Page 1

Lättläst för unga vuxna & vuxna Våren 2017

Grunden Medias läs- och skrivgrupp recenserar Viljas böcker Ann-Charlotte Ekensten, författare:

”Alla med ­läsutmaningar ska kunna välja bland massor av böcker!”

Lärvux, LSS och Gymnasiesärskolan


Krönika: Förlagschefen har ordet

En bok för alla Alla människor är bra på olika saker, som tur är! Alla vuxna läser till exempel inte lika bra. Men även om man har svårt att läsa som vuxen måste det finnas bra böcker för alla. Oavsett hur stor utmaningen är att läsa kan man träna upp sin läsförmåga. Det har forskare som Monica Reichenberg och Ingvar Lundberg visat. Det är just detta som driver oss i vårt arbete. Det måste finnas en bok för alla. För lättlästläsaren är ju precis som folk är mest. Man vill läsa om det som det snackas om i fikarummet. Eller den där boken som ligger till grund för filmen som precis

Bokfrukost, bokprat och bokgemenskap – Komvux Södervärn arbetar för att öka läslusten

Lättläst för unga vuxna & vuxna Våren 2017

Anna Jansson, författare:

”Lättläst ska fungera för alla med helt olika bakgrunder.”

Sfi, Sva, Bibliotek, Gymnasiet, Språkintro

gick på bio. Inte nog med att den lättlästa bokhyllan måste rymma flera olika genrer och nivåer för att motsvara läsarens intressen och behov. Böckerna i lättlästhyllan måste dessutom vara bättre än böckerna i de andra hyllorna. Så att de verkligen lockar till läsning och skapar läslust. Flera lättlästa nyheter Därför är jag stolt över att presentera en för Vilja ny lättlästförfattare; Camilla Wallqvister. Läs mer om hennes bok på sidan 14. Och äntligen kommer Anna Janssons populära bok Ödesgudinnan på Salong d’Amour som lättläst. Läs mer om den på sidan 15. Emma fortsätter också att inspirera till läsning i serien Emmas liv av Ann-Charlotte Ekensten. Nu blir Emma kär, alltså på riktigt! Läs mer om

den femte delen i serien om Emma på sidan 8. I det här numret recenserar även LSS-­verksamheten Grunden Media i Göteborg ett par av Vilja förlags böcker. Om detta kan du läsa på sidan 12. Lättläst för alla För många av Viljas läsare fungerar lättläst som en bro från att inte läsa till att läsa, och språket blir nyckeln in i samhället och gemenskapen. Därför är Viljas ambition att alla ska lära sig att läsa. Så varsågod; här är 30 lättlästa nyheter – med förhoppning att det ska finnas en bok för alla. Varma vårhälsningar, LINA NORDSTRAND

Förlagschef på Vilja förlag

Vill du ha vår stora katalog?

Arbetsmaterial till alla Viljas böcker

I Vilja förlags stora katalog har vi samlat hela vår utgivning. I den hittar du böcker som passar för Sfi, gymnasiet, äldre och läsovana. Vill du veta mer kan du mejla till info@viljaforlag.se så skickar vi ett kostnadsfritt exemplar.

Vi vet att det finns stort behov av att använda lättläst litteratur i u ­ ndervisningen av unga och vuxna i behov av särskilt stöd. Därför har vi tagit fram a­ rbetsmaterial till samtliga svenska titlar från Vilja förlag. Du kan själv ladda ner materialet via vår hemsida www.viljaforlag.se under rubriken Kostnadsfritt arbetsmaterial.

TEL KUNDTJÄNST 019-20 69 40 www.viljaforlag.se

2

REDAKTIONEN HELSINGBORG STORTORGET 11 252 20 HELSINGBORG

TEL REDAKTIONEN 042-442 24 20

REDAKTIONEN STOCKHOLM TAVASTGATAN 29 A 118 24 STOCKHOLM

info@viljaforlag.se


INNEHÅLL 4 Lättlästa fotoböcker

n frisersalong. hon fixar inte r dem att

6 Romantiskt på lätt svenska

folk som Men själv har

7 Lättläst om vardag

sgudinnan på Viljas serie

9 789177 231820

Omslag: Nils Olsson, OINK

8 Intervju med författaren

Ann-Charlotte Ekensten

17

15

10 Roligt om sambolivet 11 Böcker för alla

– oavsett behov

12 Intervju med Grunden

Medias läs- och skrivgrupp

14 Vårnyheter från Vilja förlag 15 Samtida litteratur

bearbetad till lättläst

16 För alla som älskar biografier

4

17 Klassiker på lätt svenska 18 Lättlästa faktaböcker 20 Ännu lättare faktaböcker 21 Läs Viljas böcker digitalt 22 Register 23 Kontakt och info

8 Hon & Han

Tomas Dömstedt ZLATAN IBRAHIMOVIĆ

ett perfekt

Ann Gomér RESA BORT

an vet inte vart. men blir inte förslag.

6

RESA BORT Ann Gomér

Zlatan Ibrahimović är en av världens bästa fotbollsspelare. Här får du följa hans liv från Rosengård i Malmö till de stora fotbollsarenorna i Europa. Segrar och berömmelse. Bråk och konflikter. Familjeliv. Allt får plats i sagan om Zlatan! Zlatan Ibrahimović – Ett liv berättar historien om killen från Rosengård som blev bäst i Sverige och tog världen med storm. Mot alla odds.

24 Viljas digitala bokhylla

16

& Han.

L ÄT

L ÄT

-L

ARG

E

L

.

Den språkliga nivån ska också vara ­­anpassad efter läsarens förmåga. Inte för lätt, men definitivt inte för svår. Vilja förlag har delat in alla sina lättlästa böcker i fem olika nivåer. X-Small är den lättaste, sedan följer Small, Medium, Large och X-Large. Viljas nivåer är stigande vilket innebär en ökande utmaning för läsaren. Vår

X

.

RGE

Ä ST

I VÅ

LA

TL

N

Hur hittar man rätt bok till rätt läsare? För en lättläst bok är det inte bara innehåll­et som ska väcka läslust.

E DI UM

.

Vi har flera lättlästnivåer

M

Ä ST

I VÅ

MALL

TL

N

S

Ä ST

.

.

MAL

TL

I VÅ

I VÅ

.

.

Ä ST

N

TL

N

I VÅ

X

-S

L ÄT

Ä ST N

TL

VILJA

.

Tomas Dömstedt

.

VILJA

L ÄT

www.viljaforlag.se

.

Ett liv

9 789177 231745

L ÄT

12

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ

ch Pajen

förhoppning är att nivåerna kan hjälpa till och vägleda sökandet efter en lättläst bok på lämplig nivå. Nivåindelningen ger främst en uppfattning om bokens svårighetsgrad. Om boken till sitt innehåll är lämplig, avgörs ju av läsarens egna intressen. Mer information om våra lättläst­nivåer hittar du på Vilja förlags hemsida www.viljaforlag.se. 3


Eva och hennes särbo från boken Gå till mataffären.

På biblioteket finns böcker som han kan låna. Och det är alldeles gratis.

Gå till biblioteket EVA THORS RUDVALL

L ÄT

I VÅ

-S

L

. MAL

VILJA

Ä ST

N I VÅ

.

Lix 12, 32 sidor Pris: 99 kr

TL

-S

X

GÅ TILL MATAFFÄREN ny! Författare: Eva Thors Rudvall Foto: Jonatan Bylars ISBN: 9789177231691

Eva ska handla. Hon har en lista med sig till affären. Vi får följa Evas inköpstur steg för steg. Det blir möten med bekanta och funderingar kring varor. Varje uppslag illustreras med foton med koppling till texten. En vardaglig och konkret beskrivning av en inköpstur till affären.

L

GÅ TILL MATAFFÄREN

Och hon hälsar på dem alla på olika vis.

9 789177 231691

N

EVA THORS RUDVALL

Eva träffar också mycket folk i affären.

www.viljaforlag.se

Ä ST

GÅ TILL MATAFFÄREN Gå till mataffären

ny! Eva går till mataffären. Hon handlar det hon har på listan.

Lix 12, 32 sidor Pris: 99 kr

TL

X

GÅ TILL BIBLIOTEKET ny! Författare: Eva Thors Rudvall Foto: Jonatan Bylars ISBN: 9789177231684

Eva Thors Rudvall

4

VILJA

9 789177 231684

.

www.viljaforlag.se

L ÄT

Jamal gillar bilar.

Eva Thors Rudvalls böcker är mycket lätta att läsa och används av dem som har svårt att ta till sig svårare texter. Begriplighet och användbarhet är två viktiga aspekter i böckerna menar Eva. – Så långt det är möjligt ska eleverna få kunskaper om vardagslivet som de kan använda så fort de kommer utanför klassrummet. Lättare med fotografier Eva har tidigare skrivit böcker som kompletteras med illustrationer, bland annat serien om Moa och Ali. Nu kommer hon med lättlästa fotoböcker. Hennes önskan är att böckerna uppmuntrar till samtal. I boken Gå till mataffären avslutas varje bildtext med en öppen fråga. – Läser man boken tillsammans med någon klasskamrat är det som upplagt för bokprat kring vardagsnära händelser. Och det vill jag gärna: att mina böcker ska locka till samtal, säger Eva.

Jamal går till biblioteket för att låna en bok. Han träffar Lisa som är bibliotekarie. Hon hjälper honom att hitta en bra bok och att ordna ett lånekort. Gå till biblioteket innehåller enkla dialoger. På varje uppslag finns dessutom en bildordlista.

ny! GÅ TILL BIBLIOTEKET

Författaren Eva Thors Rudvall skriver Sveriges kanske mest lättlästa böcker. Nu är hon aktuell med en serie med lite text och mycket fotografier.

GÅ TILL BIBLIOTEKET

Eva Thors Rudvall

Lättlästa fotoböcker

Jamal och Lisa, en bild från Gå till biblioteket.

.

FOTON: JONATAN BYLARS

Författare i fokus: Eva Thors Rudvall

MAL


Lätt läsning om vardagshändelser Eva Thors Rudvalls böcker är väldigt lätta att läsa. De korta, vardagsförankrade texterna samspelar med Marie Herzogs vackra illustrationer. Dessutom är hennes böcker fyllda med roliga berättelser som alla bidrar till läslust!

L ÄT

. L ÄT

L

. L ÄT

L

Ä ST

-S

L

L

L L

Lix 8, 20 sidor Pris: 99 kr

TL

X

FIXA HEMMA Författare: Eva Thors Rudvall Illustratör: Marie Herzog ISBN: 9789188291714

.

L ÄT

. L ÄT

VILJA

Ali håller på att fixa hemma. Han åker till Ikea för att köpa ett nytt bord. Han kommer hem med flera saker och måste både montera och hänga upp det han köpt. I boken finns bilder och ord för bland annat möbler och olika verktyg. Boken har många illustrationer och en bildordlista.

.

.

MAL

I VÅ

. MAL

-S

N

I VÅ

-S

.

Ä ST

N

Lix 8, 24 sidor Pris: 99 kr

TL

X

BIOBESÖKET Författare: Eva Thors Rudvall Illustratör: Marie Herzog ISBN: 9789188291028

www.viljaforlag.se

www.viljaforlag.se

Ä ST

FIXA HEMMA

Eva Thors Rudvall FIXA HEMMA

VILJA

Moa och Ali ska gå på bio Alis bord är sönder. tillsammans. Vi följer deras Han måste köpa ett nytt bord. Ali åker till Ikea. Han hittar ett nytt bord. förberedelser och möte Han hittar andra saker också. – kantat av vissa missförstånd. Sedan åker han hem och fixar. också: Biobesöket har mycket enkel Läs Veckan Biobesöket text. Med stöd av Marie Herzogs illustrationer och en bildordlista, kan även en ovan läsare ta till sig en hel berättelse.

Lix 11, 32 sidor Pris: 99 kr

X

MAL

TL

I VÅ

. -S

Moa och Ali har klätt upp sig och går på restaurang. Moa vill lära känna Ali bättre och ställer många frågor. Men hon är nog inte riktigt beredd på den fråga hon själv får på slutet. Äta ute skildrar situationer som kan få igång diskussioner och kanske väcka igenkänning.

N

I VÅ

www.viljaforlag.se

N

www.viljaforlag.se

ÄTA UTE Författare: Eva Thors Rudvall Illustratör: Marie Herzog ISBN: 9789188293145

Ä ST

BIOBESÖKET

Eva Thors Rudvall BIOBESÖKET

Moa och Ali ska på dejt. De ska gå på bio. Moa väntar på Ali. Varför kommer han inte?

Lix 10, 20 sidor Pris: 99 kr

TL

X

VECKAN Författare: Eva Thors Rudvall Illustratör: Marie Herzog ISBN: 9789187831874

MAL

ÄTA UTE

VILJA

9 789188 293145

.

www.viljaforlag.se

www.viljaforlag.se

-S

X

I Veckan får vi följa Moa och Amina Moa och Ali är ute och äter. från måndag till söndag. Amina Moa vill veta allt om Ali. Hon ställer många frågor. Men Ali har också en fråga. fyller år och Moa gör en tårta. Det En viktig fråga. blir fest. Det blir dans. Och någon Läs också: Veckan får en ros. Med andra ord en vecka Biobesöket Fixa hemma med jobb, fest och spännande möten. Boken har väldigt enkel text, fina illustrationer av Marie Herzog och ett tydligt bildstöd.

Eva Thors Rudvall ÄTA UTE

VECKAN

Lix 13, 24 sidor Pris: 99 kr

Ä ST

I VÅ

. MAL

TL

N

I VÅ

-S

Det här är den femte boken om Moa och Ali. Vi får följa dem och deras vänner under ett års tid. Berättelsen gör nedslag vid olika fester och helgdagar. Den visar vad som är typiskt för olika tillfällen, både vad det gäller traditioner och maträtter. Texten förtydligas även med illustrationer.

VÄLKOMMEN PÅ FEST ny! Författare: Eva Thors Rudvall Illustratör: Marie Herzog ISBN: 9789177231660

Ä ST

N

Lix 14, 34 sidor Pris: 109 kr

TL

X

ABC I STAN Författare: Eva Thors Rudvall Illustratör: Marie Herzog ISBN: 9789188291707

L ÄT

VILJA

www.viljaforlag.se

www.viljaforlag.se

VÄLKOMMEN PÅ FEST

ny!

Det här är en klassisk ABC-bok, men för vuxna läsare. Varje bokstav presenterar ett namn och någon aktivitet. De korta, vardagsförankrade texterna samspelar med Marie Herzogs vackra illustrationer. Det finns även en användbar bildordlista till varje boksida.

.

Följ med på en promenad genom en stad och möt Ali, Bo, Cissi och många andra. Se vad som händer i deras vardag.

Eva Thors Rudvall ABC I STAN

Det här är en ABC-bok för vuxna.

ABC I STAN

MAL

5


Serie: Hon & han

Romantiskt på lätt svenska

RESA BORT

Resa bort ingår i serien Hon & Han. Läs också:

Flörten, Plånboken, Bråttom och Pajen

www.viljaforlag.se

VILJA

9 789177 231745

L ÄT

L

Ebba och Filip hittar en plånbok på en promenad i parken. De lämnar den till polisen och får hittelön av ägaren. Det kan löna sig att vara ärlig. Plånboken fungerar bra som diskussionsunderlag – hur skulle du ha gjort? Hade du lämnat in plånboken? Eller behållit pengarna själv?

Ä ST

L

-S

X

Lix 11, 24 sidor Pris: 99 kr

TL

.

. MAL

PLÅNBOKEN Författare: Ann Gomér ISBN: 9789188291721

I VÅ

L ÄT

Ann Gomér

Ä ST

I VÅ

-S

PLÅNBOKEN

N

TL

N

6

Lix 10, 24 sidor Pris: 99 kr

MAL

VILJA

www.viljaforlag.se

X

FLÖRTEN Författare: Ann Gomér ISBN: 9789188291738

.

L ÄT

VILJA

www.viljaforlag.se

L

en

.

ingår i serien Hon & Han.

kså:

Hon & Han

PLÅNBOKEN

FLÖRTEN

och Filip sjunger i samma kör. Ebba kär i Filip. Hur visar hon m det?

.

Ann Gomér

-S

PLÅNBOKEN

Ebba och Filip sjunger i kör. Ebba har förälskat sig i Filip men vet inte hur hon ska närma sig honom. För hur Ebba och Filip hittar en plånbok på säger man till någon attär mycket pengar i den. marken. Det Kommer de att behålla den? man är kär? Ebbas kompis säger skämtsamtPlånboken ”Duingår i serien Hon & Han. Läs kanske ska flörta” . också: Ebba Flörten följer hennes råd. Men kompisens råd leder till en del komplikationer.

Ann Gomér

Ann Gomér

FLÖRTEN

I VÅ

FLÖRTEN Hon & Han

Lix 12, 24 sidor Pris: 99 kr

Ä ST

N

. MAL

TL

X

BRÅTTOM Författare: Ann Gomér ISBN: 9789188293053

I VÅ

-S

Filip är sen till jobbet. Han hinner inte ta bussen utan cyklar. På vägen kör han omkull. Lyckligtvis är hans flickvän Ebba också på väg till jobbet och råkar komma förbi just när olyckan sker. Hon hjälper Filip till sjukhuset som ju är hans arbetsplats – men i dag är han inte där för att jobba.

Ä ST

N

Lix 11, 24 sidor Pris: 99 kr

TL

Ann Gomér

VILJA

www.viljaforlag.se

X

PAJEN Författare: Ann Gomér ISBN: 9789188293046

BRÅTTOM

L ÄT

VILJA

www.viljaforlag.se

MAL

.

n

L

så:

.

går i serien Hon & Han.

.

dan blir det inte som hon tänkt sig..

Hon & Han

BRÅTTOM

PAJEN

rst måste hon hämta sin systers fritids.

I VÅ

Ann Gomér

-S

BRÅTTOM

Ebba ska göra en äppelpaj. När hon köper ingredienserna träffar hon Filip i Filip hem ska till jobbet. Han har bråttom och affären och bjuder bussen är sen. honom. Men innan pajen är till slut. Men inte Han kommer till jobbet på det sätt han hade tänkt. klar måste hon rusa iväg och hämta sina syskonbarn Bråttom ingår i serien Hon & Han. Läs också: på dagis. Pajen bränns vid, Flörten Plånboken på Filip och Ebba börjar Pajen nytt med en ny paj. Fin och stillsam vardagsdramatik.

Ann Gomér

Ann Gomér

a baka en äppelpaj, och Filip ska hem till henne och fika.

PAJEN

Ä ST

N

PAJEN Hon & Han

Lix 9, 24 sidor Pris: 99 kr

TL

X

RESA BORT ny! Författare: Ann Gomér Illustratör: María Hergueta ISBN: 9789177231745

L

Till slut kommer Ebba på ett perfekt resmål …

Berättelserna i serien Hon & Han är fyllda med kärlek, livsglädje och lyckliga slut. Den lättlästa texten i kombination med Maria Herguetas illustrationer gör läsningen till en verklig fröjd. Förhoppningen är att läsarna kan känna igen sig i liknande situationer i sin egen vardag. Serien öppnar också för roliga samtal och diskussioner.

Filip vill ut och resa, ensam. Men han vet inte vart han ska ta vägen, så han frågar Ebba om råd. Hon har många idéer – både varma länder och storstäder. Men inget passar Filip. Han hittar alltid något fel på resmålet. Till slut kommer Ebba i alla fall på en plats som båda gillar – stranden här hemma!

L ÄT

Ann Gomér

RESA BORT

Filip vill ut och resa, fast han vet inte vart. Han frågar Ebba om råd, men blir inte nöjd med något av hennes förslag.

RESA BORT

.

Ann Gomér

ny!

Hon & Han

MAL


L ÄT

Ä ST

Författaren Hans Peterson har fått strålande ­recensioner för sin serie om paret Anna och Jonas. Böckerna är oerhört lättlästa. Språket och i­ nnehållet är anpassat för dem som vill träna upp sin läsförmåga. Eller bara läsa riktigt bra berättelser. Anna och Jonas lever ett helt vanligt samboliv i en helt vanlig stad. Ändå händer det saker hela tiden.

S

MALL

”Bokens förenklade uttryckssätt passar även mycket bra för personer med intellektuell funktionsnedsättning som vill läsa vardagsberättelser.” MIA MÅRTENSSON

om boken Biblioteket, BTJ-häfte nr 20/2016

Hans Peterson OLYCKAN

Jonas råkar ut för en olycka på jobbet. Hans arm blir skadad och måste gipsas. Anna måste hjälpa honom med allt.

.

.

I VÅ

Lättlästa böcker om vardag

Olyckan ingår i serien om Anna och Jonas.

TL

N

Serie: Anna och Jonas

OLYCKAN Hans Peterson www.viljaforlag.se

VILJA

www.viljaforlag.se

BESLUTET  (del 3) ISBN: 9789187221309

FILMEN  (del 1) ISBN: ST L Ä9789187221095 T

I VÅ

.

EXET  (del 2) S M A9789187221071 LL ISBN: .

KYSSEN  (del 7) ISBN: 9789175670881

SJUKHUS  (del 11) ISBN: 9789187831386

OLYCKAN  (del 15) ISBN: 9789188037817

FÖRSVUNNEN  (del 8) ISBN: 9789175670898

PENGAR  (del 12) ISBN: 9789187831393

HEMMA  (del 16) ISBN: 9789188037008

VARDAG  (del 5) ISBN: 9789175670171

SEMESTER  (del 9) ISBN: 9789187831096

RESAN  (del 13) ISBN: 9789187831966

BIBLIOTEKET  (del 17) ISBN: 9789188291905

BRÖLLOPET  (del 6) ISBN: 9789175670188

HUSET  (del 10) ISBN: 9789187831003

FARFAR  (del 14) ISBN: 9789187831959

INBROTTET  (del 18) ISBN: 9789188291912

BARNET  (del 4) ISBN: 9789187221316

N

L ÄT

BÖCKERNA OM ANNA OCH JONAS Författare: Hans Peterson 24-28 sidor Pris: 99 kr

Paketpris: Alla böckerna om Anna och Jonas

ISBN: 9789177231295

Pris: 1 599 kr för alla 18 (Ord. pris 1 782 kr)

7


Författare i fokus: Ann-Charlotte Ekensten Serie: Emmas liv

Det sprakar av kärlek Hennes senaste bok handlar om kärlek och romantik, men också om sex och samlevnad. För Ann-Charlotte är det viktigt att det finns böcker som tar upp detta tema. – Nästan inga ungdomar vill prata om sex och samlevnad med sina föräldrar eller någon annan vuxen. Men funderingarna finns ändå. Det gäller inte minst ungdomar med funktionsvariation. Ett sätt att närma sig de här frågorna tror hon kan vara via litteratur. – Många gånger är det mer bekvämt att läsa och prata om påhittade karaktärer än att prata om sig själv. Kär på riktigt kan fungera för sådana samtal, men först och främst är det en skönlitterär bok som jag hoppas ska locka till läsning!

Men vad gör man när rummen inte räcker till alla?

Kär på riktigt ingår i serien ”Emmas liv”. Läs också:

I den femte delen i serien Emmas liv blir det kärlek och romantik. Författaren Ann-Charlotte Ekensten berättar om den nya boken.

9 789177 231608

KÄR PÅ RIKTIGT Det här är den femte boken i serien om Emma. I den här berättelsen ska hon resa till Gotland. Hannes ska också med. Han är Emmas pojkvän. De har aldrig sovit tillsammans. Men när bokningen på hotellet i Visby har blivit fel, blir det alldeles självklart att dela rum. Böckerna om Emma skildrar vardagsnära situationer som läsaren kan känna igen sig i.

KÄR PÅ RIKTIGT ny! Författare: Ann-Charlotte Ekensten Illustratör: Christina Heitmann ISBN: 9789177231608 Lix 13, 34 sidor Pris: 129 kr

M

TL

Ä ST

.

Att närma sig känsliga frågor – Det här är inte en grupp som har annorlunda önskningar i livet än andra unga människor, men förutsättningarna kan vara väldigt olika. Sedan är det en läsargrupp som ofta har svårt att hitta böcker som passar både till innehåll och språklig nivå, berättar Ann-Charlotte.

VILJA

I VÅ

8

www.viljaforlag.se

www.viljaforlag.se

ny!

N

I boken Kär på riktigt har Emma och Hannes blivit ett par. Emma tycker att livet känns pirrigt och helt underbart. Men när de ska resa till Gotland tillsammans med några kompisar kommer funderingar upp. Ska de dela hotellrum? Kärleken för ord fick Ann-Charlotte Ekensten att börja skriva böcker på lättläst svenska. – Som språknörd gillar jag att pröva mig fram och testa olika formuleringar. Att samtidigt skapa en lockande berättelse som är lätt att ta till sig är

Egen nyckel Kär i kärleken Våga hoppa Första dansen

verkligen en häftig utmaning. Samtidigt vet jag hur stort behovet av lättlästa böcker är. Ann-Charlotte har själv en dotter med Downs syndrom och vet hur hårt hon får jobba med läsning. – Självklart vill jag att hon och alla andra med läsutmaningar ska kunna välja bland massor av böcker! Böckerna om Emma vänder sig i första hand till ungdomar och unga vuxna som har en intellektuell funktionsnedsättning.

Ann-Charlotte Ekensten

L ÄT

Nu åker de med några kompisar till Gotland och ska bo på hotell.

Emmas liv

KÄR PÅ RIKTIGT

.

Att promenera hand i hand med Hannes är det bästa Emma vet. Det gör henne pirrig i hela kroppen.

Ann-Charlotte Ekensten KÄR PÅ RIKTIGT

FOTO: JEANETTE LARSSON

SANDRA SVENSSON

E DI UM


Emma har alltid bott med sin pappa. Men nu ska hon flytta. Till en egen lägenhet. Hon längtar! Pappa är snäll. Men Emma är vuxen nu. Hon känner det i hela kroppen. Emmas bror Simon har redan flyttat. Fast han är lillebror.

Emma har koll Emma tycker mycket om Kim. Han pratar och skojar alltid. Och så har han fina fräknar på näsan. – Det var sista burken med senap, säger Kim när de är klara. – Nu ska vi hämta oliver, säger Emma. – Du har bra koll! säger Kim. Tur att jag jobbar med dig.

Emmas lägenhet är i ett stort hus. Där finns flera andra lägenheter, och det finns ett stort rum där man kan träffa kompisar. Kanske spela spel eller se på teve. 6

7

6

7

Egen nyckel är den första delen i serien om Emma. I den här boken får Emma en egen nyckel, till sin första egna lägenhet. Nu ska hon leva sitt eget, vuxna liv. Men hon får också snabbt känna på det ansvar som en egen lägenhet för med sig. Stor igenkänning, och en fin läsupplevelse.

I den andra boken i serien Emmas liv möter vi Emma på hennes arbetsplats. På jobbet blir Kim hennes vän. Eller, är det kanske mer än så? Hemma i sin lägenhet på kvällen får Emma besök av sin bror. Tillsammans med honom försöker Emma reda ut sina tankar och känslor.

EGEN NYCKEL Författare: Ann-Charlotte Ekensten Illustratör: Christina Heitmann ISBN: 9789187831881

KÄR I KÄRLEKEN Författare: Ann-Charlotte Ekensten Illustratör: Christina Heitmann ISBN: 9789187831928

.

M

.

Lix 11, 28 sidor Pris: 129 kr

I VÅ

E DI UM

Ä ST

N

.

M

TL

.

Ä ST

I VÅ

Lix 12, 28 sidor Pris: 129 kr

TL

L ÄT

KÄR I KÄRLEKEN

L ÄT

EGEN NYCKEL

N

oppa ingår i serien ”Emmas liv”. kså:

Ann-Charlotte Ekensten VÅGA HOPPA

älskar att simma. g följer hennes granne Hannes ll badhuset. ll titta på när hon tränar. blir nervös när Hannes ser på. on våga dyka från startpallen?

E DI UM

Emmas liv

VÅGA HOPPA Ann-Charlotte Ekensten

– Jag ska till badhuset, säger

yckel ärleken

Mitt emot Emma sitter en kille som

Emma.

heter Jens. Han berättar att han går

– Får jag följa med? frågar Hannes.

på danskurs.

– Du kan inte byta om på

– Jag älskar att dansa, säger

damernas, säger Emma.

Emma.

– Jag vill bara se på när du simmar,

– Jag dansar gärna med dig, säger

säger Hannes.

Jens.

– Okej! säger Emma.

– Ja! ropar Emma. Då vänder sig Hannes bort. Han

De går till storköket. Där står Maria

ser ledsen ut.

och skalar potatis.

Men det märker inte Emma. Hon

Maria jobbar i huset. Hon finns

pratar om dans med Jens.

där om någon vill ha hjälp. Efter maten går alla till teverummet.

– Vi går till badhuset, säger Emma.

VILJA

– Vad fint ni har gjort, säger Maria.

6

7

14

15

FÖRSTA DANSEN

Den tredje boken handlar om Emmas intresse för simning. I huset där hon bor finns en kille som heter Hannes som gärna vill följa med henne och titta på när hon ska träna. Det är roligt men också lite pirrigt. Emma hamnar i vardagsnära situationer som läsaren säkert kan känna igen sig i.

I den fjärde boken i serien Emmas liv är det fest i huset där Emma bor. Emma och Hannes hjälps åt att hänga upp en discokula. Emma ser mycket fram emot festen. Och på festen vill Emma dansa. Allra helst vill hon dansa med Hannes. Men Jens hinner bjuda upp först. Vad ska hon göra?

VÅGA HOPPA Författare: Ann-Charlotte Ekensten Illustratör: Christina Heitmann ISBN: 9789188037923

FÖRSTA DANSEN Författare: Ann-Charlotte Ekensten Illustratör: Christina Heitmann ISBN: 9789188291899

.

M

.

Lix 14, 34 sidor Pris: 129 kr

Ä ST

I VÅ

. E DI UM

TL

N

I VÅ

M

Ä ST

N

Lix 14, 28 sidor Pris: 129 kr

TL

L ÄT

VÅGA HOPPA

L ÄT

www.viljaforlag.se

.

se

En egen teve Emma vill ha egna saker. Hon vill laga eget kaffe. Ligga och läsa i en egen soffa. Hon vill till och med diska sin egen kopp. Även om det är tråkigt.

E DI UM

9


Serie: Sara och Sami

Roligt om sambolivet

SARA OCH SAMI FLYTTAR IHOP

.

.

I VÅ

M

E DI UM

Tomas Dömstedt VILJA

ISBN: 9789188291684

.

.

L ÄT

.

L ÄT

.

M

Ä ST

.

Paketpris Alla böckerna om Sara och Sami

Lix 14, 32 sidor Pris: 109 kr

TL

I VÅ

.

SARA OCH SAMI OCH SMULAN Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 9789188037909

N

I VÅ E DI UM

E DI UM

I den femte delen har Sara och Sami fått barn. Deras Smulan är världens finaste. Till en dag, då de får nog. De vill gå ut och ha kul, träffa sina kompisar. Och de behöver hitta tillbaka till varandra. Men vem ska vara barnvakt åt Smulan? Om nybörjarföräldrars vedermödor.

Ä ST

N

M

.

Tomas Dömstedt SARA OCH SAMI OCH SMULAN

SARA OCH SAMI OCH SMULAN

www.viljaforlag.se

Lix 14, 36 sidor Pris: 109 kr

M

SARA OCH SAMI OCH SMULAN

www.viljaforlag.se

TL

Lix 13, 28 sidor Pris: 109 kr

Ä ST

I VÅ

E DI UM

TL

N

.

M

SARA OCH SAMI SLÖSAR OCH SPARAR Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 9789187831058

Ä ST

I VÅ

Lix 13, 28 sidor Pris: 109 kr

TL

L ÄT

I tredje boken bor Sara och Sami fortfarande ihop. Men de kommer inte alltid överens. Sara älskar att shoppa och unna sig livets goda. Sami vill helst spara sina pengar. Till slut får båda nog. Men som vanligt så löser det sig för detta lite omaka par.

L ÄT

I den andra boken har de flyttat ihop och trivs. Men de upptäcker att de har olika behov. Sara vill ha sex ofta. Sami behöver sova. Konflikten trappas upp. Rakt och enkelt om att leva tillsammans, konsten att tala med varandra och framför allt om att lyssna.

I den fjärde boken bor Sara och Sami har fått barn. och Sami hop. SamisSara Allt är lätt och kul. Deras Smulan är världens finaste. mamma ringer ofta och Tills en dag, då de får nog. lägger sig i deras liv. En De villdag ut, de vill ha kul, de vill träffa sina kompisar. får Sara nog och kräver attska ta hand om Smulan? Men vem Sami ska säga ifrån. Han får välja mellan sin mamma och Sara. Sami kommer på en drastisk lösning på problemet. Hans mamma får smaka på sin egen medicin.

10

Ä ST

SARA OCH SAMI SLÖSAR OCH SPARAR

SARA OCH SAMI OCH SVÄRMOR

SARA OCH SAMI OCH SVÄRMOR Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 9789187831324

Lix 13, 28 sidor Pris: 109 kr

TL

SARA OCH SAMI TALAR UT

N

SARA OCH SAMI TALAR UT Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 9789175670775

SARA OCH SAMI FLYTTAR IHOP Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 9789175670089

N

Det har kommit fem böcker i serien om Sara och Sami. Serien handlar om ett par som ställs inför olika utmaningar i vardagen. Så som att flytta ihop, skaffa barn och komma överens med svärmor. Livet som sambo är inte alltid så lätt, men författaren Thomas Dömstedt skildrar deras berättelse med mycket humor och värme.

L ÄT

I den första boken om Sara och Sami ska de flytta ihop. Det är de överens om. Men det är nog det enda. Först kan de inte enas om var de ska bo. Sedan kan de inte bestämma vilken säng de ska ha, om de ska ha teve, var saker ska stå … Sara vill en sak, Sami en annan.

E DI UM

Pris: 499 kr för alla fem (Ord. pris 545 kr)


Böcker för alla – oavsett behov Vilja och Nypon förlag ger årligen ut böcker som fungerar särskilt bra för unga och vuxna som är i behov av särskilt stöd. Bland böckerna finns olika teman och flertalet har bildstöd i form av illustrationer eller fotografier.

L ÄT

.

L ÄT

.

68 sidor Pris: 149 kr

Ä ST

.

MALL

TL

I VÅ

S

ALLA KATTER HAR AST Författare: Kathy Hoopmann ISBN: 9789175676333

N

.

S

MALL

Historien om Ola är en varm och humoristisk berättelse om en vuxen man som är väldigt styrd av strikta rutiner. Den är mycket lättläst med lite text och tydliga illustrationer. Boken är pedagogiskt upplagd med många upprepningar i både bild och text.

.

148 sidor Pris: 129 kr

Ä ST

I VÅ

MALL

TL

N

.

S

TUTA OCH KÖR Text och bild: Johanne Emilie Andersen ISBN: 9789187831027

.

Ä ST

I VÅ

Lix 16, 24 sidor Pris: 99 kr

TL

L ÄT

TUTA OCH KÖR

Spännande om den dramatik som uppstår när barnvakten låser sig ute i trapphuset, medan barnet är kvar inne i lägenheten. Den vänder sig till vuxna läsare som vill ha en spännande läsupplevelse och passar därför riktigt bra på gymnasies­ärskolan och Lärvux.

L ÄT

DÖRREN ÄR LÅST

N

S

MALL

BARNFÖRBJUDET

DU FÅR INTE BITAS

Den här boken handlar om två tonåringars samtal om sex och om den allra första gången. Boken är en söt och kärleksfull beskrivning av en relation mellan en kille och en tjej och tankar om sex. Full av illustrationer som tillsammans med texten för handlingen framåt. Nästan som en tecknad serie.

Manne ser fram emot att hans mamma ska få en hund. Men tänk om hunden biter? Hur är det möjligt att något som är så roligt, samtidigt är så skrämmande? En helt underbar bok med hög igenkänningsfaktor och mycket humor. Fungerar bra för de lite starkare eleverna på Lärvux.

Ä ST

LA

RGE

.

Lix 14, 68 sidor Pris: 119 kr

.

L ÄT

TL

I VÅ

E DI UM

DU FÅR INTE BITAS Författare: Hilde Hagerup ISBN: 9789187831447

N

.

M

Ä ST

I VÅ

Lix 11, 52 sidor Pris: 119 kr

TL

N

BARNFÖRBJUDET Författare: Oscar K ISBN: 9789175671017

Ä ST

I VÅ

DÖRREN ÄR LÅST Författare: Hans Peterson Illustratör: Mats Minnhagen ISBN: 9789175670997

76 sidor Pris: 149 kr

TL

N

ALLA HUNDAR HAR ADHD Författare: Kathy Hoopmann ISBN: 9789175673400

En bok fylld med roliga och charmiga fotografier på katter. Katterna personifierar egenskaper som kan vara kännetecknande för den som har AST. Bilderna bidrar till att både avdramatisera och förtydliga karaktärsdrag hos personer med AST.

En fotobok full av bilder på charmiga hundar. Fotografierna, tillsammans med de korta bildtexterna, skildrar egenskaper hos personer med just ADHD. Boken gör det enklare att diskutera och förklara ADHD.

.

Nypon förlag

ALLA KATTER HAR AST

L ÄT

ALLA HUNDAR HAR ADHD

ALLA HUNDAR HAR ADHD

.

Kathy Hoopmann

11


Vilja möter: Grunden Media

Så tycker vi om lättläst – Grunden Medias läs- och skrivgrupp om några aktuella böcker

På Grunden Media, en LSS-­ verksamhet i G ­ öteborg med fokus på skapande verksamhet, träffas en ­läs- och skrivgrupp på ett tiotal personer en gång i veckan för att läsa högt, diskutera och dela med sig av sina erfarenheter till varandra. – Syftet är främst att stimulera det egna skrivandet, och det gör vi genom att läsa och prata kring texter, säger Johan Leion, handledare på Grunden Media. Varje gång gruppen samlas blir det högläsning. Och vad man då läser kan skifta en hel del. Det kan vara en veckas dagboksanteckningar, det kan vara en egen berättelse, det kan vara en r­ ecension av en film eller bok. Skrivövningar – Ibland har vi olika skrivövningar för att sätta igång den kreativa processen, berättar Johan. Och vi brukar läsa Metro, en läser högt ur sin tidning och vi andra följer med i våra egna. Det kan vara laddat att läsa högt inför andra, det här är ett sätt att avdramatisera. Samtidigt övar vi läsförståelsen, att läsa en nyhetstext och kunna analysera och tänka kring vad den nyheten handlar om. Alla läser olika Alla i gruppen läser på sin fritid. Olika mycket och olika ämnen förstås. Medan några helst läser fantasy, skräck och Stephen King finns det de som föredrar Bamse och Alfons. En kille gillar mangaserier, en annan vill helst läsa dagstidningar, medan en av tjejerna har läst det mesta inte bara av utan även om Anne Frank. PETER BIRGERSTAM

12

GRUNDEN MEDIA Grunden Media är ett företag som drivs som en daglig verksamhet enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) för människor med intellektuella funktionsnedsättningar.

De anställda hos Grunden Media är coacher/handledare med dubbelkompetens. De har en bakgrund som konstnär, designer, musiker, ljudtekniker, grafiker, web­ designer, bildlärare, orginalare, tekniker, fotograf och kulturvetare. Dessutom har de erfarenheter och utbildningar från vård, omsorg och socialt arbete. Handledarna arbetar tillsammans i team med stöd och utbildning i grupperna.

En trio med läslust. Fr v Stanley Diestro Esporlas, Carl ­Magnus Eriksson och Jakob Olsson. Märta Persson tyckte mycket om Inger Frimanssons God död jul.


PETTER BENNEGÅRD

om boken Sånt är livet – light

TL

Ä ST

.

.

I VÅ

Lix 14, 36 sidor Pris: 99 kr

N

SÅNT ÄR LIVET - light Författare: William Kowalski ISBN: 9789188291622

L ÄT

Den var bra, ­lättläst och lagom tunn. ­Intressant att veta hur dom levde på 30-talet. Ingen TV eller ­telefon osv. Bra med ­kapitel!

M

E DI UM

CARL MAGNUS E ­ RIKSSON Hans Peterson DRÖMMEN OM ETT HEM

Jan och Hanna har precis fått sitt andra barn. Hanna vill ge sin lilla dotter ett tryggare liv än vad de just nu har. Att flytta till en bättre bostad kan vara ett första steg. Men kan hon få Jan att förstå hur viktigt det är?

om boken Drömmen om ett hem

Hans Peterson

Den var bra. Kort och lätt att ­förstå. Inte några svåra ord.

Det här är en fristående del i serien Ett rum och kök, om Sverige på 1930-talet.

ETT RUM OCH KÖK

DRÖMMEN OM ETT HEM

TL

Ä ST

I VÅ

.

Lix 17, 26 sidor Pris: 99 kr

N

DRÖMMEN OM ETT HEM Författare: Hans Peterson ISBN: 9789188291004

L ÄT

VILJA

.

www.viljaforlag.se

M

E DI UM

MÄRTA PERSSON

om boken God död jul

TL

Ä ST

-L

ARG

E

X

.

.

I VÅ

Anja Olsson ­Brusling hade gärna sett att Under ett rött ­paraply hade ­varit lite tjockare.

Lix 16, 38 sidor Pris: 119 kr

N

GOD DÖD JUL Författare: Inger Frimansson ISBN: 9789187221743

L ÄT

Jag tycker det var en ­jättebra berättelse. Lätt att förstå vad den handlade om och hur personerna kände sig i den. Den hade bra beskrivningar. Det borde finnas mer sådana lättlästa böcker.

ANJA OLSSON BRUSLING

om boken Under ett rött paraply

L ÄT

.

M

TL

Ä ST

.

Lix 15, 42 sidor Pris: 109 kr

I VÅ

UNDER ETT RÖTT PARAPLY Författare: Maria Frensborg ISBN: 9789188291943

N

FOTON: PETER BIRGERSTAM

Den var så där. Den var för kort, för lite sidor. ­Liknar en ­ungdomsbok.

E DI UM

13


Några vårnyheter från Vilja förlag I vår kommer Vilja med flera nyheter. Här är några av dem, som tillsammans med två av våra bästsäljare bjuder på humor och kärlek – riktigt härlig feelgood med andra ord. Samtliga nyheter hittar du på www.viljaforlag.se

LUCIA I MOTVIND

.

ÄPPELPAJ MED EXTRA VANILJSÅS

ny!

L ÄT

RGE

Serien om Jessika och John fortsätter. Jessika har blivit arbetslös igen. Hon söker jobb och hittar ett lagerjobb genom Blocket. Tyvärr ligger arbetsplatsen långt bort och dessutom jobbar det en intressant kille på lagret som heter Sam. Han börjar flörta med Jessika.

ny!

Serie: Kärlek

TL

Ä ST

Lix 13, 58 sidor Pris: 119 kr

LA

RGE

.

.

.

I VÅ

ny!

I VÅ

RGE

KÄRLEK PÅ AVSTÅND Författare: Britt Engdal ISBN: 9789177231585

N

LA

N

Ä ST

L ÄT

L ÄT

LA

.

Lix 16, 42 sidor Pris: 119 kr

KÄRLEK PÅ AVSTÅND

TL

L ÄT

Ä ST

.

.

.

I VÅ

TL

I VÅ

RGE

BREV FRÅN KUNGEN ny! Författare: Annelie Drewsen ISBN: 9789177231530

N

LA

N

Ä ST

Serie: Kärlek

14

L ÄT

Serie: Himmelsbro

TL

Jessika är arbetslös och känner sig ensam. Hon gillar att vara på biblioteket fast hon är dålig på att läsa. En dag träffar hon bibliotekarien John som tar hand om henne och pratar med henne om läsande. En fin liten historia om hur man kan möta någon i ett till synes vardagligt sammanhang.

Lix 15, 56 sidor Pris: 119 kr

RGE

Ny bok om äldreboendet Himmelsbro. Vi möter Thea. Hon sorterar post på äldreboendet. Och hon älskar kungafamiljen. Hon kan allt om dem. Klara ska fylla hundra år och på Himmelsbro förbereder man firandet. Den dagen kommer ett ovanligt brev med posten – med kungligt sigill.

KÄRLEK PÅ ­BIBLIOTEKET

KÄRLEK PÅ BIBLIOTEKET Författare: Britt Engdal ISBN: 9789188037015

LA

.

Serie: Himmelsbro Lix 16, 42 sidor Pris: 119 kr

Lix 17, 50 sidor Pris: 119 kr

BREV FRÅN KUNGEN

Äntligen är semestern slut. Rafael längtar till jobbet på äldreboendet Himmelsbro. Han undrar hur Aina, Rune och de andra gamla mår. Fast mest längtar han efter att träffa sin kollega Stina. Det pirrar i Rafael när han tänker på henne. Men hur känner hon?

ÄPPELPAJ MED EXTRA VANILJSÅS Författare: Annelie Drewsen ISBN: 9789188291929

Ä ST

.

L ÄT

RGE

TL

.

LA

I VÅ

Lix 15, 42 sidor Pris: 119 kr

GRISEN I SOMMARSTUGAN ny! Författare: Camilla Wallqvister ISBN: 9789177231547

I VÅ

Ä ST

N

TL

N

LUCIA I MOTVIND ny! Författare: Gull Åkerblom ISBN: 9789177231486

Pontus har hyrt en stuga under semestern av en familj vars dotter Agnes, har en mycket sällskapssjuk gris. Grisen tar sig in hos Pontus och det uppstår en kamp dem emellan om utrymmet. Tack vare grisen blir det en annorlunda sommar för Pontus och Agnes.

ny!

.

ny!

GRISEN I SOMMARSTUGAN

Rut Holm är en ung kvinna med långt svart hår. Hon har alltid längtat efter att vara Lucia, men inte blivit det på grund av håret. Nu ska hon få vara det på äldreboendet hon jobbar på. Men en snöstorm hindrar henne från att ta sig till jobbet. I stormen fastnar även en trevlig man, Kalle Vinter.


Samtida litteratur – på lätt svenska Den lättlästa läsekretsen är lika mångfacetterad som vilken läsekrets som helst. För Vilja förlag är det viktigt att alla får möjlighet att läsa boksnackisar och toppliste-böcker. Därför ger vi ut samtida litteratur – i lättläst format.

www.viljaforlag.se

EN OVÄNTAD

VÄNSKAP

TITEL

L ÄT

L ÄT

.

X

E

-L

ARG

En modern saga för vuxna. Den handlar om Walter som, när hans mamma avlider, blir hemlös. Walter söker massor med jobb, men får inga. En dag får han en idé som gör att livet ljusnar. Med gott mod och envishet reder Walter ut både det ena och det andra. En riktigt romantisk må-bra-bok.

X

-L

ARG

E

E

Lix 16, 116 sidor Pris: 129 kr

Ä ST

.

ARG

TL

I VÅ

-L

.

X

SÅNT ÄR LIVET Författare: William Kowalski ISBN: 9789187221019

N

Ä ST

I VÅ

Lix 20, 188 sidor Pris: 129 kr

TL

L ÄT

SÅNT ÄR LIVET

L ÄT

. SN

Ä ST

Det är jul på Sandham. En rädd och jagad kvinnlig journalist tar den sista båten till ön. Två dagar senare hittas hon död på stranden. Hon har mördats. Kriminalinspektör Thomas Andreasson utreder mordet. Det här är en rysligt spännande berättelse på lätt svenska.

N

I FARANS RIKTNING Författare: Viveca Sten ISBN: 9789188037886

Lix 20, 100 sidor Pris: 129 kr

TL

I FARANS RIKTNING

.

N

VILJA

EN OVÄNTAD VÄNSKAP Författare: Philippe Pozzo di Borgo ISBN: 9789175671680

.

Morden i Sandhamn www.viljaforlag.se

VILJA

I VÅ

Polisen Thomas Andreasson får ta sig an mordet. Flera personer kan vara skyldiga. Hur löser han och kollegan Margit mordet på journalisten?

E DI UM

ARG

N

V

Det är vinter på Sandhamn och snöstormen viner. På julafton tar en rädd och jagad journalist den sista båten till ön. På annandagen hittas hon mördad på stranden utanför Seglarhotellet.

.

. RSIO

M

-L

Förortskillen Abdel får jobbet som personlig assistent hos en förlamad företagsledare. Deras liv förändras. De sätter varandras tillvaro och värderingar på hårda prov. Det här är en berättelse som får oss att tänka på hur ömtåligt livet är – allt kan förändras på en sekund.

Ä ST

I VÅ

BB L Ä

ST

A

E

Lix 18, 42 sidor Pris: 99 kr

TL

N

EN OVÄNTAD VÄNSKAP - light Författare: Philippe Pozzo di Borgo ISBN: 9789188037169

X

EN OVÄNTAD ­VÄNSKAP

PHILIPPE POZZO DI BORGO

Författare www.viljaforlag.se

Ä ST

.

L ÄT

Philippe Pozzo di Borgo är en Äntligen finns boken En oväntad mycket rik man i Paris. Han älskar skärmflygning. En dag råkar han ut för vänskap på ännu lättare svenska. en olycka. Efter det kan han inte längre klara Historien om förortskillen Abdel sig själv. Han behöver en personlig kan nu läsas på två olika nivåerassistent. Philippe väljer Adbel, en ovanlig kille med lite kriminell bakgrund från en Medium och X-Large. Nu kan fler fattig förort till Paris. läsa den på rätt nivå. En riktig Kommer de att kunna samarbeta? feelgood klassiker, som också har filmatiserats.

Philippe Pozzo di Borgo EN OVÄNTAD VÄNSKAP

EN OVÄNTAD VÄNSKAP - light

Lix 17, 96 sidor Pris: 129 kr

TL

.

ARG

ny!

I VÅ

-L

.

X

ÖDESGUDINNAN PÅ SALONG D’AMOUR Författare: Anna Jansson ISBN: 9789177231820

N

Ä ST

I VÅ

Lix 17, 112 sidor Pris: 129 kr

TL

9 789177 231820

N

MÖDRAR OCH SÖNER Författare: Theodor Kallifatides ISBN: 9789188037879

www.viljaforlag.se

Omslag: Nils Olsson, OINK

VILJA

E

N

THEODOR KALLIFATIDES

ERSI

.

.

. S NA

ST

L BB Ä

www.viljaforlag.se

ny!

Det här en bearbetning av Ödesgudinnan på Salong d’Amour. Boken ingår i Viljas serie Snabbläst.

E

Ingen är så bra på att para ihop folk som Angelika på Salong d’Amour. Men själv har hon inte hittat kärleken …

.

MÖDRAR SÖNER

Angelika driver en hårsalong i Visby. Men det är mest en täckmantel för hennes egentliga sysselsättning; hon är kärleksmäklerska. Hon hjälper folk – ibland omedvetet – att hitta kärleken. Bokens galna äventyr skildras med värme och humor.

L ÄT

I Visby på Gotland finns en liten frisersalong. Salongen ägs av Angelika, och hon fixar inte bara kundernas hår. Hon hjälper dem att hitta kärleken också.

OCH

V

ÖDESGUDINNAN PÅ SALONG D’AMOUR

.

Theodor sitter på sin mammas balkong i Aten. De samtalar om både glada och svåra minnen. Hon har mycket att berätta från en annan tid, ett annat liv och ett annat land. Mödrar och söner har tidigare utkommit på Albert Bonniers förlag, nu finns den i lättläst bearbetning.

O

Det blir en bok om dåtid och nutid, om att vara grek eller svensk, om att tänka på sig själv eller andra.

THEODOR KALLIFATIDES MÖDRAR OCH SÖNER

Författaren Theodor Kallifatides bor sedan länge i Sverige. Hans mor bor i Grekland. Han vill skriva en bok om hennes liv, så han besöker henne en vecka i Aten. Men modern vill inte tala om sitt liv, vill inte minnas det förflutna. Hon vill umgås med sin son, i nuet.

MÖDRAR OCH SÖNER

15


För alla som älskar biografier! Under serienamnet Ett liv ger Vilja förlag ut biografier om välkända personer. I vår kommer vi med boken om världskände Zlatan Ibrahimovic och om människo­rättsaktivisten Rosa Parks. Lärorika och intressanta berättelser för alla.

NELSON MANDELA Ett liv

L ÄT

E

.

E

.

L ÄT

NELSON MANDELA – ETT LIV Författare: Frances Ridley ISBN: 9789175671741

Lix 31, 32 sidor Pris: 129 kr

E

TL

Ä ST

X

-L

ARG

.

ARG

VILJA

I VÅ

-L

.

X

Frances Ridley

Nelson Mandela blev hela världens frihetskämpe mot apartheidsystemet. Hans engagemang kostade honom hans frihet och han satt i fängelse i flera år. År 1990 släpptes han ut ur fängelset. Det här är en lättläst biografi om hans liv och kamp för allas lika rättigheter.

N

Ä ST

I VÅ

16

Lix 30, 48 sidor Pris: 129 kr

TL

N

HILLARY CLINTON – ETT LIV Författare: Michael Burgan ISBN: 9789188291035

E

L ÄT

.

www.viljaforlag.se

ARG

NELSON MANDELA – ETT LIV

Nelson fick offra mycket. Han satt 27 år i fängelse på grund av sina åsikter. Men han slutade aldrig att kämpa. När han var 76 år gammal blev han president i Sydafrika. Så fort han kunde avskaffade han apartheid.

www.viljaforlag.se

-L

E

VILJA

X

.

Ett liv

Frances Ridley NELSON MANDELA

”Allt verkar omöjligt innan

man klarat av det.” Den här boken skildrar Hillary Clinton. Vi får följa hennes framgångar inom den amerikanska politiken. Hur hon blir både beundrad och ifrågasatt för sitt engagemang för barns rättigheter och allas lika rätt till hälsovård. Fylld av fotografier från hennes liv.

Lix 24, 74 sidor Pris: 129 kr

Ä ST

I VÅ

ARG

TL

N

-L

ARG

Anne Frank och hennes familj gömde sig för nazisterna i två år. Under denna tid skrev Anne sin berömda dagbok om deras dagliga liv i den lilla lägenheten på en bakgård i Amsterdam. Vi får följa Anne, från det hon föds i Tyskland tills hon dör i koncentrationslägret tillsammans med sin syster.

ANNE FRANK – ETT LIV Författare: Marian Hoefnagel ISBN: 9789188293084

.

Hillary Clinton

VILJA

I VÅ

X

-L

.

Ä ST

NELSON MANDELA föddes i en liten by i Sydafrika. I hela sitt liv kämpade han mot det grymma och orättvisa system som rådde i hans hemland. De vita hade allt. De svarta hade inget. Systemet kallades apartheid.

I den här boken kan du läsa mer om Hillary Clintons liv. Från barndomen i förorten, till den framgångsrika kvinna hon är idag.

www.viljaforlag.se

Ett liv

N

När Bill slutade som president bestämde sig Hillary för att satsa på en egen karriär som politiker. I januari 2009 blev hon utrikesminister åt president Barack Obama. År 2016 kan hon själv bli USA:s president.

Michael Burgan HILLARY CLINTON

Hillary Clinton var en framgångsrik advokat när hennes man Bill blev vald till USA:s president. Då var Hillary tvungen att sluta sitt jobb.

Lix 28, 52 sidor Pris: 129 kr

HILLARY CLINTON – ETT LIV

Michael Burgan

ANNE FRANK

TL

X

ANNE FRANK – ETT LIV

Marian Hoefnagel

www.viljaforlag.se

MALALA YOUSAFZAI – ETT LIV Författare: Matt Doeden ISBN: 9789187831973

Ä ST

I VÅ

VILJA

Lix 25, 46 sidor Pris: 129 kr

TL

N

MATT DOEDEN

9 789187 831973

Malala Yousafzai har blivit en internationell talesperson för allas lika rätt till utbildning och har inspirerat elever och barn runt om i hela världen att stå upp för sina rättigheter att få utbilda sig. År 2014 fick hon Nobels fredspris. Här kan du läsa hennes biografi.

Marian Hoefnagel ANNE FRANK

Ett liv

www.viljaforlag.se

ARG

.

Malala yousafzai

Här är berättelsen om hennes barndom och vad som har hänt efter mordförsöket.

-L

Det här är berättelsen om Anne Frank och hennes berömda dagbok. Tack vare dagboken fick världen veta hur en judisk familj lyckades gömma sig för nazisterna i två år. Vi får följa Anne i hennes dagliga liv och ta del av hennes drömmar och tankar, ända fram till hennes död i koncentrationslägret.

Malala var känd redan före talibanernas attack. Hon hade på flera sätt kämpat för flickors rätt till skolgång. Men efter mordförsöket blev hon känd över hela världen. Nu bor hon med sin familj i USA där hon ger intervjuer och fortsätter sin kamp. Men hon lever fortfarande under hot från talibanerna.

X

VILJA

ZLATAN IBRAHIMOVIC – ETT LIV ny! Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 9789177231561

I VÅ

Hon har blivit en symbol i kampen för alla barns rätt till skola och utbildning. Därmed inspirerar hon ungdomar i hela världen att kräva undervisning.

Ä ST

MALALA YOUSAFZAI – ETT LIV

Matt Doeden MALALA YOUSAFZAI

Malala överlevde mordförsöket och fortsatte sin kamp. Hon skrev en bok, fick Nobels fredspris 2014 och samma höst även Barnens fredspris.

Lix 28, 46 sidor Pris: 129 kr

TL

N

ROSA PARKS – ETT LIV ny! Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 9789177231578

Den 9 oktober 2012 var Malala Yousafzai på väg hem från skolan i Mingora, en stad i Pakistan. Då blev hon skjuten i huvudet av en taliban. Hon var bara 15 år. Talibanerna ville tysta henne för att hon stred för flickors rätt att gå i skolan.

Ett liv

Tomas Dömstedt

www.viljaforlag.se

E

VILJA

L ÄT

Tomas Dömstedt

www.viljaforlag.se

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ

.

Ett liv

Zlatan Ibrahimovic är en av världens bästa fotbollsspelare. Här kan du läsa historien om killen från Rosengård som blev framgångsrik fotbollsspelare. Du får reda på allt om Zlatan, hans liv och karriär. En oerhört intressant bok om att lyckas mot alla odds.

L ÄT

Zlatan Ibrahimović – Ett liv berättar historien om killen från Rosengård som blev bäst i Sverige och tog världen med storm. Mot alla odds.

ROSA PARKS

www.viljaforlag.se

ny!

.

Rosa Parks – Ett liv berättar detaljerat om Rosa Parks protest men även om hennes barndom och uppväxt. Vi får också följa framväxen av medborgar­ rättsrörelsen i USA i denna viktiga bok om att kämpa mot förtryck.

ZLATAN IBRAHIMOVIC – ETT LIV

L ÄT

Zlatan Ibrahimović är en av världens bästa fotbollsspelare. Här får du följa hans liv från Rosengård i Malmö till de stora fotbollsarenorna i Europa. Segrar och berömmelse. Bråk och konflikter. Familjeliv. Allt får plats i sagan om Zlatan!

.

Rosa Parks växte upp i ett USA där svarta och vita behandlades olika. Vita fick alla fördelar medan svarta behandlades illa. En dag bestämde hon sig för att säga ifrån. Efter det blev inget sig likt. Boken berättar om Parks protest mot orättvisorna, och förklarar rasmotsättningarna i dagens USA.

Tomas Dömstedt ZLATAN IBRAHIMOVIĆ

Tomas Dömstedt ROSA PARKS

ROSA PARKS – ETT LIV

ny!

Rosa Parks växte upp i ett USA där svarta diskriminerades. En dag bestämde hon sig för att säga ifrån, och vägrade att resa sig för en vit man på bussen. Busschauffören tillkallade polis och Rosa Parks greps. Från den dagen blev ingenting sig likt. Kampen mot orättvisorna hade bara börjat.


Klassiker på lätt svenska Vilja förlag ger även ut lättlästa klassiker. Detta för att alla ska få tillgång till såväl vår rika svenska litteraturskatt, som internationella klassiker. Missa inte att vi i vår kommer med boken om Nils Holgersson på lättläst svenska!

ETT DOCKHEM

L ÄT

.

E

.

L ÄT

ARG

E

DEN STORE GATSBY

Författare VILJA

DEN STORE GATSBY Författare: F. Scott Fitzgerald Illustratör: Sam Kalda ISBN: 9789175671727

L ÄT

F Scott Fitzgerald

DEN STORE TITEL GATSBY

Den store Gatsby utspelar sig i en flott förort till New York 1922. Det är en tragisk historia om kärlek och passion. Nick Carraway dras in i sin förmögna och gåtfulla granne Gatsbys virvel av fester, pengar och jazzmusik. Gatsby försöker fånga sin ungdoms kärlek Daisy, men det hela slutar i en katastrof.

Lix 19, 110 sidor Pris: 129 kr

TL

Ä ST

-L

ARG

.

TIDLÖSA BER ÄTTELSER

X

E

E

-L

.

ARG

X

I VÅ

-L

.

X

Lix 16, 112 sidor Pris: 129 kr

N

Ä ST

I VÅ

Lix 24, 90 sidor Pris: 129 kr

TL

N

DE 39 STEGEN Författare: John Buchan Illustratör: Sarah Wimperis ISBN: 9789175671703

www.viljaforlag.se

www.viljaforlag.se

L ÄT

VILJA

Carraway är nyinflyttad i West Det här är en spännande thrillerNick Egg. Han har en mystisk och mycket rik granne som har stora fester varje som skrevs 1915 i samband medhelg. sommaren dras även Nick första världskriget. Den speglarUnder in i Gatsbys virvel av fester, pengar jazzmusik. verkligheten med det annalkande Han blir inblandad i en tragedi som sig bland lögner och i en kriget och tyskarnas spioner i utspelar förljugen värld av lyx och pengar. Storbritannien. Boken har även filmatiserats av regissören Alfred Hitchcock. En riktig katt-och-råttalek mellan spioner och makthavare.

.

. SN

E

ARG

Ä ST

.

-L

TL

I VÅ

X

DET GÅR AN Författare: Carl Jonas Love Almqvist ISBN: 9789187831331

N

Ä ST

F Scott Fitzgerald DEN STORE GATSBY

www.viljaforlag.se

Lix 18, 146 sidor Pris: 129 kr

TL

.

Författare www.viljaforlag.se

När Det går an kom ut 1839 blev den mycket uppmärksammad för att den stödde de fria kvinnorna. Den handlar om en kvinna som reser på kanalbåt nerför Göta kanal efter besök i Stockholm. Hon träffar en man på båten och tycke uppstår. Men hon är radikal för sin tid och vill behålla sin frihet.

I VÅ

John Buchan

DE 39TITEL STEGEN

ARG

DET GÅR AN

DE 39 STEGEN TIDLÖSA BER ÄTTELSER

-L

Lille prinsen är en klassisk saga från 1943. Boken berättar om den lille prinsen och hans mödosamma resa till jorden och vilka han träffar på vägen. Personer som ofta strävar mot omöjliga uppgifter. Den som ger honom glädje och insikt är en liten räv som öppnar hans ögon inför det viktigaste i livet.

N

Det är 1914. Kriget kan börja när som helst. Hinner Richard lösa gåtan innan dess?

John Buchan DE 39 STEGEN

Richard Hannay har återvänt från sitt arbete i Sydafrika till London. Där blir han inblandad i en otäck spionhistoria och misstänkt för ett mord som begås i hans hem. Han flyr från både poliser och tyska spioner.

X

LILLE PRINSEN

E

N

V

LILLE PRINSEN Författare och illustratör: Antoine de Saint-Exupéry ISBN: 9789188037916

Lix 18, 120 sidor Pris: 129 kr

.

.

VILJA

ARG

Ä ST

I VÅ

ST

www.viljaforlag.se

-L

TL

N

BB L Ä

RSIO

X

NILS HOLGERSSONS UNDERBARA RESA GENOM SVERIGE ny! Författare: Selma Lagerlöf ISBN: 9789188293121

.

Det här är en bearbetad version av Lille prinsen. Boken ingår i Viljas serie Snabbläst.

A

Antoine de Saint-Exupéry

LILLE PRINSEN

Genom att höra om Lille prinsens resa bland planeterna får piloten lära sig något viktigt om livet och kärleken.

LILLE PRINSEN

Ä ST

I VÅ

Piloten förstår inte vad som händer. Men han gör som Lille prinsen vill. Han tar fram papper och penna och börjar rita.

E

TIDLÖSA BER ÄTTELSER

Antoine de Saint-Exupéry

Långt ute i öknen har en pilot nödlandat med sitt flygplan. På morgonen hör han en röst som säger: ”Rita ett lamm åt mig”. Det är Lille prinsen som pratar.

Lix 16, 92 sidor Pris: 129 kr

TL

N

ETT DOCKHEM Författare: Henrik Ibsen ISBN: 9789175671093

L ÄT

VILJA

Pojken Nils förvandlas till en pyssling och reser genom hela Sverige, från Skåne till Lappland, med en flock vildgäss. Fastklamrad på en gåsrygg får han uppleva Sveriges alla landskap, deras djur, natur och särmärken.

.

HENRIK IBSEN

L ÄT

Ett dockhem

NILS HOLGERSSONS UNDERBARA RESA GENOM SVERIGE

ny!

.

T I DLÖ SA B E RÄT T E L S E R

Ett dockhem är en av världens mest berömda skådespel. Vi följer hemmafrun Noras utveckling från näpen hustru till en mogen kvinna som tar det ödesdigra – men egna – ­beslutet att lämna hemmet. Henrik Ibsen skrev pjäsen 1879, men den är tyvärr fortfarande högst angelägen och aktuell.

17


Serie: Fakta om

MARIANNE RANDEL SØNDERGAARD

Fakta om Kronprinsessan Victoria 9 789175 676128

– en möjlighet för alla

Nypon förlag

Fakta om hästen

FAKTA OM VARGAR

EMMA ALNOR

Lätta fakta om hunden

FAKTA OM HÄSTEN

PER STRAARUP SØNDERGAARD

Per Straarup Søndergaard

Emma Alnor

Det finns många hästar i Sverige. Några är bra på att hoppa. Andra kan springa fort. Här kan du läsa om vad hästar kan. Du kan läsa om hur de lever och mycket annat.

Några hundar är stora. Några är små. Några hundar hjälper polisen. Andra hjälper blinda. Alla hundar är släkt med vargen.

– en möjlighet för alla

Fakta om Nelson Mandela

9 Nypon 7 8 9 1 7 5förlag 676111

Per Straarup Søndergaard

Böckernas lättillgängliga och stilrena layout, tillammans med de högintressanta ämnena, väcker läslust även om inte läsförmågan är så god. Nu finns även serien Minifakta om. Det är ännu lättare faktaböcker som är mindre till både omfång och format än serien Fakta om. Läs mer på sidan 20.

Frances Ridley

– en möjlighet för alla

Nelson Mandela föddes i en by i Sydafrika. I hela sitt liv kämpade han för de svarta människornas rättigheter. När han var 76 år blev han president. I den här boken kan du läsa om hans spännande liv.

LÄTTA FAKTA OM HUNDEN

Fakta om är en serie lättlästa faktaböcker som med sina enkla texter och många bilder ­uppmuntrar till läsning.

Marianne Randel Søndergaard

Kronprinsessan Victoria är populär både i Sverige och utomlands. En dag ska hon ta över efter sin pappa kungen. Victoria är välutbildad och kommer att bli en bra drottning. I den här boken får du veta mer om henne.

FAKTA OM NELSON MANDELA

FAKTA OM KRONPRINSESSAN VICTORIA

Lättlästa faktaböcker

FRANCES RIDLEY

Det finns vilda vargar i Sverige. I den här boken får du läsa om hur de lever. Och om hur de jagar andra djur. Du får också veta om vargar är farliga för människor.

PER STRAARUP SØNDERGAARD

Fakta om vargar 9 789175 672762

– en möjlighet för alla

MARIE DUEDAHL

MARIE DUEDAHL

Fakta om skor

Lätta fakta om klänningar

Marie Duedahl

Är du tokig i bilar? Då är den här boken något för dig. Här kan du läsa om både fina och om snabba bilar. Och om världens första bilar.

LÄTTA FAKTA OM KLÄNNINGAR

Katter fångar möss.

Nypon förlag

Lätta fakta om bilar

Marie Duedahl

Katter är roliga.

Nypon förlag

PER STRAARUP SØNDERGAARD

Per Straarup Søndergaard

Katter är söta.

– en möjlighet för alla

FAKTA OM SKOR

LÄTTA FAKTA OM BILAR

Söt och rolig

Nypon förlag

Gillar du skor? Vackra skor och roliga skor. Gamla och nya skor. Höga och låga skor. Här kan du läsa allt om skor!

Gillar du klänningar och kjolar? Läs då denna bok. Här är massor av vackra kläder. Långa och korta kjolar. Gamla och nya. Vita, röda och svarta.

En katt i huset Katter är husdjur. Husdjur kan man leka med. 6

.

.

18

Ä ST

I VÅ

M

TL

N

L ÄT

FAKTA OM cirka 32 sidor Pris: 99 kr

E DI UM

– en möjlighet för alla

7

9 789175 672779

– en möjlighet för alla

Nypon förlag

– en möjlighet för alla

9 7 8förlag 9175 672786 Nypon

FAKTA OM KRONPRINSESSAN VICTORIA Författare: Marianne Randel Søndergaard ISBN: 9789175676128

FAKTA OM NELSON MANDELA Författare: Frances Ridley ISBN: 9789175676111

FAKTA OM MALALA YOUSAFZAI Författare: Matt Doeden ISBN: 9789175675329

FAKTA OM HUNDEN Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175672762

FAKTA OM HÄSTEN Författare: Emma Alnor ISBN: 9789175674018

FAKTA OM VARGAR Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175674285

FAKTA OM BILAR Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175672779

FAKTA OM SKOR Författare: Marie Duedahl ISBN: 9789175673998

FAKTA OM KLÄNNINGAR Författare: Marie Duedahl ISBN: 9789175672786

Nypon förlag


ny!

ny!

TOMAS DÖMSTEDT

ny!

SARA EJERSBO FREDERIKSEN

TOMAS DÖMSTEDT

Tomas Dömstedt

Per Straarup Søndergaard

Sara Ejersbo Frederiksen

Tomas Dömstedt

One Direction är ett av världens största band. Många känner till deras låtar. Men vilka är de? Och hur började det? Det kan du läsa om i den här boken.

PER STRAARUP SØNDERGAARD

FAKTA OM USA

Fakta om One Direction

FAKTA OM DRÖNARE

FAKTA OM ONE DIRECTION

FAKTA OM MELODIFESTIVALEN

Den här boken handlar om Melodifestivalen och om Eurovision Song Contest. Här får du roliga fakta om tävlingarna. Du kan också läsa om artisterna, som Måns Zelmerlöw, Carola, Loreen och många fler.

ny!

USA är ett av världens största länder. Här kan du läsa om landets spännande historia. Och om hur det är i USA idag. Du får också veta mer om kända platser och personer.

Drönare filmar och tar bilder. Drönare bombar och räddar människor. Drönare kan också vara en rolig leksak. Läs mycket mer om drönare i den här boken.

Fakta om USA

Fakta om Melodifestivalen Fakta om drönare – en möjlighet för alla

– en möjlighet för alla

Nypon förlag

Fakta om Real Madrid

Nypon förlag

Nypon förlag

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN

TOMAS DÖMSTEDT

Hon heter Marta Vieira da Silva. Men det räcker att kalla henne Marta. Alla vet ändå vem hon är. Hon är en av världens bästa fotbollsspelare. Läs mer om henne i den här boken.

Ann-Charlotte Ekensten

Tomas Dömstedt

Asker Hedegaard Boye

Asker Hedegaard Boye

Real Madrid är ett av världens bästa fotbollslag. I den här boken kan du läsa om Real Madrid. Om deras historia, om deras matcher och om flera av deras stora stjärnor.

– en möjlighet för alla

FAKTA OM FRIIDROTT

ASKER HEDEGAARD BOYE

Lätta fakta om Zlatan

9 7 8 9förlag 175 676012 Nypon

FAKTA OM MARTA

ASKER HEDEGAARD BOYE FAKTA OM REAL MADRID

LÄTTA FAKTA OM ZLATAN

Den här boken handlar om Zlatan. Han är en av världens bästa fotbollsspelare. Här kan du läsa om hans klubbar och om hans liv utanför fotbollsplanen.

– en möjlighet för alla

En del tävlar i friidrott. Andra tränar friidrott för att må bra, eller bara för att det är kul. Det finns många olika grenar i friidrott. Alla grenar handlar om att hoppa, kasta eller springa.

Fakta om friidrott

Fakta om Marta – en möjlighet för alla

9 789175 672793

– en möjlighet för alla

Nypon förlag

– en möjlighet för alla

9Nypon 7 8 9 1 7förlag 5 676067

ny!

Nypon förlag

FAKTA OM KANINER ny! Författare: Lisette Agerbo Holm ISBN: 9789175677309

FAKTA OM SKATEBOARD Författare: Troels Gollander ISBN: 9789175677300

FAKTA OM M ­ ELODIFESTIVALEN Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 9789175674292

FAKTA OM ONE DIRECTION Författare: Sara Ejersbo Frederiksen ISBN: 9789175674025

FAKTA OM DRÖNARE Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175676012

FAKTA OM USA Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 9789175674308

FAKTA OM ZLATAN Författare: Asker Hedegaard Boye ISBN: 9789175672793

FAKTA OM REAL MADRID Författare: Asker Hedegaard Boye ISBN: 9789175674001

FAKTA OM MARTA Författare: Tomas Dömstedt ISBN: 9789175674315

FAKTA OM FRIIDROTT Författare: Ann-Charlotte Ekensten ISBN: 9789175676067

FAKTA OM ­TSUNAMIER Författare: Peter Bejder ISBN: 9789175677316

ny!

Nypon förlag

– en möjlighet för alla

FAKTA OM ASTRID LINDGREN Författare: Nina Sahl ISBN: 9789175677323

ny!

19


ny!

.

.

I VÅ

L ÄT

Ä ST

N

TL

S

MALL

ny!

Serie: Minifakta om

ny!

Delfiner är söta.

Lejon är ståtliga.

De är också roliga och kloka.

Katter fångar möss.

Lejon äter andra djur.

Det finns många sorters delfiner.

Läs mer om katter i den här boken.

Läs mer om lejon i den här boken.

LEJON

Nypon förlag

– en möjlighet för alla

Han gör många snygga mål.

Läs mer om honom i den här boken.

Läs mer om honom i den här boken.

Läs mer om Zlatan i den här boken.

Gillar du flygplan? Stora plan och snabba plan. Flygplan som lyfter och landar. Läs mer om flygplan i den här boken.

MESSI

RONALDO Nypon förlag

Minifakta om

ZLATAN

– en möjlighet för alla

– en möjlighet för alla

Nypon förlag

Nypon förlag

Nypon förlag

PER STRAARUP SØNDERGAARD

PER STRAARUP SØNDERGAARD

PER STRAARUP SØNDERGAARD

BERLIN

Träd välter. Tak blåser bort.

Läs mer om Berlin i den här boken.

Läs mer om orkaner i den här boken.

En smiley är ett ansikte. Oftast är det gult.

Per Straarup Søndergaard

Det syns vita streck på himlen. Det hörs höga brak.

Det är orkan.

Men vad är Berlin känt för?

BLIXT OCH ÅSKA

Per Straarup Søndergaard

Det blåser väldigt mycket.

Den är mycket stor.

Minifakta om

MINIFAKTA OM SMILEYS

Minifakta om

Per Straarup Søndergaard

Per Straarup Søndergaard

MINIFAKTA OM BLIXT OCH ÅSKA

MINIFAKTA OM ORKANER

MINIFAKTA OM BERLIN

Berlin är en stad i Tyskland.

FLYGPLAN

Minifakta om

Minifakta om

– en möjlighet för alla

Minifakta om

Per Straarup Søndergaard

Han är en av de bästa i världen.

Hans namn är Messi.

PER STRAARUP SØNDERGAARD MINIFAKTA OM FLYGPLAN

Zlatan är bra på fotboll.

Han är väldigt bra på fotboll.

Han heter Ronaldo.

9 789175 676036

ASKER HEDEGAARD BOYE

Asker Hedegaard Boye

Per Straarup Søndergaard

Peter Bejder

Han är liten och snabb.

Han är bra på fotboll.

Nypon förlag

Nypon förlag

MINIFAKTA OM ZLATAN

MINIFAKTA OM MESSI

MINIFAKTA OM RONALDO

Han är snabb och kan hoppa högt.

– en möjlighet för alla

– en möjlighet för alla

PER STRAARUP SØNDERGAARD

PETER BEJDER

Alla gillar inte skönlitteratur. Vissa tycker bättre om faktaböcker. Minifakta om är våra allra lättaste faktaböcker. De är mindre till både omfång och format än böckerna i serien Fakta om. De roliga och aktuella ämnena, tillsammans med den stilrena layouten, gör att de passar vuxna läsare. Texterna är dessutom mycket lättlästa vilket passar personer som är i behov av enkla texter.

Läs mer om dem i den här boken.

KATTER

Nypon förlag

– en möjlighet för alla

DELFINER

Minifakta om

Minifakta om

DJURUNGAR I SKOGEN 9 789175 676050

Minifakta om

Peter Bejder

Lejon är stora.

Katter är roliga.

Minifakta om

PETER BEJDER MINIFAKTA OM DELFINER

Katter är söta.

Per Straarup Søndergaard

Per Straarup Søndergaard

älgen, vildsvinet, lodjuret och deras ungar.

PER STRAARUP SØNDERGAARD MINIFAKTA OM LEJON

MINIFAKTA OM KATTER

I denna bok får du träffa björnen, vargen,

Ann-Charlotte Ekensten

I skogen bor det många djur.

– en möjlighet för alla

PER STRAARUP SØNDERGAARD

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN MINIFAKTA OM DJURUNGAR I SKOGEN

Ännu lättare faktaböcker!

ny!

Smileys kan man använda när man skickar sms eller skriver på internet.

Det är blixten och åskan.

Läs mer om smileys i den här boken.

PER STRAARUP Läs mer om dem i den här boken. SØNDERGAARD

Minifakta om

ORKANER – en möjlighet för alla

– en möjlighet för alla

9 7 8Nypon 9 1 7 5 6förlag 76043

– en möjlighet för alla

Minifakta om Nypon förlag

– en möjlighet för alla

ny!

MINIFAKTA OM DJURUNGAR I STADEN ny! Författare: Ann-Charlotte Ekensten ISBN: 9789175677231

MINIFAKTA OM HAMSTRAR ny! Författare: Lizzie Høysholdt ISBN: 9789175677255

MINIFAKTA OM HAJAR Författare: Peter Bejder ISBN: 9789175677248

MINIFAKTA OM DJURUNGAR I SKOGEN Författare: Ann-Charlotte Ekensten ISBN: 9789175676050

MINIFAKTA OM KATTER Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175674414

MINIFAKTA OM DELFINER Författare: Peter Bejder ISBN: 9789175674322

MINIFAKTA OM MESSI Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175674438

MINIFAKTA OM ZLATAN Författare: Asker Hedegaard Boye ISBN: 9789175674445

MINIFAKTA OM ORKANER Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175676043

MINIFAKTA OM BLIXT OCH ÅSKA Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175674339

MINIFAKTA OM RONALDO Författare: Peter Bejder ISBN: 9789175676036 MINIFAKTA OM BERLIN Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175674452

9 7 Nypon 8 9 1 7 5 förlag 676029

SMILEYS

MINIFAKTA OM RESOR I RYMDEN ny! Författare: Troels Gollander ISBN: 9789175677262 MINIFAKTA OM LEJON Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175674421 MINIFAKTA OM FLYGPLAN Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175674407 MINIFAKTA OM SMILEYS Författare: Per Straarup Søndergaard ISBN: 9789175676029

MINIFAKTA OM

20

Nypon förlag

Cirka 20 sidor

Pris: 89 kr


Viljas digitala produkter

I Visby på Gotland finns en liten frisersalong. Salongen ägs av Angelika, och hon fixar inte bara kundernas hår. Hon hjälper dem att hitta kärleken också. Ingen är så bra på att para ihop folk som Angelika på Salong d’Amour. Men själv har hon inte hittat kärleken …

www.viljaforlag.se

9 789177 231820

Omslag: Nils Olsson, OINK

Det här en bearbetning av Ödesgudinnan på Salong d’Amour. Boken ingår i Viljas serie Snabbläst.

Viljas ljudböcker Alla Viljaböcker finns som ljudbok och säljs som ett paket. Det innebär att du får den fysiska boken + CDskiva. Skivan är placerad längst bak i boken. Du hittar alla våra ljudbokspaket på vår hemsida. Här kan du scanna för att komma ­direkt till vår hemsida.

Nu kan du läsa alla Viljas böcker digitalt Många kan tycka det är svårt eller jobbigt att läsa en fysisk bok. Det kan vara lättare att lyssna på texten och läsa den i datorn. Det kan man göra med tjänsten Viljas digitala bokhylla. Tjänsten gör det möjligt att läsa Viljas böcker på till exempel datorn eller en läsplatta, samtidigt som man får texten uppläst. Genom att få tillgång till text, ljud och illustrationer blir det lättare att ta till sig språket, uttalet och innehållet. I den digitala tjänsten ingår också Viljas arbetsmaterial, som gör det smidigt att arbeta med böckerna i undervisningen. Ett samarbete med ILT Viljas digitala bokhylla är ett samarbete med ILT Inläsningstjänst. Tjänsten finns

t­ illgänglig dygnet runt, var som helst och kan användas direkt via webben eller via ILTs app. Skolor, kommuner och privata aktörer kan abonnera på Viljas digitala bokhylla. Det ger alla elever fri tillgång till hela Viljas bibliotek. Priset för abonnemanget är 20 kr per användare och månad, alltså 240 kr per användare och år. Lägsta antal användarlicenser som kan tecknas är 50 stycken (vilket ger en total lägsta kostnad om 12 000 kr). Om man redan har ett avtal med ILT Inläsningstjänst gör man ett tilläggsavtal. Samma kostnad för abonnemanget gäller, alltså 20 kr per användare/månad. Info och kontakt Vill du ha mer information kan du kontakta info@viljaforlag.se eller kundtjanst@ inlasningstjanst.se, telefon 08-556 115 50. Då kan du också få prova på Viljas digitala bokhylla under en månad.

Talbok/ Daisy Genom ILT Inläsningstjänst och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) kan du få tag på Viljas böcker som Talbok. Viljas böcker finns även som fulltextDAISY. Då kan du läsa och lyssna på boken samtidigt. Våra inlästa böcker finns på www.inlasningstjanst.se

E-bok Vilja förlags e-böcker är i PDF-format vilket gör att de fungerar i princip överallt. De går att köpa hos Adlibris och Bokus. E-böckerna distribueras via E-lib. De går också att låna på de flesta bibliotek. Prata med din bibliotekarie om hur det fungerar, eller kontakta info@viljaforlag.se 21


XS

A

E

D

L

A

E

D

L

A

4

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

4 7 16 7

L

A

E

D

L

A

E

D

S

E

D

L

A

S

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

M

XS

Brev från kungen ny!

L XS S

L

A

A

De 39 stegen

XL

E

D

L

A

Den store Gatsby

XL

E

D

L

A

Det går an

XL

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

Drömmen om ett hem

M

Du får inte bitas

L

Dörren är låst

S

Egen nyckel

M

En oväntad vänskap

XL

En oväntad vänskap – light

M

Ett dockhem

XL

Exet

S

Fakta om Astrid Lindgren ny!

M

E

D

A

Fakta om bilar

M

E

D

A

Fakta om drönare

M

E

D

A

Fakta om friidrott

M

E

D

A

Fakta om hunden

M

E

D

A

Fakta om hästen

M

E

D

A

Fakta om kaniner ny!

M

E

D

A

Fakta om klänningar

M

E

D

A

Fakta om Kronprinsessan Victoria

M

E

D

A

Fakta om Malala Yousafzai

M

E

D

A

Fakta om Marta

M

Fakta om Melodifestivalen

E

M

E

D

A

D

A

Fakta om Nelson Mandela

M

E

D

A

Fakta om One Direction

M

E

D

A

Fakta om Real Madrid

M

E

D

A

Fakta om skateboard ny!

M

E

D

A

Fakta om skor

M

E

D

A

Fakta om tsunamier ny!

M

E

D

A

Fakta om USA

M

E

D

A

Fakta om vargar

M

E

D

A

Fakta om Zlatan

M

E

D

A

Farfar

S

E

D

L

A

Filmen

S

E

D

L

A

E

D

L

A

Fixa hemma Flörten

XS XS

E

Första dansen

M

Försvunnen

E

S

God död jul

XL

Grisen i sommarstugan ny!

L

Gå till biblioteket ny!

XS

Gå till mataffären ny!

XS

Hemma

S

Hillary Clinton – Ett liv Huset

22

A

L

D

S

Bröllopet

L

D

E

XL

Barnförbjudet

Bråttom

D

E

S

Anne Frank – Ett liv

Biobesöket

D

D

Alla katter har AST

Biblioteket

E

E

S

Beslutet

E

D

Alla hundar har ADHD

Barnet

5 11 11 16 7 11 7 7 5 14 6 7 17 17 17 13 11 11 9 15 15 17 7 19 18 19 19 18 18 19 18 18 18 19 19 18 19 19 19 18 19 19 18 19 7 7 5 6 9 7 13 14

E

XL S

D D

L L

A A

Svenska titlar

X-S m Sm all all Me diu La m rge X-L arg e E-b ok Da isy Lju db ok Ar be tsm ate Sid ri a l an

Svenska titlar ABC i stan

X-S m Sm all all Me diu La m rge X-L arg e E-b ok Da isy Lju db ok Ar be tsm ate Sid ri a l an

Register

I farans riktning

XL

Inbrottet

S

Kyssen

S

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

Kär i kärleken

M

E

D

L

A

Kär på riktigt ny!

M

E

D

L

A

Kärlek på avstånd ny!

L

E

D

L

A

Kärlek på biblioteket

L

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

Lille prinsen

XL

Lucia i motvind ny!

L

Malala Yousafzai – Ett liv

XL

Minifakta om Berlin

S

E

D

A

Minifakta om blixt och åska

S

E

D

A

Minifakta om delfiner

S

E

D

A

Minifakta om djurungar i skogen

S

E

D

A

Minifakta om djurungar i staden ny!

S

E

D

A

Minifakta om flygplan

S

E

D

A

MInifakta om hajar ny!

S

E

D

A

Minifakta om hamstrar ny!

S

E

D

A

Minifakta om katter

S

E

D

A

Minifakta om lejon

S

E

D

A

Minifakta om Messi

S

E

D

A

Minifakta om orkaner

S

E

D

A

Minifakta om Ronaldo

S

E

D

A

Minifakta om resor i rymden ny!

S

E

D

A

Minifakta om smileys

S

E

D

A

Minifakta om Zlatan

S

E

D

15 7 7 9 8 14 14 17 14 16 20 20 20 20 20 20 20

Mödrar och söner

XL

E

D

L

A

Nelson Mandela – Ett liv

XL

E

D

L

A

20 20 20 20 20 20 20 20 20 15 16

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige ny!

XL

E

D

L

A

17

E

D

L

A

E

D

L

A

A

Sjukhus

S

E

D

L

A

Semester

S

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

7 6 7 6 6 7 16 10 10 10 10 10 7 7 15 13 11 13 7 5

E

D

L

A

9

E

D

L

A

5

E

D

L

A

16

E

D

L

A

14

E

D

L

A

5

E

D

A

15

Olyckan Pajen

S XS

Pengar

S

E

D

L

A

Plånboken

XS

E

D

L

A

Resa bort ny!

XS

E

D

L

A

E

D

L

A

E

D

L

A

Resan

S

Rosa Parks – Ett liv ny!

XL

Sara och Sami flyttar ihop

M

E

D

L

A

Sara och Sami och Smulan

M

E

D

L

A

Sara och Sami och svärmor

M

E

D

L

A

Sara och Sami slösar och sparar

M

E

D

L

A

Sara och Sami talar ut

M

E

D

L

A

Sånt är livet

XL

Sånt är livet – light

M

Tuta och kör

S

Under ett rött paraply

M

Vardag Veckan

S XS

Våga hoppa Välkommen på fest ny!

M XS

Zlatan Ibrahimovic – Ett liv ny!

XL

Äppelpaj med extra vaniljsås Äta ute Ödesgudinnan på Salong D'amour ny!

L XS XL


Har du rätt katalog? Vi har delat upp vårt sortiment i flera kataloger. Utöver den du läser just nu har vi Viljamagasinet, vår stora katalog med Viljas samlade utgivning för unga vuxna och vuxna.

nypon LÄTTLÄSTA BÖCKER FÖR ALLA

Våren 2017

Lättläst på engelska Höst 2016 | Vår 2017

Bokfrukost, bokprat och bokgemenskap

– Komvux Södervärn arbetar för att öka läslusten

Lättläst för unga vuxna & vuxna Våren 2017

Anna Jansson, författare:

”Lättläst ska fungera för alla med helt olika bakgrunder.”

FÖR BARN, UNGA OCH VUXNA

TURBO ÄR TILLBAKA

Vi har också en katalog med lättläst litteratur på engelska för alla åldrar. Och så har vi Nyponmagasinet med lättlästa böcker för barn och unga, samt en del pedagogiskt material. Vill du ha någon av våra andra kataloger? Skicka bara ett mejl till oss, och tala om vilken, så skickar vi den till dig på en gång, helt kostnadsfritt. Mejladressen är info@viljaforlag.se

MAGASINET

LÄTTLÄST PÅ

MÅNGSPRÅK LÄTTLÄSTA

FAKTABÖCKER LÄTTLÄST PÅ

ENGELSKA LÄTTLÄST FÖR

GRUNDSKOLAN

76

LÄTTLÄSTA NYHETER

Lättläst på engelska från Nypon och Vilja förlag

ETT MAGASIN FRÅN

Sfi, Sva, Bibliotek, Gymnasiet, Språkintro

NYPON­MAGASINET

LÄTTLÄST PÅ ENGELSKA

VILJAMAGASINET

Innehåller våra lättlästa böcker för barn och ungdomar.

Innehåller ­lättläst litteratur på engelska för alla åldrar.

Innehåller hela Viljas sortiment för unga vuxna och vuxna.

BESTÄLL DIREKT FRÅN VILJA FÖRLAG

PRISER OCH LEVERANSVILLKOR

INGET UPPHANDLINGSAVTAL

PRISER

Om din kommun inte har något upphandlingsavtal med en återförsäljare, kan du handla direkt av oss. NÄTBUTIK

www.viljaforlag.se TELEFON KUNDTJÄNST

Alla priser i katalogen är exklusive frakt och moms och gäller när du beställer direkt från oss. Våra återförsäljare kan ha andra priser. MOMS

6 procent moms tillkommer.

019-20 69 40

FRAKTKOSTNAD

POST

För brev under 1 kilo är portot 46 kronor. Väger försändelsen över 1 kilo skickar vi den som Företagspaket, och följer PostNords taxa.

Vilja förlag Tavastgatan 29 A 118 24 Stockholm

LJUDBÖCKER, DAISY OCH E-BÖCKER LJUDBÖCKER VIA BTJ

www.btj.se LJUDBÖCKER OCH DAISY VIA ILT INLÄSNINGSTJÄNST

LEVERANS

Din beställning packas och distribueras som regel senast dagen efter att vi har fått din beställning. UPPHANDLINGSAVTAL

Har din kommun upphandlingsavtal med ­LäroMedia, Adlibris, Bokus, BTJ, den lokala bokhandeln eller någon annan? Då kan du beställa våra böcker via dem. Vi har avtal med dem alla.

www.inlasningstjanst.se LJUDBÖCKER VIA VÅR HEMSIDA

www.viljaforlag.se

BESTÄLL FRÅN LÄRUM

E-BÖCKER OCH LJUDBÖCKER VIA ADLIBRIS

I Finland förmedlas Nypons och Viljas lättlästa böcker via Lärum-förlaget. Du kan beställa direkt via deras hemsida http://shop.larum.fi/, eller kontakta Lärum direkt via mejl forlaget@larum.fi eller telefon +358 40 653 9776.

www.adlibris.com E-BÖCKER OCH LJUDBÖCKER VIA BOKUS

www.bokus.se

23


Läs Viljas böcker digitalt Har du elever som kämpar med sven­ska språket? Då är Viljas digitala bokhylla lösningen. Med några enkla klick når du nu hela Viljas sortiment i digitalt format. Lyssna på ljudboken och komplettera med texten och alla illustrationer. Det är lätt att ta till sig innehållet på skärmen, surfplattan eller i mobilen. Viljas digitala bokhylla har tagits fram i samarbete med ILT Inläsnings­tjänst. Till alla böcker finns arbetsmaterial med både lärarhandledning och elevmaterial. Du kan läsa mer om Viljas digitala bokhylla inne i katalogen på sidan 21. Eller så kan du kontakta oss direkt på info@viljaforlag.se

Ett samarbete mellan Vilja förlag och ILT

REDAKTIONEN HELSINGBORG

TELEFON REDAKTIONEN

TELEFON KUNDTJÄNST

REDAKTIONEN STOCKHOLM

Stortorget 11 252 20 Helsingborg

042-442 24 20

019-20 69 40

Tavastgatan 29 A 118 24 Stockholm

Vilja förlag magasin våren 2017 | Lärvux  

Här är Vilja förlags vårkatalog 2017 som vänder sig till Lärvux, gymnasiesärskolan och LSS-verksamheter. Den är fylld med lättlästa nyheter...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you