Page 1

Sista anm채lningsdagen: 15.3.2012!

2 1 0 2 . 8 . 5 7 . 9 2 er g 채 l t u o Sc


Lägerstabens hälsning Moi! Här har du ett litet häfte för att bekanta dig med det tuffaste som händer nästa sommar, dvs scoutlägret Mondo! Ett läger med ungefär 400 scouter, på ett fint område, roligt program och alla dina kompisar - det är ett recept som alltid lyckas! Kom ihåg att anmäla dig före den 15.3 till din kårkontaktperson, och ta med din kompis också! Vi ses på Mondo! H. Lägerchefen Emma och resten av lägerstaben

Gilla Mondo! Du vet väl att Mondo också finns på Facebook? Genom att gilla Mondo på Facebook kan du följa med lägerplaneringens framskritt, du kan påverka, kommentera och se bilder bland annat från lägerområdet. Dessutom ordnas det tävlingar och utlottningar med jämna mellanrum...

Tävling - vinn en lägerpryl! Nu har du chansen att påverka! Vi vill veta vad du tycker skulle vara det absolut häftigaste lägerprogrammet på sommarens häftigaste läger, Mondo. På lägrets hemsida (mondo.scout.fi) kan du skicka in ditt förslag. Bland alla som deltar i tävlingen lottar vi ut tre lägerprylar! Skynda dig, sista dagen att delta är samma dag som den sista anmälningsdagen, den 15.3.


Information för föräldrar Ett större scoutläger är ett första steg för scouterna att få se vidden och bredden av sin scouthobby. På storläger får man träffa scouter från andra kårer, samt testa på sådant scoutprogram som kårerna inte själva har resurser att ordna. Större läger brukar vara de som blir kvar i minnet allra längst och starkast! Inför lägret kommer scouterna i första hand att förbereda sig inför lägret tillsammans med kåren. Lägerbreven skickas däremot direkt till de anmälda från lägerkansliet. Kårernas kontaktperson kan svara på specifika frågor gällande kårens deltagande, medan lägerstaben och kansliet kan svara på allmänna frågor angående anmälningar och praktiska arrangemang. Ta gärna kontakt! På lägret kommer det att ordnas en besökskväll då familj och vänner har möjlighet att komma och bekanta sig med lägerlivet.

Hur anmäler man sig? Anmälningsblanketten är två sidor lång och den får du antingen av din kårledare, eller genom att ladda ner den på Mondos webbsida: mondo.scout.fi. Den skall fyllas i och lämnas in till kårens kontaktperson senast den 15.3.


Vad gör man på Mondo? På Mondo får man uppleva alla världsdelar på bara några dagar. Under dagarna deltar man för det mesta i programdalar, där man gör olika spännande saker tillsammans med resten av scouterna i den egna åldersgruppen. Under lägret kommer det också att ordnas patrullrådighetstävlingar där du har möjlighet att visa vad din patrull går för. På kvällarna ordnas det olika kvällsprogram gemensamt för åldersgrupperna t.ex. megalägerbål. På sidan bredvid kan du läsa mer om de olika programdalarna och vad man kan göra i dem.

På Mondo får du testa på sådant du inte kan göra på ett vanligt kårläger!


SHANGHAI är dalen inspirerad av högteknologi, internet och bloggning, asiatisk kultur, smarta energilösningar och hållbar utveckling. Kom och upplev hur häftig högteknologi vi kan uppnå till och med på scoutläger.

I SERENGETI kan du lyssna på ljuden från savannen. Inspireras av afrikanska färger och rytmer. Prova din uthållighet och upplev det exotiska Afrika.

HAWAII erbjuder dig allt i strandväg. Kom och utforska vad vattnet och stranden kan föra med sig. Kom och drick pina colada i solskenet och jobba på solbrännan på stranden.

Välkommen till HIMALAYA där du får testa dina gränser så väl fysiskt som psykiskt. Pumpa adrenalin genom att prova på höga höjder och hitta sinnesfrid genom yoga och meditation.


Hur äter man på ett stort scoutläger som Mondo? Maten lagas av ett glatt kökgäng åt hela lägret. På lägret kommer det att bjudas på både vanlig scoutlägermat, men också mat enligt temaländer (tex Italien, USA och Mexico). Finns det inne-WC? På lägerområdet finns det 24 dass som alla lägerdeltagare använder. Dassen är ungefär likadana som man brukar ha på sommarstugor. I hurudana tält bor man? Man bor med sin egen (läger)patrull i Nigertält ( 6 personerstält). Explorerscouterna bor i större 12personerstält, så kallade halvplutonstält. Vad händer om man får hemlängtan? På lägret händer mycket hela tiden och man har aldrig tråkigt. Mellan programmen kan man bland annat simma, pyssla, bygga eller leka. Får man mot all förmodan hemlängtan kan man prata om det med sin lägerledare, eller med sjukvårdspersonalen som finns tillgängliga hela lägret. Kan jag ha min mobil/iPad/mp3-spelare med mig? Man kan ha med sig elektroniska prylar, men på egen risk. Kom ihåg att det inte nödvändigtvis finns möjlighet att ladda prylarna, samt att packa ner dem i vattentäta påsar.

Frågor om Mondo


Lägergallup

Melissa, äventyrsscout från Karis Flickorna svarar så här: 1. Att ha alla sina vänner och lär sig känna nya. 2. Att lära känna nya människor och leka lekar som alla kan va med i. 3. Tandborste,tandkräm, ficklampa om vi e ute på kvällen och allt möjligt som man behöv(eftersom min mamma kollar alltid om jag har med allt)

1.Vad är det bästa med scoutläger? 2.Vad har du för förväntningar inför Mondo? 3.Vad packar du alltid med på scoutläger?

Melina och Viveca, explorerscouter från Grankulla Scoutkår svarar: 1. Människorna, och stämningen , lägerbålen 2. Ett huippu läger! Att man får träffa nya människor och får uppleva saker som man annors inte skulle få uppleva. Och massa roliga minnen också 3. Scouthalsduk, liggis, sovsäck, KARKKI


I ett nötskal Mondo är ett läger som bjuder på äventyr för scouter i alla åldrar. Lägret hålls i Syndalen på Hangö udd. I lägret deltar ca 500 scouter från hela Svenskfinland. Anmäl dig genom att fylla i anmälningsblanketten och ge den till kårens kontaktperson senast den 15 mars 2012. LÄGERTID: Vargungar Äventyrsscouter, Spejarscouter och Explorerscouter Roverscouter och äldre ledare Besöksdag

1.8-3.8.2012 29.7-5.8.2012 19-21.7.2012 byggläger 29.7-5.8.2012 5.8.2012 rivningsläger 3.8.2012

DELTAGARAVGIFTER: Vargungar 60 € Äventyrsscouter, spejarscouter och explorerscouter 110 € Roverscouter, äldre ledare och familjelägerdeltagare 60 € hela lägret /10 € dygn (spädbarn 0 €, barn 1-6 år 5 € dygn) Transportkostnader ingår i lägeravgiften Bygg- och rivningsläger gratis

Kontaktuppgifter / Frågor? Lägerchef Emma Storbacka, emma.storbacka@scout.fi, 0503680880, Webb: Mondo.scout.fi www.facebook.com/Mondo2012 Kanslikontakt: Hanna Eliasson, (09) 8865 1350, hanna.eliasson@scout.fi

Scoutlägret Mondo 2012 - broschyr för deltagarna  

Välkommen med på Mondo!

Advertisement