__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 36

36

|

on s dag

5 . ma i 2 02 1

Bolig

|

– Skoleklasser må gjerne komme hit for å få inspirasjon, inviterer gartner Paule Miller. Han tilbyr gratis hjelp til skoler som vil anlegge hager for både trivsel og faglig utbytte.

Vil skape oaser for skolene Gartner Paule Miller vil gjerne hjelpe nær 30 skoler med å komme i gang med hageprosjekter. Målet er å vekke interessen for naturlig flora og mat hos barn og unge, slik at de også kan ta med seg inspirasjon hjem. Aalesund International School er med på et pilotprosjekt hvor Paule Miller har fått nærmest frie tøyler til å dyrke ulike vekster, urter, frukt og grønnsaker på skolens område. Nå ønsker han å kopiere opplegget til skoler i distriktet som ønsker å satse på hagebruk både faglig og sosialt. – Jeg vil inspirere barn til å dyrke mat! De fleste går på butikker for å finne det man skal ha til middag, og man vet kanskje ikke så mye om hva man kan dyrke selv, sier Paule. – Snu tankegangen Briten, som er fra Essex utafor London, kom til Norge i 2003 og har engelsk hagebruk i blodet. I England er hagebruk veldig viktig for folk flest, ifølge ham. Det å gjøre barn – og gjerne foreldre – oppmerksomme på hvilke muligheter man har i hagen sin, er hans store mål: – Det finnes så mange flotte grønnsaker i mange forskjellige farger; svarte gulrøtter, lilla blomkål, lilla potet og så videre. Kanskje man kan få snudd barns tankegang; om de ikke liker oransje gulrot, vil de kanskje smake en svart? Dette kan gi en positiv motivasjon for barn, påpeker han. Paule skulle gjerne sett at de fleste dyrka sine egne grønnsaker hjemme.

– Vi ser jo blant anna nå i koronatida at det kan være greit å dyrke ting selv, i stedet for å oppsøke kjøpesentre for å finne grønnsaker som har reist gjennom mange ledd, sier han. Inviterer skolene hjem Mye av hensikten er å kunne opparbeide et naturlig økosystem – ja, egentlig en oase – hvor man både kan så, høste og nyte livet. – På skolene skal det bli en god uteplass for barna, for lesing, avslapning, gode lukter og mulighet for å høste gode smaker, sier han. Hans egen tomt på Vindgårdskiftet på Moa er satt opp med forslag til hvordan skolene kan anlegge en slik hage. Hit vil han invitere elever og lærere når koronasituasjonen tillater det, slik at de kan få se hvordan resultatet kan bli. – Jeg ønsker å vise fram hele prosessen fra dyrking og pollinering til ferdig produkt. – Så dette skal være et gratis tilbud til skolene? – Ja! Dette er min lidenskap, som jeg ønsker at andre også skal få ta del i. Så har jeg også kontakt med forskere og eksperter i England, gjennom the Royal Horticultural Society, som kan hjelpe oss med gode tips. Øker temperaturen I sunnmørsklima er blant anna en dyrketunnel en god måte å dyrke på. – Da blander jeg gjerne både frukt, grønnsaker og ville blomster for å lokke inn insekter. Da blir dette et godt hjem for insektene og man får god kontroll på skadedyr, forteller han. Faktisk er det sånn at jo mer beplantning man har i hagen, jo høyere

temperatur kan man framtvinge: – Om du har mer planter i hagen, kan temperaturen bli høyere enn i naboens hage, forklarer Paule og viser til at hans egen nabo kan få snø og frost på bakken mens hans egen hage ikke får det. – Jeg har blant anna satt opp en hekk som beskytter mot vind, så det ikke blir like kaldt, og jeg har ganske tett beplantning. Det blir som et mikroklima, flere grader høyere enn hos naboen, sier han. Flere av disse teknikkene gir han altså gladelig videre til skolene. Nå håper han

at flere skoler blir frista til å få seg en hage, både for trivsel og faglig bruk. Han lover lave kostnader og enkelt vedlikehold. – Den maten du dyrker selv, smaker fantastisk og helt annerledes enn det du får i butikken! Dette er viktig for velvære og helse, spesielt for de oppvoksende skolebarna, konkluderer Paule Miller.

Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Insektshotell er en naturlig del av en hage, ifølge Paule. Slike bidrar til god pollinering og godt miljø.

Profile for Nytt i Uka

Nytt i Uka 05.05.21  

Nytt i Uka 05.05.21  

Profile for nyttiuka8

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded