅNEDSLEIE:

Fra kr 3.390,- med 0,99% rente*

Inkl. i prisen er plusspakke, dieselvarmer, tilhengerfeste,dobbelgulv med støyreduserende vegg og Understellsbehandling Prisen er inkl. leveringsomkostninger. .CO2 204 g/km, forbruk 077 l/mil. Startleie: kr 60 000,-. Månedsleie: Wildtrak 3.390,- Termingebyr 95,- og etabl.gebyr: 4 790,- kommer i tillegg. Avtaletid: 3 år, kjørelengde 45 000 km. Finansiering i Ford Credit. Alle priser er ekskl. mva Forutsetter kredittgodkjenning av Ford Credit. Forbehold om prisendringer og trykkfeil.

Lerstadvegen 534, 6018 Ålesund Tel.70 10 46 00 www.auto8-8.no

Åpningstider: Man-fre Tors Lør

08-17 08-18 10-15

Jonny Lausund Mob. 915 75 730

Martin Helgesen Mob. 984 06 934


6

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1

|

Konfirmanter

Ålesund

Vestnes

Spjelkavik kyrkje Lørdag 28. august Aune Klakken Angelsen Oscar Fjellving Bjerkvik Imre Haugseth Dragset Even Aleksander Fjørtoft Iben Vik Giske Tilde Nedregård Gudmundseth Jørgen Weiberg Gulliksen Aurora Lillebø Hageløkken Simen Iversen Hals Benjamin Vikhagen Hegstad Emil Helgheim-Valaker Magnus Engeset Heltne Borgar Thingnæs Hoff Malin Alvestad Horn Eirik Johnsen Humborstad Victoria Kjærstad Husby Trym Harald Høyberg Ane Jareld Ola Fløystad Juliebø Erling Stenevik Kipperberg Elise Lien Kleppe Malin Embla Kristiansen Henrik Pedersen Kvamme Johanne Aakre Kaaresen Sigurd Langlo-Johansen Nikoline Kvalsvik Larsen Nikolas Joø Lervåg Anna Eikrem Myrvoll Håkon Måsøval-Jensen Leah Hansen Nygård Lucas Alexander Burås Nystad Karoline Kronborg Olsen Adrian Hauge Oppigård Adrian Paulsen Eline Selimovic Sandnes Sander Senior-Hårvik Simon Hjelle Solberg Thea Willmann Stafset Olav Alexander Hovlid Sætren Nickolai Martinus Urke Thea Benedicte Johnsen Vadseth Alexandra Vågnes

Isabel Walderhaug Amalie Sofie Heggen Willmann Eskil Aase Øen Sondre Våge Øy Axel Aarønes Pål-Bendik Sandsberg Aas Spjelkavik kyrkje søndag 29. august Aron Bjørke-Worren Victoria Kjøde Brune Alexandre Dantas Johannes Olsen Espeseth Benjamin Flem Karl Gangstad Paula Sofie Molvær Haga Theodor Ekornes Hopland Linnea Iserni-Jønsson Benjamin Karlson Hanna Haltbakk Lahti Sofie Bjørkevoll Malin Faye Isabella Høyem Mascall Olivia Rørvik Matvik Magnus Narancic-Grytten Lone Tusvik Pedersen Elin Hustøft Pettersen Emil Sebastian Henden Rovik Vilde Støylen Rødset William Tuvik Rødset Andrea Sandvik-Aarseth Lars Alexander Severinsen Nora Gaarn Skogen Lea-Kristiane Digernes Smedholen Hedda Bøe Storlykken Jenny Storlykken Sunde Martine Musikka Svartdahl Live Barstad Søreide Johannes Haram Voldsund Hedda Warberg Magnus Tafjord Wold Ole Aleksander Muri Øvrebust

Tresfjord kyrkje 28. august kl 11.00 Lukas Bruaset Gabríel Jökull Brynjarsson Aldine Jakobsen Sylte Vestnes kyrkje Tomrefjord konfirmantar 4. september kl 10.30 Casper Rolf Hellström Andreassen Anthonie Eiken Faksen Cecilie Dolpen Falch Hedda Lyneè Finnvik Malin Gjengstø Frostad Jacqueline Angelica Madsen Furland Julie Grønningsæter Even Sørøy Johannessen Julie Kristin Tennøy Kjelsvik Vestnes kyrkje Tomrefjord konfirmantar 4. september kl 12.30 Kristoffer Nerås Liabø Anna Maria Lufall Celina Emilie Sandnes Sophie Kleiva Skogvoll Henrik Leao Crispim Tomren Vilde Hestenes Tomren David Vestre Sara Vik Hedda Folden (vart. konfirmert 11. juli) Vike kyrkje 4. september kl. 11.00 Håvard Eiknes Abrahamsen Solveig Grace Maier Eidhamar Hanna Vik Eiknes William August Wessel Gallagher Gjermundnes Johannes Olav Lyakhovyn Krogseth Bendikt Leikarnes Sverre Olgar Lindset Marte Ødegård Løvik Mathias Nerheim Smisetfoss

Skodje Skodje Kyrkje 4. september kl.11.00 Thomas Gulbrandsen Jonas Gjørven Ansok Eirik Nikolai Tysnes Brusdal Emilie Hatlehol Egeland Julie Victoria Flores Snipsøyr Dagny Giske Marius Gulbrandsen Sebastian Korsedal Hansen Harald Ponsiano Hatlø Elias Haugan Casper Breivik Holte Emma Solevågseide Nylén Skodje Kyrkje 4. september kl.13.00 Othelia Blomvik Holten Hanna Jørgenvåg Erica Ytreberg Larsen Suzanne Marie Lie Marco André Liset Jagoda Nessel Ida Nystøyl Sebastian Olsen Reiakvam Andrea Osdal Rønning Angelica Berg Støylen Sam Undertun Leander Eriksen Varholm Skodje Kyrkje 5. september kl.11.00 Angelica Tafjord Bonsaksen Jakob Andre Flusund Amund Groven Frida Wiggen Hauland Tord Tellefsen Iversen Iselin Urke Korsedal Lene-Sofie Leite Emil Gundersen Helene Amdam Tetlie Skodje Kyrkje 5. september kl.13.00 Ted Berg Zander Teodor August Stavset Sebastian Søvik Vilde Elise Buer Thuseth Kristina Varholm Theodor Erlandsen Yksnøy Live Nøstdahl Ytreberg Ann Cecilie Rugtveit Holm

Sykkylven kyrkje laurdag 4. september Natalie Utgård Andreassen Frida Velle Aurdal Mathias Belden Sigurd Fallingen Berge Julian Grøvlen Bjørkavåg Ingrid Hole Bjørneseth Johannes Lied Brenne Anders Brunstad Leirmo Bjarne Antero Fauske Nikolai Flatabø Fet Lone Vartdal Forberg Isabel Dabon Fredriksen Anna Vestvik Gjerde Olliver Gjerde Linnea Naustenget Hagebakk Fredrik Oldeide Haugseth Isac Tandstad Hjorthol Signe Hagen Kjøsnes Amalie Klokk Catarina EmblemLade Henrikke Linnea Lorentzen Christian Myklebust Shimeles Ida Oskarson Lars-Helge Oskarson Noah Oterhals Thea Sofie Martinsen Roset Kristina Runde Seljen Ingrid Oline Sjøli Per Ivar Moltu Ulfstein Skeide Eve Solberg Isak Leander Støylen Nora Marie Sæter Ella Ervik Tafjord Lars Inge Tandstad Andreas Emil Tovan Katinka Aure Tronstad Selma Hovet Velle Mari Velle Ødegård Torine Furstrand Vemøy Sevrin Grebstad Vongraven Marit Tandstad Værnes Dina Tynes Aas Ikornnes kyrkje søndag 5. september Maylen Augusta Blakstad Patrick Tandstad Brunstad Julie Skinnes Hjellegjerde Anne Marie Bagol Sjøholt

Er du vår nye kunde?

SENIORFESTIVAL

Nomia AS har 14 ansatte og tilbyr bred fagkompetanse, solid bransjekunnskap og framoverlente regnskapssystemer.

Mandag 30. august – torsdag 2. september

Er du vår nye medarbeider? Vi er et selskap i vekst, og ser stadig etter flere dyktige medarbeidere.

På Odeon kino Ålesund, Amfi Moa

Mer informasjon og program, se side 39.

Sykkylven

Økonomi, regnskap og rådgiving

Søvik | Moa | Harøy | Haramsøy

+47 702 12 607

post@nomia.no


selges i par, klassiske

DIMA SOLITAIRE Enstens smykke laget i 585 hvitt gull. og fine øredobber til alle anledninger 14 karat, diamant totalt 0,07ct W/si, Klassisk og elegant smykke til alle anledninger.

5998,-

2498,-

,-

DIMA SOLITAIRE DIMA SOLITAIRE Enstens Bjørklundsmykke laget i 585 hvitt gull. Enstens øredobber 14 karat, diamant totalt 0,07ct W/si, diamantene laget i 585 hvittKlassisk gull. og elegant smykke til alle anledninger. finnes i alle 14 karat, diamanter størrelser og totalt 0,14ct W/si, prisklasser selges i par, klassiske og fine øredobber til alle anledninger

DIMA SOLITAIRE Enstens øredobber DIMA SOLITAIRE laget i 585 hvitt gull. Enstens øredobber 14 karat, laget idiamanter 585 hvitt gull. totalt 14 0,14ct karat, W/si, diamanter selges i par, klassiske totalt 0,14ct W/si, selges i par, klassiske og fine øredobber til fine øredobber til alleog anledninger alle anledninger

895,-

8,-

Diamanter varer evig

,-

1 DIAMANT FRA:

2498,-

4498,-

5998,5998,-

Bjørklunddiamantene Bjørklundfinnes i alle diamantene størrelser finnes iog alle prisklasser størrelser og prisklasser

DIMA SOLITAIRE Enstens øredobber laget i 585 hvitt gull. 14 karat, diamanter totalt 0,14ct W/si, selges i par, klassiske og fine øredobber til alle anledninger

Diamanter Diamanter varer varer evig evig

Bjørklunddiamantene finnes i alle størrelser og prisklasser

Diamanter 5998,- 2498,2498,varer

4498,-

1 DIAMANT FRA: DIMA SOLITAIRE Enstens smykke laget i 585 hvitt gull. 14 karat, diamant totalt 0,07ct W/si, Klassisk og elegant smykke til alle anledninger.

Bjørklunddiamantene finnes i alle størrelser og prisklasser

DIMA SOLITAIRE smykke laget i 585 hvitt gull. evig Enstens DIMAdiamant SOLITAIRE EnstensW/si, smykke laget i 585 hvitt gull. 14 karat, totalt 0,07ct 14 karat, diamant totalt 0,07ct Klassisk og elegant smykke til alle W/si, anledninger. Klassisk og elegant smykke til alle anledninger. ØREDOBBER

2498,-

Diamanter tot. 0,14 ct, w/si

4999,-

RING 233x336

895,895,-

,-

895,895,3998,-

DIMA SOLITAIRE Enstens smykke laget i 585 hvitt gull. 14 karat, diamant totalt 0,07ct W/si, Klassisk og elegant til alle anledninger. Ettersmykke kampanje 5998,-

5998,-

DIMA SOLITAIRE Enstens øredobber laget i 585 hvitt gull. 14 karat, diamanter totalt 0,14ct W/si, selges i par, klassiske og fine øredobber til alle anledninger

Diamanter varer evig

Diamant 0,07 ct, w/si

Etter kampanje 4998,-

895,-

895,-

Diamanter varer evig

HALSSMYKKE Diamant 0,07 ct, w/si

1998,-

2498,-

DIMA SOLITAIRE Enste 14 karat, diamant totalt 0, Klassisk og elegant smykke

Etter kampanje 2498,-

1395,1395,-

HERREKLOKKE Mineralglass, titanium, dato, Ø 42 mm, 10 ATM

KE

SSB387P1

4798,-

-

KE

-

Diamanter varer evig

1395,1395,-

1395,-

Slipsnål sølv

1395,-

895,895,1 DIAMANT FRA: 1 DIAMANT FRA:4498,4498,4498,Slipsnål sølv

Alliansering i 14 karat/585 hvitt eller gult gull med 1, 3 eller 5 diamanter. 0,05ct./0,15ct./ 0,25ct. w/si, 3 diamanter 6498,-, 5 diamanter 8998,-

4498,-

1 DIAMANT FRA: XAR13505W, XAR23505W, XAR13105W, XAR23105W,

1 DIAMANT FRA:

Mansjettknapper sølv

XAR23305, XAR13305W

Alliansering i 14 karat/585 hvitt eller gult gull med 1, 3 eller 5 diamanter. 0,05ct./0,15ct./ 0,25ct. w/si, 3 diamanter 6498,-, 5 diamanter 8998,-

1395,-

XAR13505W, XAR23505W, XAR13105W, XAR23105W, XAR23305, XAR13305W

Mansjettknapper sølv

1395,-

1 DIAMAN

DAMEKLOKKE DAMEKLOKKE DAMEKLOKKE DAMEKLOKKE

HERREKLOKKE HERREKLOKKE

18DAMEKLOKKE diamanter r/skiven Safi rglass, rustfrittrustfrittHERREKLOKKE Mineralglass, 18 diamanterDAMEKLOKKE r/skiven Safirglass, stålHERREKLOKKE Mineralglass, DAMEKLOKKE DAMEKLOKKE Safirglass, rustfritt ståldato,dato, quartz titanium, dato, Safirglass, rustfritt stål stål quartz ur- urverk titanium, 18 diamanter r/skiven Safirglass, rustfritt stål Mineralglass, 18 diamanter r/skiven rustfritt stål dato, quartz Safirglass, urverk justerbar lenke, Mineralglass, dato, Ø 42 mm, dato, quartz urverk verk justerbar lenke, Ø 42 mm, 10 ATM Safirglass, rustfritt dato, quartz titanium, Safirglass, rustfritt stål stål dato,33 quartz urverk justerbar lenke, Ø ATM 33urverk mm, 10 ATM titanium, 10 ATM justerbar lenke, mm, 10 dato, quartz urverk justerbar lenke, dato, Ø 42 mm, Ø 33 mm, 10 ATM quartz urverk justerbar lenke, dato, Ø 42 mm, SSB387P1 Ø dato, 33 mm, 10 ATM justerbar lenke, Ø 33 mm,SKK883P1 10 ATM 10 ATM justerbar lenke, 10 ATM SKK885P1 Ø 33 mm, 10 ATM SSB387P1 33 mm, 10 ATM SKK883P1 SKK885P1 Ø 33 Ø mm, 10 ATM

5998,4998,- 4998,-5998,SKK885P1 SKK885P1

SKK883P1 SKK883P1

4798,4798,-

SSB387P1 SSB387P1

4998,- 5998,5998,- 4798,4798,4998,-

HERREKLOKKE HERREKLOKKE Solid Stålrem, mineralglass, Ø 34mm, quartz urverk, dato, vanntett inntil 50 m GT 136004

XAR13505W, XAR23505W, XAR13105W, XAR23105W,

GT 136004

2398,-

Alliansering i 14 karat/585 hvitt eller gult gull med 1, 3 eller 5 diamanter. 0,05ct./0,15ct./ 0,25ct. w/si, 3 diamanter 6498,-, 5 diamanter 8998,-

2398,-

Alliansering 14 karat/585 hvitt eller gult gull Alliansering i 14i karat/585 hvitt eller gult gull XAR13505W, XAR23505W, XAR13105W, XAR23105W, med 3 eller 5 diamanter. 0,05ct./0,15ct./ 0,25ct. med 1, 31,eller 5 diamanter. 0,05ct./0,15ct./ 0,25ct. XAR23305, XAR13305W w/si, 3 diamanter 6498,-, 5 diamanter 8998,w/si, 3 diamanter 6498,-, 5 diamanter 8998,-

DAMEKLOKKE Alliansering i 14 karat/585 hvitt eller gult gull med 1, 3 eller 5 diamanter. 0,05ct./0,15ct./ 0,25ct. w/si, 3 diamanter 6498,-, 5 diamanter 8998,-

Ø43,5 mm , quartz urverk, mineralglass, dato, vanntett inntil 50 m

XAR13505W, XAR23505W, XAR13105W, XAR23105W, XAR13505W, XAR23505W, XAR13105W, XAR23105W, XAR23305, XAR13305W XAR23305, XAR13305W

DAMEKLOKKE

AMFI MOA |HERREKLOKKE 10-20 (18) amfimoa.no Mineralglass,

18 diamanter r/skiven Safirglass, rustfritt stål dato, quartz urverk justerbar lenke, Ø 33 mm, 10 ATM

Safirglass, rustfritt stål dato, quartz urverk justerbar lenke, Ø 33 mm, 10 ATM

titanium, dato, Ø 42 mm, 10 ATM

SKK885P1

SKK883P1

SSB387P1


8

|

on s dag

25 . a ug u s t 2 02 1

|

Personalia DØD

Dette er spalten for nytt om personer, lag, foreninger og bedrifter. Tips gjerne om nytt fra styre/verv, lokalt forenings- og næringsliv, nyansatte, og send bilder av nyfødte og brudepar. Send til: personalia@nyttiuka.no

født

Bjørn «Bjørkis» Aurstad, Honningsvåg, født 18.12.1973, døde 4.8.2021. Gudrun Marianne Pedersen f. Vestnes, Vestnes, født 17.12.1939, døde 10.8.2021. Svein Gunnar “Pus” Runne, Ålesund, født 19.9.1956, døde 11.8.2021. Ove Røv, Volda, født 17.5.1950, døde 13.8.2021. Liv Reidun Ness Humlen, Hatlane omsorgssenter/ Ålesund, født 20.2.1952, døde 13.8.2021. Jarl Endre Vegsund, Ålesund, født 19.3.1952, døde 13.8.2021. Geir Ove Stige, Haukeland sykehus/Brattvåg, født 6.7.1972, døde 14.8.2021. Petter Normann Lyshol, St. Olav hospital/Sykkylven, født 15.12.1949, døde 14.8.2021. Hans Nikolai Kopperstad, Herøy omsorgssenter/Kopperstad, født 29.6.1926, døde 14.8.2021. Palma Klara Urke f. Bakken, Skodje omsorgssenter, født 22.11.1929, døde 15.8.2021. Odd-Kåre Fet, Fet, født 29.9.1942, døde 15.8.2021. Ole André Fet, Fet, født 16.5.1969, døde 15.8.2021. Ottar Slettevold, Drammen, født 13.10.1933, døde 15.8.2021. Kenneth Notanes, Ulsteinvik, født 29.5.1975, døde 15.8.2021. Aslaug Oddbjørg Bjørnsund Hollingsæter, Åse helsehus/ Ålesund, født 5.9.1930, døde 16.8.2021. Palma Edit Hagen f. Rogne, Ålesund sjukehus/Brattvåg, født 20.8.1933, døde 16.8.2021. Ingrid Halsvik f. Stråpa, Haram omsorgssenter/Søvik, født 13.3.1926, døde 16.8.2021. Jon Reidar Dale, Ålesund, født 25.6.1926, døde 17.8.2021. Kjell Hoff, Sulatunet/Langevåg, født 7.9.1944, døde 17.8.2021. Einar Istad, Ålesund, født 1.6.1922, døde 17.8.2021. Ingrid Solveig Kvalsund, Myrvåg omsorgssenter/ Kvalsund, født 5.6.1942, døde 18.8.2021. Ingrid Karin Tunheim, Ørsta, født 13.1.1966, døde 18.8.2021. Solveig Margrete Bjørnøy, Haram omsorgssenter/Gamlem, født 16.11.1925, døde 18.8.2021. Kristian Arnet Aas, Ålesund, født 6.12.1937, døde 19.8.2021. Kirsten Nedrelid Liaset, Hareid sjukeheim, født 30.9.1927, døde 19.8.2021. Jan Petter Brastad, Vestnes, født 9.10.1946, døde 20.8.2021. Roger Arne Liid, Ålesund sjukehus, født 19.1.1951, døde 20.8.2021.

Alfa

Begravelsesbyrå AS - Vi er her når du trenger oss

Døgnvakt: 70 16 92 20

Emil Iversen Høihjelle Lillebror kom til verden 9. august i rekordfart og var 3705 gram og 50 cm. Vi er superstolt! Hilsen storesøstrene Maja og Leah, mamma og pappa.

Nytt om navn

Nytt om navn

Kjøkkensjef hos T2 Martin Lien er ansatt som kjøkkensjef hos T2. Siden han tok fagbrev i 2002, har Martin fra Mo i Rana jobbet med alt fra fine dining til kafé og kantine. Har du spist på Svendgårds i Bodø, Bølgen og Moi Briskeby, Solsiden i Oslo eller Invit i Ålesund, er det godt mulig at det er Martin som har laget maten. Nå jobber han med å perfeksjonere tacomenyen til T2. Gled deg til å smake. Skriver Momentium i en pressemelding.

Christoffer Tryggestad Ryste. (Foto: Sparebank1 SMN)

Sofie Andersen Remøy. (Foto: Sparebank1 SMN)

Sparebank1 SMN styrker staben Christoffer Tryggestad Ryste er ansatt som nye finansrådgiver i Sparebank1 SMN. Han har bachelor i internasjonal markedsføring og spennende erfaring fra Sperre Industri. Som tidligere aktiv alpinist er han en dedikert lagspiller og er nå klar til å gi gode kundeopplevelser på Sunnmøre skriver Sparebank1 SMN i en pressemelding.

Sofie Andersen Remøy er vår nyansatte kundevert/ trainee. Hun har en spennende utdanning fra shipping management & økonomi og er sprudlende og målbevisst. Vi er veldig stolte av å få henne med på laget skriver Sparebank1 SMN i en pressemelding.

Prosjektleder, Momentium Event Pernille Thorsen er ansatt som prosjektleder hos Momentium Event. Hun er utdannet eventmanager fra Leeds Becket University, og har jobbet med konferanser, festivaler og arrangementer i England. Hun har også jobbet som frivillig på Sommerfesten, Jugendfest og Midtsommerjazz. Pernille er alltid i godt humør og veldig dyktig, skriver Momentium i en pressemelding.

TIPS OSS! Tlf. 70 16 19 19 redaksjon@nyttiuka.no

Erik Skarbøvik, Investment Manager i Converto, Christer Valderhaug, Head of Investments i Converto/ daglig leder Novela, Kåre Olsen, tidligere daglig leder og eier i Anda-Olsen, Marius Anda Olsen, VP Sales and Marketing, Anda-Olsen, Jon Kjærstad, daglig leder i Anda-Olsen, Thomas Anda, VP i Anda-Olsen, Ivar Nesset, Senior Advisor i Converto

Novela satser på batteriteknologi Anda-Olsen AS utvikler og leverer fremtidens strømforsyningsteknologi designet for krevende forhold og kritiske installasjoner. Nå rigges det for videre vekst med vestlandsfondet Novela Kapital I (Novela) som investor. Ambisjoner om vekst Nå går vestlandsfondet inn som investor i selskapet. Fondet

som er forvaltet av Converto kjøper 43% av Anda-Olsen. Kjøpet gjøres sammen med daglig leder Jon Kjærstad, som har ledet selskapet de siste fire årene. Transaksjonen gjøres gjennom en kombinasjon av aksjekjøp og kapitalutvidelse. Emisjonsbeløpet skal brukes til å realisere vekstplanene til selskapet. – 2020 ble et rekordår med

tanke på lønnsomhet og i 2021 rigger vi oss for videre vekst. Med Novela på laget satser vi på å sette opp farten og øke omsetningen på både systemleveranser og distribusjon, sier daglig leder Jon Kjærstad. Kjærstad har vært i selskapet siden 2018 og har sterk tro på videre vekst.

Når det er sol - eller du vil grille ute når det regner: Markiser skreddersydd fra Norsol Bestill gratis befaring på norsol.no eller ring telefon 413 65 800.


|

Dobbelt seier ved hjemmeLandsskytterstevne På grunn av koronaen ble årets store hovedbegivenhet for skytterne, Landsskytterstevnet på Elverum, avlyst. For å kompensere dette har Det frivillige skyttervesen, som er skytternes organisasjon, arrangert et hjemme-Landsskytterstevne hvor lagene har arrangert hvert sitt stevne og så har resultatene blitt samlet sammen. Sunnmørsskytterne har tradisjon for meget gode plasseringer på Landsskytterstevnet, og i år var det i den yngste klassen de beste plasseringene kom. Engesetdal/Skodjes Teodor Klokset Lilleng tok dobbeltseier gjennom å skyte feilfritt både i bane- og feltdisiplinen med henholdsvis 350p og 30 treff. Dermed gjentok han bedriften fra året før, hvor han også vant baneskytingen. Også Langevågsjunioren Nora Sæterøy Høybakk har hatt en meget god sesong, noe som ble kronet med delt seier i juniorklassen - også hun med 350p. Siste pallplassering til de lokale skytterne gikk til Ørjan Frøysadal Hauge fra Sunnylven som ble nummer tre i eldre rekrutt-klassen.

onsdag

25. august

2021 |

Minnerike Minnerike Minnerike konfirmasjonskonfirmasjonskonfirmasjonsgaver gaver gaver Hjerteri hvittgull i hvittgull Hjerter med diamant med diamant Fra kun Fra kun

1790,(ord. 2590,-)

Teodor Klokset Lilleng med den elektroniske fremvisningen av vinnerskytingen. (Foto: privat)

Våre populære Våre populære allianseringer allianseringer Hvittgull med diamant Hvittgull med diamant Fra kun Fra kun

3290,(ord. 4790,-)

110x320 110x320 110x320

25% rabatt 13-sølja! rabatt på25% på 13-sølja!

Til finalen i Norges hyggeligste elektriker Ole Petter Nedrevold fra Eidsvika i Ålesund har kommet til finalen i kåringen av Norges hyggeligste elektriker. Det er 3 elektrikere i finalen hvor Ole Petter Nedrevold er den eneste fra Møre og Romsdal. Ole Petter er ansatt i Bra Elektro AS og er usedvanlig hyggelig og serviceinnstilt. I tillegg er han faglig dyktig og pålitelig. Dette har ført til at svært mange fornøyde kunder har nominert og stemt på han

som Norges hyggeligste håndverker skriver Bra Elektro i en pressemelding. Norges Hyggeligste Håndverker er en kåring som hyller håndverkerne. Norges Hyggeligste Håndverker ble startet av mobilselskapet Talkmore (tidligere Dipper) og Mittanbud i 2017. Kåringen er et bransjesamarbeid mellom ulike aktører i håndverkerbransjen. Vinneren kåres 18. september.

Ved kjøp av helt sett

Hårbøyle, svart el. blå

kun 465,Hårbøyle, svart el. blå

kun 465,-

Paraply

Daglig leder i Framtidslaben til nye utfordringer Daglig leder i Framtidslaben, Marielle Furnes Mannseth, skal over i ny jobb i det nystarta selskapet Norwegian Hydrogen. Framtidslaben gratulerer! – Det er en utrolig spennende mulighet som gjør at jeg har tatt det vanskelige valget å slutte i Framtidslaben, sier Furnes Mannseth som blir en del av ledergruppa i det nystarta selskapet. – Det har vært en lærerik, spennende og utviklende tid som også har gitt nye muligheter. Det var ikke et ønske om å slutte som gjorde at jeg tok valget, men en sjelden mulighet om å få være med på å bygge opp fremtidas løsninger som blir viktig for regionen vår, og som vi må ha for å redde kloden. Hun skal nå jobbe konkret med det grønne skiftet i næringslivet, noe hun mener er en naturlig fortsettelse og en viktig del av det arbeidet som skjer i Framtidslaben.

kun 695,Paraply

kun 695,-

Alltid gunstige priser på bunadsølv. Ekstra rabatt ved kjøp av helt sett. Rensing av bunadsølv. Alltid gunstige priser på bunadsølv. Eget gullsmedverksted. Ekstra rabatt ved kjøp av helt sett. Produsent: VOSSASYLV Rensing av bunadsølv. Eget gullsmedverksted. Produsent: VOSSASYLV

AMFI Moa nord, Tlf. 70 14 37 10 - Ålesund Storsenter,Tlf. 70 12 54 31

www.gullringen.no AMFI Moa nord, Tlf. 70 14 37 10 - Ålesund S torsenter,Tlf. 70 12 54 31

AMFI MOA AMFI MOA AMFI

9


10

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1

|

Personalia

Dette er spalten for nytt om personer, lag, foreninger og bedrifter. Tips gjerne om nytt fra styre/verv, lokalt forenings- og næringsliv, nyansatte, og send bilder av nyfødte og brudepar. Send til: personalia@nyttiuka.no

Ny prosjektleder for den maritime klynga Daniel Garden er ansatt som prosjektleder for GCE Blue Maritime Cluster. Han starter for fullt i ÅKP fra 1. september. Han går fra jobben som daglig leder i Ulstein Næringsforum. – GCE Blue Maritime Cluster har en spesiell posisjon i de maritime bedriftene og er en viktig nøkkel i samarbeidet mellom privat næringsliv, virkemiddelapparatet og styresmaktene. Å få delta i denne dynamiske sfæren er veldig spennende. Jeg ser med stor entusiasme fram til å starte i min nye jobb, sier Daniel Garden. Fra tidligere har Garden lang erfaring fra maritim sektor. Blant anna har han vært key account manager i Dalhoff Larsen & Horneman A/S i Danmark, der han jobbet med å importere råvarer til skipsmøbelproduksjon. Seinere blei han sjef i Optimera Marine,

som er en del av det franske storkonsernet Saint-Gobain. Der ble han etter hvert direktør for konsernet sin maritime divisjon, og var mellom anna med å starte opp Norwegian Cruise & Ferry Group, et bransjenettverk som nå er fasilitert av nettopp den maritime klynga og ÅKP.

Extra Digernes i norgestoppen på vekst Butikksjef Øyvind Akerø i Extra Digernes jubler etter at butikken har levert en salgsvekst på hele 18 prosent i juli. – Dette overgår alle våre forventinger, sier Øyvind Akerø, butikksjef hos Extra Digernes. Nordmenn på Norgesferie ga nok en travel sommer for den norske dagligvarebransjen. Det merket også Extra Digernes som var en av butikkene med størst vekst i Norge i juli. Extra Digernes hadde en juliomsetning på 5,7 millioner kroner, noe som er en vekst på hele 18 prosent sammenlignet med juli i fjor. – Fjorårets sommer var ekstraordinær, men denne sommeren ble minst like bra. Vi fortsetter salgsveksten og har ansatte i verdensklassen som virkelig står på! Dette gir oss selvtillit inn mot en viktig høst, avslutter Akerø i en pressemelding fra Coop Nordvest. Butikksjef hos Extra Digerneset, Øyvind Akerø. (Foto: privat)

Ny kvinnepolitisk leder i Høyre Renate Soleim fra Rauma overtar som leder av kvinneforum i Møre og Romsdal Høyre i perioden Britt Janne Tennøy har permisjon. Renate Soleim er gründer og kommunepolitiker i Rauma. – Jeg tvilte ikke et sekund da jeg fikk spørsmålet om å ta på meg oppgaven. Jeg brenner for et mangfoldig samfunn der jeg kan kjempe for økonomisk likestilling, kvinnehelse og bekjempe vold og sosial kontroll av kvinner, sier Renate Solheim. Allerede før hun fikk spørsmål om å ta på seg oppgaven, har hun fått store gjennomslag for politikk i partiet. – På Høyres landsmøte tok hun til orde og fortalte en sterk

historie om hvorfor det er viktig med mer fokus på kvinnehelse, og fikk selveste statsministerens oppmerksomhet i avslutningstalen. Jeg er utrolig stolt av å få med Renate på laget, sier den nyvalgte fylkeslederen Monica Molvær. Monica Molvær tok nettopp over som fylkesleder da Dag Olav Tennfjord fikk jobb som kommunedirektør i Giske kommune. 35-åringen fra Ålesund er den yngste lederen i fylkespartiet noen gang. – Møre og Romsdal Høyre har alltid hatt menn i de ledende posisjonene i fylkespartiet, det er veldig gøy at vi kan få være med å skrive historie på denne måten, avslutter Soleim og Molvær.

Verdensledende selskaper går sammen og etablerer en global akvakultur teknologihub MMC First Process og Sølvtrans har vært initiativtakere for å etablere en hub for teknologimiljøet innen akvakultur. Sammen med 10 andre sentrale aktører innen havbruksteknologi går nå bransjen sammen for å etablere en samarbeidsarena. Målet er å etablere en internasjonal kompetanse-hub for akvakultur som driver markedsrettet innovasjon og gjør regionen globalt attraktiv. Tilrettelegging for samar-

beid og økt verdiskaping vil stå sentralt. Etableringen har fått navnet Global Aquaculture Technology Hub (GATH). Satser på Havbruksteknologi Regionen vår har et betydelig og raskt voksende miljø innen havbruksteknologi med solid kompetanse. Sentrale aktører har tatt til orde for at vi bør legge til rette for en mer spisset

satsing på havbruksteknologi og at vi trenger en god arena og plattform for dette arbeidet. Skriver Næringsforeningen for Ålesundregionen i en pressemelding på vegne av Sølvtrans, MMC First Process, PatoGen, Cflow, Optimar, Hofseth Aqua, Artec Aqua, Rostein, Salmon Evolution, Møreforskning, Norconsult, Normex, Atlantic Sapphire.


12

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1

|

F.v. Mathea Myrene Stokke, Karina Torbett, Solveig Maria Drøpping (byråleder), Victoria Isern og Yvonne Aarset (kreativ leder). (Foto: Kenneth Kamp)

Ålesund har blitt mer attraktiv for Hos Elle Melle merkes det at Ålesund har blitt en mer attraktiv by å bo og jobbe i. Det siste året har de rekruttert en rekke nye medarbeidere fra større byer. – Vi har ansatt flere unge, sultne folk det siste året, og det er vi veldig fornøyde med. En del av dem er ålesundere som kanskje hadde kommet hjem igjen om noen år uansett, men som på grunn av koronaen har kommet allerede nå. Jeg tror denne tida har fått flere til å innse hvor deilig det er å kunne gå en fjelltur nesten rett utenfor døra, sier Yvonne Aarset, som er kreativ leder hos Elle Melle. Sommervikarprogram Yvonne trekker også fram Elle Melles sommervikarprogram, «High July» som en vellykka faktor for å tiltrekke seg unge talenter: – Gjennom «High July» har vi hver juli hatt inne to nye, nyutdannede grafiske

designere som har drevet sitt eget byrå under Elle Melle. På den måten har de blitt godt kjent med oss og fått erfaring, forteller Yvonne. «High July» ble gjennomført tre år på rad fram til 2018, men ble lagt på is da Yvonne ble sykmeldt et års tid. Planen var å gjenoppta programmet i fjor, men da kom koronaen i veien. Så snart verden har blitt noenlunde normal igjen, skal imidlertid «High July» tilbake. Spennende kulturliv Yvonne er helt tydelig på at den utviklinga som har vært innen kultur- og utelivet i Ålesund de siste årene, har vært vesentlig for å gjøre byen mer attraktiv for unge mennesker. Samtidig er hun opptatt av at hele regionen må fortsette å utvikle seg og gjøre enda mer for å tiltrekke seg unge, dyktige mennesker. – Man kan aldri gjøre for mye når det gjelder å gjøre byen og regionen attraktiv, poengterer hun. – Og det blir aldri nok små møteplasser! De er med å gjøre enhver by unik.

Yvonne, Karina, Hanne og Victoria.(Foto: Elisabeth Alnes)

Man kan aldri gjøre for mye når det gjelder å gjøre byen og regionen attraktiv.

Yvonne Aarset

Derfor valgte de Ålesund Maria Stensøe (29), Mathea Myrene Stokke (24) og Victoria Isern (30) er tre av de unge kvinnene som har latt seg lokke til Ålesund og Elle Melle det siste året. Maria, Mathea og Victoria har alle valgt å forlate en større by og flytte til Ålesund. De tre har ulik tilknytting til byen fra før, men bakgrunnen for at de nå har valgt å slå seg ned her, er nokså lik. – Jeg kommer fra Ålesund og har samboer herfra, men de siste åra har vi bodd i Oslo. Vi er glade motbakker, fjell og natur og har derfor alltid hatt planer om å flytte hjem igjen. Problemet har vært at jeg alltid har ansett det som vanskelig å få jobb her, forteller Maria, som er grafisk designer. Hun var fra før godt kjent med Elle Melle gjennom sommervikarprosjektet «High July», som hun var en del av i 2018. – Da det åpna seg en mulighet for jobb her, var jeg aldri i tvil om at jeg skulle søke, sier Maria.

Den yngste Mathea er også grafisk designer, og den yngste i staben til Elle Melle. Hun er oppvokst i Ørsta og har studert i Sogn, Bergen og England. – Planen var at samboeren og jeg skulle bo og jobbe i Bergen noen år, men det var vanskelig å få fast jobb, så jeg drev og jobba frilans. Elle Melle kjente jeg godt til fra utdanninga, og da muligheten for å få jobb her, dukka opp, bestemte jeg meg raskt for å søke, forteller hun. Sivilingeniør Victoria har en noen annen bakgrunn enn de andre i byrået. Hun er utdanna sivilingeniør og jobber som tjenestedesigner; det vil si at hun utvikler tjenester som er mest mulig bruker- og miljøvennlige, utfra et brukerperspektiv. Også når det gjelder geografisk bakgrunn skiller hun seg ut fra de andre, da hun ikke har tilknytning til Ålesund, men er oppvokst i Trondheim. Etter utdanninga har hun bodd og jobba i Genève og Bergen, men da Elle Melle lyste ut ei stilling som tjenestedesigner, fjernjobba hun i Bergen og bodde i hjembyen.


|

onsdag

25. august

2021

|

13

OVERØYE - STORDAL 3 store, byggeklare, solrike

HYTTETOMTER med flott utsikt.

Mer informasjon finner DU på Tomtene er meget solrike, store og har kort avstand til alpinanlegg, ski løyper og turveier.

Finn-kode: 206754911

(Foran f.v.:) Maria Stensøe, Victoria Isern og Mathea Myrene Stokke har alle flytta fra storbyer for å bo i Ålesund og jobbe hos ElleMelle det siste året. De gir ros til byens rike kultur- og naturtilbud, men ris til det dyre og dårlige kollektivtilbudet. (Foto: Kenneth Kamp)

unge mennesker – Både jeg og samboeren min er enige om at det er for lite fjell i Trondheim! Jeg er dessuten veldig sosial av meg og var lei av å fjernjobbe, så da jeg så at Elle Melle hadde lyst ut stilling som tjenestedesigner, ble jeg veldig glad! Det er veldig spennende å få være med å bygge opp noe helt nytt, sier Victoria. Kultur og natur – Hva er det som er bra med å bo og jobbe i Ålesund? – For meg føles det naturlig å komme hjem, og det er godt at pulsen er litt lavere enn i Oslo , sier ålesunderen Maria. Mathea trekker fram den den store veksten i kulturlivet de siste ti-tolv åra, sammen med den flotte naturen. Victoria synes regionen har mye å by på, og at Ålesund er attraktiv for mange: – Det er mange av mine venner som kan tenke seg å flytte hit. Problemet er at det er vanskelig for dem å få relevant jobb, fordi ledige stillinger ofte ikke blir lyst ut, sier hun. For dårlig kollektivtransport Men alt er ikke bare rosenrødt heller. På spørsmål om hva som kunne vært bedre i Ålesund og gjort byen enda mer attraktiv, nevner de at det kan være vanskelig å komme inn i et miljø dersom man ikke har venner her fra før. Akkurat dét er kanskje ikke så lett å gjøre noe med over natta, men særlig på ett viktig område skulle de ønske seg konkrete forbedringer: – Kollektivtransporten er altfor dyr og dårlig. Fra Oslo er jeg vant til at det går buss når som helst og hvor som helst, og at det er rimelig, sier Maria og får full støtte fra Victoria: – Samboeren min og jeg deler på en bil, og når han har tatt den, er det nesten slik

at jeg skulle ønske vi hadde to biler, fordi det er så vanskelig å komme seg noe sted med buss. Det er jo helt sprøtt at man begynner å tenke slik! Glad i sentrum – men også Moa Bedre tilrettelegging for sykkel er også etterlyst, sammen med et bredere utvalg av varer i sentrumsbutikkene: – I Bergen var jeg vant til at jeg kunne få tak i det aller meste i sentrumsbutikkene, og det var nesten bare viss jeg skulle ha noe på Ikea at jeg trengte å dra ut av sentrum. Helt slik er det ikke i Ålesund, men Selv om de er enige i at det er viktig med et levende bysentrum med et bredt og variert utvalg av varer og tjenester, setter de også pris på at den utviklinga som har vært på Moa de siste åra: – Moa har fått mange spennende butikker og restauranter, og det er bra. Det bidrar til å gjøre hele byen mer attraktiv, sier Maria. Bærekraft og innovasjon Til slutt har Victoria et godt råd til bedrifter som ønsker å tiltrekke seg flinke og kreative unge mennesker: – Det er viktig å åpne opp stillingene slik at man kan få være med og forme og fornye dem gjennom bærekraft og innovasjon, poengterer hun.

www.ospahaugen.com

Nytt sikringsskap? Renovering av sikringsskap fra 10.990.-

Inkl.mva og kjøring inntil 15 km *Kampanjen varer til 30.09.2021 Med en pakkeløsning fra oss får du et ryddig og oversiktlig sikringsskap og et trygt el.anlegg.

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Brattvåg - Skodje - Ålesund - Myrvåg - Molde

E-post: office@brael.no Telefon: 70 20 81 00 Web: www.brael.no


14

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1 |

20

kjappe Hva fikk deg til å åpne popup-galleri for å vise fram kunsten din? – Jeg har malt hele livet og har alltid vært interessert i kunst. I 1981 tok jeg mesterbrevet mitt i den spesielle maleteknikken jeg bruker, noe jeg i dag er helt alene om her i landet. Da jeg trappa ned for et par år siden, fikk jeg mer tid til å lage bilder, og etter hvert fikk jeg lyst å vise dem fram. Så fant jeg disse flotte lokalene og bestemte meg for å leie dem. Hva er du mest opptatt av nå? Åpninga av utstillinga 1. september. I første omgang skal jeg holde åpent til jul, og viss det går bra, har jeg også veldig lyst til å få til et samarbeid med andre kunstnere som kan tenke seg å stille ut her sammen med meg. Hva bruker du fritida di på? Å male, gå turer og være sammen med venner og familie. Hva er den største kulturelle opplevelsen din? Mamma Mia i London for en del år siden. Og så en utendørskonsert i et operaamfi på Mallorca en gang. Det var en fantastisk opplevelse i et nydelig vær. Hvilken bok ligger på nattbordet? Jeg leser lite bøker om kvelden, for når jeg legger hodet på puta, sovner jeg. Men den boka som ligger ved senga, er ei som har ligget der i to år, nemlig ei jeg fikk av barnebarnet mitt og som heter «Min bestefar». Det er ei «gi og få tilbake-»bok der jeg forteller om livet mitt fra jeg var liten. Favorittmusikk? 60-tallsmusikk, særlig Rod Stewart og Roy Orbison. Hva ser du på TV og strømmetjenester? Mest sport – særlig skiskyting – og debatter. Jeg må følge litt med, så jeg har noe å irritere

meg over … Men jeg må si at debattene bare blir verre og verre. Favorittmat? Julemat! Fåreribbe med alt tilbehør. Det gleder jeg meg til før hver jul.

Hva er den viktigste politiske saken for deg? Pappaperm! Jeg mener at foreldrene selv må få bestemme hvordan de vil organisere seg og tilpasse seg etter økonomien sin. Den ordninga vi har i dag er heller ikke tilrettelagt for små bedrifter; dersom det hadde

Da jeg trappa ned for et par år siden, fikk jeg mer tid til å lage bilder, og etter hvert fikk jeg lyst å vise dem fram. Hvilken app ville du ikke klart deg uten? Jeg bruker ikke så mange apper, men det er én jeg er helt avhengig av: appen som styrer robotgressklipperen! Den gjør at jeg får mer tid til å male …

vært pappaperm da jeg starta Eidskrem Reklame i 1970, hadde ikke firmaet eksistert. Er du fornøyd med kollektivtilbudet der du bor? Det kan jeg ikke si noe om. Jeg kjører bil til og fra jobb fordi jeg

BLINDHEIM TANNLEGESENTER • Allmennpraktiserende tannleger: Bøen, Røn, Mork og Winsjansen • Implantatprotetikk med Helforefusjon • Spesialist oral kirurgi - oral medisin: Dr. Odont Lado Lako Loro Besøksadresse: Blindheim butikksenter 3. etg. Blindheimshaugen 9, 6012 ÅLESUND Tlf: 70 14 54 24 / 70 14 18 55 E-mail: post@blindheimtann.no Fri parkering ved senteret.

er avhengig av å bruke bilen i jobben. Hva er du mest fornøyd med på hjemplassen din? På Lerstadtoppen, der jeg har bodd i 35 år, kan jeg gå rett utenfor stuedøra og gå på tur på fjellet eller rundt vannet. Det er en fantastisk god plass å bo. Hva gjør du om ti år? Da er jeg 88 år, så jeg tror ikke jeg kommer til å stå på vannski eller hoppe i fallskjerm, i alle fall … Viss jeg fortsatt har helse til det, holder jeg kanskje fortsatt på å male bilder. Hva ville du ha gjort om du fikk ti millioner kroner? Da hadde jeg oppdatert maskinparken til Eidskrem Reklame og skapt flere arbeidsplasser.

fa k ta Hvem: Reidar Eidskrem (78) Hva: Malermester, starta Eidskrem Reklame AS i 1970, som han for to år siden overlot til den yngste sønnen. Siden har han brukt mye tid på kunstmaling med en helt spesiell teknikk som han lærte i læretida, der han maler speilvendt bakpå en glassplate, lag for lag, fra ytterst til innerst, ofte i kombinasjon med ekte bladgull. 1. september åpner han poputstilling i Reids Galleri i Kongens gate. Det blir første gang kunsten hans stilles ut. Familie: Gift med Astrid, tre voksne sønner, ett barnebarn Bosted: Lerstadtoppen

Hva er den b este opp finnelsen gjennom tidene? Det tror jeg må bli elektrisiteten. Den har gjort det mulig med alt fra lyspærer til røntgenmaskiner.

Hva er det mest unødvendige du eier? Det er mye som er kjekt å ha, men jeg kommer ikke på noe som er spesielt unødvendig.

Hva er ditt favorittreisemål? Jeg har ikke noe favorittreisemål, for jeg liker best å reise til nye steder, ikke om igjen og om igjen til samme sted. Men et sted jeg likte veldig godt, var en liten landsby på Kreta som heter Rethymnon. Et sted jeg aldri har vært, men har lyst å reise til, er Seattle, der jeg har litt familie.

Hva gjør du for miljøet? Jeg kildesorterer og er flink til å kjøre miljøfarlige ting til miljøstasjonen.

Hva kunne du tenkt deg å lære? Å spille fele! Det har vært flere kjente felespillere i familien tilbake på 1700- og 1800-tallet, og det hadde vært fint å bringe tradisjonen videre.

Hva er meninga med livet? Da jeg var konfirmant, fikk jeg et vers av oldefar, og det setter jeg veldig høyt i dag. Det er skrevet av Anders Vassbotn og sier alt om hva som er viktigst i livet: «Å leva, det er å elska / det beste di sjel fekk nå; / å leva, det er i arbeid / mot rikare mål å trå.» Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no


THENORTHWEST.NO Campus/NMK – 13.00

Campus/NMK – 12.00

Innovative innkjøp – grunnleggande innføring

Campus/NMK – 13.00

Samarbeid for vekst III

Velkomen til The North West 2021!

Lunsj m/utdeling av Nyskaparprisen Kan oppdrett vere berekraftig?

Alle arrangement er gratis,

Pir – 17.00

Bli med og diskutere, lære og bygge relasjonar. Alle er velkomne.

TNW Sustainability Network (ENG)

Kickoff

Campus/NMK – 13.00

For meir informasjon om program og påmelding sjekk ut www.thenorthwest.no

Bymisjonssenteret – 18.00

Campus/NMK – 14.00

med unntak av International SDG Conference.

MANDAG 30.08 Kiperviktorget – 10.00

”Residue”

Ålesund Pride

Hvordan snakker vi om kjønn, identitet og seksualitet i kristne miljøer i dag? Pir – 20.00

Berekraftsnach

Kunstprosjekt m/Simon Wågsholm og Ålesund Kunstfagskule

m/Topplederdiskusjonen

Ålesund Sentrum – 10.00

ONSDAG 1.09

Forskningsperformance 17

Campus/NMK – 08.00

Kva betyr økonomisk vekst? What do we do with the by-products? (ENG)

Campus/NMK – 14.00

Kan vi produsere fornybar energi til havs?

Campus/NMK – 15.00

Korleis ser framtidas fiskeri ut?

Samling

Campus/NMK – 15.00

Med bærekraftsfylket Møre og Romsdal

Kvifor er vi så dårlege på energi?

Campus/NMK – 10.00

Pir – 16.30

Mangfold er lønnsomt

International SDG Conference (ENG)

Campus/NMK – 16.00

Ålesund Kyrkje – 18.00

Atlanterhavsparken – 18.00

Campus/NMK – 16.00

Huben – 18.00

Campus/NMK – 17.00

Fellesverket dragen – 11.00

Ungomsarrangement Følg din drøm!

Bøljer i Ålesund kyrkje

Og konsert m/Amalie Øvstedal Pir – 20.00

Mobilitet og planlegging av framtidas byer

Opning av vitensenteret Ålesund Pride

Ungdomskveld Pir – 20.00

Berekraftsnach

Kva betyr marine grunnkart for verdiskaping langs kysten? Kan turisme vere berekraftig? Idrett og berekraft

Terminalen – 19.00

Kunstens pris vs. kunstens verdi

+ Konsert med Lærlingan

TYSDAG 31.08

m/Debatt ”Vestlandet i Framtida”

Samarbeid for vekst I

TORSDAG 2.09

Kva er greia med toleranse?

Havløftet 2021

FREDAG 3.09

Campus/NMK – 08.00

Ungdommens berekraftskonferanse

Pir – 21.00

Campus/NMK – 08.30

Frokostseminar med lansering av forsknings- og innovasjonsstrategi Online – 09.00

WebiMar

Development in thefish and ingredient processing industry - by PHD students (ENG) Pir – 10.00

Innanfor eller utanfor

Er alle ein del av framtidas samfunn?

Digitalt – 08.00 For 10. klasse

Kor berekraftig er næringslivet i Møre og Romsdal?

Pir – 16.00

Campus/NMK – 09.00

Visjonar for lokalsamfunnet

Kvifor brukar vi ikkje havet meir?

MANDAG 30.08 Campus/NMK & Online – 10.00

Simulation on the move

Campus/NMK – 10.00

Campus/NMK – 09.00

Utopiaverksted

Pir – 19.00

Berekraft i kvardagen

Key to sustainable cities (ENG)

Kven har anvar for verdikjeden?

Og konsert med Mathilde Reinlund

Campus/NMK – 10.15

United Future Lab Norway – 10.00

Pir – 21.00

Samarbeid for vekst II

Sosial bærekraft og folkehelse

Kiperviktorget – 10.00 Nystøtteordning for samskapingsprosjekt mellom kommune og gründer Campus/NMK – 11.00

m/Sunne kommuner

Campus/NMK – 10.00

Bør vi produsere hydrogen?

”Residue” Lunsj

Utdeling av Miljøfyrtårn

United Future Lab Norway – 12.00

Campus/NMK – 10.00

Kva betyr sirkularitet?

Berekraftsquiz

LAURDAG 4.09 Korsatunellen – 12.00

Framtidslabben i sentrum

Brosundet – 17.00

Brosundetlangs

Kunstprosjekt m/Simon Wågsholm og Ålesund Kunstfagskule Fagsamling

Campus/NMK – 11.00

med det nasjonale berekraftsnettverket

Treng vi smarte hamner?

Campus/NMK – 12.00

Campus/NMK – 11.00

Seminar med miljøfyrtårn

Biologisk mangfald, ei varsla krise?

Byparken – 19.00

Nattevandring

Fjellstua – 20.00

Konsert med DAGNY


16

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1 |

Lover super markedsdag i Vika

Torgeir Belsvik, Siri Hatlen Gjerde og Tore Steinsholt håper på et yrende folkeliv under Vikadagen lørdag.

Lørdag er det igjen klart for marked midt i Spjelkavik sentrum. Selv om arrangementet i år er begrenset til én dag lover arrangørene at alt ligger til rette for både god stemning, gode opplevelser, og kanskje også en god handel. Siden 2018 har Team Spjelkavika arrangert Vikadager. – Ideen ble født en kveld kona og jeg satt hjemme og diskuterte

hvordan vi kunne få mer til å skje i området. Vi fikk med oss Spjelkavik idrettslag og sammen med dem arrangerte vi det første markedet for tre år siden, forteller markedsansvarlig i Team Spjelkavika, Tore Steinsholt. Et allsidig program Året etter hadde de også fått med Spjelkavik skolekorps, men i år er det Musikklaget Brage som blåser det hele i gang. Og utover dagen går det slag i slag med aktiviteter, stands og underholdning frem til kl. 16.00. – Planen var at vi også skulle ha aktiviteter søndagen, men når de fleste konfirmasjoner ble

Miljøprodukter fra Bunker Oil HVO 100 SYNTETISK BIODIESEL

Fyll spylervæske uten emballasje

Avansert biodrivstoff laget av bærekraftig biomasse

Spar miljøet for plast, enkelt og billig!

Bedre drivstoff, mer energi, mindre utslipp!

flyttet til høsten, og det i tillegg kreves ekstra tiltak knyttet til koronapandemien, ble det rett og slett vanskelig å få tak i nok frivillige for to dager. Men vi tar i bruk et større område enn tidligere, fyller det med et svært variert innhold, og tror at her vil være noe for de fleste, forteller en entusiastisk leder i Team Spjelkavika, Torgeir Belsvik. Et eget telt vil huse en rekke aktører som holder til i nærmiljøet. Her kan du både få fiksa robotgressklipperen, og barna kan få lage sine egne fuglekasser. Spjelkavikas Venner vil fortelle om sine prosjekter for å pusse opp i området, Bamseuniverset har med seg verdens koseligste bamser, det blir lotteri, ballbinge og hoppeborger, og de voksne kan få gode råd om både lån, forsikring, alarmer og sportsutstyr. Matmarked I et eget telt vil det være kjente og lokale matleverandører, som stiller med smaksprøver. Og selvsagt stiller den lokale Sparkjøpmannen opp med nytrukket kaffe, sammen med en av sine leverandører. – Men alt dette hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten at vi hadde det lokale næringslivet med på laget, forklarer Tore Steinsholt som til daglig jobber som kolonialleder på Myrstad Mathus. Og nettopp den økonomiske støtten fra Myrstad Mathus, men også fra den lokale bilbransjen, blir trukket frem som helt avgjørende for at man klarer å gjennomføre Vikadagen.

Oversiktskart over Vikadagen.

Bilmesse Men bilbransjen gjør mer enn å bare bidra med penger. I år blir det også en stor bilmesse hvor flere av de største bilforhandlerne vil være på plass. – Bilmessa blir den største vi har hatt hittil, så dette blir en fin mulighet til å få med seg det nyeste bransjen har å by på, forteller Steinsholt. Den store syretesten Ålesunds bratteste blir det omtalt som, Pederløpet som går fra Spjelkavik sentrum og opp til toppen av alpinbakken i Spjelkavika. – Dette er en skikkelig syretest selv for de tøffe folka, for her er det både glatt og bratt. Men alle kan egentlig melde seg på, også de som bare ønsker en rolig tur opp bakken. I tillegg til en fantastisk utsikt, blir man også belønnet med smoothie og en banan på toppen, forteller Siri Hatlen Gjerde.

Også i fjor ble Pederløpet arrangert, selv om koronapandemien satte en stopper for Vikadagen. Da deltok nesten 50 løpere, og Team Spjelkavik satser på minst like god deltagelse i årets styrkeprøve. Koronatiltak Team Spjelkavika tar koronatiltakene på alvor under årets arrangement. – Vi har en tett dialog med kommuneoverlegen, og vil ta alle de forholdsregler som er nødvendig for at folk skal være så trygge som mulig når de besøker oss. Vi vil ha egne spritstasjoner, QR-koder for smittesporing, og vil være til stede og oppfordre alle til både å sprite seg og å registrere seg. Vi tar smittevern på alvor, og oppfordre alle våre besøkende til å gjøre det samme, avslutter Torgeir Belsvik. Kåre Stig Nøstdal ksn@nyttiuka.no


KAMPANJE

KAMPANJEPERIODE 18.08 - 25.09.2021

SOM VIST PÅ TV

1995,DRILL GSR 18V-55 2X2AH GAL 18V-20 L

Børstelaus bor-/skrumaskin. Moment 55/28 Nm. 13 mm metallchuck. Leverast med 2 stk 2,0Ah batterier og lader GAL 18V-20 i L-Case

20990,-

1399,HERREGÅRD SUPERMAX 9L

Sjølvrensande hybridmaling med max beskyttelse mot tøft klima. 15 års vedlikehaldsintervall. Malinga har suverene påføringseigenskaper og tørker raskt.

9900,-

OVN F 373 ADVANCE BP

Framstår som ein av marknadens mest moderne og stilreine omner. Innsynet til flammane er enno større og smarte løysinger sørger for at glasset held seg reint.

419,m²

PORT ENKEL S4 SLETT HVIT

Standard med klemsikring, moderne torsjonsfjærer med fallsikring og beslag godkjent i.h.t gjeldande sikkerhetsstandard. Enkle takskinner front for 31 cm overhøgde. Format 250x213 cm. Bestillingsvare. Eks. frakt frå fabrikk.

Nørestranda 45 6040 Vigra Tlf. 70 18 94 00

Man-Fre: 07:30-17 Lør: 09-15

BADEROMSPANEL WHITE MARBLE

Ein dus marmor som gir ei behagelig atmosfære i eitkvart rom. Denne dekoren passer til både lyst og mørkt interiør, og på badet så vel som i andre rom!

Følg oss på:

xl-bygg.no


18

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1 |

Stilling Lesernesledig marked

Kr 11.25,- pr. mm, eks. mva, inkl. farge | Tlf. 70 16 19 19 | annonser@nyttiuka.no

Supre BPA-assistenter søkes til jente på 23 år (75% og 50%)

Jeg er en kjekk og hyggelig jente som er interessert i mote, musikk og ulike hobbyaktiviteter. Jeg sitter i rullestol og er avhengig av assistanse til ulike oppgaver i hverdagen.

Lindset Entreprenør er et etablert og solid firma som driver med maskinentreprenørvirksomet innen VA-anlegg, bygg og anleggsbransjen.

Vi søker

Maskinførere og anleggsarbeidere Ønskede kvalifikasjoner • Erfaring fra bygg- og anleggsbransjen • Fagbrev, yrkesbevis eller maskinførerbevis • Kompetanse innen GPS-maskinstyring • Førerkort klasse B (enkelte maskintyper) og C (dumper) • Adk1 sertifikat • Sveisesertifikat PE/PP • Beherske norsk, skriftlig og muntlig

Vi har følgande ledig stilling i Vestnes kommune:

HELSE- OG OMSORG

• Nøyaktig, ansvarsfull og effektiv • Teknisk forståelse • Du må like å jobbe i team, men også selvstendig

• 50% driftsavtale psykomotorisk fysioterapeut ledig frå 1. oktober 2021

Vi kan tilby

Nærare opplysningar om stillinga får ein ved å kontakte einingsleiar el. psykomotorisk fysioterapeut, sjå heimeside.

• Godt og hyggelig arbeidsmiljø • Konkurransedyktige betingelser • Moderne maskinpark og utstyr • Firmabil • Gode pensjonsordninger

Nødvendig opplæring vil bli gitt. For mer info / søknad: V-Økonomi AS v/ Jan Egil Vederhus, tlf. 407 60 326, jan.egil@vokonomi.no

Søknadsfrist: 30.08.2021

Fullstendig utlysing for stillinga og korleis ein skal søke, finn de på heimesida: www.vestnes.kommune.no, NAV.no eller ved å ta kontakt med Vestnes kommune, tlf. 71 18 40 00. Administrasjonssjefen

Søknadsfrist: 31.08.2021

Søk gjerne om du kjenner deg igjen i punktene nedenfor: • Interessert i matlaging • Har godt humør • Liker å være med på ulike sosiale og kulturelle aktiviteter • Fleksibel • Sterk, da du må assistere meg med trening og i ulike situasjoner som krever god fysikk • God til å uttrykke deg på norsk, både muntlig og skriftlig, da jeg skriver mye og ikke har språk. • Har sertifikat

Kr 11

Andre arbeidsoppgaver: • Personlig stell • Dagligdagse gjøremål • Svømmetrening Arbeidsplassen din er hjemme hos meg og min familie i Ålesund. God opplæring vil bli gitt. Arbeidstiden vil variere gjennom turnus, og blir både på dagtid, kveld og helg. På bakgrunn av stillingens natur oppfordres kvinnelige kandidater til å søke. Søknadsfrist: 27.08.2021 Kontakt: Anders Dalseth, teamleder, tlf. 995 00 382, e-post: anders.dalseth@primaassistanse.no

Tore Ligaard as er en landsdekkende forhandler av dører, vinduer og garasjeporter til proff og privatmarkedet. Bedriften har 60 ansatte fordelt på 6 avdelinger og omsetter årlig for ca 400 millioner NOK. Tore Ligaard as satser på å ha høyt kvalifiserte medarbeidere med god kompetanse. Vi samarbeider med seriøse og anerkjente leverandører, og produktene vi leverer holder høy kvalitet.

SPENNENDE SALGSSTILLING

Prima Assistanse leverer brukerstyrt personlig assistanse (BPA) til personer med funksjonsnedsettelser. Vi har konsesjon og leverer våre tjenester i en rekke kommuner og har lokalkontor i alle landets regioner. Vi jobber hver dag for å bidra til at personer med funksjonsvariasjoner får den friheten og assistansen som er nødvendig for å kunne leve et selvstendig og aktivt liv. For mer informasjon: www.prima-assistanse.no.

med utviklingsmuligheter

Til vår avdeling i Stavanger, som er i betydelig vekst, søker vi etter en uredd, kreativ, ansvarsfull og resultatorientert selger som ønsker å bidra til utvikling av en sterk salgsavdeling. Salgsoppgavene løses både i fysiske kundemøter i butikk, på kundebesøk/befaringer og gjennom plattformer. Energima Ålesund AS er digitale et selskap i Energima Gruppen. Selskapet skal ha som hovedformål å yte service og levere prosjekter innenfor nærings-, forretnings- og

kontorbygg. Vi skal levere markedets beste luftbehandlingsanlegg. Løsningene Ønskede kvalifikasjoner Arbeidsoppgaver: Ålesund AS finnerog sammen med kunden skal kjennetegnes av høy gjerne kval• Salgserfaring, fra byggebransjen • Operativt salgEnergima av dører, vinduer itet, effektivitet, langt livsløp og en god fremtidsrettet profil. Barne-, ungdoms- og familieetaten sine fem regionar har som hovudoppgåve å drifte og drive etaten • God kjennskap til digitale verktøy garasjeporter mot proff og privatmarkedet. sine institusjonar og familievernkontor. I tillegg har regionane ansvar for fosterheimsrekruttering • God skriftlig og muntlig fremstillingsevne • Skape og ivareta gode kunderelasjoner. og oppgåver knytt til adopsjon. Bufetat, region Midt-Norge dekker Trøndelag og Møre og Romsdal. • God arbeidskapasitet og evneRegionkontoret til å løse er lokalisert i Trondheim. Kollen ungdomsbase er ein statleg barnevernsinstitus• Inngå i salgsteamet og bidra til kunnskapsflere oppgaver samtidig. deling og faglig utvikling. jon for ungdom i alderen 13 - 18 (20) år. Institusjonen ligg i Vestnes kommune og har 10 plassar, to

Er du vår nye prosjektleder?

Arbeidsoppgaver: Søknadsfrist: 5. februar I Søknad sendes: aarsland@ligaard.net • Planlegging, fremdrift og gjennomføring av prosjekter innen ventilasjon og kjøling Spørsmål rettes til:ogAvd. leder Per Sigbjørn Aarsland, tlf. 922 00 195 • Ansvar for fremdrift økonomi i egne prosjekter • Ansvar for å kalkulere-, utarbeide- og følge opp tilbud • Oppfølging med rådgivende ingeniører, byggherrer og andre samarbeidspartnere • Ansvar for HMS/KS på byggeplass • Sørge for riktig overlevering med tilhørende dokumentasjon • Organisering av prosjektet i forhold til norske standarder • Økonomisk og kontraktsmessig oppfølging • Leverandørvurdering og innkjøp • Videreutvikle eksisterende, samt skape nye, kunderelasjoner • Overvåke og bearbeide markedet

Kvalifikasjoner: • Utdannelse i relevante VVS fag (bachelor, master, ingeniør) • Førerkort klasse B • Generell god IT-kompetanse, Office • Gode skriftlige og muntlige kommunikasjonsevner på norsk

Vi kan tilby: • Utfordrende og spennende arbeidsoppgaver med store muligheter for faglig og personlig utvikling • Kursing og opplæring • Et tverrfaglig miljø og samarbeid med ressurspersoner i de øvrige Energima selskapene • En unik arbeidsmetodikk, med stor grad av frihet under ansvar • Konkurransedyktige betingelser • Deltagelse i en rekke sosiale aktiviteter og arrangementer i løpet av året • Tilgang til firmahytter ved sjøen og på fjellet • Bonusordning

Spørsmål om stillingen? Steinar Kili, daglig leder, tlf. 947 87 240 eller Odd Magne Westerheim, personalsjef, tlf. 908 25 945 Søknadsfrist: Snarest

avdelingar med plass til 4 ungdommar i kvar avdeling og 2 institusjonshyblar.

www.ligaard.net Vi søkjer ein trygg, engasjert og målretta

MILJØTERAPEUT

Stillinga er ei fast deltidsstilling på 53,4 %, i turnus etter gjeldande regelverk. For tida dag- og kveldsvakter på kvardagar. Deltidstilsette kan i tillegg ta på seg ekstravakter. Målet for miljøterapien er at ungdommane skal utvikle hensiktsmessige tanke- og handlingsmønster slik at dei kan handtere kvardagen sin på ein best mogleg måte.

Arbeids- og ansvarsområder vil vere: • Målretta og systematisk arbeid etter arbeidsmodellar frå Kognitiv miljøterapi. Traumesensitiv og profesjonell omsorg. Initiativ til kvardags- og fritidsaktivitet som gjev ny læring og mestring. • I det daglege skal ein samarbeide med ungdommane, kollegaer, føresette og eksterne samarbeidspartar som skule og psykisk helsevern. I tillegg skal ein utføre daglege praktiske oppgåver ved institusjonen. • Som hovedkontakt for ein ungdom, vil ein få ansvar for utarbeiding og oppfølging av planog rapporteringsarbeid. • Miljøterapeutane vert i det daglege leia av avdelingsleiar.

Kva slags bakgrunn har du? • Minimum treårig høgskuleutdanning som barnevernspedagog, sosionom eller vernepleiar. Det er ønskjeleg med relevant vidareutdanning. • Sjukepleiar eller førskulelærar med relevant vidareutdanning kan vurderast. • Du må ha gode munnlege og skriftelege norskkunnskapar, gode IT-ferdigheiter og førarkort kl. B med manuelt gir. • Det ønskjeleg at du har erfaring frå intitusjonsarbeid med ungdom. Vi tilbyr: • Kurs, personalsamlingar og sosiale tiltak saman med gode kollegaer • Rettleiing i Kognitiv terapi • Godt fagleg miljø med gode støttespelarar i arbeidskvardagen • Du får vere med på å løfte oss slik at vi kan gje barn og unge og familiane deira eit enno betre tilbod - noko som er ein verdi i seg sjølv

Kontaktinformasjon: Einingsleiar Janne Årset, tlf. 466 17 516, epost janne.arset@bufetat.no Søknad med CV skal sendast elektronisk via lenke på finn-kode: 228739096. Søknadsfrist: 05.09.2021


|

Stilling Lesernesledig marked

onsdag 25. august

2021

|

Kr 11.25,- pr. mm, eks. mva, inkl. farge | Tlf. 70 16 19 19 | annonser@nyttiuka.no

Vi søker etter: Ålesund Entreprenør AS er en bedrift som arbeider mest med fasaderehabilitering av større bygg, men tar også en del andre oppdrag innen bygg og anlegg.

Vi søker

Tømrer Helst med fagbrev og gode norskkunnskaper Vi har økt oppdragsmengde og trenger en dyktig selvstendig tømrer for fast ansettelse.

Engasjert koordinator

Konsulent i 60 % fast stilling

som skal lede skolens kvalitetsarbeid, og bidra systematisk i utvikling av nye studier og studieplaner. Har du god systemforståelse, kan tilegne deg ny kunnskap raskt, og kan anvende lover og forskrifter? Har du gode samarbeidsog kommunikasjonsferdigheter og gode skriveferdigheter? Da er det kanskje deg vi ser etter.

ved Fagskolen Møre og Romsdal Studiested Kristiansund. Det kan være aktuelt å tilpasse arbeidstid til skoleruta og stillingsstørrelsen kan bli utvidet. Skolens førstelinje ut mot studenter, ansatte og besøkende.

Kontaktperson: Helene Hanken, rektor, e-post:helene. hanken@mrfylke.no, tlf. 957 50 139, arbeid tlf. 71 28 28 01

Kontaktpersoner: Helene Hanken, rektor, e-post:helene. hanken@mrfylke.no, tlf. 957 50 139, arbeid tlf. 71 28 28 01 // Marit Moe Backer, avdelingsleder, e-post: marit.moe.backer@ mrfylke.no, tlf. 915 79 340, arbeid tlf. 71 28 39 15

For fullstendig utlysningstekst og søknad se: mrfylke.no/om-oss/ledige-stillingar

Ta kontakt med: Tom Løvold, tlf. 471 50 518 mail: tom.lovold@aalesund-entreprenor.no Ketil Olsen, tlf. 480 90 148 mail: ketil.olsen@aalesund-entreprenor.no

Søknadsfrist: 26.08.21

Vi søker: Polygon ble kåret til årets servicebedrift i 2017 av NHO Service og Handel. Polygon Group er verdens ledende leverandør av tjenester innen skadebegrensning etter brann-, vann- og miljøskader. Vi kjennetegnes ved å være en partner med Integritet, Empati og Excellence. I Norge finner du Polygon i hele landet med over 750 medarbeidere spredt på 36 lokasjoner, fra Kristiansand i sør til Vadsø i nord. For mer informasjon, se www.polygongroup.no og www.polygongroup.com

Er du vår nye kollega? Vi søker

Tømrer i Ålesund og Sykkylven Vi ser etter deg som er serviceinnstilt, ansvarsbevist og har høy yrkesstolthet. Hos oss har du gode utvilkingsmuligheter innenfor skadebegrensning og gjenoppygging. Vi løser det meste for våre kunder med hovedvekt på oppdrag fra forsikrings-selskapene etter skade på bygg og konstruksjon, hovedsakelig innearbeid. Som Polygoner vil du være en nøkkelperson i hverdagen og du vil være i direkte dialog med våre kunder. Vårt kundeløfte “Alltid ved din side” forteller hva kundene våre kan forvente av oss. Våre dyktige og engasjerte medarbeidere er der for å løse kundenes problemer med rask utrykning og pålitelighet. Vi oppfyller løftene våre gjennom våre verdier: Integritet, Excellence og Empati i alt vi gjør. Som tømrer og skadespesialist i Polygon vil du møte mennesker i vanskelige situasjoner og din oppgave er å hjelpe slik at de kommer raskt tilbake til normalen. Arbeidsoppgaver • Skadebegrensning • Riving og gjenoppbygging • Håndverkertjenester • Utbedring av skader Kvalifikasjonskrav • Svennebrev • Beherske norsk/skandinavisk, skriftlig og muntlig • Førerkort kl B (gjerne BE)

Personlige egenskaper • Serviceinnstilt • Selvstendig og ryddig • Kvalitetsbevisst • Takle hektiske hverdager • Løsningsorientert • Fleksibel i perioder hvor det er mye å gjøre • Teknisk forståelse

Vi tilbyr • Varierte og spennende arbeidsoppgaver • Gode utviklingsmuligheter • Dyktige kolleger og et hyggelig arbeidsmiljø • Bedriftshelsetjeneste • Helseforsikring

Ta gjerne kontakt med oss for en uformell prat! Alle henvendelser vil selvsagt behandles konfidensielt. Vi oppfordrer kvinner til å søke. Søknad/CV sendes inn via finn.no og finn-kode: 228949502 Kontaktperson: Trond Lervik, tlf. 922 65 260 Søknadsfrist: Snarest

PRODUKSJONSLEDER Ønsker du en u�ordrende leders�lling hos en virksomhet i sterk utvikling? HI Giørtz søker en ambisiøs og ini�a�vrik produksjonsleder for avdeling retur. Avdelingen/Miljøstasjon håndterer alle returfraksjoner fra våre kunder innen dagligvare og serveringsmarkedet samt fra egen produksjon. Rollen omfavner både administra�vt ansvar og deltakelse i prak�ske arbeid på Miljøstasjon. Sentrale arbeidsoppgaver vil være: • Ansvar for planlegging og organisering av arbeidet • Oppfølging av mål og resultater • Utbedring, gjennomføring og oppfølging av ru�ner • Effek�visering av dri�en • Kvalitetsoppfølging og avvikshåndtering • Pådriver for pågående automa�seringsprosess • Opera�v i produksjonen Faglige kvalifikasjoner og erfaring: • Evne og vilje �l å oppnå gode resultater gjennom avdelingens ansa�e • Solid erfaring fra og forståelse for personalledelse • Faglig relevant praksis og/eller erfaring fra lignende arbeid • Generelt gode IT-ferdigheter • Gode kommunikasjons- og samarbeidsevner • Ryddig og systema�sk • Ønskelig med ser�fikat C/CE • Resultatorientert • Norsk arbeidsspråk Vi kan �lby: • En u�ordrende og selvstendig s�lling • Ordnede arbeidsforhold • Godt arbeidsmiljø med mange trivelige, dyk�ge og gode kollegaer • Konkurransedyk�ge be�ngelser • Arbeids�d: Ski� (0600 – 1400 / 1500 – 2300) Ønsker du mer informasjon om s�llingen, kontakt transportsjef Kris�n Holsvik, på telefon 97 54 63 79 Søknadsfrist: 31.08.21.

19


20

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1 |

– Støtt identiteten Hvordan bør man snakke om sex, identitet og kjønn i kristne miljøer? Det er spørsmålet Halvor Moxnes kommer til Bymisjonssenter for å prøve å svare på. Halvor Moxnes er professor emeritus i Det nye testamentet på teologisk fakultet Universitetet i Oslo, er medlem av Kirkens LHBT-utvalg og har vært engasjert i kampen for de skeives rettigheter i fem tiår. På tirsdag (31. august) kommer han til Bymisjonssenteret i Parkgata for å snakke om hvordan man på en god måte kan snakke om sex, identitet og kjønn i kristne miljøer. Hovedkjerna i budskapet til Moxnes er enkelt og tydelig: – Vis at det er normalt – Snakk med skeive barn og ungdommer om kjærlighet og sex på samme som du ville snakka med barn som ikke er skeive. Støtt identiteten deres og vis at det er helt normalt å være skeiv. Det gjelder ikke bare i familiene, men også i skolen. Alle lærere

må være klar over at det i alle klasser er et par-tre personer som er skeive, poengterer han. Kritisk til konvertering Moxnes forteller videre at han er opptatt av at man ikke må bruke kristendommen til for eksempel å begrunne konverteringsterapi eller presse mennesker til å leve i sølibat. – Jeg er kritisk til kristne miljøer som gjør dette. Heldigvis har det blitt mye mindre av slike holdninger i Den norske kirka, men fremdeles finner vi dem i enkelte konservative miljøer, som for eksempel Misjonssambandet. Ellers er det stort sett i en del karismatiske pinsevennmiljøer at vi finner disse holdningene i dag. Halvor Moxnes har selv vært en del av Åpen kirkegruppe helt siden 70-tallet og mener at denne gruppa har betydd svært mye for holdningsendringene i Den norske kirka. Nå har også de karismatiske kirkesamfunna fått en tilsvarende gruppe, Skeivt kristent nettverk, og Moxnes håper at denne gruppa vil bidra til at holdningene etter hvert endres også i de karismatiske miljøa.

Store forandringer Som homofil og kristen selv, har Moxnes opplevd formidable endringer i store deler av samfunnet fra den gangen han selv var ung: Fram til 1972 var homofil omgang mellom menn forbudt ved lov, og det er ikke lenge siden en rekke skeive identiteter var å finne på psykiatriske diagnoselister. Så seint som i år 2000 ble homofili fullstendig fjerna som diagnose. Diskriminering i ulike sammenhenger var også langt mer utbredt før enn det er i dag; likevel var det så seint som i 2014 at vi fikk en lov mot diskriminering på grunn av seksuell orientering. – Vi har kommet ganske langt i dag, og vi har fått mange flere kjente, skeive forbilder, men fremdeles er det dessverre mange ungdommer som har problemer med å akseptere seg selv som den de er. Så selv om de politiske og sosiale endringene har gått ganske fort, har vi fortsatt et slags kulturelt etterslep av gamle fordommer, sier Halvor Moxnes.

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Anne Karin Zeitz, virksomhetsleder for Bymisjonssenteret, ser fram til årets Pride-dager og om kjønn, identitet og sex i kristne miljøer; og en regnbuemesse. (Foto: Kenneth Kamp)

– En kapasitet Anne Karin Zeitz håper mange vil få med seg foredraget til Moxnes.

Professor emeritus i Det nye Testamentet, Halvor Moxnes, kommer for å snakke om hvordan man bør snakke om kjønn, identitet og sex i kristne miljøer. (Pressefoto)

– Kirkens Bymisjon har deltatt på Pride i Ålesund helt siden begynnelsen, og vi skulle veldig gjerne ha vært med i parade i år også. Vi feirer Pride for å vise at mennesker skal få lov til å være den de er og elske dem man vil.

Derfor er vi glade for at en kapasitet som Moxnes, som er godt kjent i kristne og skeive miljøer, vil komme og holde foredrag hos oss, sier Anne Karin Zeitz, som er virksomhetsleder for Bymisjonssenteret i Ålesund. Koronarestriksjonene hindrer parade, men Pride blir det uansett – også på Bymisjonssenteret. I tillegg til foredraget med Moxnes tirsdag 31. august

(et foredrag som vil bli strømma på ulike sosiale plattformer), blir det også regnbuemesse 5. september. Det er kirkelig ansatte ved Borgund, Volsdalen og Ålesund menighet som står bak regnbuemessa, i samarbeid med Pride og Kirkens Bymisjon Møre. Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

SOMMERSALGET FORTSETTER

HALV PRIS

DAME HERRE UNGDOM

PÅ MERKEVARER! AMFI Moa Syd - Langevåg


|

onsdag

25. august

2021

|

21

Pride-programmet På grunn av koronarestriksjonene blir det et redusert Pride-program også i år. Ålesund Pride åpner tirsdag 31. august med flaggheising ved ordfører Eva Aurdal på Joachim Rønnebergs plass. Senere på dagen blir det foredrag med Halvor Moxnes på Bymisjonssenteret. Onsdag arrangerer

Ung i Ålesund ungdomskveld med feiring av kjærligheten på den kreative huben (gamle Børsen). Torsdag inviterer The North West til samtaler om mangfold og toleranse på Pir, og søndag avsluttes årets Pride-markering med regnbuemesse på Bymisjonssenteret.

inviterer til to ulike arrangementer på senteret i Parkgata: Foredrag med Halvor Moxnes om hvordan man kan snakke

Gi båten din en sikker og trygg

VINTERLAGRING

Vi har også ledige båtplasser (3– 5 m) til leie i vår marina i Aspevågen!

Drømmer du om ny båt? Vi er forhandler av kvalitetsbåter fra THERI. Sjekk ut våre gunstige båtpakker!

Kjøpmannsgata 23, 6005 Ålesund Tlf. 70 10 10 22 - www.amarina.no e-post: marlna@aspevaagen.no

Du finner oss på Kvennaneset, ved Liaaen Verfts tidligere lokaler i Ålesund sentrum - vest

Husk og bestille plass!


GARDEROBE EROBE KAMPANJE

KJØKKEN BAD GARDEROBE BAD | GARDEROBE KA

KJØKKEN | LANGÅPENT BAD GARDEROBE E UTVALG KJØKKEN | BADKJØKKEN | GARDEROBE KAM TORSDAG, FREDAG OG LØRDAG

ÅLESUNDS BREDESTE UTVALG

ÅLESUNDS BRE KAMPANJEKUPP

leverandør tilstede

O

Over 60 år som norsk60 produsent! Over år som norsk produsent!

Representant fra leverandør tilstede

Representant fra leverandør tilstede

Besøk oss og få en uforpliktende tegning Retro Besøk oss og få en og et godthar tilbud på Fossline levert uforpliktende tegning alle våre kjøkken,til bad kvalitetskjøkken norske og et godt tilbud på og garderober. hjem siden 1955.bad alle våre kjøkken, www.fossline.no og garderober. E* Frakt er ikke inkludert

på Miele hvitevarer for bestilling 26. august

25% 25%

EVAR E T I V J H PA N M A K TwoinOne induksjonstopp

÷ KMDA 7476 ÷ Fraktfritt levert! ger!

Kaffemaskin CVA 7440skin

(Kanalsett ikke inkl.)

lin

% 5 2 ÷ BAD GARDEROBE E39

Følg oss på Veil. 47.099,Facebook Følg oss på

Tørle veien

N GARDEROBE

ørdag 10.-14.

TVALG

Kardinal

Representanter fra leverandørene kommer 2./3. og 4. september 2/9: Miele 3/9: Fossline, Huseby, Røros og Electrolux 4/9: Fossline

Blindheim Industrivei

28.208,-

KAMPANJE

Tørle veie

20, 6020 ÅLESUND Oppvaskmaskin Vegsundbakken Vinskap KWT 6422 iG tlf. 70 14 86 10 Vegsundbakken 20, 6020 ÅLESUND G 7168 SCVi XXL www.vegsund.no, post@vegsund.no E39

Kombidampovn OBE 0 og lørd.KAMPANJE 13/9 til 16.00. DGC 7460

Miele kombiskap m/isbit- ER maskin KFN 7785 HDVITEVANJE

Kardinal

Veil. 39.299,--

et Facebooke sor timent NÅ 35.220,Vegsundpå hel r! eveien b m e t p i se jeperioden:

Retro

MRPEAA A V K E HVIT A N J E P KAM

Representant fra tstil Vi er N behjelpelige ye ulevert! Fraktfritt ! d tilbu Miele tilstede fredag 12/9 e med alle håndverkere. k s i t Vi er behjelpelige s og 4. september nta a F ectrolux 4/9: Fossline med alle håndverkere. Skytterholmen Kardinal

Retro

Vegsundet

tlf. 70 14 Vegsundbakken

86 10 Utvidede åpningstider under kampanjeperioden: www.vegsund.no, post@vegsund.no Tors. 11/9 til 20.00, under fre. 12/9 til 18.00 og lørd. 13/9 til 16.00. Utvidede åpningstider kampanjeperioden: Ord. åpn.tider: 10.-17, torsdag 10.-18 10.-14. Tors. 11/9 til 20.00, fre. 12/9 til 18.00ogoglørdag lørd. 13/9 til 16.00. TORSDAG, FREDAG OG LØRDAG Ord. åpn.tider: 10.-17, torsdag 10.-18 og lørdag 10.-14.

KJØKKEN | BAD KAMPANJE L A N| GARDEROBE GÅPENT

ESTE UTVALG ÅLESUNDS BREDESTE UTVALG LANGÅPENT

TORSDAG, FREDAG OG LØRDAG

En gang i livet bør du unne deg et ekte kvalitetskjøkken! Over 60 år som www.huseby.no norsk produsent! Representant fra leverandør tilstede

tilstede

Retro

Veil. 55.699,-

NÅ E-

EVAR HVIT ANJE P KAM

Besøk oss og få en Veil. 21.999,uforpliktende tegning og et godt tilbud på alle våre kjøkken, bad og garderober.

L A N G Å P E N TVeg

TORSDAG, FREDAG OG LØRDAG

Representant fra leverandør tilstede

Veil. 44.299,-

17.233,-

32.288,-

Veil. 41.199,-

25%

30.075,Retro

÷ Vi har kanonpriser på resten av Miele sitt sortiment! Fraktfritt levert! Representant fra Miele tilstede fredag 12/9

Kampanje på Skytterholmen Tørle produkter fra veien

Blindheim Industrivei Vegsundveien

Vegsundet

Retro

Kardinal

Følg oss på

Vegsundbakken 20, 6020 Ålesund Facebook tlf. 70 14 86 10 - post@vegsund.no

E39

9 til 16.00.

Vi er behjelpelige med alle håndverkere.

EEVAR HVIT ANJE P KAM

E39

Kardinal

37.310,-

Vegsu veie

Vegsundbakken

REA V E HVIT A N J E P KAM

Representant fra Miele tilstede fredag 12/9

www.vegsund.no Åpningstider: man-fre 10-17 (tors 10-18) og lørd 10-14

Vegsundbakken 20, 6020 ÅLESUND tlf. 70 14 86 10 www.vegsund.no, post@vegsund.no Utvidede åpningstider under kampanjeperioden: Tors. 11/9 til 20.00, fre. 12/9 til 18.00 og lørd. 13/9 til 16.00. Ord. åpn.tider: 10.-17, torsdag 10.-18 og lørdag 10.-14.


AMPANJE Høstkampanje 9. aug. - 5. sept. MPANJE

G

LANGÅPENT TORSDAG, FREDAG OG LØRDAG

D E S T E U T VA L G

ANGÅPENT

ORSDAG, FREDAG OG LØRDAG

o

KAMPANJEDAGER

Representant fra Miele tilstede fredag Representant fra 12/9 Miele tilstede fredag 12/9 Skytterholmen

Bli med i trekningen av 2 stk gavekort på kr 1500 E39

E39

ørlev Skytterholmen eien

en

(Vinnere offentligjøres på vår Blindheim Instagram story 2. september) Industrivei

Langåpent torsdag 26. august JKE, Nettoline og Fossline • AEG og Miele Benkeplater fra Gautvik • Siemens-produkter

Blindheim Industrivei

E39

Vegsundveien unden

gsundet

E39

Vegsundet

Vegsundbakken Vegsundbakken

Kontakt oss for kundemøte

KJØKKEN BAD GARD KJØKKEN | BAD | GARDEROB KJØKKEN | BAD | GARDEROBE Følg oss på Facebook og Instagram: @vegsundkjokkenoginterior

ÅLESUNDS BREDESTE UTV


24

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1

|

Endelig ferdig tursti på Aspøya I fjorten år har beboerne på Aspøya venta på at de siste meterne av turstien bak omsorgssenteret skulle bli fullført. Nå er arbeidet i gang. Det er en svært fornøyd turstinabo vi møter denne gangen. Sist vi snakka med Synnøve Sørum var i juni 2018. Da var hun lei av å vente på at Ålesund kommune skulle fullføre den siste lille biten av turstien bak Aspøy omsorgssenter. Turstien hadde blitt laga til i forbindelse med at omsorgssenteret ble bygd elleve år tidligere, men sluttføringa av stien hadde aldri kommet inn på noen kommunale planer eller budsjetter. Endelig! Så har det gått enda tre år, men sist uke begynte endelig arbeidet med å sluttføre stien. – Dette har vi venta på så lenge her på Aspøya! utbryter hun fornøyd. Men selv om hun er glad for at stien endelig fullføres, er hun fortsatt frustrert over at det har tatt så lang tid. For henne er dette nok et eksempel på at ytre bydeler nedprioriteres til fordel for indre bydeler. Grussti Prosjektleder Einar Mar Johannessen i Ålesund kommune opplyser at det blir grusa sti fra innerst i Godøyvegen og fram til der dagens grussti går over i et lite stitråkk. I tillegg skal det asfalteres gangveg langs Godøyvegen og fram til Brugata. Virksomhetsleder for Vei, grønt og anlegg i Ålesund kommune, Oddvar Kongsvik, er også glad for at stien endelig kan fullføres:

Synnøve Sørum har «mast» på kommunen i årevis om å fullføre turstien bak Aspøy omsorgssenter. Nå gleder hun seg over at arbeidet endelig er i gang.

Koronamidler – Vi vet at dette har vært etterlengtet blant beboerne på Aspøya i mange år, men kommunen har ikke hatt økonomi til å fullføre stien. At vi kan gjøre det nå, skyldes koronamidlene som kommunen har fått tildelt

Stien bak omsorgssenteret er mye brukt av befolkningen på Aspøya.

for å holde næringslivet i gang. Arbeidet blir nemlig utført av private, på oppdrag fra kommunen, opplyser Kongsvik. Han opplyser ellers at det i oppstarten av prosjektet har vært litt problemer knytta til naturen i området: Det ene er

måkene som hekker i fjellveggen der (og som i likhet med alle andre måker er fredet), og det andre er at det vokser en del fremmede plantearter der; disse har det vært viktig å destruere forskriftsmessig, uten å bidra til at de får spre seg videre.

– Disse problemene er nå løst, og i løpet av november skal stien stå ferdig, sier Oddvar Kongsvik.

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

14 år etter at hoveddelen av stien stod ferdig, er nå arbeidet med den siste vesle biten ut mot Brugata endelig i gang – takka være ekstraordinære koronamidler som kommunen har fått tildelt for å stimulere næringslivet.


E

, P Ø J K N N I E R STO R E S I R P E V A L EMSKU L D

E

på Elfa innredning*

EMSKU L D

P

M

P

-40% på Langlo innredning og dører

BREIVIKA

DIGERNESET

Smibakken 2, 6018 Ålesund Epost: breivik.obsbygg@coop.no

Digerneset Næringspark, 6260 Skodje Epost : digernes.obsbygg@coop.no

Tlf. 979 95 225

ELFA GARDEROBEINNREDNING • Tilbudet gjelder alle systemer og deler fra Elfa, f.eks. hyller, garderobestenger, kurver og tilbehørsprodukter, samt skyvedører og skapsider med fastmål • Fleksible og stilsterke oppbevaringsløsninger som kan bygges om etter behov • Gjelder ikke Basic-sett, Décor- og Graphite-sortimentet • 40 prosent rabatt på Elfa dører

Tlf 979 95 040

ÅPENT 7-20 (9-18)

Som medlem i Coop sparer du penger på alt du handler hver dag hele året. Husk å bruke medlemskortet ditt!

Tilbudene gjelder i Coop Nordvest SA sine OBS Bygg butikker, til og med 4. september. Forbehold om utsolgte varer og trykkfeil.

P

M

P

-50%


26

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1

|

Høsttilbud på aktuelt

MC-UTSTYR

Bekledning

Hjelmer Lieds Verktøy AS Blindheimsgeilane 1, 6012 Ålesund Tlf. 70 17 28 00 - post@lieds.no Kom innom for en trygg handel!

Ålesund Golfklubb og foreningen Et Slag Av Gangen

inviterer til å spille golf på Moa golfsenter hver tirsdag kl 10.30-13.00 Tilbudet er spesielt rettet mot mennesker med rusrelaterte og psykiske utfordringer, domfelte og ungdom «utenfor». Her får du låne køller og baller, og du får veiledning av erfarne golfspillere. Etter en kaffepause spiller vi en runde eller to på 6-hullsbanen vår. På vinteren spiller vi inne på golfsimulator.

Kontakt oss gjerne på tlf. 926 29 304/902 05 500

(Alle foto: SIF/Hessa IL)

Rekord for Hessa Søndag ble årets Hessa Cup sparket i gang med knøttefestival. Selve hovedfestivalen for jenter og gutter i alderen 11 til 17 år, arrangeres kommende helg, fra 27. til 29. august. Knøttefestivalen hadde i år rekordpåmelding med hele 199 lag, og venteliste. Den store interessen førte til at arrangøren valgte å ta i bruk begge arenaene sine, både på Hessa og på Siffen. Stort arrangement Et så stort arrangement krever et stort antall frivillige, og det blir selvsagt ekstra mye å holde styr på med koronaen i tillegg. – Det har vært noen intense uker med jobbing for å få alt på plass til årets Cup. Alt er gjort i tett samarbeid kommuneoverlegen i Ålesund, og godkjent i henhold til FHI’s anbefalinger for utendørs arrangement, forteller Line Trones Seter, daglig leder i SIF/Hessa IL. Dugnadsånd og stå på vilje Seter legger ikke skjul på at hun er både glad for og stolt av dugnadsånden i SIF/ Hessa IL. – Det er generelt en utrolig dugnadsånd i klubben, og vi er heldige som har en fantastisk cupkomite under ledelse av Siv Suleiman, som er helt unike med en utrolig stå på vilje, sier hun.

vi en god følelse, og mener det meste har gått bra så langt. Det har vært en dag fylt med idrettsglede og under skyfri himmel. Noen hadde sin aller første turnering, så det var nok mange barn med sommerfugler i magen, sier en sliten men lykkelig daglig lederen i SIF/Hessa IL. Klar for neste helg – Nå krysser vi fingrene for at mandagens krisemøte i Ålesund kommune ikke forandrer restriksjonene slik at neste helgs Hovedfestival, må avlyses. Da skal andre del gå av stabelen med 101 påmeldte lag, men uten overnatting i vår regi, sier Trones Seter. Hessa Cup fikk nemlig en ekstra utfordring i forrige uke da de fikk nei fra kommuneoverlegen til å ha tilreisende lag innlosjert på skoler. – Vi ringte byens hoteller for å skaffe rom, noe som viste seg å være nesten umulig da flere av hotellene allerede var fullbooket. Vi har av den grunn mistet noen lag, mens mange har fått seg plass på campingplasser og hotell, forteller hun videre. Hessa cup har vært arrangert i 40 år, og har kun vært avlyst en gang tidligere: I fjor under korona nedstengingen. – Så nå krysser vi fingrene for at det ikke stenger igjen, slik at vi kan få ta imot ungdommen som er spenna klar til helga, avslutter Line Trones Seter. (Nytt i uka gikk i trykken før Kriseledelsen i Ålesund kommune sin pressekonferanse mandag)

Vel blåst, så langt Og nå er første del gjennomført, noe vi har ventet på lenge. Med strålende tilbakemeldinger fra dagens deltakere har

www.nyttiuka.no

Kåre Stig Nøstdal ksn@nyttiuka.no


|

onsdag

25. august 2021

27

|

Cup 3

KOPPEN INDUSTRIER AS Planlegg du nybygg eller renovering? Planlegg du nybygg

eller renovering?

Som ein del av leveransen tilbyr vi GRATIS teikning, berekning og rådgivning til ditt prosjekt.

Som ein del av leveransen tilbyr vi GRATIS Ta kontakt! teikning, berekning og rådgivning til ditt prosjekt.

Bygg Kari Bygg111Kari Kari Innerdør Innerdør Innerdør med karm med medkarm karm

-1.518,1.299,1.518,-

Bygg Bygg Ida Bygg111Ida Ida m/karm kvit m/karm m/karmkvit kvit 8/98/9 x 20/21 20/21 8/9 x ×20/21 10x21 10 × 21 10 x 21

4.519,3.770,4.519,-

Koppen Industrier AS

45 990 Ta700 kontakt! post@koppenind.no - www.koppenind.no Koppen Industrier AS Morkmyra 12 - Furene - 6105 Volda 700 45 990 post@koppenind.no – www.koppenind.no Morkamyra 12 – Furene – 6105 Volda

Køyrerute

Fritt levert på køyrerute!

kvar onsdag til Ålesund, Sula, Giske, Skodje, Haram, Ørskog. Sykkylven (tirsdag) og Hareid (torsdag)

Kvar torsdag, Ulstein, Hareid, FRAKTFRITT Herøy og Sande

PVC-vinduerfrå fråH-Plus H-Plus PVC-vindauger Toppsving 5.468,3.840,110 110x120 x 120 Toppsving 120 Toppsving5.661,3.950,120 120 x 120x Toppsving 120 Drei/Kipp4.422,3.285,110 110 x 120x Drei/Kipp 120 120 x 120x Drei/Kipp 120 Drei/Kipp 4.587,3.390,-

Perle Fas, skygge Eggekvit skugge kostmalt MDF MDF kostemalt 11 x 620 x 2390, 11 x 620 x 2390Skagen Eggkvit,

199,129,pr. plate. Fritt levert. pr plate. Fritt levert

Lavpris sommar Lavpris vinter 2019 2021

Kledning 19 x 148 Dobbelfals 2.sort............................pr m. kr 26,50 10x58 golv/karmlist ....................................... 23,75 m 19 x 148 Dobbelfals 1.sort grunna kvit .........pr m. krpr. 45,35 15x70 profilert golv/karmlist .......................... 36,25 pr. m 19 x 148 Dobbelfals impr..............................pr m. kr 42,35 21x70 profilert taklist .................................... 43,30 m 16 x 98 impr. 1.sort ......................................pr m. krpr. 26,96 19 x 123 imr. 1.sort ......................................pr m. kr 32,79 19 x 148 impr 1.sort .....................................pr m. kr 39,31 Kledning

Kvitmalt listverk

19x148 dobbelfals grunna kvit ...................176,30 pr. m2 Terrassebord 19x148 dobbelfals 2.sortering natur ............99,00 pr. m2 28 x 120 Terrassebord impr 1.sort premium . pr m. kr 37,00 28 x 120 Terrassebord impr 1.sort rillet ........pr m. kr 44,90

Panel

12x120 Plank Skyggepanel fure.............................92,15 pr. m2 13x120 48 kvistfri kvitmalt skyggepanel .........318,00 m2 x 98 impr c24 fotkapp .............................pr m. krpr.54,43 48 x 148bevertak impr c24 fotkapp pr m. kr 11x128x2415 (MDF) ........................... skygge........125,00 pr.81,65 m2 48 x 198 impr c24 fotkapp .........................pr m. kr 108,90 PlaterSpar mykje på pris med faste lengder 12mm sponplate vegg. 122x239............... 161,00 pr. stk Lekter 12 mm foliert tak. 62x122........... 79,00 pr.19,83 stk 30 x 48sponplate impr................................................. pr m. kr 13 mm standardgips 120x240..................... 99,50 pr. stk 36 x 48 impr. ................................................pr m. kr 20,93 11 mm MDF-veggplater (kostemalt)...........129,00 pr.plate 36 x 73 impr ................................................. pr m. kr 31,38 48 x 73 impr .................................................pr m. kr 42,08

Isolasjon

Papp Knauf A35 50 og mmduk (8,21 m2. pr. pk)..............25,70 pr. m2 Silcartex diff. Open undertak .......................pr m2 kr 42,45 Knauf A35 70 mm (5,47 m2 pr. pk)...............34,05 pr. m2 Scon Airstopp 115 vindsperre 3 x 25 ........... pr m2 kr 21,30 Knauf A35 100 mm (4,1 m2 pr. pk)...............46,70 pr. m² Shingel Type S, svart .................................pr m2 kr 106,63 Knauf A35 150 mm (2,74 m2 pr. pk).............69,10 m2 D-polyester 1 x25 innerlagspapp .................pr m2 krpr.30,05 Knauf A35 200 mm pk).............91,90 m2 Knasteplast 1 x(2,05 20/2 xm2 20 pr. ...........................pr m2 krpr.52,33

Gyldig t.o.m 31.03.2019 Alle priser inkl. mva. Alle priser inkl. mva.

3


28

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1

|

Bredt og innholdsrikt på The North West

Daglig leder for The North West, Gjermund Kvernmo Langset, ønsker velkommen til mer enn 60 ulike arrangementer under årets konferansefestival. Det hele starter mandag 30. august og varer til lørdag 4. september. (Arkivfoto: Kenneth Kamp)

Årets utgave av The North West inneholder mer enn 60 arrangementer, fordelt på et stort spekter av tema. Som vanlig er de aller fleste av arrangementene under The North West fullstendig gratis. Bare hovedkonferansen koster penger å delta på, opplyser daglig leder for The North West, Gjermund Kvernmo Langset. De fleste av arrangementene blir dessuten fysiske, og stort sett trenger man ikke å forhåndspåmelde seg. Smittevernet ivaretas blant anna ved at man må vise fram grønt koronapass eller en hurtigtest tatt innenfor de siste 24 timer. – D et vil bli f lere lett tilgjengelige hurtigteststasjoner, og testinga blir selvsagt gratis, presierer Langset. Hav, klima og bærekraft Selv om det er mange ulike foredrag og andre arrangement, fordeler de fleste seg innenfor et knippe hovedtema: – De viktigste hovedtema er havet og marine ressurser;

energi, både produksjon, infrastruktur og forbruk; klima, natur og biologisk mangfold; og sosial bærekraft, opplyser han. Pride Det har blitt tradisjon at The North West samarbeider med Pride i Ålesund, og i år er The North West delarrangør for to av Pride-arrangementa. I tillegg til at flere andre foredrag også tar for seg tema som mangfold og toleranse. – Da vi i år så at den første uka i september passer godt for oss begge, bestemte vi oss for å løfte hverandre fram. Men neste år er vi tilbake med festival i april, sier Langset. Fiskedød og atomkraft Når det gjelder årets hovedkonferanse, beskriver Langset denne som spennende og utfordrende: – Ali Tabinzi, regissøren av Netflix-dokumentaren Seaspiracy, som handler om hvordan menneskelig aktitivet er i ferd med å ødelegge forholdene for liv i havet, og som har fått ekstremt mye oppmerksomhet, kommer til Norge for første gang. Til oss kommer han for å diskutere fiskeri og forvaltning

av havet, og det legges opp til en bred debatt. En annen spennende foredragsholder er den svenske atomforskeren Janne Wallenius, som mener at atomkraft er løsninga på framtidas energibehov, forteller han. Kunst og kultur I tillegg til de faglige foredraga og diskusjonene, blir det selvsagt også en rekke kulturarrangement på kveldstid. Årets utgave av The North West har dessuten fått med seg Bent Erik Myrvoll (mannen bak Kunstambulansen) som arenakunstner. Myrvoll er opptatt av bærekraft og historie og har blant anna forska mye på naturlige fargepigmenter – særlig pigmenter som finnes i jordsmonnet her lokalt. – Vi skal også ha en debatt om kunstens egenverdi versus kunstens kommersielle verdi. Til debatten, som skal ledes av forfatteren Bjørn Vatne, kommer blant anna den kontroversielle «Sløseriombudsmannen» Are Søberg, forteller Gjermund Kvernmo Langset. Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Som alltid avsluttes The North West med bærekraftmarsj opp Fjellstuetrappene, etterfulgt av gratiskonsert på Aksla. I år er det Dagny som skal stå på scenen. (Foto fra Terminalen i 2019: Anne Solveig Berge Trandal).


GRATIS BEFARING 940 92 352

Befaringer i Molde, Ålesund og nær omegn

T E ØR

GJ

P P KU

PORTDAGER Tore Ligaard as har åpnet ny avdeling på Møre

GSLLIN D I T S L BE LLE NHO PÅ A TER I HE LISTE POR EIL. PRIS TIL V LLE PÅ A ER S I R T LAVP POR FAST RFØRTE E LAG

16. AUGUST - 31. AUGUST

Velg en kvalitetsport tilpasset norske forhold. Hos oss får du gratis befaring. Vi kommer på besøk, tar eksakte mål og gir deg et skreddersydd tilbud. Start gjerne med et besøk i vår butikk i Nordre Holen 21 – Ålesund. Se flotte utstillinger og får gode tips og råd fra våre fagfolk. Se også våre nettsider. Vi har det du trenger av tilbehør til din garasje. Boddører, vinduer, portåpnere, håndsendere med mer. Vi tilbyr gode priser på montering av port, og har egne montører både i Molde og Ålesund.

MEST FOR PENGENE, LØSNINGER SOM VARER Trondheim Stjørdal Namsos www.ligaard.net

73 90 50 60 74 82 05 60 74 27 45 00

Oslo Stavanger Møre og Romsdal

22 90 77 10 51 30 30 80 94 09 23 52


30

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1 |

Etablerer delingsordning for elscootere I løpet av noen måneder kan Ålesund, som første by i Norge, få egen delingsordning for elscootere. Ulike former for delingsløsninger og mikromobilitet er mer aktuelt enn noen gang. Og særlig i byene blir dette sett på som viktige tilskudd for å skape mer bærekraftige persontransportløsninger. Det er selskapet Trains and Scooters (s.u.e.) som i disse dager jobber med å få på plass delingsløsningen her, og bak selskapet finner vi ålesunderen Per Ståle Rønnestad. Rønnestad er oppvokst i Ålesund, men har tidligere bodd og jobbet i mange andre deler av landet, og også i Spania. Og det er derfra både elscooterne og applikasjonen som skal brukes i delingsordningen blir hentet. – Scooterne må være av svært høy kvalitet for å tåle slik bruk, og basisteknologien til applikasjonen som vi skal benytte for delingsløsningen er allerede i bruk, blant annet i Spania, forteller Rønnestad. Lokal teknologipartner Applikasjonen må imidlertid skreddersys til akkurat dette formålet, og Rønnestad har fått med seg ålesundsfirmaet Avento til å løse dette. – Den personlige delen av applikasjonen er allerede på plass, vår jobb er å skreddersy delingsbiten av den, og implementere det i løsningen for en mest mulig sømløs brukeropplevelse, forteller Torstein Ødegård i Avento. Seks scootere i starten I første omgang er det snakk om å starte med seks scootere, tre på Moa og tre i bysentrum, for så å utvide tilbudet etter hvert. Scooterne vil ha base i egne dokkingstasjoner, hvor de både må hentes ut og leveres tilbake. Og Rønnestad forteller at han i disse dager jobber med å finne gode lokasjoner for dokkingstasjonene. – De som ønsker å ta ut en scooter må legge inn bankkortet sitt og et bilde av førerkortet, og applikasjonen vil ha en direkte verifiseringsfunksjon til Statens vegvesen. I tillegg vil det være

Per Ståle Rønnestad og Torstein Ødegård, COO i Avento, selskapet som jobber med å skreddersy applikasjonen for scooter-deling.

plassert kameraer i dokkingstasjonene, som både vil sikre scooterne og gi brukerne en tryggere opplevelse, sier han. God dialog med kommunen Han forklarer videre at dette ikke er en konsesjonsbelagt virksomhet, men at han hele veien har hatt en god dialog med Ålesund kommune, som så langt har vært svært positiv til

etableringen. – Det er en god del ting som må på plass, både når det kommer til scooterne og applikasjonen, men vi håper å kunne tilby dette i løpet av relativt få måneder, avslutter en svært entusiastisk Per Ståle Rønnestad. Kåre Stig Nøstdal ksn@nyttiuka.no

TILBUD

Leveres Leveres også ferdig også ferdig montert. Be om montert uforpliktende besøk.

VEDLIKEHOLDSFRIE VINDUER FRA H-VINDUET

-50%

Tilbudet varer frem til 23. november

www.gapo.no

www.gapo.no

www.hplus.no

÷20% Giskegjerde & Furnes AS GARASJEPORT -30%

GAPO GARASJEPORT

Åpent: 08.00 - 16.00 eller etter avtale

VEDLIKEHOLDSFRIE VINDUER FRA H-VINDUET

-50%

Temadag revmatisme Revmatikerforbundet arranTilbudet varer frem til gerer temadag om fire store revmatiske diagnosegrupper. Fire medisinske spesialister kommer til Teaterfabrikken 2. september for å formidle oppdatert kunnskap om leddgikt, artrose, spondylitt og lupus. Det er Norsk Revmatikerforbund

Møre og Romsdal fylkeslag som som er åpen for alle interessert. Temadagen arrangeres i forbindelse med at revmatologene holder nordisk kongress i Ålesund fra 1. til 4. september.

23. stårnovember bak temadagen,

www.hplus.no

Giskegjerde & Furnes AS

6052 Giske • Tlf. 911 88 230 • www.giskegjerde-furnes.no • pafurnes@online.no

Åpent: 08.00 - 16.00 eller etter avtale

HØSTTILBUD

6052 Giske • Tlf. 911 88 230 • www.giskegjerde-furnes.no • pafurnes@online.no HØSTTILBUD


BRUKTBIL ► ► ► ► ►

GRATIS forsikring ut hele året 2021* MINIMUM 14 mnd garanti Forvarming = ISFRI rute og varm bil Firehjulstrekk Plug-in hybrid

Dette er noe av det du får ved kjøp av brukt BMW 225xe * Bavaria betaler forsikringen, 12000 km er inkludert og forsikringen er gjennom Enter, en del av Tryg. Full kasko. BMW 2-serie 225xe

BMW 2-serie 225xe

245 000 kr Modell: 2017

Aut. gir

42 400 km

BMW 2-serie 225xe

260 000 kr Modell: 2018

Aut. gir

Modell: 2019

Aut. gir

49 200 km

BMW 2-serie 225xe

320 000 kr 56 662 km

BMW 2-serie 225xe

Aut. gir

Modell: 2018

Aut. gir

39 228 km

BMW 2-serie 225xe

46 567 km

BMW 2-serie 225xe

Modell: 2019

Aut. gir

26 350 km

Aut. gir

Modell: 2019

Aut. gir

45 358 km

BMW 2-serie 225xe

850 km

Aut. gir

325 000 kr

395 000 kr Modell: 2020

Modell: 2018

Aut. gir

325 000 kr Modell: 2019

Aut. gir

32 000 km

Se alle våre bruktbiler på 325 000 kr

Modell: 2019

38 941 km

BMW 2-serie 225xe

SOLGT 330 000 kr

285 000 kr

270 000 kr

320 000 kr Modell: 2019

BMW 2-serie 225xe

BMW 2-serie 225xe

29 200 km

bavaria.no/ bruktbil

Bavaria Ålesund

Digerneset Næringsområde 8, 6014 Ålesund Tlf.: 70 17 82 10 | post.alesund@bavaria.no


32

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1

|

Sett fra krakken min

Nede i fjøra ligger det snart sagt kilometervis av steinverk

Harald Grytten

En lønnende tur i fjøra på Sperre Da vi tidligere i sommer var på Sperre på Ellingsøya, var vi der først og fremst for å se og oppleve den stramme og stolte steingarden i skogen oppfor husa. Det var en tur som absolutt lønte seg. Ja, den var i høy grad «lønnende», som Kristofer Randers ofte brukte å skrive når han syntes en fjelltur bød på ei fin utsikt og ellers nåkke han likte. (Og K. Randers er dikteren og fjellturisten fremfor alle i gamle dager. Han som blant anna har skrevet bysangen til Ålesund, «Unge skudd på Norges byers stamme» og som har forfatta standardverket om turer og reiseruter på Sunnmøre – «Søndmøre - Reisehaandbog», 1890). Steinverk i fjøra Men for oss som kan synes litt mer enn middels opptatt av sånt som er bygd av stein, er det ikke bare steingarder som får oss til å våkne: Nede i fjøra ligger det snart sagt kilometervis av steinverk. Klippfiskmolane, fiskeplattingane eller ka du vil kalle dem, ligger på rekke og rad og lyser steingråe mot oss. Sjelden ser vi slike mengder av dem, som her på Ellingsøya. Så å si på hver gard fra Hoff til Taftasundet ser vi dem som avslutning av marka og virksomheten der og begynnelsen på virksomheten ved sjøen. Skapt av menneskehender og holdt ved like av menneskehender for med møysommelig arbeid å kunne foredle havets produkter til den edle vare – klippfisk! På Sperre Vi ser som sagt steinverka i overflod på øya. Sperre er intet unntak.

I fjøra på Sperre, Ellingsøya, er der atskillige meter med klippfiskmoler.

Så godt som heile fjøra mellom den mekaniske (Sperre Mek.) og den maritime industrien (Brødr. Sperre og Nils Sperre) er besatt av fiskemoler eller steinplattinger. Og for nåkken som tenker slik, blir jo det til i hukommelse av korsen industrien begynte for en hundre år eller vel så det siden. For kanskje begynte

Her sitter to som finner seg vel til rette med sine egne tanker i fjøra på Sperre, nærmere bestemt i fjøra på Johans-garden, gardsnummer 155, bruksnummer 2 på Sperre, Marit og Leif Sperre.

det med fiskevask i en avdanka færing nedi fjøra? Mye å ta av – enn så lenge? På Sperre og på resten av Ellingsøya er det atskillige meter med klippfiksmoler å ta av. Ja, der på øya har de klippfiskmoler så det rekker både for våre dager og langt inn i de kommende dager,

skulle man tro. Men som vi vet er det ganske ufattelig ka ei skikkelig maskine med moderne graveutstyr kan få utretta bare på nåkken korte timer. Etter behandling av slike effektive redskap er det knapt stein tilbake på stein, for å si det sånn. Ikke fordi det er nåkken umid-

delbar fare for utslettelse av klippfiskmolene på Ellingsøya – eller på andre øyer og fastland – skal skje, men det kan no være greit å vite kalla verdi en klippfiskmole har vært på en gard en gang i tida. På Ellingsøya kan man få det instruktivt demonstrert både her og der, for eksempel på Sperre.

Vi holder oss fortsatt i fjøra på Johans-garden, omtrent der Marit og Leif Sperre sitter på de andre to bilda, og vi ser i østlig retning. – Personene er fra venstre: Gudny Stenset, Johan Sperre og Helge Sperre. – Gudny var tjenestetaus i Johans-garden. Johan holder på å rogge fisk, det vil si han skjærer vekk slintrer og blod spesielt i nakken på fisken. Helge bærer fisk frem til faren, Johan. – Bildet er tatt en gang heilt i slutten av 1940-åra. – Det som seinere skulle bli Sperre mekaniske holdt til i ei smie bak og til venstre for Gudny. – Bildet er elskverdigst utlånt av Marit og Leif Sperre.


Bli med oss på tur!

Ferie med buss er opplevelse!

Dagstur: Kvamsøya

6. september 2021

Svipptur til Kiel 27. - 29. september 2021 3 er g da

kr 1.390

Kr 890 Costa del Sol - Torremolinos 4. - 18. oktober 2021 15ger da

m. fly

Få ledige plasser!

Svipptur til Kiel 25. - 27. oktober 2021 3 er g da

kr 15.900

Rakfiskefestivalen Fagernes

4. - 7. november 2021

4 er g da

6 er g da

kr 4.990 Julestemning på Røros 1. - 3. desember 2021 3 er g da

5 er g da

Nyttårsfeiring Fefor høifjellshotell 30. des - 2. jan. 21/22

4 er g da

4 er g da

kr 5.100 Rørosmartnan 17.-20. februar 2022

8 er g da

4 er g da

kr 4.490

kr 2.290 Åpning Rørosmartnan 14. - 17. februar 2022 4 er g da

kr 5.995 Holland m Floriaden og Blomstertoget 27. april - 4. mai 2022

Charlottenberg 10. - 12. desember 2021

kr 3.990

Nyttårscruice m/ fullpensjon

30. des - 2. jan. 21/22

kr 4.500

3 er g da

kr 7.950 Juletur til Savalen 22. - 26. desember 2021

Julemarked København 22. nov - 25. nov. 2021 4 er g da

kr 1.390

Juletur til Rostock 27. november - 2. desember 2021

Vi planlegger en eller flere høstturer!

kr 5.900 Rhin og Moseldalen 7.-14. juni 2022 8 er g da

kr 13.490

Tlf. 70 14 33 16 | www.turistbussen.no | Facebook: Turistbussen Ålesund

Hotell Ullensvang og fruktblomstring i Hardanger 15.-19. juni 22 5 er g da

kr 12.200

Våre turer blir utført med de desidert nyeste, mest miljøvennlige og trafikksikre bussene på markedet. Vi har erfarne og kjente sjåfører på våre turer.

Se alle våre turer inne på www.turistbussen.no

kr 4.350

kr 7.950


34

|

on s dag 25 . a ug u s t 2 02 1

Cristiano Ronaldo. (Foto: Anna Nessie)

|

Erling Braut Haaland (Foto: Werner100359, CC BY-SA 4.0)

Mohamed Salah. (Foto: Anna Nessie)

Harry Kane. (Foto: Kirill Venediktov)

Kylian Mbappe (Foto: Sandro Halank, CC BY-SA 4.0)

John Arne Riise (Foto: AaFK)

Henrique Casemiro (Foto: Granada,CC BY-SA 4.0)

Lionel Messi. (Foto: Kirill Venediktov)

Zinedine Zidane (Foto: Tasnim, News Agency, CC BY 4.0)

Neymar da Silva. (Foto: Av Antoine Dellenbach)

INNSPILL

Talentjakten Den ungarske psykologen Laszlo Polgar var overbevist om at geni ikke var noe en ble skapt til ei heller ikke noe man blir født til. Han studerte 400 framstående personer, alt fra Sokrates til Einstein. For å perfeksjonere seg innen et område kom han til at det gjaldt å begynne tidlig, og ikke minst øve fokusert. Dette var han så overbevist om at han ville gjøre et eksperiment. Han tilkjennega offentlig at han søkte etter ei kvinne som ville gifte seg med han. Og ikke nok med det: I hans søknad inngikk også at han og hans etterlyste kone skulle få barn. Dessuten avsluttet han søknaden med at eksperimentet i prinsipp skulle vare livet ut. Utrolig nok fant han en sådan kvinne, nemlig Klara, en ungarsk lærerinne fra Ukraina. Når de to hadde fått kontakt sendte han ikke et kjærlighetsbrev fylt med romantisk prosa, der han priset Klaras skjønnhet og bedyrte evig forelskelse. Nei, brevet var helt enkelt fylt med detaljer og instrukser om hvor pedagogisk eksperimentet skulle gjøres. På slutten av 60-tallet giftet Laszlo og Klara seg og fortsatte med å skaffe seg barn. De fikk snart ei jente, Susan. Noen år senere startet et fascinerende eksperiment der de valgte å lære jenta å spille sjakk. Det var ei gjengs oppfatning at kvinner helt enkelt ikke var istand å tevle på et høyere nivå i sjakk. Susan begynte å lære sjakk når hun var fire år. Moren sluttet å arbeide og fikk tillatelse til å ha skolen hjemme. Ett år senere ble Sophia født. Så fulgte Judit. Alle tre jentene fikk lære sjakk og flere språk. De fikk daglig opp mot 10 timer læring. Samtidig bygde familien opp et gigantisk sjakkbibliotek. Susan ble som 17-åring den første kvinnelige stormesteren, og i 1996 verdensmester for damer. Sophia ble som 14 åring vinner av Roma Open i 1989. Den mest

fantastiske karrieren gjorde den yngste søsteren Judit. Som 13-åring ble hun rangert som verdensener i dameklassen, og som 15-åring den yngste stormesteren noen sinne - en måned yngre enn sjakklegenden Bobby Fischer. Sammen vant søstrene, som lag kvinnelig sjakk- OL i 1988. Laszlo Polgar og Klara hadde bevist at gjennom trening, trening og atter trening kan målet nåes. Talentjakten En svensk sivilingeniør Per-Anders Gröfjeld har skrevet boken «Talang Jakten», som stiller spørsmålet om hvorfor det bare er noen få som utvikler seg og lykkes. Historien under er utdrag fra hans bok: Ballen er magisk Det ser vi på alle små barn som leker med ball, enten i håndball eller fotball. Mange foreldre snakker om talent, og ikke minst fedre som tror at poden er arvelig belastet med lek med ball fra faren. Ingen av delene stemmer. Ovennevnte historie forteller at hvis en får oppfølging med mange nok timer i lek med ball, så kan en lykkes til å bli en god fotballspiller. Da snakker vi i verdensklasse med trening, trening og atter trening. Ballen må hele tiden være uadskillelig og leken må være konstant. Og en må tillate seg å stille spørsmål om trenerne ødelegger talentene med systemer, som om fotball er vanskelig. Det er det ikke. En ball over den hvite linjen mellom to stolper; det er mål! Til og med min mor ville forstå det. Og en må tillate seg å stille spørsmål hvorfor mye av spillet går på tvers av midtbanen og ikke minst tilbake til egen keeper som igjen bruker masse tid på å få ballen langt ut på banem, og som medspiller ikke rekker eller får kontroll på i 90 minutter. Ordet tempo og hurtighet er fraværende. Fotball består av feil, men det ser ikke ut til at spillerne tør

å feile. Da blir fotballen kjedelig. De såkalte «Fotball professorene» som møtes til seminar med prat, prat og prat. Det er ikke de som skaper fotball på bana. De uttaler seg før kamp, under kamp og etter kamp, og setter samme analysen til pressen hver gang, akkurat som det hjelper i ettertid. La spillerne få leke seg til frihet til god spennende fotball, og publikum vil strømme til kamp. En skulle tro spillerne trener såpass mye at de vet hva det går ut på. Eller vet de det? Har de nok trening med sin kjære ball? Er de villig til egentrening, eller intens trening i adskillige timer? Og ikke minst, gjennomfører de treningen med intens fokus og konsentrasjon? Lenge var det dominerende svaret at en måtte være født med talent, som siden i en viss grad kunne foredles til erfarenhet. Hvem er det som har forstått fotball? Hvem er fotballekspert? Etter mitt syn er det publikum! Einar Welle, Aalesund sentrum

Fotballspillere som hadde/har fokus på ballen: • John Arne Riise - Norge • Erling Braut Haaland - Norge • Lionel Messi - Argentina • Zinedine Zidane - Frankrike • Mohamed Salah - Egypt

• Cristiano Ronaldo - Portugal • Harry Kane - England • Neymar da Silva - Brasil • Kylian Mbappe - Frankrike • Henrique Casemiro - Brasil


Evertile pr. kvm

224,46

Everglaze pr. kvm

255,85

ALUTECH pr. kvm

319,58

Evertile pr. kvm

146,57

Everglaze pr. kvm

168,20

ALUTECH pr. kvm

182,59

Evertile pr. kvm

212,68

Everglaze pr. kvm

244,35

ALUTECH pr. kvm

210,94

Evertile pr. kvm

200,22

Everglaze pr. kvm

227,13

ALUTECH pr. kvm

246,70

Evertile pr. kvm

2229,38 Everglaze pr. kvm

2610,-

ALUTECH pr. kvm

2610,-

(40/30-års vasstettgaranti)

38.158,425,5130,4004,(9852,-) 173,2229,3194,2230,-

41.448,489,5887,4543,(10480,-) 349,2610,3194,2230,-

43.495,489,5887,4543,(10480,-) 349,2610,3194,2230,-

54.329,422,6391,4934,(13000,-) 349,2610,3194,2230,-

55.543,-

60.750,-

62.797,-

74.459,-

30.593,-

32.730,-


S!

36

|

on s dag

GENERELL

25 . a ug u s t 2 02 1 |

ZIP-SCREENS PLISSÉGARDINER MARKISER GARASJEPORTER

-30%

GRATIS BEFARING

911 50 200

fasadeprodukter.no GJØR ET KUPP NÅ!

TIL 19.09.

SOLSKJERMING – GARASJEPORTER

Tre = Trivsel og trygghet

H-vinduet As

Snille Julie Skogtrø Fløtre fyller ni år 26. august. Du er verdens beste og vi digger deg! Mange klemmer fra Christoffer, Sunniva og mamma.

Hipp hurra for minstegullet William Alnes Haram, som fyller fire år 31. august. Håper du får en kjempefin dag. Klem fra mormor og morfar i Torevågen, som er veldig glad i deg.

Hipp Hurra for storsjarmøren og godgutten vår, Ezekiel Langeland Emblem, som fyller tre år 29. august. Bursdagsklemmer fra farmor og farfar som er utrolig glad i deg.

Myrlandsvn.5 - Vegsund, 6020 ÅLESUND Tlf.: 70 15 86 80 E-post: post@h-vinduet.no

NB!: Køyrerute kvar onsdag til Ål esund, Sula, Giske, Skodje, Haram, Ørskog. Sykkylven (tirsdag) og Hareid (torsdag ) FRAKTFRITT

2

FURENE, 6100 VOLDA

LAVPRIS

- PRISAR INKL. MVA

NB! Alle bestillingar for KØYRERUTA må vere innkomne innan onsdag

28x120 Terrassebord impr. 1-sort premium.............. pr m kr 19,90 37,00 28x95 Terrassebord impr. 1-sort ............................ pr m kr 33,23 16,50 36x73 just impr ....................................................... pr m kr 15,25 31,38 36x98 just C-24 impr. .............................................. pr m kr 20,65 42,51 36x148 just C-24 impr............................................. pr m kr 64,23 31,19 48x98 just C-24 impr. fotkappet ............................. pr m kr 25,67 54,43 34x145 Impr. handrekke .......................................... pr m kr 85,99 41,77 19x148 dobbel 1-sort impr ...................................... pr m kr 20,58 42,35 Shingel Type S, -sort ................................................ pr m2 krkr106,63 103,50 D-polyester underlagspapp 1x25 ............................. pr m2 kr 29,16 30,05 19x148 Dobbelfals 2. sort ........................................ pr m kr 13,60 26,50 13mm Gips 120x240 std ......................................... pr pl. krkr114,00 117,90 Vi har Knauf, Glava, Evertile, ståltak, takstein, H-vindu, dører Be oss om tilbod! Telefon 70 04 59 90 Fax 70 06 87 70.

OPE MANDAG – FREDAG 8 – 17. LAURDAG 9 – 14

www.koppenind.no – post@koppenind.no

HYTTER – SJØLVBYGGARGARASJER – ALT I TRELAST TIPS OSS! Tlf. 70 16 19 19 redaksjon@nyttiuka.no

19 nyttiuka.no

Frist for innlevering av bursdagsbilder er fredager kl. 10.00

Gratulerer så mye med 9-årsdagen som var 10. august, Helle! Du er ei fantastisk jente med bein i nesa, og vi er utrolig glad i deg! Gode bursdagsklemmer fra mamma, pappa, Jonas og Kaja.

Brage J.V.Lokna-Håvold i Røyksund, fyller sju år 26. august. Takker for kjekt besøk i sommer. Vi gratulerer så mye med dagen, stor bursdagsklem fra farfar, farmor og onkel Sindre.

Gratis reisekort til studentar under 30 år Er du tilflytta student til Ålesund under 30 år, kan du søke om gratis reisekort for eit studieår. Du må ha meld flytting frå ein kommune utanfor Sunnmøre til Ålesund kommune etter 1. mai i år. Nytt av i år er at kortet er eit reisekort som gjeld for buss, hurtigbåt og ferje i heile Møre og Romsdal. Tidlegare har tilbodet kun dekka reise med buss i Ålesund. Det er viktig å merke seg at om du har hatt gratis busskort tidlegare, kan du ikkje søke igjen. Ved å melde flytting til kommunen hjelper du oss med å lage endå betre tenester til alle som bur her. Du får sjølv ikkje berre gratis reisekort, men du som student får og fleire rettar, tenester og kan i tillegg påverke politisk. Søknadsfrist er 31. desember 2021. Slik går du fram Dette må du ha på plass før du søker • Du må vere student ved høgare utdanning (universitet/høgskule/

Arkivfoto

fagskule), ha gyldig studentbevis og betalt semesteravgift. • Du må studere i eit heilt studieår. Utvekslingsstudentar eller andre studentar som skal vere her kun eitt semester, får dessverre ikkje tilbodet. • Du må ha meldt flytting frå ein kommune utanfor Sunnmøre og fått flyttemelding. Sunnmøre er kommunane: Giske, Hareid, Herøy, Fjord, Sande, Stranda, Sula, Sykkylven, Ulstein, Van-

ylven, Vestnes, Volda, Ørsta og Ålesund. • Studentar som har nytta seg av tilbodet tidlegare kan ikkje nytte dette igjen. • Du må ha meldt flytting etter 1. mai 2021. FRAM / Møre og Romsdal fylkeskommune


|

Vannskader grunnet alkoholsøl og tyveri av forbrukerelektronikk på studentfester er en gjenganger. Foto: Tobias Tullius/ Unsplash

onsdag

25. august 2021

|

37

SALG

Studentfester kan bli dyrt Alkoholsøl og tyverier er ikke uvanlig når det er studentfest i kollektivet. Det kan bli dyrt for studentene. En ny undersøkelse viser nemlig at unge mellom 18 og 24 år ikke har oversikt over forsikringene sine og hva de dekker. Nær halvparten av respondentene mellom 18 og 24 år oppgir at de ikke har god oversikt over forsikringene og hva de dekker. Det kommer frem av en ny undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. – Det er ikke overraskende at det er de yngste som har dårligst oversikt over forsikringene sine og hva de dekker. Det er jo først når de flytter hjemmefra eller kjøper sin første bil eller bolig at de blir oppmerksomme på at forsikring er smart, advarer skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind. De eldste, over 55 år, har best kontroll på forsikringene og hva de dekker av hendelser. Hele 93 prosent i gruppen mellom 55 og 64 år oppgir dette. I tillegg viser undersøkelsen av menn har noe mer oversikt enn kvinner. Skader etter studentfester en gjenganger Vannskader grunnet alkoholsøl og tyveri av forbrukerelektronikk på studentfester er en gjenganger, og forsikringsselskapet registrer mange slike saker.

– Foreldrene bør kanskje spandere forsikring på de unge fremfor klær eller i tillegg til Billy-kommoden til studenthybelen. Det kan fort vise seg å være lønnsomt på sikt. I alle fall for foreldrene når den fraflyttede studenten ikke har råd til å kjøpe ny laptop eller mobiltelefon, sier Nielsen. I et studentkollektiv må hvert medlem av kollektivet ha sin egen innboforsikring. Sjekk foreldrenes forsikringer De som flytter hjemmefra for studier oppfordres til å sjekke hva foreldrenes forsikringer dekker. Barn som bor borte fra foreldrene på grunn av utdanning eller førstegangstjeneste, og ikke har meldt adresseendring, kan være dekket av foreldrenes innboforsikring. – Alle, også unge studenter, eier mye mer enn de tror. Laptopen, bunaden, alle merkeklærne og ski og sykler - det blir i hele tatt store summer å erstatte på egen hånd om noe skulle skje, sier Nielsen. Ungdom som skal flytte hjemmefra bør i alle fall ha innboforsikring og reiseforsikring. I reiseforsikringen er det en ulykkesforsikring som dekker de aller fleste ulykker hele døgnet. Barn, under 20 år, som bor og har folkeregistrert adresse hos begge eller én av foreldrene er dekket av foreldrenes reiseforsikring. Men, når de fyller 20 år eller flytter hjemmefra før dette så bør de ha egen reiseforsikring. – Det er mye som kan skje på reise til og fra studiesteder og fester, som tyveri av verdisaker, sier Nielsen.

Innfatninger

÷50% Gjelder ikke høstnytt. Tilbudet varer ut august.

Kongensgt. 7, 6002 Ålesund, tlf. 70 12 17 68

Fremtind Takpanner i stål og aluminium

Nytt tak ? Gratis befaring Ring oss i dag !

Vil synliggjøre syklistene Ålesund Bysykkel inviterer alle sykkelglade til tidenes første Ålesund Sykkelmasse. Ålesund sykkelmasse blir et fast arrangement hver siste lørdag i måneden, og første gang blir altså nå på lørdag. Det hele går ut på at så mange som mulig samler seg til en felles sykkeltur gjennom byen. – Formålet er både å vise folk hvor det er bra å sykle i Ålesund og å vise politikerne at det er interesse for å sykle og at forholdnene må legges bedre til rette for syklistene, sier Emil Sæther. Han er leder for Moro Ålesund, som sammen med Vasty står bak Ålesund Bysykkel. Emil forteller videre at planen er å sykle en ny rute hver gang. For at det hele skal foregå på en trygg måte, kommer det til å være noen fra arrangørene både

Båndtekking i kobber, sink, stål og aluminium

foran, bak og i midten av feltet. Disse kommer til å ha på seg klær som gjør dem lette å kjenne igjen. Fast oppmøtested for Ålesund Sykkelmasse blir Joachim Rønnebergs plass («Rådhusplassen»). Det oppfordres til å stille med sykkel med ringeklokke og lys, pluss hjelm og refleksvest. Denne lørdagen går turen til Ålesund museum, der det blir piknik-pause og anledning til å nyte egen medbrakt mat og drikke.

Pipehatter, luftehatter, beslag

Våre erfarne blikkenslagere og håndverkere står klar til å hjelpe deg. Vi produserer alt av taktekkingsdeler, takhatter og beslag ved vårt moderne blikkenslagerverksted på Sj�holt. Ring oss i dag - vi hjelper deg.

Tlf: 97 40 90 40 E-post: post@blancoas.no

Blanco AS 6240 �rskog


38

|

on s dag

25 . a ug u s t 2 02 1

|

Inger Harrington er død Inger Harrington døde brått 18. august, bare to dager etter hun fylte 74 år. Nesten halve livet brukte Inger Harrington på å hjelpe gatebarn i Brasil. I 1986 ble ålesunderen landskjent da hun dro fra alt i Norge for å vie livet sitt til å hjelpe noen av klodens fattigste og mest vanskeligstilte barn. – Ikke lenge etter at hun kom over til Brasil, adopterte hun de første barna. Dette var barn som var sterkt forsømte og utsatt for vold og misbruk av grov karakter. På denne måten fant hun meninga med livet, med et virke basert på sin kristne tro. Etter hvert ble flere barn adoptert, og hun åpnet også sitt hjem for andre hjelpetrengende barn. Gjennom åra er det mange som har vokst opp under hennes beskyttelse, forteller Per Jan Vinje. Han er leder for for stiftelsen Casa Emanuel, som gjennom åra har støtta Inger økonomisk og organisatorisk. Diabetes og korona Ved hjelp av donasjoner fikk Inger oppretta to hjem for gatebarn. Disse ble overtatt av gode, lokale krefter da Inger for noen år siden innså at hun ikke lenger hadde kapasitet til å drive barnehjemma. De siste åra har hun brukt all tid og energi på sine adopterte barn og barnebarn, trass i at hun har vært mye syk. Blant anna utvikla hun diabetes, og i fjor fikk hun korona. – Vi kan vel si at Inger på mange måter fikk 20 år på overtid. Om det var koronaen eller noe anna som til slutt tok knekken på henne, får vi nok aldri vite, men etter koronasykdommen har hun vært mye slapp og dårlig. Rett nok var hun mye dårlig før hun fikk korona også, men det ble verre etterpå, sier Vinje. Aske over havet Natta etter at Inger falt brått om på gulvet, holdt familien likvake for henne. Om morgenen ble hun så henta og kremert, noe som er tradisjon i Brasil. Etter hennes eget ønske skal asken etter hvert spres over havet langs kysten av Brasil.

Inger Harrington ved innsamlingsstanden sin på Moa, der hun satt stort sett hver eneste desember. (Arkivfoto: Kenneth Kamp)

Familien – Det stiftelsen nå er mest opptatt av, er å ta vare på livsverket til Inger, konkret ved å støtte familien hennes økonomisk. Huset og alle verdiene er allerede skrevet over på sønnen Ramsy, mens den 31 år gamle dattera Gleiciane, som alltid har vært den mest fornuftige, og som bor i huset sammen med ektemannen og tre barn, kommer til å bli familiens omsorgsperson på fulltid. Det kommer hun til å klare veldig fint, forteller Vinje.

sjonen sin og gaver som har blitt samla inn her hjemme, ikke minst gjennom den årlige førjulsinnsamlinga på Amfi Moa. Nå blir pensjonen borte, og da blir familien avhengig av at stiftelsen klarer å skaffe enda mer midler enn før. – Selv om Inger nå er borte, kommer stiftelsen Casa Emanuel til å fortsette arbeidet med å hjelpe familien hennes så godt vi kan, sier Per Jan Vinje.

Stiftelsen fortsetter Til nå har Inger drevet familien sin ved hjelp av den vesle pen-

PERFEKT RESULTAT Automower© robotklippere er kjent for å være ekstremt pålitelig. Dag og natt, i sol eller regn kan du stole på at den er ute og gjør jobben sin uten problemer!

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Vi mon ter og tar er nødven d service ig

Dattera Gleiciane (31) er den som nå blir den viktigste omsorgspersonen i Ingers familie. Hun bor i huset til Inger sammen med ektemannen og sine tre barn.

Lieds Verktøy AS, Blindheimsgeilane 1, 6012 Ålesund Tlf. 70 17 28 00 - post@lieds.no

Kom innom for en trygg handel!

www.nyttiuka.no


Velkommen til Norges største filmfestival for seniorer! Mandag 30. august – torsdag 2. september på ODEON Kino Ålesund

233x336

PROGRAM: Mandag 30. august

Torsdag 2. september

18.00 - 20.02 Ingenting å le av (Komedie/drama)

12.00 - 13.41 Vær her (Dokumentar) 12.45 - 14.34 Duften av roser (Komedie) 13.15 - 15.00 Lille jente (Dokumentar) 14.30 - 16.29 Smaken av sult (Drama) 15.15 - 17.09 a-ha The Movie (Musikk/dokumentar) 16.00 - 17.08 Småen - Charlie Chaplin (Komedie) 17.30 - 19.20 Supernova (Drama) 18.00 - 20.15 Margrete den første (Drama) 18.15 - 20.17 Ingenting å le av (Komedie /drama)

Tirsdag 31. august 12.00 - 13.50 Supernova (Drama) 13.00 - 14.56 Quo vadis, Aida? (Drama) 14.00 - 15.49 Duften av roser (Komedie) 15.00 - 17.13 Worth (Drama) 15.45 - 17.47 Ingenting å le av (Komedie/drama) 16.30 - 17.57 Lille mamma (Drama) 18.00 - 19.46 The Middle Man (Sort komedie/drama) 18.15 - 20.49 Mødre (Drama)

Onsdag 1. september 12.00 - 14.24 Leksjoner i løgn (Drama) 13.00 - 14.41 Vær her (Dokumentar) 13.30 - 16.04 Mødre (Drama) 15.00 - 16.46 The Middle Man (Sort komedie/drama) 15.30 - 17.20 Supernova (Drama) 16.30 - 17.57 Lille mamma (Drama) 17.30 - 19.19 Duften av roser (Komedie) 18.00 - 19.54 a-ha The Movie (Musikk/dokumentar)

Alle festivalvisningene koster 100 kr per film om du bruker festivalpassets rabattkode. Selve festivalpasset får du gratis!

På Seniorfestivalen vil vi skape et sosialt samlingssted med spektakulære filmer og gode samtaler i etterkant. Her vil du kunne nyte fantastiske filmer, få en god kaffe og ellers ta del i det unike som en god kinoopplevelse fører med seg. På festivalen vil du kunne se alt fra drama til komedie, norske til utenlandske filmer og temaer som gourmet, historie, krig og livsutfordringer med flere.

Selve festivalpasset får du gratis på Odeon Ålesund eller ved å sende en epost til no.reply.seniorfestival@odeonkino.no

Besøk www.ODEONKino.no/seniorfestival for mer info, billetter, kampanjer, filmoversikt og program.

AMFI MOA | 10-20 (18) amfimoa.no


40

|

on s dag

25 . a ug u s t 2 02 1

|

k u lt u r

«A-ha The Movie» er dokumentaren om det eneste norske bandet som har gått til topps på Billboards singelliste i USA. (Skjermskudd fra trailer.)

«Lille Jente» er en fransk film om en jente født i guttekropp. (Skjermskudd fra trailer.)

Seniorfilmfestival ganger elleve! Ålesunds første seniorfilmfestival starter på mandag. John John Bruseths relativt beskjedne tanker om å få til en seniorfilmfestival i Ålesund ble tatt så godt imot at det blir festival også ti andre steder i Norge! Og neste år sprer det seg til utlandet, forteller han med sin umiskjennelige begeistring: – Det er helt fantastisk hvor fort det gikk unna! Da jeg presenterte programmet for Odeon i Ålesund, ble de så begeistra at de ville spre det til hele landet. Hadde vi hatt litt bedre tid på oss, hadde det blitt seniorfilmfestival i Sverige og England også i år, men det må vente til neste år. Da blir det festival på 110 steder i England! Mangfold Han forteller at det starta med en tanke om å få til en festival med filmer av, om og for seniorer – det vil si mennesker fra 60 år

og oppover. Den ideeen forkasta han raskt: – Jeg skjønte at seniorene også er interessert i nye filmer, utenlandske filmer og mange andre slags filmer. Derfor har det blitt en festival med mye forskjellig film. Alle er velkommen på filmene, men seniorene kan få et gratis festivalpass som gir dem billetter til lavere pris, i tillegg til rabatter mange andre steder mens festivalen pågår, forteller John John. Foredrag Under festivalen vil det være regissører, skuespillere og andre til stede for å snakke om filmene. For å få logistikken til å gå opp, blir det seniorfilmfestival fire steder på Vestlandet neste uke, mens sju steder på Østlandet får festival uka etter. Litt av hvert John John lover altså et variert og spennende program under Seniorfilmfestiva-

len. For å vise litt av spennet, tar vi med noen få eksempler på hva man kan få med seg på kino neste uke.: A-ha The Movie, den norske komedien «Ingenting å le av», franske «Lille Jente» (om en jente født i guttekropp), det britiske romantiske dramaet Supernova (med Colin Firth), japanske «Mødre» (også med Colin Firth), Charlie Chaplins «Småen», russisk-hviterussiske «Persian Lessons» og «Vær her», en norsk dokumentar om demens. Alle filmene vises på Odeon på Amfi Moa.

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

John John Bruseth og Odeon står bak Seniorfilmfestivalen, som skal avholdes på hele elleve ulike steder i Norge. Neste uke starter festivalen i Ålesund. (Arkivfoto: Kenneth Kamp)

80-tallsfest på Teaterfabrikken

Vyborghjelpen på bedehusturné

Volda-bandet Broadline spiller musikk av 80-tallsartister som Bryan Adams, Nik Kershaw, The Police, Toto, Huey

Vyborghjelpen, som driver hjelpearbeid i Russland, besøker Valle bedehus og Sylte bedehus i Valldal på fredag. Sønd-

Lewis, Whitesnake, Mr. Mister og Peter Gabriel. Fredag spiller de på Teaterfabrikken.

ag tar de turen innom Langevåg bedehus. Det blir mykje song og musikk.


|

onsdag

25. august

2021

|

REIDAR EIDSKREM Møre Swing Band med kafejazz- konsert på ID-guset lørdag 28. august. F.V. Einar Longva, Miki Campins, Sveinung Utgård, Sven Bernt Ellingseter og bandleder Kurt Sagen. (Pressefoto)

«Møre Swing Band» med kafejazz på ID-huset Lørdag 28. august blir det kafejazz-konsert på Ingebrigt Davidhuset i Brattvåg. Repertoaret spenner over et variert rytmemønster fra slow, medium, swing, bossa nova og samba, til argentinsk tango og fransk musette -vals. Heftige swinglåter som «Sweet Georgia Brown» og lavmælte ballader som «The Nearness of You». Dette er stemningsfull «Vintage

Jazz» på sitt beste.Bandet har lagt vekt på iørefallende og evig-grønne melodier fra jazzens gullalder. Det er ett år siden bandet hadde konsert i kulturstua på ID- huset. Kjøp billett på nettet, da det er begrenset med plass grunnet avstands- regelen som fortsatt gjelder melder arrangøren.

Åpner kunstutstilling onsdag 1. september 2021 kl. 18.00 i Galleri Reids Kongens gate 24. I sin billedkunst bruker Reidar Eidskrem en egenartet maleteknikk som han lærte for over 60 år siden. Dette er en teknikk innen oljemaling kombinert med silketrykk og forgylling påført speilvendt direkte på baksiden av glass. I 1981 tok Reidar Eidskrem mesterbrev i denne maleteknikken som han er alene om i Norge i dag. Velkommen!

Vi vil selvfølgelig følge myndighetenes anbefalinger for å hindre spredning av Covid-19 ved arrangementet.

www.mesterkunst.no

“nærhet & håp” TORSDAG 26. august

Sopran Anne-Helen Moen og Engegårdkvartetten. (Pressefoto)

Moen og Engegårdkvartetten Sopranen Ann-Helen Moen har med seg Engegårdkvartetten til Parken kulturhus. Ann-Helen Moens er kanskje mest kjent for sine Mozart-tolkninger, men har et repertoar som spenner fra barokken via de store romantikerne og til samtidsmusikken.

Engegårdkvartetten ble første gang satt sammen i Lofoten i 2006 og ble raskt et av de mest ettertrakta kammermusikkensembla her til lands. På programmet i Parken kulturhus på lørdag (og i Fosnavåg kulturhus på fredag) står to verk av Haydn og to av Schumann.

Sobra Scene kl 19.00

Henning sommerro: Jostedalsrypa Gjestekonsert med duoen Vestavill og Henning Sommerro,

Onsdag 1.september

Storfjord Kulturhus kl 19.00

torsdag 2.september Sobra Scene kl 19.00

Klaver og kvartett : Mendelssohn og Schumann

Sveinung Bjelland, klaver Ålesund Strykekvartett

Billettsalg Storfjord Kulturhus: storkultur.no Billettsalg Sobra Scene: kulturialesund.no (se vår nettside)

www.alesundkammermusikk.no +

41


42

|

on s dag

25 . a ug u s t 2 02 1

|

k u lt u r

Duoen Vestavill er Ingvill Holter og Marita Kjetland Rabben.

Sommerro og «Jostedalsrjupa» Henning Sommerro kommer til Sobra scene med sangsyklusen om «Jostedalsrjupa». «Jostedalsrjupa» er kallenavnet på jenta i sagnet om den eneste som overlevde Svartedauden i Jostedalen. Det eneste hun hadde igjen av språk da hun ble funnet, skal ha vært ordet «mor». I tillegg til sangsyklusen om «Jostedalsrjupa», som Sommerro selv har skrevet, vil han også framføre musikk av Edvard Grieg og Geirr Tveitt. Noen av sine egne viser om livet, håpet og kjærligheten får han også plass til. Henning Sommerro kommer fra Surnadal og er nok aller mest kjent kjent for sin store visehit «Vårsøg» 1977. Han har studert piano, orgel og komposisjon, har arbeidet som arrangør av musikk og er i dag professor ved NTNU i Trondheim der han underviser i kontrapunkt, orgelimprovisasjon og komposisjon. Til Sobra scene vil Sommerro ha med seg duoen Vestavill, som består av sangeren Ingvill Holter og pianisten Marita Kjetland Rabben.

To av Fredrik Wiig Sørensens bilder som fra og med torsdag blir å se i Khåk kunsthall: Venusmannen» (over) og «Det hyggelige teselskapet» (under).

«Mulige verdener» på Khåk Ålesunderen Fredrik Wiig Sørensen stiller ut i Khåk kunsthall fra og med torsdag. Som illustratør for coveret til Girl in Reds debutalbum har Fredrik Wiig Sørensen allerede rukket å gjøre seg internasjonalt bemerka. Han har også blant anna deltatt på Høstutstillingen, og på torsdag åpner Khåk en separatutstilling med bildene hans. Sørensens kunstnerskap har de siste årene tatt en helomvending, der han har gått fra å arbeide med minimalistiske og abstrakte verk til å lage figurative maleri

med scener av oppstilte figurer, går det fram av en pressemelding fra Khåk. Videre går det fram at magne av motivene til Sørensen beskriver mennesket i møte med det bedagelige, det åndelige, det absurde eller det som tilsynelatende virker meningsfullt. ikke minst fra det absurde til det som tilsynelatende virker meningsfullt. Fredrik Wiig Sørensen er utdannet ved Ålesund kunstfagskole og bor og jobber i Bergen. Utstillinga på Khåk har fått navnet «Mulige verdener».

Henning Sommerro har skrevet sangsyklus om «Jostedalsrjupa». (Pressefoto)

Konserten på torsdag er arrangert av Ålesund Kammermusikk og skulle egentlig holdes i vår.

husk

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Norsk kjøtt av beste kvalitet!

Vigramør til høstkosen

Du finner den i butikken! www.vigramor.no

www.nyttiuka.no

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no


SPAREBANKEN MØRE ARENA JUGENDFEST.NO / TIKKIO.COM

JUGEND FEST

DATO

FREDAG 26. NOVEMBER

NOVEM BER

TV

SIGRID ÅGE OG SAMBANDET BROILER FLERE KOMMER!

LØRDAG 27. NOVEMBER

ALAN WALKER KJARTAN LAURITZEN ISAH OG DUTTY DIOR


44

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1

Meninger

|

Dette er spalten for lesernes korte og poengterte ytringer, maks. 3.000 tegn. Vi forbeholder oss retten til å forkorte

og redigere tekster. Signér helst med fullt navn. Anonyme innlegg blir ikke publisert! Send til: redaksjon@nyttiuka.no.

Grytten og grøn berekraft Med sommaren på hell dukkar avisene som tek fellesferie, opp att i papirformat i postkassene. Slik òg med avisa NyttiUka. Dermed er han på plass frå utsikts- og utropsplassen sin – han Harald Grytten altso – speidande og ausande av ei utømeleg kjelde om lokal kultur i vid forstand, sett frå den grøne krakken sin. Dette til forvitneleg glede for svært mange av oss i nedslagsfeltet til avisa, enten det er oppfrisking av det halvgamle og halvt gløymde, eller kanskje det mindre kjende og lite påakta, som fortener merksemd. Ikkje veit eg om han Harald G blei haudhenta av NiU for å skrive den faste spalta si der, men eit velsigna tiltak var det iallfall. Sist eg las i NiU om det han Grytten såg frå krakken sin, kom eg til å tenkje på at han eigentleg er ein føregangsmann på noko som er særs aktuelt i tida, både her i Noreg og i heile verda. Etter at FN nyleg la fram ein oppdatert klimarapport med fæle perspektiv for framtida til kloden vår, har temaet om eit grønt skifte og berekraftig utvikling fått ein alvorleg aktualitet, slik òg i den norske valkampen. Dette er ikkje nye omgrep; alt i 1987 blei ordet ”berekraftig” brukt i tilsvarande rap-

port frå FN-kommisjonen, med Gro H. B. som leiar. Uttrykket ”det grøne skiftet” er mykje yngre, kåra til årets nyord av Språkrådet i 2015. Korfor Grytten er ein føregangsmann her? Jau, på tidleg åttital begynte han Harald G å ta med seg den grønmåla kjøkkenkrakken sin til arrangement for og blant ålmenta. Når han skulle snakke (rope), sjå og bli sett, ofte peike litt òg, gjorde han då det grøne skiftet sitt; sette ned krakken og steig oppå. Dette har han gjort hundrevis av gongar til saman, på bybrannvandringar og elles – men krakken held enno, berekraftig sunnmørsmøbel som han er! Tek vi med at den humoristiske filologen Grytten begynte med slike ståopp-framføringar omtrent eit tiår før standupkomikarane dukka opp her på berget, er han faktisk av eit slags Kinderegg-format; ein trippel føregangsmann! Velfortent står soleis no statuen av Harald G i Ålesund by – trygt med grønekrakken som berekraftig sokkel.

er helst den stilsikre bruken av traust, ekte klassisk ålesundsdialekt i munnleg, velartikulert framføring. Soleis ikkje overraskande at Grytten likar å krydre det skriftlege i NiU med mange dialektord og uttrykk, passande nok. Men eg ser ikkje at han brukar ”ikkje” på det viset, same kor rotfast det er i dialekta hans. Med utvatning og påverknad frå dei dominerande (skrift)språka, går vel utviklinga i Ålesund slik: ”ikkje – (itse) – ikke – not” (det infamøse ”itse” fortener berre ein parentes). Nei, Harald farr; fole kjekt om du skriv ”ikkje” på dialekta di av og til. Det skulle ta seg ut om du plutseleg ropte ”ikke” til publikum frå grønekrakken din! Det betyr jo ”hikke” for sunnmøringar som enno hugsar (h)alvemålet, og har omtrent same berekrafta av lyd i kulingkasta utandørs. Men lyden av ”ikkje” har mykje større berekraft, for det læt nesten som eit onomatopoetikon av eit nys. Ta eit grønt skifte, Harald!

Eit lite apropos til slutt: Ein gong i mai var aukande bruk av og tilpassing til det engelske språket, av oss og rundt oss, temaet til Harald på krakken. Varemerket til han sjølv

Geir Tandstad, Straumgjerde

Frank Sve vil ha Møreaksen til Riksrevisjonen Når eg les TK og avsløringene der om hemmeleg korrespondering for å hindre fakta ang Romsdalsaksen, kan ein saktens stille seg spørsmålet om vi lever i eit utvikla demokrati eller ein bananrepublikk. Når SMP og Geir Strand skriver at det omtrent er sunnmøringane som er idiotar som ikkje forstår at Torgeir Dahl, Helge Orten og Møreaksenforkjemparane berre er kjekke, snille og greie, som er så greie at dei lar sunnmøringane få lov til å betale for mesteparten av Møreaksen utan å bruke fjordkryssinga, burde dei fleste få eit alvorlig rykk i foten, for her er det ugler i mosen. Kva er SMP si rolle i Møreaksen saka? Når TK sin Arild Myhre faktisk gjer jobben som kritisk journalistikk ikring Møreaksen, blir arbeidet til Myhre grunnlaget for karakteren meget til svært godt – kritisk journalistikk ikring Møreaksen som SMP og RB har forsøkt undergrave i lang tid og framstår som journalistisk arbeide som garantert hadde fått strykkarakteren, ikkje bestått! Når vi har ein statsetat Statens vegvesen region midt, som bevisst forsøker å undergrave det dei sjølve er imot, nemleg Romsdalsaksen eller fortsatt ferjer over Romsdalsfjorden, veit eg rett og slett ikkje kva eg skal seie lenger.

Demokratiet i Norge er bygd opp av tillit og openheit, der statleg forvaltning skal ha legimitet og truverdigheit i befolkninga. Det Statens vegvesen gjer i lag med partiske personer ikring Møreaksen, kan garantert ikkje holde grunnlaget for gode norske demokratiske prinsipp. – Kven styrer og dreg i trådene ikring Møreaksen? – Kven har personlige interesser i saka? – Kven hjelper kven? – Kvifor blir milliardprosjekt håndtert slik? – Kven i Vegdirektoratet har godkjent dette? – Kven i regjeringa og i Høgre, SP og AP har godkjent dette? – Kva er faktisk rolle til Orten og Dahl i saka? – Korleis kan milliardprosjekt bli til slik? – Er Statens Vegvesen habil i saka? – Når vil Romsdalsaksen bli behandla med respekt? Eg er rysta og sjokkert, og tenker: Kva må vanlige folk tenke om det som skjer eller ikkje skjer på Stortinget ? SP og Jenny Klinge og Geir Inge Lien forgudar Møreaksen, AP og Kjølmoen det samme, og Høgre ved Orten og Vetle Vang Solheim kan vi berre parkere i suppa

Møreaksen. Denne avsløringa som TK og Arild Myhre har lagt fram, vil garantert havne i Riksrevisjonen og i høyring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Eg og Frp har svaret klarare enn på lenge: STOPP Møreaksen! Frank Sve Fylkesleiar, gruppeleiar og 2 kandidat til Stortingsvalget for Møre og Romsdal FrP


Langtidsferie Deluxe Blomstercruise Langtidsferie

Blomstercruise Suitopia på Costa Blanca Hotel Sol House Nederland Sør-Afrika - NederlandDeLuxe 4 **** stjerners Suite med hotell

4****

5***** 4**** STJERNERS 5***** LODGE STJERNERS SKIP LODGE

balkong til alle

SKIP

Har du lyst å reise på skyfri langtidsferie i de mørke Når solen skinner fra en himmel, og man høBli med på elvecruise og opplev den fargerike blomvintermåneder og i tillegg liker luksus er dette reisen rer havets bølger rytmisk inn mot land, forstår en sterfloraen i det romantiske Nederland når viblomdrar Velkommen til vår slå luksuriøse Sør-Afrika Sebatana lodge i Bli med på elvecruise og opplev den fargerike for deg. godt hvorfor er populært. på båttur på Torremolinos elver og kanaler, besøker unike byer og

Waterberg, stykke utenfor Johannesburg nordliVelkommen vårromantiske luksuriøse Sør-Afrika lodge i sterfloraenetitildet Nederland Sebatana nåri det vi drar lar oss begeistre i verdens største blomsterpark Kege bor en bekvem og moderne bungalow Waterberg, stykke Johannesburg i det nordlipåSør-Afrika. båttur påetDu elver ogi utenfor kanaler, besøker unike byer og ukenhof. Vi reiser rundt med det herlige skipet MS Strendene i Calpe er brede og flotte, som tatt ut av en på 5-stjerners Sebatana Rhino Lodge*****. På lodgen Vår norske reiseleder tar oss med på tre spennende ge Du ibor i en bekvem moderne bungalow larSør-Afrika. oss begeistre verdens største og blomsterpark Ke- er Leonora, der du nyter den flotte båtturen og utsikten katalog. Herfra kan du skue byens berømte klippe Penon utfl ukter. Vi nyte 20 dager, hvor vi bor perfekt ved det blant annet svømmebasseng, bar og restaurant. på 5-stjerners Sebatana Rhino Lodge*****. På lodgen ukenhof. Vi skal reiser rundt med det herlige skipet MSOm-er mot det blomstrende Nederland fra soldekket. Hver De Ifach. Byens gamle kvarter er sjarmerende og fin med marinaen mellom Torremolinos ogbåtturen Benalmadena, hvor Området byr annet på fantastiske unike villmarksopplevelser. det blant bar og restaurant. Leonora, der dusvømmebasseng, nyter denog flotte og utsikten dag byr på nye, flotte opplevelser når reiselederen sine smale gater. Her kan man nyte livet på en kafé, en der er masser av liv året rundt. Vi bor i House suiter Opplev Sør Afrikas Sebatana Lodge det blir garantert rådet byr på fantastiske og unike villmarksopplevelser. mot det blomstrende Nederland fra soldekket. Hver og vår egen buss tar oss med på oppdagelsestur. benk eller på en av pasteleriaène med sine lekre spanske påminne 34 som kan deles inn to rom ett forAfrikas livet.flotte Opplev Sør Sebatana Lodge -i det blirmed garantert dag byrkvadratmeter, på nye, opplevelser når reiselederen kaker. Om kvelden er det gode spanske og europeiske moderne skyvedør så man har soverom og lounge med et minne for livet. og vår egen buss tar oss med på oppdagelsestur. retter inkludert ett glass vinmed på hotellet. En kveldsdrink sofa. Stor balkong/terrasse bord og stoler. Avreise 7 juni 2018 kan nytesfra påÅlesund en av hotellets barer, på promenaden eller Avreise 22/4 2018 Avreise 7 juni 2018 på din store balkong. Avreise fra28. Ålesund 22/4 2018 AVREISE OKTOBER 2018.

16.995,11.995,16.995,11.995,-

10 dager kun krOKTOBER 6 dager fra kun FRA ÅLESUND 9. 2021 10 dager kun kr kr 6 dager fra kun kr KUN KR 14.995,20 DAGER FRA

22 FRA KUN KR STOR 19.995,AltDAGER dette er inkludert: AltDETTE dette er ALT ERinkludert: INKLUDERT: STOR ALT DETTE ER INKLUDERT: Alt dette er inkludert: UTFLUKTS– Johannesburg t/r inkl.: • • Fly FlyÅlesund Ålesund-Málaga t/r • •Fly Ålesund-Alicante t/r Fly Ålesund –avgifter Johannesburg t/r inkl.: dette er inkludert: • Flyskatter og •Alt Transfer flyplass-hotell t/r UTFLUKTSPAKKE •• Fly Transfer lufthavn-hotell t/rt/r Ålesund-Amsterdam Flyskatter og • •• Transfer Alle skatter og avgifter avgifter flyplass – lodge t/r Alleskatter skatter og og avgifter PAKKE •••• Alle avgifter 19natt netter på Hotel Sol House**** flyplass – lodge Fly Ålesund-Amsterdam t/rt/r •• 1Transfer i Johannesburg

21 netterlufthavn-hotell i Calpe på Hotel t/r Suitopia**** •••• Transfer x frokost i Johannesburg Alle skatter avgifter Rhino Lodge***** ••21 7118netter påog Sebatana •• 5 xnatt frokost på MS 19xnetter x middag på Lodge***** • • Transfer lufthavn-hotell t/r ••21 77netter 7Sebatana xLeonora**** lunsj ogRhino 7 x middag xFrokost, middag inkl. ett glass vin •••• 5 x frokost, 4 x lunsj og 4 x middag Orienteringstur i lokalområdet • 7 x Frokost, 7 x lunsj og 7 x middag på MS Leonora**** • Byvandring 4netter Fotosafari • 5 i Calpe Utflukt til Málaga •••• 15 x kapteinens gallamiddag • 4 x Fotosafari x frokost, 4 x lunsj og x middagRock • Utflukt Champagnebrunch på4Leopold til Alicante Utflukt til Mijas •• • Stor utfluktspakke, bl.a til Keukenhof 1••Utflukt xChampagnebrunch kapteinens gallamiddag på Leopold Rock tilvandring landsbyen Guadalest og Altea Guidet i bushen Halvpensjon • Utflukt til Gibraltar •• Alle passasjerer og havneavgifter Stor utfluktspakke, bl.a til Keukenhof med reiseleder til Penon de Ifach (CalpeGuidet vandring bushen ••Gåtur Velkomstdrink ogi infokveld Norsktalende reiseleder inkludert •• • Norsk reiseleder klippen) Alle passasjerer -og oginfokveld havneavgifter Velkomstdrink •• Byrundtur i Pretoria Johannesburg og Soweto i Calpe • Norsk reiseleder Byrundtur i Pretoria Johannesburg og Soweto ••Fiskeauksjonen Engelsktalende lokalguide • ••Utflukt til Valencia Engelsktalende Norsk reiselederlokalguide med fra Bergen • •Norsktalende reiseleder Norsk reiseleder

Les Les mer mer og og bestill bestillpå påwww.vitusreiser.no www.vitusreiser.no Lesmer merog ogbestill bestillpå påwww.vitusreiser.no www.vitusreiser.no Les Les mer og bestill på www.vitusreiser.no Les mer og bestill på www.vitusreiser.no eller ring ring 915 09215 (mandag-fredag kl. 8.30-15.30) eller 09215 (mandag-fredag kl. 8.30-15.30) eller ring 901 66 999 (mandag-fredag kl. 8.30-15.30) ellerring ring 09215 (mandag-fredag kl. 8.30-15.30) eller ring 915 09215 (mandag-fredag kl. 8.30-15.30) Medlem av RGF dk eller 915 09215 (mandag-fredag kl. 8.30-15.30) Besøksadresse: Bildøyvegen 11 a, 5353 Straume Medlem av RGF dk Medlem av RGF dk

Medlem av RGF dk

I samarbeid med

Medlem av RGF dk Medlem av RGF dk Forbeholdt trykkfeil og utsolgte avganger


46

|

on s dag

25 . a ug u s t 2 02 1

Meninger

|

Dette er spalten for lesernes korte og poengterte ytringer, maks. 3.000 tegn. Vi forbeholder oss retten til å forkorte

og redigere tekster. Signér helst med fullt navn. Anonyme innlegg blir ikke publisert! Send til: redaksjon@nyttiuka.no.

E-39/E-136 Ørskogfjell-Solnørdalen-Valle-Digernes

Skal vi utvikle eller rasere nye Ålesund? Utgangspunktet og intensjonene var kanskje de aller beste, men derfra gikk det raskt nedover og sluttresultatet er blitt et eksempel på hvorfor det ikke bygges så mange veier i dette fylket. Kort oppsummert, oppdraget var å lage den raskeste og billigste vegen mellom Molde og Ålesund, hvor vanskelig kan det være? Jens Stoltenbergs andre regjeringen lanserte formelt i 2013 visjonen om en fergefri stamveg langs Vestlandskysten. Et dyrt prestisjeprosjekt, som binder opp mange vegkroner som kan brukes med større samfunnsnytte andre steder. Særinteressene bestemmer For mange lokale vegprosjekt, var dette manna fra himmelen. Her kunne man endelig få realisert drømmene sine, som ofte strakk seg flere tiår tilbake i tid. Ett av dem, Møreaksen, kjenner vi godt til, andre er mindre kjente. Et lokalt «særinteresse» initiativ jeg støtter, er E-39/E-136 utenom Sjøholt. Like ens bør Vallebygderne spares for den samme gjennomgangstrafikken. Samtidig må vi skåne friluftsområdene på Ørskogfjellet, rundt Svartløken og Solnørdalen. Dette er ikke bare viktige og varige ressurser, men destinasjoner som vi bør videreutvikle. Problemene oppstår når lokale særinteresser tar over styringen av de større nasjonale prosjektene. Kostnadene skyter i været, kompromissene blir flere og dyrere, og det endelige resultatet går ofte utover andre. Samtidig går nytten av det store nasjonale prosjektet ned, man må bruke mer penger på det, og mange andre – og viktigere – lokale vegprosjekt blir nedprioritert. Og dem er det mange av her i Ålesundsområdet! Nye komplikasjoner gir nye utredninger. Årene ruller og går, tidene og teknologiene forandrer seg. Til slutt sitter en igjen med hvite elefanter, samtidig som mange viktigere vegprosjekt forblir urealiserte. Ny kommune, nye muligheter Etter snart ti år med frem og tilbake, mener jeg tiden er kommet for å ta en time-out for å revurdere og forbedre prosjektet med en ny E-39/E-136 mellom Vik/Tomrefjorden/Skorgedalen og Ålesund. Statens Vegvesen har selv flere ganger forsøkt å lansere nye løsninger, siden omveien Ørskogfjell-SolnørdalenValle-Digernes blir altfor lang og dyr. Miljøkostnadene blir for høye i Solnørdalen, belastningene blir for store for Vallebygderne og kjøretiden unødvendig lang for brukerne. Alt dette betyr igjen økte kostnader, og pengene må som kjent tas fra andre prosjekter i området vårt. Vegprosjektene i Ålesund står i kø, inkludert Børdalslinja, Storfjordkryssingen, Hamnsundsambandet og broen mellom Vik og Årset over Ellingsøyfjorden, for å nevne noen. Det finnes en langt mer effektiv og rimelig løsning for E-39/E-136 med bedre samfunnsnytte, enn å rasere Solnørdalen og Valle. Ved å finne en rimeligere trasé som i tillegg underbygger alle disse vegprosjektene, kan vi forhåpentligvis begynne å få realisert dem også. Samtidig har vi en ny stor kommune, men nye visjoner og idéer. Vi har god tid til en runde til for å finne en ny trasé, for i sin nåværende form blir dette prosjektet for dyrt til å gjennomføre i all overskuelig fremtid. Og når den tid endelig kommer, vil det bli omkamp og utredninger av andre trasémuligheter uansett. Det vet vi alle. Uten tvil er det viktigste vegprosjektet i

Hvor vanskelig kan det være? Oppdraget var å bygge den raskeste og rimeligste vegen fra punkt A1 (Skorgedalen) eller A2 (Vik) via B (Tomrefjorden) og C (Digernes/Stette/Vatneeidet) til D (Ålesund). Ta en linjal og tegn selv! I tillegg mener forfatteren at en bør utvikle Sjøholt, Ørskogfjellet, Svartløkenområdet, Engesetdalen, Solnørdalen og Valle, samtidig som en gir nye muligheter til Tomrefjorden, Vatne, Søvika og Brattvåg. Hvilket trasévalg får du da? Som en ser er den foreslåtte omveien via Ørskogfjellet, Solnørdalen og Valle i venstre bildekant både unødvendig lang og lite logisk. Det er i høyre halvdel av bildet, hvor det er store uutnyttede områder, hvor fremtiden til Ålesund kommune ligger. Og ja, nye Ålesund er den flotteste kommunen i landet sett fra Nord-Øst også! Foto: Skjermdump fra Google Earth.

Ålesundsområdet Eksportvegen, E-136. Jo raskere og mer effektivt vi får eksporten vår til Dombås og videre nedover mot Europa, jo mer konkurransedyktig blir næringslivet vårt. Og som vi alle vet, den raskeste og rimeligste veien er den retteste og flateste, både når det gjelder bygging og bruk. Skjebnetid for Haram I tillegg er der kommet til noen viktige prioriteringer den siste tiden. Verftsindustrien vår, i den nordlige delen av Ålesund, sliter. Vard alene har et underskudd på to milliarder kroner. Alle som har fulgt verftene våre over tid, vet at eiere kommer og går, viktig produksjon blir flyttet til andre land og arbeidsplasser lagt ned. Det haster derfor for politikerne i Ålesund å styrke næringslivet i gamle Haram kommune. Man må få flere ben på å stå på, tilrettelegge for ny industri og utvikle dette området for mer turisme. Nordøyvegen var et stort skritt i riktig retning, nå må vi ta det neste. Storkommunens skjebne står og faller med Haram, det er også her fremtiden og utviklingsmulighetene våre ligger. Dessverre er vegsystemet i den nordlige delen av kommunen vår, som utgjør halvparten av nye Ålesunds totale områder, mildt sagt mangelfullt. Ved å legge nye E-39/E-136 Eksportvegen gjennom gamle Haram, vil man styrke denne delen av vår nye kommune betraktelig og sende et kraftig og viktig signal til innbyggerne der. Mange har foreslått å legge den gjennom Nakkedalen, med tunnel fra Skorgedalen. Da kan man bygge ut og forlenge den eksisterende fylkesvegen med masse fra tunellene, samt knytte sammen indu-

strien i Vestnes bedre med den i Ålesund. Jeg mener dette er den aller korteste, raskeste og rimeligste løsningen, med størst samfunnsnytte og minst belastninger for miljøet og innbyggerne. Tungtransporten og gjennomgangstrafikken kan da lett komme seg videre fra Digerneset/Stette/Vatne til: - Sykkylven/Stranda via Storfjordsambandet, - Ellingsøya over Stette, - Ålesund sentrum gjennom Hamnsundssambandet, - Moa med broen over Ellingsøyfjorden Vik-Årset. og videre til Hareid/Ulsteinvik og Ørsta/Volda. Hvor vanskelig kan dette være? Turistveg og Eksportveg Videre har politikerne i nye Ålesund ansvaret for å utvikle tettstedene Brattvåg og Sjøholt, begge to kan bli viktige destinasjoner. Brattvåg, med sitt sentrumsbad, urbane kvaliteter, handel og kaféer kan bli et nav for en større turistsatsing i denne vakre delen av kommunen vår. Videre kan en utvikling av Sjøholt, med miljøgate og et sentrum med handel, kaféer, lokalmat og økt turisme, gi en renessanse for denne flotte fjordbygda. På den andre side, å legge E-39 gjennom Solnørdalen, vil være en ny spiker i kisten for dette gamle knutepunktet ved fjorden. Det ser vi fra Gudbrandsdalen, hvor det kjente Vertshuset Sinclair gikk konkurs få måneder etter omleggingen av E-6 utenfor Kvam sentrum. Omsetningen gikk fra 20 millioner i året til to millioner over natten. Nå er det så vidt de greier å drive et gatekjøkken der. Skal Sjøholt ikke bare overleve men utvikle seg, må nye E-39/E-136 Eksportveg-

en legges lengst mulig vekk fra bygda og bli den raskeste og rimeligste vegen for tungtransporten og langtreisende. Ved å utvikle Sjøholt til en destinasjon i seg selv og beholde den gamle vegen som Turistveg med nedsatt fart og sykkelsti, vil besøkende og ålesunderne bruke denne ruten for sine utflukter. Det meste av gjennomgangstrafikken, som er en plage for sjøholtbygderne, vil gå på den nye traséen, mens de trafikantene en vil beholde vil stoppe og benytte Sjøholt i enda større grad. Like ens kan man da få til en miljøgate på Valle og tilrettelegge for økt bosetting der. Utvikling vs rasering Vatne, Brattvåg, Søvika, Sjøholt, Skodje og Valle er alle viktige tettsteder som politikerne i Ålesund er forpliktet til å utvikle videre. Her må en satse på økt turisme, bredere næringsliv, bedre kommunikasjoner og økt bosetning. Samtidig må vi satse på friluftsområdene på Ørskogfjellet, rundt Svartløken og i Solnørdalen, ikke rasere dem. En ny Eksportveg E-39/E-136 fra Skorgedalen gjennom Nakkedalen til Vatne/ Stette/Digerneset vil ha positiv innvirkning på alle disse områdene, samt underbygge og støtte realiseringen av vegprosjektene våre. Ålesunds politikere bør derfor ta seg god tid til å behandle og omgjøre dette trasévalget, som Statens Vegvesen har forsøkt tidligere, samt sørge for at denne muligheten til å utvikle og binde sammen den nye kommunen vår ikke glipper. For vi får aldri en slik sjanse igjen til det. Hvor vanskelig kan dette være? Pål Aarsæther Skodje


|

VALG 2021:

Vil Mørebenken løfte kvinnehelse? Det er ikke likestilling innen helse. Vi trenger mer forskning, kunnskap og behandling innen kvinnehelse. En fersk spørreundersøkelse viser at nær halvparten av de spurte mener at sykdommer som rammer kvinner har lavere prioritet i forskning og helsevesen sammenlignet med sykdommer som rammer menn. Endometriose er en av sykdommene de spurte mener har lavest status (40%). En svært stor andel svarer at de ikke vet noe om denne sykdommens status, noe som kan tyde på at den fortsatt er ukjent for mange. Undersøkelsen er utført av Kantar på oppdrag for Norske Kvinners Sanitetsforening i juni i år. Lite kjennskap om en lidelse og sykdom betyr at det er vanskelig å søke hjelp, og å få hjelp. Ukjente sykdommer blir ikke prioritert. Stor-tingsrepresentanter som velges fra Møre og Romsdal har mulighet til å gjøre noe med dette. Sanitetskvinnenes forslag er enkle å gjennomføre, og vil bety mye for kvinner i hele landet, også i Møre og Romsdal. Vi utfordrer derfor Mørebenken. For det første: Øremerk økte offentlige bevilgninger til forskning på kvinnehelse. Vi vet for lite om kvinners helse. Det forskes langt mindre på sykdommer som rammer kvinner som f.eks. endometriose der 10% av kvinner rammes. Et annet eksempel er vulvodyni som er sykdommer i ytre kjønnsorganer og som rammer 10-15% av kvinner i alle aldre. Når det gjelder sykdommer som rammer begge kjønn som f.eks. hjerteinfarkt, har kvinner ofte andre symptomer, noe som er svært underkommunisert. Rapporten «Hva vet vi om kvinners helse» dokumenterer store kjønnsforskjeller innen helse. Denne skjevfordelingen må rettes opp. Sanitetskvinnene ber derfor Stortinget om å bevilge 60 millioner kroner i friske midler til et forskningsprogram om kvinners helse i Forskningsrådet.

tal, så vi kan gjøre oppdatert og relevant forskning på typiske kvinnesykdommer-, lidelser og symptomer tilgjengelig for alle for selv å kunne ta bedre vare på egen helse og gjøre riktige valg. Sanitetskvinnene har bedt om fire millioner kroner til dette. Vi håper Møre og Romsdalsbenken bidrar til «Kvinnehelseportalen.no».

For det andre: Sørg for bedre offentlige tilbud for kvinnehelse. Sanitetskvinnene ber om at det opprettes et eller flere nasjonale kompetanse-, kunnskaps- og behandlingssenter for alvorlig endometriose og adenomyose, samt vulvaklinikker flere steder i landet.

Ved å bli med på disse fire forslagene, bidrar Mørebenken til å løfte kvinnehelse. Det vil være et viktig bidrag i neste stortings-periode.

For det tredje: Kvinner trenger kunnskap om kvinnehelse. La oss opprette en kvinnehelsepor-

Og, for det fjerde: Kvinner trenger andre velferdstjenester enn menn, og det gjelder ikke bare når de føder. Sørg for bevilgninger til velferdstjenester for kvinnehelse, slik som «flerkulturell doula» som gir fødselshjelp til særlig sårbare kvinner, ressursvenner for voldsutsatte kvinner og veiledningssentre for pårørende. Kvinner har andre utfordringer enn menn, og trenger andre tjenester.

Av Elinor Bolme, leder i N.K.S. Møre og Romsdal og Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening

Det er Arbeiderpartiet som satte halverte fergepriser på dagsorden nasjonalt, etter påtrykk fra Møre og Romsdal Arbeiderparti. Det politiske gjennomslaget var helt nødvendig etter åtte år der Høyre og Frp hadde kjørt fergetakstene helt til topps både direkte på alle riksveisamband og indirekte gjennom å underfinansiere fylkeskommunene.

25. august

2021

|

47

Bil selges

Bilutstyr

Toyota Yaris -07 mod. til salgs kr 23.000. Tlf. 480 38 014. Passat Variant GTE. 1-eiers UFreg. 16-mod. p.t. på Sunnmøre, til salgs. Kun km 45.000. Velutstyrt (bl.a. hengerfeste, Webasto, ryggekamera) og velholdt “garasjebil”. Tlf. 934 79 612 VW Golf 1,6 -05 mod. EU-godkj. til aug. 2022, selges kr 15.000. Tlf. 472 73 661. Honda CRV 2,2 D -07 mod. selges kr 35.000. Tlf. 472 73 661. VW veteranbilar. Passat L -73 og Passat CL -89 m/aut., soltak og servost., lite rust. Stått lagra inne, kan sende bilete. Tlf. 91666048 Vrakpant! 2004 Ford Focus C-Max TDCi 110 HK, i daglig drift, 172.000 km, godkj. til mars 2022, selges kr 5.000 inkl. ny DAB-radio. Tlf. 480 71 377. Toyota Corolla D4D -06 mod. type E12U, km.st. 100.000, til salgs. Tlf. 469 39 401.

Div. nye og brukte sommer- og vinterdekk + alu. og stålfelger selges. 265/45–21, 255/30–19, 255/55–18, 215/50–17, 225/45–17, 205/55–16, 215/65–16C, 195/65–15 + div. dekk fra 12’ til 20’, også mange enkle dekk. Oml. og balansering. Tlf. 905 82 501

ET TRYGT VALG

VI KJENNER DIN BIL MECA bilverksteder er et trygt valg. Vi står for riktig utført og prisgunstig verkstedsarbeid. Alt arbeid utføres med reservedeler av originalkvalitet, og selvfølgelig gjelder alle bilens garantier fortsatt. Ring oss i dag og bestill tid.

Nakkens Bilverksted AS Vegsundbakken 22, 6020 Ålesund Tlf: 70 14 24 03 firmapost@nakkens-bilverksted.no

Bil kjøpes

SPAR PENGER! Stort utvalg av brukte bildeler Møre Bruktbildeler Tlf 70 27 27 00 - kl. 08-16

Motorsykler Rest.objekt kjøpes. Kjøper eldre MC og mopeder av typen Yamaha, Suzuki, Honda, Kawa, Tempo etc. 1990 eller eldre. Defekter, rest objekt, i deler. Mob 98651813

Kjøpes Kjøleskap. Fint brukt kjøleskap kjøpes billig.Høgde omlag 150 cm. Kontakt 47 36 78 85 på tlf./sms Mynter og sedler + eldre postkort, rederimerker, våpen, kniver, leketøy. Også Ålesund-ting + reklameskilt. Alt av interesse. Taksering av mynt og sedler utføres. Henv. vis a vis Scandic Parken Hotell, Storgt. 19. Tlf. 950 82 776.

Selges Ny sunnmørsbunad til herre, str. 54, til salgs. Tlf. 995 47 579. Brukt ørskogbunad, blå, m/ skjorte og cape, ca. str. 40, selges kr 8.000. Tlf. 974 71 960 mel. kl. 11-18. Opdahl litofrafi, 1 x 2 m, Håkon Bleken litografier selges. Vebjørn Sand. Tlf. 915 83 820.

VEDLIKEHOLDSFRIE REKKVERK -GLASS- ELLER SPILEREKKVERK

Arbeiderpartiet vil halvere fergetakstene For oss i Arbeiderpartiet handler politikk om å oppnå resultat. Derfor vil vi halvere fergeprisene, mens Sve og Frp skylder på andre.

onsdag

Gjennomslaget ga følgende kommentar i Romsdals Budstikke og Sunnmørsposten 13. juni: «Og ferjetakster – Kjølmoens udiskutable hjertesak. På nyåret fikk han presset gjennom at Arbeiderpartiet lover å halvere ferjetakstene over hele landet. Det utløste en enorm budkrig i de andre partiene, og gjorde Kjølmoen til en slags ferjepolitisk wonderboy for noen dager. Nå er det programfestet at Arbeiderpartiet skal redusere ferjetakstene med 50 prosent.» Det er hyggelige ord, med det viktige for oss i Arbeiderpartiet er at vi får halvert fergetakstene etter åtte år med et tafatt, blått styre. Så overlater vi ansvarsfraskrivelsene til Sve og Frp. I høst står du som velger overfor et verdivalg: vil du ha mer sentralisering, privatisering og salg av Norge med Høyre og Frp, eller vil du ha trygge arbeidsplasser, gode skoler og en verdig eldreomsorg i hele Møre og Romsdal med Arbeiderpartiet? Per Vidar Kjølmoen Stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal

Kjøper biler med mangellapp/ defekter/skade. Kjøper biler med rust/mangellapp/skade, alt av interesse. Rimelig pris, rask handel, kontant oppgjør. Tlf. 47315696 VW Golf eller annen bil ønskes kjøpt. Maks. kr 36.000. Tlf. 938 41 267. Bil kjøpes. Bil inntil kr 50000 kjøpes! Kan ha litt feil og mangler. Tlf 91340513 Selge bilen? Alt av biler kjøpes, kr 0-70.000. Skader/defekter ingen hindring. Kontant oppgjør via mobilbank. Ring Giske på tlf. 952 34 685.

tlf. 70 16 19 19

6220 Straumgjerde Tlf. 70 25 13 00 www.triobeslag.no hallgeir@triobeslag.no Electrolux komfyr, 2 år gammel, m/keramisk topp, varmluft og grill, selges kr 2.000. Bosch oppvaskmaskin, 2 år gammel, selges kr 2.000. Begge i god stand. Kan bringes ved behov. Tlf. 924 09 185. Norsk bjørkeved. Selger tørr norsk bjørkeved i 60 ltr sekker. Kan hentes eller være behjelpelig med frakt. Ta kontakt på tlf: 45515581


48

| onsdag 25 . a ug us t 2 02 1

|

Kr 75,- + 2 gratis gjenninnrykk påfølgende uker | Tlf. 70 16 19 19 |

VEDLIKEHOLDSFRIE • Vimax vindussprosser • Skodder • Glasslister Odd Honningsvåg, tlf. 450 98 000 www.sprossefabrikken.alesund.no

Sofagruppe fra 50-tallet. 3-seter og 2 stoler, i duse farger (grå og gammelrosa), selges. Tlf. 995 82 473. E sykkel. 1 stk E sykkel til salgs. Nypris kr 28000, selges kr 18000. Selges grunnet helseproblemer. Tlf. 913 01 190.

Alt av metallavfall kjøpes. Mottak av skrapjern og EE-avfall

Vartdal Gjenvinning AS Avd. Bingsa Tlf. 70 17 94 50 - 915 90 757 Bøkemner 650 x 60 x 45 mm. Porselensvask 500 x 400 mm. Barnestol for bil, Cybex. Vevstol. Selges (til gi bort pris). Tlf. 995 81 411. Krag-Jørgensen rifle til salgs. 6,5 mm. Tlf. 417 41 287. Tørr blandingsved selges i 60 ltr. sekker. Kan hentes eller bringes. Tlf: 920 24 301

Musikk Bolini trekkspill, svensk system, cassotto, midistyring, til salgs. Tlf. 413 26 288.

Båt / utstyr Kano til salgs. 2 stk kano til salgs. 4,9 m lang og 90 cm bred. Pris 1 kr 2500 – 1 kr 5000. Tlf. 913 01 190. Båtplass ønskes kjøpt/leid rimelig. Ønsker å leie eller kjøpe båtplass i sonen Hessa/Skarbøvik. Båten er ca. 25 fot. Mob 46522713 Lami 425 m/25 HK Yamaha, lettplanende båt, selges. Pris kr 15.000. Tlf. 928 87 299. Brukte båter ønskes kjøpt. Fritidsbåter, seilbåter, fiskebåter og sjarker. Størrelser fra 20 til 50 fot. Ødelagt motor eller andre skader og mangler er ingen hindring. Ring for en uforpliktende og hyggelig båtprat. Tlf. 92442865 eller 98864780

Camping / fritid Campingvogn selges. Fin Detlef camper 2002 mod 5,7 m + drag. Med sykkelstativ. Toalett/dusj. 4 sengeplasser Tlf 90769584 for bilder og mer info Bobil til leie. Bobil Carado T447 -19 mod. leies ut fra uke 34-36. Bilen er oppgradert til 3850 kg, så man må ha sertifikat C1. For nærmere opplysninger om pris osv., kontakt eier på tlf. 91330821. Bilen står i Sykkylven. Se nyttiuka.no for bilde Vinterlagring. Har ledig plasser for vinterlagring av campingvogner og bobiler. Ta kontakt for tilbud på tlf. 95293264

www.nyttiuka.no

Landbruk Høy og halm til salgs. Tlf. 99 23 19 45 Hesjestaur ønskes kjøpt. 250-300 stk hesjestaur ønskes kjøpt. Tlf. 924 60 188. Traktor ønskes kjøpt. Traktor av eldre mod. kjøpes. Kan ha rust/ mangler, bør være kjørbar. Tlf. 47315696

Ønskes leid Familie på 6 ønsker å leie bolig med 3 soverom på strekning Ålesund til Magerholm snarest. Nærhet til buss. Kontaktes tlf 92134867 Garasje ønskes leid. Ønsker å leie garasje. Må være mulighet for varmt arbeid. Må vær minst 1x15A kurs og gjerne vann for vasking av bil. Alt fra 1 plass opptil 4 bilplasser er aktuelt. Kan gjerne dele plass med andre. SMS til 98895794

Til leie Rekkehus til leie i Skodje. Ca. 100 kvm, 2 sov., stue, bad, kjøkken, 2 boder, 2 parkeringsplasser, fin utsikt. Sentral beliggenhet, ca. 5 min fra Skodje sentrum. Ledig fra september. Kr 8500 pr mnd., 2 mnd. depositum. Tlf: 954 98 247 Leilighet Langevåg. Stor hybelleilighet omg. ledig i sentrum av Langevåg. Stor stue, kjøkken, soveværelse, delvis møblert. Egen solterasse, bredbånd god parkering. Henv. 99451001. Loftsleilighet til leie på Eidsnes. 65 kvm. Stue m/åpen kjøkkenløsning, hvitevarer, bad, 1 sov., stor bod og vaskerom. Egen inngang og parkering. Leie kr 10.000 inkl. strøm, internett og TV. Helst enslig eller par. Tlf. 976 06 283. Hybel til leie sentralt på Åse i Ålesund. Ny og moderne hybel til leie for skoleåret 2021-22. Fullt møblert og utsyrt. Inkludert strøm, bredbånd og Canal-digital. Tlf. 90110260

Sokkkeleilighet på Giske. Sokkeleilighet (nyoppusset) på Giske til leie, ledig ganske omgående. Møblert eller umøblert. Alle hvitevarer. 66 m2. Åpen kjøkkenløsning. Parkeringsplass. Kort vei til buss stopp. Tlf. 900 70 867 Se nyttiuka.no for bilde Ledig på Gåseid. Stor, lys leilighet ledig fra 1. september. 65 m2. Kjøkken med hvitevarer, stort bad med vaskemaskin, stue og ett soverom. Pent uteområde og lagerplass i garasje. Pris 9000 pr. måned. Tlf. 98454650 Rimelig hybel til leie for mannlig student. Felles kjøkken og bad. Strøm og internett inkl. i leien. Ledig omgående. 15 min. gangavst. til NTNU. Butikk og busstopp like i nærheten. Tlf. 951 87 181. Naust på Vatne til leie. Eldre naust leies ut fra august. Send sms 94121234 om du har interesse. Ligger i Vatne sentrum ved småbåthavnen.

RIMELIGE BRUKTE PALLREOLER SELGES Store som små prosjekter, kommer vi veldig gjerne innom deres lager-verksted-butikk for at vi sammen kan se på alternative løsninger. Vi måler opp lokalet, tegner inn alternative løsninger og presenterer dette sammen med et pristilbud. Helt gratis! Tlf: 70 15 00 15 Mail: mail@reolteknikk.no www.reolnordvest.no

Garasjeloftleilighet for 1 (2) personer. Langevåg sentrum. 200 m fra hurtigbåt. Nyoppusset. Sydvent veranda mot Devoldfabrikken. Møblert. Bad m/dusj. Strøm og WiFi inkl. 6000,- pr mnd. Depositum. Hvitevarer og TV. Ledig fra 1. nov. Kontakt: gryevagr@gmail.com Se nyttiuka.no for bilde Koselig hus til leie. Koselig lite hus i naturskjønne omgivelser i Tennfjord. 60 kvm + bod. Til leie fra 1. okt. Delvis møbl. Leies ut til enslig el. par. Ikke røyk/dyr. Kr 8.000 per mnd. Kun seriøse henv. Tlf. 911 80 415. Leilighet til leie i Olsvika. Ledig fra 1. september. Fin og lys, ferdigstilt i 2011. Bruksareal 75 kvm. To soverom, bad/vaskerom, stue med åpen løsning til kjøkken. Egen terrasse og 1 parkeringsplass. Hvitevarer til kjøkken og varme er inkludert. Husleie: 10 000. Kontakt Robert Strand tlf 940 71 511 el. Ragnhild Strand tlf 973 44 362. Flott leilighet i sentrum, 2 sov. Leil. m/2 sov., bad, stue og kjøkken. Kr 14000 per mnd. Ta kontakt: knut. klokk@gmail.com. Tennfjord. Lys og romslig leilighet, 65 kvm, 2 soverom. God standard. Balkong, flott utsikt, 2.etg. Sentralt. Rimelig til leie. Tlf. 95924709 el. 91387617 Hybler til leie nærmeste nabo til Borgund vgs. Møblert, kjøkken, stue, bad og vaskerom. P-plass. Internett + strøm. Tlf. 414 05 284. Se nyttiuka.no for bilde Koselig møblert hybel, 40 kvm, i Hatlane ledig fra 1. sept. Leies ut fortr. vis til skoleelev. Stue, tekjøkken, bad og sovealkove. Varmekabler i alle gulv. Egen p-plass og inngang. Ikke røyk og dyr. Kr 5.500 per mnd. inkl. strøm. Tlf. 926 44 182. Hybel. Ledig hybel for skoleåret 2021/22. Ikke-røyker. 5 min. gangavst. fra Borgund vgs. Egen inngang. Tlf. 990 01 277. Fin leilighet i kollektiv midt i sentrum. Fin leilighet m/4 sov., kjøkken, stue og bad. Kr 5550 per rom. E-post: Knut.klokk@gmail.com Ledig kjellerleilighet på Fjelltun. 50 kvm. Kjøkken m/kjøleskap og komfyr, bad m/dusjkabinett og vaskemaskin, soverom m/seng. Leies ut til rolig voksen dame. Tlf. 469 39 401. Lager/produksjon/kulturlokale. Stor eiendom, sentralt v/ Steinvågen m/flere mindre arealer, til leie. Velegnet som lager til privat el. bedrift. Øvingslokaler for band, atelier. Lettere produksjon-/ hobbyareal. Større areal kan også fristilles etter avtale. Pris fra kr 1.500 per mnd. E-post: martin@calmar.no Privat båtplass til leie i Steinvågen. Kan brukes fra 30-100 fots båt, leie 2000 kr per mnd. Mulighet for landstrøm. Tlf. 930 19 852.

tlf. 70 16 19 19

Eiendom Enebolig på Åse vurderes solgt. Enebolig på Åse vurderes solgt. Fantastisk utsikt og beliggenhet. Tomt ca 1 mål. Tlf. 90110260 Eldre hytte til salgs. Lita hytte og anneks selges. Beliggenhet ved Fylling skogsveg, mellom Svartløken og Mevatnet. Henv.: elifyl@icloud.com Naust til salgs Hovlia Brygge. Innlagt strøm, vann og avløp. 38 kvm, tilrettelagt for hems i bakre del. Isolerte vegger og gulv. Ligger i midten av naustrekke på tre. Tlf. 926 86 983.

annonser@nyttiuka.no

Kjæledyr

Arbeid utføres

Ålesund dyreklinikk

Flyttevask utføres av pålitelig norsk dame med lang erfaring og gode referanser. Ta kontakt for avtale på tlf. 970 77 673. Bør huset males i sommer? Jeg hjelper deg! Er erfaren og effektiv. Har malt flere hus i Ålesund-området og har gode referanser. Pris avtales ved befaring. Ta kontakt, så blir jobben gjort. Tlf. 465 94 943.

Ditt dyr i trygge hender

Tlf: 70 17 83 83 Åpningstider: man-fre: 08.30-17.00 Butikken lørdagsåpent: 10.00-15.00 www.aalesund-dyreklinikk.no

Diverse

VI UTFØRER REPARASJON AV VEGGUR OG GULVUR Vi henter og leverer Tlf 70 14 92 22

postmaster@cronokarlsson.no

Møbeltapetsererverksted selges. Selger møbeltapetsererverkstedAMFI Moa nord, 2. etasje | Tlf 70 14 92 22 | postmaster@chronokarlsson.no med produksjonsutstyr, inventar og Utvendig maling. To dyktige lagerbeholdning. Ta kontakt for mer arbeidere tar på seg alt av utvendig info. Mob 94985634 maling. Store og små oppdrag, alt av interesse. God pris og kvalitet. Ta Vaskehjelp søkes til enebolig på kontakt på tlf. 405 94 648. Skodje hver 14. dag Tlf 94276168 Flyttevask/nedvask. Erfaring Hjortejakt til leie i Skodje. Tlf. 416 renholder tar på seg flyttevask og 60 238. nedvask av bolig. Rimelig pris og Arbeidskraft søkes. Pensjonist fornøyd kunder. Ta kontakt i dag på ønsker hjelp til husarbeid. Bor på Tørla tlf. 957 50 306. (ca. 5 min. fra Spjelkavik). 2-3 ganger per mnd. Timebetaling. Tlf. 907 48 460 el. 71 70 41 71. DIN LOKALE Søker hjelpende hånd/ TOTALLEVERANDØR altmuligmann. Har kjøpt hus på INNEN BRANNSIKKERHET Dyrkorn og søker litt assistanse på timebasis. Montering av skap, henge OG BEREDSKAP opp hyller og bilder, hagearbeid og Gratis, kompetent transport. Ring eller send melding til Louise 941 78 669. og uforpliktende befaring Pianoundervisning. Lær å spille Mobil 913 23 858 piano. Erfaren pianopedagog tar imot www.ks-norge.no elever i ålesundsområdet. Alle aldre, også voksne. Kontakt fred.roeyseth@ ole.tommy@ks-norge.no gmail.com el. 915 87 154. Kveldsjobb ønskes. Kveldsjobb i butikk ønskes et par dager i uka til høsten. Send mail til lillians.vals@ hotmail.com Renhold og ”house keeping” ønskes. I forbindelse med utleie av rom til turister og andre reisende søker vi noen som kan vaske rom og re opp senger, samt vask av toalett, bad, kjøkken, stue, kontor og gang, m.m. Behovet varierer fra 1 til 4 ganger pr. uke, samt fra 1 til 4 timer pr. gang. Glad og positiv dame på 51 år Må være fleksibel. En fordel om du søker etter en venn. Brev med bilde bor i sentrum eller har bil. Ta kontakt blir besvart først. Bill.mrk. 652 på e-mail.: rma@siolta.no eller på tlf.: 922 17 500

Personlig

“ NÅ

trenger jeg HJELP tenkte Thore Guldahl. Utenfor raste stormen, mens han lå hardt skadet og alene nede i båten.

“Jeg er TOTALmedlem - fordi jeg aldri vet når jeg eller andre trenger hjelp” Redningsskøyta kom akkurat i tide da Thore Guldahl trengte hjelpen som mest. Den beredskapen er mulig takket være alle våre medlemmer og faste givere. Bli livredder du også.

Bli Totalmedlem - send kodeord TOTAL (kr. 1095,-) eller Fast Giver - send kodeord REDD LIV (kr. 200,- pr. mnd) til 2366 Les mer på www.rs.no


SERVICEGUIDEN Tlf. 70 16 19 19 | E-post: annonser@nyttiuka.no 1 modul (46mm x 25mm) kun kr 215,- pr. innrykk, inkl. fullfarge (eks. mva.)

VI REHABILITERER

murmester Murmester TORGEIR ERDAL AS

TORGEIR ERDAL AS

tlf. 918flis, 51 peis, 310 ovn, Mur, puss, naturstein, rehabilitering

Tak / Blikkenslager Nybygg, hytter, Tak / Blikkenslager garasjer, båthus

Renovering og rehabilitering

www.vestlandstak.no

www.vestlandstak.no Små jobber Tlf. 70 11og 29 10,store e-post: post@vestlandstak.no Tlf. 70 11 29 10, e-post: post@vestlandstak.no Postboks 7800 Spjelkavik, 6022 Ålesund Postboks 7800 Spjelkavik, 6022 Ålesund

928 07 385 vilnis@vgbygg.no

VI VI KAN KAN TAK! TAK!

Tlf. 70 12 92 54

Våre dyktige fagfolk - din trygghet for et Våre dyktige fagfolk - din trygghet for et varig og godt resultat Tlf: 70 13 14 15 varig ENTREPRENØR og godt resultat Tlf: 70 13 14 15

vbblikk vbblikk as as

Alt innen graving Blikkenslager Blikkenslager Blikkenslager Blikkenslager Takhatter / Pipebeslag

og riving! vbblikk as

- Takhatter / Pipebeslag Takhatter / Pipebeslag Taksikring - Takhatter / Pipebeslag Taksikring - Taksikring Omlegging av tak - Taksikring Omlegging av tak Tlf: 400 04 891 Båndtekking - Omlegging av tak Båndtekking Skreddersydde beslagsløsninger - Omlegging av tak Skreddersydde beslagsløsninger - Båndtekking www.okentreprenor.no - Båndtekking 93 05 79beslagsløsninger 20 / 92 23 91 28 - Skreddersydde 93 05 www.vbblikk.no 79beslagsløsninger 20 / 92 23 91 28 - Skreddersydde

Blikkenslager 93 Blikkenslager 93 05 05 79 79 20 20 // 92 92 23 23 91 91 28 28 REGNSKAP

www.vbblikk.no

www.vbblikk.no www.vbblikk.no

Skorsteinrehab. Skorsteinrehab.

Gratis befaring

Vi utfører også montering av nye stålpiper og montering av ildsted.

SERVICEGUIDEN

Daglig kjøringer til:

CONTAINERUTLEIE

gamle/skadede Ålesund - Ulsteinvik - Herøy - Vanylven - Måløy - Nordfjord Ålesund - Brattvåg - Søvik Ålesund - Ørsta - Volda Ålesund -eller Sykkylven - Stranda stålrør med tegelrør syrefaste

6030 Langevåg, tlf. 70 19 24 40 post@cementprodukt.no www.cementprodukt.no

SKORSTEINER SKORSTEINER

skorsteinrehab. skorsteinrehab. ������������������������ REHABILITERING ������������������������ Container? REHABILITERING Gamle/skadede piper VI REHABILITERER CEMENTPRODUKT AS Container?

med tegelrør eller syrefaste stålrør Flytting/distribusjon tak / blikkenslager • EKSPRESSKJØRING Sentralgodkjent–Gode referanser Flytting/distribusjon tak / blikkenslager Sentralgodkjent–Gode • DISTRIBUSJONreferanser Gratis synfaring • GODSKJØRING Gratis synfaring �������������������������������������� • FLYTTING PRIV/BEDRIFT

- mer enn bare flytting • BOSSKJØRING Container? �������������������������������������� CEMENTPRODUKT AS Ring oss påenn tlfbare 09700 - mer flytting Container? 6030 Langevåg Tlf. 70 19 24 40

Ring oss på tlf 09700 Tlf:tlf 70 09700 11 79 00 Ring på Tlf: 11 79 00 Ringoss osswww.rekdaltransport.no på tlf7009700

• TILGJENGELIG HELE24 DØGNET 6030 Langevåg Tlf. 70 19 40 TLF. 70post@cementprodukt.no 27 68 00 • Faks 70 27 68 post@cementprodukt.no 01 www.pipesenteret.no Mob. 922 64 589 www.pipesenteret.no

www.rekdaltransport.no

• Lagerhotell •• Lagerhotell Flytting • Flytting

www.vestlandstak.no

www.pilskog-fl yttetransport.no www.vestlandstak.no

Tlf. 70 11 29 10,Regnskap e-post: post@vestlandstak.no Tlf. 70 11 29 10,Regnskap e-post: post@vestlandstak.no Postboks 7800 Spjelkavik, 6022 Ålesund Postboks 7800 Spjelkavik, 6022 Ålesund

TAK / BLIKKENSLAGER Din lokale samarbeidspartner Din om lokale samarbeidspartner regnskap og skatt. om regnskap og skatt.

VI VI KAN KAN TAK! TAK!

Daglig kjøringer til:

www.norskgjenvinning.no Daglig kjøringer til:

TLF.

vbblikk vbblikk as as

Blikkenslager Blikkenslager Visma Blikkenslager eAccounting Blikkenslager Visma eAccounting Takhatter / Pipebeslag

Fleksibel arbeidsdeling - Takhatter / Pipebeslag Takhatter / Pipebeslag Taksikring Fleksibel arbeidsdeling - Takhatter / Pipebeslag Taksikring Reduser dine kostnader - Taksikring Omlegging av tak Reduser dine kostnader - Taksikring Omlegging av tak Båndtekking - Omlegging avoss tak Kontakt for en Båndtekking Skreddersydde beslagsløsninger - Omlegging av tak Kontakt oss for en Skreddersydde beslagsløsninger - Båndtekking uforpliktende prat på - Båndtekking 93 05 79beslagsløsninger 20 /prat 92 23på 91 28 uforpliktende - Skreddersydde 93 05 www.vbblikk.no 79beslagsløsninger 20 9200 23 91 28 www.vestlandstak.no telefon 97 98 /68 - Skreddersydde telefon www.vbblikk.no 97 98 68 00 Tlf. 7005 11 29 10, e-post: 93 20 //post@vestlandstak.no 92 23 91 93Postboks 05 79 79 926022 23Ålesund 91 28 28 780020 Spjelkavik, www.vbblikk.no

Blikkenslager Blikkenslager www.ke-regnskap.no

VI REHABILITERER gamle/skadede piper Gamle/skadede gamle/skadede Gratis befaring nvARMEFAG SKORSTEINER SKORSTEINER nvARMEFAG med tegelrør eller syrefaste stålrør 1>.1l.S ll'lf 5 elt,% med tegelrør eller syrefaste stålrør Sentralgodkjent–Gode referanser Smibakken 3, Breivika, Ålesund 1>.1l.S ll'lf 5referanser elt,% Sentralgodkjent–Gode tlf. 70 15 24 00Ålesund Gratis synfaring Smibakken Breivika, Gratis 3, synfaring tlf. 70 15 24 00 AS CEMENTPRODUKT

CEMENTPRODUKT AS 6030 Langevåg Tlf. 70 19 24 40 6030 Langevåg Tlf. 70 19 24 40 post@cementprodukt.no post@cementprodukt.no www.pipesenteret.no www.pipesenteret.no

Ålesund - Emblem - Sula Ålesund - Emblem - Sula- Vigra - Giske Ålesund - Ellingsøy - Godøy - Valderøy RØRLEGGER Ålesund Ellingsøy - Godøy - Valderøy- Måløy - Vigra- -Nordfjord Giske Ålesund - Ulsteinvik - Herøy - Vanylven Ålesund - Ulsteinvik - Herøy - Vanylven - Måløy - Nordfjord Ålesund - Brattvåg - Søvik Ålesund Søvik Ålesund- -Brattvåg Ørsta - -Volda Ålesund - Ørsta --Volda Ålesund - Sykkylven Stranda Ålesund - Sykkylven - Stranda

Tlf. 70 21 02 33/ 70 15 14 10 Tlf. 70 21 02 33/ 70 15 14 10 Blindheimsenteret Blindheimsenteret ALT INNEN BLIKK, TAK & FASADE TLF. 70 15 82 80 | www.langvas.no

• Avfallscontainere •• Avfallscontainere Transport • Transport

www.norskgjenvinning.no www.norskgjenvinning.no www.norskgjenvinning.no

Våre dyktige fagfolk - din trygghet for et Våre dyktige fagfolk - din trygghet for et varig og godt resultat Tlf: 70 13 14 15 www.aakrerekneskap.no varig og godt resultat Tlf: 70 13 14 15 www.aakrerekneskap.no

vbblikk as

Takhatter // Pipebeslag Din lokaleTakhatter samarbeidspartner omFlytting/distribusjon regnskap og skatt Pipebeslag Flytting/distribusjon Taksikring Taksikring 216 Omlegging Omlegging av av tak tak Brusdalsvegen - merog ennSpjelkavik bare flytting (v/Gjenbruk - mer enn bare flytting Båndtekking Tlf. 70 15 14 10 / 918 43 419 Båndtekking Tlf: 70 11 79 00 Treningssenter) www.aakrerekneskap.no Tlf: 70 11 79 00 Skreddersydde www.rekdaltransport.no Skreddersydde beslagsløsninger beslagsløsningerwww.rekdaltransport.no

med tegelrør eller syrefaste stålrør Sentralgodkjent – Gode referanser

Tennfjord/Ålesund Tlf. 982 83 787 - roar.korsnes@gmail.com www.korsnesutleige.no

VI Ålesund - Emblem - Sula VI REHABILITERER REHABILITERER Ålesund - Ellingsøy - Godøy - Valderøy - Vigra - Giske gamle/skadede

Tilbygg

SKORSTEINER

Bobilar utleige/sal Finn-kode: 215544089 Tilhengjarlift utleige Eigendom (gamle Haram) utleige

Tlf: 957 05 979 mmbyggas@gmail.com

Tlf. 918 51 310

Ålesund

gamle/skadede

SERVICEGUIDEN

mur puss flis peis ovn naturstein rehabilitering

www.stromsheimbygg.no

SKORSTEINREHAB.

UTLEIE

FLYTTING/DISTRIBUSJON

BYGG / SNEKKER

• EKSPRESSKJØRING • • EKSPRESSKJØRING DISTRIBUSJON • • DISTRIBUSJON GODSKJØRING • • GODSKJØRING FLYTTING PRIV/BEDRIFT • PRIV/BEDRIFT • FLYTTING BOSSKJØRING • BOSSKJØRING • TILGJENGELIG HELE DØGNET • TILGJENGELIG HELE DØGNET

regnskap regnskap

Din lokale samarbeidspartner Din om lokale samarbeidspartner regnskap og skatt. om regnskap og skatt.

Vi utfører alt i rørleggertjenester

TLF. 70 27 68 00 • Faks 70 27 68 01 www.aakrerekneskap.no TLF. 70 27 68 00 • Faks 70 27 68 01 Mob. 922 64 589 www.aakrerekneskap.no Mob. |922 64 70 58927 41 41 | mailbox@energisentrum.no Tlf. 70 21 02 33/ 70 15 14 10 Skodje Tlf. Tlf. 70 21 02 33/ 70 15 14 10

Blindheimsenteret www.pilskog-fl yttetransport.no Besøk oss på Facebook | www.energisentrum.no Blindheimsenteret www.pilskog-fl yttetransport.no

snekker snekker

REISE

FLAATE AS

Container?

FLAATE AS Visma eAccounting ������������������ •• Avfallscontainere Visma eAccounting Transport / Pipebeslag Takhatter Fleksibel arbeidsdeling 93 05 79 20 / 92 23 91 28 • Transport / Pipebeslag Takhatter Snekkerverksted Fleksibel arbeidsdeling ������������������ VARMEPUMPER 93 05 79 20 / 92 23 91 28 Taksikring Varmepumper Snekkerverksted ����������������������������������������������������������������������������������������������� Reduser dine kostnader Varmepumper Varmepumper Reduser dine kostnader Varmepumper Dør og Vindus-service ���������������������������������������������������������������������������������������������������������� Taksikring www.vbblikk.no Dør og Vindus-service ����������������������������������������������������������������������������������������������� Kontakt oss for en www.vbblikk.no �������������������������������������������������������������������������������������������������������� Kontakt oss for en Omlegging 6260 Skodje. Tel. 976 94 225 ���������������������������������������������������������������������������������������������������������� SKAL DU SELGE BÅTEN? av uforpliktende prat på Omlegging av tak tak ���������������������������������������������������������������������������������������������������������� 6260 Skodje. Tel. 976 94 225 uforpliktende prat på �������������������������������������������������������������������������������������������������������� telefon 97 98 68 00 Vi har stor etterspørsel Båndtekking etter bruktbåt Alle typer transportoppdrag ���������������������������������������������������������������������������������������������������������� telefon 97 98 68 00 Båndtekking Daglig kjøringer til: Daglig kjøringer til: i inn- og utland. Ålesund - Emblem - Sula Skreddersydde beslagsløsninger Ålesund - Emblem - Sula- Vigrabeslagsløsninger Skreddersydde Kjøpmannsgt. 23, 6005 Ålesund Ålesund - Ellingsøy - Godøy - Valderøy - Giske • Lagerhotell • Lagerhotell

• Flytting BÅT/CAMPING • Flytting

tlf. 450 65 222 - www.seilmakern.no post@seilmakern.no

• Avfallscontainere

www.vbblikk.no www.ke-regnskap.no

Ålesund - Ellingsøy- Herøy - Godøy - Valderøy- Måløy - Vigra- -Nordfjord Giske Ålesund - Ulsteinvik - Vanylven Ålesund - Ulsteinvik - Herøy - Vanylven - Måløy - Nordfjord - Brattvåg - Søvik Tlf. 71 25Ålesund 76 46 / 908 91 602 Ålesund Brattvåg Søvik Ålesund - Ørsta - Volda Ålesund - Ørsta --Volda post@aktuellmarin.no Ålesund - Sykkylven Stranda Ålesund - Sykkylven - Stranda

93 93 05 05 79 79 20 20 // 92 92 23 23 91 91 28 28

www.vbblikk.no • EKSPRESSKJØRING Borgundfjordvn 68. - Tlf. 70 14 93 82 • www.vbblikk.no DISTRIBUSJON • DISTRIBUSJON

Ønsker du hjelp til å selge båten din?

www.ke-regnskap.no www.ke-regnskap.no

Tlf. Tlf. 905 905 33 33 200 200

�������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

www.aktuellmarin.no • EKSPRESSKJØRING

• GODSKJØRING • • GODSKJØRING FLYTTING PRIV/BEDRIFT • PRIV/BEDRIFT • FLYTTING BOSSKJØRING • BOSSKJØRING • TILGJENGELIG HELE DØGNET båtprat• TILGJENGELIG HELE DØGNET

Tlf. 70 14 33 16 www.turistbussen.no

�������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

90533200bygg@gmail.com 90533200bygg@gmail.com ELEKTRIKER

Snekker Snekker

HJEM OG HAGE

Plentraktorservice

Tlf. 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20 Tlf. 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20 E-post: annonser@nyttiuka.no • 1 modul (46mm x 25mm) Servicebedriften for ditt hjem E-post: annonser@nyttiuka.no • 1 modul (46mm x 25mm) kun kr 215,- pr innrykk inkl. fullfarge (eks mva) Småsnekring, plenklipp, vask, kun kr 215,- pr innrykk inkl. fullfarge (eks mva) små transportoppdrag, Alt av elektrikerarbeid i bolighus Varmepumper / vannboren varme vaktmestertjenester

Ring oss på tlf 0970

– ta kontakt for en

TLF. 70 27 68 00 • Faks 70 27 68 01 TLF. 70 27 68 00 • Faks 70 27 68 01 Mob. 922 64 589 Mob. 922 64 589

www.pilskog-flyttetransport.no www.pilskog-flyttetransport.no

Svein Ove Avseth, tlf. 924 42 865 Mail:svein-ove@dinbaatmegler.no

FLAATE FLAATE AS AS

Smarte løsninger

Snekkerverksted Snekkerverksted Utviklet av folk som bor i et kaldt klima Dør og Dør og Vindus-service Vindus-service 971 12 377 | post@energi-spar.no

6260 Skodje. Tel. 976 94 225 6260 Skodje. Tel. 976 94 225 www.energi-spar.no

Langrabben 56, 6013 Ålesund Tlf. 70 19 80 20 www.eidsnes-elektro.no

Tlf. 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20 Tlf. 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20 E-post: annonser@nyttiuka.no • 1 modul (46mm x 25mm) E-post: annonser@nyttiuka.no • 1 modul (46mm x 25mm) kun kr 215,- pr innrykk inkl. fullfarge (eks mva) kun kr 215,- pr innrykk inkl. fullfarge (eks mva)

Ring 907 31 377

HAGE / SKOG- OG TREFELLING

SALG, MONTERING OG SERVICE AV VARMEPUMPER

(ALLE KJENTE VARMEPUMPEMERKER I NORGE) FULL SERVICE MED DRIFTSKONTROLL AUTORISERT FORHANDLER AV

Ålesund skog og byggservice skogogbygg@outlook.com | tlf. 922 11 394

TLF. 901 45 440/476 76 854 nordvestvarmepumper.no post@nordvestvarmepumper.no

Trefelling Hagestell Beskjæring

Seksjonfelling Byggservice Stubbefresing

Fliskutting Maskinutleie Rusketaxi


50

|

on s dag

25 . a ug u s t

2 02 1

|

Kunngjøringer

Bestillingsfrist mandag kl. 12.00 | Tlf. 70 16 19 19 | annonser@nyttiuka.no

Reise / fritid

Arrangement

Naturmøteplassen i Kråkvika, Vestnes

KONSERT

KÅSERI

G LI ING AR LD SN ME PÅ

TURTREFF 2021

NYE TURER

Endring frå tysdag til torsdag! Frå og med veke 34 blir Naturmøteplassen i Kråkvika open på torsdagar kl. 12.30-14.30. Første gong torsdag 26. august. Det er gratis, og alle er hjarteleg velkomne til bålkaffi og ein hyggeleg prat!

Morten Samuelsen Oddgeir Bruaset

10. september

Ålesund

Reiseledere/stab

Quality Hotel Waterfront

Pris: 500,- inkl. to retters middag, foredrag og konsert.

Treffet blir fra kl. 18.00 – 21.00. Mulighet for overnatting.

BEGRENSEDE ANTALL PLASSER PGA SMITTEVERN

Påmelding på plussreiser.no eller tlf 70 17 90 00

Storfjordstemnet 2021 Øvre Ljøen - Hellesylt Søndag 29. august Kl. 11.00 Tur med guide til • Orientering om Nerljøen-Ljøkaia stemnestaden • Storfjordens Venner i 2021 Kl. 11.00 Tur med guide • Konsert med Sigrid Moldestad langs Den Trondhjemske Postveg • Sal av rømmegraut og pølser frå kl 12.00 Program kl. 13.00 frå scene: • Lotteri med Stressless som hovudgevinst • Helsingar • Sunnylven Skulekorps • Natursti for dei yngre • Diktlesing • Sal av «Storfjordvarer» Førehandssal/reservasjon av billettar: Send e-post til einar@verdsarvfjord.no. Oppgje namn og telefonnummer på alle som skal ha billett, også barn. Betaling på Ljøen søndag 29. august med kort, VIPPS eller kontant. Pris kr 300,-. Barn u/16 år gratis. NB! Det er tilgjengeleg maks 300 billettar! Ta gjerne med seteunderlag. Husk smittevernreglar! Har du sjukdomssymptom, skal du ikkje delta på stemnet. Velkomne til Storfjordstemnet 2021 - www.storfjordensvenner.no

Trim

ROEDE-KURS

GIR RESULTATER • Ned 1 kilo i uka • Ukentlige møter • Motivasjon til å nå ditt helsemål • Vanlig sunn mat

ÅLESUND, SULA OG GISKE

OPPSTART AV AKTIVITETER - HØST 2021 Deltagere må melde seg på før trening på SMS til de ansvarlige ALLE VÅRE TRIMMERE MÅ VÆRE FULLVAKSINERT!

HJERTE- OG LUNGETRIM SIF/Tueneset: Mandager kl. 11.00. Trinn 1. Påmld.: Anne 959 28 086. Oppstart 4. oktober. VOLSDALEN SKOLE Mandager kl. 17.30: Påmld.: Irmelin, 976 53 828. Oppstart 6. september. Tirsdager kl. 17.30: Påmld.: Solveig, 476 80 118. Oppstart 14. september. (styrke/balanse) Torsdager kl. 17.30: Påmld.: Inger Lise, 926 04194. Oppstart 2. september. SULA Molværsenteret: Mandager kl. 16.30: Påmld.: Åse, 418 52 348. Oppstart 6. september. GISKE Valderøya Barneskole, tirsdager kl. 19.00. Påmeld.: Martinus Røsvik, 911 79 839, Oppstart 7.september.

Fride Myrseth fride.myrseth@roede.com Tlf. 413 38 712

VANNTRIM Aspøy skole: Onsdager kl. 17.30. Påmld.: Reidun, 911 34 675. Oppstart 1. september. Moa svømmehall: Mandager kl. 19.30. Påmld.: Liv, 971 14 575. Oppstart 6. september. BOWLING Baronen, Spjelkavika: Tirsdager kl. 11.00. Påmld.: Erling, 901 33 599. Oppstart 7. september. KLIPP UT

Ta vare på din egen helse!

Info: www.lhl.no


|

Kunngjøringer Kreftforeningen jobber for at ny og lovende kreftbehandling skal tas raskere i bruk

Den erfarne radiologen Svein-Dag Eggesbø utfører STÅR vår omfattende ULTRALYDHVA HELSESJEKK. PARTIENE FOR?

vurdering av ryggsmerte» spesialist i Revmatologi Bakland 10.00 «Er terskelen for å diagnostere Spondyloartritt for Gunnstein lav? Fallgruver ved

11.00 vurdering "Dagens behandling av artrose og nyei Revmatologi behandlingsmuligheter i fremtiden» av ryggsmerte» spesialist Gunnstein Bakland Seniorforsker og legeav i spesialisering K. Haugen 11.00 «Dagens behandling artrose og nyeIdabehandlingsmuligheter i 12.00 Lunsj - Teaterfabrikken har ordet! fremtiden» Seniorforsker og lege i spesialisering Ida K. Haugen 13.00 «Hva er god behandling og oppfølging av leddgikt?» 12.00 Lunsj - Teaterfabrikken harAga ordet! revmatolog Anna-Birgitte 13.00 er godden behandling og oppfølging av leddgikt?» revmatolog 14.00 «Hva «SLE Lupus store imitator» Revmatolog Karoline Lerang Påmelding kho@revmatiker.no – 91385956 - Pris kr 250 Anna-Birgitte Aga Arrangør: Møre Romsdal fylkeslag 14.00 «SLENRF Lupus denogstore imitator» Revmatolog Karoline Lerang

Sammen skaper vi håp

Påmelding: kho@revmatiker.no – tlf. 913 85 956 - Pris kr 250

Senterpartiet

NEI NEINRF Møre NEI og Romsdal fylkeslag Arrangør:

JA

JA

JA

JA

?

NEI

Innføre sterkt Ultralydsjekk dekker undersøkelse avøkende følgende JA CO2-avgift? regioner og organer:

JA

JA

JA

JA

JA

?

NEI

?

NEI

JA

JA

JA

JA

JA

?

?

?

NEI

NEI

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

?

NEI

JA

JA

JA

• Hals Klimarette Oljefondets investeringer? • Lymfe Vesentlig økt klimabistand til fattige land? • Halspulsåren • Bryst • Øvre og nedre mageregion • Hovedpulsåren • Underliv

HVA STÅR PARTIENE FOR? Pris: Kr 2200 privatpersoner Kr 2000 bedrift Stanse videre oljeleting på norsk sokkel? sterkt Kontakt: Tlf. 70 15 36 90 / 99 Innføre 25 89 21økende CO2-avgift? Prioritere jernbane foran motorveier?

Sunnmøre MR-klinikk AS Klimarette Oljefondets investeringer? Langelandsveg 15, 6010 Ålesund Vesentlig økt klimabistand til fattige land?

Ny, gammel eller ung i Ålesund?

Musikklaget Brage søker nye medlemmer, spesielt på klarinett, slagverk, horn og juff. Men vi har plass til alle! Øving er tirsdager på Spjelkavik barneskole, kl 19-22. Starter 24.08. Møt opp eller ta kontakt: leder@musikklagetbrage.no

Kurs

DANSESKOLEN ?

?

JA

?

?

?

NEI

MED JAN-ERIC FRANSSON, KJENT FRA ”SKAL VI DANSE” Senterpartiet

JA JA JA JA JA

JA

JA

JA

JA

?

NEI

NEI

NEI

NEI

OPPSTART UKE 36 JA

JA

JA

JA

JA

?

NEI

JA

JA

JA

JA

?

?

?

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

JA

?

?

JA

?

?

11 ukers kurs. Priser fra kr. 1550,Bindende påmelding.

GRATIS PRØVETIM ER OG DROP-IN I FORK AN T AV OPPST ART!

SPJELKAVIK: Blindheimsbreivika 10 (gamle Spilkabygget, på nedsiden) Oppstart 6. september

Foto: Ole Martin Wold

Mandag

for Kreftforeningens hverdagshjelp i Ålesund

?

NEI

NEI

A

?

NEI

?

?

?

A

JA

JA

A

?

?

Tirsdag

Onsdag

16.50 Sportsdans VDG

Ballett 1.-3. klasse

1.-3. klasse Hip Hop/ Disco/Streetdance Nybegynner

Barnedans 2-3 år 17.30 med forelder

Barneballett 4-6 år

Barnedans 4-5 år

18.15

Torsdag

Non Stop Dancing Senior 60 pluss (dans som trening)

15.00

Bli frivillig

Senterpartiet

Barnedans 2-3 år med forelder

Reggaeton, Hip-Hop/ Streetdance. Ungd./ Hip Hop/Disco/Street Voksen, nybegynner 4.-7. klasse

1.-3. klasse Hip Hop/ Disco/Street Videregående Barnedans/Hip Hop/ Show/Pardans 5-6 år Nyhet! Hip Hop/Disco/Street 4.-7. klasse. Nivå 2

Manglende energi etter kreftbehandling gjør hverdagen vanskelig for mange. Som frivillig i Kreftforeningens hverdagshjelp hjelper du kreftrammede, pårørende og etterlatte med praktiske NEI NEIgjøremål i hus og hage. Ved å hjelpe til med vindusvask, flytting av tunge kasser, ? NEI gressklipping eller bære ved, bidrar du til en lettere hverdag.

Ungdom/Voksen Videregående 3, 19.00 pardans

Solo Latino (dans som trening)

Ungdom/Voksen Videregående 2, pardans

Power Ballroom, Koreografi

Non Stop Dancing. 20.00 Dans som trening!

Salsa/Bachata grunnkurs (Pardans, voksen)

Solo Latino (dans som trening)

Power Dance m/ styrke (dans som trening)

For? merNEI informasjon, kontakt Gina Bøe, gina.boe@kreftforeningen.no ? ring NEI eller 21 49 49 21.

SYKKYLVEN, Velledalen grendahus,

NEI

NEI

Du kan også lese mer om tilbudet på kreftforeningen.no/hverdagshjelpen

Ungdom/Voksen Pardans 21.00 Videregående 1

Oppstart 7. september

Tirsdag Hip-Hop/Disco/Streetdance 17.00 1.-3. klasse 17.45 Barnedans 4-6 år

Senterpartiet

JA

JA

?

NEI

NEI

JA

JA

JA

?

NEI

JA

JA

?

?

?

JA

JA

?

?

NEI

NEI

Du kan også lese ukens JA

JA

JA

JA

?

?

PAPIRUTGAVE på nett!

www.nyttiuka.no

51

Torsdag 2. september, kl. 10-15 på Teaterfabrikken

Torsdag 2. september, kl. Spondyloartritt 10-15 på Teaterfabrikken 10.00 «Er terskelen for å diagnostere for lav? Fallgruver ved

JA

Prioritere jernbane foran motorveier?

|

FIRE TEMA LEDDGIKT, ARTROSE, SPONDYLITT OG LUPUS

Bli medlem i dag Send MEDLEM til 2277 (kr 360 per år) Er du pensjonist, send PENSJONIST til 2277 (kr 195 per år) Du kan også melde deg inn på kreftforeningen.no/medlem

ULTRALYD HELSESJEKK

på norsk sokkel?

25. august 2021

Bestillingsfrist mandag kl. 12.00 | Tlf. 70 16 19 19 | annonser@nyttiuka.no

Helse

Ledige timer i september. Stanse videre oljeleting

onsdag

Hip-Hop/Disco/Streetdance 18.30 4.-7. klasse Non Stop Dancing 19.15 (dans som trening for voksne)

Ungdom/Voksen Grunnkurs. Swing/Salsa/Vals

STRANDA Ringstad skule Oppstart 7. september

Tirsdag Non Stop Dancing 20.45 (dans som trening for voksne)

For mer informasjon, timeplan og påmelding:

Tlf. 950 95 114

www.danseskolen.nu


Du finner oss på Devoldfabrikken i Langevåg!

LEGG PÅSKEHANDELEN 30% 25% TIL 30% DEVOLDFABRIKKEN! BURSDAGSHELG

SPA R

SPAR

50%

SPAR

SPAR

Porsgrunds Porselænsfabrik

Porsgrunds Porselænsfabrik

Porsgrunds Porselænsfabrik

Porsgrunds Porselænsfabrik

BLUE BIRD

JORDBÆRENG

SPIRE

BOGSTAD STRÅ HÅNDMALT

SPA R

SPAR

SPAR

SPAR

50%

40%

Porsgrunds Porselænsfabrik

Porsgrunds Porselænsfabrik

Christiania1739

PORSELENSKNIVER

BAKE IT EASY

KITCHENLINE SKJÆREBRET

PLUSSPANNER DIV. STR.

VEIL. PRIS 699,- NÅ KUN 419,-

VEIL. PRIS 499,- NÅ KUN 249,50,-

VEIL. PRIS FRA 299,-NÅ KUN 149,50,-

SPA R

SPAR

40%

50%

50%

Christiania1739

SPAR

SPAR

50%

60%

40%

Porsgrunds Porselænsfabrik

Porsgrunds Porselænsfabrik

Porsgrunds Porselænsfabrik

Hadeland Glassverk

TID

CECILIE -SØLV OG GULL

KULEVASE GULL/SØLV.

SICCORI VASER -DIV. STR.

VEIL. PRIS FRA 1299,- NÅ FRA 520,-

SPA R

SPAR

55%

50%

SPAR

40%

VI øNSKER DEg EN RIKTIg FIN PÅSKE! SPAR MAN-ONS: 10 - 18 50% SKjæRTORSDAg / LANgFREDAg: STENGT PÅSKEAFTEN: 10 - 16 1. Og 2. PÅSKEDAg: STENGT

Hadeland Glassverk ODYSSÉ CAVAGLASS 6-PK.

Christiania1739

Hadeland Glassverk

Christiania1739

ÅPNINGSTIDER: MAN-FRE: 10-18 / TORS: 10-20 / LøR: 10-18 / MAN-ONS: 10 - 18 BAKE, DIV. STR. BAKEFORMER MINEO BESTIKKSETT 18 DELER SICCORI GLASSBOLLER -TO. STR.

VEIL. PRIS 999,-NÅ 449,50,-

SKjæRTORSDAg Og LANgFREDAg: STENGT / PÅSKEAFTEN: 10 - 16 VEIL. / 1. Og 2.999,-NÅ PÅSKEDAg: STENGT PRIS KUN 499,VEIL. PRIS FRA 399,- NÅ FRA 239,Legg påskehandelen på Devoldfabrikken og nyt en stressfri stemning! Devoldfabrikken er stedet for deg som vil oppleve shopping på en ny og annerledes måte. Om du aldri har vært her så vil du garantert føle deg beriket – både på opplevelser, mat- og drikke og ikke minst av de gode tilbudene du finner i alle outletbutikkene. Og de som har vært her kommer alltid tilbake – nettopp fordi dette er en av de mest unike handelsstedene i Norge. Tross sin originale fasade er det ingenting som står tilbake for det moderne og minimalistiske på innsiden av bygget.

B ESØ K VÅR STO R E MAT- OG Ø L AVD ELI N G M ED KO RTR EI ST MAT O G Ø L FR A M ER EN N 3 0 HÅN DVER KS B RYG GER I ER DEVOLDFABRIKKEN AS Langevåg Tlf: 70 30 11 11 devoldfabrikken.no

Tilbudene gjelder f.o.m. torsdag 26. –

Outletbutikkene du finner på Devoldfabrikken er Devold, Bergans, Moods of Norway, SKOMAX, Norrøna, Helly Hansen, Le Creuset, Prinsessa og Frosken og 4him mens fashion. I tillegg til dette finner du en interiør og blomsterbutikk; Binderiet og to fantastiske kafeer; KANTINA og EDO.

Outletbutikkene på Devoldfabrikken har alltid rabatter på 30-70% på kjente merkevarer! Devoldfabrikken i Langevåg ligger kun 15 min kjøretur fra Moa eller bare 8 min med båt fra Ålesund sentrum. Velkommen! lørdag 28. august . Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgtsituasjoner.

Følg oss på Instagram, facebook eller devoldfabrikken.no/blogg - for oppdatering om utviklingen, aktiviteter og gode tilbud!

Profile for Nytt i Uka

Nytt i Uka 25.08.21  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded