Page 1

SWITCH Clubblad van de volleybalvereniging Nuovo jaargang 32, nummer 2 2018


Colofon

Jaargang 32, nummer 2 Januari 2017 Oplage: 200 waarvan 90 st geprint Redactie: Kees Pieters Ad Snijders Minco Snijders Fred Scholten

SWITCH

Opmaak: Fred Scholten Redactieadres en advertenties: Kees Pieters, switch@nuovovolleybal. nl, (026) 333 47 62 Adverteren kan al vanaf € 25,- per jaar. Meer informatie: www.nuovovolleybal.nl De Switch is het ledenblad van NUOVO voor en door leden. De Switch verschijnt vijf maal per jaar. Steun Nuovo door (web)winkels te benaderen via SponsorKliks. Hoe werkt het?

Redactioneel Kampioenenbal

Webwinkels betalen een commissie voor elke bestelling die via SponsorKliks.nl wordt gedaan. Doe je dat via onze website, dan krijgt Nuovo 75% daarvan. Of je nu rechtstreeks naar bv. Bol. com gaat of je gaat via Nuovo/SponsorKliks naar Bol.com, je betaalt hetzelfde. Alleen in het laatste geval profiteert Nuovo hier van!

Diverse sportkleding is te koop op de door Teamkleding4All opgezette Nuovo-webshop. Neem een kijkje op onze website. Kijk voor meer Nuovo-roddels en nieuwtjes op de groepspagina op Facebook, Instgram en Twitter

Van de Voorzitter 4 Bestuursberichten 5 Wedstrijdschema 6 Buurtvolleybaltoernooi 2018 7 Nieuwe beheerder Sportkantine! 8 Ghostwriter, part XXV 8 Rangen en standen maart 2017 10 Sponsorcontract Sportkantine 1213 Heren 4 kampioen!! 14 Interview Heren 1 15 Heren 1 kampioen! 17 De juiste voeding 18 Beachvolleyballen 2018 20 Joost Kanstein 2018 21 Kort & Klein 22 Vereniging van het jaar 22 Lang zullen ze leven…… 24

Het seizoen is nog niet ten einde, maar er zijn al twee kampioenen gehuldigd! Na de mini’s N2-1, zelfs al de derde. En als de voortekenen ons niet bedriegen, kunnen daar zo maar 2 tot 3 teams bijkomen. Dat heeft Nuovo in geen jaren meegemaakt. Uiteraard komt dit thema vaak terug in deze Switch. Andere terugkerende zaken zijn de aankondigingen van het beachvolleybalseizoen, het buurtvolleybaltoernooi, Joost Kansteintoernooi en het Jeugdkamp. Allemaal fijne zaken om naar uit te kijken. We hopen dat daar vele Nuovoleden aan mee gaan doen. Noteer de data maar alvast in jullie agenda’s. En deze keer echt, met wat schaamrood op de kaken, excuses Petra….., de introductie van de inmiddels-niet-meer-zo-nieuwe uitbaatster van De Sportkantine, tevens sponsor van Heren 3, Petra Roemangoen. Haar introductie is vorige keer per abuis niet opgenomen. Welkom Petra! Hopelijk ben je al een beetje aan ons gewend. Kees Pieters

Switch digitaal? Voorkeur voor het ontvangen van de digitale uitgave (in pdf) in plaats van de papieren versie? Stuur dan een mail naar: switch@nuovovolleybal.nl.

copydatum: 28 mei 2018


Van de voorzitter Ook dat is een stap waar de vereniging jullie dankbaar voor is en die jullie kampioenschap extra kleur geeft. Daarom nogmaals allemaal van harte gefeliciteerd met dit kampioenschap.�, aldus Hans Pastoors. Onze vice-voorzitter speelde tenslotte zelf mee bij heren 4.

Van de Voorzitter Onze voorzitter heeft een mooi moment uitgekozen om van een zeker welverdiende vakantie te genieten. Hij had er vooraf al het volste vertrouwen in dat de club het in deze cruciale maand van de competitie het ook wel zonder hem zou redden. En dat klopt. In 2 weken tijd zijn in zijn afwezigheid twee kampioenschappen behaald. Aan de vice-voorzitter (Gertjan Eshuis) en de vice-vicevoorzitter (Hans Pastoors) de eer om met gepaste trots de oorkondes uit te reiken.

Bij heren 1 moest Gertjan wel aan de bak als vervanger van Henk. Eveneens met oorkondes in de tas reisde hij heren 1 achterna om met spanning de uitslag af te wachten tegen eveneens de directe belager, zij het, dat Pegasus 5 zelf nog wel degelijk belang had bij de wedstrijd. Heren 1 wist echter met overtuiging de twee benodigde sets binnen te halen voor het kampioenschap. Uiteindelijk werd met 3-2 gewonnen. Het verslag van deze wedstrijd vind je elders in de Switch.

Bij heren 4 ging dat op 10 maart 2018, na de 4-0 winst op directe belager BSVO gepaard met de volgende woorden: “We hebben in de afgelopen week een scherpe analyse gemaakt van alle uitslagen waarmee jullie bij de wedstrijd van vandaag al kampioen konden worden. Daarbij bleek dat jullie zelfs met 2-3 hadden mogen verliezen. Gelukkig is het niet zover gekomen en hebben jullie een ruime overwinning behaald. Het is nu al zeker, jullie zijn niet meer in te halen. En dat met nog 4 wedstrijden te gaan voor BSVO. We mogen jullie van harte feliciteren met het kampioenschap. Jullie hebben met een grote voorsprong gewonnen. Ik heb hier getuigschriften voor jullie allemaal. Als ik die nog eens bekijk vallen me 2 dingen op. Allereerst dat hier H4 staat in plaats van H2. Dit heeft alles te maken met jullie bereidheid aan het begin van dit seizoen om een jonger team de kans te geven in de 2e klasse te spelen. Jullie namen daarmee in het belang van de vereniging het risico een wat saaie competitie in te gaan. We danken jullie als vereniging hier nog heel hartelijk voor. Anderzijds bood deze stap jullie natuurlijk een unieke kans om op je oude dag nog eens kampioen te worden. Het tweede punt dat me aan dit diploma opvalt is dat jullie op de foto nog een trainer hebben. Dat is geen blijvende situatie gebleken. Na het vertrek van Theo hebben jullie de trainingen bij toerbeurt onderling verdeeld en op je genomen.

pagina 4

Gelukkig voor Henk volgen komende maand mogelijk nog 2 of 3 kampioenschappen! Hopen dat hij dan voldoende is uitgerust om de kampioenen zelf toe te spreken. In plaats van de Voorzitter, Kees Pieters

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Bestuursberichten

Bestuursberichten

Algemene ledenvergadering/ vacature bestuur

Beachvelden

Om het verblijf bij de beachvelden tijdens een regenbui wat te veraangenamen hebben we maatregelen genomen om de vloer onder de overkapping van de blokhut droog te houden. Daartoe is er een goot in de bestrating voor de blokhut gemaakt en wordt er gewerkt aan een dakgoot rondom aan het gebouwtje.

Rookvrije sportvoorzieningen

In het kader van landelijke acties op dit gebied is in het bestuur gesproken over de mogelijkheid de informele rookplek bij de voordeur van de sporthal te verleggen. Dit zal een actie via de gemeente vereisen. Ook de situatie bij de beachvelden zal nader worden beschouwd. Onderwerp zal in komende AB vergadering geagendeerd worden.

De eerstkomende ALV zal worden gehouden op dinsdag 15 mei om 20.00 uur in het vergaderzaaltje in de sporthal. Tijdens die vergadering vindt ook een bestuursverkiezing plaats. Désirée en Minco hebben besloten niet meer herkiesbaar te zijn. Er ontstaan dus vacatures voor de sectie Evenementen en Competitie. Gertjan en Henny zijn ook aftredend, maar herkiesbaar. Kandidaten voor een bestuursfunctie kunnen zich melden bij het bestuur. Dus denk allemaal eens na of een bestuursfunctie iets voor je is.

Inventarisatie seizoen 2017-2018

Reanimatiecursus

Nuovo vindt het belangrijk dat er tijdens sportbeoefening zoveel mogelijk mensen met EHBO, BLS (basic life support), AED (automatische externe defibrillator) opleidingen beschikbaar zijn. Nagegaan wordt of er een goedkope korte cursus kan worden gegeven samen met andere organisaties. Leden die belangstelling hebben om zo’n korte opleiding (1 avond) te volgen kunnne zich bij mij melden.

De competitie is nog niet afgelopen, maar de Technische Commissie (Henny Tax) is al begonnen met de voorbereidingen voor het komend seizoen. Iedereen wordt gevraagd aan te geven wat de gedachten zijn over het spelen in de competitie in het komend seizoen. Op basis daarvan kunnen de contouren van de nieuwe teamindeling en inschrijving voor de komende competities worden bepaald. In de volgende Switch komt de VST daar op terug. Hans Pastoors

Nieuwe leden

Sinds de vorige Switch hebben we Eddy Medema (H1), Sophie Ewert (mini), Arthur Arendt (H3) en Roosmarijn Stoep (mini) als nieuw lid in mogen schrijven. Allemaal hartelijk welkom en een fijne tijd bij Nuovo toegewenst.

Kampioenschappen

Op 10 maart werd het H4 team, met nog 3 wedstrijden te spelen, al kampioen. Bij deze bijzondere gelegenheid zijn de spelers namens de vereniging in het zonnetje gezet met bloemen, oorkondes en een toespraakje dat elders in deze Switch staat weergegeven. Op 24 maart werd H1 in Nijmegen kampioen. Ook zij zijn ter plekke namens de vereniging gefeliciteerd en toegesproken.

jaargang 32, nummer 2

SWITCH

pagina 5


Wedstrijdschema

Wedstrijdschema Let op: Het programma wordt nog wel eens gewijzigd. Check altijd ook regelmatig het actuele programma via onze website en/of de Nuovo-app. Hier zijn ook de uitslagen en standen te vinden. Het bouwen en afbreken van de velden en het tellen is een teamtaak. Spreek met je teamgenoten af wie deze uitvoert. Houdt voor de tellers de Nuovo-FaceBook pagina en je mail in de gaten vrijdag 6 april 2018 De Sijpel, HARDERWIJK 19:00 VVH JA 1 Nuovo JA 1 zaterdag 7 april 2018 Betuwehal, TIEL 09:00 VOLAR N6 2 Nuovo N6 1 09:30 Nuovo N5 1 TiVoC N5 1 10:00 Nuovo N5 1 TweeVV N5 1 11:00 Nuovo N6 1 TweeVV N6 1 11:00 Nuovo N5 1 AVF VOLAR N5 4 zaterdag 7 april 2018 Brink, HUISSEN 09:30 TweeVV N2 3 Nuovo N2 2 10:00 Nuovo N2 2 AVF VOLAR N2 3 zaterdag 7 april 2018 Sporthal Doorwerth 13:00 Nuovo MC 1 Olympia MC 1 Nuovo MB 1 Bart de Wild 13:00 Nuovo MB 1 VOLAR MB 3 Nuovo MC 1 Jelle Oosterhof / Henk Hesseling 15:00 Nuovo DS 2 SSS DS 8 Nuovo DS 2 Henk Hesseling 17:00 Nuovo HS 4 Lienden HS 1 Nuovo HS 4 Henk Hesseling 17:00 Nuovo HS 2 Setash HS 1 Nuovo HS 2 Bart de Wild 17:00 Nuovo DS 1 Setash DS 2 Nuovo DS 1 Henk van Velzen vrijdag 13 april 2018 De Bongerd, WAGENINGEN 21:30 WaHo DS 7 Nuovo DS 2 zaterdag 14 april 2018 't Riet, EDE GLD 09:00 Nuovo N6 1 Gemini N6 1 10:00 VOLAR N6 1 Nuovo N6 1 zaterdag 14 april 2018 Valkenhuizen, ARNHEM 09:00 TweeVV N2 1 Nuovo N2 2 09:30 Nuovo N2 2 BSVO N2 1 11:00 Nuovo N5 1 Scylla N5 1 11:30 Nuovo N5 1 AVF VOLAR N5 5 zaterdag 14 april 2018 De Vlinder 1, WAGENINGEN 09:30 Scylla N2 1 Nuovo N2 1 10:30 Nuovo N2 1 Gemini N2 1 zaterdag 14 april 2018 Ark van Oost, NIJMEGEN 14:15 Pegasus MC 2 Nuovo MC 1 16:15 Pegasus JA 1 Nuovo JA 1 zaterdag 14 april 2018 de Lindekamp, LIENDEN 19:00 Lienden HS 1 Nuovo HS 3 zaterdag 21 april 2018 Betuwehal, TIEL 10:00 Nuovo N5 1 TiVoC N5 1 10:30 Nuovo N5 1 TweeVV N5 1 11:30 Nuovo N5 1 AVF VOLAR N5 4

pagina 6

SWITCH


Wedstrijdschema zaterdag 21 april 2018 Sporthal Doorwerth 09:00 Nuovo N6 1 AVF VOLAR N6 2 09:30 Nuovo N2 2 AVF VOLAR N2 5 10:00 VOLAR N2 1 Nuovo N2 1 10:30 Setash N2 1 Nuovo N2 2 11:00 Nuovo N2 1 Scylla N2 1 11:00 TweeVV N6 1 Nuovo N6 1 zaterdag 21 april 2018 Sporthal Doorwerth 13:00 Nuovo JA 1 SSS JA 1 Henk van Velzen 13:00 Nuovo MB 1 Woudenberg MB 1 Henk Hesseling 15:00 Nuovo HS 1 Renswouw HS 4 Henk Hesseling 15:00 Nuovo DS 2 D.O.S. DS 3 Gertjan Eshuis 17:00 Nuovo HS 4 Volvera HS 4 Minco Snijders 17:00 Nuovo DS 1 Xanthos DS 1 Ab van Dijkhuizen 17:00 Nuovo HS 2 Volvera HS 3 Bart de Wild

Buurtvolleybaltoernooi 2018 Op vrijdagavond 20 april 2018 wordt alweer voor de vijfde keer het Buurtvolleybaltoernooi georganiseerd. Met het toernooi sluiten we het zaalseizoen feestelijk af. Doe ook mee met een team met mensen uit je buurt, vriendengroep, familie of bedrijf en schrijf je in! Een team bestaat uit minimaal 6 spelers. In een team mogen maximaal 2 actief spelende volleyballers zitten; zo blijft het ook voor minder geoefende spelers leuk om mee te doen. Een beetje volleybalervaring is fijn, maar niet verplicht. De gezelligheid en speelplezier staan voorop. Mocht het niet lukken om een heel team te vinden dan kun je dat doorgeven. Misschien kunnen wij nog iets betekenen. Het toernooi is gratis en vindt plaats in de sporthal van Doorwerth en van 19.00 uur tot ca. 22.00 uur. Voor deelnemers aan het toernooi geldt dat ze vanaf het buurtvolleybaltoernooi tot het einde van het zaalseizoen (begin juni) gratis mogen meetrainen bij Nuovo. Je kan je aanmelden via de website http://nuovovolleybal.nl/zaaltoernooien.html of door een mail te sturen naar vse@nuovovolleybal.nl. Graag uiterlijk voor 16 april. We hopen natuurlijk dat er weer zeker 10 teams mee doen! Met vriendelijke groeten, Kees Pieters en DĂŠsirĂŠe Post

jaargang 32, nummer 2

SWITCH

pagina 7


Petra Roemangoen nieuwe uitdaging. Ik heb er al veel schik in! Ik wil, zo als Kitty gedraaid heeft, het huiskamer gevoel houden, en dat iedereen er gewoon zich zelf kan zijn. Het is wel even wennen, met al die schermen en nieuwe namen enzo, maar dat gaat zeker lukken. Ik ga er leuke jaren van maken! Zelf houd ik van paardrijden. Ik heb zelf friezen en krijg dit jaar veulens erbij.”

Nieuwe beheerder Sportkantine! Kitty van de Borden had begin december een fraaie uitsmijter, van het andere soort dan zij normaal pleegt te maken: zij gaf aan per 1 januari te stoppen met de Sportkantine om –samen met haar zoon Arno- het restaurant Amadeus in Ede te gaan runnen. Dat was best een schok. We waren net een beetje aan haar gewend…. Gelukkig heeft ze De Sportkantine kunnen overdragen aan Petra Roemangoen. Tijdens het Oliebollentoernooi hebben we al kennis met elkaar kunnen maken. Hier stelt zij zich nog even aan jullie voor. Wij wensen Petra heel veel succes en plezier met ‘onze’ Sportkantine! Petra Roemangoen is op 1 augustus 1969 geboren in Nijmegen. “Ik ben in mijn jeugd met mijn ouders naar Zevenaar verhuisd en heb daar mijn man leren kennen, waarmee ik nu al 28 jaar getrouwd ben. Samen hebben we drie kinderen, 2 jongens van 24 en 20 en een meisje van 15. Voorheen heb ik ook horecazaken gehad, waaronder ‘t Stoepje in Oosterbeek en twee zaken in Zevenaar,” zegt Petra. “Ik was na de verkoop van ‘t Stoepje wat rustiger aan aan het doen, maar De Sportkantine geeft mij weer en

Petra, Griffin en Davi bij de vuurdoop op het Oliebollentoernooi

slagroom uiteraard). Wintersport op z’n best. Maar als ik mocht kiezen dan geef ik toch de voorkeur aan de zomer of, om mee te beginnen, eerst maar het voorjaar. Ja, het voorjaar daar wordt je blij van. Langzaamaan komt de buurt weer tot leven. Buren gaan weer met hun tuintjes aan de slag. De winter eruit, her voorjaar erin. Binnenkort moeten immers de moestuintjes van meneer AH weer in de grond. De narcissen en krokussen steken hun kopjes al vrolijk boven de grond. Zij zullen deze ijzig koude speldenprik wel overleven. Tja, met de andere tuinplantjes voor het terras nog maar even wachten tot de ijsheiligen geweest zijn. Was het maar vast zover. Vogels kwetteren vrolijk, lammetjes en geitjes worden geboren. Een gezellige boel. Ondertussen heerlijk wegdromen bij de gedachte aan de zomer. Afgelopen zomervakantie, ja, die was geweldig. Heerlijk genoten in Vietnam. Dat was fantastisch. Dit jaar blijven we in Europa, dat is ook fijn. En met de barbecue aan en een lekker zonnetje is Tuinesia ook prima. Nog een paar maanden en we kunnen weer met onze blote kuiten in het zand. Heerlijk.

Ghostwriter, part XXV The ghostwriter strikes again, en dat alweer voor de 25e keer! Hij/zij waart rond in de vereniging en noteert wat hem of haar opvalt. Meedogenloze observaties? Opvallende zaken? Een kritische noot? Voer voor de Ghostwriter! De vorige bijdrage, met oog voor zowel de jeugd als de oudere garde was van Riëtte Bloem. Maar van wie is deze jubileumbijdrage? Hallo lezers, hier is een verhaaltje van de ghostwriter. Een gure koude wind waait terwijl het Nederlandse landschap aan mij voorbij trekt. Op de achtergrond staat een luisterboek aan van Harry Potter. Wat boffen wij toch maar dat we diverse seizoenen in een jaar hebben. Voor ieder wat wils. Onlangs bonden velen van ons nog de ski’s of de schaatsen onder om een mooie afdaling of tocht over het bevroren water te maken. Heerlijk dat zonnige droge winterweer. Ikzelf geniet daar ook van, maar dan wel graag met regelmaat met een glas glühwein of warme chocolademelk (met

pagina 8

Groeten, Ghostwriter

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Hoofdsponsor

jaargang 32, nummer 2

SWITCH

pagina 9


Rangen en standen

Rangen en standen maart 2017 Hier de standen en het commentaar, wederom met dank aan het ‘writers blok’ van aanvoerd(st)ers en coaches. Hoe staat Nuovo er voor? In tegenstelling tot vorig seizoen worden er uitstekende resultaten geboekt. Kijk maar. Heren 1e Klasse H Heren 2e Klasse I Heren 3e Klasse L Nuovo HS 1 19 70 Setash HS 1 16 69 Nuovo HS 4 15 72 Pegasus HS 5 19 64 TweeVV HS 2 15 64 BSVO HS 1 15 46 TiVoC HS 1 19 58 Scylla HS 4 15 44 Lienden HS 1 15 42 Heyendaal HS 2 19 57 Toesj HS 3 16 42 Scylla HS 5 15 33 Renswouw HS 4 18 51 D.O.S. HS 1 16 37 Volvera HS 4 15 32 Renswouw HS 3 18 47 Dovol HS 1 14 27 Nuovo HS 3 16 24 Scylla HS 3 17 39 Agilitas HS 2 15 27 Agilitas HS 3 13 11 WaHo HS 1 17 37 Volvera HS 3 14 25 Xanthos HS 2 17 29 Nuovo HS 2 15 25 Gemini HS 2 18 28 Arvevo HS 4 16 20 Invicta HS 1 19 20 Heren 1 is kampioen ! Op 24 maart jl. werden onze heren 1 kampioen in Nijmegen. De nummer twee snoepte wel twee sets af van Nuovo maar dat kwam vast en zeker door de ontlading, nadat de eerste twee sets al binnen waren en het team al kampioen was. Door degelijk spel hebben we het hele seizoen al bijna alle wedstrijden gewonnen. Trainer Ab van Dijkhuizen heeft in ieder geval de sfeer en inzet goed weten aan te wakkeren tot een hoger niveau. Op 21 april kunt u nog naar de laatste wedstrijd kijken in Doorwerth waar we dan ook een echt feestje vieren, lekker thuis! Wat het volgend seizoen gaat doen is allemaal nog onzeker, wie zouden er bij komen en gaan er spelers weg? De tijd zal het ons leren. Maar een knappe prestatie is het gewoon wel, de nr.1 positie het hele jaar door verdedigen is best een klus. Gefeliciteerd. Heren 2 heeft haar draai te pakken. Door een serie overwinningen hebben ze eindelijk de laatste plaats verlaten. Op naar klassebehoud! De kritische kijker zal ontdekken, dat Heren 3 sinds vorige keer weer een plaatsje is gezakt op de ranglijst; 6 puntjes uit 3 wedstrijden is ook een schrale oogst. Hun concurrent, Volvera 4, scoorde 13 uit 4 en schoot ze dus voorbij. Geen idee hoe ze dat gaan goedmaken. Ondertussen zitten we wel in nieuwe trainingspakken, gesponsord door onze eigen kantine natuurlijk. Dat zit dus wel snor. Desondanks moest H.P. wel een oproep doen uitgaan tot een ruimhartiger bijdrage uit eigen portemonnee na het verblijf aan de stamtafel. Ook apart! Wel goed drinken en eten, maar kennelijk zuinig betalen….. Terwijl dat tóch haast hun belangrijkste bijdrage aan het volleybalgebeuren lijkt te zijn. Maar het nieuwe seizoen lonkt alweer. De beruchte formuliertjes gingen reeds over de tafel. Direct bleek dat onze trouwe Ronald v.d. Berg niet meer beschikbaar is. Hij verkocht héél sneaky zijn huis en kocht iets terug in Zutphen. Hij vindt dat tóch net iets te ver. En dat terwijl Mees, vanuit Didam, wel weer ambities toont. Hij is beslist niet beweeglijker geworden, maar merkt in de training dat dat voor veel anderen óók geldt. Op deze manier kan ik best meedoen, denkt hij. Enfin, eerst maar eens Volvera met 4-0 pakken in de Omnibus, lekker eten bij Rens thuis (en na het seizoen bij De Koude Herberg, dus eigenlijk ook bij Rens) en dan zien we wel weer verder. Laat Heren 3 maar het voorbeeld zijn van de onverbiddelijke trouw aan NUOVO, want dat kun je hun niet ontzeggen! Heren 4 is het gelukt om haar pretenties van het begin van het seizoen waar te maken. Met nog drie wedstrijden te gaan is het kampioenschap al binnen! Met enkele welgekozen woorden vanuit het bestuur en een etentje onderling is dit heugelijke feit gevierd. Nu nog het tweede deel van de opdracht succesvol afronden; Heren 2 opjutten tot grootse prestaties om klassebehoud te behalen. En natuurlijk alvast de voorbereidingen treffen om volgend jaar in de 2e klasse te schitteren. Dames 2 is een goede middenmoter geworden en daar zijn ze tevreden mee. Het niveauverschil in deze klasse is best groot. Ze hebben wedstrijden gemakkelijk gewonnen, gemakkelijk verloren en er waren ook leuke en spannende wedstrijden. Al met al hebben ze een prima seizoen achter de rug met veel gezelligheid en ook fijne ondersteuning vanuit MB, onze coach en trainer.

pagina 10

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Rangen en standen Dames 2e Klasse P WaHo DS 2 18 79 Xanthos DS 1 18 75 Invicta DS 1 19 66 Nuovo DS 1 19 60 Agilitas DS 2 19 56 Set Up ‘69 DS 3 19 48 Arvevo DS 2 19 41 Volvera DS 2 19 39 SSS DS 5 18 32 WaHo DS 4 20 28 Gemini DS 5 18 22 Setash DS 2 18 14

Dames 4e Klasse O WaHo DS 5 20 Excelsior DS 1 19 SSS DS 8 19 Xanthos DS 2 19 WaHo DS 6 21 Nuovo DS 2 19 WaHo DS 7 19 D.O.S. DS 3 19 Agilitas DS 6 19 Scylla DS 6 19 WaHo DS 8 21 SSS DS 9 20

89 85 84 73 57 48 46 35 31 25 9 3

Jongens A1, tevens hofleveranciers van invallers voor H1 en H2, speelt in de Topklasse na een tweede plek in de hoofdklasse behaald te hebben. De wedstrijden die ze spelen zijn leuk, als ze allemaal een optimale dag hebben. Het niveau is best hoog, maar onze jongens bieden goed tegenstand. Ze winnen sets en ze verliezen ze soms. Maar als de wedstrijden leuk zijn, staat er een tevreden coach. De laatste wedstrijd tegen Alterno was een hele leuke wedstrijd, van hoog niveau en lange ralleys met echt hele mooie acties. Een genot om te zien. Ze staan nu tweede van onderen, maar hebben nog een aantal wedstrijden voor de boeg. De doelstelling is niet laatste worden, en leuke wedstrijden spelen. Het is best een opgave om een compleet team te hebben. Max de Bot is als aanvulling gekomen begin dit seizoen en leert veel bij en kan regelmatig al een setje meepikken. Jasper is helaas geblesseerd geraakt. Jongens A Topklasse A Pegasus JA 1 7 26 Twente ‘05 JA 1 7 26 VV Alterno JA 1 8 26 VVH JA 1 8 15 Nuovo JA 1 6 7 SSS JA 1 6 5

Meisjes B 2e Klasse K Meisjes C 3e Klasse K Renswouw MB 1 9 37 Nuovo MC 1 7 Toesj MB 1 7 32 Pegasus MC 2 7 Xanthos MB 1 7 29 Gemini MC 3 7 Woudenberg MB 1 8 25 Olympia MC 1 7 Scylla MB 2 8 21 Set Up ‘69 MC 2 8 Nuovo MB 1 8 21 AVF VOLAR MC 2 8 Evoba MB 1 9 19 AVF VOLAR MB 4 8 18 Set Up ‘69 MB 2 8 15 AVF VOLAR MB 3 9 12 AVF VOLAR MB 2 9 9 Olympia MB 1 8 7

30 25 16 14 13 12

In de 2e helft van het seizoen lopen de wedstrijden prima bij MB1. Ze staan nu 6e met 21 punten uit 8 wedstrijden. Het doel is om dit seizoen nog naar de 4e plek te stijgen. Dat is haalbaar als ze de komende 3 wedstrijden nog even gaan knallen tegen 2 wat lagere teams en de nummer 4. Ze zijn heel blij met Sander als trainer en coach. Ze hebben heel veel geleerd afgelopen jaar en ook veel lol gemaakt. Ze zijn de 2e helft van het seizoen veel meer kabaal gaan maken (arme Sander), en dat maakt de sfeer nog leuker dan die al was. Ze gaan de laatste 3 wedstrijden nog even knallen en veel plezier maken! Nadat MC1 de eerste helft van de competitie met een derde plaats had afgesloten, kwam er een nieuwe poule-indeling. De dames waren er ondertussen achter gekomen dat winnen wel heel erg leuk is en dus besloten ze er mee door te gaan: 4-0 tegen Volar ,3-2 tegen Pegasus, 3-2 tegen Gemini, 4-0 tegen Setup , 4-0 tegen Olympia, 3-1 tegen Volar en 4-0 tegen Setup, met in de laatste wedstrijd het kunststukje uithalen om met 20-10 achter te staan en dan de set met 25 -22 nog te winnen; een geweldige prestatie. Maar we juichen niet te vroeg want er zijn nog drie zware wedstrijden te gaan tegen de nummers 4, 3 en –op de laatste dag- nummer 2. Komt dat zien!

jaargang 32, nummer 2

SWITCH

pagina 11


Rangen en standen In de tweede helft van het seizoen zijn de meiden van N6 in een wat hogere poule terechtgekomen. Op zich niet erg want daar leer je van. Ze kunnen aardig meekomen en gaan steeds meer met elkaar spelen i.p.v. te pingpongen. Er wordt een wedstrijd gewonnen en verloren maar de tegenstander krijgt het niet cadeau. Zelfs als ze met 3 tegen 4 spelen weten ze toch nog een set te pakken.

CMV Niveau 6 A CMV Niveau 5 1e Kl B CMV Niveau 2 H.Kl A TweeVV N6 1 4 10 TweeVV N5 1 4 14 Nuovo N2 1 8 30 Gemini N6 1 4 8 VOLAR N5 5 4 10 Scylla N2 1 8 22 VOLAR N6 1 4 5 Nuovo N5 1 4 8 VOLAR N2 1 8 9 Nuovo N6 1 4 4 AVF VOLAR N5 4 4 8 Gemini N2 1 8 3 AVF VOLAR N6 2 4 3 Scylla N5 1 4 6 TiVoC N5 1 4 2

CMV Niveau 2 1e Kl A Nuovo N2 2 4 16 Setash N2 1 4 12 TweeVV N2 1 4 12 TweeVV N2 3 4 6 VOLAR N2 3 4 5 VOLAR N2 5 4 4 BSVO N2 1 4

Onze trots, de mini’s N2-1, die na het kampioenschap in de eerste helft gepromoveerd zijn naar zwaardere poule in de hoofdklasse, die maar uit 4 teams bestaat. Maar Nuovo heeft gewoon toppers, want ook hier steken ze met kop en schouders boven de rest uit! Nog even volhouden tot 21 april! Met 22 punten uit 6 wedstrijden staan de 4 mini’s van het N2-2 team van niveau 2 knap bovenaan. En dat in een poule van 7 waar toch best aardig sterke teams in zitten. Er moet dus nog wel even door gezet worden om deze eerste plaats te behouden. Maar plezier staat hier toch echt op nr.1! heeft ervaring in de horeca, waaronder met ‘t Stoepje in Oosterbeek en twee zaken in Zevenaar. Petra: “Ik was na de verkoop van ‘t Stoepje wat rustiger aan aan het doen, maar De Sportkantine geeft mij weer en nieuwe uitdaging. Ik heb er al veel schik in! Ik wil, zo als Kitty gedraaid heeft, het huiskamer gevoel houden, en dat iedereen er gewoon zich zelf kan zijn. En mooi dat ik de sponsortraditie kan voortzetten.” Bij de ondertekening zijn ook nieuwe trainingspakken gepresenteerd. Heren 3 loopt er weer picobello bij. De mooie nieuwe pakken ten spijt, werd wel kansloos met 0-4 verloren van Nuovo H4, dat komend weekend kampioen kan worden als van de directe concurrent BSVO H1 gewonnen wordt.

Sponsorcontract Nuovo met De Sportkantine verlengd Zaterdag 3 maart 2018 is voorafgaand aan de wedstrijd tegen Nuovo Heren 4 het sponsorcontract met De Sportkantine getekend. Petra Roemangoen is na Trudy van Sommeren, Arno van den Borden en Kitty van den Borden de vierde generatie sponsor van Heren 3; het is daarmee het langst lopende sponsorcontract binnen Nuovo. Petra Roemangoen heeft per 1 januari De Sportkantine overgenomen van Kitty van den Borden, die het restaurant Amadeus in Ede heeft overgenomen. Petra

pagina 12

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Rangen en standen

Lustrum Jeugdkamp Nuovo 2018

Beste jeugdleden,

Jeufdkamp 2018

Dit jaar vieren wij het 5de jeugdkamp.

En we zijn van plan er een “feestje� van te maken op:

Stuur gauw voor 17 april a.s. het aanmeldingsformulier in.

Heb je zin om te helpen op het kamp? Je bent van harte welkom. We kunnen nog wel een paar extra handjes kunnen gebruiken bij de begeleiding van onze jeugd bij de diverse activiteiten. Voor vragen of aanmelding als begeleider stuur een mailtje naar h.c.m.snijder@gmail.com Tot gauw in Otterloo. Het jeugdkamp.

jaargang 32, nummer 2

SWITCH

pagina 13


Kampioenschap heren 4

Heren 4 kampioen!! Heren 4 is kampioen geworden in de derde klasse. 10 maart was de beslissende wedstrijd in de sporthal in Doorwerth tegen nummer twee op de lijst. Niet dat de competitie in de tweede helft door de ruime voorsprong echt spannend was voor Heren 4 maar toch werd tegen de wedstrijd opgezien. Hun tegenstander BSVO uit Otterlo heeft een geroutineerd team dat al jaren samen speelt en in hun kleine zaal in Otterlo reeds vaak voor een nederlaag zorgde tegen een NUOVO team. Maar gelukkig kwam het niet zo ver. In de eerste twee sets (25-11 en 25-10) bleek Heren 4 goed te draaien en lieten ze weinig twijfel aan hun kwaliteit bestaan. Zelfs Maarten de Groot, het lange smash kanon van H4 kon rustig geblesseerd op de bank blijven zitten. Rob hield het midden dicht en RenĂŠ, Arjan, Henk en Gert-Jan namen hun taken als buitenspelers serieus en maakten veel harde of slimme punten op aangeven van de gedreven spelverdeler Hank. Hij rende ondanks zijn ruim vijftig jaar en stevige gewicht over het veld om elke pass, hoe beroerd ook, als spelverdeler als hapklare brok in de lucht te krijgen. Na de tweede set kwamen applaus, bloemen, liederen, bord en toespraak het spelritme verstoren. De spelers wisten zich nu zeker kampioen en dachten even meer aan feesten dan aan spelen. Maar achterstaan met 10-1 tegen BSVO en de set gewoon weggeven was toch wel heel beschamend. Ze herpakten zich en gingen er weer vol tegenaan. Met 25-21 werd alsnog gewonnen. De vierde set ging weer beter en Maarten kreeg een ere wissel voor het ruimschoots toegestroomde publiek. Hij kreeg zo de kans

pagina 14

om met de laatste twee ingeslagen ballen hen te laten zien hoe hij eerder in het seizoen met zijn hoogte en krachtige slagen de basis van het kampioenschap had gelegd. ‘s Avonds werden onder het genot van een biertje en lekker eten bij Henk thuis de mooiste wedstrijdmomenten nog eens doorgenomen en werd stevig van het kampioenschap genoten. Met het kampioenschap heeft Heren 4 hun opofferingsgezindheid aan het begin van het seizoen beloond gekregen. Vlak voor de start van de competitie had Heren 4 immers hun plaats in de tweede klasse afgestaan aan het jongere team van Heren 2 om hen zo de kans te geven zich verder te ontwikkelen en aansluiting te krijgen bij het niveau van Heren 1. Heren 4 gaf zichzelf de opdracht om door eigen kracht in een jaar tijd een eigen plaats in de tweede klasse te veroveren. En dat is ze met dit kampioenschap prima gelukt. Henny Tax

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Interview heren 1

Interview: De kracht van Heren 1 Een week voor de kampioenswedstrijd tegen Pegasus 5 (waarover elders meer in deze Switch) spreekt de redactie met de harde kern van Heren 1, de spelers die Nuovo altijd door dik en dun zijn trouw gebleven: Gerard Eendebak, Arent Stolte -na ruim twee afwezigheid wegens blessures weer terug op niveau- en Minco Snijders én hun nieuwe, maar toch vertrouwde trainer, Ab van Dijkhuizen. We beginnen met de trainer. Hoe heb je de terugkeer bij Nuovo ervaren? En wat heb je aangetroffen bij je komst aan het begin van het seizoen, Ab? Ab: “Mijn terugkeer naar Nuovo, dat is wel even slikken geweest voor sommige spelers. De oud gedienden wisten precies hoe ik over volleybal denk, maar de nieuwe garde wist niet wat ze te wachten stond. Ik moet zeggen dat de terugkeer op het oude nest mij zelf goed is bevallen. Ik weet niet hoe de groep dat ervaren heeft, maar voor mij persoonlijk hebben we vanaf begin aan de druk op iedereen gelegd, want we hadden afgesproken dat we weer terug willen naar de 3e divisie, sorry voor de verspreking, de promotieklasse bedoel ik. Maar ze hebben zich goed gehouden! Bij mijn komst trof ik een los stel mensen, dat wel kon volleyballen maar geen geheel vormde. Dat ze gedegradeerd zijn, verbaast mij dan ook niet. Het kwam naar mijn idee wat vrijblijvend over. Maar als je hoger op wilt, moet dat wel anders. En ik moet zeggen, iedereen wilde er van begin af aan voor gaan.” Na degradatie vorig jaar werd met een heel nieuw team én een oud bekende, nieuwe trainer begonnen aan de nieuwe competitie. Hoe hebben jullie de start van het seizoen ervaren? Arent: “Ik vind het erg leuk om met zo’n mix van (erg) jong met (erg) oud te spelen. En we doen het zomaar prima samen!”. Gerard vult aan: “De komst van een ervaren trainer, nieuwe spelers en aanvulling vanuit de jeugd heeft ons team aan het begin van het seizoen een boost gegeven. Meer bezetting in de breedte, de onderlinge concurrentie op verschillende posities en de ambitie van de trainer heeft ons direct op scherp gezet. Uiteraard waren er ook verwachtingen.” Minco: “We hebben om tafel gezeten en wilden dit seizoen een poging wagen om kampioen te worden; iedereen was het daar mee eens.” Ab: “Zoals ik al zei, aan het begin moest gewerkt worden aan de samenwerking, met de blik op de doelstelling: terugkeer naar de Promotieklasse. Voor sommige spelers had dat wel wat voeten in de aarde, maar we staan waar we willen staan: namelijk van begin af aan bovenaan de ranglijst!” Hoe was het om na jaren in de Promotieklasse gespeeld te hebben in de 1e klasse te spelen? Minco: “We zijn als sterk verjongd team met pech, zonder trainer en met net iets te weinig ervaring uit de Promotieklasse gedegradeerd, maar ik moet zeggen, het niveau in de 1ste klasse is lager. Langzamer en

jaargang 32, nummer 2

zwakker. Dit jaar hadden wij wél een geroutineerde trainer en meer ervaring. Nu leek het allemaal soms vanzelf te gaan, wat natuurlijk ook niet zo maar waar is.” Gerard: “Het niveau was zeker in het begin even wennen. Na jaren Promotieklasse merk je dat de snelheid van het spel beduidend lager ligt. Als net gedegradeerd team wil je gedurende het seizoen natuurlijk voorkomen dat je mee gaat in dat lagere tempo. Daar zijn we aardig in geslaagd, denk ik.” En speciaal voor jou, Arent: hoe was het om überhaupt weer wedstrijden te spelen na zo’n lange afwezigheid? Arent: “Ik mag blij zijn dat ik de gelegenheid heb gekregen van mijn teamgenoten mijn deelname rustig op te kunnen bouwen. En ik ben blij dat het weer redelijk gaat, en dat ik nog steeds mee mag doen, ze me er nog steeds bij willen hebben. En och, het gaat niet zo slecht toch?” Minco: “Wie had gedacht dat Arent ooit nog in het veld zou komen, respect voor deze man! En: fijn dat hij weer terug is, want dan ben ik niet meer de oudste van het team.” Waar zit jullie kracht dit seizoen? Ab: “De kracht van dit team is de acceptatie naar elkaar en de bereidheid dingen op te offeren voor het teambelang. Of dit team bij elkaar blijft, wordt pas eind maart duidelijk. Ik hoop van ganser harten dat ik ze bij elkaar kan houden. De jongens zullen het het komend seizoen moeilijk krijgen, maar als we het teambelang voorop blijven stellen, gaat het zeker lukken, maar als we individueel willen volleyballen dan gaat het mis.” Gerard: “Volgens mij ligt onze kracht in onze diversiteit. Een mix tussen jong en “oud”, snelheid en ervaring. Deze diversiteit heeft ervoor gezorgd dat wij gedurende het hele seizoen een constant niveau hebben kunnen bereiken en vasthouden. Op de wat mindere momenten zorgt de ervaring dat wij hier snel overheen kunnen stappen en met ons enthousiasme hebben we op de belangrijke momenten doorslaggevend kunnen zijn. Het zal zeker wennen zijn aan het niveau in de Promotieklasse, maar met deze jongens gaan we het redden.” Arent: “We zijn met de gebroeders Snijders passend een stuk sterker geworden, en als die loopt….” Minco: “Degelijk spel, daar winnen we veel mee. De “setjes” van Arent liggen vertrouwd, en het team speelt dan lekker. En Jeroen (van Niekerk) krijgt mooi de gelegenheid van Arent te leren. En als afmaker is Gerard onmisbaar.” Wanneer begonnen jullie te denken aan terugkeer naar de Promotieklasse?

SWITCH

pagina 15


Intervieuw heren 1 Arent: “We stonden eigenlijk vanaf het begin af aan bovenaan, dan groeit het vertrouwen dat het erin zit.” Gerard: “Vanaf het eerste moment dat wij bij elkaar aan tafel zaten, waren we ervan overtuigd dat we als team een kans zouden maken op het kampioenschap. Na de eerste 2 wedstrijden begon het vertrouwen te groeien en wisten we dat ons team en ons spel goed in elkaar zat.”

mee hoe men over mij denkt naar het volgend seizoen. Maar hoe je het wendt of keert, er wordt wat mij betreft altijd op basis van prestatie gespeeld en dat laat je zien op training en in de wedstrijden.” Kees Pieters

En wat zijn jullie verwachtingen van het volgende seizoen? Minco: “Dat hangt er een beetje van af. Het is erg onzeker wat sommige spelers doen. We krijgen wel steeds meer spelers van buitenaf. De gezelligheid bij Nuovo trekt toch echt bij een club en team. De sfeer is heel belangrijk bij een teamsport! Maar als talenten, zoals mijn zonen Axel en Tycho weg gaan om elders hun geluk te beproeven, dan zullen we dat wel merken en het lastig krijgen. Tenzij eerder vertrokken spelers weer terugkeren.” Arent: “Ik hoop eigenlijk dat de mannen Snijders nog een jaartje door willen. En dan, wie weet, kunnen we zomaar bij de top 6 gaan horen. Als je kampioen wordt, moet je prima mee kunnen komen in de promotieklasse. Betere tegenstanders lokken ook beter spel uit.” Ab: “De plannen heb ik al een beetje door laten schemeren bij de eerste vraag. Ik ben het met Arent en Minco eens: ik hoop dat er niemand weg gaat, want we hebben elkaar nodig. Tycho en Axel willen eventueel naar een andere vereniging om hoger te kunnen spelen, maar bij Nuovo hebben ze in principe een basisplaats, terwijl ze zich bij een andere vereniging nog moeten bewijzen om speelminuten te krijgen. Ik ben er van overtuigd dat ze zeker hogerop kunnen, maar dit komt naar mijn mening nog te vroeg voor ze. In de promotieklasse kunnen ze werkelijk laten zien wat ze in hun mars hebben. Overigens fantastisch te zien hoe die jongelui, ook de invallers zich zo ontwikkelen. Jammer dat Jongens A volgend jaar uiteen valt, als die jongens gaan studeren.” Al met al ziet dit viertal tevreden terug op het afgelopen seizoen. Zeker nu het kampioenschap ook echt een feit is na de 3-2 overwinning op Pegasus 5. De herenlijn is bij Nuovo afgelopen jaar behoorlijk versterkt met de komst van goede spelers, die besloten hebben weer competitie te gaan spelen en gehoord hebben van de goede sfeer bij Nuovo. Voor de volgende Switch zal de redactie daar de thermometer eens insteken. Het ziet er naar uit dat Heren 2 zich na een moeizame start handhaaft in de 2e klasse, waarmee Nuovo straks twee teams in de 2e klasse heeft, een in de 3e en het vlaggenschip in de Promotieklasse. Een mooie basis voor langdurig verblijf in de Promotieklasse. Ab van Dijkhuizen zet tot slot al vast de toon voor het volgende seizoen: “Ik heb vertrouwen in de groep. Maar het kan zo maar zijn dat er komend seizoen mensen bijkomen. Dat is prettig voor mij, want dan is de keuze alleen maar groter, maar ook voor de club, die in de basis dan wat breder wordt. Iedereen zal moeten vechten voor een plaats in het eerste team. Over de hele linie wordt iedereen daar beter van. Ik hoop ook dat er vertrouwen is in mijn aanpak. Ik probeer op mijn manier uit iedereen het beste te halen. Uiteraard neem ik

pagina 16

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Heren 1 kampioen

Heren 1 Nuovo kampioen! Heren 1 is kampioen en keert na een seizoen terug naar de Promotieklasse. Zaterdag 24 maart won het met 3-2 van de directe concurrent Pegasus 5 uit Nijmegen, waardoor Nuovo met nog 1 wedstrijd te spelen niet meer in te halen is.

Nuovo zou aan 2 sets genoeg hebben om kampioen te worden. Het verloop van de eerste set, gaf duidelijk aan dat er veel op spel stond. Het ging lang gelijk op, maar Nuovo bleef -ondanks de spanning die op de wedstrijd stond- geconcentreerd spelen en wist de 1e set met 19-25 naar zich toe te trekken. De 2e set ging wat makkelijker en eindigde in 15-25 in het voordeel van Nuovo, waarmee het kampioenschap een feit was.

jaargang 32, nummer 2

Trainer Ab van Dijkhuizen: “Een geweldige prestatie van de jongens van Nuovo! Ik wil mijn waardering uitspreken voor deze ploeg, die vanaf begin van de competitie bovenaan heeft gestaan en zich niet van de wijs liet brengen bij een tegenslag, hulde!” Aanvoerder Minco Snijders was er vooraf nog niet helemaal gerust op. “Maar na de eerste twee sets, met degelijk spel met de vaste basis, was het feest compleet. De druk was er daarna af.” Pegasus 5 moest sets pakken om deelname aan P/D-wedstrijden (om promotie/degradatie) veilig te stellen. Pegasus maakte van de ontspanning bij Nuovo gebruik en won de 3e en 4e set met 25-22 en 25-14. Zowel de aanvoerder als trainer wilde deze kampioenswedstrijd echter in stijl afsluiten. “Zo’n vijfde set wil je toch weer pakken. Prachtig dat we deze set dan ook met 8-15 wonnen. We hadden de flow weer snel te pakken.” Het bleef nog lang onrustig in de kantine na afloop, maar het echte feest zal gevierd worden bij de laatste wedstrijd op 21 april in Doorwerth tegen Renswouw 4. Nuovo was vorig jaar gedegradeerd uit de Promotieklasse, maar bewijst dit seizoen daar wel thuis te horen; van begin af aan voerde Nuovo de kop van de ranglijst aan. Met de nieuwe trainer, Ab van Dijkhuizen en een bredere selectie door het aantrekken van vers bloed en aanvoer vanuit de jeugd weet Nuovo dit seizoen wél de sets naar zich toe te trekken, waar dat vorig jaar te vaak net niet het geval was. Ad van Dijkhuizen: “Ik hoop dat we deze ploeg bij elkaar kunnen houden, of versterking kunnen krijgen, want er staat ons een enorme uitdaging in de promotieklasse te wachten. En er zijn tenslotte enkele spelers die nog niet weten wat zij volgend seizoen gaan doen.”

SWITCH

pagina 17


Intervieuw heren 1

De juiste voeding maakt het verschil tussen winnen en verliezen

weinig effect. Maar voor een optimaal herstel wordt na een volleybalwedstrijd 20 gram eiwit aanbevolen.

Volleybal is een combinatie van krachtsport en duursport. Het energieverbruik is lager dan bij duursport, en de krachtinspanning is lager dan bij krachtsport. Het is een typische intervalsport: periodes van intensief spel wordt afgewisseld met periodes van korte rust, bij een Time Out of bijvoorbeeld wanneer de bal niet in het spel is. Daarnaast is volleybal niet tijdgebonden, waardoor de duur van een wedstrijd kan verschillen. Juist in het geval van ‘interval’sporten waarbij de precieze wedstrijdduur niet vooraf vaststaat, kan de voeding tijdens de wedstrijd een extra belangrijke en wellicht beslissende rol spelen. Het reactievermogen, het uithoudingsvermogen, de kracht en de snelheid zo optimaal mogelijk houden tot het einde van de wedstrijd, maakt het verschil tussen winst en verlies!

Water wordt ook wel het ‘onzichtbare voedingsmiddel’ genoemd, omdat de aanwezigheid en beschikbaarheid ervan zo vanzelfsprekend zijn. Maar net als bij alle andere voedingsstoffen geldt ook voor water dat een regelmatige inname noodzakelijk is om het lichaam gezond te houden. Door veel te zweten tijdens inspanning en onvoldoende vocht aan te vullen, kan er dehydratie (vochttekort) ontstaan. Door het zweten verlies je ook zouten (mineralen/elektrolyten). Wanneer vocht én mineralen niet voldoende worden aangevuld, kan dit direct invloed hebben op de sportprestaties: concentratievermogen vermindert, vermoeidheid treedt sneller op, reactiesnelheid vermindert, etc. Kortom, genoeg reden om dehydratie/hyponatriemie te voorkomen!

Vocht & mineralen

Wat heeft een volleyballer nodig?

Voorkomen van maag-darmklachten

Naast dat een volleyballer voor een gezonde basisvoeding moet zorgen, zijn er een aantal punten in de voeding die extra aandacht verdienen. Factoren die een volleyballer kunnen verhinderen optimaal te presteren, zijn onder andere uitputting van de glycogeenvoorraad (koolhydraatvoorraad) in de actieve spieren, hypoglykemie (een laag bloedglucosegehalte) en andere factoren van ‘centrale vermoeidheid’ zoals dehydratie (vochttekort), hyponatriemie (laag natriumgehalte in het bloed) en maagdarmklachten.

Niets is vervelender dan tijdens een wedstrijd krom te staan van de buikpijn of darmkrampen. Dit kan de sportprestatie behoorlijk beïnvloeden. Gelukkig komt dit bij volleybal maar weinig voor en zie je dit vaker bij duursporten. Mocht je hier toch last van hebben, dan kan dit verschillende redenen hebben. Zo kan nervositeit voor een wedstrijd ook invloed hebben op het maag-darmkanaal en hoeft voeding niet altijd een rol hierin te spelen. Tips: 1. Voedingsmiddelen met een laag gehalte aan vet en vezels en een laag tot matig gehalte aan eiwitten zijn het meest geschikt vóór de wedstrijd, aangezien daarbij de kans op maag- en darmklachten het kleinst is. 2. Vlak voor inspanning, tijdens de warming up voldoende drinken (300-450 ml). Dit zorgt namelijk voor een betere maaglediging tijdens het sporten, waardoor het lichaam dus gemakkelijker voedingstoffen kan opnemen tijdens inspanning.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de snelste, gemakkelijkste en belangrijkste energiebron voor het lichaam. De koolhydraten uit onze voeding worden als glycogeen opgeslagen in de lever en in de spieren. De glycogeenvoorraad in ons lichaam zou in theorie voldoende energie opleveren voor 60 tot 90 minuten intensieve inspanning. Maar in de praktijk ligt dit aanzienlijk lager, namelijk zo’n 30 tot 40 minuten. Dit komt omdat de dominante spiervezels in de benen bij intensieve inspanning al eerder door hun glycogeenvoorraad heen zijn. Over het algemeen duurt een volleybalwedstrijd langer dan 60 minuten, en kan soms zelf 120 minuten duren. Wanneer de glycogeenvoorraad op is, zal het lichaam andere energiebronnen aan moeten spreken (vetten, eiwitten). Om energie te kunnen halen uit vetten, heeft je lichaam veel meer zuurstof nodig. Het is dus niet voor niets dat je je hierdoor sneller vermoeid voelt. Juist wanneer de winst afhankelijk is van die laatste set (die 5e set, waarbij je voor je gevoel de energie uit de tenen moet halen), heb je die energie juist hard nodig!

Herstel

Bij teamsporten zoals volleybal zie je vaak dat er na de wedstrijd gezellig in de kantine nog wat gedronken wordt. Over het algemeen is het aanbod in de meeste sportkantines vrij beperkt als het gaat om ‘gezonde keuzes’. Alcohol, bitterballen, snacks en patat zijn dan voornaamste dingen die op tafel komen. Is een goed herstel zo belangrijk bij volleybal dan? Jazeker, ook bij volleybal is een goed herstel belangrijk! Probeer daarom koolhydraten, eiwitten én vocht goed aan te vullen. Tot zo ver mijn tips aan jou als volleyballer. Hopelijk heb ik je tips van waarde kunnen geven. Wil je meer weten over welke voeding het beste past rondom het volleybal? Wij helpen je graag met een persoonlijk voedingsschema!

Eiwitten

Bij volleybal is er over het algemeen geen verhoogde behoefte aan extra eiwit. Uit onderzoek blijkt dan ook dat er bij volleybal in vergelijking tot andere teamsporten zoals voetbal, handbal of basketbal veel minder spierschade of ontstekingen ontstaan. Het nuttigen van extra eiwitten vóór of tijdens het volleybal heeft dus

pagina 18

Geschreven door: Marit van Overveld, specialist in voeding bij sport (bron: www.mijnvoedingsplan.nl)

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Hoofdsponsor

pagina 19

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Beachvolleyballen bij Nuovo 2018

Het beachseizoen 2018 staat weer voor de deur! Vanaf heden is de inschrijving ervoor geopend! Het beachseizoen start vanaf 2 mei met vrijspelen op de woensdagavonden. Op zaterdag 26 mei 2017 bieden we iedereen van binnen en buiten de vereniging de gelegenheid om gratis te komen beachen op de OPEN DAG. Speciaal voor de mini’s organiseren we op 26 mei in de middag van 13:00-16:00 uur een CMV-mini-beachvolleybaltoernooi. We hopen dat het beachseizoen weer net zo’n succes wordt als vorig jaar. Ken je iemand in je omgeving die ook wilt beachvolleyballen? Wijs ze op de mogelijkheden bij Nuovo! Beachleden kunnen de hele zomer mee doen aan de volgende activiteiten: · 2 t/m 30 mei op woensdagavond vrij spelen (19:00-20:30 uur) · 12 mei t/m 25 augustus iedere zaterdagmorgen (9:30-13:00 uur) deelnemen aan de laddercompetitie; · 4 juni t/m 12 juli naar keuze op maandagavond, of op dinsdagavond beachtraining krijgen, of op donderdag recreatief volleyballen (op inschrijving, zie blokken hieronder); · en verder de hele zomer 16 juli t/m 16 augustus vrij spelen op de maandag- of donderdagavond. Naast het CMV-toernooi op 26 mei is Nuovo op 7 en 8 juli weer gastheer van het Junior Beach Circuit. En op 25 augustus organiseren we een eindtoernooi. Je kunt je inschrijven voor 5 tijdstippen: Blok 1: maandag 17:30-18:30 uur beachtraining (mini’s) Blok 2: maandag 18:30-20:00 uur beachtraining (jeugd) Blok 3: maandag 20:00-21:30 uur beachtraining (recreatief) Blok 4: dinsdag 20:00-21:30 uur beachtraining (competitief) Blok 5: donderdag 20:00-21:30 uur beachvolleybal (recreatief) Let op: Per trainingsblok kunnen maximaal 20 personen meedoen. Vol = vol, toelating gebeurt op volgorde van aanmelden. Geef bij het opgeven aan welk blok je voorkeur heeft. De kosten van het beachlidmaatschap bedragen: • € 20,- voor mini’s, die Nuovolid zijn (€ 30,- voor niet-Nuovoleden); • € 25,- voor C-, B- en A-jeugd, die Nuovolid zijn (€ 35,- voor niet-Nuovoleden); • € 45,- voor senioren/recreanten, die Nuovolid zijn (€ 55,- voor niet-Nuovoleden). Wil je incidenteel een keer meespelen of een introducee meenemen, dan kan dat voor € 4,- per keer, ter plekke cash te voldoen. Het kan alleen op de zaterdagen, niet op de trainingsavonden. De velden zijn ook voor privégebruik te huur. Nuovo- en beachleden krijgen korting op de losse huur. Aanmelden voor het beachlidmaatschap kan via nuovobeach@gmail.com of via het formulier op de website (http:// www.nuovovolleybal.nl/beachtraining.html). Meer informatie: Harry Popken (06) 57736145, Kees Pieters (06) 52802021 of Gertjan Eshuis (06) 83649523.

pagina 20

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Joost Kanstein Beach Toernooi 2018

De lente is nog maar net begonnen, maar wij denken natuurlijk alweer aan dat heerlijke beachweer. De zaal uit en het zand op. Om het beachseizoen mee af te trappen ons altijd onwijs gezellige toernooi. Op zaterdag 9 en zondag 10 juni is het weer zover: het jaarlijkse Joost Kanstein Beach Toernooi 9 JUNI JK VERENIGINGSTOERNOOI Zaterdag 9 juni is exclusief voor de leden en oud-leden van Nuovo: alle (oud) senioren, jeugd en recreanten van NUOVO zijn van harte welkom. We spelen gemengd, op 3 velden, in teams van 3-5 personen, afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Aanmelden vooraf is noodzakelijk: teams worden namelijk door de wedstrijdorganisatie ingedeeld. Je kunt je aanmelden bij voorkeur per email (joostkansteintoernooi@gmail.com). Over de afsluitende gezamenlijke BBQ later meer… 10 JUNI OPEN JK TOERNOOI Zondag 10 juni is het toernooi ook open voor niet-leden. Verspreid dit onder je netwerk van volleyballende en nietvolleyballende vrienden en familie. Aanmelden vooraf is noodzakelijk. En wel per team. Teamgrootte in het veld is 2 (prestatieklasse mannen, prestatieklasse vrouwen). Nieuw dit jaar, in plaats van de recreantenpoule is de klasse 2 tegen 2 gemengd. Uiteraard mag je met meer inschrijven en elkaar afwisselen, maar er moet altijd een dame en een heer in het veld staan. Deelname aan het toernooi op zaterdag is gratis. Op zondag zijn de kosten €10,00 per team. Op beide dagen vangen de wedstrijden aan om 12.00 uur. Laat het weten als je mee wilt spelen. Opgave voor het spelen kan tot 8 juni 2018. OPGEVEN Voor de zaterdag: vermeld je naam en Nuovo-team Voor de zondag: vermeld je teamgenoten, de poule waarin je wilt spelen (heren, dames of gemengd) en je eigen verzonnen (en dus ludieke) teamnaam. Aanmelding kan per e-mail: joostkansteintoernooi@gmail.com VSE, Désirée Post

jaargang 32, nummer 2

SWITCH

pagina 21


Kort en Klein

Kort & Klein VolleyVeilig

Jaarlijks lopen volleyballers gemiddeld 170.000 blessures op, vooral vingers/duim-, schouder-, knie- en enkelblessures. Om dat cijfer omlaag te krijgen, heeft de Nevobo, in samenwerking met VeiligheidNL, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het AMC/VUmc IOC Research Center, het warming-up programma VolleyVeilig ontwikkeld, een bijscholing voor trainers en coaches op 9 juni. VolleyVeilig duurt ongeveer 15 minuten per keer en bevat meer dan 50 verschillende oefeningen gericht op het voorkomen of verminderen van volleybalblessures. Informatie en instructies over VolleyVeilig en

bijhorende oefeningen zijn online beschikbaar voor desktop, smartphone en tablet. De inhoud van VolleyVeilig is gebaseerd op de input van volleyballers, coaches/trainers en (sport)fysiotherapeuten. Aanmelden kan via de Nevobowebsite.

Nevobo organiseert al jaren volleybalkampen voor volleyballers van 10 tot en met 19 jaar. Onder professionele begeleiding zijn deelnemers de hele dag bezig met hun favoriete sport. Naast fanatieke trainingen van bekende en minder bekende volleyballers en binnen- en buitentoernooien staan er ook nog andere bijzondere activiteiten op het programma. Op www.volleybalkampen.nl staat meer informatie en is inschrijven mogelijk.

Doelum genomineerd

Het nieuwe Multifunctioneel Centrum Doelum in Renkum is genomineerd voor de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018. Onder de noemer 'Leefbaarheid en sociale cohesie' neemt Doelum het op tegen de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag en het sociale woningbouwcomplex Space-S in Eindhoven. Op www.gebouwvanhetjaar.nl is meer informatie te vinden van de genomineerde gebouwen en kan een stem worden uitgebracht. Stemmen kan tot 1 mei 2018.

Reddy Keukens

Als dank voor de sponsoring van twee Nuovoteams door Reddy Keukens uit Heteren ontving bedrijfsleider Thelco van de Zandt uit hanen van Henk Hesseling een lijst met foto’s van JA1 en Dames 2.

vanaf de start van de stemperiode gratis promotiemateriaal beschikbaar! De gemeentewinnaars worden rond 25 mei 2018 bekend gemaakt. Provinciewinnaars Ook in iedere provincie wint de sport- en de cultuurvereniging met de hoogste score. De vakjury bezoekt vervolgens de provinciewinnaars van beide categorieën. Per categorie kiezen zij drie provinciewinnaars die doorgaan naar de landelijke finale in september. Finale landelijke winnaars De vakjury maakt tijdens de Nationale Sportweek bekend wie de landelijke winnaars zijn. Zij winnen Masterclasses van professionals die de vereniging verder helpen. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de vereniging extra in de schijnwerpers te zetten. De vakjury bezoekt de provinciewinnaars van beide categorieën. De vakjury bestaat onder andere uit zeilster Marit Bouwmeester, choreograaf Juvat Westendorp, beachvolleyballers Brouwer & Meeuwsen, presentator Erik van der Hoff, hockeyer Robbert Kemperman en zanger Lucas Hamming. De vakjury kiest vervolgens in iedere categorie de landelijke winnaar. Meer informatie https://www.verenigingvanhetjaar.nl/

Vereniging van het jaar verkiezing Beste sportvereniging, Wil jij ook laten zien hoe gaaf jouw vereniging is? Doe dan mee aan de verkiezing Vereniging van het Jaar. Sport-¬ en cultuurverenigingen worden uitgedaagd hun verenigingsverhaal te delen via verenigingvanhetjaar.nl. De clubs met de meeste stemmen en hoogste beoordeling worden beloond met mooie prijzen: Masterclasses van professionals die de vereniging verder helpen. Nomineer jouw vereniging Verenigingen kunnen gratis aan de verkiezing deelnemen. Nomineren kan tot 9 april!! Op alle genomineerde verenigingen kan het publiek van 9 april tot en met 20 mei 2018 via deze website stemmen. Bij het uitbrengen van een stem worden ook waarderingscijfers gegeven. Gemeentewinnaars In iedere gemeente wint de sport- en de cultuurvereniging met de hoogste score. Deze score is een gewogen gemiddelde van het aantal stemmen (50%) en de waarderingscijfers (50%). Wel zijn er minimaal 50 stemmen nodig om verkozen te kunnen worden tot winnaar van de gemeente. Om veel stemmen te kunnen werven is er

pagina 22

Volleybalkampen 2018

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


De specialist op het gebied van woninginrichting

!"#$$

%&'%

("%)*+ !"#$%&'()

Getoonde afbeeldingen kunnen afwijken van het huidige winkelaanbod. Kom voor het actuele aanbod langs bij Woninginrichting Krechting!

Vinyl

Tapijten Parket

Gordijnen

Gordijnen

Matrassen

PVC vloeren

Marmoleum

Tapijten

Laminaat

Vinyl

Zonwering

Houten vloeren

Boxsprings

Slaapsystemen

Parket

Slaapsystemen Marmoleum Boxsprings Matrassen PVC vloeren Houten vloeren

Kerkstraat 77  6871 BJ Renkum  T (0317) 42 48 73  F (0317) 42 46 48 i nfo @ w o n i n g i n r i c h t i n g k r e c h t i n g . n l  ww w.w o n in g in r ic h t in g kr e c h t in g .n l

HOOIJER RENKUM B.V.

* Grondwerk, sloopwerk, groenwerk en recycling

HOOIJER WEGENBOUW B.V. Ontwerp, voorbereiding en uitvoering van infrastructurele en milieutechnische werken

*

HOOIJER MILIEU B.V. * Asbestsaneringen

T: 0317 - 318 666

pagina 23

W: www.hooijer.nl

E: info@hooijer.nl

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Verjaardagen

Lang zullen ze leven…….Hieperdepiep………..Hoeraaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

Dit keer wil ik het niet hebben over de deadline van de Switch (alhoewel die vanwege de zomertijd al over vijf kwartier bereikt is op het moment van typen), maar over het moeilijk plannen van de uit te verkiezen maanden in deze rubriek. Vorige keer heb ik de maand april óók meegenomen in de aankondigingen, maar dat was tamelijk overbodig. Als het goed is verschijnt immers deze Switch heel binnenkort!! En hooguit zou Derk v.d. Kolk (recr. do) slachtoffer geworden zijn (immers op 3 april jarig), maar dat zou tevens goed te verklaren zijn: hij wordt dan nl. 39 en dat is toevallig 3 x 13…. Hoe ongelukkig wil je het treffen. Ik heb zelf dat jaar gewoon overgeslagen voor de zekerheid (waardoor ik nu eigenlijk wel een jaar te oud ben…!). Hoe dan ook, april vermeld ik niet meer. Kijk daarvoor desnoods maar in Switch nr 1 van deze jaargang. Maar wees wel zuinig op deze krant, want die benut ik wel voor mei en juni, desnoods nog een stukje juli. En zolang kunnen jullie het vast niet uit je hoofd onthouden wie er dan-en-dan jarig mag zijn. Komt-ie: MEI 3 Ronald v.d. Berg H3 66 1 7 Jan van Meerveld RM 69 9 7 Gijs Lommerse RD 40 9 10 Isa Goethals MB 15 12 11 Lize Lagerweij N6 11 13 13 Henneke Gerritsen RM 51 22 15 Patricia Mak RD 45 22 21 Peter Verbrugge Lid 70 24 21 Rob Würster H3 70 29 23 Gerard Eendebak H1 37 27 Mark Doorneveld RD 49 JULI 28 Jacobien v Leersum D2 67 4

JUNI Marna van Velzen Henk van Velzen Hans de Leeuw April v.d. Griend Isabella Rozema Sander Langbroek Henk Hesseling Piet Cornelissen Max Tippersma

D1 Tr. RD MB MC H1 VZ RD JA

.

Arjan Schipstra

. H1??

30 72 65 16 13 29 62 69 17 47

Je merkt, dat ik ‘het stukje juli’ wel héél erg beperkt heb. Misschien om des te meer aandacht te schenken aan Arjan wiens lidmaatschap mij geheel ontgaan lijkt te zijn… Als de gok dan terecht is, dat hij een plek in H1 inneemt, dan wordt het des te duidelijker hoe groot de aandacht van mij momenteel voor ons vlaggenschip is (ondanks het feit dat er zelfs drie spelers in meedraaien, die dezelfde achternaam hebben als ikzelf). Ik weet hooguit, dat de suprematie van dit team in de 1e klasse behoorlijk tanend is, maar ik hoop desondanks dat er in Switch 3 fraaie foto’s geplaatst kunnen worden van een kampioensteam (en dan weet ik tevens wie Arjan is…). Valt er verder nog iets te vermelden??? Nou, voor mij hooguit dat mijn ex-teamgenoot Peter ook al 70 gaat worden! Een mooie gelegenheid voor hem om tegen die tijd de kantine nog eens te bezoeken. Altijd welkom en weet, Peter: Rob trakteert. Groet, Ad

Noot redactie: Ad is wat erg zuinig in zijn inschatting van de kansen van heren 1; het kampioenschap is al een feit.

pagina 24

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Teamsponsors

SPONSOR Dames 1

SPONSOR Dames 2 en Jongens A SPONSOR MEISJES B1

SPONSOR HEREN 3 pagina 25

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Verenigingsinformatie Voorzitter: Henk Hesseling, Telefoonweg 5, 6871 KZ Renkum 0317 - 78 52 41 vz@nuovovolleybal.nl

Competitie: Minco Snijders, Noorderweg 31, 6861 XW Oosterbeek 06 - 44 99 02 75 vsc@nuovovolleybal.nl

Secretaris: Hans Pastoors, Borgerweg , 6862 Oosterbeek 06 - 52 31 54 06 sec@nuovovolleybal.nl

Publiciteit : Kees Pieters, Hertenstraat 66, 6865 WR Doorwerth 026 - 333 47 62 vsp@nuovovolleybal.nl

Penningmeester: Gertjan Eshuis, Schimmelpennincklaan 29, 6871 TT Renkum 0317 - 31 05 42 pm@nuovovolleybal.nl

Evenementen: Desiree Post, Veluwestraat 6, 6813 ED Arnhem 06 - 25 36 50 97 vse@nuovovolleybal.nl

Techniek en Jeugd: Henny Tax Beethovenlaan 118 6865 ED Doorwerth 06 - 16 37 27 58 vstj@nuovovolleybal.nl

Vertrouwenspersoon: Jacobien van Leersum, jacobienvanll@hotmail.com 026 - 333 3137

Erelid: Tineke van Zwieten

Erelid: Krijn van Zwieten

Erelid: Ad Snijders

Betaling van de contributie • Een heel jaar vooruit. Daarvoor zendt de penningmeester een nota voor het totale verschuldigde bedrag, dat betaald moet worden vóór de door de penningmeester aangegeven datum. Indien er daarna nog een herinnering moet worden verzonden, zal het verschuldigde bedrag verhoogd worden met Euro 5,- administratiekosten. • Door middel van een machtiging, waarbij de eerste helft van de contributie + de bondscontributie eind augustus zal worden afgeschreven en de tweede helft van de contributie eind januari. • Als er niet aan de financiële verplichtingen is voldaan, zal er geen spelerskaart worden afgegeven. Bankrekening: Postbank NL79INGB0000672360 Stortingen t.n.v. volleybalvereniging Nuovo te Renkum Contributie gelden seizoen 2017 - 2018 NUOVO Senioren (D1 + H1) Eur 280,- Senioren Eur 210,- Junioren Eur 150,- Mini’s Eur 120,- Recreanten Eur 140,- 2e training Eur 70,

Nevobo Eur 80,- Eur 80,- Eur 50,- Eur 30,- Eur 10,-

Totaal Eur 360,Eur 290,Eur 200,Eur 150,Eur 150,-

* De kosten voor het lidmaatschap zijn inclusief wedstrijdkleding (bruikleen shirt en broek).

pagina 26

SWITCH

jaargang 32, nummer 2


Dorenweerd en NUOVO werken samen aan uitdagend onderwijs! Kijk voor meer informatie op onze website www.dorenweerd.nl


Automobielbedrijf Hooijer B.V. • Lebretweg 53 • 6861 ZZ • Oosterbeek • 026-3342037 • www.hooijerkia.nl Officieel Kia dealer Altijd ruim 50 occasions op voorraad Reparatie en Onderhoud voor alle automerken De Kia Rio leverbaar v.a. € 11.695* * prijs wijzigingen voorbehouden.

Chinees-Indisch restaurant

KOTA RADJA

Utrechtseweg 76a-6866 CM Heelsum Telefoon/fax 0317 - 317100 Iedere zaterdag en zondag vanaf 17:00 uur

Chinees-Indisch “Lopend Buffet”

20 gerechten en soep naar keuze”

Onbeperkt eten !!

VIERT U THUIS EEN FEEST ? Heeft u eigenlijk geen tijd om te koken ? Dan is ons warm buffet van huis een uitkomst U kunt bij ons alvanaf 10 pers. een volledig Maaltijdbuffet of hapjesbuffet bestellen. Wij brengen zelfs borden en bestek mee !! Naderhand doen wij de afwas voor u !! Voor informatie of reserveringen 0317-317100

Switch 2018-2  

Switch nummer 2 2018

Switch 2018-2  

Switch nummer 2 2018

Advertisement