Page 1

Nypon &Vilja Lättläst på mångspråk, engelska och andra skolspråk

2017/2018

förlag

Nyskrivet och klassiskt för skola och bibliotek ANNELIE DREWSEN:

Korsspråkande i klassrummet

BÖCKER PÅ:

Engelska, franska, spanska, tyska, arabiska, dari, ­pashto, tigrinska och somaliska Ett magasin från Nypon och Vilja förlag

­ ättläst L för barn, unga och vuxna


Krönika: Förläggaren har ordet

För dig som möter läsarna – Lättläst på nio olika språk Nu gör Nypon och Vilja förlag sin största satsning hittills med lättlästa böcker på andra språk än svenska. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med böcker som stimulerar läsningen och ett stort kontaktnät bland lättlästförlag runt om i världen.

F

ÖR OSS ÄR DET självklart att välja ut de

internationellt bästa lättlästa böckerna på skolspråk och mångspråk, och samla dem i en helt ny katalog. För den som behärskar flera språk öppnar sig gemenskapen i en hel värld. Läsningen är genvägen till språket, och att läsa skönlitteratur är därför en naturlig del i språkutvecklingen. På skolan och i hemmet.

LÄTTLÄST I VÄRLDEN

Böckerna i katalogen är skrivna av etablerade författare, och vår ambition har varit att hitta böcker som ligger nära vår svenska utgivning. Vi köper in böcker från förlag runt om i hela världen. De är, liksom Nypon och Vilja, specialiserade på lättläst litteratur och delar våra tankar kring lättläst och vår värdegrund. SVENSKA BÖCKER PÅ MODERNA SPRÅK

Vi översätter också våra svenska lättlästa böcker till engelska och mångspråk. På så sätt får läsaren en bok, på engelska eller sitt modersmål, som utspelar sig i den svenska kulturen och speglar den verklighet vi lever i här. Det blir inte bara ett sätt att lära sig svenska eller engelska, utan också ett sätt att ta del av hela det svenska samhället. Saknar du något? Har du tips på böcker eller arbetssätt som kan locka till läsning? Vill du diskutera våra mångspråksböcker? Mejla till oss. Vi vill veta vad du tycker! Henny Holmqvist Förläggare Nypon och Vilja förlag henny@nyponforlag.se

2

Mångspråk, skolspråk och moderna språk Orden vi använder för undervisning av språk är många. Vad betyder de egentligen och hur förhåller de sig till varandra. Skolspråk används i bibliotekssammanhang och är de språk som undervisas i grundskolan – engelska, tyska, franska och spanska.

REDAKTIONEN STOCKHOLM

REDAKTIONEN HELSINGBORG

TELEFON KUNDTJÄNST

TELEFON REDAKTIONEN

Östermalmsgatan 61 114 50 Stockholm

Stortorget 11 252 20 Helsingborg

019-20 69 40

042-442 24 20

Mångspråk är ett samlingsnamn på språk från hela världen i bibliotekssammanhang. Termen omfattar de många språk som inte är skolspråk. Moderna språk är ett eget ämne med en egen kursplan i grundskola och på gymnasiet. Det omfattar alla språk utom svenska, svenska som andraspråk, engelska, klassisk grekiska, latin och teckenspråk.

info@nyponforlag.se info@viljaforlag.se

www.nyponforlag.se www.viljaforlag.se


INNEHÅLL ENGELSKA

9

FRANSKA 30

23

Nyhet! Michael Morpurgo

4

Engelska klassiker

24

SPANSKA 34

TYSKA 38

33 Lättläst för vuxna

MÅNGSPRÅK

Klassiker på franska

42

39

REGISTER 52

Så här använder du katalogen!

35 Äventyr på spanska

Katalogen innehåller böcker på olika språk och för olika ålderskategorier. Inom varje åldersgrupp finns det böcker på olika nivåer. Gör så här:

Feel good på tyska

1. Gå till aktuellt språk 2. Sök böcker i den ålderskategori läsaren tillhör (9-12, 12-15, unga och vuxna) 3. Hitta en lättlästnivå som passar ­ läsaren (1-4 eller A1-B2)

45 Fröken Spöke på mångspråk

49

Många av böckerna finns också på svenska och mångspråk. De kan användas i undervisningen för att skapa förförståelse och ge möjlighet till parallell­ läsning, både i grupp och individuellt. Håll utkik ­efter symbolen för svensk bok eller mångspråksbok.

Nyheter på arabiska 3


Engelska Genom lättlästa böcker kan alla som kämpar med engelskan erövra språket och bygga upp ett ordförråd. En bok som väcker läslust bjuder inte bara på en fin läsupplevelse, den erbjuder också mängder av nya ord.

Så här tolkar du nivåindelningen! För att underlätta för dig att hitta rätt bok till rätt läsare finns det i anslutning till varje titel en nivåangivelse. Det är en siffra från 1-4. Ju högre siffra desto större utmaning för läsaren. Flera av titlarna är markerade med Europarådets gemensamma europeiska referensram för språk A1-C2, enligt beskrivningen nedan.

SE

4

NIVÅ A1 Korta texter, ca 100–600 vanliga ord, med konkreta och vardagsnära händelser. Bilderna stödjer texten, framför allt för de yngre läsarna. Enkla meningar med en huvudsats och i enstaka fall två huvudsatser.

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Extremt lite text på varje sida med enkla och korta meningar. Böckerna är ofta illustrerade med bilder som stödjer berättelsen och hjälper läsaren att komma vidare i boken. Böckerna har mellan 20–40 sidor.

NIVÅ A2 Korta enkla texter, ca 600–800 vanliga ord, med konkreta och välkända ­händelser. Rikligt illustrerade för de yngre läsarna. Sammansatta meningar med två eller flera huvudsatser som binds samman med bindeord.

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Språket är vardagsnära, och innehållet skildrar ofta situationer som är lätta att känna igen sig i. Text i korta stycken och med kort radlängd. I titlarna för de yngre läsarna finns illustrationer på varje uppslag. Böckerna har cirka 40 sidor.

NIVÅ B1 Något längre texter med ca 800–1 000 ord med konkreta ämnen. För de yngre läsarna är böckerna illustrerade. Komplexa meningar som är längre och mer krävande, medan relationen ­mellan satserna är okomplicerad.

LÄTTLÄSTNIVÅ 3 Handlingen är kronologisk, och kopplingen mellan orsak och verkan är tydlig. Här finns även person- och miljöbeskrivningar. För de yngre innehåller boken ofta ett antal illustrationer. Böckerna har cirka 60 sidor.

NIVÅ B2 Något mer komplexa texter om konkreta såväl som abstrakta ämnen med 1 000–1 800 ord. Böckerna är oftast oillustrerade. Komplexa meningar med flera huvudsatser och bisatser.

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Kapitelböcker med få eller inga illustrationer. De innehåller något svårare namn, ord och uttryck samt lite längre meningar. Ofta luftig och stor text. Böckerna har mellan 100–120 sidor.

FINNS PÅ SVENSKA Boken finns på svenska. På vår hemsida kan du läsa mer om de svenska böckerna.

FINNS PÅ MÅNGSPRÅK Boken finns på flera språk. Samtliga titlar på mångspråk är samlade på sidorna 42-51.

FINNS SOM LJUDBOK Boken levereras med en audio CD. Du kan också ladda ner som MP3-filer från vår hemsida.


ENGELSKA | 9–12 år Sport för nybörjarläsarna Att läsa om sport på den allra lättaste nivån är en vinnande kombination för nybörjarläsarna. Sports Illustrated Kids är rikligt illustrerade i fyrfärg, med korta meningar och några få rader per sida. Ett utmärkt val för dem med läs- och skrivsvårigheter. Boken avslutas med en ordlista med sporttermer.

NIVÅ A1 Författare: CC Joven Illustratör: Alex Lopez/ Ed Shems Mjuk pärm 32 sidor Pris: 69 kr

BASKETBALL BREAK NY Lucas gillar basket, men han har inget bollsinne! Kan Lucas lära sig att passa bollen? En berättelse om att vara en lagspelare.

SOCCER SCORE NY Mia kan springa fort och sparka fotbollen hårt, men kan hon göra mål? Roligt och lättläst för alla fotbollsfantaster.

GYMNASTICS JUMP NY Det är Lilys första gymnastikträff och hon är nervös. Kommer hon att klara av alla övningar utan att trilla?

Best.nr. 9781496542601

Best.nr. 9781496542588

Best.nr. 9781496542571

Älskade klassiker för de yngsta läsarna Robin Hood och Aladdin återkommer i många olika sammanhang, i bokform, på bio och på TV. Här presenteras de spännande berättelserna i lättlästa bearbetningar. Robin Hood är en teaterversion med dialog som kan dramatiseras i klassrummet. På böckernas flikar finns bildordlistor, och i slutet av varje bok finns aktiviteter och övningar.

NIVÅ A1

NIVÅ A2

Återberättare: Jane Cadwallader Illustratör: Gustavo Mazali Mjuk pärm, 32 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 69 kr

Återberättare: Lisa Suett Illustratör: Rita Petruccioli Mjuk pärm, 32 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 69 kr

ALADDIN AND THE MAGIC LAMP NY Aladdin är en fattig pojke som tillbringar dagarna med att leka med sin apa. Han är kär i prinsessan Bulbul, men han vet att hans kärlek aldrig kommer att bli besvarad. Men så en dag får han tag på en magisk lampa.

ROBIN HOOD NY Följ Robin Hoods äventyr i Sherwoodskogen. Robin Hood och hans kompanjoner planerar att råna den onde prins John och sheriffen i Nottingham för att ge tillbaka pengarna till de fattiga.

Best.nr. 9788853607676

Best.nr. 9788853620101

LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

5


ENGELSKA | 9–12 år

Välkända och älskade karaktärer på engelska Det här är lättlästa böcker på engelska för de allra yngsta. Böckerna är perfekta för dem som håller på att lära sig läsa och för dem med lässvårigheter. Språket är enkelt och rakt, med korta meningar och få rader per sida. Alla böcker har också illustrationer i fyrfärg. Rolf passes some guys. They play football.

SE

SE

ROLF AND THE PACKAGE Rolf är glad. Han har hämtat ett paket. Det är från mamma. Vad kan det vara? Han måste skynda sig hem för att öppna paketet. SVENSKA Best.nr. 9789175678139

Best.nr. 9789186447045

ROLF AT THE FOOTBALL GAME Rolf joggar förbi några killar. De spelar fotboll. Rolf älskar fotboll. Det måste jag se, säger han. SVENSKA

Best.nr. 9789175678146

SE

SE

Best.nr. 9789187061325

BOB SENDS AN SMS Bob har fått en ny mobil. Han skickar ett sms. Men sms:et blir helt fel. En charmig bok som också finns på svenska. Då heter huvudpersonen Noa. Best.nr. 9788771770162

SVENSKA Best.nr. 9789187221958

BOB IN THE WOODS Bob är i skogen och plockar bär. Goda bär! Så hittar han svamp också. Den är säkert god, Bob måste smaka. SVENSKA Best.nr. 9788771770155 Best.nr. 9789175672601

ALVIN GER MASSOR MED LÄSGLÄDJE Böckerna om Alvin är perfekta för unga läsare som håller på att lära sig engelska, eller för barn med lässvårigheter. Språket är enkelt och rakt, med korta meningar och få rader på varje sida.

LÄTTLÄSTNIVÅ 3 Författare: Carsten Flink Mjuk pärm, 28 sidor Pris: 89 kr ALVIN AT THE ZOO Best.nr. 9788740601831 ALVIN ON HOLIDAY Best.nr. 9788740600469

− Oh no, Rolf says. The ball hit the crossbar. Rolf jumps up and down. He loves football.

− I have to see this, Rolf says.

6

7

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Text och bild: Rune Fleischer Hård pärm, 24 sidor Pris: 79 kr

It’s Sunday. Bob goes to the woods. He will ride his bike. So will Dad. Mom brings two baskets.

He wants to pick lots of berries. Bob takes two baskets. Then he goes to his bike.

“Pick some berries. Then I’ll bake a pie,” Mom says. “You can also make some juice,” Dad says. “And cakes,” Bob says and smiles.

2

3

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Författare: Kirsten Ahlburg Illustratör: Jon Ranheimsaeter Hård pärm, 20 sidor Pris: 89 kr

OM ATT VARA EN BRA KOMPIS Många har kommit igång med sin läsning tack vare Anton. De är skrivna på lättläst engelska och har korta stycken och ­meningar, med illustrationer i fyrfärg. Böckerna handlar om vänskap och om våra styrkor och svagheter.

ALVIN IS BRAVE Best.nr. 9788740601824

LÄTTLÄSTNIVÅ 3 Författare: Per Straarup Søndergaard Mjuk pärm 28 sidor Pris: 89 kr

SE

SE

ALVIN AND THE MOUSE Best.nr. 9788740600476 ALVIN AND THE VASE Best.nr. 9788771418170 SVENSKA Best.nr. 9789175672649

SE

6

ANTON VISITS THE MOON Best.nr. 9788740603767

ANTON – GOALIE ON WHEELS Best.nr. 9788740600483

ANTON HAS GLUE UNDER HIS SHOES Best.nr. 9788771418194

SVENSKA Best.nr. 9789175672434

SVENSKA Best.nr. 9789175672632

2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


ENGELSKA | 9–12 år

humor och dråpligheter

NIVÅ A1

Humor och skratt lockar till läsning i de här tre böckerna om magiska snören, utomjordingar och ökendjur. På böckernas flikar finns bildordlistor, och i slutet av varje bok finns flera aktiviteter och övningar.

Författare: Jane Cadwallader Illustratör: Gustavo Mazali Mjuk pärm, 32 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 69 kr

GRANNY FIXIT AND THE YELLOW STRING NY Anna blir alltid av med sina saker, och den här gången är hennes fröken arg. Hon har glömt sin bok … igen! Kan hennes vän Tant Fixit lösa det? Hon drar fram ett gult snöre från sin väska. Men hur ska det kunna hjälpa Ann?

PB3 AND COCO THE CLOWN NY Sally äter middag med sin morbror, clownen Coco, när ett rymdskepp plötsligt landar på deras tak. PB3 och hans robot Robin kommer ut och ser förvånade ut. På deras planet finns inte djur och clowner. Så Sally bjuder med dem på cirkus.

UNCLE JACK AND THE MEERKATS NY När farbror Jack och barnen hittar några surikatungar med hemlängtan bestämmer de sig för att hjälpa dem hem till Kalahariöknen. Att komma dit är lätt, farbror Jack har en luftballong. Men öknen är en farlig plats. Kan de skydda dem?

Best.nr. 9788853606211

Best.nr. 9788853606242

Best.nr. 9788853606273

igors spännande värld

LÄTTLÄSTNIVÅ 2

Välkommen till professor Igors laboratorium, fullt av många märkliga väsen. Vilken tur att de är inlåsta ... Varje bok avslutas med fakta, diskussionsunderlag, frågor och ordförklaringar.

Författare: Michael Dahl Illustratör: Igor Sinkovec Mjuk pärm 40 sidor Pris: 99 kr

WEREWOLF SKIN NY Två bröder och en pappa övernattar i en stuga i skogen. Men vad är det som lurar bland träden. Är det en varg, eller en människa?

BLOOD SHARK! NY Under en skolutflykt berättar professor Igor något skrämmande: att förhistoriska hajskelett finns överallt. Och att rakbladsvassa hajgap inte är långt borta ...

OOZE IS IT? NY Några vänner fiskar vid en sjö när en meteor slår ner, full med mineraler värda en förmögenhet och något slemmigt från universums mörkaste hörn …

A JAR OF EYEBALLS Kevin är trött på att bli ignorerad. Ingen lägger märke till honom. Han bestämmer sig för att vinna skolans vetenskapspris till varje pris.

Best.nr. 9781496504623

Best.nr. 9781496504609

Best.nr. 9781496504616

Best.nr. 9781496504593

”Werewolf Skin är en härlig berättelse med mycket spänning, en bok som kan engagera och sätta igång läsarens egen fantasi på ett positivt sätt.” Lena Franzén, BTJ

LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

7


ENGELSKA | 9–12 år

Jason lockar till skratt Missa inte de underhållande och aktuella berättelserna om Jason och hans pappa. Mitt i vardagen händer det alltid något som lockar till skratt och eftertanke. Känns Jason bekant? På svenska heter han Palle.

Författare: Jørn Jensen Illustratör: Claus Bigum Mjuk pärm 36 sidor Pris: 89 kr

JASON AND TIGER NY Jason tar hem katten Tiger till sin pappa. Hans kompis Kim ska resa iväg, så Jason ska passa Tiger. Men Jasons pappa börjar nysa i närheten av Tiger. Han är allergisk. Hur ska Jason och hans pappa lösa detta? De älskade Palle-titlarna som under många år lockat elever till glada skratt finns nu också på engelska.

JASON, THE PARAMEDIC NY Jason och hans pappa går på en första hjälpen-kurs. När de ska åka hem snubblar en dam vid busshållplatsen. Jason och hans pappa sätter sina kunskaper på prov och hjälper damen. Jason bor tillsammans med sin pappa. De är alltid på äventyr, för vad än Jasons pappa gör så blir det fel. Även om han menar väl.

Best nr: 9788771870411

Best.nr. 9788771870428

JASON’S DAD SCORES A GOAL Jasons pappa är mycket engagerad i sin sons fotbolls­träning. Så ska Jason spela match. Mitt under matchen får Jason ett perfekt tillfälle att göra mål, men precis då blåser pappas hatt av och sumpar hela målchansen. Som tur är blir inte Jason arg på sin pappa.

JASON AT THE CIRCUS Jasons pappa har lovat att inte vara med i något cirkusnummer, och han håller faktiskt sitt löfte! I alla fall i början. När de ber om en frivillig ur publiken är Jasons pappa snabbt framme. Först går det bra. Men säkerhetslinan fastnar och pappan svävar långt uppe under taket.

JASON AT THE ZOO Jason och hans pappa ska till djurparken. Pappa har tagit med bröd och frukt till djuren, fast man inte får mata dem. Det blir en spännande utflykt. Pappa råkar ha ihjäl sällsynta insekter, och han ska tvunget mata djuren. Som vanligt är Jason klokare än sin pappa!

JASON’S DAD WASHES HIS CAR Jasons pappa har köpt en ny bil som han är väldigt stolt över. Den är så fin ända tills en annan bil kör igenom en lerpöl och stänker ner den. Nu måste den nya bilen tvättas. Jason och hans pappa sitter kvar i bilen medan den tvättas. Men det går inte riktigt som de har tänkt sig.

Best.nr. 9788773699584

Best.nr. 9788773698822

Best.nr. 9788773698839

Best.nr. 9788773699591

Ord för ord

Ordförrådet är en av de viktigaste förutsättningarna för läsförmåga och i förlängningen möjlig­ heten att lära sig ett nytt språk. En bok som väcker läslust bjuder inte bara på en fin läsupplevelse, den erbjuder också mängder av nya ord.

8

LÄTTLÄSTNIVÅ 2

THE SECRET PASSAGE NY Ned är inte glad när han måste följa med sina föräldrar på semester till en liten stuga i bergen. Han vill hellre stanna hemma och spela datorspel. Men den lilla byn i bergen har en hemlighet, Ned behöver bara öppna sina ögon! På bokens flikar finns bildordlistor, och i slutet finns flera aktiviteter och övningar. Best.nr. 9788853605115

NIVÅ A2 Författare: Paloma Bellini Illustratör: Luigi Raffaelli Mjuk pärm, 32 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 69 kr

2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


ENGELSKA | 9–12 år

Michael Morpurgo

– en av Englands mest prisbelönta författare

NIVÅ B1 Författare: Michael Morpurgo Illustratör: Joanna Carey Mjuk pärm, 64 sidor Pris: 89 kr

Michael Morpurgo är utbildad lärare och debuterade 1974. Sedan dess har han skrivit över hundra barn- och ungdomsböcker. Mest kända är Kensukes rike och War Horse. Hela sitt liv har han engagerat sig för barns läsning. Här är tre lättlästa böcker i sann Michael Morpurgo-anda.

FOX FRIEND NY Claires liv på landet kan bli så tråkigt och ensamt. Så när hon hittar och tar hand om en skadad rävunge blir hon glad. Men Claires pappa tycker att rävarna är ohyra. De är inte välkomna på hans gård. Kan Claire gömma räven och hålla den i säkerhet?

WARTMAN NY Dilly hade till och med föredragit ett brutet ben än den hemska vårtan han har på sitt knä. Alla skrattar åt honom i skolan, och hans bror kallar honom för vårtmannen. Men Dilly lyckas hitta modet till att stå upp för sig själv när han träffar den gamle mannen Ben.

WHO’S A BIG BULLY THEN NY En helt alldaglig pojke vinner över skolans mobbare Darren Bishop i en tävling på skolans friluftsdag. Men nu vill Darren hämnas. Frågan är om hans mobboffer är smartare än han. En tankeväckande bok på lättläst engelska.

Best.nr. 9781781120866

Best.nr. 9781781123065

Best.nr. 9781781127636

lotus lane – lätt att känna igen sig i LÄTTLÄSTNIVÅ 3

Kiki, Coco och Lulu bor på samma gata och älskar att baka, pyssla och titta på film tillsammans. Genom dagboksanteck­ningar, klotter, bilder och pratbubblor får vi ta del av deras liv. Passar för dem som börjat läsa på egen hand. Det tilltalande dagboksformatet, lättläst text och ett lockande innehåll stärker läsaren.

Text och bild: Kyla May Mjuk pärm 96 sidor Pris: 99 kr

KIKI: MY STYLISH LIFE NY Kiki älskar mode och sina vänner, och hon samlar på fakta. Lätt text och lockande innehåll.

COCO: MY DELICIOUS LIFE NY Coco älskar att gräva i jorden, att klättra i träd och att baka – helst tillsammans med sina vänner.

LULU: MY GLAMOROUS LIFE NY Lulu älskar allt som glittrar (saker, djur och människor) och hon avgudar sina vänner i LLGC.

MIKA: MY NEW LIFE NY I den fjärde boken om LLGC bjuder Kiki, Coco och Lulu in Mika till sitt pyjamasparty.

Best.nr. 9780545445122

Best.nr. 9780545445146

Best.nr. 9780545445160

Best.nr. 9780545445191

LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

”Dagboks­ formatet är tilltalande och kan förutom att motivera till läsning också ge inspiration att själv skriva.” Helene Ehriander, BTJ

9


ENGELSKA | Fakta

Lättlästa faktaböcker

SE

SE

SE

Lättlästa faktaböcker på engelska kan väcka läslust hos de mest läsovana eleverna. De roliga ämnena och fina bilderna gör läsningen till en fröjd! Look, the Princess! A car stops in front of the palace. The red carpet is rolled out. The Crown Princess is coming! She has beautiful clothes. She is going to a party. But for Victoria, it is more than that. This is part of her job.

SE

A couple of days later the Princess is doing something completely different. She is going to a bridge-opening ceremony. It is windy and her hair is tucked into a hard hat. This is a different part of her job.

What is she wearing? At her brother’s wedding, she wore a dress from H&M. It is a company that sells lessexpensive clothes. She has said that she is not very interested in clothes. And her favourite shoes are a pair of clogs!

Crown Princess Victoria together with the Danish Crown Princess Frederik at the inauguration of The Öresund Bridge in 1999. 4

5

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Författare: Marianne Randel Søndergaard Hård pärm, 40 sidor Pris: 99 kr

FACTS ABOUT CROWN PRINCESS VICTORIA NY Kronprinsessan Victoria är populär både i Sverige och utomlands. En dag ska hon ta över efter sin pappa kungen. I den här faktaboken får vi läsa om hennes liv och hennes arbete. Best.nr. 9789175677644 SVENSKA Best.nr. 9789175676128

RONALDO

ZLATAN

MESSI

Han räknas som en av världens bästa på fotboll. Han heter Ronaldo och spelar i Real Madrid. I den här faktaboken kan du lära dig mer om Ronaldo och hans liv.

Den här boken handlar om Zlatan. Han är en av världens bästa fotbolls­ spelare. Här kan du läsa om hans klubbar och om hans liv både på och utanför fotbollsplanen.

Han är liten och snabb. Han är otroligt bra på fotboll. Hans namn är Messi. I denna mycket lättlästa faktabok kan du läsa mer om fotbolls­ spelaren Lionel Messi.

Best.nr. 9788771418231

Best.nr. 9788740600445

Best.nr. 9788771418217

SVENSKA Best.nr. 9789175676036

SVENSKA Best.nr. 9789175674445

SVENSKA Best.nr. 9789175674438

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

Författare: Peter Bejder Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

Författare: Asker Hedegaard Boye Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

SE

10

LONDON

DOGS

London är en väldigt känd stad. I den här faktaboken får du lära dig mycket om Storbritanniens huvudstad. Om både stadens historia och dess sevärdheter. Med lite text men mycket bilder uppmuntrar den här faktaboken till läsning.

Några hundar är stora, andra är små. Några hundar hjälper polisen, andra hjälper blinda. Många barn drömmer om en egen hund. Det här är en lärorik och rolig faktabok för alla hundälskare. Dessutom är den lättläst.

Best.nr. 9788740604825

Best.nr. 9788740600421

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Författare: Per Straarup Søndergaard Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

SE

SE

CARS

SMILEY

Här kan du läsa om både fina och snabba bilar. Och om världens första bilar. Är du alldeles tokig i bilar? Då är den här lätta faktaboken verkligen något för dig. Perfekt för alla nybörjarläsare.

Smileys använder många av oss varje dag när vi skriver sms eller mejl. Vi använder smileys för att berätta vilket humör vi är på, och de har bivit extremt populära. Här får du veta allt om smileys.

Best.nr. 9788771418200

Best.nr. 9788740609226

Best.nr. 9788740608236

SVENSKA Best.nr. 9789175678566

SVENSKA Best.nr. 9789175676029

SVENSKA Best.nr. 9789175674339

THUNDER AND LIGHTNING Det hörs höga brak. Det är vita streck på himlen. De lyser upp och strålar. Det är blixten och åskan. Lär dig mer om detta ibland skrämmande naturfenomen i boken.

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

Författare: Peter Bejder Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

Författare: Per Straarup Søndergaard Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

Författare: Per Straarup Søndergaard Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

Författare: Per Straarup Søndergaard Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

Författare: Per Straarup Søndergaard Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


ENGELSKA | Fakta SE

SE

SE

LIONS

ZEBRA

SHARKS

DOLPHINS

BLUE WHALE

Lejonet är stort och ståtligt. Ibland kallas det djurens konung. Lejon äter andra djur och lever i flock. Vill du veta mer om lejon? Då ska du läsa denna bok.

Zebran är ett väldigt vackert djur. Den har svarta och vita ränder. Vilda zebror lever i Afrika. Vill du veta mer om zebran? Då ska du läsa denna lättlästa engelska bok, lärorik både för stora och små.

Är du rädd för hajar? Det finns många olika sorters hajar. Vissa är farliga för människor, andra är det inte. I den här lättläsa faktaboken kan du lära dig mer om hajar.

Delfiner är söta. De är också roliga och kloka. Det finns över 40 olika sorters delfiner i världen. Här får vi lära oss mer om delfiner och om hur de lever och hur de kommunicerar.

Best.nr. 9788771418248

Best.nr. 9788740608243

Best.nr. 9788740606447

SVENSKA Best.nr. 9789175677248

SVENSKA Best.nr. 9789175674322

Blåvalen är det största djuret i världen. Blåvalens tunga kan bli lika stor som en elefant, och dess hjärta väger lika mycket som en bil. Lär dig om blåvalen här. En perfekt faktabok för ovana läsare som vill träna sin engelska.

Best nr. 9788740600902 SVENSKA Best.nr. 9789175674421

Best.nr. 9788740604818

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

Författare: Per Straarup Søndergaard Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

Författare: Henrik Enemark Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

Författare: Peter Bejder Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

Författare: Peter Bejder Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

Författare: Per Straarup Søndergaard Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

Vägar till engelska vid läs- och skrivsvårigheter Hur ska man tänka som pedagog när det finns elever i klassen som har det kämpigt med att läsa och skriva på engelska? Det är frågor som Susanne af Sandeberg ägnat mycket tid åt. Susanne af Sandeberg är fil.mag. i läs- och skrivsvårig­heter. Så här beskriver hon syftet bakom Vägar till engelska vid läsoch skrivsvårigheter – en handbok som ger inspiration till pedagoger som arbetar med engelskundervisning. – Det finns många sätt att hjälpa elever med läs- och skrivsvårigheter, och boken belyser olika framgångsfaktorer. Men boken tar också upp den problematik som finns i dagens skola. Min förhoppning är att läsaren under läsningen ska stanna upp, reflektera och dra slutsatser, säger Susanne af Sandeberg. ENGELSKA EN RÄTTIGHET

Att få lära sig engelska i skolan är både en LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

VÄGAR TILL ENGELSKA Författare: Susanne af Sandeberg Hård pärm 56 sidor Pris: 149 kr Best.nr. 9789175674223

jämlikhets- och en demokratifråga. Alla elever måste få samma möjligheter, men så är inte alltid fallet. Under många år har undervisning och läromedel i engelska huvudsakligen utgått från normalläsaren. Man har förutsatt att eleverna är läsare som snabbt får en omedveten känsla för de underliggande språkstrukturerna i språket. VIKTIGT MED STÖD

För elever med läs- och skrivsvårigheter är det annorlunda. De har svårt att knäcka den engelska läskoden på egen hand. – Om de inte får hjälp riskerar de att utsättas för ständiga misslyckanden när textmängderna ökar och kraven på

läs- och skrivförmågan växer, säger Susanne af Sandeberg. TID ATT REFLEKTERA

Boken är inget trollspö som sveper fram snabba, enkla lösningar för lektionerna. Om man verkligen vill förbättra engelsk­ undervisningen för elever med läs- och skrivsvårigheter krävs det något mer. – Lärarna behöver få tid att reflektera, diskutera och planera undervisningen. Det är engelsklärarna som är experter på sitt ämne och känner sina elever. Lärarna måste få tid att förbereda sina lektioner och att undervisa. Det kan också finnas behov av nya läromedel och fortbildning, avslutar Susanne av Sandeberg. 11


ENGELSKA | 12–15 år

Mysterier, spöken och ett fördömt bibliotek Böcker som kittlar fantasin och skräms lite lagom lockar till läsning. Här är fyra spännande böcker på olika nivåer så att det blir lättare att hitta en bok både för dem som kämpar med sin läsning och för dem som kommit igång och behöver träna upp flytet. THE CREEPING BOOKENDS Det är kväll och en kille blir av misstag inlåst på biblioteket. Det är något märkligt som händer där. Plötsligt börjar några ödlor krypa ut från bokpärmarna. Kommer bibliotekarien hinna låsa upp och rädda honom innan han blir ödlemat?

SE Everyone started whispering. A few of them giggled. But when the substitute entered the room, everyone became quiet. – This is Miss Sparre, the principal said. She will be your teacher for a whole month. Be nice to her. Ebba stared. Ivar stared. Everybody stared. Miss Sparre was very tall and very thin. She had long, black hair and wore a long, black dress. Her face was white. – Is she never outside in the sunshine? Ebba whispered to Ivar. Miss Sparre smiled. – No, Ebba. I don’t like the sun. 6

7

LÄTTLÄSTNIVÅ 3 Författare: Kerstin L Hahn Illustratör: Åsa Rosén Hård pärm, 56 sidor Pris: 109 kr

MISS GHOST NY Ebba och Ivar märker att det är något särskilt med deras vikarie. Fröken Sparre är lång, smal och har iskalla händer. Dessutom tål hon inte solen och kan läsa tankar. Är hon kanske ett spöke? Best.nr. 9789175677590 SVENSKA Best.nr. 9789175672717

NIVÅ A2 Författare: Mary Flagan Illustratör: LibellulArt Mjuk pärm, 64 sidor Pris: 89 kr

THE EGYPTIAN SOUVENIR NY Sally älskar att lösa mysterier. När hennes föräldrars skalbagge i sten - som de tog med sig från Egypten - försvinner är det ett mysterium för Sally att lösa. Skalbaggen sågs senast i Sallys skåp när hon hade med sig den till skolan. Kan någon i skolan ha tagit den?

Best.nr. 9781434205469

THE BEAST BENEATH THE STAIRS Bibliotekarien upptäcker att någon har brutit sig in i det underjordiska biblioteket och stulit hans samling av dödliga böcker. Om bibliotekarien inte hittar böckerna, kommer hela världen att plågas av evig ondska. En skräckinjagande bok med häftiga illustrationer. Best.nr. 9781598894189 LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Författare: Michael Dahl Mjuk pärm, 44 sidor Pris: 99 kr

Best.nr. 9788853605146

historiska berättelser Mary Hoffman, Georgia Byng och Linda Newbery är tre av Englands mest populära författare. Här bjuder de på spännande och tankeväckande berättelser i historisk miljö. Böckerna har luftig och lättläst utformning som underlättar för dem med läsoch skrivsvårigheter. The Girl with No Nose är illustrerad av prisbelönta Gary Blythe.

NIVÅ B1 Författare: Georgia Byng Illustratör: Gary Blythe Mjuk pärm, 88 sidor Pris: 99 kr

12

NIVÅ B2 Författare: Linda Newbery Mjuk pärm 88 sidor Pris: 99 kr

NIVÅ B2 Författare: Mary Hoffman Mjuk pärm 104 sidor Pris: 99 kr

THE GIRL WITH NO NOSE NY England under den viktorianska tiden och Alice föds utan någon näsa. Folk skrattar åt henne. Även när hon får en protesnäsa och flyttar till London och börjar jobba gömmer hon sig i mörka hörn. Men när hon träffar nya godhjärtade och omtänksamma vänner börjar hon sakta men säkert acceptera sig själv.

ANGEL OF VENICE NY Venedig, 1571. Vid det stora varvet arbetar Luca med att hämta vatten, hugga ved och tända brasor. Medan han jobbar dagdrömmer han om en tjej med ett gyllene hår och persikohy. Men Venedig står inför krig mot det ottomanska riket, så Luca går ombord på skeppet The Angel och gör sig redo för den stora striden.

UNTIL WE WIN NY För hundra år sedan hade kvinnor inte rösträtt. När Lizzy träffar Julia och Elsie förändras hennes liv. De är suffragetter som kämpar för kvinnors rösträtt. Det dröjer inte länge innan Lizzy engagerar sig i den handlingskraftiga rörelsen. Men samlingar och protester gör att suffragetterna riskerar att hamna i fängelse, eller något ännu värre.

Best.nr. 9781781125694

Best.nr. 9781781124024

Best.nr. 9781781125793 2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


ENGELSKA | 12–15 år

feel good och kärlek

NIVÅ B1

Upplyftande, roliga, varma och romantiska berättelser om vardagsliv, vänskap och kärlek ur flera olika perspektiv och kulturer. De är korta, mycket lättlästa och illustrerade och passar för tonåringar som behöver öva extra mycket på sin engelska.

Mjuk pärm 64 sidor Pris: 79 kr

Promises covers for catalogue_Shortlist.qxp_Layout 1 12/10/2016 15:07 Page 5

Promises covers for catalogue_Shortlist.qxp_Layout 1 12/10/2016 15:08 Page 8

Page 3

ch@t

A Time to Live

M i r i a m Ha la hm y

www.ransom.co.uk

To save him, will she have to let him go?

Jo Cotterill

It is a journey of hope and of surprise, of new friends – and of love.

SUE PURKISS

Jo Cotterill

Purple

Yasmin’s Journey

So begins a difficult and perilous journey in search of peace and safety.

But as the Germans tighten their grip, can Sylvie still keep Jack safe?

Barbara Catchpole Book band:

The country is at war and, after her father is killed in a bomb blast, Yasmin and Ali are forced to leave Syria to find a new life elsewhere.

Sylvie Duval, 17, forms a close friendship with Jack, an injured British airman who is hiding on her family's farm.

Is she being stalked?

and: Turquoise

Fifteen-year-old Yasmin lives with her parents and six-year-old brother Ali in a small town in Syria.

It’s 1942. The world is at war and France is occupied by the German army. These are dangerous times.

But when she looks at her latest series of photos. Aliya sees a murky figure in the background of many of them.

l

Picture HIM

‘This isn’t a time to die. It’s a time to live!’

Yasmin’s Journey

he’s ome vest. IRL.

She talks with a stammer, but who needs words when you can have pictures? Especially pictures as good as Aliya’s photos.

A Time to Live

boy1 her r.

Barbara Catchpole Aliya loves taking photos.

Picture HIM

ch@t

tiny d?’

Promises covers for catalogue_Shortlist.qxp_Layout 1 12/10/2016 15:34 Page 6

She watches life through a lens But is somebody watching her?

SUE PURKISS Book band:

Book band:

Gold

Purple

www.ransom.co.uk

www.ransom.co.uk

Miriam Halahmy

CH@T NY Gina älskar att chatta med Chatboy1 – han får henne att skratta och ger henne komplimanger. Han förstår henne på ett sätt som ingen annan gör. De bestämmer sig för att träffas. Kommer det att förstöra magin?

PICTURE HIM NY Aliya älskar att fotografera. Hon stammar, men vem behöver ord när man kan ha bilder? Aliya upptäcker en skum figur i bakgrunden på hennes senaste fotografi. Vem kan det vara – blir hon förföljd?

A TIME TO LIVE NY Året är 1942 och världen står i krig. Sjuttonåriga France Sylvie Duval utvecklar en nära vänskap med den brittiska piloten Jack, som gömmer sig på hennes familjs gård. En kärlekshistoria som utspelar sig i en historisk kontext.

YASMIN’S JOURNEY NY Femtonåriga Yasmin bor med sina föräldrar och sin yngre bror Ali i en småstad i Syrien. Landet är i krig, så Yasmin och Ali tvingas lämna Syrien för att hitta ett nytt liv någon annanstans. Följ Yasmins flykt över Europa.

Best.nr. 9781785912535 Författare: Barbara Catchpole

Best.nr. 9781785912559 Författare: Jo Cotterill

Best.nr. 9781785912580 Författare: Sue Purkiss

Best.nr. 9781785912566 Författare: Miriam Halahmy

Översätter till lättläst engelska

SE

I can’t look Emma in the eyes. Don’t have the guts. I look at her hair. Her nice, long hair. – Your hair is so nice! Wait a minute! Did I say that? This is so embarrassing! Alma rolls her eyes. But Emma looks happy.

Hedda Friberg-Harnesk har alltid älskat det engelska språket – från det att hon läste ut sin första engelska bok på gymnasiet till arbetet som docent i engelsk litteratur. Numera arbetar hon bland annat med att översätta Nypon och Vilja förlags lättlästa böcker till engelska. – Det är utmanande att översätta snyggt och engagerande inom de ramar som den lättlästa litteraturen kräver. Särskilt knepigt kan det vara att stå emot ett favoritord som är alldeles för långt eller abstrakt för att fungera. För Hedda är det inte bara själva språket som intresserar utan också litteraturens roll i möten av olika kulturer. Hedda menar att engelskan är en

expressväg ut i världen. På engelskan kan man nå väldigt många människor. Det gäller även den lättlästa engelska litteraturen. – För att underlätta kulturmöten behövs lättläst litteratur och översättningar av den. Ju fler språk som lättläst litteratur översätts till, desto fler möjliga möten, menar Hedda.

But she must be all right now. Because here she comes. With Alma. Help! – Hey, Emma? I ask. She turns to me. So does Alma. My mouth goes dry. Emma looks at me. I look at her. Alma is looking at me, too.

4

5

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Författare: Mårten Melin Illustratör: Helena Bergendahl Hård pärm, 24 sidor Pris: 99 kr

LOVESICK Måns är kär i Emma. Fel. Måns är helt sjukt kär i Emma. Vad ska han göra? Ska han berätta att han är kär? Lovesick handlar om två ungdomar på väg in i puberteten. Boken skildrar livet i skolan, vänskap och den spirande kärleken mellan Måns och Emma. En charmig och rolig bok som man blir glad av att läsa. Lovesick finns även på svenska och arabiska. Best.nr. 9789175675237 SVENSKA Best.nr. 9789186447274

LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

13


ENGELSKA | 12–15 år

sport + läsning = sant För den som kämpar med sin läsning och kanske hellre hänger på rampen, fotbollsplanen eller kör BMX kan en bok om favoritsporten vara en väg in i läsningen. På de här sidorna hittar du bra och spännande sportberättelser om livet; familj, vänskap, skola, identitet och gemenskap.

”På ett härligt men okomplicerat språk berättar Alan Durant den här lättlästa historien med mycket känsla och värme. Författarens berättarglädje gör det riktigt roligt och spännande att följa Bad Boyz.” Andrea Reece, Lovereading4Kids

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Författare: Alan Durant Mjuk pärm 72 sidor Pris: 99 kr

KICKING OFF Sex killar och en tjej dras alltid in i problem, och en lärare föreslår att de ska starta ett fotbollslag och spela i den lokala serien. Men kan de hålla sig borta från bråk och strul tillräckligt länge för att ta sig vidare?

LEAGUES APART NY Ska de stå enade eller splittras? Bad Boyz börjar sin första säsong i Little League. De ser coola ut i sina nya färger och spelar bra. Men problemen är aldrig långt borta och hotar att splittra laget.

K.O. KINGS NY Bad Boyz är ett av de vinnartippade lagen i Little League Cup. De vill verkligen vinna cupen. Men kan tjejerna och killarna lösa sina interna problem, eller blir det slutet för Bad Boyz karriär?

BARMY ARMY NY Som Little League Champions har Bad Boyz blivit inbjudna att delta i en miniturnering i Frankrike. Vad kommer de att tycka om Frankrike? Och en större fråga: Vad kommer Frankrike att tycka om dem?

Best.nr. 9781783224456

Best.nr. 9781783224463

Best.nr. 9781783224470

Best.nr. 9781783224487

Böcker om sport handlar ofta om mer än bara idrott. Här är tre titlar om unga målmedvetna idrottare. Deras förmåga att kämpa får dem att lyckas med utmaningar också utanför träningen och tävlingarna. SE

SE

LÄTTLÄSTNIVÅ 3

LÄTTLÄSTNIVÅ 3

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

Författare: Jonny Zucker Mjuk pärm 76 sidor Pris: 99 kr

Författare: Annelie Drewsen Hård pärm 52 sidor Pris: 109 kr

Författare: Johanna Nilsson Hård pärm 56 sidor Pris: 109 kr

FOOTBALL FORCE Logan Smith vill spela för det bästa fotbollslaget, Vestige United. Lagets spelare är exceptionellt bra i fotboll, men det visar sig att laget har en mörk hemlighet. En riktigt spännande berättelse som utspelar sig i framtiden, år 2066. Best.nr. 9781781277133

14

RUN, AMINA! Amina har kommit ensam till Sverige från Somalia. Hennes kompis Lina upptäcker att Amina är bra på att springa. Hon övertalar Amina att börja träna löpning i samma klubb som Lina.

ALMOST LIKE ZLATAN Johans värld kretsar kring fotboll, och han drömmer om att bli proffs som Zlatan. Men för att bli det behöver han komma in på fotbollsgymnasiet. Kämpigt för Johan, som har dyslexi.

Best.nr. 9789175675213

Best.nr. 9789175675220

SVENSKA Best.nr. 9789175670973

SVENSKA Best.nr. 9789175672694

2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


ENGELSKA | 12–15 år

Jake Maddox-serien ställer glädjen i en sport på sin spets. Här finns rivalitet, skador och höga krav men också vänskap och värme. Böckerna finns på två olika nivåer med 72 respektive 96 sidor. I slutet av böckerna finns ordlista, diskussionsfrågor, skrivövningar och mer information om sporten och speciella termer.

BMX CHALLENGE Jason gillar verkligen utmaningar! Det har fått honom i trubbel flera gånger. Nu blir han utmanad att tävla i en BMX-tävling. Men det visar sig att BMX är mycket svårare än vad han först trodde.

HOCKEY MELTDOWN Dylan ser fram emot vinterns stora hockeyturnering. Men plötsligt blir han skadad och måste sitta på bänken. Kan han ha roligt ändå på avbytarbänken?

SOCCER SHAKE-UP NY Dominic börjar motvilligt spela fotboll. och skojar mest bort träningarna. Men när lagets stjärna Carlos inte kan komma, får Dominic chansen att visa vad han går för.

BAD-LUCK BASKETBALL Det går dåligt för laget The Clovers i basket. Alla vill lägga skulden på Brandon. Kan Brandon övertyga sina lagkamrater att det inte är han som bringar otur?

DANCE TEAM DRAMA NY Lily och hennes familj har flyttat. Hon har lämnar både danslaget och sin bästa vän. Lily känner sig ensam. Kommer hon någonsin att trivas?

PAINTBALL BOSS NY Quintons taktik innebär en förlust för hans Paintball-lag. Nu börjar han känna sig utfryst av sina lagkamrater, och till och med hans bästa kompis.

Best.nr. 9781434234230

Best.nr. 9781434234261

Best.nr. 9781496504999

Best.nr. 9781434291608

Best.nr. 9781496536785

Best.nr. 9781496539861

”Passar utmärkt för de som kommit igång med att lära sig engelska.” Magnus Öhrn, BTJ

BOARD BATTLE NY Ett gäng mobb­are tar över den lokala skateparken. Conner och hans bästa vän Hannah tvingas därifrån. Nu måste de överlista mobbarna. Kampen om skateparken kan börja!

GOLD MEDAL SWIM NY Sam är skolans bästa simmare. När Julien kommer ny till laget erbjuder sig Sam att hjälpa honom med träningen. Nu ska de tävla mot varandra i finalen.

HOOP HUSTLE NY Brian ska provspela för skolans basketlag. Men hans arbete som volontär på ett äldreboende går ut över träningarna. Kan han lära sig något av George på äldreboendet?

SOCCER STEP-UP Dålig ekonomi gör att anfallaren Melinas lag måste läggas ner. Nu måste tjejerna provträna för fotbollslaget med de äldre gymnasietjejerna.

SNOWBOARD STRUGGLE NY Alex står upp mot sin bästa vän när den nya killen i staden blir mobbad. De andra killarna är svartsjuka på hans skicklighet i backarna.

Best.nr. 9781434262080

Best.nr. 9781434239020

Best.nr. 9781496504982

Best.nr. 9781496536792

Best.nr. 9781496539847

NIVÅ B1 Författare: Jake Maddox Mjuk pärm 72 sidor Pris: 99 kr

LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

NY

NIVÅ B2 Författare: Jake Maddox Mjuk pärm 96 sidor Pris: 99 kr

15


ENGELSKA | 12–15 år

provocerande, Oskyldigt och lättläst

NIVÅ B1-B2 Mjuk pärm 72–120 sidor Pris: 99 kr

Melvin Burgess och Kevin Brooks är båda bästsäljande brittiska författare som skriver kompromisslöst och ärligt om utmanande ämnen. Här finns alltid en udd som ställer frågor om vad det betyder att vara människa.

”Karaktärerna och landskapet de befol­ kar, både inre och yttre, levande­görs i denna skarpa, inten­ siva, filmiska berät­ telse om att hoppas på något bättre. Bedrägligt enkelt tar den tag i dig och håller kvar.”

”På 54 korta sidor skapar Melvin Bur­ gess ett drama som omfattar ett helt liv. […] Burgess utfor­ skar betydelsen av minnen och identitet i ett gripande och mäkt­igt drama med få ord.”

Andrea Reece, Lovereading4Kids

Booktrust, Inspire a love of reading

FIVE HUNDRED MILES NY För bröderna Cole och Ruben är det vilken vanlig regnig dag som helst i östra London. Men när de går in på den slitna puben i området tar deras annars lugna dag plötsligt en helt oväntad riktning. De möter en trio av gangstrar, en vacker ung tjej och en apa i bur. Och snart är polisen efter dem. Ett spännande äventyr tar sin början!

PERSIST NY Marianne ligger i koma, och hennes mamma besöker henne varje dag på sjukhuset. Men Marianne har varit frånvarande så länge att även hennes mamma börjar att tvivla och förlora hoppet på att Marianne någonsin kommer tillbaka och återfår medvetandet. Så plötsligt börjar Marianne komma ihåg vem hon är och vem den ledsna kvinnan vid hennes säng är …

Best.nr. 9781781125403 Författare: Kevin Brooks

Best.nr. 9781781124949 Författare: Melvin Burgess

Äventyr och spänning Ett mystiskt försvinnande, betydelsen av vänskap och en gömd antik stad. Gemensamt för böckerna, på tre olika lättlästa nivåer, är värdet av vänskap.

16

NIVÅ B1 Författare: Maureen Simpson Illustratör: Simone Pontieri Mjuk pärm, 64 sidor Pris: 89 kr

NIVÅ A2 Författare: Maria Luisa Banfi Illustratör: LibellulArt Mjuk pärm 64 sidor Pris: 89 kr

NIVÅ A1 Författare: Maureen Simpson Illustratör: Andrea Goroni Mjuk pärm, 64 sidor Pris: 89 kr

IN SEARCH OF A MISSING FRIEND NY Ingen vet vart Wills har tagit vägen, och hans bästa vänner, tvillingarna Harry och Camilla, är väldigt oroliga. Som tur är har Wills lämnat gott om ledtrådar för tvillingarna att följa, kanske hittar de honom snart.

A FARAWAY WORLD NY Marquat är född i Wales och har nigerianska föräldrar. Han är en intelligent och känslig kille som ska börja gymnasiet och har stora drömmar om sin framtid. Men en dag måste han konfronteras med rasfördomar.

DESTINATION KARMINIA NY Den unga professorn Peng tar hjälp av några arkeologientusiaster för att hitta den antika staden Karminia. De beger sig ut på en otrolig upptäcktsfärd till en mystisk plats för att leta efter den förlorade staden.

Best.nr. 9788853604316

Best.nr. 9788853604323

Best.nr. 9788853605153

2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


014 5

– Rivalitet, action, drama och svåra val!

NIVÅ B2 Mjuk pärm 144 sidor Pris: 89 kr

Två böcker som båda behandlar svåra val – vad är priset för att följa sina drömmar eller stå upp för sina värderingar? Både dramatiskt och tankeväckande. Till böckerna finns ett kostnadsfritt arbetsmaterial på engelska.

Attitude

Robin Stevenson

ere at school n she’s Cassie ancing. visiting out just

Dans, dans, dans!

Att itude

llet hoes

ENGELSKA | 12–15 år

"Deen skriver initi­ erat om dans, varje bensträckning och muskelbelastning känns smärtsamt autentisk. […] Kom­ mer att tillfredsställa både nybörjare och erfarna dansare som längtar efter att åter­ uppleva de första dansstegen."

”Läsarna bjuds på massor av spänning [...] Berättelserna är korta, snabba och välskrivna och väl värda att rekommen­ dera till motvilliga läsare som letar efter samtida läsning." Canadian Children’s Book News

Kirkus

Robin Stevenson ATTITUDE NY När Cassie kommer till Vancouver från Australien för en intensiv sommarkurs på en prestigefylld balettskola har hon svårt att passa in. Till en början håller Cassie sig i bakgrunden, men när hon ser att några av de andra sommarstudenterna blir mobbade säger hon ifrån och upptäcker då hur långt vissa tjejer är villiga att gå för att lyckas.

ACROSS THE FLOOR NY Luc Waldon har alltid vetat vad hans passion är: amerikansk fotboll. Han tror att han har vad som krävs för att komma till den nationella ligan. Så när hans tränare tycker att han ska ta kurser i modern dans för att stärka sin speltaktik blir han inte glad. När han senare inser att dans faktiskt kan vara hans verkliga passion står han inför ett tufft val. Best.nr. 9781459809208 Författare: Natasha Deen

Best.nr. 9781459803824 Författare: Robin Stevenson

Vänskap, drömmar och trubbel Böcker om ungas vardag och drömmar kan innehålla allt från att starta en blogg om jobbiga mammor till att drömma om att bli en framgångsrik Youtube-stjärna ...

2

What’s up with Steven?

That evening Rudi was sitting watching TV till very late. His parents had already gone to bed. Next to him on the couch was a small side plate. And a dried-out slice of birthday cake. He’d already had three slices. And some custard tart. And blueberry tart. Rudi grinned. Luckily one’s birthday only 10

came once a year. He would have to shake the extra weight off during rugby training. A fly half should be fleet of foot. Steven said Rudi has wings on his feet. That’s how it feels when Rudi is heading for the try line. When he knows nothing will stop him now. It was a pity Lizz didn’t like rugby heroes. They weren’t her style. Rudi’s thoughts suddenly shifted back to Steven. His pal acted a bit strangely today. What was wrong with him? Rudi picked up his mobile phone. He sent a message to Lizz. WHAT WAS WRONG WITH STEVEN TODAY??? Her reply came shortly after: STEVEN IS JEALOUS. DON’T WORRY. SLEEP TIGHT, B-DAY BOY! 11

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Författare: Karen McCombie Mjuk pärm 192 sidor Pris: 109 kr

LÄTTLÄSTNIVÅ 3 Författare: Catherine Johnson Mjuk pärm 64 sidor Pris: 99 kr

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Författare: Fanie Viljoen Mjuk pärm 108 sidor Pris: 99 kr

JUMP Rudi och Steven bestämmer sig för att spela in roliga videor när de gör dumma tricks. De lägger upp filmerna på Youtube. Snart har de massor av följare och blir kända under namnet Vidiots.

CUTS DEEP Devon är i trubbel. Han och hans kompisar stjäl från andra unga. De behöver pengar. När Devon träffar Savannah börjar han förändras. Men snart kommer hans förflutna att komma ikapp honom.

THE OMG BLOG Fyra tjejer bestämmer sig för att vara med i en skolbloggstävling. De har svårt att enas om vad de ska blogga om, men de inser att de har en sak gemensamt – jobbiga mammor! De startar ‘(O)ur (M) ums – (G)rrr’ Blog.

Best.nr. 9781781276594

Best.nr. 9781783220823

Best.nr. 9781781125434

LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

17


ENGELSKA | 12–15 år

Lustfylld läsning med drama och spänning Dramatiska bildromaner som samtidigt ger kunskap. Illustrationer på varje uppslag och lite text gör dessa böcker till ett utmärkt alternativ för dem som kämpar med engelskan.

NIVÅ A1/A2 Mjuk pärm 48 sidor Pris: 89 kr

A DREAM OF AMERICA – THE STORY OF AN IMMIGRANT Jag har lämnat det fattiga livet i Polen och är på väg till Amerika. Jag har bara lite pengar och kan ingen engelska.

GLADIATOR – THE STORY OF A FIGHTER Jag väntar långt nere under arenan. Snart är det min tur att kämpa. Jag är gladiator och måste döda, annars blir jag dödad.

RUNAWAY – THE STORY OF A SLAVE Jag föddes som slav. Hela min familj tillhör en slavägare. Men i natt ska jag rymma, och jag kommer aldrig tillbaka.

Best.nr. 9781783225163 Författare: Dee Phillips

Best.nr. 9781783220090 Författare: Dee Phillips

Best.nr. 9781783220083 Författare: Dee Phillips

RESISTANCE FIGHTER – THE STORY OF A SECRET WAR Jag var kurir i motståndsrörelsen och hämtade och lämnade hemliga meddelanden. Varje dag riskerade jag livet.

HOLOCAUST – THE STORY OF A SURVIVOR De tog mina kläder och rakade mitt huvud. Jag fick intatuerat ett nummer på armen. I deras ögon var jag inte längre en människa.

TITANIC – THE STORY OF A DISASTER Fartyget sjunker. Jag vill inte dö här i det iskalla vattnet. När kommer hjälpen? Vem kommer att rädda oss?

Best.nr. 9781783225156 Författare: Dee Phillips

Best.nr. 9781783220076 Författare: Dee Phillips

Best.nr. 9781783220106 Författare: Dee Phillips

”Språket är mycket lättläst med korta och få meningar per uppslag. Svartvita fotografier blandas med illustrationer i färg”

Vill du få fler tips på lättlästa böcker? Följ oss på sociala media! @nyponforlag

Annika Widholm, BTJ

18

2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


ENGELSKA | 12–15 år Hästböcker – en älskad genre

NIVÅ A1/A2

Generationer av flickor har vuxit upp och växer upp med hästböcker. Med böckerna har de övat sitt språk och lärt sig om litteraturen och om livet. Black Beauty av Anna Sewell är en klassiker i genren, och Blue Moon av Jenny Oldfield är en modern berättelse men minst lika dramatisk.

the apple tree. Oh how I loved my first home! And then Earlshall, and then

- Information about Anna Sewell - A section focusing on background and context - A glossary of difficult words - Comprehension activities - An exit test

Classic

BN

IS

Best.nr. 9781783224258 Författare: Mirjam Eppinga

Författare: Anna Sewell Illustratör: Davide Aurilia Mjuk pärm 56 sidor Pris: 89 kr ELT

Te e n

Readers

A1

BLACK BEAUTY NY En gripande historia om den kolsvarta hästen Black Beauty. Han blir såld flera gånger, både till grymma och till snälla ägare, och får uppleva både bra och dåliga händelser under sitt liv. Black Beauty är en av de mest

ALONE WITH HER Tom är galet kär i Emma och tycker att hon är den snyggaste tjej han har sett. Men hur ska han få henne att förstå det? Han skickar ett sms till henne och frågar om hon vill gå på bio. Av misstag råkar han skicka sms:et till hennes kompis, som tror att Tom snarare är kär i henne än i Emma. Hur ska Tom kunna reda ut sina kärlekstrubbel nu?

ON MY WAY Davey älskar bilar och vill inget hellre än att bli mekaniker. Han vill även börja ta körlektioner men har inte råd. Därför letar han efter ett deltidsjobb. Men alla nya jobb han börjar på får han sparken från. Så får han syn på en annons – en motorcykelaffär söker extrapersonal. Är detta det första jobb som Davey äntligen klarar av?

SECRETLY IN LOVE Meryl har alltid haft ett gott öga till Roy ända sedan de gick i skolan tillsammans. Men Roy har alltid haft flickvän. Meryl har därför aldrig vågat uttrycka sina känslor för honom. Så plötsligt börjar Roy jobba på cirkusen där Meryl jobbar. Nu finns en chans att berätta. Och det visar sig att även Roy har varit förälskad i Meryl – men inte sagt något!

Best.nr. 9781783224272 Författare: Mirjam Eppinga

Best.nr. 9781783224289 Författare: Mirjam Eppinga

Best.nr. 9781783224685 Författare: Johan van Caeneghem

LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

ELT A 1

RS . E -8 .r.l AD ty 05 I s E au 3 EL LI R Be 36-2 E k 8-5 c EN la 8-8 TE B 97

Recorded extracts on CD. Download full text as MP3 from:

NIVÅ A1 Te e n E L I R e a d e r s

THE LAST BUS Tags Friendship Adventure Daniel har varitAnimals ute med sitt fotbollslag och Stagesista 1 Elementary 600 headwords Movers firat. Han måste
ta bussen hem.A1 Han Stage 2 Pre-Intermediate 800 headwords A2 Flyers/Key (KET) hinner men somnar bussen
och vaknar Stage 3 på Intermediate 1000 headwords B1 Preliminary (PET) i ett bussgarage. Hur ska han nu komma hem?
Han får lift av en bilförare, men är det så klokt? Daniel ställs inför ett viktigt, eller till www.eligradedreaders.com och med livsavgörande, beslut.

BLACK BEAUTY

… but wait, I can’t tell you my story here. Read it, and you will find out what Best.nr. 9781783224241 happens to me. Författare: JohanIn van Caeneghem this reader you will find:

ANNA SEWELL

BUTTERFLY Emily tar lektioner i klassisk balett. I hemlighet tränar hon
också boxning. Emily är duktig tack vare sin förmåga att
röra sig snabbt ochStage 1 Te e n Readers Readershon is a beautifully illustrated series of timeless classics smidigt. PlötsligtElihar glädje och
nytta and specially-written stories for learners of English. av dansen. MenAnna vad säger hennes föräldrar? Sewell Boxning,
det är Black ingetBeauty för en tjej! En mycket Hello! My name is Black Beauty. And I’m a horse. I have an interesting story ito fräck tell you. I want to tell you about my life. I am old now, but I still lättläst bildroman design med ett ämne remember everything. story starts with my mother, who taught me many things. And, when I som är relevantMy för tonåringar. close my eyes, I can still see all of my old friends standing together under

Stage 1

Mjuk pärm 44–52 sidor Pris: 99 kr

omtyckta berättelserna om djur i världen. Romanen gavs ut första gången 1877 och är skriven med Black Beauty som berättare, vilket gör det lätt att identifiera sig med den vackra hästens vedermöder. Best.nr. 9788853623058

NIVÅ B1 Författare: Jenny Oldfield Illustratör: Gary Blythe Mjuk pärm, 72 sidor Pris: 89 kr

BLUE MOON NY När Annas mamma blir sjuk och familjen har stora sjukhusräkningar att betala bestämmer hennes pappa att de måste sälja några av sina mest värdefulla hästar. Anna vet att hennes häst Blue Moon är den bästa

på ranchen, så hon gömmer honom i en övergiven lada. Annas pappa blir förtvivlad över att Anna skulle kunna tro att han skulle sälja Blue Moon. När de går tillbaka till ladan upptäcker de att hästen är borta! Best.nr. 9781781125083 19


ENGELSKA | 12–15 år

Stor igenkänning för unga Samtliga böcker på den här sidan är skrivna av författaren Kirsten Ahlburg, känd för sin mycket lättlästa stil. Böckerna tillhör våra definitivt mest lättlästa ungdomsskildringar, med handlingen förlagd till nordisk miljö.

ADOPTED Anne och Peter har adopterat en flicka från Korea. Mi, som nu heter Alice, trivs med sitt nya liv. Men så börjar hon fundera över sitt ursprung och slutar kalla sina adoptivföräldrar för mamma och pappa. En bilolycka ändrar allt och väcker stora känslor.

HELP Tom och Peter är båda duktiga simmare. Vid en simträning får Peter öva livräddning med Joan, lagets snyggaste tjej. Nästa dag är Tom och Peter på stranden. Långt där ute i vattnet får de se en tjej. Det liknar Joan, och hon ropar på dem. Men något verkar fel …

SOFIA’S GOT TALENT Sofia älskar att sjunga. Hon anmäler sig till en talangtävling i teve. Detta är kanske hennes stora chans! Sofia har sin gitarr och går upp på scenen. Det är mycket folk i publiken. De tittar på henne och de klappar. Framför henne sitter de tre domarna. Nu gäller det!

Best.nr. 9788776078270

Best.nr. 9788776076320

Best.nr. 9788776076313

A HERO Mia älskar söndagar då hon kan vara tillsammans med sin häst hur länge som helst. Hon rider ut i skogen. Plötsligt hör hon ett ljud. Är det kanske en katt? Eller ...? Det låter nästan som om någon gråter. Då får hon syn på en låda. Där ligger ett litet barn!

SKI TOUR Lily och Oliver ska på skidresa med klassen. Lily är förväntansfull. Hon har varit kompis med Oliver länge, men nu har hon blivit förälskad i honom. På fjället åker de vilse och kommer ifrån sin grupp. Plötsligt har skidresan blivit ett riktigt äventyr.

THE CONCERT June har varit ett fan av Justin Bieber i många år. Hon är medlem i en klubb där de delar bilder och videor. Men hon har aldrig upplevt hans musik live. Nu ska Justin Bieber ha en konsert. Men hur ska June ha råd till biljetterna?

Best.nr. 9788776077143

Best.nr. 9788776078263

Best.nr. 9788771770346

When she lies in my arms in tango. That’s part of being a good dancer.

Then they lift the prize. They kiss it and show it.

Sue also knows my body. She can feel when I move to the left. She can feel when I move to the right. I don’t have to tell her. And Sue is good. Very good. The best partner for me.

We are dancers. We do not run around. But we are very proud when we win a prize. In my room I have 15 prizes. I got the first one when I was eight. Sue and I want to win a new prize. We want to be the best dancers in our age group.

A dance prize Soon there will be a tournament. Sue and I will be there. We are to compete with some other dancers. Then we can win a dance prize. You know just like in football. When a football team win a prize, they are very proud. They run around the soccer field.

Almost every day These days we dance almost every day. We must be very good to win the prize. There are lots of other dance couples. They are all good. So we have to be better.

6

20

LET´S DANCE Huvudpersonen i Let´s Dance älskar att dansa, och han har dansat nästan hela sitt liv. Tillsammans med Sue har han vunnit många priser. Nu tränar de för att vinna en tävling i Tyskland. Men han råkar ut för en olycka och måste opereras.

FIRE Bob kommer hem från skolan. Han hittar några korvar. Det är ju gott med grillad korv. Bob går ut i trädgården. Där försöker han tända en brasa. Men det går inte så bra. Då provar han grillen. Det går inte heller så bra. Kanske om man häller på lite bensin …?

Best.nr. 9788771770339

Best.nr. 9788776077150

7

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Författare: Kirsten Ahlburg Mjuk pärm 30 sidor Pris: 79 kr

2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


ENGELSKA | 12–15 år

klassiker – en djupare förståelse för omvärlden I litteraturutredningen från 2012 betonas värdet av klassiker. En klassiker är en bok som återkommer, generation efter generation. Den berör och talar till läsare även i vår tid och hjälper oss att förstå dagens samhälle. Den gör oss helt enkelt lite klokare. Klassikerna nedan har illustrationer i fyrfärg, innehåller ordförklaringar och övningar och de inleds med en introduktion om författaren och verket.

NIVÅ B1 Återberättare: Pauline Francis Mjuk pärm 56 sidor Pris: 89 kr

UPPSLAG FRÅN THE TURN OF THE SCREW.

Ur litteraturutredningen 2012

JANE EYRE NY En av den brittiska litteraturens största klassiker. Jane är en ung och föräldralös flicka som tar plats som lärare på den fina gården Thornfield. Ägaren herr Rochester och Jane blir kära. Boken skildrar Janes övergång till vuxenlivet och självständighet.

THE TURN OF THE SCREW NY En ung guvernant får sitt första jobb på en ödslig herrgård på den engelska landsbygden under mitten av 1800-talet. Hon får ta hand om två föräldralösa barn, som visar sig ha särskilda egenskaper. Vilar en ond närvaro i huset?

THE COUNT OF MONTE CRISTO NY Den oskyldigt dömde Edmond Dantés lyckas efter 14 år i fängelse fly och hamnar på ön Monte Cristo. Han hittar en skatt på ön och utnämner sig själv till greve. Nu kan han hämnas på dem som satte honom i fängelse.

Best.nr. 9780237540906 Författare: Charlotte Brontë

Best.nr. 9780237541101 Författare: Henry James

Best.nr. 9780237540869 Författare: Alexandre Dumas

I den klassiska litteraturen finns berättelser och referensramar som delas av många och litteraturhistorien innefattar många av mänsklighetens konstnärliga storverk. För en djupare förståelse av dagens konstnärliga uttryck och samhällsutvecklingen i stort, är en kännedom om denna del av historien och kulturarvet av stor betydelse. Läsandets kultur. Slutbetänkande av Litteraturutredningen. Stockholm 2012 SOU 2012:65

NIVÅ B1

NIVÅ A2

Författare: Jack London Illustratör: Marco Somà Mjuk pärm, 80 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

Författare: Frances H. Burnett Illustratör: Philip Giordano Mjuk pärm, 56 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

THE CALL OF THE WILD NY Buck, en glad och lugn hund blir kidnappad från sin trygga tillvaro som familjehund i det soliga Kalifornien. Han skickas till Alaska för att bli en slädhund. Med tiden ute i vildmarken börjar Buck bli mer och mer som en vildhund. Till slut lever han vilt med en vargflock. En spännande äventyrsroman skriven av Jack London. Boken kom första gången i början av 1900-talet. På svenska heter boken Skriet från vildmarken.

THE SECRET GARDEN NY När tioåriga Mary Lennox föräldrar dör i en koleraepidemi skickas hon från Indien till sin farbror i England. Mary har svårt att anpassa sig till sitt nya liv men en dag förändras allt. Mary hittar nyckeln till en hemlig trädgård som har varit låst i tio år. Och nu börjar det hända saker! I boken finns illustrationer i fyrfärg och den innehåller dessutom ordförklaringar och övningar.

Best.nr. 9788853615770

Best.nr. 9788853606341

LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

21


ENGELSKA | unga och vuxna

älskade klassiker – nu på lätt engelska Det finns böcker som aldrig går ur tiden. Kanske är de extra välskrivna, tar upp ett alltid lika aktuellt ämne eller har en gripande berättelse som berör många. Här presenteras några av våra mest älskade klassiker i varsamt bearbetade

och förkortade versioner för att fler ska få möjlighet att läsa dem. Böckerna är ­illustrerade i fyrfärg och den skön­ litterära texten varvas med läsförståelseoch grammatikövningar, ordlistor och fakta om författaren och verket.

ROBINSON CRUSOE NY Efter ett skeppsbrott hamnar den engelske sjömannen Robinson isolerad på en öde ö i Karibien. Med honom lyckas även verktyg och förnödenheter spolas upp på stranden, och han blir kvar på ön i 28 år. Robinson Crusoe är en av de mest lästa romanerna genom tiderna. Boken skrevs 1719, och nu finns den äntligen på lättläst engelska.

Exempel på den skönlitterära texten.

A STUDY IN SCARLET NY Det här är Arthur Conan Doyles första berättelse om allas vår älskade detektiv Sherlock Holmes och hans kompanjon Doktor Watson. När Sherlock får ett brev från polisen har han och hans nya vän, Watson, ett svårt problem. Vem är den rika mannen i det tomma huset? Varför dog han? Viktigast av allt: kommer Holmes och Watson hitta mördaren eller kommer det att vara för sent? .

Best.nr. 9788853620231

Best.nr. 9788853621078

NIVÅ A1

NIVÅ A1

Författare: Daniel Defoe Illustratör: Matteo Berton Mjuk pärm 80 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

Författare: Sir Arthur Conan Doyle Illustratör: Riccardo Guasco Mjuk pärm 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

NIVÅ A2 Författare: Charles Dickens Illustratör: Caterina Baldi Mjuk pärm 128 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

22

NIVÅ A2 Författare: William Shakespeare Illustratör: Giorgio Baroni Mjuk pärm 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

NIVÅ B1 Författare: Charles Dickens Illustratör: Veronica Ruffato Mjuk pärm 80 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

GREAT EXPECTATIONS NY Pip kommer från en fattig familj och bor i en liten by. Men så en dag förändras allt och han skickas till London för att lära sig att bli en gentleman. Men vem betalar för utbildningen och hans liv i London? Vi följer Pip under hans uppväxt och slutligen när han upptäcker sanningen om sig själv.

ROMEO AND JULIET NY Berättelsen om Romeo och Julia är en av de mest kända kärlekshistorierna genom tiderna. I det medeltida Verona får vi följa Romeo, från Montague-släkten, när han blir kär i Julia från de rivaliserade Capulets. En förbjuden kärlek som leder till bitterhet, hat och slutligen tragedi.

A CHRISTMAS CAROL NY Den gamle och snåle Ebenezer Scrooge bryr sig bara om en sak – pengar. Han har inga vänner, gillar inte sin familj och hjälper aldrig någon. Men när han på julaftons natt blir hemsökt av tre vålnader får han lära sig att ett rikt liv handlar om mer än bara pengar. Dickens klassiker kom ut första gången 1843.

Best.nr. 9788853607904

Best.nr. 9788853605030

Best.nr. 9788853623171

2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


ENGELSKA | unga och vuxna

Exempel på persongalleri.

Exempel på arbetsmaterial.

Exempel på faktasidor.

PRIDE AND PREJUDICE NY Herr och fru Bennet har fem döttrar. Föräldrarna vill gärna att döttrarna gifter sig med respektabla män. När den förmögne Charles Bingley flyttar till trakten blir den äldsta dottern Jane genast kär. Han har med sig sin arrogante vän herr Darcy. Dottern Elizabeth ogillar honom omedelbart. Men gömmer det sig något under ytan?

WUTHERING HEIGHTS NY Cathys liv förändras för alltid när hennes pappa tar hem en övergiven pojke vid namn Heathcliff. Under hela deras uppväxt så är deras kärlek till varandra lika vild som hedarna de bor bland. Men kan kärlek övervinna svartsjuka? Kan man förlåta när hjärtat är fyllt av smärta och lidande? Det här är en av Brontësystrarnas mest älskade böcker.

Best.nr. 9788853605047

Best.nr. 9788853606655

NIVÅ B1

NIVÅ B2

Författare: Jane Austen Illustratör: Giovanni Da Re Mjuk pärm 128 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

Författare: Emily Brontë Illustratör: Gianluca Folí Mjuk pärm 144 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

SE

SE

SE

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

Författare: F. Scott Fitzgerald Mjuk pärm 60 sidor Pris: 89 kr

Författare: John Buchan Mjuk pärm 60 sidor Pris: 89 kr

Författare: Erich Maria Remarqu­e Mjuk pärm 60 sidor Pris: 89 kr

THE GREAT GATSBY Under en sommar dras Nick in i grannen Gatsbys virvel av fester, pengar och ­jazzmusik. Det är hetsiga, galna men lyckliga dagar för Nick, tills han blir inblandad i en tragedi som utspelar sig bland lögner och en förljugen värld av lyx, pengar och kärlek.

THE THIRTY-NINE STEPS En man dör och lämnar en anteckningsbok med chiffer i Hannays vardagsrum. Det är 1914. Kriget kan börja när som helst. Och tyska spioner har fått veta allt om var den engelska flottan har sina skepp. Vad kan Hannay göra?

ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT Paul och hans klasskamrater tar värvning för att försvara sitt land. Men ingen av dem hade kunnat föreställa sig den död och förstörelse som blir deras vardag. Kommer de att överleva? Och får de någonsin att återvända till sina familjer igen?

Best.nr. 9781906230746

Best.nr. 9781906230678

Best.nr. 9781906230661

SVENSKA Best nr. 9789175671727

SVENSKA Best nr. 9789175671703

SVENSKA Best.nr. 9789187831126

LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

23


ENGELSKA | unga och vuxna

Feel good och romance för unga och vuxna Letar du efter mycket lättlästa feel good-berättelser på engelska? På den här sidan hittar du helt nya, relevanta och upplyftande berättelser för vuxna som kämpar med sin engelska.

NIVÅ A2 Mjuk pärm 36 sidor Pris: 69 kr

UPPSLAG FRÅN THE LOTTERY TICKET.

FIT FOR LOVE NY Lisa är ute och springer. Plötsligt snubblar hon. Det är så hon träffar Guy. Han erbjuder sig att börja träna med Lisa. Men istället för att träna sitter Lisa och Guy och pratar och lär känna varandra på gymmet. En romantisk berättelse om ett oväntat möte.

THE LOTTERY TICKET NY Ali och Salma köper en lott i affären. När de kommer hem bestämmer de sig för att rätta lotten och det visar sig att de har vunnit! Hurra! Men när de ska leta rätt på lotten för att lösa in vinsten så har den försvunnit. Vart kan lotten ha tagit vägen?

TEXT ME NY Två tjejkompisar är på väg till en fest och får syn på en snygg kille – de bestämmer sig för att ge honom en lapp med ett telefonnummer på. Det kan inte gå fel. Men killen ska till samma fest, och populära Jodi är också intresserad av honom.

BEST FRIENDS NY Hunden Bobby var trogen sin husse Jock Gray. Han lämnade aldrig Jocks sida. Även efter Jocks död 1858 stannade Bobby vid hans sida. Han vakade över sin husses grav i 14 år. En gripande skildring av människans bästa vän.

Best.nr. 9781785914416 Författare: Elizabeth Dale

Best.nr. 9781785914423 Författare: Cath Jones

Best.nr. 9781785914508 Författare: Alice Hemming

Best.nr. 9781785914522 Författare: John Townsend

Ali is going to the movies with Moa. He is happy. Ali wears a nice sweater. He stands by the mirror and combs his hair.

− Do you want me to show you Ali

how to skate? he asks.

movie theater

− Okay, Maria says. Chapter 2

− Do you want to start in the ramp or on the ground?

Maria sits down on the grass by the

shoes sweater

SE

ramp. She opens her big bag. In the

SE

comb mirror

different protective pads. First, Maria puts on knee pads. Then, she puts on the helmet. Her board is red and black. Between the wheels is a big “M”. Maybe she is skating for the first time, Jens thinks.

dresser

− In the ramp, Maria answers. She seems to have guts, Jens thinks.

bag is a skateboard, a helmet, and Placing his feet just right, Jens shows how to stand on the board. − Stand like this, he says. Maria gets up on the board. She stands and she is steady. − Good, Jens says. Now, kick off with your right foot.

jacket

2

24

8

3

9

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

LÄTTLÄSTNIVÅ 1

Författare: Eva Thors Rudvall Illustratör: Marie Herzog Hård pärm 28 sidor Pris: 99 kr

Författare: Maria Frensborg Hård pärm 28 sidor Pris: 99 kr

THE MOVIE DATE Moa och Ali ska gå på bio tillsammans. Vi följer deras förberedelser och möte – kantat av vissa missförstånd. Boken har enkel text och vänder sig till läsare som är på väg att komma igång med sin läsning eller precis har kommit igång. Texten har stöd av Marie Herzogs poetiska bilder och en bildordlista, Boken finns också på svenska, arabiska och somaliska.

THE RAMP Jens älskar att åka skateboard. Han är i rampen nästan varje dag. Men så en dag kommer Maria dit. Jens vill visa henne vad han kan och hur man åker i rampen. Men det visar sig att Maria inte behöver någon hjälp. Tvärtom ... En rolig och varm bok som passar alla, även dem som inte redan är skejtfrälsta. Boken finns också på svenska och dari.

Best.nr. 9789188291745

Best.nr. 9789188291752

SVENSKA Best.nr. 9789188291028

SVENSKA Best.nr. 9789188291318 2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


ENGELSKA | unga och vuxna

välkänd bland elever

Arkan Asaad.

Arkan Asaad debuterade 2011 med boken Stjärnlösa nätter, som är inspirerad av hans egen historia. Den handlar om en ung man som blir bortgift. Nu finns den i engelsk version på Vilja förlag, liksom på arabiska, se sidan 49. TEXT: KARIN SKAGERBERG BILD: THRON ULLBERG ALLT BÖRJAR SOM ett sommaräventyr.

Amàr, hans far och syskon bilar hela vägen från Västerås ner till sin kurdiska släkt i Irak. Till en början tycker han att allt är underbart. Men över Amárs huvud bestämmer hans far att han ska gifta sig med sin kusin, vilket bidrar till såväl en yttre konflikt med familjen som en inre konflikt för Amàr själv. – Den handlar om rätten att välja sitt eget liv och hur det kan kollidera med känslan av plikt och påtryckningar från familjen. Den skildrar en frigörelseprocess, säger författaren Arkan Asaad, som tror att boken passar även för den som inte har egen erfarenhet av hederskultur. Boken är en underdog-story där man inte kan låta bli att heja på huvudpersonen. För vuxna som inte riktigt kommit igång med läsningen är Stjärnlösa nätter, som väcker frågor om identitet, perfekt välskriven läsning i lättläst format.

”Den lättlästa versionen har skalat bort mycket av författarens blommiga och känslomässiga språk, men behållit livfullheten i dialog­ erna och dramatiken.” Eva Palm, BTJ

My father wrote that he and my brothers had begun planning a trip to visit our relatives in Iraqi Kurdistan the next summer. Father and I would drive separate cars down to Iraq. When we arrived, we would sell one of the cars. It was easy to make money selling European cars in Iraq. I love adventure, and it wasn’t the first time we had visited Iraq. I really wanted to answer “yes” right away. But I didn’t. I didn’t want to make Father too happy. He had never been proud of me, and I have always had a lovehate relationship with him. And I’ve always been the rebellious son.

4

5

Författare: Arkan Asaad Hård pärm 120 sidor Pris: 129 kr

Best.nr. 9789177231868 SVENSKA Best.nr. 9789188037060

2 Mahad sighs tiredly as he sits in his glass cage. He is trying to understand the words in a poem by a Swedish poet called Tomas Tranströmer. Tranströmer was awarded the Nobel Prize for literature. Many people say he was a genius. Mahad wants to be a genius, too, writing poems in Swedish that Tomas Tranströmer could have read. Imagine that!

Mahad smiles when he thinks about that. Just then, he sees the young woman in the green jacket again. She is the one who always reads a book when she walks by his glass cage. She has brown, curly hair, and lots of freckles. She has a cute little nose and sort of dents in her cheeks. He thinks they are called “dimples”. She is tiny and thin, but somehow she seems strong anyway. She looks to be about the same age as he is. Mahad tries to see what book the young woman is reading, but she has disappeared already, down one of the escalators.

12

SVENSKA Best.nr. 9789187831423 LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

– Good morning, Tarek! Stina, my teacher, says. She looks at her Chapter 2

watch and shakes her head. – Sorry, I say and sit down. Just like every day.

In the notebook there are words that

SE

My desk is all the way at the back

I have written. But they are not my

of the classroom. There is a green

words, this is not my language.

notebook on it. On the front cover it says:

When I write in my language, the words mean something. They are full of memories and tastes. I can

Tarek Swedish

smell and taste my language. The words in my notebook do not taste or smell of anything.

13

4

5

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

LÄTTLÄSTNIVÅ 2

Författare: Johanna Nilsson Hård pärm 48 sidor Pris: 119 kr

Författare: Annelie Drewsen Hård pärm 56 sidor Pris: 109 kr

THE POET IN THE GLASS CAGE Mahad jobbar som spärrvakt i tunnelbanan. Men egentligen är han poet. Han drömmer om att kunna skriva sina dikter på svenska så att alla kan läsa dem. Och han längtar efter att få prata med den där unga kvinnan som alltid skyndar förbi med näsan i en bok. Poeten i glasburen finns också på svenska och arabiska. Best.nr. 9789188291820

SE

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

STARLESS NIGHTS NY

SE

When I came back to Sweden after being in the U.S., I didn’t know what I should do with my life. Father nagged me all the time. He said that I should get a job. He had begun working when he was only six years old back in Iraq. He sold chewing gum on the streets. This allowed him to support two families in Kurdistan. And he expected me to do everything the same way he had. I told Father to leave me alone. Sweden is a modern country.

THE DIARY NY Tarek har kommit utan sina föräldrar till Sverige. Han har flytt hit. Nu går han i skolan och lär sig svenska. Men det är svårt, orden på det nya språket är inte hans. Best.nr. 9789177231875

”Berättelsen är ­ ripande och slutet g ger hopp. Temat är väldigt viktigt...”

SVENSKA Best.nr. 9789188291936

Mia Mårtensson, BTJ

25


ENGELSKA | unga och vuxna

Dramatiskt och spännande med ett lättläst språk

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Författare: William Kowalski Mjuk pärm 104–144 sidor Pris: 89 kr

William Kowalski har skrivit flera prisbelönta romaner. Men han är nog mest känd för sina lättlästa böcker som är flitigt använda i undervisning. I dem bevisar han att ett enkelt och lättläst språk inte är ett hinder för en väl utvecklad och spännande berättelse. SE

SE

EPIC GAME NY Kat är en tuff och väldigt självständig kvinna och professionell pokerspelare. Hon är singel, utan barn och är nöjd med det. Men när hennes bästa vän Josie begår självmord får Kat vårdnaden om hennes tioåriga son David. Under de veckor som David bor med henne förändras Kat på ett sätt som hon tidigare inte trodde var möjligt. Hon upptäcker att pengar och framgångar inte betyder något om man inte har någon att dela det med … Best.nr. 9781459810495

SE

THE WAY IT WORKS Walter är hemlös. Eller nej, inte riktigt, han bor i sin bil. Men han har inte gett upp. Han letar jobb varje dag. En dag möter han den stora kärleken. Det vänder upp och ner på Walters redan trassliga tillvaro. Med värme och envishet reder Walter ut både det ena och det andra. Det här är en riktig må bra-bok! En fängslande historia om att ingenting är omöjligt!

JUST GONE Angelique driver ett hem för hemlösa mödrar och deras barn. Droger, prostitution och våld är vardag för flera av barnen och kvinnorna. En dag dyker syskonen Jamal och Chantay upp från ingenstans. De är rädda och hungriga, och Angelique gör allt för att hitta ett nytt hem åt barnen. Men sjuårige Jamal verkar leva i en helt egen värld, och märkliga saker börjar hända så fort Jamal är i närheten …

SOMETHING NOBLE I ett försök att rädda sin sons liv måste en ensamstående mamma övertala en ung och självisk knarkhandlare att donera en av sina njurar. Han är den ende som kan rädda sonen från döden. Trots mammans fasor lyckas hon få knarkhandlaren att förstå värdet av att göra något nobelt, och hennes hjärta visar sig vara stort nog för en kille från gatan som aldrig fått en chans. En spännande må-bra-bok!

Best.nr. 9781554693672

Best.nr. 9781459803275

Best.nr. 9781459800137

SVENSKA Best.nr. 9789187221019

SVENSKA Best.nr. 9789187831072

SVENSKA Best.nr. 9789187221996

boken som blev film Filmen Intouchables som är baserad på en verklig händelse, har blivit en riktig succé runt om i världen. Här är den varma och humoristiska historien berättad på lättläst engelska i bokform. Boken finns också på lättläst svenska.

26

SE

UNTOUCHABLE Boken handlar om Abdel, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset. Han anställs som personlig assistent till den förmögne men ensamme aristokraten Philippe som blivit förlamad efter en skärmflygolycka. Phillipe har tappat tron på livet. Men kan de tillsammans hitta tillbaka till livet igen? En riktig feel good-bok om vänskapen mellan två ganska olika individer. Best.nr. 9781783220052 SVENSKA Best.nr. 9789175671680

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Författare: Philippe Pozzo Di Borgo Mjuk pärm 60 sidor Pris: 89 kr

2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


ENGELSKA | unga och vuxna

lättlästa biografier För alla som älskar biografier! Med lättläst engelska och fina bilder får vi följa de här inspirerande personerna.

UPPSLAG FRÅN NELSON MANDELA.

NELSON MANDELA

A

SE

Frances Ridley

as ca. nst el many s ever, frica y.

SE

SE

SE

le £6.99 ISBN-13: 978-1-78322-454-8

Frances Ridley

NELSON MANDELA Nelson Mandela kämpade hela livet för allas lika rättigheter. Han blev Sydafrikas förste president vald genom demokratiska val.

HILLARY CLINTON Följ Hillary Clintons väg in i den amerikanska politiken och hennes engagemang för barns rättigheter.

MALALA YOUSAFZAI Människorättsaktivisten Malala fick Nobels fredspris 2014. Hon har kommit att symbolisera allas rätt till lika utbildning.

ANNE FRANK – HER LIFE En fin introduktion till vem Anne Frank var. Och vilken betydelse hennes berättelser fortfarande har för oss idag.

Best.nr. 9781783224548

Best.nr. 9781410959416

Best.nr. 9781467749077

Best.nr. 9781783220045

SVENSKA Best.nr. 9789175671741

SVENSKA Best.nr. 9789188291035

SVENSKA Best.nr. 9789187831973

SVENSKA Best.nr. 9789188293084

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

Författare: Frances Ridley Mjuk pärm 36 sidor Pris: 89 kr

Författare: Michael Burgan Hård pärm 52 sidor Pris: 119 kr

Författare: Matt Doeden Hård pärm 44 sidor Pris: 149 kr

Författare: Marian Hoefnagel Mjuk pärm 116 sidor Pris: 99 kr

När livet vänder Livet är ofta fyllt av överraskningar och kan ibland ta oväntade vändningar. Tre fina berättelser om att gå sin egen väg.

Jag låtsades slå till honom och han duckade. – Kören skulle bli något nytt, ja. Men spännande? sa jag. Skulle inte tro det. Men jag ska ändå gå dit en gång och testa. Det skulle visa sig att det var mer spännande än jag kunnat ana.

SE

10

Kapitel 2 Mamma och jag tog hennes bil till kören. – Det är en stor kör, bara så du vet. Det är lärare, poliser, mediafolk …, sa mamma. – Och där tycker du att jag passar? Jag har ju visserligen jobb som butikschef. Men jag bor fortfarande hemma hos dig, sa jag. – Det kommer att gå bra. Vi börjar med att sjunga skalor. Och i slutet står alla i en stor ring och sjunger. 11

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Författare: Monique Polak Mjuk pärm, 144 sidor Pris: 89 kr

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Författare: Kim Moritsugu Mjuk pärm, 124 sidor Pris: 89 kr

AND EVERYTHING NICE Stephanie börjar i kör och träffar Anna Rai, en känd tv-profil. Plötsligt sker något som förändrar livet för Stephanie. En utpressare har fått tag i Annas dagbok. Stephanie bestämmer sig för att hjälpa Anna att få tag på tjuven. Kommer de att lyckas? Best.nr. 9781554698387 SVENSKA Best.nr. 9789187831355 LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

NIVÅ B2 Författare: Gail Anderson-Dargatz Mjuk pärm, 120 sidor Pris: 89 kr

LEGGINGS REVOLT Eric och hans kompisar har börjat högstadiet. De försöker alla hitta sin plats i den nya miljön. Eric går med i studentkåren, ovetande om att kåren håller på att implementera en strikt klädkod på skolan. En klädkod som är speciellt strikt mot tjejer. När skolan börjar revoltera mot klädkoden befinner sig Eric i en besvärlig situation!

FROM SCRATCH NY Cookie förlorar sitt jobb på det lokala bageriet. Hennes dröm är att öppna ett eget bageri, men hon tror inte att hon har den kunskap som krävs, och hon har inte pengarna. Men mest av allt har hon inte självförtroendet. Men med hjälp av sin omgivning räknar hon ut hur hon ska göra för att ingen ska gå utan hennes kända kakor länge!

Best.nr. 9781459811898

Best.nr. 9781459815025 27


ENGELSKA | unga och vuxna

Chicklit–deckare

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

Claire Abbott har ett sjätte sinne – en speciell gåva. Hon får föraningar och visioner av människor i nöd som behöver hennes hjälp. Förmågan har hjälpt henne att bli en framgångsrik reporter, och ofta kommer hon till platsen för brottet innan polisen är där.

Författare: Gail Anderson-Dargatz Mjuk pärm 116 sidor Pris: 89 kr

”Det är spännande från första sidan /…/ Bra underhållning på ­pedagogiskt formul­ erad engelska.” Inger Ulfstedt-Fjellsson, BTJ 8/2017

SEARCH AND RESCUE NY När en ung kvinna försvinner på en vandringsled är journalisten Claire Abbott först på plats. Ledtrådarna från bortförandet är vilseledande, men Claire har ett sjätte sinne för brott.

PLAYING WITH FIRE NY När en rad anlagda bränder drabbar staden tror Claire att hon vet vem som är skyldig. Men fallet är mer komplicerat än hon trodde, och snart är jakten på mordbrännaren i full gång.

RACE AGAINST TIME NY Claire vaknar ur en mardröm – en bomb kommer att explodera i stadens skola. När ett verkligt bombhot mot skolan avstyrs är hon övertygad om att det kommer att hända igen. Men när?

Best.nr. 9781459805767

Best.nr. 9781459808409

Best.nr. 9781459808430

För den som har sug efter spänning

28

SE

Inger Ulfstedt-Fjellsson, BTJ 24/2016

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Mjuk pärm 96–124 sidor Pris: 89 kr

Lättlästa och spännande ungdomsromaner i behagligt pocketformat. På nyponforlag.se finns också ett omfattande arbetsmaterial på engelska till varje titel, att ladda ner helt kostnadsfritt.

SE

”Search and rescue är ett bra exempel på hur man skriver en deckare efter lättlästgenrens regler och samtidigt ser till att den ger god spänning.”

SE

SE

SE

CACHING IN Eric och Chris gillar geocaching. Nu har de fått en speciell uppgift. De ska hitta "cacher". Jakten börjar vid en grav på en kyrkogård. Sedan leder en mystisk ledtråd dem vidare...

INFILTRATION Bex, Asha och Jake har en udda hobby. De tar sig in på förbjudna områden. Det är både olagligt och farligt. Så kommer det en ny kille till skolan, och det blir ännu mer farligt.

THE DARWIN EXPEDITION Liam och Tej ska åka snowboard i bergen. Men de råkar ut för en olycka och måste försöka ta sig hem till fots. Men de går vilse. Deras utflykt blir en mardröm.

CUTS LIKE A KNIFE Daniel älskar föräldralösa Mac. Men när Macs mormor dör och några killar i skolan gör henne till åtlöje rymmer hon. Daniel börjar leta efter henne. Men är hon borta för alltid?

DEADLY Amy och Eric är det perfekta paret. Men Amy blir bortförd och vaknar upp i ett vitt, fönsterlöst rum. Eftersom man sett paret bråka blir Eric naturligtvis misstänkt. En spännande och modern thriller.

Best.nr. 9781459802322 Författarre: Kristin Butcher

Best.nr. 9781554699858 Författare: Sean Rodman

Best.nr. 9781551436760 Författare: Diane Tullson

Best.nr. 9781459801196 Författare: Darlene Ryan

Best.nr. 9781459803640 Författare: Sarah N. Harvey

SVENSKA Best.nr. 9789175671123

SVENSKA Best.nr. 9789175670225

SVENSKA Best.nr. 9789175671925

SVENSKA Best.nr. 9789175674193

SVENSKA Best.nr. 9789175672410

2017 // LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA


ENGELSKA | unga och vuxna

Perfekta deckare

LÄTTLÄSTNIVÅ 4

Frank Ryan är en smart, charmig och osannolik hjälte. Både välutvecklade och spännande deckarmysterier som bjuder på humor och oväntade vändningar.

Författare: Brian Harvey Mjuk pärm 144–150 sidor Pris: 89 kr

”Det här är en perfekt liten deckare […] Och det är ett utomo­rdentligt exempel på att en skicklig författare kan skriva en ­komplex och intressant ­historia med enkla ord.”

”En nära nog fulländad kriminal­ roman i det mindre formatet” Pia Lindestrand, BTJ

Pia Lindestrand, BTJ

BEETHOVEN’S TENTH NY Nominerad till Arthur Ellis Awards Novella 2016. Boken handlar om pianostämmaren Frank Ryan, som i stället för betalning får ett gammalt manuskript av en åldrande musiklärare. Det visar sig vara Beethovens tionde symfoni. Nu kastas Frank in i en värld av intriger och våld.

TOKYO GIRL NY Pianostämmaren och jazzmusikern Frank Ryan är en smart, charmig och osannolik hjälte. Nu är han i Japan och undervisar uttråkade hemmafruar i pianospel när han får en spelning på en trendig bar. Där dras han in en blodig uppgörelse i den undre världen. En riktig spännande i lättläst format.

Best.nr. 9781459808690

Best.nr. 9781459810761

starka ungdomsskildringar

NIVÅ B2 Författare: Jill Atkins Mjuk pärm 138–144 sidor Pris: 99 kr

Jill Atkins böcker skildrar unga – på god väg mot vuxenlivet – som har problem i skolan, med vänner eller föräldrar. Det är mörkt, men det slutar hoppfullt. Keeping Mum_Cover_10mm_Layout 1 15/10/2014 10:00 Page 1

Seeing Red_Cover_10.5mm_Layout 1 15/10/2014 10:04 Page 1

Vicky hates her life. No one understands her and she’s always in trouble at home. Her family never gets off her back.

Seeing

Keeping

Abbi’s not doing well at school. Her homework’s not good and she’s always late for school. The teachers are giving her a bad time about it, but she’s doing all she can.

The only solution is to run away.

Keeping

Because Abbi has a secret. And the school must never find out, or she and her brother Joe might end up in care. Can Abbi keep mum?

But when she does leave home, Vicki finds that things are nothing like she expected. Has Vicki made the biggest mistake of her life? JILL ATKINS

JILL ATKINS

Seeing

AR Book level: 3.7

AR Book level: 4.1

www.ransom.co.uk

www.ransom.co.uk

BEING JACK NY Jack är en populär fotbollsspelare och är på ett träningsläger i Snowdonia. Plötsligt inträffar en olycka och Jack blir förlamad i benen. Han kan inte längre gå, utan måste nu använda rullstol. Nu står Jack inför sin tuffaste utmaning någonsin.

KEEPING MUM NY Abbi har problem i skolan: hon är alltid sen och glömmer sina läxor. Lärarna upptäcker att Abbis mamma har alkoholproblem. Det är Abbi som sköter hushållet och tar hand om familjen samtidigt som hon går i skolan. Kan Abbi och hennes familj få hjälp?

SEEING RED NY Femtonåriga Vicki känner sig väldigt missförstådd. Hon är arg och alltid i bråk med sina föräldrar. Till slut blir det så illa att hon bestämmer sig för att rymma hemifrån. Vicki åker till London men hon kommer att inse att livet på gatan är tufft.

Best.nr. 9781781276655

Best.nr: 9781781276617

Best.nr: 9781781276631

LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA // 2017

29


Franska Läsning av fransk skönlitteratur tränar flera av de färdigheter som kursplanen i moderna språk talar om. De används därför ofta i undervisningen. Titlarna är också valda för att ge läsaren en god läsupplevelse och väcka läslust.

Så här tolkar du nivåindelningen! För att underlätta för dig att hitta rätt bok till rätt läsare finns det i anslutning till varje titel en nivåangivelse. Det är en siffra från 1-4. Ju högre siffra desto större utmaning för läsaren. Flera av titlarna är markerade med Europarådets gemensamma europeiska referensram för språk A1-C2, enligt beskrivningen nedan.

SE

30

NIVÅ A1 Korta texter, ca 100–600 vanliga ord, med konkreta och vardagsnära händelser. Bilderna stödjer texten, framför allt för de yngre läsarna. Enkla meningar med en huvudsats och i enstaka fall två huvudsatser.

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Extremt lite text på varje sida med enkla och korta meningar. Böckerna är ofta illustrerade med bilder som stödjer berättelsen och hjälper läsaren att komma vidare i boken. Böckerna har mellan 20–40 sidor.

NIVÅ A2 Korta enkla texter, ca 600–800 vanliga ord, med konkreta och välkända ­händelser. Rikligt illustrerade för de yngre läsarna. Sammansatta meningar med två eller flera huvudsatser som binds samman med bindeord.

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Språket är vardagsnära, och innehållet skildrar ofta situationer som är lätta att känna igen sig i. Text i korta stycken och med kort radlängd. I titlarna för de yngre läsarna finns illustrationer på varje uppslag. Böckerna har cirka 40 sidor.

NIVÅ B1 Något längre texter med ca 800–1 000 ord med konkreta ämnen. För de yngre läsarna är böckerna illustrerade. Komplexa meningar som är längre och mer krävande, medan relationen ­mellan satserna är okomplicerad.

LÄTTLÄSTNIVÅ 3 Handlingen är kronologisk, och kopplingen mellan orsak och verkan är tydlig. Här finns även person- och miljöbeskrivningar. För de yngre innehåller boken ofta ett antal illustrationer. Böckerna har cirka 60 sidor.

NIVÅ B2 Något mer komplexa texter om konkreta såväl som abstrakta ämnen med 1 000–1 800 ord. Böckerna är oftast oillustrerade. Komplexa meningar med flera huvudsatser och bisatser.

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Kapitelböcker med få eller inga illustrationer. De innehåller något svårare namn, ord och uttryck samt lite längre meningar. Ofta luftig och stor text. Böckerna har mellan 100–120 sidor.

FINNS PÅ SVENSKA Boken finns på svenska. På vår hemsida kan du läsa mer om de svenska böckerna.

FINNS PÅ MÅNGSPRÅK Boken finns på flera språk. Samtliga titlar på mångspråk är samlade på sidorna 42-51.

FINNS SOM LJUDBOK Boken levereras med en audio CD. Du kan också ladda ner som MP3-filer från vår hemsida.


FRANSKA

lättläst om Äventyr, mysterier och vänskap Berättelser som kittlar fantasin, skräms lite lagom och visar värdet av vänskap. Böcker på olika nivåer som väcker läslust hos både dem som kämpar med sin läsning och dem som kommit igång och behöver träna upp flytet.

Niveau 1

pson

mi l’a

Illustrations : Andrea Goroni

À LA RECHERCHE DE L’AMI DISPARU

bande aume. Lis ux. Allez !

Niveau 1

vacances

MAUREEN SIMPSON

nts l’un de

im reen S

de recherche À la a r disp u

M au

t illustrés ales écrites

Lectures EL I Jun iors

A1

Lectures

Juniors

NIVÅ A1

NIVÅ A2

Författare: Maureen Simpson Illustratör: Andrea Goroni Mjuk pärm 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

Författare: B Brunetti Illustratör: LibellulArt Mjuk pärm 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

Á LA RECHERCHE DE L’AMI DISPARU NY Ingen vet vart Guillaume har tagit vägen. Hans bästa vänner, tvillingarna Jules och Camille, är väldigt oroliga. Som tur är har Guillaume lämnat gott om ledtrådar för tvillingarna att följa. Om de följer ledtrådarna kanske de hittar honom snart. En bok som kittlar fantasin och visar värdet av vänskap.

LA TERRE EST RONDE NY Marquat bor i Frankrike och har föräldrar från Senegal. Han är en intelligent och känslig kille som ska börja gymnasiet och har stora drömmar om sin framtid. En dag måste han konfronteras med rasfördomar. Just som han tror att han står helt ensam i världen upptäcker han värdet av sann vänskap.

Best.nr. 9788853605498

Best nr: 9788853605504

NIVÅ A2

NIVÅ B1

Författare: Mary Flagan Illustratör: LibellulArt Mjuk pärm 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

Författare: Maureen Simpson Illustratör: Simone Pontieri Mjuk pärm 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

LE SOUVENIR D’EGYPTE NY Sophie älskar att lösa mysterier. När hennes föräldrars skalbagge i sten – som de tog med sig från Egypten – försvinner är det ett mysterium för Sophie att lösa. Skalbaggen sågs senast i Sophies skåp efter att hon hade med den till skolan. Vem kan ha tagit den? Ett både rolig och spännande äventyrsberättelse.

DESTINATION KARMINIA NY Den unga professorn Peng tar hjälp av tre unga studenter och arkeologientusiaster för att hitta den antika staden Karminia. De beger sig ut på en otrolig upptäcktsfärd och ett riktigt äventyr till en mystisk plats för att leta efter den förlorade staden. Men kommer de att hitta den?

Best.nr. 9788853605511

Best nr: 9788853605542

LÄTTLÄST PÅ FRANSKA // 2017

31


FRA FRANSKA

klassiker på lättläst franska De franska klassikerna nedan utspelar sig i olika tidsepoker och spänner över realism, skräckromantik, komedi och tidig sci-fi. Trots att de är skrivna för flera hundra år sedan fortsätter de att beröra och vara relevanta för dagens läsare.

Böckerna är på olika nivåer och har illustrationer i fyrfärg, samt innehåller ordförklaringar, läsförståelse- och grammatikövningar. Le Malade imaginaire och Cyrano de Bergerac är skrivna i dialog och kan dramatiseras i klassrummet. LES MISERABLES NY Jean Valjean ställs inför rätta för att ha stulit en bit bröd och blir efter nitton år fri efter att ha straffarbetat som galärslav. Väl ute i samhället inser Jean att han alltid kommer att bli stämplad som en brottsling och börjar omvärdera sitt liv. Han tar ett nytt namn och startar ett nytt liv. En lättläst version av Victor Hugos mästerverk.

VINGT MILLE LIEUES SOUS LES MERS NY Tre män ger sig ut till havs för att undersöka vad det är för skepnad som gömmer sig på havsbotten. De hamnar ombord på ubåten, och där träffar de kapten Nemo. Tillsammans gör de en fantastisk världsomsegling under havet. En riktig äventyrsroman från 1870. Best.nr. 9788853606563

Best.nr. 9788853607997

NIVÅ B1

NIVÅ B2

Författare: Jules Verne Illustratör: LibellulArt Mjuk pärm 96 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

Författare: Victor Hugo Illustratör: Simone Rea Mjuk pärm 144 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

LE MALADE IMAGINAIRE NY Argan är hypokondriker. Han går till och med så långt att han försöker gifta bort sin äldsta dotter Angelique med en nybliven läkare. Men Angelique är kär i Cléante och planerar redan att gifta sig.

CYRANO DE BERGERAC NY Cyrano de Bergerac fruktar ingen. Men hans svaghet är hans stora näsa. Den hindrar honom att förklara sin kärlek för sin kusin Roxane. En genuin klassiker, filmad för både TV och film ett flertal gånger.

CANDIDE NY Candide är övertygad om att han lever i den bästa av världar, ovetandes om den misär som finns utanför hans farbrors gods. En dag blir han utslängd och beger sig ut i den riktiga världen.

NOTRE DAME DE PARIS NY Quasimodo föddes vanskapt med ett öga och puckelrygg. Han håller sig undan från folk. En dag får han syn på den vackra flickan Esmeralda. Han blir djupt förälskad i henne. Men han är inte den ende …

Best.nr. 9788853607881

Best.nr. 9788853615947

Best nr: 9788853607911

Best.nr. 9788853620330

NIVÅ A1 Författare: Molière Illustratör: Arianna Vairo Mjuk pärm, 80 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

32

NIVÅ A2 Författare: Edmond Rostand Illustratör: Simone Massoni Mjuk pärm, 128 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

NIVÅ A2 Författare: Voltaire Illustratör: Alessandra Vitelli Mjuk pärm, 128 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

NIVÅ B2 Författare: Victor Hugo Mjuk pärm 128 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

2017 // LÄTTLÄST PÅ FRANSKA


FRANSKA

Le Fantôme de l´Opera är Gaston Leroux världsberömda roman, som sägs vara inspirerad av den svenska operasångerskan Kristina Nilssons liv. Boken har blivit teater, musikal och film runt om i världen.

Lille prinsen är en av världens största litterära klassiker. Den har sålts i mer än 140 miljoner exemplar över hela världen och läses lika gärna av vuxna som av barn.

LE FANTÔME DE L’OPERA NY På operan i Paris inträffar mystiska händelser. Fantomen, som han kallas, plågar alla på operan på grund av illvilja och sitt vanställda ansikte. När den unga sångerskan Christine Daaé börjar på operan utvecklar fantomen en besatthet för den unga kvinnan. En kväll under föreställningen försvinner hon plötsligt.

LE PETIT PRINCE NY Lille prinsen är en klassisk roman från 1943. En bok som rymmer flera filosofiska tankar. Berättelsen handlar om den lille prinsen och hans mödosamma resa till jorden och vilka han träffar på vägen. Personer som ofta strävar mot helt omöjliga och oförnuftiga uppgifter.

Best nr: 9788853607843

Best nr: 9788853620132

NIVÅ B1

NIVÅ A1

Författare: Gaston Leroux Illustratör: Sara Gavioli Mjuk pärm 80 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

Författare: Antoine de Saint-Exupéry Illustratör: Philip Giordano Mjuk pärm, 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

faktaböcker på franska SE

SE

SE

MESSI NY Han är liten och snabb och väldigt bra på fotboll. Hans namn är Messi.

RONALDO NY Han är snabb och kan hoppa högt. Han är bra på fotboll. Han heter Ronaldo.

ZLATAN NY Zlatan är en av världens bästa fotbollsspelare. Här får vi lära oss mycket om Zlatan.

LE CHAT NY Katter är både husdjur som älskar att leka och rovdjur som jagar om natten.

Best.nr. 9788740603620 Författare: Per Straarup Søndergaard

Best.nr. 9788740603613 Författare: Peter Bejder

Best.nr. 9788740601206 Författare: Asker Hedegaard Boye

Best.nr. 9788740601183 Författare: Per Straarup Søndergaard

SVENSKA Best.nr. 9789175674438

SVENSKA Best.nr. 9789175676036

SVENSKA Best.nr. 9789175674445

SVENSKA Best.nr. 9789175674414

LÄTTLÄST PÅ FRANSKA // 2017

SE

Perfekt för nybörjare i franska!

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Mjuk pärm 16 sidor Pris: 89 kr

33


Spanska För dem som ska lära sig spanska är det viktigt att träna mycket, och med hjälp av skönlitteratur skapas läslust. Här är ett urval av populära spanska böcker på lite olika nivåer. De kan användas på lektioner och vid egen läsning.

Så här tolkar du nivåindelningen! För att underlätta för dig att hitta rätt bok till rätt läsare finns det i anslutning till varje titel en nivåangivelse. Det är en siffra från 1-4. Ju högre siffra desto större utmaning för läsaren. Flera av titlarna är markerade med Europarådets gemensamma europeiska referensram för språk A1-C2, enligt beskrivningen nedan.

SE

34

NIVÅ A1 Korta texter, ca 100–600 vanliga ord, med konkreta och vardagsnära händelser. Bilderna stödjer texten, framför allt för de yngre läsarna. Enkla meningar med en huvudsats och i enstaka fall två huvudsatser.

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Extremt lite text på varje sida med enkla och korta meningar. Böckerna är ofta illustrerade med bilder som stödjer berättelsen och hjälper läsaren att komma vidare i boken. Böckerna har mellan 20–40 sidor.

NIVÅ A2 Korta enkla texter, ca 600–800 vanliga ord, med konkreta och välkända ­händelser. Rikligt illustrerade för de yngre läsarna. Sammansatta meningar med två eller flera huvudsatser som binds samman med bindeord.

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Språket är vardagsnära, och innehållet skildrar ofta situationer som är lätta att känna igen sig i. Text i korta stycken och med kort radlängd. I titlarna för de yngre läsarna finns illustrationer på varje uppslag. Böckerna har cirka 40 sidor.

NIVÅ B1 Något längre texter med ca 800–1 000 ord med konkreta ämnen. För de yngre läsarna är böckerna illustrerade. Komplexa meningar som är längre och mer krävande, medan relationen ­mellan satserna är okomplicerad.

LÄTTLÄSTNIVÅ 3 Handlingen är kronologisk, och kopplingen mellan orsak och verkan är tydlig. Här finns även person- och miljöbeskrivningar. För de yngre innehåller boken ofta ett antal illustrationer. Böckerna har cirka 60 sidor.

NIVÅ B2 Något mer komplexa texter om konkreta såväl som abstrakta ämnen med 1 000–1 800 ord. Böckerna är oftast oillustrerade. Komplexa meningar med flera huvudsatser och bisatser.

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Kapitelböcker med få eller inga illustrationer. De innehåller något svårare namn, ord och uttryck samt lite längre meningar. Ofta luftig och stor text. Böckerna har mellan 100–120 sidor.

FINNS PÅ SVENSKA Boken finns på svenska. På vår hemsida kan du läsa mer om de svenska böckerna.

FINNS PÅ MÅNGSPRÅK Boken finns på flera språk. Samtliga titlar på mångspråk är samlade på sidorna 42-51.

FINNS SOM LJUDBOK Boken levereras med en audio CD. Du kan också ladda ner som MP3-filer från vår hemsida.


SPANSKA

Äventyr, mysterier och vänskap Berättelser som kittlar fantasin, skräms lite lagom och visar värdet av vänskap. Böcker på olika nivåer som väcker läslust hos både dem som kämpar med sin läsning och dem som kommit igång och behöver träna upp flytet.

EN BUSCA DEL AMIGO DESAPARECIDO NY Ingen vet vart Rafa har tagit vägen, och hans bästa vänner, tvillingarna Pepe och Chelo, är väldigt oroliga. Som tur är har Rafa lämnat gott om ledtrådar för tvillingarna att följa. Om de följer ledtrådarna kanske de kan hitta honom snart. Best.nr. 9788853605566

NIVÅ A1 Författare: Maureen Simpson Illustratör: Andrea Goroni Mjuk pärm, 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

UN MUNDO LEJANO NY Marquat bor i Madrid och har nigerianska föräldrar. Han är en intelligent kille som ska börja gymnasiet och har stora drömmar om sin framtid. En dag måste han konfronteras med rasfördomar, och han börjar tvivla på vem hans riktiga vänner är.

EL RECUERDO EGIPCIO NY Carmen älskar att lösa mysterier. Efter att hennes föräldrars skalbagge i sten som de tog med sig från Egypten försvinner är det ett mysterium för Carmen att lösa. Den sågs senast i Carmens skåp efter att hon hade med den till skolan. Vem kan ha tagit den?

DESTINO KARMINIA NY Den unga professorn Peng tar hjälp av några arkeologientusiaster för att hitta den antika staden Karminia. De beger sig ut på en otrolig upptäcktsfärd till en mystisk plats för att leta efter den förlorade staden. Men kommer de att hitta den?

Best nr: 9788853605573

Best.nr. 9788853605580

Best.nr. 9788853605603

NIVÅ A2 Författare: B Brunetti Illustratör: LibellulArt Mjuk pärm, 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

NIVÅ A2 Författare: Mary Flagan Illustratör: LibellulArt Mjuk pärm, 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

Individuell anpassning En bok ska inte bara locka eleven till läsning, den ska också ge en lagom utmaning. Den får inte vara för svår och inte för lätt. Med skönlitteratur är det lätt att

LÄTTLÄST PÅ SPANSKA // 2017

anpassa läsningen till individens kunskapsnivå och intresse och öka svårighetsgraden efter hand. Dessutom kan eleven själv styra valet av bok, efter eget intresse.

NIVÅ B1 Författare: Maureen Simpson Illustratör: Simone Pontieri Mjuk pärm, 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

Vill du få fler tips på lättlästa böcker? Följ oss på sociala media! @nyponforlag

35


SPANSKA

Spanska klassiker Komedi, tragedi, parodi – de spanska klassikerna täcker in många olika g ­ enrer. Nu kan de som lär sig spanska ta del av den spanska kulturen i förkortade ­bearbetningar av de mest kända verken. Flera av dem har adapterats för film och satts upp som teaterpjäser på stora scener runt om i världen. BODAS DE SANGRE NY Blodsbröllop är en klassisk teaterpjäs av den spanske dramatikern Federico García Lorca. Pjäsen är skriven 1932 och utspelar sig i Andalusien. En brud rymmer precis innan det är dags för första bröllopsdansen. Hon rymmer med sin förra älskare Leonardo. Brudgummen ger sig hämndlysten iväg för att hitta dem och mörda Leonardo. En bröllopsdag som slutar i blod.

DON QUIJOTE DE LA MANCHA NY Ett klassiskt mästerverk från 1600-talet. Boken handlar om Don Quijote från La Mancha. Han har läst för många riddarromaner och får för sig att han är riddare. Han blandar ihop fantasi med verklighet och ger sig ut i världen på jakt efter det stora äventyret. Med sig som väpnare har han den fattiga bonden Sancho Panza och hästen Rosinante. Hans mål är att visa prov på stor ridderlighet.

Best.nr. 9788853616005

NIVÅ B2

Författare: Federico García Lorca Illustratör: Daniela Tieni Mjuk pärm, 80 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

Författare: Miguel de Cervantes Illustratör: Valerio Vidali Mjuk pärm, 128 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

Best.nr. 9788853620255 NIVÅ A2 Författare: Félix Lope de Vega Mjuk pärm, 80 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

36

Best.nr. 9788853613004

NIVÅ A2

FUENTEOVEJUNA NY En av de mest spelade spanska pjäserna idag. Adelsmannen Fernán förtrycker invånarna i Fuenteovejuna. En dag under ett bröllop i byn kidnappar han bruden för att tillfredsställa sin egen lust.

Böckerna innehåller arbetsmaterial. Läs mer på sista sidan!

LA CELESTINA NY Den unge Calisto förälskar sig i den vackra Melibea. Men Melibea avvisar honom och Calisto ber Celestina om hjälp. Kvinnan är känd för sina häxkrafter, men vad har Calisto gett sig in i?

SANGRE Y ARENA NY Tjurfäktaren Juan Gallardo är en av världens mest orädda män. Han trotsar döden ute på arenan och njuter av berömmelsen. Trots riskerna han utsätts för växer hans passion för tjurfäktning.

NIEBLA NY Den rike ungkarlen Augusto Pérez träffar Eugenia och blir genast förälskad. Eugenia besvarar inte hans känslor men går till slut med på att gifta sig med Augusto, för att lämna honom lika snabbt igen.

Best.nr. 9788853606617

Best.nr. 9788853616036

Best.nr. 9788853606648

NIVÅ B1 Författare: Fernando de Rojas Illustratör: Felicita Sala Mjuk pärm, 128 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

NIVÅ B1 Författare: Vicente Blasco Ibáñez Illustratör: Chiara Dattola Mjuk pärm, 128 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

NIVÅ B2 Författare: Miguel de Unamuno Illustartör: Valerio Vidali Mjuk pärm, 144 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 99 kr

2017 // LÄTTLÄST PÅ SPANSKA


SPANSKA

Annelie Drewsen är författare och har arbetat som lärare i svenska som andraspråk.

Att planera för korsspråkande i

klassrummet

Hur tar man fasta på tankarna bakom korsspråkande, eller translanguaging, i undervisningen? Det handlar om att medvetet och strategiskt skapa förutsättningar för eleverna att använda sig av sina egna språk i klassrummet. TEXT: ANNELIE DREWSEN BILD: ELISABETH UBBE

ATT TIDIGARE SPRÅKKUNSKAPER är till nytta när man ska lära sig ett nytt språk är självklart för många, och i läroplanen för grundskolan poängteras att språk, lärande och identitetsutveckling går hand i hand. Men hur gör man i praktiken? I mitt eget klassrum har jag alltid til�låtit eleverna att hjälpa varandra på sina respektive modersmål och varit nyfiken på det eleverna kan lära mig om sina språk. Men det var inte förrän jag lyssnade till forskaren Ofelia García som jag började fundera på hur jag mer strukturerat skulle kunna dra nytta av elevernas olika språk i klassrummet. DET FÖRSTA STEGET ÄR att skapa en miljö där korsspråkande är accepterad och att eleverna tillåts dra nytta av sina språk. Här spelar pedagogen en viktig roll. Visa nyfikenhet, ställ frågor och låt eleverna själva vara experter. Se till att språken syns och hörs. När eleverna märker att deras språk är värdefulla vågar de visa sina kunskaper och kan många gånger hjälpa varandra. Plötsligt visar det sig att den somaliska flickan som vuxit upp i Dubai talar urdu och kan prata med pojken från Afghanistan som har bott i Pakistan. Eller att den somaliska pojken som kan arabiska även förstår tigrinja och blir nyfiken på sin eritreanska klasskamrats skrivande. Nästa steg är att planera för korsspråkande i undervisningen. Det LÄTTLÄST PÅ SPANSKA // 2017

Vad är korsspråkande? Translanguaging, ibland även korsspråkande på svenska, är en teori där flerspråkiga personers språkbruk är normen. Förutom att erbjuda ett teoretiskt ramverk innebär korsspråkande även ett pedagogiskt förhållningssätt där flerspråkigheten ses som en tillgång.

betyder inte att eleverna alltid ska prata andra språk än svenska, utan att välja tillfällen då deras lärande kan få skjuts av att fler språk än svenska används. Finns boken ni ska läsa på elevens modersmål? Varför inte läsa böckerna parallellt? Eller låt eleverna läsa samma bok på sina respektive modersmål, för att sedan prata om dem på svenska. För yngre barn finns även böcker med parallelltext. Kanske kan de låna hem boken och läsa med sina föräldrar på modersmålet, och sedan läsa på svenska i skolan?

När ska man då involvera elevernas språk i undervisningen? När man vill höja den kognitiva nivån i undervisningen är mitt svar. I HÖSTAS SKULLE JAG läsa poesi med mina

nyanlända elever och funderade på hur jag skulle lägga upp det. Jag valde att introducera arbetet genom att visa ordet poesi på alla elevernas språk i min presentation. Det tog bara några minuter att översätta dem via internet. Utifrån elevernas förståelse av poesi på modersmålet kunde vi tala om vad poesi är och hur det låter. Det blev ett naturligt sätt att bygga vidare på elevernas kunskaper om poesi och språk. En annan gång gjorde jag samma sak med ordet demokrati. När vi uttalade ordet i klassrummet lät det nästan identiskt på alla språk. Det blev tydligt att det fanns något i ordet som sträckte sig över hela världen. Den demokratiska tanken kom till liv genom våra olika språk, och vi kunde börja utforska begreppet och dess historia tillsammans.

MER ATT LÄSA? På Nypons hemsida har vi lagt en guide med länkar till artiklar om korsspråkande.

37


Tyska I vårt urval av tyska titlar finns många olika typer av böcker och genrer. Genom att läsa tysk skönlitteratur kan eleverna bredda och utveckla både sitt tal och sin skrift. Titlarna är populära på skolor och bibliotek.

Så här tolkar du nivåindelningen! För att underlätta för dig att hitta rätt bok till rätt läsare finns det i anslutning till varje titel en nivåangivelse. Det är en siffra från 1-4. Ju högre siffra desto större utmaning för läsaren. Flera av titlarna är markerade med Europarådets gemensamma europeiska referensram för språk A1-C2, enligt beskrivningen nedan.

SE

38

NIVÅ A1 Korta texter, ca 100–600 vanliga ord, med konkreta och vardagsnära händelser. Bilderna stödjer texten, framför allt för de yngre läsarna. Enkla meningar med en huvudsats och i enstaka fall två huvudsatser.

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Extremt lite text på varje sida med enkla och korta meningar. Böckerna är ofta illustrerade med bilder som stödjer berättelsen och hjälper läsaren att komma vidare i boken. Böckerna har mellan 20–40 sidor.

NIVÅ A2 Korta enkla texter, ca 600–800 vanliga ord, med konkreta och välkända ­händelser. Rikligt illustrerade för de yngre läsarna. Sammansatta meningar med två eller flera huvudsatser som binds samman med bindeord.

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Språket är vardagsnära, och innehållet skildrar ofta situationer som är lätta att känna igen sig i. Text i korta stycken och med kort radlängd. I titlarna för de yngre läsarna finns illustrationer på varje uppslag. Böckerna har cirka 40 sidor.

NIVÅ B1 Något längre texter med ca 800–1 000 ord med konkreta ämnen. För de yngre läsarna är böckerna illustrerade. Komplexa meningar som är längre och mer krävande, medan relationen ­mellan satserna är okomplicerad.

LÄTTLÄSTNIVÅ 3 Handlingen är kronologisk, och kopplingen mellan orsak och verkan är tydlig. Här finns även person- och miljöbeskrivningar. För de yngre innehåller boken ofta ett antal illustrationer. Böckerna har cirka 60 sidor.

NIVÅ B2 Något mer komplexa texter om konkreta såväl som abstrakta ämnen med 1 000–1 800 ord. Böckerna är oftast oillustrerade. Komplexa meningar med flera huvudsatser och bisatser.

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Kapitelböcker med få eller inga illustrationer. De innehåller något svårare namn, ord och uttryck samt lite längre meningar. Ofta luftig och stor text. Böckerna har mellan 100–120 sidor.

FINNS PÅ SVENSKA Boken finns på svenska. På vår hemsida kan du läsa mer om de svenska böckerna.

FINNS PÅ MÅNGSPRÅK Boken finns på flera språk. Samtliga titlar på mångspråk är samlade på sidorna 42-51.

FINNS SOM LJUDBOK Boken levereras med en audio CD. Du kan också ladda ner som MP3-filer från vår hemsida.


TYSKA

Bästsäljande böcker blir filmsucceér Jenny Downhams drabbande roman om att ta farväl av livet, Nick Hornbys klassiker om kärleken till fotboll och berättelsen om en oväntad vänskap – tre böcker som har älskats av läsare över hela världen och också blivit stora filmsuccéer. Nu finns de på lättläst tyska!

UPPSLAG FRÅN ZIEMLICH BESTE FREUNDE.

SE

BEVOR ICH STERBE NY Sextonåriga Tessa har leukemi och bara några månader kvar att leva. Hon vet att hon aldrig kommer att plugga, jobba eller bli kär. Men Tessa är inte klar, hon har en del saker hon måste få uppleva. Så hon skriver en lista … Gripande om att ta farväl av livet.

BALLFIEBER NY I Ballfieber berättar författaren Nick Hornby om sitt förhållande till fotboll. I kronologisk ordning får vi följa Hornbys kärlek till fotboll, från det att han såg sin första fotbollsmatch som barn till hans hängivenhet till laget Arsenal.

Best.nr. 9783944668529

Best.nr. 9783944668093

ZIEMLICH BESTE FREUNDE NY Philippe är en rik affärsman. Men en dag råkar han ut för en olycka, och blir förlamad och måste sitta i rullstol. Förortskillen Abdel får jobbet som hans personliga assistent. Best.nr. 9783981327090 SVENSKA Best.nr. 9789175671680

NIVÅ A2/B1

NIVÅ A2/B1

NIVÅ A2/B1

Författare: Jenny Downham Mjuk pärm 152 sidor Pris: 89 kr

Författare; Nick Hornby Mjuk pärm 120 sidor Pris: 89 kr

Författare: Philippe Pozzo di Borgo Mjuk pärm, 80 sidor Pris: 89 kr

Flera nivåer Att lära sig ett nytt språk kräver en successiv träning för att läsaren ska känna framgång och läslust. Därför har vi valt ut böcker på flera nivåer i alla åldersgrupperna. Det finns böcker både för nybörjarläsare och för dem som har svårigheter med sin språkinlärning. LÄTTLÄST PÅ TYSKA // 2017

DER GRAF VON MONTE CHRISTO NY Den oskyldigt dömde mannen Edmond Dantés lyckas efter 14 år i fängelse fly och hamnar på ön Monte Cristo. Han hittar en skatt på ön och utnämner sig själv till greve, och med hjälp av pengarna ska han hämnas på de som satte honom i fängelse. En av världens mest lästa äventyrsromaner. Boken har också blivit filmatiserad. Best.nr. 9783944668536

NIVÅ A2/B1 Författare: Alexandre Dumas Mjuk pärm 88 sidor Pris: 89 kr

39


TYSKA

Äventyr, mysterier och vänskap Berättelser som kittlar fantasin, skräms lite lagom och visar värdet av vänskap Böcker på olika nivåer som väcker läslust hos både dem som kämpar med sin läsning och dem som kommit igång och behöver träna upp flytet. UPPSLAG FRÅN ZIEL KARMINIA

Junge

Lektüren

Niveau 1

M au

ELI-Lektüren: Texte für Leser jeden Alters. Von spannenden und aktuellen Geschichten bis hin zur zeitlosen Größe der Klassiker.

Maureen Simpson

Themen Freundschaft, Umwelt, Einkaufen, Schule, Freizeit Niveau 1

A1

(Fit 1)

Niveau 2

A2

(Fit 2)

Niveau 3

B1

(Zertifikat Deutsch für Jugendliche - ZD J)

Originaltexte

Tim

Mit CD-Audio

N Fre RE n . Ü re -5 .r.l KT ih 40 I s LE en 5 EL LI uch 36-0 E s -5 8 E G ia N ud 78-8 JU Cla N 9 d B un IS

Mit persönlichem Beiheft

www.elireaders.com

TIM UND CLAUDIA SUCHEN IHREN FREUND Junge ELI Lektüren

- Originaltext mit Erklärung schwieriger Wörter als Fußnoten - Übungen zu Leseverständnis, Wortschatz und Grammatik - Übungen zur Prüfungsvorbereitung Fit in Deutsch 1 - Abschlusstest

MAUREEN SIMPSON

Was hat die Jugendbande Schwarze Hand getan? Hat sie Willi, den genialen, jungen Erfinder entführt? Wohin? Warum? Die Zwillinge Tim und Claudia, Willis beste Freunde, sind sehr besorgt und suchen ihn. Zum Glück hat Willi viele Spuren hinterlassen … Suche Willi zusammen mit seinen Freunden und entdecke Willis tolle Erfindungen!

Niveau 1

Tim und Claudia suchen ihren Freund

im reen S

pson

d C la u dia Timcheunnihren Freund su

Illustrationen von Andrea Goroni

Junge

A1

Lektüren

d

un

BARON VON MÜNCH­HAUSEN NY De traditionella berättelserna om baron Münchhausen och hans äventyr är välkända bland unga elever i de tyska skolorna. Baronen älskar att berätta fantastiska historier, som den gången han flög på en kanonkula. Men hur många av dem är sanna? En bok fylld med berättarglädje och ren galenskap.

DAS ALTÄGYPTISCHE SOUVENIR NY Claudia älskar att lösa mysterier. När hennes föräldrars skalbagge i sten – som de tog med sig från Egypten – försvinner är det ett mysterium för Claudia att lösa. Skalbaggen sågs senast i Claudias skåp efter att hon hade med den till skolan. Kan någon från skolan ha tagit den? Claudia måste bara veta!

TIM UND CLAUDIA SUCHEN IHREN FREUND NY Ingen vet vart Willi har tagit vägen, och hans bästa vänner, tvillingarna Tim och Camilla, är väldigt oroliga. Som tur är har Willi lämnat gott om ledtrådar för tvillingarna att följa. Om de följer ledtrådarna kanske de hittar honom snart. Följ vännerna i en rolig och spännande liten äventyrsberättelse.

Best.nr. 9788853615817

Best.nr. 9788853605443

Best.nr. 9788853605405

Best.nr. 9788853605450

NIVÅ A1

NIVÅ A2

NIVÅ A2

NIVÅ B1

Författare: G A Bürger Illustratör: Agnese Baruzzi Mjuk pärm, 80 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

Författare: Mary Flagan Illustratör: LibellulArt Mjuk pärm, 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

Författare: Maureen Simpson Illustratör: Andrea Goroni Mjuk pärm, 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

Författare: Maureen Simpson Illustratör: Simone Pontieri Mjuk pärm, 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

Läsa på fritiden Genom att använda skönlitterära texter i undervisningen ges eleverna möjlighet att upptäcka hur deras språkkunskaper utvecklas. Böckerna erbjuder spänning och upplevelser som stimulerar eleverna att läsa och lära på egen hand utanför klassrummet.

40

ZIEL KARMINIA NY Den unga professorn Peng tar hjälp av några studenter och arkeologientusiaster för att hitta den antika staden Karminia. De beger sig ut på en otrolig upptäcktsfärd till en mystisk plats för att leta efter den förlorade staden . Men kommer de att hitta den? En bok för alla läsare som gillar en riktig äventyrsberättelse.

SO NAH, SO FERN NY Amadou är född i Tyskland, men hans föräldrar är från Senegal. Han är en intelligent och känslig kille som ska börja gymnasiet. Han tycker om att vara i skolan och har stora drömmar om sin framtid. En dag måste han konfronteras med rasfördomar när några killar från skolan dömer honom utifrån färgen på hans hud, och just som han tror att han står helt ensam i världen upptäcker han värdet av sann vänskap. Best.nr. 9788853605412

NIVÅ A2 Författare: B Brunetti Illustratör: LibellulArt Mjuk pärm, 64 sidor Inklusive LJUD/CD Pris: 89 kr

2017 // LÄTTLÄST PÅ TYSKA


TYSKA

faktaböcker Faktaböcker på tyska för alla vetgiriga. Läs mer om fotbollsspelare – eller varför inte ditt favoritdjur – i de här läsvänliga böckerna fyllda med bilder. SE

För alla som gillar biografier

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Mjuk pärm 16 sidor Pris: 89 kr

SE

Läs om Anne Franks viktiga berättelse eller Nelson Mandelas engagemang för mänskliga rättigheter – nu på tyska. SE

SE

NIVÅ A2/B1 Författare: Marian Hoefnagel Mjuk pärm, 120 sidor Pris: 99 kr

AUTOS NY Är du tokig i bilar? Då är den här boken för dig. Här kan du läsa om både fina och snabba bilar. Och om världens första bilar. En intressant och rolig bok som lockar till vidare läsning.

RONALDO NY Gillar du fotboll? Gillar du Ronaldo? Då är den här faktaboken något för dig. Ronaldo kan springa snabbt och hoppa högt. Han är en riktig stjärna. Läs mer om hans karriär här!

MESSI NY Han är liten och snabb. Han är väldigt bra på fotboll. Hans namn är Messi. I den här boken får vi veta mer om hans liv, både på och utanför fotbollsplanen. Läsvärt för alla fotbollsälskare!

Best.nr. 9788740600506 Författare: Per Straarup Søndergaard

Best.nr. 9788740600537 Författare: Peter Bejder

Best.nr. 9788740601961 Författare: Per Straarup Søndergaard

SVENSKA Best.nr. 9789175678566

SVENSKA Best.nr. 9789175676036

ANNE FRANK NY Anne Frank och hennes familj gömde sig för nazisterna i två år. Under denna tid skrev Anne sin berömda dagbok om deras dagliga liv i den lilla lägenheten på en bakgård i Amsterdam. Men hon skrev också om sina tankar och framtidsdrömmar. I den här boken, som bygger på dagboken, får vi följa Anne från det hon föds i Tyskland tills hon dör i koncentrationslägret. Best.nr. 9783981327021 SVENSKA Best.nr. 9789188293084

SVENSKA Best.nr. 9789175674438

SE

SE

SE

SE NIVÅ A2/B1 Författare: Frances Ridley Mjuk pärm, 32 sidor Pris: 89 kr

LÖWEN NY Lejonet kallas djurens konung. Lejon äter andra djur och lever i flock. I denna lättlästa faktabok får vi veta mer om lejon. Bokens intressanta innehåll stimulera alla som föredrar fakta framför fiktion.

DIE KATZE NY Katter är både husdjur som älskar att leka, och rovdjur som jagar om natten. Alla som tycker om katter kommer att gilla denna bok. Innehållet och det enkla språket väcker läslust hos såväl yngre som äldre läsare.

HUNDE NY Några hundar är stora. Några är små. Några hundar hjälper polisen i sitt arbete. Andra hjälper blinda. Och visste du att alla hundar är släkt med vargen? En bok för alla som vill läsa mer om ett av vårt mest älskade husdjur.

Best.nr. 9788740612714 Författare: Per Straarup Søndergaard

Best.nr. 9788740609745 Författare: Per Straarup Søndergaard

Best.nr. 9788740608205 Författare: Per Straarup Søndergaard

SVENSKA Best.nr. 9789175674421

SVENSKA Best.nr. 9789175674414

SVENSKA Best.nr. 9789175672762

NELSON MANDELA NY Nelson Mandela föddes 1918 i Sydafrika. Han kämpade hela livet för allas lika rättigheter. Engagemanget kostade honom hans frihet och han satt i fängelse i flera år. 1990 släpptes han och blev hela världens frihetskämpe mot apartheidsystemet. Best.nr. 9783944668048 SVENSKA Best.nr. 9789175671741

UPPSLAG FRÅN NELSON MANDELA. LÄTTLÄST PÅ TYSKA // 2017

41


Mångspråk För oss är mångspråk ett samlingsnamn på språk från hela världen. Termen omfattar de många språk som inte är skolspråk. Vår förhoppning är att urvalet ska hjälpa dig att hitta böcker som möter läsarna på deras eget modersmål och med relevant och läsvärt innehåll. Vi har anpassat våra nivåer till en enhetlig fyrgradig skala. Lättlästnivå 1 är mest lättläst och Lättlästnivå 4 innebär en större utmaning för läsaren. Lättlästnivåerna bygger på den ursprungliga bokens nivå och tar hänsyn till språk, innehåll och grafisk form. Vi kan dock inte garantera den lättlästa nivån vid översättningen till mångspråk. Fakta om mångspråk ARABISKA Talas av cirka 450 miljoner männi­skor, främst i Mellanöstern, och är ett av de fem största språken i världen och ett av FN:s officiella språk. Språket skrivs med arabiska alfabetet, som läses från höger till vänster. DARI Är namnet på den variant av persiska som talas i Afghanistan av cirka 13 miljoner människor. Skillnaden mellan dari och persiska är ungefär som skillnaden mellan rikssvenska och finlandssvenska. Dari skrivs med det persiska alfabetet och läses från höger till vänster. PASHTO Pashto är det officiella språket i Afghanistan (tillsammans med dari) och Pakistan. Det talas av 40–60 miljoner människor i världen. Pashto

SE

42

FINNS PÅ SVENSKA Boken finns på svenska. På vår hemsida kan du läsa mer om de svenska böckerna.

skrivs med en modifierad form av arabisk skrift (med flera extra bokstäver) och läses från höger till vänster. SOMALISKA Talas i Somalia, Etiopien, Djibouti och Kenya av cirka 20 miljoner människor. Inbördeskrig och migration har gjort att människor som talar somaliska finns över hela världen. Somaliska skrivs med latinska bokstäver och läses från vänster till höger. TIGRINSKA Talas i Eritrea och Etiopien av cirka 9 miljoner människor och är officiellt språk i Eritrea. Det kallas också tigrinja, den amhariska benämningen på tigrinska (som talas i Etiopien). De två språken är lika varandra ungefär som danska och svenska. Tigrinska skrivs med det stavelsebaserade alfabetet Ge’ez (etiopisk skrift). Läses från vänster till höger.

FINNS PÅ MÅNGSPRÅK Boken finns på flera språk. Samtliga titlar på mångspråk är samlade på sidorna 42-51.

FINNS SOM LJUDBOK Boken levereras med en audio CD. Du kan också ladda ner som MP3-filer från vår hemsida.


F–2

Erik på cirkus Rolf får ett paket Rolf går på fotboll Ryggsäcken

3–5

Fröken Spöke Förbjudet Så sjukt kär

6–9

Nästan som Zlatan Sista hållplatsen Spring, Amina! Biblioteket Biobesöket

UNGA OCH VUXNA

Dagboken Ett dockhem Lotten Poeten i glasburen Äldreboendet på Björkgården

Rampen Simhallen Stjärnlösa nätter

FAKTA

Vardag

AR

TITEL

AB ISK A DA RI PA SH TO SO MA LIS KA TIG RIN SK A

Register över mångspråk ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞

Fakta om kronprinssessan Victoria

∞ ∞ ∞ ∞ ∞

Minifakta om lejon

∞ ∞ ∞ ∞ ∞

Minifakta om Messi Minifakta om Ronaldo Minifakta om Zlatan

LÄTTLÄST PÅ MÅNGSPRÅK // 2017

Att översätta till somaliska JAG HAR JOBBAT som översättare från svenska till somaliska sedan 2005 och översatt både barnböcker och vanliga texter. Somaliska språket fick skriftspråk 1972, medan det svenska skriftspråket har funnits i många hundra år. Svenska Akademien har arbetat för att främja det svenska språket sedan 1786. Somaliskan saknar en sådan akademi. På det somaliska språket är arbetet med regler, grammatik, stavningsregler och ordböcker därför väldigt begränsat. Det är en utmaning att översätta från ett språk som är så utvecklat som svenskan, till ett underutvecklat språk som somaliska. Många som har somaliska som modersmål har inte haft möjlighet att studera på soma-

liska. För dem är det svårt att läsa, och det finns inte heller tillräckligt med litteratur som är skriven på somaliska. Detta gör att läsvanan är mycket begränsad. Det behövs svensk litteratur på somaliska så att barn och vuxna kan läsa på sitt eget språk och öka sin läsvana. Det betyder också att de på ett roligt sätt lär sig om det svenska samhället genom läsning. Människor kommer att uppskatta när de hittar svensk litteratur på sitt modersmål, och det kommer också att berika det somaliska biblioteket. Abdibashir Hirsiguled, författare, över­sättare och folkbildare samt handläggare på Studiefrämjandet i Stockholms län

Därför behövs mångspråksutgivningen? – Det handlar om demokratisk delaktighet! Språket som nyckel till kunskap och kommunikation kan inte nog betonas. Ur ett biblioteksperspektiv är det självklart att samlingarna ska omfatta medier på språk som talas av invånarna; det framgår i Bibliotekslagen, menar Ellen Follin, redaktör och projektledare på BTJ med särskilt fokus på mångspråk.

43


MÅNGSPRÅK

läs och skratta med rolf

.‫ ال! يقول رولف‬،‫– أوه‬ .‫الكرة ترتطم بالعارضة‬

Böckerna om Rolf har fått både unga och vuxna att hitta glädjen i läsning. Nu finns två favoriter – Rolf får ett paket och Rolf på fotboll – på flera språk. Genom Rolfs olika dilemman kan ovana läsare tränar upp sin läsförståelse och samtidigt få ett gott skratt.

‫يقفز رولف‬ .‫إلى األعلى واألسفل‬ .‫إنه يعشق كرة القدم‬

7

SE

SE

‫رولف يركض‬ .‫بجانب بعض األوالد‬ .‫إنهم يلعبون الكرة‬ ،‫– يجب أن أتفرج‬ .‫يقول رولف‬

6

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Text och bild: Rune Fleischer Hård pärm 20 sidor Pris: 79 kr

SE

ROLF FÅR ETT PAKET ARABISKA Best.nr. 9789175676449 DARI Best.nr. 9789175676463

SE

SOMALISKA Best.nr. 9789175676494

SE

TIGRINSKA Best.nr. 9789175676500 SVENSKA Best.nr. 9789186447045

ROLF PÅ FOTBOLL ARABISKA Best.nr. 9789175676456 SVENSKA Best.nr. 9789187061325

SE

ERIK PÅ CIRKUS Erik har blivit nybörjarläsares stora favorit. Nu ska Erik på cirkus. Det blir en rolig dag för både Erik och hans pappa. ARABISKA Översättare: Hamid Kashkol Best.nr. 9789175675299

RYGGSÄCKEN Olles klass ska på utflykt. Det vet hela klassen om – alla utom Olle. Han har glömt matsäcken. Hur ska det här gå? Det ordnar sig så klart! Ryggsäcken ingår i serien om Olle. Böckerna är korta, med ett vardagsnära innehåll som väcker lust att läsa mer.

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Författare: Torsten Bengtsson Illustratör: Jonas Anderson Hård pärm 20 sidor Pris: 69 kr

DARI Översättare: Aref Farman Best.nr. 9789175679402

SE

SE

ARABISKA Översättare: Hamid Kashkol Best.nr. 9789175676432 SVENSKA Best.nr. 9789175672502

SVENSKA Best.nr. 9789186447403

.‫ْهب اليو َم إريك إىل السريك‬ ُ ‫سي ذ‬ .‫س رياف قُه وال دُه‬ ،ً‫إنّهام يريان خيم ًة كبرية‬ .َ‫حم را َء وصف راء‬ .‫إنّها امتألت بالناس‬ ُ ‫مث َة فرق ٌة فني ٌة‬ .‫تعزف املوسيقى‬ َ‫اآلن يبدأ‬ ُ .‫السريك‬

‫ هل أحضر ك ُّل منكم زوادة طعامه؟‬:‫ر ّد الجميع‬ .‫ نعم‬ّ ‫ فقد نسي إحضار زوادة‬.‫ماعدا أُولّة‬ ،‫الطعام‬ .ً ‫نسيت والدته ووالده ذلك أيضا‬

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Författare: Thomas Halling Illustratör: Henning Cedmar Brandstedt Hård pärm, 20 sidor Pris: 79 kr

. َ‫ دخ َل أُولّة الصّفَّ وجلس‬.‫ق ُِرعَ الجرس‬ :‫حيّتهم المعلّمة‬ !‫ صباح الخير‬:‫ر ّد عليها التّالميذ‬ !‫ صباح الخير‬:‫قالت المعلّمة‬ ،‫ سنقوم اليوم برحل ٍة إلى الغابة‬5

44

4

7

6

2017 // LÄTTLÄST PÅ MÅNGSPRÅK


MÅNGSPRÅK

FRÖKEN SPÖKE på mångSPRÅK Kerstin Lundberg Hahn är många barns favoritförfattare. Kerstins böcker handlar ofta om lite övernaturliga saker. Det gör även serien om den charmiga lärarvikarien Fröken Spöke. Nu finns den första boken i serien på flera språk.

መምህር መንፈስ

SE

”En lättsam och ­fantasifull lättläst bok, som kanske också lämnar kvar några tankar efteråt: Vad ska man tro på, vad är sant?"

PASHTO Översättare: Rahim Gafori Best.nr. 9789175677606

መምህር መንፈስ

SOMALISKA Översättare: Abdibashir Hirsiguled Best.nr. 9789175677637 TIGRINSKA Översättare: Minya Tseggay Best.nr. 9789175676951 SVENSKA Best.nr. 9789175672717

ሸስቲን ሉንደበሪ ሃን

"Språket är enkelt, men ändå uttrycks­ fullt”

Nypon förlag

SE

:‫قال المدير‬ ‫ ستكون معلمتكم لمدة‬،‫ هذه هي اآلنسة سبارّ ة‬.‫ كونوا لطفاء معها‬.‫شهر كامل‬ ‫ الجميع‬.‫ ونظر إليها ايفار‬.‫نظرت إليها إيبّا‬ .‫نظروا إليها‬

SE

Britt Engdal, BTJ

.‫كانت اآلنسة سبارّ ة طويلة جدّا و نحيلة جدّا‬ ‫ كما كانت تلبس‬،‫كان شعرها طويالً و أسود‬ .‫ أمّا وجهها فكان شديد البياض‬.‫فستانا ً أسود‬ :‫قالت إيبّا هامسة إليفار‬ ‫ ألم تتعرض للشّمس أبداً؟‬:‫ وهي تقول‬،‫ابتسمت اآلنسة سبارّ ة‬ .‫ أنا ال أحبّ الشمس‬.‫ يا إيبّا‬،‫ ال‬: ْ‫ ث ّم سألت‬،‫هزّ تْ إيبّا رأسها‬

FRÖKEN SPÖKE NY Ebba, Ivar och de andra i klassen märker genast att det är något särskilt med deras vikarie. Fröken Sparre är mycket lång och mycket smal och hon har iskalla händer. Dessutom tål hon inte solen och verkar kunna läsa tankar. Är hon kanske en vampyr? Eller kanske ett spöke?

‫ كيف تعرفين أن اسمي إيبّا؟‬-

7

6

LÄTTLÄSTNIVÅ 3 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Illustratör: Åsa Rosén Hård pärm 50 sidor Pris: 109 kr

‫عاشق‬

‫من أين سيتدبّر النقود؟‬

ARABISKA Översättare: Fahed Al Mulki Best.nr. 9789175675282

11 ‫إمييل‬

ARABISKA Översättare: Fahed Al Mulki Best.nr. 9789175675275

SÅ SJUKT KÄR Måns är kär i Emma. Fel. Måns är helt sjukt kär i Emma. Vad ska .‫بإميَّا‬är ‫غ َرم‬första ‫مونس ُم‬ han göra? Så sjukt kär .‫ خطأ‬två boken om Måns och!‫ميا‬Emma, ّ ‫يعشق مونس إ‬ ungdomar på väg in i puberte‫ماذا سيفعل؟‬ ten. En charmig och rolig bok som man blir‫مونس‬ glad av‫ ّول‬att läsa. ‫كتاب عن‬ ‫"عاشق" هو أ‬ .‫وإميَّا‬ Fint berättat om livet i skolan, vänskap och spirande kärlek.

‫مورتِن ِملني‬

‫مورتِن مِلني‬

‫ممنوع‬

‫ممنوع‬

SE

FÖRBJUDET Emil gör något riktigt dumt. Han stjäl pengar ur en jacka. SE Han fattar att det är fel, ändå gör han det. Men tack vare en klok lärare ordnar det sig. En .ً‫ عاما‬11 ‫يبلغ عمر إمييل‬ må-bra-bok om en händelse .‫يشرتي صديقه الحلوى أثناء االسرتاحة بني الدروس‬ som många säkert kan .‫أن يفعل ذلك‬ ‫اً يريد‬känna ‫إمييل أيض‬ igen sig i. .ً‫ولكنه ال ميلك نقودا‬

‫توماس هاللينغ‬

11 ‫إمييل‬

‫عاشق‬

ሸስቲን ሉንደበሪ ሃን

SE

ARABISKA Översättare: Hamid Kashkol Best.nr. 9789175676425

SVENSKA Best.nr. 9789175672458 9 789175 675275

Hon skulle träffa en kompis och ta en öl. Emil skulle sakna henne, fast han bara skulle vara borta i två nätter. – Nu kommer pappa! ropade mamma. Pappas bil stannade utanför. Det hördes tre korta tut. Pappa kom aldrig in längre. Det kändes konstigt, men också skönt. Det blev bara tjafs när mamma och pappa sågs. – Ha det så bra nu, sa mamma och gav Emil en kram. Emil kramade tillbaka. Länge, länge. Sedan sprang han ut till bilen. 11

LÄTTLÄST PÅ MÅNGSPRÅK // 2017

LÄTTLÄSTNIVÅ 3 Författare: Thomas Halling Illustratör: Kenneth Andersson Hård pärm 36 sidor Pris: 109  kr

SVENSKA Best.nr. 9789186447274 – en möjlighet för alla

– en möjlighet för alla

LÄTTLÄSTNIVÅ 2

Och jag vet vad jag vill göra. Mest av allt! Jag vill kyssa Emma. Vi sitter väldigt nära varandra. Tänk om jag skulle göra det? Bara luta mig fram och kyssa henne? Hon skulle nog bli förvånad! Men skulle hon bli glad? Hon kanske skulle bli arg! Jag ser på Emma. Hon tittar på teven. De har slutat kyssas nu. Jag går på toa och snyter mig. Emma vill nog inte kyssa någon som är förkyld.

Författare: Mårten Melin Illustratör: Helena Bergendahl Hård pärm, 20 sidor Pris: 99 kr

Jag går tillbaka. De kysser varandra fler gånger i filmen. 6

7

45


MÅNGSPRÅK

att närma sig vuxenlivet Vårt modersmål är betydelsefullt för att skapa identitet och självkänsla. På modersmålet formulerar vi tankar och känslor. Det tar lång tid att lära sig att tänka och känna på ett nytt språk. På den här sidan hittar du tankeväckande böcker.

AAMINAAY CARAR!

SE

.‫جاءت أمينة وحدها من الصومال إىل السويد‬

‫أنّييل دروسِ ن‬

SE

Annelie Drewsen

،‫اركيض‬ !‫يا أمينة‬

Aamina waxay ka timi Soomaaliya.

Iswiidhan ayey timi iyada oo keli ah.

‫ وتُقنِعها‬.‫تكتشف لينا أن صديقتها أمينة رسيعة يف الركض‬ .‫بأن تتدرّب عىل الجري معها يف نفس النادي‬

AAMINAAY CARAR!

Saaxiibadeed Lina, ayaa ogaatay in ay

.‫اآلن حان وقت املشاركة يف أوّل مسابقة‬

!‫ يا أمينة‬،‫اركيض‬

Aamina ‫دروسِ ن‬ ‫أنّييل‬ku fiicantahay orodka. Waxay ku qancisay Aamina inay ka bilawdo

tababarka orodka isla naadiga ay Lina ku jirto. Hadda waxa soo dhawaaday tartankii ugu horreeyey.

Annelie Drewsen

9 789175 675305

– en möjlighet för alla

SPRING, AMINA! Spring, Amina! handlar om en ung tjej som kommit ensam som flykting till Sverige. Hennes mamma är kvar i Kenya, så Amina får klara sig själv. Hon går i en vanlig klass, har bra kom­pisar och löptränar. Hennes kompis Lina upptäcker att Amina är bra på att springa. Hon övertalar Amina att börja träna löpning. Boken ger en god förståelse för hur livet kan se ut för många ensamkommande barn, och för vilka upplevelser de kan ha varit med om innan de kommit till Sverige.

Nypon förlag

– en möjlighet för alla

Nypon förlag

SOMALISKA Översättare: Abdibashir Hirsiguled Best.nr. 9789175676487

ARABISKA Översättare: Fahed Al Mulki Best.nr. 9789175675305

Nypon förlag

Xarriiqda goolka waxa taagnaa dhawr gabdhood. – Fiican! Ayey ku dhawaaqeen. Caadi ma aha, sida aad u dheeraynaysaa! Lina ayaa u timid oo hab siisay. – Anigaa ugu dheereeyey, ayey tidhi Aamina iyada oo yaabban. 14

15

LÄTTLÄSTNIVÅ 3 Författare: Annelie Drewsen Illustratör: Anders Westerberg Hård pärm, 56 sidor Pris: 109 kr

SVENSKA Best.nr. 9789175670973

.‫أريد أن أصبح مثل زالتان‬ .‫األم ُر حيا ٌة أو موت بالنسبة يل‬

9 789175 675312

SE

SE

– en möjlighet för alla

NÄSTAN SOM ZLATAN Hela Johans värld kretsar kring fotboll. Han drömmer om att bli proffs som Zlatan och spela i landslaget. Johan har dyslexi och hatar att läsa och skriva. Men nu gäller det att komma in på fotbollsgymnasiet. Han bara måste! En stark berättelse om kamp med både bokstäverna och fotbollen.

RAMPEN Jens älskar att åka skateboard. Han är i rampen nästan varje dag. Men så en dag kommer Maria dit. Jens vill visa henne vad han kan och hur man åker i rampen. Men det visar sig att Maria inte behöver någon hjälp. En rolig och varm bok som passar alla, även dem som inte redan är skejtfrälsta.

TYPISKT TOBIAS! – SISTA HÅLLPLATSEN Tobias somnar på bussen en kväll. När han vaknar är han på en hållplats långt hemifrån. Nästa buss tillbaka går inte på länge, och vad vill de där killarna som kollar på honom? Han tar upp mobilen, men batteriet är slut. Typiskt Tobias! En bok med mycket värme och humor som skildrar en helt vanlig tonårskilles vardag.

ARABISKA Översättare: Fahed Al Mulki Best.nr. 9789175675312

DARI Översättare: Rahim Gafori Best.nr. 9789177231264

DARI Översättare: Rahim Gafori Best.nr. 9789175676470

SVENSKA Best.nr. 9789175672694

SVENSKA Best.nr. 9789188291318

SVENSKA Best.nr. 9789175675350

2

.‫ وأنا يف السهرة عند أنطون‬.‫اليوم هو السبت‬ ،‫ وأحتيس البرية‬،‫أجلس عىل أريكته الجلدية الفاخرة‬ .‫ ويقوم دي جي بتقديم املوسيقى‬.‫وآكُل الفستق‬ ‫ البعض‬.‫ كثريون منهم يرقصون‬.‫الشقة مليئة بالناس‬ .‫يتبادلون ال ُقبَل ب َنهَم‬ ‫ وبعضهم يدخّن يف‬.‫وآخرون يدخّنون عىل الرشفة‬ .‫داخل الشقة‬ .‫ليست كلها سجائر عادية‬ ‫ يقول‬،‫– ال تكن جباناً! يجب أن تجرّب عىل األقل‬ .‫أنطون‬ .‫يرشب الشمبانيا ويدخّن الحشيش‬ ‫ كيف هو‬.‫ ولكن الفضول يُثريين‬.‫أه ّز رأيس بالنفي‬ ‫طعمها؟‬ 15

46

‫يوهانّا نيلسون‬

– Nasiib wanaagsan! ayey hoos ugu tidhi Lina, markii ay isku taageen xariirqda barbilawga. Qarax baa yeedhay markii ay xabbaddii bilawgu baxday. Aamina waxay bilawday in ay cararto. Luguhu waxay u dhaqaaqayeen degdeg, khimaarkuna dabaysha ayuu la babbanayey. Ma arki karto kuwii kale, laakiinse orodkii ayey sii wadatay. Markiiba waxay gaadhay goolkii.

.ً‫أنا أكره القراءة والكتابة! وأخطئ فيهام دامئا‬ .‫مت طلب االنتساب إىل ثانوية كرة القدم‬ ُ ّ‫لذلك قد‬ !‫يجب أن يقبلوين فيها‬

ً‫ تقريبا‬،‫مثل زالتان‬

SE

‫يوهانّا نيلسون‬

‫مثل‬ ‫زالتان‬ ً‫تقر يبا‬

Aamina way hartay oo daawatay iyaga. Si dheerayn ah ayey u ordayeen. Lugahoodu waxay u dhaqaaqayeen si dhakhso ah! Dabadeed markeedii ayaa la gaadhay. Waxay la ordaysaa Lina iyo laba hablood oo kale.

‫ وال أريد أن أذهب‬،‫أريد أن أذهب إىل سهرة أنطون‬ .‫إليها‬ .‫ موسيقى جيدة‬.‫عاد ًة ما تكون سهراته ممتعة‬ .‫ ومرشوبات مُسْ كِرة‬.‫وفتيات جميالت‬ ‫لقد َم َنعَنا املدرّب من الحضور إىل التمرين إذا كنا‬ ‫ ولكن ميكنني‬.‫تحت تأثري املرشوب من الليلة السابقة‬ ‫يل ذلك‬ ّ ‫أن أحتيس القليل من الرشاب بدون أن يبدو ع‬ .‫ولست مضطرا ً للبقاء حتى آخر الليل‬ .‫يف اليوم التايل‬ ُ ‫ أنىس كل يشء‬.‫أستطيع أن أنىس كل يشء يف السهرة‬ .‫ُمل يف املدرسة‬ ّ ‫م‬ .‫أنىس التفكري يف كل الحروف امل ُرهقة‬ .ً ‫ أقول له أخريا‬،ً‫ ولكني ال أستطيع البقاء طويال‬،ً‫– حسنا‬ .‫ تعال عند الساعة التاسعة‬.‫ أنا أدرك ذلك‬،‫– ال بأس‬ !‫ زالتان‬،‫إىل اللقاء‬

14

LÄTTLÄSTNIVÅ 4 Författare: Johanna Nilsson Hård pärm 56 sidor Pris: 109 kr

‫ میخواهی برایت نشان بدهم که‬:‫او می پرسد‬ ‫چگونه استفاده می شود؟‬ ‫ بلی‬:‫ماریا می گوید‬ ‫ می خواهی‬:‫جینس در حالت شک می پرسد‬ ‫روی سکوی پرش شروع کنی و یا روی‬ .‫زمین‬ ‫ روی سکوی پرش‬:‫ماریا جواب میدهد‬ ‫جینس فکر می کند او دختر شجاع به نظر‬ .‫میرسد‬ ‫جینس با پاهایش نشان میدهد که چطور‬ .‫میشود ایستاده شد‬ ‫او می گوید خود را اینطور قرار بده و به‬ .‫این صورت ایستاده شو‬ .‫ماریا روی تخته ی اسکیت باال می شود‬ .‫ بسیار خوب‬:‫جینس می گوید‬ .‫حاال می توانی با پای راست حرکت کنی‬

7

‫بخش دوم‬ ‫ماریا روی سبزه های کنار سکوی پرش می‬ ‫ داخل‬.‫ او بکس بزرگش را باز می کند‬.‫نشیند‬ ‫ یک کاله ایمنی و‬،‫بکس یک تخته ی اسکیت‬ ‫ ماریا‬.‫پوشش های حفاظتی مختلف قرار دارد‬ ‫اول پوشش حفاظتی زانوهاییش را میبندد و‬ ‫ تخته ی‬.‫بعد کاله ایمنی را بسرش می گذارد‬ .‫اسکیت او سرخ و سیاه است‬ ‫بین چرخ های آن حرف کالن میم دیده می‬ .‫شود‬ ‫ او شاید بار اولش است‬،‫جینس فکر می کند‬ .‫که اسکیت سواری می کند‬

6

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Författare: Maria Frensborg Hård pärm 28 sidor Pris: 99 kr

‫ آنها‬.‫بچه ها از من بزرگتر بودند‬ .‫ازمن هم بزرگتر و هم قوی تر بودند‬ ‫آنها به آسانی میتوانستند مرا به زمین‬ .‫بزنند و همه چیز مرا بدزدند‬ .‫من میخواستم از آنجا بروم‬ ‫ کدام سرویس به لیند‬:‫از مرد پرسیدم‬ ‫هولم میرود؟‬ ‫ ولی بهر حال‬.‫ هیچ خبر ندارم‬:‫او گفت‬ !‫بسالمتی‬ .‫و جرعه ی بیر نوشید‬ ‫من یک پیره زن را که از یک‬ .‫سرویس دیگر پایین شد دیدم‬ !‫ ببخشید‬:‫من صدا کردم‬ .‫او ایستاده شد‬

9

‫کدام سرویس؟‬ ‫ باد می وزید و‬.‫ساعت ده و نیم بود‬ .‫هوا تاریک بود‬ ‫ من در‬.‫یکبار دیگر بخود نگاه کردم‬ ‫ با چندین‬،‫یک مرکز ایستگاه سرویس ها‬ .‫ایستگاه و تعداد زیادی سرویس ها بودم‬ ‫در اطرافم ساختمان های بلند منزل قرار‬ .‫داشتند و پنجره های زیادی روشن بودند‬ ‫تنها کسانی که در آنجابودند همان مرد‬ .‫نشه و سه جوان با موترسیکل بودند‬

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Författare: Kerstin L Hahn Hård pärm 36 sidor Pris: 99 kr

8

2017 // LÄTTLÄST PÅ MÅNGSPRÅK


MÅNGSPRÅK

mångspråk i klassrummet Lättläst skönlitteratur används flitigt i under­visningen av svenska som andra språk. Med böckerna som utgångspunkt är det lättare att diskutera svenska språket och svensk kultur.

SE

SE

SE

Sagt om korsspråkande

ARABISKA Översättare: Hamid Kashkol Best.nr. 9789177231905

”Translanguaging är en teori om hur flerspråkiga personer strategiskt använder sig av alla sina språkliga resurser för att kommunicera, uttrycka sig och lära. Språkkunskaperna är delar av ett och samma system i hjärnan, inte avgränsade enheter. Att lära sig ett nytt språk är att utvidga sin språkliga repertoar, genom att kommunicera med andra.”

DARI Översättare: Rahim Gafori Best.nr. 9789177231929

SE

SE

PASHTO Översättare: Rahim Gafori Best.nr. 9789177231943 SOMALISKA Översättare: Abdibashir Hirsiguled Best.nr. 9789177232001

DAGBOKEN NY Att skriva dagbok för att bearbeta minnen och upplevelser är en klassisk metod. Ensamkommade Tarek har flytt till Sverige. På kvällar och nätter plågas han av mardrömmar och saknad, och på dagarna går han till skolan

för att lära sig svenska. Ett språk som inte är hans, med ord som saknar betydelse. Tills han börjar skriva dagbok på sitt eget språk och allting sakta börjar kännas bättre, även på svenska. En bok som påminner oss om vilken styrka det är att vara flerspråkig.

Annelie Drewsen, författare och lärare i svenska som andra språk

TIGRINSKA Översättare: Minya Tseggay Best.nr. 9789177231967

!‫ طارق‬،‫ صباح الخير‬:‫– قالت معلّمتي ستينا‬ .‫ونظرتْ إلى ساعتها و هزّ تْ رأسها‬ ‫الفصل الثاني‬

SVENSKA Best.nr. 9789188291936

Svårt att översätta lätt

‫ لكنها‬.‫ثمة كلماتٌ كنتُ قد كتبتهُا على الدفتر‬ .‫ وليسٌت هذه لغتي‬،‫ليستْ كلماتي‬

.‫ اعذريني‬:‫– أجبتها‬ .‫وجلست على مقعدي كعادتي ك ّل يوم‬ .‫ عليه دفتر أخضر‬.‫مقعدي يقع في آخر الصف‬ :‫مكتوب على وجهه األمامي‬

‫ إنها‬.ً ‫عندما أكتب بلغتي تعني الكلمات شيئا‬ .‫مليٌئة بالذكريا ٌت و النكهة‬ ‫لغتي تفوح منها رايحة طيبٌّة و لها طعم‬ .‫شهي‬

5

‫طارق‬ ‫اللغة السويدية‬

4

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Författare: Annelie Drewsen Hård pärm 50 sidor Pris: 109 kr

Rahim Ghafori.

Rahim Ghafori är en av de översättare som ser till att Nypon och Vilja förlags böcker finns på andra språk än svenska. Han är även lärare och studiehandledare i dari och pashto. TEXT: ANNELIE DREWSEN BILD: PRIVAT

ATT ÖVERSÄTTA LÄTTLÄST litteratur kräver både eftertanke och omsorg. Precis som i det svenska originalet ska orden vara få och lätta att förstå. – Det måste vara rätt, men samtidigt lätt – och det är jättesvårt! säger Rahim Ghafori, som översätter Nypon och Vilja förlags böcker till dari. En svårighet är begrepp som är typiska för Sverige men inte alls finns på dari. Ett enda ord på svenska kräver ibland en hel mening på dari. Rahim berättar om en bilderbok, där några barn lekte i sandlådan och gjorde sandkakor. – För att göra det måste man ha fuktig sand, men i nästan hela Afghanistan är sanden torr. Det blir helt obegripligt att tala om sandkakor! Rahim Ghafori ser översättning som ett stort ansvar. – Jag känner ansvar gentemot mig LÄTTLÄST PÅ MÅNGSPRÅK // 2017

själv, men också mot språket och de afghanska barnen som ska läsa boken. UPPFINNINGSRIKA METODER

Många gånger får han fundera länge och fråga runt för att hitta rätt ord på dari. Nu har han dock hittat en metod som underlättar arbetet. Han sätter sig helt enkelt framför en kamera och återberättar boken muntligt. – När jag gör så här hittar jag de enkla orden som jag behöver när jag ska översätta. Att skriva lättläst är mer talspråkligt, berättar Rahim Ghafori. Vid sidan av att översätta böcker är han modersmålslärare och studiehandledare i dari och pashto. VIKTIGT MED BÖCKER PÅ TVÅ SPRÅK

Han möter ofta elever som är födda i Sverige med föräldrar från Afghanistan,

men även elever som nyligen har kommit till Sverige. – Lättlästa böcker på svenska och dari är viktiga för alla mina elever. De kan läsa först på det ena språket, och om de inte har förstått kan de gå till det andra. På så vis kan deras språk och deras läsförståelse utvecklas. Rahim Ghafori minns särskilt två elever som fick läsa en av de böcker han översatt. – De satt i soffan och började läsa direkt. De glömde bort att jag var där! 47


MÅNGSPRÅK

Det vardagliga bidrar till igenkänning Att läsa om företeelser som man lätt kan känna igen kan vara en ingång till språket. De här böckerna för vuxna handlar om situationer som vi alla någon gång har stött på i det svenska samhället.

SE

SE

BIOBESÖKET Moa och Ali ska gå på bio. Vi följer deras förberedelser och möte, kantat av missförstånd. Texten är mycket kort och enkel. Tillsammans med bilderna och bild­ordlistan kan även den ovana läsaren ta till sig en hel berättelse. Boken är anpassad för läsare som är på väg att komma igång med sin läsning, eller precis har kommit igång. SVENSKA Best.nr. 9789188291028

ARABISKA Översättare: Brahim El Mansouri Best.nr 9789177231240

SE

SE

ÄLDREBOENDET BJÖRKGÅRDEN Björkgården är ett hem för gamla människor, det är ett äldreboende. Sara kan inte förstå varför svenskar låter sina föräldrar vara på äldreboenden, istället för att ta hand om dem hemma. Hennes vän Liv tar med henne till Björkgården för att visa hur de gamla bor och vad de gör på hemmet. En charmig introduktion till svensk äldreomsorg. SVENSKA Best.nr. 9789177231226

TIGRINSKA Översättare: Minya Tseggay Best.nr 9789177231288

SOMALISKA Översättare: Musa Isse Best.nr. 9789177231271

SE

BIBLIOTEKET Jonas tar med barnen Ella och Ture till biblioteket. Där finns många böcker att välja bland. Ture vill ha en bok om fåglar och Jonas en bok om trädgårdar. Det är tur att bibliotekarien Stina finns där och kan hjälpa hela familjen att hitta rätt bok. Det här är en fristående del i vardagsserien om Anna och Jonas, en ung svensk familj. ARABISKA Översättare: Hamid Kashkol Best.nr. 9789177231233

ARABISKA Översättare: Hamid Kashkol Best.nr 9789188291837

SVENSKA Best.nr. 9789188291905

Cali waxa uu shaneemada u raacayaa Moa. Wuu faraxsan yahay.

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Författare: Eva Thors Rudvall Illustratör: Marie Herzog Hård pärm, 28 sidor Pris: 99 kr

Waxa uu xidhan yahay funaanad qurux badan. Waxa uu hortaagan yahay muraayadda waanu feedhanayaa.

Cali

shaneemo

kabo funaanad

gafeed muraayad

jaakad

kabadh

2

3

.ً ‫يعمل يوناس عند أبيه الذي يعمل نَجّارا‬ .‫وتعمل أنّا يف متجر‬

SE

.‫هذا األسبوع تعمل أنّا‬ .‫إيل وت ُورِه‬ ّ ‫ويبقى يوناس يف البيت مع‬

‫ أ َح ُدهُام‬.ً‫أنّا ويوناس يتناوبان يف العمل أسبوعيا‬ .‫يعمل واآلخر يبقى يف البيت‬ ‫وعىل هذا النحو يبقى أحدهام مع الطفلني‬ .ً‫دامئا‬

– ስለምንታይ ምስ ስድራኺ ኣብዚ ዘይትቕመጥ? ትብል ሳራ። – ኣብ ሽወደን ከምኡ ኢና እንገብር። ሰብ እንተ ደኣ ኣሪጉን ሓሚሙን ናብ ሓደ መቐመጢ’ዩ ዚቕይር። ኣብቲ መቐመጢ ነቶም ኣረገውቲ ዚሕግዙ ሰራሕተኛታት ኣለዉ፡ ትብል ሊቭ። ሳራ፡ ሽወደናውያን ከመይ ኢሎም ከምዚ ምግባር ይደልዩ? ኢላ ትሓስብ። – ኣብቲ ቦታ ከመይ ከም ዝዀነ ከርእየኪ እኽእል’የ። ጽባሕ ምሳይ ናብኡ ክትከዲ ትደልዪዶ? ኢላ ሊቭ ትሓትት። – ሕራይ! ትብል ሳራ።

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Författare: Christina Wahldén Hård pärm 28 sidor Pris: 109 kr

ምዕራፍ 2 እቲ ኣደ ሊቭ እትቕመጠሉ ቤት ብዮርክጎርደን ይብሃል። መሐጐስ ይመስል፡ ትብል ሳራ። እቲ ገዛ ሓዲሽን ጽቡቕን’ዩ። ብሕጡብ ዝተሃንጸ ሓጺር ገዛ’ዩ። ይኹን እምበር ሳራ ሓዘን ይስማዓ። እቶም ኣረገውቲ በይኖም ኮፍ ይብሉ። እቶም ሰራሕተኛታት ከኣ ህዉኻት ኢዮም።

6

SE

5

Det måste vara där de byter om när de är här med Sima, tänker Farid. Barnen borde förstå att de inte kan byta om där när han är med. Farid väntar otåligt vid dörren. Han har deras badkläder i sin väska. En minut har gått och barnen syns inte till. Farid börjar bli arg. Barnen borde kommit tillbaka för att leta efter honom.

Han ångrar att han åkte hit med barnen. De borde fått vänta tills hans fru är frisk. Farid tycker inte om att göra nya saker. För då kan det gå fel. När det går fel tittar folk, och tycker att man är dum i huvudet. Farid älskar sitt jobb i verkstaden. Där vet han hur allt fungerar. Och hans arbetskamrater litar på honom. Men han har aldrig varit i en simhall.

VARDAG Anna och Jonas har fullt upp med sina barn. De turas om att jobba. Nu är det Jonas tur att vara föräldraledig och hemma med barnen. När Anna kommer hem är Jonas helt slut men nöjd. Det här är en fristående del i den omåttligt populära och lättlästa serien om Anna och Jonas.

SVENSKA Best.nr. 9789175670171 48

9

6

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Författare: Per Alexandersson Hård pärm 28 sidor Pris: 109 kr

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Författare: Hans Peterson Hård pärm 24 sidor Pris: 99 kr

ARABISKA Översättare: Hamid Kashkol Best.nr. 9789188291370

: ُ‫ر ّد يونِس‬ ّ‫ب عنْ أي‬ ِ ‫ هنا ُي ْم ِكنُكَ اسْ تعار َة الكت‬،‫– نعم‬ .ٍ‫شيء‬ ّ ْ‫ذهبت‬ .‫ب األَطْ فال‬ ِ ‫قسم كت‬ ِ ‫إيل إلى‬

7

8 7

:‫ قال تورة‬،َ‫حينَ وصلوا إلى المكتبة‬ .‫– يُوجَ ُد مليونُ كِتاب هنا‬

SIMHALLEN Farid är på badhuset för första gången med sina barn. Barnen är vana vid att besöka badhuset – men inte Farid. Han gör många fel, och barnen skäms för sin pappa. En berättelse om viljan att passa in och göra rätt. Charmig och fylld med igenkänning. ARABISKA Översättare: Hamid Kashkol Best.nr. 9789188291363

‫عِ نْدَ ما تُوفّي الج ُّد حصَ لتْ آنّا و يونسُ على‬ .‫خزان ٍة مليئ ٍة بال ُكتُب‬ ٍ ‫يريد يونس اآلنَ اسْ تِعار َة كِتا‬ ِ‫ب عنِ الحدائق‬ .‫القديمة‬ .‫كما ترغبُ آنّا و يونس في تجديد حديقتِهما‬

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Författare: Hans Peterson Hård pärm 24 sidor Pris: 99 kr

4

Lättläst på svenska Du vet väl att alla Nypons och Viljas mångspråksböcker också finns på svenska? Alla böcker på arabiska, dari, somaliska, tigrinska och pashto är översättningar av våra befintliga böcker. Böckerna kan läsas på respektive språk, eller varför inte parallellt! Parallelläsning skapar förförståelse för handlingen och personerna i berättelsen och underlättar på så sätt läsningen.

SVENSKA Best.nr. 9789175671185 2017 // LÄTTLÄST PÅ MÅNGSPRÅK


‫‪MÅNGSPRÅK‬‬

‫‪Stjärnlösa nätter‬‬ ‫‪– nu på arabiska‬‬ ‫‪Den lättlästa versionen av Stjärnlösa nätter finns nu äntligen i ara‬‬‫‪bisk översättning. Berättelsen är inspirerad av hans egen historia‬‬ ‫‪och handlar om hederskultur sedd ur en ung mans synvinkel.‬‬

‫‪SE‬‬

‫‪STJÄRNLÖSA NÄTTER är författaren Arkan‬‬

‫‪"Ett svårt och livsavgörande val för‬‬ ‫‪den unge mannen skildras i denna‬‬ ‫‪välskrivna och spännande bok, som‬‬ ‫‪håller mycket väl även i lättläst form,‬‬ ‫"‪bearbetad efter ­originalet från 2011.‬‬ ‫‪STJÄRNLÖSA NÄTTER NY‬‬ ‫‪Allt börjar som ett sommaräventyr. Amàr,‬‬ ‫‪hans far och syskon bilar hela vägen från‬‬ ‫‪Västerås ner till sin kurdiska släkt i Irak. Till‬‬ ‫‪en början tycker han att allt är underbart.‬‬ ‫‪Men snart förstår Amàr att familjen planerar‬‬ ‫‪något: Ett bröllop mellan honom och hans‬‬ ‫‪kusin Amina.‬‬ ‫‪ARABISKA‬‬ ‫‪Best.nr. 9789177231882‬‬ ‫‪SVENSKA‬‬ ‫‪Best.nr. 9789188037060‬‬

‫‪SE‬‬

‫‪”Eftersom vi har många elever med‬‬ ‫‪annat modersmål än svenska men‬‬ ‫‪även svenskfödda elever tänkte vi‬‬ ‫‪att denna bok skulle ge upphov till‬‬ ‫­‪många givande diskussioner om all‬‬ ‫”‪tifrån genus till kulturskillnader.‬‬ ‫‪Rörsjöskolan-Zenith,‬‬ ‫‪Pedagog Malmö blogg‬‬

‫‪ARKAN ASAAD har gjort stort intryck på‬‬ ‫‪skolor runt om i Sverige under sina‬‬ ‫‪författarbesök, och boken används ofta‬‬ ‫‪som diskussionsunderlag för att prata‬‬ ‫‪om ämnen som kärlek, svek, identitet och‬‬ ‫‪rätten att välja sitt liv.‬‬ ‫‪LÄTTLÄSTNIVÅ 4‬‬ ‫‪Författare:‬‬ ‫‪Arkan Asaad‬‬ ‫‪Hård pärm‬‬ ‫‪120 sidor‬‬ ‫‪Pris: 129 kr‬‬

‫وصلنا أخيراً العراق بعد رحلة طويلة‪.‬‬ ‫استقبلَنا رضا زو ُج عمّتي عند الحدود العراقية‪.‬‬ ‫لم يكن قد رتّب شَعْ رَ ه و كان عرقانا ً‪ .‬ال ب ّد أنه قد‬ ‫جلس في سيّارته تحت أشعة الشمس الحارقة‬ ‫لساعات طويلة وهو ينتظرنا‪.‬‬ ‫سأله أبي‪ :‬منذ متى وأنت هنا؟‬ ‫– منذ ثالثة أيام‪ ،‬أجابَه رضا وهو يلوّ ح بيده‪.‬‬ ‫إذ أراد أن يقول لنا إنّ ذلك ليس بمشكلة‪.‬‬ ‫كان رضا يكنّ ألبي احتراما ً كبيراً‪.‬‬

‫‪10‬‬

‫‪SE‬‬

‫كان الوال ُد يعتني بالجميع طوال حياته‪ .‬فقد‬ ‫اعتنى بالعائلة و أوالد األعمام و الخاالت‪ ،‬و‬ ‫األقرباء و الجيران‪.‬‬ ‫ستكون هذه السفرة نصراً جديداً‪ .‬أراد الوالد ُ أنْ‬ ‫يثبتَ للجميع أنه تحمّل مسؤوليتنا ونحن صغار بعد‬ ‫الطالق من أمّي‪ .‬وإنّه مَنْ كافَحَ ألجلنا و أعالنا‪.‬‬ ‫سِ رنا راكبين سيارتينا وراء رضا باتّجاه المكان‬ ‫المقصود‪ .‬كانت الطريقُ ضيّقةً ومحفوفةً‬ ‫بالمخاطر‪ .‬كان يمكن في أيّة لحظة أن تأتي شاحنةٌ‬ ‫على الطريق التي ال تتّس ُع بما يكفي اللتقاء‬ ‫سيّارتين‪.‬‬ ‫َوصَ لْنا في ساعة الليل المتأخرة‪ .‬سُررنا لعودتنا‬ ‫بعد وقت طويل جداً‪ .‬تجوّ لنا بالسيّارة بهدوء في‬ ‫الزقاق الذي لعبتُ فيه في فترة الطفولة‪.‬‬

‫‪11‬‬

‫‪SE‬‬

‫‪ETT DOCKHEM‬‬ ‫‪Ibsens pjäs om Nora, en näpen hemma‬‬‫‪fru som en dag tar det ödesdigra – men‬‬ ‫‪egna – beslutet att lämna hemmet. Ett‬‬ ‫‪klassiskt drama om äktenskap och kvinnlig‬‬ ‫‪frigörelse som nu också finns på arabiska.‬‬

‫‪POETEN I GLASBUREN‬‬ ‫‪Mahad jobbar som spärrvakt, men egent‬‬‫‪ligen är han poet. Hans dröm är att kunna‬‬ ‫‪skriva dikter på svenska så att alla kan läsa.‬‬ ‫‪Om längtan och sökandet efter ett språk,‬‬ ‫‪kärlek och gemenskap.‬‬

‫‪LOTTEN‬‬ ‫‪Det är fredagen den trett­onde, otursdagen.‬‬ ‫‪Viggo ska gå på puben med sin kompis. På‬‬ ‫‪vägen köper han en trisslott. Den kommer‬‬ ‫‪att förvandla hans liv. En bok om att hitta det‬‬ ‫‪man letar efter där man minst anar det.‬‬

‫‪ARABISKA‬‬ ‫‪Översättare: Fahed Al Mulki‬‬ ‫‪Best.nr. 9789188291349‬‬

‫‪ARABISKA‬‬ ‫‪Översättare: Fahed Al Mulki‬‬ ‫‪Best.nr. 9789188291332‬‬

‫‪ARABISKA‬‬ ‫‪Översättare: Hamid Kashkol‬‬ ‫‪Best.nr. 9789177231257‬‬

‫‪SVENSKA‬‬ ‫‪Best.nr. 9789175671093‬‬

‫‪SVENSKA‬‬ ‫‪Best.nr. 9789187831423‬‬

‫‪SVENSKA‬‬ ‫‪Best.nr. 9789188291059‬‬

‫‪LÄTTLÄSTNIVÅ 4‬‬ ‫‪Författare:‬‬ ‫‪Henrik Ibsen‬‬ ‫‪Hård pärm‬‬ ‫‪96 sidor‬‬ ‫‪Pris: 129 kr‬‬

‫‪49‬‬

‫‪Inger Ulfstedt-Fjellsson, BTJ 20/2015‬‬

‫‪Asaads hyllade debutroman. Boken gavs‬‬ ‫‪ut 2011 och bearbetades till lättläst fyra år‬‬ ‫‪senare. Nu finns den lättlästa versionen‬‬ ‫‪både på arabiska och på engelska.‬‬

‫– ضَ عي شجرة عيد امليالد يف مخبأ أمني‪،‬‬ ‫تقول نورا للخادمة‪ .‬ال أريد أن يراها األطفال‬ ‫قبل تزيينها‪.‬‬ ‫مزاج نورا جيد‪ ،‬وهي تُدندن لحناً َمرِحاً‪.‬‬ ‫إنها أمسية عيد امليالد‪ .‬يف املساء سيجتمع كل‬ ‫أفراد العائلة وستكون سهرة ممتعة‪.‬‬

‫‪2‬‬

‫يجلس تورفالد يف غرفة مجاورة‪ .‬وقد اصطحب‬ ‫معه عمله إىل البيت كالعادة‪.‬‬ ‫يجب أن يعمل كثريا ً ألنهم بحاجة إىل املال‪.‬‬ ‫ولكنه سيصبح مديرا ً للبنك بعد بداية العام‬ ‫الجديد‪ .‬وعندئذ سوف يتقاىض راتباً أعىل‪.‬‬ ‫تتطلّع نورا إىل هذا العيد‪.‬‬

‫لدى نورا وتورفالد بيت جميل‪ .‬يف الصالون‬ ‫توجد لوحات مثينة مُعلّقة عىل الجدران‪ .‬وفيه‬ ‫مكتبة ضخمة وبيانو كبري‪.‬‬ ‫تفتح نورا الباب املؤدّي إىل الغرفة التي يعمل‬ ‫تورفالد فيها‪.‬‬ ‫– تعال! يجب أن ترى ما اشرتيت‪ ،‬تقول نورا‪.‬‬ ‫ينهض تورفالد‪ .‬ولكنه يتوقّف عند الباب‪.‬‬ ‫ِ‬ ‫أرسفت يف إنفاق املال‬ ‫– ولكن يا نورا! هل‬ ‫مرة أخرى اآلن؟‬ ‫تبتسم نورا له‪.‬‬

‫‪6‬‬

‫‪7‬‬

‫‪LÄTTLÄSTNIVÅ 4‬‬ ‫‪Författare:‬‬ ‫‪Johanna Nilsson‬‬ ‫‪Hård pärm‬‬ ‫‪48 sidor‬‬ ‫‪Pris: 119 kr‬‬

‫‪2‬‬

‫يتنهّد مهاد من التعب وهو يف قفصه الزجاجي‪.‬‬ ‫ويحاول أن يفهم الكلمت الواردة يف قصيدة‬ ‫كتبها شاعر سويدي مشهور اسمه توماس‬ ‫ترانسرتومر‪.‬‬ ‫لقد فاز ترانسرتومر بجائزة نوبل يف األدب‪.‬‬ ‫كثريون يقولون إنه عبقري‪.‬‬ ‫مهاد أيضاً يريد أن يكون عبقرياً ويكتب‬ ‫قصائد باللغة السويدية‪ ،‬ليك يتمكّن توماس‬ ‫ترانسرتومر من قراءتها‪ .‬تخيّل أن يحدث ذلك!‬

‫‪12‬‬

‫يبتسم مهاد عندما يفكّر بذلك‪ .‬ويف الوقت‬ ‫نفسه يرى الشابة التي ترتدي جاكيتاً أخرض‪،‬‬ ‫مرة أخرى‪.‬‬ ‫هي التي دامئاً مت ّر من أمام قفصه الزجاجي‬ ‫وهي تقرأ كتاباً‪.‬‬ ‫شعرها مُتجعِّد وبنّي اللون‪ ،‬ويف وجهها نَ َش‬ ‫كثري‪ .‬ولها أنف ناعم وصغري‪ ،‬وهناك ثقوب يف‬ ‫خدّيها‪ .‬يظ ّن مهاد أن اسم هذه الثقوب هو‬ ‫”غمزات”‪.‬‬ ‫ّ‬ ‫إنها صغرية ونحيفة‪ ،‬ولكن تبدو قوية عىل‬ ‫نحو ما‪ .‬ويبدو أنها يف عُمر يُقارِب عُمره‪.‬‬ ‫يتبي الكتاب الذي تقرأه‬ ‫يحاول مهاد أن ّ‬ ‫تلك الشابة‪ ،‬ولكنها رسعان ما اختفت ونزلت‬ ‫عىل السلّم اآليل‪.‬‬

‫‪13‬‬

‫‪LÄTTLÄSTNIVÅ 4‬‬ ‫‪Författare:‬‬ ‫‪Kerstin L Hahn‬‬ ‫‪Hård pärm‬‬ ‫‪96 sidor‬‬ ‫‪Pris: 129 kr‬‬

‫في البريس بيرون‬ ‫فكّر فيغو مع نفسه ‪:‬‬ ‫كف عن هذا!‪.‬‬ ‫– ّْ‬ ‫اجلسْ هنا والهَفْ على الجزيرة‪.‬‬ ‫إنّها الجمعة‪ .‬سيذهبُ إلى الحانة بمعيّة جاك‪،‬‬ ‫وينعمانِ بالمُتعة قليالً‪ ،‬وربّما سيلتقيان فتيا ٍ‬ ‫ت‬ ‫أيضا‪.‬‬ ‫نزل فيغو من الحافلة في متنزه برون‪ .‬تحقّقَ‬ ‫من الوقت في هاتفه النقال‪.‬‬ ‫لم تبق سوى عشر دقائق للقاء جاك‪.‬‬ ‫مرّت أمامهما فتاتان في الثامنة عشرة من‬ ‫عمرهما‪ ،‬ذراعا ً بذراع‪ ،‬يفو ُح منهما عط ٌر زكيّ ‪.‬‬ ‫الحقُهما فيغو بنظراتِه‪ .‬لم تكونا تنظرانِ إليه‬ ‫أبداً‪.‬‬ ‫قال فيغو مع نفسه‪:‬‬ ‫– إنهما تعتبرانني رجالً عجوزاً‪.‬‬ ‫‪6‬‬

‫لقد بلغ من العمر ثالثين عاما ً‪ ،‬ونيّف‪.‬‬ ‫دخل فيغو أحد أكشاك البريس بيرون‪ .‬طلب‬ ‫علبة علك‪ ،‬وضعها على منضدة المتجر‪.‬‬ ‫تَفكرَ ‪:‬‬ ‫– يجب أن تكون رائحتك طيبة‪ ،‬إن أردتَ لقاء‬ ‫الفتيات الحسناوات‪.‬‬ ‫قالت له المرأة الواقفة خلف المنضدة‪:‬‬ ‫– تفضّل! أتحتاج شيئا ً آخر؟‬ ‫ر ّد فيغو‪:‬‬ ‫– شكرا ّ! ال‪ .‬وأخرج جزدانَه من جيبه‪ ،‬ولكن‬ ‫الجزدانَ سقط من يدِه‪ ،‬فانتشرت العِملة المعدني ُة‬ ‫مُحدِثةً الرنينَ ومتدحرجةً على األرض‪.‬‬

‫‪7‬‬

‫‪LÄTTLÄST PÅ MÅNGSPRÅK // 2017‬‬


MÅNGSPRÅK

faktaböcker på flera språk En riktigt bra faktabok kan öppna världen för oss och väcka nyfikenhet. Ibland kan faktaböcker till och med vara mer lockande än skönlitteratur. Därför har vi tagit fram faktaböcker på fler språk än svenska. Här hittar du böcker på arabiska, dari, pashto, somaliska och tigrinska för både unga och äldre läsare.

SE

SE

SE

FAKTA OM KRON­PRINSESSAN VICTORIA NY Victoria är Sveriges kron­ prinsessa, och en dag ska hon ta över efter sin pappa kungen. I den här faktaboken får vi läsa om hennes liv och hennes arbete. Läsaren får också lära sig mer om kungahuset och om statsskicket monarki. Och ta del om mer personliga fakta om Victoria, exempelvis att hon har dyslexi. Faktaboken har innehållsförteckning, bilder och lättöverskådlig layout. ARABISKA Översättare: Hamid Kashkol Best.nr. 9789175677668 DARI Översättare: Rahim Gafori Best.nr. 9789175677682 PASHTO Översättare: Rahim Gafori Best.nr. 9789175677705 SOMALISKA Översättare: Abdibashir Hirsiguled Best.nr. 9789175677767 TIGRINSKA Översättare: Minya Tseggay Best.nr. 9789175677729 SVENSKA Best.nr. 9789175676128

SE

SE

SE

!‫ولية العهد‬ ّ ‫ ها هي‬،‫انظر‬ ‫ ها هي وليّة‬.‫وقفت سيّارة أمام القلعة و فرشت السجادة الحمراء‬ !‫العهد قد جاءت‬ .‫ترتدي مالبس جميلة وهي في طريقها إلى الحفل‬ .‫ليس هذا فحسب فهناك أمور أخرى كثيرة تتعلق بفكتوريا‬ .‫هذا هو جزء من مهماتها‬ ‫ لقد افتتحت‬.‫إنّها قامت بعد أيام بعمل آخر مختلف اختالفا تامّا‬ ‫ هكذا كان‬.‫ كانت الرياح تهبّ و شعرها ملت ّم في خوذتها‬.ً‫جسرا‬ .‫يبدو يوم العمل‬

‫ماذا كانت ترتدي؟‬

‫كانت تلبس فستانا ً من شركة هينيس و موريس لأللبسة‬ ‫ وقد قالت بنفسها إنها ال‬.‫المعروفة ببيعها المالبس بأسعار مناسبة‬ ‫ وإنّ حذاءها المفضّل هي األحذية القديمة‬.‫تهت ّم بالمالبس‬ !‫المصنوعة من الخشب‬

‫وليّة العهد فكتوريا مع وليّ العهد الدنماركي فريدريك‬ .1999 ‫أثناء افتتاح جسر أوراسوند عام‬ 5

4

LÄTTLÄSTNIVÅ 2 Författare: Marianne Randel Søndergaard Hård pärm 40 sidor Pris: 99 kr

50

2017 // LÄTTLÄST PÅ MÅNGSPRÅK


MÅNGSPRÅK

Om kraftfulla människor och djur För många kan det största intresset vara ingången till läsning och språket. Det intresset kan vara just fotboll. Nu finns möjlighet att läsa om de stora idolerna Ronaldo, Messi och så klart Zlatan också på modersmålet. ­Böckerna kan med fördel läsas parallellt eftersom samtliga faktaböcker också finns på lättläst svenska.

SE

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Mjuk pärm 16 sidor Pris: 89 kr

SE

SE

SE

MESSI (SOMALISKA) Messi är väldigt bra på fotboll. Lär dig mer om honom och hans liv, både på och utanför planen.

MESSI (ARABISKA) Den här är den somaliska översättningen av Minifakta om Messi. Lär dig allt du vill veta om mångas favorit – Messi.

ZLATAN (ARABISKA) Zlatan är en av världens bästa fotbollsspelare. Här får du reda på fakta om hans liv både på och utanför planen.

RONALDO (SOMALISKA) Han räknas som en av världens bästa på fotboll. Han heter Ronaldo och spelar i Real Madrid. Läs mer om honom här.

Författare: Per Straarup Søndergaard

Författare: Per Straarup Søndergaard

Författare: Asker Hedegaard Boye

SOMALISKA Best.nr. 9788740611250

Författare: Peter Bejder

ARABISKA Best.nr. 9788740608816

SVENSKA Best.nr. 9789175674438

ARABISKA Best.nr. 9788740611229

SVENSKA Best.nr. 9789175674438

SOMALISKA Best.nr. 9788740611236

SVENSKA Best.nr. 9789175674445

SVENSKA Best.nr. 9789175676036

Yar, laakiin fiican

Yar, laakiin fiican

Wuu fiican yahay

Wuu yar yahay.

Wuu yar yahay.

Wuxu ku fiican yahay kubadda cagta.

Wuu dheereeyaa.

Wuu dheereeyaa.

Aad buu ugu fiican yahay.

Aad ayuu ugu fiican yahay Kubadda cagta.

Aad ayuu ugu fiican yahay Kubadda cagta.

Waxa la yidhaahdaa Ronaldo.

Magaciisu waa Messi.

Magaciisu waa Messi.

Leo Messi

Leo Messi

Messi waxa la yidhaahdaa Lionel.

Messi waxa la yidhaahdaa Lionel.

Dadka badidiisu waxay u

Dadka badidiisu waxay u

yaqaaniin Leo.

Xaqiiqo Magac: Cristiano Ronaldo Dhashay: 5. feberweri 1985 Koox: Real Madrid Dal: Portugal

yaqaaniin Leo.

4

5

4

”...faktaböcker som den här behövs ..." Solveig Lidén, BTJ SE

4

5

LEJON (SOMALISKA) Lejonet kallas djurens konung. Det är ett stort och ståtligt djur som lever i flock och äter andra djur. Ibland kallas det djurens konung. Vill du veta mer om lejon? Då ska du läsa denna bok. En extremt lätt faktabok med mycket bilder och tydlig layout.

5

LÄTTLÄSTNIVÅ 1 Författare: Per Straarup Søndergaard Mjuk pärm, 16 sidor Pris: 89 kr

Wuxu u nool yahay raxan

SOMALISKA Best.nr. 9788740611243

Libaaxu wuxu u nool yahay raxan Raxantu waa • 2 - 4 aar

SVENSKA Best.nr. 9789175674421

• 10 - 15 goolood • cagabaruurro badan.

Halkan ayay ku nool yihiin libaaxyadu Africa: 32,000 libaax India: 200 libaax 8

LÄTTLÄST PÅ MÅNGSPRÅK // 2017

9

51


A Christmas Carol NY

B1

A Dream of America – The Story of an Immigrant

A1/ A2

A Faraway World NY

A Hero

A Jar of Eyeballs

En

ENGELSKA

ge ls Fra ka ns k Sp a an ska Ty ska Må ng sp råk Niv å* E-b ok Da isy Lju db ok Ar b ets ma ter Sid ial a

l ge l Fra ska ns ka Sp an ska Ty ska Må ng sp råk Niv å* E-b ok Da isy Lju db ok Ar b ets ma Sid ter a ia

En

REGISTER

ENGELSKA

22

Cuts Deep

3

18

Cuts Like a Knife

4

16

Dance Team Drama NY

B2

2

20

Deadly

4

2

7

Destination Karminia NY

A Study in Scarlet NY

A1

22

Dogs

A Time to Live NY

B1

13

Dolphins

Across the Floor NY

B2

17

Adopted

2

Aladdin and the Magic Lamp NY

A1

A2

17 ●

28 15

28

16

B1

1

10

1

11

Epic Game NY

B2

26

20

Facts about Crown Princess Victoria NY

2

10

5

Fire

2

20

4

23

Fit for Love NY

A2

24

4

14

Five Hundred Miles NY

B2

16

All Quiet on the Western Front

Almost like Zlatan

Alone with Her

A1/ A2

19

Football Force

3

14

Alvin and the Mouse

3

6

Fox Friend NY

B1

9

Alvin And the Vase

3

6

From Scratch NY

B2

27 18 15

Alvin at the Zoo

3

6

Gladiator – The story of a Fighter

A1/ A2

Alvin is Brave

3

6

Gold Medal Swim NY

B1

Alvin on Holiday

3

6

Granny Fixit and the Yellow String NY

A1

7

And Everything Nice

4

27

Great Expectations NY

A2

22 5

B2

12

Gymnastics Jump NY

A1

4

27

Help

2

20

3

6

Hillary Clinton

4

27

Anton Has Glue Under His Shoes

3

6

Hockey Meltdown

B1

15

Anton Visits the Moon

3

6

Holocaust – The Story of a Survivor

A1/ A2

18

Attitude NY

B2

17

Hoop Hustle NY

B1

15

Bad-Luck Basketball

B2

15

In Search of a Missing Friend NY

Barmy Army NY

4

14

Infiltration

Basketball Break NY

A1

5

Jane Eyre NY

Beethoven’s Tenth NY

4

29

Being Jack NY

B2

29

Best Friends NY

A2

24

Black Beauty NY

B1

Blood Shark NY

Blue Moon NY

Angel of Venice NY

Anne Frank - Her Life

Anton – Goalie On Wheels

16

4

28

B1

21

Jason at the Cirkus

2

8

Jason at the Zoo

2

8

Jason and Tiger NY

2

8

19

Jason, the Paramedics NY

2

8

2

7

Jason’s Dad Scores a Goal

2

8

B1

19

Jason’s Dad Washes his Car

2

8

Blue Whale

1

11

Jump

4

17

BMX Challenge

B1

15

Just Gone

4

Board Battle NY

B1

15

K.O. Kings NY

4

14

Bob in the Woods

A1

26

1

6

Keeping Mum NY

B2

29

Bob Sends an SMS

1

6

Kicking Off

4

14

Butterfly

A1/ A2

19

Kiki: My Stylish Life NY

3

9

Caching In

4

28

Leagues Apart NY

4

14

Cars

1

10

Leggings Revolt

4

27

Ch@t NY

B1

13

Let’s Dance

2

20

Coco: My Delicious Life NY

3

9

Lions

1

11

52 * Nivåer 1–4 utgår från Nypons nivåindelning. A1–B2 utgår från Europarådets referensram för språk. För titlar på mångspråk gäller nivåerna för motsvarande titlar på svenska.


London

Lovesick

Lulu: My Glamorous Life NY

Malala Yousafzai

Messi

Mika: My New Life NY

Miss Ghost NY Nelson Mandela

1 ●

En

10

The Creeping Bookends

2

13

The Darwin Expedition

4

3

9

The Diary NY

4

27

The Egyptian Souvenir NY

10

The Girl with no Nose NY

9

The Great Gatsby

2

1

3

ENGELSKA

ge ls Fra ka ns k Sp a an ska Ty ska Må ng sp råk Niv å* E-b ok Da isy Lju db ok Ar b ets ma ter Sid ial a

l ge l Fra ska ns ka Sp an ska Ty ska Må ng sp råk Niv å* E-b ok Da isy Lju db ok Ar b ets ma Sid ter a ia

En

ENGELSKA

3

12

The Last Bus

● ●

2

12 ● ●

25

A2

28

12

B1

12

4

23

A1/ A2

19

A1/ A2

24

4

27

The Lottery Ticket NY

19

The Movie Date

7

The OMG Blog

15

The Poet in the Glass Cage

4

25

7

The Ramp

1

24

21

8

On My Way

A1/ A2

Ooze is it? NY

2

Paintball Boss NY

B2

PB3 and Coco the Clown NY

A1

Persist NY

B1

16

The Secret Garden NY

A2

Picture Him NY

B1

13

The Secret Passage NY

A2

Playing With Fire NY

4

28

The Thirty-Nine Steps

4

Pride and Prejudice NY

B1

23

The Turn of the Screw NY

B1

21

Race Against Time NY

4

28

The Way It Works

4

26

A1/ A2

18

Thunder and Lightning

1

10

Titanic – The story of Disaster

A1/ A2

4

Resistance Fighter – The Story of a Secret War

Robin Hood NY

Robinson Crusoe NY

Rolf and the Package

2

Rolf at the Football Game

2

Romeo and Juliet NY

Ronaldo

Run, Amina!

A2

A1

A2 ●

● ●

24 17

23

22

Tokyo Girl NY

6

Uncle Jack and the Meerkats NY

A1

6

Until We Win NY

B2

12

22

Untouchable

4

26

10

Wartman NY

B1

9

14

Werewolf Skin NY

2

7

18

Who’s a Big Bully Then NY

B1

9

B2

Search and Rescue NY

4

28

Wuthering Heights NY

Secretly in Love

A1/ A2

19

Vägar till engelska

Seeing Red NY

B2

29

Yasmin’s Journey NY

Sharks

1

11

Zebra

Ski Tour

2

20

Zlatan

Smiley

1

Snowboard Struggle NY

B2

15

Soccer Score NY

A0/ A1

5

Soccer Shake-up NY

B1

15

Á la recherche de l’ami disparu NY

Soccer Step-up NY

B2

15

Candide NY

Sofia’s got Talent

2

20

Cyrano de Bergerac NY

Something Noble

4

26

Destination Karminia NY

Starless Nights NY

25

La terre est ronde NY

● ●

10

FRANSKA

29 ●

● ●

23 11

B1

7

13

1

11

1

10

ge l Fra ska ns k Sp a an ska Ty ska Må ng sp råk Niv å* E-b ok Da isy Lju db ok Arb ets ma ter Sid ial a

18

En

4

Runaway – The Story of a Slave

4

5

A1/ A2

1

1 3

A1

31

A2

32

A2

32

B1

31

A2

31

1

Text Me NY

A2

24

Le chat NY

The Beast Beneath the Stairs

2

12

Le Fantôme de l'Opéra NY

B1

33

The Call of the Wild NY

B1

21

Le Malade imaginaire NY

A1

32

The Concert

2

20

Le Petit Prince NY

A1

33

The Count of Monte Cristo NY

21

Le souvenir d’Egypt NY

A2

31

B1

33

* Nivåer 1–4 utgår från Nypons nivåindelning. A1–B2 utgår från Europarådets referensram för språk. För titlar på mångspråk gäller nivåerna för motsvarande titlar på svenska. 53


Messi NY

Notre–Dame de Paris NY Ronaldo NY

1

l En

32

Biblioteket (arabiska)

1

48

33

Biobesöket (arabiska)

1

48

32

Biobesöket (somaliska)

1

48

33

Dagboken (arabiska) NY

2

47

32

Dagboken (dari) NY

2

47

33

Dagboken (pashto) NY

2

47

Dagboken (somaliska) NY

2

47

Dagboken (tigrinska) NY

2

47

Erik på cirkus (arabiska)

2

44

2

44

4

49

En

SPANSKA

ge ls Fra ka ns k Sp a an ska Ty ska Må ng sp råk Niv å* E-b ok Da isy Lju db o Ar b k ets ma Sid ter a ia

l

1 B1

1 B2

Vingt Mille Lieues sous les mers NY Zlatan NY

B2

Bodas de sangre NY Destino Karminia NY

● ●

Don Quijote de la Mancha NY

ge ls Fra ka ns k Sp a an ska Ty ska Må ng sp råk Niv å* E-b ok Da isy Lju db o Ar b k ets ma Sid ter a ia

l ge ls Fra ka ns k Sp a an ska Ty ska Må ng sp råk Niv å* E-b ok Da isy Lju db o Ar b k ets ma Sid ter a ia

MÅNGSPRÅK

En Les Misérables NY

A2

36

Erik på cirkus (dari)

B1

35

Ett dockhem (arabiska)

B2

36

Fakta om Kronprinssesan Victoria (arabiska) NY

2

50

El recuerdo egipcio NY

A2

35

Fakta om Kronprinssesan Victoria (dari) NY

2

50

En busca del amigo desaparecido NY

A1

35

Fakta om Kronprinssesan Victoria (pashto) NY

2

50

Fuenteovejuna NY

A2

36

Fakta om Kronprinssesan Victoria (somaliska) NY

2

50

La Celestina NY

B1

36

Fakta om Kronprinssesan Victoria (tigrinska) NY

2

50

Niebla NY

B2

36

Fröken Spöke (arabiska) NY

3

45

Sangre y arena NY

B1

36

Fröken Spöke (pashto) NY

3

45

A2

35

Fröken Spöke (somaliska) NY

3

45

Fröken Spöke (tigrinska) NY

3

45

3

45

1

4

TYSKA

ge ls Fra ka ns k Sp a an ska Ty ska Må ng sp råk Niv å* E-b ok Da isy Lju db o Arb k ets ma Sid ter a ial

Un mundo lejano NY

En

Register över böcker – indelade efter språk

FRANSKA

Förbjudet (arabiska) Lejon (somaliska)

A2/ B1

41

Lotten (arabiska)

51

Anne Frank NY

Autos NY

1

41

Messi (arabiska)

1

51

Ballfieber NY

A2/ B1

39

Messi (somaliska)

1

51

Baron von Munchhausen NY

A1

40

Nästan som Zlatan (arabiska)

4

46

A2/ B1

39

Poeten i glasburen (arabiska)

4

49

Bevor ich sterbe NY Das altägyptische Souvenir NY

A2

40

Rampen (dari)

1

46

39

Rolf får ett paket (arabiska)

2

44

1

41

Rolf får ett paket (dari)

2

44

1

41

Rolf får ett paket (somaliska)

2

44

1

41

Rolf får ett paket (tigrinska)

2

44

2

44

1

● ●

Hunde NY

Löwen NY

Messi NY

Nelson Mandela NY

Ronaldo NY

So nach, so fern NY

● ●

Tim und Claudia suche ihren Freund NY Ziel Karminia NY Ziemlich beste Freunde NY

● ●

49

A2/ B1

Die Katze NY

Der Graf von Monte Christo NY

1

41

Rolf går på fotboll (arabiska)

A2/ B1

41

Ronaldo (somaliska)

1

41

Ryggsäcken (arabiska)

2

44

2

48

51

A2

40

Simhallen (arabiska)

A2

40

Spring, Amina! (arabiska)

3

46

B1

40

Spring, Amina! (somaliska)

3

46

A2/ B1

39

Stjärnlösa nätter (arabiska) NY

4

49

Så sjukt kär (arabiska)

2

45

Typiskt Tobias - Sista Hållplatsen (dari)

2

46

Vardag (arabiska)

1

48

1

Äldreboendet Björkgården (arabiska)

1

48

Äldreboendet Björkgården (tigrinska)

1

48

Zlatan (arabiska)

51

54 * Nivåer 1–4 utgår från Nypons nivåindelning. A1–B2 utgår från Europarådets referensram för språk. För titlar på mångspråk gäller nivåerna för motsvarande titlar på svenska.


Så här beställer du

Färdiga bokpaket gör valet lättare!

Lättläst för unga vuxna & vuxna Hösten

Läsarna om lättläst !

2017

– Grunden läs- och skriv Medias grupp om att läsa tillsa mmans

Jessica Sch iefauer

– aktuell med

När hundarna kommer på lättläst

Lättläst för unga vuxna & vuxna Hösten

Vi har delat upp vårt sortiment i flera kataloger. Utöver den du nu läser har vi Nyponkatalogen, med lättlästa böcker för barn och unga. Vi har också Viljakatalogen, med lättläst för unga vuxna och vuxna, samt för Lärvux, LSS och gymnasiesärskolan.

Höstnytt!

Lättläst biogr afi om Astrid Lindg ren

2017

Lärvux, LS S och

gymnasies ärskolan Så hä r beställer du Sfi, Sva

nypon

LÄTTL ÄST PÅ MÅNG ENGE SPRÅK, LSKA OCH ANDR SKOL SPRÅ A K Hösten

dig med en

BRA ATT VETA UPPHANDL

oss på info@ny

gång.

LÄROMEDIA

www.laromedi

www.adlibris.se

PRISER OCH

ska för alla fungera med helt olika bakgrunder.”

Lättläst för unga vuxna

Våren

2017

Hösten 2017

Grunden Medias läs- och skrivgrupp recenserar

& vuxna

A BÖC KER FÖR ALLA VILJ A

JOBBA

Bokfrukost, bokprat och bokgemenska

– arbetar Komvux Södervärnp för att öka läslusten Anna Jansson, författare:

”Lättläst

Gymna Språki siet ntro Yrkess venska

Viljas böcker

Ann-Charlotte Ekensten, författare:

”Alla med läsutmaning ska kunna ar välja bland massor av böcker!”

– språktränin g med sikte på arbetsmar knaden

MAGASINET

KATARINA VON BRED OW AKTUELL MED LÄTTLÄST

LÄTTLÄST OCKSÅ PÅ MÅNGSPR ÅK

LEVERANS

VILLKOR

ETT KOMPISH JÄRTA AV EVA SUSS O

ZLATAN JOHANNA DEL 4 AV NILSSON

MOMS

6 procent moms tillkommer 25 procent på böcker, på materia l. FRAKTKOSTNAD

GR-UTBILDNING

För brev under Väger försänd 1 kilo är portot 48 kronor. elsen över 1 kilo skickar som Företag spaket, och vi följer PostNo den rds taxa.

ning.se

LEVERANS

T FRÅN OSS

Din beställn ing senast dagen packas och distribueras efter att vi som regel har fått din beställning.

Som bibliote k, beställa direkt skola eller privatperson kan du alltid från oss. NÄTBUTIK

INLÄSNING

www.nyponfo

STJÄNST

rlag.se

De flesta skönlitt erära svenska i katalogen böcker som är också inlästa finns betyder att som Full-Da de finns som isy. Det text-, ljudHar din kommu och bildfiler n avtal med . du använda Inläsningstjänst Daisyfiler kostnad kan www.inlasning sfritt. Gå in stjanst.se på

TELEFON KUNDTJ ÄNST

019-20   69  

 40

POST

Nypon förlag

FRÅN

LSS, Äppelh Lärvux, Läsom yllan, bud, Gymna siesärs kolan

PRISER

www.gr-utbild

BTJ

BESTÄLL DIREK

ETT MAGASIN

Alla priser i katalogen är exklusive frakt och gäller när du beställe och moms återförsäljare r direkt från oss. Våra kan ha andra priser.

www.bokus.se

www.btj.se

Vill du ha någon av våra andra kataloger? Mejla oss på info@nyponforlag.se, så skickar vi den till dig med en gång.

LÄS KLASSIKER

BÖKER

BESTÄLLA

BOKUS

a.se

LÄTT LÄST

2017

Annelie drewensen: TRANSLANGU I KLASSRUMME AGING T

Lättläst PÅ MÅNGA för PÅ unga SPRÅK Engelsk vuxna Våren 2017 & vuxna Tyska, a, Franska , Spansk Arabisk Tigrins a, Sfi, Sva ka och a, Dari, Pashto Somalis Bibliot , ka eket

ponforlag.se,

NÄR DU SKA

INGSAVTA

L De flesta kommu ner har upphan olika återförs dlingsavtal äljare för inköp material. Som av böcker och med medarbetare använder du på en kommu dig n närmaste chef av det avtalet. Stäm av med din på respektive om du är tveksam. Sedan återförsäljares går du in Där kan du hemsida. beställa allt även e-böck som finns i katalogen, er. ADLIBRIS

| Vintern

NYHETER FÖR BARN, UNGA OCH VUXNA

Bibliotek Gymnasiet Språkintro Yrkessvens ka

Vi har delat upp vårt sortim Utöver den ent i flera katalo du nu läser ger. har vi Viljaka lättlästa böcke talogen, med r för unga vuxna katalogerna och vuxna. Lättlä skolspråk, samt st på mångspråk, engel Vi har också ska och andra för Lärvux, LSS och gymn Vill du ha någon asiesärskola av våra andra så skickar vi n. kataloger? den till Mejla

AB, Stortorg

et 11, 252   2

0 Helsingborg

TELEFON KUNDTJÄ

019-20 69

REDAKTIONEN

40

NST

HELSINGBORG

Stortorget 11 252 20 Helsingb org

TELEFON REDAKTI

042-442 24 REDAKTIONEN

ONEN

20

STOCKH

Östermalmsgata OLM 114 50 Stockhon 61 lm

www.nypon forlag.se

www.facebook.com

/nyponforlag www.twitter.com/n

yponforlag www.insta

gram.com/nyponfor

lag

BRA ATT VETA NÄR DU SKA BESTÄLLA

LÄTTLÄST AN

ETT MAGA

SIN FRÅN

YHETER

UPPHANDLINGSAVTAL

PRISER OCH LEVERANSVILLKOR

De flesta kommuner har upphandlingsavtal med olika återförsäljare för inköp av böcker och material. Som medarbetare på en kommun använder du dig av det avtalet. Stäm av med din närmaste chef om du är tveksam. Sedan går du in på respektive återförsäljares hemsida. Där kan du beställa allt som finns i katalogen, även e-böcker.

PRISER

LÄROMEDIA

BOKUS

FRAKTKOSTNAD

www.laromedia.se

www.bokus.se

ADLIBRIS

GR-UTBILDNING

www.adlibris.se

www.gr-utbildning.se

Alla priser i katalogen är exklusive frakt och moms och gäller när du beställer direkt från oss. Våra återförsäljare kan ha andra priser. MOMS

6 procent moms tillkommer på böcker, 25 procent på material.

För brev under 1 kilo är portot 48 kronor. Väger försändelsen över 1 kilo skickar vi den som Företagspaket och följer PostNords taxa. LEVERANS

BTJ

www.btj.se

Din beställning packas och distribueras som regel senast dagen efter att vi har fått din beställning.

BESTÄLL DIREKT FRÅN OSS

INLÄSNINGSTJÄNST

Som bibliotek, skola eller privatperson kan du alltid beställa direkt från oss.

De flesta mångspråksböcker som finns i katalogen är också inlästa som Full-Daisy. Det betyder att de finns som text-, ljud- och bildfiler. Har din kommun avtal med Inläsningstjänst kan du använda Daisyfiler kostnadsfritt. Gå in på www.inlasningstjanst.se

NÄTBUTIK

www.nyponforlag.se www.viljaforlag.se TELEFON KUNDTJÄNST

019-20   69   40 POST

Nypon förlag AB, Stortorget 11, 252   20 Helsingborg

nyponforlag / viljaforlag

nyponforlag / viljaforlag

nyponforlag / viljaforlag

55


Arbetsmaterial ger stöd för skönlitteratur i undervisningen! Till många av våra titlar finns arbetsmaterial för eleven och handledning för lärare. Materialen är populära att använda i undervisningen som ett komplement till den fysiska boken. I materialet får eleverna möjlighet att träna sitt ordförråd, läsförståelse och grammatik. I en del av böckerna finns arbetsma-

terialet direkt i boken, till flera av böckerna finns materialet att ladda ner kostnadsfritt på vår hemsida, utan kod eller inlogg. I vissa fall finns arbetsmaterialet både i boken och att ladda ner. Arbetsmaterialet på vår hemsida går att ­skriva ut hur många gånger som helst. Du kan också ladda ner det till din dator.

Här är några exempel på hur arbetsmaterialen kan se ut. Observera att alla titlar inte innehåller alla olika övningar. Vi vill visa hur det ser ut i olika böcker.

Så här kan en bildordlista se ut, ur Aladdin and the Magic Lamp.

Klassisk grammatikövning för elever som tränar spanska, ur Sangre y arena.

Så här presenteras huvudkaraktärerna i Pride and Prejudice.

I den franska versionen av Le petit Prince presenteras verket så här.

Ljudböcker och Daisy Vi har fått många förfrågningar om ljudböcker i vårt sortiment av böcker på skolspråken. Därför är vi väldigt glada att vi nu kan erbjuda flera av ­titlarna med en audio CD. Du har också möjlighet att ladda ner audiofilerna från vår hemsida direkt till din dator. De böcker ur vårt svenska sortiment som vi har valt att översätta finns inlästa i Daisyformat hos Inläsningstjänst. Till dessa böcker finns också arbetsmaterial, på svenska.

REDAKTIONEN HELSINGBORG

TELEFON REDAKTIONEN

TELEFON KUNDTJÄNST

REDAKTIONEN STOCKHOLM

Stortorget 11 252 20 Helsingborg

042-442 24 20

019-20 69 40

Östermalmsgatan 61 114 50 Stockholm www.viljaforlag.se

www.nyponforlag.se

Lättläst på flera språk  

Här hittar du böcker på engelska, mångspråk och skolspråk. Besök vår hemsida www.nyponforlag.se om du vill läsa mer om böckerna.

Lättläst på flera språk  

Här hittar du böcker på engelska, mångspråk och skolspråk. Besök vår hemsida www.nyponforlag.se om du vill läsa mer om böckerna.

Advertisement