Page 1

LÄTTLÄST PÅ FRITIDS GER BRA SKOLRESULTAT

– en möjlighet för alla

Till dig som ritids! arbetar på f

1Så2får dTu eIlePveSrna r!

att läsa me

K

rångla inte till saker – ta det enkelt! Det är uppmaningen från fritidspedagoger som nu satsar på att läsa högt ur lättlästa böcker.

Resultaten har kommit snabbt. Eleverna har inspirerat varandra till läsning och gått från att tycka att läsning är svårt eller till och med tråkigt, till att själva välja en bok i bokhyllan. Det gynnar läsutvecklingen, förbättrar skolresultaten och skapar lugnare stunder på fritids.

Gunilla Hagman, f.d. skolbibliotekssamordnare uppmanar med sina 12 tips folkbibliotek och fritidshem att samarbeta för lässtunder på fritids. Redan nu har flera bibliotek och fritids följt hennes råd och fått lugna lässtunder mitt i en annars ganska intensiv verksamhet. Vill du veta mer om projektet ”Lättläst på fritids”, kontakta Gunilla Hagman. gunilla.x5000@bahnhof.se


Gör så här! – 12 tips för att öka elevernas läslust 1 Utse läsansvariga!

Kolla i personalgruppen vilka som är intresserade av att utveckla arbetet med barnböcker och elevernas läsning.

2 Uppdatera bokhyllan!

Se till att det finns böcker som eleverna vill läsa. Det ska vara aktuella, fräscha böcker som byts ut regelbundet (var 4-6 vecka). Ca 20-25 böcker kan vara bra att börja med.

3 Samarbeta!

Ett kontinuerligt samarbete med skol- och folkbiblioteket är givet. Det ingår i folkbibliotekens uppdrag att stötta barns fritidsläsning, så det finns alla möjligheter att få hjälp och stöd från dem.

4 Variera utbudet!

Låt böckerna vara lättlästa böcker – både faktaböcker och skönlitteratur. De flesta elever på fritids är i början av sin läsutveckling och behöver litteratur som ”möter” dem på deras nivå.

5 Skapa rätt läsmiljö!

Ta gärna hjälp av eleverna och skapa en rofylld läshörna. Det kan vara en soffa eller en mjuk matta med kuddar, bokhylla och tavellister för skyltning av böcker. Kom överens, i hela personalgruppen och med eleverna, om hur läshörnan eller läsrummet och böckerna ska användas.

6 Låt barnen välja!

Gör en affisch med bilder på de nya låneböckerna. Låt eleverna markera med en färgprick (t.ex. grön eller röd) efter varje bok de läst om de gillade eller inte gillade boken. Detta ökar garanterat läsintresset!

7 En berättelse – ett lästillfälle!

Lättlästa böcker är ofta korta och gör det möjligt för eleverna att vid ett och samma tillfälle hinna läsa ut den bok de valt. Det ökar tillfredsställelsen och stärker den fortsatta läslusten. Utmaning: Läs en bok om dagen.

8 Använd digitala hjälpmedel!

Har ni valt en bok med bilder, så förhöjer det lässtunden om ni tar hjälp av tekniken, framför allt när många elever ska lyssna samtidigt. Med hjälp av en läsplatta eller dokumentkamera med kanon, kan ni direkt visa sidorna i boken. På så sätt kan alla se bildsidorna i storformat.


Röster från pedagoger i Gävle 9 Erbjud hela läsupplevelser!

Det underlättar även högläsningen om ni väljer berättelser som ni läser ut under ett och samma tillfälle (5-20 min). Detta gör att eleverna får en hel läsupplevelse och att de inte behöver ha varit med vid föregående lästillfälle för att hänga med i berättelsen. Det kan också ge tid att samtala om det man läst.

10 Lätt att samtala om böcker

Prata om böckerna eleverna läser. Det väcker tankar och lust att läsa mer. Använd läsforskaren Aidan Chambers tre enkla frågor: Var det något du gillade i boken? Var det något du inte gillade? Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt?

11Skapa läsaktiviteter!

”Det som behövs är lättlästa böcker och en driven pedagog. Brinner man för något hänger oftast eleverna med.” ”Vi läser varje dag i samband med fruktstunden. Väldigt mysigt!” ”Om man vill se resultat av sitt arbete är det viktigt att göra en pedagogisk planering, t.ex. ett läsprojekt. Då kan man verkligen utveckla sitt arbete och visa på bra kvalitet!”

Genom att ordna olika typer av läsaktiviteter, t.ex. att de äldre eleverna uppmuntras att läsa för de yngre, stärks samarbetet över åldersgränserna. På så sätt blir de äldre eleverna positiva läsförebilder för de yngre.

12 Lättlästa mångspråksböcker

Ju bättre man kan läsa och skriva på sitt modersmål, desto lättare är det att lära sig svenska. Därför har Nypon förlag lättlästa böcker på arabiska, dari, somaliska och tigrinska. Fler språk är på gång. Om ingen i personalen behärskar elevernas modersmål kan ni läsa boken på svenska och låta eleverna och deras föräldrar läsa samma bok på sitt modersmål.

Gunilla Hagman står bakom ”12 tips för att öka elevernas läslust”. Gunilla är f.d. skolbibliotekssamordnare och initiativtagare till läsutvecklingsprojektet X5000-Läståget.

Elevröster från fritidshem i Gävle ”Jag tyckte om när vuxna läste högt.” ” Det är som en resa när man läser en bok.” ”Man fick välja den bok man tyckte om.” ”Jättekul med så många olika bra böcker.” ”Det var roligt att göra uppgifter till boken.”


Lättlästa böcker på fritids Elever med god läsförmåga är ofta duktiga i skolan. Förmågan att läsa tränar man upp genom att läsa böcker – många böcker. Ge alla elever på fritids möjligheten att läsa själva, eller att lyssna på en stunds högläsning.

Lättlästa böcker från Nypon förlag väcker lusten att läsa. Det finns närmare 500 titlar, på olika nivåer av lättläst. Här ser du några exempel, fler hittar du på nyponforlag.se

LÄTTLÄST GER LÄSLUST Roliga och spännande, snälla eller rysliga. Det finns böcker för alla smaker och åldrar. De här har Gunilla Hagman föreslagit. De passar särskilt bra på fritids. Läs mer om Gunilla och hennes projekt i den här broschyren. Rolf får ett paket Turbo och den mystiske Kilroy Ninas nya syster Fröken Spöke Bästis Simon blir arg Erik rymmer Lea ringer 112 Skräck i förrådet Viggo, du ljuger! Daniel Deckare får näsan i kläm Leo och olyckan Klara, ny i klassen

Pappa, var är du? Isak är en tjuv Tarik och Ida hjälps åt Abdi och bokhunden Bästa vänner Vill du bli min kompis? Kaninen som rymde Mimmi och valpen Palla äpplen En natt i stallet Vampyrjakt! Skolfotot Noa gör fel

LÄTTLÄSTA FAKTABÖCKER Skönlitteratur är kanske inte för alla. Lättlästa faktaböcker är ett uppskattat alternativ för den som vill lära sig mer om djur, teknik eller kanske sin favoritfotbollsspelare. • • • • • • • •

Minifakta om Zlatan Minifakta om Messi Minifakta om katter Lätta fakta om bilar Lätta fakta om hunden Fakta om hästen Fakta om drönare Fakta om Melodifestivalen

MÅNGSPRÅK Många lättlästa böcker är översatta till flera språk. Det finns böcker om Rolf på: • • •

Svenska Arabiska Dari

• • •

Somaliska Tigrinska Engelska

På nyponforlag.se hittar du arbetsmaterial och pedagogiska tips till alla böcker. Här kan du också beställa aktuella kataloger eller läsa dem digitalt.

TELEFON KUNDTJÄNST 019-20 69 40

TELEFON REDAKTIONEN 042-442 24 20

REDAKTIONEN HELSINGBORG Stortorget 11 252 20 Helsingborg

REDAKTIONEN STOCKHOLM Östermalmsgatan 61 114 50 Stockholm

– en möjlighet för alla

Lättläst på fritidshem våren 2017  

Lättläst på fritids är ett läsprojekt som Nypon förlag driver tillsammans med Gunilla Hagman. Syftet är att få fler elever på fritids att vä...

Lättläst på fritidshem våren 2017  

Lättläst på fritids är ett läsprojekt som Nypon förlag driver tillsammans med Gunilla Hagman. Syftet är att få fler elever på fritids att vä...

Advertisement