Issuu on Google+

El guepard és un membre atípic de la família dels fèlids, que caça gràcies a la seva vista i velocitat. És el mamífer terrestre mes ràpid: arriba fins als 110 km/h en carreres curtes. El seu nom prové del francès guépard, a través de l'italià gattopardo, de gatto ("gat") i pardo, del llatí pardus ("lleopard").

El color base de la part superior d'un adult va del color al blanc grisenc, amb les parts inferiors més pàl·lides, sovint blanques. El pelatge es caracteritza per tenir taques rodones o ovalades de color negre que mesuren entre 0,75 i 1,5 centímetres de diàmetre. L'única excepció és quan els gens recessius s'hereten d'ambdós pares, donant com a resultat un pelatge amb més taques. Només el blanc de la gola i l'abdomen estan exents de taques.

El pelatge és gruixut amb els cabells lleugerament més llargs al clatell que a altres parts del cos. L'últim terç de la cua està marcat per quatre o sis anells de color negre i un floc blanc espès a la final. Els anells de la cua són distintius de cada guepard i permeten la identificació individual. El guepard té un cap petit amb orelles curtes, els ulls elevats i una línia negre que sembla una llàgrima que cau de la cara interna de cada ull fins a la boca. Les dents són petits i les fosses nasals són àmplies. El cos és allargat i prim, i les cames són molt llargues. Un guepard adult mesura entre 67 i 94 centímetre d'alt a l'espatlla, i fa entre 1,21 i 1,5 metres de de longitud, amb una cua d'entre 70 i 81 centímetres.

El guepard és el mamífer terrestre més ràpid del món, arribant a assolir velocitats de fins a 110 quilòmetres per hora, encara que aquesta velocitat màxima només la pot mantenir durant aproximadament 275 metres. El guepard avança aproximadament set o vuit metres en un sol pas, i completa quatre passos per segon. Les seves potes són menys arrodonides i més fortes que les de la majoria dels felins, el qual l'ajuda a fer girs ràpids. Les urpes són parcialment retràctils i proporcionen tracció durant la carrera.Tenen les dents petites en comparació amb altres grans felins. Aquest fet es probablement


degut a les seves grans foses nasals, que són útils en la presa ràpida d'aire i no deixen espai per a les arrels de dents més grans. Un grans pulmons, cor, fetge i glàndules suprarenals, li faciliten una resposta física ràpida. Té un cos llarg i fluid, racionalitzat amb els seus ossos lleugers. La cua actua en l'equilibri del cos durant un gir ràpid. Les columna vertebral funciona com a ressort de les potes del darrere, el que li dóna un major abast a cada pas. Les llàgrimes negre sota de cada ull podria ser que milloressin la visió, al minimitzar la resplendor del sol.

Actualment, el guepard viu a l'Àfrica sub-sahariana i al nord de l'Iran, on viuen en zones amb pastures i matolls alts, que els permeten camuflar-se mentre cerquen preses. De vegades poden trobar-se en punts elevats, observant l'horitzó a la recerca de possibles preses.

Les femelles són solitàries, excepte quan tenen una ventrada. Les femelles joves abandonen el seu grup natal, però en general ocupen el mateix territori que la seva mare. Els joves mascles sovint deixen el seu grup natal junts i formen coalicions, però busquen una zona molt allunyada de la de la seva mare. S'ha suggerit que les coalicions de mascles s'ajuden mútuament en la caça i la defensa d'un territori, assegurant així l'accés a femelles receptives. Les coalicions masculines reclamen un territori que pot solapar-se amb el de diverses femelles. Els mascles solitaris de vegades són acceptats dins les coalicions. És estrany veure un mascle solitari. L'única cas en el que un sol mascle pot assegurar un territori és en el que cas que no hi hagi coalicions a les rodalies. Els mascles i les femelles només s'ajunten per aparellar-se, però aquests no participen en la cria del cadells. L'esperança de vida d'un guepard a la natura poden ser de fins a 14 anys, amb una mitjana de 7 anys.

Les femelles són polièstriques, amb un cicle estral mig de 12 dies. La fertilitat té una durada d'entre 1 i 3 dies. Els guepards es reprodueixen durant tot l'any. S'ha observat un pic de naixements entre març i juny. El període de gestació dura entre 90 i 95 dies. El número de cries que neixen en una ventrada pot variar entre 1 i 8, encara que sol ser entre 3 i 5. En néixer els cadells tenen una mida mitjana de 30 centímetres i un pes de 270 grams. Són de color gris i tenen una crinera al llarg de l'esquena. S'ha postulat que aquesta crinera ajuda als cadells a camuflar-se a l'herba. Als tres mesos, la crinera comença a desaparèixer i ho fa del tot als 2 anys. Durant les primeres setmanes de vida els cadells les mares els mouen cada dia per evitar els depredadors. La mare ha de deixar sols als cadells per caçar, i durant aquests moments els cadells


solen ser víctimes de depredadors. La taxa de mortalitat infantil pot ser de fins el 90%, sent la majoria víctimes dels lleons. Els cadells comencen a seguir a la seva mare a les 6 setmanes d'edat, i són deslletats entre els tres a els sis mesos. En general, romanen amb la seva mare entre 13 i 20 mesos, temps durant el qual aprenent a caçar. La maduresa sexual s'assoleix als 2 anys d'edat.

El guepard és un carnívor. La seva dieta esta formada principalment per gaseles, però també inclou impales, conills, i cries del facoquer africà, el cúdu, el búbal, l'òrix, l'antílop equí i la marta gibelinaSón animals diürns que cacen a primera hora del matí i a última hora de la tarda. Generalment observen els voltants des de dalt de la branca d'un arbre, al cim d'un turó de tèrmits, o, fins i tot, des dels sostres dels cotxes dels observadors, per tal de localitzar les seves preses. Un cop localitzat un animal que s'ha separat a una certa distància del grup, tracta d'apropar-se a uns 50 metres de la víctima abans de començar a accelerar. Les persecucions a màxima velocitat duren menys de 20 segons, i rarament excedeixen el minut. La majoria d'intents no tenen èxit.[5] Si la cacera té èxit, la presa sol ser enderrocada per la força de la càrrega i a continuació és immobilitzada pel coll i estrangulada. Les preses més petites, solen ser mortes mossegant-lis el crani. Una femella amb cadells pot matar una presa cada dia, mentre un adults solitari caça cada dos o cinc dies. Els guepards mengen ràpid perquè si han defensar la seva presa, la majoria de vegades perden.



El Guepaard!