Page 1

Núria Babot Pereña

Anàlisi d’un objecte: llapis corrector

Núria Babot Pereña 3rC ESO


Núria Babot Pereña

Fase 1 Anàlisi global Nom: - llapis corrector (català) - lápiz corrector (espanyol) - caneta correctora (gallec) - corretore a penna (italià) - correction pen ( anglès) - Korrekturstift (alemany) - коррекция ручка (rus) - ‫( قلم التصحيح‬àrab) - stylo de correction (francès) - korreksjon penn (noruec) - stilou de corecție (romanès) Utilitat: Serveix per corregir els errors cobrint-los d'un líquid que s'endureix en uns segons, de manera que es pot tornar a escriure sobre l'error.


Núria Babot Pereña

Fase 2 Anàlisi Anatòmica Descripció Es tracta d’un tub semblant a un bolígraf d’un centímetre de diàmetre i d’uns 10 centímetres de llargada de color blanc. Té un tap transparent amb una pestanya que serveix per tapar la punta del llapis, de manera que queda protegida. La punta del llapis és metàl·lica i a l’extrem hi té una petita boleta. Quan es prem la boleta surt el líquid que conté el llapis. Destaca l’etiqueta que hi ha on s’hi pot veure el nom de la marca. Especejament PEÇA 1 PEÇA 2 PEÇA 3 PEÇA 4

Tap Carcassa del llapis Petita peça que és a l’interior del bolígraf Líquid corrector


Núria Babot Pereña

Esbós


Núria Babot Pereña

5


Núria Babot Pereña

Fase 3 Anàlisi Funcional PEÇA 1

PEÇA 2

PEÇA 3

PEÇA 4

Tap

Serveix per tapar la punta del llapis corrector, de manera que quan no el fem servir, la punta queda protegida. Carcassa del llapis Serveix per emmagatzemar el líquid corrector Petita peça que és a És dins del bolígraf, l’interior del entre el líquid, de bolígraf manera que quan sacsegem el llapis, la peça “remena” el líquid Líquid corrector Serveix per tapar els errors d’escriptura amb una substància líquida de color blanc que s’asseca molt ràpidament.


Núria Babot Pereña

Fase 4 Anàlisi Tècnica Mides: 10 cm de llargada i 1 cm de diàmetre. Quantitat: 8 ml. Pes: 18 grams Materials: la carcassa i el tap són de plàstic, la peça de l’interior pot ser metàl·lica (però és una simple suposició), i el líquid corrector conté òxid de titani, solvent de nafta, alcohols minerals, resina, dispersant y fragàncies. Cost: entre 1,5 i 2 euros. Seguretat en l’ús: És un producte fàcilment inflamable, és irritant i perillós pel medi ambient. Generalment, si es fa servir amb cura, no té cap perill, però s`ha de vigilar. És un objecte d’ús escolar. Antigament, es va investigar el perill de la seva inhalació i el possible risc de càncer. Més tard es va demostrar que no és un líquid cancerigen. També es van investigar una sèrie de morts relacionades amb el tricloroetà que conté el líquid corrector. L’any 1988 es va prohibir el seu ús en les escoles per aquestes raons, però sis mesos desprès, la norma va ser abolida per les queixes del personal, els estudiants i els pares. Esbós de les vistes: Les imatges són a la fase 2, a l’anàlisi anatòmica.


Núria Babot Pereña

Fase 5 Anàlisi Històrica i social Història i evolució L’empresa Tipp-Ex es va fundar en l’any 1959, a Alemanya per Otto Carls. El nom “Tipp-Ex”, ve de la unió de dues paraules. Tipp és la paraula alemana per typo (typographical error) i ex en llatí significa “no més”. Amb aquest invent, va ser possible esborrar un error amb la màquina d’escriure mitjançant un mecanisme on es premia la tecla retrocés a la lletra que es volia esborrar, el document es col·locava davant la cinta i la lletra mal escrita es reescrivia. De tota manera, Tipp-Ex no va ser l’inventor del producte, sinó una dona nord-americana mecanògrafa anomenada Bette Nesmith Graham (1924-1980). Aquesta dona trobava dificultats en el seu treball cada vegada que s’equivocava a l’escriure, de manera que va pensar en barrejar aigua i pintura i fer servir el resultat en el seu treball. Als seus caps no els agradava la idea, però els seus companys mecanògrafs li demanaven el seu líquid freqüentment. Graham va utilitzar aquesta pintura durant cinc anys en secret, millorant-lo gràcies al professor de química del seu fill. Amb el temps, va començar a comercialitzar el corrector amb el nom de


Núria Babot Pereña

Mistake Out (fora errors) i després va canviar el nom a Liquid Paper. Tipp-Ex, posteriorment, va ampliar la seva gamma de líquids correctors, creant nous models, com el de cinta, el de bolígraf, el d’aplicació amb una petita esponja i variacions d’aquests. CONCLUSIONS El llapis corrector serveix per esborrar un error d’escriptura. Generalment té quatre peces, el tap, la carcassa, el líquid corrector i una petita peça que es troba a l’interior de la carcassa i totes aquestes parts tenen la seva utilitat. Aquest producte fa un bon servei, però el seu mal ús pot resultar perillós ja que el líquid és tòxic.

9

Anàlisi d'un objecte: el llapis corrector  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you