Page 6

Vraag het Accolade

e d a l o c c A Vraag het

U betaalt maandelijks de huur van uw woning. Wat doen we met deze huurinkomsten? Dit is een vraag die bewoners ons vaak stellen. Bestuurder Klaas Groenveld geeft antwoord.

Wat doen we met de huur die u betaalt? ‘We hebben de huurinkomsten nodig om de kosten voor onze woningen te betalen. Dit zijn kosten waarmee huis­ eigenaren te maken krijgen. We betalen de onderhouds­ kosten, rentelasten, onroerendezaakbelasting (ozb), waterschapsheffingen en verzekeringen. Daarnaast lossen we leningen af en we betalen vennootschapsbelasting. Dit is belasting die we betalen over de winst die we maken. Ook hebben we algemene kosten zoals automatiserings­ kosten, personeelskosten en huisvestingskosten.

Waarom zijn huurverhogingen nodig? ‘De overheid bezuinigt en legt ons extra heffingen op. Deze heffingen nemen ieder jaar toe. Vanaf 2017 loopt dit zelfs op naar twintig miljoen euro per jaar. We staan voor goede huurwoningen. En willen deze kwaliteit blijven bieden. We willen u niet volledig laten opdraaien voor deze heffingen.

Daarom kijken we zelf ook naar mogelijkheden om kosten te besparen. We verlagen onze bedrijfskosten, we bouwen minder nieuwe woningen en gaan kritischer om met renovatie en onderhoud. Helaas zijn deze maatregelen niet voldoende en is een extra huurverhoging echt nodig.’

Waarin investeren we? ‘We vinden het belangrijk dat u woont met plezier en met een veilig gevoel. Daarom investeren we in leefbare wijken en dorpen. Ook stimuleren we bewoners om buurten schoon en veilig houden. Jaarlijks investeren we daarom ongeveer één miljoen euro in leefbaarheid. We renoveren bestaande woningen en bouwen nieuwe woningen. Dit kost ons jaarlijks negentig miljoen euro. Verder besteden we dertig miljoen euro aan het onderhoud van onze huurwoningen en energiebesparende maatregelen.’

Wat bieden we u? ‘We doen ons best om de huren betaalbaar te houden. We investeren in onze woningen en ook in onze dienstverlening. Wij staan voor u klaar en zijn u zo goed mogelijk van dienst. Daarnaast kunt u ieder moment bij ons terecht via onze website. We zijn een gezonde en evenwichtige woningcorporatie. En dat willen we blijven. Dit is belangrijk voor u, voor de gemeente waarin u woont en het geeft ons de mogelijkheid om te blijven investeren. Op deze manier zetten we ons in voor prettig wonen op een plek waar u zich thuis voelt.‘

Bij ons nr 14 | 10

Tips

Geef inbrekers geen kans U bent meestal niet de enige die het huis onbewoond achterlaat tijdens de zomervakantie. Maak het inbrekers niet gemakkelijk. Zorg voor een huis dat 'leeft'. Ook als u er niet bent.

Informeer de buren Heeft u goed contact met uw buren? Laat ze op tijd weten wanneer u op vakantie gaat. Vraag of ze uw huis in de gaten willen houden, de brievenbus legen en de container bij de weg zetten. U doet dat natuurlijk ook voor hen. Beter een goede buur dan een verre vriend.

Brievenbus

Want is uw profiel openbaar zichtbaar? Dan kan iedereen met u meekijken en zien dat u niet thuis bent. Scherm uw profiel goed af en post of twitter met beleid.

Lampen, deuren en ramen

De brievenbus verraadt snel of iemand wel of niet thuis is. Zeg de krant op in de periode dat u met vakantie gaat of laat de krant doorsturen naar uw vakantieadres. Deze service bieden kranten vaak online aan. Plak een 'Nee/Nee' sticker op uw brievenbus. U ontvangt dan geen reclamedrukwerk en huis-aanhuis kranten.

Zet een tijdschakelaar op een aantal lampen. Een verlicht huis ziet er bewoond uit. Een buitenlamp met sensor schrikt inbrekers af. Draai alle deuren en ramen op slot en laat de sleutels er niet in zitten. Ook dievenklauwen en extra pensloten zijn een doorn in het oog van de dief. Sluit alle tussendeuren in uw huis. Inbrekers hebben een hekel aan alles wat hun inbraak vertraagt.

Social Media

De details

Facebook, Hyves, Twitter: het is heel verleidelijk uw vakantiekiekjes online te delen. Er kleven ook nadelen aan.

Verlepte planten, een leeg droogrek, hoogpolig gras. Het zijn de details die verraden dat u niet thuis bent.

Zet potten in een schaduwrijke plek of vraag uw buren de planten water te geven, binnen en buiten. Laat uw gordijnen, rolluiken of jaloezieën gewoon open. En vergeet niet de wekker en het antwoordapparaat uit te zetten. Fijne vakantie!

Bij ons nr 14 | 11

Accolade bijons zomer 2013 nw12  

Bewonersmagazine Accolade F&F Design and production: NW12 Doelstelling: ontwikkelen loyaliteit en interesse bij bewoners Doelgroep: huurder...

Accolade bijons zomer 2013 nw12  

Bewonersmagazine Accolade F&F Design and production: NW12 Doelstelling: ontwikkelen loyaliteit en interesse bij bewoners Doelgroep: huurder...

Advertisement