Page 1

Laboratorium NUTERGIA

Actieve Cellulaire Voeding

®

Bron van uw vitaliteit

• Kwaliteit • Recht uit de natuur • Meer dan 25 jaar ervaring • Expertise en innovatie • Wetenschappelijk gefundeerd • Gepersonaliseerd • Aandachtig gehoor en advies • Milieuvriendelijk

December 2017


Zeg me wat u eet en ik zeg u wie u bent… Stress, jachtig leven, onevenwichtige voeding, vervuiling, noem maar op… Vandaag verslindt het leven alsmaar meer energie en tijd. Gezond leven en dagelijkse verplichtingen zijn soms moeilijk met elkaar te verzoenen. Daarnaast beseffen we steeds beter dat onze voeding een belangrijke rol speelt in het behoud en de bescherming van ons gezondheidskapitaal. Voorbeeld hiervan is het Kretenzische dieet dat zijn nut bewezen heeft in de preventie van talrijke aandoeningen, meer bepaald hart- en vaatziekten. NUTERGIA staat al meer dan 25 jaar aan uw zijde om uw goed gevoel en evenwicht te helpen terugvinden dankzij kwaliteitsvolle voedingssupplementen, die veel gezondheidsprofessionals naar volle waarde schatten. Wij bieden u ook levensstijladvies en oplossingen aan om uw voedingsevenwicht te herstellen. Bewust eten, zichzelf respecteren, goed voor zichzelf zorgen: op deze grondslagen bouwt NUTERGIA voort. « Laat uw voeding uw voornaamste geneesmiddel zijn » Hippocrates (460-356 v.Chr.)


NUTERGIA: het lab van de Actieve Cellulaire Voeding ®

Ons lichaam: een samenspel van cellen! De cel is de basiseenheid van elk levend wezen. Ons lichaam bestaat uit duizenden miljarden cellen die zich verenigen en zich differentiëren om bijvoorbeeld onze hersenen, ons skelet, onze huid, enz. te vormen. Om optimaal te werken, hebben onze cellen net als wij – nood aan zuurstof, water, vitaminen, mineralen, oligo-elementen (of spoorelementen), goede vetzuren…

"Het zit allemaal in de genen" staat op losse schroeven Onze moderne levensstijl en ons leefmilieu zijn de oorzaak van een verstoord evenwicht en functiestoornissen in onze cellen. De meest recente studies hebben aangetoond dat niet alleen onze genen onze toekomst en de correcte werking van onze cellen bepalen. Zich goed voelen en zich goed blijven voelen wordt in de eerste plaats door ons leefmilieu beïnvloed.

Tekorten aan oligo-elementen, vitaminen en mineralen

Cel

Vervuiling Stress Onevenwichtige voeding

Functiestoornissen

Teruggaan naar de oorzaak van de functiestoornissen, de cel, en deze voorzien van de geschikte voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid. Dat is precies de hele kracht van het concept "Actieve Cellulaire Voeding" van NUTERGIA. Om zo een optimale werking van de cellen te herstellen, leidend tot welbevinden en levenskracht.

Meer info op onze website: www.nutergia.be 3


De natuur als inspiratiebron Claude Lagarde, apotheker-bioloog, richtte in 1989 de firma NUTERGIA op. Hij wilde vooral zo veel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden om via de voeding voor hun lichaam te zorgen. Zijn zoon Antoine Lagarde en een heel team gedreven medewerkers zetten het concept Actieve Cellulaire Voeding van NUTERGIA voort, met hetzelfde engagement en volgens dezelfde ethische principes.

Persoonlijk advies Vertrouwen van de gezondheidsprofessionals

Streven naar kwaliteit met de beste ingrediĂŤnten

Service gericht op de follow-up en de begeleiding van de 'kuren'

Expertise in onze formules

Respect voor het individu en zijn welbevinden

Respect voor het milieu 4


Onze waarden maken het verschil Onderzoek en ontwikkeling: innovatie staat centraal Ons team bestaat uit doctors in de wetenschappen, artsen, apothekers en voedingsingenieurs die dag na dag de producten van morgen ontwikkelen.

Fabricage: in onze productie-eenheid in Capdenac, om absolute veiligheid en traceerbaarheid te garanderen Wij voeren alle stappen zelf uit in onze eenheid in de Aveyron: van het ontwerp tot de fabricage en de controle van de productie.

Onze producten: op zoek naar de hoogste kwaliteit, recht uit de natuur Alle ingrediënten worden geselecteerd om identiek overeen te stemmen met de stoffen die ons lichaam van nature aanmaakt. Wij gebruiken bij voorkeur planten uit de biologische landbouw of recht uit de natuur. Al onze producten zijn van nature glutenvrij (behalve ENTEZYM Blokjes en 7 producten uit het assortiment ERGYNUTRYL/VÉGÉNUTRIL). Al onze harde en zachte capsules zijn van natuurlijke oorsprong en op basis van visgelatine gemaakt.

Onze drijfveer: vertrouwen en medewerking van talrijke zorgprofessionals Artsen, apothekers, therapeuten werken sinds het begin met ons samen. Zij staan garant voor de betrouwbaarheid, kwaliteit en waarde van onze voedingssupplementen.

De band met onze klanten: onze grootste trots Wij beschouwen elk individu in zijn totaliteit, om zo elk advies een persoonlijk karakter te geven.

2018

Onze nieuwe vestiging Maatschappelijke inzet bij: • Humanitaire organisaties: "Homeopaten zonder grenzen", enz. • Buurtscholen: voedingseducatie voor kinderen.

Ethisch partnerschap met: • "Association Santé Environnement France" (gezondheid en milieu). • "Un toit pour les Abeilles" (peterschap over bijenkorven).

5


Oligo-elementen, Het voornaamste is onzichtbaar Claude Lagarde, de oprichter van NUTERGIA, heeft ze "moleculen van het leven" genoemd. Zij zijn in kleine hoeveelheden in ons lichaam aanwezig, maar niettemin onmisbaar: zij zorgen ervoor dat de chemische reacties in ons lichaam kunnen plaatsvinden.

Slinkend kapitaal… Intensieve landbouw verarmt de kwaliteit van de bodem en verlaagt het gehalte aan oligoelementen op ons bord. Voeg daarbij onze levensstijl, waar stress, een grote slokop van mineralen, vaak sterk doorweegt en zo duikt al snel het risico op deficiënties of zelfs ronduit tekorten op.

Het assortiment OLiGOMAX / ERGYBIOL: een exclusiviteit van NUTERGIA! Als expert in oligo-elementen sinds meer dan 25 jaar hebben wij het exclusieve assortiment OLiGOMAX ontwikkeld, door combinatie van een extract van lithothamnium, een zeewier dat op de Franse kust geoogst wordt, met zeewater uit de Zuid-Franse zoutpannen en geselecteerde oligoelementen. Terug naar de oorsprong van de oligoelementen: de zee.

Zn

K

I

Mg Cu Se

H  et assortiment is gegarandeerd zonder alcohol, zonder kunstmatig aroma, zonder zoetstof, zonder toegevoegde suiker.

Het assortiment OLiGOMAX voert alle oligo-elementen aan die onmisbaar zijn voor de gezondheid. Elk complex is verrijkt met een geschikte dosering van een of twee oligo-elementen met een specifieke werking, voor een optimale afstemming op elke persoon.. Naar keus, volgens uw behoeften, 10 OLiGOMAX complexen: immuniteit, detox, fysieke of psychische vermoeidheid, verteringsfunctie, huid, botten… 6

Vraag het advies van uw gezondheidsprofessional.


Planten, de natuur centraal in onze producten Talrijke onbetwistbare gunstige effecten Planten bevatten een groot aantal moleculen, waarvan er vandaag 200 tot 250 als actieve stoffen geïdentificeerd zijn. Zij werken in synergie en zijn hierdoor vaak heel veelzijdig. Rozemarijn bijvoorbeeld, een erkende vermoeidheidswerende plant, speelt ook een rol in het verteringscomfort en stimuleert de eliminatiefuncties. Hun "traditioneel gebruik" is vandaag wetenschappelijk stevig onderbouwd.

Drie producten van NUTERGIA op vier bevatten planten! Sinds meer dan 25 jaar is de natuur onze eerste inspiratiebron. In onze producten nemen planten dan ook een vooraanstaande plaats in. Streng geselecteerde planten, meestal recht uit de natuur of uit de biologische teelt, in de vorm van extract, poeder, olie…. 55 van onze huidige producten, of 74%, bevatten planten. Interessante supplementen om beter te slapen, om het verteringscomfort te bevorderen, om beter te weerstaan aan winterkwaaltjes, om lichaam en geest aan te wakkeren of tot rust te laten komen…

Het assortiment fytomineralen: de natuur in duo Planten en oligo-elementen combineren om nieuwe, krachtige energie te creëren: een exclusiviteit van NUTERGIA die aan de basis ligt van een volledig assortiment (de fytomineralen). De plant (of de planten) en de oligo-elementen werken op die manier samen aan een gemeenschappelijk doel. Magnesium, dat vermoeidheid helpt verminderen, wordt bijvoorbeeld gecombineerd met stimulerende planten zoals ginseng, eleutherococcus… H  et assortiment is gegarandeerd zonder alcohol, zonder kunstmatig aroma, zonder zoetstof, zonder toegevoegde suiker (behalve ERGYTONYL en ERGYVEINE).

7


Voedingsadvies

Geef voorrang aan

Wees matig met

• Olie uit eerste koude persing:

• Geraffineerde olie of gewone"koude

wissel olijfolie af met zonnebloem-, koolzaad-, sesam-, druivenpitolie… • Gezonde en natuurlijke seizoenproducten, liefst biologisch en in de streek gekweekt. Thuis bereide maaltijden. • Ruwe suiker, honing, pollen, krenten. Af te wisselen met: rijstpap (van soja- of havermelk…), fruit, gedroogde vruchten (in de herfst en in de winter), appelen in de oven…, bio chocolade in kleine hoeveelheid, oliehoudende vruchten (amandelen, hazelnoten, walnoten…). • Vers fruit en vers vruchtensap (vitaminen en vezels). • Warme dranken (cichorei, koffiesurrogaat op basis van granen, groene thee, kruidenthee). • 1 glas goede wijn bij de maaltijd brengt onder meer antioxidanten aan (resveratrol, looistoffen…). • Volle of halfvolle bloem- en graansoorten, volkorenbrood… • Zout uit de Guérande, zeewier. • Plantaardige melk (soja, rijst, haver…), geiten- of schapenkaas zonder overdrijven. • 1 tot 1,5 l water per dag buiten de maaltijden (kruidenthee, groene thee…).

persing" (gebruik van extractiesolventen en daarna raffinage). • Kant- en klaargerechten (gedenatureerd door de bereidingswijze), conserven, voedingsmiddelen met veel additieven en kleurstoffen. • Geraffineerde witte suiker, confituur, snoep, gebak,

chocolade… • Vruchtensap uit de handel (voedingszuren, suikers,

conserveermiddelen). • Stimulerende middelen: koffie, thee… (putten het lichaam

op lange termijn uit). • Alcohol, vooral aperitief en sterkedrank. • Geraffineerde bloem, wit brood… • Geraffineerd zout. • Koemelk en koemelkproducten: yoghurt, boter,

dessertcrèmes, ijs… • Water bij de maaltijd.

8

Meer info op onze website: www.nutergia.be


In de praktijk Eiwitrijk ontbijt

Kwaliteitsvolle thee, cichorei of kruidenthee, met naar keus: • 2 zacht gekookte eitjes; • Volle rijst met krenten + seizoenfruit; • 1 bereiding Ergynutril of Végénutril + 1 stuk seizoenfruit om 10 u; • ½ sojayoghurt + 2 koffielepels vers gemalen gerstemeel + krenten + bio pompoenpitten + seizoenfruit. ®

®

Middagmaal

Rauwkost volgens het seizoen (dressing: olie uit eerste koude persing + ciderazijn…). Gestoomde groenten (biologische of in de eigen tuin gekweekte groenten, gebruik liefst seizoenproducten). Een portie eiwit naar keus (zie hiernaast).

Vieruurtje

Doorgaans alleen voor kinderen en tieners: Vers fruit of gedroogde vruchten, halfvolle of volle bio granen, oliehoudende vruchten…

Afwisselend

Dierlijke of plantaardige eiwitten Vlees: maximum 3 keer per week. Vis: minstens 2 keer per week. Eieren: 4 tot 6 per week. Geiten- of schapenkaas: 2 tot 3 keer per week. Tofu (soja) of peulvruchten (linzen, quinoa, erwten): 2 tot 3 keer per week (peulvruchten vooral in de herfst en in de winter). Volle en halfvolle granen: brood, hartige pannenkoeken, gekookte graansoorten... Hoeveelheid matigen in de zomer. Denk in de lente ook aan gekiemde granen.

Avondmaal

Lichte maaltijd, vroeg in de avond, zonder vlees om rotting in de darm en slaapproblemen te beperken. Eet bij voorkeur vette vis en plantaardige eiwitten. Volgens de eetlust en het seizoen: rauwkost + groenten + granen of groentesoep met granen, gemengde sla…

Bij trek in zoet na de maaltijd: vruchtenmoes, kruidenthee, crème op basis van plantaardige melk, zelfgemaakte fruittaart...

Raadpleeg al onze voedingsadviezen per thema op www.nutergia.be Leef gezond en eet 5 porties fruit en groenten per dag. www.mangerbouger.fr

9


Inhoud Onze oplossingen, afgestemd op uw behoeften! Om u te helpen bij het zoeken naar een geschikt product, aangepast aan uw behoeften, hebben wij voor een originele indeling gekozen. Elk thema omvat een of meerdere essentiële producten, met één hoofdproduct, in zekere zin 'de must'. Vervolgens zijn er individueel aanpasbare of 'personaliseerbare' producten, om beter op ieders behoeften af te stemmen met onze 'oligo'-oplossing. Ten slotte komen de specifieke producten (vrouwen, kinderen, sport) en exclusieve assortimenten (Kousmine, eiwitrijke preparaten) aan bod.

Evenwichtige spijsvertering

Pagina 12 tot 15

ESSENTIËLE PRODUCTEN

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

ERGYPHILUS Confort ERGYDIGEST ERGYPROTECT Plus ERGYPROTECT Confort

ENTÉZYM Cubes ERGYPAR OLiGOMAX Molybdène

Ontspanning · Relaxatie · Slaap Pagina 16 tot 19

ESSENTIËLE PRODUCTEN

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

ERGYMAG ERGYCALM

ERGYSTRESS Seren Nieuw Nieuw ERGYSTRESS Activ TIMALISEERDE ERGYCARE GEOPFORM ULE OLiGOMAX Magnésium

Vitaliteit · Intellectuele prestaties Pagina 20 tot 24

ESSENTIËLE PRODUCTEN

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

ERGYBIOL BIOCÉBÉ ERGYTONYL

ACEROL C ERGYOPTYL ERGYFOSFORYL VECTIPASS OLiGOMAX Iode

Natuurlijke weerstand Pagina 25 tot 27

ESSENTIËLE PRODUCTEN

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

ERGYPHILUS Plus ERGYMUNYL ERGY D

ERGY C Plus ERGY Flor IMMUNE OLiGOMAX Manganèse - Cuivre

Bloedsomloop Pagina 28 tot 30

ESSENTIËLE PRODUCTEN

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

ERGYSTÉROL ERGY 3

VECTIPUR

ERGYVEINE BIORTHO

OLiGOMAX Sélénium 10


Botten en gewrichten Pagina 31 tot 34

ESSENTIËLE PRODUCTEN

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

ERGYPHYTUM ERGYCARTIL Plus ERGYOSTÉO

ERGYBASE ERGYSIL Solution / Gel SYNERBIOL VECTIDYN OLiGOMAX Zinc - Silicium

Elimineren · Ontgiften ESSENTIËLE PRODUCTEN

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

ERGYDRAINE

ERGYSLIM OLiGOMAX Chrome

ERGYEPUR

BIOTAURINE ERGYDESMODIUM OLiGOMAX Zinc

Pagina 35 tot 37

Eiwitrijke preparaten Pagina 38 tot 39

ERGYNUTRIL VÉGÉNUTRIL

Vrouwen

ACTIEVE / JONGE VROUWEN ERGYONAGRE - OLiGOMAX Fer - ERGYFEMINA INTIMITEIT ERGYPHILUS

Fem

ZWANGERSCHAP / BORSTVOEDING ERGYNATAL (PERI)MENOPAUZE ERGYFLAVONE

- ERGY-YAM

URINAIR COMFORT ERGYCRANBERRYL Pagina 40 tot 45

SINAASAPPELHUID / VETKUSSENTJES ERGYPAÏNE Plus DROGE HUID ERGYLINE HUID / HAAR / NAGELS VECTIRÉGYL

Kinderen ERGYKiD Vitamin' ERGYKiD Mag

ERGYPHILUS Enfants Pagina 46 tot 47

Sport Pagina 48 tot 51

ERGYSPORT OLiGOMAX ERGYSPORT STiM ERGYSPORT EFFORT Drank

Nieuw munt smaa k

ERGYSPORT EFFORT Reep ERGYSPORT RÉCUP ERGYSPORT REGEN’

Kousmine producten Pagina 52 tot 53

GREEN'FLOR MY’COKYL

STIMYL NATUR’ALKYL

woordje uitleg… ? Een "Rijk aan" betekent dat het vitamine- of mineraalgehalte van het product ten minste 30% van de VWR* bedraagt.

"Bron van" betekent dat het vitamine- of mineraalgehalte van het product ten minste 15% van de VWR* bedraagt. * Voedingswaardereferenties. 11


Evenwichtige spijsvertering Te veel suiker, te veel vlees, verkeerde vetten, te weinig vezels, niet genoeg kauwen, stress… zijn vaak de oorzaak van spijsverteringsproblemen. Bijna de helft van de bevolking heeft er tegenwoordig wel eens last van. Voedings- en omgevingsfactoren beïnvloeden immers het evenwicht van de darmflora en de doeltreffendheid van de spijsverteringsenzymen. Voor een goede vertering geeft u best de voorkeur aan een gezonde, gevarieerde voeding, goed kauwen… en plaatst u op uw menu lactobacillen, bifidobacteriën en vezels die onmisbaar zijn voor een goede darmtransit. Denk ook aan spijsverteringsbevorderende en/of kalmerende planten en kruiden naargelang van het ongemak dat u ondervindt.

ERGYPHILUS Confort

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van melkzuurbacteriën, Lactobacillus plantarum, L. rhamnosus GG, L. acidophilus, Bifidobacterium longum, B. bifidum ERGYPHILUS Confort is samengesteld uit geselecteerde lactobacillen en bifidobacteriën, meer bepaald L. plantarum en B. longum. 6 miljard levensvatbare kiemen per capsule. Potje met 60 capsules.

Aanbevolen gebruik: 2 tot 4 capsules per dag, bij voorkeur 's morgens en buiten de maaltijden. Het product bij voorkeur op +4°C bewaren.

Ingrediënten: Vulstof: aardappelzetmeel, fructo-oligosachariden (FOS), gelyofiliseerde lactobacillen en bifidobacteriën (bevatsporen van soja en caseïne van melk), antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat; antioxidant: ascorbinezuur.

Voor een platte buik: ERGYPHILUS Confort verbetert een opgezette buik, gasontwikkeling, buikpijn en de ermee gepaard gaande zenuwstoornissen**. **Studie uitgevoerd op 45 personen tussen 9 en 83 jaar in reële gebruiksomstandigheden, met 2 capsules per dag.

12


THEMA >

Evenwichtige spijsvertering

ERGYDIGEST

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van artisjok, rammenas, rozemarijn, kliskruid en oligo-elementen. ERGYDIGEST combineert artisjok, rozemarijn en kliskruid, die traditioneel gebruikt worden om de spijsvertering te ondersteunen. De formule is aangevuld met oligo-elementen, meer bepaald zink, dat een rol speelt in het metabolisme van suikers, vetten en eiwitten. Wanneer? > trage en moeilijke vertering Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Flacon van 250 ml. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag, in een half glas water (75 ml), buiten de maaltijden.

!

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium - Phymatolithon calcareum Pall., zink- en chroomchloride, zink-, ijzeren kopergluconaten, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat), stabilisator: plantaardige glycerine; extracten van artisjok (Cynara scolymus L.), zwarte rammenas (Raphanus raphanistrum subsp. sativus L.), rozemarijn (Rosmarinus officinalis L.) en kliskruid (Arctium lappa L.), bewaarmiddel: kaliumsorbaat.

Wij bevelen u aan het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding, bij hypothyroïdie of schildklierbehandeling.

ERGYPROTECT Plus

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van vezels, glutamine, kamille en curcumine. ERGYPROTECT Plus combineert glutamine, vezels uit appelen en cichorei, en bevat ook kamille, die bijdraagt tot het spijsverteringscomfort, en vitamine B2, die de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress ondersteunt en een rol speelt in het behoud van normale slijmvliezen, onder meer van de darm.

Wanneer? > spijsverteringsongemak, vooral ter hoogte van de darm > vezelarme, onevenwichtige voeding Doosje met 30 zakjes

Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 zakjes per dag, buiten de maaltijden. De inhoud aanmengen met 1 glas water (150 ml) of in vruchtenmoes.

Ingrediënten: Vezels en oligosachariden van appelen (45%), gegiste boekweit (Fagopyrum esculentum), inuline uit cichorei (Cichorium intybus), L-glutamine, kamille extracten (Matricaria chamomilla) en wijnstok (Vitis vinifera) [sulfieten], natuurlijke aroma, curcumine, johannesbroodpeptiden (Ceratonia siliqua), vitamine B2.

? Wist u dat…

Glutamine: Is het meest voorkomende aminozuur in het lichaam. Glutamine dient als brandstof voor alle cellen die zich snel vernieuwen, onder meer in de darm en het immuunsysteem. Glutamine vinden we terug in eieren, vlees, vis, zuivelproducten, granen en peulvruchten. Ook rauwe spinazie en peterselie bevatten glutamine. 13


ERGYPROTECT Confort

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van citroenmelisse, glutamine en vitamine B2 ERGYPROTECT Confort combineert citroenmelisse, die de spijsvertering ondersteunt, met kamille, die het verteringscomfort bevordert. Vitamine B2 draagt bij tot het behoud van gezonde slijmvliezen en de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Wanneer? > spijsverteringsongemak door stress Voor > het behoud van normale slijmvliezen (onder meer in de darm), meer bepaald in geval van voedselintolerantie

Potje met 60 capsules.

Aanbevolen gebruik: 2 tot 4 capsules per dag, buiten de maaltijden.

!

Ingrediënten: L-glutamine, extracten van ui (Allium cepa L.), melisse (Melissa officinalis L.) en kamille (Matricaria chamomilla L.), curcumine, johannesbroodpeptiden (Ceratonia siliqua L.) antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat, vitamine B2.

Wij bevelen u aan het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners.

ENTÉZYM Cubes

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Vruchtenpasta op basis van haver, rabarber, pruimedant, kamille en anijs ENTÉZYM Cubes is een vezelrijk product dat havervezels aanbrengt, die het volume van de stoelgang helpen vergroten, en ook rabarber, die net als pruimedant een goede darmtransit bevordert. Aangevuld met anijsextract en kamille-extract, die bijdragen tot de ondersteuning van de spijsvertering. Wanneer? > luie darmtransit > ter aanvulling van een vezelarm dieet

Doosje met 12 blokjes.

Aanbevolen gebruik: 1 tot 2 blokjes per dag buiten de maaltijden, met een groot glas water.

Ingrediënten: Havervezels 26% (Avena sativa L.) [gluten], rabarberpasta 22% (Rheum rhabarbarum  L.) - (rietsuiker, rabarber 42%, verdikkingsmiddel: vruchten pectine)- pruimenpasta 22% (Prunus domestica L.), fructo-oligosacchariden (FOS), strandkamille extract 2,5% (Matricaria maritima  L.), magnesiumcarbonaat, zonnebloemolie, peptiden van johannesbrood (Ceratonia siliqua L.), groene anijs extract 1% (Pimpinella anisum  L.), natuurlijke aroma pruimen.

u dat… ? Wist Vezels: ontoereikende inname: Het ANSES beveelt de inname aan van 25 g vezels per dag, en indien mogelijk 30 g per

dag. In 2009 werd de Franse 'Etude Nutrition Santé' gelanceerd, onder de coördinatie van de 'Unité de Recherche en Epidémiologie Nutritionnelle' (U557/Inserm/Inra/Cnam/Université Paris 13), om het voedingsgedrag en het verband tussen voeding en gezondheid te bestuderen, De eerste resultaten tonen aan dat de inname van vezels duidelijk lager ligt dan de aanbevolen hoeveelheid: slechts 22% van de mannen en 12% van de vrouwen bereiken de drempel van 25 g per dag en amper 10% van de mannen en 4% van de vrouwen bereiken 30 g per dag. 14

www.etude-nutrinet-sante.fr


THEMA >

Evenwichtige spijsvertering

ERGYPAR

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van gember, notelaar, gentiaan, alant, tijm, kaasjeskruid en oligo-elementen ERGYPAR bevat onder meer notelaar en gentiaan, die de werking van de maagdarmtractus ondersteunen. De formule is ook rijk aan selenium, dat een rol speelt in de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Geschikt voor > maag- en darmhygiëne Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Flacon van 250 ml. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag, in een half glas water (75 ml), buiten de maaltijden.

!

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water,geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium - Phymatolithon calcareum Pall., zink-, ijzer- en kopergluconaten, chroomchloride, natriumseleniet en -molybdaat, mangaansulfaat, stabilisator: plantaardige glycerine; extract van gember (Zingiber officinalis Roscoe), walnoot (Juglans regia L.), gentiaan (Gentiana lutea L.), alant (Inula helenium L.), tijm (Thymus vulgaris L.), en kaasjeskruid (Malva sylvetris L.), bewaarmiddel: kaliumsorbaat; natuurlijk citroen aroma’s met andere naturrlijke aroma's.

Wij bevelen u aan het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding.

u dat… ? Wist Vezels voor de darmflora: een groot aantal zachte, niet-verteerbare oplosbare vezels komen als zodanig in de

dikke darm terecht. Zij fermenteren daar en dragen bij tot de ontwikkeling en de activiteit van de gunstige bacteriën in de darm.

ONZE GEPERSONALISEERDE OLIGO-OPLOSSING

OLiGOMAX Molybdène Voedingssupplement op basis van oligo-elementen OLiGOMAX Molybdène combineert mineralen en oligo-elementen uit zeewater en lithothamnium, een roodwier uit de diepzee, met geselecteerde oligo-elementen. De formule is rijk aan molybdeen. Wanneer? > moeilijke spijsvertering Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Meer informatie over oligo-elementen op www.nutergia.be Flacon van 150 ml. Aanbevolen gebruik: 5 ml per dag in een half glas water (75 ml).

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium -Lithothamnium calcareum, zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, natriumseleniet en -molybdaat, mangaansulfaat), bewaarmiddel: kaliumsorbaat; zuurteregelaar: melkzuur. 15


Ontspanning Relaxatie · Slaap In onze huidige samenleving is het stressniveau vaak zo hoog dat de reserves aan voedingsstoffen uitgeput geraken. Vermoeidheid, gemoeds- en slaapstoornissen, gebrek aan motivatie en aan concentratie of zelfs angst… steken dan de kop op. Welnu, wist u dat gedrag en gemoed beïnvloed worden door "boodschappers", vooral serotonine en dopamine. Deze laatste worden in aanwezigheid van de vitaminen B en C vanuit specifieke aminozuren (tryptofaan, tyrosine) aangemaakt. Daarnaast is ook magnesium essentieel voor het zenuwevenwicht. Chronische stress* zou echter het magnesiumgehalte verlagen. Redenen te over dus om deze elementen aan uw voeding toe te voegen! Verder zijn ook specifieke planten nuttig gebleken om zonder enig agressief effect rust en slaap te hervinden: melisse, meidoorn… Gemakkelijk te gebruiken bondgenoten die we zeker niet mogen verwaarlozen! *Alterations in magnesium and oxidative status during chronic emotional stress. Cernak I et al. Magnesium Research : Official Organ of the International Society for the Development of Research on Magnesium [2000, 13(1):29-36]

ERGYMAG

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van magnesium en vitaminen B ERGYMAG is rijk aan magnesium en de vitaminen B2, B3, B5 en B6, die een rol spelen in de vermindering van vermoeidheid. Magnesium draagt ook bij tot de normale werking van het spier- en zenuwstelsel. Wanneer? > fysieke en mentale vermoeidheid Geoptimaliseerde formule met 2 keer meer magnesium! 1 capsule = 100 mg magnesium = 27% van de VWR*. Vier magnesiumzouten voor optimale tolerantie.

Potjes met 100 en 300 capsules.

* VWR:Voedingswaardereferenties

Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 capsules per dag.

Ingrediënten: Citraat, carbonaat- en bisglycinaatmagnesium, magnesium van zee oorsprong (magnesiumoxide), zinkgluconaat, vitaminen B1, B2, B3, B5, B6 en B8, antiklontermiddelen: plantaardig magnesiumstearaat en calciumfosfaat.

? Wist u dat…

Magnesium: Volgens de SUVIMAX-studie krijgen 72% van de mannen en 77% van de vrouwen minder dan twee derde van de

ANC* van magnesium binnen! Welnu, magnesium is een onmisbare voedingsstof die deelneemt aan meer dan 300 enzymatische reacties in ons lichaam. De eerste tekenen van tekort aan magnesium zijn neuromusculair en neurologisch van aard (spierzwakte, duizeligheid, vermoeidheid…). Blijft dit duren, dan ontstaan spierkrampen, verhoogde prikkelbaarheid…**

*"Apports nutritionnels conseillés pour la population française" of aanbevolen voedingshoeveelheden voor de Franse bevolking. **EFSA Journal 2010;8(10):1807 [35 pp.].

16


THEMA >

Ontspanning · Relaxatie · Slaap

ERGYCALM

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van meidoorn, esdoorn, melisse en oligo-elementen ERGYCALM combineert meidoorn, die relaxerend en kalmerend werkt, melisse, die de ontspanning bevordert, en esdoorn, die de zenuwachtigheid in geval van slaapstoornissen vermindert. De formule is rijk aan magnesium, dat bijdraagt tot normale psychologische functies. Geschikt voor > zenuwachtige personen met slaapstoornissen > fysiek en mentaal welbevinden > rookstop

Flacon van 250 ml.

Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag, in een half glas water (75 ml), buiten de maaltijden.

!

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium - Phymatolithon calcareum Pall., zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat), stabilisator: plantaardige glycerine; extracten van meidoorns (Crataegus monogyna Jacq., Crataegus oxyacantha DC), esdoorn (Ballota nigra L.) en melisse (Melissa officinalis L.), natuurlijk aroma, bewaarmiddel: kaliumsorbaat.

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding.

ERGYSTRESS-producten Onze gemoedstoestand wordt bepaald door neuromediatoren die onze hersenen sturen. Deze neuromediatoren worden in de hersenen aangemaakt vanuit aminozuren, in aanwezigheid van vitaminen en mineralen als cofactoren. Er bestaan twee soorten neuromediatoren: - Stimulerende neuromediatoren, die genot, dynamiek, motivatie, energie en levenslust bevorderen. De belangrijkste zijn dopamine en noradrenaline, die vanuit tyrosine worden aangemaakt. - Andere remmende neuromediatoren bevorderen de zelfcontrole, de regulatie van emotionele toestanden, het behoud van een stabiel gemoed en de slaap. De voornaamste zijn serotonine en melatonine, die vanuit tryptofaan worden aangemaakt. Stress kan chronisch worden en haalt dan als het ware onze hersenen overhoop, waardoor een wanverhouding ontstaat in de synthese van de neuromediatoren. De beschikbaarheid van de precursoren of voorlopers, de aminozuren tyrosine en tryptofaan, is dan immers verstoord, en de vitaminen en mineralen die aan hun synthese deelnemen worden in overmaat verbruikt.

17


ERGYSTRESS Seren

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van rhodolia, L-tryptofaan, magnesium marine en vitaminen B ERGYSTRESS Seren combineert rhodolia, die de negatieve impact van stress op het lichaam helpt verminderen, met vitamine B9, die bijdraagt tot normale psychologische functies, en vitamine B3, die een rol speelt in de goede werking van het zenuwstelsel ERGYSTRESS Seren bevat ook L-tryptofaan. Hieruit wordt serotonine aangemaakt die tussenbeide komt in de regulatie van de slaap, het gemoed en de eetlust. Wanneer? > verstoord emotioneel evenwicht > drang naar zoet, rookstop

Aanbevolen gebruik: 1 capsule per dag.

Potje met 60 capsules.

Ingrediënten: L-tryptofaan, marine magnesium (magnesiumoxide), inositol, vitamine C, extract van rhodiola (Sedum roseum L.), antiklontermiddelen: dicalciumfosfaat en plantaardig magnesiumstearaat; zinkgluconaat, vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B9; chroomchloride.

ERGYSTRESS Activ

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van bacopa, L-lysine, magnesium marine en vitaminen B ERGYSTRESS Activ combineert bacopa, die het lichaam helpt weerstaan aan voorbijgaande stress, met vitamine B5, die de intellectuele prestaties bevordert, onder meer de concentratie, de leerprestaties, het geheugen en het denkvermogen. De formule bevat ook twee aminozuren, taurine en L-tyrosine. Hieruit wordt dopamine aangemaakt, die de dynamiek, de motivatie en een scherpe geest aanwakkert. Wanneer? > gebrek aan motivatie, apathie Potje met 60 capsules.

Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 capsules per dag.

Ingrediënten: L-tyrosine, marine magnesium (magnesiumoxide), antiklontermiddelen: dicalciumfosfaat en plantaardig magnesiumstearaat; inositol, extract van bacopa (Bacopa monnieri L.), vitamine C, zinken kopergluconaten, taurine, vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B9; mangaansulfaat.

u dat… ? Wist Taurine, tegelijk beroemd en miskend! Dit aminozuurderivaat heeft zich een (verkeerde) reputatie op de hals gehaald door

zijn toevoeging aan sommige zogenaamde energiedranken. Sinds juli 2008 is taurine door de gezondheidsautoriteiten toegestaan. Taurine wordt in het lichaam aangemaakt vanuit 2 aminozuren, cysteïne en methionine. De opname via de voeding (eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis, schelpdieren) bedraagt 0,1 tot 1 g per dag. Moedermelk bevat ongeveer 4,2 mg per 100 ml. Taurine is vooral aanwezig in de hersenen, het netvlies en het hart. 18


THEMA >

Ontspanning · Relaxatie · Slaap

ERGYCARE

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van kurkuma ERGYCARE bevat kurkuma met antioxiderende eigenschappen, die de werking van het zenuwstelsel ondersteunt. Wanneer? > verstoord zenuwevenwicht, gemoedsstoornissen Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 capsules per dag, bij de maaltijden.

Potje met 60 capsules.

Ingrediënten: Extracten van kurkuma (Curcuma longa L.), zwarte peper (Piper nigrum L.) en broccoli (Brassica oleracea L.), acetylcysteïne, zinkgluconaat, antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat; vitamine B3.

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding, bij hypothyroïdie of schildklierbehandeling. Afgeraden voor personen die bloedverdunners nemen.

!

?

Wist u dat…

Kurkuma en peper: Kurkuma is een gekleurde specerij die rijk is aan polyfenolen. Die geven kurkuma zijn gele kleur. Een daarvan is curcumine, waaraan wij de eigenschappen van deze specerij te danken hebben. Curcumine wordt echter slecht opgenomen in de spijsvertering. Uit de literatuur leren wij dat zij beter opgenomen wordt door de toevoeging van piperine, een extract van zwarte peper, of van vetzuren.

OLiGOMAX Magnésium

ONZE GEPERSONALISEERDE OLIGO-OPLOSSING

Voedingssupplement op basis van oligo-elementen OLiGOMAX Magnésium combineert mineralen en oligo-elementen uit zeewater en lithothamnium, een roodwier uit de diepzee, met geselecteerde oligo-elementen die bijdragen tot het lichamelijk welbevinden. De formule is een bron van magnesium, dat bijdraagt tot de vermindering van vermoeidheid en een rol speelt in het behoud van de goede werking van het zenuwstelsel. Wanneer? > v ermoeidheid, zenuwachtigheid Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Flacon van 150 ml. Meer informatie over oligo-elementen op www.nutergia.be Aanbevolen gebruik: 5 ml per dag in een half glas water (75 ml).

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, magnesiumcitraat, gestandaardiseerd extract van lithothamnium-Phymatolithon calcareum Pall., zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat), bewaarmiddel: kaliumsorbaat; zuurverbeteraar: kaliumbicarbonaat.

? Wist u dat…

Magnesium: een off-schakelaar op het zenuwstelsel! Om samen te trekken, heeft de spier calcium nodig. Om te ontspannen ruilt de spier calcium in tegen magnesium. Net alsof er een on-schakelaar voor actie is met calcium en een off-schakelaar voor rust met magnesium. Zonder magnesium blijft de knop op on staan: de spieren blijven gespannen, het zenuwstelsel blijft geprikkeld. 19


Vitaliteit · Intellectuele prestaties Op elke leeftijd ondergaan we het hele jaar door "verklaarbaar" energieverlies: seizoensgebonden aanvallen door virussen, slaapgebrek, hoge werklast… Ieder van ons kan dan aangepaste oplossingen vinden: specifieke versterkende vitaminen, zoals vitamine C, ginseng en andere planten die traditioneel erkend zijn voor hun energieopwekkende eigenschappen. Als de vermoeidheid echter aanhoudt, kan u het verbroken evenwicht in de cellen herstellen door oligo-elementen en vitaminen, vooral van groep B. Zonder deze voedingsstoffen zijn geen chemische reacties in onze cellen mogelijk. Zij zijn als het ware de startmotoren van de cellen die in overmaat door onze moderne levensstijl worden verbruikt en bovendien op ons bord minder aanwezig zijn. U dreigt overwerkt te raken? Examens in zicht? U zit dag in dag uit achter de computer? Plaats op uw menu, naar eigen keus, groenten - of fruit - die uw intellectuele energie een boost geven (ginkgo, maté) of die de doorbloeding van de hersenen en de ogen ondersteunen (ginseng, ginkgo, blauwe bosbes…), of nog, voedingsstoffen die een rol spelen in de cognitieve functies (zink, vitaminen B5 en B6).

ERGYBIOL

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van zeewater, lithothamnium en oligo-elementen ERGYBIOL combineert oligo-elementen uit zeewater, lithothamnium, een mineraalrijk zeewier, met geselecteerde oligo-elementen die bijdragen tot het lichamelijk welbevinden. De formule is rijk aan koper, dat een rol speelt in het energiemetabolisme en het ijzertransport in het lichaam. Wanneer? > algemene vermoeidheid

Aanbevolen gebruik: 5 ml per dag in een half glas water (75 ml).

Flacon van 150 ml.

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium-Phymatolithon calcareum Pall., zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat), zuurverbeteraar: kaliumbicarbonaat; bewaarmiddel: kaliumsorbaat.

u dat… ? Wist De zee, een concentratie van mineralen en oligo-elementen: Blootstelling van zeewater aan de zonnestralen geeft geconcentreerd zeewater. Het aldus gevormde zeewaterconcentraat wordt natriumarm gemaakt en in de samenstelling van al onze «oligo»-oplossingen gebruikt, samen met specifieke oligo-elementen en een lithothamniumextract, of roodwier, verkregen door een exclusief procedé. Ons lithothamnium wordt op de Bretoense kusten geoogst en ons geconcentreerd zeewater is afkomstig van de Zuid-Franse zoutpannen. 20


THEMA >

Vitaliteit · Intellectuele prestaties

BIOCÉBÉ

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van 11 vitaminen, zink en chroom BIOCÉBÉ bevat de vitaminen B2, B5, B6 en B9, die bijdragen tot de vermindering van vermoeidheid. De vitaminen B2, C, E en ook zink spelen een rol in de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Wanneer? > vermoeidheid, verminderde tonus > behoefte aan vitaminen 1 capsule voldoet aan meer dan 100% van de VWR* voor de vitaminen B en C. Potjes met 100 en 300 capsules.

*VWR: voedingswaardereferenties

Aanbevolen gebruik: 1 capsule per dag, bij de maaltijd.

Ingrediënten: Extract van acerola (Malpighia glabra L.) verrijkt met vitamine C, zinkgluconaat, vitaminen B, antiklontermiddelen: cellulose, magnesiumtrisilicaat en plantaardig magnesiumstearaat; extract van sinaasppel (Citrus sinensis Osbeck) extract verrijkt met citroflavonoïden, vitamine E van natuurlikje oorsprong, vitamine D3, vitamine A naar vis, chroomchloride.

ERGYTONYL

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van Russische ginseng of eleutherococcus, ginseng, maté en oligo-elementen ERGYTONYL is samengesteld uit drie dynamiserende planten. Eleutherococcus draagt bij tot een adaptogene activiteit, ginseng ondersteunt de waakzaamheid en het geheugen, helpt de goede cognitieve prestaties behouden. Maté bezit stimulerende eigenschappen die bijdragen tot de weerstand van het lichaam tegen fysieke en geestelijke vermoeidheid. Oligo-elementen vullen de formule aan, zoals zink, dat de cognitieve functies ondersteunt, en magnesium, dat bijdraagt tot de vermindering van vermoeidheid. Wanneer? > fysieke en geestelijke vermoeidheid > examenperiode, intensieve arbeid

> stress, overwerkt Flacon van 250 ml.

Zonder alcohol, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml in een half glas water (75 ml), buiten de maaltijden.

!

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithotamnium - Phymatolithon calcareum Pall., zink- en chroomchloride, zink-, ijzer- en kopergluconaat, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat), stabilisator: plantaardige glycerine; fructose, extracten van eleutherococcus (Eleutherococcus senticosus Maxim), ginseng (Panax ginseng C.A.Mey) en maté (Ilex paraguariensis A.St-Hil.), magnesium lactaat, natuurlijke aroma, conserveermiddel: kaliumsorbaat.

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding. Cafeïnegehalte lager dan 0,7 mg per 20 ml. Het gebruik van ginseng is afgeraden voor personen die behandeld worden voor diabetes. 21


ACEROL C

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van natuurlijke vitamine C ACEROL C is samengesteld uit een extract van acerola, rijk aan natuurlijke vitamine C. Vitamine C draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en tot de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem, speelt een rol in het energiemetabolisme, beschermt de cellen tegen oxidatieve stress en verhoogt de opname van ijzer. Wanneer? > verminderde tonus > behoefte aan vitamine C (in de winter, bij rokers…) 1 kauwtablet 's morgens = 120 mg natuurlijke vitamine C = 150% van de VWR*. * VWR: Voedingswaardereferenties

Aanbevolen gebruik: 1 kauwtablet ‘s morgens.

!

Potje met 60 tabletten. Tube met 15 tabletten.

Ingrediënten: Zoetstof: sorbitol, extract van acerola (Malpighia glabra L.), antiklontermiddelen: magnesiumstearaat en calciumfosfaat, natuurlijk sinaasappelaroma; citroenextract (Citrus limon L.).

Overmatig gebruik kan een laxerend effect uitlokken.

u dat… ? Wist Vitamine C is in water oplosbaar en wordt nauwelijks door het lichaam opgeslagen. Daarom is een dagelijkse opname noodzakelijk.

Vitamine C is zeer gevoelig voor licht en warmte (zij wordt grotendeels vernietigd bij langdurige bewaring en bij het koken). Rokers «verbruiken» grotere hoeveelheden vitamine C om zich te beschermen tegen de schadelijke effecten van tabak. Hun vitamine C-gehalte is dan ook 25 tot 40% lager dan bij niet-rokers.

Acerola: een schat aan vitaminen

22

Deze kleine kers uit Zuid-Amerika bevat meer dan 4% van zijn gewicht aan vitamine C, tegen 0,05% voor sinaasappelen of citroenen. Acerola bevat bovendien polyfenolen (flavonoïden en anthocyanen), magnesium en kalium (2 keer meer dan sinaasappelen), ijzer, calcium, bètacaroteen en vitaminen B. Al deze elementen zorgen voor een betere opname van vitamine C en een betere bescherming tegen oxidatie.


THEMA >

Vitaliteit · Intellectuele prestaties

ERGYOPTYL

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van blauwe bosbes, cassis, ginkgo, olijf en oligoelementen ERGYOPTYL bevat ginkgo, die bijdraagt tot een goed gezichtsvermogen. Blauwe bosbes bevordert de bloedsomloop in het oog en speelt een rol in de verbetering van het nachtzicht. Cassis en olijfboom ondersteunen de bloedsomloop. Zink ondersteunt de cognitieve functie en draagt bij tot het behoud van een normaal gezichtsvermogen. Samen met selenium en de olijfboom draagt zink bij tot de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Wanneer? > computerwerk, 's nachts rijden en verblinding > v eroudering van de ogen

Flacon van 250 ml.

Zonder alcohol, zonder toegevoegde suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag, in een half glas water (75 ml), buiten de maaltijden.

!

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium -Phymatolithon calcareum Pall., zink -en chroomchloride, zink-, ijzer- en kopergluconaat, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat), stabilisator: plantaardige glycerine; extracten van blauwe bes (Vaccinium myrtillus L.), cassis (Ribes nigrum L.), ginkgo (Ginkgo biloba L.) en olijf (Olea europaea subsp. europaea), bewaarmiddel: kaliumsorbaat.

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners. Op doktersadvies in geval van zwangerschap en borstvoeding.

ERGYFOSFORYL

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van marine fosfolipiden, EPA, DHA, vitaminen B ERGYFOSFORYL bevat marine fosfolipiden, visolie rijk aan omega 3-vetzuren en vitaminecofactoren. Fosfolipiden en omega 3-vetzuren zijn essentiële bestanddelen van de zenuwcelmembranen. DHA ondersteunt de normale werking van de hersenen en in het bijzonder de cognitieve functies.Het gunstige effect wordt bereikt met een portie van 250 mg DHA per dag. ERGYFOSFORYL is rijk aan vitamine B5, die bijdraagt tot normale intellectuele functies (leervermogen, geheugen, denkvermogen…) en een rol speelt in de correcte synthese en het metabolisme van bepaalde neurotransmitters. Wanneer? > intensieve intellectuele arbeid > ondersteuning van de cognitieve functies (studenten en senioren)

Doosje met 60 capsules.

D e olie en fosfolipiden uit de zee die gebruikt worden voor de fabricage van ERGYFOSFORYL komen voort uit nevenproducten van de visserij. Er worden dus geen voorraden uit de zee aangesproken. Aanbevolen gebruik: 2 tot 4 capsules per dag, bij de maaltijden.

Ingrediënten: Olie van wilde vissen, vis fosfolipiden, antiklontermiddel: bijenwas; vitamine E van natuurlijke oorsprong, vitaminen B5 en B6.

23


VECTIPASS

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van mineralen en vitaminen Formule rijk aan jodium, selenium, calcium, zink, vitaminen B6, B9, B12 en D. Jodium draagt bij tot een normale schildklierfunctie en ondersteunt de cognitieve werking. Zink speelt een rol in de eiwitsynthese. Vitamine B9 draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid. Wanneer? > verhoogde behoefte aan vitaminen en mineralen 2 capsules brengen 100% van de VWR* aan voor de vitaminen D en B9, en 142% voor vitamine B6. Potje met 60 capsules.

* VWR: voedingswaardereferenties

Aanbevolen gebruik: 1 tot 2 capsules per dag, bij het begin van de maaltijd.

Ingrediënten: Calcium en magnesiumcarbonaten, calcium-, magnesium- en kaliumcitraten, zink- en ijzergluconaten, antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat; lithothamne (Phymatolithon calcareum Pall.), vitaminen B1, B6, B9 en B12, vitamine D3, kaliumiodide, natriumseleniet.

ONZE GEPERSONALISEERDE OLIGO-OPLOSSING

OLiGOMAX Iode Voedingssupplement op basis van oligo-elementen

OLiGOMAX Iode combineert mineralen en oligo-elementen uit zeewater en lithothamnium, een roodwier uit de diepzee, met geselecteerde oligo-elementen die bijdragen tot het lichamelijk welbevinden. De formule is rijk aan jodium en een bron van selenium. Jodium draagt bij tot de productie van schildklierhormonen en, samen met selenium, tot een normale schildklierfunctie. Wanneer? > algemene vermoeidheid Tijdens > vegetarisch dieet Zonder alcohol, zonder toegevoegde suiker, zonder zoetstof, zonder Flacon van 150 ml. kunstmatig aroma. Meer informatie over oligo-elementen op www.nutergia.be Aanbevolen gebruik: 5 ml per dag in een half glas water (75 ml).

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, natriumarm geconcentreerd zeewater, gestandaardiseerd lithothamniumextract (Phymatolithon calcareum Pall.) zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, kaliumjodide, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat, conserveermiddel: kaliumsorbaat.

u dat… ? Wist Jodium en fysieke en geestelijke vitaliteit: Jodium draagt bij tot de werking van de schildklier en tot de synthese van de

schildklierhormonen. Deze werken in op de regeling van het energiemetabolisme en de lichaamstemperatuur, op de eiwitsynthese, de vorming van glucose… Jodium draagt ook bij tot het behoud van een goede cognitieve functie. 24


Natuurlijke weerstand Bacteriën, virussen… Miljarden beweeglijke cellen, honderden lymfklieren verspreid over het hele lichaam, staan paraat om ze te herkennen en vervolgens te bestrijden. Eén orgaan, de darm, is in het bijzonder betrokken bij deze afwerende rol, aangezien het 70% van de verdedigingscellen bevat en 90% van de antistoffen aanmaakt. De darmflora draagt ook bij tot de verdediging tegen de invasie door microben. Men noemt dit het barrière-effect. Al deze systemen worden kwetsbaar door herhaalde stress, weersomstandigheden, onevenwichtige voeding, en ook naarmate men veroudert. Ondersteun deze verdedigingsmechanismen door op uw menu specifieke melkzuurbacteriën te plaatsen, evenals rode zonnebloem of echinacea, pompelmoespitten en andere planten of extracten die de immuniteit van uw lichaam in het algemeen of van uw luchtwegen in het bijzonder als target hebben. En vergeet zeker niet de vitaminen en oligo-elementen. Doe met de gebruikelijke voorzorgen een beroep op etherische of vluchtige oliën met aromatische stoffen, die de lucht zuiveren en het ademhalingscomfort verhogen.

ERGYPHILUS Plus

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van melkzuurbacteriën Lactobacillus rhamnosus GG, L. paracasei, L. acidophilus en Bifidobacterium bifidum ERGYPHILUS Plus bestaat uit geselecteerde lactobacillen en bifidobacteriën, in het bijzonder Lactobacillus rhamnosus GG. 6 miljard levensvatbare kiemen per capsule.

Potjes met 30 en 60 capsules.

Aanbevolen gebruik: 2 tot 4 capsules per dag, bij voorkeur ‘s morgens, buiten de maaltijden. Het product bij voorkeur op +4°C bewaren.

Ingrediënten: Vulstof: aardappelzetmeel; fructo-oligosacchariden (FOS), gelyofyliseerde lactobacillen en bifi dobacterium (bevatsporen van soja en caseïne van melk), antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat, antioxidant: ascorbidezuur.

Meer informatie op onze website: www.nutergia.be 25


ERGYMUNYL

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van echinacea, duizendblad, weegbree, rozemarijn, pompelmoes, olijfboom en oligo-elementen ERGYMUNYL is samengesteld uit echinacea, weegbree en rozemarijn, die traditioneel erkend zijn om bij te dragen tot de verdediging van het lichaam, en een extract van pompelmoespitten. Weegbree, echinacea, duizendblad en olijfboom zijn goed voor de bovenste luchtwegen. Koper en zink ondersteunen het immuunsysteem. Wanneer? > In de winter en tijdens risicoperiodes

Flacon van 250 ml.

Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag, in een half glas water (75 ml), buiten de maaltijden. Gedurende 10 dagen innemen. Mag herhaald worden.

!

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd lithothamniumextract (Phymatolithon calcareum Pall.) zink- en chroomchloride, mangaan- en kopersulfaat, zink-, ijzer- en kopergluconaat, natriumseleniet en –molybdaat, stabilisator: plantaardige glycerol; extracten van olijfboom (Olea europaea, subsp. europaea), echinacea (Echinacea purpurea L. en Echinacea angustifolia DC), duizendblad (Achillea millefolium L.), weegbree (Plantago lanceolata L.), rozemarijn (Rosmarinus officinalis L.) en pompelmoes (Citrus grandis L.), natuurlijk aroma, conserveermiddel: kaliumsorbaat.

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding.

ERGY D

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van vitamine D3 ERGY D is rijk aan natuurlijke vitamine D3, die bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem en tot het behoud van de botten en de spierfunctie. Wanneer? > in de winter en tijdens risicoperiodes > voor kinderen tijdens de groei Flacon van 15 ml. Aanbevolen gebruik: 1 tot 5 druppels per dag. 5 druppels per dag brengen 25 µg (1.000 IE) vitamine D3 aan of 100% van de VWR**.

Ingrediënten: Virgin koolzaadolie (Brassica napus  L.), vitamine D3 (cholecalciferol), antioxidant: tocoferolrijk extract.

** VWR: Voedingswaardereferenties

u dat… ? Wist De vitamine van de zon, meer dan een vitamine! Volgens de Franse «Etude nationale de Nutrition Santé»* vertoont 80% van

de Franse bevolking een tekort aan vitamine D. De voeding volstaat niet om de behoeften te dekken, vooral tijdens de winter. Naast haar bekende rol op het fosfaat-, calcium- en botmetabolisme ligt deze vitamine aan de basis van talrijke voor onze gezondheid zeer belangrijke fysiologische reacties. *Vernay M et al. Statut en vitamine D de la population adulte en France : l'Etude Nationale Nutrition Santé (ENNS, 2006-2007). BEH 2012:189-94.

26


THEMA >

ERGY C Plus

Natuurlijke weerstand PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van vitaminen C, B2, B3, polyfenolen ERGY C Plus combineert vitamine C, die bijdraagt tot de goede werking van het immuunsysteem, met de vitaminen B2 en B3, die een rol spelen in de vermindering van vermoeidheid. ERGY C Plus bevat bovendien natuurlijke polyfenolen. Wanner? > in de winter of tijdens risicoperiodes

> vervuiling, roken, stress…

1 capsule = 180 mg vitamine C = 225% van de VWR*.

Potje met 90 capsules.

*VWR: Voedingswaardereferenties.

Aanbevolen gebruik: 1 capsule per dag, bij de maaltijd.

!

Ingrediënten: Calcium-L-ascorbaat, extracten van ui (Allium cepa L.), honingboom (Sophora japonica L.) en wijnstok (Vitis vinifera L.), vitaminen B2 en B3, antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat.

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners.

ERGY Flor IMMUNE

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Complex van etherische oliën De etherische oliën in ERGY Flor IMMUNE helpen bij de verdediging van het lichaam vóór en tijdens de winterperiode en helpen de omgevende lucht zuiveren. Verdamping of inhalatie.

Flacon van 10 ml.

Aanbevolen gebruik: Werkt in via de luchtwegen. Plaats 1 of 2 druppels ERGY Flor IMMUNE in een verdamper of in een pan met sudderend water. U kunt ook enkele druppels ERGY Flor IMMUNE op een zakdoek of op een hoofdkussen leggen.

!

Ingrediënten: Etherische oliën uit het blad van saro (Cinnamosma fragrans leaf oil), niaouli (Melaleuca viridiflora leaf oil), theeboom (Melaleuca alternifolia leaf oil), eucalyptus (Eucalyptus radiata leaf oil), pepermunt (Mentha piperata oil). Om elk risico op irritatie te vermijden: niet verwarmen, inslikken, intramusculair of intraveneus inspuiten, niet zuiver in contact brengen met de huid. Na gebruik de handen zorgvuldig wassen. Vermijd contact met de ogen, de slijmvliezen en de gehoorgang. Buiten bereik van kinderen bewaren. Niet gebruiken bij kinderen en bij zwangere of borstgevende vrouwen, ouderen, patiënten met chronische aandoeningen of stuipen. Buiten bereik van warmte en licht bewaren. ONZE GEPERSONALISEERDE OLIGO-OPLOSSING

OLiGOMAX Manganèse - Cuivre Voedingssupplement op basis van oligo-elementen OLiGOMAX Manganèse - Cuivre combineert mineralen en oligo-elementen uit zeewater en lithothamnium, een roodwier uit de diepzee, met geselecteerde oligo-elementen die bijdragen tot het lichamelijk welbevinden. De formule is rijk aan mangaan en koper. Mangaan draagt bij tot de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress en koper speelt een rol in de werking van het immuunsysteem. Wanneer? > in de winter en tijdens risicoperiodes Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Flacon van 150 ml. Meer informatie over oligo-elementen op www.nutergia.be Aanbevolen gebruik: Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, 5 ml per dag in een half glas water (75 ml). gestandaardiseerd lithothamniumextract (Phymatolithon calcareum Pall.), koper-, zink- en ijzergluconaat, chroomchloride, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat, bewaarmiddel: kaliumsorbaat.


Bloedsomloop

Voeding die rijk is aan verzadigde vetten (vlees, boter, kaas…) en suiker, en arm aan vezels is dikwijls de oorzaak van een verstoord lipidenevenwicht, dat het cardiovasculaire risico verhoogt. Het kan interessant zijn om het lichaam te helpen door plantaardige stoffen (fyto- of plantensterolen, vezels…) aan te voeren die de opname van vetten en cholesterol in de darm beperken. Plaats op uw menu ook EPA en DHA, die de cardiovasculaire sterfte verlagen.* Bij de meeste volwassenen onder de 65 jaar is hun opname onvoldoende! Draag zorg voor uw bloedvaten, die bijzonder zijn blootgesteld aan de aanvallen van vrije radicalen, door op uw menu beschermende mineralen en vitaminen tegen oxidatieve stress te plaatsen (Se, Cu, Mn, vitaminen C en E), en daarnaast ook planten die specifiek gericht zijn op de veneuze tonus. En beweeg! De spiertonus is essentieel voor de vaattonus: zo veel mogelijk wandelen, zwemmen en fietsen dus!

*Rapport de l’ANSES. Mai 2011. Actualisation des apports nutritionnels conseillés pour les acides gras. [2000, 13(1):29-36].

ERGYSTÉROL

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van vezels van de opuntia en van plantensterolen ERGYSTÉROL brengt vezels aan en bevat plantensterolen erkend voor hun bijdrage tot het behoud van een normaal cholesterolgehalte. Het gunstige effect wordt verkregen door de dagelijkse consumptie van minstens 800 mg plantensterolen. ERGYSTÉROL is ook rijk aan vitamine C, die bijdraagt tot de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Geschikt voor > personen die hun bloedcholesterolwaarden onder controle willen houden Aanbevolen gebruik: Bij de maaltijden innemen.

- Aanvalsfase (3 maanden): 4 capsules per dag. - Onderhoudsfase: 2 tot 3 capsules per dag.

!

Potje met 100 capsules.

Ingrediënten:  Opuntia poeder (Opuntia ficus-indica Mill.), plantaardig sterolen van dennen (Pinus sylvestris L.), antiklontermiddelen: magnesiumtrisilicaat, stearinezuur, plantaardig magnesiumstearaat; vitamine C, extract van wijnstok (Vitis vinifera) [sulfieten]. Tijdens dezelfde maaltijd geen voedingssupplement op basis van essentiële vetzuren gebruiken.

Te gebruiken in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl, met regelmatige consumptie van fruit en groenten om het gehalte aan carotenoïden op peil te houden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijden Niet meer dan 3g plantensterolen per dag gebruiken. Het product is bestemd voor personen die hun cholesterolpeil in het bloed onder controle wensen te houden. Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen, in geval van zwangerschap of borstvoeding, en bij gelijktijdige inname van cholesterolverlagende middelen.

? Wist u dat…

Fytosterolen of plantensterolen: zijn stoffen die in alle planten aanwezig zijn, maar bijzonder overvloedig in olie, zaden, noten… Onze voeding brengt er ongeveer 200 tot 300 mg per dag aan. Zij werken door zich in de darm aan de cholesterol te binden en staan op die manier de opname ervan in de weg. 28


THEMA >

ERGY 3

Bloedsomloop

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van olie van wilde vissen ERGY 3 is een originele combinatie van olie van wilde vissen, rijk aan essentiële omega-3vetzuren (EPA en DHA) die, in een dosis van 250 mg per dag, de hartfunctie ondersteunen. Wanneer? > behoefte aan ondersteuning van de hartfunctie

Potjes met 100 capsules.

Aanbevolen gebruik: 2 tot 4 capsules per dag bij de maaltijden.

Ingrediënten: Olie van wilde vissen, vitamine E van natuurlijke oorsprong.

VECTIPUR

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van kaneel, aminozuren, CoQ10, vitaminen B, chroom VECTIPUR is rijk aan vitaminen B6, B9 en B12, die bijdragen tot het normale metabolisme van homocysteïne. Kaneel en chroom spelen een rol in het behoud van de bloedsuikerspiegel. Vitamine E speelt een rol in de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Wanneer? > behoefte aan regeling van het metabolisme Potje met 60 capsules.

Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 capsules per dag, bij de maaltijden.

?

Ingrediënten: L-arginine, L-carnitine tartraat, extract van Ceylon kaneel (Cinnamomum zeylanicum Blume), L-methionine, coenzym Q10, antiklontermiddelen: stearinezuur, plantaardig magnesiumstearaat, vitaminen E, B6, B9 en B12, chroomchloride.

Wist u dat… Homocysteïne is een thioaminozuur dat in het lichaam snel in een ander thioaminozuur wordt omgezet, namelijk cysteïne, in aanwezigheid van vitaminen B. In geval van tekort aan vitaminen B stapelt homocysteïne zich op.

29


ERGYVEINE

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van indische kastanje, rode wijnstok, druiven, honingklaver en oligo-elementen ERGYVEINE bevat indische kastanje, rode wijnstok en honingklaver, die bijdragen tot de verlichting van het gevoel van zware benen. Selenium, koper en mangaan spelen een rol in de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Wanneer? > gevoel van zware benen

> broze capillairen

Zonder alcohol, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag, in een half glas water (75 ml), buiten de maaltijden.

!

Flacon van 250 ml.

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd lithothamniumextract (Phymatolithon calcareum Pall.) zink-, ijzer- en kopergluconaat, mangaan- en kopersulfaat, chroomchloride, natriumseleniet en -molybdaat, extracten van druif (Vitis vinifera L.), indische kastanje (Aesculus hippocastanum L.), rode wijnstok (Vitis vinifera L.) [sulfieten] en honingklaver (Melilotus officinalis L.), fructose, natuurlijke aroma's, conserveermiddel: kaliumsorbaat.

Afgeraden voor kinderen, in geval van zwangerschap en borstvoeding, en bij personen die bloedverdunners nemen.

BIORTHO

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van vitaminen C en E, bètacaroteen, selenium, mangaan en koper

Potjes met 100 capsules.

BIORTHO is rijk aan de vitaminen C en E en aan selenium en een bron van mangaan en koper. Al deze elementen spelen een rol in de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Polyfenolen uit de blauwe bosbes dragen bij tot het behoud van de integriteit van de bloedvaten. Wanneer? > behoefte aan ondersteuning van het veneuze stelsel > blootstelling aan de zon Aanbevolen gebruik: 1 capsule per dag, bij de maaltijd.

!

Ingrediënten: Extracten van goudsbloem (Afrikaantje erecta L.), vitamine C, betacaroteen, extract van sinaasappel (Citrus sinensis L.), extracten van acerola (Malpighia glabra L.), groene thee (Camellia sinensis L.), en blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus L.), vitamine E van natuurlijke oorsprong, antiklontermiddelen: calciumfosfaat en plantaardig magnesiumstearaat; gluconaten zink en mangaan, extract van vijnstok (Vitis vinifera L.), sulfaat van koper, natriumseleniet.

De inname is afgeraden buiten de maaltijden, voor kinderen en tieners, in geval van zwangerschap en borstvoeding.

OLiGOMAX Sélénium

ONZE GEPERSONALISEERDE OLIGO-OPLOSSING

Voedingssupplement op basis van oligo-elementen OLiGOMAX Sélénium combineert mineralen en oligo-elementen uit zeewater en lithothamnium, een roodwier uit de diepzee, met geselecteerde oligo-elementen die bijdragen tot het lichamelijk welbevinden. De formule is rijk aan selenium, dat bijdraagt tot de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Wanneer? > overmaat aan vrije radicalen Zonder alcohol, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Meer informatie over oligo-elementen op www.nutergia.be Aanbevolen gebruik: 5 ml per dag in een half glas water (75 ml).

Flacon van 150 ml.

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd lithothamniumextract (Phymatolithon calcareum Pall.), zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat, bewaarmiddel: kaliumsorbaat.


Botten en gewrichten Onze hedendaagse voeding is ingrijpend veranderd, met een overmaat aan vlees, geraffineerde suikers, zout en limonades… allemaal zuurvormers. Zuren tasten de verschillende weefsels aan. Om ze onschadelijk te maken, legt het lichaam beslag op de alkalische mineralen, vooral calcium en magnesium, de voornaamste bouwstenen van de botten. Botproblemen, gevoelige gewrichten… kunnen zo gerelateerd zijn aan een overmaat aan zuren in de weefsels. Stijfheid, verminderde mobiliteit… kunnen ook het gevolg zijn van de leeftijd, overgewicht… tekenen van aantasting van het kraakbeen door gebrekkige synthese (of aanvoer) van de basisbestanddelen, vooral glucosamine, chondroïtine en silicium*. Ondersteun uw bot- en gewrichtscomfort en plaats op uw menu mineralen en vitaminen die een rol spelen in de vorming van collageen, om de functie van het kraakbeen (Mn, vitamine C) of de botten te waarborgen (Ca, Mg, vitamine D), of die het zuur-base-evenwicht bevorderen (Zn, Mg, Ca, K). *SILICON AND BONE HEALTH. R. JUGDAOHSINGH. J Nutr Health Aging. 2007; 11(2): 99–110.

ERGYPHYTUM

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van duivelsklauw, cassis, brandnetel, bamboe, oligo-elementen ERGYPHYTUM is samengesteld uit cassis en bamboe, die het gewrichtscomfort bevorderen, en uit duivelsklauw en brandnetel, die helpen bij het behoud van soepele gewrichten en pezen. Cassis en brandnetel zijn erkend om de eliminatiefuncties van het lichaam te bevorderen. Oligo-elementen vullen deze formule aan, onder meer mangaan, dat bijdraagt tot de vorming van het bindweefsel in het kraakbeen en een rol speelt in het behoud van goede botten. Wanneer? > gewrichtsongemak > behoefte om de zuren te draineren

Flacon van 250 ml.

Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag, in een half glas water (75 ml), bij voorkeur buiten de maaltijden.

!

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium - Phymatolithon calcareum Pall., mangaanen kopersulfaat, zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, natriumseleniet en -molybdaat), stabilisator: plantaardige glycerine; extracten van cassis (Ribes nigrum L.), brandnetel (Urtica dioica L.), duivelsklauw (Harpagophytum procumbens DC.) en bamboe (Bambusa arundinacea Willd.), zuurteregelaar: kaliumhydroxide; bewaarmiddel: kaliumsorbaat; natuurlijk citroen aroma met andere natuurlijke aroma’s, zuurteregelaar: melkzuur.

Afgeraden voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding, bij maag- en duodenumzweren of bij nier- en galstenen. 31


ERGYCARTIL Plus

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van glucosamine, chondroïtine, vitamine C, mangaan ERGYCARTIL Plus voert glucosamine en chondroïtine aan, en is rijk aan vitamine C en mangaan. Vitamine C draagt bij tot de vorming van collageen, een hoofdbestanddeel van het kraakbeen, en mangaan speelt een rol in de normale vorming van de bindweefsels. Geschikt voor > het behoud van het gewrichtskapitaal (vitamine C, mangaan) Potje met 90 capsules.

Aanbevolen gebruik: 3 capsules per dag, bij de maaltijden.

Ingrediënten: Chondroïtinesulfaat uit kraakbeen van zeedieren (vis), glucosaminesulfaat uit schaaldieren, emulgator: soja lecithine; methylsulfonylmethaan (MSM), vulstof: cellulose; calcium-L-ascorbaat, antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat; mangaangluconaat.

ERGYOSTÉO

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van calcium en vitamine D3 ERGYOSTÉO is een originele formule, rijk aan calcium, zink en vitamine D3, die bijdragen tot het behoud van normale botten. Vitamine C speelt een rol in de vorming van collageen om de normale functie van het kraakbeen en de botten te waarborgen. Zink ondersteunt het zuur-basemetabolisme. Hydroxyapatiet uit de zee voert mineralen en collageeneiwitten aan. Geschikt voor > de aanvoer van calcium en vitamine D > het behoud van de botten * VWR: Voedingswaardereferenties

Aanbevolen gebruik: 2 capsules per dag, bij het ontbijt.

Potje met 100 capsules.

Ingrediënten: Calcium- en magnesium carbonaten, lithothamne (Phymatolithon calcareum Pall.), calciumhydroxyapatiet afkomstig van vis, kalium- en calcium citraten, calcium L-ascorbaat, zinkgluconaat, antiklontermiddel: plantaardige magnesiumstearaat; vitamine E, D3 van natuurlikje oorsprong.

u dat… ? Wist Vorming van bot en kraakbeen: Talrijke weefsels van ons lichaam, onder meer het botweefsel, kraakbeen en pezen,

bestaan uit collageen waarvan de goede opbouw vitamine C vereist. Men vindt er ook elementen die tot het bindweefsel behoren, proteoglycanen, echte watersponzen die mangaan nodig hebben voor hun synthese. 32


THEMA >

Botten en gewrichten

ERGYBASE

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van alkalische zouten en zink ERGYBASE is een complex van alkalische minerale zouten, onder meer magnesium en calcium, die bijdragen tot het behoud van de botten, en vitaminen B. De formule is ook rijk aan zink, dat het zuur-base-evenwicht ondersteunt. Wanneer? > verlies van het zuur-base-evenwicht > voeding die weinig fruit en groenten bevat, eiwitrijk dieet Aanbevolen gebruik: 2 tot 4 capsules per dag, buiten de maaltijden.

Potje met 60 capsules.

Ingrediënten: Kaliumbicarbonaat, calciumcitraat, carbonaat en magnesium hydroxide, zinkgluconaat, antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat; vitaminen B1, B3, B5 en B6.

ERGYSIL Solution

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van brandnetel en oligo-elementen ERGYSIL Solution is een originele combinatie van brandnetelextract, waarvan de mineralen en oligo-elementen de botten versterken, en van oligo-elementen. Brandnetel bevat van nature silicium. Selenium beschermt de cellen tegen oxidatieve stress. Geschikt voor > de ondersteuning van de botten Aanbevolen gebruik: 20 tot 40 ml per dag in een half glas water (75 ml), bij voorkeur bij het begin van de maaltijd.

!

Flacon van 500 ml.

Ingrediënten: Extract van brandnetel (Urtica dioica L.), bewaarmiddel: kaliumsorbaat; lactaat van magnesium, natuurlijk citroen aroma met andere natuurlijke aroma’s, koper en mangaansulfaat, zinkchloride, selenite van natrium, zuurmiddel: melkzuur.

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen.

ERGYSIL Gel

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Op basis van organisch silicium, etherische olie van Indische spijk en oligo-elementen ERGYSIL Gel is een combinatie van organisch silicium, dat bijdraagt tot de elasticiteit en de soepelheid van de weefsels (huid, gewrichten), oligo-elementen en etherische olie van Indische spijk. Wanneer? > gewrichtsongemak Zonder parabeen, zonder PEG, zonder fenoxyethanol, zonder isopreenglycol, Tube van 75 en 200 ml. zonder alcohol, zonder kleurstof. Aanbevolen gebruik: Aanbrengen op de huid: 2 tot 3 hazelnootjes gel per dag op het betrokken gebied.

!

Ingrediënten: Aqua (Water), Glycerin, Oleth-10, Methylpropanediol, Carbomer, Lavandula spica (Lavender) Flower Oil, Sodium Hydroxide, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Linalool, Zinc Gluconate, Potassium Sorbate, Methylsilanol Mannuronate, Biosaccharide Gum-1, Manganese Gluconate, Limonene, Parfum (Fragrance), Copper Gluconate, Glyceryl Caprylate, Tocopherol.

Gebruiksvoorzorgen: Aanbrengen op de huid. Niet gebruiken bij kinderen onder de 3 jaar, zwangere en borstgevende vrouwen. Vermijd contact met ogen en slijmvliezen. Niet inslikken.


SYNERBIOL

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van bernagie-olie en visolie van wilde vis Brengt essentiële en onmisbare vetzuren aan, in evenwichtige verhoudingen.

Potjes met 100 capsules.

Wanneer? > tekort aan essentiële vetzuren Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 capsules per dag, bij de maaltijden.

Ingrediënten: Olie van wilde vissen, bernagie-olie (Borago officinalis L.) uit eerste koude persing, vitamine E van natuurlijkeoorsprong.

VECTIDYN

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van L-leucine, L-glutamine, L-arginine en vitaminen B VECTIDYN is een complex van aminozuren, maar ook rijk aan vitamine B6, die een rol speelt in het normale metabolisme van eiwitten en glycogeen.

Potje met 60 capsules.

Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 capsules per dag, bij de maaltijden.

Ingrediënten:L-leucine, L-glutamine, L-arginine, hydrolysaat van passievruchtzaden (Ceratonia siliqua), antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat ; vitaminen B1, B2, B6, B9 en B12.

ONZE GEPERSONALISEERDE OLIGO-OPLOSSING

OLiGOMAX Zinc - Silicium Voedingssupplement op basis van bamboe en oligo-elementen OLiGOMAX Zinc - Silicium combineert mineralen en oligo-elementen uit zeewater en lithothamnium, een roodwier uit de diepzee, met geselecteerde oligo-elementen die bijdragen tot het lichamelijk welbevinden. De formule bevat: - bamboe-extract, dat van nature silicium bevat - zink (15% van de VWR*), dat de botten ondersteunt en bijdraagt tot het zuur-basemetabolisme. Wanneer? > verstoord zuur-base-evenwicht Geschikt voor > senioren > het comfort van botten en gewrichten

Flacon van 150 ml.

Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. * VWR: Voedingswaardereferenties Meer informatie over oligo-elementen op www.nutergia.be Aanbevolen gebruik: 5 ml per dag in een half glas water (75 ml).

!

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium-Phymatolithon calcareum Pall., zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat), zuurteregelaar: melkzuur; zuurverbeteraar: kaliumhydroxide; bamboe extract (Bambusa arundinacea  Willd.), bewaarmiddel: kaliumsorbaat.

Wij bevelen u aan het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen in geval van zwangerschap. 34


Elimineren · Ontgiften Alle levensvormen brengen afvalstoffen voort en ons lichaam bezit eigen eliminatiesystemen, voornamelijk de lever, de nieren en de darm, die onderling afhankelijk zijn. De lever speelt dankzij een specifiek enzymatisch systeem een uiterst doeltreffende filterrol door giftige stoffen om te zetten in onschadelijke producten, die dan via de nieren of de gal worden uitgescheiden. Vervuiling, additieven, sigaretten, alcohol… de eliminerende organen worden vandaag zwaar overbelast, in die mate dat ze hun taak niet meer aankunnen. Gevolg: het lichaam «vervuilt». Lusteloosheid, waterretentie, vetkussentjes… zijn hiervan de uiterlijke verschijnselen. Ontgifting en drainage helpen het lichaam «reinigen». Niets beters dan planten om deze «ontgifting» te stimuleren! Plaats dus cocktails van specifieke planten en mineralen op uw menu om de cellen tegen oxidatieve stress te beschermen (Se, Zn, Mn, Cu). U wenst meer specifiek uw gewicht te behouden? Gebruik zachte vezels, groenwier en chroom.

ERGYDRAINE

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van moerasspirea, artisjok, cassis, lindespint en oligo-elementen ERGYDRAINE combineert planten die traditioneel gebruikt worden om de eliminatiefuncties van het lichaam te bevorderen, (moerasspirea, artisjok, cassis), die bijdragen tot de drainage van het lichaam (moerasspirea, cassis) en gewichtsverlies bevorderen (artisjok). Oligo-elementen vullen de formule aan, in het bijzonder chroom, dat het behoud van een normale bloedsuikerspiegel ondersteunt. Wanner? > als kuur in de lente (en bij de seizoenwissels) > voor de stoornissen door vervuiling of belasting van de uitscheidingsorganen > ter aanvulling, bij gewichtscontrole Flacons van 150 en 250 ml. Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag in een half glas water (75 ml), zo nodig 1 of 2 keer per dag herhalen.

!

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium - Phymatolithon calcareum  Pall., zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat), stabilisator: plantaardige glycerine; extracten van moerasspirea (Spiraea ulmaria  L.), artisjok (Cynara scolymus L.), cassis (Ribes nigrum L.) en linthout (Tilia cordata Mill.), bewaarmiddel: kaliumsorbaat.

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen, in geval van zwangerschap en borstvoeding, en bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners. Afgeraden voor personen die allergisch zijn voor salicylzuurderivaten, voor kinderen en tieners.

u dat… ? Wist Drainage: De voornaamste eliminatiewegen voor de afvalstoffen en toxines zijn de lever, de nieren en de darm. Zij worden zo nodig

geholpen door de longen, de huid en de slijmvliezen. De drie essentiële uitscheidingsorganen zijn volledig van elkaar afhankelijk. Daarom zijn ze ook alle drie tegelijk betrokken bij een optimale drainage. Geef tijdens de «detox» kuur de voorkeur aan weinig toxische voeding, rijk aan fruit en groenten, olie uit eerste koude persing, plantaardige eiwitten, om zo het werk van de lever enigszins te verlichten. De eliminatie van de giften moet zacht gebeuren, maar kan niettemin kleine ongemakken met zich meebrengen, zoals een versnelde darmtransit, geconcentreerde urine, meer zweten en zelfs meer heftige emoties. Geduld, dit is slechts van voorbijgaande aard!


ERGYSLIM

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van vezels, artisjok, spirulina, chroom ERGYSLIM is een formule rijk aan vezels. Psylliumzaad en artisjok dragen bij tot de controle van de bloedlipiden, in het bijzonder cholesterol voor psyllium. Garcinia en artisjok spelen een rol in gewichtscontrole. Artisjok ondersteunt de ontgifting en het darmcomfort.

Doosje met 30 zakjes.

Wanneer? > behoefte aan ontgifting van de darm (artisjok) > gewichtsbeheersing Aanbevolen gebruik: 2 zakjes per dag, 15 minuten vóór de maaltijden, aangemengd in een groot glas water (ongeveer 200 ml);

!

Ingrediënten: Poeder van weegbree vlozaad (Plantago ovata  Forssk.), vezels van acacia (Acacia senegal Willd.), poeder van vijgcactus (Opuntia-ficus indica  Mill.), extract van garcinia (Garcinia cambogia  Desr.), natuurlijke aroma's, appelazijn, extract van artisjok (Cynara scolymus  L.), poeder van algen (Spirulina platensis Geitler.), kaliumbicarbonaat, zoetstof: glycosiden van steviol; chroomchloride.

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding. Afgeraden bij gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen.

OLiGOMAX Chrome

ONZE GEPERSONALISEERDE OLIGO-OPLOSSING

Voedingssupplement op basis van oligo-elementen OLiGOMAX Chrome combineert mineralen en oligo-elementen uit zeewater en lithothamnium, een roodwier uit de diepzee, met geselecteerde oligo-elementen. De formule is rijk aan chroom, dat een rol speelt in het behoud van de bloedsuikerspiegel en het metabolisme van de macronutriënten zoals suikers en vetten. Geschikt voor > de bevordering van het metabolisme van suikers en vetten Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Meer informatie over oligo-elementen op www.nutergia.be Aanbevolen gebruik: 5 ml per dag, in een half glas water (75 ml).

Flacon van 150 ml.

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd lithothamniumextract (Phymatolithon calcareum Pall.) zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, mangaansulfaat, natriumseleniet en –molybdaat), bewaarmiddel: kaliumsorbaat.

ERGYEPUR

ESSENTIËLE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van mariadistel, desmodium, artisjok, boldo, oligo-elementen ERGYEPUR bevat mariadistel en artisjok, die bijdragen tot de ontgiftende functie van de lever. Samen met desmodium en boldo bevorderen zij de werking van de lever. Zink, mangaan en koper spelen een rol in de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Geschikt voor > de bevordering van de leverfunctie (trage vertering…) > de drainage van toxines Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag, in een half glas water (75 ml), buiten de maaltijden.

!

Flacon van 250 ml.

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium - Phymatolithon calcareum  Pall., zink- en chroomchloride, zink-, ijzer- en kopergluconaat, mangaan- en kopersulfaat, natriumseleniet en -molybdaat), stabilisator: plantaardige glycerine; extracten van mariadistel (Silybum marianum  Gaertn.), artisjok (Cynara scolymus  L.), desmodium (Desmodium adscendens DC.) en boldo (Pneumus boldus Molina), bewaarmiddel: kaliumsorbaat; natuurlijk citroen aroma met andere natuurlijke aroma’s.

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding.


THEMA >

BIOTAURINE

Elimineren · Ontgiften PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van zwavelhoudende bestanddelen, vitaminen B6 en B9, zink BIOTAURINE is een combinatie van cruciferen (broccoli, rammenas), thioaminozuren (taurine, methionine, glutathion), zink en selenium.

Potje met 100 capsules.

Wanneer? > a anwezigheid van vervuilende stoffen en zware metalen: roken, metalen tandvullingen…

Aanbevolen gebruik: Ingrediënten: Taurine, extract van gierst (Panicum miliaceum L.), glutathione, antiklontermiddelen: calciumfosfaat, magnesiumtrisilicaat 2 capsules per dag, bij en plantaardige magnesiumstearaat; zinkgluconaat, oesterpoeder (weekdier) en look (Allium sativum L.), extracten van zwarte de maaltijden. radijs (Raphanus raphanistrum subsp. sativus Domin.) en broccoli (Brassica oleracea L.), vitaminen B6 en B9, natriumseleniet.

!

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding, voor personen die bloedverdunners nemen, bij hypothyroïdie of schildklierbehandeling.

ERGYDESMODIUM

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van Desmodium adscendens en oligo-elementen ERGYDESMODIUM bevat desmodium, dat de leverfunctie bevordert. Oligo-elementen vullen deze formule aan die rijk is aan selenium, dat bijdraagt tot de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Geschikt voor > de bevordering van de leverfunctie Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag, in een half glas water (75 ml), buiten de maaltijden.

!

Flacon van 250 ml.

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium - Phymatolithon calcareum  Pall., zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat), extract van desmodium (Desmodium adscendens  DC.), bewaarmiddel: kaliumsorbaat; zuurteregelaar: melkzuur.

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding.

OLiGOMAX Zinc

ONZE GEPERSONALISEERDE OLIGO-OPLOSSING

Voedingssupplement op basis van oligo-elementen OLiGOMAX Zinc combineert mineralen en oligo-elementen uit zeewater en lithothamnium, een roodwier uit de diepzee, met geselecteerde oligo-elementen. De formule is rijk aan zink, dat een rol speelt in de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress en ook bijdraagt tot het behoud van een normale huid. Wanneer? > chronische blootstelling aan vervuilende stoffen

> acne

Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Flacon van 150 ml. Meer informatie over oligo-elementen op www.nutergia.be Aanbevolen gebruik: 5 ml per dag, in een half glas water (75 ml).

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd lithothamniumextract (Phymatolithon calcareum Pall.), zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, mangaansulfaat, natriumseleniet en –molybdaat), bewaarmiddel: kaliumsorbaat. 37


Ergynutril Végénutril Eiwitten vormen bijna 50% van het droog gewicht van ons lichaam. Het zijn voedingsstoffen die bestaan uit een aantal aminozuren waarvan de aaneenschakeling door onze genen wordt gestuurd. Eiwitten dragen bij tot de vorming, de vernieuwing en het herstel van een groot aantal cellen en weefsels (spieren, botten, huid…). Onze eiwitten bestaan uit een twintigtal aminozuren. Sommige worden rechtstreeks in ons lichaam aangemaakt, terwijl andere, de zogenaamde «essentiële aminozuren», alleen door onze voeding kunnen worden aangevoerd. De voornaamste bronnen van voedingseiwitten zijn producten van dierlijke oorsprong, granen en peulvruchten. De hoeveelheid en de kwaliteit van de eiwitten uit deze voedingsmiddelen zijn wel erg uiteenlopend. Wanneer onze voeding erg onevenwichtig is of in bepaalde omstandigheden (ouderen, sporters…) kunnen eiwitsupplementen noodzakelijk zijn voor de goede werking van onze cellen en van ons lichaam.

Ergynutril · Végénutril Eiwitrijke preparaten

… is een assortiment eiwitrijke preparaten voor mensen die een specifieke eiwittoevoer nodig hebben (sporters, dieetperiode, ouderen…). Soja, erwten en melk zijn bronnen van eiwitten die bijdragen tot het behoud en de toename van de spiermassa, en ook tot het behoud van normale botten. De vitaminen B1, B6 en B12 dragen bij tot een normaal energiemetabolisme, vitamine B6 tot het eiwitmetabolisme. Magnesium en kalium ondersteunen de werking van het spierstelsel en het zenuwstelsel.

38


ERGYNUTRIL De combinatie van 2 eiwitbronnen voor een evenwichtige aanvoer van aminozuren: - goed verdragen eiwitten uit biologische melk - weinig zuurvormende eiwitten uit soja - aanvoer van alle essentiële aminozuren Voor wie? > personen die eiwittoevoer nodig hebben zoals sporters, ouderen of personen die een specifiek dieet volgen. Potje van 300 g, of 10 bereidingen van 30 g. Doosje met 7 zakjes van 30 g. Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 bereidingen per dag.

Ingrediënten (ter informatie, gedetailleerde lijst op elk potje en elke doos): Melkeiwitten, melkweieiwitten en soja-eiwitten, fructo-oligosachariden (FOS), kalium- en magnesiumcarbonaat, zinkgluconaat, kaliumjodide, chroomchloride, vitaminen B1, B6, B9, B12.

Warme chocolade (melk en soja), Vanille, Cappuccino (gluten, melk en soja), Peer en chocolade (melk en soja), Kip (gluten), Soepgroenten (gluten, melk, soja en selderie).

VÉGÉNUTRIL VÉGÉNUTRIL is een assortiment eiwitrijke preparaten op basis van 100% plantaardige eiwitten (erwten of soja), zonder aspartaam noch zoetstoffen, voor personen die gesteld zijn op natuurlijke producten en oog hebben voor hun welbevinden: - 100% plantaardige eiwitten, soja-eiwitten uit de traditionele kweek, die weinig zuurvormend en weinig allergieverwekkend zijn. - Aanvoer van koolhydraten in de vorm van biologische rietsuiker. - Natuurlijke aroma’s en kleurstoffen. Voor wie? > personen die eiwittoevoer nodig hebben zoals sporters, ouderen of personen die een specifiek dieet volgen. Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 bereidingen per dag.

Potje van 300 g, of 10 bereidingen van 30 g.

Ingrediënten (ter informatie, gedetailleerde lijst op elk potje en elke doos): Eiwitten uit soja of erwten, rietsuiker, calciumlactaat, kalium- en magnesiumcarbonaat, zinkgluconaat, kaliumjodide, chroomchloride, methionine, threonine, valine, vitaminen B1, B6, B9, B12.

Dranken: cacao, koffie (soja), rood fruit (soja), chocolade (eiwitten 100% uit erwten), vanille dessert (soja), tussendoortje cacao hazelnoten (soja en hazelnoten). Veloutésoepen: prei (soja, gluten en selderie), paddenstoelen (gluten en soja).

!

ERGYNUTRIL/VÉGÉNUTRIL niet gebruiken als enige voedingsbron. Niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar. 39


Vrouwen

Het leven van een vrouw wordt van de puberteit tot de menopauze bepaald door een legertje hormonen, aangestuurd door de hersenen. Bij 30 tot 40% van de 10 vrouwen kan deze cyclus ontregeld geraken en aanleiding geven tot stemmingswisselingen, pijn in de borsten, opgeblazen gevoel… alle tekenen van een verstoord hormonaal evenwicht. Als het hormonenpeil rond de menopauze begint af te nemen en vervolgens tijdens de menopauze in vrije val gaat, krijgen de meeste vrouwen last van nachtelijk zweten, vermoeidheid, gemoedsstoornissen, veranderingen in de huid… De plantenwereld - plantenextracten, olie getrokken uit zaden - is de bondgenoot van de vrouw door bij te dragen tot het comfort tijdens de cyclus (teunisbloem, yam…), vervolgens ook als de cyclus uitblijft (salie, hop…), en verder ook door het urinaire comfort te bevorderen (veenbessen…). Papaja en druiven doen de vetkussentjes wegsmelten. Olie, het natuurlijke geheim van de schoonheid van de vrouw, heeft een grote affiniteit met de huid en zorgt ervoor dat ze fris blijft. Zonder de mineralen en de vitaminen te vergeten: zink ondersteunt de vruchtbaarheid, de huid, de nagels en het haar, calcium beschermt het botkapitaal het hele leven lang…

ERGYONAGRE

ACTIEVE/JONGE VROUWEN

Voedingssupplement op basis van teunisbloemolie uit eerste koude persing ERGYONAGRE is samengesteld uit teunisbloemolie uit eerste koude persing, uitsluitend verkregen door mechanisch koud persen. Deze olie draagt bij tot de opname van gunstige meervoudig onverzadigde vetzuren voor de vrouw, vooral bij cyclus- en huidgebonden stoornissen. Wanneer? > ongemak door de menstruatiecyclus > huidgebonden ongemak

Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 capsules per dag, bij de maaltijden.

Potjes met 50 en 100 capsules.

Ingrediënten: Teunisbloemolie (Oenothera biennis L.) uit eerste koude persing, vitamine E van natuurlikje oorsprong.

u dat… ? Wist De kwaliteit van olie. De doeltreffendheid van een olie houdt rechtstreeks verband met haar kwaliteit: verhitting, raffinage en

concentratie van de olie (chemische bewerkingen) beschadigen de essentiële vetzuren en maken ze inactief of zelfs schadelijk. Wij staan garant voor de grootste zuiverheid van onze oliën: plantaardige oliën uit eerste koude persing (zogenaamde «vierge»-olie), visolie zonder transformatie- noch concentratieproces; strenge controle op de afwezigheid van vervuilende stoffen (dioxines, zware metalen…). ERGYONAGRE is erkend door de stichting KOUSMINE, een onafhankelijk organisme dat een kwaliteitslabel toekent. 40


SPECIFIEKE PRODUCTEN >

ERGYFEMINA

Vrouwen

ACTIEVE/JONGE VROUWEN

Voedingssupplement op basis van vrouwenmantel, kuisboom, komijn, hysop, tijm en oligo-elementen ERGYFEMINA is een combinatie van planten waaronder kuisboom en vrouwenmantel die deelnemen aan het vrouwelijk welzijn tijdens de cycli. Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid. Wanneer? > ongemak door de menstruatiecyclus > perimenopauze, menopauze Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Flacon van 250 ml. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag in een half glas water (75 ml).

!

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, concentraat van zeewater, extract gestandaardiseerd lithothamne - Phymatolithon calcareum, gluconaat van zink, ijzer en koper, chroom chloriden, mangaansulfaat, molybdaat en seleniet van natrium), stabilisator: plantaardige glycerine; extracten van kuisboom (Vitex agnus castus), komijn (Cuminum cyminum), hysop (Hyssopus officinalis), vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris) en tijm (Thymus vulgaris), bewaarmiddel: kaliumsorbaat; zuurmiddel: melkzuur; zinkchloride.

Afgeraden voor kinderen, in geval van zwangerschap en borstvoeding, en bij personen met een persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van borstkanker.

OLiGOMAX Fer

ONZE GEPERSONALISEERDE OLIGO-OPLOSSING

Voedingssupplement op basis van oligo-elementen OLiGOMAX Fer combineert de mineralen en oligo-elementen uit zeewater en lithothamnium, een roodwier uit de diepzee, met geselecteerde oligo-elementen die bijdragen tot het lichamelijk welbevinden. De formule is rijk aan ijzer, dat een rol speelt in de vermindering van vermoeidheid, de vorming van rode bloedcellen en het zuurstoftransport. Wanneer? > vermoeidheid als gevolg van ijzerverlies Zonder alcohol, zonder suiker, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Flacon van150 ml. 10 mg ijzer per 5 ml. Meer informatie over oligo-elementen op www.nutergia.be Aanbevolen gebruik: 5 ml per dag in een half glas water (75 ml).

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, ijzer-, zink- en kopergluconaat, gestandaardiseerd lithothamniumextract- Phymatolithon calcareum Pall, chroomchloride, mangaansulfaat, natriumseleniet en -molybdaat), natuurlijke aroma’s, bewaarmiddel: kaliumsorbaat.

u dat… ? Wist Vrouwen en ijzer: Als essentiële voedingsstof voor de vrouw draagt ijzer bij tot het zuurstoftransport, de vorming van de rode

bloedcellen en de werking van het immuunsysteem. De ijzerbehoefte van de vrouw is van nature hoog. Elke maand verliest zij ongeveer 25 mg en een dagelijkse aanvoer via de voeding moet in dit verlies voorzien. Welnu, "de studies tonen vrij algemeen de afwezigheid van ijzerreserves bij de bevolking aan, vooral bij vrouwen op vruchtbare leeftijd (25% volgens de SU.VI.MAX-studie)"*. Opgelet echter: de looistoffen in thee en rode wijn hebben een nadelig effect op de ijzerabsorptie, terwijl vitamine C deze bevordert. *www.anses.fr/index.htm 41


ERGYPHILUS Fem

INTIEME HYGIËNE

Voedingssupplement op basis van melkzuurbacteriën: L. acidophilus, L. gasseri, L. rhamnosus GG, L. fermentum en B. bifidum ERGYPHILUS Fem bestaat uit geselecteerde levensvatbare lactobacillen en bifidobacteriën, in het bijzonder Lactobacillus acidophilus en L. gasseri. 6 miljard levensvatbare kiemen per capsule. Potje met 60 capsules. Aanbevolen gebruik: 2 tot 4 capsules per dag, bij voorkeur ‘s morgens, buiten de maaltijden. Het product bij voorkeur op +4°C bewaren.

Ingrediënten: Vulstof: aardappelzetmeel, fructooligosacchariden (FOS), Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus rhamnosus GG (bevatsporen van soja en caseine van melk), antiklontermiddel: plantaardig mangnesiumstearaat; antioxidant: ascorbinezuur.

ERGYNATAL

ZWANGERSCHAP / BORSTVOEDING

Voedingssupplement op basis van vitaminen en mineralen, geschikt voor het moederschap ERGYNATAL is bijzonder rijk aan: - zink, dat de fertiliteit ondersteunt, - vitamine B9, die de weefselgroei bij de moeder ondersteunt tijdens de zwangerschap, - jodium en vitamine D, die een rol spelen in de goede groei van het kind. De vitaminen B en C, ijzer en magnesium spelen een rol in de vermindering van vermoeidheid. Chroom speelt een rol in het behoud van de bloedsuikerspiegel. Voor wie? > vrouwen met kinderwens > zwangere vrouwen, jonge moeders > vrouwen die borstvoeding geven

Potje met 60 capsules.

Zonder kleurstof, zonder conserveermiddel.

Aanbevolen gebruik: 2 capsules per dag, bij de maaltijden.

Ingrediënten: Carbonaat en magnesiumcitraat, ondersteuning: cellulose; ijzer- en zinkgluconaat, magnesium van zee oorsprong (magnesiumoxide), calcium L-ascorbaat, vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, D3, vitamine E van natuurlijke oorsprong, antiklontermiddel: stearinezuur; chroom chloride, kaliumjodide, natrium seleniet.

? Wist u dat…

Zwangerschap en borstvoeding: De behoeften aan vitaminen, mineralen en oligo-elementen zijn tijdens de zwangerschap en de borstvoeding duidelijk verhoogd. De behoefte aan vitamine B9 en jodium is met 33% verhoogd, de behoefte aan zink met 40%, die aan vitamine B1 met 64%. Voor sommigen moeten de aanbevolen innames bij zwangere vrouwen zelfs verdubbeld worden (voor ijzer en vitamine D). Tijdens die periodes moet men tweemaal beter eten, in plaats van voor twee te eten! 42


SPECIFIEKE PRODUCTEN >

ERGYFLAVONE

Vrouwen

(PERI)MENOPAUZE

Voedingssupplement op basis van salie, hop, soja, calcium ERGYFLAVONE is een combinatie van salie en hop, die bijdragen tot het welbevinden van de vrouw tijdens de menopauze. Zink speelt een rol in het behoud van een normale huid en, samen met selenium, ook in de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Samen met calcium ondersteunt zink de botten. Chroom helpt bij het behoud van de bloedsuikerspiegel. Wanneer? > ongemak tijdens de menopauze Potje met 60 capsules. Aanbevolen gebruik: 2 capsules per dag, bij de maaltijden.

!

Ingrediënten: Calcium- en magnesiumcarbonaat, extracten van soja (Glycine max Merr.), salie (Salvia officinalis L.) en hop (Humulus lupulus L.), lithothamnium (Phymatolithon calcareum Pall.), zinkgluconaat, antiklontermiddelen: plantaardig magnesiumstearaat en -trisilicaat, natriumseleniet, chroomchloride.

Wij bevelen u aan het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding. Afgeraden voor vrouwen met een persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van borstkanker.

ERGY-YAM

(PERI)MENOPAUZE

Huidcrème met hoge concentratie aan yam, teunisbloemolie en muskusroos ERGY-YAM is een lichaamscrème met 40% yam-extract, waarvan het traditionele gebruik tot gunstige effecten op het vrouwelijke evenwicht heeft geleid. ERGY-YAM bevat ook teunisbloem- en muskusroosolie, die hydraterende eigenschappen bezitten. Wanneer? > perimenopauze, menopauze Z onder parabeen, zonder kleurstof, zonder alcohol, zonder fenoxyethanol.

!

Contact met de slijmvliezen en de ogen vermijden. Niet inslikken.

Aanbevolen gebruik: 1 tot 2 hazelnootjes 's morgens en 's avonds op de binnenzijde van armen en dijen aanbrengen en licht inmasseren, tijdens de twee laatste weken van de cyclus (premenstrueel syndroom) of drie weken per maand (menopauze).

Tube van 100 ml.

Ingrediënten: Aqua (water), glycerin, Dioscorea villosa (wild yam) root extract, isononyl isononanoate, polyacrylamide, C13-14 isoparaffin, Oenothera biennis (evening primrose) oil, PEG / PPG-22 / 24 dimethicone, Rosa rubiginosa seed oil, carbomer, caprylyl glycol, parfum, tocopheryl acetate, 1,2-hexanediol, laureth-7, benzophenone-4, sodium hydroxide, citric acid, potassium sorbate, sodium benzoate, tropolone.

? Wist u dat…

Menopauze en perimenopauze: in Frankrijk treedt de menopauze gemiddeld rond de leeftijd van 51 jaar in. Deze natuurlijke fase in het leven van elke vrouw is in de eerste plaats een hormonaal verschijnsel, een ware «revolutie» voor het lichaam. Het einde van de vruchtbaarheid doordat de activiteit van de eierstokken stopt, wordt gekenmerkt door het definitief wegblijven van de menstruatie sinds minstens één jaar. Dit gebeurt doorgaans niet plots maar verloopt via een chaotische periode die wij de perimenopauze noemen. 43


ERGYCRANBERRYL

URINAIR COMFORT

Voedingssupplement op basis van veenbes, hibiscus, guldenroede, heide, heermoes, oligo-elementen ERGYCRANBERRYL combineert de veenbes met guldenroede, die traditioneel gebruikt werden om het urinaire comfort te ondersteunen. Hibiscus, akkerpaardenstaart en heidekruid bevorderen de eliminatie door de nieren. De formule is rijk aan mangaan en koper, die bijdragen tot de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. Wanneer? > urinair ongemak > in de peri- en postmenopauze Ter aanvulling: ERGYPHILUS Fem. Zonder alcohol, zonder toegevoegde suikers, zonder zoetstof, zonder kunstmatig aroma. Aanbevolen gebruik: 10 tot 20 ml per dag, in een half glas water (75 ml), bij voorkeur buiten de maaltijden.

!

Flacon van 250 ml.

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater, gestandaardiseerd extract van lithothamnium - Phymatolithon calcareum Pall., mangaan- en kopersulfaat, zink-, ijzer- en kopergluconaat, chroomchloride, natriumseleniet en -molybdaat), stabilisator: plantaardige glycerine; extracten van hibiscus (Hibiscus sabdariffa L.), guldenroede (Solidago virgaurea L.), heide (Erica cinerea L.) en heermoes (Equisetum arvense L.), veenbessensap (Vaccinium macrocarpon Aiton), bewaarmiddel: kaliumsorbaat.

Wij bevelen u aan het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding.

ERGYPAÏNE Plus

SINAASAPPELHUID/VETKUSSENTJES

Voedingssupplement op basis van papaja, ananas, druif ERGYPAÏNE Plus combineert extracten van wijndraf, erkend om de afslanking en de vermindering van cellulitis te ondersteunen, met papaja- en ananasextracten. Wanneer? > vetkussentjes, sinaasappelhuid T er aanvulling: ERGYSLIM - ERGYDRAINE ERGYSIL Gel.

Potje met 60 capsules. Aanbevolen gebruik: 1 tot 4 capsules per dag, buiten de maaltijden.

!

Ingrediënten: romélaïne, poeder van ananas (Ananas comosus Merril.) en papaja (Carica papaya L.), druivenextract (Vitis vinifera L.) [sulfieten], antiklontermiddel: plantardig magnesiumstearaat.

Wij bevelen u aan het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding. ERGYVEINE - BIORTHO (zie p. 30) 44

ZWARE BENEN


SPECIFIEKE PRODUCTEN >

ERGYLINE

Vrouwen

DROGE HUID

Voedingssupplement op basis van olie uit eerste koude persing van lijnzaad, hennep, teunisbloem ERGYLINE is samengesteld uit plantaardige oliën van hennep en teunisbloem, geselecteerd voor hun kwaliteit en rijkdom aan meervoudig onverzadigde vetzuren die gunstig zijn voor de huid (voeding, verzachting). In deze innovatieve formule blijven de vetzuren perfect bewaard door natuurlijke vitamine E en rozemarijnextract met antioxiderende werking. Wanneer? > droge, gevoelige huid T er aanvulling, in geval van blootstelling aan de zon, bron van vrije radicalen: BIORTHO. Potjes met 100 capsules. Aanbevolen gebruik: 2 tot 4 capsules per dag, bij de maaltijden.

!

Ingrediënten: Zuivere, van eerste koude persing, lijnzaadolie (Linum usitatissimum L.), van europese hennep (Cannabis sativa L.) en van teunisbloemoliën (Oenothera biennis L.), vitamine E van natuurlijk oorsprong, antioxidante: natuurlijk extract van rozemarijn (Rosmarinus officinalis L.).

Wij bevelen u aan het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen in geval van een persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van borstkanker.

VECTIRÉGYL

HUID/HAAR/NAGELS

Voedingssupplement op basis van L-methionine, L-lysine, L-cysteïne, vitamine A en zink VECTIRÉGYL is rijk aan zink, speelt een rol in het normale behoud van huid, haren en nagels. De rijkdom aan vitamine A draagt ook bij tot de integriteit van haar en slijmvliezen. De vitaminen B9 en B12 spelen een rol in het celdelingsproces. Geschikt voor > het behoud van huid, nagels en haar (vitamine A, zink). Ter aanvulling: ERGYSIL Solution of OLiGOMAX Zinc - Silicium Potje met 60 capsules.

Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 capsules per dag, bij de maaltijden.

Ingrediënten: L-methionine, L-lysine, L-cysteïne, zinkgluconaat, antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat; vitaminen A, B5, B9 en B12.

Meer informatie op onze website: www.nutergia.be 45


Kinderen Het kind is een mens in wording, voor wie groei en ontwikkeling doorslaggevend zijn. Kinderen zijn grote verbruikers van voedingsstoffen en micronutriënten. De behoeften zijn dus hoger en variëren niet alleen met de leeftijd, maar ook met de lichaamslengte, de activiteit en het groeiritme. Calcium en vitamine D verdienen bijzondere aandacht omdat zij noodzakelijk zijn voor de groei en de ontwikkeling van de botten bij het kind. En ook jodium, dat bijdraagt tot hun goede groei. Speciale vermelding ook voor ijzer, dat de cognitieve ontwikkeling van het kind ondersteunt. De INCA 2-enquête*(Étude Individuelle Nationale des Consommations Alimentaires 2006-2007), uitgevoerd bij kinderen en tieners, toont aan dat de behoeften aan noodzakelijke voedingsstoffen voor de groei bij velen onder hen niet gedekt zijn. * Rapport van de AFSSA van 2009.

ERGYPHILUS Enfants Voedingssupplement op basis van vitamine D3 en melkzuurbacteriën ERGYPHILUS Enfants combineert geselecteerde lactobacillen en bifidobacteriën met vitamine D, die bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen. Zij is ook nodig voor de groei en de ontwikkeling van hun botten. Doosje met 14 zakjes.

3 miljard levensvatbare kiemen per zakje.

Aanbevolen gebruik: 1 zakje per dag, aangemengd in de eerste lauwe melkfles of, bij oudere kinderen, in water (50 ml), bij voorkeur 's morgens.

Ingrediënten: Vulstof: aardappelzetmeel; fructo-oligosacchariden (FOS), gelyophiliseerde lactobacillen en bifidobacterium (bevatsporen van soja en caseine van melk); antioxidant: ascorbidezuur; vitamine D3 van natuurlijke oorsprong.

u dat… ? Wist Kinderen en darmflora: de darmflora is het geheel van de bacteriën die zich in de darm bevinden, onder meer lactobacillen en

bifidobacteriën. Zij evolueert vanaf de geboorte tot 2 - 4 jaar, en wordt dan stabiel. De darmflora speelt een rol in het spijsverteringsproces en is essentieel in de immunitaire verdedigingsprocessen. 46


ERGYKiD Vitamin' Voedingssupplement op basis van 11 vitaminen, ijzer en zink ERGYKiD Vitamin' is een complex van vitaminen en mineralen, speciaal ontworpen om aan de behoeften van het kind te voldoen. Ijzer draagt bij tot de cognitieve ontwikkeling van het kind, jodium speelt een rol in het groeiproces. Een volledige formule, die het kind inneemt vóór het naar school gaat. Wanneer? > onevenwichtige voeding > concentratie-, aandachts- en geheugenproblemen > voorbijgaande vermoeidheid Zonder kunstmatig aroma, zonder conserveermiddel, zonder allergeen, zonder zoetstof. Doosje met 14 zakjes. Sinaasappelsmaak. Aanbevolen gebruik: 1 zakje per dag, bij voorkeur bij het ontbijt, in water of elke andere bereiding (melk, vruchtenmoes, yoghurt), vanaf 3 jaar.

!

Ingrediënten: Volwaardig rietsuiker, rijstsiroop, maltodextrine, verdikkingsmiddel: acaciagom ; extract van Acerola (Malpighia glabra L.), natuurlijke aroma's, ijzergluconaat, beta-caroteen, zinkcitraat, vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 en B12, vitamine E van natuurlijke oorsprong, essentie van sinaasappel (Citrus sinensis Osbeck.), kaliumjodide..

ERGYKiD Vitamin’ vervangt geen gevarieerde en evenwichtige voeding.

ERGYKiD Mag Voedingssupplement op basis van magnesium, vitamine B6 en calcium ERGYKiD Mag is een aangepaste formule voor uw kind. Het bevat magnesium en calcium uit de zee en vitamine B6. Calcium is nodig voor een normale groei en ontwikkeling van de botten bij het kind. Wanneer? > onevenwichtige voeding die rijk is aan koolhydraten, limonades > zenuwachtigheid, slaapstoornissen > vermoeidheid Z onder kunstmatig aroma, zonder conserveermiddel, zonder allergeen, zonder zoetstof. Smaak van rood fruit. Aanbevolen gebruik: 1 zakje per dag, bij voorkeur 's avonds in water (50 ml) of elke andere bereiding (melk, vruchtenmoes, yoghurt), vanaf 3 jaar.

Doosje met 14 zakjes.

Ingrediënten: Rietsuiker, magnesiumcitraat, calcium gluconaat en lactaat, natuurlijk aroma’s, lithothamnium (Phymatolithon calcareum Pall.), kleuren: rode bietensap; vitamine B6.

!

ERGYKiD Mag vervangt geen gevarieerde en evenwichtige voeding.

?

Wist u dat… Goed groeien: De groei van het kind hangt (voor 80%) af van genetische factoren en van hormonen, maar ook van de hoeveelheid en de kwaliteit van de slaap (het groeihormoon wordt tijdens de diepe slaap vrijgesteld) en van het voedingsevenwicht. Bij gelijke genetische invloed zal een kind dat weinig en/of slecht slaapt of een onevenwichtige voeding krijgt minder goed groeien.

47


Sport

Geen «doeltreffende» sport zonder aangepaste voeding, zowel kwantitatief als kwalitatief, om de bloedsuikerspiegel en de glycogeenreserves op voldoende peil te houden, om het verlies aan vocht en mineralen te compenseren, zure afvalstoffen en vrije radicalen te elimineren. Zo niet, hoed u voor ongemakken op min of meer lange termijn: krampen, slaapstoornissen, chronische vermoeidheid… zelfs uitputting. Door de aanvoer van mineralen, vitaminen en eiwitten, aangepast aan de specifieke behoeften, zal een sporter tot het uiterste kunnen gaan en tegelijk zijn lichaam sparen. Om een aangepaste voedingsstatus in elke fase van de sportbeoefening te garanderen, zijn sportvriendelijke producten een noodzakelijke voorwaarde, trouw aan de antidopingethiek. Zo biedt het label SPORT Protect op onze Sportproducten de sporter de garantie dat zij geen gevaarlijke stoffen voor de gezondheid bevatten. Daarnaast waarborgt het label ook hun kwaliteitscontrole en volledige traceerbaarheid.

ERGYSPORT OLiGOMAX Oligo-elementen voor de sporter Voedingssupplement rijk aan koper, selenium, mangaan en zink. ERGYSPORT OLiGOMAX combineert oligo-elementen en mineralen die bijdragen tot het welbevinden van de sporter. ERGYSPORT OLIGOMAX is rijk aan koper en zink, die respectievelijk bijdragen tot het ijzertransport, het zuur-basemetabolisme. Mangaan en koper spelen een rol in het energiemetabolisme, zink en chroom in dat van de macronutriënten. Zink draagt bij tot de eiwitsynthese en tot de werking van het immuunsysteem. Magnesium ondersteunt de spierfunctie en speelt een rol in de vermindering van vermoeidheid. De mineralen en oligo-elementen van ERGYSPORT OLiGOMAX dragen bij: > tot de compensatie van het verlies aan mineralen (zweet, urine, stress…) Flacon van 500 ml.

Aanbevolen gebruik: 2 doseerdopjes (20 ml) per dag, zuiver of in een half glas water (75 ml).

Ingrediënten: Waterige oplossing van oligo-elementen (gefilterd water, geconcentreerd natriumarm zeewater gestandaardiseerd extract van lithothamnium - Phymatolithon calcareum Pall., koper- en mangansulfaten, zinkchloride, zink-, ijzer- en koperglyconaten, chroomchloride, natriumseleniet en -molybdaat), fructose, magnesiumen kaliumcitraaten, natuurlijke citroensmaak, conserveermiddel: kaliumsorbaat.

48


ERGYSPORT STiM Voedingssupplement op basis van vitaminen, mineralen en polyfenolen Voedingssupplement rijk aan zink, de vitaminen B2, C en E, die bijdragen tot de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress. ERGYSPORT STiM bevat ook extracten van fruit (druif, appel) met polyfenolen. Vitamine C draagt bij tot het behoud van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na een intensieve fysieke inspanning. Vitamine D ondersteunt de spierfunctie. Geschikt voor > de voorbereiding op inspanningen > de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress Potje met 60 capsules. Aanbevolen gebruik 2 capsules per dag, met de lichte maaltijd net vóór de inspanning of bij het ontbijt.

Ingrediënten: Maltodextrine, Vinitrox™: extracten van druif (Vitis vinifera L.) en van appel (Malus pumila Mill.); zinkgluconaat, vitamine C, vitaminen B, acerola extract van (Malphighia glabra L.), vitamine E van natuurlijke oorsprong, antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat ; chroomchloride, vitamine A van natuurlijke oorsprong (vis), vitamine D3.

ERGYSPORT EFFORT Drank Dieetdrank voor toevoer van koolhydraten bij inspanning ERGYSPORT EFFORT is een drank met neutrale pH, met koolhydraten en elektrolyten, die bijdragen tot het behoud van de prestaties tijdens een langdurige inspanning. De drank is een bron van: - magnesium, dat bijdraagt tot de vermindering van vermoeidheid, tot het elektrolytenevenwicht en de werking van het zenuwstelsel en de spieren. - vitamine C, die een rol speelt in de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress en de vermindering van vermoeidheid. Bijzonder geschikt vóór en tijdens de inspanning om: > de wateropname te verbeteren > het energieverbruik te compenseren Perzik-, sinaasappel- of muntsmaak. Aanbevolen gebruik: 2 afgestreken doseerlepels of 1 reep (30 g) aanmengen in 500 ml water en met kleine slokjes drinken gedurende de hele inspanning (500 ml per uur inspanning). Te hernieuwen volgens de duur van de inspanning.

Potje van 450 g. Doosje met 6 repen van 30 g.

Ingrediënten: Dextrose, maltodextrine, sucrose, mineralenstoffen (natriumbicarbonaat, natrium en calcium-citraaten, magnesium en kalium-carbonaaten, zinkgluconaat, mangaan en koppersulfaten, natriummolybdaat, natriumseleniet), lactoserumeiwitten (melk), natuurlijke sinaasappelsmaak, kleurstof: betacaroteen; verdikkingsmiddel: natriumalginaat (zuurverbeteraar: natriumdiphosphaat, natriumorthophosphaat, calcium-sulfaat); L-glutamine, vitaminen B1, B6, C, E.

Hoe kan u weten of een product het label SPORT Protect draagt? Om u hierbij te helpen, plaatst NUTERGIA het SPORT Protect logo op het etiket van alle producten die het label dragen: BIORTHO, BIOTAURINE, ERGYCARE, ERGYCARTIL Plus, ERGYDRAINE, ERGYEPUR, ERGYMUNYL, ERGYNUTRIL, ERGYPHILUS Confort, ERGYPHILUS Plus, ERGYPROTECT Confort, ERGYPROTECT Plus, ERGYSTRESS Activ, ERGYSTRESS Seren, ERGYTONYL, OLiGOMAX Fer, OLiGOMAX Zinc - Silicium, VÉGÉNUTRIL.

49


SPECIFIEKE PRODUCTEN >

Sport

ERGYSPORT EFFORT Reep Reep voor toevoer van koolhydraten bij inspanning / Energierijk product Geschikt voor > aanhoudende inspanning Reep van 25 g.

Smaak van abrikozen of rood fruit. Aanbevolen gebruik: 1 reep innemen bij aanhoudende inspanning ter aanvulling van ERGYSPORT EFFORT drank.

Ingrediënten per reep: Havervlokken (gluten), krenten, krokante rijststukjes (rijstmeel, tarwegluten, sacharose, tarwemout, glucose, zout), oligofructose, glucosesiroop, fructose, sacharose, maltodextrine, isomaltulose, abrikozen (3,6%) [sulfieten] of gesuikerde veenbessen (veenbessen, sacharose, zonnebloemolie) (3,6%), aroma’s, vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C en E.

ERGYSPORT RÉCUP Voedingssupplement op basis van magnesium en vitaminen B ERGYSPORT RÉCUP brengt magnesium aan dat krampen en spierpijn na een inspanning verlicht. Het is bekend dat magnesium een rol speelt in een goede spierfunctie. Bovendien dragen magnesium en de vitaminen B2, B3, B5 en B6 bij tot de vermindering van vermoeidheid. Wanneer? > fysieke en mentale vermoeidheid > krampen, spierpijn (magnesium) Aanbevolen gebruik: 2 tot 3 capsules per dag.

!

Potje met 60 capsules.

Ingrediënten: Trimagnesiumcitraat, calciumcarbonaat, magnesiumoxide, kaliumbicarbonaat, vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat.

Wij bevelen u aan het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen, in geval van zwangerschap en borstvoeding, en bij gebruik van bloedverdunners.

Het SPORT Protect label is een waarborg van absolute veiligheid voor de sporter. Het SPORT Protect labelingsprogramma garandeert, door onafhankelijke derden, de conformiteit van het product met de Franse antidopingnorm NF V94-001. De toekenning van het label steunt op het voedselveiligheidsbeleid, de beheersing van de risico's en de kwaliteit uit gezondheidsoogpunt. Zij omvat alle stappen in de fabricage van het product: grondstoffenvoorziening, fabricage, bewerking, verpakking, opslag, verzending. Om de veiligheid voor de consumenten te waarborgen, doorlopen alle producten met het SPORT Protect label met succes alle stappen van het Sport Protect labelingsprogramma. De productie-installaties ondergaan een regelmatige audit, antidopinganalyses gebeuren volgens een precies opvolgingsplan. Voor elk lot dat op de markt wordt gebracht, is er een systematische, beveiligde opslag van monsters en elk product dat het label draagt, wordt opgevolgd om conform de Franse antidopingwetgeving te blijven.

Meer informatie op www.sport-protect.org

50


ERGYSPORT REGEN’ Recuperatiedrank ERGYSPORT REGEN' is een drank die koolhydraten bevat, die bijdragen tot de recuperatie van een normale spierfunctie (krampen) na een intensieve en / of langdurige fysieke inspanning leidend tot spiervermoeidheid en vermindering van de glycogeenreserves in de skeletspieren. Het gunstige effect wordt verkregen door de inname van koolhydraten uit alle mogelijke bronnen, in een totale dosis van 4 g per kg lichaamsgewicht, met opgesplitste innames in de eerste 4 uur na de inspanning en maximum 6 uur erna. ERGYSPORT REGEN' is rijk aan eiwitten, die bijdragen tot het behoud en de toename van de spiermassa, en ook rijk aan vitamine C, die een rol speelt in de vermindering van vermoeidheid. Wanneer? > behoefte aan recuperatie na een inspanning > vermoeide spieren

Potje van 450 g. Doosje met 6 repen van 30 g.

Bevat een bron van soja. Aanbevolen gebruik: 2 afgestreken doseerlepels of een reep (30 g) aanmengen in 500 ml zuiver water en na een inspanning drinken. In geval van een intensieve inspanning, de inname in de eerste 4 uur na de inspanning en voor het slapengaan herhalen.

IngrediĂŤnten: Dextrose, lactoserumeiwitten (melk) (emulgator: soja lecithine), maltodextrine, fructose, mineralenstoffen (natrium, calcium en kaliumcitraaten, magnesiumcarbonaat, natriumbicarbonaat, zink, ijzer, mangaan en koppersulfaten, natriummolybdaat, natriumseleniet), aroma, verdikkingsmiddel: natriumalginaat (zuurverbeteraar: natriumdiphosphaat, natriumorthophosphaat, calciumsulfaat); vitaminen (A, B1, B2, B6, B9, B12, C, E), L glutamine , zout, taurine .

Het ERGYSPORT assortiment werd ontwikkeld om aan de voedingsbehoeften van alle sporters tegemoet te komen. Daarnaast is NUTERGIA het eerste bedrijf in micronutritie dat resoluut de weg van de strijd tegen doping inslaat door alle producten van het ERGYSPORT assortiment te voorzien van het SPORT Protect label. Dit label garandeert de sporter dat het product vrij is van producten die de gezondheid kunnen schaden, en staat ook borg voor hun kwaliteitscontrole en hun volledige traceerbaarheid. Talrijke beroepssporters, die zowel met hun gezondheid als hun prestaties begaan zijn, hebben dit perfect begrepen en vertrouwen volledig op NUTERGIA.

Onze sportpartners Meer info, advies en onlineverkoop van de producten op www.ergysport.com 51 51


Kousmine producten De stichting Kousmine werd in 1987 te Lutry in Zwitserland opgericht. Haar doel: de medische basisregels en voedingsprincipes, uitgewerkt en toegepast door voedingsarts en onderzoeker Catherine Kousmine, verspreiden en ontwikkelen. NUTERGIA staat in voor de vervaardiging en de distributie van 4 voedingssupplementen ontworpen door de stichting, volgens de filosofie van de stichting KOUSMINE. ERGYONAGRE, SYNERBIOL en ERGYMAG zijn eveneens door de stichting Kousmine erkend.

GREEN’FLOR

PERSONALISEERBARE PRODUCTEN

Voedingssupplement op basis van chlorella, spirulina, paardenbloem Het groenwier chlorella draagt bij tot de eliminatie van toxines, in het bijzonder zware metalen, door de ontgiftingsorganen - lever en nieren - te stimuleren. Deze werking wordt nog aangevuld door de paardenbloem, die de werking van de lever bevordert, en door blaaswier, dat het darmcomfort ondersteunt. Wanneer? > behoefte aan ontgifting (zware metalen, vervuiling): chlorella, paardenbloem > darmongemak (fucus)

Potje met 90 tabletten.

Aanbevolen gebruik: 3 tot 6 tabletten per dag, buiten de maaltijden.

IngrediĂŤnten: Poeder van chlorella (Chlorella Pyrenoidosa Chick), spirulina (Spirulina platensis Geitler), daslook (Allium ursinum L.), blasswier (Fucus vesiculosus L.) en paardebloem (Taraxacum officinale Web.), inuline cichorei (Cichorium intybus L.), antiklontermiddelen: dicalciumfosfaat en plantaardig magnesiumstearaat; support: cellulose; appelpectine, acerola extract (Malphighia glabra L.).

52


MY’COKYL Voedingssupplement op basis van look, pompelmoes, rozemarijn en etherische oliën MY’COKYL bevat look, dat bijdraagt tot het behoud van het microbieel evenwicht in de darm en de verdediging tegen ongewenste micro-organismen zoals schimmels. Potje met 90 tabletten. Aanbevolen gebruik 3 tot 6 tabletten per dag, buiten de maaltijden.

!

Ingrediënten: Vulstoffen: cellulose en maltodextrine; extracten van knoflook (Allium sativum), pompelmoes (Citrus paradisi), olijfboom (Olea europa), tijm (Thymus vulgaris) en rozemarijn (Rosmarinus officinalis), calciumcarbonaat, antiklontermiddelen: calciumfosfaat en plantaardig magnesiumstearaat; etherische oliën van kruidnagel (Eugenia caryophyllata), kaneel (Cinnamomum cassia) en origan (Origanum compactum).

Wij bevelen u aan om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen voor kinderen en in geval van zwangerschap en borstvoeding.

STIMYL Voedingssupplement op basis van shiitake en eikhaas STIMYL combineert gisten en paddenstoelen, die-glucanen aanvoeren. Potje met 60 capsules.

Aanbevolen gebruik: 1 tot 3 capsules per dag, bij de maaltijden.

Ingrediënten: Extracten van gist, eikhaas (Grifola frondosa Gray) en shiitake (Lentinus edodes Pegler), antiklontermiddel: plantaardig magnesiumstearaat.

NATUR’ALKYL Voedingssupplement op basis van alkylglycerolen NATUR’ALKYL is een voedingssupplement afgeleid van levertraan van wilde vis. Het bevat bijzondere componenten, de alkylglycerolen. Potje met 90 capsules.

Aanbevolen gebruik: 3 tot 6 capsules per dag, bij de maaltijden.

Ingrediënten: Levertraan van wilde vissen (20% alkylglycerolen), antioxidant: vitamine E van natuurlijke oorsporng. 53


Alfabetische inhoudsopgave ACEROL C......................................................... 22 BIOCÉBÉ........................................................... 21 BIORTHO.......................................................... 30 BIOTAURINE...................................................... 37 ENTÉZYM Cubes................................................ 14 ERGY 3............................................................ 29 ERGYBASE........................................................ 33 ERGYBIOL......................................................... 20 ERGY C Plus...................................................... 27 ERGYCALM........................................................ 17 ERGYCARE........................................................ 19 ERGYCARTIL Plus................................................ 32 ERGYCRANBERRYL............................................. 44 ERGY D............................................................ 26 ERGYDESMODIUM............................................. 37 ERGYDIGEST..................................................... 13 ERGYDRAINE..................................................... 35 ERGYEPUR........................................................ 36 ERGYFEMINA.................................................... 41 ERGYFLAVONE................................................... 43 ERGY Flor IMMUNE............................................ 27 ERGYFOSFORYL................................................. 23 ERGYKiD Mag.................................................... 47 ERGYKiD Vitamin’.............................................. 47 ERGYLINE......................................................... 45 ERGYMAG......................................................... 16 ERGYMUNYL..................................................... 26 ERGYNATAL....................................................... 42 ERGYNUTRIL..................................................... 39 ERGYONAGRE.................................................... 40 ERGYOPTYL....................................................... 23 ERGYOSTÉO...................................................... 32 ERGYPAÏNE Plus................................................. 44 ERGYPAR.......................................................... 15 ERGYPHILUS Confort.......................................... 12 ERGYPHILUS Enfants.......................................... 46 ERGYPHILUS Fem.............................................. 42 ERGYPHILUS Plus............................................... 25

ERGYPHYTUM................................................... 31 ERGYPROTECT Confort........................................ 14 ERGYPROTECT Plus............................................. 13 ERGYSIL Gel / Solution...................................... 33 ERGYSLIM........................................................ 36 ERGYSPORT EFFORT Drank ................................. 49 ERGYSPORT EFFORT Reep .................................. 50 ERGYSPORT OLiGOMAX...................................... 48 ERGYSPORT RÉCUP............................................ 50 ERGYSPORT REGEN’........................................... 51 ERGYSPORT STiM.............................................. 49 ERGYSTÉROL..................................................... 28 ERGYSTRESS Activ............................................. 18 ERGYSTRESS Seren............................................ 18 ERGYTONYL...................................................... 21 ERGYVEINE....................................................... 30 ERGY-YAM......................................................... 43 GREEN’FLOR..................................................... 52 MY’COKYL........................................................ 53 NATUR’ALKYL.................................................... 53 OLiGOMAX Chrome............................................ 36 OLiGOMAX Fer.................................................. 41 OLiGOMAX Iode................................................. 24 OLiGOMAX Magnésium....................................... 19 OLiGOMAX Manganèse - Cuivre............................. 27 OLiGOMAX Molybdène........................................ 15 OLiGOMAX Sélénium.......................................... 30 OLiGOMAX Zinc................................................. 37 OLiGOMAX Zinc - Silicium..................................... 34 STIMYL............................................................ 53 SYNERBIOL....................................................... 34 VECTIDYN......................................................... 34 VECTIPASS........................................................ 24 VECTIPUR......................................................... 29 VECTIRÉGYL...................................................... 45 VÉGÉNUTRIL...................................................... 39

Fotoverantwoording: Fotolia, istockphoto, Ciel Bleu en Fondation Kousmine ©Rostichep ©Drubig ©bschwehn ©detailblick ©Rémy MASSEGLIA ©Claude Calcagno ©Jacek Chabraszewski ©Darius Dzinnik ©Ariwasabi ©yellowj ©BestPhotoStudio ©goodluz ©Serhiy Kobyakov ©yellowj ©RM1 ©Subbotina Anna ©scis65 ©Oleksiy Ilyashenko ©Witold Krasowski ©Zbyszek Nowak ©jeehyun ©Osuleo ©Henrik Jonsson ©Ciel Bleu ©Pixel & Création ©a4stockphotos ©Daniel Laflor ©Richard Griffin ©IKO ©gerard79 ©gekaskr ©Netzer

Johannes

©Maridav ©Boggy ©sxc/tinpalace ©tashka2000 ©vipaladi ©zexis ©stephaniecointe ©Mooshny ©PhotoGTS ©RM1 - Fotolia.com

Grafisch ontwerp van de catalogus: Agence Comm’IN


NUTERGIA is connected‌

Ontdek onze website www.nutergia.be Surf naar de pagina’s van de verschillende producten voor meer informatie. Volg ons bedrijfsleven: nieuwe producten, seizoenproducten, nieuws, gedeelde waarden, partnerschappen. Deel onze aangepaste voedingsadviezen, onze dossiers. Ontdek onze voedingsmiddelen, recepten, gezondheidsuitdagingen, geselecteerde wetenschappelijke publicaties. Maar ook onze waarden, belangrijke gebeurtenissen.

Om ons beter te leren kennen! Om u beter te leren kennen!


NUTERGIA in Europa Frankrijk Laboratoire NUTERGIA BP 52 - 12700 Capdenac Tel: +33 (0)5 65 64 71 51 Fax: +33 (0)5 65 80 80 93 E-mail: infos@nutergia.fr Website: www.nutergia.fr

Spanje Laboratorios NUTERGIA Paseo de Francia, 14 20012 San Sebastián Tel: +34 943 459 102 Website: www.nutergia.es

Portugal Nutricatal

Rua Jorge Barradas, n°35-D 1500-369 Lisboa Tel: +351 210 997 000 Website: www.nutergia.pt 100% gerecycled papier

België Vectibel

Rue de la Science, N°1 1400 Nivelles Tel: +32 (0) 67 33 73 70 Website: www.nutergia.be

Zwitserland Nutramex

1090 La Croix - Suisse E-mail: lagarde.nutergia@gmail.com

De producten zijn ook beschikbaar in Luxemburg, Libanon, Italië, Bulgarije, Polen, Benin, Mauritius, Nieuw-Caledonië en in de DOM-TOM’s. Ontwerp, productie, verkoop en distributie van voedingssupplementen. Advies en opleiding in Actieve Cellulaire Voeding voor gezondheidsprofessionals. ®

www.nutergia.be Voor elke inlichting: +32 (0) 67 33 73 70

Nl interne livret nutergia 12 2017  
Nl interne livret nutergia 12 2017  
Advertisement