Page 1

e n a l s r Pu ella Festivalaktu

n ggt på jorde y r t a n r te t fö derdog med n u e d n a s y L

K ARLSTAD FR ÅN SK YARNA

SOMMARE NS GRILLTIPS

LINNEA HENRIKSSON

DET HÄR R A GÖ K AN DU PÅ PIP OCH SE

HÄR KAN DU BADA I SOMMAR

LYXIGA SOLGLAS ÖGON

ALLT LJUS PÅ SIRI PERSSON

18 21 JUNI 2017 1

K A R LSTA DSLIV 2017


redaktör. oskar nyström

Inga semesterplaner är också semesterplaner

Mycket mer på webben ! Jo! På Karlstadsliv.se hittar du mer av... ja, allt egentligen. Du hittar till exempel exklusiva filmklipp från Karlstad, Karlstadslivs podcast, bloggar, spelrecensioner och mycket mer. Välkommen in!

e Purslan Festivala

ktuella

Lysande

rna tryggt g med fötte underdo

på jorden

LINNEA HENRIKSSON

KARLSTAD FRÅN SKYARNA

DET HÄR A GÖR KAN DU PÅ PIP OCH SE

SOMMARENS GRILLTIPS

HÄR KAN DU BADA I SOMMAR

LYXIGA SOLGLASÖGON

ALLT LJUS PÅ SIRI PERSSON

18 21 JUNI 2017 1

K A R LSTA DSLIV 2017

2017-06-13 16:48:52 NWTBIL_20170622-1-E1-01 1

2 K A R LSTA DSLIV 2017

Magasinet Karlstadsliv utkommer tio gånger per år. Den distribueras till alla NWT-prenumeranter i Karlstad och Hammarö samt finns att hämta i tidningsställ i Karlstads centrum. Karlstadsliv produceras av Nya Wermlands-Tidningen och trycks av Sörmlands Printing Solutions i 24 000 exemplar. Ansvarig utgivare: Mikael Rothsten, mikael.rothsten@nwt.se Redaktör och reporter: Oskar Nyström, oskar.nystrom@nwt.se Redigering och layout: Claes Bonde, claes.bonde@nwt.se Postadress: Karlstadsliv, Nya Wermlands-Tidningen, Box 28 651 02 Karlstad Annonser: Björne Svensson, bjorn-erik.svensson@nwt.se Besöksadress: Våxnäsgatan 20 Tips: 054-19 90 00 Framsidan: På bilden syns Sara och Michael McGowan. Foto: Lisa Olaison

FOTO: DAVID RUNQVIST

Det börjar märkas i kroppen nu, eller hur? Snart är det semester. Din kanske redan är här? Min kommer i samband med att det här numret av tidningen landar i 18 000 brevlådor och brevinkast den 21 juni. För mig har semester egentligen aldrig varit viktigt, om jag tänker efter. Inte förrän barnen kom. Innan dess har jag gillat det lugnare arbetstempot på sommaren, att äta lunch utomhus och sådär, men det här blir Juni och Ruths första sommar och jag ser fram emot att spendera så mycket tid jag bara kan med världens härligaste tjejer. Tanken är att vi ska hyra en rejäl bil (med plats för den gigantiska tvillingvagnen) och åka på besök till familj och vänner ute i landet som vi träffar för sällan. Vi ska till Stockholm, Göteborg, Skagersvik, Kristinehamn, Stigtomta och en sommarstuga i en liten ort i Västra Götaland vars namn aldrig riktigt satte sig när vi tog den där ölen, jag och kompisen Stefan, men hur det än var så var vi överens om att det var en bra idé. Det ska bli mäktigt att anta rollen som pappa i framsätet och sticka ut på vägarna. Solglasögonen på. Möjligen Canned Heat på radion. Hoppas tvillingarna gillar bilsemester (och Canned Heat). Sen, när vi kommit hem, har vi ett par veckor där ingenting är planerat, alls. Själva grejen med att inte ha något att göra ett tag är så otroligt viktig. Det är så man rensar papperskorgen i huvudet så att man kan komma tillbaka till ett helt blankt blad efter semestern, ju. Om jag ändå får fantisera lite om de där blanka dagarna i kalendern så misstänker jag att det blir en del picknick och filtar och glass, om vädret tillåter. Det blir inte mycket mer exotiskt än så, och det är faktiskt precis så jag vill ha det i sommar. Ha en fantastisk sommar nu, kära läsare. Vi ses på andra sidan.


Vi söker mode- och inredningsskribent! Brinner du för mode och inredning och vill tjäna lite extra pengar? Vi söker en frilansande mode- och inredningsskribent som vill ansvara för en egen sektion i tidningen, som kan fotografera själv, som skriver engagerande och som tycker att det är självklart att vi ska erbjuda nyskapande, spännande mode- och inredningsinnehåll till våra läsare. Observera att detta inte är någon tjänst utan ett löpande frilansuppdrag. Ersättning efter överenskommelse. Intresserad? Skicka din ansökan till karlstadsliv@nwt.se

Felicia Bakir: Inredning

Felicia Bakir: Mode 8

3

Spegel, H&M, 299 kr. Taklampa, House doctor, Royal design, 1100 kr. Bordslampa, House doctor, Odds and ends by H, 3200 kr.

1

2 Mugg, Borste Copenhagen, Royal design, 79 kr. Skål, Borste Copenhagen, Royal design, 99 kr. Tallrik, Borste Copenhagen, Royal design, 166 kr. Doftljus, Voluspa, Royal design, 159 kr. Doftljus, Bruka design, Feeling, 95 kr. 11 Handduk, Missoni, från 165 kr. Handduk, Lexington, från 125 kr. Vas, Lagerhaus, 49 kr.

7

Stilren semesterlook

Inredningstips!

Den ljuva sommarvärmen uppmanar till ett smart och bekvämt mode där nyckelplaggen består av mjuka och skira material. Invig sommarhalvåret i en avslappnad men elegant riviera-look. Luftiga plagg med subtila detaljer matchas fint till sommarens stora trend - stråväskan, som kan bäras både till stranden och till stan. Cat eye-solglasögonen är en solklar vinnare för en sann riviera look. Elegant, tidlös och livsviktig för att skydda ögonen!

Använd speglar i ditt hem för att maximera ditt ljusinsläpp. En härlig spegelram passar också fint på tavelväggen.

4 10

Obs Vi h ! ar avv öpp ikande et som tider i mar

Kom till Aktiv-butiken i Skoghall! Vi hjälper dig att prova ut: • • • •

Fotriktiga skor Individuellt utprovade inlägg Ortoser för knä, hand, rygg, mm Stödstrumpor klass 1

Vill du träffa en ortopedingenjör för utprovning av inlägg, boka tid!

Pasteller och naturnära nyanser är synonymt med våren. Därför är det inte konstigt att de är återkommande inslag i våra inredningstrender. Den dämpade tonen skänker ljus och värme till hemmet. I det här numret tipsar jag om både klassiker och nya favoriter som garanterat kommer väcka vårkänslorna till liv i ditt hem!

Felicia Bakir håller koll på mode och inredning i Karlstadsliv. I den här avdelningen tipsar hon om personliga favoriter och de senaste trenderna.

Har du ont i fötter, knän eller rygg?

12

Sommartider Avvikande öppettider vecka 27,28 samt 32

Månd-torsd 10:00-16:00 Fredag 8:30-14:00 Vecka 29-31 har butiken stängt!

9

16 K A R LSTA DSLIV 2017 6

Stiltips! Gingham-mönstret dominerar sommarmodet i år. Det svartvita mönstret matchas enkelt till vilken färgglad topp som helst!

Aktiv butiken i Skoghall Björkhagsgatan 2 | Tel 054-51 36 12 aktivortopedteknik.se

5

1. Väska, Filippa K, MQ , 999 kr. 2. Spetsbehå, Anine Bing, Paviljongen, 799 kr. 3. Byxa, Hunkydory, Paviljongen, 2 699 kr. 4. Boots, Vagabond, Bergqvist skor, 999 kr. 5. Polotröja, Rodebjer, Paviljongen, 1 599 kr. 6. Torrolja, Nuxe, Affection kosmetik 50ml 250 kr. 7. Blus, Day Birger et Mikkelsen, CGC, 1 799kr. 8. Byxa, Twist & Tango, CGC, 1 199kr. 9. Jacka, Twist & Tango, CGC, 3 499kr. 10. Ljusstake, Hay design, Thimar Form, 489kr.

24 K A R LSTA DSLIV 2017

VÄLKOMMEN NYA ICA ___________ TILL ___ ____ ___ TUMMEN! ________

• Originalet sedan 1977

h n a e r r b a l l i d v it tokig! n a h a y N

• Färsk hummer

450-500 gr. Kanada

99:-

/st

Rasmus, fisk- och skaldjursguru i gänget på Tummen.

• Varmt välkommen! Önskar Mattias med personal

• Följ oss på Facebook!

Öppet alla dagar 8-22

K A R LSTA DSLIV 2017

3


noterat

PUTTE I PARKEN KAMERAÖVERVAKAS

John Moose släpper ny musik och VR-app

Karlstadsbandet John Moose slog igenom såväl i Sverige som utomlands när de lanserade sin debutplatta. För att lyssna på musiken behövde man nämligen ladda ned en app och befinna sig i skogen. Nu är de aktuella med en ny app där "lyssnaren inte behöver gå till skogen. Skogen kommer till lyssnaren - via virtual reality". EP:n "O" släpptes den 15 juni och går att ladda ned gratis i din app-butik nu.

Under fjolårets upplaga av Putte i parken polisanmäldes över 40 sexuella ofredanden. I år satsar festivalen på kameraövervakning i hopp om att få bukt på övergreppen och tafsandet, samt förenkla vid identifiering av gärningsmännen. – Sexuella ofredanden är ett samhällsproblem. Och Putte i Parken är en del av vårt samhälle. Genom både förebyggande arbete och aktiva insatser under våra festivaler tar vi vårt ansvar för att göra vad vi kan för att förhindra att sexuella ofredanden ska inträffa på Putte i Parken, skriver Niklas Lagerstam, festivalgeneral, i ett pressmeddelande.

 FOTO: LISA OL AISON

Fantastiska Vidunder på utebio Den 15 augusti, klockan 21:30 vid Acksjöns kapell, visas ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” på Mariebergsskogens utomhusbiograf. Det kostar ingenting att gå och titta och om tidigare biovisningar är något att utgå från så lär vi kunna räkna med folkfest. Vid Holken kan du köpa fika och/eller godis och snacks till filmen - som för övrigt är baserad på boken skriven av J.K. Rowling och utspelar sig sisådär 70 år före Harry Potters supertunga skolgång.

Erkenfjord vann i P4 Nästa Finalisterna Purslane, Christian Oscarsson, Heatland Boyz och Alice Fors levererade fina framträdanden på Sandgrundsudden när det var finaldags i musiktävlingen P4 Nästa, men i slutändan var det Marcus Erkenfjord och låten ”Comfort” som tog hem segern. Förutom att låten spelas i radion och en spelning på Arvika hamnfest har Marcus nu chansen att ta sig till riksfinalen i Göteborg i augisti. En jury ska utse åtta bidrag bland de 25 länsfinalisterna. Vi håller naturligtvis tummarna för Årjängssonen som numera är bosatt i Karlstad.

se mtr ljus bei

4 K A R LSTA DSLIV 2017


Petters motor Petter Hegevall är en 40-årig speloch filmfanatiker från Östersund. Till vardags är han chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen Gamereactor.

PORSCHE AVTÄCKTE GT2 RS Att sportbilsmakarna i Stuttgart skulle välja bort de smått obscent stora bilsalongerna i Geneve, Frankfurt, Tokyo, Paris, Detroit och New York för att istället avtäcka den hett efterlängtade monster-911:an GT2 RS på årets E3-mässa (som handlar om TV-spel), hade nog ingen trott. Men så såg det alltså ut när Porsche och Microsoft delade på scenen, utannonserade Forza Motorsport 7 samtidigt som de för första gången visade upp GT2 RS som kommer att erbjuda 665 hästkrafter och prestanda-tider som lär skrämma slag på såväl Ferrari 488 GTB som Lamborghini Huracan Performante.

HAMMOND KRASCHADE DYR ELBIL Före detta Top Gear-programledaren och nuvarande The Grand Tour-chefen Richard ”Hamster” Hammond råkade under inspelningen av kommande säsong två av det ultrapopulära Amazon Prime-programmet krascha och därmed totalförstöra ett stycke Rimac Concept One. Rimac-bilen kostar tio miljoner kronor och är världens överlägset snabbaste eldrivna sportkärra. Hammond pressade in den nästan två ton tunga elsläden lite för snabbt i en snortight hårnål under en så kallad ”hill climb”-sträcka i norra Frankrike och lyckades volta bilen flera varv, vilket gjorde att den till slut började brinna. Richard klarade sig dock undan med ett krossat knä och kantstött stolthet.

40-70% PÅ ALL SPORT! Stadium Outlet, Välsviken, Karlstad. Vard 10-19 Lörd 10-17 Sönd 11-17.

TOYOTA SUPRA 2019 TESTAS Det har tisslats och tasslats om kommande Toyota Supra 2019 i snart tio (!) år nu och äntligen verkar det som att uppföljaren till en av tidernas mest ikoniska, japanska prestandabilar, är färdig. Tydligen har en ”produktionsfärdig bil” skymtats på tyska kultbanan Nurburgring (Nordslingan) och det sägs nu att Toyota är redo att visa upp den färdiga modellen inom kort.

Haspels9e9:-t

Sport har aldrig varit billigare!

.7

Shimano Ord

Nu 399:-

FISKE & KLÄDER

VIDARS FISKE AB

EXTRA ÖPPET I JULI: Mån-fre 09.30-19.00 Lördag 10.00-16.00 Söndag 11.00-15.00

www.stadiumoutlet.se

054-10 19 30 • Kvarnbergsgatan 44 • www.teamvidars.se K A R LSTA DSLIV 2017

5


5

6

2

3

7 9 8

4

Här kan du bada i sommar Stan är fylld av vatten! Eller nästan i alla fall. I söder har vi direktkontakt med Vänern och rakt genom stan rinner Klarälven, och så alla sjöar runt om förstås. Vi har besökt tio badplatser där du kan ta ett dopp i sommar! TEXT & FOTO: CORNELIA BAZLEY Mariebergsskogen Trevlig badplats i Karlstads mysigaste park som består av stora gräsytor och en liten sandstrand. Det finns även kiosk, utomhusdusch och toaletter. Här gillar barnen att leka! Med cykel- och gångavstånd från centrum tar du dig hit på nolltid. Buss 12 går från Stora Torget och det finns också parkering.

1

Skutberget En perfekt blandning av klippor, gräs och sandstrand. Skutbergets barnvänliga badplats har mycket att erbjuda med aktiviteter som beachvolleyboll, discgolf och motionsspår. På området hittar du toaletter, en kiosk och restaurang. Åk med buss 1 mot Skutberget eller ta bilen.

2

Bomstadbaden Värmlands Riviera. På den långa, finkorniga sandstranden kan barnen hoppa på hoppkudden. I det långgrunda vattnet finns en rutschkana och båtar som trampas runt.

3

6 K A R LSTA DSLIV 2017

Badet ligger intill campingplatsen som erbjuder omklädningshytter, minigolf, restaurang och kiosk. Ta buss 56 eller kör till Bomstadsvägen. Sandgrundsbryggan Centralt kvällsdopp. På Sandgrundsudden i Karlstads centrum finns en stor brygga som erbjuder många sittplatser. Här kan ni sitta och njuta av solen och äta picknick, ta en promenad runt den vackra udden och ta ett svalkande dopp i älven. Men håll uppsikt på barnen, det är lätt att åka med i strömmen!

4

Örsholmstjärn För dig som vill bada på brygga. Här finns en stor gräsyta med grillplats, kiosk, toalett och omklädningshytter. Stranden är lagom stor och vattnet lämpligt djupt, så det är lätt att ha koll på småttingarna. Hit kan du åka med barnen och parkera vid fotbollsplanen eller ta en cykeltur från centrum till Fallevägen.

5

Orrholmsens badplats Bredvid Parkleken ligger en trivsam badplats med fin sandbotten, en lång brygga och en handikappanpassad ramp. Ni hittar också bänkar med grillplats, omklädningshytt, torrtoalett och en fotbollsplan. Promenera eller cykla från centrum, eller ta bilen till Tullhusgatan 42.

6

Kroppkärrsbadet En storfavorit hos barnen. Här kan de plaska runt i det varma vattnet och leka. Det finns mycket utrymme på att sola på gräset, grilla och äta picknick. Här hittar du även omklädningshytter och handikappanpassat dass. Du kan cykla eller åka bil till Sjöängsgatan, eller åka buss 2 till Kroppkärrsbadet.

7

Getingberget Barnvänlig badplats på Hammarö. Här finns det mycket plats för hela familjen! Ni kan bada i det långgrunda vattnet, leka vid lekplatsen eller njuta av en korv från

8

kiosken. Det finns tillgång till torrtoalett, omklädningshytter och grillplats. Du hittar hit med bil mot Sättersvägen på Hammarö. Räggårdsviken/ Bonäsudden Varför åka till västkusten? Mellan värnen och skogen ute på Hammarös udde sträcker sig breda, platta klippor. Vågorna plaskar och botten går från klippor till sand. Här kan du bada, grilla och njuta av den vackra naturen. Med en kort promenad från parkeringen tar du dig hit genom att köra mot Fiskvik på Hammarö.

9

Haget En mysig badplats i Skåre. Vid Granlidsvägen 21 börjar en liten stig som går längs med Klarälven. Stigen fortsätter in i en fin skog men precis där den börjar finns en liten badstrand. Badplatsen ligger i lä och vattnet är djupt. Var försiktig, det är strömt! Buss 8 till Skåre Centrum tar dig till Granlidsvägen.

10


1

Vi har öppet hela sommaren! Måndag-fredag kl. 9-18

BOKA TID ONLINE

paharet.bokadirekt.se eller ring 054-214414

10

RUDSVÄGEN 7, NORRSTRAND KARLSTAD

frågan

Har du någon hemlig badplats?

Välkomna in! Bibbi, Madde, Emma, Jesica, Gun, Therese & Petronella

TEXT & FOTO: CORNELIA BAZLEY

restaurang

Norra Allén 21, KARLSTAD Marie Persson, 46 år – Sansjön som ligger vid min pappas stuga där jag växte upp. Där är det lugnt och skönt, och det ligger vid en udde så det är avskilt.

Felix, 9 år – Jag brukar sova över hos min kompis i Torsviken, där finns en badplats och massor av sandöar, jag gillar det för det är alltid jättevarmt!

Sara Pozo 42, år – I Peru, i Lima där jag är uppväxt. Jag gillar Halmstad också för det påminner om stränderna i Lima!

Elisabeth Westlund, 15 år – Mitt favoritställe finns på Sandvikengården. Där finns det en mysig badstrand med en brygga och en liten flotte ute i vattnet. Det är isolerat, och solen lyser alltid där. Jag brukar hyra en kanot och paddla ut till en utav öarna!

LUNCHBUFFÉ TAKE AWAY BUFFÉ A’LA CARTE AVHÄMTNING Tel: 054-877 07 70

Vi har även u teservering! Måndag–fredag 11-20 www.thaispicy.se

Lördag–söndag 12-20

K A R LSTA DSLIV 2017

7
FOTO: JOACHIM L AGERCRANTZFOTO: OL A GUSTAFSSON

Putte för barn och unga Gratisfestivalen Putte i parken är en folkfest för alla. Förutom artisterna och banden finns det gott om aktiviteter att förlora sig i under de tre dagarna på Norra fältet, inte minst för barnen. I år innehåller nyheterna i schemat allt från rullskridskoåkning till karuseller. – Årets kanske största nyhet är att det kommer finnas ett tivoli på plats, komplett med karuseller och tävlingar, säger Frida Persson, projektledare för festivalen, och fortsätter: – Det kommer finnas karuseller för både barn och lite äldre ungdomar. Det känns riktigt roligt. Det blir som en attraktion i sig. För de minsta heter programmet Barnens PIP. – Räddningstjänsten kommer finnas på plats med Flammis

8 K A R LSTA DSLIV 2017

brandskola som har varit väldigt uppskattat tidigare. Där får barnen träffa brandmän och se hur en riktig brandbil ser ut. Det är lite som en lekutbildning i hur man kan släcka bränder. NWT är också med och har ansiktsmålning för barnen. DET STORAkonsertdragplåstret för barnen är, även i år, Sean Banan som öppnar stora scenen på lördagen. – Alla gillar Sean Banan! Det var

jätteuppskattat förra året, både av barnen och av barnens föräldrar. Det känns jättekul att han är med oss i år igen. Vi räknar med jättestor publik. Även äldre barn och ungdomar kommer att ha mycket att välja mellan. Uno (ungdomens hus) kommer att finnas på plats med ett tält där det bland annat bjuds på musikquiz och Just Dance-tävlingar. Svenska juggerförbundet kommer att finnas på plats så att festivaldeltagarna kan prova på sporten jugger, det kommer finnas möjlighet att testa rullskridskor med Karlstad sun city rollers och Karlstad spelkulturförening kommer att bjuda på massor av aktiviteter inom olika typer av spel, för att nämna några exempel. – Karlstads tjejjour är har också

jätteroliga, bra aktiviteter på plats. Bland annat en självförsvarskurs och en spoken wordworkshop med en tjej som heter Emma Bergman. – Och så kör vi Blås grönt i år igen ihop med Trygghetscenter för ungdomar mellan 13-17 år, säger Frida Persson. BLÅS GRÖNTgår ut på att ungdomar helt enkelt visar sin nykterhet vid hemgång varpå ett mejl skickas hem till föräldern/ föräldrarna. Samtidigt får man en liten gåva och är med och tävlar om priser. Putte i parken äger rum mellan den 29 juni och 1 juli. Du hittar mer information om festivalen på putteiparken.se/Karlstad. OSKAR NYSTRÖM


SOMMAR

DEALEN

JUNI • JULI • AUG TRÄNA 3 MÅNADER

99 kr BEGRÄNSAT ANTAL KORT!

» GYM OCH KONDITION » GRUPPTRÄNING » INGEN KLUBBAVGIFT » ALLA KLUBBAR Gäller vid tecknande av Platinakort. 349 kr/mån, 12 mån AG. Första dragning i slutet av augusti.

VÄSKA INGÅR 05 (Värde 4

kr)

STC KARLSTAD CITY : Västra Torggatan 4, 652 25 Karlstad STC KASERNHÖJDEN : Kasernhöjden 14, 653 39 Karlstad Köp ditt kort online: www.stc.se

K A R LSTA DSLIV 2017

9


Sommarens Grillen - den totala mötesplatsen, helt och hållet synonym med sommar, solsken och sällskap. Vi vände oss till tre grillkompatibla entreprenörer i Karlstad för att hjälpa dig göra grillkvällen så lyckad som möjligt, oavsett om det gäller maten, drycken eller själva grillen. Håll till godo! TEXT: OSKAR NYSTRÖM

Grillen Stefan Lööf blev delägare i Lööfs Gasol 1982 och har drivit firman sedan mitten av 90-talet. Här är hans personliga grillfavoriter och rekommendationer i olika kategorier.

Smidig bordsgrill Kemper Kempers bordsgrill är enkel att ta med sig på språng och lika lätt att hålla ren (tack vare en fettbricka under gallret som du bara tar loss och gör ren). Den är både prisvärd och funktionell med andra ord, och till skillnad från engångsgrillen kan du använda den flera säsonger. Så länge du håller den ren så håller den. Passar perfekt till friluftsmänniskor som vill grilla på stranden eller ta med sig grillen i husbilen eller på båten. Pris: 749 kr.

Rejäl bordsgrill Napoleon TravelQ 285 Här får du två riktiga brännare, gjutjärnsgaller och lock vilket ger värme ovanifrån och ökar dina grillmöjligheter avsevärt - utan att tumma på funktionaliteten som du får i mindre portabla grillar. Du kan såklart hitta billigare varianter med sämre material, men TravelQ är robust byggd i aluminium för att hålla i säsong efter säsong. Pris: 3390 kr.

Stekpannan Sommarkök Muurikka 48 cm Komplett stekpaket för dig som hellre steker utomhus på altanen eller i trädgården på sommaren. Stek kött, ägg, pyttipanna eller vad du vill, och toppa enkelt genom att hälla på soya och grädde direkt på pannan. Här finns dessutom sidobord och hyllor undertill så att du har gott om utrymme för ingredienser och tallrikar. Pris: 3 495 kr.

Strand Restaurang

VI FINNS PÅ GRÄSDALEN!

Persisk Mat

SEDAN 1989

KAKEL & KLINKER PLATTSÄTTNING • BUTIK ALLT INOM BADRUM AUKTORISERADE 054-57 83 90 | Gräsdalsgatan 7 | kakelbutiken.se

10 K A R LSTA DSLIV 2017

Nyöppnad restaurang på Strand Öppettider alla dagar 11-22 Våxnäsgatan 50A Karlstad www.strandrestaurang.com


grilltips Ta ditt grillande till nästa nivå Beefeater Bugg Bra kvalitet och tjusig design i en lite större klotgrill än vad man kanske är van vid. Två rejäla brännare ger fantastisk effekt med jämn värmespridning. Här kan du både grilla och steka, och på sidoborden finns kromade krokar så att du kan hänga upp handdukarna och grillbesticken. Det är detaljerna som gör det, och här finns det mesta du kan önska dig. Pris: 5 395 kr.

Lyxgrillen Napoleon Lex 605 En större grill för större sällskap. Napoleon Lex 605 är traditionell, rostfri, robust och proppad med finesser. Här finns en infrabrännare som bränner på med upp till 800-900 grader för att snabbt få rejäl grillyta, och här finns sidobrännare så att du kan koka potatis eller sås utomhus samtidigt som du grillar. Separata rattar styr varje brännare (inklusive en bakre infravärmare) så att du kan anpassa värmen och grillningen exakt på det sätt som du vill ha det. Elektronisk tändning, belysning i knapparna, dubbelmantlad huv, ett rejält skåp med dörrar och en rostfri huv med aluminiumgavlar är några av detaljerna som sätter pricken över i:et. Pris: 19 900 kr.

Förläng sommaren Cosy Polo 2.0 Med en terrassvärmare kan du enkelt förlänga sommarkvällarna på altanen, men tänk på säkerhetsavståndet uppåt! Många terrassvärmare är alldeles för höga och kräver en takhöjd på åtminstone tre meter för att vara brandsäkra. Så höga är sällan altantak i Sverige. Välj därför en mindre värmare som den här. Cosy Polo är dessutom försedd med vältskydd. Safety first! Pris: 2995 kr.

Det här är en annons från Kraft Kommunikation

Hur vill du framstå egentligen? ”Innan du skriver något på Facebook, fundera över om du skulle kunna skrika ut det på torget”. Så sa en klok person en gång. Och visst kan det vara bra att tänka sig för en extra gång. Den virala spridningen är både snabb och bred. Det är inte bara att ångra sig. Ditt flöde i sociala medier är på så vis ditt levande CV. Det betyder att förutom att det är viktigt att tänka sig för, så kan det förstås vara värt att utnyttja detta faktum. ”Jag vet vem du är, jag har sett dig på Linkedin många gånger”. Det fick jag höra nyligen när jag hade gjort uppdateringar som poppat upp i flödet under ett par veckors tid tack vare att många gillat eller kommenterat.

Är det bra att märkas mycket i sociala medier då? Ja, det är bra att synas om du syns på rätt sätt. Och snacka om ett enkelt sätt att nätverka. Du kan mingla med hur många som helst på samma gång. Men tänk på det där med torget bara. Bete dig precis som du skulle ha gjort i ett ”verkligt” möte. Att nätverka i sociala medier är precis samma sak som i verkligheten. Är du ärlig, schysst och delar med dig av viktig information och kunskap eller lyfter kollegor och bekanta som gjort något bra och smart, då ger du också bilden av att vara en hygglig person. En trevlig, ödmjuk, engagerad, driven och socialt kompetent person. Vem vill inte jobba ihop med en sådan människa? Emma Kraft, kommunikatör, Kraft kommunikation.

Så här kommer en checklista i hur du vårdar ditt personliga varumärke i sociala medier: Tänk en gång extra innan du publicerar – kan du stå för detta? • Var äkta och ärlig • Beröm andra i dina inlägg – var en schysst kompis • Peppa andra genom att gilla deras inlägg • Dela information som hjälper dina vänner och bekanta • Lyft aktuella saker och bjud in till dialog • Ställ frågor och visa att du är prestigelös.

3989065.indd 1

K A R LSTA DSLIV 2017

11

2017-06-13 11:35:3


FOTO: LISA OL AISON

Drycken

Vi frågade Daniel Haag, VD på Good Guys Brew (som precis flyttat till Inre hamn i Karlstads centrum), om tips på goda ölsorter till sommarens grillkvällar. Här är hans favoriter. Pabst Blue Ribbon Nr 1641 Alkoholhalt: 4,5 % Under själva grillningen behöver man något lättdrucket. Jag brukar köra en iskall jänkarlager. Burk är mitt val och det brukar bli Pabst Blue Ribbon. Ingen smaksensation kanske, men den är lätt, fruktig och crisp med låg alkoholhalt. Pris: 13:90 kr.

Mangofeber DIPA Nr 30109 Alkoholhalt: 8 % Till maten kan man kombinera hur mycket som helst. Smak är subjektivt, men jag kan rada upp hur min kasse hade sett ut. Till starkare kryddning tycker jag att en tyngre öl som Brewskis Mangofeber gör sig bra. En fantastisk öl som trots den höga alkoholhalten är stabil på ett sätt som få andra dubbelipor lyckas med. Fruktighet i överflöd som balanseras snyggt med en bra beska som ligger kvar. Man får passa sig lite, dock. Alkoholen är väl dold. Pris: 39:70 kr.

Extra Mile Pale Ale Nr 31384 Alkoholhalt: 6 % Mitt lokala alternativ! Grabbarna på Extra Mile brygger sina öl hos Västra Ämterviks bryggeri. Det här är deras american pale ale där sköna dofter av tropisk frukt har balanserats med en bra beska. De har dessutom släppt Värmlands första suröl, sour passion. Håll ögonen öppna, för den är riktigt bra! Pris: 29 kr.

India Pale Soda Nr 1928 Alkoholhalt: 0,2 % Till den som kör eller helt enkelt inte vill dricka alkohol finns en fantastisk nyhet från GBG soda i form av India Pale Soda. Det är en inte allt för söt läsk som humlats som en IPA. Resultatet är fantastiskt och bättre än det mesta som är alkoholfritt. Pris: 19:90 kr.

Weihenstephaner Nr 1526 Alkoholhalt: 5,4 % Innan grillningen så vill jag ha något lätt som retar smaklökarna lite, som en veteöl till exempel. Tyskarna har gjort veteöl i hundratals år och är överlägsna på det. Weihenstephaner är världens äldsta bryggeri och deras Hefe Weissbier bjuder på fruktiga smaker med lite kryddnejlika och låg beska. Häll upp halva flaskan, snurra sedan runt bottensedimentet innan du häller upp resten. Pris: 22:90 kr.

Salta och peppra överdrivet: Åtminstone på hela bitar, annars får du aldrig in kryddorna i köttet ordentligt.

med mycket insprängt fett: ta lite örtsmör eller en enkel rödvinssås i stället för någon chilisås. Annars förlorar du smaken.

Å andra sidan: Om du är osäker på hur mycket krydda sällskapet, kompisarna eller familjen vill ha: salta och peppra bara lätt innan och låt var och en bestämma på tallriken i stället.

Välj roligare korvar: Folk är fortfarande lite rädda för färskkorvar, trots att du får en helt annan smakupplevelse. Det enda som skiljer de åt är att de behöver vara lite längre på grillen. Våga prova!

Låt köttbiten tala för sig själv: Välj en köttbit med mycket insprängt fett. Utan fett blir det torrt att grilla. Så enkelt är det. Om du väljer en bra köttbit, en lite mörkare eller en röd

Släpp in och laga mat tillsammans: Det roligaste med att grilla är att man kan laga mat tillsammans. Alla har sina favoriter och alla kan hjälpa till. Du behöver inte stå själv vid grillen!

Maten

För att lära oss mer om riktigt gott kött vände vi oss till Kils slakteri. Tony Lindmark och Kristian Hultgren tipsar. Klassisk marinad till nöt och fläsk: Soya, Färskriven ingefära, Koncentrerad apelsinjuice, Svartpeppar God marinad till lamm: Rapsolja, Olivolja, Persilja, Timjan, Rosmarin, Vitlök, Lök

12 K A R LSTA DSLIV 2017


mer Finns nu se på nwt.

VÄRMLANDS MUSEUM

TINGVALLASTADEN

BIBLIO-

2 TEKET

NORRA STRANDGATAN

5

10

DOM KYRKAN

Ö. KYRKOGATAN

KUNGSGATAN

HERRGÅRDSGATAN

V. KYRKOGATAN

3

6 9 11 8 7 4

Ö. TORGGATAN

V. TORGGATAN

1 12

STORA TORGET

Över 600 parkeringsplatser!

Välkommen att handla i

i Karlstad Centrum 1

MODE

2

Stl. 38-56

3

Butiken med damkläder för alla åldrar

storlekar 34 – 46 M O DE

NYA

Ö:a Torggatan 19 054-21 77 74 www.ejasmode.se

Östra torggatan 19 010-402 77 27

6

5

4

Drop in & Tidsbeställning 054-15 04 60 • salonglana.se Mån-fre 9-18, Lör 10-15

Vid stadshotellet 054-18 19 50

8

7 Karlstads bästa presentbutik

Kläder för kvinnor i farten!

SYMASKINER

Vackra kläder i naturmaterial

HUSQVARNA HUSQVARNA BUTIKEN 32SYMASKINER år i branschen!

9

Din vapenaffär i Centrum!

34 år i branschen!

Värmlands Hemslöjd V:a Torgg. 18, 054-21 09 84 www.varmlandshemslojd.se

11

Service alla märken! SERVICE ALLA MÄRKEN! V. Torgg. 18 Karlstad 054-15 73 65

Egen Design & Tillverkning

Herrgårdsgatan, Karlstad Tel 054-15 95 00

Tel 054-21 21 21 www.ahnovapen.se

Vanja Herrgårdsgatan 15,

el

Vi kan cyklar! Gilla oss på Ö. Torggatan 19 Karlstad www.solstacykel.se 054-18 35 30

12

jé Atel

Herrgårdsg. 15 40 80 Karlstad. Tel. 054-15 054-15 40 80 Ändringssömnad Dam - Herr

10

Vill du också annonsera här? Kontakta Hillevi Gärdesund hillevi.gardesund@nwt.se • 054-19 96 82

Bibliotekskaféet Lunch ........................... 95 kr Seniorlunch........80 kr Vardagar kl 13-14 Tel 054-540 69 03

K A R LSTA DSLIV 2017

13


33 x

Vi leker med tanken! Kanske har du precis köpt en ny konsol inför semestern och undrar vilka spel du ska börja med? Eller så kanske det helt enkelt är dags att köpa ett nytt spel? Här listar vi tre spel, utan speciell rangordning, som du helt enkelt inte får missa om du äger Nintendo Switch, Playstation 4 eller Xbox One.

Tre spelkonsoler – tre spel du måste spela Det här är en annons från Karlstad Airport Det här är en annons från Karlstad Airport

En riktig sommar för familjen En riktig sommar för familjen

Under din, alldeles för korta, semester brukar du hinna förbanna dig över det mesta den svenska sommaren harbrukar att erbjuda. Regnet öser ned, Under din, alldeles för korta, semester du hinna förbanna dig över vattnet är för kallt och sysslorna för många. När hemmaklimatet svikit det mesta den svenska sommaren har att erbjuda. Regnet öser ned, kan det är därför varaoch skönt att unnaförsig en riktig sommar, så som man vill att den ska vara. vattnet för kallt sysslorna många. När hemmaklimatet svikit Från Karlstad du tasommar, dig till varmare breddgrader på bara timmar och samtidigt slippa de där tre kan det därför vara skönt att unnaAirport sig enkan riktig så som man vill attnågra den ska vara.

14 K A R LSTA DSLIV 2017 3992411.indd 1

timmarna av resa till en flygplats längre bort. Till hösten kan du till exempel ta ett flyg ned till Kreta, i samarbete med Från Karlstad Airport kan du ta dig till varmare breddgrader på bara några timmar och samtidigt slippa de där tre TUI, för att få strosa på varma stränder, dricka svalkande drinkar och låta barnen uppleva något mer spännande än små timmarna av resa till en flygplats längre bort. Till hösten kan du till exempel ta ett flyg ned till Kreta, i samarbete med yngel i strandkanten. Här kan de små träffa nya vänner för livet tillsammans med den stora björnen Bamse. TUI, för att få strosa på varma stränder, dricka svalkande drinkar och låta barnen uppleva något mer spännande än små yngel i strandkanten. Här kan de små träffa nya vänner för livet tillsammans med den stora björnen Bamse. Checka in familjen på ett lägenhetshotell, för att få lite hemmakänsla under solen, och hyr en bil för att upptäcka miljön. Upplev grekiska Karlstad Airport - Den enklaste vägen till Checka in familjen på ett lägenhetshotell, för att få lite hemmakänsla smaker på någon av stadens alla restauranger, följ kusten till huvudsemestern, den snabbaste vägen till världen. under solen, och hyr en bil för att upptäcka miljön. Upplev grekiska staden Heraklion och gå på arkeologiska utställningar i hamnstaden Karlstad Airport - Den enklaste vägen till smaker på någon av stadens alla restauranger, följ kusten till huvudsemestern, den snabbaste vägen till världen. Chania. • Lufthansa/Bmi - hela världen, via Frankfurt . staden Heraklion och gå på arkeologiska utställningar i hamnstaden • Norwegian - Alicante och Las Palmas. Chania. • Lufthansa/Bmi - hela världen, via Frankfurt . Tidtabeller för resorna till Kreta finns att hitta på Karlstad Airports • Tui och Ving - Rhodos, Kreta, Kroatien, Mallorca, • Norwegian - Alicante och Las Palmas. Kos, Kalymnos, Split och Gran Canaria . hemsida. Där kan du välja om du vill unna dig själv en förlängd somTidtabeller för resorna till Kreta finns att hitta på Karlstad Airports • Tui och Ving - Rhodos, Kreta, Kroatien, Mallorca, • Nextjet - Stockholm och vidare ut i Sverige mar i höst eller skynda på våren 2018. Det gäller dock att tänka fort då Kos, Kalymnos, Split och Gran Canaria . hemsida. Där kan du välja om du vill unna dig själv en förlängd somoch världen. bokningarna brukar gå åt extra fort efter att meteorologerna spått in i • Nextjet - Stockholm och vidare ut i Sverige mar i höst eller skynda på våren 2018. Det gäller dock att tänka fort då sommaren. och världen. bokningarna brukar gå åt extra fort efter att meteorologerna spått in i sommaren.

2017-06-13 13:15


Nintendo Switch

THE LEGEND OF ZELDA: MARIO KART 8 BREATH OF THE WILD DELUXE

SHOVEL KNIGHT: TREASURE TROVE

Ett fulländat mästerverk på alla tänkbara sätt. Jo, faktiskt. Med Breath of the Wild har Nintendo överträffat såväl sig själva som hela äventyrsgenren. Den gigantiska spelvärlden är verkligen proppad med detaljer på ett sätt som gör att ingen spelsession blir den andra lik. Det blir heller aldrig riktigt som man tänkt sig, för när du är på väg någonstans kommer du att hitta tio andra saker du bara måste undersöka på vägen. Att utforska hela Hyrule är ett åtagande som kommer ta dig flera månader, om ens det räcker, och du kommer att njuta i fulla drag av varje sekund. För dig som: Vill känna dig som en nioåring på världens största äventyr igen. Inte för dig som: Letar efter något som går snabbt att spela klart, eller föredrar en mer linjär spelupplevelse.

Yacht Club Games har plockat russinen ur 8bitars-kakan och blandat friskt från spel som Mega Man 2, Duck Tales, Zelda 2: The Adventure of Link och Castlevania med moderna titlar som Terraria och Dark Souls. Allt ser ut, låter och känns precis som våra mest älskade nostalgiska spelminnen från NES-tiden. Treasure Trove innehåller grundspelet samt två expansioner och är därför den definitiva versionen av Shovel Knight. För dig som: Tycker att spel var bättre förr. Inte för dig som: Tycker att spel är bättre nu.

Om man skulle ta ordet ”spelglädje”, mosa ned det i en råsaftcentrifug, mixa alltsammans på högsta möjliga effekt, lagra på ekfat i en källare i norra Italien i veckorna tre – ja, då skulle slutresultatet mest troligt mynna ut i Mario Kart 8 Deluxe. Att Nintendo har gjort renodlad multiplayer-glädje till en vetenskap, det är sen gammalt, men frågan är om man någonsin har lyckats bättre än här. Samla ihop tre vänner och spela så kommer du förstå vad vi menar. För dig som: Söker ett perfekt multiplayer-spel att spela i soffan (eller on-the-go!) med goda vänner. Inte för dig som: Hatar racing/att ha kul.

ÖPPET MÅNDAG - FREDAG 9-18 LÖRDAGAR STÄNGT (juni, juli, aug)

Herr: 150kr Dam: 200kr Barn: 100kr Gilla & dela vår facebook sida: få 15% rabatt klippning

50%

på hårvårdsprodukter så långt lagret räcker

Norrstrandsgatan 25 • 054-18 29 77

Mån - fre: 10-18, Lör: 11-15 | 073 77 75 022 | Åttkantsgatan. 3, Karlstad

Salong

DIAMANTEN HAIR & BARBER SALON

Salong Diamanten & New Vision har flyttat ihop på Rudstorget 8 Karlstad

Välkommen

Drop in/Tidsbeställning Hårplockning med tråd • Rakning • Klippning för hela familjen ÖPPETTIDER: MÅN-FRE 9-18, LÖR 10–14 • 054-18 75 05

För mycket alkohol i ditt liv? DET FINNS EN LÖSNING... HERRHAGSGRUPPEN MÖTS I HERRHAGSKYRKANS LOKALER:

Måndag* 19.00-20.30. Fredag 18.00-19.00. Lördag 10.30-12.00. *Öppet möte varje måndag.

R

HERRHAGSGRUPPEN Gruppens namn Adress och telefon Herrhagsgatan 31

AA Telefonjour 08-720 38 42 • Övriga AA-grupper i Karlstad - se www.aa.se

K A R LSTA DSLIV 2017

15


Xbox One

THE WITCHER 3: WILD HUNT

GRAND THEFT AUTO V

Karlstadslivs Oskar Nyström har plöjt ned mer än 150 timmar i den avslutande delen i trilogin om monsterjägaren Geralt, och trots detta aldrig nått slutet av spelet. Här snackar vi massivt rollspelande och utforskande på en helt ny nivå. Glöm Skyrim. Glöm Dragon Age: Inquisition. The Witcher 3: Wild Hunt har satt en ribba för västerländska single player-rollspel som kommer att sitta ohotad länge. För dig som: Vill dyka djupt, djupt ned i en makalöst detaljrik fantasyvärld och bara förlora dig själv. Inte för dig som: Inte har 100-250 timmar till övers.

Det fjärde mest sålda spelet genom alla tider, och rättmätigt så. Grand Theft Auto V är den ultimata sandlådan, proppad med bilar, motorcyklar, båtar, flygplan, minnesvärda karaktärer, vapen, minispel och ett vansinnigt välgjort onlineläge som än idag uppdateras med nytt innehåll. Rockstars styrka ligger i att bygga spelvärldar som verkligen känns levande, och hittills är Grand Theft Auto V kronan på verket. Varenda bakgård och gränd har något intressant att upptäcka och om du inte orkar ta dig an något uppdrag räcker det gott med att bara hoppa in i en bil eller upp på en motorcykel och åka dit impulserna tar dig. För dig som: Vill leka gangster i världens bästa sandlåda. Inte för dig som: Inte har fyllt 18 ännu. Grand Theft Auto V innehåller i princip enbart barnförbjudet innehåll.

DARK SOULS III Dark Souls-serien myntade uttrycket ”Prepare to die” och använde det sedan stenhårt i marknadsföringssammanhang. Det är ett märkligt försäljningsargument, men det är också väldigt, väldigt sant. Du kommer att dö, dö igen och sedan dö lite till i Dark Souls III, men varje avklarad fiende innebär en vinst som känns ända in i magen. För dig som: Står pall för en rejäl utmaning. Inte för dig som: Blir frustrerad och vill ge upp efter ett par misslyckanden.

Playstation 4

BLOODBORNE

HORIZON ZERO DAWN

Från skaparna av Dark Souls-serien. Bloodborne innehåller mycket av det som gör Dark Souls så bra men vänder samtidigt upp och ned på sitt eget grundkoncept. Istället för att jobba defensivt gäller det att hela tiden ligga på offensiven. Skölden har bytts ut mot en pistol och hälsa återställs genom att blixtsnabbt hugga tillbaka inom någon sekund efter att man har blivit skadad. Resultatet är ett av de absolut bästa spelen i modern tid. För dig som: Vill dansa tango med döden. Inte för dig som: Föredrar ett lägre, mer förlåtande speltempo.

Utforska en postapokalyptisk värld fylld med robotdinosaurier i ett av de snyggaste spelen som någonsin skapats. Rustad med pil och båge gäller det att kombinera pricksäkert bågskytte med smygande och strategi för att överleva. Till en början är det utforskandet av den makabert vackra spelvärlden som lockar men efter ett tag tar storyn fart på riktigt och lyfter Horizon Zero Dawn till helt nya höjder. För dig som: Gillar urtjusig grafik, snitsiga slow motion-effekter och otäcka robotdinosaurier. Inte för dig som: Inte orkar med ytterligare en öppen spelvärld.

16 K A R LSTA DSLIV 2017

UNCHARTED 4: A THIEF’S END Nathan Drakes fjärde och sista(?) Indiana Jones-äventyr är också hans bästa. Det här är spelvärldens motsvarighet till en actionpackad Hollywood-rulle och i den fjärde delen är allt större, snyggare och explosivare än… ja, allt annat egentligen. Utforska ruiner, skjut, smyg, ratta jeep och vansinnesklättra dig fram över i princip hela jorden för att till sist tacka av Nathan i ett avsked som inte kan anses som något annat än värdigt. För dig som: Vill uppleva skrikframkallande, snorsnygg action i 15 timmar. Inte för dig som: Inte tål linjära spelupplevelser.


Vi har måste-ha prylarna som förgyller sommaren! PRISEX.

HK GO+PLAY

BLUETOOTHHÖGTALARE

2 999 KR

/ST

349 KR

/ST

1 799 KR

/ST

JBL CHARGE 3

JBL GO

BLUETOOTHHÖGTALARE

BLUETOOTHHÖGTALARE

999 KR

/ST

Håll utkik! Snart fylls lagret på med

FIDGET SPINNERS!

JBL E45BT

TRÅDLÖSA HÖRLURAR

Gilla oss på Facebook

SÄFFLE

Din bild- och ljudspecialist i Värmland/Dalsland

• ÅMÅL • ED • ARVIKA • ÅRJÄNG • SUNNE • BENGTSFORS

Entrébiljetter till festivalen i Färjestadstravets lokaler 3:e & 4:e november 2017! Köp dem på Scalateatern eller Ticketmaster! Som vanligt kör Karlstadsbuss pendeltrafik Stora Torget - Festivalen. www.carlstadbeer.se

K A R LSTA DSLIV 2017

17


SUCCÉN FORTSÄTTER - FLER FÖRESTÄLLNINGAR!

Välkommen på guidad visning på Kristinehamns konstmuseum Hund & Katt på Liv & Död Juni

tisdag, lördag och söndag kl 13.00

Juli – augusti tisdag, torsdag, lördag och söndag kl 13.00

Museets samling – revisited Juni

tisdag kl 15.30 lördag och söndag kl 15.00

Juli – augusti

tisdag och torsdag kl 15.30 lördag och söndag kl 15.00

Tempelriddaren Karlstad, 25 augusti–9 september. Biljetter: 054-19 00 80 & ticketmaster.se

kristinehamnskonstmuseum.com 0550-882 00 En del av Kristinehamns kommun. Med stöd av Region Värmland.

NYHET!

Karlstad – Cypern

Karlstad – Kreta

Flyg från Karlstad Börja resan på ksdarprt.se 18 K A R LSTA DSLIV 2017

Karlstad – Mallorca


Optikhuset tipsar:

Lyxiga solglasögon som får dig att lysa Fanny Johansson är 22 år och jobbar på Optik­ huset som finns i Karlstad och Kristinehamn. Hon har ett brinnande intresse för mode i allmän­ het och solglasögon i synnerhet. Här tipsar hon om sommarens hetaste solglasögon.

Oliver Peoples O’Malley Klassisk retromodell som försvann och hamnade i glömska i några år, men som tack och lov har kommit tillbaka. Oliver Peoples låter sig inspireras av 40- och 50-talsbågar och O’Malley är inget undantag. Passar både tjejer och killar. Pris: 3 775 kr.

Oliver Peoples Nickol Massor av fina detaljer samsas i den här retro­ modellen som gjorts om till en supertrendig båge med spegelglas och dubbelbrygga. Nickol bärs bland annat av supermodellen Gigi Hadid. Pris: 3 125 kr.

Céline Audrey CL 41755 Céline är relativt nytt i Sverige och har bara det senaste året blivit ett väldigt eftertraktat märke. Här är en kraftfull, lite större, svart båge med mycket attityd. För dig som vill att det ska kännas och synas att du har solglasögon. Pris: 3 480 kr.

Dior Soreal Diors toppsäljare syns överallt, är enormt eftertrak­ tad och bjuder in till att titta närmare och närmare, i olika vinklar, för att se alla detaljer. Modellen kom för två år sedan och är så exklusiv att man behöver ett visst tillstånd för att få sälja den. Optikhuset är en av butikerna som har fått godkännande från Diorkontoret och får sälja bågen. Pris: 4765 kr.

Moscot Lemtosh Klassisk vintageform i en New York-modell som har varit med sedan starten 1915. Lemtosh har minst sagt charmat Hollywood-eliten och bärs bland an­ nat av Johnny Depp, Jeff Goldblum och Jonah Hill. Pris: 2 495 kr.

Efva Attling Sunny side of the street Svensk design från modeikonen, fotomodellen, sångerskan och designern Efva Attling i en kraftfull, stor modell full av attityd. Fint dekorerade skal­ mar möter en front med gradalglas. Resultatet är fantastiskt. Pris: 1 990 kr.

Maui jim Pohaku Funktionella solglasögon med massor av teknik bakom produktionen av glasen. Det här märket ger bra synskärpa, skydd och färgförstärkning genom den patenterade och polariserande Plus2-linsen. Pris: 2 350 kr.

K A R LSTA DSLIV 2017

19


FOTO: HANS LEKEMARKAllt ljus på: Siri Persson FOTO: SOFIA RÖJDER

¶¶Vem är du? – Siri Persson. Jag är född -98 och bor i Karlstad. ¶¶Vad har du pluggat? – Jag har gått på estetiska programmet inriktning dans på Sundstagymnasiet och tog studenten nu i sommar. ¶¶Vad ska du göra nu efter studenten? – Jag har kommit in på en 3-årig yrkesdansarutbildning i München som heter ”Iwanson International school of contemporary dance”. ¶¶Vilket är ditt största intresse? – Dansen är såklart mitt största intresse och har varit det ända sedan jag var liten. Jag älskar att utmana kroppen och lära mig nya saker, att sedan på visa upp det på en scen är helt fantastiskt! ¶¶Hur länge har du dansat? – Jag har dansat på dansstudion i Karlstad sedan jag var fyra år, så 14 år ungefär. ¶¶Vad var det som fick dig att börja? – Jag hade alltid väldigt mycket energi som barn och jag älskade att hoppa omkring och göra konster. Min mamma, som älskar musi-

20 K A R LSTA DSLIV 2017

FOTO: SOFIA RÖJDER

kaler tyckte då att det var perfekt att sätta mig i en dansklass, förmodligen så att jag skulle få utlopp för all energi. ¶¶Vilken var den senaste dansföreställningen du såg? Var den bra? – Den senaste föreställningen jag sett som bara innehöll dans måste vara Svansjön som sattes upp av Ryska baletten med dansare från Bolsjojbaletten. De kom till Karlstad CCC i vintras så jag och min mamma gick tillsammans. Den var verkligen helt fantastisk! Det är så roligt när man får se lite baletter komma till Karlstad och Sverige överlag. Balett är ju inte lika vanligt här som i vissa andra länder! ¶¶Vilka dansföreställningar har du själv medverkat i? – Främst av allt har jag tillsammans med mitt danskompani, Widelius Dance Company, satt upp många dansföreställningar som riktat sig till barnfamiljer. ”Mary Poppins”, ”Pelle Svanslös” och ”Allra Käraste Syster” till exempel. Min lärare, Viktoria Widelius, brukar inkludera sina kompanier och sina hobbygrupper i föreställningarna. En riktigt roligföreställning vi fick delta i heter ”Hej Sverige” och är en föreställning producerad av dansskolan BASE23 i Stockholm. Föreställningen ägde rum på Gotland och olika dansskolor från hela Sverige deltar. ¶¶På vilken scen skulle du helst vilja dansa? – Jag dansar mest modern dans och jazzdans. Tyvärr finns det kanske inte så jättestora chanser att hamna på Eurovision i de genrerna men det hade ju varit hur kul som helst! Förhoppningsvis kommer jag efter utbildningen i München ha chans att söka till olika danskompanier. Ett drömmål är absolut Batseva Dance Company! ¶¶När är du som lyckligast? – Hela processen kring en dansföreställning från början till slut är längre än många tror. Att ha kämpat så länge med någonting, känna att man är riktigt nöjd med resultatet och sedan få visa upp allt är så otroligt belönande! Då är jag som lyckligast.

OSKAR NYSTRÖM


HÖLJE

S 29/6

-2/7

OFFICIAL SUPPLIER

FOTO: CORNELIA BA ZLE Y

r e t s e k r o r ö f x Remi 1 juli kl 20.00 |Stora scenen Wermland Operas orkester spelar en symfoni baserad på klubbmusik av bl. a. Swedish House Mafia, Skrillex, Daft Punk, Aphex Twin och Avicii.

KARLSTAD SCALATEATERN LÖRDAG 11/11 KL 19.30 BILJETTER: WWW.OMOGNAKILLAR.SE

Dirigent Hans Ek

INFO & BILJETTER 054-21 03 90 wermlandopera.com

K A R LSTA DSLIV 2017

21


25 minuter utanför Karlstad centrum, i Tågås, bor Sara och Michael McGowan. De är gifta sedan 20 år tillbaka och utgör två fjärdedelar av bandet Purslane, nu aktuella med spelning på Nemis-scenen under Putte i parken. TEXT: OSKAR NYSTRÖM FOTO: LISA OLAISON

I nöd, lust och indiepop – När vi flyttade hit hade vi två kriterier. Det skulle vara max 30 minuter från stan och inga grannar, skrattar Sara McGowan när hon berättar om flytten från Austin, Texas, till Tågås, Värmland, för 16 år sedan. Sara är uppvuxen i Värmland, på Hammarö. – Jag ringde min pappa och bad honom hjälpa oss köpa ett hus. Vi ville ha ett boende klart och visste att vi inte ville bo i lägenhet med hundarna och barnen. I det lilla gemytliga huset på landet bor, förutom Sara och Michael, deras fyra barn och två hundar. Här finns också bandets replokal alldeles intill köket, men vi backar bandet lite och tar det från början. Michael McGowan är född och uppvuxen i USA. Hans föräldrar härstammar från Alabama, men man får ta fram papper och penna om man ska ha en chans att hänga med när han berättar om sin egen uppväxt. – För det mesta var det California, Florida, South Carolina, Texas, Tennessee, California två gånger... Pappa var med i flottan. Vi bodde på ett ställe i fyra år, sen flyttade vi. Jag bytte skola många gånger. EFTER HIGH SCHOOLtog Michael värvning i flygvapnet. Det gör många unga amerikaner, berättar han. Det är ett enkelt sätt att komma hemifrån och samtidigt få boende, mat och lön avklarat på en och samma gång. Michael bad att få bli stationerad i Europa och placerades på ett amerikanskt sjukhus i England. Samtidigt hade Sara, som vid den här tiden utbildade sig till sjuksköterska, rest till Storbritannien på stipendiepengar för att göra en del av sin praktik där. En dag fick Michael i uppdrag av sin kapten att visa två svenska sjuksköterskor hur det gick till på sjukhuset. – Det blev love at first sight, säger han.

22 K A R LSTA DSLIV 2017

språket och korna i hagen lät hela dagarna. Jag höll på att bli galen alltså. Jag tänkte gå över till bonden flera gånger och säga att ”nu måste du få tyst på dina kor”, skrattar han. Svenskan lärde han sig bland annat genom musiken. En av de första artisterna att göra verkligt intryck på honom var Håkan Hellström med låten ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. – Jag fattade ingenting men jag visste med en gång att ”fan, det här är något speciellt”. Jag satt med texten och mina lexikon och översatte. Det var samma sak med Lars Winnerbäck när jag hörde honom för första gången. ”Jag måste förstå vad han säger!”. Sen jag lärde mig svenska har jag upptäckt ännu mer. Peps Persson tycker jag är bra. Jag gillar den där skånska dialekten.

Replokalen ligger mitt i Saras och Michaels hus, alldeles intill köket.

– Ja, det blev det för mig också. Omedelbart, fyller Sara i. De bestämde sig för att ses igen, och på den vägen är det. Det nyblivna paret flyttade så småningom till Austin, Texas, och bodde där i fyra år. – Det var ett lugnt område för att vara Austin, men det var ju grannar som spelade basket på nätterna och brandkåren låg alldeles intill, berättar Sara. Flytten till Tågås och den värmländska landsbygden borde således ha skänkt ett lugn till familjen McGowan, men för Michael var den plötsliga tystnaden i kombination med okända, märkliga ljud nog för att nästan knäcka honom under den första tiden. – De två första åren var tuffa. Jag kunde inte

TILLBAKA TILL REPLOKALEN. I ngången är synlig från såväl hallen som köket och det finns ingen dörr som skiljer lokalen från resten av huset. På väggarna hänger röda tyger, affischer täckta med urklippta bilder, tavlor, kartor och instrument. Ett capo har fått ett hem i en liten rektangulär träkonstruktion, som en fågel i ett fågelbo. Bland Bob Dylan, Kizz, Justin Bieber och Iggy Pop syns Saras och Michaels vänner – och Purslane själva. Det är uppenbart att bandet betyder oerhört mycket. – Jag vill att när man kommer in här så ska det kännas varmt. Det blir som ett skivomslag av hela rummet. Du kan gå vilse i bilderna. Det är många kompisar som är med på väggen här, säger Michael stolt. Han har gjort inredningen och det är också han som är bandets sångare och låtskrivare. Sara, å sin sida, spelar trummor. Det var hon som tyckte att Michael borde skaffa ett band att spela musik tillsammans med, och det var Michael som beslöt sig för att Sara skulle vara bandets trummis. – Du köpte mig ett dyrt trumset i födelse-


Nytt med Purslane

I sommar släpper Purslane singeln Johnny Disco och i höst väntar ett albumsläpp på vinyl samt digitalt. Plattan, ”just like most of the greatest debut albums of all time”, ska heta som bandet: Purslane.

Sara och Michael hemma i sin trädgård. Långt bort i bakgrunden, uppe till vänster, syns korna som Michael med åren fått lära sig att komma överens med.

dagspresent och så sa du, ”nu har jag bestämt mig, du ska vara min trummis”, skrattar Sara. – Nu ljuger du! skrattar Michael och fortsätter: – Jag gav dig pengar och sa, ”gå och köp ett trumset”. Och det gjorde Sara. Hon började öva i källaren innan paret inredde replokalen på markplan. – I dag är jag väldigt glad att du övertalade mig. Jag tycker det är jättekul. Man kan stänga av allt det andra, alla kraven i vardagen, och bara ha roligt ihop. PURSLANE HAR ÖVERLEVTett par olika konstellationer med åren. I dag spelar, förutom Sara och Michael, Birgitta Fryklund och Wilhelm Söderqvist Wermelin i bandet. Live händer det att Filip Sjögren, bandets producent på indie-labeln Youth Recordings, spelar synth. Birgitta Fryklund, som också spelar bas i bandet Tjejkraft, är pensionerad nu, men tidigare var hon och Sara kollegor inom vården i Karlstad. De började prata om musik och efter en arbetsdag åkte Sara hem och berättade för Michael att en bassist gärna ville komma och provspela. – En kvinna. ”Vad roligt!”, tänkte jag, förklarar Michael och fortsätter: – När jag fick höra att hon var över 60 blev

jag tveksam, men Birgitta var bestämd. – Ja, hon skulle komma, skrattar Sara. – Så hon kom! Och jag kände direkt att ja... Det här... Det var magiskt. Det var kemi. Hon är ett riktigt proffs. Det var ingenting att prata om, säger Michael. WILHELM SÖDERQVIST WERMELINkom in i bandet på ungefär samma sätt, fast tvärtom. Michael och Wilhelm möttes också via jobbet, men om Birgitta var erfaren och bestämd var Wilhelm snarare ung och lite försynt. – Jag hade sett honom spela på Youtube innan och visste att han kunde spela. Jag behövde en lead-gitarrist som kunde spela mycket bättre än jag, så jag var nyfiken på Willie. Vi träffades och jag kände direkt att jag tyckte om honom, så jag frågade om han inte skulle komma och jamma med oss. Det vi inte visste var att Wilhelm redan ville vara med, men han vågade inte fråga, säger Michael. Men Wilhelm kom och provspelade och har stannat kvar sedan dess. – Det känns som att vi är en familj. Vi har så roligt när vi repar ihop. Vi fjantar oss mest och har kul, säger Sara. – Ja. Sara och jag har hoppat runt så mycket i våra liv. Vi har bott här, i England, Texas, all over. Vi brukar skaffa en familj där vi är. Så har det blivit med Birgitta och Wilhelm.

Nyligen deltog Purslane i radiotävlingen P4 Nästa med låten Johnny Disco. Låten tog sig till finalen på Sandgrundsudden och spelades aktivt på radio veckorna dessförinnan. När den här tidningen trycks har de hunnit spela ytterligare en spelning på Lot’s of love-festivalen, och snart väntar ett längre gig på Putte i parken. Målet är att åka ut på en liten turné så småningom. – Och det känns som att det börjar närma sig, berättar Michael. Att spelas på radion och synas i festivalsammanhang hjälper till förstås, men... – Den här branschen är svår, och vid min ålder är det ännu svårare att komma in med något nytt. Det är det jag gillar med den här utmaningen, att fast jag är 48 och Birgitta som spelar bas är över 60 så vill Lot’s of love ha oss på grund av musiken. Det är jag stolt över. Att unga människor har suttit ned och sagt att ”vi vill ha Purslane, för vi gillar låtarna”. Det känns jättebra, säger Michael.

Lyssna på Purslane

Lyssna på musiken och följ med på besök hemma hos Sara och Michael McGowan i Karlstadslivs podcast. Du hittar den på Karlstadsliv. se eller i din podcast-app.

K A R LSTA DSLIV 2017

23


Porträttet:

Linnea Henriksson Karlstads- och Putte i parken-aktuella Linnea Henriksson har en av Sveriges starkaste popröster. 2013 utsågs hon till årets artist i P3 och sedan solodebuten 2012 har hon arbetat flitigt med att bygga upp en bred låtrepertoar full av samarbeten med andra artister. Under sommaren testar hon nytt på sin första turné sedan 2014 och i höst väntar hennes tredje fullängdsalbum. TEXT: OSKAR NYSTRÖM När jag når Linnea Henriksson på telefon är hon på väg uppåt i landet, mot Umeå och sommarens första turnéspelning. Det är hennes första regelrätta turnéspelning sedan 2014. Entusiasmen är smittande. I dag inleds ett pärlband av spelningar som sträcker sig ända in i september. Hon målar upp en bild av den U-formade soffan längst bak i turnébussen och stora fönster mot landskapet utanför som ”ser ut väldigt mycket som Sverige gör, mycket skog, väldigt grönt. Skiftande sommar”. Klockan är strax efter 10 och snart är de nog framme tror hon. Spelningen börjar först klockan 19 men det är bara bra, menar Linnea. Då finns det tid att ta in staden och spelstället ordentligt. – Jag har alltid känt att jag skriver musik för att bearbeta saker, men allt det där jobbet mellan att musiken är färdigskriven och att låten släpps, det gör jag egentligen bara för att jag vill ut och spela. Det är på scenen jag trivs. Mina fetaste musikupplevelser har alltid varit live. LINNEA HENRIKSSONär uppvuxen i Halmstad. Hennes stora genombrott kom genom TV4-programmet Idol, säsongen 2010. Hon deltog smått motvilligt efter att hennes mamma anmält henne och placerade sig till sist på en fjärdeplats i tävlingen, men det stod klart redan då att Linnea var både ämnad åt – och förberedd på – något mer långvarigt. – Jag är för rastlös för att stå och sjunga till förinspelade tracks. Det finns de som gör den grejen jättebra men jag skulle aldrig klara det. Jag behöver live-momentet, säger hon under ett samtal om vikten av att skriva och spela med andra musiker, om tiden på Skurups folkhögskola och om klasskamraterna som blivit musikerkollegor med åren.

24 K A R LSTA DSLIV 2017

Hon berättar om att ”live-översätta” sina låtar från skiva till scenen. Att göra om programmerade synthljud till någonting autentiskt snarare än att kopiera filer och köra genom dator. – Det är där mitt riktiga jobb börjar och det är det jag har med mig från förr. Jag är musiker. Publiken ska få en jävla megaupplevelse och om de kommer på fler gig så ska de inte ha sett samma sak förut. 2012 SLÄPPTE LINNEAHenriksson sin första platta som soloartist, ”Till mina älskade och älskare”. Redan två år senare kom uppföljaren i form av ”Du söker bråk, jag kräver dans”. Under 2017 har hon släppt två singlar, radiohiten ”Säga mig” och Norlie & KKV-samarbetet ”Släpper allt”. Fler singlar är att vänta under året och senare i höst släpper Linnea Henriksson ett nytt fullängdsalbum. Under turnén ska hon undersöka hur några av de osläppta låtarna gör sig live, däribland en kärleksballad. ¶¶För tre år sedan berättade du i intervjuer att du hade svårt att skriva om kärlek, att det var mycket enklare att skriva om olycklig sådan. Har något förändrats på den punkten? Kan vi se fram emot någon riktig kärlekslåt? – Ja, men fan, haha! Nu kan ni göra det! Det är det som är så sjukt. Jag ska spela den i sommar faktiskt. Det är en ballad. Först tänkte jag att det kanske inte är den rätta låten att lägga till i ett sommar-set, men mitt band tvingade mig. Det är faktiskt min första, så som jag själv ser det. Det här är första gången jag vågar rikta blicken mot den jag älskar väldigt mycket och göra en låt som förklarar det. Det känns lite läskigt, men jag gjorde det till slut. ¶¶Hur många procent av skivan är redan klar? – Egentligen skulle jag säga att det finns ett album, men jag tycker att jag fortfarande

skriver grejer som kanske blir bättre än det jag redan skrivit. Jag känner att det finns musik jag skulle vilja skriva klart innan jag vågar säga till skivbolaget att ”nu får ni ge ett datum”. Karlstadssonen Anton Toorell är med på turnén och spelar gitarr. Anton och Linnea har tidigare spelat tillsammans i det experimentella jazzbandet Prylf som 2010 släppte skivan ”Kind of green”. – Sen vi började spela i Prylf har jag inte kunnat se mig själv på scenen utan honom. Han är en så fantastisk musiker. Förra turnén var vi ett lite större band och då var fler Prylf-medlemmar med. Nu har vi komprimerat bandet lite grann för att det passar min nya musik bättre. Mira som jag sjunger med gick på Skurup också förresten. Oskar, som är pianist, också för den delen. Det är väldigt roligt att ha kvar varandra. Att vi hittat varandra och fortsatte lira ihop. Det är också därför det känns så himla tryggt. Vi vet vad vi ska göra när vi spelar. HON BESKRIVER NERVOSITETENoch ”pirrigheten” inför sommarens första turnégig som ”enbart positiv”. – Det känns så himla tryggt. Jag har mina bästa kompisar och de bästa musikerna jag känner till med mig på scen. Och om att spela i Karlstad säger Linnea: – Det blir alltid extra roligt när någon i bandet får komma hem och spela, som det blir för Anton nu. Det blir en viss stämning i hela bandet när det till och med kan finnas lite familj och gamla polare i publiken. Det blir väldigt, väldigt varmt. Det har jag känt tidigare när vi har spelat i Karlstad, och det har inte bara med det att göra. Det känns som att det är en väldigt musikuppskattande stad. Det har alltid varit väldigt kul att spela där.


fakta

Linnea Henriksson

Bor: Stockholm. Uppvuxen i Halmstad. Familj: Stor. Ålder: 30 år. Hobby: Korpenfotboll. Spelar anfallare eller ytter beroende på planens storlek. Aktuell med: Sommarturné som stannar i Karlstad under gratisfestivalen Putte i parken. Släpper ett nytt album i höst.

K A R LSTA DSLIV 2017

25


Johan Hemberg ser stan från ovan Johan Hemberg är 44 år och jobbar som databasförvaltare på IT-avdelningen inom Karlstads kommun. På fritiden flyger han paramotor och fotograferar Karlstad från ovan. Från och med nu kommer han att vara med oss här i Karlstadsliv och visa upp solstaden ur ett helt annat perspektiv än vad vi är vana vid. TEXT: OSKAR NYSTRÖM FOTO: LARZ KARLSSON

¶¶Hur ofta flyger du? – Det beror på vädret. Om det är fint väder, vilket det kan vara en längre period, så kan det bli flera gånger i veckan. Annars kan det vara ett uppehåll på en månad eller så. Det blir mellan 30-50 gånger per år. Jag passar på när det är som lugnast. Paramotor är som allra bäst när det inte är någon vind. Då bara glider man fram genom skyn. Det händer några gånger per år. ¶¶Det låter som en sommaraktivitet? – Det går att flyga året om. Det är absolut trevligast från maj till september, men det finns vissa fördelar med att flyga på vintern. Sikten är helt fantastisk till exempel. Det är inget i atmosfären som är i vägen så man ser hur långt som helst. Dessutom är sjöarna frusna. Skulle motorn stanna så måste man ha någonstans att landa. Jag chansar aldrig över stan till exempel. Skulle motorn stanna så vet jag exakt var jag ska landa. ¶¶Hur länge har du flugit? – Jag, en arbetskamrat och en kompis i stan tog en kurs i Åre -99. Vi tänkte börja med hängflyg, men efter att ha ringt runt så visade det sig att det var skärmflyg man skulle hålla på med. Vi hade en superbra lärare som gjorde oss jätteentusiastiska, trots att

26 K A R LSTA DSLIV 2017

det regnade hela tiden. Jag körde friflyg länge. Sen, 2006, köpte jag en motor. Det är mer bekvämt.

Det jag upptäckte var att det på sätt och vis ger mer naturkänsla med motor än utan. Nu kan jag

bara njuta av utsikten istället för att fokusera på att hålla mig uppe. Jag kan sväva precis vid marknivå eller vid trädtopparna. Det är en trevlig känsla. ¶¶Hur många är ni som flyger? – Vi är några stycken som håller på. Vi har en klubb i stan som heter solskärmarna, men det är bara jag som fotar än så länge. ¶¶Hur gör man om man vill börja? – Det är inte speciellt besvärligt. Man får gå en kurs i någon av de skolorna som finns i Sverige. Närmast är Örebro. Det tar drygt en vecka, sen har man licens. Man får elevutbildning och får flyga med en erfaren pilot. Det är inte alls svårt, men det är en del regler man måste ta hänsyn till. ¶¶Hur funkar utrustningen? – Det går till så att jag har en skärm som jag lägger ut på backen och ser till att linorna är i ordning. Det är inte bra om det är trassel till exempel. Sen tar man ut motorn och sätter ihop med buren. Sen sätter man igång motorn, sätter den på ryggen och krokar i sig. Man springer igång den. Det är ganska tungt. Motorn väger ungefär 40 kilo. ¶¶Vad kostar det? – Begagnat ligger det någonstans runt 30-40 000 för både skärm och motor. Nytt får man räkna med kanske 80 000.


¶¶Är det inte farligt? – Det är klassat som en risksport. Generellt sett i Sverige så är det väl någon typ av incident per år. Så länge man flyger försiktigt och i bra förhållanden så är det ganska säkert. Då skulle jag påstå att det är säkrare än motorcykel. Men det är klart, när man börjar med mer avancerat flyg som att svänga kraftigt så krävs det inte många meter för att det ska bli en smäll. Det är ovanligt att skärmen går sönder, men skulle något bli jätteknas med turbulens eller vad som helst så har man en nödskärm som man rycker ut. Det har jag aldrig gjort. – Sen händer det ju att folk stoppar händerna i propellern. Det gäller att ha koll på allt, som att motorn är hel, att inget är löst och att man följer samma procedur varje gång. Även om jag har flugit över 500 timmar så är jag lite ringrostig varje år,

men det sätter sig rätt så snabbt. Största risken är turbulens, skulle jag säga, att man startar i dåliga förhållanden. ¶¶Beskriv en flygtur. – När jag känner för att flyga så kollar jag vindmätaren. Är det okej så tar det ungefär en halvtimme från att jag åker hemifrån till att jag är i luften. Då lägger jag ut skärmen på gamla flygfältet i Karlstad och skriver till de andra att jag åker ut och flyger – så får jag se om någon hänger på. – Sen kan jag ha en idé om vart jag ska. Jag kanske till exempel känner för att fota lite över Hammarö. Då drar jag dit och fotar lite. Det går i ungefär 45 km/h i normalfart. Kanske 60-70 km/h i maxfart. Jag har alltid kamera med och jag lyssnar alltid på musik. Det är väldigt avkopplande. ¶¶Vad lyssnar du på? – Det brukar vara någon slags lugn elektro. Jag har spellistor på

Spotify. ¶¶Hur är det att flyga just i Karlstad? – Det var så det började med kameran faktiskt. Jag blev förvånad över hur tjusigt det var. ”Herregud, det är ju vatten överallt”. Det finns jättemycket i stan som man inte tänker på när man går ”där nere”. Sandgrundsudden till exempel, hur det klyvs och var det delar sig och vart vattnet hamnar. Och så hamnområdet med skärgården och öarna. Det är också häftigt att det blir helt annorlunda beroende på vilket ljus det är. Är man fotointresserad så finns det hur mycket som helst att välja mellan. ¶¶Vad fotar du med? – Jag brukar ha en Canon 6D med lite olika objektiv på. Nu byter jag till en Sony A7R2 med 24-70mm-objektiv. Det är en rejäl pjäs, men allt är säkrat med linor som tål hur mycket som helst.

fakta

Mer om paragliding Läs mer om paramotor och paragliding på www.paragliding.se.

K A R LSTA DSLIV 2017

27


Karlstad från ovan Foto: Johan Hemberg Sandgrundsudden och Klarälven. Juni 2017.

28 K A R LSTA DSLIV 2017


K A R LSTA DSLIV 2017

29


Nöjesfabrikens innergård Dakota Sea Riders inledde sommaren på Nöjesfabrikens innergård. Nu rullar programmet på ända fram till slutet av augusti. Här är alla hittills utannonserade artister.

30 juni

ROBERT STÅLBROOZ SCHWETTIGA ANSIKTE Det är som det låter: en tribute till Eddie Meduza där det enligt utsago har grävts ordentligt i låt­ arkivet.

7 juli

COMBOIO Salsa, latinamerikanska toner, blås, maracas, nylonsträngade gitarrer och bongotrummor. Räkna med svängande höfter när det nio musiker starka Comboio intar innergården.

Dakota Sea Riders har spelat på Nöjesfabrikens innergård.

28 juli

SOPHIE ZELMANI

13 juli

Lugnt och skönt. Gitarren och sången i centrum. Sedan debuten i mitten av 90-talet har Sophie Zelmani bemästrat konsten att trollbinda med enkla medel.

MISS LI Mångsidigheten i Miss Li går inte att ta miste på. Hon har regerat svensktoppslistan i rekordlånga 240 veckor med Lars Winnerbäck-samarbetet ”Om du lämnade mig nu”, släppt pophits som spe­ lats flitigt på klubbar och rör sig ledigt i en lång rad olika genrer. Den 13 juli kommer hon till Karlstad och Nöjesfabrikens innergård.

4 augusti

TITIYO Miss Li 

FOTO: W.WHOA GUSTAFSSON

14 juli

ROLF WIKSTRÖM Tung, köttig elgitarr med massor av kraft. Rolk Wikström är en av svensk blues absolut främsta.

18 augusti Titiyo

FOTO: VIK TOR FLUMÉ

DUBLIN FAIR Jo visst! Dublin Fair känner du igen sedan innan. Här bjuds det på irländsk folkrock med allt vad det innebär i form av dragspel, fiol, block­ flöjt samt en och annan trallvänlig refräng.

21 juli

THE REFRESHMENTS Med 13 album i ryggsäcken (samt två julplattor, men de lär vi inte höra mycket av i sommar) har The Refreshments lite att välja på i livesamman­ hang. Vad urvalet än landar i lär vi kunna räkna med svängig rock and roll och möjligen en och annan dans om humöret faller på.

Förra året gjorde Titiyo sin första Sverigeturné på sju år och mottog strålande betyg från kritikerna. Mer behöver nog inte sägas. Gillar du Titiyo och/eller innegårdar så är chanserna stora att du ska trivas.

11 augusti

ROB COFFINSHAKERS COUNTRY ROCK REVUE En uppföljning till fjolårets countryhit. Rob Cof­ finshaker framför egna och andras countryklassi­ ker tillsammans med Anders och Jonas Löfgren samt Ante Nyberg.

FOTO: OSK AR NYSTRÖM

25 augusti

TOP CATS Top Cats 

FOTO: PER KRISTIANSEN

Torsbys mesta rockorkester tar med sig såväl ös som rockabillyfrisyrer och nyskrivet material till Karlstad i (vad som än så länge är) sommarens sista spelning på Nöjesfabrikens innergård. Även här gäller det att ta med sig dansskorna om man ska hänga med.

K A R LSTA DSLIV 2017

31


HEJ!

UPPTÄCK VÅR NÄTBUTIK DU OCKSÅ! Välkommen att beställa hälsar Alex, Andreas, Cecilia, Sandra & Robert

Beställa mat från solstolen? Inga problem! Hämta enkelt i vår Drive Thru. Handla mat har aldrig varit enklare.

Läs mer på maxikarlstad.se

Trevlig midsommar! önskar Christer med personal 32 K A R LSTA DSLIV 2017

ÖPPET ALLA DAGAR 8-22

Karlstadsliv 18  

Karlstadsliv 18

Karlstadsliv 18  

Karlstadsliv 18

Advertisement