Page 12

12

www.elpergami.com 15 juny - 15 juliol 2011

Salut natural + psicopedagogia

>ĂƉŝŶLJĂ͕ƵŶĂĚĞůĞƐĨƌƵŝƚĞƐŵĠƐƐĂůƵĚĂďůĞƐ >͛ĂŶƟďŝžƟĐŶĂƚƵƌĂů͕ĂũƵĚĂĂŵŝůůŽƌĂƌůĞƐĐŽŶĚŝĐŝŽŶƐĚĞů͛ŝŶƚĞƐơŝĂƉƌŽƚĞŐŝƌͲŶŽƐĐŽŶƚƌĂů͛ĂƉĂƌŝĐŝſĚĞŵĂůĂůƟĞƐ contagioses

L

d’acabar de ens permet digerir millor els aliments, ajuda a l’estómac a realitzar la seva funció i a sentirnos menys plens més ràpidament. Això comporta la desaparició d’una sèrie d’efectes secundaris desagradables relacionats amb la digestió pesada dels aliments: gasos intestinals, pesadesa d’estómac, acidesa d’estómac, etc. Però aquesta propietat es destrueix amb la calor, per tant només és aprofitable per l’organisme, quan ens mengem la fruita fresca.

a pinya és el fruit de la pinya una planta de la família de les Bromeliàcies que conté al voltant de 1400 espècies en tot el món. Moltes plantes d’aquesta família viuen sobre d’altres plantes en zones de clima tropical. La pinya, a diferència d’elles, neix sobre terra ferma. La planta de la pinya (Ananas comosus) és una planta perenne amb una roseta de fulles punxegudes de fins a 90 cm de longitud. Del centre de la roseta sorgeix una tija en el seu extrem es produeixen les flors que donaran lloc a la fruita coneguda com pinya, que és en realitat una fruita múltiple. Procedeix de la zona tropical de Brasil, Argentina i Paraguai. Va començar a cultivar per primera vegada a finals del segle XIX a l’illa de Hawai en la seva varietat “Smooth Cayenne”, que encara avui en dia és la varietat més habitual que es ven. En l’actualitat es conrea en la majoria de països tropicals del món, les Filipines constitueix el major exportador del món.

Purificadora Aquesta capacitat per a digerir les proteïnes es pot utilitzar al nostre favor per eliminar microorganismes i paràsits de l’interior del nostre cos. Per això la pinya exerceix una funció purificadora del tub digestiu i ajuda a eliminar els bacteris causants de putrefaccions intestinals, responsables de l’aparició de dolors en els intestins o de diarrea. Igualment es pot utilitzar, tal com es realitza a la Xina, per eliminar els cucs intestinals. El tractament consisteix a menjar només pinya durant dos o tres dies.

A més del seu magnífic sabor i la seva inconfusible aroma convé conèixer les propietats de la pinya tractant-se d’una fruita de les més saludables de totes.

Diürètica

P

La pinya és un bon diürètic. A més de asparagina, ja comentada en els espàrrecs, i bromelina, conté, entre altres, potassi que neutralitza el sodi, àcid cafèic i arginina. Tots ells ajuden a eliminar aigua del cos, de manera que eviten la formació d’edemes o retenció de líquids en l’organisme i poden resultar útils, a més de rebaixar pes, en bastants afeccions que estan relacionades amb la retenció d’aigua en el cos: gota, àcid úric, artritis, etc. Aquesta mateixa propietat és la que s’ha utilitzat per al tractament de la cel·lulitis, una malaltia produïda precisament per la incapacitat de drenatge de les cèl·lules del teixit adipós i en el tractament resulta especialment interessant la utilització de diürètics.

ropietats de pinya

Millora la circulació Pel seu contingut en bromelina, que està formada per tres enzims combinats (bromelina, extranasa i ananasa), resulta molt adequada per a la circulació ja que aquest component dissol els coàguls que puguin formar-se i fluidifica la sang. Això és una bona manera d’evitar problemes circulatoris com trombosi, atacs cardíacs, apoplexies i, alhora disminuir la pressió sanguínia elevada o hipertensió.

Ajuda a fer la digestió

Antiinflamatòria

A més de les seves propietats anticoagulants, la bromelina té el poder de “digerir” les proteïnes de manera que resultarà de molta ajuda en el procés de la digestió. Un bon tros de pinya després

Posseeix propietats antiinflamatòries pel que resulta molt útil per rebaixar el dolor. Menjar pinya és un fet habitual entre tots els esportistes per

>͛ĂƵƚŽĞƐƟŵĂ De que depèn que una persona tingui èxit a la vida o no? Entenem per èxit la capacitat de viure la vida que desitgem. Aquesta pregunta no és casual. Volem tenir èxit? Que fa qui l’aconsegueix? De que depèn? Poses per davant les preferències i necessitats d’altres enfront de tu mateix? No t’enganyis: No estàs sent generós, senzillament tens baixa autoestima. La autoestima està lligada íntimament a la autovaloració. La valoració pròpia es defineix durant els primers anys de la nostra vida. Al convertir-nos en adults desenvolupem un complex conjunt d’actituds i creences que ens diuen qui som, quin lloc ocupem al mon etc. Aleshores sorgeix la auto-avaluació. Les persones amb un nivell d’autoestima elevat o òptim obtenen majors capacitats, són mes eficients en un nombre més elevat de àrees de la vida. En canvi les persones que tenen un nivell baix d’autoestima, tenen tendència a la auto-humiliació i no presten atenció a les necessitats personals. La baixa autoestima té connexió directa amb l’acceptació d’un mateix, tal com és. Acceptar i acceptar-nos és part essencial d’una elevada autoestima. Volem ser més efectius? Acceptar és el camí. Normalment l’arrel d’una baixa autoestima ve de haver-se sentit víctimes de pares, mestres, germans, amics... etc. La negació per part de pares, mestres i demés es dona quant aquests per exemple han dipositat expectatives irreals sobre el nen, que es graben, literalment en l’inconscient, fent difícil percebre on i quan el mal esta fet. Exemples n’hi han moltíssims, us sona?

En Jordi es un desastre La Georgiana es destralera Per que no ets tan bo com el teu germà? Mira a la Rosa! Per que no ho fas tu també? Coi, Eduard! Un altre cop t’has cordat malament la camisa! Ets un gandul! No faràs res de bo a la vida! Aquest nen és tonto, i a més esta gras... Etiquetes així, humiliacions, comparacions, la crítica negativa, etc. tot i ser un intent per part de pares i adults de l’entorn d’ensenyar i donar lliçons no crearan aquest efecte. Realment estan creant programes-creença que serviran com a motllos de

pensaments... conductes... i repeticions futures. Això porta a la creença íntima segons la qual un és inferior. El comportament serà l’adequat a aquesta creença. Com afronta la vida una persona que du aquesta creença al cap? Ens podem imaginar el resultat. Les persones que tenen una baixa autoestima es caracteritzen per sentir-se una mica impostores quan parlen amb altres a qui consideren competents, o a vegades, senzillament quant parlen amb figures d’autoritat. També tenen tendència a prendre’s tot el que es diu d’elles al peu de la lletra. Ara bé, no tenim per què conformar-nos, frases tipus: Jo soc així! No hi ha res fer!, Els meus pares m’han criat d’aquesta manera! Etc. no ens fan cap favor. Podem decantar la balança al nostre favor. A tall d’exemple enumeraré 7 maneres d’augmentar la autoestima: La primera: Augmentar el nombre d’aspectes positius que ens diguem a nosaltres mateixos. Certament tots tenim parts que no són positives, el que es tracta aquí es de posar la lupa sobre els aspectes mes positius deixant enrere els que no ho són tant. Un altre aspecte: Disminuir el nombre de pensaments negatius que ens diem a nosaltres quan surten a lluir les nostres debilitats. Per aquest cas hi han preguntes que ens poden ajudar molt. Per exemple: Quina classe de situacions em fan sentir malament amb mi mateix? Quin tipus d’activitats he volgut fer però no ho he fet per por de no poder fer-les be?. El tercer acte que podríem dur a terme seria: Dir als demés les nostres qualitats positives. Veurem com el sol fet de fer això, aconseguirà no només que ens sentim millor sinó també que els altres es sentint millor al nostre costat. Hem de ser generosos amb nosaltres mateixos per tal de reconeixen’s les pròpies qualitats.

evitar la inflamació dels tendons (tendinitis) o dels sacs sinovials (bursitis). El costum d’afegir pinya a les amanides, barrejada si és possible amb la papaia que també conté bromelina, ajuda a superar els dolors articulars, no solament dels esportistes sinó de tothom. Problemes d’esquena, esquinços o luxacions podrien resultar menys dolorosos i curar-se abans amb una bona dieta rica en pinya.

Curar ferides La pinya pot utilitzar externament per a la cura de la pell. Els nadius americans l’han vingut utilitzant des de fa molt temps per la seva capacitat per a desinfectar i cicatritzar les ferides. Un tros de pinya, aplicat sobre una ferida pot facilitar la seva curació.

Eliminar berrugues i durícies La capacitat de la bromelina de la pinya per dissoldre les proteïnes pot ser aprofitada externament per a l’eliminació de berrugues. Per això s’ha d’aplicar un tros de pela de pinya sobre la berruga de manera que la part tendra toqui a la berruga, sense que afecti a la pell sana, durant tota la nit. Al matí es retira i es renta amb aigua calenta. Aplicar diverses vegades en cas que li costi fer desaparèixer. Aquesta mateixa aplicació pot servir per a l’eliminació de galindons i durícies.

Pell ferma i hidratada La pinya conté uns components anomenats AHA, una sèrie d’àcids entre els quals es troben l’àcid cítric i el glicòlic, que exerceixen una funció rejovenidora de la pell. L’acció es deu tant a la seva capacitat per estimular el col·lagen i hidratar la pell, com la de remoure les cèl·lules mortes. D’una banda realitzen la funció que exerciria una màscara o “peeling” per altra banda proporcionarien aquelles substàncies necessàries per tenir una pell ferma i amb una bona hidratació. Una màscara realitzada amb closca i polpa de pinya triturades serà adequada per treure les arrugues i mantenir la pell més ferma. Netejar bé i esbandir al cap d’un quart d’hora o mitja hora.

r divendres, dissabtes, diumenges i festius als matins Avda. Prat de la Riba, 98 - 17100 LA BISBAL D’EMPORDÀ Tel. 972 64 44 08 - 626 755 110

El quart antídot: Desenvolupar una visió més realista del mon que ens rodeja. És donar-se compte de la realitat que ens rodeja. Convertir-nos en realistes-positius es un grandiós objectiu. El cinquè acte: Aprendre a deixar de compararnos amb els altres. Tots hem sentit dir que les comparacions són odioses. Així doncs comparar i comparar-nos donarà resultats poc agradables. Una sisena acció podria ser Reduir la indecisió. Normalment solem ser indecisos fruit d’una excessiva preocupació per el que els altres pensaran sobre allò que decidim. La por al fracàs i inclús al èxit també ens poden portar a ser indecisos constantment. Per últim la setena acció: Utilitzar de manera activa la imaginació positiva. Les persones amb poca autoestima tenen tendència a recordar fets desagradables, fracassos i experiències negatives de la seva vida, i d’altres es dediquen a recordar les coses positives i els èxits aconseguits. Nosaltres no som el que els altres en facin de nosaltres mateixos. Podem decidir. Aquí 7 accions que son del tipus que en posar-les en marxa canvien vides. Donald Torres Coach Personal i Corporatiu Més articles: creacionyconciencia.blogspot.com facebook.com/creacionyconciencia Mail de contacte: doniald@hotmail.com

Pergamí - Juny 2011  

Diari mensual gratuït de la Costa Brava

Pergamí - Juny 2011  

Diari mensual gratuït de la Costa Brava