__MAIN_TEXT__

Page 1

madblogger

Birthe lynggaard

newyorker by heart Amerikansk homecooking

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busk

Newyorkerbyheart_forside_katalog.indd 1

28/06/12 15.35


2


3


8

Den 1. marts 2006 skrev jeg det første indlæg på min blog, som jeg døbte NEWYORKERBYHEART.

Jeg havde slet ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at bloggen skulle blive til det, den er i dag.


9

I 2003 fik jeg tilkendt førtidspension, og forinden var gået tre år, hvor jeg prøvede at arbejde halvtids på min arbejdsplads og med masser af undersøgelser. Det var et stort chok, at jeg som 32-årig var ude af arbejdsmarkedet og ikke længere kunne varetage det job som annoncekonsulent, som jeg holdt så meget af. Tiden fra 2003 til der, hvor jeg startede bloggen, gik med at finde mig til rette i min nye tilværelse og med min nye identitet som førtidspensionist, hvilket var en svær omvæltning. Jeg følte ikke længere, at jeg var noget, at jeg havde en identitet. At skulle fortælle fremmede, at jeg var førtidspensionist, når der ikke som sådan er noget at se på mig ved første øjekast, var (og er) yderst grænseoverskridende, og jeg følte mig som verdens mindste person. Derfor løb jeg også ind i en enorm personlig krise, som fik mig ind i en dyb depression og næsten helt ud over den kant, hvor der ingen vej er tilbage. Mad har altid interesseret mig, helt siden jeg som barn og teenager samlede på opskrifter, som andre samlede glansbilleder, og samlemanien forsatte, da jeg blev voksen. Jeg har sågar siddet i lægens venteværelse og diskret prøvet at hive en opskrift ud af et blad, bare fordi jeg måtte eje den. Jeg husker via mad og kan huske specifikke dage fra min tid som au pair, alene på hvad vi fik at spise, og det er altså over 20 år siden nu. Da jeg som 19-årig have taget en HH, måtte jeg bare væk, langt væk. Jeg havde faktisk aldrig drømt om at komme til USA, men pludselig var det det eneste rigtige. At være au pair i London føltes ikke som langt nok væk fra Danmark og den familie, jeg blev adopteret ind i, da jeg var helt lille. Jeg blev matchet med en amerikanske familie – og sikke et match. Jeg følte mig hjemme fra allerførste dag, og det var første gang, jeg oplevede, at nogen interesserede sig for mig, for hvad jeg tænkte, mente og troede. De troede på, at jeg kunne, hvad jeg ville – og gav mig en selvtillid, som jeg aldrig før havde oplevet. Det var en sand åbenbaring, og jeg forelskede mig hovedkulds i landet, menneskerne, omgivelserne – og maden.


Bagte æg

29

med bacon og spinat

Dette er sådan en dejlig måde at få æg på til morgenmaden eller til brunch. De kan varieres ved for eksempel at komme lidt ristede champignon i, at drysse lidt reven ost (mozzarella eller parmesan) oven på ægget og at skifte basilikummen ud med frisk timian eller oregano. Der kan også kommes lidt Tabasco oven på ægget, hvis du godt kan lide det lidt stærkt.

Pensl 4 huller i en muffinsform med ganske lidt olie. Læg baconskiverne rundt langs kanten af hvert muffinshul. Læg en skive tomat i bunden af hvert hul, og drys med salt og friskkværnet peber. Læg et basilikumblad og lidt spinat oven på hver skive tomat, og krydr igen med lidt salt og friskkværnet peber. Slå æggene ud ét ad gangen i en lille skål, og hæld forsigtigt et æg ud i hvert hul oven på spinaten, og drys igen med salt og friskkværnet peber. Sæt dem i ovnen ved 185 grader (varmluft) i 10-12 minutter, til ægget er stivnet.

Newyorkerbyheart

-WHAT TO BUYIngredienser til 4 personer

4 æg 4 skiver bacon 4 skiver tomat 4 store blade frisk basilikum 1 håndfuld frisk spinat, godt skyllet, slynget tør og skåret i strimler salt, friskkværnet peber lidt olie til formen


Spinatsalat Da min kæreste og jeg var i USA i 2008, overnattede vi sammen med min Mama på The Balsams i New Hampshire. Hotellet ligger lige for foden af bjergene og er et smukt, smukt hotel. Hotellets lange gange inspirerede i øvrigt Stephen King til at skrive ”Ondskabens Hotel”, som er blevet filmatiseret med Jack Nicholson i hovedrollen. Det er et gammelt hotel, som i sin tid var et yndet feriested for rige New Yorkere, der trængte til at komme væk fra storbyen og op til bjergenes friske luft. Stemningen fra dengang er der stadig, især i hotellets restaurant. Vi nød en lækker middag i hotellets restaurant, hvor blandt andet denne ret indgik – eller i hvert fald noget der lignede. Det smagte så godt, at jeg blev nødt til at genskabe den, efter vi kom hjem. Jeg elsker at genskabe mad, hvortil der knytter sig fantastiske minder. Så er det ligesom at genopleve dem igen.

Steg bacon sprødt, læg det på køkkenrulle, lad det dryppe af, og bræk det i mindre stykker. Tag 1-1½ spsk. af stegefedtet, og bland det med de andre ingredienser til dressingen. Lige inden servering: Skær eventuelt spinatbladene i mindre stykker/strimler, og fordel dem på 4 tallerkner eller små skåle. Kom rødløg over, og vend det godt rundt. Kom hakket æg på og så sprøde baconstykker. Drys med ganske lidt flagesalt og lidt friskkværnet peber. Tag den sammenpiskede dressing og kom den i mikroovnen ved fuld effekt i ca. 50-60 sekunder – den skal være RYGENDE varm. Dryp dressingen over salaten, og server straks, eventuelt med lidt godt brød.

49

med æg og bacondressing Newyorkerbyheart

-WHAT TO BUYIngredienser til 4 personer som let frokostret eller lille forret

1 pakke god bacon i skiver 100 g spinat, godt skyllet og slynget tør 1 rødløg i meget tynde skiver 4 hårdkogte æg, hakket flagesalt, friskkværnet peber *Dressing: 1-1½ spsk. baconfedt fra stegning af bacon ca. 1½ spsk. sukker 3 spsk. hvidvinseddike eller hvid balsamico 1 spsk. vand flagesalt (fx Maldon) og friskkværnet peber


64

Deviled eggs

Sweet ‘n’ spicy nødder


Deviled eggs En sommerdag på Martha’s Vineyard blev min Mama og jeg enige om at lave en lille picnic med børnene, og til den lavede min Mama Deviled Eggs. Det var første gang, jeg smagte dem, men jeg var solgt lige på stedet, de smager skønt. For danskere kan det måske virke mærkeligt at spise æg på den måde, uden noget til, men amerikanerne elsker det, især som snack sammen med en drink inden middagen eller til picnic. Kog æggene i 10 minutter, sluk så for varmen, og lad æggene blive i vandet i yderligere 5 minutter. Se tip i noten her på siden vedrørende kogning af æg, så de bliver nemme at pille. Hæld vandet fra, og skyl dem godt med koldt vand. Slut af med at dække æggene med koldt vand og lade dem stå, til de er afkølede nok til at kunne pilles. Læg æggene på en hulske, og sænk dem ned i det kogende vand. Lad dem koge i 10 minutter. Sluk for varmen, og lad æggene blive i vandet i yderligere 5 minutter. Hæld vandet fra, og skyl dem godt med koldt vand. Slut af med at dække æggene med koldt vand, og lad dem stå, til de er afkølede nok til at kunne pilles. Pil skallen af æggene, og halver dem med en skarp kniv. Tag forsigtigt æggeblommerne ud med en teske, kom dem i en skål, og gem hviderne. Fordel salaten på serveringsfadet, og læg de udhulede æg ovenpå. Salaten gør, at de ikke rutsjer så nemt omkring. Kom flødeost, cremefraiche, sennep, fintrevet løg, dild, Tabasco og Worcestershire sauce op i skålen til æggeblommerne, og pisk blandingen med en el-mikser, til den bliver helt glat og luftig. Smag til med salt og peber. Hvis blandingen virker for tyk, så tilsæt lidt mælk én spiseskefuld ad gangen. Blandingen må endelig ikke blive for tynd. Kom blandingen i en sprøjtepose, og udfyld hullerne i de udhulede æg. Æggene kan godt forberedes et par timer i forvejen og stå på køl, til de skal serveres. Lige inden servering drysses der med lidt røget eller almindelig paprika.

65

Newyorkerbyheart

-WHAT TO BUYIngredienser til 4 personer som appetizer

4 æg 50 g flødeost naturel 1½ spsk. cremefraiche 9% 1 tsk. dijonsennep 2 tsk. fintrevet løg lidt dild, finthakket et par dråber Tabasco eller efter smag 2 tsk. Worcestershire sauce salt, friskkværnet peber evt. lidt mælk *Til servering: salatblade lidt paprika, almindelig eller røget

Note: Til deviled eggs er det vigtigt, at æggene bliver pæne og hele. De bliver nemmere at pille, hvis du lader æggene få stuetemperatur, før de kommes i helt spilkogende vand. Prøv eventuelt at blande fyldet med andre ting, som for eksempel finthakket stegt bacon, meget finthakket snackpeber eller forskellige krydderier. Kun din fantasi kan stoppe dig.

Sweet ‘n’ spicy nødder


Bananmilkshake

Rootbeer Float


93

Bananmilkshake I det lokale Mall (indkøbscenter) var der et sted, hvor der kunne købes milkshakes i alle mulige – og umulige – varianter. Jeg elskede det sted, og jeg tror, jeg har drukket mig igennem de fleste. Hvis der er noget, amerikanerne kan, så er det at lave milkshake. Min favorit af dem alle sammen er bananmilkshake. N e w y o r k e r b y h e a rt

-W H A T T O B U Y -

Rootbeer Float Min Mama præsenterede mig ofte for nogle lidt ”mærkelige” ting, og dette er en af dem. Jeg må indrømme, at jeg var lidt skeptisk, den første gang jeg smagte det. Men det er altså godt – omend meget mættende. Jeg selv har aldrig kunnet drikke mere end én, men min bror kan finde på at fylde op med vaniljeis igen og igen.

I n g r e d i e n s e r t i l 2 p ersoner Newyorkerbyheart

1 godt moden banan 2 kugler god vaniljeis ca. 1 dl skummetmælk (kan også være soyaeller rismælk) korn af ½ stang vanilje

Kom banan, vaniljeis, vaniljekorn og lidt af mælken i en blender. Start blenderen, og tilsæt mere mælk lidt efter lidt, til konsistensen er flydende – men stadig tyk – og helt glat. Hæld op i 2 høje glas, kom sugerør i, og nyd med det samme.

Note: Kan varieres i det uendelige. Prøv at tilsætte en spiseskefuld Nutella, eller brug chokoladeis i stedet for vaniljeis. Du kan også lave en chokoladevariant uden banan i. Eller prøv med jordbær, hindbær eller blåbær.

-WHAT TO BUYIngredienser til 2 personer

1 rootbeer (eller en almindelig cola), iskold 2 kugler god vaniljeis

Fordel sodavandet i 2 høje glas. Læg en kugle vaniljeis ned i hvert, og sæt et sugerør i. Server med det samme.

Note: I stedet for rootbeer, som kan være svært at skaffe herhjemme, kan der godt bruges en helt almindelig Coca Cola. Men der er nu kommet en butikskæde i København, der har det, se forhandlerliste bag i bogen. De kan også fås i Tyskland af og til.


Fake Fried Chicken

Skinless Fried Chicken


Skinless Fried Chicken

133

Min Mama introducerede mig til fastfoodklassikeren Kentucky Fried Chicken (KFC), og jeg må ærligt tilstå, at jeg har spist en del KFC i USA. Jeg bestiller altid det samme, nemlig det som min Mama lærte mig: Extra Crispy Recipe med biscuits og coleslaw. Jeg synes ikke, at KFC er så skrækkeligt, som nogle påstår, men hjemmelavet er selvfølgelig det bedste, og på den måde kan du også krydre paneringen, som du har lyst til.

Skyl kyllingen godt under koldt vand, og fjern alle rester af blod og indmad. Dup kyllingen, og parter den i 8 dele (overlår, underlår og brystet delt i 2). Fjern skindet fra alle stykkerne, og læg dem i en skål. Hæld kærnemælken over, og lad det stå og trække i 1 time. Tag kyllingestykkerne op, og dup dem tørre. Hæld kærnemælken ud. Læg kyllingestykkerne i en dyb tallerken, dryp med citronsaft, og drys med salt og friskkværnet peber. Vend det hele godt rundt, så citronsaft og krydderier bliver fordelt godt. Forbered en bageplade med bagepapir og en med køkkenrulle. Kom mel, panko, bagepulver, salt, paprika, hvidløgspulver og chipotlepulver i en pose, og ryst det godt sammen. Kom kyllingestykkerne i posen ét ad gangen og ryst godt, så de dækkes med blandingen over det hele. Tag dem op, ryst det overskydende af, og læg dem på bagepapiret. Varm olien op i en tykbundet gryde ved middel varme. Tjek, om olien er varm nok, ved at stikke bagenden af en tændstik ned i olien. Hvis det syder op omkring den, er olien klar. Det er vigtigt, at olien er godt varm, for ellers suger kyllingen alt for meget fedtstof.

Newyorkerbyheart

-WHAT TO BUYIngredienser til 4 personer

1 hel kylling 1 liter kærnemælk saft fra ½ citron salt, friskkværnet peber 2 tsk. paprika 2 tsk. hvidløgspulver 1 tsk. chipotlepulver (eller cayennepeber) 2 dl hvedemel 1½ dl pankorasp eller almindelig rasp 1 tsk. bagepulver 1 liter solsikke- eller majsolie til stegning Note: Fried Chicken er en rigtig sydstatsret, som tit serveres til søndagsmiddagen. Normalt steger man det med skindet på, og hvis du er til skind, så lad det endelig blive på. Personligt bryder jeg mig ikke om kyllingeskind, ikke på grund af fedtet, men på grund af smagen og konsistensen. I Sydstaterne serveres Fried Chicken med en god, luftig kartoffelmos, sauce og biscuits. Du kan også lave sprød kylling uden friture, hvis du ikke er så meget til det, se opskriften på ”Fake Fried Chicken” næste side.

Opskriften fortsætter næste side. Fake Fried Chicken


Blueberry Crisp

183

Smuldrekage med blåbær

Denne superlækre dessert fik vi til vores påskemiddag. Min Papa havde lavet lam til hovedret, som vi skulle spise ved 14-tiden, og mens vi ventede på, at lammet skullet blive færdigt, forberedte min Mama, Papa og jeg en øl-jagt for os voksne. Børnene havde haft deres ægge-jagt om formiddagen. Vi gemte diverse øl fra forskellige lande rundt omkring på grunden udenfor. Efter at vi havde spist lam, sov børnene til middag, og så holdt vi voksne vores øl-jagt. De øl, man fandt, måtte man drikke. Da børnene kom op fra deres middagslur, fik vi så denne dessert, og det var et perfekt punktum på endnu en skøn dag.

Newyorkerbyheart

-WHAT TO BUYIngredienser til 4 personer

350 g friske eller frosne blåbær fintrevet skal af ½ økologisk citron 1½ dl hvedemel ½ dl havregryn ¾ dl rørsukker ½ tsk. stødt kanel 75 g koldt smør, skåret i mindre stykker + lidt ekstra til fadet *Desuden: god vaniljeis

Forvarm ovnen til 200 grader (ikke varmluft). Hvis der bruges friske blåbær, skal de skylles og dryppes godt af. Bruges der frosne, skal de ikke tøs op. Smør et ovnfast fad med lidt smør. Kom mel, havregryn, rørsukker, kanel og koldt smør i en skål, og smuldr det sammen med fingrene, til det bliver en grynet masse. Det skal ikke samles til en dej. Bland blåbærrene med citronskallen, kom dem i det smurte fad, og fordel smuldredejen ovenpå. Sæt fadet i ovnen og bag i 18-20 minutter, til kagen bobler og er gylden. Lad den afkøle lidt, inden den serveres. Server med en kugle god vaniljeis.

Note: Smuldredejen kan laves på forhånd og bare opbevares i køleskab. Når du er klar til at lave kagen, kommes dejen oven på blåbærrene, og så skal den bare i ovnen.

Profile for Nyt Nordisk Forlag

Newyorkerbyheart  

af madblokker Birthe Lynggaard

Newyorkerbyheart  

af madblokker Birthe Lynggaard

Advertisement