Page 1

ΥΠΑΙΘΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ "Προγράμματα Αγωγής Υγείας"


Στόχος προγραμμάτων Στόχος του Υπουργείου Παιδείας μέσα από τα προγράμματα αυτά είναι η “αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών, η ενίσχυση της υπευθυνότητας, της αυτοπεποίθησης, της προσωπικότητας και της ικανότητας του μαθητή για την υιοθέτηση θετικών τρόπων και στάσεων ζωής”.


ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ Α΄-Β΄-Γ΄-ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ 15 ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΡΣΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΙΑΚΟΣ- ΘΕΟΔΩΡΑ ΞΥΓΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ:΄΄ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ΄΄


Βιωματική-Ενεργητική μάθηση Εργασία σε ομάδες


Χρονοδιάγραμμα Δραστηριοτήτων

Συγκέντρωση ομάδας,

συζήτηση για το θέμα, χρονοδιάγραμμα εργασιών, δημιουργία υποομάδων. ( Οκτώβριος 2012)

 Διερεύνηση δυνατότητας εκτύπωσης

και βιβλιοδεσίας του υλικού, δημοσίευση στο διαδίκτυο, παρουσίαση του προγράμματος στο χώρο του σχολείου  Καταμερισμός εργασιών, και πιθανά σε άλλους χώρους. αναζήτηση συγκέντρωση υλικού. ( Μάρτιος-Απρίλιος 2013) ( Νοέμ.-Δεκέμ. 2012)

 Αξιολόγηση υλικού,

 Συγκέντρωση ομάδας

για αξιολόγηση της προσπάθειας, επεξεργασία, συρραφή, συγγραφή και επεξεργασία σε Η/Υ απολογισμός, δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου ανακοίνωση -διάδοση αποτελεσμάτων ( Απρίλιος 2013) παρουσίασης ( Ιαν. -Φεβ. 2013)


Στόχοι προγράμματος

Η απόκτηση

σωστών συνηθειών ατομικής υγιεινής και ειδικά σε θέματα στοματικής υγιεινής. Η πληροφόρηση των μαθητών σχετικά με την έννοια της Αγωγής και της Πρόληψης για τη Στοματική υγεία, καθώς και η παροχή πληροφοριών που αφορούν στην παθογένεια του στόματος και στην πρόληψη των νόσων του στόματος.


ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

 Τα παιδιά της ομάδας γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους.

 Έμαθαν να συνεργάζονται και με αίσθημα ευθύνης δούλεψαν για το πρόγραμμα.


ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Ο τρόπος επεξεργασίας του προγράμματος τους έμαθε να λειτουργούν ως ομάδα με κοινό στόχο.

Πολλές φορές προβληματίστηκαν στο πώς θα συλλέξουν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν και έμαθαν πως γίνεται μια εργασία.


ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ  Συμπλήρωση ερωτηματολογίου  Χωρισμός του θέματος σε υποθέματα και επεξεργασία.  Επαφές με ειδικούς επιστήμονες, φορείς, με στόχο την συνεργασία μαζί τους.  Συλλογή πληροφοριών από φορείς, έντυπα, διαδίκτυο.


ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ

 Προβολή CD-ROM  Προβολή Βιντεοταινίας.  Περιήγηση στο διαδίκτυο και συζήτηση για θέματα στοματικής υγιεινής.  Ενημερωτική ημερίδα από τον οδοντιατρικό σύλλογο Αγρινίου.  Αξιολόγηση υλικού, επιλογή υλικού, επεξεργασία, συρραφή, συγγραφή και επεξεργασία σε Η/Υ, δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου κ΄παρουσίασης.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Δόθηκε στους μαθητές


Η ομάδα χωρίστηκε σε υποομάδες και ανέλαβε η κάθε μία κάποιες δραστηριότητες όπως:

Συλλογή πληροφοριών από (βιβλία, έντυπα,εφημερίδες,internet) Επεξεργασία ερωτηματολογίων Προετοιμασία επισκέψεων Φωτογραφίσεις Δημιουργία παρουσίασης Δημιουργία CD-ROM


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ Τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας της στοματικής κοιλότητας μπορούν να αποδοθούν σε ένα κοινό αίτιο, τη ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΛΑΚΑ. Τα κατάλοιπα της βακτηριακής πλάκας κρυσταλλώνονται μαζί με άλατα ασβεστίου και φωσφορικά άλατα σχηματίζοντας την ΠΕΤΡΑ. Τα βακτήρια της πλάκας σε συνδυασμό με την παρουσία σακχάρων παράγουν ΟΞΕΑ, που μπορούν να προκαλέσουν ΤΕΡΗΔΟΝΑ.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ Εκτεταμένη ανάπτυξη βακτηριακής πλάκας οδηγεί σε ερεθισμό των ούλων (ΟΥΛΙΤΙΔΑ) που σε μερικές περιπτώσεις εξελίσσεται σε μόλυνση και βλάβες των περιοδοντικών ιστών (ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ) οδηγώντας σε απώλεια δοντιών. Χρόνια ουλίτιδα προκαλεί υποχώρηση των ούλων, που οδηγεί σε αποκάλυψη της ρίζας των δοντιών, κάνοντας τα δόντια πιο ευπρόσβλητα σε τερηδόνα και δημιουργώντας πρόβλημα πόνου στο ζεστό-κρύο (ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ).


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ

Η μεταβολική δραστηριότητα των βακτηρίων παράγει οργανικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την ΑΣΧΗΜΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Με την πάροδο του χρόνου χρωστικές που προέρχονται από τροφές (τσάι,κόκκινο κρασί) ή από συνήθειες όπως το κάπνισμα προκαλούν ΔΥΣΧΡΩΣΙΑ των δοντιών. Αποκλίσεις των δοντιών από τη σωστή θέση τους δημιουργούν ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Η διατροφή μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Η υγιεινή δίαιτα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη. Πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κύριες ομάδες τροφών : φρούτα και λαχανικά, όσπρια και γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι κ.λ.π.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Η βακτηριακή πλάκα που είναι ο κυριότερος εχθρός της στοματικής μας υγείας τρέφεται και αναπτύσσεται από τα σάκχαρα των τροφών. Η συνήθεια της κατανάλωσης γλυκών δημιουργείται από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδιά δεν αποκτούν αυτή τη συνήθεια αυτόματα, αλλά από τους γονείς που τους δίνουν τροφές με πολλή ζάχαρη.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Αντί για γλυκά, μπισκότα κ.λ.π. ανάμεσα στα κανονικά γεύματα προτιμάτε να δίνετε στα παιδιά φρούτα, λαχανικά ή τυριά που είναι και πιο θρεπτικά και πιο ασφαλή για τα δόντια. Αν τα παιδιά ενθαρρυνθούν προς αυτό τον τύπο υγιεινής διατροφής από μικρή ηλικία θα μειωθεί η τάση τους για κατανάλωση γλυκών.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (γλυκά, μαρμελάδες...). Προτιμάτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά αλλά χωρίς ζάχαρη (γάλα, γιαούρτι, ρύζι, κρέας, ψάρι, φρούτα....). Μη θεωρείτε γλυκό μόνο ότι έχει γλυκιά γεύση. Ελέγχετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μην ξεχνάτε ότι και πολλά αναψυκτικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Η κατανάλωση γλυκών πρέπει να γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια των κύριων γευμάτων. Μην τρώτε γλυκά ανάμεσα στα γεύματα. (Κατά τη διάρκεια τους αυξάνεται η ροή του σάλιου που εξουδετερώνει τα οξέα). Αυτό σημαίνει ότι ένα γλυκό στο γεύμα κάνει μικρότερη ζημιά από ότι ανάμεσα στα γεύματα).


ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Είναι καλό να τελειώνουμε τα γεύματα με κίτρινο τυρί, που βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων, ειδικά μετά την κατανάλωση γλυκών. Εκτός από την ποσότητα ζάχαρης, μεγάλη σημασία έχει και ο χρόνος παραμονής της στο στόμα. Αποφεύγετε τις καραμέλες γιατί διατηρούν όξινο περιβάλλον στο στόμα για πολλή ώρα.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Η υφή των τροφών έχει επίσης σημασία - οι υγρές τροφές επενεργούν για μικρότερο χρόνο - οι σκληρές στερεές τροφές προκαλούν την έκκριση σάλιου και βοηθούν τον αυτοκαθαρισμό των δοντιών - οι μαλακές και ιδιαίτερα οι κολλώδεις τροφές είναι οι πιο επικίνδυνες, προσκολλώνται ευκολότερα, εναποτίθενται ανάμεσα στα δόντια.


ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ  Ο οδοντίατρος δεν αποκαθιστά μόνο

τα προβλήματα των δοντιών, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στη πρόληψη και την αποφυγή τους.  Ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή για όλη σας τη ζωή.


ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ  Θα εντοπίσει έγκαιρα τα δόντια που κινδυνεύουν από την τερηδόνα και θα σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε πριν προχωρήσει και προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα δόντια.  Θα διαγνώσει τυχόν άλλα προβλήματα στοματικής υγείας και θα σας ενημερώσει για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ακολουθείτε για να προστατεύσετε τα δόντια και τα ούλα σας.  Για αυτό το λόγο, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες.


ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ Δύο επισκέψεις το χρόνο είναι συνήθως αρκετές, αλλά ο οδοντίατρος σας θα σας ενημερώσει για την συχνότητα των προληπτικών επισκέψεων ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες. Μην ξεχνάτε ότι το κόστος της θεραπείας, αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης. Οι προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα σας βοηθήσουν αφενός να διατηρήσετε υγιή τα δόντια και τα ούλα σας και αφετέρου να μειώσετε το κόστος των οδοντιατρικών εργασιών.


ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Μια οδοντόκρεμα για να καλύπτει τις ανάγκες στοματικής υγιεινής πρέπει να περιέχει : Οπωσδήποτε φθόριο για την καταπολέμηση της τερηδόνας. Αντιμικροβιακό παράγοντα για την καταπολέμηση της βακτηριακής πλάκας και της ουλίτιδας. Πρόσθετα συστατικά ανάλογα με εξειδικευμένα προβλήματα(ουλίτιδα, υπερευαισθησία). Να έχει πλαστικό σωληνάριο και χαμηλό δείκτη αποτριβής.


ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Να έχει μέγεθος κεφαλής που να το αισθανόμαστε άνετα στο στόμα και να διευκολύνει την πρόσβαση στα πίσω δόντια. Να έχει ανατομική λαβή για να βοηθάει στις σωστές κινήσεις βουρτσίσματος. Να έχει σχεδίαση κεφαλής η οπoία να διευκολύνει τον καθαρισμό σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών (μεσοδόντια, ουλοδοντική σχισμή κ.λ.π.).


ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Να έχει νάιλον ίνες (γιατί οι φυσικές ίνες φθείρονται γρηγορότερα και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων). Να έχει στρογγυλεμένες άκρες τριχών για να μην τραυματίζει τα ούλα. Ο οδοντίατρος θα σας συμβουλεύσει για τη σωστή σκληρότητα και τύπο ανάλογα με τις ανάγκες σας (ηλικία και κατασκευή στόματος, επίπεδο στοματικής υγείας και ύπαρξη ιδιαίτερων προβλημάτων).


ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Τοποθετείστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας δίπλα στα δόντια, έτσι ώστε η οδοντόβουρτσα να εφάπτεται των ούλων και οι ίνες να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με το επίπεδο των δοντιών. Κινείστε την οδοντόβουρτσα με κατεύθυνση από τα ούλα προς την κορυφή των δοντιών για να απομακρύνετε την πλάκα από την ουλοδοντική σχισμή.


ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Κάντε ελαφρές κυκλικές κινήσεις. Προσέξτε η οριζόντια κίνηση να μην έχει πλάτος μεγαλύτερο από ένα δόντι. Αφού βουρτσίσετε ένα-ένα δόντι τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών σε άνω και κάτω σιαγόνα, εφαρμόστε την ίδια τεχνική και για τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.


ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Για να καθαρίσετε ευκολότερα τις εσωτερικές επιφάνειες των εμπρός δοντιών, τοποθετήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας κάθετα και κάνετε μικρές απαλές κινήσεις επάνω-κάτω με το εμπρός τμήμα της κεφαλής της οδοντόβουρτσας. Βουρτσίστε τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών κάνοντας οριζόντιες κινήσεις.


ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΥΠΕΠΘ:Στοματική Υγιεινή. Βιβλίο για τον μαθητή. ΥΠΕΠΘ: Στοματική Υγιεινή. Βιβλίο για τον καθηγητή.  Στοιχεία από το εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής του Τομέα Κοινωνικής Οδοντιατρικής της Οδοντιατρικής σχολής Αθηνών  Στοιχεία από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αγρινίου Ιστοσελίδες: http://www.dent.uoa.gr/dentel http://www.aim.gr - http://www.colgate.com.gr


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕIΟΥ ΜΑΣ  ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ  ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ  ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΝ κ. ΚΑΛΟΓΕΡΑ ΠΑΥΛΟ, ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ  ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ  ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

AYGEIAS  

STOMATIKI YGIEINI

Advertisement