Page 1

Els Comer莽os del Raval Sud Tradici贸 i modernitat


Us presentem la tercera edició d’aquestes visites, amb les que us proposem descobrir els establiments comercials més singulars del barri del Raval. Actualment, el Raval continua mantenintse fidel al ric teixit comercial i cultural que ha marcat la seva història, mostrant-se orgullós dels seus establiments centenaris, els comerços de noves tendències, la variada oferta cultural i l’actiu moviment associatiu. Els centres creatius i artístics s’han sumat al gran nombre d’equipaments culturals convertint el Raval en el barri de la cultura. El Raval és avui, un barri en el que podreu trobar establiments històrics, que han passat de generació en generació, i establiments més nous, que s’han instal·lat al Raval en els últims anys i han aportat una bona dosi d’avantguarda i modernitat. Us presentem dues rutes: “del barri industrial al cultural” i “un patrimoni per descobrir”. En la primera ruta, podreu conèixer el que va ser el barri fabril de Barcelona, el barri on hi bullien les associacions i els moviments socials i obrers, i que avui, és una zona amb centres creatius, associacions i teatres; en la segona ruta, descobrireu el Raval dels hotels i les botigues centenàries, ple d’establiments històrics que viuen envoltats d’un important patrimoni. Com a Regidora del Districte de Ciutat Vella, us convido a que participeu en aquestes visites, i que descobriu el Raval històric, comercial i cultural, endinsant-vos en el passat, el present i el futur del barri. Estic convençuda que descobrireu joies amagades del Raval que segur que no us imaginàveu. Merce Homs i Molist Regidora de Ciutat Vella


Els comerços del Raval: del barri industrial al cultural

Durant l’època industrial, el barri del Raval es va convertir en el centre fabril de Barcelona, amb gran quantitat d’associacions i bars on els obrers es reunien per defensar els seus drets, transmetre la cultura i fer el vermut. Avui dia, la cultura es continua potenciant al Raval gràcies als centres creatius, teatres i associacions.

AFRICA TAMARANE (Riereta, 26)

Des del març del 2012, la gastronomia africana procedent de Sierra Leone té una referència entre la multiculturalitat del Raval. Alhora que un gastro-bar acollidor, Africa TaMaranE vol ser un punt de trobada al voltant de la cultura africana, un espai on es pot escoltar música africana, veure exposicions i audiovisuals, practicar idiomes, connectar-se a internet o gaudir d’un bon llibre al racó de lectura. Tot això mentre es degusten tapes i especialitats de nous gustos com el fufú, verdures i peixos africans, acompanyades de begudes exòtiques com el vi de palma, sucs naturals de gingebre i flors d’hibisc, cerveses africanes o còctels. Un lloc modern i actual per acostar-se al continent africà amb els cinc sentits.

ARTESANS GRIMA (Carretes, 5) Taller artesanal de conservació i restauració de mobles antics i obres d’art al servei del barri des de fa tres dècades. Va tenir els seus orígens amb una breu etapa al carrer de Sant Llàtzer, i des del 85 es troba a l’actual emplaçament del carrer Carretes. Una casa de referència no només per qui vol restaurar un moble, sinó també per qui busca el lloguer de peces d’època per decorar un bar o una botiga o qui necessita elements per a l’atrezzo teatral. Amb l’objectiu que les tècniques tradicionals no es perdin, l’establiment té intenció d’oferir cursos d’iniciació a la restauració de mobiliari i peces d’art.


BIG BANG BAR (d’en Botella, 7) Bar nocturn de música en directe. A la sala de concerts s’ofereixen actuacions de rock, blues, soul i jazz mentre es pren una copa, un còctel o una cervesa. D’ambient bohemi, alternatiu i cosmopolita. CARRETES 47 (Carretes, 47)

Fundat el desembre de 2011, Carretes 47 és un espai de coworking o treball cooperatiu per a petites empreses i autònoms que es complementa amb una àmplia zona polivalent destinada a activitats artístiques, culturals, socials i lúdiques.

EL LLANTIOL (Riereta, 7) Cafè-teatre que al llarg de més de tres dècades ha anat esdevenint un espai singular de la nit barcelonina. Programa sobretot actuacions d’artistes novells de les arts escèniques, la poesia i la màgia. Del Llantiol n’han sortit posteriors figures de l’escena catalana com el Tricicle, Vol Ras, el Màgic Andreu o Amparo Moreno, entre d’altres. Un espai acollidor, idoni per prendre una copa mentre es gaudeix d’un espectacle de petit format.

FREEDONIA (Lleialtat, 6)

Associació cultural oberta als nous creadors de les arts escèniques, la poesia, la música i la dansa. Programa des d’actuacions de petit format fins a cursos i tallers. El local havia acollit anteriorment una acadèmia de teatre i una botiga de roba i va ser rehabilitat fa tres anys per al seu nou ús. L’espai és d’ambient bohemi i cosmopolita.

KANANGA (Carme, 116)

Empresa pionera en el mercat espanyol a realitzar safaris en camió, ja que porten des de 1992 fent viatges d’aventura. Ofereixen rutes per més de trenta països d’Àfrica per a aquells que prefereixen un viatge a mida. Kananga és més que una agència de viatges, ja que la formen persones apassionades per Àfrica.

LA CASA DE LA PRADERA (Carretes, 57) Antic bar on la classe obrera anava a fer el vermut, reconvertit en local de tapes. La conservació de la barra i d’una part de l’enrajolat proporcionen un encant clàssic a un local amb vocació moderna i multiplicitat d’usos, des de les celebracions en grup fins a les trobades íntimes. Obert també a exposicions i activitats culturals.


LA ROUGE (Rambla del Raval, 10)

L’antiga i popular Bodega de la Patata, del desaparegut carrer de Sant Jeroni, ha esdevingut un dels llocs més emblemàtics, acollidors i cosmopolites de tot el Raval. Situat al bell mig de la rambla, és un espai d’intercanvi de cultura, tendències i on es poden trobar tot tipus de gent i activitats. Un bon lloc per beure i menjar mentre es ravaleja.

LAS FERNÁNDEZ RESTAURANT (Carretes, 11)

Establiment impulsat per tres germanes de professions diferents que es van unir fa quatre anys en aquest projecte. Cuina mediterrània casolana i vins de denominació d’origen del Bierzo, la terra de procedència de les seves impulsores. La decoració de les parets i del mobiliari és tota de tonalitats fortes, vermells i taronges que li confereixen una gran personalitat i caliu. El local acull també exposicions d’artistes i activitats culturals.

LA VERÒNICA (Rambla del Raval, 2-4) Restaurant-pizzeria ubicat a la Rambla del Raval des de fa sis anys, en una aposta per a la dinamització del barri. Manté el nom d’origen del seu antic emplaçament al carrer Avinyó, molt a prop de la plaça de la Verònica. Local d’estètica moderna, decorat amb colors vermells i blancs que li confereix identitat pròpia.


LIBÉLULA (Reina Amàlia, 28)

Local rústic d’estil modern, on es fusionen els materials antics amb noves interpretacions. Un espai on l’interiorisme és art i les obres d’art fan interiorisme, i on fins i tot anar al bany és una vivència artística. Les copes, les cerveses i la cuina de plats senzills i tapes del Mediterrani són actors principals en un establiment que vol moure’s entre la qualitat i els preus assequibles. La gran presència de libèl·lules en molts detalls dóna “ales” al local, prenent el nom de “el bar alat” (the winged bar).

LO DE FLOR (Carretes, 18) Amb el lema “petites coses, grans plaers”, aquest local acull qui hi va a prendre una copa, a berenar un te o una xocolata, o a fer-hi un bon sopar de productes frescos del dia. L’estil clàssic de la cuina de les àvies aplicat a diverses especialitats mediterrànies. L’interior està decorat amb una col·lecció de flors en recipients de vidre. L’establiment treballa amb petits productors per tal d’ajudar-se mútuament. MAKINAVAJA (Carretes, 51)

Bar en homenatge al dibuixant de còmic Ramón Tosas, conegut artísticament com Ivà, creador del personatge Makinavaja al qual l’establiment deu el seu nom. Diversos elements de la decoració interior són originals de l’autor, que va morir el 1993, i d’altres evoquen la seva memòria. El lema del local és “Cervesa, tapes i... rock’n roll”.

MERCAT OBERT DEL RAVAL (Rambla del Raval, s/n)

Des de fa quatre anys, la Rambla del Raval s’omple cada cap de setmana d’un animat mercat amb carpes, on joves dissenyadors i artesans venen originals productes de qualitat. Amb l’objectiu de dinamitzar  aquesta zona del barri, l’organització del mercat es fa sempre amb la col·laboració d’entitats del propi Raval com el Casal dels Infants.


MESÓN DAVID (Carretes, 63)

Establiment original del 1908, si bé amb el nom actual va obrir les seves portes el 1921. Ofereix una cuina de tradició clàssica espanyola i té com a especialitats les tapes i els plats típics de Galícia, especialment el pop i el braó al forn. Un altre dels seus emblemes és la sangria. El local manté la decoració característica de les cases de menjar antigues, els populars “mesones”.

MINITEATRES (Robador, 22) Miniteatres és un nou concepte en el qual en un sol espai es pot gaudir de petites Sales de teatre en què es representen simultàniament quatre obres de petit format, un Bar Vintage on gaudir d’un cafè, una copa o un sopar mentre s’espera la següent obra i Exposicions artístiques de pintura i escultura.

MUCHAFIBRA (Carretes, 13)

Taller de disseny tèxtil dedicat a l’experimentació que proporciona un espai propi a aquells creatius que no disposen de recursos, facilitant-los un lloc i unes eines de treball. Com a centre d’experimentació, Muchafibra porta anys creant convenis amb escoles de moda perquè els seus estudiants entrin en contacte directe amb el món laboral.

NEVER MORE (Cera, 17)

Cafè-cocteleria situat en un espai sostenible fet totalment de materials reciclats. El reaprofitament d’elements converteix l’interior del local en un món singular, on una olla fa de seient i una vella porta és la barra del bar. El local està presidit per un vell piano incrustat a la paret en alçada. L’altell de to intimista està reservat als socis i acull obres avantguardistes. El nom del local és un homenatge a Edgar Allan Poe, en al·lusió al seu poema El Corb.


OFF MASSANA (Robador, 3)

Des de l’any 2013, la Massana disposa d’uns locals-taller molt a prop de l’Escola, on es facilita el pont entre els estudis i la vida professional. Per tant, Off Massana té com a objectius el desenvolupament de projectes i la reflexió teòrica per afavorir el trànsit entre els estudis i el món laboral. Aquest espai de transició vol fomentar la comprensió dels llenguatges de l’art, els oficis artístics i el disseny.

PIZZAS L’ÀVIA (Cera, 33)

Casa de menjars al servei del barri des de fa 28 anys, i que va tenir abans una primera etapa al carrer Carretes. Ofereix una cuina catalano-uruguaiana, pel fet que el seu impulsor va néixer a l’Uruguai i és fill de catalans. Té com a especialitats les coques catalanes, les empanades, les pizzes, el tiramisú i els “alfajores” de Punta del Este, tot cuinat a la manera casolana que desprèn aquest establiment que ha merescut l’interès de set guies internacionals. El local acull també cultura, ja que disposa d’una llibreria amb exemplars a disposició dels clients, s’hi exposen pintures i dibuixos, i s’hi venen els llibres escrits pel seu propietari, d’ofici periodista.

PÓDAME (Cera, 12 i Robador, 5) Perruqueria de tendència i moda que vol ser, com ho han estat sempre les perruqueries, un lloc de trobada i convivència del barri. Està ubicada en una antiga cistelleria que també fou habitatge. La seva arribada al Raval fa tres anys va ser el primer pas per a la dinamització comercial del carrer de la Cera i el naixement de l’Associació de Comerciants Raval Verd.

RESTAURANT CAN LLUÍS (Cera, 49) Restaurant fundat el 1929 al mateix local on ja hi havia hagut una fonda, Can Mosques. Des de l’inici es va caracteritzar pel fet de servir una cuina casolana, a la qual s’ha mantingut fidel amb el pas del temps. El 1946, s’hi va viure un episodi tràgic, quan una dona que dinava al restaurant amb el seu marit i la filla de quatre anys, va fer-hi esclatar una bomba de mà en veure’s assetjada per la policia. En l’atemptat, del qual encara se’n poden veure els efectes al terra del menjador, van morir el fundador del restaurant i el seu fill. Dos fills més


van continuar tirant endavant l’establiment, regentat ara per la tercera generació.

RESTAURANT CERA 23 (Cera, 23) Restaurant de cuina de fusió d’especialitats mediterrànies, italianes i gallegues. Les parets de pedra centenària li confereixen un ambient càlid i acollidor en els seus dos àmbits, el restaurant i l’espai lounge, ideal per prendre una copa o un còctel en la intimitat i amb una acurada selecció musical. Acull també exposicions de pintura i art i està obert a activitats culturals.

RESTAURANT EL GUIXOT (Riereta, 8) Establiment dedicat a servir menjar i beure des de fa més de 140 anys, l’últim quart de segle amb el nom actual. El local conserva l’estètica dels menjadors clàssics, amb taules i taulell de marbre i columnes de ferro. Ofereix una cuina casolana amb menú de migdia i carta de nit. El 1976 s’hi fundà la primera associació feminista de l’estat espanyol, La Sal. TALLER DE MÚSICS (Requesens, 3-5)

El Taller de Músics neix a la tardor de 1979 coincidint amb l’agitació que va suposar el trasllat massiu dels centres de producció musical a Madrid. Actualment, els estudiants d’aquesta institució participen d’un entorn creatiu que permet desenvolupar una carrera musical orientada a qualsevol estil. A més de la formació, el Taller es distingeix com una plataforma que desenvolupa tot un conjunt d’activitats orientades a la promoció i la difusió de la música.

TEATRE DEL RAVAL (St. Antoni Abat, 12) El Teatre del Raval va obrir les seves portes amb l’objectiu de ser un centre per a la creació i l’exhibició teatrals. Situat a les instal·lacions de la Parròquia de Nostre Senyora del Carme, aquest espai dóna prioritat als projectes compromesos, en els que s’utilitza el llenguatge i l’expressió com a eina de denúncia social.


Els comerços del Raval: un patrimoni per descobrir

El Raval continua mostrant-se ple de bars, hotels i botigues centenàries, que atenen als seus clients al costat de nous tipus d’establiments. La seva vitalitat comercial és visible en aquests establiments singulars i històrics, que conviuen al costat d’un patrimoni antic envejable.

BAR BODEGA MONTSE (Arc de Sant Agustí, 5)

Bodega oberta el 1893 i que va anar canviant de propietaris fins el 1969. Des d’aleshores, primer la Montse i després el seu fill Xavier han mantingut en vida un establiment que és alhora una peça de museu. Les botes de vi a granel, els cartells taurins o la col·lecció d’ampolles de diversos licors on s’hi amuntega la pols de tres dècades en són exemples. Compta amb una clientela fidel que hi crea una atmosfera càlida, on fàcilment les converses salten de taula en taula sempre amb la flaire del vi present.

BAR CAÑETE (Unió, 17)

Establiment de tapes i canyes de cervesa obert fa tres anys però d’inspiració clàssica. La cuina segueix l’estil de les tradicions del país i el servei està conformat per cambrers professionals i uniformats. Tots els productes que ofereix són frescos i de proximitat. Disposa tant de barra com de taules.

BAR MARSELLA (Sant Pau, 65)

D’aquest local emblemàtic del Raval es diu que podria haver estat el primer bar de Barcelona, cap a l’any 1820. Es va fer cèlebre perquè s’hi servia absenta, la beguda de referència entre els joves artistes de les avantguardes europees. Figures com Dalí, Picasso, Gaudí o Hemingway van passar pel Marsella. L’aspecte envellit del local, des de la porta fins el mobiliari interior, li permet conservar l’aire genuí d’altres èpoques.


BAR MENDIZÁBAL (Junta de Comerç, 2) Històrica barra de bar a peu de carrer que ha resistit el pas del temps durant 90 anys i s’ha refet a circumstàncies de tot tipus, com ara la caiguda d’una bomba a l’edifici al qual està adossada. Manté el nom antic del carrer, abans que la via passés a anomenar-se Junta de Comerç. S’hi poden prendre entrepans freds i calents, refrescos, sucs de fruita natural, còctels i cafès durant tot el dia, des de l’esmorzar fins a l’últim mos que els espectadors i els actors fan sovint al Mendizábal un cop acabada la funció del teatre Romea. Disposa de terrassa a la placeta del Canonge Colom. BARRAVAL (Hospital, 104)

Bar-restaurant lounge de disseny avantguardista i innovador. Ofereix menú, tapes i copes. Tots els productes són d’elaboració artesanal i la cuina és de tradició mediterrània. Disposa de sales privades per a grups.

BOLLYWOOD (Av. Drassanes, 27-29)

Al Bollywood es pot gaudir d’una gastronomia típica índia, ja que compten amb cuiners nadius. L’oferta és amplia: verdures, arrossos, plats de xai i au elaborats al tandoor. Tots aquests plats aconsegueixen combinar els diferents sabors amb espècies i plantes aromàtiques.

CAFÈ DE LES DELÍCIES (Rambla del Raval, 47)

Establiment ubicat en un local del 1850, que havia estat habitatge, i del qual en manté com a element decoratiu l’altell. D’ambient bohemi i artístic, ofereix productes casolans i acull exposicions i activitats culturals. Compta amb una biblioteca per als clients que volen passar-hi una estona acompanyats de la lectura.


CANDELA (Plaça Salvador Seguí, 13) Bar-restaurant amb terrassa situat a la plaça Salvador Seguí, al mateix cor del Raval, on Keith Haring va realitzar el seu famós mural anti Sida el 1989 i actualment trobem la Filmoteca de Catalunya. La Candela ofereix esmorzars, menú de migdia i tapes ininterrompudament des de les 9 del matí fins a la 1 de la matinada. CASA LEOPOLDO (Sant Rafael, 24)

Al centre del Raval batega aquest establiment que va ser inaugurat per Leopoldo Gil al 1929. En tota la seva història, el restaurant ha mantingut una merescuda fama per rescatar una cuina tradicional d’alta qualitat basada  en productes que es compren cada dia al veí mercat de la Boqueria. A l’ambient del local encara es respiren les milers d’històries allà viscudes per toreros, cantants o escriptors il·lustres que han format part de la seva clientela habitual.

DROGUERIA POBLET (Nou de la Rambla, 42) Va obrir portes a principis dels anys 30 i actualment està regentada per la tercera generació de la mateixa nissaga familiar. S’ha anat renovant amb el temps, però manté com a elements originals el marc de fusta de la porta i el format de l’aparador, integrat en la façana d’un edifici també històric. L’amplia gamma de productes de drogueria i neteja que sempre ha ofert la fa ser un referent per a la clientela més fidel. EL TRANSWAAL (Hospital, 67) Establiment en servei des del 1888 i dedicat a la fabricació i venda de vestuari professional. Va néixer com a sastreria i ha viscut l’evolució de l’era manual del tèxtil fins a la tecnològica. En el seu catàleg hi ha una àmplia gamma d’uniformes per als diversos oficis del gremi de l’hostaleria, però també per a personal mèdic, de neteja, de magatzem, de servei domèstic i bates per a professors i escolars. HOTEL BARCELÓ RAVAL (Rambla del Raval, 17-21) L’edifici més emblemàtic i singular de la Rambla del Raval. Hotel de disseny avantguardista en servei des del 2008, de deu plantes d’alçada i base el·líptica, idèntica a les dues ro-


tondes situades als extrems de la rambla. La terrassa panoràmica ofereix unes vistes espectaculars de tota la ciutat.

HOTEL ESPANYA (Sant Pau, 9-11) Hotel inaugurat el 1859, un dels més antics i clàssics de Barcelona. Posteriorment va ser decorat pel cèlebre arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, i s’ha mantingut com una de les petites joies d’aquest estil. El 2010 va ser objecte d’una rehabilitació integral que l’ha permès modernitzar-se interiorment sense perdre gens el classicisme de l’edifici del segle XIX. Entre els seus actuals atractius hi ha el restaurant, a càrrec del prestigiós xef Martín Berasategui.

HOTEL GAUDÍ (Nou de la Rambla, 12) Hotel d’estil modernista obert el 1964 que deu el seu nom al fet d’estar situat just al davant del Palau Güell, un emblema de l’obra d’Antoni Gaudí situat al Raval. Els pisos superiors ofereixen vistes privilegiades de les singulars xemeneies irregulars del terrat del Palau Güell, així com del port, Montjuïc i Ciutat Vella. L’interior de l’hotel disposa de mobiliari original d’inspiració gaudiniana. HOTEL ONIX (Nou de la Rambla, 36) Hotel eco-friendly inaugurat el 2007 i de disseny avantguardista. Compta amb alguns elements de gran singularitat, com la decoració minimalista, els detalls ornamentals d’art mossàrab o les formes d’art digital que s’exposen al seu interior. Els panells solars del terrat i la lounge H20 fan d’aquest hotel de quatre estrelles i 45 habitacions un edifici respectuós amb el medi ambient, ecològic i sostenible. HOTEL SANT AGUSTÍ (Plaça Sant Agustí, 3) El que fou el primer hotel de Barcelona està integrat en l’estructura del que va ser l’antic convent de Sant Agustí, original del 1720. Adjacent a l’església del mateix nom, el seu emplaçament equilibra la placidesa d’un racó tranquil amb


la vitalitat propera de la Rambla. El mobiliari i la línia estètica moderna conviuen en harmonia amb elements patrimonials, com els arcs rústics o les columnes de palau.

LA BIBLIOTECA GOURMANDE (Junta de Comerç, 28)

En aquest restaurant d’estil bistro, en Guillem Oliva prepara la “cuisine en brut”, una cuina senzilla i directa amb influències franceses i mediterrànies. Amb una excel·lent carta de mercat, podem trobar des de tapes d’idees innovadores fins els clàssics lloms de porc ibèric.

LA CUCCHIARELLA (Sant Rafael, 20) L’objectiu d’aquest restaurant creat per Giovanna i Stefania és poder gaudir dels plats italians més coneguts en un entorn senzill i càlid. Una cuina sense estridències que ofereix, però, amanides exquisides i pasta sempre ‘al dente’. LA PACIÈNCIA (Sant Pau, 72)

Establiment obert el 1984 a l’antic carrer de la Cadena i que, en obrir-se fa una dècada la Rambla del Raval, va canviar de paisatge sense moure’s d’emplaçament. Els murs de pedra es van convertir en vidrieres de cara a la rambla, a la qual va aportar la primera terrassa. Ofereix una cuina tradicional i familiar, des de la varietat de les tapes fins a la sangria.

LA PERLA 29 (Hospital, 56)

La Perla 29 és una estructura artística i empresarial dedicada a la producció d’espectacles. Neix el 1999 amb la idea de generar un nou espai de creació que millori l’aprofitament dels recursos de cada producció. Durant aquests primers anys de vida artística, la Perla 29 s’ha arrelat a un espai cultural tan imponent com el conjunt gòtic de l’Hospital de la Santa Creu. 

LA PERLA DE ORO (Unió, 34)

Establiment evolucionat fa cinc anys de la botiga de queviures que havia estat des del 1939 en xarcuteria de degustació. Està regentat per un matrimoni franco-extremeny, per la qual cosa s’ha especialitzat en productes selectes ibèrics i francesos, com ara els vins, les ostres, el foie, els cargols o els formatges. Disposa de taules a la mateixa botiga i d’un


saló interior per a grups. Té com a emblema una piràmide hexagonal de vidre, que va arribar al local els anys 50 i s’ha convertit en un testimoni del pas del temps, com ho són també les velles bàscules o les mantegueres de metall.

LLIBRERIA MILLÀ (Sant Pau, 21)

Llibreria fundada el 1900 i especialitzada en teatre i tradicions folklòriques catalanes. Al llarg del més d’un segle d’història que té, s’ha convertit en un referent indispensable per a dramaturgs, directors i actors de teatre, per l’extensíssim arxiu de títols que s’hi poden trobar. Durant dècades, recórrer a l’arxiu Millà era per a les companyies i grups teatrals del país l’única manera d’arribar als textos que volien posar en escena. Fins l’any 2000 va exercir també com a editorial, la qual va impulsar la sèrie Catalunya Teatral amb més de 250 títols. Està ubicada en un local clàssic de l’època noucentista.

LONDON BAR (Nou de la Rambla, 34)

Els 103 anys d’història d’aquest establiment de decoració modernista l’han convertit en un referent de les tardes i les nits de Barcelona. Està regentat per la tercera generació de la mateixa família i va néixer en una època en la qual era habitual a la ciutat batejar establiments amb noms de ciutats estrangeres. Ha estat i continua sent lloc de trobada d’artistes i intel· lectuals, entre ells celebritats com Picasso, Miró, Hemingway o Machín. Ho va ser també dels professionals del circ estable que hi havia al Paral·lel, època de la qual en queda el testimoni del trapezi que penja del sostre a l’interior del local. Ofereix música en directe i acull exposicions i actes culturals.


MONIMOON (Unió, 11) Singular botiga dedicada a la venda de globus terraqüis, mapes del món i cartografia. En servei des de fa més d’un quart de segle, l’establiment és una referència única a Barcelona en el seu gènere. Entre l’extensa varietat, s’hi poden trobar des de boles del món d’ús escolar o fetes de tela per què hi juguin els nadons, fins a peces de col·leccionista del segle XIX valorades en milers d’euros. S’hi venen també brúixoles, planetaris, globus estel·lars i buscadors d’estels, entre d’altres elements d’ús o decoratius. En els últims temps ha evolucionat la seva activitat comercial cap a la venda per Internet. L’espai adjacent a la botiga és un autèntic museu de globus, mapes del món i llibres d’època. PALAU GÜELL (Nou de la Rambla, 3-5)

El Palau Güell va ser construït l’any 1888 i és un dels primers encàrrecs importants que va rebre Gaudí a l’inici de la seva carrera, per tant conté l’essència de la seva obra posterior. L’industrial Eusebi Güell va voler que l’arquitecte li construís aquest peculiar palau urbà com a ampliació de la casa familiar que tenia a la Rambla de Barcelona. L’edifici va ser declarat  patrimoni mundial per la UNESCO el 1984.

PASTISSERIA LA ESTRELLA (Nou de la Rambla, 32) Establiment fundat el 1825 i regentat des de fa gairebé noranta anys per la mateixa nissaga familiar. Va ser reformada el 1950 i manté l’encant i la decoració de les pastisseries tradicionals que la clientela del barri tenia com a referent per anar-hi a comprar els pastissos de les dates assenyalades. En els últims temps, ha evolucionat cap a la pastisseria basada en l’elaboració de productes no extrets dels animals, com les cremes vegetals, la nata de soja, la xocolata i els fruits exòtics. Aquests dolços els produeix la casa Lujuria Vegana, la directora de la qual va néixer en un pis del mateix edifici on es troba la pastisseria.


RESTAURANT NORAI (Museu Marítim)

(Av. Drassanes, s/n) El Projecte Norai és una iniciativa cultural i de responsabilitat social al voltant de la gastronomia marítima que el Museu Marítim de Barcelona ha desenvolupat a la seva cafeteriarestaurant, amb la col·laboració de la cooperativa Impulsem. Per tant, aquest projecte implica a diferents agents socials i culturals del barri del Raval per promoure accions de formació i inserció en l’hostaleria.

SIFÓ/ÓFIS (Espalter, 4)

El bar Sifó i el restaurant Ófis es troben a la primera fila de butaques de la Filmoteca, és a dir, a la mateixa plaça Salvador Seguí. Cada dia a l’Ófis preparen un menú casolà, abundant i variat, elaborat amb el seu propi pa. Aquest local el comparteixen de tal manera amb els clients que els mobles estan a la venda. Per la seva banda, al Sifó programen actuacions musicals molts dies de la setmana.

SUCULENT (Rambla del Raval, 43) Suculent es defineix com una casa de menjars de tota la vida, un lloc en el qual es pot gaudir a qualsevol hora de la bona cuina. Instal·lat al local de l’antiga Bodega del Raval del segle passat, els nous propietaris van decidir no canviar massa coses per mantenir l’esperit dels plats de sempre de la gastronomia mediterrània i espanyola. TORRES VIURE (Nou de la Rambla, 25) Establiment fundat el 1928 amb el nom de Bolsa de los Licores i renovat completament fa nou anys. Un testimoni de l’evolució des dels temps de la venda de vi a granel fins a la cultura vinícola actual. La gran diversitat de vins i caves que s’hi pot trobar, amb més de 5.000 referències, l’ha convertit en un referent més enllà del barri. Ocasionalment, s’hi organitzen tasts i degustacions de vins. Està regentat per la tercera generació de la família fundadora que, malgrat el nom, no té cap parentiu amb la nissaga de vinaters Torres.  ZELIG (Pl. Pedró) Al Zelig s’ajunten els veïns del barri i gent de tot el món. Aquest local gaudeix d’un excel·lent ambient on degustar bons còctels i menjars. A més, ofereix la possibilitat de gaudir d’una gran selecció de música actual i de tots els temps. A l’estiu es pot sortir a la terrassa situada a la històrica plaça del Pedró.


1

AFRICA TAMARANE (Riereta, 26)

1

2

ARTESANS GRIMA (Carretes, 5)

2

3

BIG BANG BAR (d’en Botella, 7)

4

CARRETES 47 (Carretes, 47)

5

EL LLANTIOL (Riereta, 7)

6

6

FREEDONIA (Lleialtat, 6)

7

7

KANANGA (Carme, 116)

8

8

LA CASA DE LA PRADERA (Carretes, 57)

9

9

LA ROUGE (Rambla del Raval, 10)

10

10 LAS FERNÁNDEZ RESTAURANT

(Carretes, 11)

11 LA VERÒNICA

(Rambla del Raval, 2-4)

12 LIBÉLULA

(Reina Amàlia, 28)

13 LO DE FLOR

(Carretes, 18)

14 MAKINAVAJA

(Carretes, 51)

3 4 5

11 12 13 14 15 16

15 MERCAT OBERT DEL RAVAL (Rambla del Raval, s/n)

17

16 MESÓN DAVID

18

17 MINITEATRES

19

(Carretes, 63) (Robador, 22)

18 MUCHAFIBRA

(Carretes, 13)

19 NEVER MORE

(Cera, 17)

20 OFF MASSANA

(Robador, 3)

21 PIZZAS L’ÀVIA

20 21 22 23

(Cera, 33)

24

22 PÓDAME

(Cera, 12 i Robador, 5)

25

23 RESTAURANT CAN LLUÍS

26

24 RESTAURANT CERA 23

27

25 RESTAURANT EL GUIXOT

28

(Cera, 49) (Cera, 23)

(Riereta, 8)

26 TALLER DE MÚSICS

(Requesens, 3-5)

27 TEATRE DEL RAVAL

(St. Antoni Abat, 12)

29 30 31

BAR BODEGA MONTSE (Arc de Sant Agustí, 5) BAR CAÑETE (Unió, 17) BAR MARSELLA (Sant Pau, 65) BAR MENDIZÁBAL (Junta de Comerç, 2) BARRAVAL (Hospital, 104) BOLLYWOOD (Av. Drassanes, 27-29) CAFÈ DE LES DELÍCIES (Rambla del Raval, 47) CANDELA (Plaça Salvador Seguí, 13) CASA LEOPOLDO (Sant Rafael, 24) DROGUERIA POBLET (Nou de la Rambla, 42) EL TRANSWAAL (Hospital, 67) HOTEL BARCELÓ RAVAL (Rambla del Raval, 17-21) HOTEL ESPANYA (Sant Pau, 9-11) HOTEL GAUDÍ (Nou de la Rambla, 12) HOTEL ONIX (Nou de la Rambla, 36) HOTEL SANT AGUSTÍ (Plaça Sant Agustí, 3) LA BIBLIOTECA GOURMANDE (Junta de Comerç, 28) LA CUCCHIARELLA (Sant Rafael, 20) LA PACIÈNCIA (Sant Pau, 72) LA PERLA 29 (Hospital, 56) LA PERLA DE ORO (Unió, 34) LLIBRERIA MILLÀ (Sant Pau, 21) LONDON BAR (Nou de la Rambla, 34) MONIMOON (Unió, 11) PALAU GÜELL (Nou de la Rambla, 3-5) PASTISSERIA LA ESTRELLA (Nou de la Rambla, 32) RESTAURANT MMB (NORAI) (Av. Drassanes, s/n) SIFÓ/ÓFIS (Espalter, 4) SUCULENT (Rambla del Raval, 43) TORRES VIURE (Nou de la Rambla, 25) ZELIG (Pl. Pedró)


Ruta: del barri industrial al cultural 20 22 26

7 17

11

27 3 21

22 24

19 15

5 25

23

2

13

10

9

18 1 6

4

14

8 16

12

Ruta: un patrimoni per descobrir 20 11 4

16

22 32

5 9 12

13

18

17

21

8

2

25 14 25

29 30

15 1

7 19

26 10

3

30

23

6

28


www.ravalcomercial.cat

Ravaleja!

Els comerços del Raval Sud: Tradició i Modernitat  
Els comerços del Raval Sud: Tradició i Modernitat  

Us presentem la tercera edició d’aquesta guia, amb les que us proposem descobrir els establiments comercials més singulars del barri del Rav...

Advertisement