Page 1

w

w

w

w

w

w

w

w

21–22 september

Vinn över dig själv! Run 21K, 7,5 K Bike 90K, 60K, 21K Roller Ski 90K, 60K, 21K

2019


2

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

w

w

w

w

Upplaga: 55 400 ex

Distribution: Ibladas i VF 9 september och NWT 16 september Tryck: Nya Wermlands-Tidningens tryckeri

Nytt för i år är att vi öppnat för inlinesåkare och parasportare inom cykling och rullskidor. Inlinesåkarna startar tillsammans med cyklisterna på 90 km distansen och kommer bli en höjdare för publiken. Barnlopp i Munkfors, Forshaga och Karlstad Loppen blir fler och deltagarantalet ökar, samtidigt satsar vi ännu mer på familjen och upplevelsen runt loppet. I år kommer vi till exempel att arrangera Klarälvsloppet Kids för de minsta i direkt anslutning till vätskekontrollerna och starterna i Munkfors och Forshaga, samt vid målgången i Museiparken i Karlstad. Så vare sig du är deltagare eller publik – varmt välkommen till nio mil folkfest.

GLENN OLSSON VD Klarälvsloppet

Klarälvsloppet arrangeras av Klarälvsloppet AB och Föreningen Svenska Rallyt

w

Text: Ord&Bild

Cykla eller spring – ett lopp för alla Klarälvsloppet är dock så mycket mer än rullskidor. Ett härligt cykellopp med tre distanser och löpning där du kan välja mellan en skön halvmara eller 7,5 km i din egen takt. Så vare sig du är en van Vätterncyklist eller erfaren långlöpare som vill krama ut det sista ur säsongen? Eller ibland brukar cykla till jobbet eller göra dina pass i spåret? Här finns den perfekta utmaningen för dig. Och en härlig natur, fantastisk publik och förhoppningsvis en underbar höstdag.

w

Ansvarig utgivare: Glenn Olsson

så är det ett perfekt lopp för alla skidmotionärer som kämpar på med sommarträningen på rullskidor. Att det dessutom är seedningsgrundande för Vasaloppet gör att du kan få en flygande start på säsongen. Med närmare 1 000 funktionärsposter längs de nio helt bilfria milen skapar vi en unik och säker tävlingsmiljö för alla deltagare.

w

är vi körde igång Klarälvsloppet för två år sedan var det långsiktiga målet att bli världens största skidlopp på sommaren – och nu redan tredje året är vi kanske redan där? Vi är åtminstone väldigt nära. Alla toppteamen är på plats och andelen motionärer växer för varje år. I våras var vi det första loppet som upptogs när Visma Ski Classics Challengers startades. Ett erkännande för att vårt arrangemang håller internationell klass, som naturligtvis kommer att göra att vi blir ännu mer intressanta för såväl proffs som motionärer. Visionen att Klarälvsloppet skulle vara en kickoff och mötesplats inför långloppssäsongen börjar bli verklighet. Vi har all anledning att glädjas, men vi sitter absolut inte nöjda. Utan det är ett ständigt jobb för att utveckla evenemanget till den folkfest vi vill att det ska bli. Klarälvsbanan går på en gammal banvall och har inga branta backar eller kurvor, så även om eliten trivs här

w

Världens största skidlopp på sommaren N


w

w

w

w

w

w

w

w

3

Se skogen och pengarna växa Är du en av många skogsägare som har avverkningspotential i din skog utan att veta om det? När din skog har växt färdigt och är mogen, avverka den och starta upp en ny generation växtlig ungskog. Avverkningslikviden håller du innestående hos Stora Enso i en betalplan med ränta i upp till tio år. Därigenom får du dubbel tillväxt. Avverka när det är bäst för skogen, skatta när det är bäst för dig. Under tiden får du ränta. Läs mer på www.storaensoskog.se


4

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPETS

Upplev Klarälvsloppet

w

KLARÄLVSLOPPET – FOLKFESTEN. Det har börjat sätta sig redan efter två år. Publiken såväl som deltagarna har hittat ut på Klarälvsbanan. Det hejas på nära och kära, eliten peppas och trötta får nya krafter. Klarälvsloppet är en nio mil lång folkfest. Banan är avstängd under tävlingsdagarna och självklart kan du följa loppet var som helst. Men vid våra arenor – publikplatser – får du lite extra service och hjälp av speakers.

LIVE!

Livesä ndn aktuel ing från la lopp en hittar d u p å klaralv sloppe t.se

Publikplatser

w

Lördag •Bike 90K •Inlines 90K Eliten beräknas passera Munkfors från 12.40 och framåt, tätt följda av de snabbaste motionärerna, inlinesåkarna och sedan fortsätter det ungefär en timme. •Bike 60K startar cirka 13.00

Söndag •Roller Ski 90K, 60K Eliten beräknas passera Munkfors från 11.15 och framåt, tätt följda av de snabbaste motionärerna och sedan rullar det på med åkare från 90K och 60K ett par timmar. Fest från förmiddagen fram till sista målgång vid 19.00.

Söndag •Roller Ski 90K, 60K, 21K Vinnaren beräknas till mål runt 12.15 och framåt och följs sedan i en strid ström av motionärer under de närmaste timmarna. Maxtiden tio timmar ger en sista målgång 19.00. Klarälvsloppet Kids Korta roliga lopp för de minsta, i direkt anslutning till kontrollerna och starterna i Munkfors och Forshaga, samt vid målgången i Museiparken i Karlstad. Starttider lördag: Munkfors 11.30 Forshaga 12.30 Karlstad 13.30

NYHET!

w

MUNKFORS. Här följer du loppet med hjälp av speaker och kan heja fram de tävlande. Även start för Bike 60K och Roller Ski 60K. Det finns toaletter och kioskförsäljning.

w

slo klaralv

w

Söndag 22 september •Roller Ski 90K start 09.00

HÅLL! KOLL

Lördag •Run 21K, 7,5K Vinnaren beräknas till mål från cirka 11.45 och framåt. •Bike 90K, 60K, 21K •Inlines 90K Vinnaren beräknas till mål från cirka 14.30 och framåt. Maxtiden sju timmar ger en sista målgång 19.00.

w

Lördag 21 september •Bike 90K start 12.00 •Inlines 90K start 12.00

Lördag •Run 21K Start 10.30 •Bike 90K, 60K •Inlines 90K Eliten beräknas passera Forshaga runt 13.45, tätt följda av de snabbaste moll e u t k a tionärerna och inlinesåkarna. Sedan ch e nytt o r a t fortsätter det att passera åkare från Senast it h ation inform 90K och 60K ett par timmar. å p du alltid e •Bike 21K startar cirka 15.00 ppet.s

MUSEIPARKEN, KARLSTAD. Målgång med utställningsytor, aktiviteter samt mat och dryck. Följ loppet live på storbildskärm och med hjälp av speaker och intervjuer.

w

UDDEHOLM, HAGFORS. En bra start på dagen med speaker som presenterar deltagare och släpper iväg de tävlande i de seedade startgrupperna.

FORSHAGA. Fest, glam och uppskruvat tempo när spurten närmar sig. Du följer loppet med hjälp av speaker och kan heja fram de tävlande. Även start för Run 21K och Bike 21K och Roller Ski 21K. Det finns toaletter och kioskförsäljning.

w

Söndag •Roller Ski 90K Skideliten beräknas passera Munkfors från cirka 10.00 och framåt, tätt följda av de snabbaste motionärerna och sedan fortsätter det att passera åkare ett par timmar framåt. •Roller Ski 60K startar cirka 11.00


w

w

w

w

w

Uddeholm/ Hagfors

Start 90K

Myra

Start 60K Klarälvsloppet skär rakt igenom det värmländska landskapet med älven som närmsta granne. Den gamla järnvägen har förvandlats till nio mil asfalterad naturupplevelse.

Munkfors

Ransäter

Edeby

w

w

w

5

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

Deje

Start 21K Start 7,5K Mål

Forshaga

Edsgatan Karlstad


I L L I T LYCKA ! T E P P O L S V L Ä R A L K Inission är stolt sponsor av Klarälvsloppet och världsledande totalleverantör av avancerad elektronik. Vi gillar tävlingar och under hösten drar den sjunde upplagan av Inission innovation award igång. En tävling med över 1 000 000 kronor i potten och med syftet att uppmuntra entreprenörer att realisera sina teknikrelaterade innovationer. Håll utkik på www.inission.com

TEKNIKER & PRODUKTIONSPERSONAL Inission växer och nu söker Inission Munkfors tekniker och produktionspersonal. Vill du jobba på en rolig och spännande arbetsplats, surfa in på Inission.com och läs mer.

Inission är en totalleverantör som erbjuder krävande industrikunder tillverknings- och logistiktjänster för kompletta elektroniska produkter av högsta kvalitet. Vi utvecklar, testar och industrialiserar kundernas produkter. Vi lagerhåller, reparerar och uppgraderar dem under hela deras livstid. Kombinerat med en produktion baserad på hög flexibilitet, kundanpassning och korta ledtider blir vårt erbjudande mycket konkurrenskraftigt. Inission har fabriker i Munkfors, Stockholm, Västerås, Malmö, Borås, Trondheim och i Tallinn. Inission är börsnoterat sedan 2015 på Nasdaq First North.


7

Privatleasing. Det enklaste sättet att ha en Tiguan.

Tiguan TSI 190 DSG 4MOTION Executive Edition. Vad sägs om en ny Tiguan? Med 4MOTION fyrhjulsdrift tar du dig enkelt fram även när vädret och underlaget är tufft. Alltid med hög säkerhet – många av de mest avancerade säkerhetssystemen är standard. Med privatleasing blir det ännu enklare. Du betalar ingen kontantinsats, servicen ingår och du får allt på en månadsfaktura. Välkommen in så berättar vi mer.

Golf Sportscombi TSI 115. Kampanjpris från 221 400 kr. Privatleasingpris 2 795 kr/mån inkl. service och tre års nybilsgaranti.

Kampanjpris från 308 700 kr. Privatleasing från 2 995 kr/mån inkl. service och tre års nybilsgaranti. Dragpaket ingår.*

Golf TSI 115. Kampanjpris från 213 900 kr. Privatleasingpris 2 595 kr/mån inkl. service och tre års nybilsgaranti.

T-Cross TSI 95. Kampanjpris från 199 900 kr. Privatleasingpris 2 295 kr/mån inkl. service och tre års nybilsgaranti.

Bränsleförbrukning blandad körning 4,9– 8,8 l/100 km, CO2-utsläpp 131 – 200 g/km. Miljöklass Euro 6. Volkswagen Privatleasing 36 mån, 3 000 mil, 0 % särskild leasingavgift,garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (september 2019). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kan påverka månadsbetalningen. Erbjudandet gäller till och med 190930. Uppläggningsoch administrationsavgift tillkommer. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. * Gäller endast privatleasing för Tiguan.

Karlstad Hagalundsvägen 30 Tel. 010-470 07 00

Arvika Industrigatan 4 Tel. 010-470 07 00

Öppettider Vardagar 10-18 Lördag 10-14


8

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

w

w

w

w

w

w

w

BANAN. I början av 2000-talet fick resterna av den gamla smalspåriga järnvägslinjen, NKIJ-banan, nytt liv när kommunerna längs banan gick samman och asfalterade sträckan från Karlstad till Hagfors. Klarälvsbanan var ett faktum – nio mil bilfri, helt unik och lättrullad cykel-, inlines- och rullskidbana. Och ofta får man sällskap av Klarälvens glittrande vatten utefter turen som går rakt genom stora delar av Värmland.

Klarälvsbanan var från början en 180 kilometer lång smalspårig järnvägslinje. Den byggdes i slutet av 1800-talet och gick från Skoghall till Filipstad via Karlstad, Munkfors och Hagfors. Det dåvarande Uddeholmsbolaget var huvudägare och linjen döptes till Nordmark-Klarälvens Järnvägar (NKIJ-banan). Banan användes för att

transportera råmaterial till industrier utefter banan. I början främst järnmalm till hyttor och smältverk och senare papper från de olika bruken ner till hamnen i Karlstad. Vid 1950-talet hade banan dock spelat ut sin roll och lades ner steg för steg. Och på 80-talet plockades även rälsen bort på större delen av sträckan. Eftersom det är en gammal

w

Klarälvsbanan skär rakt genom Värmland banvall är den både rak och flack, vilket ger avslappnande åkning för såväl inlines som rullskidor och cyklar. Strax norr om Hagfors tar asfalten slut, men leden fortsätter som en cykel- och vandringsled genom vildmark och på skogsvägar ytterligare 120 km ända upp till Sysslebäck.


9

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

w

Det faktum att Klarälvsloppet är seedningslopp till Vasaloppet och ingår i Visma Ski Classics Challengers är en kvalitetsstämpel. Det sätter ännu mera glans på tävlingen och det blir ett intresse internationellt. Blickarna riktas mot vår kommun och Värmland. Loppet passar elit och motionärer, du kan cykla, springa och åka rullskidor. För Hagfors kommun är det ett fantastiskt tillfälle att visa upp bygden, stärka besöksnäringen och vi får ut publik längs den vackra Klarälvsbanan. Den 22 september blir starten i Uddeholm vår alldeles egna Berga by!” Jens Fischer, Hagfors kommun

w

w

w

Det är helt unikt att vi har tillgång till en nio mils lång Klarälvsbana genom Värmlands natur. Här kan människor cykla, springa, promenera, åka rullskidor året runt. Jag tror att Klarälvsloppet kan utvecklas och bli riktigt stort med tiden. Från Karlstads sida ser vi fram mot årets tävling, motionärer, elit och besökare är varmt välkomna.”

w

w

Per Samuel Nisser, Karlstads kommun

w

Folkfesten fortsätter i denna moderna värmländska klassiker! Klarälvsbanan korsar hela vår kommun, från norr till söder. Det är värdefullt för oss med ett så stort arrangemang som drar besökare från hela landet. Vi får möjligheten att visa upp allt det vi uppskattar med vår gemensamma plats: natur, kultur, näringsliv, föreningsliv, boendemiljö och mycket mer. Jag hoppas att både deltagare och besökare känner sig varmt välkomna. Per Lawén, Forshaga kommun

w

Klarälvsloppet är förutom en fantastisk naturupplevelse, oerhört viktig för besöksnäringen och jag är säker på att man genom Svenska rallyt kommer att lyckas med konststycket att Klarälvsloppet kommer att bli Sveriges, om inte världens största rullskidtävling och sätta Värmland på kartan.” Mathias Lindquist, Munkfors kommun FOTO: ULF SMEDBO


10

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPETS

Världens bästa långloppsåkare kommer till start

w

ETT LOPP FÖR ALLA ATT VINNA. Flera grenar, en mängd olika distanser och varierande tempo. Men samma sköna bana och fantastiska stämning. Här kommer världseliten samsas med motionärer i alla grader samt förstagångsåkare och prova-på-gäng. Utmaningen är lika stor och målet är att vinna över sig själva såväl som varandra. Och alla är lika välkomna.

Team Koteng

w

w

w

w

w

w

w

Ett av de starkaste lagen på långloppstouren, med mängder av segrar i alla de stora loppen. Efter de tidigare loppen är det självklart för dem att komma tillbaka till Klarälvsloppet. De kommer hit efter en tung träningsperiod som inleddes efter Toppidrottsveckan hemma i Norge.

DELTAGARE Tore Bjørseth Berdal, Segrare Vasaloppet 2019, 2:a Marcialonga 2018 Stian Hoelgaard, 3:a Vasaloppet 2018, 5:a Ski Classics 2018

Torleif Syrstad, 3:a Vasaloppet 2019 Astrid Øyre Slind, 2:a Vasaloppet 2018, 3:a Birkebeineren 2018, 1:a Yläs-Levi 2018

Chris Andre Jespersen, WC-seger Tour de Ski 13/14, 2:a Reistadløpet 2018 Teamchef: Bernhard Ronning


w

VÄRMLÄNDSKA

POÄNG KAN TA DIG LÅNGT! Som medlem i Coop Värmland får du poäng på allt du handlar, kom bara ihåg att dra ditt kort. Du kan till exempel använda dina poäng till kryssningar, tågresor, hotellövernattningar, biobesök eller värdecheckar i din Coopbutik. Kolla vad du kan göra med dina poäng på coop.se

Res med Hurtigruten

Tågresor med SJ

Upplev Junibacken

Skräpplockningspaket

Kryssning med Silja Line

Biobiljetter

Entré upplevelsebad

Hotellnätter på Nordic Choice

Värdecheckar på Coop

w

w

w

w

w

w

w

11

Läs om dina medlemsförmåner på coopvarmland.se


12

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

Team Ragde Eiendom

w

Det äldsta laget i Visma Ski Classics. Sedan starten 2007 har bröderna Anders och Jörgen Auklands team vunnit alla världens stora lopp flertalet gånger, bland annat Visma Ski Classics fyra gånger. Laget tog 2:a– 5:e plats i Marcialonga 2019. 2018 vann de bland annat Vasaloppet och tog hela pallen på Birkebeinerrennet. Lagets mål är inte bara pallplatser utan arbetar lika hårt för att skapa motivation och inspirera till träning och glädjen inom sporten. Bland annat tillsammans med organisationen Right To Play.

Birkebeinerrennet 2:a Ski Classics 2018, 1:a Alliansloppet 2017 Petter Eliassen Vinnare Marcialonga 2019 Oskar Kardin Vinnare Ski Classics youth 2018 Joar Thele Emilie Fleten Thea Krokan Murud

w

w

Tord Asle Gjerdalen Vinnare Marcialonga 2015, -16 och -17, 1:a Ski Classics 2018, 2:a Birkebeinerrennet 2018 Anders Aukland 3:a Birkebeinerrennet 2018, 4:a Ski Classics 2018 Andreas Nygaard Vinnare Visma Ski Classics 2018/19, 1:a Vasaloppet 2018, 1:a

w

DELTAGARE

w

w

w

Klarälvsloppet blev den första av Challengers Visma Ski Classics är den ledande långloppstouren med stora event som Vasaloppet, Marcialonga och Birkenbeinern i kalendern. Till säsongen 19–20 tioårsjubilerar tävlingen och passar på att växa ytterligare genom att knyta till sig fler lopp runt världen i den nya underserien Ski Classics Challengers. digt ökar som träningsform. Däremot går det långsamt när det gäller att få motionärer att köra lopp på rullskidor. Det hoppas vi att starka arrangemang som Klarälvsloppet kan hjälpa till att ändra på, säger David Nilsson VD Ski Classics. Ski Classics Pro Tour ska bestå av maximalt 13 lopp per år medan Ski Classics Challengers kan vara hur många som helst som uppfyller våra krav på arrangemanget, sedan kan vissa av dessa växla från år till år. På det här sättet ska fler få möjlighet att samla poäng i Ski Classics och yngre åkare kan visa upp sig.

w

Klarälvsloppet var det första loppet som lades till i våras när detta offentliggjordes. – För oss är det här naturligtvis ett erkännande, säger Glenn Olsson, VD för Klarälvsloppet och fortsätter, att vi som första rullskidlopp tas upp och kan börja jämföra oss med giganter som Vasaloppet och Marcialonga är ju fantastiskt. Det här kommer gatt sätta oss på kartan och underlätta för oss att locka internationella deltagare – såväl amatörer som proffs. – Ett växande intresse för skidåkning och allt osäkrare vintrar gör att rullskidor sta-

Pro-åkarna och teamen har också möjlighet att ta extrapoäng genom att delta i Challengerstävlingarna, vilket ska göra dessa mer attraktiva för såväl proffs som amatörer. – Hittills är det tio lopp som lagts till i Challengerse-

rien, och jag tänker mig att vi kommer att ha cirka 30 lopp världen runt inom ett par år, skidor såväl som rullskidor, avslutar David. Följ serien på www.skiclassics.com


13

Alla barn har spring i benen! Missa inte våra roliga löplopp på ca 500 meter för de minsta (upp till 8 år). Start i direkt anslutning till vätskekontrollerna och starterna i Munkfors och Forshaga samt vid målgången i Karlstad. Gratis! Hämta nummerlapp på lokala COOP eller vid starten. Medalj, nummerlapp och lördagsgodispåse från COOP till alla deltagare! Starttider lördag 21 september: Munkfors 11.30, vid Gamla Bruket. Forshaga 12.30, vid COOP Forshaga. Karlstad 13.30, vid museiparken.

w

w

w

w

w

w

w

w

GRATISLOPP FÖR BARN!

Kids


14

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

w

w

w

3:a Levi 2019, 8:a Vasaloppet 2019 Stefan Palm, 75:a Vasaloppet 2015 Emil Persson, 20:e i Alliansloppet 2018 Marcus Johansson, 9:a Marcialonga 2018

Elin Mohlin, 1:a WC sprintstafett Pyeongchang 2017 Britta Johansson Norgren, 1:a Klarälvsloppet 2018, 1:a Ski Classics 2018, 2017, 2016, 1:a Vasaloppet 2017, 2019 Teamchef: Anton Järnberg

Klarälvsloppet har på bara något år blivit en favorit, 9 mil på hösten där vi får möjlighet att tävla mot de bästa är verkligen perfekt. Efter fjolårets dubbelseger så är vi taggade att försöka försvara segrarna.”

Jag skulle kunna rekommendera detta för en motionär. Och nu från och med i år kan man välja 60K. Och det klarar alla som har några mil i benen. Man kan lätt kalla detta för sommarens Vasalopp. Absolut.”

Anton Järnberg, teamchef Lager 157

Anders Carlsson, rullskidor

Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team

Fantastiskt bra arrangemang måste jag säga. Det märks att det är folk som är vana vid att arrangera tävlingar, det är väldigt välarrangerat.”

Jättefint, vi kommer från Trelleborg och sådan asfalt har jag aldrig varit med om. Jättefint.”

w

Det är en bra tävling då den har utbudet. Löpningen, rullskidorna och cyklingen. Det är klockrent.”

Det är fantastiskt motionärsvänligt. Det är så himla platt för det första. Vilket man kan tycka är lite jobbigt men det blir aldrig de här farliga utförsbackarna som man kan tycka är problemet när man kör rullskidor som motionär. Jag tycker verkligen det är motionärsvänligt.”

w

Anton Karlsson, 1:a Klarälvsloppet 2018, Vinnare av sprinttröjan Ski Classics 2018, 4:a Toblach Cortina Andreas Holmberg, 2:a Kaiser Maximilian Lauf 2018 Øyvind Moen Fjeld,

w

DELTAGARE

w

Efter fjolårets dubbelseger har Lager 157 mycket att leva upp till och de är fast beslutna om att försöka upprepa bragden. Bortsett från Klarälvsloppet så är Vasaloppet naturligtvis det stora målet för säsongen, samt att vara det starkaste svenska laget i Ski Classics.

w

Lager 157 Ski Team


VINN ÖVER DIG SJÄLV!

w

w

w

w

w

w

w

w

15

21–22 SEPTEMBER 2019. ROLLER SKI, BIKE, RUN. HITTA DIN UTMANING PÅ KLARALVSLOPPET.SE


16

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

w

w

w

w

w

w

– Vi ser ett stort värde i att vanliga motionärer får möjlighet att seeda upp sig och starta i en mer rättvis startgrupp, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet och fortsätter. Att det fungerar med rullskidor är till stor del för att det är ett så starkt startfält i Karälvsloppet. Det finns många namnkunniga Vasaloppsåkare att jämföra tiderna med. Vid seedningen jämförs tiderna i förhållande till den bäst placerade med en placering i senaste Vasalopp.

– För oss betyder det naturligtvis jättemycket att vi är seedningsgrundande. Dels är det ett erkännande att vi gör saker rätt och dels gör det att fler, både i Sverige och utomlands, kan tänka sig att åka längre för att åka vårt lopp, säger Glenn Olsson, vd Klarälvsloppet. – Det är extra kul med Klarälvsloppet att det är just nio mil och en bana som går från A till B. Sedan är banan väldigt lik Vasaloppsspåret, flackt och lättåkt så alla kan

w

SKIDÅKNING. Klarälvsloppet 90K är sedan förra årets lopp seedningsgrundande för Vasaloppet, vilket innebär att du som motionär kan seeda upp dig till en bättre startgrupp i vinterns lopp.

w

Seedningsgrundande för Vasaloppet känna sig trygga, trots att man inte åkt så mycket. Vasalopps-ID Har du anmält dig till Vasaloppet har du även fått ett Vasalopps-ID, som du anger vid anmälan. Då sker seedningen automatiskt och du flyttas fram till det startled din tid representerar. Anmäler du dig senare till Vasaloppet måste du meddela din tid och att du ska seeda dig i samband med det eller efteråt.

Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.


w

w

w

w

w

w

w

w

17

Se skogen och pengarna växa Är du en av många skogsägare som har avverkningspotential i din skog utan att veta om det? När din skog har växt färdigt och är mogen, avverka den och starta upp en ny generation växtlig ungskog. Avverkningslikviden håller du innestående hos Stora Enso i en betalplan med ränta i upp till tio år. Därigenom får du dubbel tillväxt. Avverka när det är bäst för skogen, skatta när det är bäst för dig. Under tiden får du ränta. Läs mer på www.storaensoskog.se


18

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

w

w

w

w finns hur många bra anledningar som helst att delta. Har du inte gjort det tidigare får du garanterat en upplevelse att minnas. Och kanske är det en början på något nytt? Glädje och målfokus Camillas träningsfilosofi bygger på långsiktighet och kontinuitet. Träningen i hennes grupper präglas av glädje och målfokus. Hon ser till helheten och hjälper gärna deltagarna att hitta en hälsosam balans mellan träning och återhämtning, arbete och tid för familj och vänner. I cykelgrupperna är målsättningen varierande för alla deltagare.

w

driva coachingföretaget CMcoach, där hon bland annat leder cykelträningsgrupper med Vätternrundan

serad. Det är en häftig känsla och den njuter jag av oavsett vilken tid och placering jag får, säger Camilla och fortsätter, det är många som undrar VARFÖR man ska utmana sig och göra nya saker som att ställa upp i Klarälvsloppet. Mitt svar är för det mesta VARFÖR INTE? Är du nyfiken och intresserad så testa, allt måste inte alltid vara en maxprestation. Man kan självklart delta för att prestera men man kan även delta för upplevelsens skull; för att göra något man aldrig gjort förut; för att träffa nya människor; för att få röra på sig eller för att uppleva den vackra Klarälvsbanan – det

w

Camilla Dahlström delar sin arbetstid mellan jobbet som projektledare och att vara instruktör på KMTi samt

som mål. Dessutom tränar hon aktivt för sin egen cykling och triathlon med bland annat flertalet Ironmanstarter per år. Det kan verka som ett övermänskligt engagemang och prestationshets. Men för Camilla handlar livspusslet och träning i första hand om hälsosam balans, lycka och glädje. Såväl när det gäller hennes egen träning som när hon coachar eller leder träningsgrupper. – Personligen kör jag mina lopp för upplevelsen. Jag älskar känslan när startskottet går – allt runtomkring försvinner bort och jag blir extremt foku-

w

Att vinna över sig själv kan vara att göra något man kanske inte trodde att man skulle göra eller klara av. När det gäller träning och tävling kan det till exempel handla om att cykla, springa eller åka skidor snabbare eller längre än man någonsin gjort tidigare. Men det kan också handla om att faktiskt ställa sig på startlinjen och delta i ett lopp för att göra något man aldrig gjort förut.

w

Att vinna över sig själv


19

w

w

w

w

w

w

w

w

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

Vissa har ambitiösa mål och vill vara med i den snabba gruppen runt Vättern, medan andra tränar cykling för första gången och siktar på att klara sin första Vätternrunda – nästa eller nästnästa år. Och det är precis så hon vill ha det och tycker att det ska vara. – Precis som när jag själv började med triathlon och fick uppleva den välkomnande atmosfären. Alla träningskamrater som gärna hjälpte till och tog mig på allvar trots att jag var nybörjare. Alla var på helt olika nivåer i sitt utövande men alla var lika välkomna och vi hade kul tillsammans. Det är en gemenskap och

Camillas 5 tips för Klarälvsloppet

SMART målformulering

●● – Hitta din egen målsättning - upplevelse eller prestation och jämför dig inte med andra. ●● – Förbered dig fysiskt och mentalt. ●● – Förbered din klädsel och utrustning. ●● – Förbered hur du ska äta och dricka under loppet. ●● – Förbered en målgest och Race with a Smile!

En från början engelskspråkig målformulering som fungerar för arbetsprojekt såväl som träning och andra personliga mål. För att du ska lyckas bör ditt mål vara: ●● – Specifikt – tydligt och konkret. ●● – Mätbart – tid, kvantitet och kvalitet. ●● – Accepterat – att du verkligen vill göra det. ●● – Realistiskt – det är möjligt att uppnå för dig. ●● – Tidsbestämt – realistisk tidsram.

glädje jag vill att alla ska få känna på. Det är oerhört inspirerande och bygger självförtroende som sträcker sig långt bortom träning och lopp. För att nå sina mål och vinna över sig själv menar Camilla att det är viktigt att hitta en hälsosam balans i

livet. Några av oss skulle må bättre av mer rörelse, några behöver mer återhämtning, andra skulle må bra av mer tid för sig själva och en del skulle må bättre av mer tid tillsammans med andra – det är bara du som vet vad du behöver. Därför är

det viktigt att stanna upp och känna efter. För många är det lättare att bryta ett mönster om man sätter upp ett SMART mål och gör en hälsosam plan för att uppnå det. I stort

handlar det helt enkelt om att lägga till mer av det du mår bra av och ta bort sånt du inte mår bra av – och därmed vinna över dig själv.


20

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPETS

En utmaning för alla

w

FULL FART. Klarälvsbanan skär rakt igenom det värmländska landskapet, ofta med älven som närmsta granne. En lika härlig utmaning som skön upplevelse för såväl elitåkare på rullskidor som söndagscyklister och motionslöpare. Loppet är ett perfekt tillfälle för uppstart av skidsäsongen. Kanske årets sista cykellopp eller en chans att avsluta säsongen med ett skönt personbästa på halvmaran. Och i många fall kan det vara en stor seger att bara ställa sig på startlinjen. VÄLKOMMEN TILL KLARÄLVSLOPPET!

START 21K Forshaga

0m

Lördag 21 september kl 10.30 RUN

RUN 21K, 7,5K Natursköna och lättsprungna lopp för dig som vill slå personbästa.

w

Lyckås 6,9 km

w

Run 21K. Du kommer att springa de sista två milen från Forshaga ner till Karlstad. Starten går vid Forshaga Lärcenter i direkt anslutning till Klarälvsbanan. Genom skogen mot det öppna landskapet ner mot Karlstad för att åter följa Klarälven upp den sista biten mot målet vid Museiparken.

Edsgatan 13,6 km

w

START 7,5K Edsgatan

w

Run 21K Vätskestation

w

Run 7,5K. Starten på Run 7,5K som är en nyhet 2019 går från gamla stationen vid Edsgatan. Samtliga deltagare bussas från målet upp till starten och nummerlappar hämtas därför ut i målet innan start. Banan går på en gammal banvall och därmed helt bilfri och utan några branta stigningar, bara att hitta tempot och slappna av. Med rätt väder är det många personbästa som kommer att putsas. Banan går som bekant på en gammal banvall och är därmed helt bilfri, snabb och platt men samtidigt en sann naturupplevelse.

Start Forshaga 10.30

Run 7,5K

Sjukvård

Kroppkärrssjön

w

Start gamla stationen Edsgatan ca: 11.15 (Obs, alla deltagare bussas från målområdet i Karlstad.)

Kroppkärrssjön 18,9 km

Norrstrand Sundsta Sandgrundsudden Gubbholmen

Museiparken

Karlstad 21,1 km

Haga Tingvallastaden

START 7,5K Edsgatan

MÅL Karlstad

Lyckås

Edsgatan

Kroppkärrssjön

6,9 km

13,6 km

18,9 km

155 m 125 m 100 m 75 m 47 m

0 km

21 km

w

START 21K Forshaga


Privatleasing. Det enklaste sättet att ha en Tiguan.

w

w

w

w

w

w

w

w

21

Tiguan TSI 190 DSG 4MOTION Executive Edition. Vad sägs om en ny Tiguan? Med 4MOTION fyrhjulsdrift tar du dig enkelt fram även när vädret och underlaget är tufft. Alltid med hög säkerhet – många av de mest avancerade säkerhetssystemen är standard. Med privatleasing blir det ännu enklare. Du betalar ingen kontantinsats, servicen ingår och du får allt på en månadsfaktura. Välkommen in så berättar vi mer.

Golf Sportscombi TSI 115. Kampanjpris från 221 400 kr. Privatleasingpris 2 795 kr/mån inkl. service och tre års nybilsgaranti.

Kampanjpris från 308 700 kr. Privatleasing från 2 995 kr/mån inkl. service och tre års nybilsgaranti. Dragpaket ingår.*

Golf TSI 115. Kampanjpris från 213 900 kr. Privatleasingpris 2 595 kr/mån inkl. service och tre års nybilsgaranti.

T-Cross TSI 95. Kampanjpris från 199 900 kr. Privatleasingpris 2 295 kr/mån inkl. service och tre års nybilsgaranti.

Bränsleförbrukning blandad körning 4,9– 8,8 l/100 km, CO2-utsläpp 131 – 200 g/km. Miljöklass Euro 6. Volkswagen Privatleasing 36 mån, 3 000 mil, 0 % särskild leasingavgift,garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (september 2019). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kan påverka månadsbetalningen. Erbjudandet gäller till och med 190930. Uppläggningsoch administrationsavgift tillkommer. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. * Gäller endast privatleasing för Tiguan.

Karlstad Hagalundsvägen 30 Tel. 010-470 07 00

Arvika Industrigatan 4 Tel. 010-470 07 00

Öppettider Vardagar 10-18 Lördag 10-14


22

w

VINN ÖVER DIG SJÄLV!

w

w

w

w

w

w

w

21–22 SEPTEMBER 2019. ROLLER SKI, BIKE, RUN. HITTA DIN UTMANING PÅ KLARALVSLOPPET.SE


23

w

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

Lördag 21 september kl 12.00 BIKE BIKE 90K, 60K, 21K INLINES 90K

62

Uddeholm

START 90K Uddeholm

Ett unikt cykellopp, nio bilfria mil genom det värmländska landskapet. Tillsammans kommer ni lämna skogarna i norra Värmland för att passera sjöar, byar och samhällen genom det allt öppnare landskapet ner mot Karlstad och målgång i Museiparken i Karlstad. Banan går på en gammal banvall och därmed helt bilfri och utan några branta stigningar, bara att trampa på och njuta.

0 km

Myra

w

BIKE 90K. Första start Uddeholm 12.00. Hela sträckan – hela upplevelsen. En riktigt snabb avslutning på säsongen för såväl elit som motionär. I år även tävlingsklass för eliten – här kommer det gå undan.

w

INLINES 90K. Start Uddeholm strax efter 12.00. Nytt för i år är inlinesklass för seedade åkare med startar direkt efter de första startgrupperna i cykel. BIKE 60K. Start Munkfors ca 13.00. Med start i Munkfors hakar du på när tävlingsklass och de snabbaste från 90K passerat. Perfekt för dig som vill ha en liten lagom utmaning eller helt enkelt prova på ett spännande cykellopp.

w

Munkfors

START 60K Munkfors

27 km

Ransäter

w

BIKE 21K. Start Forshaga ca 15.00. Samla arbetskamraterna och packa picknickkorgen och rulla Klarälvsbanans sista sköna mil. Du startar i Forshaga och rullar in till Karlstad lagom för en picknick i Museiparken eller After Bike på stan!

Edeby

w

47 km

Vätskestation

w

Publikparkering

Sjukvård

Deje

Kroppkärrssjön

Norrstrand

Forshaga

START 21K Forshaga

65 km

Sundsta Sandgrundsudden

Edsgatan

61

Museiparken

79 km

62

Gubbholmen Haga

63

Tingvallastaden

Edsgatan

Karlstad 88 km

w

E18

START 90K Uddeholm

27 km

START 60K Munkfors

20 km

18 km

14 km

9 km

Munkfors

Edeby

Forshaga

Edsgatan

27 km

47 km

65 km

79 km

MÅL Karlstad

155 m 125 m 100 m 75 m 47 m 0 km

88 km


24

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPETS

w

Söndag 22 september kl 09.00

62

Uddeholm

START 90K Uddeholm

ROLLER SKI

0 km

Myra

Roller Ski 90K, 60K, 21K

12 km

w

Sveriges längsta rullskidlopp – nio mil naturskön stakning på en lättåkt, snabb och bilfri cykelbana. Loppet avgörs i klassisk stil och världseliten kommer stå på startlinjen och göra upp för andra gången i historien. Men det är en utmaning som passar minst lika bra för motionärer som elitåkarna. Välj mellan 90 och 60 km – en perfekt upptakt för alla som satsar mot vinterns lopp. Roller Ski 90K. Start Uddeholm 09.00. En utmaning för såväl Världseliten som Vasaloppsmotionärer. Och om du nu missat det så är det från och med i år seedningsgrundande för Vasaloppet.

Munkfors

START 60K Munkfors

27 km

w

Ransäter

Roller Ski 60K. Start Munkfors ca. 11.00. Fortfarande långt, men banan är snäll och har du lite grundträning och några mil i kroppen så är det ingen omöjlighet. Det perfekta sättet att kickstarta vintern.

37 km

w

w

Roller Ski 21K. Start Forshaga ca 14.00. Klart du ska köra ett rullskidlopp! 21K på en lättåkt bana utan skarpa svängar eller backar. Inga bilar eller andra orosmoment gör detta till den perfekta premiärtävlingen för ovana åkare i alla åldrar.

Edeby 47 km

w

Vätskestation

Sjukvård

Ersättningsstavar

Publikparkering

Deje 56 km

w

Kroppkärrssjön

Norrstrand

Forshaga

START 21K Forshaga

65 km

Sundsta Sandgrundsudden

Edsgatan

61 62

Gubbholmen

Museiparken Haga

79 km

63

Tingvallastaden

Karlstad 88 km

E18

12 km

15 km

START 60K Munkfors

10 km

10 km

9 km

9 km

START 21K Forshaga

14 km

9 km

Myra

Munkfors

Ransäter

Edeby

Deje

Forshaga

Edsgatan

12 km

27 km

37 km

47 km

56 km

65 km

79 km

MÅL Karlstad

155 m 125 m 100 m 75 m 47 m 0 km

88 km

w

START 90K Uddeholm


w

VÄRMLÄNDSKA

POÄNG KAN TA DIG LÅNGT! Som medlem i Coop Värmland får du poäng på allt du handlar, kom bara ihåg att dra ditt kort. Du kan till exempel använda dina poäng till kryssningar, tågresor, hotellövernattningar, biobesök eller värdecheckar i din Coopbutik. Kolla vad du kan göra med dina poäng på coop.se

Res med Hurtigruten

Tågresor med SJ

Upplev Junibacken

Skräpplockningspaket

Kryssning med Silja Line

Biobiljetter

Entré upplevelsebad

Hotellnätter på Nordic Choice

Värdecheckar på Coop

w

w

w

w

w

w

w

25

Läs om dina medlemsförmåner på coopvarmland.se


26 GRATISLOPP FÖR BARN!

w

w

w

w

w

Starttider lördag 21 september: Munkfors 11.30, vid Gamla Bruket. Forshaga 12.30, vid COOP Forshaga. Karlstad 13.30, vid museiparken.

w

Missa inte våra roliga löplopp på ca 500 meter för de minsta (upp till 8 år). Start i direkt anslutning till vätskekontrollerna och starterna i Munkfors och Forshaga samt vid målgången i Karlstad. Gratis! Hämta nummerlapp på lokala COOP eller vid starten. Medalj, nummerlapp och lördagsgodispåse från COOP till alla deltagare!

w

Alla barn har spring i benen!

w

Kids


27

w

”Det är en kul aktivitet”

w

w

w

w

w

w

w

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

VARFÖR HAR NI ANMÄLT ER TILL KLARÄLVSLOPPET? – Vi är sponsor till Klarälvsloppet och ställer upp med flera lag från flera av våra fabriker, bland annat Malmö och Borås. Så det är långväga gäster som vill njuta av en cykeltur i Värmland. Det är en kul aktivitet som bygger en bra företagsanda. Vi har en Facebookgrupp och coachar varandra inför loppet. På kvällen efter har vi sedan en företagsfest och under dagen aktiviteter vid portalen i Munkfors.

VAD LOCKADE MED JUST KLARÄLVSLOPPET? – Vi har alltid promotat motion hos våra medarbetare med olika aktiviteter så det känns bara naturligt att hänga på ett lopp som detta, då Klarälvsbanan inte bara är vacker utan går strax utanför husknuten på vår fabrik i Munkfors.

BÄSTA TIPS FÖR ATT VÅGA UTMANA SIG SJÄLV? - Sätt mål. Beslutar man sig för att vara med på ett större lopp så ökar ofta motivationen att träna, speciellt om det är ett bra kompisgäng som man ska genomföra loppet med. OLLE HULTEBERG , INISSION (FJÄRDE FRÅN VÄNSTER PÅ BILDEN)

Vi på Stora Enso vill vara med och bidra till ett hållbart idrottsevenemang. Klarälvsloppet är lokalt för Värmland där vi har en omfattande verksamhet, i allt från skötsel och brukande av skogarna i landskapet, till kartongbruk och en helt ny fabrik för byggande i trä. Vi tycker konceptet med Klarälvsloppet sticker ut och vill inte missa chansen att vara en del av det. ”

Har anmält ett lag då vi tycker det är kul att synas eftersom vi är med och sponsrar samt att det bygger team. Vi har ingen annan målsättning än att vi ska ta oss från start till mål.”

Hilma Nilsson, Stora Enso

Tommy Jacobsson, Lecab


28

w

VINN ÖVER DIG SJÄLV!

w

w

w

w

w

w

w

21–22 SEPTEMBER 2019. ROLLER SKI, BIKE, RUN. HITTA DIN UTMANING PÅ KLARALVSLOPPET.SE


w

I L L I T LYCKA ! T E P P O L S V L Ä R A L K Inission är stolt sponsor av Klarälvsloppet och världsledande totalleverantör av avancerad elektronik. Vi gillar tävlingar och under hösten drar den sjunde upplagan av Inission innovation award igång. En tävling med över 1 000 000 kronor i potten och med syftet att uppmuntra entreprenörer att realisera sina teknikrelaterade innovationer. Håll utkik på www.inission.com

w

w

w

w

w

w

w

29

TEKNIKER & PRODUKTIONSPERSONAL Inission växer och nu söker Inission Munkfors tekniker och produktionspersonal. Vill du jobba på en rolig och spännande arbetsplats, surfa in på Inission.com och läs mer.

Inission är en totalleverantör som erbjuder krävande industrikunder tillverknings- och logistiktjänster för kompletta elektroniska produkter av högsta kvalitet. Vi utvecklar, testar och industrialiserar kundernas produkter. Vi lagerhåller, reparerar och uppgraderar dem under hela deras livstid. Kombinerat med en produktion baserad på hög flexibilitet, kundanpassning och korta ledtider blir vårt erbjudande mycket konkurrenskraftigt. Inission har fabriker i Munkfors, Stockholm, Västerås, Malmö, Borås, Trondheim och i Tallinn. Inission är börsnoterat sedan 2015 på Nasdaq First North.


30

HELA DENNA BILAGA ÄRANNONS EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET HELA DENNA BILAGA ÄR EN FRÅN KLARÄLVSLOPPET

ALLT DET DÄR OMKRING. RUNT OMKRING. Klarälvshelgen är fylld utmaningarför för moDET DÄR RUNT Klarälvshelgen är fylld av av utmaningar 8närer tionärer Loppen naturligtvis klara klara av runtomkring såvälsåväl somsom elit.elit. Loppen fårfår dudunaturligtvis avsjälv. själv.Allt Allt runtdäremot, det hjälper vi gärna till med. Hitta hit och ordna boende och transporng däremot, det hjälper vi gärna till med. Hitta hit och ordna boende ochutLLTter DET DÄR RUNT Klarälvshelgen fylld av utmaningar för din med mera. HärOMKRING. har vi samlat lite av det somärkan vara bra att veta inför porter med mera. vi samlat lite av det som varaAllt bra att veta motionärer såväl somHär elit. har Loppen får du naturligtvis klarakan av själv. runtmaning. mkring däremot, det hjälper vi gärna till med. Hitta hit och ordna boende och din utmaning. HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

Ta bussen a bussen Ta bussen till start ill start till start Ta bussen 18

w

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

ca 7 timmar

w

Östersund ALLT DET DÄR RUNT OMKRING. Klarälvshelgen är fylld av utmaningar för motionärer såväl som elit. Loppen får du naturligtvis klara av själv. Allt runtÖstersund omkring däremot, det hjälper vi gärna till med. Hitta hit och ordna boende och transporter med mera. Här har vi samlat lite av det som kan vara bra att veta ca 7 timmar inför din utmaning.

Sundsvall Sundsvall

w

w

ca 6 timmar ca 6 timmar

Gävle

Östersund Sundsvall

ca 4 timmar

ca 4 timmar Karlstad

Oslo

ca 6 timmar

Köpenhamn Köpenhamn

Malmö Malmö Köpenhamn

.se

Run 21K

Nummerlappsutdelning Samtliga löpare har eget chip som placeras på fotleden. Nummerlappar och chip kan hämtas på följande platser och tider: • OBS! Deltagare som köpt bussbiljett erhåller nummerlappar och chip i samband med påstigning av bussen i Karlstad. • Forshaga Lärcenter, vid starten i Forshaga.Lördag 22 sept kl. 09:00 – 10:00

ation, Aktuell inform ingskartor och tävl på du ar PM hitt .se et pp lo vs al klar

Nummerlappsutdelning mmerlappsutdelning

n 21K

Bike 90K, 60K, 21K

w

w

w

w

w

centrum. ksdarprt.se

• Vid starten i Uddeholm, Uddeholmsladan. Lördag 22 sept kl. 10:30 – 11:30 • Vid starten i Munkfors, Gamla Bruket. Lördag 22 sept kl. 12.00 – 12:45 • Vid starten i Forshaga, Forshaga Lärcenter. Lördag 22 sept kl. 12.00 – 12:45

Roller Ski 90K, 60K

w

Nummerlappar och chip kan hämtas på följande platser och tider: • Vid starten i Uddeholm, Uddeholmsladan. Lördag 22 sept kl. 10:30 – 11:30 Nummerlappar bärs väl synligt på ryggen. Nummerlappar och chip kan • OBS! Deltagare som köpt bussbiljett erhåller nummerlappar och chip i samband tliga löpare har21K, eget chip somhämtas placeras på fotleden. Nummerlappar • Vid starten i Munkfors,Roller Gamla Bruket. Lördag 22 sept kl.21K 12.00 – 12:45 Run 7,5K Bike/Inlines 90K,med Bike 60K, Bike 21K Ski 90K, 60K, på följande platser och tider: påstigning av bussen i Karlstad. ,ryggen. n at• io • OBS!chip Deltagare som köpt bussbiljett erhåller Numnummerlappar och chip i samband med påstigVidpå starten i Uddeholm, Uddeholmsladan. 23 sept kl. 07:30 – 08:30 rm fo chip kanSamtliga hämtas på följande platser och tider: •Nummerlappar Vid starten i Forshaga, Forshaga Lärcenter. Lördag sept kl. – platser och in löpare har eget som placeras på foten. Nummerlappar bärs väl synliga ochSöndag Nummerlappar och chip kan 22 hämtas på12.00 följande l el u kt A ning av bussen i Karlstad. • Vid starten i Munkfors, Gamla Bruket. Söndag 23 sept kl 09.30 – 10.30 sS! Deltagare som köpt bussbiljett erhåller 12:45 g merlappar och chip kan hämtas på nummerlappar följande platseroch ochchip tider.i chip kan hämtas på följande platser och tider. tider. in vl rtor och tä • Vid starten i Uddeholm, Uddeholmsladan. Lördag 22 sept kl. 10:30 – 11:30 ka band med påstigning av bussen i Karlstad. och ditt chip vid starten, • 90K. • Run 21K. Du hämtar din nummerlapp Vid starten i Uddeholm, Uddeholmsladan. • 90K. Vid starten i Uddeholm, Uddeholmsladan. ittar du på re harLärcenter, eget chipvid som placeras på21 fotleden. Nummerlappar • Vid starten i Munkfors, Gamla Bruket. Lördag 22 sept kl. 12.00 – 12:45 Mh shaga starten i Forshaga.Lördag 22 sept kl. 09:00 – 10:00 Lördag 21Psep Forshaga Lärcenter. Lördag sep 09.00–10.00. 10.00–11.30. Söndag 22 sep 06.30–08.30. o ati e n, bruket. rm .sGamla pet hämtas•på följande tider: • Vid starten i Forshaga, 22 sept kl. 12.00 – inslfo ll lv op Run 7,5K. Duplatser hämtaroch din nummerlapp och ditt chip vid mu- • 60K. i Munkfors, • 60K.Forshaga Vid startenLärcenter. i Munkfors,Lördag Gamla bruket. era tu AkVid klastarten s Roller Ski 90K, 60K seiparken innan bussavgång. Lördag 21 sep 09.30–10.30. are som köpt bussbiljett erhåller nummerlappar och chip i 12:45 Lördag 21 sep 11.00–12.30. Söndag 22 sep 09.00–10.30. g n li v tä h or oci Forshaga, rtstaren kaVid 90K, 60K, 21K i Karlstad. Nummerlappar och chip kan följandeForshaga platser och tider: • 21K. Forshaga Lärcenter. • 21K. Vidhämtas startenpå i Forshaga, Lärcenter. depåstigning av bussen å Deltagare p u d r ta it mmerlappar bärs väl synligt på ryggen. Nummerlappar och chip kan • OBS! som köpt bussbiljett erhåller nummerlappar och chip i samband Lördag 21 sep 13.30–14.30. Söndag 22 sep 12.30–13.30. h M P center, vid starten i Forshaga.Lördag 22 sept kl. 09:00 – 10:00 tas på följande platser och tider: med i Karlstad. t.se av bussen emedaljen Med runt halsen får du 25 procent rabatt på pppåstigning ralvslo kla S! Deltagare som köpt bussbiljett erhåller nummerlappar och chip i samband med påstig• Vid starten i Uddeholm, Uddeholmsladan. Söndag 23 sept kl. 07:30 – 08:30 mat och dryck på Harrys på lördag och söndag kväll. av bussen i Karlstad. • Vid starten i Munkfors, Gamla Bruket. Söndag 23 sept kl 09.30 – 10.30

w

Nummerlappar och chip kan hämtas på följande platser och tider: • OBS! Deltagare som köpt bussbiljett erhåller nummerlappar och chip i samband med påstigning av bussen i Karlstad. • Vid starten i Uddeholm, Uddeholmsladan. Söndag 23 sept kl. 07:30 – 08:30 • Vid starten i Munkfors, Gamla Bruket. Söndag 23 sept kl 09.30 – 10.30

Harrys bjuder på After Race! Med medaljen runt halsen får du 25 procent rabatt på

w

ar bärs väl synligt på ryggen. Nummerlappar och chip kan ljande platser och tider: are som köpt bussbiljett erhåller nummerlappar och chip i samband med påstign i Karlstad.

w

Roller Ski 90K, 60K

w

Harrys bjuder på After Race!

60K, 21K

w

Nummerlappsutdelning

w

klaralvsloppet

Från söder på E45 och från norr på E45, RV 61, 62 och 63. Karlstad TillKarlstad Karlstad med kommer du från öster och väster påFrån E18. Till med bilbil du från öster och till väster på E18. Centralstation ligger precis ikommer centrum med gångavstånd många söder påpå E45 och från norr Från söder på E45 och från norrligger på E45, RV 61, och 63. Karlstad hotell. Boka sj.se. Karlstad Airport 18 km från62 Karlstad på E45, RV 61, 62 och 63. Karlstad Centralstation ligger precistill i centrum centrum. ksdarprt.se Centralstation ligger precis i centrum med gångavstånd många med gångavstånd till många hotell.Airport Boka påligger sj.se. Karlstad Airport ligger hotell. Boka på sj.se. Karlstad 18 km från Karlstad 18 km från Karlstad centrum. ksdarprt.se

w

a på .se

w

klaralvsloppet

Du hittar oss i mitten av Skandinavien och du tar dig snabbt och enkelt hit med bil, tåg, buss eller flyg. Till Karlstad med bil kommer du från öster och väster på E18. Från söder på E45 och från norr på E45, RV 61, 62 och 63. Karlstad Centralstation ligger precis i centrum med gångavstånd till många Du hittar oss mitten av Skandinavien ochväster dutar tar dig snabbtoch och Du hittar oss ii mitten av Skandinavien och du dig snabbt hotell. Boka på sj.se. Karlstad ligger 18 km frånöster Karlstad Till Karlstad med bilAirport kommer du från och på E18. centrum. ksdarprt.se enkelt hit med bil, tåg, buss eller flyg. enkelt hit med bil, tåg, buss eller flyg.

w

t.se

ka på

w

Biljetter Bok

Det är lätt att ta sig till Karlstad Det är lätt att sig Karlstad Du hittar i mitten av Skandinavien och du tartill snabbt och Detossär lätt att tata sig tilldig Karlstad enkelt hit med bil, tåg, buss eller flyg. w

neseplats: Karlstad till starten i Uddeholm, och150 Munkfors forsMuseiparken och Forshaga med plats förHagfors utrustning. kr/person. Karlstad Avreseplats: Museiparken Karlstad r utrustning. kr/person. esetider: 07.00150 Roller Ski 90K, 08.30 Roller Ski 60K Avresetider: 06.30 Roller Ski 90K, 09.00 Roller Ski 60K, : Museiparken Karlstad Roller Ski 21K 07.0012.30 Roller Ski 90K, 08.30 Roller Ski 60K

ka på klaralvsloppe

Det är lätt att ta sig till Karlstad

w

Biljetter Bo

Buss går från Karlstad till starten i Uddeholm, Hagfors och Munkfors Roller Ski 90K, 60K, 21K – Söndag 22 september Avresetider: 07.00 Roller Ski 90K, 08.30 Roller Ski 60K s går från Karlstad till starten i Uddeholm, Hagfors och Munkfors och 60K Söndag 23 september Buss går från– Karlstad till starten i Uddeholm/Hagfors, Munkd90K plats för utrustning. 150 kr/person.

plats för utrustning. 150 kr/person. ller Ski 90K och 60Kmed – Söndag 23 september Avreseplats: Museiparken Karlstad

Biljetter Bo

Malmö

w

och Forshaga med plats för cykel på separat lastbil. ån Karlstad till starten iMunkfors Uddeholm, Hagfors, Avreseplats: Museiparken nkfors och Forshaga med plats förKarlstad cykel på separat lastbil. 250 kr/person med cykel. Avresetider: 09.30för Bike/Inlines 90K, 11.00 Bike 60K, 13.00 Bike med cykel. hkr/person Forshaga med plats cykel påMuseiparken separat lastbil. Avreseplats: Karlstad Avresetider: 09.30 Bike 90K, 11.00 Bike 60K, 13.00 Bike 21K eseplats: Museiparken Karlstad on med21K cykel. esetider: 09.30 Bike 90K, 11.00 Bike 60K, 13.00 Bike 21K : Museiparken Karlstad Roller60K, Ski 90K och Bike 60K –21K Söndag 23 september 09.30 Bike 90K, 11.00 Bike 13.00

w

Bussar går från Karlstad till starten i Uddeholm/Hagfors, Munkfors

w

Lördag 21 september Avresetider: 09.00 Run 21K

,sar 60K och 21 – till Lördag 22 Bussar igår frånseptember KarlstadHagfors, till starten i Uddeholm, Hagfors, cykel. gårmed från Karlstad starten Uddeholm,

w

w

ca 6,5 timmar

och60K Forshaga plats för cykel på separat lastbil.22 250 kr/person e 90K, ochmed 21 – Lördag 22 september Bike 90K, 60K och 21 – Lördag september

w

5,5 timmar ca 6,5catimmar ca 6,5 timmar

w

ca 5,5 timmar ca 5,5 timmar

w

Göteborg Göteborg ca 3 timmar

w

Stockholm ca 3 timmar

w

ca 3 timmar

ca 4 timmar

w w w ww ww w w w

ca 3 timmar

Göteborg

Stockholm

ca 3 Stockholm timmar ca 3 timmar

Karlstad ca 3 timmar

Buss 7,5K går från Karlstad till starten vid Edsgatan – buss ingår och är obligatorisk! före start. Exakta tider hittar du på klaralvsloppet.se dagarna innan start. Museiparken Karlstad Lördag 22 september n 21k Avreseplats: – Lördag 22 september Avresetider: 09.00 Runi 21K, 10.45 Run 7,5K går från Karlstad till starten Forshaga. ns Karlstad till starten i Forshaga. kr/person. Run 21k – Lördag 22 september n. Buss går från Karlstad till starten i Forshaga. eseplats: Museiparken Karlstad Bike/Inlines 90K, Bike 60K och Bike 21K – : Museiparken Karlstad 100 kr/person. esetider: 09.00 Run 21K Avreseplats: Museiparken Karlstad 09.00 Run 21K

Gävle

w

Karlstad

ca 3 timmar ca 3 timmar Oslo

w

ca 7 timmar Oslo

w

till start

Gävle

w

Från Karlstad ordnas busstransporter till startplatserna i Uddeholm/Hagfors, Munkfors och Forshaga. sker i god tid före start. Exakta tilstadBusstransporterna ordnas busstransporter till der hittar du påbusstransporter klaralvsloppet.se dagarna innan start. ån Karlstad ordnas tserna i Uddeholm, Munkfors ochtill artplatserna i Uddeholm, Munkfors och a. Busstransporterna sker i god tid rshaga. Busstransporterna sker i god tid t. Exakta tider hittar du på klaralvRunExakta 21K, 7,5K – Lördag 21 september Från Karlstad ordnas busstransporter till e start. tider hittar du på klaralvBuss 21K går från Karlstad till starten i Forshaga. se dagarna innan start. startplatserna i Uddeholm, Munkfors och oppet.se dagarna innan start. 100 kr/person. Forshaga. Busstransporterna sker i god tid

ww

ansporter med mera. Här har vi samlat lite av det som kan vara bra att veta för din utmaning.


Snabba nyheter i vår nya app.

w

w

w

w

w

w

w

w

31

Håll dig uppdaterad med lokala nyheter, såsom stora strömavbrott i ditt område, snabbt och enkelt. Med ”mina val” kan du anpassa ditt eget nyhetsflöde efter vad som intresserar dig. Välj själv vilka kategorier, områden och ämnen du vill följa. Du kan också välja vilka notiser du vill ha. Du hittar vår nya app där appar finns.


Officiella leverantörer Officiella leverantörer Officiella leverantörer Officiella leverantörer Officiella leverantörer Officiella leverantörer Officiella leverantörer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET

HELA DENNA BILAGA ÄR EN A

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄLVSLOPPET HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN KLARÄL

w w ww w

Officiella partners 20 20 partners Officiella 20 32 20 partners Officiella Officiella partners Officiella partners Officiella partners

www ww wwwwww w w wwww w www w w w ww

w w ww w


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.