Nytt i Uka 20.10.21

Page 1

TILPASSEDE ENEBOLIGER OG REHABILITERING • Spesialdesignede hus

2 300,-* eks.mva

35 886,-

Nr. 37 | Uke 42 | Årgang 37 Opplag: 38.000

• Tilpasset tomt og lokale forhold

Kampanjerente

1,99%

• Konkurransedyktige priser

LEASING:

1 48

post@aalesundhus.no | tlf.70 18 36 99 | aalesundhus.no

Lanserer helsemåling via sensorer

The Beatniks spiller på Terminalen SIDE 34

SIDE 26

Cecilie Lund

Kuga

Serviceavtale i 3 år inkludert. Kampanjerente 1,99%.

* 1.99% rente. Startleie kr 50 Avtaleperiode 36 mnd/ 4500

Tinglysing/etablering/årsavg Marie N. Miciano

(inkl. klargjøring og frakt)

SIDE 10-11 3 500,-* eks.mva

Side 6

Kundefordel

Ku

-32 747,-

Kristian Remøy-Bakke Side 12

(Foto: Helse Møre og Romsdal)

ort) tleie kr 40 000,-. mnd/ 45000km. kl. hele perioden

Side 2

Fiesta ST-line

MammografiFra kr 425 000,programmet forsinka

ang) tleie kr 30 000,-. mnd/ 45000km. kl. hele perioden

G:

Kundefordel

Onsdag 20. oktober 2021

-3

SPIS & SHOP FOR 100 KR Se tilbud på side 17-21

Mondeo

S-Max

Fra kr 433.000,-

Nissan LEAF Fra krNi 433.000,-

Serviceavtale i 3 år inkludert. Kampanjerente 1,99%. (Inkl. Klargjøring og frakt.)

Serviceavtale i 3 år inkludert Kampanjerente 1,99%. e-Pedal

inkl. vinterhjul e-Pedal

e-Pedal

Kjøp den nye Nissan LEAF 3.ZERO e+ limited edition med kraftigere batteri og lengre rekkevidde nå!

Kjøp nå fra kr 2.390,-/mnd* (Inkl. Klargjøring og frakt.)

e-Pedal

ProPILOT

Kjøp Nissan LEAF Kjøp denden nyenye Nissan LEAF 3.ZERO e+ limited edition 3.ZERO e+ limited edition med kraftigere batteri med kraftigere batteri ogog lengre rekkevidde lengre rekkevidde nå!nå!

Auto 8-8 Vestlandske Lerstadveien 534, 6018 Ålesund Auto 8-8 Vestlandske Tel. 70 10 46 00 Tlf:534, 706018 10 46 00 Lerstadveien Ålesund vestlandske.auto8-8.no vestlandske-auto.no

Vi har biler for rask levering. ProPILOT

*Finansiering: kampanjetilbud på lån til 0,9% rente de 3 første år. Total løpetid er satt til 8 år. Etter 3 år vil renten endres til aktuell markedsrente, månedsbeløp endres tilsvarende. Egenkapital 50.000,-Med forbehold om trykkfeil.

nissan_LEAF_AMAZING_RETAIL4_HP_246X181_NOR_ol1_cs6 1 nissan_LEAF_AMAZING_RETAIL4_HP_246X181_NOR_ol1_cs6 1

Åpningstider: Man-fre 08-15 Tors 08-18, Lør 10-15

*Bildene ka forhold til

01/14/19 12:00:55 01/14/19 12:00:55


2

|

on s dag

2 0. o k tob er 2 02 1

|

Kort i uka

Det var DJ Jackson fra Bergen som sørga for musikken på åpningskvelden fredag. (Foto: Iselin Francesca Flem)

Folksom åpning for T2 Ålesund T2 Ålesund hadde åpningshelg denne helga. Den nye scenen og tacosjappa, som har tatt over de gamle lokala til Toldboden, skal være en arena med både mat og underholdning. Daglig leder Geir Leirvåg er svært fornøyd med åpningshelga. – Jeg er storfornøyd! Det har egentlig gått over all forventning. På fredag var det rundt 320 besøkende innom, og på lørdag 280. På søndagen var det nokså fullt i restauranten, forteller han.

Det var DJ Jackson fra Bergen som spilte under åpningsfesten. – Nå gleder jeg meg til konserter utover høsten. Det blir mye spennende og gøy fra lokale artister, og vi har fått inn fremadstormende band fra andre regioner også, sier Leirvåg. Trondheimsbandet Combos skal snart gjeste T2, det samme skal sunnmøringen Kåre Indrehus i tospann med sørlendingen Jørund Vålandsmyr.

TIL 14.11.

PÅ GARASJEPORTER

-30%

Åpna klatredel med topp sikkerhet Onsdag i forrige uke ble Epic AktivPark på Digerneset også en klatrepark, og det med en sikkerhetsteknologi som foreløpig er den eneste av sitt slag i Norge. Systemet i den nye og adskilte klatresona heter «Clip ‘n Climb». – Her klipper man seg ikke inn med en karabinkrok, men med et spesielt låsesystem som gjør at en ikke får klatra før man er helt sikra, forteller daglig leder Cecilie Lund.

T2 Ålesund holder til i de gamle lokala til Toldboden. (Foto: Andreas G. Hesselberg)

SUPERPRISER!

Helene viser villig hvordan opplegget med på- og avklipping fungerer. – Dette er sikrere enn å bruke karabinkroker, sier daglig leder Cecilie.

GRATIS BEFARING

911 50 200

fasadeprodukter.no

SOLSKJERMING – GARASJEPORTER

MARKISE – SCREEN – GARASJEPORT MARKISER – SCREENS – INTERIØRGARDINER

- INTERIØRGARDINER

Krever ingen erfaring Dermed kan alle fra fem år og oppover få prøve seg, uansett om man har klatreerfaring eller ei. Maks 16 personer kan være inne i sona til enhver tid, og det vil alltid være personale på plass for å assistere og sørge for at sikkerheten er på topp. – Vi erfarer at dette er det beste systemet som finnes, som ikke krever at det er en instruktør på plass for å GENERELL sikre seg. Man klipper tauet på og av selv, og det skjer kun på bakken, ikke oppe i klatreveggen eller -stativa, understreker Lund. Aktivitetsparken åpna i februar i år og opplever god kundetilstrømming etter gjenåpninga av samfunnet i høst. Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Daglig leder Cecilie Lund (t.h.) og Helene Gausnes Svabø åpna klatresona hos Epic AktivPark på Digerneset onsdag i forrige uke.

Tre = Trivsel og trygghet

H-vinduet As

Myrlandsvn.5 - Vegsund, 6020 ÅLESUND Tlf.: 70 15 86 80 E-post: post@h-vinduet.no

Den nye klatredelen har sin egen adskilte sone i aktivitetsparken.


Alltid - 20 %

Middagstips! Se coop.no/extra

på et kylling-, kjøtt-, fisk- og vegetarprodukt. Gjelder uke 42-43

-30% SANTA MARIA TACO 15-742 g

25

-25%

00

ALL DYREMAT

COOP SKÅRET BRØD 500/750 g. Pr stk Pr kg fra 33,33

35

00

5 for

100 Ikke medlem – se hyllepris

Freia storplater

OMO/BLENDA FLYTENDE 595 ml, Pr flaske Pr vask 2,06

VI STØTTER ROSA SLØYFE MED 2,50 KR

PER PRODUKT DU KJØPER FRA DISSE MERKENE:

190/200 g

Prisene gjelder uke 42. Forbehold om trykkfeil og utsolgt.


4

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1

|

Kommentar

Vårt lille land Så skjedde det igjen, denne gangen i den ellers så fredelige småbyen Kongsberg. Brutale og uforståelige handlinger som sendte sjokkbølger gjennom hele nasjonen. Drøye ti år etter at Norge mistet uskylden gjennom terrorhandlingene i regjeringskvartalet og den forferdelige ondskapen som utspilte seg på Utøya. Drøyt to år etter at en annen drapsmann først tok livet fra sin egen adoptivsøster, for så å oppsøke Al-Noor Islamic Centre i Bærum, der han i stedet for å lykkes med de grufulle drapsplanene sine ble grisebanket av et par pensjonister, sendes det igjen bølger av frykt gjennom det norske samfunnet. Ondskap i særklasse? Nå er det jo slett ikke slik at alvorlig vold er særlig uvanlig, heller ikke i Norge. Men det er likevel noe spesielt med det vi opplevde i forrige uke. Selv pave Frans henviste til hendelsene i Norge i sin tale på Petersplassen sist søndag, samme dag som det var sørgegudstjeneste i Kongsberg kirke – Jeg tror mange i Norge tar det innover seg og ser at dette kunne rammet oss alle, sa justisminister Emilie Enger Mehl under sørgegudstjenesten. Og kanskje er det nettopp derfor dette gjør et så sterkt inntrykk på så mange, i hele landet. Tilfeldig og feigt Med politiet i hælene klarer drapsmannen å ta livet av fem mennesker i løpet av en knapp halvtime. Fem mer eller mindre tilfeldig utvalgte personer: En eldre mann og fire voksne kvinner. – Drapsmannen er en 37 år gammel mann, dansk statsborger og konvertitt til islam, lød meldingene ganske tidlig etter hendelsen. Og PST ble naturlig nok koblet på, noe som ga ytterligere næring til følelsen av at vi sto over for en mulig terrorhandling. Terror eller sykdom? Så har det i ettertid vist seg at gjerningsmannens kobling til islam er heller vag, om den i det hele tatt er der. Derimot kan det vises til en lang rekke med bekymringsmeldinger fra både venner av drapsmannen og fra PST, knyttet til mannens psykiske helse. Kritikk Hvordan kan noen klare å ta livet av fem mennesker etter at politiet først påtraff han? Hvorfor har han ikke blitt fanget opp av helsevesenet tidligere? Det har ikke manglet på kritiske spørsmål i etterkant. Naturlig og helt på sin plass etter en så alvorlig hendelse.

Men det er umulig for oss utenforstående å sette oss inn i den situasjonene politifolkene som først kom til stedet var i, og derfor helt meningsløst for oss å komme med kritikk. Hva om politiet hadde kommet i en skuddveksling med gjerningsmannen inne i butikken? Hva om uskyldige hadde blitt skadet eller drept der? Hva hadde da blitt sagt i ettertid? Det er lett å være etterpåklok, langt verre å skulle ta slike kritiske beslutninger i løpet av sekunder. Og selvsagt kan det også stilles spørsmål rundt helsevesenets rolle.

Det er lett å være etterpåklok, langt verre å skulle ta slike kritiske beslutninger i løpet av sekunder. – Problemet er at vi har hevet terskelen for når psykisk helsevern kan gripe inn overfor mennesker som vi mener har behov for akutt helsehjelp. Dermed har vi ikke alltid mulighet til å gi nødvendig og adekvat behandling, målt opp mot hvor alvorlig situasjonen kan være i enkelte tilfeller, sa psykologspesialist Pål Grøndahl til VG mandag. Og hevdet også at det er en illusjon å tro at vi kan ha et risikofritt samfunn. Beredskap Også statsminister Jonas Gahr Støre ble konfrontert med kritikken mot politiet om at det tok for lang tid å få tatt gjerningsmannen, og hva dette fortalte om vår beredskap. – Vi må forsikre oss om at vi har politi og tjenester som følger med for oss. I tillegg er det et forebyggende arbeid vi alle må være en del av, sa blant annet Støre til NRK. Klokt svart! Utenforskap – Det finnes ikke onde mennesker, bare onde handlinger, har jeg hørt noen si. Jeg er slett ikke sikker på det, men er helt overbevist om at de færreste av oss blir født som enten det ene eller det andre. De fleste av oss er vel mer et produkt av miljø enn av arv. Derfor tenker jeg at det viktigste hver enkelt av oss kan bidra med, er å tenke over hvordan vi velger å snakke om og behandle de som er litt annerledes. Bidra til å inkludere grupper og enkeltmennesker slik at ekstreme meninger ikke blir til ekstreme handlinger, eller at psykiatriske tilfeller ender i tragedier. Kåre Stig Nøstdal redaktør

TIPS OSS: 70 16 19 19

OPPLAG/DEKNING Nytt i Uka kommer ut hver onsdag i et opplag på ca. 38.000 i Ålesund, Skodje, Haram, Ørskog, Sula, Giske, Hareid, Sykkylven, Tomrefjord, Vestnes, Stordal og Liabygda. ÅRGANG 37. | TRYKK: POLARIS TRYKK ÅLESUND AS | UTGIVER: POLARIS MEDIA

REDAKTØR/DAGLIG LEDER: SALGSLEDER:

Kåre Stig Nøstdal Merete Amdam Holand

tlf 416 63 887 tlf 992 71 150

POSTADR./BESØKSADR.: Kongens gate 13, 6002 Ålesund tlf 70 16 19 19 | fax 70 16 19 20 | redaksjon@nyttiuka.no | annonser@nyttiuka.no www.nyttiuka.no | ISSN 1891-2893

DISTRIBUTØR: POLARIS DISTRIBUSJON NORDVESTLANDET AS Nytt i Uka arbeider under Vær varsom-plakaten sine regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også melde inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for vurdering – www.pfu. no - Adresse: Rådhusgata 17, 0158 Oslo


0,99 % RENTEKAMPANJE PÅ NYERE BRUKTE BMW 225xe LADBAR HYBRID* HOS BAVARIA

INNBYTTE KAMPANJE. Minimum kr 30.000.- i innbytte**

6 MND GRATIS FORSIKRING*

3 år/40000 km SERVICEAVTALE*

BMW 2-serie

BMW 2-serie

BMW 2-serie 225xe

BMW 2-serie 225xe

249 000 kr

BMW 2-serie 225xe

265 000 kr

279 000,-

BMW 2-serie

BMW 2-serie

BMW 2-serie 225xe

279 000 kr

280 000 kr

289 000,-

289 000,-

290 000,-

Modell: Aut. gir 49 700 200 km 20192018 - aut. - el/bensin - 46 km

Modell: Aut. gir - 5043500 700km km 2019 2018 - aut. - el/bensin

2019 -2019 aut. - el/bensin 300 Modell: Aut. gir - 5846 700km km

Modell: Aut. gir - 29 31 400 km 2019 -2018 aut. - el/bensin 200 km

BMW 2-serieBMW 225xe2-serie

BMW 2-serie BMW 2-serie 225xe

BMW 2-serie BMW 2-serie 225xe

BMW 2-serie BMW 2-serie 225xe

285 000 kr Modell: 2019

000,Aut. gir290 43 500 km

2019 - aut. - el/bensin - 29 865 km BMW 2-serie 225xe

289 000 kr Modell: 2019

Aut. gir295 000,22 000 km

2019 - aut. - el/bensin - 31 500 km BMW 2-serie 225xe

290 000 kr Aut. gir

29 865 km

300 000,-

2019 - aut. 225xe - el/bensin - 37 300 km BMW 2-serie

Modell: 2019

Aut. gir

2019 - aut. - el/bensin - 43 400 km BMW 2-serie 225xe

BMW 2-serie

44 500 km

310 000,-

20122-serie - aut. -225xe el/bensin - 32 000 km BMW

29 800 km

Modell: 2019

415 000,-

Aut. gir

Aut. gir

29 200 km

20192-serie - aut. - 225xe el/bensin - 29 127 km BMW

MINI Countryman

56 662 km

Modell: 2019

295 Aut. gir

2019 - aut. - el/bensin - 44 500 km BMW 2-serie 225xe

310 000 kr Modell: 2019

Aut. gir

230 000,-

Aut. gir

32 000 km

347 000,-

43 400 km

315 000,-

2019 2-serie - aut. - el/bensin BMW 225xe - 29 800 km

MINI Cooper

315 000 kr Modell: 2019

000,41 000 km

BMW 2-serie

315 000,-

315 000 kr Modell: 2019

290 000 kr

295 000 kr

BMW i3

315 000 kr Aut. gir

295 000,Aut. gir 17 700 km

295 000 kr

BMW 5-serie

Modell: 2019

Modell: 2019

BMW 2-serie

BMW 2-serie

Modell: 2019

289 000 kr

315 000 kr Modell: 2019

Aut. gir

50 500 km

165 000,-

*0,99 %: KUN HOS BAVARIA *Serviceavtale: Vi har betalt for dine service i fremtiden *Gratis forsikring hos Enter forsikring, 75% bonus/12000 km ** Innbyttebilen må være kjørbar, EU-godkjent uten mangel lapp, fri for heftelser, hatt samme eier siste 3 måneder, samt ha sommer- og vinterhjul. Kan ikke kombineres med 6 mnd forsikring eller 3 år serviceavtale (gjelder 2019)

2018 - aut. - el/bensin - 45 920 km

2018 - aut. - elektrisk - 56 500 km

2019 - aut. - el/bensin - 38 500 km

2017 - man. - bensin - 30 200 km

Se alle våre bruktbiler på bavaria.no/bruktbil

*0,99 %: KUN HOS BAVARIA *Serviceavtale: Vi har betalt for dine service i fremtiden *Gratis forsikring hos Enter forsikring, 75% bonus/12000 km ** Innbyttebilen må være kjørbar, EU-godkjent uten mangel lapp, fri for heftelser, hatt samme eier siste 3 måneder, samt ha sommer- og vinterhjul. Kan ikke kombineres med 6 mnd forsikring eller 3 år serviceavtale (gjelder 2019)

Bavaria

Bavaria Ålesund

Se alle våre bruktbiler på

Digerneset Næringsområde 8, 6014 Ålesund Tlf.: 70 17 82 10 • post.alesund@bavaria.no bavaria.no/bruktbil

Bavaria Ålesund

Digerneset Næringsområde 8, 6014 Ålesund Tlf.: 70 17 82 10 | post.alesund@bavaria.no


6

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1

|

Nytt liv for Redd Barna Redd Barna Ålesund fyller 50 år, og nå ønsker de å få opp den lokale aktiviteten. Leder Marie N. Miciano, som også sitter i medlemsstyret sentralt, inviterer flere frivillige med på laget. – Det har vært mange ildsjeler lokalt i mange år, men folk går jo inn i andre faser i livet sitt, så aktiviteten har fluktuert litt de siste åra. Spesielt i 2015/2016 var det noen som fikk til mange flotte arrangementer, forteller Miciano som til daglig jobber som psykologspesialist og har vært aktiv i Redd Barna i omtrent fem år. Ferskt initiativ Selv om flere har jobba godt med Redd Barna-kampanjer i vårt område – blant anna kampanjen «Jeg er her» som handler om å undervise om og øke oppmerksomheten rundt vold og overgrep mot barn – har hun ønska seg ei mer aktiv gruppe. Derfor har hun tatt et initiativ sammen med Gurli Marlene Bosch, Heidi Lyngved Sandbukt og Malene Nilsen Valdal. – Vi ønsker ei større, lokal gruppe for storkommunen Ålesund, for fokuset på barns rettigheter er like viktig som noen gang. Retten til å få delta, retten til ei fritid og at funksjonshemminger eller status ikke skal være et hinder for deltakelse, er blant de tinga som er veldig viktig for oss å gjøre noe med. Alle barn skal med, og vi må hjelpe barn til å få sin stemme hørt, sier Miciano. Inviterer til idédugnad Målet er faste medlemsmøter, samtidig som de blant anna skal ha fokus på kampanjer, stands og det å bidra i arbeidet med kommunale handlingsplaner knytta

Marie N. Miciano og tre andre kvinner ønsker å gi Redd Barna Ålesund en ny giv. Nå har de starta ei ny lokalgruppe og vil ha med seg flere.

til vold og overgrep. – Vi vil gjerne også ha forskjellige aktiviteter for barn, så vi inviterer derfor folk til å bli med og komme med idéer. Føler du deg inspirert, er du

BOBIL- OG PERSONBILVERKSTED I BREIVIKA! • Service og reparasjoner • Periodisk kjøretøykontroll

hjertelig velkommen, inviterer hun og legger til at Redd Barnas hovedkontor, regionkontoret og en aktivitetskoordinator for fylket gir nødvendig støtte til å satse lokalt.

BETAL NÅR DET PASSER DEG! Opptil 24 måneder rentefri nedbetaling

MERKEVERKSTED

• Hjulstillingskontroll med 4-hjulsmåling • Etterfylling og kontroller av AC-anlegg • Godkjent verksted for opptil 7500 kg

GARANTI/SERVICE/DELER. VAREBILER OG BOBILER.

Kalvøyvegen 24, 6014 Ålesund | 70 14 55 44 | www.hjelmebil.no

www.meca.no

Det framstår som åpenbart at Marie N. Miciano virkelig brenner for barns rettigheter. – Barns rett til psykisk helsehjelp er absolutt en kampsak for meg personlig. I kraft av å være

barnepsykolog, er det ei stor drivkraft i seg sjøl å jobbe for barns rettigheter, avslutter hun. Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Klart for TV-aksjonen TV-aksjonen 2021 går til Plans arbeid for å bekjempe barneekteskap. Det offisielle tidspunktet for bøssebæring er mellom klokka 16 og 18 på søndag.

Foruten å gi kontanter eller betale via ordinære kanaler som Vipps, er det nytt av året at man også kan gi kryptovaluta.

Fikk penger til nytt tak Kulturminnefondet har bevilga 100 000 kroner til Kjellbotn bedehus fra 1909 på Skorgenes i Vestnes. Tilskuddet skal brukes til å legge om skifertak med ny takpapp, reparasjon av treverk og sperrer, skifte vindskier og montere nye beslag og takhatt i sink. Ønsker aktiv bruk – Skifertak holder normalt sett svært lenge, og ofte er det

sånn at det holder å bytte ut de platene som er ødelagt. Da er mye gjort for å bevare byggets uttrykk. Vi er svært positive til at bygget fortsatt skal brukes aktivt, uttaler direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen, i ei pressemelding. Det er Bedehusets Venner, ei privat og ideell forening med kulturminneformål, som eier bygget i dag. Bygget brukes som forsamlingshus, og de har planer om å drive utleie til private arrangementer.


R O F T E T S U ER DU R

? R E D I T E R E D KAL VÆR TILDLIG UTE OG HA ALT KLART TIL KULDA SETTER INN

VI HAR DET DU TRENGER TIL PRISER SOM VARMER START HANDELEN PÅ WWW.OBSBYGG.NO BREIVIKA

DIGERNESET

Smibakken 2, 6018 Ålesund Epost: breivik.obsbygg@coop.no

Digerneset Næringspark, 6260 Skodje Epost : digernes.obsbygg@coop.no

Tlf. 979 95 225

Tlf 979 95 040

ÅPENT 7-20 (9-18)

Som medlem i Coop sparer du penger på alt du handler hver dag hele året. Husk å bruke medlemskortet ditt!


8

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1

|

Personalia DØD Annbjørg Hilda Ulla, Lilleborg helsehus/Oslo, født 30.6.1943, døde 3.10.2021. Gunnvor Olina Ringdal f. Vambeseth, Hellesylt, født 30.9.1932, døde 7.10.2021. Gudrun Kjellaug Overå, født 30.9.1932, døde 7.10.2021. Jostein Kåre Mårstøl, Volda sjukehus, født 7.4.1931, døde 8.10.2021. Karsten Ekroll, Spjelkavik, født 20.6.1938, døde 8.10.2021. Knut Olav Dokset, Stranda, født 17.2.1942, døde 8.10.2021. Peder Myrseth, Volda, født 7.2.1932, døde 8.10.2021. Leiv Pettersen, Eggesbønes/ Fosnavåg, født 19.3.1925, døde 9.10.2021. Evy-Karin Stafseth, Ålesund sjukehus, født 27.8.1947, døde 9.10.2021. Lars Svein Valderhaug, Tustna, født 4.4.1947, døde 9.10.2021. Emilio Garcia Fernandez, Torrevieja, født 3.6.1943, døde 10.10.2021. Bernt Strømme, Ålesund sjukehus/Stranda, født 27.5.1934, døde 10.10.2021. Ingrid Anne Igesund f. Sande, Herøy omsorgssenter/ Fosnavåg, født 28.10.1932, døde 10.10.2021. Wenche Signe Bogdanoff, Geileneset bufellesskap, født 10.6.1966, døde 10.10.2021. Jon Erik Lindseth, Vaksvika/ Ålesund, født 27.3.1963, døde 10.10.2021. Marit Johanne Lorgen, Ålesund sjukehus, født 16.8.1952, døde 11.10.2021. Georg Reidar Sætre, Ørsta/ Vartdal, født 11.8.1936, døde 11.10.2021. Bjørg Mary Ødegård f. Svenøy, Ålesund sjukehus/ Vestnes, født 11.3.1934, døde 11.10.2021. Bjørn Henry Osvold, Ålesund, født 21.3.1964, døde 11.10.2021. Mary Petrine Nygaard, Sande-fjord, født 23.9.1918, døde 11.10.2021. Svein Egil Kleppe, Hareid sjukeheim, født 5.1.1942, døde 12.10.2021. Kåre Johan Langvatn, Sulatunet/Langevåg, født 17.9.1932, døde 13.10.2021. Kristmar Andersen f. Grønning, Ålesund, født 30.7.1929, døde 13.10.2021. Nils Laurits Skjong, Ålesund sjukehus, født 9.1.1930, døde 13.10.2021. Åse Våge f. Måløy, Volda, født 27.2.1932, døde 13.10.2021. Oddgeir Lied, Liabygda, født 5.5.1949, døde 13.10.2021. Arne Skaret, Ålesund, født 15.12.1955, døde 14.10.2021. Judith Ingeborg Bjørlo, Hogatunet/Nordfjordeid, født 15.3.1927, døde 14.10.2021. Kari Hildur Øvrelid f. Nøstvold, Stranda omsorgssenter, født 13.11.1943, døde 14.10.2021. Oddlaug Sten f. Busengdal, Blindheim omsorgssenter/ Ålesund, født 24.1.1932, døde 15.10.2021. Ola Sverre Bjørnøy, Eidet omsorgssenter/Vatne, født 11.9.1945, døde 15.10.2021.

Dette er spalten for nytt om personer, lag, foreninger og bedrifter. Tips gjerne om nytt fra styre/verv, lokalt forenings- og næringsliv, nyansatte, og send bilder av nyfødte og brudepar. Send til: personalia@nyttiuka.no

konfirmanter

Nytt om navn

Godøy Kapell Laurdag 23. oktober Kl. 11 • Vanessa Esperanza Furnes Burgos • Ruben Nathaniel Dyb • Sigurd Sandnes Godø • Odin-Riccardo LillebostadPiccolin • Emanuel Ramsli • Jonas Indreeide Strand • Wennevold, Andreas Wennevold • Noah Johan Ytterland • Lukas Emilian Øverås

Ansatt som CFO i Acel Lars Christian Skaar er ansatt som CFO i ACEL AS. Han trer inn i stillingen 1. november 2021. – Lars Christian Skaar har lang erfaring som CFO i Luminell Group AS og Jets Vacuum AS siste 12 år. Han har også bakgrunn innen eiendomsutvikling og bank. Nå er han klar for nye utfordringer i ACEL AS, og kommer med flere styrker som vil være med å drive bedriften mot nye mål, skriver selskapet på sine nettsider

Minneord

Minneord til Kjell Standal – en gentleman har gått bort Det var med stor sorg vi mottok budskapet om at Kjell Standal (70) døde på St. Olavs hospital 7. oktober 2021. Det opplevdes brått og kom som et stort sjokk for oss som var så heldige å være under Kjells brede vinger. Han var aktiv i flere styrer og ble vår nære og gode venn. Et klokt, kunnskapsrikt og raust medmenneske som vil bli sårt savnet. Med Kjell som rådgiver følte vi oss trygt ivaretatt. Tilstedeværelsen var total, han fulgte opp langt utenfor sine plikter. Atmosfæren rundt Kjell var alltid preget av godhet, med sitt smilende vesen og smittende latter. Han var gavmild og genuint opptatt av hvordan vi hadde det. Alltid støttende og stilte opp når det trengtes, enten det var å komme innom galleriet for en prat, innom butikken med en sjokolade eller som frivillig medarbeider på julaften. Kjell var en gentleman. Alle som møtte han på hans daglige gåtur rundt i byen ble møtt med et smil. Det var viktig for Kjell at det var liv i byen og han gjorde sitt beste for å bruke sentrum og fremsnakke forretningene og menneskene i den. Han pleide å

si at han måtte sjekke at alt stod bra til med byen hans. De små treffpunktene, for å si hei og høre hvordan det gikk, betydde mye for Kjell og oss som kjente han. Kjell har vært et forbilde og lært oss viktigheten av å leve i øyeblikket og sette pris på små gleder; hvorfor spare et festmåltid til helgen, når det like gjerne kan nytes på en helt vanlig hverdag.

Kirkens Bymisjon Møre, Eva Bråland Sætre Sponland Foto, Marit Brunstad Galleri Artifex, Nils Arild Nygård Viti, Richard Lindin og Torbjørn Akslen

Tlf. 70 16 19 19 redaksjon@nyttiuka.no

Begravelsesbyrå AS - Vi er her når du trenger oss

Døgnvakt: 70 16 92 20

Geir Østrem tiltrer som daglig leder hos ShipMed AS i Ålesund 1. november. – Han vil bidra med 25 års ledererfaring, både operasjonelt og strategisk innafor ulike industrier, heter det i ei pressemelding fra selskapet. Østrem kommer fra ei stilling som daglig leder i Varda Care, og han har en mastergrad i ledelse fra USA i tillegg til en mastergrad i merkevarebygging, nye forretningsmodeller og innovasjon fra NHH i Bergen. ShipMed er en del av Medi3konsernet, kombinerer faglig medisinsk kompetanse med kjennskap til den maritime næringa og satser på utvikling av

Geir Østrem. (Foto: Privat)

relevant teknologi, nye tjenester og nye markeder.

Kjell lever videre i minnene våre.

TIPS OSS!

Alfa

Blir daglig leder hos ShipMed

(Foto: Sparebanken Møre)

To nye på Vestnes Cecilie Therese Gjelsten (t.v.) og Lisa Tangen er ansatt som finansielle rådgivere hos Sparebanken Møre avdeling Vestnes.

Gjelsten er helt ny, mens Tangen har vært ansatt en stund hos kundeservice.

Når det er sol - eller du vil grille ute når det regner: Markiser skreddersydd fra Norsol Bestill gratis befaring på norsol.no eller ring telefon 413 65 800.


|

onsdag

20. oktober

2021 |

SALG OG UTLEIE AV MASKINER TIL BYGG, HAGE OG ANLEGG Drain Tech Base 1m X 20m

kr 737,50 Troppen til Ålesund sportsdrill viser fram en solid fangst av både pokaler og medaljer etter NM i Bergen. (Pressefoto)

1,5m X 20m

Norgesmester i Sportsdrill

2m X 20m

Ålesund sportsdrill fikk både gull, sølv og bronse under årets NM i Bergen. Amalie Skeide Sandvik, som mange sikkert husker som vinneren av Norske Talenter i 2019, gikk helt til topps og tok gull i klassen senior elite i årets norgesmesterskap i sportsdrill. Malene Skogtrø Olsen fikk bronse i junior elite, mens det ble bronse til Sarah Mauren Florvaag og Leah Hansen Nygård i par-klassa i junior elite. Også i klassene som ikke hører til selve NM, men kalles «nasjonal konkurranse», ble det flere pallpasseringer for Ålesunds

sportsdrills rekrutter og juniorer: Margrete Bøstrand Bakkebø og Birte Lindbeck-Hauge vant par junior Level A, mens Iselin Mari Solevåg og Henriette Jensen Brunstad tok andreplassen. I par junior Level B ble det en tredjeplass til Anna Forberg Hanken og Annabell Katrin Solevåg. For utøverne fra Ålesund sportsdrill var norgesmesterskapet den første konkurransen de har fått være med på siden pandemien kom til landet. For en del av rekruttene var det den første konkurransen overhodet.

kr 1106,25 PAKKETILBUD!

kr 1475,2,4m x 20m

TOPCON Laser med stativ og målestav

kr 1770,-

(Priser per rull, inkl. mva.)

Pakkepris: kr 12.488,(kr 9.990,- eks. mva.)

82V DET ENESTE BATTERIET SOM ERSTATTER BENSINMOTOR

PAKKEPRIS! Motorsag 82CS15 inkl. batteri og lader

6.490

Ord. pris 7.470

PAKKEPRIS! Motorsag 40CS12B inkl. batteri og lader

3.690

Ord. pris 4.670

Honda snøfresere

Life

Norske Talenter-vinner Amalie Skeide Sandvik ble norgesmester i senior elite. (Pressefoto)

ENGINEERING FOR

Starter energikonkurranse

– PÅLITELIGHET I VERDENSKLASSE!

Denne uka starter miljøkampanjen «De Grønne Forskerspirene» i klasserom over hele Norge, i regi av miljøorganisasjonen Miljøagentene. En jury skal kåre tre vinnerklasser. På landsbasis er over 10 500 tredjeklassinger påmeldt, og her får de muligheten til å prøve seg som ekte forskere ved å gjennomføre eksperimenter og oppgaver. Målet er at barn skal tilegne seg kunnskap om hva energi er og hvordan det har seg at sola er kilden til nesten all energi. Tenke nytt Kampanjen handler mye om å tenke nytt om våre energikilder, ifølge ei pressemelding fra Miljøagentene. – Vi vil inspirere til et miljøengasjement som barn kan ta med seg inn i voksenlivet. I kampanjen skal de lære om betydninga av fornybar energi og hvorfor ren energi er viktig for å skape en mer bærekraftig verden, uttaler prosjektleder i Miljøagentene, Julie Vestgren Pettersen, i pressemeldinga. – Forskerfrø Først skal elevene få innføring i hva energi er. Deretter skal de gjøre tre ekseperi-

40V STILLEGÅENDE OG MILJØVENNLIG, UTEN UTSLIPP

Miljøagentenes forskerkampanje «De Grønn Forskerspirene» skal inspirere unge til å bli opptatt av energiutvikling og miljøengasjement. (Foto: Julia Marie Nagelstad / Miljøagentene)

menter som viser hvordan nesten all energi kommer fra sola. – Konkurransen skal også vekke forskerlysten ved å så forskerfrø hos den nye generasjonen, understreker Vestgren Pettersen. Konkurransen varer til 30. november. Alle som deltar får diplom, mens en jury skal kåre tre vinnere som får 5000 kroner hver til klassekassen.

Honda HSS 655 ETD 29.900,-

HONDA-fagforhandler

Bingsa Industriområde Alvikvegen 177, 6019 Ålesund

Tlf. 70 15 21 80 - post@thormax.no - www.thormax.no

9


10

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1

|

Frykter uoppdaga krefttilfeller Kreftregisteret har regna seg fram til at nærmere 2500 norske kvinner vil få en forsinka diagnose som følge av koronapandemien. Det bekymrer Brystkreftforeningen og Kreftforeningen. Det er anslått at over 70 prosent av alle norske kvinner fra 50-69 år får forsinka invitasjon til brystkreftsjekk. 12. mars 2020 skulle leder av Mammografiprogrammet i Kreftregisteret, Solveig Hofvind, gi beskjed til en rekke kvinner om at timen til screening var utsatt på ubestemt tid. Det grua hun seg til. – Jeg så for meg kvinner som undersøkte brystene sine ekstra mye og ble engstelige, har hun uttalt til Kreftforeningen.no. – Aldri så stor nedgang Utsettelsene i mars i fjor har gått kraftig ut over brystkreftstatistikken, ifølge styreleder Ellen Harris Utne i Brystkreftforeningen og generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen. I et leserinnlegg sendt til en rekke medier, ber de innstendig om at kvinner raskt takker ja når den forsinka invitasjonen til mammografitimen kommer i postkassa. – Aldri før har det blitt registrert en så stor nedgang i nye brystkreftdiagnoser fra ett år til et annet, men det er ingen grunn til å tro at færre har utvikla brystkreft under pandemien; de har bare ikke oppdaga det ennå, skriver de i innlegget. «Ikke skulk timen» I en hektisk hverdag kan det være enkelt å glemme eller utsette mammografitimen. – Tidlig oppdagelse redder liv. Ta endringer i brystet på alvor og møt opp til timen, understreker Harris Utne og Stenstadvold Ross og henviser til 64-årige Torhild Frøiland fra Drammen, som stilte opp på Dagsrevyen: Hennes første innskytelse var å droppe timen fordi hun skulle ha et viktig jobbmøte. Hun ombestemte seg, og røntgenbilder viste ondarta svulster i begge bryst. «Jeg sier det til alle: Ikke skulk mammografitimen! Jeg kan ikke forstå at 25

Til høyre: Styreleder Ellen Harris Utne (t.v.) i Brystkreftforeningen og generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen frykter at mange ikke har oppdaga brystkreft ennå, på grunn av forsinkelser i mammografiprogrammet. (Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen. Foto over: Kreftregisteret.)

prosent våger å ikke møte opp», uttalte Frøiland, som i dag har blitt frisk. Mange liv spart Mammografitilbudet i Norge starta for 25 år sia, takket være radiograf Solveig Hofvind og andre som kjempa for å få på plass et offentlig og nasjonalt tilbud. Som resultat av dette, oppdages brystkreft tidligere og 20 prosent færre dør, ifølge Kreftforeningen. Hvis man oppdager kul eller forandringer i brystet, skal man ikke vente på invitasjon til screening, men kontakte fastlegen for vurdering. En kan da bli henvist til offentlig eller privat mammografi. Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

BLINDHEIM TANNLEGESENTER • Allmennpraktiserende tannleger: Bøen, Røn, Mork og Winsjansen • Implantatprotetikk med Helforefusjon • Spesialist oral kirurgi - oral medisin: Dr. Odont Lado Lako Loro Besøksadresse: Blindheim butikksenter 3. etg. Blindheimshaugen 9, 6012 ÅLESUND Tlf: 70 14 54 24 / 70 14 18 55 E-mail: post@blindheimtann.no Fri parkering ved senteret.

Innkallinger i vårt distrikt Kvinner født i 1969 eller 1970 har blitt eller blir innkalt til første gangs mammografi på Ålesund sykehus etter følgende plan: • Fjord, Giske, Stranda og Sula: Vår 2022 • Ålesund: • Hessa, Skabørvik, Aspøy: Høst 2020 • Sentrum: Høst 2020 • Nørvøy, Nørvasund og Hatlane: Vår 2021 • Spjelkavik, Lerstad og Åse: Vår 2021 • Indre Borgund: Høst 2021 • Ellingsøy: Høst 2021 • Øvrige kretser: Vår 2022 Kvinner som har blitt invitert tidligere, får ny invitasjon omtrent to år etter forrige screening, men her er altså forsinkelsene fortsatt på opptil 2-3 måneder


|

onsdag

20. oktober

2021

|

11

Ajour innen neste sommer Overlege og seksjonsleder ved Brystdiagnostisk senter ved Ålesund sykehus, Solveig Roth Hoff, tror ikke mammografiforsinkelsene får store konsekvenser. Mammografiprogrammet kom noen steder i gang igjen med forsiktig oppstart i løpet av våren 2020, mens andre screening-sentre ikke åpna før august samme år. I Møre og Romsdal var screening så smått i gang igjen fra 25. mai 2020. 2-3 måneders forsinkelse i Ålesund I enkelte fylker er forsinkelsen på opptil 7 måneder, mens det er 2-3 måneders forsinkelse på innkallinger i Helse Møre og Romsdal, ifølge Kreftregisteret. Solveig Roth Hoff bekrefter at dette er tilfelle. – Etter at vi var i gang igjen rundt starten av juni 2020, hadde vi først en kort periode med redusert drift på grunn av smitteverntiltak, men fra august holdt vi vanlig takt hos oss. Vi har ikke hatt en plan om å ta inn igjen disse månedene, for vi kan ikke bruke mer ressurser enn det vi har gjort; vi har vært nødt til å prioritere å undersøke syke pasienter. Forsinkelsen vil

imidlertid bare vare til mai/ juni 2022; da vil vi være ajour med ordinært toårig intervall mellom screeningene, sier hun til Nytt i Uka. – Ikke så stor innvirkning Roth Hoff tror ikke at forsinkelsene nødvendigvis gir dårligere prognose hos de som får påvist brystkreft ved screening. – Jeg tror ikke det har så stor innvirkning, fordi det er små, asymptomatiske svulster. Ved mammografiscreening letes det etter små svulster som er i tidlig fase. En screeningforsinkelse på tre måneder har dermed ikke stor betydning, og en akseptabel forsinkelse er på opptil seks måneder, svarer Roth Hoff og understreker samtidig at store kuler er verre og har en større konsekvens ved forsinka diagnose fordi de har kommet lenger i forløpet. Dermed er det altså viktig å sjekke seg selv med jevne mellomrom og kontakte fastlegen om man oppdager noe unormalt. Full klinisk aktivitet For øvrig er Roth Hoff takknemlig for at Ålesund sykehus har klart å ha full aktivitet for syke pasienter. – Hos Brystdiagnostisk senter har vi hatt full klinisk aktivitet, også gjennom koronatida. Vi har klart å opprettholde et normalt

En inspirerende kveld med lærerike foredrag, servering av lokal mat og underholdning

Påmelding til post@orskogsparebank.no

Rosa Sløyfe 2021:

– Husk å kjenne etter!

Per 21. september i år var hele 90 prosent av alle invitasjoner til mammografiprogrammet forsinka på landsbasis. Bare tre fylker hadde på det tidspunktet rukket å ta igjen forsinkelsene. Mammografiprogrammet vil ifølge Kreftregisteret være ajour over hele landet i løpet av sommeren 2022.

tilbud for de som er syke, og det er det ikke alle sykehus i landet som har klart, understreker hun. Per 21. september i år var hele 90 prosent av alle invitasjoner til mammografiprogrammet forsinka på landsbasis. Bare tre fylker hadde på det tidspunktet rukket å ta igjen forsinkelsene.

Mammografiprogrammet vil ifølge Kreftregisteret være ajour over hele landet i løpet av sommeren 2022. Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Årets Rosa Sløyfe-aksjon i regi av Kreftforeningen, som varer i hele oktober, har fokus på tidlig oppdagelse, nettopp fordi det i løpet av koronapandemien er avdekka færre brystkrefttilfeller. – Det var 300 færre brystkrefttilfeller i 2020 enn i 2019. En så stor nedgang har aldri før vært registrert fra ett år til et annet, uttaler styreleder i Brystkreftforeningen, Ellen Harris Utne. – Vi frykter at mange vil få en forsinka diagnose. Det er svært alvorlig når vi vet at jo tidligere brystkreft oppdages, jo bedre blir prognosen og jo mer skånsom blir behandlinga, legger hun til og oppfordrer alle til å jevnlig kjenne etter forandringer i brystene.


12

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1 |

20

kjappe Kvifor ønskte Sekstanten å ta over ansvaret for MF Bilfergen? Fordi det er eit viktig kulturtilbod, og vi ville gjerne bidra. Nautikkstudentene kjem 50/50 frå studievegen og yrkesvegen, så helvta av oss har god røynsle frå sjøen. Då kan vi kombinere vedlikehaldsarbeid for dei røynde med opplæring for dei urøynde. Sjølv om det er ein gammal båt, og vi må gjere litt uvanlege ting som å beise, så er eit fartøy eit fartøy! Kva er du mest oppteken av no? Bilfergen og at det snart er eksamensperiode. Kva bruker du fritida di på? Sekstanten. Og så er randonnée-sesongen akkurat i gang. Det er venta snø i Åndalsnes i helga [altså helga som var, journ. mrk.], så det kan hende vi drar dit på sundag. Kva er den største kulturelle opplevinga di? Der er eg kjempedårleg … Det må kanskje bli Fosnavåg-revyen for nokre år sidan. Revyen er ein morosam gjennomgang av lokalhistiorien frå det siste året. Kva for ei bok ligg på nattbordet? «Start with Why» av Simon Sinek. Den handlar om kvifor ein gjer ulike ting. Kvifor har du lyst til det? Eller kvifor skal du det? Det handlar om å finne kjerneverdiane dine og motivasjonen din slik at du vel å gjere det som er viktig for deg. At Sekstanten no har teke over vedlikehaldet av Bilfergen, er eit resultat av den boka: Ho fekk meg nemleg til å tenkje over kva som er best for studentane våre, både fagleg og sosialt, og der trur eg Bilfergen vil bli viktig. Favorittmusikk? Vassendgutane. Det er musikksmak som har gått i arv frå far. Eg liker at det er enkle, norske tekstar, og at det er enkelt å syngje med. Elles gler eg meg til konsert med Gunslingers på Terminalen i november; det er mykje same typen musikk.

Kva ser du på TV og strøymetenester? No har eg nett sett Squid Game. Det var interessant, fordi det er eit reelt problem i Sør-Korea at mange har så mykje gjeld at dei er villige til å gjere kva som helst for pengar. Serien treff røyndomen veldig godt, og det er er fascinerande. Elles ser eg i snitt to dokumentarar kvar veke, anten på Youtube eller andre stader, for det meste om business. Favorittmat? Mamma sin taco. Det er den beste tacoen, fordi ho lager han med kjærleik. Kva for ein app ville du ikkje klart deg utan? Snapchat. Det er der det meste av kommunikasjonen min skjer.

Kva er den viktigaste politiske saka for deg? Skatt! Eg er jo sjømann, og viss dei auker skatten for dei som tener over 750 000 i året, vil det gå ut over meg òg. Eg meiner ein må lette på skatten for dei som skaper arbeidsplassane her i landet, så kan dei heller ha høge skatter på kjøp av hus nummer fire og bil nummer åtte. Er du nøgd med kollektivtilbodet der du bur? Der eg budde før, i Fosnavåg, gjekk bussen kvar tredje time, så det har teke seg opp etter eg flytta til Ålesund. Men det spørst korleis det blir når bompengane kjem; då blir det nok mange fleire som tek bussen.

Mamma sin taco. Det er den beste tacoen, fordi ho lager han med kjærleik. Kva er du mest nøgd med med heimplassen din? Miljøet og kulturen kring fiskerinæringa. Det er fine arbeidsplassar! Sjølv er eg sjuande generasjons fiskar på morssida og femtegenerasjons fiskar på farssida. I andre land, som Danmark og England, er det nokre få familiar som eig alt av båtar, og eg er glad for at det ikkje er slik her. Kva gjer du om ti år? Då er eg på fiskebåt og bur i Fosnavåg, forhåpentleg i lag med ei kone og to barn. Kva ville du ha gjort om du fekk ti millionar kroner? Kjøpt fiskekvoter. Ti millionar er ikkje mykje til å kjøpe kvotar om ein har stor båt, men det er bra for ei sjark. Dessutan kan ein få låne 80 prosent, og då tek det til å bli litt.

fa k ta Kven: Kristian Remøy-Bakke (21) Kva: Nautikk-student (2.-året) og leiar for studentforeninga Sekstanten. Bustad: Ålesund no i studietida, elles Fosnavåg. Aktuell med: Studentforeninga Sekstanten skal ta over drift og vedlikehald av MF Bilfergen.

Kva er den beste oppfinninga gjennom tidene? Det må vel vere noko innan medisin. Nett no trur eg må seie koronavaksinen spesielt og vaksinar generelt. Kva er favorittreisemålet ditt? Eg er jo sjømann, men på grunn av koronaen så har eg vore landfast i nærare eitt år, så nett no har eg aller mest lyst å reise ut på sjøen. Kva kunne du tenkje deg å lære? Bedrifts- og organisasjonsleiing. Eg har ambisjonar om å bli leiar i jobben min, og det å vere studentleiar, som eg er no, er god røynsle. Kva er det mest unødvendige du eig? Fire plantepotter som aldri har blomar. Kva gjer du for miljøet? Eg kjeldesorterer og plukkar boss. I Fosnavåg har eg vore med å arrangere strandrydding, og eg har òg fått med ein gjeng frå nautikklassa mi til å plukke. Dessutan køyrer eg hybridbil, om dét tel. Kva er meininga med livet? Familie. Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no


20

SJEKK PRISEN!

3999 KR.

kroners

JUBILEUMSTILBUD

Før 4999,-

Engelsk Peisovn

Nøkkelsliping Standard

Sort innsats med hvit MDF-ramme, termostat og fjernkontroll. To varmenivåer; 1000 W/ 2000 W. Lyskilde: LED-pærer. Mål ramme: 110x101x30 cm. (V.nr. 178112) NB! Bestillingsvare i enkelte butikker.

TR4 Standard Stål Begrenset antall, maks 2 stk. pr. husholdning.

Pakkepris!

KR.

199

Refleksseletøy Voksen

KR.

1999

Sort eller hvit. (V.nr. 215904-05)

BEST I TEST!*

Muttertrekker-pakke

18V muttertrekker inkl. 3 stk. hjulmutterhylser, 2,0 Ah batteri og lader. 400 Nm, tre ulike hastigheter. Med LED-arbeidslys og gummiert håndtak. (V.nr. 197578) *Tek.no november 2016 (V.nr. 189121) Muttertrekker uten tilbehør. KR. 1299,-

KR.

9990

Refleksseletøy Barn

KR.

Sort eller rosa. (V.nr. 215906-07)

79

SPAR 50,-

KR.

90

Musefelle - 2 pk.

NYHET!

Trinol Musefelle, 2 Pk. (V.nr. 214792)

KR.

299 KR.

199

FØR KR. 599,Askesuger

Jordan Elektrisk Tannbørste Hvit m/Blått ,TB-200B, 20 dagers brukstid. 2 min timer, trykksensor, Quick charge. (V.nr. 215763)

BOXER Askesuger 800 W - 10L-16 Cyclone & HEPA Fil (V.nr. 208287)

Se flere gode tilbud og nyheter i vår kampanjeavis!

KR.

69

90

FØR KR.119,Tennposer

Luktfrie poser tilsatt bioolje. 100 % miljøvennlige. 100 stk. (V.nr. 132275)

KR.

399 Hodelykt

Hodelykt Oppladbar 700 Lumen (V.nr. 192243)

Butikkoversikt • Møre og Romsdal Langevåg, Sula, Sloghaugveien 1..............Tlf. 98 61 45 35 Ålesund, Kipervikgata 11............................Tlf: 909 37 555

www.mekk.no • Tilbudene gjeldert.o.m. 07.11.2021. Det tas forbehold om trykkfeil, utsolgte varer og ikke leverte varer.

Vi har gass!


14

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1 |

Giske kommune vil på grunnlag av Friluftsloven § 3A ikke gripe inn i konflikten vedrørende fyrveien til Synes fyr på Vigra. Nå ligger saka hos Kystverket.

Innmark, ikke utmark En bondes stenging av fyrveien ut til Synes fyr på Vigra har skapt reaksjoner hos beboere i området. Giske kommune ønsker ikke å gripe inn i konflikten. Nytt i Uka skrev i forrige avis at bonden har utmark i området. Det er feil; fyrveien går over hans innmark. Vi beklager feiltakelsen. Bondens innmark utløser en del rettigheter på grunnlag av Friluftsloven § 3A (se faktaboks), selv om veien av flere er brukt som turvei. – Trafikken til og fra fyret er plagsom for både dyr, drift og maskiner, uttalte bonden sist Nytt i Uka var i kontakt med ham. Dog påpekte bonden at ferdsel mot fyret fortsatt er tilgjengelig ved å gå via fjæra. Eies av Kystverket Det er Kystverket som eier fyrveien, ifølge eiendomsregisteret. Dette bekrefter seniorrådgiver Olav Helge Matvik hos Kystverket, og han kjenner ikke til om det er inngått en avtale med bonden om stenging. Giske kommune har henvendt seg til Kystverket om saka, men har ennå

ikke fått ei avklaring på om det eksisterer en slik avtale. Uansett har kommunen konkludert med at de ikke ønsker å blande seg ytterligere inn: – Etter ei helhetlig vurdering, har vi valgt å ikke gripe inn. Denne avgjørelsen er i hovedsak forankra i Friluftsloven § 3A, opplyser stabsleder for kultur, service og næring i Giske kommune, Hilde Røsvik. Oppfordrer til å finne mulig løsning Røsvik vektlegger videre at det er en grusvei i innmark, og at den passerer gjennom gårdsplass. – Bonden har gitt uttrykk

Ludvig With inviterer til det helt nye løpet Oktobermila på lørdag. Her viser han fram vinnerplakettene for dame- og herreklassen, pluss deltakermedaljen som alle løperne får. (Foto: privat)

Oktobermil til godt formål Lørdag er det klart for et helt nytt løp i Ålesund: Oktobermila.

for at ferdsel fører til utilbørlig ulempe både når det gjelder dyr og gårdsmaskiner. I vår kontakt med Kystverket har vi oppfordra til å se etter mulige løsninger for å åpne deler av veien for turgåere i samarbeid med bonden, sier hun. Saka er nå oversendt til en jurist hos Kystverket. Nytt i Uka har forsøkt å komme i kontakt med juristen for å få ytterligere bekrefta eierforholdet, og om det foreligger andre avtaler om bruk av fyrveien, men har i skrivende stund ikke lykkes med det. Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Friluftsloven § 3A: Ferdsel i innmark som fører til utmark, a. til fots på vei eller sti, b. på vei eller opparbeidet sti med ride- eller kløvhest, tråsykkel, kjelke eller liknende, med unntak av organisert aktivitet som sykkelløp og rideklubbaktivitet, er tillatt hele året, hvis ferdselen kan skje uten å passere gjennom gårdsplass eller over hustomt eller uten på annen måte å være til utilbørlig fortrengsel eller ulempe for eier eller bruker. Kommunen kan, etter samtykke fra eier eller bruker av eiendommen, gi forskrift om å forby ferdsel som er tillatt etter første ledd. Eier eller bruker kan forby ferdsel som er tillatt etter første ledd, hvis ferdselen er egnet til å volde nevneverdig skade.

Det er Ludvig With som står bak Oktobermila, som går fra Lerstad skole, til FagerliaÅlesund videregående skole og tilbake igjen. – Jeg var ute og løp en dag og fikk det for meg at det hadde vært kjekt å arrangere et løp selv. Dessuten ville jeg gjerne bidra til et godt formål, så halvparten av inntektene går til Stine Sofies stiftelse, forteller With. Løpet starter altså på Lerstad skole og følger så stien langs

Lerstadvannet og opp mot b ensinstasjonen, kr ysser veien over mot Meny og ned Lerstadbakken, forbi Klokkersund og over Nørvasundbrua, videre mot Pluto kiosk og opp til Fagerlia-Ålesund videregående skole. Der snur man og løper samme løypa tilbake igjen. – Målet er at Oktobermila skal bli et årlig løp, og at det langsomt skal vokse seg større, sier Ludvig With. De som ønsker å delta, må melde seg på på forhånd via løpets internettside. Kenneth Kamp

Besøker Borgund og Ellingsøy Biskop Ingeborg Midttømme kommer på bispevisitas til Borgund og Ellingsøy neste uke. Sammen med prost Svein Runde og en av sine rådgivere skal hun inspirere og se til menighetenes arbeid. Programmet er variert: Biskopen innleder besøksuka med babysang, skolebesøk, middag med orientering om næringslivet og menighetskveld på Ellingsøya. Deretter er det Borgund menighet s o m få r b e s ø k . D a b l i r det Borgundmessekveld, barnehagebesøk samt fokus på ungdomsarbeid og kystpilegrimsleia. Dessuten blir

det møte med ordfører Eva Vinje Aurdal. God aktivitet – Også i pandemitida har det vært stor aktivitet i menighetene, selv om mange samlinger har hatt begrensning av hvor mange som kunne være til stede. Konfirmanttallene holder seg godt oppe i begge menighetene, med vel 30 innmeldt på Ellingsøy og vel 70 i Borgund, rapporterer koordinerende sokneprest Kari Vatne. – Til slutt skal biskopen delta på gudstjeneste og holde sitt visitasforedrag, der menigheten får støtte og oppmuntring samt trolig noen utfordringer, legger hun til.

NORDVEST VARMEPUMPER AS

16.

DESEMBER PARKEN KULTURHUS ÅLESUND

Billetter: www.nordictenors.no

VARMEPUMPESERVICE Full varmepumpeservice med HYDRO-rengjøring og driftskontroll, av alle kjente varmepumper i Norge.

Telefon: 944 74 705 / 901 45 440 nordvestvarmepumper.no | post@nordvestvarmepumper.no


|

Stilling Lesernesledig marked Møller Bil Ålesund er et datterselskap i Møller Bil AS, og er lokalisert på Fremmerholen, 6022 Ålesund. Foruten salg av nye Audi og Volkswagen personbiler og nyttekjøretøy, består virksomheten av bruktbilomsetning, autorisert verksted og salg av deler og tilbehør. Selskapet har 82 medarbeidere og forventet omsetning på ca 650 millioner kroner i 2021.

Møller Bil Ålesund søker

BILMEKANIKER Vi ser etter en medarbeider som er interessert i bil og mennesker og som vil være en del av et fantastisk team. Du liker varierte dager, har høy yrkesstolthet og ikke minst er du nøyaktig og pliktoppfyllende. Du jobber godt i team med de andre mekanikerne og sammen skaper dere en fantastisk arbeidsplass, et godt rykte og får gode tilbakemeldinger fra kundene våre. Hos oss får du tilgang til det beste verktøyet som finnes på markedet og den nyeste teknologien. Det er også muligheter for mange spennende opplæringsprogrammer innenfor teknikk, for de som ønsker utviklingsmuligheter. Men det som gjør det virkelig fint å jobbe her, det er folka. Velkommen til avdeling Servicemarked hos Møller Bil Ålesund! Vi håper å høre fra akkurat deg! Dette blir dine viktigste arbeidsoppgaver: • Utføre mekaniske operasjoner • Utføre service og vedlikehold • Gjøre diagnose og feilsøking • Utgjøre en viktig del av et fantastisk mekaniker-team som spiller hverandre gode Vi søker deg som kan svare ja på følgende: • Er fagutdannet bilmekaniker med relevant erfaring, gjerne som høyvolttekniker (ikke et krav) • Er kvalitetsbevisst og ønsker å jobbe med høyteknologiske biler, verktøy og diagnoseutstyr • Kan jobbe selvstendig og i team • Har godt humør og kan yte det lille ekstra når det trengs • Motiveres av å kunne påvirke egen lønn gjennom gode bonusordninger • Behersker norsk muntlig og skriftlig Hva vi kan tilby: Hos oss får du en spennende og allsidig jobb med gode utviklingsmuligheter i Norges største bilforhandlerkjede. Du får jobbe med noen av verdens mest kjente merkevarer, med gode systemer og opplæringsprogrammer. Og naturligvis konkurransedyktige betingelser med Møller Mobility Groups gode pensjons- og forsikringsordninger. Vis interesse: For å vise interesse for stillingen holder det at du besvarer 4 korte spørsmål om deg og din kompetanse (ikke et krav om å laste opp CV). Vil du vite mer om stillingen? Ta kontakt med servicemarkedssjef Morten Ingvaldsen, tlf. 948 86 686. Søknad sendes til morten.ingvaldsen@moller.no. Søknadsfrist: Snarest. Søknader vurderes fortløpende. Brusdalsveien 201, 6011 Ålesund. Tlf.: 24 03 19 00 alesund.volkswagen.no

Annonsér din ledige stilling i Nytt i Uka - Gode resultater til gunstige priser

kun kr 11,95 pr. mm (inkl. farge og grafisk produksjon i prisen. Eks. mva.)

tlf. 70 16 19 19 annonser@nyttiuka.no

onsdag 20. oktober

2021

|

15

Kr 11.25,- pr. mm, eks. mva, inkl. farge | Tlf. 70 16 19 19 | annonser@nyt

GK er Skandinavias ledende leverandør av teknikk i bygg med en omsetning på over 6 milliarder kroner. Med rundt 3000 ansatte og 100 kontorer i Norge, Sverige og Danmark leverer vi smarte og bærekraftige løsninger innen ventilasjon, kulde, byggautomasjon, elektro og rør. Vår misjon er å bygge bærekraftige samfunn for generasjoner. Hvis du ønsker å jobbe i et fremoverlent selskap med store ambisjoner både for de ansatte og for kunden, og i et selskap der du selv har store utviklingsmuligheter, da er dette jobbene for deg! Hos oss på avdelingen i Ålesund er vi per i dag 30 dyktige medarbeidere hvor fagområdene er ventilasjon, kjøl og byggautomasjon innen markedsområdene klima, industri og offshore.

På grunn av økende oppdragsmengde har vi nå behov for

TO SERVICETEKNIKERE Vi søker etter en person som skal bistå våre kunder med service og vedlikehold av klimaanlegg, innregulering, foreslå og gjennomføre systemforbedringer på bakgrunn av økt energieffektivitet. Den vi søker må ha et ønske om å ta ansvar og være engasjert i kundens behov. Du har gjerne bakgrunn fra ventilasjonsmotasje, byggautomasjon/elektro, industrimekaniker, kjøling/rør eller mekanisk service på ventilsjonssystemer. Om DU som person er serviceinnstilt, åpen og omgjengelig ser vi fram til å motta din søknad.

TO KULDETEKNIKERE Du vil få jobbe med fremtidsrettede løsninger med naturlige kuldemedier. Vi søker etter en person som skal bistå våre kunder med service og vedlikehold av kulde- og varmeinstallasjoner, F-gasskontroll, foreslå og gjennomføre systemforbedringer på bakgrunn av økt energieffektivitet. Om ønskelig kan man også jobbe med service og igangkjøring av chill water kompressorer og proviantanlegg på offshorefartøy. Den vi søker må ha et ønske om å ta ansvar og være engasjert i kundens behov. Du har bakgrunn fra kjøling. Om DU som person er serviceinnstilt, åpen og om-gjengelig ser vi fram til å motta din søknad.

Vi vektlegger godt arbeidsmiljø som spiller sammen på tvers av fagområder. Her vil du få gode kollegaer og ledere som støtter deg, bryr seg og legger til rette så du kan være først og fremst i felten. Vi er opptatt av at alle er involvert, og det handler om å både få og ta ansvar. I GK er det høyt under taket, og du er tett på der det skjer med nærhet til beslutningene. Du vil få jobbe på større og mindre oppdrag, få faglige utfordringer og jobbe med innovative og bærekraftige oppgaver. Hos oss er mulighetene mange. Vi er i sterk vekst, og vi vil ha med deg på laget. GK vil gi deg muligheter som gjør DEG bedre. Vi kan lykkes sammen, for blir du bedre, blir vi som selskap bedre. Hvis du vil være i et fremtidsrettet selskap hvor ditt håndverk teller, da er kanskje GK ditt neste steg? Vi kan tilby: • En interessant stilling i et selskap i utvikling • Utfordrende arbeidsoppgaver og gode utviklingsmuligheter • Kurs og etterutdanning • Gode pensjons-, lønns- og forsikringsforhold • Bil- og telefonordning For spørsmål om stillingen, kontakt: Magne Emil Hove, avdelingsleder, tlf. 934 39 089 Søknad: www.gk.no/karriere/ledige-stillinger Søknadsfrist: 25.10.2021


16

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1

|

AaFK 2021

Jeg tør faktisk ikke tenke tanken på hva et mislykket forsøk – les: ikke opprykk – vil føre med seg.

Per Rich Hunstad KOMMENTAR

Tre viktige poeng og tre flotte scoringer D rømmestar t, drømmeavslutning, litt bob-bob prestasjoner, fortjent seier med 3-0, og merkelig nok lite supportere på tribunen. Det er vel sånn i all enkelthet en grei oppsummering av kampen mot Sogndal. Hvorfor ikke flere møtte opp er et godt spørsmål. Er vi sunnmøringer virkelig såpass pysete og lite entusiastiske at litt regn og kulde var nok til å se kampen fra sofakroken istedenfor å møte frem for å gi viktig støtte til spillerne? Det offisielle publikumstallet, inklusiv sesongkort, var 4.002, men så mange var det ikke på Color Line stadion denne søndagen. Skal jeg tippe tror jeg taller var nærmere 3.000 enn 4.000, kanskje færre enn 3.000 også. Det er meget skuffende når vi vet hvor mange det var på forrige hjemmekamp, mot HamKam, og ikke minst når vi også vet hvor viktig hver eneste kamp er i denne hektiske og tøffe innspurten mot opprykk til Eliteserien. Men okke som, nå venter ei hektisk uke med to kamper. Først i Trøndelag, onsdag mot Ranheim. Og så er det ny hjemmekamp søndag. Da kommer Sandnes Ulf til Ålesund. Trenger jeg egentlig å si at det hadde vært kjekt om det ble mange tilskuere da, i hvert fall håper jeg at det blir flere tilskuere enn mot Sogndal. Ett hundre prosent. Jeg må ærlig innrømme at jeg ønsker å se god fotball og gode prestasjoner. Det er alltid vanskelig å sammenligne årganger for en fotball-klubb, men jeg er ganske overbevist om at vi er i en fase av AaFK sin mangeårige historie hvor opprykk til Eliteserien er viktigere enn noe annet vi har vært med på. Jeg tør faktisk ikke tenke tanken på hva et mislykket forsøk – les: ikke opprykk – vil føre med seg. Det tror jeg kan bli nokså makabert, til og med på randen til depresjon. Det er vel forresten lov å bruke et slikt ord i fotballens verden? AaFK vil nok overleve en ny sesong i OBOS-ligaen i 2022, det er jeg relativ sikker på. Men jeg frykter faktisk at interesse og entusiasme kan falle lenger ned enn klubben egentlig har godt av, kanskje så langt ned

Muamer «Mo» Brajanac jublet hemningsløst for sin første scoring i AaFK-trøya, han ordnet 3-0 på overtid mot Sogndal (foto: Srdan Mudrinic).

at målsettingen om topp-6 i norsk fotball bare blir en drøm uten virkelighet de nærmeste sesonger. Derfor har jeg bestemt meg for å legge mest vekt på at det eneste som teller er tre-poengere i de kommende syv seriekamper, og så får jeg heller svelge noen kameler om fin-spillet og prestasjonene ikke er så gode. Altså oppfordrer jeg til innsats og skikkelig fighter-ånd, at spillerne gir alt de har i samfulle 90 minutter, at de vet at de går av banen og har kjempet til de siste kreftene. Klisjeen har du hørt mange ganger før; blø for drakta. Muligens er det noen fotballkyndige mennesker der ute som vil rynke på nesen av det jeg nå antyder, men det får så være. Jeg står for min mening, så får andre mene det de vil. Opp og ned. For det var jo nettopp slik kampen mot Sogndal var. Vanligvis hadde jeg vært litt misfornøyd da jeg gikk fra stadion denne ettermiddagen, men

ikke denne gang. Andreplassen på tabellen var fortsatt intakt, direkte opprykk var fortsatt intakt, og dermed greit nok. La det være nevnt at seieren var grei nok, tre scoringer er jo heller ikke så verst, likeså kan jeg vel ta med at det var en sånn passelig dose med brukbare prestasjoner i første omgang. Håpet for Lars Arne Nilsen var et tidlig mål i andre omgang, det sa han tydelig i et pauseintervju med Eurosport Norge. Men slik gikk det ikke, prestasjonene dalte istedenfor ned på et relativt svakt og skuffende nivå de siste 45 minuttene. Intensiteten og gutsen var imidlertid til stede, og det var egentlig ingen reell fare for at et overraskende tafatt Sogndal-lag skulle score nok mål til å vinne kampen. Det nærmeste de kom scoring var etter at keeper Michael Lansing mistet ballen i en duell på tampen av kampen, men lykken stod den kjekke bi. Ballen traff stolpen, og ut. Naturligvis kan det likevel

være fornuftig å ha en skikkelig god prat om det som skjedde i andre omgang, det tror jeg absolutt kan være nyttig. Hvorfor fikk ikke treneren det slik han ville? Hvorfor sviktet spillerne? Tidlig og seint. Tre scoringer er som regel mer enn godkjent, og det var det også mot Sogndal. Erlend Segberg var på rett plass da ballen dalte ned etter en corner signert Simen Bolkan Nordli. 1-0, og stadionuret viste nøyaktig ett minutt og 34 sekunder. Mål nummer to kom ikke så lenge etterpå. Jeg noterte at ballen trillet over mållinja etter åtte minutter. For øvrig et skoleeksempel på ei god kontring, det hele startet med en corner til Sogndal. AaFK vant duellen i feltet, ballen ble slått fremover til Simen Rafn, som sammen med Niklas Castro spurtet det de maktet. Begge var høyt i banen da Rafn slo en presis assist til Castro. Pang sa det, og ballen suste i nettet. Riktignok stusset

ballen i en Sogndal-forsvarer, men mål er mål. Muamer Brajanac, med kallenavnet Mo, signer te leieavtale på siste dag av sommerens overgangsvindu. Han har ikke fått så mye spilletid, har naturlig nok vært litt i skyggen av Sigurd Haugen, men når han har fått sjansen har det vært ingenting å si på viljen. Helt tydelig – forståelig også – at lengselen etter den første scoringen har vært stor, derfor var det ikke det minste rart at han både hoppet og jublet høyt da han endelig lykkes. Mo kom inn ett minutt før full tid, 30 sekunder på overtid satte han inn 3-0. Også denne gang etter presis assist, fra Isak Dybvik Määttä, som for øvrig ble byttet inn samtidig som Mo. Coaching i verdensklasse har vi hørt fra en tidligere AaFKtrener. Innbyttet før 3-0 kan kanskje havne i samme kategori, eller er det å overdrive en smule? Uansett, det var et heldig bytte.


GJENÅPNINGSFEST! BYHELG 21.-23.10 • LYS I MØRKET 23. OKTOBER // NAF-lørdag i byen Endelig er det klart for bylørdag igjen! Det går mot mørkere tider og vi ønsker å lyse opp med mye spennende høstaktivitet for små og store. Når mørketida kommer blir det ekstra viktig å vise hensyn i trafikken, og det blir refleks, demonstrasjoner og egen NAF-dag i byen. Det blir «Spis & Shop» for 100 fra 21.-23. oktober!

NAF-lørdag i byen

Ålesund Storsenter

Kl. 11 - 15 NAF stiller bilene sine i Kongens gate. Det blir fokus på trafikksikkerhet og utdeling av gratis reflekser i hele byen. De har med veteranbiler, bergingsbiler, rundevelt- og bråstoppsimulator og mye mer.

Kl. 11.00 - 15.00 Hoppeslott med gratis popcorn utenfor Ringo Kl. 10.00 - 18.00 Flaskepost! Fem flasker med Egon-kuponger er gjemt på senteret, førstemann til mølla Kl. 11.00 - 15.00 Tegnekonkurranse i oppholdsrommet i 2. etg Kl. 10.00 - 18.00 Få dine helt egne tegnesaker med tegneblokk som kan hentes hos Farmor Ingvarda, Best Kids eller Tante Bruun. Kl. 10.00 - 18.00 Vinn en grill fra Jernia Kl. 10.00 - 13.00 Weniff Lab/LD Studio arrangerer gratis animasjonsworkshop Kl. 14.00 - 17.00 Filmquiz i regi av Weniff/LD Studio

Dronning Sonjas plass Kl. 11.00 - 13.00 Ålesund brannvesen stiller ut bilene sine og barna kan få en tur i stigebilen. Kl. 12.00 - 12.30 Brannbamsen BJØRNIS kommer

Joachim H. Rønnebergs plass Kl. 11.00 - 14.00 Røde Kors kommer med bandasjer, og dukker som man kan prøve hjerte- og lungeredning på. Kl. 11.00 - 14.00 Ambulansetjenesten møter med utrykningsbil og utrykningsinstruktør

Konsert i paviljongen Kl. 12.00-15.00 Lokale artister spiller konsert i paviljongen i Kongens gate.

Kremmergaarden Kl. 11.00 - 15.00 Refleksrebus - Vinn premie Kl. 11.00 - 15.00 Gratis popcorn Kl. 12.00 - 15.00 Spinn lykkehjulet - Vinn premie Kl. 11.00 - 16.00 Kunstnerbokmesse i samarbeid med Jugendstilsenteret Kl. 11.00- 16.00 Gratis fiskekaker fra Mental Helse Ålesund og omegn Kl. 12.00 - 16.00 Gratis makeup-veiledning hos The LOOX Tipp og vinn handlevogna hos KIWI. Gratis reflekser og vester.

SPIS & SHOP FOR 100 KR

Livesending med Radio Ålesund Kl. 11.00-15.00 Radio Ålesund flytter studioet ut i gata og sender direkte fra NAF-lørdag i Kongens gate. Her blir det musikk og god stemning!

Bylørdag på Bybadet Kl. 10/12/14/16 Skattejakt for de minste Kl. 13.00 Stupe- dødse- og triksekonkurranse fra stupetårnet Kl. 16.00 Kveldslyset skrues på – hyggelig stemning Kl. 17.30-19.00 Rolig kveldssvømming, kun for voksne, i kveldslys (utvida åpningstid).

Sunnmørsposten på ny adresse Sunnmørsposten har flytta til Keiser Wilhelmsgate 22 i Pir-bygget. Vi feirer med avisgutter og -jenter fra Jugendteateret som deler ut gratis aviser i byen! Velkommen til stand på sørsida av Korsatunellen med konkurranser og gaver.

il men t og m o k l Ve ndel lig ha e hygge opplevels d o m tru ! en g d sen n u s e i Ål

Ålesu n på GR d Parkerin g byr ATIS PARK hver l E RIN ør Krem dag under G me og i T rgaarden orgha llen

Arrangerer Byhelg i samarbeid med:


#BYHELG

SPIS & SHOP FOR 100 KR I BYEN TORSDAG-LØRDAG • 21.-23. OKTOBER 100,-

STRIKKEPAKKER

100,Tors - lør 11.30-17.30

2 STK. SURDEIGSBRØD FRA FLOBEU

STEKT TORSK MED POTETPURÉ OG KREMET URTESAUS

Keiser Wilhelmsgate 25

Keiser Wilhelmsgate 25

www.bybadet.no

(Tilbudene gjelder hele torsdag-lørdag om ikke annet er spesifisert)

Innhold: Mønster til votter og 3 nøster finull fra Rauma.

Parkgata 1

10 PAR HANSKER

UTVALGTE BØKER 2 FOR KR 100,-

KR 100,-

PIZZA

KR 100,-

100,-

Normalpris 150,Nitras nylonhanske

hver eller 8. 6. sekk

YRKESKLÆR Parkgata 11 B

Røysegata 1

G R AT IS

fô R til hu nd og Katt

Spør os s bonusk om or t!

Ålesund Storsenter

Dyrebutikken i Ålesund sentrum! hver 6. eller

sekk Vi er fullsortiments forhandler av Royal Canin, G Hills 8.og Apetitt.

R AT IS

Pigment

DEVOLD DAILY SHORTY SOCK 2 PK KR 100,-

og Katt Spør os s bonusk om or t!

Atlas 10 EL 899,sentrum! Dyrebutikken i Ålesund

159,-

DIVERSE VARER 799,899,KR159, 100,179,- 295,før 1499,-

Vi er fullsortiments forhandler av Royal Canin, Hills og Apetitt. før 298,-

Atlas transportbur Atlas 20 EL

Kattemøbel Oviedo, 105 cm

For Buddy Club medlemmer

Atlas 10 EL

Atlas 30 EL

før 1499,-

før 298,-

Før 419,-

799,-

Før 489,Atlas transportbur Atlas 20 EL

Atlas 30 EL

Før 419,-

Før 489,-

For Buddy Club medlemmer

Tilbudene gjelder gjelder fra 13/3 og så lenge lageret rekker.

VÅRRULLSETT KR 100,-

Kattemøbel Oviedo, 105 cm

179,- 295,-Trixie utegård med nett Bunn, før 175,-

449,98,Trixie utegård med nett før 889,-

Bunn, før 175,-

Atlas 40

Med drag og hjul. 63 x 49 x 45,5 cm.

Tilbudene gjelder gjelder fra 13/3 og så lenge lageret rekker.

fô R til hu nd

98,-

449,før 889,-

759,-

Atlas 40

Med drag og hjul. 63 x 49 x 45,5 cm.

Før 1298,-

759,Før 1298,-

www.buddy.no www.buddy.no

Ålesund Storsenter

Ålesund Storsenter

Keiser Wilhelmsgt. à visRutebilstasjonen, Rutebilstasjonen, tlf. tlf. 70 12 Keiser Wilhelmsgt. 7, vis7, vis à vis 7033129233 92 Åpningstider: 10.00 – 17.00 (10.00- 16.00) Åpningstider: 10.00 – 17.00 (10.00- 16.00)

Ålesund Storsenter Dyrebutikken i Ålesund

Vi er fullsortiments forhandler av Royal Canin,

CHICKEN MANGO M/RIS KR 100,-

(Hele torsdag. Fre-lør kl. 15-18)

DIVERSE VARER KR 100,-

GODTEPOSE

100,Atlas 10 EL

159,før 298,-

Atlas 30 EL

Før 419,-

Før 489,-

899,før 1499,-

799

Atlas transportbur Atlas 20 EL

Kattemøbel Oviedo, 105 cm

For Budd medlem

179,- 295,Kongens gate 32

Ålesund Storsenter

Ålesund Storsenter

Trixie utegård Bunn, før 175,-

98,Atlas 40

Med drag og hjul. 63 x 49 x 45,5 cm.


#BYHELG

SPIS & SHOP FOR 100 KR I BYEN TORSDAG-LØRDAG • 21.-23. OKTOBER

UTVALGTE VARER KR 100,-

Ålesund Storsenter

RITUALS DUSJSKUM KR 95,-

Ålesund Storsenter

ULLSOKKER OG STRØMPEBUKSER FRA NAME IT KR 100,-

DAGENS LUNSJ INKL. DRIKKE + VALGFRI BOLLE KR 100,-

(Tilbudene gjelder hele torsdag-lørdag om ikke annet er spesifisert)

AVLØPSÅPNER MUDIN KR 100,-

Ålesund Storsenter

SØLVKLUT ELLER SMYKKEKLUT KR 100,Ålesund Storsenter

ELECTROLUX STAVMIXER E3HB1-4GG veil. pris: 299,-

KR 100,Begr. antall, max 1 pr kunde.

75-10-37-6 / Pantone 2234 C 0-0-0-75

Ålesund Storsenter

DUSJOLJE 2 FOR

KR 100,-

Vitusapotek er en landsdekkende apotekkjede med mer enn 250 apotek Ålesund og 2000 medarbeidere. Vi er glad iStorsenter mennesker og liker å hjelpe, enten det dreier seg om å være frisk, forebygge helseproblemer eller øke personlig velvære. Det betyr at hver arbeidsdag byr på varierte og spennende utfordringer, både faglig og menneskelig. Les mer på Vitusapoket.no.

Vi søker

DIVERSE VARER FARMASØYT 100,-

KR Storsenter. Vitusapotek Ålesund 100% stilling.

Arbeidsoppgaver: • Kundemøte i selvvalg og reseptur. • Spesialoppgaver ut fra kompetanse og erfaring. • Sammen med dine medarbeidere, bidra positivt til å nå apotekets mål. Kvalifikasjoner: Norsk autorisasjon som reseptar- eller provisorfarmasøyt.

Ålesund Storsenter

Ålesund Storsenter

DIV BODYER

75-10-37-6 / Pantone 2234 C 0-0-0-20

DIVERSE VARER KR 100,-

Ålesund Storsenter Personlige egenskaper: • Du liker samarbeid og er positiv – imøtekommende med kunder og medarbeidere, bidrar til trivsel og det gode arbeidsmiljøet. • Du ser løsninger og ikke begrensninger. • Du er pliktoppfyllende, tar ansvar for arbeid som skal gjøres og fullfører oppgaver. • Tar eierskap over arbeidet og oppgavene i apotek. • Åpen for endringer – ikke redd for nye utfordringer. Førpris 199,-

DIVERSE VARER KR 100,-

KR 100,-

Vi tilbyr: • Gode muligheter for ansvarsområder. • Gode arbeidsvilkår • Konkurransedyktige betingelser. Søknadsfrist: 31.12. 2018 For nærmere opplysninger ta kontakt med Karoline Storlykken – tlf. 70 10 76 80 www.vitusapotek.no

Ålesund Storsenter

Ålesund Storsenter

Ålesund Storsenter


#BYHELG

SPIS & SHOP FOR 100 KR I BYEN TORSDAG-LØRDAG • 21.-23. OKTOBER UTVALGTE VARER KR 100,-

4 HÅRSTRIKK KR 100,-

CRAZY COLOR MOUSSE

(Tilbudene gjelder hele torsdag-lørdag om ikke annet er spesifisert)

PÅSMURT + JUICE OG SVART KAFFE KR 100,-

KR 100,-

Kremmergaarden

Kremmergaarden

2 HALVE SUBS M/ 2 SMÅ DRIKKER

POSE MED UTVALGTE VARER KR 100,-

KR 100,-

Kremmergaarden

VALGFRI SALAT MED KAFFE

100,Kremmergaarden

Kremmergaarden

KYLLINGWRAP MED HJEMMELAGET ISTE KR 100,-

UTVALG AV BUKETTER

Kremmergaarden

Kremmergaarden

KR 100,-

KR 100,-

Frem til kl. 22 Tilbudet gjelder 21.-23. oktober frem til kl. 18

Keiser Wilhelms gate 2B

VALLEY PLEDD 130 x 170, farge: Kamel

KR 100,-

LITEN PIZZA TACO EL. PEPPERONI + MINERALVANN

CLASSIC FANTASTIC BURGER

Kremmergaarden

Kremmergaarden

Vår bestselger:

SUPERCLUB inkl. valgfri sidesalat

KR 100,-

#gjensynsglede

100,Keiser Wilhelms gate 24/26

Keiser Wilhelms gate 32


Vi har fått inn nye bilder av Anna Bulow

Lag kort til far

MANDAGSBURGER M/OST OG BACON

÷20% DIVERSE

i hobbyavdeling fredag og lørdag

BLYANTSETT

70 12 71 00 eller bordbestilling@ sjoebua.no Brokiosken Jafs, Lorkenestorget

100,-

100,-

Tilbudet gjelder torsdag-lørdag 16.00-18.00

Kipervikgata 17 Tlf: 70 12 23 40 pigment.no facebook.no/pigmentkunst

Kipervikgata 17

DAGENS SANDWICH OG EIRA MINERALVANN

100,-

Inkl. drikke (Tors-lør kl. 11-20)

KR 100,-

KUNSTHANDEL AS

GRATINERT KLIPPFISK

Brunholmgata 1

HAR DU PRØVD VÅRE DEILIGE BRUSCHETTA?

FOCACCIA MED KYLLING (Tors-fre kl. 11-17 Lør kl. 14-17)

100 kr frem til kl. 18 lørdag 23. okt.

KR 100,-

100,-

Dagens sandwich og juice

Apotekergata 10

Apotekergata 9B

Apotekergata No. 5

100,-

TACO - CONCHITA PIBIL Pulled svinenakke m/ syltet ananas

KR 100,-

100,2 KAFFE OG 2 SKILPADDER

TORSDAG 21.10.: LITEN POTETBALL FREDAG 22.10.: TORSKEMIDDAG LØRDAG 23.10.: KYLLINGTALLERKEN Alle rettene inkl. kaffe og is til dessert

Tollbugata 1

ULVANG 3 PACK ULLSTRØMPER KR 100,- veil. 299,-

Tollbugata 2

BLI SETT I MØRKET

100,-

Refleksluer, reflekssekker, refleksvester, reflekspannebånd, ledreflekser

NORDSTJERNEN

Notenesgata 9, St. Olavs Plass

Tollbugata 6

KONTURMÅLER KR 100,-

Korsegata 8

Verdensnyhet: MANGE BRILLEINNFATNINGER NÅ KUN KR 300,-

Kongens gate 7 A

Nå 300,-. Før opptil 1.598,-

Julebelysningen har kommet!

Kongens gate 13

Kipervikgata 11

DIVERSE BIKINIER KR 100,- x 3


22

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1

|

Sett fra krakken min Harald Grytten

Olav Høydal og hans bevaringsplan for Ålesund sentrum 50 år siden unnfangelsen - Første artikkel Bybrannen i 1904 og gjenreisinga av den brente byen i de følgende tre-fire åra hadde gitt Ålesund sentrum en unik bebyggelse i datidens mest fremtredende stil: Jugend. Det blei bygd om lag seks hundre hus – mer eller mindre tydelig prega av denne stilen i Ålesund. I slutten av 1960-åra var disse bygningene begynt å bli halvgamle. Og halvgamle hus er sjelden verken praktiske eller særlig sjarmerende. Mange i Ålesund syntes at det derfor var på tide at noe blei gjort med bebyggelsen. Og tre valg syntes å være de mest aktuelle: Riving for å gi plass til nybygg, modernisering eller bevaring. En mer moderne by ønskes? En del av husa som bar umiskjennelig preg av i stilen, var allerede vekke. Riktig nok sto de fleste fremdeles, men flertallet av disse sto på en måte og venta på sin skjebne. For det var innflytelsesrike stemmer i tida som talte for å gjøre byen mer moderne. For eksempel ved å rive rasket av middelaldrende bebyggelse og samtidig få beinere, breiere og mer trafikkvennlige gater.

For det var innflytelsesrike stemmer i tida som talte for å gjøre byen mer moderne. Olav Høydal og den historiske gava En av dem som hadde sans for det som fantes av jugendstil i Ålesund, var Olav Høydal, arkitekt. Han var blitt tilsatt som byplansjef etter at Ålesund i 1968 var slått sammen med Borgund kommune, der han hadde vært bygningssjef. Høydal skjønte at Ålesund hadde fått ei rik gave med gjenreisingsarkitekturen etter Bybrannen. Det var sannelig ikke alle byer i verden som på en slik måte hadde blitt skjenka den slags raushet av historia. Denne gava måtte bare ikke skusles bort! Høydals frykt Men det var det Høydal frykta for ville skje viss det ikke blei innført ei eller anna slags begrensning på rivingslysta i Ålesund. De fleste av dem som ville rive og bygge nytt, trodde at det ville komme til å gi byen en oppløftelse atskillige hakk. Å kunne stå seg mot slike argument krevde både kløkt og snedighet. Den som skulle lede an noen motargumentasjon måtte i tilfelle

Arkitekt og byplansjef Olav Høydal (1929-1986). – Den fremste forkjemper for jugendstilen.

være forberedt på å kjempe både på det politiske og det økonomiske plan og på det planet der både følelser og holdninger spilte sine roller. Og man måtte gå frem med forsiktighet! Høydals første fremstøt Og den som gikk frem med forsiktighet, ja, nærmest med list og lempe, var Olav Høydal. Han hadde forstått at han ikke kunne få satt alt han ønska seg på et eventuelt bevaringskart. Han måtte ta det med ro og begynne i det små. Så det kartet han så smått var begynt på heilt i begynnelsen av 1970-åra, viser på bildet vi ser ovenfor. Han la det frem i tidsskriftet «Byggekunst» nr. 5 i 1975. Vi kommer tilbake til ka resultatet er blitt og korsen kartet blei tegna etter noen år. Det første viktige skritt for å verne den gamle sentrumsbebyggelsen i Ålesund. – Flyfoto av Ålesund sentrum, sannsynligvis fra 1971. (Det skjønner vi av at bildet viser at vekksprenginga av Rønneberghaugen så vidt er kommet i gang, og det skjedde i 1971.) – De tegna, lyse linjene viser avgrensinga av det første fremstøtet til Høydal. Ca. 100 hus ligger innafor det avgrensa området. – Høydal skreiv blant anna følgende om disse bygningene i tidsskriftet «Byggekunst» nr. 5 i 1975: «Bystyret har fattet prinsippvedtak om bevaring og rehabilitering av området. Bygningene vil selvfølgelig fortsatt funksjonere som forretningsgårder, og en vil søke å opprettholde det antall leiligheter som i dag finnes i de øvre etasjene.» – Bildet (originalen) er ei gave til undertegnede fra arkitekt Kjell Oskar Pettersen og hans hjertenskjære hustru, Kari Asker.

1.


7.

6.

3.

4. 5.

2.

Holdepunkt for dem som vil orientere seg på bildet/kartet: 1. Kirkegården og Ålesund kirke på Aspøa 2. Hellebroa 3. Brunholmen 4. Noteneset og Rønnebergbua (Notenesgata 9) 5. Storgata 6. Einarvikgata 7. Nordenden av Kongens gate


24

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1

|

Åpner nytt servicebygg Strandafjellet Skisenter får et splitter nytt servicebygg i høst. Her blir en rekke funksjoner samla under samme tak, og mange lokale aktører har en finger med i spillet. Det går mot vinterstid, men Strandafjellet Skisenter har mye å by på gjennom hele året, ifølge prosjektleder Mats Riksheim. – Vi er en helårsdestinasjon, og da er det viktig å utvikle skisenteret på flere måter for å ta imot turister hele året, sier han til Nytt i Uka. – Flott samlingspunkt Nå som det nye servicebygget ferdigstilles, er det ikke småtterier hva det skal inneholde: Kafé med uteareal, skiutleie, skiservice, butikk, restaurant, bar, lounge og møterom. Dessuten får skipatruljen og Røde Kors nye fasiliteter. – Bygget har fått navnet «Stova 1957». Det blir et bygg som totalt sett blir et veldig kjærkomment og flott samlingspunkt, både for gjester i anlegget og for de som har hytte på Strandafjellet, stråler Riksheim. Økt kapasitet Prosessen med å utarbeide et nybygg har pågått i mange år, ifølge prosjektlederen. – Vi har jobba lenge med mange utkast. Prosessen med det realiserte bygget starta like før koronaen kom. Da hadde vi tegningene klare. I august 2020 ble spaden satt i jorda, forteller han. Det er en kombinasjon av behov for mer plass og flere samlokaliserte funksjoner som har utløst avgjørelsen om et nybygg. – Dessuten har vi vanligvis godt besøk på sommeren også,

Prosjektleder Mats Riksheim tar plass foran den delen av nybygget på Strandafjellet som inneholder kafé og uteareal. I helga kom det nysnø! (Alle foto: Strandafjellet Skisenter)

blant anna cruiseturister som kommer innom for å ta en tur med gondolen og for en matbit. Sommersesongene utløser et behov for økt kapasitet, i likhet med vintersesongen, påpeker prosjektlederen.

ert for. Nå har vi gjort mange grep som legger alt til rette for en bra vinter; vi får også en helt ny skøytebane like ved nybygget vårt, og vi har fått montert nytt snøproduksjonsanlegg på Roaldsida.

Tror på vinteren Nå er det vinteren som først står for døra, etter at nybygget tas i bruk. – Hva forventer dere av vintersesongen? – Den har vi stor tro på! Vi håper på en normal sesong og at vi kan ta imot alle de gjestene som anlegget vårt er dimensjon-

Lokale leverandører Eierne av Strandafjellet Skisenter har vektlagt å benytte lokale leverandører og entreprenører. – Vi har eiere som er lokalpatrioter, og man trenger jo ikke å dra langt på Sunnmøre for å få god kvalitet på møbler og innredning. Det har vært en bevisst strategi å bruke de

lokale, understreker Riksheim. MP Storkjøkken, Ekornes, Slettvoll, Peab K. Nordang, Plato, Stranda Rørservice og EL 24 er blant de lokale leverandørene og entreprenørene. – De lokale aktørene har vist seg å være meget konkurransedyktige, og vi vil gjerne gi dem ros for at de har fått til alt dette i krevende tider med blant anna dårlig materialtilgjengelighet, framhever Riksheim. Planlagt utbygging Det er åpenbart at skisenteret ønsker å være en attraktiv destinasjon hele året igjennom.

Har du SPILLEPROBLEMER? eller er du en pårørende? Vi har gruppemøter i ÅLESUND Her treffer du andre i samme situasjon. Lukket møte, derav påmelding.

Ta kontakt for påmelding: Tlf. 477 00 200 Mail: nettverksgrupper@spillavhengighet.no

Det nye bygget «Stova 1957» inneholder blant anna restaurant, lounge og bar.

www.nyttiuka.no

– Er det noe overnattingstilbud på trappene? – Skisenteret er største aksjonær i et nytt hytte- og leilighetsfelt: Blådalslia. Her legges det til rette for 55 hyttetomter for salg, og noen tomter er regulert til et par hundre leiligheter. Her er det nok naturlig at noen leiligheter blir bygd for utleie, mens andre blir solgt, avslører Mats Riksheim. Planen er å starte utbygginga av feltet etter påske neste år. Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no


pr. sett

RONGVE MOA ØST 10-20 (18) | Tlf. 969 23 267 RONGVE SENTRUM 10-18 (18) | Tlf. 483 84 829

DU RINGER, VI BRINGER WWW.RONGVE.NO

Facebook: B. Rongve AS Instagram: @Rongve_

AMFI MOA | 10-20 (18) amfimoa.no


|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1

|

Lokal velferdsteknologi i startgropa:

Lanserer helsemål Selskapet Varda Care i Breivika har utvikla ei sensormatte som kan brukes i møbler og senger hos helse-institusjoner.

MAT OG KAKER TIL DIN ANLEDNING

Liten juletallerken

kr 300,-

UL

E MA

T

J

26

Tillegg for dessert

kr 50,-

Stor juletallerken

kr 350,-

Julekoldtbord kr 325,- pr. pers

Vi har også selskapsmat, tapas, koldtbord, smørbrød, desserter og kaker. Se full meny på www.ragnhildc.com

tlf: 70 19 22 66 / 936 50 356 e-post: ragnhildc@gmail.com

Vi holder til i Langevåg sentrum

Ikke kjør bilen p å taket før du byt ter til vinterdekk! Det kan vi gjøre i Breivika!

Målet er å styrke pasientomsorgen ved å fange opp og varsle avvik på en god måte. Det var Joakim Helland hos Helland Møbler og gründer Geir Østrem som tok initiativet til å kartlegge mulighetene for en ny teknologiløsning for helsesektoren. Omtrent fem år har gått fra idé til lansering. – Målet er å gjøre pasienter tryggere og at de ansatte får et bedre verktøy for å gi folk en trygg og verdig alderdom, forteller den ferske daglige lederen i Varda Care, Terje Tolaas. Gir varsler ved avvik Det er ei sensormatte, integrert i stoler eller lagt under madrassen i senga, som vil samle inn data som puls, pustefrekvens og søvn fra brukeren. – Målingene skjer der og da, i stolen, uten at man selv legger merke til det. På den måten kan målingene få større nøyaktighet enn om en pleier skal gjøre fysiske målinger på kroppen, sier markedssjef Diana Myrstad Meldal. – Data blir henta ut automatisk, via trådløst nett eller mobilnett, uten å bry pasienten unødig. Man får også et varsel dersom noe er unormalt, som for eksempel at en pasient ikke befinner seg i senga si om natta. En trenger heller ikke å gå inn på rommet for å se om en pasient sover; det kan man se via sensordataene, tilføyer Tolaas. Fange opp mønstre over tid Mye av hverdagen hos institusjoner går på oppfølging av hendelser: – Det kan være ting som at noen ikke er tilbake i senga etter å ha vært på toalettet. Sensormatta fanger også opp om pasienten faller til ro og har det bra ellers. Da kan helsepersonell konsentrere seg om å følge opp og respondere der det oppstår en konkret hendelse. En kan samtidig registrere mønstre pasienten har over tid og dermed overlate dataene til eksempelvis en lege som kan danne seg et godt bilde av situasjonen, sier Tolaas. Helhetlig bilde Varda Care har jobba mye med å tilpasse systemet til behovet de ulike institusjonene har. Teknologien er i og for seg ikke ny; den brukes også andre steder. – Det som skiller vår løsning fra andre,

Ring 70 27 27 00 Tastevalg 2

Stort utvalg av brukte og nye vinterdekk! Breivika, Industriveg 3, 6018 Ålesund

Terje Tolaas viser fram sensormatta som blir lagt i pasientens stolrygg eller under madrassen i senga. Den fanger blant anna opp puls, søvn og bevegelse.

Daglig leder Terje Tolaas og markedssjef Diana Myrstad

er at vi måler flere parametre, som blant anna puls, uro, pustefrekvens, søvnkvalitet, hvor lenge man har sovet, hvilken type søvn man har og om man ligger mye våken om natta. Såpass mange parametre danner et mer helhetlig bilde, mener Tolaas. – Og målinger av uro kan knyttes opp mot både smerte og stress, legger Meldal til. Også for hjemmetjenesten Ikke bare omsorgsinstitusjoner kan ha nytte av et slikt system: Med støtte for overføring av data via mobilnett, ser selskapet for seg at løsningen også kan brukes hjemme hos folk. – Det er bare å installere sensormatta i stolen eller senga og plugge den til strøm, og så er den aktiv der og da, sier Meldal. Sensorene skal dog ikke erstatte menneskelig kontakt: – Det skal være et supplement. Hjemmetjenesten kan med dette være bedre forberedt når de reiser ut til folk, for de kan blant anna se i historikken om det har skjedd noe spesielt siden sist de var der, understreker Tolaas. Strenge kvalitetskrav – Hva betyr denne typen velferdsteknologi for helsesektoren? – Vi har inntrykk av at sektoren mener at teknologi er en forutsetning for å lykkes godt i framtida. Det blir en annerledes befolkningssammensetning i åra som kommer, man ser en økning i ulike livsstilssykdommer og vi lever lenger. Så kreves det nok også en justering av organiseringa i sektoren, slik at man får ut den gode effekten av slik teknologi. Teknologien skal ikke bli plagsom, men tilrettelegges på en god måte hos hver enkelt institusjon, svarer Tolaas og tilføyer: – Det er strenge kriterier og kvalitetskrav for å bli kvalifisert til å bruke slik teknologi i helsesektoren, blant anna med tanke på personvern. Det gir en stor trygghet for brukerne.


|

ing via sensorer

onsdag

20. oktober

Ferie med buss er opplevelse! Høsttur til Fefor 25. – 28. oktober

25. - 27. oktober

3 er g da

4 er g da

kr 1.390

kr 6.390 Juletur til Rostock: 27. nov. - 2. des.

Julemarked København 22. nov - 25. nov. 4 er g da

6 er g da

kr 4.500

Trolig i drift fra 2022 Tida framover går med til testing og tilpassing av brukergrensesnittet for de som skal benytte seg av systemet. – Nå jobber vi videre sammen med hjemmetjenester og sykehjem i vår region, for å se om flere ser verdi i tjenesten. Det er viktig å finne ut hva som er relevant for de aktuelle, avslutter Terje Tolaas.

Julemarked på Røros 1. - 3. desember

Varda Care har fått støtte fra Innovasjon Norge og har allerede operativ test av systemet ute på sykehjem i vårt distrikt. Planen er at systemet settes i drift fra første kvartal 2022.

kr 7.950 Juletur til Kiel m. mat 6. - 8. desember 3 er g da

3 er g da

kr 2.690

kr 3.990

Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Charlottenberg 10. - 12. desember 3 er g da

Juletur til Savalen 22. - 26. desember 5 er g da

kr 2.290 Systemet kan varsle personalet ved endringer som skiller seg fra det normale nivået, og på beboeroversikten får man opp sanntidsdata og historikk. Her er et tenkt tilfelle hvor pulsen er for høy. Man kan også se tid i seng, tid i stol, pustefrekvens, søvn og bevegelse/uro. – Dette gir helsepersonell nyttige data for å fange opp ting som skjer med pasienten, sier daglig leder Terje Tolaas.

Nyttårscruise m/ Color Line 30. des 2021 - 2. jan 2022

kr 5.100 Nyttårsfeiring Fefor høifjellshotell

30. des 2021 - 2. jan 2022 4 er g da

4 er g da

kr 5.995

Få ledige plasser!

kr 5.900

Våre turer blir utført med de desidert nyeste, mest miljøvennlige og trafikksikre bussene på markedet. Vi har erfarne og kjente sjåfører på våre turer.

Se alle våre turer inne på www.turistbussen.no En egen avdelingsoversikt kan vise hver enkelt beboer/rom. Rødt viser en hendelse som bør følges opp, mens grønt viser at alle målinger er ok og innafor normalområdet. Grått viser to pasienter som ikke er til stede i senga eller stolen sin.

|

Bli med oss på tur!

Svippturer til Kiel

Meldal hos Varda Care er klare for lansering av sensormatte for helsesektoren.

2021

Tlf. 70 14 33 16 | www.turistbussen.no Facebook: Turistbussen Ålesund

27


28

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1 |

Flere eldre får betalingsanmerkninger Antallet personer over 66 år med betalingsanmerkninger har gått opp fra 17 000 i andre kvartal 2020 til 17 200 denne måneden, melder kredittopplysnings-

B-700 ÅLESUND

byrået Creditsafe. Det er likevel verdt å påpeke at de eldre fortsatt er de klart beste betalerne, understreker selskapet.

6 SELVEIERLEILIGHETER

Pris 4.895.000,- 113 m2 Pris 6.895.000,- 172 m2

Ønsker du å gjøre livet enklere? Ta ferien et sted hvor du5-7-åringene hari ferddrømt med å lære en dans om på Høstdrillen. lenge, gleme hage og hus med de behov disse krever.

Høstdrill for de yngste

Kjøp en av våre eksklusive designleilighet i vårt prosjekt Gjerdegata i Ulsteinvik. Et stenkast fra alle tilbud en ønsker seg, Konkurranser Spjelkavik drillklubb arrangerte drillklubb har rundt 50 aktive Høstdrill første- og til femteklassinmed panoramautsikt over fjord fjell. Spjelkavik medlemmer, ned fra omkring 72 før ger i høstferien.

pandemien. Klubben konkurrer både i sports- og korpsdrill, som stort sett er det samme, men foregår i to ulike forbund, opplyser treneren. I november skal Spjelkavik drillklubb arrangere en stor nasjonal konkurranse. Det blir første konkurransen siden nedstenginga i fjor. – Vi skulle egentlig ha vært med på EM i Kroatia for et par uker siden, men fordi påmeldingsfristen var mens korona-situasjonen fremdeles var usikker, bestemte forbundet seg for at Norge dessverre ikke skulle være representert i år, forteller Fivelstad.

drillklubbene er i full sving igjen. Ekstra høy standard og Også muligheter for å Litt frafall har det blitt under pandemien, Spjelkavik drillklubb vil gjerne rekrutskreddersy interiør medog vår arkitekt. tere nye og hente tilbake gamle medlemmer. I forbindelse med Idrettsforbundets Vi ønsker å tilby deg som kjøper avinviterte leilighet kampanje #tilbaketilidretten de derfor barn i alderen 5-10 år til tre dager med drill og moro i høstferien. i toppetasjen, noe mer og unikt. – Vi har 24 barn her, og halvparten av dem har aldri tatt i en drillstav før. De har lært mye på de tre dagene, men vi merker at noen begynner å bli litt slitne og ukonsentrerte nå, sa hovedtrener Victoria Blomvik Fivelstad med et smil da de var omtrent halvveis på den tredje dagen. Høstdrillen var lagt opp slik at drilløktene ble veksla med turn, dans og leik. De yngste og de eldste hadde stort sett ulike opplegg, men innimellom hadde de også felles aktiviteter.

Fortjener du dette?

Eiendommen B-700 vil bestå av 6 attraktive selveierleiligheter med garasje, heis, romslig balkong og flTa ott utsikt! Leilighetene har 1 tilvårt 3 turen innom kontor eller soverom, bad/vaskerom samt kjøkken og stue i med oss ogfor informasjon. åpen planløsning. Trappeløp heis mer leder opp til leilighetene via svalganger.

ta kontakt

Nils-Erik Skeide mobil: 906 78 767 Ta turen innom vårt kontor eller nilserik@constructer.no ta kontakt med oss for mer informasjon Høddvollvegen 45, Ulsteinvik Finnkode: 108980843

Nils-Erik Skeide, mobil: 906 78 767 nilserik@constructer.no Høddvollvegen 45, Ulsteinvik

CONSTRUCTER www.constructer.no www.constructer.no

www.constructer.no

8-10-åringene trener med drillstaven.

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no


|

onsdag

20. oktober

2021

|

29

– Mange lider for troen sin Det sier Olaug Lillian Bjørke foran det tradisjonelle fakkeltoget for forfulgte kristne som arrangeres i regi av Åpne Dører og Stefanusalliansen onsdag kveld i neste uke. – Forfølgelse av kristne og andre minoriteter angår oss alle, og det er over 309 millioner kristne i verden som blir diskriminert eller forfulgt for sin tro i dag, sier Bjørke. Tverrkirkelig Hun håper at mange slenger seg på fakkeltoget som går fra paviljongen i Kongens gate i Ålesund til Ålesund kirke. – Dette er et tverrkirkelig arrangement, for det er stor rikdom i å møtes fra ulike organisasjoner, forsamlinger og kirker for å stå sammen om ei sak som forener oss. Vi vil vise at vi ikke glemmer de som lider for troen sin, sier Bjørke. I fangenskap for troen Årets tema er «I fangenskap for sin tro». – Vi vil løfte fokuset på at mange tusen kristne sitter fengsla, er bortført eller tvunget til konvertering eller ekteskap. Eller

Snipsøyrvatnet rundt har vært et populært mosjonsløp i mange år. Her fra 2017-versjonen. (Foto: Privat)

Igjen er det klart for fakkeltog for forfulgte kristne i regi av Åpne Dører og Stefanusalliansen. Starten går fra paviljongen i Kongens gate. Olaug Lillian Bjørke og Helge Åkernes fra Åpne Dører er klare. (Arkivfoto)

kanskje de er fanga i sitt eget hjem. Vi har hørt historier om kristne som er «lenka fast» hjemme bare fordi de tror på Jesus, i motsetning til resten av familien. Det er alle disse vi vil vise støtte til under fakkeltoget i år, forteller Bjørke. Opprop til politikere I forkant av fakkeltoget blir det også utarbeida et opprop som overleveres myndighetene. – Målet er å oppfordre norske politikere og utenrik-

stjenesten til i større grad å sette trosfrihet og forfølgelse av kristne og andre minoriteter på dagsordenen, forklarer Olaug Lillian Bjørke. Nå r fø l g e t a n ko m m e r Ålesund kirke, blir det appell av Ole Lilleheim fra Åpne Dører og sang av Ålesund Gospelkor. Det blir også allsang og tverrkirkelig forbønn for forfulgte kristne. Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

SUPERSALG PÅ BRUDEKJOLER! Selskapskjoler

÷20-50%

Slør, pynt, sko

Brudepikekjoler

÷20-50%

÷20-50%

Alle smokinger og dresser

÷20%

Guttedresser

Klart for tradisjonelt løp Hareid IL arrangerer mosjonsløpet Snipsøyrvatnet rundt for 42. gang på lørdag. – Løypa på om lag 12,5 kilometer har vist seg å være noe for enhver smak: ikke for kort og ikke for lang, opplyser Einar Orten Trovåg på vegne av Hareid IL. Inviterer alle Løpet har vært arrangert hver høst sia 1980 og er dermed det lengstlevende mosjonsløpet på

Sunnmøre, ifølge arrangøren. – Flere som deltar, har det som en fast tradisjon og deltar ikke i andre idrettskonkurranser ellers i året, men målet til Hareid IL er at folk fra både Søre Sunnmøre og andre steder i landet og verden skal delta, uansett om de er i kjempeform eller bare mosjonerer en sjelden gang. Her er alle velkomne, understreker Orten Trovåg. Arrangøren vektlegger at man kan delta uansett om man vil konkurrere mot andre eller bare seg selv. Løpet starter og slutter på Bigset, og man kan melde seg på junior- eller seniorklasse.

Div. skjorter uansett førpris

nå 200,-

Selskapkjoler, stativ, uansett førpris,

nå 990,-

÷20%

NB: Timebestilling på brudekjoleprøving

Brud & selskap Røysegata 1, 6003 Ålesund Tlf. 70 12 10 82 - post@oksnes.no Åpent: man-fre 10-17, tors 10-18, lør 10-15

Salget starter 20. oktober, og gjelder ut måneden


30

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1 |

NORDVEST VARMEPUMPER AS

Varmepumper inkl. montering MONTERINGSAVDELING: ÅLESUND, HAREID, ULSTEINVIK, ØRSTA, VOLDA OG MOLDE Autorisert forhandler for Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch og Panasonic - Klimaekspertene i Møre og Romsdal. SMART KJØP TIL RIMELIG PRIS INKL. STANDARD MONTERING Et bredt utvalg av innedeler med vegg-, gulv- og tak montering. Helt ny type gass R32, med veldig sterk oppvarmingseffekt! Vi utfører varmepumper service med rensing, digitalt driftskontroll og reparasjon av alle kjente merkevarer i Norge. MITSUBISHI ELECTRIC Corp. JAPAN: Nordic MSZ-HR50 R32- 6.50 kW 17.970,Azira Comfort - MSZAP42 - 6.0kW - WiFi 19.990,Zen design MSZEF35 - 5.5 kW 21.980,Iguru MSZ FT25 6.2 kW - WiFi Hyper heating kompressor 20.630,Iguru MSZ FT35 - 6.6 kW - WiFi Hyper heating kompressor 22.700,Iguru/Ninja Nordic - MSZ FT25 6.2 kW - WiFi 19.990,Kirigamine FURO 4300 - 5.8 kW - GULV 25.100,MITSUBISHI KAITEKI TOPPMODELL - R32: KAITEKI LN35 - 6.6 kW, WiFi, hvit 21.990,KAITEKI LN35 - 6.6 kW, WiFi, perlehvit 22.890,KAITEKI LN35 - 6.6 kW, WiFi, safirsort 22.890,PANASONIC: GRATISPAKKE inkl. for alle modeller: Sparelua; Spar Strømpa; X-Scent Rom Forfrisker; X-SCF Aktiv Kull Filter. PANASONIC TZ20WKE Heatbreaker 3.6 kW - WiFi 13.960,PANASONIC TZ25WKE Heatbreaker 4.1 kW - WiFi 15.250,PANASONIC TZ35WKE Heatbreaker 5.1 kW - WiFi 16.990,PANASONIC CZ25WKE 5.2 kW 16.680,PANASONIC CZ35WKE 6.7 kW 18.980,PANASONIC NZ25VKE Etherea 6.3 kW - WiFi 19.980,PANASONIC NZ35VKE Etherea 7.3 kW - WiFi 20.960,PANASONIC HZ25WKE Icebreaker 7.4 kW - WiFi 23.990,Panasonic HZ25XKE-5 Icebreaker Bluefinn 7.4 kW - WiFi 24.700,SPITFIRE CS-Z25 5.5 kW - GULV 23.950,SPITFIRE CS-Z35 6.2 kW - GULV 24.840,WILFA: 7 Års garanti. Spesielt utviklet for et Norsk klima! Wilfa Narvik 25 - 5.2 kW, WiFi 14.990,Wilfa Narvik 35 - 5.5 kW, WiFi 14.450,Wilfa Lofoten - 6.5 kW, WiFi 15.400,Wilfa Svalbard - 7.2 kW, WiFi 17.300,Wilfa Trysil Gulv - 6.5 kW, WiFi 16.100,-

Mokai / Performance 25 - 4.4 kW - WiFi 14.870,Mokai / Performance 35 - 5.2 kW - WiFi 16.250,Mokai / Performance 42 - 6.0 kW - WiFi 18.670,Mokai / Performance 50 - 7.3 kW - WiFi 19.900,Shirokuma Nordik 25 gulv - 4.4 kW 23.770,Shirokuma Nordik 35 gulv - 5.0 kW 24.990,Shirokuma Nordik 35 gulv - 5.2 kW 29.990,BOSCH CLIMATE - IVT R32 - HYPER HEATING: WiFi - 7 år garanti. Bosch Cl./IVT 6100I / 50 5.0 kW 17.560,Bosch Cl./IVT 6100I / 65 6.5 kW 17.800,Bosch Cl./IVT 8100I / 65 6.5 kW 19.960,Bosch Cl./IVT 9100I / 85 8.5 kW 22.380,Bosch Cl./IVT 8101I / 85 6.5 kW HVIT 18.780,Bosch Cl./IVT 8101I / 85 6.5 kW - TITAN sort 21.280,Bosch Cl./IVT 8101I / 85 6.5 kW - RØD 21.280,TOSHIBA - HAORI / SIGNATUR: Haori / Signatur 25 5.5 kW - WiFi 19.990,OBS! Granitt og skifer er standardfarger for tekstiltrekk som er inkludert i pakken. FUJITSU - R32: Ned til -25 / WiFi Fujitsu Comfort 09KMCC - 4.0 kW 15.110,Fujitsu Comfort 12KMCC - 5.3 kW 15.800,Fujitsu Kystpumpa 09KGTA 5.4 kW 16.900,Fujitsu Kystpumpa 12KGTA 6.1 kW 18.900,Fujitsu Nordisk 09KMCB 5.2 kW Bestselger WiFi 15.850,Fujitsu Nordisk 12KMCB 5.7 kW Bestselger WiFi 16.990,Fujitsu Nordisk 14KMCB 6.0 kW Bestselger WiFi 19.990,FJ Norgespumpa 09KMCD 5.7 kW - WiFi 17.700,FJ Norgespumpa 12KMCD 5.9 kW - WiFi 18.990,FJ Norgespumpa 14KMCD 6.4 kW - WiFi 21.990,Fujitsu Extreme 09KHCAN 7.2 kW - WiFi 22.990,Fujitsu Extreme 12KHCAN 7.4 kW - WiFi 23.990,Fujitsu Extreme 09KVCB 5.5 kW - WiFi GULV 21 .990,Fujitsu Extreme 12KVCB 6.2 kW - WiFi GULV 23 .990,-

HITACHI R32: Ned til -25 °C 7 år garanti. GRATISPAKKE inkl. for alle modeller: Sparelua; Spar Strømpa; X-Scent Rom Forfrisker; X-SCF Aktiv Kull Filter. Dodai RAK18PED - 3.2 kW 14.620,Dodai RAK25PED - 4.4 kW 15.200,- GREE SHARK 85 Airconditioner og varmeDodai RAK35PED - 5.0 kW 16.200,- pumpe til BOBIL & CARAVAN Mokai / Performance 18 - 3.2 kW - WiFi Kjøle 2.5 kW/Varme - 2.2 kW 18.990,14.240,-

Og mange andre tilgjengelige modeller, inkludert gulvmontering og Multi Split modeller - 1 ute- og 2 innedeler.

TLF. 944 74 705 / 901 45 440 nordvestvarmepumper.no - post@nordvestvarmepumper.no

Geir Vik snakket ivrig om AaFKs samfunnsengasjement. (Alle foto: Truels Skarbø Lone)

Vellykka markering Onsdag i forrige uke markerte Aalesunds Fotballklubb, AaFK Gatelag, Brisk, Skansen aktivitet og Ålesund kommune Verdensdagen for psykisk helse. Markeringa skjedde på Color Line Stadion, der over 100 frammøtte først fikk høre klubbdirektør Geir S. Viks innlegg om arbeidet med AaFK Samfunn, som både AaFK Gatelag og Brisks Medvindprosjekt er en del av. Gatelaget fortalte – To spillere fra gatelaget fortalte også om hva det innebærer, både på og utenfor banen, å være en del av gatelaget. Gatelaget samles hver onsdag og fredag, og er et tilbud som retter seg mot mennesker som har eller har hatt utfordringer knytta til rus og/eller psykisk helse, forteller Perry Silseth på vegne av gatelaget. Stig Hoff, fra Ålesund kommunes virk-

somhet for psykisk helse og rus, holdt også en presentasjon om psykisk helse i lys av temaet for Verdensdagen: «Livet under og etter en pandemi. Følg opp!» Medvind og Skansen aktivitet Heming Sand fra Brisk presenterte prosjektet Medvind, et samarbeid mellom AaFK, Brisk og Sparebanken Møre. – Prosjektet handler om å hjelpe unge voksne tilbake til fast arbeid eller utdanning. I tillegg fikk de frammøtte høre om Skansen aktivitet i Ålesund; et bredt tilbud av aktiviteter som skal gi flest mulig en meningsfull hverdag med sosialt samvær, sport, friluftsliv, matlaging, forming eller andre aktiviteter, opplyser Silseth. Dagen ble avslutta med en fartsfylt fotballturnering mellom de ansatte i AaFKs administrasjon, representanter fra Skansen aktivitet og spillere fra AaFK Gatelag. Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Utvider med garnbutikk Etter 21 år med Ålesund brodering har Tina F. Haram Nygård utvida med garnbutikken Ulltråd. Garnbutikken Ulltråd starta først som en nettbutikk, men har nå fått sine helt egne fysiske lokaler i Breivika Industriveg, med samme inngang som Ålesund brodering. Både broderingsvirksomheten og garnbutikken driver Tina F. Haram Nygård sammen med dattera Elise H. Nygård. Tina forteller at det er mest ullgarn hun selger, men også mohair, alpakka, blandinger med silke og kashmir, og Tencel (et varemerke for stoff av lyocell-fibre, som er utvunnet av cellulose). Opprinnelsesland er blant anna Island, Færøyene, Estland og Norge (Rauma), men det er kanskje to

sør-amerikanske garntyper som har den mest interessante bakgrunnen: – Det dyreste garnet jeg har, er håndfarga i Peru. Jeg har også et garn som er hespa og farga av en kvinnegruppe i Uruguay, og der hver eneste hespe er signert av den som har laga det, forteller Tina. Inne i broderisalen broderes det for det meste logoer for ulike bedrifter, men også emblemer for motorsykkelklubber, personlige navn på dåpskjoler og håndduker, og forskjellig anna. – Jeg har også brodert et par korpsfaner, men det krever så mye håndarbeid og tar så lang tid at jeg vanligvis ikke tar på meg slikt, sier Tina F. Haram Nygård.

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no


|

Takpanner i stål og aluminium

Fra én av kampene under onsdagens fotballturnering.

onsdag

20. oktober

2021

|

31

Nytt tak ? Gratis befaring Ring oss i dag !

Pipehatter, luftehatter, beslag

Båndtekking i kobber, sink, stål og aluminium

Våre erfarne blikkenslagere og håndverkere står klar til å hjelpe deg. Vi produserer alt av taktekkingsdeler, takhatter og beslag ved vårt moderne blikkenslagerverksted på Sj�holt. Ring oss i dag - vi hjelper deg.

på stadion

Tlf: E-post:

97 40 90 40

post@blancoas.no Blanco AS 6240 �rskog

- turstart fra Ålesund, Molde, Kristiansund, Åndalsnes, Lesja og hele Gudbrandsdalen!

TURER 2021

30. OKTOBER - 1. NOVEMBER: COUNTRY CRUISE M/ FJOR LINE, BERGEN-HIRTSHALS Vi ligger i Hirtshals i 12 timer og tar oss en tur til Ålborg. 2790,- pr. pers i dobbelt innv. lugar. Singeltillegg 600,-.

Flere aktører deltok på markeringa for Verdensdagen for psykisk helse. Fra venstre: AaFK-leder Geir Vik; Heming Sand i Brisk; Stig Hoff, avdelingsleder psykisk helse og rus i Ålesund kommune; miljøterapeutene Perry Silseth og Magnus Mansfield fra AaFK Gatelag.

23. - 26. NOVEMBER BLI MED TIL JULEMARKED I LÜBECK

4 dager. 5900.- pr. pers. i dobbeltrom. Singeltillegg 1700,-. Halvpensjon.

3. - 5. DESEMBER: JULESHOPPING I CHARLOTTENBERG Pris 2290,- i dobbeltrom, inkl. halvpensjon. Singeltillegg 600,-

30. DESEMBER - 2. JANUAR 2022 NYTTÅRSCRUISE M/COLOR LINE: OSLO-KIEL 4 dager. Vi ligger i Kiel nyttårsaften. 5995,- pr. pers. i dob. inv. lugar. Full pensjon + drikke til mat.

Påmelding tlf. 982 41 928 / 992 50 302 For ytterligere informasjon om hver enkelt tur, sjekk vår hjemmeside eller ta kontakt direkte på mail eller telefon. Tina F. Haram Nygård har utvida Ålesund brodering med garnbutikken Ulltråd.

info@geirangertaxi.no

www.geirangerturbuss.no

Facebook: Geiranger buss og taxi


32

|

on s dag

2 0. o k tob er 2 02 1 |

innspill

Piggfritt i Aalesund - tillegg fra Oslo Det hender at skribenten får tilsendt kommentarer fra andre kanter av landet fra utflyttede aalesundere som vet å sette pris på Nytt i Uka med skribentens Innspill. Om hr. Gryttens sider fra steingarane er en litt usikker om. Vel, denne «Åslå»-mannen har vært en av Norges beste avisfotograf, fra sin tid i «Sumpen» til Aftenposten, oppvokst i Nørvegaden. Piggfritt i Aalesund, tillegg fra Oslo. Han sendte følgende sms: Innertier, Einar! Ålesund må være den eneste byen i Norge som har fartsgrense på 80 km/t i et bysentrum. Ja, kanskje den eneste i Europa. Dette kan vi takke tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale fra Volda for, som i den lokale valgkampen fikk økt hastigheten fra 70 til 80 fra bysentrum til rundkjøringen ved Meny-butikken i Breivika. Svevestøv og støy har økt betraktelig. Store vogntog dundrer av gårde i 90 km/t. Oslo har satt ned hastigheten på 200 tohundre - veistrekninger. Alle er fornøyd. Mye stillere trafikk og 90 prosent kjører piggfritt. Har selv kjørt piggfritt i 40 år. Aldri stått fast, aldri hatt uhell. Vil adri se en eneste pigg.

Vi må gjøre noe med farten. Skal vi kontakte kommunelegen for å få satt ned farten - av helsemessige årsaker - til 60 km/t fra Skuggentunnelen til rundkjøringen hvor man tar av til Ellingsøen... Det må være mange tusen som plages av dette vanviddet inne i bykjernen! – Ja, det skrev han, og han har helt rett. «Flaggpolitikerne» som stod inne på Lerstad og tredde bompenger ned over «hauda» til aalesunderane, hvor er de nå for å gjøre Nørvegaden beboelig fra lyd og asfaltstøv? Dessverre ser den diskusjonen ut til å være glemt. Det er bare en løsning, og det er å legge den del av innfartsveien i tunnel fra kryssløsningen ved Volsdalsberga. Så kan byen frigjøre resten mot Meieriet til boliger og Volsdalsneset idrettspark og byens nye messeområde, ikke minst med tilknytning til sjøen. Einar Welle, Aalesund sentrum


|

onsdag

20. oktober

2021

|

33

Nå er tiden inne for å bestille årets julebord Bestilling på tlf: 70 27 05 82 Sjøholt Catering as www.sjoholtcatering.no

Hipp hurra for Oliane Humlen Brandal som blir åtte år 23. oktober. Vi er kjempeglade i deg. Klem fra mormor og morfar.

Hurra for vår kjære, gode Petter Liavåg Blindheim som blir 27 år 20. oktober. Gratulerer med dagen! Håper du får en fin dag. Klem fra mamma og pappa.

Vi ønsker å være din lokale kursholder

KURSOVERSIKT:

TRUCKFØRERKURS T1-T5 LEDETRUCK T1 04.11.21 - Spjelkavik 27.10.21 - Spjelkavik STROPP OG ANHUKER,

VARMEARBEIDER 02.11.21 - Spjelkavik

Hipp hurra for Joel Meland Ødegård som blir fire år 20. oktober. Glad i deg, lille venn. Klem fra mamma, pappa, Ida Celine og Alvin.

Godjenta vår, Isabell Honningsvåg, fyller 11 år 20. oktober. Mange gode bursdagsklemmer fra onkel Espen, mormor og morfar.

DOK. OPPLÆRING

05.11.21 - Spjelkavik

PERSONLØFTER/ LIFT KLASSE A-B (C) 03.11.21 - Spjelkavik Tlf: 415 06 469 / 971 48 597

STILLASKURS OVER 9 M 08.11.21 - Spjelkavik www.gillen.no

kontor@gillen.no

SESONG FOR GLITTER OG STAS Vi er klar for en magisk julesesong

BORD F A M IL IE .J1.UsøLndE ag i advent

Søndager, f.o.m

en koselig Deilig julebuffet og fyr s ne dag på Al

Hipp hurra for Henrik H. Alnes som fylte ni år 19. oktober. Håper du fikk en kjempefin dag. Stor klem fra farmor og farfar i Torevågen, som er veldig glad i deg.

Gratulerer så mye med 40-årsdagen 17. oktober, Stein Godø! Vi er kjempeglad i deg, vår snille, gøye, fantastiske mann og pappa. Mange klemmer fra Markus, Leon og Torill.

: kr 350 /pers m) Pris, julebuffet r fe ks pers. - betal fo n se

(Bestill til mer en

B E D R IF T S J U L E B O R D

Fredager og lørdager (u

ke 47-50)

Perfekt lokale og atm osfære for en uforglemmelig kveld!

Pris, julebuffet: kr 70

Vi ordner gjerne unde

0/pers

rholdning/transport

Julebuffeten inkluderer varme og kalde retter og dessertbord! Drikkevarer kommer i tillegg.

Vår kjære venninne Henriette fyller 40 år! Du er et levende bevis på at alder kun er et tall, du ser smashing ut. Vi er så glad i deg! Mange gode klemmer fra Charlotte, Caroline og Gunn Kathrin.

Vi gratulerer den kjekke gutten vår, Ulrik Magnus, med hans 6-årsdag den 21. oktober. Klem fra mamma, pappa, Hannah, Lucas, Mimmi, Beppe, Lene, Stein Tore, Marius og Eirik.

Bordbestilling: mail: post@alnesfyr.no / Tlf: 908 54 449

ALNES FYR OG OPPLEVELSESSENTER


34

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1

|

k u lt u r

Norges eldste band! The Beatniks fylte 60 år i mars i år. Terminalen er blant dem som får besøk på jubileumsturneen. Da Svein Finjarn starta The Beatniks i mars 1961, var han ikke mer enn 14 år – og hadde allerede fire års erfaring som konsertartist! – Jeg er født i november 1946 og hadde min første konsert i Avløs i Bærum i 1957. Jeg husker jeg spilte «He’s Got the Whole World in Your Hand», men trodde det var en helt grei poplåt og ante ikke hva den handla om … Og så spilte jeg «Water, Water» av Tommy Steele. Siden husker jeg at min far kjørte meg rundt til AUF-møter og slikt for å spille, så ble det fritidsklubber, og snart skjønte jeg at jeg måtte få meg et band, forteller Finjarn, som altså fyller 75 om et par uker. Åpenbaringene Som 11-12-åring hadde han samla sitt første band, der han blant andre fikk med seg Reidar Myhre, broren til den noe mer kjente Wenche. Bandet holdt det gående i to år, fram til 1960, men da fikk Svein sin første store, musikalske åpenbaring: – Jeg var 14 år og opplevde The Shadows i Njårdhallen i Oslo. Der og da bestemte jeg meg for å starte et shadowsband. Et halvt års tid seinere, i mars 1961, hadde jeg fått samla bandet – og navnet ble The Beatniks … Det året dukka det opp så mange

The Beatniks fyller 60 år i år og er ute på jubileumsturné. Torsdag spiller de i Ålesund. (Pressefoto: Jan Larsen)

shadowsband, at hver eneste bydel hadde sitt eget, humrer han. Men i motsetning til alle de andre shadowsbanda, var The Beatniks bandet som aldri ville dø. Da The Beatles feide The Shadows av bana og «tvang»

shadowsbanda til å begynne å synge, var det de færreste som klarte seg. Men The Beatniks plasserte Kjell «Kjaperud» Asp erud ved mikrofonen, skifta navn til The Beatnicks (og en kort periode The New Beatnicks» og stod av stormen.

Hver sine veier Så, i 1969, gikk The Beatni(c) ks i en tolv år lang dvale. Mens hovedvekta av bandet – inkludert ålesunderen Janne Løseth – dro via København til Tyskland og fikk internasjonal suksess som Titanic, fikk Svein innpass i The Vanguards og seinere New Jordal Swingers: – Jeg har aldri misunt de andre den internasjonale karrieren, for da hadde jeg aldri fått de 15-20 sølv- og gullplatene som jeg fikk med de andre banda! Titanic hadde nok størst suksess i utlandet, men The Vanguards og New Jordal Swingers var mye større her hjemme, poengterer han. Gjenoppstandelsen I 1982 vekka Svein både bandet og originalnavnet til live igjen, og siden har de holdt det gående, både med konserter og sporadiske plateutgivelelser. Det siste albumet kom så seint som i fjor vår – bare så vidt før pandemien slo til. «Here’s to You» inneholder hele 16, til dels svært varierte låter. Anmelderen til Musikknyheter.no var så begeistra at han gav det hele åtte av ti mulige poeng. – Vi gav ut «Here’s to You» bare et par dager før Norge stengte ned, så vi har dessverre ikke fått vist det fram slik vi hadde tenkt. Heldigvis ble det sluppet opp på restriksjonene akkurat i tide til at vi fikk ha 60-årsjubileumsturneen vår! For det hadde jo ikke gått med jubileumsturné i feil år …

Og slik så gjengen ut for noen tiår siden. (Foto: privat)

Mange låter Publikum på Terminalen på torsdag kan vente seg en bred gjennomgang av hele bandets (og Finjarns) 60 år lange karriere. Opp mot 30 låter er sirlig utvalgt, en jobb som slett ikke var enkel, forteller Svein: – Med 350 låter å velge mellom, er det fryktelig vanskelig å velge ut bare 30 … Utvalget spenner seg fra den første Shadows-perioden, via beat-perioden med «Kjaperud» som vokalist på slutten av 60-tallet, låter fra Sveins år med The Vanguards, New Jordal Swingers og progrockbandet Jumbo (som spilte covere av band som Led Zeppelin, Black Sabbath og Deep Purble), to-tre låter fra 80- og 90-tallet og selvsagt et knippe av det beste fra albumet som kom i fjor og fra den helt ferske EP-en som de har med seg på turneen. Brå gjenåpning Svein Finjarn håper selvsagt at mange ålesundere finner veien til Terminalen på torsdag: – Gjenåpninga av samfunnet kom nok for brått på en del av kjernepublikummet vårt, som er litt opp i åra. Mange av dem er fortsatt ganske forsiktige, og det hadde nok kommet flere på konsertene våre om det ikke hadde vært for pandemien. Men vi merker i alle fall at de som kommer, de koser seg! Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no


|

onsdag

20. oktober

2021

|

35

Enslaved er tilbake i Ålesund på lørdag. Da vil de også ha med seg fire musikere fra det psykedeliske bergensbandet Shaman Elephant på scenen. (Pressefoto: Roy Bjørge)

Silvia Ilona Klatt med ei tegning inspirert av det norske folkeeventyret «Kvitebjørn kong Valemon». (Pressefoto)

Utvida Enslaved på Terminalen

Klatt på Nittennullni

30-åringen Enslaved spiller på Terminalen med utvida besetning på lørdag.

«Vestenfor måne» er tittelen på den nye utstillinga i galleri Nittennullni.

Ekstremmetall-bandet Enslaved gav nylig ut EP-en «Caravans to the Outer Worlds». Den feirer de med å reise på turné der de har med fire ekstra musikere fra Shaman Elephant på scenen. Til tross for at Enslaved har holdt på i 30 år nå, regnes de for å være et metall-band som alltid er nytenkende og i utvikling. Deres siste LP, «Utgard», som kom i fjor, fikk strålende kritikker. Til sammen har bandet gitt ut tolv studioalbum, de har

fått fem Spellemann-priser og har vært nominerte enda et utall ganger. Sist Enslaved spilte i Ålesund, var på fjorårets jòle-turné. Bandet består for tida av Ivar Bjørnson (gitar), Grutle Kjellson (vokal), Arve «Ice Dale» Isdal (gitar), ålesunderen Håkon Vinje (keyboard og vokal) og sandøyingen Iver Sandøy (trommer). Shaman Elephant står for oppvarminga. Det er et psykedelisk (prog-)rockeband fra Bergen, som har fått svært gode anmeldelser.

Det er Silvia Ilona Klatt som står bak maleria og tegningene som fra og med torsdag vises i lokala til den gamle barneskolen på Valderøya. Klatt kommer fra Tyskland, men bor og jobber i Ålesund. Hun har utdanninga fra et klassisk kunstakademi i Firenze og jobber mest med oljemaleri

og tegninger. Utstillinga «Vestenfor måne» er inspirert av nordiske folkefortelllinger og har motiv henta fra folk og landskap i nærområdet, går det fram av ei pressemelding. «Vestenfor måne kan ses fredag til søndag de tre kommende helgene, pluss på vernissasje torsdag denne uka.

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

HERBORG KRÅKEVIK I AASENTUNET 10. NOVEMBER KLOKKA 19.00 Billettar på aasentunet.no


36

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1

|

k u lt u r

Farger, rytmer, samhold og glede Det blir en eksplosjon av musikk, dans og farger når 60 barn og unge, fra 20 ulike nasjonaliteter, viser årets Fargespill. I år får fargespillerne med seg både Brazz Brothers og Ålesund symfoniorkester på scenen i Parken kulturhus. Brazz Brothers var med å gi musikalsk fargelegging til forestillinga også i fjor, mens det er første gang Ålesund symfoniorkester samarbeider med fargespillerne. Fargespill er et konsept som starta i Bergen og spredte seg rundt i hele landet. I Ålesund har det nå blitt en solid tradisjon. Ideen er at barn og unge med ulik kulturelle bakgrunn kommer sammen og viser fram sang, dans og musikk fra sin egen kultur. Dette sys så sammen til en forestilling der fargespillerne synger og danser sammen, på kryss og tvers av ulike språk og kulturer. Det blir mange ulike danseuttrykk, mye energi og fargerike kjoler på årets Fargespill. Her er det øving på Fellesverket Dragen sist uke.

– Kjempeflinke! Dansepedagog og koreograf Polaire Ble leder Fargespilldanserne med sprudlende energi og enorm entusiasme. Hun er imponert over hvor raskt fargespillerne lærer seg de ulike dansene: – Det er jo utfordrende når de er på så ulike nivå, men de er kjempeflinke og tar ting lett! Videre forteller hun at årets Fargespill inneholder en brei miks av ganske så ulike danseuttrykk: – Publikum vil få se både afrofusion – altså ulike blandinger av afrikansk dans –, hip-hop, magedans, indisk, rumensk, østafrikansk og brasiliansk dans!

Ålesund videregående skole. Han har vært med i Fargespill i halvannet år og stortrives: – Det er så kjekt å få synge og danse i lag, og så blir det alltid så god stemning! Vi blir kjent med mange og har et veldig godt samhold, sier han og smiler bredt. Han forteller at han liker godt at han får synge noe helt anna enn han gjør til vanlig på musikklinja: – På skolen blir det mest pop og litt rock, men her er det helt annen musikk, og vi synger på mange ulike språk. Særlig liker jeg å synge til indiske rytmer, sier Richard.

God stemning! En av de relativt få guttene som er med i år, er 18 år gamle Richard Samuelsen, som til daglig går på musikklinja på Fagerlia-

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Sangeren Richard Samuelsen (18) bak tre av danserne på årets Fargespill: Fatima Ziad Alaswad (14), Zeina Ama Alabdallah (15) og Raghda Alaswad (12). De to eldste har vært med på Fargespill i tre-fire månder, mens Raghda har vært med i to år. De forteller at de liker veldig godt å danse og synge, og at de har det veldig kjekt på Fargespill.

Sangerne får prøvd seg på en rekke ulike språk og rytmer. I front her er Fargespill-veteranen Beatrice Tibavi.

Koreograf og dansepedagog Polaire Ble kan du lese et større intervju med i neste utgave av Nytt i Uka.


|

onsdag

20. oktober 2021

K U LT U R

Møre Swing Band skal spille på seniortreffet.

Skodje kirkekor arrangerer salmekveld.

Kulturveka 2021:

Stort program i Skodje Kulturlivet i Skodje arrangerer si årlige kulturuke fra kommende lørdag til neste søndag. Her blir det noe for enhver smak, ifølge arrangørene.

vår tid. Bokverket ble realisert etter at Skodje sogelag fikk testamentert en arv etter Olav Løvold. I tillegg har tidligere Skodje kommune bidratt økonomisk, slik at sogelaget kunne engasjere Historisk institutt ved Høgskulen i Volda til å ta på seg prosjektet, skriver Paul Birger Tysnes på vegne av arrangørene i ei pressemelding.

Idrett er også kultur: Kulturuka innledes på lørdag, med håndballkamper i Trønderenergiserien for ungdom. Videre går det slag i slag utover uka, med blant anna konsert med Hatlane og Lerstad skolekorps på Gomerhuset.

Ungdomskveld Teaterstykket «Den mekaniske hagen» skal serveres til skoleelever i kultursalen i Gomerhuset, satt sammen og skrevet av billedkunstner Camilla Kloster, musiker og komponist Knut Sævik og musiker Lena Nymark. Det blir også salmekveld i kirka med Skodje kirkekor, seniortreff med besøk av Møre Swing Band og Fjordorkesteret samt ungdomskveld med underholdning og leker i regi av MOT og Skodje ungdomsråd. Uka avsluttes med forestillinga «Haunted House» av Skøye Teaterlag, julemesse, baklukeloppis og høstkonsert med Skodje skolekorps.

Boklansering Skodje sogelag skal lansere bokverket «Skodjesoga», bestående av to bind: «Skogbygder i fjordlandskap» og «Ved allfarvegen». Sogelaget har jobba med denne kultur- og bygdehistoria i flere år, og det er faghistorikerne Eldar Høidal og Harald Johannes Krøvel som har forfatta bøkene. Under lanseringa vil de fortelle om arbeidet. – Dette er ei interessant fortelling om Skodje-samfunnet fra de eldste tidene til

Fjordorkesteret deltar på seniortreff i løpet av Kulturveka 2021 i Skodje. (Alle foto: Privat)

Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

GALLE RI R E IDS - et smykke på veggen

I sin billedkunst bruker Reidar Eidskrem en egenartet maleteknikk innen oljemaling kombinert med silketrykk og forgylling påført speilvendt direkte på baksiden av glass. Reidar Eidskrem har mesterbrev i denne maleteknikken som han er alene om i Norge i dag.

Lørdager 12.00 - 16.00 Kongens gate 24, 6002 Ålesund Ta gjerne kontakt på tlf. 97 70 96 21 om det ønskes visning utenom åpningstiden.

|

37


38

|

on s dag

2 0. o k tob er 2 02 1

Meninger

|

Dette er spalten for lesernes korte og poengterte ytringer, maks. 3.000 tegn. Vi forbeholder oss retten til å forkorte

og redigere tekster. Signér helst med fullt navn. Anonyme innlegg blir ikke publisert! Send til: redaksjon@nyttiuka.no.

Transportplanen «For ei huskestue 2 !!!» -Burde Sunnmøre Regionråd (SR), søke råd andre plasser enn på Molde? Innspillene til Transportplanen har vært en salig «huskestue» fra ende til annen. Med avdekking av influensere og annen tisking og visking, bak lukkede dører. -Spesielt når det gjelder Møreaksen og andre prioriteringer. Dette er en fare for demokratiet og M&R fylke sin eksistens. Særlig når høytstående offentlige tjenestemenn i Statens Veivesen deltar. – Nå etter Stortingsvalget, har influenseren Torgeir plutselig begynt å huske bedre. At Sunnmøre regionråd, bestående av sentrale politikere fra regionen, de som har som formål å fremme Sunnmøre sine interesser i NTP sammenheng, har søkt råd hos (ROR) Romsdal Regionråd, har i ettertid kommet i et svært dårlig lys. Særlig når de i sin tid lot ROR få ansvaret for innspillene. SR og NHO M&R, lot ROR få ansvaret for å sende inn hoved dokumentet for fylket. Lederen for ROR er ikke noen andre enn ordføreren i Molde. Dette er meg som hobbypolitiker i Ålesund, uforståelig. - -SR burde kunne representere Sunnmøre og halve fylkets befolkning på egen hånd. Fengslede lesing Etter å ha lest SR sine møtereferater tilbake fra 2014, sitter jeg igjen med en dårlig magefølelse. Det har til tider vært fengslende, men også flau lesing. Saken om nytt fengsel i regionen er gjengangeren på sakslistene, heilt tilbake til 2014. Her også i en evig diskusjon / drakamp mellom Sunnmøre og Romsdal. – Mens Innspill og prioriteringer til NTP har vært behandlet i ekspressfart og omtales i et par referat.

– Hovedsaken nasjonal transportplan Sak 7/2020: Tema - Nasjonal transportplan (NTP) 2022-2033. Intern dialog mellom SR og ROR om prioritering av dei viktigaste prosjekta i samband med rullering av NTP. Utsnitt fra referatet : Innspelet frå Møre og Romsdal skal vere ei liste over hovudprioriteringar. Dette skal vere underbygd av analyser, t.d. samfunnsøkonomisk lønnsemd, måloppnåing og effektivitet. 28. februar er fristen for innspel frå kommunar og regionråd til fylkeskommunen. Fristen for innspel frå fylkeskommunen til Samferdseldepartementet er 14. mai. Det kom m.a. innspel om at samfunnsøkonomisk analyse må gjennomførast. Fylket svarte at ein ikkje har ferdig modellverktøy for å vurdere vedlikehald av vegar vs bygging av nye vegar. Fylkeskommunen har ei rolle i arbeidet med NTP på linje med ein transportetat. ROR er oppteken av Møreaksen og heilskapleg utbygging av E136. Frå SR vart det sagt at det er behov for ein prosess med kommunane i regionrådet i høve til kva ein skal prioritere, samt at det må vere ein prosess der fagpersonane i kommunen er involvert. Fylkeskommunen utfordra Sunnmøre på bompengar (vegprising), rigging av Ålesund hamn som eksporthamn og luftfart (kor mange flyplassar skal det vere i 2050?). Sitat slutt. – Dette er en mer nyansert framstilling av fylket/ regionene sitt behov enn det som har kommet frem i pressen siste året. – Det som i hvert fall er klart er at SR ikke står særlig STERKT på sine standpunkt og meninger, men overlater ansvaret til ROR, når det gjelder et felles innspill til NTP. Har de også gitt ROR fullmakt til å ta diskusjonen med

Veivesenet uten videre referater? Innspillet til NTP finnes på ROR sine hjemmesider, ble sendt den 26.02.2020. Et dokument på 4 sider, uten en eneste underskrift. Ingen kan i etterkant skyldes, eller stilles til ansvar for noe som helst. Her ble infrastrukturen rundt fiskerihovedstaden i Norge, knapt nevnt som et fremtidig satsingsområde. Men infrastrukturen til Aukra og olje/gass eksporten ble godt poengtert. Samt et felles bo og arbeidsmarked, hvor gevinsten i all hovedsak ligger i myrene på Ørskogfjellet. Det gikk ikke lange tiden før SR angret seg I styrerefrerat 9-2020 - Sak 43/2020:Utsnitt: Vidare arbeid med ny Nasjonal transportplan (NTP) 2022-2033 Ved styreleiar Vebjørn Krogsæter og dagleg leiar Jan Kåre Aurdal Styreleiar viste til at Sunnmøre Regionråd har gitt uttale om NTP 2022-2033 og at ein er bunden av tidlegare

styrevedtak. Han sa at ein må få til betre prosessar ved neste korsveg, men at ein no står på prioriteringane som er gjort. Administrasjonen i regionrådet følgjer opp saka om NTP 20222033. Det vert m.a. møte 12. oktober 2020 mellom Sunnmøre Regionråd og Nordfjordrådet for å drøfte vidare samarbeid. Samrøre I tiden som har gått har det kommet frem at leder i Stortingets samferdselskomité, Helge Orten har forkynt at E39/Møreaksen har prioritet og at arbeidet skal starte fra Romsdalen/ Molde. Våren 2021 hadde Veivesenet også klart å definere Møreaksen heilt frem til Breivika. E136 fra Ålesund sentrum til Vestnes er flyttet inn i E39. Eksportveien er videre prioritert BARE fra Vestnes og østover. Hovedpulsåra på Sunnmøre, E39 Vegsund -Breivika er tatt ut av NTP. Noe som er sterkt i strid med tidligere uttalelser og

prioriteringer fra SR. Til og med de som er gitt i fellesuttalelsen fra ROR. Bør SR søke andre råd enn på Molde? Med bakgrunn i siste tids hendelser og avsløringer undres jeg, som lokalpolitiker på, om SR bør søke råd andre plasser enn hos ROR. SR på rett vei La oss håpe at SR finner sin endelige arbeidsform og styrke, før bevilgningene til prosjektene i NTP er avgjort. Wesensteen hadde også et råd med samme initialene. - Forhåpentligvis blir det reviderte Sunnmøre Regionråd et hakk bedre og «Sunnmøre kommer på rett». – Det er ikke alle som skal til Molde daglig. Noen skal bare til sykehuset på Åse, flyplassen på Vigra eller jobben i byen. Da helst uten å måtte stå i kø i timevis. Arne Almås

Vår beste dag Erik Bye, fjernsynspersonligheten, sangeren og journalisten har gitt oss mange gleder og tanker. En av sangene hans, ”Vår beste dag”, er en påminnelse om mangt og mye, og refrenget sitter i minnet og påminner oss. ”Dagen i dag - den kan bli vår beste dag, og helt til slutt ”Dagen i morgen skal bli vår beste dag.” Hvordan kan det gå til midt i en travel hverdag med gleder og sorger og alt som ellers hører livet til. Kan vi gjøre noe for at det skal skje? Etter som livet går og man blir eldre er det gjerne slik at man reflekterer mer over livet enn før. Kjensgjerningen er at antall dager her i livet blir færre for hver dag. Da kommer også

tankene. Hvordan bruker jeg dagene? Vi blir tilbakeskuende og oppdager at livet gikk alt for fort, og at de gylne øyeblikkene ofte glapp for oss. Hvorfor? Fordi tidens mas overvinner oss. En har sagt det slik om hva livet er: “Et liv – et lite glimt av tid mellom to evigheter.” Dette er nok en erkjennelse som kommer med åra. Bevisstheten om at hver dag er en gave, skulle gjøre oss oppmerksomme og gripe dagen med alle de gylne øyeblikk den kan gi oss. “Ta vare på øyeblikkene, sa hun. Et øyeblikk i ditt liv som ikke kommer tilbake. Det er for sent å tilbakekalle et levd liv.” Vær oppmerksom på de gylne øyeblikkene. Dette er vitaminer i hverdagen. Ta vare på dem.

Har du tid til å sitte ned. Meditere – be – kjenne på roen og stillheten? Eller er det slik som med mange av oss at svaret er at du ikke har tid. Benny Anderson har på en morsom måte sagt oss noe om travelheten: ”Vi har tolv klokker i huset. Likevel strekker ikke tiden til.” Vi har nok tid om vi vil. Døgnet har 24 timer. Bruk 10 minutter så skjønner du at vi har tid, men vi er ikke flinke til å bruke den. “Kom og lytt til lyset når det gryr av dag… Lytt til hvite sommerfuglers vingeslag.” Han fikk sagt det, Erik Bye. Noen av våre nye landsmenn ber flere ganger om dagen. De tar tid til det. Kan vi i vår travelhet lære noe av det? I alle fall noen minutter der vi kan sitte ned og tenke over

hvor vi er i livet. Takke for alt som er godt – tenke over tap vi har opplevd og kanskje si til oss selv at dagen i dag og i morgen kan bli våre beste dager. Livet har for de fleste av oss mange gylne øyeblikk. Barneøyne som stråler mot deg, din elskedes smil, gleden fra en som er glad for å få besøk. Tenk etter, det er mye å glede seg over. En god bok, et godt dikt, en god film, et godt måltid mat.

bilde, og hvis det er mulig, si noen fornuftige ord.” Tiden kommer – tiden går. Det er nå vi lever. Livet vårt farges av tankene våre. Piet Hein har sagt det slik: ”Den som aldrig lever nu, lever aldrig. Hva gjør du? Det er riktig at tiden er kostbar – derfor må de stille stundene og de gode tankene få sin tid. Kjell Arne Slinning

Men spørsmålet er: Tar du deg tid – bruker du tankene dine på dette? At det er viktig å ta vare på de gylne øyeblikk? Det er visst Goethe som har sagt det slik: ”Man burde minst en gang hver dag lytte til en sang, lese et godt dikt, se på et vakkert


|

onsdag 20. oktober

2021

|

Lærebok og skulen på ville vegar

Konverteringsterarpi

«Vet du helt sikkert hva som er din seksuelle identitet, eller lurer du litt.»

– hen. Vi har i alle tider fram til i dag opplevd at det einaste rette er to kjønn – kvinne og mann – han og ho.

Forslaget til konverteringsterapiforbud som regjeringa Solberg har utarbeidd, er dårleg. Men etter regjeringsskiftet kan det bli verre.

Eg slår opp i medisinsk leksikon der eg finn: Hen er et kjønnsnøytralt eller kjønnsmangfoldig pronomen i tredje person entall. Det kan brukes der kjønn er ukjent, og da i stedet for hun/han eller vedkommende. Det kan også benyttes der kjønn er uten betydning eller der hvor personer ikke definerer seg som mann eller kvinne.

For kva er det eigentleg myndigheitene vil forby?

«Verken kjønnsorganer eller opp dragelse gir svaret på hvordan man opplever sin egen identitet» Kvar har eg henta desse to sitata frå, skal tru? Eg sperra sjølv opp augo då eg såg kvar dei var å finne. I 2020 vart ei bok utgjeven. Boka har tittelen Arena 5 og er ei av dei siste utkomne lærebøkene i samfunnsfag til bruk i 5. klasse på barneskulen. Vi opplever ei tid då mykje i samfunnet vårt er flytande og usikkert. Dette vert ikkje minst spreidd gjennom læreplanar og vidare teke opp i lærebøker – i dette tilfelle for 10-åringar. Eg påstår utan kanskje å ha så brei støtte (?) at dette emnet ikkje høyrer heime i læreverk for elevar i grunnskulen. Elevane treng ikkje å lære om denne utveksten som har grodd fram i ein del miljø. Lærarar og elevar må sparast for denne slags påstandar og teoriar. I beste fall er det spørsmål som høyrer heime i vaksenpsykiatrien. Det er ei skam at slikt får plass i lærebøker for barn. I den same boka finn vi også bruken av tre kjønn – han – ho

Eg forstår ikkje så mykje av dette sitatet eller for den del heile problemstillinga. Likevel er ordet teke i bruk i førnemnde bok, Arena 5, der korkje han eller ho kan nyttast – seier forfattaren. Dette temaet er ikkje ukjent også i vårt land. Fleire politiske parti støttar eit tredje kjønn. Dette gjeld dei såkalla 4%-partia, men likevel, haldningane også hos oss i Norge går i retning utfor stupet. Arena 5-7 er et nytt læremiddel i samfunnsfag som skaper lærelyst blant elevene gjennom nysgjerrighet, undring og varierte klasseromsaktiviteter...

Bilete henta frå internett – omtale av bokverket.

Dette skriv forlaget i sin reklame for denne læreboka. Gode målsetjingar, men eg vil legge til at vi på dette omtala området er boka med på å skape USIKRE og FORVIRRA elevar. Det burde vere innafor det forfattarane burde føresjå. Eller var det som eg trur – heilt bevisst handling! Ragnar Elias Bakken

I notat frå departementet er konverteringsterapi: «som behandlingslignende handlinger som har som formål å få en annen til å endre eller fornekte sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet». Ordlyden tilseier at ein her går inn for eit forbud mot noe ikkje finnast. Det eksistere ingen miljøer i Norge som tilbyr handsaming for å endre legning, seksuellorientering eller kjønnsuttrykk. Dep. skriv sjølv i notatet at det finnast lite forsknings-basert kunnskap om omfanget av konverteringsterapi i Norge. Det er ganske tydleg at myndigheitene veit tilsynelatande lite om om kor utbreidt dette eigentleg er om det dei no vil forby. Det eineste norske dømmet er ei mindre kartlegging frå 2020 med 13 aktørar si kjennskap til dette temaet i Norge. Her nemnast nesten utelukkande kristen sjelesorg som dømme.

39

Her er nok kjernepunktet for lovforbodet som den nye regjeringa har gitt si støtte til i regjeringsplattforma. Det er ikkje noko behandlingstilbod som vil bli stengt ned eller terapitimar som vil bli avlyst på grunn av denne lova. Nei, dette er eit lovframlegg retta mot konservative kristne miljø og deira samlivslære. Departementet skriv jo og rett ut i notatet at «det er grunn til å anta at konverteringsterapi i norsk samanheng oftest skjer i religiøse kontekster og i nære relasjoner». Grunna trusfridommen som vi er forplikta på så er det vanskleg for ei kvar regjering å lage ei lov spesifikt retta mot forbøn og sjelesorg. Derfor må forbodet pakkast inn i andre og penare ord. Derimot er det ingen tvil om at det er i dei kristne miljøa det vil bli jakta på mulege overtredarar. Dette framlegget kom frå ei borgarleg regjering med Krf om bord. Det nye fleirtalet vil truleg gå eit skritt lenger. Ellingsøy 15.10.21 Ole G. Steen – PDK MR

2

KOPPEN INDUSTRIER AS

Planlegg du nybygg eller renovering? Bygg 1 Kari Bygg 1 Lillehammer Ytterdør Innerdør m/klart glas med karm

1.669,-

11.100,-

Kledning 19x148 dobbelfals grunna kvit 1. sort........... 45,35 pr. m 19x148 dobbelfals 2. sortering natur ............ 26,50 pr. m

Ta kontakt!

700 45 990 post@koppenind.no – www.koppenind.no Morkamyra 12 – Furene – 6105 Volda

Plater 12 mm sponplate vegg. 122x239 ..............212,00 pr. stk 12 mm foliert sponplate tak 62x122 ..........103,00 pr. stk 13 mm standardgips 120x240 ...................124,00 pr. stk

Koppen Industrier AS

Køyrerute

kvar onsdag til Ålesund, Sula, Giske, Skodje, Haram, Ørskog. Sykkylven (tirsdag) og Hareid (torsdag)

FRAKTFRITT PVC-vindauger frå H-Plus 110 x 120 Toppsving 5.669,120 x 120 Toppsving 5.869,110 x 120 Drei/Kipp 4.585,120 x 120 Drei/Kipp 4.756,-

Kvitmalt listverk 10x58 golv/karmlist...................................... 30,91 pr. m 15x70 profilert golv/karmlist......................... 46,67 pr. m 21x70 profilert taklist ................................... 67,07 pr. m

Panel 12x120 skyggepanel fure natur ..................295,00 pr. m2 15x118 glattpanel Furu Kvit ksdt............... 400,00 pr. m2 Focus MDF panel skygge11x140x2390 kvit.. 273,00 pr. m2 12x120 skyggepanel fure ABC ................... 199,00 pr. m2

Som ein del av leveransen tilbyr vi GRATIS teikning, berekning og rådgiving til ditt prosjekt.

-

Lavpris vinter 2022

Eggkvit skugge MDF kostemalt 11 x 620 x 2390

217,-

pr plate. Fritt levert

Isolasjon Knauf A35 50 mm (8,21 m2. pr.pk) .............. 28,54 pr. m2 Knauf A35 70 mm (5,47 m2. pr.pk) .............. 37,58 pr. m2 Knauf A35 100 mm (4,1 m2. pr.pk) .............. 51,58 pr. m2 Knauf A35 150 mm (2,74 m2. pr.pk)............. 76,35 pr. m2 Knauf A35 200 mm (2,05 m2. pr.pk) ..........101,55 pr. m2 Papp og duk Silcartex diff. Open undertak ....................... 44,14 pr. m2 Scon Airstopp 115 vindsperre 3x25 ............. 23,43 pr. m2 Shingel Type S, svart ................................. 110,85 pr. m2 D-polyester 1x25 underlagspapp ..................31,25 pr. m2 Knasteplast 1x20/2x20 ................................54,50 pr. m2 Alle priser inkl. mva.


SERVICEGUIDEN Tlf. 70 16 19 19 | E-post: annonser@nyttiuka.no 1 modul (46mm x 25mm) kun kr 215,- pr. innrykk, inkl. fullfarge (eks. mva.)

SKORSTEINREHAB.

UTLEIE

FLYTTING/DISTRIBUSJON

BYGG / SNEKKER

VI REHABILITERER

murmester Murmester TORGEIR ERDAL AS

TORGEIR ERDAL AS

gamle/skadede

SERVICEGUIDEN

mur puss flis peis ovn naturstein rehabilitering

tlf. 918flis, 51 peis, 310 ovn, Mur, puss, naturstein, rehabilitering

Bobilar utleige/sal Finn-kode: 215544089 Tilhengjarlift utleige Eigendom (gamle Haram) utleige

Tlf: 957 05 979 mmbyggas@gmail.com

Tlf. 918 51 310

Tak / Blikkenslager Nybygg, hytter, Tak / Blikkenslager garasjer, båthus

Renovering og rehabilitering

www.vestlandstak.no

www.vestlandstak.no Små jobber Tlf. 70 11og 29 10,store e-post: post@vestlandstak.no Tlf. 70 11 29 10, e-post: post@vestlandstak.no Postboks 7800 Spjelkavik, 6022 Ålesund Postboks 7800 Spjelkavik, 6022 Ålesund

Ålesund

928 07 385 vilnis@vgbygg.no

VI VI KAN KAN TAK! TAK!

Tlf. 70 12 92 54

Våre dyktige fagfolk - din trygghet for et Våre dyktige fagfolk - din trygghet for et varig og godt resultat Tlf: 70 13 14 15 varig ENTREPRENØR og godt resultat Tlf: 70 13 14 15

GRAVSTELL

vbblikk vbblikk as as

Gravstell og vedlikehold

Alt innen graving Blikkenslager Blikkenslager Blikkenslager Blikkenslager Takhatter / Pipebeslag

Ålesund - Vestnes Sykkylven - Ulstein

og riving! vbblikk as

- Takhatter / Pipebeslag Takhatter / Pipebeslag Taksikring - Takhatter / Pipebeslag Taksikring - Taksikring Omlegging av tak - Taksikring Omlegging av tak Tlf: 400 04 891 Båndtekking - Omlegging av tak Båndtekking Skreddersydde beslagsløsninger - Omlegging av tak Skreddersydde beslagsløsninger - Båndtekking www.okentreprenor.no - Båndtekking 93 05 79beslagsløsninger 20 / 92 23 91 28 - Skreddersydde 93 05 www.vbblikk.no 79beslagsløsninger 20 / 92 23 91 28 - Skreddersydde

post@sunnmoregravstell.no www.sunnmoregravstell.no

Blikkenslager 93 Blikkenslager 93 05 05 79 79 20 20 // 92 92 23 23 91 91 28 28 REGNSKAP

Skorsteinrehab. Skorsteinrehab.

www.vbblikk.no

www.vbblikk.no www.vbblikk.no

Gratis befaring

Vi utfører også montering av nye stålpiper og montering av ildsted.

SERVICEGUIDEN CONTAINERUTLEIE

gamle/skadede Ålesund - Ulsteinvik - Herøy - Vanylven - Måløy - Nordfjord Ålesund - Brattvåg - Søvik Ålesund - Ørsta - Volda Ålesund -eller Sykkylven - Stranda stålrør med tegelrør syrefaste

6030 Langevåg, tlf. 70 19 24 40 post@cementprodukt.no www.pipesenteret.no

SKORSTEINER SKORSTEINER

skorsteinrehab. skorsteinrehab. ������������������������ REHABILITERING ������������������������ Container? REHABILITERING Gamle/skadede piper VI REHABILITERER CEMENTPRODUKT AS Container?

med tegelrør eller syrefaste stålrør Flytting/distribusjon tak / blikkenslager • EKSPRESSKJØRING Sentralgodkjent–Gode referanser Flytting/distribusjon tak / blikkenslager Sentralgodkjent–Gode • DISTRIBUSJONreferanser Gratis synfaring • GODSKJØRING Gratis synfaring �������������������������������������� • FLYTTING PRIV/BEDRIFT

- mer enn bare flytting • BOSSKJØRING Container? �������������������������������������� CEMENTPRODUKT AS Ring oss påenn tlfbare 09700 - mer flytting Container? 6030 Langevåg Tlf. 70 19 24 40

Ring oss på tlf 09700 Tlf:tlf 70 09700 11 79 00 Ring på Tlf: 11 79 00 Ringoss osswww.rekdaltransport.no på tlf7009700

• TILGJENGELIG HELE24 DØGNET 6030 Langevåg Tlf. 70 19 40 TLF. 70post@cementprodukt.no 27 68 00 • Faks 70 27 68 post@cementprodukt.no 01 www.pipesenteret.no Mob. 922 64 589 www.pipesenteret.no

www.rekdaltransport.no

• Lagerhotell •• Lagerhotell Flytting • Flytting

www.vestlandstak.no

www.pilskog-fl yttetransport.no www.vestlandstak.no

Tlf. 70 11 29 10,Regnskap e-post: post@vestlandstak.no Tlf. 70 11 29 10,Regnskap e-post: post@vestlandstak.no Postboks 7800 Spjelkavik, 6022 Ålesund Postboks 7800 Spjelkavik, 6022 Ålesund

TAK / BLIKKENSLAGER Din lokale samarbeidspartner Din om lokale samarbeidspartner regnskap og skatt. om regnskap og skatt.

VI VI KAN KAN TAK! TAK!

Daglig kjøringer til:

www.norskgjenvinning.no Daglig kjøringer til:

TLF.

vbblikk vbblikk as as

Blikkenslager Blikkenslager Visma Blikkenslager eAccounting Blikkenslager Visma eAccounting Takhatter / Pipebeslag

Fleksibel arbeidsdeling - Takhatter / Pipebeslag Takhatter / Pipebeslag Taksikring Fleksibel arbeidsdeling - Takhatter / Pipebeslag Taksikring Reduser dine kostnader - Taksikring Omlegging av tak Reduser dine kostnader - Taksikring Omlegging av tak Båndtekking - Omlegging avoss tak Kontakt for en Båndtekking Skreddersydde beslagsløsninger - Omlegging av tak Kontakt oss for en Skreddersydde beslagsløsninger - Båndtekking uforpliktende prat på - Båndtekking 93 05 79beslagsløsninger 20 /prat 92 23på 91 28 uforpliktende - Skreddersydde 93 05 www.vbblikk.no 79beslagsløsninger 20 9200 23 91 28 www.vestlandstak.no telefon 97 98 /68 - Skreddersydde telefon www.vbblikk.no 97 98 68 00 Tlf. 7005 11 29 10, e-post: 93 20 //post@vestlandstak.no 92 23 91 93Postboks 05 79 79 926022 23Ålesund 91 28 28 780020 Spjelkavik, www.vbblikk.no

Blikkenslager Blikkenslager www.ke-regnskap.no

VI REHABILITERER gamle/skadede piper Gamle/skadede gamle/skadede Gratis befaring nvARMEFAG SKORSTEINER SKORSTEINER nvARMEFAG med tegelrør eller syrefaste stålrør 1>.1l.S ll'lf 5 elt,% med tegelrør eller syrefaste stålrør Sentralgodkjent–Gode referanser Smibakken 3, Breivika, Ålesund 1>.1l.S ll'lf 5referanser elt,% Sentralgodkjent–Gode tlf. 70 15 24 00Ålesund Gratis synfaring Smibakken Breivika, Gratis 3, synfaring tlf. 70 15 24 00 AS CEMENTPRODUKT

CEMENTPRODUKT AS 6030 Langevåg Tlf. 70 19 24 40 6030 Langevåg Tlf. 70 19 24 40 post@cementprodukt.no post@cementprodukt.no www.pipesenteret.no www.pipesenteret.no

Ålesund - Emblem - Sula Ålesund - Emblem - Sula- Vigra - Giske Ålesund - Ellingsøy - Godøy - Valderøy RØRLEGGER Ålesund Ellingsøy - Godøy - Valderøy- Måløy - Vigra- -Nordfjord Giske Ålesund - Ulsteinvik - Herøy - Vanylven Ålesund - Ulsteinvik - Herøy - Vanylven - Måløy - Nordfjord Ålesund - Brattvåg - Søvik Ålesund Søvik Ålesund- -Brattvåg Ørsta - -Volda Ålesund - Ørsta --Volda Ålesund - Sykkylven Stranda Ålesund - Sykkylven - Stranda

Tlf. 70 21 02 33/ 70 15 14 10 Tlf. 70 21 02 33/ 70 15 14 10 Blindheimsenteret Blindheimsenteret ALT INNEN BLIKK, TAK & FASADE TLF. 70 15 82 80 | www.langvas.no

• Avfallscontainere •• Avfallscontainere Transport • Transport

www.norskgjenvinning.no www.norskgjenvinning.no www.norskgjenvinning.no

Våre dyktige fagfolk - din trygghet for et Våre dyktige fagfolk - din trygghet for et varig og godt resultat Tlf: 70 13 14 15 www.aakrerekneskap.no varig og godt resultat Tlf: 70 13 14 15 www.aakrerekneskap.no

vbblikk as

Takhatter // Pipebeslag Din lokaleTakhatter samarbeidspartner omFlytting/distribusjon regnskap og skatt Pipebeslag Flytting/distribusjon Taksikring Taksikring 216 Omlegging Omlegging av av tak tak Brusdalsvegen - merog ennSpjelkavik bare flytting (v/Gjenbruk - mer enn bare flytting Båndtekking Tlf. 70 15 14 10 / 918 43 419 Båndtekking Tlf: 70 11 79 00 Treningssenter) www.aakrerekneskap.no Tlf: 70 11 79 00 Skreddersydde www.rekdaltransport.no Skreddersydde beslagsløsninger beslagsløsningerwww.rekdaltransport.no

med tegelrør eller syrefaste stålrør Sentralgodkjent – Gode referanser

Daglig kjøringer til:

VI Ålesund - Emblem - Sula VI REHABILITERER REHABILITERER Ålesund - Ellingsøy - Godøy - Valderøy - Vigra - Giske gamle/skadede

Tilbygg

www.stromsheimbygg.no

Tennfjord/Ålesund Tlf. 982 83 787 - roar.korsnes@gmail.com www.korsnesutleige.no

SKORSTEINER

• EKSPRESSKJØRING •• EKSPRESSKJØRING DISTRIBUSJON •• DISTRIBUSJON GODSKJØRING •• GODSKJØRING FLYTTING PRIV/BEDRIFT •• FLYTTING PRIV/BEDRIFT BOSSKJØRING • BOSSKJØRING • TILGJENGELIG HELE DØGNET • TILGJENGELIG HELE DØGNET

regnskap regnskap

Din lokale samarbeidspartner Din om lokale samarbeidspartner regnskap og skatt. om regnskap og skatt.

Vi utfører alt i rørleggertjenester

TLF. 70 27 68 00 • Faks 70 27 68 01 www.aakrerekneskap.no TLF. 70 27 68 00 • Faks 70 27 68 01 Mob. 922 64 589 www.aakrerekneskap.no Mob. |922 64 70 58927 41 41 | mailbox@energisentrum.no Tlf. 70 21 02 33/ 70 15 14 10 Skodje Tlf. Tlf. 70 21 02 33/ 70 15 14 10

Blindheimsenteret www.pilskog-fl yttetransport.no Besøk oss på Facebook | www.energisentrum.no Blindheimsenteret www.pilskog-fl yttetransport.no

snekker

snekker HJEM OG HAGE

ELEKTRIKER

FLAATE AS

Container?

FLAATE AS Visma eAccounting ������������������ •• Avfallscontainere Plentraktorservice Visma eAccounting Transport / Pipebeslag Takhatter Fleksibel arbeidsdeling 93 05 79 20 / 92 23 91 28 • Transport / Pipebeslag Takhatter Snekkerverksted Servicebedriften for ditt hjem Fleksibel arbeidsdeling ������������������ VARMEPUMPER 93 05 79 20 / 92 23 91 28 Taksikring Varmepumper Snekkerverksted ����������������������������������������������������������������������������������������������� Reduser dine kostnader Varmepumper Varmepumper Reduser dine kostnader Småsnekring, plenklipp, vask, Varmepumper Dør og Vindus-service ���������������������������������������������������������������������������������������������������������� Taksikring www.vbblikk.no Dør og Vindus-service ����������������������������������������������������������������������������������������������� Kontakt oss for en www.vbblikk.no �������������������������������������������������������������������������������������������������������� små transportoppdrag, oss for en i bolighus Omlegging 6260 Skodje. Tel. 976 94 225 Alt Kontakt av elektrikerarbeid ���������������������������������������������������������������������������������������������������������� SKAL DU SELGE BÅTEN? av uforpliktende prat på Omlegging av tak tak ��������������������������������������������������������������������������������������������������������� 6260 Skodje. Tel. 976 94 225 vaktmestertjenester uforpliktende prat på �������������������������������������������������������������������������������������������������������� Langrabben 56, 6013 telefon 97 98 68 00Ålesund Vi har stor etterspørsel Båndtekking etter bruktbåt ���������������������������������������������������������������������������������������������������������� Ring 907 31 377 telefon 97 98 68 00 Båndtekking Daglig kjøringer til: Daglig kjøringer til: Tlf. 70 19 80 20 Ålesund - Emblem - Sula Skreddersydde beslagsløsninger Ålesund - Emblem - Sula- Vigrabeslagsløsninger Skreddersydde Kjøpmannsgt. 23, 6005 Ålesund Ålesund - Ellingsøy - Godøy - Valderøy - Giske • Lagerhotell • Lagerhotell

• Flytting BÅT/CAMPING • Flytting

tlf. 450 65 222 - www.seilmakern.no post@seilmakern.no

• Avfallscontainere

www.vbblikk.no www.ke-regnskap.no

Ålesund - Ellingsøy- Herøy - Godøy - Valderøy- Måløy - Vigra- -Nordfjord Giske Ålesund - Ulsteinvik - Vanylven Ålesund - Ulsteinvik - Herøy - Vanylven - Måløy - Nordfjord - Brattvåg - Søvik Tlf. 71 25Ålesund 76 46 / 908 91 602 Ålesund Brattvåg Søvik Ålesund - Ørsta - Volda Ålesund - Ørsta --Volda post@aktuellmarin.no Ålesund - Sykkylven Stranda Ålesund - Sykkylven - Stranda

www.eidsnes-elektro.no www.ke-regnskap.no www.ke-regnskap.no

93 93 05 05 79 79 20 20 // 92 92 23 23 91 91 28 28

������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

www.vbblikk.no www.vbblikk.no Borgundfjordvn 68. - Tlf. 70 14 93 82

• • EKSPRESSKJØRING DISTRIBUSJON • DISTRIBUSJON • GODSKJØRING • FLYTTING GODSKJØRING • PRIV/BEDRIFT • PRIV/BEDRIFT • FLYTTING BOSSKJØRING • BOSSKJØRING • TILGJENGELIG HELE DØGNET båtprat• TILGJENGELIG HELE DØGNET

Ønsker du hjelp til å selge båten din?

HAGE / SKOG- OG TREFELLING Tlf. 905 33 200 Tlf. 905 33 200 90533200bygg@gmail.com

�������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

www.aktuellmarin.no • EKSPRESSKJØRING

Snekker Snekker

90533200bygg@gmail.com

Tlf. 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20 Tlf. 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20 E-post: annonser@nyttiuka.no • 1 modul (46mm x 25mm) Stubbefresing - Fliskutting E-post: annonser@nyttiuka.no • 1 modul (46mm x 25mm) kun kr 215,- pr innrykk inkl. fullfarge (eks mva) kun kr 215,- pr innrykk inkl. fullfarge (eks mva) maskin - tilhengerutleie

Ring oss på tlf 0970

– ta kontakt for en

TLF. 70 27 68 00 • Faks 70 27 68 01 TLF. 70 27 68 00 • Faks 70 27 68 01 Mob. 922 64 589 Mob. 922 64 589

www.pilskog-flyttetransport.no www.pilskog-flyttetransport.no

Svein Ove Avseth, tlf. 924 42 865 Mail:svein-ove@dinbaatmegler.no REISE

FLAATE FLAATE AS AS

Smarte løsninger

Snekkerverksted Snekkerverksted Utviklet av folk som bor i et kaldt klima

Varmepumper / vannboren varme

Dør Dør og og Vindus-service Vindus-service

971 12Skodje. 377 | post@energi-spar.no 6260 Tel. 976 94 225 6260 Skodje. Tel. 976 94 225 www.energi-spar.no

Tlf. 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20 Tlf. 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20 E-post: annonser@nyttiuka.no • 1 modul (46mm x 25mm) E-post: annonser@nyttiuka.no • 1 modul (46mm x 25mm) kun kr 215,- pr innrykk inkl. fullfarge (eks mva) kun kr 215,- pr innrykk inkl. fullfarge (eks mva)

SALG, MONTERING OG SERVICE AV VARMEPUMPER

(ALLE KJENTE VARMEPUMPEMERKER I NORGE)

Ålesund skog og byggservice skogogbygg@outlook.com | tlf. 922 11 394

FULL SERVICE MED DRIFTSKONTROLL AUTORISERT FORHANDLER AV

Trefelling Hagestell Beskjæring

TLF. 901 45 440/476 76 854 nordvestvarmepumper.no post@nordvestvarmepumper.no

Tlf. 70 16 19 19

Alle typer transportoppdrag i inn- og utland.

Tlf. 70 14 33 16 www.turistbussen.no

Trefelling tilbys gjennom samarbeidspartner. Gratis TLF. 986 11 416 befaring!

Seksjonfelling Byggservice Stubbefresing

Fliskutting Maskinutleie Rusketaxi

www.nyttiuka.no


|

onsdag 20. o ktober 2021

Kr 99,- + 2 gratis gjenninnrykk påfølgende uker | Tlf. 70 16 19 19 |

Bil selges Mercedes-Benz B-Klasse. En veldig god bil jeg kjøpte fra Nardo bilforhandler i mai 2020. Har kjøpt helt nye Continental piggfrie vinterdekk. Sommer- og vinterhjul alu.felger. Skiftet olje. Ta kontakt dersom du er interessert, tlf. 94115298. Se nyttiuka. no for bilde Opel Astra 1,6 bensin 2007 modell, manuell gir, 124000 km, sølvgrå, nettopp EU-godkjent for 2 nye år. Alle bremseskiver og klosser skiftet samt oljeskift, filter og plugger. Selges for kr 24000. Mob 92039230

ET TRYGT VALG

Mitsubishi Outlander -03 mod. EU-godkj. til 31/8-23. God arbeidsbil, selges til en grei pris. Tlf. 45456501 Subaru 1600 4WD selges kr 3.000. En del rustskader. Mobil: 414 42 854 (Tjørvåg ). E-post: vestmaskinsenter@ tussa.com

Bil kjøpes Kjøper biler med mangellapp/ defekter/skade. Varebiler, Transit Connect, Berlingo, Partner med rust, skade, mangler. Andre biler også av interesse. Kontant oppgjør. Mob 47315696 Toyota Hiace ønskes kjøpt. Rust, skade og EU-mangler ingen hindring. Alt av interesse, også delebiler. Tlf 97591795 Selge bilen? Alt av biler kjøpes, kr 0-70.000. Skader/defekter ingen hindring. Kontant oppgjør via mobilbank. Ring Giske på tlf. 952 34 685.

Bilutstyr VI KJENNER DIN BIL MECA bilverksteder er et trygt valg. Vi står for riktig utført og prisgunstig verkstedsarbeid. Alt arbeid utføres med reservedeler av originalkvalitet, og selvfølgelig gjelder alle bilens garantier fortsatt. Ring oss i dag og bestill tid.

Nakkens Bilverksted AS Vegsundbakken 22, 6020 Ålesund Tlf: 70 14 24 03 firmapost@nakkens-bilverksted.no

Varebil Peugeot Partner 1,9-69D 2003 mod., 134000 km, nye s-dekk, overhalt motor, skiftet reg.reim og div annet. EU-godkjent til okt. 2023. Selges for kr 12.000. Tlf. 95889092

Piggdekk. 4 stk Continental 175/65 R 14 – Contatct 2, brukt veldig lite. Selges kr 1.600 pga. skroting av bil. Kontakt tlf. 97781331 Div. nye og brukte dekk og felger selges. Alu.- og stålfelger. Dim. 185/60-14, 185/60-15, 195/6515, 205/55-16, 225/45-17, 265/60-18, 255/35-20, 205/65-16C + div. dekk 12” til 20”. Også mange enkle dekk. Omlegging/balansering. Tlf. 905 82 501.

SPAR PENGER! Stort utvalg av brukte bildeler Møre Bruktbildeler Tlf 70 27 27 00 - kl. 08-16

Honda HRV-deler 1999-2005 selges. 2 stk nypolerte frontlykter fra 2000. Motorfeste høyre side. Dørhåndtak førerdør, reparert. Takbøyler og viskerhendel. Tlf. 480 18 935.

VEDLIKEHOLDSFRIE REKKVERK -GLASS- ELLER SPILEREKKVERK

Kjøpes Har du utstyr til fluebinding? Har du en større samling med utstyr eller material til fluebinding? Jeg er interessert i det meste fra eldre og nyere dato. Ta kontakt på tlf 98629113 om du vurderer å selge. Se nyttiuka. no for bilde Gamle emaljeskilt. Ønsker å kjøpe gamle emaljeskilt og blikkskilt som f.eks. fra: Hansa, Friele, Lundetangens, Freia, Gjensidige, Hjemmet og Tiedemanns. Alt er av interesse! Betaler godt! Tlf. 952 33 650. Tysk hjelm fra krigen ønskes kjøpt. Betaler kr 2000 for hjelmer i original stand. Andre tyske ting fra krigen også av interesse. Tlf 97591795 Mynter og sedler + eldre postkort, rederimerker, våpen, kniver, leketøy. Også Ålesund-ting + reklameskilt. Alt av interesse. Taksering av mynt og sedler utføres. Henv. vis a vis Scandic Parken Hotell, Storgt. 19. Tlf. 950 82 776.

Selges VEDLIKEHOLDSFRIE • Vimax vindussprosser • Skodder • Glasslister Odd Honningsvåg, tlf. 450 98 000 www.sprossefabrikken.alesund.no

Svart skiferplate, 15 mm x 1000 mm x 445 mm, 3 kanter slipt, feilfri. Nypris kr 3.000, selges rimelig. Tlf. 926 89 069. Mandelpoteter fra Gudbrandsdalen. Store Fjellmandelpotet av flott kvalitet. 10 kg/sekk a kr 200,-

6220 Straumgjerde Tlf. 70 25 13 00 www.triobeslag.no hallgeir@triobeslag.no Handskåra kiste selges. Handskåra kiste selges. Ring 90405043 Se nyttiuka.no for bilde Hvitt kjøkkenbord, l. 168 cm, m/2 ileggsplater á 48 cm, selges kr 1.800 el. høystb. For info. ring 900 75 962.

Handskåret kiste selges Tlf. 904 05 043 Ved til salgs. Selger ved i 1000 liter sekker a kr1000. Frakter ikke. Ved interesse, vennligst kontakt tlf. 97572423. Tørr blandingsved selges i 60 ltr. sekker. Kan hentes eller bringes. Tlf: 920 24 301

Vedbilen kommer hjem til deg!

Norsk bjørkaved

TUPPERWARE? Fine julegaver!

Bestill Tupperware direkte fra meg. Følg gruppa mi på Facebook: “Tupperware konsulent - Ida Celine Fjærli” for bestilling, katalog, tilbud, konkurranser etc.

Eller kontakt meg på tlf. 465 44 469

FURNES MARINA AS • • • • •

Båt- og bilhotell Båtplasser på marina Bodutleie (4 og 5m2) Dekkhotell, service- og salg av dekk Service av båt og motor

Vi vinterkonserverer motoren din!! Tlf: 41767099

www.furnesmarina.no

Postvegen 615, 6040 Vigra post@furnesmarina.no

Lys beige skinnsofa 2+3, ingen skader i skinnet, ingen flekker. Rimelig til salgs. Tlf: 916 41 162 Div. fine møbler selges gr. flytting. Pris kan diskuteres. Tlf. 954 09 062.

Alt av metallavfall kjøpes. Mottak av skrapjern og EE-avfall

Vartdal Gjenvinning AS Avd. Bingsa Tlf. 70 17 94 50 - 915 90 757

Vedbilen.no Tlf.48321600

41

annonser@nyttiuka.no

Camping / fritid Campingvogn til salgs. Cabby 550 -94 mod., lett og god vogn, selges som den står hbo. kr 8.000. Gi bud! Tlf. 906 92 494. Hobby 720 campingvogn -97 mod. selges i god stand. Bredde 2,5 m, lengde 9 m og totalvekt 1900 kg. God og fin vogn med bl.a nye madrasser. Selges kr 15.000. Bilde kan sendes på forespørsel. Tlf: 465 48742 Sjøholt Camping. Spikertelt med campingvogn selges grunnet dødsfall. God utsikt og mye sol når den er der. Selges kr 50000 eller gi et bud. Tlf. 901 27 065. Se nyttiuka.no for bilde

Landbruk Fin, gammel sluffe til salgs. Tlf. 41 74 12 87. Traktor ønskes kjøpt. Kjøper eldre traktorer med rust og mangler. Bør vere kjørbar. Alt av interesse. Mob 47315696 NKS indeksver, født 2018, høg på moremne, selges. Tlf. 905 46 715 Verar. To indeksverar (126 0-index) og to kåra verlam (høge dommarpoeng) til sals. Otto Magne Strømmegjerde, tlf. 99269923 Traktor -67 Volvo BM T400 m/ hytte og diff. sperre til salgs. Bakskuff, ny dynamo og batteri. Leveres med lysbjelke. Pris kr 12.500. Tlf: 465 48 742 Verlam til salgs. Kåra verlam av nks og speælsau til salgs. Henv, telefonnr 95813828

Til leie Hybelleilighet til leie på Åse. To små rom, tekjøkken, bad. TV, bredbånd. Kr 4000/mnd. Tlf. 41646762 Hus til leie i Kaptein Lingesveg, Hessaskaret. Depositum. Ledig fra 1. nov. Tlf. 920 33 091 el. 920 33 893. Leier ut møblert leilighet på Valderøya. Leie ut til februar/mars en møblert leilighet med 2 soverom og 2 bad (1 bad/vaskerom). Veldig sentralt, nært butikk, post i butikk, bussstopp og treningsenter. Ta kontakt dersom du er interessert! For mer info 99004960 Sentral, møblert leilighet til leie på Volsdalsberga, 15 min. gangavst. til sentrum og NTNU. 1 sov., stor stue/ kjøkken, bad, internett og utv. bod. Egen p-plass og uteplass. Ikke dyr/røyk. Kr 8.500 per mnd. eks. strøm, 1 mnd. dep. Ledig omgående. Tlf. 40 88 54 11.

Båt / utstyr Båtplass på Godøya til leie. Båtplass i Godøya Småbåthavn til leie. Plassen er ca. 3,80 meter bred og er på betongbrygge. Tilgang på strøm og vann. Tilgangen til brygga er låst med dør/adgangskort. Fra Godøya har en kort vei til fine fiskeplasser. Kontakt Thomassen, mobil 90552441. Evt. mail: att@online.no Brukte båter ønskes kjøpt. Fritidsbåter, seilbåter, fiskebåter og sjarker. Størrelser fra 20 til 50 fot. Ødelagt motor eller andre skader og mangler er ingen hindring. Ring for en uforpliktende og hyggelig båtprat. Tlf. 92442865 eller 98864780

RIMELIGE BRUKTE PALLREOLER SELGES Store som små prosjekter, kommer vi veldig gjerne innom deres lager-verksted-butikk for at vi sammen kan se på alternative løsninger. Vi måler opp lokalet, tegner inn alternative løsninger og presenterer dette sammen med et pristilbud. Helt gratis! Tlf: 70 15 00 15 Mail: mail@reolteknikk.no www.reolnordvest.no

|

Lager/produksjon/kulturlokale. Stor eiendom, sentralt v/ Steinvågen m/flere mindre arealer, til leie. Velegnet som lager til privat el. bedrift. Øvingslokaler for band, atelier. Lettere produksjon-/ hobbyareal. Større areal kan også fristilles etter avtale. Pris fra kr 1.500 per mnd. E-post: martin@calmar.no Privat båtplass til leie i Steinvågen. Kan brukes fra 30-100 fots båt, leie 2000 kr per mnd. Mulighet for landstrøm. Tlf. 930 19 852.

Eiendom


42

|

on s dag

2 0. o k tob er

2 02 1

|

Kunngjøringer Ønskes leid

Arbeid utføres

Skruplass til bil ønskes leid. Hei! Jeg ønsker å leie plass til én bil, det må være mulig å komme en gang i uken for å skru. Det må ligge imellom Lerstad og Langevågen. Send SMS til 98895794 Leilighet ønskes leid. Ung og rolig dame ser etter ny leilighet, helst ikke langt fra Ålesund sentrum. Har hund og katt, sikker betaler. Maks.pris 7000. Har to mnd oppsigelse her jeg bor nå. Tlf. 942 50 883.

Kjæledyr

Diverse

VI UTFØRER REPARASJON AV VEGGUR OG GULVUR

POTETER

Vi henter og leverer Tlf 70 14 92 22

STARHEIMSVIK AS

postmaster@cronokarlsson.no

Ditt dyr i trygge hender

Fra Otta i Gudbrandsdalen

Kerrs Pink, Asterix, Mandelpoteter

AMFI Moa nord, 2. etasje | Tlf 70 14 92 22 | postmaster@chronokarlsson.no

Ålesund dyreklinikk

Verdens beste mandelpoteter!

Flyttevask utføres av pålitelig norsk dame med lang erfaring og gode referanser. Ta kontakt for avtale på tlf. 970 77 673. Trenger du vaskehjelp? Ring meg på tlf. 977 51 473.

Hjelp med frakt?

Store ferske egg, diverse epler og spekepølser

Fredag 22. oktober

Ålesund v/Shell Lerstad 10.30-11.20 Sykkylven, torget 12.15-14.00 Stranda, torget 15.00-15.30 Følg, lik og del oss gjerne på Facebook.

• Til Bingsa? • Flytting/henting av bobil eller campingvogn? • Andre oppdrag?

Velkommen til ein hyggeleg og trygg handel!

10 kg kr 200,25 kg kr 400,Fritt levert på strekningen Otta - Ålesund Ring for bestilling:

HANS RØDØLEN Tlf: 911 91 501

Starheimsvik AS - Tlf. 415 62 500

Jeg utfører mindre transportoppdrag med pickup og henger i ålesundsområdet. Rask respons. Tlf: 70 17 83 83 Åpningstider: man-fre: 08.30-17.00 Butikken lørdagsåpent: 10.00-15.00 www.aalesund-dyreklinikk.no

Drabløs Transport

v/ Alexander Drabløs, tlf. 464 25 310 drablostransport@gmail.com

Personlig

Gis bort Trenger du fyllmasse til utviding av plen eller evt. parkeringsplass? Vi har litt fyllmasse av og til som du kan få tilkjørt gratis. Tlf. 91000081, Jan. Ved på rot. Gratis vedhogst på Emblem. Sentralt og god adkomst. Henv. tlf. 905 77 732.

TIL EIGEDOMSEIGARAR I SULA

Ufør dame på 56 år med fysiske og psykiske utfordringer, søker turkamerater på dagtid. Ønsker noe å fylle dagene med. Vi finner ut av det etter hvert. Takknemlig for svar. Bill. mrk. 656.

Det vert søkt etter kontorlokale for NAV Sula Lokalisering: Langevåg sentrum med nærleik til offentleg kommunikasjon Storleik areal: Ca. 375 - 400 m2 Innhald: Arealeffektive og framtidsretta kontorlokale for om lag 17 tilsette Kvalitetar: Moderne, funksjonelle og fleksible kontorlokale med gode kvalitetar og godt inneklima Innflytting: Hausten 2022, seinast 1. juni 2023 For meir informasjon eller for å registrere interesse, kontakt Johan Sjåstad Braaten ved NAV Møre og Romsdal: E-post: johan.sjastad.braaten@nav.no eller tlf. 900 13 446, innan 8. november 2021.

Bli bøssebærer Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort. Det blir også barndommen, drømmene, friheten og mulighetene hennes. La barn vie seg til livet og støtt kampen mot barneekteskap.

BLI BØSSEBÆRER FOR TV-AKSJONEN NRK 24. OKTOBER

RING 02025 BLIMED.NO


|

Kunngjøringer Helse

Bestillingsfrist mandag kl. 12.00

Tlf. 70 16 19 19

|

|

43

annonser@nyttiuka.no

MAUSEIDVÅG BEDEHUS

INNSAMLING TIL UKRAINA

HAUSTMARKNAD

Lør 23. okt. kl. 10-14 v/ Pinsekirka Moa Lør 23. okt. kl. 10-14 v/ Pinsekirka Saron, Vatne

Den erfarne radiologen Svein-Dag Eggesbø utfører vår omfattende ULTRALYD HELSESJEKK.

|

20. oktober 2021

Innsamling

Fre 22. okt. kl. 16-19 v/ YX i Langevåg

ULTRALYD HELSESJEKK

onsdag

Fraktpenger kr 50 pr kolli kan vippses til #36115

Halvard Hasseløy taler 24. okt. i Pinsekirka Moa kl. 11.30 og Pinsekirka Sentrum kl. 19.

LAURDAG 23. OKTOBER

kl 11.00-15.00 Program: Tombola/loddsalg Kafè - smørbrød, kaker/kaffi/brus MARKNAD Messebord Brukte bøker Bruktsalg/GJENBRUKSBUTIKK Kl. 13.00 Samling med sang og ord for dagen Arr. rr. Mauseidvåg Bedehusforening

Ledige timer i november.

ANNONSESPONSOR:

Ultralydsjekk dekker undersøkelse av følgende regioner og organer: • Hals • Lymfe • Halspulsåren • Bryst • Øvre og nedre mageregion • Hovedpulsåren • Underliv Pris: Kr 2200 privatpersoner Kr 2000 bedrift Kontakt: Tlf. 70 15 36 90 / 99 25 89 21 Sunnmøre MR-klinikk AS Langelandsveg 15, 6010 Ålesund

Møter

HLF ÅLESUND HLF ÅLESUND

Medlemsmøtet tirsdag MEDLEMSMØTE MEDLEMSMØTE 31. mars er AVLYST! tirsdag 24. september kl. 18.00 TIRSDAG 26. OKTOBER KL. 18

KlipraStyret omsorgssenter påpå Klipra omsorgssenter (Kaféen)og tolketjeneste. Batterisalg, hørselhjelp Styret

Vanlige møtesaker.

Varsel

Hilsen styret

Arrangement

Parken kulturhus Lørdag 23.oktober kl 15.00 og kl 17.00 Dirigent: Runar Tafjord Billetter på kulturialesund.no

Les mer på aaso.no

VARSEL OM STØYENDE ARBEIDER FLATHOLMEN HAVNEANLEGG, ÅLESUND Ålesundregionens Havnevesen skal i uke 42 starte på bygging av kaier ved Flatholmen Havneanlegg i Ålesund. Det skal i den forbindelse utføres støyende arbeid i form av ramming av stålrørspeler. Arbeidet vil hovedsakelig bli utført på hverdager mellom 07.00 og 21.00 og vil vare frem til ca. påske 2022. Eventuelle spørsmål kan rettes til ebbe@tommerdal.no

Notenesgt. 9, 6002 Ålesund, firmapost@tommerdal.no

Føredrag om hørsel og psykisk helse Føredraghaldar Nils Ola Sande frå Nasjonalt Senter for hørsel og psykisk helse og Tove Glomset. Sjøborg 27. oktober klokka 18.00

ER DU FRI OG VILLIG

Teiknspråktolk og skrivetolk er bestillt. Campingvogna til HLF vil vere i Ulsteinvik, kom og test hørsel!

Du kan vrere leksehjelper eller flyktningguide eller bes0ksvenn eller .... (Se www.rodekors.no)

Påmelding: brit.irene.kvamme@gmail.com Påmeldingsfrist 20. oktober.

til ci bruke et par timer pr uke i Rede Kors?

Vil du vile mer?

Send e-post til dk.moreogromsdal@redcross.no. Besøk også vårt nettsted www.rodekors.no/mr.

+

R0deKors

Føredraget er gratis og er arrangert av HLF Ytre Sunnmøre.

HLF

Hørselshemmedes Landsforbund Din hørsel – vår sak


Du finner oss på Devoldfabrikken i Langevåg!

LEGG PÅSKEHANDELEN 30% 50% 30% TIL DEVOLDFABRIKKEN! SPAR

SPAR

Turbin Stettefat 32 cm HADELAND GLASSVERK FØR 599,-

Julekule Rødklang 5-pk HADELAND GLASSVERK FØR 399,-

27900

SPAR

Trekasse NORGE

SMALL FØR 179,-

MEDIUM FØR 229,-

NÅ 00

NÅ 00

125

29900

160

LARGE FØR 299,-

20900

• OKTOBERTILBUD • OKTOBERTILBUD • OKTOBERTILBUD • KUND SPAR

Servise CAMILLA PHIL PORSGRUND PORSELÆNSFABRIK

LU

T IL BB

10%

EK

t e h y N

29900

Kannevarmer

BUD

Siri Glass 20 cl plomme HADELAND GLASSVERK

39900

VI øNSKER DEg EN RIKTIg FIN PÅSKE!

Presskanne

99900

Tekanne

MAN-ONS: 10 - 18 SKjæRTORSDAg / LANgFREDAg: STENGT 00 PÅSKEAFTEN: 10 - 16 1. Og 2. PÅSKEDAg: STENGT

999

Krus 2 pk

399

Telysholder 2 pk

39900

00 ÅPNINGSTIDER: MAN-FRE: 10-18 / TORS: 10-20 / LøR: 10-18 / MAN-ONS: 10 - 18

SKjæRTORSDAg Og LANgFREDAg: STENGT / PÅSKEAFTEN: 10 - 16 / 1. Og 2. PÅSKEDAg: STENGT Legg påskehandelen på Devoldfabrikken og nyt en stressfri stemning! Devoldfabrikken er stedet for deg som vil oppleve shopping på en ny og annerledes måte. Om du aldri har vært her så vil du garantert føle deg beriket – både på opplevelser, mat- og drikke og ikke minst av de gode tilbudene du finner i alle outletbutikkene. Og de som har vært her kommer alltid tilbake – nettopp fordi dette er en av de mest unike handelsstedene i Norge. Tross sin originale fasade er det ingenting som står tilbake for det moderne og minimalistiske på innsiden av bygget.

B E S Ø K V Å R STO R E M AT- O G Ø L AV D E L I N G M E D KO RT R E I ST M AT O G Ø L F R A M E R E N N 3 0 H Å N DV E R KS B RYG G E R I E R DEVOLDFABRIKKEN AS Langevåg Tlf: 70 30 11 11 devoldfabrikken.no

Outletbutikkene du finner på Devoldfabrikken er Devold, Bergans, Moods of Norway, SKOMAX, Norrøna, Helly Hansen, Le Creuset, Prinsessa og Frosken og 4him mens fashion. I tillegg til dette finner du en interiør og blomsterbutikk; Binderiet og to fantastiske kafeer; KANTINA og EDO.

Outletbutikkene på Devoldfabrikken har alltid rabatter på 30-70% på kjente merkevarer! Devoldfabrikken i Langevåg ligger kun 15 min kjøretur fra Moa eller bare 8 min med båt fra Ålesund Velkommen!om trykkfeil og utsolgtsituasjoner. Tilbudene gjelder t.o.m. 30. oktober. Vi sentrum. tar forbehold

Følg oss på Instagram, facebook eller devoldfabrikken.no/blogg - for oppdatering om utviklingen, aktiviteter og gode tilbud!