Page 1


Välkommen Ny Generation är en fristående, allkristen elev- och studentorganisation, och en av Sveriges snabbast växande ungdomsorganisationer. Arbetet startades 2002 och idag finns lokala Ny Generation-grupper på ca 500 skolor (övre grundskola, gymnasium och universitet), och Ny Generation har över 9000 svenska medlemmar från alla svenska kristna samfund. Ny Generation uppmuntrar elever och studenter att tillsammans bilda och självständigt driva skolgrupper som gör det kristna kärleksbudskapet synligt och tillgängligt genom bön och utåtriktat arbete, med allt från kristna arrangemang till sociala initiativ för en skolmiljö utan mobbning, utanförskap och segregation. Mottot ”MIN SKOLA - MITT ANSVAR” sammanfattar vad Ny Generation handlar om. Det är eleverna/studenterna själva som med egna initiativ och eget engagemang, är motorn i hela arbetet. För att stödja, hjälpa och inspirera dessa grupper arbetar Ny Generation med olika resurser, som resande heltidsteamare, mediamaterial, event och turnéer, ekonomiska bidrag mm.

3

På kort tid har svenska Ny Generation också fått bli en internationell modell för kristet skolarbete, och nationella Ny Generation-arbeten har startat i ett tjugotal länder, utifrån det svenska initiativet.


3 Välkommen 4 Innehållsförteckning 5 Höstterminen 2009 6 Höstens nyheter 16 Ni anar inte! 18 Kom igång: Det här kan ni göra på er första samling 20 Att tänka på i början 22 Checklista för HT 09 24 Höstterminsöversikt 28 Vad är en satsning? 29 Gör satsning och få tillstånd till arrangemang 30 Er första satsning 36 Pannkaksdagen 29 september 40 Kanelbullens dag 4 oktober 46 Internationella dagen för utrotande av fattigdom 17 oktober 50 Lucia 13 december 54 Jul 60 Hitta på er egen satsning 62 51 höstidéer 76 Andakter - En för varje vecka hela hösten! 104 Detta är NG 112 Ny Generations två ben: Bön och utåtriktat arbete 114 Lagar och rättigheter 116 Prata med rektorn 118 Få 1000 kr till din Ny Generation-grupp! 120 Höstens event 122 Dela ut biblar! 124 Tro, Hopp & Skola 126 Go! 128 Turnéer 130 Kontaktuppgifter

4


5


TRÄFFA ALLA ÅRETS TEAMARE PÅ WWW.NYGENERATION.SE

8


Ny Generations teamare - det glada gäng som varje år satsar allt på att besöka, hjälpa, stötta och skapa resurser för er Ny Generationgrupp - är nu f ler än någonsin! Sverigeteamarna är era regionala kontaktpersoner och finns alltid tillgängliga för er. Ni kan ringa dem, maila, fråga om råd eller bara prata, de besöker mer än gärna er grupp och ni kommer säkert träffa dem vid konferenser och arrangemang i er region. De har all den praktiska information ni behöver om allt från bibelutdelningar och satsningar, till medlemsskap och verksamhetsrapporter. Och inte minst: teamarna ber för er Ny Generation-grupp! Sverigeteamarna är baserade på hela sex olika platser i Sverige. Dels finns de fyra regionala Ny Generation-kontoren sedan förra läsåret kvar: Norr (i Arjeplog), Väst (i Göteborg), Öst (i Uppsala) och Syd (i Malmö). En glad nyhet för det här läsåret är att Ny Generation expanderar och startar två helt nya kontor - ett i Stockholm, som kommer att backa upp grupperna just i huvudstadsområdet, och ett som

vi kallar Central (i Huskvarna) som blir en resurs för grupperna i Jönköpings och Hallands län. Förutom Sverigeteamare jobbar även Mediateamare och Eventteamare på Ny Generations huvudkontor. Mediateamarna jobbar med hemsidan, medlemstidningen, resurserna på NG+ och mycket mer. De reser också runt i Sverige och dokumenterar saker som händer i Ny Generation-grupperna, så att det genom nygeneration.se och webb-TV kan inspirera andra grupper. Eventteamarna jobbar med alla olika event som Ny Generation anordnar. Inte minst konsertturnéerna som ni kan boka till er skola (läs mer om det på sidan 128). De jobbar också med Go!-helgerna som besöker 15 städer under läsåret, och Tro Hopp & Skola - inspirationsdagarna ni inte får missa!

9

 Kontaktuppgifter till teamarna hittar ni på sidan 130.


Det ultimata verktyget fรถr er Ny Generation-grupp!

10


NG

På nygeneration.se lanseras under hösten 2009 NG+, en helt ny och spännande resurs för alla Ny Generation-grupper. På dessa specialsidor hittar ni affischer, presentationer, mallar och mycket mer. Det finns också ett bönerum på NG+, där ni kan skicka in era böneämnen och tända ljus för kompisar. Ni hittar även tips och idéer på satsningar och andakter till inspiration för er i Ny Generation-gruppen. Nya, säsongsanpassade resurser läggs upp löpande, så att ni kan ladda ner dem under läsårets gång.

du verifiera att du är med i en Ny Generationgrupp. Du loggar då in med din mailadress som användarnamn och din grupps fyrasiffriga ID som lösenord. Om du inte vet er grupps ID kontaktar du era regionala teamare och meddelar vilken Ny Generation-grupp du är aktiv i. Då får du reda på ert lösenord och kontaktpersonen i er Ny Generation-grupp kommer meddelas att du har kopplats till gruppen.

Ni behöver inte logga in någonstans för att komma till sidorna för NG+, men när du vill ladda ned något - helt gratis förstås - behöver

NG+ är en fantastisk resurs för er Ny Generationgrupp. Ha som vana att ta hjälp från NG+ om ni behöver inspiration eller material av något slag.

11

 NG+ lanseras under höstterminen. Du hittar NG+ på www.nygeneration.se!


Ni

12


har en egen affischbank! En stor nyhet för läsåret 09/10 är att ni som Ny Generation-grupp helt gratis kan beställa affischer från Ny Generation! Istället för att samma affischer skickas ut samtidigt till alla grupper (som vi gjort tidigare år), kan ni nu beställa exakt de affischer just er grupp vill ha, just när ni vill ha dem. Ni har möjlighet att beställa hem totalt 20 affischer gratis under läsåret 09/10 - antingen alla på en gång eller lite i taget, när ni behöver dem.

taktuppgifter sid 130), antingen i samband med deras besök eller när som helst genom att ringa eller maila dem. Behöver ni fler affischer än de 20 st ni kan beställa gratis, finns det fler att köpa billigt i Ny Generations webbshop på nygeneration.se. Som betalningsmedel kan ni också använda 1000-lappen (se sid 118).

Ni kan enkelt beställa affischer på NG+ eller genom att kontakta era regionala teamare (kon-

13

 Gå in på NG+ (www.nygeneration.se) och kolla vilka affischer som passar just er bäst. Beställ de ni vill ha när ni vill ha dem!


Ni har väl inte missat att ni kan ansöka om extra ekonomiskt stöd till er Ny Generation-grupp från NG-fonden? NG-fonden är en nystartad fond som vill hjälpa er Ny Generation-grupp att genomföra olika typer av satsningar, aktiviteter eller evenemang. För att få ansöka behöver du/ ni vara en ansluten Ny Generation-grupp (inget krav ställs på antal medlemmar eller hur aktiva ni varit tidigare) och ha en idé för någon sorts satsning som ni behöver ekonomisk hjälp med.

Ni kan till exempel ansöka om pengar från NGfonden om ni vill göra en bibelutdelning, baka bullar till alla elever, anordna en Jesusdag på skolan eller liknande. Be, låt fantasin flöda, planera just er drömsatsning och gå sedan till NG+ på nygeneration.se och ladda ned ansökningshandlingar!

 Sista ansökningsdagar är 15 oktober, 15 december, 15 februari och 15 april.

14


Inspiration och hjälp X2

15

Tycker ni om det färgsprakande fyverkeri ni nu håller i handen? Hoppas det, för i vår får ni nämligen en till. Ny Generation introducerar från och med detta läsår terminsanpassade manualer - en för hösten och en för våren - till alla grupper, för att hjälpa er så mycket som möjligt. Vårterminens manual skickas automatiskt till er i januari.


Ni anar inte! Så är det. Ni ANAR inte hur viktigt och dyrbart beslutet att starta, eller fortsätta med, en Ny Generation-grupp på er skola, är!

Först och främst för Jesus. Genom ert enkla beslut att tillsammans stå upp för honom, be böner till honom för skolan, kompisar och lärare, och göra vad ni kan för att hans ord och kärlek ska bli tillgängliga för så många som möjligt, har det skapats en kontaktpunkt mellan honom och er skola. Ni har valt att ge honom böner att besvara. Initiativ att samarbeta med. Satsningar att välsigna. Ord att förstärka. Frön att ge växt till. Händer och fötter som han kan använda för att gå till, och

röra vid alla ungdomar på er skola som han älskar så mycket.

Men ert beslut är också så viktigt och dyrbart för hela Sverige. På över 500 svenska skolor finns det kristna ungdomar som ni. Unga från olika kyrkor och samfund som valt att göra sin kristna tro synlig och utåtriktad genom att starta Ny Generation mitt i skolan. Det betyder att de goda nyheterna om Jesus kan bli tillgängligt för hundratusentals ungdomar - morgonda-

16


gens Sverige - som annars kanske aldrig skulle få höra talas om det. Därför tycker jag och alla vi som jobbar med Ny Generation varje dag, att ni är de viktigaste människorna på jordens yta. Och därför vill vi satsa på att göra det lättare, roligare och mer spännande än någonsin för er att ha och driva er Ny Generation-grupp det här läsåret, oavsett hur få eller många ni är, eller om er grupp funnits länge eller är helt nystartad.

För det är ni värda, era hjältar!

Ps. Ni ANAR verkligen inte...!

Joakim Lundqvist Ordförande Ny Generation

17

Gud välsigne er inför den nya höstterminen!


Första samlingen - hur börjar vi? Du/ni kanske är i en av två situationer just nu: Antingen har du precis kommit tillbaka från sommarlovet och har just lite yrvaket insett att det är dags att dra igång Ny Generation-gruppen. Eller så är du en av de många som är mitt uppe i skolåret och har bestämt dig för att starta en Ny Generation-grupp. Oavsett

Läs 1 Korintierbrevet, kapitel 1 och vers 26-29. Påminn er själva om att Gud tror på er, älskar er och vill använda er på skolan - oavsett hur det känns, hur många eller få ni är eller vad ni gjort eller inte gjort tidigare.

3.

vilket, kommer du förr eller senare att undra vad man ska göra på första samlingen. Det är självklart helt upp till dig, men här kommer några förslag:

Annonsera er första samling rejält! Affischer, föreningspresentation i skolan, intern-TV, annonsblad, besök i de nya klasserna - använd de möjligheter som just er skola ger. Glöm inte att ca 30% av alla eleverna på skolan ofta är nya, och bland dem finns säkert flera som är kristna och skulle vilja vara med i Ny Generation-gruppen om de visste att den fanns och kände sig välkomna.

1.

18


Prata tillsammans om hur ni bäst kommer igång med Ny Generation-gruppen. Vill ni träffas och be några gånger i början eller starta genom en maffig satsning? Vad kan ni göra för att berätta om Ny Generation-gruppen och få med fler kristna ungdomar, och hur kan ni på olika sätt berätta om er tro och om Jesu kärlek, på skolan.

5.

Börja gärna samlingen med en fikastund, lär känna varandra och låt alla presentera sig. Om de kommit nya, är det särskilt viktigt att de blir inkluderade i gänget från början.

2.

Ta en titt på höstterminsöversikten på sidan 24-25. Är det redan nu någon speciell dag som er Ny Generation-grupp skulle vilja göra en utåtriktad satsning på? Tänk på att det är roligare och lättare att göra många små satsningar än en enda jättestor, och att allt blir enklare om man planerar i förväg och fördelar uppgifter mellan sig.

6.

Om det redan på första samlingen kommer kompisar som inte är troende så kan ni istället prata lite om varför Jesus kom till jorden och dog för oss. Bra bibelord att använda är Johannes evangelium, kapitel 3 och vers 16, och Uppenbarelseboken kapitel 3 och vers 20. De berättar både om Jesu kärlek till oss och längtan att lära känna även de som ännu inte tror

8.

Skriv ner namn, mobil, mailadress etc på alla i gruppen och bestäm dag, tid och plats för nästa samling. Om det går att träffas samma tid varje vecka är detta absolut bäst!

7.

19

Be en bön för er Ny Generation-grupp och för skolan. Be om ett bra läsår för skolan och gruppen, att Gud ska få beröra alla elever och att han ska ge er idéer på vad ni kan göra på just er skola.

4.


Att tänka på i början Det är en liten startsträcka innan man kommer igång med Ny Generation-gruppen efter sommarlovet. I vilken ände ska man börja och vad borde man göra först? Här får ni några tips på viktiga saker att göra vid läsårets början.

Se till att alla i gruppen blir medlemmar i Ny Generation Ny Generation handlar helt och hållet om att stötta och hjälpa kristna ungdomar i sin skolvärld. Er Ny Generation-grupp är redan kopplad till Ny Generation, men alla i gruppen kan dessutom bli personliga medlemmar i Ny Generation. Då får alla medlemstidningen hem i brevlådan och kan läsa om allt spännande som händer i Ny Generation, vilket blir en bra motivation för hela gruppen! Medlemskapet är gratis men ger Ny Generation statsbidrag som hjälper oss att stötta och backa upp alla grupper ännu bättre. Så gå till skolans datasal, surfa in på www.nygeneration.se och bli medlemmar allihop.

20


Relationen till er rektor eller skolledning är viktig. Även om det kan vara nervöst, så gå till rektorn på en matrast eller efter skolan, presentera Ny Generation-gruppen igen (eller för första gången) och berätta att ni vill jobba för en bra och positiv skolmiljö under läsåret som kommer. Glöm heller inte att ta kontakt med rektor/ skolledning inför olika satsningar och aktiviteter. Det ger ett ansvarsfullt och gott intryck!

Kolla upp vad gruppen har för inlogg till NG+ På nygeneration.se finns NG+ (läs mer om det på sid 10-11), där ni hittar MASSOR av resurser att ladda ner, inspirerande andakter, idéer till satsningar och mycket mer. Alla medlemmar i Ny Generation kan ladda ner resurser på NG+ genom att först logga in med sin egen mailadress som användarnamn och sin grupps ID som lösenord. Ännu en anledning för alla i gruppen att registrera sig som medlemmar! Ert ID står på adresslappen du fick tillsammans med manualen. Ni kan också höra av er till teamarna i er region (eller maila info@nygeneration.se) för att få reda på ert grupp-ID.

Lägg in era Sverigeteamares mobilnummer i mobilen Ny Generations teamare jobbar med att stötta, hjälpa och uppmunta alla Sveriges Ny Generation-grupper. De finns till för er skull, så spara deras nummer och ring dem i tid och otid. Det spelar ingen roll om gruppen är stor eller liten eller om det går bra eller dåligt för er just nu. Teamarna vill hjälpa, backa upp er och be för er just där ni är. Glöm inte det, och glöm inte heller att hålla en tät kontakt med dem under hela läsåret.

??

?

21

Presentera er för rektorn


Checklista för hösten Ha er första samling för läsåret. För tips på vad ni kan göra se sid 18-19. Gå till rektorn och presentera/återpresentera er Ny Generation-grupp. Se till att synas på skolan så mycket som möjligt, speciellt i början av hösten. Många nya elever har kommit till skolan och behöver veta om att er Ny Generation-grupp finns, och känna sig välkomna till den. Sätt upp affischer, var med på föreningspresentationer, fråga om ni får göra reklam på skolans intern-TV etc.

09

Titta över höstöversikten och välj ut någon eller några dagar då ni vill göra en utåtriktade satsningar. Kanelbullens dag eller Lucia är klassiska dagar som kan bli riktigt uppskattade med er hjälp! Vill ni vara lite originella finns Mänskliga Rättigheters dag eller Gör en skillnad-dagen. Planera en julsatsning i god tid! Baka pepparkakor, dela ut julkort till hela skolan, läs julevangeliet på julavslutningen, anordna en jultävling eller förbered en julkalender genom hela december. Dela ut Ny Generations skolanpassade Nya testamente! Det mest klockrena är att ge alla i avgångsklassen en inslagen bibel i julklapp, men kan ni inte det så dela i alla fall ut några innan höstterminen är slut. Små frön kan växa sig riktigt stora i Guds hand!

22


Hör med teamarna i er region om Ny Generations Julturné. Det vore väl hur kul som helst om turnén gjorde ett stopp på er skola?

Uppmuntra alla i gruppen att välja ut en, tre eller fem kompisar var, som ni ber för lite extra vid era höstterminssamlingar. Små enkla saker som att säga hej till eller sätta sig bredvid sådana som är utanför eller ensamma i matsalen, betyder mer än man anar. Påminn varandra om att leva utåtriktade liv i skolan. Välj ut en eller flera lärare som ni vill uppmuntra och lägg ett uppmuntrande kort i personens fack eller baka en kaka och ställ in på lärarrummet.

Gå in på www.nygeneration.se och se när Tro Hopp & Skola - Ny Generations inspirationsdagar - kommer till en stad nära er. Alla behöver vi peppas och fyllas med mer tro och idéer emellanåt, så dra med hela gruppen!

www. nygeneration .se

23

Välj ut en dag eller kväll under terminen då ni bara har kul med Ny Generation-gruppen. Se en film, käka pizza, kör Singstar och bara ha det gött!


September 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Tidningsutdelares dag Läs en bok-dagen

Minnesdag för terroroffer

Hatt-dagen

Bönedag Höstdagjämningen

Pannkaksdagen

Oktober 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Leende-dagen Kanelbullens dag Internationella barndagen

Tacksägelsedagen, Gå på promenad-dagen

Internationella dagen för utrotandet av fattigdom

FN-dagen Gör en skillnad-dagen

Baskettränares dag


November 1 2 3 Godis-dagen 4 5 Gustav Adolfsdagen 6 Tidningsdagen 7 Fars dag 8 9 Mårtensafton 10 11 12 Internationella dagen för vänlighet 13 14 15 16 17 18 19 20 Internationella hej-dagen 21 22 23 24 25 Tårtans dag 26 27 28  Dagarna är hämtade från den svenska 29 kalendern och www.postcards.org. 30 31

December

Allahelgonadagen

Dagen för avskaffandet av slaveri

Kakans dag

Finlands nationaldag

Brownie-dagen

Nobeldagen, Mänskliga rättigheters dag

Luciadagen

Världsfredsdagen

Julafton

Juldagen

Annandag jul

Värnlösa barns dag

Nyrårsafton

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


Det finns många tillfällen under höstterminen att göra något på skolan med Ny Generation-gruppen. Oavsett om ni bestämmer er för att dela ut de nytryckta, fräscha NT-biblarna vid jul eller för att göra något riktigt originellt - typ baka pumpapaj till hela skolan på Pumpadagen den 29 september - så är det viktigaste att ni gör er tillgängliga och att ni syns!

På kommande sidor kan ni läsa om sex olika gyllene tillfällen att synas under höstterminen.

Självklart kan ni hitta på arrangemang för andra dagar också men här är idéer och vittnesbörd från vad andra Ny Generation-grupper gjort. De gyllene tillfällen som tas upp är 1) er första satsning 2) Pannkaksdagen 3) Kanelbullens dag 4) Internationella dagen för utrotandet av fattigdom 5) Lucia och 6) Jul. Välj det som passar er, var kreativa och frimodiga och se till att sprida lite Jesuskärlek på er skola.

Men vi börjar med att definiera uttrycket ”satsning”... 27

En bra grundtanke är att göra många små satsningar istället för en enda stor. Försök att göra er Ny Generation-grupp till en självklar del av skolan, och visa att ni är de kristna som bryr sig, ber för sina skolkompisar och som alltid vill uppmuntra.


Vad menas med "satsning"? En satsning är något som er grupp gör för att på något sätt berätta om Jesus eller visa er tro. Det kan också vara något som gruppen (oavsett om ni är en eller 100 personer) gör för att göra skolmiljön lite bättre och mer positiv. Det är inte alltid storleken på en satsning som är det viktigaste, utan ATT den genomförs. En satsning kan vara att dela ut biblar till sin klass, baka bullar och bjuda skolan på, eller kanske bara bestämma med Ny Generationgruppen att ni alltid sätter er med någon som sitter ensam i matsalen på lunchen. En satsning kan vara att man anordnar en lunchkonsert med

??

?

Jesustema, sätter upp hjärtan med fina hälsningar på skåpen på Alla hjärtans dag eller varför inte bara bestämma att alla i gruppen ska le åt alla i korridoren hela tiden. En satsning blir det ni gör den till. Vi kallar det satsning för det handlar om att satsa. Satsa lite för att göra något för någon annan. Min skola - mitt ansvar.

Hur gör man? Göra en satsning... Få en idé! Alla skolor är unika och en satsning som gör succé i Umeå kanske inte fungerar i Hässleholm. Fundera över vad ni tror går hem på er skola. Går ni på ett musikgymnasium, jordbruksgymnasium, en skola där många håller på med sport, en skola med härlig gemenskap eller en där många är mobbade? Vad kan ni göra? Har ni

28


Tänk på detta:

Alla rektorer kanske inte förstår varför ni som kristna vill göra vissa satsningar. Därför kan det vara lättare att presentera en satsning genom att säga ”vi vill som kristna verkligen uppmuntra eleverna på vår skola och därför vill vi gärna dela ut kanelbullar gratis på kanelbullens dag”. Eller ”vi skulle vilja dela ut ett Nya testamente i julklapp till alla på skolan efter julavslutningen. Vi

2.

idétorka kan ni alltid ringa teamarna i er region om be om hjälp (kontaktuppgifter på sid 130). Bestäm när ni vill göra satsningen och försök planera så att ni har gott om tid, i alla fall några veckor i förväg. Gå till rektorn. Presentera det ni vill göra, berätta att det är för att sprida en god stämning på skolan, att ni vill uppmuntra eleverna, att ni vill verka för en atmosfär utan mobbning eller vad nu er anledning kan vara. Dela upp vem som gör vad. Vem ska baka?

som kristen skolgrupp vill ju att alla på vår skola ska veta varför vi firar jul och alla blir ju glada av en julklapp.” Det är bra att veta detta när ni ska få tillstånd att göra en satsning: vad ni vill göra, när ni vill göra den och vad ni vill att skolan ska göra. T ex behöver ni boka aulan? Behöver ni få tillstånd från någon annan än rektorn? Att visa att ni har tänkt igenom er satsning gör att rektorn känner att han/hon kan lita på er och chansen är större att ni får tillstånd. Att visa att ni även har tänkt på konsekvenserna är bra. T ex om ni ska dela ut klubbor med papper kan ni erbjuda er att stanna kvar och hjälpa till med städningen efter skolan.

3.

Vem ska ringa den där personen? Vem ska kolla upp om aulan är ledig? Be för satsningen varje gång ni har samling. Kolla vid varje samling hur det går för alla och om allt fungerar som ni tänkt. Hjälps åt! Samlas dagen innan satsningen och gå igenom hur allt kommer gå till och se till att alla vet vad som ska göras. ...och få tillstånd att genomföra den.

29

Din rektor är den som håller ihop hela skolan och som är ansvarig för alla elever och lärare. Det finns mycket för honom/henne att tänka på så ibland måste man fråga och påminna rektorn flera gånger.

1.


STARTA

Första satsningen

I början av höstterminen är det guld värt att synas. Gör det ni kan för att synas i varje hörn - eller i alla fall i så många hörn som möjligt. Ni kan sätta upp affischer på anslagstavlorna, små lappar med tid och plats för samlingar på brickorna i matsalen och på toalettpappershållarna på toaletterna mm mm. På följande uppslag får ni ännu f ler idéer på vad man kan göra. Passa också på att göra gemenskapsgrejer med Ny Generationgruppen för att lära känna varandra bättre - särskilt om ni går på gymnasiet och det kanske kommer in nya ettor. Tänk på att det kan finnas kristna ungdomar som ni inte känner sedan innan eftersom de kanske kommer från andra kyrkor och samfund än de som tidigare funnits representerade i gruppen.

30


5

fräscha idéer Om skolan anordnar en dag då föreningarna på skolan presenteras - fråga om ni kan få vara med och presentera Ny Generation-gruppen.

1.

Ha en öppen samling dit ni bjuder in kompisarna. Använd en andakt som handlar om Jesus (du hittar andakter på sid 76-103).

Gör någonting för de nya ettorna. Ni skulle tex kunna ge dem varsin bibel i välkomstpresent.

3.

Anordna en gemenskapsdag för Ny Generationgruppen. Grilla, spela brännboll, eller något annat kul för att lära känna varandra bättre.

4.

2.

Planera på en gång! Gör en översikt över vad ni ska göra under terminen och börja be för era satsningar redan nu. 31

5.


Thank God it’s monday Ny Generation-gruppen bjöd på frukost! Klockan sju en helt vanlig måndagsmorgon kom Ny Generationgruppen på Gullmarsgymnasiet i Lysekil till skolan. De fixade ihop två bord och hängde upp en stor banderoll där det stod ”Thank God it's Monday” vid ingången till skolan. Med sig hade de ungefär 400 stycken bullar som de själva bakat helgen innan och cirka 10 liter varmchoklad. Så när alla eleverna kom till skolan klockan åtta på morgonen möttes de av en stor överraskning; bullar och choklad på en helt vanlig måndagsmorgon. Detta skapade frågor och gruppen fick vittna för flera av sina skolkompisar. Gruppen delade även ut biblar som både lärare och elever fick ta. Några religionslärare ville ha

en bibel till sin undervisning och en annan lärare började prata med gruppen om regelbunden morgonbön. Det hela blev otroligt uppskattat och några elever bad till och med Ny Generation-gruppen att göra "Thank God it's Monday" VARJE måndag…

32


D O KG

33

N A SY TH ´ T I DA N O M


De tog hand om ettorna Ny Generation-gruppen på Risbergska skolan välkomnade de nya ettorna med fika. På många gymnasieskolor börjar de nya ettorna en dag tidigare än tvåorna och treorna. Detta tillfälle utnyttjade Ny Generation-gruppen på Risbergska skolan i Örebro! De bestämde sig för att bjuda på fika i korridoren och spela lite skön musik i bakgrunden. Förvirrade och nervösa ettor fick hitta en oas hos Ny Generationgruppen när de glatt hälsade dem välkomna till skolan och bjöd på fika. Massor av ettor hängde hos dem den dagen. Dessutom blev detta ett perfekt tillfälle att snacka med dem som var med i någon kyrka, om att komma med i Ny Generation-gruppen. Att komma igång och synas från start är grymt bra. Det ger stabilitet till gruppen, det visar skolans elever och lärare att ni är en seriös förening och det lockar ännu fler till att engagera sig. Ge de nya eleverna en positiv första dag i skolan!

34


Tanter NG!

När Ny Generation-gruppen på St Mikaelskolan i Mora skulle göra en utåtriktad satsning tog de hjälp av församlings-tanter! När Ny Generation-gruppen på den 1200 elever stora St Mikaelskolan i Mora skulle göra en utåtriktad satsning på Kakans dag tog de hjälp av församlingstanter - minst sagt smart tänkt!

Kakutdelningen gick förstås kanonbra. Gruppen fick berättar för många vilka de var och varför de delade ut kakor. De fick även ge bort många Nya Testamenten. Och angående församlingens hjälp säger Sofia så här: - Ta hjälp av era olika församlingar! De är oftast mer än villiga att hjälpa till och bara glada när ungdomar tar initiativ till något som sprider budskapet om Gud.

35

- När vi insåg att vi skulle behöva baka dygnet runt för att få ihop så många kakor vände vi oss till vår lokala församling, berättar Sofia. De berättade på ett möte att de behövde hjälp med att baka kakor till en kommande satsning och att alla bidrag var välkomna. - Alla tanter blir så glada när man tar initiativ, säger Sofia. Därför fick gruppen massor med kakor som församlingens äldre och andra bakat. - Folk kom med stora lådor till oss, säger Sofia. Att få hjälpa till verkar ha varit väldigt uppskattat!


29

ber m e t p se Pannkaksdagen Att dela ut ätbara saker tycks ha blivit lite av ett signum för många Ny Generation-grupper runt om i landet. Pankaksdagen har hittills inte direkt varit den mest kända dagen i Sverige men det ska vi ta och ändra på! Vem blir inte glad av att få lite härligt frasgräddade pannkakor med sylt och kanske en glass- eller gräddklick? Här har ni en chans att göra något socialt och trevligt för era klass- och skolkompisar eller kursare. Ställ upp ett bord i korridoren, koppla i en elplatta och grädda på. Korridoren fylls av den underbara doften av pannkakor och kommer garanterat att få även sömngångarna att vädra näsvingarna. Glöm inte att fråga rektorn om lov först - men han lär ju inte säga nej - det är ju trots allt pannkakor.

36


5 frasiga pannkaksidéer:

37

1. Grädda pannkakor i korridoren och bjud förbipasserande. 2. Bjud på pannkakor som efterrätt i matsalen. 3. Kolla med personalen i cafeterian om ni kan få grädda pannkakor där och bjuda på. 4.Överraska din klass med pannkakstårta på klassrådet/mentorstiden. 5. Gör olika typer av pannkakor: vanliga platta tunna, amerikanska pannkakor, plättar och franska crêpes och bjud på. Dra parallellen att Jesus älskar alla olika människor.


Mitt i smeten på stadsfest Edsbyns Ny Generation-grupp på Voxnadalens gymnasium bjöd på pannkakor. - Vi tyckte verkligen att det var dags för lite utåtriktade satsningar i Edsbyn, berättar gruppens ordförande Emma Hallstensson. Så Emma delade sin idé med de andra i Ny Generation-gruppen och i hennes kyrkas ungdomsgrupp. Planen var att dela ut pannkakor på skolavslutningskvällen då nästan alla ungdomar är ute och festar. Emma fortsätter: - Vi tog kontakt med polisen om tillstånd. I vanliga fall skulle vi behöva betala 600 kronor för ett tillstånd i parken där vi planerade att stå, men polisen tyckte att idén var så pass bra att vi fick stå där gratis!

Ny Generation-gruppen tillsammans med ungdomar från kyrkan tog plats i parken klockan tio på skolavslutningskvällen. Två plattor, ett långbord och en skylt med texten ”Gratis pannkaka för den som vill smaka” ställdes fram och det dröjde inte länge förrän nyfikna, hungriga och berusade ungdomar skapade en lång kö vid pannkakorna. Många frågade varför gruppen gjorde detta och de svarade glatt: "För att vi och Gud tycker om er så mycket!" - Pannkakorna var välsignade och vi fick ge frusna ungdomar med kroppen full av alkohol, en varm pannkaka med sylt. Helt underbart! Eftersom responsen blev så bra bestämde sig Ny Generation-gruppen för att fortsätta med >>

38


Vid halv tio stod hela gruppen i parken och hade nu släpat med sig massor av saker för att göra det mysigt. Bland annat en blinkande pannkaksskylt. Hang out-området som de hade satt upp var fullt hela kvällen och kön till pannkakorna ringlade sig lång. Inte nog med det: lådan med Ny Generationbiblar var efter två dagars stadsfest helt tom!

Under utdelningen av pannkakor fick Emma bland annat be med två killar som tyckte det var så härligt att de ville be igen efter att Emma hade sagt "amen". Ungdomarna gav också torra kläder, pannkakor och skjuts hem till en berusad kille som hade blivit slängd i bäcken som rinner runt parken. - Nu är våra pannkakor kända och i princip alla ungdomar i Edsbyn vet vilka vi är som står bakom detta, berättar Emma. Vi hoppas att en mätt mage och en bibel ska ge mer intryck än att bara vakna upp med en bakfylla dagen efter en fest!

39

>> pannkakssatsningen och spikade ett datum då det var stadsfest i Edsbyn. - Många unga tjejer har sin debut med alkohol den helgen. Med andra ord ett gyllene tillfälle att sprida ljus och Jesus, säger Emma.


4

er oktob Kanelbullens dag Kanelbullens dag är bland de mest använda dagarna på hela året, i alla fall inom Ny Generation. Det har delats ut så sanslöst många bullar av så sanslöst många Ny Generation-grupper att man snart tycker att något företag som tillverkar vetemjöl borde börja sponsra grupperna! 1999 fyllde Hembakningsrådet (ja, det är sant det finns ett sådant i Sverige) 40 år och de firade de med att instifta Kanelbullens dag (kolla in www.kanelbullensdag.se). Sedan dess inträffar denna sköna dag den 4 oktober varje år och det tackar vi inte nej till. Precis som eleverna/studenterna på din skola inte kommer tacka nej till en god bulle som bakats med syftet att sprida lite kärlek.

0 4


5 välgräddade idéer: 1. Dela ut bullar vid ingången till skolan. 2. Baka bullar och bjud på som efterrätt i matsalen. 3. Tillverka små lappar med budskap om Jesus och stick ner dem i bullarna ni delar ut. 4. Baka en sats bullar och gör i ordning en stor bullpåse som du ger till någon på skolan som du tycker verkar behöva lite uppmuntran. 5. Bjud på ”humör-bullar”. Stick ned lappar med passande budskap för den som känner sig trött, ledsen, arg, glad, lycklig osv och dela upp de olika humören på olika fat. Eleverna får sedan säga hur de känner sig och sedan ta en bulle från det fatet. På så sätt får alla en lapp med ett skräddarsytt budskap.

41

Others First


Stor bullfest Ny Generation-grupperna i Uppsala slog sig ihop för en storsatsning och bakade 5400 bullar! Ny Generation-grupperna i Uppsala trodde att de skulle baka 3700 bullar tillsammans inför Kanelbullens dag, men det blev några fler...

att baka 3700 bullar, berättar Maria Thorängen, teamare i Östteamet 08/09. Det krävdes assistans från affären och en extra stor kundvagn för att få med sig:

Det blev cirka 5400 bullar när Ny Generations Östteam och Ny Generation-grupperna i Uppsala var klara med vad som blev Sveriges kanske största bullsatsning någonsin. Det blev bullar så att det räckte och blev över, något som gladde Linda Goitom som samma kväll bestämde sig för att starta en Ny Generationgrupp och tog med sig ett gäng bullar att använda till sin första satsning med sin Ny Generation-grupp.

24 kg margarin 47 l mjölk 93 paket Jäst 80 kg vetemjöl 26 kg socker 1 paket salt 2,8 l kanel 32 paket pärlsocker 285 ägg (bara till pensling!)

- Den galna bulldagen började egentligen i affären när jag och min teamkompis Viktoria Häll skulle köpa alla ingredienser som krävdes för

Det såg förstås ganska knasigt ut att släpa runt på allt detta, vilket medförde att Maria och Viktoria fick svara på en del frågor från andra

2

4


>>personer som var på shoppingtur. >> >> - Vi fick berätta om vår tro för en massa människor i affären, skrattar Maria. Vi förklarade om vad vi skulle ha alla ingredienser till och alla blev imponerade av den stora satsningen och skolungdomarnas engagemang.

- När jag såg att det blev bullar över frågade jag om jag kunde få dem, berättar Linda Goitom. Hon hade blivit tipsad av sin ungdomsledare i kyrkan att hänga med på bullbaket och när hon väl var där bestämde hon sig för att starta en Ny Generation-grupp. - Jag tog med mig 500 bullar hem, berättar Linda. Hon och kompisen Olivia, som också gått med i den nya gruppen, ställde upp ett bord i uppehållsrummet på skolan och skrev på en lapp ”Ha en bra dag önskar Ny Generation”, och lät folk plocka åt sig av bullarna.

3

Gör som Uppsala-grupperna, våga satsa och gör en galen satsning ni med!

4

5 bu 4 lla 0 r 0

I storköket där bakningen ägde rum var det kanonstämning då 25 ungdomar och sju av Ny Generations teamare axlade uppdraget att göra den största Kanelbullens dag-satsningen någonsin. - Grupperna började baka mindre bullar så att de kunde få fler till sina skolor, berättar Maria. Kanske bakade de lite för små bullar för det blev nämligen inte 3700 bullar som de hade planerat utan snarare 5400 stycken. Så många att det räckte och blev över.


Jesusbullar i tidningen Inom loppet av två veckor fick eleverna på Finnvedens gymnasium uppleva både ett mäktigt drama och en äkta Jesusbulls-utdelning! Finnvedens gymnasiums Ny Generation-grupp slog verkligen på stort! Till kanelbullens dag ett år bakade gruppen 1000 bullar som de sedan delade ut på skolan. I samband med bullutdelningen bjöd gruppen in fyra ungdomsledare och präster/pastorer som fick utgöra en frågepanel som utfrågades i skolans aula. Bullarna delade de ut under lunchrasten utanför aulan och där inne pågick frågestunden under hela två timmar. - Det var verkligen lyckat, säger Jenny Carlsson, gruppens kontaktperson. Många kom fram efteråt och sa att det var jättebra. Till och med lokaltidningen var där och tog kort och skrev en

notis om det i tidningen dagen efter! Redan fredagen därpå satsade gruppen på ett drama om hur saker i livet kan tynga ner oss men att Jesus är räddningen. De spelade upp dramat under lunchen och mer än två hundra kom och kollade! - Efteråt ställde jag mig upp och sa att jag tror på Jesus. Att jag tror och vet att han kan hjälpa oss i vilken situation som helst - för han har hjälpt mig! Jag har aldrig hört så många positiva saker sägas om Jesus, kristna och Ny Generation på en och samma dag, från ungdomar som inte själva är kristna! Ja, det var verkligen lyckat, avslutar Jenny.

4

4


Veckans bulle På Furulidskolan i Aneby har Ny Generation-gruppen dragit igång satsningen "Veckans Bulle". Ny Generation-gruppen på Furulidskolan i Aneby har tidigare, på grund av skolledningen, haft det lite svårt med att göra utåtriktade satsningar på sin skola. Men efter mycket om och men gick gruppen än en gång till sin rektor. Och nu var det som att allt hade ändrats, de fick lov att dela ut "Veckans Bulle" och fick till och med lov att gå ifrån sina egna lektioner för att kunna dela ut den! Den första "Veckans Bulle" delades ut till en tjej i årskurs åtta som blev riktigt glad och säkerligen förvånad. Ett smart sak som gruppen gjorde var att skriva en liten lapp på baksidan av bullen med gruppens samlingstid på.

ka

n!

4 5

E Å nb re ul t le om i v . ec

Ny Generation-gruppen bestämde sig för att fortsätta att dela ut "Veckans Bulle" och hoppas att ryktet ska sprida sig. Verkligen ett enkelt men mycket roligt sätt att kunna visa på att gruppen finns och att de vill göra något för sin skola!


2

er

b decem

Internationella dagen för Avskaffandet av Slaveri

(International Day for the Abolition of Slavery)

Har du hört talas om Willam Wilberforce? Han föddes 1759 i England och var en brittisk parlamentsledamot och aktivist för kristendom och mänskliga rättigheter. Wilberforce var en av de största krafterna bakom att slavhandeln och slaveriet avskaffades, i Storbritannien och globalt. Trots många motgångar fortsatte Wilberforce att utifrån sina kristna värderingar kämpa för det han visste var rätt. Internationella dagen för avskaffandet av slaveri instiftades som minne över att FN antog en konvention - en internationell överenskommelse - emot slaveri och det som man numera kanske oftare pratar om: trafficking (människohandel med framför allt kvinnor och flickor för sexuell exploatering), den 2 december 1949. En Ny Generation-grupps två ben är bön och utåtriktat arbete. Med utåtriktat arbete menas inte bara att dela ut biblar och Jesusbullar utan även att engagera sig socialt på skolan

och visa att Ny Generation-gruppen består av människor som bryr sig om andra. Skolledningen ser det oftast också som mycket positivt när elever som vill engagera sig och därigenom skapa en bättre skolmiljö. Internationella dagen för avskaffandet av slaveri är ett tillfälle där ni som Ny Generation-grupp kan göra någonting för engagera er socialt. Om det känns svårt att komma på idéer på vad man skulle kunna göra för att uppmärksamma denna dag kan ni bläddra en sida så får ni fem idéer!

6 4


47

T at rot fö t s r ut må de if n t rån ga ha n sin mo vi a tg ss kr å te is ng va tna ar r v fo rä ä r tt rd ts . er at in te ga W r kä ilb m e rf pa o rc e


5 heta

idéer Det finns en organisation som heter Stop the Traffik och från deras hemsida www.stopthetraffik.org kan man läsa mer om vad man kan göra för att uppmärksamma folk att slaveri och människohandel fortfarande finns. De har också skapat resurser som kan vara till användning för er Ny Generationgrupp i en satsning på temat.

2. Fråga er historialärare om ni inte skulle kunna få se filmen Amazing Grace med klassen på en lektion. Amazing Grace är en spelfilm som gjordes 2007 och handlar om Wilberforce kamp mot slaveriet. Kolla in: www.amazinggracemovie.com

1.

8

4


Joh 8:36 Slå upp bibelord som handlar om frihet, frid och fred, skriv dem på lappar och stick ned dem i sockerkaka eller liknande. Dela sedan ut detta på skolan.

3.

Anordna en temadag mot trafficking. Bjud in en passande talare att hålla en föreläsning så att eleverna på er skola får veta mer. Eller varför inte (om ni skulle få det) bjuda in er ungdomspastor eller liknande att tala på temat frihet.

4. Vi b r r osy s! Sätt upp en ”Vi bryr oss!”-affisch. Finns att ladda ned på NG+.

5.

9F5H

;9B

BM =CB 9

=G5H =C

HCF ;5B

7< GHI 89B

4 9

@9J! C


13

ber

decem

Lucia Lucia är en kanondag för satsningar! Hallå, hela dagen handlar ju om en kristen tjej som stod upp för sin tro - tala om perfekt läge för att göra något med Ny Generationgruppen! Ni som har en Ny Generation-grupp har också tillgång till NG+. Det är en extra resurssida på nygeneration.se som finns till bara för er! Där kan ni hitta en massa material som kan hjälpa er i er satsning. Vad sägs t ex om en PowerPoint-presentation över berättelsen om Lucia som man kan visa på t ex religionslektionen? På nästa uppslag kan ni se en lite presentation av vilka Luciaresurser man kan hitta på NG+!

0

5


5 ljusa idéer 1. Baka lussebullar och bjud skolan på. 2. Bjud på alkoholfri glögg en kall morgon. 3. Sätt upp affischer med Luciatema. 4. Fråga om ni får medverka vid skolans Luciafirande. Ni kan t ex använda presentationen om Lucia från NG+. 5. Baka pepparkakor med en fin Luciahälsning och ställ in på lärarrummet.

5

1

Lu k c sa an ia ä ts on r ni da en ng g ar fö ! r


Ladda ned resurser för en Luciasatsning från NG+ Affisch

På NG+ (se sid 11) kan du hitta affischer som ni kan tapetsera skolan med. Antingen kan ni ladda ned affischen och skriva ut den själva eller också kan ni beställa hem så många som ni vill ha. Er Ny Generation-grupp har ett affischsaldo på 20 affischer som ni kan beställa alldeles gratis när som helst under läsåret. Läs mer om detta på sid 12-13.

NG

2

5


Reklam på skolans internTV

PowerPointpresentation

Om er skola har en internTV kan det vara en bra idé att synas på den. På NG+ hittar ni en färdig bild som ni kan använda för att göra skolan uppmärksam på er Luciasatsning eller kanske bara för att önska Glad Lucia och göra lite reklam för Ny Generation-gruppen.

5

3

På NG+ kan ni ladda ned en PowerPoint-presentation som beskriver berättelsen om Lucia och hur hon blev en martyr. Ni kan använda presentationen om ni t ex får hålla i en religionslektion, eller varför inte fråga rektorn om ni får berätta om Lucia som inledning eller avslutning på skolans egna Luciafirande?


24

ber

decem

Julavslutning En satsning i juletider har potential att bli riktigt, riktigt bra. På skolan tänds det ljus och pyntas och människor är generellt lite mer öppna för saker som har med kärlek och värme att göra. Här är det perfekt att passa på att göra en satsning med Ny Generation-gruppen! Under många år har just julen varit ett tillfälle då många Ny Generation-grupper passat på att berätta om Jesus - och det har de gjort på många olika sätt. Det har delats ut biblar, hållits Jesuskonserter med jultema, och berättats julevangelium på alla möjliga och omöjliga sätt. Ta tillfället i akt denna jul och gör en satsning som passar din skola. Varför inte köpa en bibel till en kompis som du tror behöver den.

Vill ni göra en bibelutdelning i större skala - kanske ge alla avgångselever en inslagen bibel i julklapp - kan ni också hitta vad ni söker på nygeneration.se. Där kan ni beställa bibelprojektet i den skala som passar er bäst. På följande sidor kan ni läsa om vad andra Ny Generation-grupper har gjort för satsningar under juletider.

4 5


5 stämningsfulla idéer

5

5

1. Dela ut biblar, inslagna som julklappar, till en kompis, din klass eller alla avgångselever. 2. Boka en konsert med Ny Generations stora Julturné, eller anordna en egen julkonsert med ett budskap om Jesus. 3. Skriv julkort från gruppen till lärarna och tacka för en fin hösttermin. 4. Sätt upp God Jul-affischer på skolans anslagstavlor. Affischer hittar du på NG+. 5. Ha en öppen andakt med jultema på skolan. Annonsera tid och plats i god tid. Passa på att bjuda dem som kommer på julefika!


Klass köade för biblar Alla ville ha Ny Generation-gruppens biblar på Rönnowsskolan. Det blev till och med kö! Julen är en tokbra högtid att uppmärksamma med Ny Generation-gruppen och varför inte göra något som de flesta på skolan förknippar med julen - julklappar! Några som delade ut biblar inslagna som julklappar förra året var Rönnowsskolan i Åhus. - Vi delade ut biblar vid jul, samma dag som skolavslutningen, berättar Sandra Wastring från Ny Generation-gruppen på Rönnowsskolan. - Vi gick in i ett klassrum med nior och berättade om Ny Generation och sa att alla som ville ha en bibel kunde komma fram och ta en, berättar hon. Det blev helt tyst i klassrummet och ingen

kom fram för att ta en bibel. - Det kändes tungt, säger Sandra. Men sen gick gruppen vidare till Sandras egen klass och gjorde samma sak där. När de berättat om biblarna satte sig alla i klassen på språng på stolarna och inväntade att gruppen skulle säga varsågod. Plötsligt bildades en lång kö ända framme från katedern ner till slutet av klassrummet där den fick vika av i en böj för att alla skulle få plats. Alla i klassen ville ha en bibel! - Jag fick värsta kicken, säger Sandra. Det var sådan skillnad från den klassen de varit i

6 5


tidigare. Det satt bara kvar en endaste tjej på sin plats och det var en tjej som hade sin tvillingsyster i kön och tänkte att de två kunde dela på sin bibel! - Allt jag sa var att de inte skulle bry sig om var kompisarna tänkte om de gick fram för att ta en bibel och det verkade fungera, säger Sandra.

5 7

Vi kan inte ta bort allt vi tycker är dåligt i skolan, men vi kan erbjuda ett alternativ! Några vill kanske inte ha sina biblar, men för vissa kan den där bibeln du ger bort betyda allt. Du kan vara med och förändra människors liv. Erbjud ett gott alternativ - dela ut en bibel!


Tänk vad en bibel kan göra En lite bibel från Ny Generation startade en fantastisk händelsekedja.

En kall vintereftermiddag rullar Ny Generations Norrteams svarta bil in på parkeringen till Haparandas Kyrka. Teamarna ska nämligen träffa en ungdomsledare där. När de som bäst sitter och berättar för ungdomsledaren om vad Ny Generation handlar om, knackar det plötsligt på dörren. In tittar en kvinna som arbetar i församlingshemmet, och säger: - Ursäkta mig, men det är en tjej här som undrar lite över bilen som det står Ny Generation på. Vet ni något om den bilen? - Vår första tanke är givetvis att vi parkerat bilen fel, och vi sa givetvis att det är vår bil och undrade vad som stod på, berättar Norrteamet. Men in i rummet träder en tjej vid namn Frida och säger: - Jo, jag fick en sådan där bibel och det stod Ny Generation på den, sen såg jag er bil där >>

8

5


Frida berättar vidare: - För ett tag sedan, när jag bodde i Falun, mådde jag väldigt dåligt och fick komma till ett

behandlingshem. Där var det en tjej som gav mig en sådan där bibel från Ny Generation. Jag läste och läste och tyckte den var jättebra och bestämde mig för att bli kristen. Sedan flyttade vi upp till Haparanda och då bestämde jag att jag ville starta en kristen skolgrupp men jag vet inte riktigt hur man gör eller så. - Vi bjöd självklart in henne på träffen med ungdomsledaren så de fick träffas också, sen berättade vi mer om vad Ny Generation är och hur man kan göra för att dra igång en kristen skolgrupp. Vi berättade flera vittnesbörd om vad som händer i Sveriges skolor idag. Hon bestämde sig med en gång att starta en Ny Generation-grupp på sin skola där hon nu går i nian, och till hösten drar Frida igång en grupp på sitt nya gymnasium också.

59

>> ute med samma logga så då tänkte jag att ni kanske var här inne. Jag skulle också vilja starta en sådan där kristen skolgrupp! - Vi satt helt mållösa i några sekunder och undrade om det verkligen var sant. Där sitter vi i Haparanda Församlingshem, en vanlig onsdag, och en tjej kommer in som för det första aldrig varit inne i församlingshemmet. För det andra hade hon aldrig gått in där om vi inte haft loggor på vår bil. För det tredje hade hon heller inte gått in där om hon inte slutat skolan så att hon kunde gå förbi parkeringen i just den halvtimmen vi var där. Guds vägar är outgrundliga men underbara, fortsätter Norrteamet.


r Gör esatsning egen Skriv namnet på din satsning här

Ta en titt på översikten över höstterminen igen. Finns det några andra dagar än de som vi tagit upp som kanske skulle passa för er skola? Om ni inte funnit några som passar i översikten kan ni alltid hitta på helt egna satsningar och arrangemang. Det viktigaste är att ni syns på skolan! Glöm inte att maila era regionala teamare och berätta när ni planerar eller genomför en satsning. Vi vill så gärna höra om vad ni hittar på, be för er och kunna berätta för andra om det, så att era satsningar och vittnesbörd också kan få vara till inspiration för f ler! norr@nygeneration.se vast@nygeneration.se central@nygeneration.se

ost@nygeneration.se stockholm@nygeneration.se syd@nygeneration.se

60


Klistra in bild här

Others First Ps.

61

Alla dagar som finns med i översikten är faktiskt riktiga och firas någonstans i världen!


2. Baka kanelbullar och dela ut till skolan på Kanelbullens dag den 4 oktober.

1. Köp in NG-tröjor från webbshopen och ha på er dem tillsammans i skolan för att göra reklam för er Ny Generationgrupp. Bjud gärna de andra eleverna på godis så kommer de att minnas er ännu bättre! 63

3. När november är som mörkast kommer lärarna bli glada av en uppmuntrande fruktkorg i sitt lärarrum.

4. Samlas innan skolan den 21 september på Bönedagen och låt alla i gruppen nämna en nära kompis som ni alla ber för lite extra.


H

Sa öst Ts nin ga r 5. Baka och bjud på ”känslomuffins”. Baka muffin med olika smaker, en man tar om man känner sig glad, en om man är ledsen och en om man är trött etc. I muffinsarna sätter ni lappar med budskap som passar för de olika känslorna.

6. Registrera ett Twitterkonto för er grupp och kör en tävling med pris varje månad (kanske kan sponsras av kyrkor eller kristna företag). Däremellan kan ni skriva bibelord och annat bra.

7. Utlys en tävling på Internationella Vänlighetsdagen den 13 november då alla elever har chans att nominera någon som har gjort något vänligt mot dem den veckan. Fråga rektorn om ni sedan får ropa ut vinnaren i högtalarsystemet eller liknande.

64


8. Hälsa på alla ni möter och säg ”Hej” på Internationella Hej-dagen 21 nov.

9. Baka en tårta till din klass på Tårtans dag 26 november.

11.Anordna en fiskedam i korridoren. Sätt upp ett lakan och gör små godispåsar och låt era kompisar komma och fiska. Barnkalas-style! 12. Starta en blogg eller facebook-grupp för er Ny Generation-grupp där ni varje vecka kan skriva om er tro.

65

10.Välj ut en ruskig måndag och stå i skolans entré och bjud på frukost när alla kommer. Varm choklad vill alla ha!


H

Sa öst Ts nin ga r

13. Sätt upp en brevlåda någonstans i skolan där era skolkompisar kan lägga frågor eller böneämnen till er grupp.

14. Fråga religionsläraren om Ny Generation-gruppen kan få komma och hålla i en lektion och berätta om er tro. Material finns att ladda ner på NG+

TIPS

a m e Teér

& Id

15. Anordna en levande tipsrunda på Gå på promenad-dagen den 11 oktober. Skriv alla frågor på t-shirtar och låt alla i gruppen gå omkring med en fråga var på sig under dagen.

66


16. Dela ut veckans Kexchoklad (eller något annat gott) till någon på skolan. 17. Bjud in Ny Generations konsertteam och anordna en lunchkonsert.

20. Dela ut biblar som julklappar i samband med julavslutningen! Alla vill ha en julklapp! 67

19. Anordna en ”lussebandyturnéring” och låt alla spelare ha luciakläder.

18. Baka pepparkakor och sätt fast bibelord med kristyr på. Dela sedan ut!


H

Sa öst Ts nin ga r

21. Dela ut pins med bra budskap på FN-dagen. Pins finns att köpa i Ny Generations webbshop.

28. Sätt upp affischer med veckans biblelord på skolans anslagstavlor.

23. Baka kladdkaka till städpersonalen, de behöver uppmuntran. 22. Sätt uppmuntrande lappar på toaletternas speglar. Alla går på toa! 68


24. Anordna en öppen debatt i aulan. Bjud in pastorer i din stad eller varför inte stå själv och låta elever ställa sina frågor om Jesus. 25. Gör Ny Generation-gruppen till Elevens val.

26. Ta tillfällen att berätta om din tro i vanliga skoluppgifter. Ska du hålla tal på svenskan? Berätta om Jesus! Ska ni göra radioprogram? Gör ett program om Jesus och spela kristen musik! Ska ni skriva ett arbete om en historisk person? Skriv om Jesus!

69

27. Bjud med en klasskompis till din kyrka. Om ni är många i gruppen som går till samma kyrka kan alla ta med sig en kompis så blir ni ett stort gäng.


H

Sa öst Ts nin ga r

srehtO tsriF srehtO tsriF

29. Släpa en TV och ett Playstation till skolan och anordna en Super Mario Cart-tävling i cafeterian under en dag.

31. Be för skolkatalogen. Börja med de som går sista året och nämn allas namn i bön under läsåret. På så sätt kommer alla klasser att få förbön.

30. Ha ett bord med vatten när skolan har orientering och skriv en skylt med texten ”Jesus är livets vatten”. 32. Gör en kakbuffé i korridoren på Kakans dag 4 december.

70


h se od! c o ka rg Sma erren ä att H

33. Sätt upp klubbor på alla skåp med en lapp där det kan stå ”smaka och se att Gud är god”.

34. Fråga rektorn om ni som Ny Generation-grupp får läsa julevangeliet på julavslutningen.

36. Anordna en julkalender med utmaningar för eleverna varje dag. Varje fredag i december kan man kora veckans vinnare. 71

35. Sätt upp de snygga Luciaaffischerna (som finns att ladda ner eller beställa på NG+) på skolans anslagstavlor.


H

Sa öst Ts nin ga r 38. Klä ut er till en levande julkrubba en dag i december. Ni kommer garanterat få frågor om er tro!

37. Tipsa skolbiblioteket om bra kristna böcker och tidningar de kan köpa in eller prenumerera på.

39. Fota gruppen och gör en affisch med texten ”Vi är kristna - fråga oss varför”!

40. Se till att er grupp kommer med i skolkatalogen bland alla andra elevföreningar.

72


42. Fråga om ni får göra reklam för er grupps mötestider på skolans intern-tv.

41. Dela ut clementiner när er skola har friluftsdag och skriv bra budskap på skalet.

43. Utlys en tävling bland alla klasser på skolan. Den klass som gör den mest uppmuntrande grejen mot sin mentor vinner ett fint pris. Typ fika för klassen varje dag i en vecka.

44. Stå med kaffe/varmchoklad och mackor utanför skolfesterna och dela ut gratis till de som är ute och festar.

ayaroS

73

dnulyN bokaJ ,™epyT—yM—tsuJ 9002-8002 © es.ycaripsnocmrof.www ,gro.epytymtsuj@sey :tcatnoC


H

Sa öst Ts nin ga r

47. Kom till skolan tidigare en dag och dekorera lärarnas rum med fräscha blommor och ställ kanske in en sockerkaka. Glöm inte hälsa från Ny Generationgruppen.

45. Anordna såp-bandy efter skolan en dag.

46. Köp några bra kristna skivor och skänk dem till skolcafeterian 49. Visa en film i aulan (OBS! så att det kan spelas på rasterna. Kolla att ni har tillstånd) och säg något kort om Jesus. Exempel på bra filmer att visa är ”Pay it forward”, ”Freedom Writers” eller ”Passion of the Christ” vid påsken. 74


48. Fråga rektorn om ni kan få ha en frivillig lunchandakt i aulan. Gruppen läser ett bibelord, säger något kort om det och ber en bön. Man kan köpa in värmeljus som de som vill kan få tända. 50. Klä ut en i gruppen till tomte, ge den en påse med julgodis, ropa ut i skolans högtalare att tomten vid ett visst klockslag kommer släppas lös i korridoren och den som först får stopp på tomten får allt godiset.

75

51. Bestäm en dag då Ny Generation-gruppen ”bär varandras bördor” och erbjuder sig att hjälpa andra på skolan med det de behöver hjälp med. Allt ifrån att knyta skor till att bära brickor eller hämta mjölk.


En andakt för varje vecka hela hösten

77

På nästkommande sidor hittar ni andakter på löpande band. Närmare bestämt är det en andakt för varje vecka hela höstterminen! Utöver det finns det även sex stycken andakter som man kan använda vid utåtriktade arrangemang.


Andakter

Others! atten var iskall den 29 maj 1914 när fartyget Empress of Ireland påbörjade resan från Quebec i Kanada, till Liverpool, England. Resan hade bara pågått i några timmar när fartyget i den tjocka dimman vid S:t Lawrenceflodens mynning kolliderade med den norska transportbåten Storstad. Empress’ skrov fick ett enormt hål på över trettio kvadratmeter, och fartyget sjönk på bara fjorton minuter! När tragedin var fullbordad hade 1 027 av 1 477 passagerare förlorat livet. Men bland passagerna ombord på Empress, fanns en samling unga från den kanadensiska Frälsningsarmén, som ledda av 35-årige Edward James Hanagan var på väg över till England för att delta i en kristen konferens. Och när vittnesmålen från de överlevande började sammanställas, kom det fram många märkliga rapporter om den här gruppen. Flera

N

människor berättade om hur de själva hunnit ta sig ut ur sina hytter men inte fått tag i en flytväst. De hade hamnat i det iskalla vattnet och insett att de snart skulle sjunka under ytan och dö. Men så hade en ung människa simmat emot dem i det iskalla vattnet och, så fort han eller hon kommit nog nära, tagit av sig sin egen flytväst och kastat den till sin medpassagerare. En av de mest gripande berättelserna kom från en vuxen man som hamnat i vattnet och såg en ung flicka simma emot honom. När hon lyckats ta sig inom räckhåll, hade hon kastat sin egen flytväst – sin egen chans att själv överleva – till honom. Han hade uppmanat henne att i stället rädda sitt eget liv, men flickan ropade något till honom som han aldrig skulle glömma: ”Ta den! Jag kommer att dö bättre än dig!” Vad var det som gjorde att den här gruppen av

78


var beredda att offra sig eget liv, om det kunde vara till hjälp för någon annan. Och ordet ”Others” behöver skrivas in i kristenhetens hjärta igen, med stora bokstäver. I en tid som är med självisk än någonsin (2 Tim 3:1–2) behövs det en ny generation som går åt ett annat håll och tänker på ett annat sätt. Som inte först och främst frågar ”Vad kan jag tjäna på det här?” utan ”Hur kan jag hjälpa någon annan?” Som ”ger sina liv” i form av sin tid, sina böner, sin kraft, sitt engagemang och sin uppmärksamhet för någon annans skull. Och om den livsstilen - ”Others” - slår igenom hos kristna ungdomar på allvar – då finns det verkligen hopp för vårt land!

Diskussionsfrågor:

• Vad kan det innebära för oss i Ny Generationgruppen att ”ge vårt liv för våra vänner”? • Hur kan vi ta ett första steg mot ett Others-liv? Tänk på en person var, som skulle behöva en ”flytväst”, och bestäm er för att göra något för att hjälpa eller uppmuntra honom/henne under veckan som kommer.

79

unga kristna, utan någon speciell uppmaning, valde att sätta andra före sig själva, och tänkte ”jag måste rädda någon annan” i stället för ”jag måste rädda mig själv”? En bra gissning är att det hade att göra med den typ av kristendom som deras ledare, General William Booth, hade predikat om. Hans undervisning och livsstil hade framför allt handlat om ett ord, som för honom sammanfattade hela kristendomen: ”Others”. ”Andra”. Fokusera på andra, och Gud kommer att ta hand om er. Fokusera på andra, och ni kommer att få rätt perspektiv på er omvärld och vad hela det kristna livet egentligen handlar om. Det ordet och den livsstilen gjorde att unga människor en kall natt i maj 1914, till och med


Andakter

Lyft din stav! i kan ibland få för oss att det alltid automatiskt blir som Gud vill, men det stämmer faktiskt inte riktigt. Ett exempel är när bibeln säger att Gud ”vill att alla människor ska bli frälsta” (1 Tim 2:4). Vi vet ju självklart att alla inte BLIR frälsta, trots att Gud vill det. Så varför inte? Därför att det krävs ett SAMARBETE med Guds vilja – ett personligt ”ja” från en människa – för att den ska fullbordas. Därför frågade också Jesus många gånger, innan han hjälpte människor: ”Vad vill DU att jag ska göra”. Han var angelägen om att han och människan skulle vilja samma sak. Man kan säga att Gud behöver initiativ från oss, som Han kan välsigna. Det kan ju låta som en helt sjuk tanke att Gud skulle vara i behov. Hallå

V

– Han är ju GUD! Ändå är det faktiskt så att han av egen fri vilja har gjort sig själv delvis beroende av att det finns människor som beredda att samarbeta med honom. Det här temat dyker upp på var och varannan sida i bibeln. Som t ex när Mose och hans folk stod emellan alternativen att drunkna i Röda havets vågor eller bli nedhuggna av Faraos soldater (2 Mos 14). Att Gud VILL rädda sitt folk är helt klart, men ändå ber Gud Mose om ett initiativ. Att han ska lyfta sin stav. Göra något med det lilla han hade, även om det inte var speciellt imponerande och inte verkade kunna göra ett dugg åt problemet! Men Mose lyder. Han lyfter sin stav över havet

0

8


Diskussionsfrågor:

• Finns det något initiativ som ni kan ta i Ny Generation-gruppen, för att ”lyfta er stav” lite högre än tidigare? Kalenderöversikten på sid 24 ger många tips. Att lyfta sin stav handlar också om små initiativ på personlig nivå. Som att skicka ett SMS, bry sig om någon som är ensam, eller be en extra bön för någon. Vem kan just du hjälpa?

1

er skola, men för att det ska bli verklighet krävs ett samarbete mellan honom och en eller några människor som säger ”ja” till Gud och tar ett första steg som han sedan kan välsigna. Gud behöver initiativ. Och ett lysande initiativ som ni har tagit, är att starta en Ny Generation-grupp på skolan! När ni tillsammans ber för och sträcker er ut på skolan, är detta i Guds ögon mycket mer än en kristen version av Frimärksklubben eller Radikala Veganer. Gud ser en stav som lyfts! Ett initiativ som han kan samarbeta med och välsigna. Så lyft staven ännu högre! Våga ta nya initiativ, hitta nya vägar för att nå fler, be tillsammans, engagera er i skolan och göra den till en så bra plats som möjligt på alla tänkbara sätt. Ni är precis vad Gud behöver, för att hans vilja ska kunna ske!

8

och då – inte en sekund tidigare – delar Gud det på mitten och en av de största miraklen i hela Bibeln är ett faktum! Ett helt folk kan gå rakt igenom havet och räddas! Kunde Mose ta äran för det som hände? Nej, det var ingen tvekan om att det var Gud som gjorde undret. Ändå var det ett resultat av ett samarbete mellan Gud och en människa, att en person tog ett initiativ som Gud kunde välsigna och använda. Vi skulle kunna gå vidare och prata om David, Samuel, Jeremia, Maria, Jesu lärjungar och i princip alla bibliska personer du kan tänka dig, och du skulle upptäcka samma sak. En människa står för ett första litet initiativ och Gud står för kraften! Samma sak gäller på er skola. Gud har redan en plan och en vilja, om saker han vill göra på just


Andakter

Tempel i vår skola tt Gud alltid är nära oss och alltid hör en människas böner, är underbara löften som kom i och med att Jesus dog för våra synder och tog bort det som skilde oss från Gud. Men före Jesus och före korset var dessa sanningar inte alls lika självklara som de är i dag. Därför måste det ha varit en total sensation då Gud en dag talade till kung David, och berättade att han vill ha ett tempel, där hans närvaro skulle kunna finnas hela tiden. Fram till dess hade Gud talat till präster, profeter och kungar, men folket hade aldrig riktigt kunnat räkna med hans närvaro. Synden var fortfarande en mur mellan Gud och de människor han älskade, och det fanns ingen möjlighet till den sortens djupa, nära gemenskap som Gud längtade efter. Men nu skulle ett hus byggas i Jerusalem där

A

Gud alltid skulle vara närvarande och löftet som gavs om templet måste ha varit en revolution för människorna som levde då: ”Mina ögon ska nu vara öppna och mina öron lyssna till vad som bes på denna plats. Jag har utvalt och helgat detta hus för att mitt namn ska vara där för evig tid. Och mina ögon och mitt hjärta ska alltid vara där” (2 Krön 7:15–16 SFB). Det skulle skapas en permanent kontaktpunkt mellan himmelen och jorden. En plats dit vem som helst – inte bara den andliga eliten – skulle kunna gå när som helst för att be till Gud och VETA att Han skulle höra dem. Om någon syndar, om folket blir slaget av en fiende, om det blir hungersnöd, om plåga eller sjukdom kommer - om då någon, vem det än är, ber i detta hus, ska jag höra det från himlen,

2

8


barmhärtighet har valt att flytta in i oss. Det var Guds kraft och närvaro som gjorde templet i Jerusalem speciellt, och det är Guds kraft och närvaro som gör oss speciella. Varje gång en Ny Generation-grupp startar i en skola och börjar be, synas och lyfta upp Jesus, är det som att ett tempel byggs i den skolmiljön. Plötsligt finns ett kontaktpunkt – en grupp unga människor som synligt och utåtriktat representerar Gud och Guds rike på skolan, och som Gud kan använda för att på olika sätt visa vem han är. Gud vill ha ett tempel på varje grundskola, gymnasieskola och universitet i hela landet - och ni, oavsett hur många ni är eller hur det känns just nu - är en del i uppfyllandet av det!

Diskussionsfrågor:

3

• Templet var en kontaktpunkt mellan himlen och jorden. Vilka på skolan tror ni behöver en sådan kontaktpunkt allra mest? • Templen i dag har två ben och kan gå ut till människor, i stället för att vänta på att de ska komma. Vad säger det här till er i Ny Generation-gruppen?

8

säger Gud i 2 Krön 6:22–30. Templet var en öppen dörr för alla som ville komma. I och med templet var dörren till Gud öppen. Men vad har detta nu i all världen med skola och Ny Generation-gruppen att göra? Massor, faktiskt! I 1 Kor 3:16 läser vi: ”Vet ni inte att ni är ett Guds tempel?”, och i 2 Kor 6:16: ”Vi är den levande Gudens tempel”. Vad betyder detta? Om Gud kallar oss tempel, betyder ju det att vi har något av samma funktion som det tempel som tidigare stod i Jerusalem. Att Gud har tänkt att våra liv ska vara kontaktpunkter mellan himlen och jorden. Mellan vår värld och Guds rike. Inte alls därför att vi är så perfekta eller felfria – det är vi inte – utan därför att Gud i sin nåd och


Andakter

Synliga tempel i har tidigare pratat om att templet i Jerusalem var en kontaktpunkt mellan himlen och de människor som ville ha med Gud att göra, och att Gud i Nya testamentet kallar oss för sina tempel. Det som var sant om templet i Jerusalem, borde alltså vara sant om oss här och nu. En av dessa saker är att templet var synligt! När Gud gav David ritningarna för templet bad han honom inte bygga en underjordisk bunker. Huvudbyggnaden i templet var lika hög som ett 20-våningshus – helt klätt i guld! En sådan sak missar man bara inte! Gud vill också att hans tempel av i dag ska vara synliga. Inte leva våra liv längst ner i kyrkans källare eller skolans skyddsrum, där vi byter kristna klistermärken med varandra och hoppas att ingen ska få redan på att vi är kristna och mobba oss.

V

Templet syntes och märktes, mitt i sitt samhälle. Det är mönsterbilden för er Ny Generationgrupp. Den ska inte bara vara ett andligt andningshål för kristna ungdomar (även om det också är bra), utan mest av allt ge ett utåtriktat erbjudande om att Gud finns och att man kan lära känna honom. Gruppen finns där som en representant för Jesus på skolan – visserligen bräcklig och ofullkomlig, men tack och lov har Gud alltid använt sig av just bräckliga och ofullkomliga människor. Den finns där för att påverka skolan i positiv riktning. Den finns där för att så många som möjligt som mår dåligt i dag inte ska behöva göra det i morgon, att de som överväger att ta sina liv inte ska göra det och för att de som medvetet eller omedvetet söker efter den kärlek, förlåtelse och frid som bara Jesus

8 4


”Ni är det ljus som lyser upp världen. Ni liknar en stad uppe på ett berg. En stad uppe på ett berg är synlig för alla. När man tänder en lampa täcker man inte över den, utan tvärtom ställer man den så att den lyser för alla i huset. På samma sätt ska ert ljus lysa för människorna, så att de ser allt gott ni gör och hyllar er Far i himlen” (Matt 5:14–16 NLB) Jesus vill att vi ska vara ”synliga för alla”. Några har kreativa gåvor som kan användas i musik, dans, drama, webbdesign och annat. Några har lätt för att tala offentligt och kan leda debatter och samlingar. Några är bra på att se andras behov, andra kan jobba praktiskt och precis alla kan be för sina egna kompisar. Ett synligt tempel på varje skola i landet – det är vad Ny Generations vision handlar om!

Diskussionsfrågor:

5

• Templet var en kontaktpunkt mellan himlen och jorden. Vilka på skolan tror ni behöver en spådan kontaktpunkt allra mest? • Templen i dag har två ben och kan gå ut till människor, i stället för att vänta på att de ska komma. Vad säger det här till er i Ny Generation-gruppen?

8

kan ge, ska ha en plats där de kan finna den. I en undersökning sade 86 procent av svenska ungdomar att de är intresserade av sådant som har med tro och andlighet att göra. De behöver se synliga tempel! Så försök att vara synliga med er Ny Generation-grupp överallt där något händer på skolan. Och händer inget på skolan – gör något själva, både för att dela er tro, synas i största allmänhet eller arbeta socialt för att göra skolmiljön bättre. Och man behöver inte vara många för att märkas. En Ny Generation-grupp gjorde en enkät och frågade bland annat elever på sin skola hur många medlemmar de trodde att de var i sin grupp. De flesta trodde att gruppen bestod av 60–70 medlemmar. I själva verket var de sex personer!


Andakter

Ett bedjande tempel n annan sak som var sant om templet i Jerusalem och därför bör vara sant om oss kristna idag, och om er Ny Generationgrupp, är att templet var en plats för bön. När templet invigdes (2 Krön 5–7) kom Gud dit med besked! Det syntes eld från himlen och ett synligt moln av härlighet och Guds närvaro som var så stark att prästerna föll till marken, och det blev totalt jubel och glädje bland folket. Men trots att templet var otroligt vackert och lyste av guld och ädelstenar, vad detta ändå inte det snygga utseendet den slutliga orsaken till att Gud kom så starkt med sin närvaro. Samma sak gäller i dag. Om Gud kommer till oss, är det inte för att han är så imponerad över vår fantastiska personlighet, våra märkesjeans eller snygga pojkvän. Han räknar i en helt annan valuta än vad vi ofta gör, och det

E

vi ibland räknar som rikedom och tillgångar är ofta inte värt ett öre i Guds ögon (Upp 3:17–18). Hans närvaro och kraft kan inte köpas med yttre saker – men Gud kommer alltid som svar på våra böner. När Guds hus – hans tempel – blir ett bönehus, kommer Guds ögon alltid att vara där och hans öron alltid att höra vad som beds där. Just därför är bön en av de absolut viktigaste sakerna som behövs på er skola! Det var bönerna som steg upp från templet i Jerusalem, som gjorde att Guds närvaro kunde fylla det. Gud svarar då någon ber, Han agerar som ett resultat av att någon ber och kommer på grund av att någon ber. Det härliga i detta är ju att bön är något som alla kan ägna sig åt! Man kan be ensam, två tillsammans, eller en hel grupp. Man behöver inte vara proffs eller ha gått på bibelskola. Man

8 6


Diskussionsfrågor:

• Har ni fått bönesvar? Berätta! • Hur kan ni göra bönen på er skola mer effektiv och konkret? Kanske med hjälp av olika teman för olika veckor, bönelistor eller att turas om att leda bönestunderna?

7

den skolan tagit det första steget. Oavsett hur tuff dess miljö är just nu, så är Jesus på väg till den – på väg att komma och uppfylla sitt tempel, och utifrån det låta sitt ljus lysa klart. Vi hör hela tiden underbara rapporter från ungdomar som har fattat just detta. Unga hjältar – få eller fler – har börjat träffas och be på skolan. Många varje dag, i en kort samling innan skoldagen börjar. Andra vid en eller några speciella böneträffar i veckan. Vi hör om bönelistor, bönejourer, böneämnen, bönevakter och om hur ”bönetanter” från de lokala församlingarna kontaktas om bönestöd för skolan. Det doftar positiv förändring lång väg! Och era böner - hur små, torra och enkla de ibland kan verka är en superviktig del av det.

8

kan be på många olika sätt och utifrån många olika kristna ”kulturer”. Men det viktiga är att om vi ber har Gud lovat att svara, och han har lovat att komma och uppfylla varje tempel som är villigt att bli ett bönehus. Därför är bön en så viktig del av det som Ny Generation handlar om! Om vi ska få se en förändring inom den svenska ungdomsvärlden, om vi ska få se svenska tonåringar vända sig till Jesus på allvar, om vi ska få se alla de destruktiva och nedåtgående trenderna och tendenserna i ungdomskulturen vända uppåt, så måste det till ett mirakel. Ingen person, talang, resurs eller organisation kommer att räcka till på långa vägar. Men inget är för svårt för vår Gud! Inget är för stort för vår Gud! Och har bönen börjat på en svensk skola, har


Andakter

Ett heligt tempel nnan vi lämnar tempeltemat i andakterna, ska vi ta upp en viktig sak till som var sant om templet i Jerusalem, och därför också bör vara sant om templet i dag - ni som kristna och er Ny Generation-grupp: templet var heligt! Alla frestas till det som Bibeln kallar synd. Alla frestas att kompromissa med sin övertygelse. Alla frestas att tänka, säga och göra saker som vi inte borde. Och tack och lov – det finns underbara löften om nåd och förlåtelse när vi bekänner våra synder. Men det är när vi börjar tro att ”det är inte är så noga”, ”alla andra ändå gör det” och att ”lite grann kan väl inte skada” – som det blir problem. När synderna går ifrån att vara enskilda misstag som vi ser, ångrar och bekänner, till att bli delar av vår livsstil. Det är då ljuset, inspira-

I

tionen och livet – allt det där som skulle lysa ut genom oss till dem som lever i vår närhet – i stället börjar rinna ut genom hålen i vår karaktär. En man vid namn Brennan Manning har sagt: ”Det största enskilda orsaken till ateism i dag, är kristna som bekänner Jesus med sina läppar, men förnekar honom med sin livsstil”. Det ligger väldigt mycket i det. Gud kom inte till templet bara för att det var fint på utsidan. Han kom därför att det var en helig, helgad plats. En plats där man ständigt bekände och offrade. En plats där man var noga med hans närvaro. Och Gud är fortfarande lika angelägen om sitt tempels renhet. Därför står det i 1 Kor 3:17 ”Guds tempel är heligt, och det templet är ni”, och i 2 Kor 6:16 ”Vad kan Guds tempel ha för gemensamt med avgudarna?”

8

8


livet – men en av dem som leder fram till de största resultaten. Gång på gång har vi fått se eller höra hur kristna ungdomar genom engagemanget i Ny Generation-gruppen på skolan plötsligt har insett behovet av Gud, därför att man plötsligt inte klarar sig utan honom. Eller inser att klasskompisarna kräver att man inte bara snackar och tycker en massa saker, utan också faktiskt lever som man säger att man tror. Varken Gud eller kompisarna kräver perfektion vilket är väldigt skönt eftersom vi alla kommer att misslyckas och falla ibland. Men vår strävan och längtan behöver vara att för varje dag, med Guds hjälp, bli mer lika Jesus - inte bara på insidan utan även på utsidan, mitt i vår skola.

Diskussionsfrågor:

9

• På vilket sätt är helighet och renhet viktigt för evangelisation? • Ge exempel på saker som är vanliga i din generation men som Gud inte vill? • Hur kan man få kraft och motivation till att vara ett heligt tempel?

8

”Ja, men helig kan jag väl inte bli själv? Det var väl därför Jesus kom och dog för mina synder?” Helt rätt! Men när vi har blivit förlåtna genom tro på Jesus, fortsätter Bibeln att tala om att vi ska leva ett annorlunda liv. Att den helighet som Gud har givit oss ska komma ut i vår livsstil och synas i hur vi lever våra liv. I det vi säger och väljer att inte säga, i det vi gör och väljer att inte göra. Det här kräver många beslut, en hel del kamp och kanske en och annan tår, men detta är en av de saker Jesus syftar på när han säger att vi ska ta upp vårt kors och följa honom. För att han ska bli större i våra liv finns det andra saker som måste bli mindre. Den processen stavas helgelse, och är inte en av de allra enklaste och bekväma delarna av det kristna


Andakter

Salt och ljus i världen Lukas kapitel 15 berättar Jesus en liknelse om en kvinna som förlorat ett av sina tio mynt, och berättar hur hon då beter sig: ”Eller om en kvinna har tio silvermynt och tappar bort ett av dem, tänder hon då inte ett ljus och sopar huset och letar noga, tills hon hittar det?” (Luk 15:8) ”Tänder hon då inte ett ljus”, säger Jesus. Vad kan det vara för ljus som den här kvinnan – som ju är en bild på Jesus själv – tänder, när hon vill söka efter det som är borttappat? ”Ni är världens ljus.” (Matt 5:13). Jesus kallar er i Ny Generation-gruppen för ljus. Ljus som Han vill tända med sin Helige Andes eld och använda för att söka efter människor som behöver honom. Därför behöver vi möta honom själva gång på gång, så att elden kan fortsätta brinna och bli varmare och ljusare för varje dag som går.

I

Så han kan ta oss i sin hand och använda oss för att värma och lysa upp en kall och mörk värld och leda så många som möjligt hem igen. I versen innan ger Jesus oss ytterligare en bild på vad vår närvaro i världen och på skolan kan innebära. Han kallar oss ”jordens salt” (Matt. 5:13). Nu för tiden är ju salt mest en bordskrydda för att få maten att smaka lite mer och lite bättre, och något man häller över popcornen innan det är dags för kvällens långfilm, men det är knappast vad Jesus menar. På hans tid, innan kylskåp och frysboxar kom in på planen, använde man salt som ett konserveringsmedel. Man lade in kött, fisk och andra råvaror i salt för att förhindra att de ruttnade och blev oanvändbara. Saltet hade kraften och förmågan att

90


Diskussionsfrågor:

• Jesus kallar er världens ljus. På vilka sätt kan man göra skolan till en ljusare och varmare plats? • Jesus kallar er jordens salt. Vilka negativa trender finns på just er skola, och hur skulle ni kunna hjälpa till att motverka dem?

be - men kan också ta sig uttryck i att förhindra mobbning, att hjälpa och stödja sådana som blir utfrysta, att arrangera satsningar mot rökning och droger, att motverka rasism och segregation, att uppmuntra lärarna i deras ofta otacksamma arbete, att städa skolan frivilligt på Internationella Världshälsodagen och en massa annat. Om en enda tjej slutar skära sig i armarna tack vare en uppmuntran från någon i er grupp, om en enda kille får en ny bild av den kristna tron därför att han såg ett äkta och brinnande engagemang i era liv, om en enda ung människa för höra att det finns en Gud som älskar dem och längtar efter dem – då har ni utfört storverk! Och kommit ett steg längre på vägen mot vad det verkligen innebär att leva ett kristet liv: att vara salt och ljus i den här världen.

91

stoppa förruttnelseprocessen och få saker som annars skulle ha gått förlorade, att bevaras. Det är så Jesus vill att vår närvaro ska påverka vår värld. Där det finns något som håller på att ruttna, vill han att vi ska vara en kraft som hindrar utvecklingen. Och just därför är Ny Generations motto: ”Min skola – mitt ansvar”. Ingen av oss kan ensam lösa alla problem inom den svenska skolan eller anta alla utmaningar som Sveriges unga generation står inför. Men alla kan göra något! Alla kan vara salt och ljus i sin del av den världen! Alla kan tänka ”Min skola – mitt ansvar” och börja där! ”Min skola – mitt ansvar” innebär först och främst att dela de goda nyheterna om Jesus och att


Andakter

Syskon från olika håll m ni har kärlek till varandra skall alla förstå att ni är mina lärjungar” (Johannes 13:35) Gång på gång talar Jesus om sin längtan att hans folk ska vara ett. Och gång på gång har vi i stället ofta varit så upptagna med att slåss med varandra att vi totalt har missat att vi faktiskt har en gemensam Herre och ett gemensamt uppdrag. Ny Generation har egentligen aldrig haft som ett av sina huvudmål att verka för kristen enhet – fokus ligger ju främst på bön och utåtriktat arbete i skolvärlden – men enhet mellan kristna har ändå blivit en av de allra vackraste bieffekterna. I Ny Generation-gruppen väljer vi att inte ta ställning i frågor som ligger utanför kristendomens kärna, som den uttrycks i den apostoliska

O

trosbekännelsen. Det som betyder något är att man vill be för sin skola, och vill göra Jesus känd där. Hela poängen är att det är just det gemensamma arbetet för att ge Jesus till andra människor som ger förutsättningen för sann kristen enhet! Inte att vi äntligen kommer överens i våra teorier utan att vi gemensamt ser att behoven i på vår skola är så enormt mycket viktigare än att vi får ihop våra teologiska detaljer och kristna kulturer. Vi tror att den unga, nya generation som växer upp i kristenheten kommer att inse, mer än de som gått före dem, hur viktigt det är att kristna står tillsammans – och kommer att visa att det faktiskt går! Några tips och förutsättningar för att enheten ska fungera i Ny Generation-gruppen:

92


1. Sätt Jesus i centrum

3. Arbeta på relationerna

De flesta problemen börjar när vi har puttat Jesus åt sidan och börjat fokusera på andra saker. När han är i centrum, när vi ber till honom tillsammans, talar om honom med varandra, sjunger lovsång till honom gemensamt och arbetar för att lyfta upp honom på vår skola – är det häftigt att se hur mycket enklare det där med enhet faktiskt blir.

Relationer byggs med hjälp av tid och beslut. Om ni kommer från många olika kyrkliga sammanhang – försök att ta tid för att lära känna varandra. Kanske ni kan föreslå era ungdomsledare att grupperna från de olika kyrkorna skulle kunna göra några saker tillsammans – kanske en bönekväll för skolorna i staden, som ju är något som angår alla – eller bara någon sorts lära känna varandra-arrangemang.

Om man själv vågar vara trygg i sin egen relation med Gud och de uttryckssätt för den som man känner sig bekväm med, blir inte bröder och systrar från andra sammanhang ett hot. Då kan de faktiskt i stället berika och välsigna. Enhet handlar inte om att alla ska sudda ut sin egen kristna bakgrund, utan att vi inser att precis som i en familj är vi olika – på ett skönt, kompletterande sätt – och att vi faktiskt kan älska varandra och arbeta kanonbra ihop ändå.

4. Var nyfiken Tro aldrig att just du och din kyrka har den enda, fulla sanningen. Tacka Gud för vad du har fått genom föräldrar och församling, men kom ihåg att ingen av oss är färdig och komplett i sig själv, och att de andra i gruppen har mycket som kan berika dig. Men det är bara när vi är öppna, nyfikna och vill lära oss mer, som vi kommer att kunna berika varandra och bli berikade själva.

Diskussionsfrågor:

• Hur är relationerna mellan kyrkorna där du bor? • Hur skulle ni kunna hjälpa till att förbättra relationerna ännu mer?

93

2. Var trygg i den du själv är


Andakter

Fortsätt framåt ag har förhärligat Dig på jorden genom att fullborda det verk som Du har gett mig att utföra” (Johannes 17:4). Vi stannar upp ett ögonblick inför den här bönen som Jesus ber. ”Jag har förhärligat Dig…genom att fullborda”. Jesus säger inte att han förhärligat Gud genom att starta något eller komma halvvägs i det. Det som verkligen gav Gud äran var inte att Jesus påbörjade ett häftigt uppdrag, utan just att han fullbordade det. Att han fortsatte springa tills han var i mål. Samma sak gäller ännu. Vi förhärligar Gud genom att fullborda – inte i första hand bara genom att börja – göra det som han vill. Det är ganska lätt att stå på en konferens någonstans, höra ett utmanande budskap

J

predikas och dyrt och heligt lova att ”inget ska bli som förr” och att ”nu minsann ska det hända grejor på skolan”. Allt det där är jättebra, men enligt det här bibelordet är det faktiskt inte det som ger ära åt Gud. Men det gör det, när ni sex månader senare håller fast vid det beslut ni fattade! När ni håller fast i uppförsbacken, på samma sätt som när allt går bra. När ni tar er upp på morgonen och släpar er iväg till Ny Generation-gruppens morgonbön trots att varken änglar jublar eller ljussken lyser ner över er. I Guds rike är trohet och trofasthet något så viktigt. Den Gud vi tror på låter sig inte imponeras eller förhärligas av tillfälliga, flashiga, yttre saker eller gigantiska men tomma löften. Han söker

94


Diskussionsfrågor:

• Gud får ära när vi fullbordar något. På vilka sätt kan man ”fullborda” en skolgrupp? • Finns det områden där du själv behöver bestämma dig för att vara mer trogen än du har varit hittills? • Har ni egna exempel på när det har krävts lång trohet för att få se resultat?

Det vi alla kan göra här och nu är att bestämma oss för att fullborda just vårt lopp och låta Gud bli förhärligad när vi gör det. För er Ny Generation-grupp kan det ta sig uttryck i att man är trogen i det lilla och inte bara hakar på när det är dags för de stora, häftiga satsningarna. Att man tänker framåt, planerar och förbereder för att gruppen ska kunna fortsätta att gå vidare även när ni själva har lämnat skolan. Att man hela tiden håller fokus där det ska vara: först och främst på Jesus – vår bästa förebild när det gäller trohet – och sedan på alla dessa ungdomar i skolan som var och en, i Guds ögon, är anledning nog att kämpa, be och troget hålla ut till dess att allt är fullbordat.

95

trohet. Han söker förvaltare som han kan lita på. Över hela Sverige jobbar nu flera hundra Ny Generation-grupper i sina skolor. Många samlas innan skoldagen börjar – ibland varje dag – håller troget igång sina samlingar, står upp för Jesus också när det är obekvämt och gör så många saker som ingen kommer att berömma dem för. Men de gör dem i alla fall, för det finns viktigare saker än att synas, applåderas och få beröm. Och det är att behaga Gud och förhärliga honom. Att försöka bygga hans rike så noggrant och troget som man kan. Ny Generation har vuxit enormt snabbt, men för oss handlar det inte i första hand om snabba initialapplåderna. Vi vill springa maraton. Vi vill bygga något som ska bestå.


Andakter

Ut i hela världen bland kan det vara nog så stort att tänka ”skolan”, för att inte tala om att tänka ”Sverige”. Men faktum är ju att Guds tankar är kända för att vara större och högre än våra (Jes 55:8–9). När vi tänker lite större, vidgas vårt perspektiv. Vi behöver inte släppa blicken från de små detaljerna och det viktiga, dagliga arbetet på skolan, men exakt samtidigt kan vi lyfta ögonen och se att vi är en del av något stort som Gud gör utöver världen. Kristna ungdomar börjar resa sig upp, börjar be och sträcka sig ut i sin värld, och i land efter land blir skolorna den naturliga platsen för samarbete, bön och ett aktivt kristet engagemang. Varför? Därför att Gud är angelägen om morgondagens Sverige, morgondagens Europa och morgondagens värld. Och den världen

I

går i skolan i dag. Den formas i skolan i dag, till att bli vad den kommer att vara i morgon. Därför behöver Guds rike komma och Guds vilja ske på just din skola, i just din stad och i just ditt land. Men också över hela vår kontinent. Några måste älska Europa. Några måste tro Gud om en förändring. Några måste se hela Europas unga generation med Guds ögon och komma fram till att de har samma rätt att höra evangeliet och möta Jesus som någon annan. När det kokar av väckelse och församlingstillväxt i Asien, Afrika, och Sydamerika – vem ska då satsa på de länder som ligger allra närmast oss, men som i dag är en enda andlig öken. Kanske nästa generation. Kanske en ny omgång unga kristna, som inte fastnar i kyrkopolitik och

96


grupp – skulle det då inte kunna gå vidare med att den svenska unga kristenheten lär sig mötas, uppskatta, samarbeta och be tillsammans med den engelska, tyska och italienska? Vi har en lång väg att gå innan vi är där, men hela resan börjar med att vi faktiskt vågar tänka tanken. Ni i er Ny Generation-grupp är ett första, jätteviktigt steg i detta. Ni är en länk i en kedja som består av många generationer ungdomar som i alla tider och på alla platser brunnit för namnet Jesus och i sin tid och sin kultur velat göra det känt för så många som möjligt. Låt oss visa att den eld som brann i dem en gång inte kommer att slockna i och med den här generationen, utan i stället kommer att brinna klarare och starkare, och nå ut längre, än någonsin tidigare.

Diskussionsfrågor:

• Känner ni kristna ungdomar i andra länder? Hur kan ni vara till inspiration för dem att lyfta upp Jesus i sin skolvärld? • Är ni intresserade av att som grupp få kontakt med en Ny Generation-grupp i ett annat land, att be för och lära känna? Kontakta Ny Generations internationella kontor!

97

maktkamp. Som inte har någon större lust att stanna kvar bakom sina gränser och inte backar för en utmaning. Namnet ”Ny Generation” är taget med inspiration från den generation som en gång gick in i det förlovade landet – löfteslandet. Men Europa är inte en organisations ansvar. Det är vår gemensamma kontinent och ett geografiskt område som vi alla delar ansvar för. Det är vårt folk. Det talas mycket nu om ett enat Europa, om gemensamma satsningar, gemensam valuta och gemensam politik. Tänk om vi kunde se samma utveckling när det gäller Guds verk på den här kontinenten! Om det börjar med att tonåringarna från kyrkorna i staden lär sig mötas, uppskatta varandra, samarbeta och be tillsammans för andra människor i en svensk Ny Generation-


Andakter för utåtriktade arrangemang

Gud är inte långt borta Illustration/predikan: Bibeln berättar om att när Jesus korsfästes fanns det två andra män som blev korsfästa på vardera sidan om Honom. I Lukas kapitel 24 står det om hur en av rövarna hånar Jesus men hur den andre ber till Honom. Dessa två personer var dem som var närmast Jesus när Han dog för människornas skull. De kunde se blodet som rann för deras synder, och ändå valde en av dem att inte ta emot det Jesus gjorde. Varför var det bara en av rövarna som tog chansen och vände sig till Jesus när båda bara hade minuter kvar att leva? Faktum är att alla människor är i precis samma situation som de två rövarna på Golgata: Vi är alla på väg emot döden, vare sig den kommer imor-

gon eller om åttio år och vi är alla bara en bön ifrån den Gud som dog för att vi för alltid skulle kunna vara tillsammans med Honom. Tro inte ens för en sekund att Gud är långt borta ifrån dig! Det finns inte ett tillfälle då Han inte ser dig, tänker på dig och älskar dig av hela sitt hjärta. Men även om du vet om detta kommer du inte att kunna få gemenskap med Honom om du inte erkänner Honom som Herre i ditt liv. Gud är inte långt borta ifrån någon, men Han kan inte göra någonting om inte du aktivt tar ställning och säger att du vill ha Honom i ditt liv. Precis som rövaren på korset kan du vara nära Jesus, så nära att du nästan kan röra Honom, men ändå missa din chans att ta emot Honom.

Huvudpoäng:

Du behöver:

1. Att få människor att förstå att Gud inte är långt borta, utan längtar efter att ha gemenskap med dem, men att det krävs ett personligt ställningstagande. 2. Att få människor som en gång varit kristna att förstå att man kan leva ett liv i närheten av Jesus utan att försonas med Honom.

Ingenting, men det kan vara effektfullt om tre personer står med utsträckta armar, och agerar Jesus och de två rövarna, medan en fjärde talar.

98


Titanic Du kan starta andakten med att fråga hur många som sett filmen Titanic. Den bygger på den sanna historien om en båt som konstruktörerna sade inte kunde sjunka, men när båten fick en stor del av sidan uppriven av ett isberg förliste Titanic ändå.

Illustration/predikan: Berätta om hur säker alla trodde att Titanic var. Till exempel var det några som spelade fotboll på däck med isklumpar från isberget! De trodde inte att båten kunde sjunka. Många fortsatte festen med dans och skoj, utan att bry sig om att larmen hade gått. När konstruktören fick veta hur många kammare som tog in vatten visste han redan att Titanic skulle sjunka, men ändå dröjde han med att säga ifrån. Egentligen var alla ombord redan dömda

att gå under tillsammans med båten. Fattiga som rika, lyckliga som olyckliga, män som kvinnor, barn som vuxna. Alla var på väg åt samma håll. Det fanns bara en möjlighet att överleva: att komma i en livbåt så fort som möjligt. På många sätt har vår värld också fått ett upprivet sår i sidan som gör att den är på väg att sjunka. Vi ser många tendenser på detta: krig, svält, orättvisor, droger, våldsbrott, kriminalitet, mobbning, rasism, terrorism. Det blir bara värre. Bibeln talar om en dag då den här världen kommer att gå under, men också om den livbåt Gud har sänt. Gud älskar människorna så mycket att han sände Jesus som vår räddare. Låt varken dumhet, stolthet eller fruktan för vad andra skall säga hindra dig från att gå ombord i livbåten till Jesus! Han räddar alla som vill ta emot Hans erbjudande.

Huvudpoäng:

Du behöver:

Huvudpoängen är att få folk att förstå att alla behöver bli räddade av Jesus. Jesus är vårt enda hopp!

Egentligen ingenting, men som en extra effekt kan man spela filmmusiken från ”Titanic”i bakgrunden.

99

Inledningen:


Andakter för utåtriktade arrangemang

Snaran Inledningen:

Varje människa har gått bort ifrån Gud, som det står i Bibeln (Jesaja 53:6) eftersom vi alla någon gång har syndat (gjort eller sagt fel och onda saker) och vänt oss bort ifrån Gud. Synden kan verka rolig eller spännande, men är i själva verket en fälla – som en snara som försiktigt läggs

runt vår hals. En dag kommer snaran att dras åt och föra dig bort i fångenskap. Kanske du kan gå genom livet utan att känna att den ligger om din hals, men den finns där, och en dag kommer den att dras åt. Syndens lön är döden (Rom. 3:23). Men Jesus kom för att befria oss! Han tog vår snara på sig själv istället för oss, och är den ende som har makt och möjlighet att verkligen befria oss. Om vi bara kommer till Honom och ber Honom göra det.

Huvudpoäng:

Du behöver:

Det bibeln kallar synd kan verka oskyldigt men är allvarligare än vi tror. Därför kom Jesus och dog för oss, så att vi skulle kunna bli befriande från synden och leva tillsammans med honom.

En repsnara och en person som står bredvid med snaran runt halsen. En tredje person kan eventuellt agera Jesus, ta av snaran och lägga den om sin egen hals (döden på korset).

Förklara synden (saker som vi gör fel) som en snara som läggs runt vår hals.

Illustration/predikan:

0

10


Huvudpoäng:

Du behöver:

Jesus är en verklighet oavsett om man väljer att tro på Honom eller inte.

Använd något för att illustrera tyngdlagen, t.ex. en nyckelknippa som du släpper till golvet.

Tala kort om tyngdlagen och förklara att även om man skulle förneka att den existerar, så skulle man ändå fortfarande vara påverkad av den.

Illustration/predikan:

10

Det finns många lagar i universum och på jorden som fungerar på samma sätt som tyngdlagen: de påverkar oss även om vi väljer att förneka att de finns. Om vi skulle gå upp i Eiffeltornet och sedan hoppa därifrån, skulle vi dö även om vi sade att vi inte ”trodde på tyngdlagen”. Tron på Gud fungerar på samma sätt! Det är sant att Gud har skapat oss och att det finns

en plan för våra liv, oavsett om vi tror på det eller inte. Vi väljer själva om vi vill komma in i den planen genom att komma till Gud, eller om vi ska gå omkring hela livet och undra vad som är syftet med allt. Det är sant att alla människor har syndat (Romarbrevet 3:23) och att vi behöver förlåtelse, oavsett om vi tror på det eller inte. Vi väljer själva om vi vill ta emot Hans förlåtelse och bli renade, eller låta synden finnas kvar i våra liv. Det är sant att Gud älskade oss så mycket att Han sände Jesus, för att var och en som tror på Honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv (Johannes 3:16). Vi väljer själva om vi ska ta emot Honom och få evigt liv eller om vi ska stå emot Honom och gå förlorade.

Inledningen:

1

Tyngdlagen


Andakter för utåtriktade arrangemang

Portföljen Illustration / predikan: Förklara för de som lyssnar att under vårt liv här på jorden är det som om vi bär på en portfölj. I den bär vi med oss allt som gått fel under vårt liv. Allt ont som vi gjort, sagt eller varit med om stoppas ner i portföljen, och det känns som om vi glömt bort dem och blivit av med dem för alltid. Sanningen är att vi hela vårt liv bär med oss detta i portföljen, vare sig vi vill eller inte, och en dag när vårt liv här är över, kommer den att öppnas och allt kommer att bli synligt. Bibeln säger att vi

kommer att dömas för varje sak som vi gjort fel under vårt liv, men det är inte vad Gud vill. Jesus går bredvid dig och vill ta portföljen från dig. Han dog för att just du skulle slippa ta straffet för alla fel du gjort genom livet, Han vill ta allt som finns i din portfölj, så att du kan bli räddad men du måste välja om du ska låta Honom göra det eller inte. (Sammanfatta sedan hur man kan bli kristen genom att be till Jesus.)

Huvudpoäng:

Du behöver:

Att få människor att förstå att vi inte kan rädda oss själva och att Jesus kan förlåta alla våra misstag och missgärningar.

En portfölj och gärna några saker som kan illustrera synder, att stoppa ner i den.

2

10


Glödlampan Bibeln lär oss att varje människa är unik, men vi säger också att det finns en gemensam och förutbestämd plan för allas liv. För att lättare kunna förklara kan vi beskriva varje människa som en glödlampa. En lampa har alla de kvalifikationer som behövs för att den ska kunna lysa, men så länge den bara ligger i lådan på sin hylla sprider den inget ljus. Oavsett vilken livssituation vi föds in i så är vi alla från början lika, som en nyinköpt, obrukad glödlampa. Med tiden gäller det för glödlampan, människan, att hitta sin rätta plats i livet, så att den kan börja göra vad den är skapad till: lysa. En glödlampa behöver komma i kontakt med elektricitet för att kunna göra detta, och den kontakten får den endast genom att skruvas in i armaturen och strömbrytaren slås på. Först då kan den komma till nytta och göra det som den är skapad för.

Alla människor strävar på ett eller annat sätt att finna tillfredställelse, och för att försöka hitta sin plats i livet, men det finns bara en gemensam plats där man kan hitta detta. Hos Gud. Bibeln berättar om att vi människor en gång valde att vända oss bort ifrån Gud och gå vår egen väg. Vi ville inte ha något med Gud att göra, trots att gemenskap med Honom var det som vi var skapade till. Men Gud älskade människorna så otroligt mycket att Han istället för att låta oss vara, valde att låta Sin ende son Jesus dö i vårt ställe och ta straffet för misstaget som vi gjort. Tack vare att Jesus dog för oss har en väg öppnats för oss att komma tillbaka till en relation med Gud – det som vi var skapade till. Våga be till Jesus! Det är bara Han som kan se till att du slutligen skruvas in i armaturen och kan börja lysa!

Huvudpoäng:

Du behöver:

Bara tillsammans och hopkopplad med Jesus blir livet som det var tänkt att vara.

En glödlampa och gärna ett armatur i en sladd så att du kan skruva i lampan och visa kontrasten mellan när den är släckt och tänd.

10 3

Illustration / predikan:


4 10


Detta är NG-gruppen Ny Generations grundtanke och vision är att samla de kristna ungdomarna på Sveriges grundskolor, gymnasieskolor och universitet till att regelbundet göra två saker: be och arbeta utåtriktat för att lyfta upp Jesus och det kristna kärleksbudskapet i sin värld. Ny Generation-gruppen är en allkristen samlingsplats där kreativiteten, talangen och gåvorna hos varje medlem kan få komma till användning för att på olika sätt kommunicera de goda nyheterna i det kristna evangeliet. Ny Generation vill under skoldagen fungera som en mötesplats och ett arbetsredskap för alla

troende men bygger på att varje medlem har en kristen församling som sin viktigaste andliga gemenskap. Vi tror att varje Ny Generation-grupp, i Guds ögon, är ett enormt viktigt ljus i en väldigt mörk värld, och det bästa och mest effektiva sättet att nå ut med budskapet om Jesus i en ”onådd folkgrupp” mitt framför näsan på oss - den unga generation i dagens Sverige! Ni som håller i den här gruppmanualen just nu har bestämt er för att vara en av hundratals Ny Generation-gruppper i vårt land, och att göra något istället för att bara stå och titta på. Ni är en del av en stor och härlig familj över hela landet och vi ser fram emot att ha en tät kontakt med er under läsåret 09/10!

10 5

Gruppen på skolan är vad hela Ny Generation handlar om - det viktigaste av allt!


6 10


Detta är NG regionalt Under läsåret 08/09 gick också den första Go!-helgen av stapeln! Städer som Lidköping, Luleå, Västerås och Borås besöktes av Go! och under läsåret 09/10 blir det ännu fler! Helgkonferensen sker i samarbete med lokala församlingar på orten och har som mål och fokus både att vara ett bra bjudtillfälle för kompisar som inte är så kyrkvana, och att uppmuntra, peppa och inspirera unga kristna att lyfta upp Jesus i sin egen skolmiljö.

7

På varje kontor finns ett gäng Sverigeteamare som på heltid har som uppgift att besöka och ha kontakt med alla Ny Generation-grupper i den regionen. Teamarna ber för er grupp och är bra resurser när man behöver råd och tips, eller i planering inför satsningar som bibelutdelningar, konserter, temadagar mm.

Ny Generation arrangerar också Tro, Hopp & Skola - inspirationsdagar i de olika regionerna. Detta är perfekta dagar för att bli inspirerad, stärka gemenskapen i gruppen och träffa en massa andra ungdomar och grupper som arbetar för samma mål, i samma del av Sverige.

10

Ny Generation arbetar i sex regioner i Sverige: Syd, med kontor i Malmö, Väst, med kontor i Göteborg, Central, med kontor i Huskvarna, Öst, med kontor i Uppsala, Stockholm, med kontor i Stockholm och Norr, med kontor i Arjeplog.


8 10


Detta är NG nationellt

Ny Generation Sverige är organiserad som en fristående, ideell förening. Hela det nationella arbetet har ett och samma mål - att de goda nyheterna om Jesus ska erbjudas varje svensk ungdom i varje svensk skola!

9

Detta är ett mirakel från början till slut och ett tydligt tecken på att Gud är på gång att göra något riktigt stort i den svenska ungdomsvärlden! Ny Generations nationella arbete har som mål att se en kristen skolgrupp på varje svensk grundskola, gymnasieskola och universitet. För att skapa alla förutsättningar för detta arbetar de olika avdelningarna på Ny Generations huvudkontor tillsammans för att bygga, stärka och förbättra arbetet.

Bland avdelningarna på huvudkontoret finns bl a Regionsavdelningen som jobbar med koordination av alla Ny Generations Sverigeteam, deras utbildning, resor, dagliga arbete och en massa annat, och Eventavdelningen som planerar, organiserar och genomför alla Ny Generations event (t ex Go!, Tro, Hopp & Skola och konsertturnéer). Mediaavdelningen arbetar med hemsidan nygeneration.se, medlemstidningen, webbTV, grafisk formgivning av resurser till Ny Generation-grupperna mm. Det finns även kyrkokontakter som jobbar särskilt med att utveckla kontakten mellan Ny Generation och lokala församlingar.

10

Ny Generation har sedan starten i Sverige 2002 vuxit från 0 till omkring 500 aktiva Ny Generation-grupper och är idag, räknat i lokalavdelningar, Sveriges näst största ungdomsorganisation, alla kategorier!


0 11


Detta är NG internationellt Det växande internationella arbetet drivs sedan några år tillbaka utifrån Ny Generations internationella huvudkontor i Birmingham, England, där 12 personer - teamare och anställda - arbetar på heltid och sex på halvtid under läsåret 09/10.

1

Tusentals och åter tusentals ungdomar i andra länder har blivit inspirerade av de initiativ som tagits av vanliga, kristna skolungdomar i svenska Ny Generation-grupper. Hela tiden kommer det in

internationella rapporter och vittnesbörd om hur svenska satsningar har kopierats av ungdomar i land efter land. Ny Generation håller på att bli en stor, global familj av ungdomar från alla delar av både världen och kristenheten, men med ett och samma mål - att lyfta upp Jesus i sin generation! Länkar till de olika internationella Ny Generation-sajterna hittar ni på nygeneration.se.

11

Sedan Ny Generation Sverige startades 2002 har arbetets internationella utveckling varit sanslös och idag finns runt 2000 Ny Generation-grupper runt om i världen, bl a i Storbritannien, Norge, Finland, Schweiz, Ryssland, Kanada och Singapore.


Bön och utåtriktat arbete - Ny Generations två ben!

11 2


Det härliga i detta är att bön är något som alla kan göra. Man kan be ensam, två tillsammans, eller en hel grupp. Man kan be på många olika sätt och utifrån många olika kristna kulturer och traditioner. Det viktiga är att om vi ber har Gud lovat att svara. Glöm inte att konkreta böner ger konkreta bönesvar!

Utåtriktat arbete Utåtriktat arbete handlar om att göra Jesu ord och kärlek tillgänglig. Ingen kan eller ska tvingas tro, men alla har rätt att få höra om Jesus och själv välja om de vill säga ja eller nej till honom.

Utåtriktat arbete kan delas in i tre olika delar: 1. Relationer. Att var och en i Ny Generationgruppen lever ut och berättar om sin tro på ett naturligt sätt, inför sina kompisar. 2. Satsningar. T ex bibelutdelningar, uppmärksammande av olika dagar, utdelning av bullar mm Speciella arrangemang som planterar små frön av Guds ord. 3. Sociala initiativ. Saker som visar att ni bryr er och vill att alla på skolan ska må bra.

3

///

ER

///

S F

I R S T ////////

Bön är en viktig del av det Ny Generation arbetar för. Om vi /// ska se en förändring // O TH i den svenska ungdomsvärlden, se svenska tonåringar vända sig till Jesus på allvar, se alla de destruktiva trenderna och tendenserna i ungdomskulturen vända uppåt, behövs det bön. Gud svarar då någon ber. Han agerar som ett resultat av att någon ber och kommer på grund av att någon ber honom om det.

11

Bön


Lagar och rättigheter På de flesta skolor brukar skolledningen vara positiv till att ungdomar engagerar sig i intressegrupper av olika slag. Försök alltid att ha en bra relation till lärare, rektorer och skolledning. Berätta vad ni kommer att göra i förväg och be om tillstånd när ni gör en satsning som de bör känna till, så att ni bygger upp ett förtroende och visar att ni är seriösa. Om ni däremot skulle stöta på en negativ attityd eller känner er orättvist behandlade, är det bra att känna till sina rättigheter. Sverige är ett land som har religions-, yttrande- och föreningsfrihet för alla och detta är viktigt att veta om.

??

?

Kan vår skolledning förbjuda oss att starta en Ny Generation-grupp? Nej. Att starta en förening - vilken som helst - hör till en av de rättigheter som alla har enligt Sveriges grundlag (Regeringsformen 2 kap, §1, punkt 5). Den enda begränsningen är att verksamheten inte får vara ”av militär natur” eller innebära förföljelse av folkgrupp (Regeringsformen 2 kap, §14). I Sverige har alla också religionsfrihet som är

11 4


De flesta skolledningar är dock positivt inställda till skolföreningar och är ofta villiga att upplåta en lokal som ni kan träffas i.

skyddat enligt Sveriges grundlag (Regeringsformen 2 kap, §1, punkt 6). Sverige har också något som kallas för ”mötesfrihet”, vilket betyder att ingen har rätt att hindra en sammankomst med fredliga avsikter (Regeringsformen 2 kap, §1, punkt 3). Många gånger då en skolledning är tveksamma till att låta en grupp starta beror det på att de inte vet vad Ny Generation är. Se till att berätta att detta är något positivt som redan finns på var nästan var fjärde skola i Sverige och engagerar ca 10 000 medlemmar.

Skolan - och speciellt elevrådet, som finns till just för att stödja elevengagemang på skolan kan stödja er och era olika projekt ekonomiskt, men är inte tvungna att göra det. Om ni däremot pratar med fritidsnämnden i er kommun kan de hjälpa er att söka ett kommunalt föreningsbidrag. Villkoren är lite olika i de olika kommunerna, så kontakta dem och hör efter vad som gäller just där ni bor. Ny Generation stöder er grupp med en kredit på 1000 kronor per år och ger er även möjlighet att ansöka om ytterligare bidrag från NG-fonden. Mer info om det hittar du på sid 12.

Om det ändå skulle vara problem - kontakta teamarna i din region, så får ni hjälp med hur ni ska agera. Mer hjälp om hur man kan meddela rektorn att ni startat en Ny Generation-grupp hittar ni på nästa uppslag.

5

Nej. Det finns inget som säger att ni enligt lag har rätt till en samlingslokal på er skola. Skolledningen har rätt att fritt disponera lokalerna på skolan. Men har däremot en eller flera andra föreningar på skolan fått tillgång till en lokal bör skolledningen ge er samma rätt. De måste vara konsekventa och har inte rätt att särbehandla eller diskriminera någon.

Har vi några rättigheter till bidrag för vår Ny Generation-grupp?

11

Skolledningen vill inte ge oss en lokal att samlas i. Kan vi kräva att de ska göra det?


Hur gör man? Prata med rektorn Att ha en god relation till rektorn på din skola kommer göra att er Ny Generation-grupp kommer fungera smidigare och det kommer vara lättare för er att få tillstånd att göra satsningar. Dessutom bygger ni som grupp en relation med skolledningen som kommer leva kvar i f lera år framöver, till och med när du har börjat på en annan skola eller tagit studenten. Men vad ska man säga då när man står där öga mot öga med en rektor? Här är några förslag:

1. 2.

Presentera dig/er med namn och vilken klass du/ni går i.

Berätta att du/ni vill att starta en kristen skolgrupp, och engagera er för en bra skolmiljö där så många som möjligt ska må bra, där de kristna eleverna kan träffas och andra kan ställa frågor om den kristna tron om de vill.

6

11


Berätta att du har registrerat din skolgrupp hos den allkristna ungdomsorganisationen Ny Generation och att det är en av Sveriges snabbast växande ungdomsorganisationer, med nära 10 000 medlemmar och ca 500 Ny Generation-grupper på andra svenska skolor. Har rektorn frågor kan han/hon alltid höra av sig till Ny Generation riks (kontaktuppgifter sid 130).

3.

Om det förekommer mycket mobbning eller oroligheter på skolan kan du/ ni nämna det som en anledning till att en Ny Generation-grupp är en bra idé. Ni vill ju göra vad ni kan för att göra skolatmosfären bättre.

4.

Säg att du hoppas att Ny Generationgruppen kan ha en god relation med rektorn och att ni lovar att informera och fråga om lov vid alla satsningar ni vill göra.

6.

Fråga om det finns möjlighet att få tillgång till något rum på skolan där du och din Ny Generation-grupp kan träffas kontinuerligt. Om det inte finns något rum så kanske ni kan få låna ett tomt klassrum.

7.

Berätta vad du vill göra med Ny Generation-gruppen. Att du vid vissa tillfällen kanske kommer vilja baka bullar och dela ut gratis i korridoren, anordna temadagar, göra en konsert eller på någon speciell dag vilja sätta upp uppmuntrade lappar på alla skåp.

5.

11

7

 Kom ihåg att ni har lagen på din sida. Enligt svensk lag har du/ni rätt att starta en skolförening och ingen kan förbjuda det. Ni har däremot inte automatisk rätt att få ett eget rum att samlas i, att genomföra större offentliga satsningar utan att fråga, eller rätt att gå ifrån lektioner för att ha samlingar. Men starta och driva en Ny Generation-grupp på skolan är något som alla kan och får göra (Du kan läsa mer om lagar och rättigheter på sid 114-115).


Verksamhetsrapport Mycket av det man gör i och genom gruppen kostar pengar och även här finns det bra möjligheter att få hjälp genom er koppling till Ny Generation. Verksamhetsrapporten är ett enkelt dokument som varje Ny Generation-grupp fyller i och skickar in till Ny Generation under vårterminen. Där intygar ni att ni haft verksamhet under läsåret, och detta gör att Ny Generation som riksorganisation får ett statsbidrag för er grupp. En del av det bidraget går till att täcka kostnader för teamare, affischer, turnéer, manualen du just nu håller i handen och andra gratisresurser, men en del skickar vi direkt tillbaka till just er grupp via det som kallas 1000-lappen och NG-fonden. Ni kan enkelt fylla i er verksamhetsrapport under våren på nygeneration.se.

1000-lappen

Alla Ny Generation-grupper som lämnat in verksamhetsrapport under föregående läsår (senast 31 maj 2009) får en kredit hos Ny Generation på 1000 kr - helt utan kostnad! Denna krediten kan användas under hela det framförliggande läsåret och ni kan använda den för att skaffa en rad olika produkter från Ny Generations webbshop - saker som kan bli viktiga resurser för er under året som ligger framför. Även om det ser ut som att alla medlemmar i er grupp kommer att sluta skolan till sommaren 2010 - skicka in rapporten ändå! Det kan mycket väl hända att andra kristna ungdomar som ni inte känner börjar skolan och kan ta över er grupp - och som då får 1000 kronor på fickan från dag ett!

11 8


Stadgar och årsmöte

9

2

3

E

Å

M RS ÖT

/10 - 0

Stadgar

Årsmöte i er Ny Generation-grupp

Som Ny Generation-grupp behöver ni ha antagna stadgar som garanterar att er grupp är demokratisk och arbetar utifrån det som är Ny Generations syfte och mening. Stadgarna behöver ni bara besluta er för att anta en gång.

En gång per år behöver ni ha ett årsmöte tillsammans i gruppen. Vad som ska tas upp där står i exempelstadgarna som finns på NG+. Vid årsmötet väljer man bland annat kontaktperson och hjälpledare för det kommande året. Hur ni sedan väljer att ha styrelsesammanträden etc väljer ni själva, men ett årsmöte är bra att lägga in tidigt i planeringen. Det kan göras väldigt enkelt och era regionala teamare kan hjälpa er om ni undrar över något.

Årsmöte i riksorganisationen

9

Ny Generation som riksorganisation är också en förening och har därför årsmöte en gång per år. Då väljs styrelse, ekonomiskt bokslut presenteras mm. En vald representant per lokalavdelning har rösträtt vid årsmötet och datum för det presenteras i god tid på nygeneration.se.

11

På NG+ på nygeneration.se hittar ni exempelstadgar för Ny Generations lokalavdelningar, som är grundläggande stadgar och passar de flesta Ny Generation-grupper och som ni gärna kan använda er av. Det är det enklaste och vanligaste, och kräver inget extrajobb. Om ni istället vill göra egna stadgar för er grupp (=lokalavdelning) behöver ni skicka in dem till Ny Generation för godkännande (så att de inte strider mot demokratin eller Ny Generations syfte).


Höstens event! Terminen som ligger framför är en riktig guldgruva av Ny Generation-event både för egen inspiration för gruppen och resurser för att lyfta upp Jesus på skolan.


Bibelprojektet I en tid när budskapet om Jesus ofta försvinner utom räckhåll för ungdomar, delas tiotusentals exemplar av det Nya testamentet ut på svenska skolor, från vän till vän, genom Ny Generation-grupper över hela landet. Det här läsåret kommer en helt ny tryckning av Ny Generations Nya Testamente ut, med en lättläst och lättbegriplig översättning och självklart en massa fyrfärgssidor med berättelser från kristna ungdomar och info om vad den kristna tron är. Biblar kan man dela ut när som helst under året, men det mest perfekta tillfället är nog ändå när julen närmar sig, och man kan dela ut dem

 Mer info hittar ni på nygeneration.se.

som inslagna julklappar, kanske t o m med personliga julkort. Ultimat är nästan att dela ut ett Nya testamente till alla elever som kommer att gå ut skolan till våren (på så sätt kan ni täcka in hela skolan utan att behöva köpa till hela skolan varje jul om ni planerar att göra Bibelprojektet till en jultradition), men man kan självklart göra bibelprojektet i alla storlekar och på massor av olika sätt. På nygeneration.se kan ni läsa mer om Bibelprojektet och också beställa biblarna!

2

12


Tro, Hopp & Skola Inspirationsdagen Tro, Hopp & Skola är öppna för hela er Ny Generation-grupp, och arrangeras på f lera platser i Sverige så det ska vara lätt att ta sig dit. På Tro, Hopp & Skola står skolan och gruppen helt i fokus. Detta gör helgen till mer än ”bara” ett arrangemang i mängden. Här finns matnyttiga seminarier för er som är nya med er grupp, för gruppledare, och för grupper som funnits längre, och workshops om bland annat: “Att presentera Jesus på en religionslektion”, “Hur kan vi motverka mobbning?”, “Pengar till satsningar - hur gör man?”

Vi vågar utlova en höjdarhelg med maximal inspiration, gemenskap, god mat och mycket skoj. En som både ger ny energi för läsåret, utan också med en massa nya vänner från hela regionen. Välkomna med hela Ny Generation-gruppen!

Datum för hösten 10/10 Göteborg + Örebro 17/10 Hässleholm 24/10 Stockholm (+ årsmöte) 4

12


Go! Go! är en turnérande helgkonferens som arrangeras på olika orter runt om i Sverige, i samarbete mellan lokala kyrkor och Ny Generation Elev- och Studentorganisation. Målet med Go!-helgen är både att ni i gruppen ska kunna ta med skolkompisar till fredagens fartfyllda eventkväll, och själva bli inspirerade att leva utåtriktade Jesus-liv i skolan och utifrån din lokala kyrka under lördagens många peppande inslag. Go! genomförs med en stor ljud- och ljusrigg,

mycket multimedia, bra musik och mycket mer, och är något som bara måste upplevas! Go! arrangeras på ca 15 orter under läsåret 09/10. Läs mer på nygeneration.se och hör av er till Ny Generations huvudkontor om ni skulle vilja arrangera en Go!-helg på er ort!

Datum för hösten 4-5 sept Norrköping

13-14 nov - Jönköping

18-19 sept - Luleå

27-28 nov - kommer snart

2-3 okt - Sävsjö

11-12 dec - Alingsås

6

12


Julturnén Förra årets storsuccé är tillbaka! I november och december rullar Ny Generations Julturné ut i landet, och satsar återigen på att genomföra sköna konserter med maximal julstämning på så många svenska skolor som möjligt. Självklart med centrum kring berättelsen som hela julen handlar om: att Jesus kom till jorden! Konserterna under förra årets Julturné var mycket välbesökta och uppskattade av både elever och skolpersonal och eftersom julen är ett perfekt tillfälle att samla folk till olika jularrangemang är det definitivt läge att redan här och nu höra av sig till Ny Generation och boka in en julkonsert på just er skola!

8

12


Kontaktuppgifter Huvudkontoret

Regionsavdelningen

Telefon: 018-13 41 10 Mail: info@nygeneration.se Plusgiro: 37 2993-6

Östbasen

Lägerhyddsvägen 3 752 37 Uppsala

Ansvarig: Emma Jonsson Mail: emma.jonsson@nygeneration.se

Faktura, leverans och webbshop Telefon: 018-13 41 10 Mail: order@nygeneration.se Ordförande: Joakim Lundqvist Telefon: 018-13 41 10 Mail: joakim.lundqvist@nygeneration.se Administratör: Fredrik Karlsson Telefon: 070-8758802 Mail: fredrik.karlsson@nygeneration.se Teamkoordinator: Camilla Ulenius Telefon: 070-8758803 Mail: camilla.ulenius@nygeneration.se

Holmgångsvägen 6 A 754 40 Uppsala Telefon 1: 076-8016301 Telefon 2: 076-8016302 Mail: ost@nygeneration.se

Västbasen

Värmegatan 16 418 32 Göteborg Telefon 1: 076-8016303 Telefon 2: 076-8016304 Mail: vast@nygeneration.se

Norrbasen

Bergsgatan 8 930 90 Arjeplog Telefon 1: 076-8016305 Telefon 2: 076-8016306 Mail: norr@nygeneration.se

Sydbasen

Erikstoprsgatan 13 B 217 54 Malmö Telefon 1: 076-8016167 Telefon 2: 076-8016168 Mail: syd@nygeneration.se

Centralbasen

Storgatan 8 B 561 42 Huskvarna Telefon 1: 070-7649702 Telefon 2: 070-7649703 Mail: central@nygeneration.se

Stockholmsbasen

Skebokvarnsvägen 201 124 52 Bandhagen Telefon 1: 076-8016329 Telefon 2: 070-7649701 Mail: stockholm@nygeneration.se

Eventavdelningen

Ansvarig: Joel Svanberg Mail: joel.svanberg@nygeneration.se

Mediaavdelningen

Ansvarig: Sara Olow Mail: sara.olow@nygeneration.se Formgivare: David Marklund Telefon: 018-13 41 10 Mail: david.marklund@nygeneration.se

Kyrkokontakt

Ansvarig: Arash Gilan Mail: arash,gilan@nygeneration.se

Internationella huvudkontoret

Telefon: +44 (0) 844 801 10 62 Mail: info@newgeneration.co.uk Vill du komma i kontakt med en teamare skriv personens förnamn.efternamn@nygeneration.se

0

13

Till vårterminen får ni en ny gruppmanual hemskickad till er kontaktperson! Missa inte den!


www.nygeneration.se

Gruppmanualen HT09  

Gruppmanualen HT09 som skickas ut till alla Ny Generation-grupper.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you