Page 11

hdpe, high density polyetheen. Virgin hdpe is kleurloos. Als je daar gemiddeld twee procent kleurstof bij doet, zogeheten masterbatches, dan heb je keurig een groene of blauwe container. Bij gebruikt materiaal ligt dat anders. Van een oude bruine container kun je geen gele maken. Dat is technisch zeer moeilijk. Bovendien zijn de masterbatches verschrikkelijk duur. Als je die veel gebruikt, wordt de container misschien wel twee keer zo duur en daar zit geen enkele gemeente op te wachten natuurlijk. Ga je gebruikte bakken recyclen, dan kom je altijd bij donkere kleuren uit. Er is één uitzondering, en dat is grijs. Voeg je zwarte masterbatch toe, bij welke originele kleur dan ook, dan krijg je altijd grijs. Wil je recycling stimuleren, dan kun je dus het best voor grijze containers kiezen, met hooguit een gekleurd deksel of gekleurde handvatten.”

Arjan van Wessem, directeur ESE

"Een belangrijke bron is plastic uit huishoudelijk afval."

zoals kratten en flessendoppen, maar een belangrijke potentiële bron is het plastic uit huishoudelijk afval. Nu is die stroom te onzuiver om er nieuwe contai-

Volgens Van Wessem is er voorlopig nog een tekort

ners van te kunnen maken, maar binnen een jaar of

aan het recyclemateriaal hdpe. “De vervangingsmarkt

vijf zal dat veranderen, schat ik. De sorteerinstallaties

van mini-containers is slechts tussen vijf en tien pro-

voor huishoudelijk plasticafval worden steeds beter,

cent. Ze zijn zo goed gemaakt, dat ze makkelijk 25

zodat je er straks zuivere monostromen uit kunt ha-

jaar meegaan. In heel Europa worden jaarlijks meer

len. Er ligt dus een hele berg potentiële grondstof op

dan 20 miljoen containers uitgezet. In Nederland praat

ons te wachten die heel interessant kan zijn voor de

je over een kleine 1 miljoen. Omdat de vervangings-

toekomst.”

markt zo krap is, heb je dus altijd een tekort aan ‘oud’ hdpe. Momenteel gebruiken wij al andere materialen,

Tekst: Hetty Dekkers

Eerste Blauwe Engel voor mini-container ESE (voorheen Otto) was in de jaren negentig een van de eerste containerproducenten die aan de slag ging met recycling. “Met name de techniek om van het polymeer weer langere, sterke vezels te maken, is erg ingewikkeld”, aldus directeur Arjan van Wessem. “Het duurde best een tijdje voordat we dat goed in de vingers hadden.” Inmiddels gebruikt ESE zo’n 40 procent gerecycled materiaal bij de productie van nieuwe containers. Vooral grijze en donkerkleurige containers kunnen veel recyclemateriaal bevatten, maar honderd procent gerecycled bestaat niet, aldus Van Wessem. “Je hebt altijd een paar procent additieven en masterbatches nodig in het productieproces. De juiste term ligt daarom dichter bij 97% gerecycled.” Op de IFAT-vakbeurs in München, eerder dit jaar, presenteerde ESE een primeur. "We hebben als eerste het certificaat De Blauwe Engel gekregen voor een afvalcontainer. De Blauwe Engel betekent dat voor het product ministens 80% post consumer materiaal gebruikt is en dat het gegarandeerd vrij is van gevaarlijke stoffen. Ook moet het ingezette gerecycled materiaal en de productie zelf gecertificeerd zijn volgens de Eucertiplast-regels.” Het milieukeur De Blauwe Engel is zowat het hoogst haalbare op recyclinggebied. De bekroonde ESE-container is in Berlijn uitvoerig getest en bleek net zo sterk als een container van virgin-materiaal. “Al met al een primeur waar we best trots op zijn”, aldus Van Wessem.

GRAM | september 2016

11

Gram sep 2016  
Gram sep 2016