Page 1

Bourgondië(Niels Vanpeteghem& Peter Vercoutter) 1 Overzicht

2 Dag 1: Cluny Eerst reizen we af naar het zuidelijkste punt van onze reis: Cluny. Bezienswaardigheden in dit stadje zijn het klooster, het kunst- en archeologiemuseum en de stoeterij.

De abdij van Cluny De abdij werd gesticht door de graaf van Mâcon, Willem I, in de 10 e eeuw. De abdij stond enkel onder de bescherming van de paus, waardoor de abdij een verregaande autonomie kon rekenen. Het was de machtigste benedictijnerabdij van het westen. De eerst abt, Odo van Cluny, respecteerde de strikte naleving van de regel van Benedictus: Ora et Labora. Men hechtte ook veel belang aan de dodencultus. Uit geschiedkundige geschriften bleek dat de abt in 998 besliste dat overleven gelovigen herdacht moesten worden. Hij wordt dan ook gezien als de grondlegger van het kerkelijke feest Allerzielen. De abdij groeide snel en werd een belangrijke stopplaats voor pelgrims. In de 12e eeuw verbleven er maar liefst 300 monniken in de abdij. Opmerkelijk aan dit klooster is de kloosterkerk. Deze werd maar liefst 3 keer opnieuw gebouwd, steeds groter en luxueuzer, én op dezelfde plaats. De eerste abdijkerk werd in de 10e eeuw gebouwd volgens de Karolingische traditie. Een eeuw later werd de bouw van de 2e kerk aangekondigd volgens de vroegromaanse kunst. Deze bleef amper 100 jaar staan, daarna werd de laatste, maar grootste kerk gebouwd: de St-Pieter en St-Paulus basiliek (tekening). Deze werd echter tijdens de Franse Revolutie nagenoeg volledig afgebroken, enkel een deel van het transept met 2 torens blijft over.


Haras national de Cluny Deze stoeterij werd geopend in 1807 in opdracht van Napoleon, hier werden paarden gekweekt voor zijn legioenen. Het domein bevindt zich op de plaats waar het befaamde klooster zich bevond. De gebouwen werden opgetrokken met materiaal van de afgebroken abdij. De topperiode van de stoeterij is het begin van de 20e eeuw, wanneer er 150 paarden te vinden zijn. Er is ook een grote collectie van koetsen te vinden. Nu worden er nog 25 tophengsten gebruikt in het kweekprogramma.

3 Dag 2: Beaune Beaune is een klein stadje in het oosten van de Bourgognestreek. Het gebied rond dit stadje is bekend om zijn wijnen maar heeft ook vele bezienswaardigheden.

Hospice de Beaune Les Hospices Civils de Beaune, kortweg Hospice de Beaune of Hôtel-Dieu werd opgericht in 1443 door Nicolas Rolin, kanserlier van de hertog van Bourgondië. Oorspronkelijk was het gebouw gebruikt als armenhospitaal. Het gebouw is een schoolvoorbeeld van de VlaamsBourgondische bouwstijl. De sobere voorgevel is staat in schril contrast met de rijkelijk versierde binnenkoer. Nu doet het gebouw dienst als museum. Voor kunstliefhebbers is dit museum een echte must. In de Salle St.-Louis namelijk 16e eeuwse wandtapijten uit Doornik en Brussel, maar het topwerk is de ‘Polyptiek van het Laatste Oordeel’ van de Belg Rogier van der Weyden. Het werd geschilderd in de 15e eeuw en bevat maar liefst 9 beweegbare panelen. De organisatie organiseert ook jaarlijks een wijnverkoop.


Het hospitaal bevat 4 belangrijke ruimtes: 1. Grande salle des Povres Deze imposante zaal (50 meter lang, 14 meter breed) bevindt zich langs de voorgevel van het complex. Langs de noord- en zuidmuur bevonden zich de beddenrijen met kleine 2-persoonsbedden. Achteraan de zaal bevindt zich een houten piĂŤta uit de 15e eeuw. 2. De kapel De kapel sluit aan op de ziekenzaal, ze specifiek daar geplaatst zodat zwaar zieken vanuit hun bed de mis konden volgen. 3. La salle Saint-Hugues Deze zaal ligt naast de zaal Sainte-Anne (niet toegankelijk voor het publiek) en was de plaats waar de welgestelde zieken zich bevonden. Opvallend in deze ruimte zijn de wandschilderingen van Isaac Moillon die verschillende mirakels van Jezus voorstellen. 4. La salle Saint-Nicolas In deze zaal aan de noordzijde van het complex bevonden zich de zwaarst zieken. Nu wordt hier de geschiedenis van Les hospices en zijn wijngaard geĂŤxposeerd.

Oude centrum 1. Notre-Dame basiliek Deze basiliek wordt gezien als de kleine broer van deze van Cluny. Deze 13e eeuwse kerke heeft een mooie klokkentoren en bevat een opmerkelijke collectie Doornikse wandtapijten.

.


4 Dag 3: Dijon Als we Dijon horen, denken we direct aan mosterd. Maar dat is niet het enige wat deze mooie stad karakteriseerd. De kathedraal en het paleis van de hertogen zijn maar een greep uit het aanbod.

Kathedraal Saint-Bénigne De kathedraal Saint-Bénigne is een gotische kathedraal, de bouw werd gestart in 1280, werd helemaal afgewerkt in het begin van de 14e eeuw. Opvallend aan de voorgevel zijn de vele beeldhouw- en houtsnijwerken.

Paleis van de hertogen van Bourgondië

pdf  
pdf  

Citytrip bourgondie