Page 1

NYT NORDISK FORLAG ARNOLD BUSCK


Forord

Haverne i denne bog er skabt af folk, der lever og ånder for haven som en kilde til konstant glæde. Haverne er deres livsstil, og de giver ejerne følelsen af lykke og sanselig harmoni. Der er ikke tale om haver, som passes af gartnere, men haver, der er fremelsket af ren og skær passion. Jeg har ønsket at lave en bog om stemninger i de smukke og uprætentiøse og smaskhamrende charmerende haver. Alle med ét til fælles: At haverne er unikke og meget sjælfulde. Nogle af haverne er åbne for publikum, se hvilke bagerst i bogen.

EVA SANDNER GRAVESEN g r afi k er , hav eel sk er o g b lo gger på e v i gg l a d e . b lo gsp ot.co m

2


Kunstnerinden Helle Vibeke Nicolaisens have ved HornbĂŚk


Fantasien sætter ingen grænser for, hvordan du kan designe din have. Skab et sted, der nærer din sjæl og kom hjem til en juvel af en have. En have, der matcher dine drømme, som rummer præcis det, du elsker. Gå igang i dag, og du vil opdage, hvordan skuldrene sænker sig, hver gang du træder gennem havelågen til dit eget private haveparadis. Kig med i haveelskernes egne haver. Måske kan disse haver være med til at inspirere dig til at skabe nogle smukke rammer omkring dig og give dig lyst til nye haveprojekter.

All gardeners live in beautiful places because they make them so JOSEPH JOUBERT

4


Indhold

Arkitekten og shippingmandens otium-landhave...........................................6 Eklektisk eksperimentarium med græsser og stauder.............................44 Livsnyder-lærerindens have.....................................................................................70 Kunstnerhave med udsigt og vinmark...............................................................80 Klassisk have.....................................................................................................................92 Kunstnerindens have................................................................................................. 100 Pilefletterens paradisiske skovhave.................................................................. 124 Blomsterbinderens refugium................................................................................ 138 Nostalgisk cottagebyhave...................................................................................... 158 Vild og romantisk parcelhushave....................................................................... 164 Tante Grøn og Syrenprinsens cottagehave.................................................. 168 Den lille veranda-villahave..................................................................................... 190 Planteportræt ................................................................................................................ 212 Forfatterens tak............................................................................................................. 222 Inspiration – besøgshaver – B&B for gardenlovers.................................. 224 Register............................................................................................................................. 230

VENSTRE Blåregn hos Marianne Folling i Rønnede

5


28 28


Et nyt lysthus kom til i 2014, og det skaber et fuldendt point-de-vue. Materialerne er genbyg, og det lille grønne lysthus er så kønt og indbyder til at nyde flere måltider udendørs, fra tidligt i marts til langt ud på efteråret.

29


44


Eklektisk

Eksperimentarium i græsser og stauder I Rønnede på Sydsjælland har havedesigner Marianne Folling og Jesper Valentin Petersen skabt en helt unik have. Et frodigt paradis i international klasse.

Marianne og Jesper har masser af plads. I år 2000 blev de oprindelige 3.000 m2 have omkring gården udvidet med yderligere 6.000 m2, da et stykke mark blev inddraget i havearealet. Omkring det inddragede areal blev der plantet et 3-rækket læhegn, og inden for læbæltet blev der plantet bøge-, taks- og buksbomhække, der nu danner havens rum. Marianne ynder at kalde haven for hendes eksperimentarium. Og lad mig blot røbe: Det går ikke stille for sig. Her eksperimenteres med nye stauder og anderledes og modige sammensætninger i tidens trend i et "vildere" design. Marianne er ikke bange for at male med den helt brede pensel, når der skal laves havedesign. Det er forrygende flot.

Marianne har indtil for få år siden haft planteskolen Tidens Stauder, hvor hun i flere år importerede mange af de nyeste stauder og græsser til landet. Her i haven er ingen smalle steder. Ser hun noget, der ser spændende ud, eller finder planter med bedre egenskaber end dem, som i forvejen er på det danske marked, skal de straks afprøves i haven. Her bliver de nøje studeret for at se, hvordan de arter sig under danske forhold. Nogle af Mariannes staudebede er på over 100 m2. Her er vægten ikke lagt på at have en stor grøn græsplæne, men derimod på spektakulære bede, som er flere meter i højden. De vil helt sikkert betage dig, hvis du besøger Marianne Folling og Jesper Valentin på gården i Rønnede.

VENSTRE Marianne Folling i den hvide allé, der nærmest lyser hvid, grøn og lime. Et fantastisk syn.

45


Den blå og lilla sortssamling, som strækker sig til himlen, indeholder blandt andet en Newzealandsk ridderspore med en ekstra kraftig stængel, der ikke knækker.

VENSTRE Stormhatten har en smuk og langvarig blomstring, men er dødeligt giftig og bør af den grund håndteres med handsker.

HØJRE Spydverbena Verbena hastata er også en staude med en utroligt langvarig blomstring. Den bliver op til 120 cm høj og kan frøformeres.

Blandt de blå giganter i bedet, er en newzealandsk ridderspore, som Marianne selv har importeret. Den udmærker sig ved, at stænglerne er mere end fingertykke, og derfor står de uden støtte. Her ses de på nippet til at springe ud med Campanula lactiflora 'Prichard's Variety' i baggrunden. Newzealandsk ridderspore bliver op til en meter i højden og blomstrer fra juli til september. Planten med de lys-lilla blomsterskyer kendes under navnet mælkeklokke.

60

NÆSTE SIDE Den newzealandske ridderspore har en utroligt robust stængel, som holder dem oprejst og ranke. Dette er en endnu ukendt sort i Danmark.

I Marianne og Jespers have møder vi fra juni til september også en af de andre blå kæmper, Aconitum napellus, som på dansk hedder Stormhat eller Venusvogn. Den to meter høje staude er meget giftig; skal man beskære den, er det bedst at have handsker på. Verbena hastata, der blomstrer langt ud på efteråret og flittigt selvsår sig, er endnu en af de smukke blomster, der er værd at bemærke fra det blå og lilla sortsbed.


61


Foto: Marianne Folling

66


Græsserne bidrager med en fantastisk farvepalette. I sommerhalvåret går farvespektret fra hvide, blå og grønne toner og striber, hvorimod efterårspaletten antager nye og lidt mere dæmpede farver fra hvide til gule, rosa og brunlige nuancer.

Foto: Marianne Folling

VENSTRE Når man besøger haven første gang, imponeres man af havens mandshøje beplantning, men i høj grad også af frodigheden. Marianne fortæller, at nogle af stauderne næsten bliver op til tre meter i højden. Det er allerbedst, når de dugvåde græsser danser i solens stråler på en efterårsdag, eller når bedet har fået den første frost, og græsserne står med rim.

Det er et farverigt syn, når græsserne gulner og tager efterårsfestdragt på. Græssernes roligt svajende bevægelser og de mange forskellige højder og variationer gør bedet interessant. Det er først ud på sensommeren, at denne del af haven rigtigt kommer til sin ret. Havens mange forskellige græsser af varierede strukturer og højder står flot. Specielt de transparente, der er plantet ud til gangstien, ser fantastiske ud, da deres overhængende vækst fremhæves flottest på denne måde. Andre står mere rankt og gør sig bedre bagerst i bedet.

67


92


Klassisk

Patriciervillahave med historiske roser Den romantiske havestil passer godt til den hvide patriciervilla i Nordsjælland. Den fremstår elegant og klassisk med buksbom parterre og et brus af en rosenhave, som byder duftesansen op til dans. Søren og Diana har budt os indenfor bag havelågen i den klassiske – og formelle – have i Holte. En have, som byder på dufte og blomster for romantiske sjæle.

Havens stil understreges af grånede havemøbler i teak og svungne hvidmalede stole, som står godt til den gamle patriciervilla.

Der er lagt vægt på, at sommerens største flor, er rosernes. Terrassen, som ligger i læ af en flot muret væg, foranlediger næsten én til at fantasere om engelske haver med historiske roser. En af parrets helt store interesser.

For at holde perlesten separeret fra bedet har Søren lagt jernkanter ned. Det giver et flot, stramt og æstetisk smukt resultat, og gør desuden arbejdet med at holde jord og sten adskilt betydeligt nemmere.

Det gode ved netop de engelske roser er, at man får de intense rosendufte, som kan vække minder og beruse, samtidig med at disse roser i modsætning til de fleste historiske roser remonterer. Her kommer sanserne i spil i sand nydelse.

Hvem siger, at man ikke kan pleje sin haveinteresse, selvom man er to udearbejdende med tre børn? Kig med og nyd denne dejlige have, skabt af dem, der i sin tid var med til at vække min store interesse for netop de engelske og historiske roser.

VENSTRE Et gigantisk valnøddetræ fungerer som skytstræ og giver loft til terrassen.

93


Solnedgang med udsigt til de åbne marker er fast på aftenrepertoiret. I et hjørne af haven ligger endnu en af krogene, hvor man kan trække sig tilbage og bare nyde. Rådyrene kommer ofte ind i haven om aftenen og i de tidlige morgentimer. Desværre har de fået smag for den kønne rose 'Frühlingsduft' – og spiser løs af knopperne, hvis de får mulighed for det. HØJRE Frühlingsduft rosen i gavmild blomstring. HERUNDER Et kobbervandfad pynter med roser fra haven.

116


117


Pile Fletterens

paradisiske skovhave

Et sted ved Esrum sø, på Pramvejen i Nødebo i Nordsjælland, ligger en utraditionel skovhave under trækronernes flimrende sollys. Pilefletterens paradis af en skovhave ligger direkte ud til Esrum sø. Haven tilhører Lisbet Kaare og hendes mand Johannes Krog.

med en utraditionel og eventyrlig skovhave, der ligger som en utrolig overraskelse for enden af haven bag et gigantisk rhododendronbed.

Det specielle ved Lisbet og Johannes' have er, at den ligger omkranset af høje træer og på jord, der måske nok havde fået andre til at give op, da der flere steder i haven er mere end fugtigt.

I baghaven langs husets terrasse har Lisbet anlagt den mest romantiske cottagehave omkranset af buksbom.

Men istedet for at fælde træerne for at skabe noget nyt eller for at få mere lys, har Lisbet skabt en have, der spiller på det flimrende lys fra de høje trækroner. Et sted, hvor pilen gror lystigt og

Her ligger også parrets anneks, der har funktion af orangeri og værksted – og som hver vinter er hjem for nogle af de frostfølsomme planter som f.eks. oliven, kamelia, aloe vera, agaver og pelargonier.

HØJRE Der er en dejlig ro over cottagehaven og de flotte bede med digitalis, der har et naturligt habitat i denne have. Sjældent ser man digitalis, der i den grad trives som disse.

124


125


En væg af tobakspibe og klematis deler terrassen op og skaber læ og privatliv. Den markerer også havens spisehjørne med sine saftigt grønne blade, der bliver større og større hen over sommeren. En smuk løsning, også når væggen i efteråret tager sin efterårsdragt på. Skovhaven blev til, efter at en udgået bambus blev klippet ned og der kom ny jord på. Kort efter formede skovhavedrømmen sig, da Lisbet elsker bark og strukturer. Måske netop fordi hun i kraft af sin tekstilbaggrund har lært at påskønne mønstre, lå det lige for at lave en skovhave. Et sted, hvor Lisbet har samlet al sin forkærlighed for smukke mønstre og bladformer;

130

F.eks. i hosta, juleroser og i en skov af vibeæg i foråret. Det giver en særlig stemning med de mange smukke træer som tag over den grønne have. Lisbets råd til nye haveejere, som intet ved om haver, og som ønsker mere lys, er derfor: Fæld dem ikke! Tynd istedet kronerne ud – og opstam træerne. Haver uden træer har jo intet loft!

HØJRE Et af havens huse med et skønt stilleben foran. Her byder et af Lisbets smukt snoede piletræer velkommen, når man kommer ind på grunden.


131


138


Blomster Binderens

Refugium i Hørsholm I blomsterbinder Margit Engens frodige have mødte jeg overvældende blomstring i bedste cottagestil med berusende høje stauder. For enden af en lille smal grusvej godt gemt bag gigantiske rhododendron, store gamle træer og en lille sø, ligger et kønt caffe lattefarvet hus med det mest charmerende gartnerdrivhus og en frodig og blomstrende cottagegarden. Her bor blomsterbinder Margit Engen og Knud-Georg Kleberg, tæt på Hørsholm centrum. Trods drømme og tanker om haven måtte Margit tøjle sine ideer og planer i 1½ år, da husrenovering og ombygning kom i første række, da de købte huset. Først bagefter var der igen tid til at få opfyldt drømmene, og Margits ønsker for haven tog form.

En af drømmene for stedet var den kunne bidrage til Margits blomsterbinding med et ekstra pift af hjemmedyrkede blomster, det giver landlig charme og naturlig skønhed til buketterne. Derfor kom der som noget af det første en skærehave, der gennem årene på lykkelig vis har leveret indhold til Margits dejlige blomsterbuketter og dekorationer. Jeg mødte Margit, da en god ven var så sød at præsentere os for hinanden. Margit er også forfatter til bogen Engen, haven og blomsten om netop dette emne – at bringe naturen ind i buketter og dekorationer.

Dramatisk skønhed over skærehaven i aftenskumringen. Her er det den mørkerøde havemælde, Atriplex hortensis 'Rubra', med hvid violfrøstjerne, Thalictrum 'Splendide White', og helt til venstre de flotte hvide spir på ærenpris, Veronicastrum virginiacum 'Album'. Kartebolle og havemælde, der her væver sig ind mellem ærenpris og violfrøstjerne giver et smukt cottageagtigt look.

139


HEROVER I juni giver Violfrøstjernen 'Elin' et overbevisende show med de dansende lette blomster i vel over to meters højde.

Det er tydeligt, at Margit har designet haven med flere dimensioner in mente: Højde, blomstringstid og farve går op i en højere enhed!

140

HØJRE På den anden side af rosenespalieret slynger 'New Dawn' sig lystigt, og den remonterende bourbonrose 'Louise Odier' viser sig fra sin bedste side med de gammeldags skålformede rosa blomster. I hjørnet en lyserød 'Sarah Bernhard' pæon med gigantiske duftende tallerkenstore blomster: Et fængende skue fra parrets stuevinduer.


141


148


Om aftenen når lyset tændes i lysekronen, forvandles rummet til en eventyrhule i det fine gamle gartneridrivhus.

I Margit og Knud Georgs have ser man straks ved ankomsten det gamle, smukke hvidmalede gartnerdrivhus, som ligger i direkte forlængelse af huset. Parret og husets gæster benytter altid indgangen i drivhuset – det giver en hyggelig modtagelse. Specielt om aftenen, når vandet risler i bassinet, og der er levende lys. Det gamle gartnerdrivhus giver stor fornøjelse året rundt, da Margit og Knud Georg her har mulighed for forlænge sæsonen og nyde haven længere både forår og efterår.

Det smukke rum er en lise for sjælen at komme ind i med de flotte stilleben. Det er tydeligt, at her bor en kvinde med øje for den bedste havekunst og naturens materialer. Drivhuset har fungeret som ramme for Margits karriere som blomsterbinder med egen butik. Margit kom i lære i en velrenommeret blomsterbutik på Amager allerede som 16-årig. Nu er Margit ikke længere erhvervsaktiv, men blomstergenet har hun stadig, efter 40 års fantastisk arbejdsliv med blomster, som sluttede i 2011.

VENSTRE I drivhuset har Margit tilføjet et vandbassin, hvor guldfiskene bor. Over bassinet har Margit og Knud Georg designet et glasbord, der rummer årstidernes skiftende dekorationer og giver et lyst og smukt ekstra rum, hvor der kan leges og dekoreres – et rum for sanserne.

149


Et gammelt gevir ophøjet til prydgenstand får æren af at indramme en smuk kobberskål med irret patina. Duftende kvæder og dekorative frøstande ligger til tørre og minder os om, at vi er i sensommeren. Margit elsker naturlige materialer; høstbindergarn og sisalbånd i flere tykkelser kan bruges til dekorationsformål. Gamle æblekasser er også bevaret i drivhuset, hvor de med det lidt frønnede look og smukke gamle tryk fortæller, at dette er et sted med en historie. I skåle ligger sensommerens høst af valmuehoveder til tørring sammen med tallerkensmækkere og frøstande fra storkenæb. Margit er flink til at dele sine haveglæder, og hun nyder også selv glæden ved at så egne frø, hvoraf flere kommer fra familie og gode venner.

152


153


162


VENSTRE Et kig ind i pavillionen, som giver et dejligt rum at trække sig tilbage til på de lune sommeraftener, når duggen falder. HØJRE Magnoliaen, som kan nydes fra stuerne. Da børnene var små, blev de altid fotograferet under det kønne flor.

HØJRE Knopurt, kærmindesøster og kæmpekonval, en tidlig forårsblomstring. Bagerst ses det store valnøddetræ, som giver en omfangsrig høst af sprøde og velsmagende valnødder. Det siges at være er et af Danmarks største. Om det er rigtigt, ved Katrine ikke.

I et hjørne af haven står et gigantisk valnøddetræ, der bærer en imponerende høst i efteråret. Havens nostalgiske stemning sender tankerne tilbage til tidligere tider. Store træer, perlesten, hvidsprossede vinduer og havehuse er alt sammen med til at få det hele til at gå op i en højere enhed. 163


Tante Grøn og Syrenprinsens cottagehave

I en have på en bakke på Mors bor Tante Grøn og Syrenprinsen. Jeg besøgte haven, da tulipaner og løgvækster satte blomsterfyrværkeriet igang. Et ganske særligt ægtepar på Mors – John og Jytte Justesen – har bragt et lille stykke Vermont til Danmark. Et af parrets helt store forbilleder er nemlig Tasha Tudor, som havde en usædvanlig have, der er blevet kendt jorden rundt for dens skønhed.

Mange haver har nok blomstring, men få har så mange som her. Jytte fortæller: "John og jeg lægger gerne mange tulipaner. Det er nærmest som et lykkedepot, der lægges i jorden, og når arbejdet er gjort, kan man glæde sig til en fest for øjet".

Når man ser den morsingboske have, ser man med det samme, at cottagegarden-stilen er højt yndet i denne have. For i hver en krog er haven spækket med flotte syn og blomster, der slynger sig, væver sig ind i hinanden og tårner sig op.

Her møder man rendyrket haveglæde. Hvor stor haveglæden er, forstår man først rigtigt, når man ser haven med egne øjne. Under et besøg på Limfjordsøen Mors kigger vi ind bag havelågen hos Tante Grøn. Haven er beliggende i udkanten af en lillebitte landsby, som hedder Flade. Ved selvsyn konstaterer vi, at den poetiske og stemningsfortættede have i allerhøjeste grad er en visuel joyride for øjet.

Farveorgiet af tulipaner og alléen af seljerøn er blot begyndelsen på denne sejrsrunde af blomstringer.

168


169


Register

. C

A

abildgården ................................................ 10 Aboretet i Hørsholm.............................. 227 Acer palmatum ............................. 198, 200 Achillea filipendulina 'Coronation Gold'.................................... 106 Aconitum napellus .................................. 60 Adirondack stole........................... 173, 182 agaver ......................................................... 124 akelejer ............................................................ 9 akeleje 'Rocky Mountain' ................... 212 akeleje 'Tower hybrides' .................... 215 Alcea 'Park allee' .................................... 219 Alchemilla Mollis .................................... 101 Allium 'Christophii' ................................. 221 Allium 'Purple Sensation' ..................... 11 Allium 'Sphaerocephalon' ............ 52, 53 aloe vera .................................................... 124 Anne Justs have...................................... 225 'Arabian Night' ........................................... 34 Artiskok ........................................... 25, 35, 68 Asparagus officinalis .............................. 35 asparges ...................................................... 22 Astrantia Major 'Alba' ........................... 218 Astrantia 'Moulin rouge' ..................... 220

B

B&B for gardenlovers ................... 34, 229 besøgshave-inspiration ...................... 225 Bente Müller................................................ 70 Birgit Helbo................................................ 226 bispehue .................................................... 143 blomsterbinder ....................................... 139 blåaks Sesleria nitida ............................ 53 blåregn .......................................................... 12 'Bombast Rose' ....................................... 103 bondehaven ............................................... 41 Botaniske have i København ........... 225 Botatiske have i Göteborg ................. 225 Brede værks park og gartneri ......... 225 bregne ..................................... 129, 133, 217 brosten .......................................................... 96 buketter ....................................................... 174 buksbom .......................................... 9, 45, 58 bunddække, bark .................................. 146 bænke ........................................................... 18 bæredygtig ................................................. 22 bødkerkar .................................................. 146 bøgehæk ............................... 27, 45, 51, 68 bøgepurrer ........................................... 15, 30 bønner ........................................................... 25

Campanula lactiflora 'Prichard's Variety' ................................... 60 Casper Frandsen.................................... 158 chaussésten ............................................... 96 cirkelhakke .................................................. 18 Corydalis 'Ochroleuca' ........................ 219 cottagegarden ........... 5, 6, 139, 143, 168 'Cydonia oblonga' ................................... 21 cypres............................................................. 32

D

Dahlia ............................................ 22, 34,198 Dahlia 'Arabian Night' ........................... 38 Dahlia 'Pasodoble' .................................. 34 Dahlia 'Smokey' ...................................... 221 'Delphinium Black Knight' ................. 192 Den hvide allé .................................... 45, 47 Diana Bak..................................................... 92 Digitalis ............... 105, 120, 167, 179, 207 Digitalis 'Pam's Choice' ........................ 72 Digitalis purpurea 'Alba' ..................... 145 Digitalis purpurea 'Apricot' .................. 54 drivhus ................................................. 72, 151

E

Echevia 'Black knight' ......................... 220 Echinacea purpurea 'Green Envy'... 51 Echinacea ‘Summer Sky' ..................... 63 Edwin Lutyens bænk ............................. 19 efeu ........................................................ 72, 155 Egeskov slotspark.................................. 226 eng .................................................................. 54 enkeblomst ............................................... 220 Eva Gravesen............................................ 190

F

figentræ ........................................................ 74 fingerbølblomst ............................ 145, 167 'Firebird' kaktus ......................................... 38 fjerbusk 'Aruncus dioicus' ................... 41 floks ........................................ 9, 51, 214, 219 forglemmigej .................................. 179, 200 Fredensborg slotspark......................... 225 Fritillaria 'meleagris' .............................. 220 Fritillaria 'persica' ................................... 220 frost ................................................................. 67 frostfølsomme planter ......................... 124 frugttræer ................................................... 173 Fru Pedersens have.............................. 229 'Frühlingsduft' .......................................... 116 frøstande .................................................... 152 fuglehus ...................................................... 173 får ..................................................................... 68

G

'Garnet' ........................................................ 198 gartneridrivhus ........................................ 149 gazebo........................................................... 62 Geranium pratense 'Mrs. Kendall Clark' ............................... 207 Geranium 'Rose Clair' ............................ 72 Geranium 'Rosemoor' ............. 9, 11, 208 gladiolus........................................................ 36 G.N. Brandts have................................... 226 græs ........................... 38, 47, 58, 62, 67, 69 grønkål .......................................................... 25 grøntsager ................................................... 25 Guldhængepil Salix x sepulcralis var 'Chrysocoma' .......... 208 gærdekartebolle 'Dipsacus' ............. 213

H

hassel ............................................................ 27 Hannas have............................................. 229 Hans Sattrup.................................................. 6 haveklinte .............................. 202, 214, 218 havekunst .................................................. 126 havemælde Atriplex hortensis 'purpurea' ........... 54 Atriplex hortensis 'rubra' ................. 139 havepavillion ............................................ 160 haverum ....................................................... 55 Haveselskabets have .......................... 225 Hedera 'Arborescens' ....................................... 211 'Helix' ........................................................ 192 helix 'Glacier' ........................................ 217 Helenium ..................................................... 32 Helle Vibeke Nicolaisen...................... 100 Historisk botanisk have............... 224,227 hjortetrøsten ............................................... 63 honningurt 'Phacelia tanacetifolia' ................. 16, 213 'Honorine Jobert' ..................................... 72 hortensia ........................... 47, 72, 146, 166 hortensia 'Annabelle’ ............................. 47 hosta .............................................................. 47 hosta 'Allegan Fog' ......................................... 217 'Fortunei Picta' ..................................... 103 'Halcyon' ................................................. 155 'Sieboldiana Elegans' ...................... 217 'Venusta' ................................................. 155 hvid klatrerose.......................................... 145 hvid lærkespore ...................................... 219 hvid pileurt .................................................. 47 hyld ........................................................ 11, 160 højbed.......................................................... 205 høns ......................................................... 22, 68 høstanemone .......................................... 107

I

Iris 'Sibirica' ............................................... 212

J

jardin potager ............................................ 25 jasmin ............................................................ 95 jerngazebo .................................................. 51 jernhavemøbler ...................................... 105 Jesper Valentin.......................................... 44 Johannes Krog......................................... 124 John Justesen.......................................... 168 jordbær ....................................................... 114 jordbærbed ................................................. 98 jorddække, bark ..................................... 146 Jytte Aggerholm Justesen.................. 168

K

kamelia ............................................. 124, 151 kartebolle ................................................... 139 katost ............................................................. 51 Katrine Krydsfeldt.................................... 158 katteurt .......................................................... 58 Keld Nielsen................................................... 6 Kensington roofgardens...................... 225 kertepileurt Persicaria amplexicaulis ‘Summer Dance’ ...................................... 51 kirsebærlaurbær ...................................... 71 kirsebærtræ ....................................... 98, 179 klatrehortensia ........................................ 145 klematis .................................. 130, 174, 213 klematis 'Markham's Pink' ................ 174 klematis 'Multi Blue' .............................. 213 klitrose 'Stanwell Perpetual' ............... 36 klokkeblomster ....................................... 212 Knud-Georg Kleberg............................. 138 kobberbirk ................................................. 129 kongelys ................................................ 18, 51 koreagran .................................................. 160 kornblomst 'Black Gem' ..................... 221 'Kornus Kousa' ........................................ 166 krybende læbeløs .................................... 58 kugleakacie ................................................ 53 kunstnerindens have ........................... 101 kunstnerpar ................................................ 80 kvan 'Vicars Mead' ................................ 170 kvæder ........................................................ 152 kvæsurt Sanguisorba 'Pink brushes' ........................... 51, 63, 214 kæmpebalsamin .................................... 179 kæmpe jernurt Verbena bonariensis .............................. 52 kæmpe mandstro .................................. 218 køkkenhave ....................... 16, 27, 101,114


L

lammeører ................................................ 120 Landbohøjskolens have...................... 225 landhave ................................... 5, 6, 27, 101 Lene Rolsted Pedersen........................ 164 liguster .......................................................... 26 Lisbet Kaare............................................... 124 Liselund slotspark................................... 225 livsnyder-have .............................................. 5 loggiaen ....................................................... 12 loveseat ...................................................... 145 lupiner ......................................................... 179 Lychnis coronaria 'Alba'...................... 218 lydindtryk .................................................... 174 lysthus ....................................................... 6, 29 læhegn ........................................................ 134 løgvækster ................................................ 174 løvefod .............................................. 120, 181

M

magnoliatræ ............................................ 158 Malva Mochata 'Alba' .......................... 219 mandeltræ .................................................. 74 marehalm Leymus arenarius ‘Blue Dune’ .................................................. 53 Margit Engen............................................ 138 marguerit ..................................................... 42 Marianne Folling....................................... 44 marieklokke .............................................. 212 Mette Folmer............................................... 80 'Miss Wilmotts Ghost' .......................... 218 montbretia ................................................... 36 morgenfruer .............................. 10, 34, 104 mosebunke Deschampsia cespitosa ...................... 38 moskus katost ......................................... 219 moskusænder .................................. 68, 154 mosrose 'Henri Martin' ....................... 202 myntetræer ............................................... 151 Møllebækgaard....................................... 229 Møn ................................................................... 6

N

narcisser ........................................... 173, 179 Narcis 'Thalia' .......................................... 218 natviol .......................................................... 218 Nepeta 'Walkers Low’ ..................... 54, 57 Nordens oliven ......................................... 62 nostalgisk ....................................................... 9

O

oliven ........................................................... oliventræer ................................................ orangeri ...................................................... Overdam planteskole...........................

P

124 151 137 225

Paeonia suffruticosa, træpæon......... 19 Palle Müller.................................................. 70 palmekål ...................................................... 25 panoramaudsigt ...................................... 80 Papaver orientale 'Coral Reef' ......... 103 Papaver somniferum 'Bombast Rose' ....................................... 114 papirbarkløn ............................................. 166 Paradehuset, Orangeriet på Gisselfeld.............................................. 226 paradisæbletræ .................. 146, 155, 173 parcelhushave ................................... 5, 165 Parthenocissus 'Engelmanii' ........... 220 patriciervilla ................................................ 93 pelargonier ......................................... 96, 124 Persicaria amplexicaulis 'Betty Brandt' .............................................. 38 Persicaria bistorta 'Superba' .............. 18 Persicaria 'Polymorpha' ....................... 57 Phlox paniculata ............................... 9, 214 Phlox paniculata 'Pure Feelings' .. 219 Phlox paniculata ‘Rosa Pastell’ ........ 51 Piet Oudolf .................................................. 38 pileflet ................................................ 124, 133 pilehytte ...................................................... 134 pilelæhegn ................................................ 134 piletræ ............................................... 128, 130 pileurt Percicaria 'Bistorta' ............................... 101 Persicaria amplexicaulis 'Alba'........ 218 Platantræ ..................................................... 36 point-de-vue ...................................... 29, 146 portal .............................................................. 26 potager ............................ 10, 15, 25, 27, 34 præriehaven ............................................... 57 purløg, Allium 'Schoenoprasum'..... 213 purpur solhat ............................................. 51 pæon 'Auguste Dessert' ..................... 214 pæon 'Edulis Superba' ....................... 202 pæon 'Festiva Maxima' ...................... 219 pæon 'Sarah Bernhard' ............ 140, 197 pærekvæde ................................................ 21 pæretræ ..................................................... 173 påskelilje .................................................... 218

R

refugium ..................................................... 139 'Rems Favourite' ..................................... 194 rhododendron .............. 10, 129, 134, 166 ridderspore ........................................ 60, 120 rim ................................................................... 67 Rosa 'Alba Maxima'. ............................... 42 Rosa 'Alchymist' ..................................... 182 Rosa 'Astrid Lindgren' ............................ 72 Rosa 'Bleu Magenta' ............................ 187 Rosa 'Charles de Mills' .......................... 99 Rosa 'Felicité Parmentiér' .................. 216 Rosa 'Frühlingsduft' .............................. 102 Rosa 'Glauca' ........................................... 101 Rosa 'Helenae' ........................................ 165 Rosa 'Honorine de Brabrant' ........... 215 Rosa 'Jaques Cartier' ........................... 215 Rosa 'Jubilee Celebration' ................ 214 Rosa 'Louise Odier' ............................... 140 Rosa 'Lykkefund', ................................... 165 Rosa 'Mme Plantier' ............................. 175 Rosa 'New Dawn' .................................. 140 Rosa 'Rosa Mundi' .................................. 94 Rosa 'Rose de Rescht' ......................... 215 Rosa 'Roseraie de L'Hay' ................... 215 Rosa 'Scarlet Fire'..................................... 30 Rosa Gallica 'Scharlachglut' .............. 30 Rosa 'Stanwell Perpetual' .................... 36 Rosenbuen ................................................ 190 rosenhave ................................................... 93 rosenkål ........................................................ 68 rosenpavillionen ..................................... 185 Rudbeckia ................................................... 10 russisk mandstro 'Eryngium Planum' ................................ 208 røllike ..................................................... 38, 202 rådyr ............................................................. 104

S

salater ............................................................ 25 Salix integra 'Hakuro Nishiki' ........... 217 Salvia nemorosa 'Blauhügel' ............. 53 Sambucus Nigra 'Black lace' .......... 221 sansemæssige indtryk ........................ 174 seljerøn ....................................................... 177 sensommer ................................................ 39 shelteret ...................................................... 118 siddepladser .............................................. 18 Skabiosa atropurpurea 'Black Knight' ............................................. 58 skvalderkål .................................................. 74 skyggebed .................................................. 11 skyggehave .............................................. 126 skælhoved 'Cephalaria gigantea' . 103 skæreblomst .............................................. 58 slangeurt ...................................................... 18

slyngplante ................................................. 12 Sofiero.......................................................... 225 solbrud .......................................................... 32 solbrud Helenium Autumnale 'Helena Mix' ................................................ 38 Solgårdsparken....................................... 227 solhat ............................................................. 63 solsikke 'Claret' ......................................... 34 solsikke ......................................................... 86 sommerblomst 'Pennie Black' ........ 155 sommerfugle ............................................. 16 sort hyld ...................................................... 221 spydverbena 'Verbena hastata' ............................ 60, 213 staudesalvie ............................................... 53 stjerneskærm .................. 51, 78, 218, 220 Astrantia major 'Alba' ....................... 218 Astrantia ‘Roma’ .................................... 51 stokrose ...................................................... 219 storkenæb ................................ 96, 207, 208 stormhat ................................................... 9, 60 strudsvingebregne 'Matteuccia struthiopteris' ....... 143, 217 studenternellike 'Dianthus barbatus' .............................. 215 styltehæk .................................................... 181 sukkulent .......................................... 126, 220 syren 'Michel Büchner' ....................... 213 syren Syringa vulgaris ........................... 19 Syringa microphylla 'Superba' .......... 11 syrisk rose Hibiscus Syriacus .......... 214 Schwerin slotspark ............................... 225 Søren Kjærulff ............................................ 92 Søren Madsen ........................................... 80

T

tagetes .......................................................... 35 takshæk ................................................. 45, 53 tallerkensmækker ........................... 22, 152 Tante Grøn ................................................ 168 terrasse ......................................................... 52 thuja ............................................................. 200 tobakspibe Aristolochia 'macrophylla' ................................. 217, 130 torskemund 'Linaria purpurea' ....... 216 Tranemarke................................................. 80 trekantblomst Tradescantia 'Andersoniana' ........... 155 træflis ........................................................... 146 tulipan .. 174, 177, 192, 193, 194, 216, 221 tulipan 'China Pink' ............................... 174 tulipan 'China town' .............................. 216 tulipan 'Queen of Night' ..................... 221 tulipan 'Rai' ................................................ 193 tulipan 'Rems Favourite' ..................... 194 tulipan 'Shirley' .............................. 194, 216 tulipan 'Silver parrot' ............................ 216


V

valnøddetræ ...................................... 82, 163 vandbassin ............................................... 149 veranda ....................................................... 190 Verbascum phoeniceum 'Violetta' ........................................................ 18 vibeæg .............................................. 173, 220 vild kørvel ................................................... 179 vildvin ........................................................... 220 vindruer ....................................................... 151 vinmark ......................................................... 80 vinterstandere ........................................... 69 violfrøstjerne .................................................. 9 violfrøstjerne 'Elin' .................................. 140 virginsk ærenpris Veronicastrum virginicum ‘Pink Glow’ ........................... 51 værksted .................................................... 137

W

Wisteria floribunda, prolific, sinensis ................ 12 woodland .................................. 6, 11, 26, 36

Y

YAK Silver Viking rhododendron .... 166

Z

zinnia ....................................................... 32, 34

Copyright © 2015 Eva Sandner Gravesen og Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S ISBN 978-87-17-04498-2 Printed in Denmark 2015 Tekst, foto og layout Eva Sandner Gravesen. Grafik inderside omslag: Olga Korneeva Grafik side 1: Olga Korneeva Tak for lån af foto til: Iben Dahlmann Riis, foto af Tante Grøn side 187. Marianne Folling, fotos side 106, 120-121 samt 123. OMSLAGSFOTOS Bagsiden, top venstre, Margit Engens have. Bagsiden, top højre, Tante Grøns have. Bagsiden, bund venstre, Marianne Follings have Bagsiden, bund højre, Helle Vibeke Nicolaisens have. Forside: Eva Sandner Gravesens have.

Æ

æblelund ......................................................... 6 æbler .............................................................. 10 æbletræer .................................................. 179 ærenpris ..................................................... 208

Ø

økologi .......................................................... 22

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck a/s Forlagsredaktør: Joakim Werner Pilestræde 52, 3. sal DK-1112 København K nnf@nytnordiskforlag.dk www.nytnordiskforlag.dk

Mangfoldiggørelse af indholdet af denne bog, eller dele heraf er i henhold til gældende dansk lov om ophavsret ikke tilladt uden foregående aftale med forlaget.


Haveelskernes egne haver Smukke haver med sjĂŚl og charme. Blomstervildskab og paradisstemning. GrĂŚsser og betagende scenerier. Dette er bogen om haveelskernes haver.

ISBN: 978-87-17-04498-2

www.nytnordiskforlag.dk

Profile for Nyt Nordisk Forlag

Haveelskernes Haver  

af Eva Sandner Gravesen

Haveelskernes Haver  

af Eva Sandner Gravesen

Advertisement