Page 1

NARCÍS VILÀ PUJOLAR ARCHITECTURE PORTFOLIO 2012-2016


Narcís Vilà Pujolar 01.05.1992 , Girona , Spain nvila92@hotmail.com +34 676454149

http://issuu.com/nvilapuj

EDUCATION

LABORAL EXPERIENCE

2014 - 2015

2015 apr-aug

Master degree in Architecture and Urban planning Erasmus exchange program

Design and Construction department. Dwelling and public buildings.

2010 - currently

2013 jun-aug

Bachelor degree in Architecture and Urban Planning Average grade : 71,3 %

Design and competition department. Public buildings, offices and comercial.

2008 - 2010

2012 jun-aug

International Technologic Bachelor (IB) University access grade : 92,1 %

Rendering in 3DMax + Vray Image improvement + post-production

Hafencity Universität , Hamburg , Germany (HCU)

E.T.S.A. La Salle, Barcelona, Spain (ETSALS)

Bell-lloc del Pla, Girona, Spain

WORKSHOPS & CONTESTS 2015 sep

Festival Llum BCN16 / Barcelona City council Reinterpretating Las Meninas. Light Installation contest. Palau Finestres (Museu Picasso). 2014 mar

Dwelling contest / La llave de Oro + Monapart Dwelling building in Gràcia district (Barcelona). Finalist according to jury. 2013 sep

Pla de buits / Barcelona City council

Reactivation proposals in non-used empty spaces in the city of Barcelona .

2012 mar

RLAB - Community Spaces / Re-cooperar Reactivation of living community rooftops in Barcelona .

Walter Gebhardt Architekt, Hamburg,Germany

Octavio Mestre Arquitectos , Barcelona,Spain

Edetco Tècnics s.l.p , Girona,Spain

LANGUAGES

CATALAN

SPANISH

ENGLISH

GERMAN

Native

Native

Fluent

Intermediate

C1

B1

SKILLS

AUTOCAD

ARCHICAD

ILLUSTRATOR

Advanced

Advanced

Advanced

PHOTOSHOP

INDESIGN

REVIT

Intermediate

Advanced

Intermediate

SKETCHUP

3DMAX

DIALUX

Intermediate

Intermediate

Basic

MODEL-MAKING

CONSTRUCTION

SKETCHING

FACILITIES

STRUCTURES

URBAN DESIGN


p.6

6 DWELLING BUILDING Garraf, Barcelona

p.14

URL SPECIAL EVENTS RESTAURANT Etsals, Barcelona

p.26

BEER BREWERY MUSEUM St Feliu de Guíxols, Girona

4


p.32

DONALD JUDD GALLERY

DEUTSCHE BOTSCHAFT NEU-DELHI | NEUBAU DER DIPLOMATISCHEN VERTRETUNG

p.38

DEUTSCHE BOTSCHAFT New Delhi, India

HCU HAMBURG | KONZEPTIONELLES ENTWERFEN | PROF. GESINE WEINMILLER ALEX INFANTE | ALFONSO MARTÍN | DANIEL VEENSTRA | NARCÍS VILÀ

p.50

FISHERMEN’S ASSOCIATION SOCIAL CENTER St Feliu de Guíxols, Girona

5


6 DWELLING BUILDING Location : Garraf, Barcelona Teachers : Jordi Queralt + Pau Pérez [ETSALS] Academic Course : 2011-2012 6


Plan for a residential building in Garraf, a coastal village near Barcelona. The building is located in first beach line, in an elevated situation respect the sea level. The project holds a semi-public square which will have a remarkable importance in the urban scale by connecting the sea with the rest of the village. The building includes 6 dwellings of different sizes: 2 dwellings of 80, 60 and 40 square meters. In addition, the complex accomodates a roof comunal space and private commerces in the ground floor plan.

down Model. Insertion in the context


SEMI-PUBLIC URBAN SPACE The volumetry of the building closes an interior space leading entrance to the dwellings which generates a semi-public space used not only for the users of the building but also for the rest of the village.

URBAN CIRCULATION FLOW The volumetry of the buiding also generates a wide passage which holds an important circulation flow while connecting the seafront with the rest of the village.

GENERATION OF VIEWS The disposition in section of the different bodies creating the building allow sea views from all the dwellings. From the opposite street the villagers also have an overview of the urban square and the sea.

down Situation section

8


down Situation plan


PROPOSAL

REINFORCEMENT of the ORIGINAL SCHEMA

| A N KO N ZE TE | AL PTIO FO N NS ELL ES O M E A N R T T W ÍN | D ER F E AN IEL N | P R V EE OF. G NS TR ESIN A E | NA WE R CÍS INM VIL ILLE R À

EXISTENT BUILDING

ENWIDEMENT OF URBAN PASSAGE

The new building breaks the compact shape of the existent one, creating inner spaces and wide openings to both streets. Due to this strategy we create a public square in this inner space, much larger and much more related with the urban context than the previous one.

The interior space of the new building includes a wide passage which connects the seafront with the back streets of the village. By doing this we are reinforcing the existent urban circulations and , at the same time, maximizing both the square and the passage. N

LA

GE P

LA

ENLARGEMENT OF PUBLIC SPACE

50

| 1 :7

10

down Ground floor


40 m2 60 m2 80 m2


12


up 60 m2 dwelling interior elevation

down 60 m2 dwelling plan

13


URL SPECIAL EVENTS RESTAURANT Location : Etsals, Barcelona Teachers : Arcadi Pla + Juan Briz + Marta Cases [ETSALS] Academic Course : 2013-2014 14


Proposal for a new space in ETSALS Campus, a Restaurant for special events of the URL university. As the project is located inside an universitary campus, the building will be used equally by external visitors and inner students. The building is located in an isolated area inside the campus, an underused garden beside the installations facade of the architecture building. According to this, our project will try to revitalize this area of the campus.

down Model. Insertion in the campus

15


UH A A MB L EX URG INF | AN KON ZE TE | A PTI L FO ONE NS LL E O MA S EN R TÍN TWE R |D AN FEN IE |P L VE ROF EN . ST GES RA INE | W N A RC EINM ÍS VIL ILLE R À

LA

N

LA

GE P

50

| 1 :7

16

up Situation plan


APPROPIATED SPACE The building is located in an underused area inside the campus. The building is closed in itself; the disposal of the different volumes enclose a central patio preserving the existent vegetation.

ACCESSES TO THE MAIN PATIO The starting volumetry is emptied in two points in order to create the entries to the main patio. The great openings in the bar volume connect visually and physically the building with the campus. The lateral entry is thought for the external users of the parking, and also for the students in the campus, who will be guided following the wall’s direction.

VISUAL CONTROL The wall in contact with the existing topography has a discontinuous height in purpose to set the existent vegetation as another facade of the building. Two small patios appear. They guarantee illumination and ventilation to the interior spaces. On the other hand, this patios will work as brise-soleils to avoid sights to the installation architecture building facade by the prolongation of the roof structure above them. 17


up Building axonometry

18


LAG

EPL

AN

5 | 1:7

0

down Ground Floor

19


20


up Section through the main room

down General image of the model


up Axonometry of the Facade system

down Image from the patio

22


VISTA ACCÉS PÀRQUING

REFERÈNCIA VISUAL DES DE CARRER

up Installation vertical nucleus in the model

left Section of the installation nucleus


ENVOLVENT CUINA. MUR INSTAL.LACIONS

1/20

C 421

left Constructive section


up Image from the bar

down Interior image

25


BEER BREWERY MUSEUM Location : St Feliu de Guíxols, Girona Teacher : Pedro García [ETSALS] Academic Course : 2013-2014 26


Plan for a Beer Brewery in Sant Feliu de GuĂ­xols, located in Costa Brava, one of the most important touristic destinations in Catalonia and the whole Spain. The building is located where the old Slaughterhouse of the town, facing an important road which connects St Feliu with the other towns of Costa Brava. The program consists on a small scale brewery and also on a small museum, both related to the production of craft beer. Because of this, the building must deal with the arrival of external visitors and the daily industrial activities related to the production of beer.

down Model. Insertion of the building


INF | A N KO N ZE TE | AL PTIO FO N NS ELL E O MA S EN RT TW ÍN | D ERF E A N IEL N | P RO V E EN F. G ST E RA SIN |N EW A RC EINM ÍS VIL ILLE R À

The program consists in the interaction between the industrial production of beer and the arrival of visitors, who will be able to do an itinerary visit of an exposition space and the production area of kraft beer.

The buiding is based on two great metallic bridges. Appart from their structural function, they are part of the visit itinerary. This bridges start in the main street generating the entry for the visitors. They penetrate the production building providing entrance of light and diagonal views between the visitors and the production area. This metalic beams will end generating two beer tasting rooms with direct views of the sea . In the lowest level we can find an exposition area for the visitors. This volume will include two patios which organize the circulations and provide natural illumination the whole space. On the roof of this volume there are the plantings which provide prime resources for the elaboration of beer. The plantings can also be contempled from the metalic bridges.

LA N

LA

GE P 50

| 1 :7

down Situation plan


up Image from the main road

down View of the access

29


up Transversal section

down General view of the model

31


DONALD JUDD GALLERY Location : Unlocated Teacher : Juan Hidalgo [HCU] Academic Course : 2014-2015 32


Proposal for an art gallery to expose the works of the famous american artist Donald Judd. The strategies of the project must deal with the conceptual vision of Judd’s world. Because of this, the initial point of the projectual process was a deep study of Judd’s art in order to apply them with the most coherent criteria. The proposal is quite conceptual. There is no given location for the gallery, so the main point of the project will be the relationship between the different architectural elements and Judd’s works, but also to achieve a condition of deslocation in order to apply the building in as much location contexts as possible.

down Exterior image

AFTER ALL, THE WORK ISN’T THE POINT; THE PIECE IS DONALD JUDD

up Donald Judd portrait


down Fifteen untitled concrete works , 1980-1984 Donald Judd

down Artillery Sheds , 1980-1984 Donald Judd

up Untitled , 1967 Donald Judd

34


IDEA OF MATRIOSKA Use of the same system, one containing the other

DUALITY OBJECT-ARCHITECTURE Object when whatching it from the outside. Architecture when containing function and circulations

JUDD’S IDEA OF ORDER -VISUAL. Colocation of objects one beside the other -REPETITIVE. Creation of space by the repetition of identical elements -LIGHT. Changing variable of the spatial perception

DESLOCATION Different circulations and spatial perfeptions depending on the insertion of the project


ELEVATION ELEVATION

up SECTION Elevation and section

SECTION down Plan

FLOOR PLAN 36

FLOOR PLAN


down Interior image


DEUTSCHE BOTSCHAFT NEU-DELHI | NEUBAU DER DIPLOMATISCHEN VERTRETUNG

DEUTSCHE BOTSCHAFT Location : New Delhi, India Teachers : Gesine Weinmiller + Hannah Jonas [HCU] Academic Course : 2014-2015 38


Proposal for the ampliation of the German Embassy in New Delhi, located in an exclusive district for embassies from countries of all abroad the world. The program demands a bigger amount of offices and other services which are not included in the actual complex. The new building must deal and respect as much as possible the existent edfications, which include administration and housing buildings, as well as the privat residence of the embassor.

down General view of the model

39


ations are ending he parcel ses.

not also to connect them, but to separate the access and 4 meter modules guarantee structural funccomposed with a concrete Brise-soleil. The modulation from the main central patio. A monolithic prisma and depth of each Brise-soleil is set according to the tions and encose service areas, while the 8 meter contains the main vertical circulations and leads to orientation and the number of offices that it protects. modules contain the offices differentPLANT passarels which connect both axis as well FOYER AS NUCLEUS OF THE PROPOSAL MODULATION FACADE AND SOLAR PROTECTION as enclose some sights of the patio from the entrace . The foyer is settled between the two axis in order, In order to guarantee solar protection the facade is The plant is organisedofwith different modules. 2 and generate a divertimento heights in section not also to connect them, but to separate the access and 4 meter modules guarantee structural funccomposed with a concrete Brise-soleil. The modulation from the main central patio. A monolithic prisma and depth of each Brise-soleil is set according to the tions and encose service areas, while the 8 meter contains the main vertical circulations and leads to orientation and the number of offices that it protects. modules contain the offices different passarels which connect both axis as well as enclose some sights of the patio from the entrace and generate a divertimento of heights in section

taken as a starting point while extending them. Both axis reach the limit of the parcel generating two differenciate accesses.

up Situation plan HCU HAMBURG | KONZEPTIONELLES ENTWERFEN | PROF. GESINE WEINMILLER ALEX INFANTE | ALFONSO MARTÍN | DANIEL VEENSTRA | NARCÍS VILÀ

40

LAGEPLAN | 1:750

LAGEPLAN | 1


AXIS PROLONGATION The two axis of the existent edifications are taken as a starting point while extending them. Both axis reach the limit of the parcel generating two differenciate accesses

FOYER AS NUCLEUS OF THE PROPOSAL The foyer is settled between the two axis in order, not only to connect them, but to separate the access from the main central patio. A monolithic prisma contains the main vertical circulations and leads into different bridges which connect both axis as well as enclose some sights of the patio from the entrance while generating a divertimento of height levels in section.

PLAN MODULATION The plan is organised in different modules. 2 and 4 meter modules guarantee structural functions and enclose service areas, while the 8 meter modules contain the offices.

FACADE AND SOLAR PROTECTION In order to guarantee solar protection the facade is composed with a concrete Brisesoleil. The modulation and depth of each Brise-soleil is set according to the orientation and the number of offices that it protects. At the same time, they stablish a reference to Le Corbusier’s architecture period in India

41


up Functional croquis

down Model

HCU HAMBURG | KONZEPTIONEL ALEX INFANTE | ALFONSO M


ations are ending he parcel ses.

FOYER AS NUCLEUS OF THE PROPOSAL

PLANT MODULATION

FACADE AND SOLAR PROTECTION

. The foyer is settled between the two axis in order, not also to connect them, but to separate the access from the main central patio. A monolithic prisma contains the main vertical circulations and leads to different passarels which connect both axis as well as enclose some sights of the patio from the entrace and generate a divertimento of heights in section

The plant is organised with different modules. 2 and 4 meter modules guarantee structural functions and encose service areas, while the 8 meter modules contain the offices

In order to guarantee solar protection the facade is composed with a concrete Brise-soleil. The modulation and depth of each Brise-soleil is set according to the orientation and the number of offices that it protects.

SCHNITT / ANSICHT | 1:200

up Second floor

GRUNDRISS ZWEITETEGESCHOSS ALS LAGEPLAN | 1:200

HCU HAMBURG | KONZEPTIONELLES ENTWERFEN | PROF. GESINE WEINMILLER ALEX INFANTE | ALFONSO MARTÍN | DANIEL VEENSTRA | NARCÍS VILÀ

43

LAGEPLAN | 1:750


DEUTSCHE BOTSCHAFT NEU-DELHI | NEUBAU DER DIPLOMATISCHEN VERTRETUNG

ANSICHT | 1:200

DEUTSCHE BOTSCHAFT NEU-DELHI | NEUBAU DER DIPLOMATISCHEN VERTRETUNG

SCHNITT / ANSICHT | 1:2

DEUTSCHE BOTSCHAFT NEU-DELHI | NEUBAU DER DIPLOMATISCHEN VERTRETUNG

SCHNITT / ANSICHT |

DEUTSCHE BOTSCHAFT NEU-DELHI | NEUBAU DER DIPLOMATISCHEN VERTRETUNG

SCHNITT / ANSICHT | 1:200

46


DEUTSCHE BOTSCHAFT NEU-DELHI | NEUBAU DER DIPLOMATISCHEN VERTRETUNG

down image of the main access


PERSPEKTIVE INNE

down image from the office corridor


DEUTSCHE BOTSCHAFT NEU-DELHI | NEUBAU DER DIPLOMATISCHEN VERTRETUNG

down image from the foyer


FISHERMEN’S ASSOCIATION SOCIAL CENTER Location : Palamós , Girona Teachers : Josep Ferrando + Carlos Albisu [ETSALS] Academic Course : 2015-2016 50


Plan for a Social Center in the nautical port of Palamรณs, a coastal town in Costa Brava. . The project is located in a square in front of the Palamรณs dockyard. The revitalization of the existing square and the connection between it and the lower harbour street are some urban goals to achieve in it. The functional programm is divided into two main parts : storage and locker rooms for the fishermen and a public bar, two classrooms and a multipurpose room for the local inhabitants and external visitors.

down image of the urban context

51


up Discontinuity in the urban axis

52


Our building is located in the middle of a clear discontinuity in the seafront urban axis. Our intention is to solve this discontinuity by connecting properly the beach promenade (the main street in terms of people aglomeration) with the nautical harbour and its splinter (the main arrival point of tourist ships).

URBAN STRATEGY

SQUARE SUCCESION

EXISTENT SQUARE + COMPLETED SQUARE + NEW SQUARE

U

C

H R LE IL M N À EI IL W SV Í E IN RC ES A G |N F. A O R TR | P NS N EE FE V ER IEL TW AN EN | D S ÍN LE RT EL N MA IO O PT NS ZE FO N O AL |K E| G R NT BU NFA AM X I LE A

H

REVITALIZED SQUARE

NEW AMBITS AND PASSAGES UNDER CANTILEVER

SERVANT MODULES AS DISTRIBUTION ORGANISORS

The existing square is poor in terms of urban coherence. Most of its fronts are residential buildings which do not generate any social activity, and the culmination to the harbour is clumsy and does not provide a good peatonal connection between both streets and height levels. The idea is to complete the existent square by generating a new activity front and to create a new square in the lower level which will provide a good arrival from the harbour to the new connection passages. The relative position of two glazed bodies in the square level generate new connection passages and stairs. An upper body creates new entrance and activity ambits thanks to its cantilever, and directs the pedestrians through itself. The organisation of the inner distribution is accomplished by the position of wooden servant modules which divide the served space.

N

LA

EP

G

LA

down Situation plan

| 0

75

1:


54


55


up General Section

down Image from the lower street


57


ARCHITECTURE PORTFOLIO 2012-2016