Page 1

Elämä on lahjaa

Lauri, MN-festareiden päällikkö / Teiniäidit / 7 kiitosaihetta / Armolahjat / Olen ihme / kls. / Synttärisankarit Exit ja MGtH /Mitä Twilight opettaa?


K u u K Au d E N Lu K u

S i v u pE r S OO NA 1984 Miia syntyy Tampereella. 1991 Miia aloittaa koulun. 2003 Ylioppilas 2004 Miia valmistuu lähihoitajaksi. 2004–2005 Ryttylässä taidekoululinjalla. 2005 Miia lähtee syksyllä Jyväskylään opiskelemaan /G-Powered perustetaan.

50000 suomalaista hyötyy verenluovutuksesta. Lähde: www.veripalvelu.fi

2006 Ensimmäiset keikat & ensimmäinen levy. 2008 Puoli vuotta EteläAfrikassa vaihtooppilaana, jonka aikana ensimmäinen ulkomaankeikka Hollannissa. 2009 Kesällä Lumikkikissa saapuu Miialaan. Syksyllä alkavat opinnot muusikkolinjalla Jyväskylässä. 2010 Miia aloittaa Rammas Atas bändissä + levytys. 2011 Miia valmistuu muusikoksi pop/jazzlaulu pääaineenaan. 2012 Miia valmistuu musiikin/ luokanopettajaksi Jyväskylän yliopistosta. 2012 Muutto Tampereelle, ja luokanopettajan työt alkavat. Ensimmäinen oma auto. Keikkailu G-Poweredin kanssa jatkuu ja uusia musaprojekteja on työn alla.

2

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

Miia Rautkoski kuulostelee omaa paikkaansa Teksti Tea Ikonen, kuva Miia Rautkosken albumi

Miia Rautkosken elämässä yksi haastavimmista asioista hektisen arjen keskellä on ajankäyttö. Iloinen G-Poweredin solisti on kuitenkin huomannut, että on tärkeä elää täysillä niiden ihmisten kanssa, jotka Jumala on elämään antanut. Mihin käytät aikaasi? – Töihin menee tosi paljon aikaa, mutta ajan jakaminen sukulaisten ja ystävien kanssa merkitsee minulle hyvin paljon. Perhe on minulle tosi tärkeä ja erityisen rakas on kummityttö, jonka hymy tuo iloa. Toki yritän käyttää aikaa myös Jumalan kohtaamiseen ja siihen, kun hiljennyn itsekseni, kuuntelen musiikkia. Mikä on ajankohtaista elämässäsi juuri nyt? – Varmaan se, että olen kohta lähdössä Tunisiaan. Saan myös lomien aikana nyt nähdä vanhoja kavereita – olen nimittäin muuttanut Jyväskylästä Tampereelle. Kuulostelen lisäksi, mihin Jumala haluaa minua johtaa, mikä on oma paikkani nyt. Mikä elämässäsi on haastavinta juuri nyt? – Ehkä se on just se aika! Se, että osaa jakaa vähää aikaansa oikeisiin asioihin. Toinen haastava juttu on liikunta. Se, että saa itsensä liikkeelle, kun ulkona on pimeää ja kylmää.

Miten rentoudut haasteiden keskellä? – Menen kissan kanssa ulos ja katselen, kun se pomppii hangessa. Toisaalta tanssiminen rentouttaa minua, joten rentoudun jammaamalla. Lisäksi uusien naapureiden tapaaminen on hauskaa. Mitä kulunut vuosi on opettanut? – Sen, että Jumala pitää huolen, vaikka kuinka pelkäisi asioita. Pelkäsin ensi, etten valmistu, sitten pelkäsin, etten saa asuntoa, sitten sitä, etten saa töitä. Jumala pitää huolen ja johdattaa, vaikka itse epäilisikin omia kykyjään! Millaisin odotuksin lähdet vuoteen 2013? – Odotan innolla, mitä siitä tulee. On jännittävää nähdä, minkälaisia haasteita Jumala tuo. Odotan, että oppilaani pääsevät luokalta seuraavalle. Toivon, että tuleva vuosi tuo tullessaan paljon hyviä keikkoja ja yllättäviä kohtaamisia uusien ihmisten kanssa.


pä ä K i r j O i TuS

K uu M E N E E & K y LM E N E E

Koonnut Anna Heinola

GrEAT WidE NOrTH uudEN MuSiiKiN KiLpAiLuuN

50

Kokkolalainen gospelbändi pääsi kisaamaan euroviisuedustajan paikasta.

40

iTSENäiSy ySpäiväN EKuMEENiNEN juHLAjuMALANpALvELuS

Kirkot yhdistivät voimansa yhteiseen messuun.

Nautitaan lahjasta KOKOONNuiMME jOuLuN ALLA Nuotta-me-

dian kanssa pohtimaan Nuotan tilannetta. Kesken kokouksen radiotoimittaja Martti Pyykönen totesi kännykkäänsä räplätessään, että Amerikassa on raju kouluammunta meneillään, kuolleita lapsia on ainakin parikymmentä. Viesti toi työskentelymme keskelle ikävän muistutuksen maailmasta, jossa elämme. Se on paikka paikoin ihan hyvä ja mukava, mutta usein kova, julma ja hankala paikka asua ja elää. Miksi maailmamme on niin armoton paikka? Elämä jota elämme, jättää meihin jälkensä. Lapsuuden kokemukset, sattumukset, palaute, surut ja varsinkin kivut tekevät sisimpäämme isompia ja pienempiä arpia, joiden kanssa elämme. Kipeimmät haavat eivät kasva umpeen, vaan aukeavat jossakin vaiheessa tuskaisin seurauksin. Kun menneisyyden haavat alkavat rakoilla on tärkeää, että ympärillämme on ihmisiä, jotka välittävät ja rakastavat meitä. On tärkeää, että osaamme myös itse hakea apua silloin, kun maailma alkaa muuttua liian tummaksi ja harmaaksi. Vanha slogan, "puhuminen auttaa aina" on yllättävän ajankohtainen edelleen. MEiLLE KriSTiTyiLLE elämän sekamete-

lisoppaan isoimmat mausteet antavat toiset ihmiset. Toimimmeko pimeän maailman keskellä lamppuna ja valona? Olemmeko kiinnostuneita lähimmäisistämme, tiedämmekö millaisia taakkoja ihmiset kantavat mukanaan luokassa tai vapaa-ajan harrastuksissaan? Miten minä voisin auttaa heitä? Kristittynä meidän pitäisi olla vähintäänkin kiinnostuneita lähimmäisistämme. Oman elämämme kuplassa lähimmäisen kysymykset voivat olla yllättävän kaukaisia. Tulin eräänä yönä junalla Tampereelle. Kävelin neljän aikaan aamuyöstä toimistollemme nukkumaan. Olisi luullut, että Tampereen keskusta on tuohon aikaan kuollut paikka. Kohtasin parin korttelin matkalla kuitenkin toistasataa ihmistä, joista suurin

osa tuntui olevan aika huonossa hapessa. Toimistomme läheisyydessä oleva pizzria on päivisin tyhjä, mutta nyt se oli täynnä yösyöjiä. Pysähdyin pizzeriaa ohittaessani miettimään näitä ihmisiä. Heitä, jotka bilettävät keskellä viikkoa aamuneljään ja menevät sitten pizzerian kautta kotiin. Mitä minulla on heille sanottavaa?

30

HOMOfObiA-SANAN KäyTTöä SuOSiTELTiiN väLTETTäväKSi uuTiSOiNNiSSA

Kristittyjen leimaaminen homofobisiksi saattaa vähentyä.

20

MuSiiKKi KivuNLiEviTTäjäNä

Musiikin kuuntelu leikkauksen jälkeen voi lievittää potilaiden kipua, osoitti väitöstutkimus.

10

KAuNEiMMAT jOuLuLAuLuT

Musiikkitapahtumaa vietettiin viime vuonna jo 40. kerran.

0

SANAT OvAT uSEiN aika kevyitä. Voimatto-

muus tehdä hyvää saattaa iskeä isoa syyllisyyttä sydänalaan. Vuoden vaihtuessa meille kaikille kuuluu onneksi sama viesti. Emme ole kipujemme ja aukeavien arpiemme kanssa yksin. Mukanamme kulkee kaikkivaltias ja rakastava Jumala, joka tarjoaa meille armoaan. Armo on jotain konkreettista, joka antaa meille menneisyytemme anteeksi. Se antaa uuden mahdollisuuden. Se nostaa meidät pimeydestä valoon ja herättää kuolleista elämään. Armon kanssa saamme nostaa katseemme ja vetää sisään raitista pakkasilmaa. Saamme kokea, että elämä on tässä ja tänään. Elämässä on kipua ja särkyä. Elämä on kaikkinensa kuitenkin lahjaa. Elämä on tänäänkin uusi mahdollisuus.

ALOiTAN TäMäN LEHdEN myötä uuden kauden Nuotan päätoimittajana. Kiitos Mika Falkille hienosta työstä. Hänen jälkeensä on helppo hypätä tämän hienon lehden peräsimeen. Haluan toivotaa sinulle armollista tätä vuotta. Pidetään yhteyttä.

uudiSTuKSET AjOKOrTTiLAiSSA

19.1. voimaan tulevat uudistukset herättävät ajatuksia sekä puolesta että vastaan.

10

OpETTAjiEN KuriNpiTOMAHdOLLiSuudET OLEMATTOMiA

20

Maakuntalehtien teettämän kyselyn mukaan 84 % suomalaisista kannattaa opettajien kurinpito-oikeuksien lisäämistä.

30

SuOMi NETTOMAKSAjANA Eu:SSA

Suomi maksaa Euroopan unionille enemmän kuin saa siltä.

40

SAirAALOidEN TEHOTTOMuuS

Sairaalaverkostoa pitäisi keskittää rajusti, paljasti Itä-Suomen yliopiston ja Audiapron tekemä tutkimus.

SuOMEN viHKiMiNEN SAATANALLE jA LucifEriLLE

Juha Heinonen Nuotan päätoimittaja

Vaikka tämä olisikin ollut pelkkää parodiaa, aika sairasta touhua kuitenkin.

Nuotta 1 /2013

°C 3


S i S ä L LyS

14 Jumalan kanssa pärjään kyllä

Anna-Kaisa kipuili sitä, ettei uskaltanut puhua ihmisille rohkeammin uskostaan Jumalaan. Lue Anna-Kaisan ja kahden muun nuoren tarinat sivuilta 14–16.

2 sivupersoona Miia Rautkoski 3 Pääkirjoitus: Nautitaan lahjasta 5 Lauri Halme - tehtävänä Maata Näkyvissä -festarit 8 Nokkapokka: Kristitty vs. bilettäjä 9 Jumala johdattaa 10 Nuottatube: Amandan tarina 11 Hakunilan nuorilla on oma kirkko 12 Missio: Teiniäiti ei jää yksin Virossa 13 kirjeitä maailmalta: Liian pitkiä tarinoita kerrottavaksi 14 anna-kaisa pärjää Jumalan kanssa 15 anastasiya: Elämä ei ole aina helppoa 16 Jumala auttoi kertun vaikeassa valinnassa 17 suljettu huone, lukittu mieli 18 seitsemän kiitoksen aihetta 20 armolahjat toimimaan 21 Gallup: Mitä olet lahjoittanut viime aikoina? 22 Nuotan ristikko 23 Nuotan julisteet

27 sarjikset 28 Elemental 29 tästä puhutaan: Kun hirttosilmukan läpi ei näy valoa 30 Mitä voin tehdä vapaa-ajallani? 32 Elämä – lahja, jonka minulle annoit 34 Hyvä kysymys: Olenko minä ihme? 35 kissa pöydälle: Yhteyttä etsimässä 36 oppilaana Paholaisen kirjeopistossa 37 Gospeluutiset 37 Vainotun kirkon uutiset 38 2 x gospel: Suomigospelin synttärisankarit Exit ja MGtH 40 Vertailussa kalenterit 41 Nuotta-taajuuden uutuudet 41 kirja-arvostelu 42 Leffa: Twilight - Aamunkoi 2 44 kls. ei aio pysähtyä vetämään henkeä 45 top 5 46 Menot 47 Hartaus 48 Älä kulje sokkona – Lue Raamattua

20 armolahjat toimimaan

Kuka voi saada armolahjoja ja miten niitä käytetään? Armolahjojen merkitystä valaisi Kansanlähetyksen juniorija nuorisotyöntekijä Katja Pudas.

44

kls. ei vedä henkeä

Päättynyt vuosi on ollut ikaalislähtöiselle bändille sen yhdeksänvuotiaan historian merkittävimpiä. Lue Nuotan haastattelu aiheesta.

Nuotta ilmestyy 10 kertaa vuodessa 33. vuosikerta issn– 0357–7139

TOiMiTuS Päätoimittaja Juha Heinonen juha.heinonen@nuotta.com Toimituspäällikkö Tommi Hakkari (vanhempainvapaalla) tommi.hakkari@nuotta.com Yhteydenotot sähköpostilla

4

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

Toimitussihteeri ja ulkoasu Tea Ikonen tea.ikonen@nuotta.com Tätä lehteä tekivät Anastasiya Artamonova, Mikael Elmolhoda, Onni Erkkilä, Salome Haapalainen, Johanna Haapanen, Anna Heinola, Tanja Heiskanen, Hanna-Reetta Hietikko, Mirkka Hirvikangas, Tode Jurvanen, Iiris Kohv, Riikka LautamoSeppälä, Mari Le, Anni Lähteenmäki, Sanna Mäkinen, Miikka Niiranen, Anete Palmik, Johanna Paasi, Emma Perälä, Maria Poll, Hilla Ryösö, Salla Santapukki, Susanna Sarimaa, Saija Tiilikainen, Salla Tuovinen ja Juho Ylitalo. Toimitusneuvosto Mika Falk, Tommi Hakkari, Juha Heinonen, Leevi Helo, Jari-Pekka Järvinen, Olli Lehmonen, Samuli Luomaranta, Matti Korhonen, Johanna Jutila, Tuire Hiljander, Tea Ikonen ja Saija Tiilikainen. Kannen kuva Istockphoto

TILAUKSET JA OSOITTEENMUUTOKSET Nuotta/Tilauspalvelu, PL 184, 00181 HELSINKI Puh. 040 7007 707 (ma – pe klo 9 –14) tilauspalvelu@nuotta.com Sähköpostia lähettäessäsi mainitse lehden nimi. NORMAALIT TILAUSHINNAT kestotilaus 59,95 euroa, määräaikainen 3 kk 21 euroa, ulkomaille postitettaviin lisämaksu MAINOKSET JA MEDIAKORTTI ilmoitukset@nuotta.com Mediakortti löytyy netistä: www.nuotta.com/mediakortti.html ILMOITUSHINNAT Katso mediakortista, hinnat alkaen 100 e TOIMITUKSEN OSOITE PL 184, 00181 HELSINKI, Lastenkodinkuja 1 (2. krs), puhelin: (09) 2513 9255 sähköposti: toimitus@nuotta.com etu.sukunimi@nuotta.com www.nuotta.com Toimitus ei vastaa tilaamattoman materiaalin palauttamisesta.

JULKAISIJAT Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys Suomen Ev. Lut. Opiskelijaja Koululaislähetys KUSTANTAJAT Sley-Mediat Oy, toimitusjohtaja Hannu Kippo Kustannus Oy Uusi Tie, toimitusjohtaja Raimo Raukko Suomen Ev. Lut. Opiskelijaja Koululaislähetys, pääsihteeri Jussi Miettinen PAINO Arkmedia


LauRI haLMe

pä ä HA A S TAT TE Lu

e

ori-

Tehtävänä Maata Näkyvissä -festarit Teksti Anni Lähteenmäki, kuvat Matti Herranen, Anni Halme ja A.J. Woivalin

Vuoden 2012 Maata Näkyvissä -festarit ovat jo takana päin, mutta seuraavien valmistaminen alkaa jo nyt. Nyt tapahtuman takana on varsinainen festarikonkari Lauri halme.

Nuotta 1 /2013

5


sestäänselvyys. Lauri lähti lukion jälkeen ensin lukemaan yliopistoon fysiikkaa, mutta oivalsi Lauri Halme syntyi uskovaan perheeseen Vamsitten, ettei se ollut sitä mitä hän halusi. Niinpä malassa ja eleli pitkään tavallisen rauhallista hän lähti opiskelemaan Diakiin nuorisotyötä ja elämää. Yläasteiässä Lauri koki itsensä yksion sillä tiellä edelleen. näiseksi, hänellä ei ollut juuri hyviä kavereita, Työn ohella Laurilla on mutta riparilla hän sai paltärkeä harrastus: musiikki. jon uusia, hyviä ja usko"Ystävien saamisesta tuli myös Hän sekä kuuntelee ja seuvia ystäviä. Seurakunnassa boosti itsetunnolle ja sen raa paljon musiikkia, että muotoutuneesta nuorten on itsekin luomassa sitä. porukasta löytyi myös niin myötä uskalsi olla paremmin Hän on paljon keikkailevan nykyinen vaimo kuin pitoma itsensä, sekä samalla ja suositun gospel-yhtyeen käaikaisia ystävyyssuhteiopin tuntemaan myös Sarasteen kitaristi ja taustakin, jotka ovat kestäneet paremmin Jumalan." talaulaja. Lauri kokee bäntähän päivään saakka. ditoiminnan nimenomaan – Ystävien saamisesta vakavana harrastuksena, johon haluaa käyttää tuli myös boosti itsetunnolle ja sen myötä usomaa vapaa-aikaansa, muttei koe sitä työnä. kalsi olla paremmin oma itsensä, sekä samalla Lauri on myös kiinnostunut musiikista yleensä opin tuntemaan myös paremmin Jumalan, Lauri ja kertoo kuuntelevansa paljon varsinkin suokertoo. malaisia gospelbändejä. – En ole koskaan kokenut mitään erityistä uskoon tulemista, vaan olen uskovan perheen rAKKAudESTA fESTArEiHiN jO lapsena kasvanut näihin asioihin ja olen niin kuin ollut uskossa aina. vuOdESTA -94 Viime vuoden Lauri toimi nuorisotyönohjaaLaurilla on edessään haastellinen vuosi. Hänesjana Kalvolan seurakunnassa ja vuoden vaihtä on tullut vuoden alusta Maata Näkyvissä -festareiden uusi projektipäällikkö, mikä käytuessa hän astui projektipäällikön saappaisiin. tännössä tarkoittaa, että hän ohjaa ja valmisNuorisotyö ei ammattina kuitenkaan ollut it-

NuOriSOTyöOHjAAjA vuOSiKErTAA -86

telee tapahtumaa, sekä on vastuussa sen käytännön järjestelyistä. Lauri on ollut mukana Maata Näkyvissä -festareilla jo vuodesta 1994 lähtien, kun hänen isosiskonsa pääsi ripille ja Lauri siskonsa mukana löysi tapahtumaan. – Ensin olin festareilla isäni kanssa, mutta heti omasta riparistani lähtien olen toiminut erilaisissa talkootehtävissä ja toimissa roskahommista järjestyksenvalvojaan ja neuvonnasta nuorisotyönohjaajaan, festarikonkari kertoo. Vahva kokemuspohja onkin varmasti yksi syy projektipäälliköksi valitsemiselle. – Olin myös Diakin aikoinani Sleyn nuorisotyössä johtamisharjoittelussa. Näin festarijuttuja aika läheltä, Lauri selventää. Kokemusta myös järjestelypuolelta löytyy, sillä Lauri on ollut vapaaehtoisena tekemässä muitakin musiikkitapahtumia, kuten Evankelisia musiikkimessuja. Viime vuoden hän oli Maata Näkyvissä -projektisihteerinä harjoittelemassa uuteen vastuutehtäväänsä. Kokemuksen lisäksi Laurin vahvuuksia on hänen musiikin harrastuneisuutensa. – Siitä on varmasti apua, että olen kiinnostunut suomalaisesta gospelmusiikista ja seuraan sitä aktiivisesti, jolloin olen tietoinen alan

Missä oot, mitä teet... ...HuOMENNA: Nukun pitkään ja lähden keik-

kailemaan Sarasteen kanssa Pomarkkuun. ...ENSi vuONNA: MNF:n projektipäällikkönä=

vuosi täynnä mielenkiintoisia haasteita + Turkuun muutto. 5 vuOdEN pääSTä: Jos Luoja suo, niin hänen käytössään järjestämässä Maata Näkyvissä -festareita.

6

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com


KuKA: Lauri Halme iKä: 26 vuotta TyöSKENTELEE: Nuoriso-

työnohjaajana, MNF:n projektipäällikkönä. HArrASTAA: Laajasti musiikkia ja elokuvia. Lisäksi soittaa Sarasteessa kitaraa.

Kolme tärkeää vuosilukua:

2001

Oma ripari

2006

Päätös nuorisotyönohjaaksi ryhtymisestä

2007

Naimisiinmeno

uutuuksista ja tapahtumista, hän selittää. – On hienoa, että pääsee yhdistämään harrastuksen ja työn, vieläpä niin, että voi olla järjestämässä tapahtumaa, jolla voi palvella koko Suomen seurakuntia ja niiden nuoria.

tuuta eri osa-alueista. Projektipäällikön vastuulla on kokonaisuus ja hänen pitää toimia yhteistyössä vastuunkantajien kanssa, sopia asioista ja huolehtia siitä, että hommat hoituvat. Syksyllä h-hetken lähestyessä myös rekrytoidaan talkoolaiset, joita festareiden toteuttamiseen tarvitaan noin 1300. Marraskuun tullesHAASTEidEN vuOSi 2013 Tuleva vuosi jännittää jonkin verran Lauria, sillä sa kaiken, mitä festareilla tarvitaan, on oltava jo onhan tehtävä vastuullinen ja tiedossa on paljon miltei valmiina. Maata Näkyvissä -festarit, jotka kokoavat mielenkiintoisia haasteita. Hänellä on kuitenkin Turkuun vuosittain noin kymjo melko tarkasti tiedossa, menentuhatta nuorta, on mitä vuosi pitää sisällään. "Maata Näkyvissä -festarit kansainvälisestikin ison luo– Vuosi alkaa käymällä läpi on tapahtuma, jota kan tapahtuma. Sen tuomasedelliset festarit: sen mikä oli ta vastuullisesta tehtävästä hyvää ja hienoa, sekä sen syksyssä odotetaan. missä pitää vielä parantaa, Ainakin minulle se on kuin huolimatta Lauri on silti omiLauri kertoo. Vuoden edetesen sanojensa mukaan liekeiskeidas arjen keskellä." sä asiat lähtevät rullaamaan. sä siitä, että pääsee toteuttamaan festareita. Hänestä on Ohjelma ja artistit on perinteisesti julkaistu vappuna Vappugospelissa. upeaa olla Jumalan käytössä valmistamassa – Kesällä alkaa sitten käytännön juttujen te- tapahtumaa, joka on niin monille, myös hänelkeminen ja niitä onkin sitten suurin piirtein mil- le itselleen, tärkeä. Laurista festareissa hienoa joona asiaa, jotka pitäisi saada hoidettua. Lisäk- on se tunnelma, joka syntyy harvoin tavattavisi muutamme kesällä vaimoni kanssa Helsingis- en kavereiden näkemisestä sekä Jumalan Sanan tä Turkuun pestini takia. rohkeasti esillä pitämisestä. Projektipäällikön tehtävä vaatii tosissaan or– Maata Näkyvissä -festarit on tapahtuma, ganisointikykyjä jo pelkästään kokonsa vuoksi. jota syksyssä odotetaan. Ainakin minulle se on Tapahtumaa järjestelemässä on noin 35 vapaa- kuin keidas arjen keskellä, projektipäällikkö kuehtoista vastuunkantajaa, jotka kantavat vas- vailee. Nuotta 1 /2013

7


NOKKApOKKA

kRistittY YVs biLEtt bi Teksti Johanna Paasi, kuvat Istockphoto

Villit ja suunnittelemattomat illat on parhaita. On kiva vaan antaa fiiliksen viedä!

biLETTäjä: Ja taas oli viikonloppuna niin hyvät bileet, että vieläkin tuntuu! KriSTiTTy: Mitä sä tarkotat tolla "vieläkin tuntuu"? biLETTäjä: Tuli taas kokeiltua uutta ainetta. Meni tosi lujaa ja fiilis oli katossa ja sitten filmi kat-

kes… Ja nyt tuntuu, et oon taas astetta kovempi jätkä. Kokeilisit säkin joskus. KriSTiTTy: Raamatussa sanotaan "Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan

antakaa Hengen täyttää itsenne" (Ef. 5:18). Se on jotain vielä tajunnanräjäyttävämpää kuin mikään aine. biLETTäjä: Jaa mitä? Teitä kristittyjä ei vaan voi tajuta. Kuinka hiljaa istuminen ja Hoosiannan

laulaminen nyt vois olla tajunnanräjäyttävää? KriSTiTTy: Itse asiassa Hoosianna lauletaan yleensä seisaallaan. Itsessään kirkossa istuminen

ei kyllä välttämättä ole tajunnanräjäyttävää, mutta kun miettii, mitä Jeesus on tehnyt meidän puolesta niin huh huh… Kyllä ei tavallinen pulliainen semmoista tajua, ellei Henki sitä ilmoita. biLETTäjä: Meni yli hilseen. Mutta eihän se liity mitenkään bileisiin. Kuule, ens kerralla tuut

mun kaa kunnon bileisiin. Hommataan sulle uudet coolit kuteet. Ja miten olis uus hiustyyli? KriSTiTTy: Kiitos, mutta ei kiitos. Elämässä on paljon tärkeämpiäkin asioita kun se miltä näyttää. biLETTäjä: Hyvänen aika mitä teidän uskovien päässä oikeen liikkuu? Totta kai se on tärkeetä

miltä näyttää. Veikkaan ettet säkään välittäisi olla läski ja finninaamanen nörtti. C'mon, kelaa ny vähän. Onhan se siistiä kun sä saavut bileisiin ja heti on lauma kuumia mimmejä ympärillä. KriSTiTTy: No entäs sitten? biLETTäjä: Että kyllä kannatti alkaa käydä salilla ja pitää dieettiä yllä. On niin mukavaa, kun

naiset tarjoo drinkkejä, ja tanssiseuraa. KriSTiTTy: Eikö olis kivempaa mennä yhden tietyn naisen kanssa vaikkapa juomaan kupponen

kahvia ja tarinoimaan? biLETTäjä: Rauhassa oleminen on tylsää. Ja että vaan yks nainen? KriSTiTTy: Onks naiset sulle vaan pelkkii tuotteita? biLETTäjä: Hä? Pitää saada kokemuksii. Minkä takia tyytyä vaan yhteen, kun on paljon tarjolla?

Villit ja suunnittelemattomat illat on parhaita. On kiva vaan antaa fiiliksen viedä! KriSTiTTy: Vaikka sää yrität minkälaisilla aineilla ja irtosuhteilla täyttää sun elämäs tyhjyyttä,

sä et onnistu niillä. Sä tarviit siihen tyhjyyden täyttämiseen Jumalaa. biLETTäjä: Puhutsä ny mulle? Se mitä mä oon lukenu kristityistä kuulostaa tylsältä. KriSTiTTy: Nuortenilloissa ei oo tylsää. Seurakunta on tärkeä ja rento paikka, jossa saa olla oma

itsensä. Sitten on kanssa viikonloput ja kaikki kivat tapahtumat. Syksyn huipennus on Maata näkyvissä -festarit, missä on menoa ja meininkiä sekä hiljentymistäkin. Hyvä fiilis jatkuu viikonlopun jälkeenkin, eikä tarvi hävetä mitään mitä on tehnyt. Kannattais tulla käymään jossakin nuortenillassa. biLETTäjä: Älä ny hulluja ehdottele! Raskas työ vaatii raskaat huvit. Täytyyhän sitä päästä arjes-

ta irti! Te kristityt ootte jotenkin jäykkää porukkaa. Kieltääkö Raamattu teiltä kaiken kivan? KriSTiTTy: Ei se kiellä, mutta kaikki hauskalta vaikuttava ei ole hyväksi meille. Maanpäällinen

juhlinta ei ole mitään verrattuna taivaaseen. Koska Jeesus on meidät lunastanut, me pääsemme kerran maailman suurimpiin ja parhaisiin bileisiin. Ne bileet tulevat olemaan ikuiset ja niitä ei voita mikään!

8

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com


TO i M i T TA j A LTA

ttÄJÄ Vaikka sää yrität minkälaisilla aineilla ja irtosuhteilla täyttää sun elämäs tyhjyyttä, sä et onnistu niillä.

Jumala johdattaa "Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Silloin te huudatte minua avuksenne, te käännytte rukoillen minun puoleeni ja minä kuulen teitä." Jer. 29:11–12 AiNA vASTOiNKäyMiSiSSä SiTä miettii, että miksi juuri minä? Onko Jumalalla jotain minua vastaan? Entä jos Jumala haluaakin puhua vastoinkäymisten kautta? Syksyllä TET-paikkaa hakiessani iski tunne "enkö kelpaa kenellekään?". Viestistä toiseen vastaus oli kieltävä, "mukavaa, kun olet kiinnostunut työharjoittelusta meillä, mutta valitettavasti kaikki syksyn harjoittelupaikat ovat jo täynnä". Missään ei ollut paikkaa vapaana. Niinkin pieni asia kuin TET-paikka alkoi stressata. Entä jos en saisikaan paikkaa? En pääsisi läpi 9. luokan oposta ja koko 9. luokasta. Päätin laittaa kädet ristiin ja pyytää ylhäältä voimia ja johdatusta asiaan. Avasin silmät ja huomasin uusimman Nuotan pöydällä. En empinyt hetkeäkään, vaan avasin lehden ja lähetin viestiä toimitukseen. Seuraavana päivänä tuli vastaus "kiva kun oot kiinnostunut ja tervetuloa!". Luin viestin pari kertaa läpi ennen kuin uskalsin sanoa mitään ääneen. Muutama riemunkiljahdus pääsi, kun olin tajunnut asian ja sen jälkeen lähti lyhyt, mutta ytimekäs viesti taivaaseen: "Kiitos"! Kokonaisuutena TET avasi silmäni. Paikan haku ja itse myös paikka toi lähemmäksi Jumalaa. Ymmärsin, että Jumalalla todellakin on suunnitelma minua varten. Suunnitelma, joka on parhaaksi minulle. Ja myös sen, että Jumala ei koskaan petä. Me suomalaiset olemme yleensä jääräpäitä ja turvaamme apuun vasta viime hetkillä. Sama pätee myös rukoilussa. Monet turvaavat Jumalaan vasta kun on pakko. Jumala kuulee kaikki rukoukset, jopa ne pienimmät ja hölmöimmät, ja johdattaa meitä siihen, mikä meille on parasta. Meidän ei tarvitse pelätä. "Herra on minun auttajani, siksi en pelkää." (Hep. 13:6.)

Siunattua uutta vuotta kaikille!

Johanna Paasi

Nuotta 1 /2013

9


N uOT TATu b E Johanna Haapanen

Nuotta Tube

Lataa

TORNI lyhytelokuva tekijä: nuottacom

Kissa pöydälle 1/2011: Pelko tekijä: nuottacom

Amanda Todd: Struggling, tekijä: TheSomebodytoknow

Kissa pöydälle 6/2011 - Raamattu tekijä: nuottacom

Amanda Todd’s Story: Struggling, Bullying, Suicide, Self Harm TheSomebodytoknow 2 videota

Pro Fide - Ristin luona tekijä: niskki14

Kaikki kommentit

justme Mä en tajuu, miks täst on tehty niin iso juttu. Nettihän on täynnä tämmösii videoita! kukka654 Ihan kamalaa! :’( Ei kenenkään tarttis kärsii tolla tavalla! nuppineula13 Miks kaikki on aina ton tytön puolella? Kiusaamine oli ihan sen omaa syytä, mitäs meni vilauttamaan jolleki tuntemattomalle ja mokaamaan niin pahasti! ananas310 nuppineula13: Miten niin se oli sen omaa syytä? Itekö se sitä kiusaamista kerjäsi? Vai huomiotako se muka halus? Sehä oli vaan ihminen, ja ihmisetki tekee joskus järjettömiä virheitä. Ei se silti kiusaamista olis ansainnu. tyttö500 Munki mielestä toi kiusaamine oli iha järjetöntä ja tarpeetonta! :( Ja hmiset todellaki tekee joskus pahoja virheitä! Sitä paitsi on ihan sama, vaik netti olis täynnä näit videoit, ainaki me voidaan niiden kautta nähä miltä se kiusaamine toisista tuntuu! Miettikääs tätä! ajattelija Olis ollu niin hyvä juttu, jos sil olis ollu joku jolle puhuu… Mut eihän sil ollu ketää, ku kaikki vihas sitä ja vanhemmilleen se ei kai halunnu sit kertoo tai jotain. :( believe-and-survive ”Tyhjentäkää sydämenne Hänen eteensä, valittakaa vapaasti, älkää kätkekö häneltä mitään. Heittäkää koko röykkiö Hänen eteensä, olkoon se mitä hyvänsä.” – Martti Luther Ja kuule vielä: Jeesus on kuollut kaikkien syntiemme puolesta, eikä mikään synti ole niin paha, etteikö sitä annettaisi anteeksi. Tästä syystä tulisi meidän ihmistenkin antaa toistemme virheet anteeksi.

10

Nuotta 11/2013 /2013 || www.nuotta.com www.nuotta.com

Exit / Askeleet + sanat tekijä: hude63


Näy Tö N pA i K K A

Teksti ja kuvat Emma Perälä

HAKuNILAN SEuRAKuNTA

know

tu

+

Hakunilassa on

NuORiLLA OMA KiRKKO

Maata Näkyvissä -festareiden vuoden 2012 festariseurakunnassa arvostetaan nuoria ja nuorten toimintaa. Jokainen seurakuntalainen on tärkeä. MEiLLä HAKuNiLAN SEurAKuNNASSA aktii-

visia nuoria on paljon. Isoskoulutukseen tulee vuosittain noin 100 uutta koulutettavaa ja vielä useampi alkaa käydä seurakunnan järjestämässä toiminnassa. Nuorten aktiivisuus näkyy esimerkiksi tapahtumien määrässä: seurakunnassamme järjestetään poikkeuksellisen paljon nuorten toimintaa. Isoskoulutusiltojen ja kolmen viikottaisen nuortenillan lisäksi nuorilla on oma liikuntakerho, kokkikerho, kitarakerho, näytelmäryhmä, lauluryhmä ja Poikkipuut-niminen bändi. Kaikki nuorten ryhmät ovat avoimia kaikille niihin mukaan haluaville, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin! Hakunilan seurakunnassa nuoria ja nuorten toimintaa on aina pidetty todella tärkeänä. Hyvänä osoituksena tästä on se, että meillä Hakunilan seurakunnan nuorilla on oma nuortenkirkko: Vaaralan kirkko. Tuohon kirkkoon nuorilla on omia avaimia, joten he voivat mennä sinne milloin haluavat. Kirkko on erittäin suosittu, sillä se on turvallinen ja nuorille täydellisesti sopiva hengailupaikka: kirkossa on mahdollisuus pelata biljardia, lautapelejä tai Wiitä, katsoa elokuvia, saunoa, laittaa ruokaa tai soittaa alakerran bänditilassa. Nuoret kokoontuvat omaan kirkkoonsa useita kertoja viikossa. Näin tiivis yhdessäolo yhdistää nuoria ja luo leppoisaa henkeä porukkaan, johon on helppo tulla mukaan.

Seurakuntamme tarjoamat mahdollisuudet, vapaus, vastuu ja luottamus osoittavat nuorille sen, kuinka arvokkaita ja tasavertaisia seurakunnan jäseniä he ovat. Seurakunnan nuorten yhteishenki on hyvä; jokainen uusi tulokas otetaan vastaan juuri sellaisena kuin hän on. Jokainen seurakuntalainen on tärkeä, eikä seurakuntamme olisi sama, jos joku puuttuisi. Juuri tästä arvokkuuden korostamisesta johtuukin varmasti se, että seurakunnan järjestämään toimintaan on helppo tulla ja jäädä. Seurakunnasta voi muodostua koti, jonka kaltaista ei muualta saa.

Hakunilan "Haksin" seurakunta SijAiTSEE Itä-Vantaalla KirKKOHErrA: Hans Tuominen SEurAKuNTALAiSiA yhteensä noin 17 000 SEurAKuNNAN ALuEELLA on yhteensä neljä

kirkkoa, joista yksi on nuortenkirkko ja yksi lastenkirkko. Nuortenkirkkoon nuorilla on omia avaimia ja näin ollen mahdollisuus mennä milloin vain. virALLiSiA NuOrTENiLTOjA ja tapahtumia on noin kuusi kertaa viikossa. vALiTTiiN MAATA NäK y viSSä -festareilla vuoden 2012 festariseurakunnaksi

KAvEri KuKA: Georgi "Gege" Velinov iKä: 18-vuotias KOTipAiKKAKuNTA: Vantaa MuuTTi Bulgariasta Suomeen 4-vuotiaana TuLi MuKAAN seurakunnan nuorten toimintaan

syksyllä 2009 ja kotiutui sinne. Kävi rippikoulun kesällä 2011, vaikka on ortodoksi.

uSKO MiTä AjATTELET uSKOSSA OLEMiSESTA?

– On hienoa, että ihmisellä on vapaus valita uskonsa ja on hyvä, että on jotain, mihin uskoa. Usko on hyvä asia, eikä siinä ole mitään väärää.

SEurAKuNTA MiTEN LöySiT TiESi SEurAKuNNAN NuOrTEN TOiMiNTAAN?

– Syksyllä 2009 tulin ensimmäisen kerran kavereiden mukana nuorteniltaan. Nuortenillassa oli mahtava yhteishenki ja loistava meininki, joten halusin mennä sinne yhä uudestaan. MiKä SEurAKuNNASSA ON pArASTA? MiSTä TOiMiNNASTA EriTyiSESTi pidäT?

– Ehdottomasti täydellinen yhteishenki, paras, mitä olen koskaan kokenut. Nuorten tukeminen ja nuoriin keskittyminen on tärkeää, sillä nuoret ovat tulevaisuus. Siksi erityisesti nuortenillat ovat tärkeä osa seurakunnan toimintaa. Ne ovat myös itselleni hyvin tärkeitä - on mukavaa olla muiden nuorten kanssa ja kokea yhteisöllisyyttä! Nuotta 1 /2013

11


M i SS i O

Teiniäiti ei jää yksin Virossa Teksti Maria Poll, käännös Salome Haapalainen, kuva Istockphoto

Teiniraskaus on tilanne, jossa nuori äiti on isojen kysymysten ja valintojen äärellä. Virossa tulee äidiksi vuosittain puolisen tuhatta teiniä. eikä kysymys teiniäitiydestä ole vieras Suomenlahden tälläkään puolella. Nuotta selvitti, kuinka Virossa teiniäitejä autetaan heidän arjessaan. rATKAiSu ONGELMAAN

Nuorilla äideillä ei ole voimia, varaa tai perheen tukea opiskelun jatkamiseen ja lapsen kasvattamiseen. Äidin oppimisen ja koulumenestyksen lisäksi on kaikkein tärkein silti lapsi ja hänen hyvinvointinsa, ja siihen nuori äiti tarvitsee apua. MTÜ Caritas (maailmanlaajuinen katolisen kirkon sosiaalityön järjestö) ja Püha Miikaeli Ühendus

12

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

(Pyhän Mikaelin Yhdistys, Tallinnassa toimiva kouluyhteisö) tarjoavat ongelmaan ratkaisuna lukiota, jossa nuoret äidit voivat opiskella ja asua koulun asuntolassa saaden tukea lapsen hoitoon. Vanalinna Hariduskolleegiumissa (VHK) keväällä 2007 aloitettu työ on tuottanut hyviä tuloksia. Alku ei ollut ongelmaton – lastenhoito vaati erityistä huomiota ja

ammattiapua. Helpompaa oli heillä, joiden lähisukulaiset auttoivat lastenhoidossa ja jotka asuivat yhdessä lapsen isän kanssa.

"On vähän sellaisia ihmisiä, jotka minua ja tarinaani tuntematta tuntisivat myötätuntoa vain siksi, että olen nuori äiti."

Ei MyöTäTuNTOA

PHÜ:n mukaan yhteiskunnassa on tapahtunut asenteen muutos. Ongelmaa on ymmärretty ja kritiikkiä on vähemmän. Enää Virossa ei ole niin, että koulu erottaisi raskaana olevan tytön. Mutta yhteisö ei kuitenkaan välitä vielä. – Yhteiskunnallinen asenne on sitä, että on ongelmallista, kun hyvin nuoret äidit jättävät lapset


K i r j E i Tä MA A i LMA LTA Tälle palstalle nuoret kirjoittavat kokemuksiaan eri puolilta maailmaa.

"Läheiset ystävät ymmärsivät, että asioissa on monta puolta."

Teiniäitinä Suomessa Teksti Hilla Ryösö

L

apsen saaminen nuorena on tilastojen valossa harvinaista: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ensisynnyttäjien keski-ikä on 28,4 vuotta ja varsinaisia teiniäitejä synnyttäjistä on vain 2,1 prosenttia. Laura tuli raskaaksi lukiota käydessään, vaihtoehdot olivat selvät alusta asti: abortti ei ole vaihtoehtojen listalla. Vahvan vakaumuksen taustalla olivat usko ja varmuus siitä, että jokainen elämä on arvokas.

vAiHTELEvAA SuHTAuTuMiSTA Lauran ystävien ja tuttujen suhtautuminen raskauteen vaihteli laidasta laitaan. Osa vaihtoi kadulla toiselle puolelle. – Läheiset ystävät ymmärsivät, että asioissa on monta puolta. Myös perhe suhtautui raskauteen hyvin, ja negatiivista palautetta tuli

lähinnä vain ihmisiltä, jotka eivät tunteneet minua. Myös kristittyjen suhtautuminen vaihteli, ja ennen suoraa teiniraskauden tuomitsemista Laura kehottaa miettimään aina kahta asiaa. – Ensiksi, koskaan ei voi tietää raskauden taustalla olevia kaikkia olosuhteita. Vaikka ihminen kantaa toki vastuun omista teoistaan, pahimmissa tapauksissa raskaus ei ole vapaaehtoista tai taustalla voi olla esimerkiksi painostusta. Toiseksi on hyvä miettiä, onko abortti sitten parempi valinta. Silloin peittää vain yhden virheen toisella vielä suuremmalla, mikä voi viedä ojasta allikkoon, Laura toteaa.

KyLLä HENGiSSä SELviää Iltalukiossa lukion loppuun käynyt Laura meni raskausaikanaan naimisiin ja opiskeli myöhemmin opettajaksi. – En osaa tarkkaan sanoa, miten äitiys muutti minua. Totta kai identiteetti muotoutui varmasti sen mukaan, ja oppi kantamaan vastuuta toisesta. Olen kuitenkin saanut elää ihan oikeaa nuoruutta, Laura sanoo. – Usko on tuonut elämään perusturvallisuutta, ja vuosien varrella olen kokemani kautta oppinut ymmärtämään erilaisuutta, Laura tiivistää.

Äitien luokka on muodostunut yhtä pitäväksi positiivisen ilmapiirin luokaksi, jossa huomioidaan toisia niin vaikeuksissa kuin iloissakin.

vanhempien kasvatettavaksi ja jatkavat itse juhlimista. On vähän sellaisia ihmisiä, jotka minua ja tarinaani tuntematta tuntisivat myötätuntoa vain siksi, että olen nuori äiti, toteaa yksi VHK lukion nuorista äideistä. VHK:ssa pidetään tärkeänä nuoren äidin kehitystä, että nuori löytää sisäisen tasapainon, ja hänelle syntyisi positiivinen elämänasenne

ja riittävä minäkuva. Äitien luokka on muodostunut yhtä pitäväksi positiivisen ilmapiirin luokaksi, jossa huomioidaan toisia niin vaikeuksissa kuin iloissakin. Jo monta nuorta naista on nuorten äitien ohjelman kautta nyt yliopistossa ja heillä menee paremmin.

Liian pitkiä tarinoita kerrottavaksi Teksti Mari Le Kirjoittaja on Missionuorten opetuslapseuskoulussa Los Angelesissa

TOivOMME SydäNTEN TuNTEvAN kaipuuta joulun sankariin Santa Monicassa. Ei olisi erikoista esiintyä Mariana ellei Jay Leno olisi samana päivänä puhunut TV:ssä meistä. Ihmiset pysähtyvät ja ottavat kuvia kännyköillään. Joosef vieressäni sanoo: "Man I'm hungry." Mietin, miltä Joosefista ja Mariasta tuntui. Olivatko he rakastuneita? Oliko Joosefilla nälkä? Oliko heillä hajua, kuka heidän pieniin käsiinsä annettiin? Marialla oli syvä rakkaussuhde Herransa kanssa. Aivan niin kuin minulla ja sinulla, aivan niin kuin mekin voimme tuntea hänet henkilökohtaisesti. Juttelen kodittoman miehen kanssa. Rukoilemme ryhmäläiseni kanssa miehen jalan ja kipeiden kasvojen puolesta. Mies ei heti parantunut, mutta ryhmäläiseni kysyy, onko miehellä veli, jonka kanssa suhde on tulehtunut. Mies vastaa yllättyneenä, että kyllä hänellä on kaksikin ja suhteet voisivat olla paremmin. Ryhmäläiseni kysyy vielä, onko miehellä musikaalisia lahjoja, sillä Jumala sanoo haluavansa käyttää niitä. Mies vastaa taas yllättyneenä, että kyllä hän tekee musiikkia. Mies ei ole huolissaan kodittomuudestaan ja sanoo olevansa kristitty. Hän uskoo, että rukouksemme olivat positiivisia. Menemme McDonaldsiin. Näen vanhan naisen joka täyttää ristikkoa. Hänellä on paljon laukkuja. Mieleni tekee mennä juttelemaan. Menen istumaan hänen luoksensa. Mieleni tekee vain viettää tuntikausia siinä ja jakaa sydäntäni hänen kanssaan. Hänellä on ollut pitkä ja raskas päivä. Elämäntarina on liian pitkä kerrottavaksi. Kodittomuus näkyy naisen olemuksesta. Meidän täytyy lähteä, mutta naisen murheiden rypyttämät kasvot jäävät mieleeni. Myöhemmin kuulen, että tuttuni opetuslapseuskoulusta ovat jutelleet saman naisen kanssa ja he kokivat samaa naisen läsnäolossa kuin minä. Jumala, sinä tunnet jokaisen liian pitkän tarinan!

Mieti sitä!

Äitiys on elämän ainutlaatuisimpia asioita. Nuotta haastatteli aikoinaan 17-vuotiaana lapsen saanutta Lauraa. Tänään tuo vauva on 15-vuotias nuorimies. Mitä Laura tänään ajattelee teiniäiteydestään?

Lapsiperheköyhyys koskee Suomessa yli

130 000 lasta Lähde: punainenristi.fi Nuotta 1 /2013

13


KO LM E TA r i N A A

ANNA-KAiSA, 23, KouvolA:

JuMAlAN KANSSA PÄRJÄÄN KYllÄ! Teksti Iiris Kohv, käännökset Riikka Lautamo-Seppälä, kuva Tode Jurvanen

"Minun ei pidä koko ajan ajatella, kuinka vaihtaisin keskusteluissa puheenaihetta. Saan nimittäin olla varma, että tulee tilanteita, joissa voin julistaa evankeliumia." OLEN pErHEENi AiNOA kristitty, mutta siitä huolimatta pidän uskoa elämäni parhaana lahjana. Aloittaessani opinnot yliopistossa monet tiesivät, että olen kristitty. Kipuilin kuitenkin sitä, etten uskaltanut puhua ihmisille rohkeammin uskostani Jumalaan. Ikäänkuin en pystynyt tarpeeksi luottamaan häneen ja yritin tehdä kaiken omassa voimassani, sen sijaan että olisin antanut Jumalan toimia kauttani. Siihen aikaan ainoana nähtävänä merkkinä uskostani oli risti, jota kannoin usein. Koulun loppupuolella avautuikin minulle juuri sen ristin ansiosta mahdollisuuksia puhua elämästäni ja Jumalasta. Se ei ollut mitään, mitä minä itse olisin tehnyt, sillä olin vain oma itseni, mutta Jumala sai käyttää minua. Opin, että Jumala antaa minulle mahdollisuuksia julistaa, mutta minun pitää olla valmis puhumaan, olla rohkea. Minun ei pidä koko ajan ajatella, kuinka vaihtaisin keskusteluissa puheenaihetta. Saan nimittäin olla varma, että tulee tilanteita, joissa voin julistaa evankeliumia. "Muista, että olen sanonut sinulle: 'Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.'" (Joosua 1:9.)

14

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com


ANASTASiYA,, 20, PieTARi: Pie

elÄMÄ ei ole AiNA helPPoA Teksti Iiris Kohv, käännökset Riikka Lautamo-Seppälä, kuva Tode Jurvanen

pEruSKOuLuSSA MiNuSTA TuNTui aina, etten halua mennä sinne. Törmäsin nimittäin koko ajan kiusaamiseen, pelkästään siksi, että olin erilainen kuin muut. Olin hissukka. Koulun ulkopuolella kukaan ei tiennyt kiusaamisesta, koska osasin hyvin peittää sen. Ainoa, mitä saatoin tehdä tilanteelle, oli rukoilla joka ilta. Se vei aikaa, mutta vähitellen suhteeni luokkaan tuli kuntoon. Raamatussa sanotaan: "Pytäkää, niin teille annetaan, Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan." (Matt. 7:7.) Elämäni parhaat lahjat ovatkin olleet rukous ja paluu takaisin Jumalan luo. Teini-iässä toki haluaa enemmän ystäviä ja siksi on valmis luopumaan myös oleellisista asioista. Myös minä etäännyin Jumalasta. Onneksi hän sai minut uudelleen kiinni ja antoi minulle hyvän seurakunnan ja nyt myös mahdollisuuden tehdä hänen työtään pyhäkoulun ja mediatyön kautta. Yksi hyvä ystäväni sanoi kerran, että joskus meidän pitää kulkea vaikeuksien läpi ymmärtääksemme, ettemme voi tehdä mitään ilman Jumalaa. Omat kokemukseni ovatkin opettaneet minulle sen, että elämä Jumalan kanssa ei ole välttämättä helppo, mutta minulla on joku, johon voin tukeutua ja jolta voin pyytää apua.

"Yksi hyvä ystäväni sanoi kerran, että joskus meidän pitää kulkea vaikeuksien läpi ymmärtääksemme, ettemme voi tehdä mitään ilman Jumalaa." Nuotta 1 /2013

15


KeRTu, 16, TAlliNNA:

JuMAlA AuTToi vAiKeASSA vAliNNASSA Teksti ja kuva Anete Palmik, käännös Riikka Lautamo-Seppälä

KOLME jA puOLi vuOTTA sitten tutustuin mu-

siikkikoulussa tyttöön, josta tuli paras ystäväni. Teimme kaiken yhdessä – jos toinen meistä oli kutsuttu johonkin tilaisuuteen, se merkitsi automaattisesti myös kutsua toiselle. Kaikki tiesivät, että olimme aina yhdessä. Viime jouluna eräs luokkani poika kutsui minut kirkkoon. Siitä yhdestä kerrasta minulle tuli tunne, että kaikki, mitä kirkossa tapahtuu, on oikein ja juttu, mistä siellä puhutaan, on totta. Puhuin kirkossakäynnistäni myös ystävättärelleni, mutta hän ei ymmärtänyt, kuinka minä voin uskoa johonkin, jota ei hänen mielestään oikeasti ole olemassa. Hän pani minut valitsemaan: haluanko olla hänen paras ystävänsä vai haluanko olla kristitty ja käydä nuortenilloissa. Se oli minulle hyvin raskas päätös, koska olimme hyvin läheiset. Ajatus siitä, etten enää koskaan pitäisi yhteyttä parhaimman ystävättäreni kanssa, oli minulle hyvin vaikea. Sitä päätöstä tehdessäni minulle tuli kuitenkin varmuus, että minun pitää valita Jumala, ja niin minä myös tein. Annoin tuolla hetkellä elämästäni pois kaikkein tärkeimmän asian – parhaimman ystäväni. Sain sijalle kuin uuden kristityn perheen – paljon ihmisiä, jotka välittävät minusta ja rakastavat minua.

"Annoin tuolla hetkellä elämästäni pois kaikkein tärkeimmän asian – parhaimman ystäväni."

16

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com


Suljettu huone, lukittu mieli iSTuiN pENKiLLäNi riNGiSSä ja yritin näyttää mahdollisimman tyyneltä, vaikka edessä istuva isoseni kertoikin, että häntä pahoinpidellään kotona. Tiesin isoseni esittävän näytelmää ja että tämä oli osa rastityöskentelyä, mutta silti toivoin mielessäni, ettei kukaan näkisi sisälläni kumpuavaa ahdistusta. Illalla istuin vuoteellani ja tuijotin seinää. Mietin, mikä ihme minut oli saanut lähtemään riparille uudeksi vuodeksi. Oliko se laskettelun innostus? Se, etten tuntenut juuri ketään täältä? Vai se, että tiesin, missä kunnossa porukat olisivat kotona? Ehkä näiden kaikkien summa. Silloin kuitenkin ehkä ensimmäistä kertaa mietin, miksi ihmeessä juuri minä olen tässä tilanteessa kaikista ihmisistä. En tietenkään ajatellut, että olisin ainoa ihminen maailmassa, joka joutuisi tätä kokemaan, mutta silti se tunne jotenkin oudosti vahvistui. En voinut puhua tunteistani ja kokemuksistani kellekään. En halunnut joutua pois kotoa, enkä halunnut vanhempieni joutuvan vaikeuksiin takiani. Kaikkihan oli ihan hyvin niin kauan, kun itse käyttäydyin kunnolla, enkä pitänyt ääntä. Kuin olisin joka aamu sulkenut itseni pumpulilla täytettyyn arkkuun, josta minua ei nähnyt, eikä kuullut. Iltaisin suljin ja lukitsin aina huoneeni oven ja istuin lattialla kynttilän valossa. Aloin rukoilemaan. Huomaamattani. En oikeastaan tiedä, mitä rukoilin. Rukoilinko sitä, että itse jaksan vai että vanhempani jaksaisivat minua. Kuulostaa hullulta, mutta näin sen ajattelin. Tuntui silti siltä, että vaikka kuinka paljon ja kuinka kovasti rukoilin ja itkin, en ikinä saanut vastausta ylhäältä. Loppujen lopuksi kyllästyin huutamaan vastatuuleen. Tuntui, etten saanut siitä enää mitään irti. Voisi kai sanoa, että uskoni alkoi hiipua samalla tavalla kuin kynttilät, joita poltin aina iltaisin huoneessani. Ja lopulta se sammui. Niin sammuivat myös huoneeni kynttilät ja niiden aikaan saama valo. Elämästäni tippui pohja. NyT MyöHEMMiN TuNTuu todella oudolta ajatella tuon aikaisia

tunteita. Muistan, kuinka vahvasti uskoin silloin. Olin varma, että Isä pelastaa minut ja auttaa minut tästäkin tilanteesta ylös. Kuitenkin tilanne ratkesi vasta, kun 18-vuotiaana muutin kotoa pois. Olin oppinut seisomaan omilla jaloilla ja taistelemaan omilla varusteillani. Olin unohtanut uskon. En kai osaa ajatella, että ikinä olisin perheväkivaltaa kokenut. Nykyään pidän sitä enemmänkin kovana kurina. Siihen minut oli kasvatettu ja siinä olin varttunut. Olin noiden kaikkien vuosien aikana murtanut melkein jokaisen luuni kehostani ja silti noussut yhä uudelleen ylös. Kuinka paljon helpompaa tuo olisikaan ollut, jos olisin uskaltanut vain luottaa. En vain osannut sulkea silmiäni ja nojata taaksepäin, koska tiesin, mitä takanani oli. En uskaltanut luottaa näkymättömään. Myöhemmin löysin Raamatusta kohdan, mikä on minulle henkilökohtaisesti arvokkain kohta koko kirjasta. Painoin silloin Raamattuni kanteen saman kohdan kultakirjaimilla. "Sen tähden me emme lannistu. Vaikka ulkonainen ihmisemme murtuukin, niin sisäinen ihmisemme uudistuu päivä päivältä. Tämä hetkellinen ja vähäinen ahdinkomme tuottaa meille määrättömän suuren ikuisen kirkkauden. Emmekä me kiinnitä katsettamme näkyvään vaan näkymättömään, sillä näkyvä kestää vain aikansa, mutta näkymätön ikuisesti." (2. Kor. 4:16–18.) EN vOi SANOA osaavani vieläkään täysin luottaa tuohon näkymättömään, mutta olen oppinut tuntemaan sen. Ehkä vielä koittaa se päivä, jolloin voin sanoa luottavani siihen täysin. Kuitenkaan tämäkään asia ei ole käsissäni ja voin huoletta antaa sen jonkun toisen käsiin.

Kiitos. Cherie

GOOD WEATHER FORECAST (GER)

GodFM kls.

Jukka Leppilampi


7 SEiTSEMäN

KiiTOKSEN AiHETT Teksti Iiris Kohv, käännös Salome Haapalainen, kuva Sxc.hu

Tuntuuko siltä, että elämästäsi puuttuvat ilonpilkut? Tylsänä matelevan arjen piristykseksi Nuotta listasi ilon ja kiitoksen aiheita, joita Jumala on meille hyvyydessään suonut.

Mahdollisuus tehdä omasta elämästä seikkailu

Mahdollisuus iloita ja nauraa Nauramiseen tarvitaan 17 lihasta, mutta otsan rypistämiseen 42. Jo fysiologisesti ihminen on tehty niin, että on helpompaa olla iloinen, mutta silti jopa myös me kristityt pakotamme itsemme olemaan synkkiä ja vakavia kuten muutkin maailman ihmiset. Kuitenkin Jumala asuu Pyhän Hengen kautta meidän sisällämme, ja meidän tulisi täyttyä jatkuvalla ilolla. Paavalikin painottaa käskyä iloitsemiseen: "Iloitkaa aina Herrassa! Sanon vielä kerran: iloitkaa! Tulkoon teidän lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon. Herra on jo lähellä. Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon." (Fil. 4:4–6.) Iloitsemmeko liian vähän? Kuvittelepa maailma ilman iloa!

Kaikki, mitä pidämme itsestään selvänä Oletko joskus ottanut aikaa miettiäksesi, mistä kaikki elämäsi tärkeät asiat – kuten katto pään päällä, vaatteet, sähkö, puhdas vesi tai läheiset ihmiset kuten perhe ja ystävät – ovat peräisin. Toisessa Pietarin kirjeessä sanotaan: "Hänen jumalallinen voimansa on antanut meille lahjaksi kaiken, mikä kuuluu tosi elämään ja jumalanpelkoon." (2. Piet.1:3.) Jumala on nämä meille itsestään selvät asiat antanut, mutta yhtä hyvin voi hän ottaa ne kaikki pois. Pysähdy miettiäksesi ja arvostaaksesi sitä, mitä sinulla on!

18

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

valinnanvapaus Jumala on meitä luodessaan ollut todella armollinen antaessaan meille vapauden valita, miten tahdomme oman elämämme elää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei jokaisella tekemällämme päätöksellä olisi seurauksia. Välillä jatkuvat väärät valinnat elämässämme sekoittavat meidät, ja siitä seuraa kysymys, keneen tai mihin perustuen teemme päätöksemme. Perustuvatko ne Raamattuun tai johonkin muuhun? Ja arvostammeko yhtään mahdollisuutta valita itse?

Ihmiset usein valittavat omaa elämäänsä. He eivät ole tyytyväisiä työhönsä, kouluunsa tai ihmissuhteisiinsa. G.B. Shaw on sanonut: "Elämän tarkoitus ei ole löytää itseään, vaan luoda itsensä." Tämä tarkoittaa, että me jokainen vastaamme siitä, millaisena näemme elämämme finaalissa. Olen kokenut, että kaikkein jännittävimmät hetket omassa elämässäni ovat olleet juuri silloin, kun olen uskaltautunut ulos mukavuusalueeltani. Tee jotain, mitä aikaisemmin et olisi ikinä tehnyt. Ystäväni, älä jää valittamaan, vaan seikkailu alkakoon!


pelastus jeesuksessa Anteeksianto

ETTA Lepo Kymmenessä käskyssä on erikseen kohta, jossa käsketään pitämään lepopäivä. Itse Jumala on antanut ihmiselle ohjeen tehdä kuusi päivää viikossa töitä, ja yhtenä päivänä levätä kaikesta raatamisesta. Mutta ihmisiä vaivaa kummallinen paradoksi: kaipaamme lomaa työtä tehdessä, ja sitten kun se vihdoin koittaa, emme saa ajatuksia irti työstä. Ole kiitollinen mahdollisuudesta levätä ja opi käyttämään sitä oikein, jotta pitäisit terveytesi kunnossa ja uusia luovia ajatuksia tulvisi mieleesi.

Me kaikki teemme virheitä, mutta Jumala kutsuu meitä olemaan toisiamme kohtaan ystävällisiä, lempeitä ja anteeksiantavia (Ef. 4:32). Hän kutsuu meitä antamaan ihmisille uusia mahdollisuuksia, kuten me tahtoisimme, että meillekin annettaisiin. Välillä tämä voi tuntua vaikealta, mutta anteeksiantaminen ei tarkoita, että rikkoneeseen ihmiseen tulisi myös voida luottaa saman tien. Luottamus täytyy ansaita. Kuinka monta kertaa ihmiselle tulisi antaa uusi mahdollisuus? Jeesus sanoi näin: "Vaikka hän (veli) seitsemästi päivässä rikkoisi sinua vastaan ja seitsemästi tulisi sanomaan sinulle 'minä kadun', anna hänelle anteeksi." (Luuk. 17:4.) Ole kiitollinen omista uusista mahdollisuuksista ja anna niitä myös toisille!

"Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän." (Joh 3:16.) Tämä yleisesti siteerattu raamatunkohta on yhteenveto koko Jumalan suunnitelmasta maailmaa varten. Hän rakasti meitä kaikkia niin paljon, ja halusi olla kanssamme, mutta syntien vuoksi olimme erossa hänestä. Siksi hän lähetti oman poikansa Jeesuksen maan päälle kuolemaan syntiemme vuoksi. Oletko ollut kiitollinen Jeesukselle hänen uhrauksestaan, joka antaa meille mahdollisuuden mennä rohkeasti Jumalan eteen ja pyytää häneltä anteeksiantoa?

Nuotta 1 /2013

19


r A A M ATu N O pp i L A A N A

aRMoLahJaT

toimimaan! Teksti Susanna Sarimaa, kuva Istockphoto ja Philippe Gueissaz

armolahjoja voi saada kuka tahansa uskova. Siksi vain "superuskovien" ei tulisi käyttää niitä kerran vuodessa jossakin seurakunnan tilaisuudessa. Kansanlähetyksen juniori- ja nuorisotyöntekijä Katja Pudas valaisi Nuotalle armolahjojen merkitystä. Mitä tarkoittavat armolahjat?

Ne ovat Pyhän Hengen lahjoja, jotka annetaan tarpeeseen. Ne eivät ole sama asia kuin luonnolliset lahjat tai palvelutehtävät.

Missä kohdissa raamatussa opetetaan niistä?

Näissä luvuissa erityisesti käsitellään armolahjoja: 1. Kor. 12–14.

Kuka voi saada armolahjoja ja miten?

Kuka tahansa uudestisyntynyt kristitty voi rukoilla ja saada armolahjoja. Paavali kehottaa pyytämään niitä seurakunnan ja itsensä rakentamiseksi. Ei pidä olla superuskova, että voisi saada armolahjoja.

Mistä tietää, että itsellä on jokin armolahja, jos se ei ole niin selkeä kuin esimerkiksi kielillä puhuminen?

Olen kuullut tytöstä, joka luuli, ettei hänellä ole armolahjoja, kunnes joku tuli kertomaan hänelle, että hän puhuu sujuvaa ranskaa. Armolahjojen kanssa kannattaa olla aralla tunnolla, mutta toisaalta rohkea. Esimerkiksi profetoidessa ei kannata väittää, että näin sanoo Herra, vaan kertoa, että sai ajatuksen mieleen, joka saattaisi olla Jumalalta. Myöhemmin voi usein huomata, oliko se todella Jumalasta. Myös toiset voivat arvioida, oliko ajatus Raamatun mukainen. Armolahjojen tulee kirkastaa ristiinnaulittua Kristusta. Jos armolahja korottaa ihmistä, on vaikea ajatella, että se olisi Jumalasta.

Miten armolahjoja tulisi käyttää?

Jumala on järjestyksen Jumala, eli armolahjoja voi hillitä. Niitä voi käyttää missä tahansa, mutta harvemmin esimerkiksi luokan edesKuka tahansa sä Jumala laittaa käyttämään aruudestisyntynyt molahjoja. Seukristitty voi rukoilla ja rakunnassa voi saada armolahjoja. tilaisuuden johtajalta kysyä, että voinko sanoa nyt ajatuksen, joka tuli mieleeni tai käyttää armolahjoja.

20

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

Miten armolahjoja saatetaan käyttää väärin?

Kun korostetaan itseä tai joku nostetaan yliihmiseksi hänen armolahjojensa takia. On mahdollista kertoa väärä profetia, jos on esimerkiksi liian varma itsestään. Ne, joilla ei ole armolahjoja, vaikkapa kielillä Armolahjoista olisi puhumisen lahjaa, eihyvä tulla arkisia, että vät saa tuntea itseään ihmiset uskaltaisivat ulkopuoliseksi tai kakniitä rukoilla ja kosluokan uskoviksi. Ihmisiä ei voida laittaa käyttää. muottiin armolahjojen perusteella.

Toimivatko mielestäsi armolahjat tarpeeksi uskovilla?

Vaikea arvioida, koska monet eivät pidä armolahjoistaan meteliä. Kaikki eivät ole seurakunnassa äänessä, joilla niitä on. Monet tässä ajassa etsivät yliluonnollista, mutta se ei ole pointti. Silti rohkeammin voitaisiin opettaa ja puhua aiheesta. Pyhästä Hengestä opettaminen on monille vieras asia. Armolahjoista olisi hyvä tulla arkisia, että ihmiset uskaltaisivat niitä rukoilla ja käyttää. Silloin eivät "superuskovat" vain kerran vuodessa profetoi jossain kokouksessa. Ihan hyvä tapa on rukoilla vaikkapa sairaan puolesta. Välillä ihmeitä tapahtuu ja välillä ei.

Mitkä ovat mielestäsi harvinaisia armolahjoja, joista moni ei tiedä, että ne ovat armolahjoja?.

Esimerkiksi henkien erottamisen armolahjoja tai rohkaisun lahja. Raja on joskus häilyvä palvelutehtävien ja Pyhän Hengen lahjojen välillä.

Katja Pudas


K ATuG A L Lu pp i Koonnut Juho Ylitalo ja Anna Heinola

Mitä olet

lahjoittanut viime aikoina? Eemil, 15: – Annoin rahaa kolehtiin ja vanhoja vaatteita serkuille.

Elina, 15: – Lahjoitin rahaa SPR:n keräykseen.

Henna, 15: – Lahjoitin rahaa olemalla taksvärkissä.

Henriikka, 16: – En muista, annoin kai rahaa kaverille.

Joel, 28: – Jaoin paljon Nuottalehtiä!

Nuotta 1 /2013

21


N uOTA N r i S T i K KO Laatinut Mikko Piiroinen

Ristikon ratkaisuksi muodostuu numeroiduista ruuduista yl채kulman kuvan Raamatun kohtaan liittyv채 sana.

Ratkaisu seuraavan Nuotan tapahtumatorilla.

22

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com


Nuotta 1 /2013

23

Kuva Istockphoto


Kuva Istockphoto


26

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com


S A r j A K u vAT Pekka Rahkonen Satu Eronen Petri Pelkonen

Sananl. 18:12 Kukistumisen edellä miehen sydän ylpistyy, mutta kunnian edellä käy nöyryys. Sananl. 28:13 Joka rikkomuksensa salaa, se ei menesty; mutta joka ne tunnustaa ja hylkää, se saa armon.

Sananl. 17:9 Joka rikkeen peittää, se rakkautta harrastaa; mutta joka asioita kaivelee, se erottaa ystävykset.

Sananl. 19:11 Ymmärrys tekee ihmisen pitkämieliseksi, ja hänen kunniansa on antaa rikos anteeksi. Matt. 6:14 Sillä jos te annatte anteeksi ihmisille heidän rikkomuksensa, niin teidän taivaallinen Isänne myös antaa teille anteeksi. Nuotta 1 /2013

27


S A r j A K u vA : E LE M E NTA L Salla Santapukki

suomen ainoa kristillinen nuorten web-radio

Nuotta-taaJuus taRJoaa GosPELia VuoRokaudEN YMPÄRi! N: PPoa Se o NÄIN heL teeseen oit – Mene os m Nuotta.co Kuuntele– Klikkaa painiketta elista! gosp – Ja nauti 28

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

Lisäksi NuottaF Live-läh M e keskivii tys kkoisin Radio D klo 19.3 eillä 0–20.00 !

Eturivissä gospel-musiikin valtavirtaa laidasta laitaan | Bassolinjalla rytmittävät rap, hiphop, reggae, soul ja funk | Louhoksessa kaivetaan raskaamman gospelin aarteet esille | Yöjatkoilla sekoitetaan uutta ja vanhaa, raskasta ja kevyttä Biisien välissä raamatunkohtia ja pisteohjelmia Yhteistyössä Nuotta ja Radio Dei


Tä S Tä pu H uTA A N

Tiesitkö että: iTSEMurHiA TApAHTuu enemmän kuin murhia.

Kahta murhaa kohden toteutetaan kolme itsemurhaa. KESKiAjAN EurOOpASSA itsemurhaa pidettiin murhan veroisena rikoksena ja itsemurhan tehneiden uskottiin olleen Paholaisen vallassa. Itsemurhan tehneitä voitiin rangaista kolmella eri tavalla: omaisuuden takavarikointi, ruumiin herjaaminen ja kieltäytyminen hautausmaalle hautaamisesta.

kun hirttosilmukan läpi ei näy valoa Teksti Anastasiya Artamonova, kuva SXC/Witek Burkiewicz

Joskus tuntuu siltä, että on yksin koko maailmassa, ettei kukaan tarvitse, kukaan ei välitä eikä rakasta. Näiden hetkien koittaessa saattaa liian usein hiipiä mieleen ajatus, että olisi parempi jättää tämä maailma. Mikä on se asia, joka saa ihmiset nousemaan kiikkerälle jakkaralle silmukka kädessä? Miksi nuoret hyppelevät katoilta ja miten saada itsensä pysähtymään, kun tuntuu, että epätoivoiset ajatukset ajavat kohti lopullista ratkaisua?

pelastamaan sen jälkeen kun hän oli yrittänyt mänsä? Jotkut sanovat, että omasta elämäsmyrkyttää itsensä: tä saa päättää itse; emmehän me pyytäneet murhenäytelmä. Tämän tästä kuulee uutisia – Minulla oli sellainen olo, että nyt olen siitä, että jälleen joku tuttu on päättänyt eläpäästä tähän maailmaan! Tällöin unohtuu, mennyt tekemään jotain suurempien käskyjen että elämähän on suuri lahja, jonka olemme mänsä oman käden kautta. Mitkä syyt vievät vastaista. Olin asiasta niin varma, että halusin saaneet Jumalalta. Emme saa tietenkään heitihmisen, jolla olisi elämä edessään, näin hirepätoivoisesti takaisin elämään. tää sitä menemään. vittävään ratkaisuun? Usein ihmiset sanovat: Mikä johtaa ihmisiä täydellisen toivotto"Mistään ei voinut päätellä, mitä hän suunnitmuuden tielle? Mitä odottavat ihmiset, jotka vApAHTAjA viErELLä ELäMäN teli. Hän käyttäytyi täysin normaalisti." Miltekevät päätöksen oman elämän päättämilaiset ongelmat ovat niin suuria, ettei tunnu yLä- jA ALAMäiSSä sestä? He odottavat lepoa, olevan ulospääsyä? Itsemurha ei ole ulospääsy ongelmista tai ongelmien loppumista ja ovi parempaan olotilaan. Vapahtaja rakasAina löytyy tie ulos onFyysisen kuoleman jälkeen helppoa ulospääsyä kurtaa meitä kaikkine huolinemme ja mielialogelmista. Muistelepa itseäsi henkisen puolen elämä juudesta. Ongelma on siinä, jen muutoksinemme. Hän tulee aina olemaan viisi vuotta sitten. Muistele vasta oikeastaan alkaa. että fyysisen kuoleman jälniitä ongelmia, jotka vaikutvierellämme ja rakastaa meitä myös silloin, keen henkisen puolen elätivat silloin ylitsepääsemätkun tuntuu, ettei kukaan rakasta. Tämä olkoon mä vasta oikeastaan alkaa. Ihmiset, jotka on lohtuna myös itsemurhan tehneen ihmisen tömiltä. Ja nyt, katso elämääsi tänään; ajan onnistuttu elvyttämään itsemurhayrityksen myötä ongelmiin löytyy ratkaisu ja kipu vaimelähimmäisillä. jälkeen kertovat, kuinka pelokas ja huono olo nee, vaikka se ei kävisikään käden käänteessä. "Taivas ja maa ovat todistajinani, kun nyt heillä oli. Kuolemanjälkeistä elämää koskevisAina ongelmien yli ei kuitenkaan pääse sanon: Minä olen pannut teidän valittavaksenta kirjoistaan tutuksi tulleen yhdysvaltalaisen omin voimin, eikä tarvitsekaan, sillä apu on ne elämän ja kuoleman, siunauksen ja kiroukpsykologin, tohtori Moodyn lähellä. Joskus tuntuu, että perhe, ystävät ja sen. Valitkaa siis elämä, että eräs potilas kertoo kokemukmuut läheiset ovat kykenemättömiä ratkaite ja teidän jälkeläisenne sai"Halusin epätoivoisesti sistaan itsemurhayrityksen semaan ongelmiamme, mutta läheisten apu sitte elää. Rakastakaa Herraa, takaisin elämään." jälkeen näin: on suurimman hädän keskellä korvaamaton. Jumalaanne, totelkaa häntä – Kun olin siellä (koomasTärkeintä on muistaa, että meillä on Taivaalja pysykää hänelle uskollisisa), ymmärsin, että kaksi asiaa ovat minulle linen, kaikkivoipa Isä, joka ei halua kenenkään na. Silloin te saatte elää, ja Herra antaa teitotaalisen kiellettyjä: itseni tai toisen ihmisen joutuvan hukkaan. Hän ainoastaan pystyy dän aina asua siinä maassa, josta hän valalla tappaminen. Jos riistän hengen itseltäni, heiauttamaan silloinkin, kun emme osaa pyytää vannoen antoi lupauksen teidän esi-isillenne tän pois sen lahjan, jonka olen häneltä saanut. hänen apuaan. Abrahamille, iisakille ja Jaakobille." Jos taas tapan toisen ihmisen, rikon Jumalan (5. Moos. 30:19–20.) lakia. pääTöSvALTA ELäMääN? Näin taas sanoo nainen, joka onnistuttiin Onko ihmisellä sitten lupa päättää oma elä-

iTSEMurHAT OvAT NyK yAiKANA yleistyvä

Nuotta 1 /2013

29


TES T i

Laatinut Mirkka Hirvikangas

Mitä voin tehdä vapaa-ajallani? Kyllä

Tästä se lähtee! En

Kyllä

En

Muista että joskus on hyvä saada muutakin ajateltavaa kuin koulu ja työ. Mieti mistä pidät.

En

Ky

llä

Ota asiaksesi puhua vieraille ihmisille bussipysäkillä, kaupassa, kadulla. Koskaan ei tiedä, milloin uusi ystävyyssuhde saa syntyä.

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Ota yhteyttä vanhaan tuttuun esimerkiksi soittamalla tai tekstaamalla tai kirjoita vaikka vanha kunnon kirje.

En

En

Kyllä

Mene leffaan, anna valkokankaan tapahtumien viedä sinut mukanaan hetkeksi pois arjesta.

Ei

En

En

En

Kyllä

Kyllä

Keksikää kavereiden kanssa jokin uusi peli tai kokeilkaa jotain entuudestaan tuntematonta peliä, voitte yllättyä!

Ei

Kyllä

Kyllä

Ei

Lähde retkelle paikkaan, jossa et ole ennen käynyt. Mukaan reipas joukko joukko kavereita, paljon hyvää mieltä ja kamera, jolla retken hauskat hetket tallentuvat myöhemmin muisteltavaan muotoon. 30

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

Tarkistapa esimerkiksi Apostolien teot uudesta testamentista tai 1. Mooseksen kirja vanhasta testamentista!


Vapaa-aika, tuo paljon merkitsevä sana opiskelun ja tyÜn keskellä. Vapaa-aika koostuu minuuteista, tunneista ja enemmästäkin. Se antaa meille aikaa kerätä voimia uusiin haasteisiin. Voit kokeilla seuraavan leikkimielisen testin avulla, mikä voisi olla sinulle sopiva tapa viettää vapaa-aikaa. LÜysit sitten mieluisen tavan tai et, rohkaisen tsekkaamaan muutkin vaihtoehdot vaikka ihan huvin vuoksi. Siunausta vapaa-ajallesi ja sen ulkopuolelle!

Kyllä

Kyllä

Kuuntele lempimusiikkiasi ja/tai tee oma soittolista esim. youTubeen.

En

En

Kyllä

Tee runoja / kirjoita tarinoita, anna mielikuvituksen lentää!

En

Kyllä

Kyllä

En

Kyllä

En

Lue joku raamatun kirja (extra: käsittele lukemaasi haluamallasi tavalla, esimerkiksi kirjoittamalla, piirtämällä tai tekemällä video aiheesta).

Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja

tulee ylhäältä, taivaan tähtien Isältä, jonka luona ei mikään muutu, ei valo vaihdu varjoksi. Jaak. 1:17

+ ( )* ## %%(%*&+*+)) )/#*//( # ) (%*&+*+$ )! (+& **+$ )(!& *+") ( #/$/%* #%* ) % )"/(+"&+)*  / ,  $ ' , % $ *%%".   ---' , % $ %*'      

/ ,  $ +)) ..)#&)** $/"

Tee scrapbook menneestä vuodesta / tulevan vuoden odotuksista, suunnitelmista ja haaveista. vuoden lopussa voit palata ja katsoa, kuinka kävi.

Tee sarjakuva esim. jeeskuksen elämästä.

aistua m t a iv o v ä Näm kokeile koska vain: ta, esim. kokkaamis isia amerikkala insseja suklaamuff lla tai jotain tuplasuklaa kua! muuta herk Nuotta 1 /2013

31


rAAMiS

Elämä – lahja, jonka minulle annoit Teksti Ville Auvinen, kuvat Istockphoto ja SPixels.com

"Jumalan armahtavaan laupeuteen vedoten kehotan teitä, veljet: antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi. Näin te palvelette Jumalaa järjellisellä tavalla." (Room. 12:1.) Näin apostoli Paavali opastaa kristittyjä. Minun pitää siis antaa Jumalalle koko elämäni, ei yhtään sen vähempää. Kova vaatimus, vai mistä oikein on kysymys? 32

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com


Rukous: Herra, auta minua ymmärtämään, miten paljon olen saanut sinulta. Opeta minua kiittämään ja osoittamaan kiitollisuuteni sanoin ja teoin. Amen.

ensin on JuMala

Ennen kuin minua kehotetaan antamaan elämäni Jumalalle, on tapahtunut paljon. Jumala on ensin antanut minulle kaiJumalan verinen rakkaus on totta minun kohdallani ken. Häneltä olen saanut ensinnäkin silloinkin, kun en jaksa itse elämäni. Minä ususkoa siihen. kon Luojaan, jonka tekoa on kaikki, mitä ympärilläni näen, myös se outo olento, joka aamuisin tukka pystyssä katsoo minua peilistä. Jumalan luomistyö ei nimittäin päättynyt Adamin ja Eevan luomiseen, vaan hän jatkaa edelleen luomistaan luotujensa välityksellä. Minä olen Jumalan tekoa, ja elämäni on hänen lahjaansa. Psalmin kirjoittaja ihmettelee Jumalan suuria ja ihmeellisiä tekoja: "Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut" (Ps. 139:13). Jokainen sydämenlyöntini todistaa Jumalan teoista. Jokainen hiukseni on Jumalan luoma ja laskema eikä putoa päästäni hänen tietämättään. Olisiko siinä aihetta kiitokseen?

todellisena sovituspäivän uhrina koko maailman puolesta, eikä mitään muuta sovitusuhria enää tarvita. Synnit saadaan anteeksi Jeesuksen uhrin tähden (lue Hepr. 10:1–18). Toiset uhrit olivat kiitosuhreja, joita kannettiin Jumalalle, kun oli koettu Jumalan hyvyyttä ja apua. Meidän ei enää tarvitse uhrata syntiuhreja, mutta kiitosuhrien uhraaminen on yhä meidän tehtävämme. Tästä on kyse Paavalin kehotuksessa Rooman kristityille ja samalla meille. Meidän tulee antaa elämämme kiitosuhrina Jumalalle, koska hän on ensin rakastanut meitä ja antanut oman elämänsä, oman rakkaimpansa, meidän puolestamme ristille.

uhRausta Ja VelanMaKsua

Heprealaiskirjeen kirjoittaja opastaa meitä kiitosuhrin uhraamiseen: "Olkaamme sen tähden hänen välityksellään alati uhraamassa Ju- Meidän ei enää tarvitse malalle kiitosuhria, uhrata syntiuhreja, niiden huulten hemutta kiitosuhrien delmää, jotka tunuhraaminen on yhä nustavat hänen nimeidän tehtävämme. meään. Älkää myöskään unohtako tehdä sitten on JuMala hyvää ja antaa omastanne, sillä sellaiset uhrit Jumala ei ole antanut minulle ainoastaan tätä elämää, vaan hän on antanut minulle myös ovat Jumalalle mieleen" (Hepr. 13:15–16). Kiitosiankaikkisen elämän. Sen tähden hän lähetti uhria ovat siis meidän rukouksemme ja ylistyksemme ja se, kun kerromme Jumalasta ja hänen Poikansa kuolemaan minun puolestani ristillä ja voittamaan kuoleman minun puolestani. Johyvistä teoistaan toisille. hannes kirjoittaa: "Siinä on rakkaus – ei siinä, Mutta kiitosuhri voi olla myös jotain käytänettä me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinöllisempää. Hyvän tekeminen toisille on Junä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt malan kiittämistä. Raamattu kehottaa meitä Poikansa meidän syntiemme rakastamaan toinen toistamsovitukseksi" (1. Joh. 4:10). me, koska Jumala on ensin Uhraaminen on sitä, että Jumalan rakkaus on siis rakastanut meitä (lue 1. Joh. olen valmis antamaan ensisijaista. Hän ei ainoas4:10-11). Edelleen Hepreataan rakasta, vaan hän on jotain sellaista, joka kuuluu laiskirjeen kirjoittaja kehotrakastanut, nimittäin kerran taa meitä antamaan omasminulle ja johon minulla Golgatan ristillä. Jumalan vetamme. Se voikin olla vaikeolisi täysi oikeus. rinen rakkaus on totta minun ampaa, mutta juuri siitähän kohdallani silloinkin, kun en uhraamisessa oikeastaan on jaksa itse uskoa siihen. Syntien anteeksianto kysymys. Uhraaminen on sitä, että olen valmis on totta. Olisiko siinä aihetta kiitokseen? antamaan jotain sellaista, joka kuuluu minulle ja johon minulla olisi täysi oikeus, mutta jonsitten on KiitoKsen aiKa ka haluankin antaa Jumalan käyttöön ja toisen Kun Paavali kehottaa kristittyjä antamaan koko ihmisen parhaaksi, koska Jumalan Poika on enelämänsä Jumalalle, hän puhuu elävän uhrin sin luopunut omasta oikeudestaan minun tähantamisesta. Nyt on syytä pysähtyä hetkeksi teni ja antanut koko elämänsä minulle (lue Fil. miettimään, mistä uhrissa on kyse. Vanha tes2:5–11). tamentti puhuu paljon uhreista ja uhraamisesEräs Raamatun esikuva kiitosuhrin antajasta. Vanhan testamentin uhrit voidaan karkeasti ta on syntinen nainen, joka kohtasi Jeesuksen jakaa kahteen lajiin. fariseuksen kodissa (lue Luuk. 7:36–50). Nainen Toisten uhrien tehtävä oli saada aikaan soosoitti rakkauttaan Jeesukselle pesemällä Jeesuksen jalat kyynelillään ja voitelemalla ne kalvitus ja Jumalan anteeksianto. Sen tähden uhrattiin syntiuhreja, joista tärkein oli kerran vuoliilla tuoksuöljyllä. Jeesus selitti naisen rakkaudessa uhrattu suuren sovituspäivän uhri. Se den johtuvan siitä, että hän sai paljon anteeksi. Miten paljon minä olen saanut anteeksi? Miten uhrattiin, jotta Israelin kansa saisi vuoden aipaljon minä rakastan? Miten minä rakkauttani kana tekemänsä synnit anteeksi. Uusi testaosoitan? Näitä on hyvä miettiä. mentti opettaa Jeesuksen uhranneen itsensä

Raamatunkohdat: Ps. 139 Fil. 2:5–11 1. Joh. 4:7–11 Hepr. 10:1–18 Hepr. 13:15–16 Room. 12:1–2 Luuk. 7:36–50

Kysymyksiä: Mitä aiheita sinulla on kiittää Juma-

laa? Miten voisit osoittaa kiitollisuuttasi

Jumalalle? Vanhassa Fransiskus Assisilaisen

rukouksessa sanotaan: "Sillä antaessaan saa . . . ". Mitä tämä voisi tarkoittaa? Oletko kokenut tällaista omassa elämässäsi? PaaVali kehottaa meitä: "Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli" (Fil. 2:5). Millainen Jeesuksen mieli oli, ja millainen siis meidän mielemme pitäisi olla? (Fil. 2:6–8)

Ville Auvinen

Nuotta 1 /2013

33


H y vä K yS y M yS

Olenko minä ihme? Teksti Salla Tuovinen, kuva Istockphoto

Monet asiat saavat meidät kyseenalaistamaan arvoamme: huonot kouluarvosanat, vilkaisu peiliin, loukkaavat sanat. olenko minä arvokas, olenko minä lahja? Riitänkö kenellekään?

J

okainen haluaa olla rakastettu ja tärkeä. Eikä sekään vielä riitä – haluamme, että se myös kerrottaisiin meille. Haluamme kuulla, nähdä ja tuntea toisen ihmisen rakkauden ja arvostuksen. Voimme käyttää elämämme kalastellen rakkaudentunnustuksia ihmissuhteistamme. Mutta kun Kukaan muu kuin sellaisen saatuamme mietimme asiaa, herää Jumala ei pysty aina epäilyksiä: tarkoittarjoamaan täydellistä ja ehdotonta rakkautta tiko hän oikeasti sitä, voiko tuo olla totta? ja hyväksyntää. Se, että haemme hyväksyntää toisilta ihmisiltä, voi huonontaa itsetuntoa entisestään. Saamme kyllä toisilta ihmisiltä paljon hyvää, mutta kukaan muu kuin Jumala ei pysty tarjoamaan täydellistä ja ehdotonta rakkautta ja hyväksyntää.

LAiTA OdOTuKSESi juMALAAN, äLä iHMiSiiN

Fakta on, että jos määrittelet arvosi muiden ihmisten sanojen ja tekojen mukaan, tulet aina pettymään. Jos ajattelet koko ajan sitä, mitä muut ihmiset ajattelevat sinusta, nämä ajatukset hallitsevat sinua ja tulet riippuvaiseksi niistä. Mietit, mitä voisit tehdä eri tavalla, millaiseksi sinun pitäisi muuttua, miten puhua ja käyttäytyä, jotta saisit hyväksyntää. Samalla kadotat oman itsesi, sen ainutlaatuisen persoonan, joksi Jumala on sinut luonut. Mieti ennemmin sitä, mitä Jumalan sana sanoo. Laita kaikki luottamuksesi JumaMinä olen ihme, suuri laan. Vaikeuksien keskellä turihme ja kiitän sinua siiva löytyy Raamatusta ennemtä. Ihmeellisiä ovat simin kuin tunteistasi tai toisten nun tekosi, minä tiedän ihmisten kommenteista. Koska sen. (Ps. 139:14) Jumala on luonut sinut, hän on ainoa, jolla on oikeus määritel-

34

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

Koska Jumala on luonut sinut, hän on ainoa, jolla on oikeus määritellä ihmisarvosi.


K i SS A p öy dä L LE Mikael Elmolhoda

Katso jakso TV7:lta ma 07.01.20 13 21:40

lä ihmisarvosi. Jumalan määritelmän mukaan olet täydellinen. Et ole samanlainen kuin muut, mutta mitä siitä! Jumala luo vain uniikkiteoksia.

juMALALLA ON SiNuLLE TEHTävä

Muiden ihmisten arvostus tai sen puuttuminen ei keikauta sinun ihmisarvoasi, koska sen perusta on Jumalan luomistyössä. Silti Jumala on antanut sinulle keinot olla arvokas ja hyödyllinen myös lähelläsi oleville ihmisille. Koska olet Jumalalle lahJumala ei ikinä pety ja, hän on halunnut hemmotella myös sinuun, koska hän sinua lahjoilla – situntee sinut nulla on omat tailäpikotaisin. tosi ja mielenkiinnon kohteesi, joista aivan varmasti jokaista voit hyödyntää, kun käytät mielikuvitustasi. Mistä sinä nautit? Mihin sitä voisi käyttää? Voisiko se olla iloksi ja hyödyksi muillekin? Vaikka omat taitosi tuntuisivat mikroskooppisilta ja niillä voisi tehdä vain ihan pieniä tekoja, juuri ne voivat olla merkittäviä. Milloin viimeksi olet ilahduttanut lähimmäistä, rukoillut uskovan ystäväsi puolesta tai tehnyt pienen palvelutehtävän seurakunnassa?

äLä OLE KriiTTiNEN

Kun käytät Jumalalta saatuja lahjoja muiden hyväksi, voit hyvällä syyllä kokea olevasi arvokas, vaikka kiitoksia muilta ei satelisikaan. Jumala ei ikinä pety sinuun, koska hän tuntee sinut läpikotaisin. Mokaamisesta ei tarvitse masentua – Jumalalle olet lahja, vaikka et osaakaan kaikkea täydellisesti. Rohkeasti kokeilemalla löydät oman juttusi. On suuri etuoikeus olla Jumalan luomus; maailmankaikkeuden luoja on koonnut sinut kokoon ja valinnut sinut tekemään jotain erityistä! Jumala on luonut sinusta lahjan ja antanut sinulle runsaasti lahjoja. On upeaa antaa kaikki tämä Jumalan käyttöön. Ei ole pakko, jos et halua, mutta se on hieno kunnianosoitus Jumalalle kaikesta siitä, mitä hän on antanut. Room 5:8: "Mutta Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus kuoli meidän puolestamme, kun vielä olimme syntisiä.” Jumala rakastaa sinua teoistasi riippumatta vain sen tähden, kuka olet – hänen rakas lapsensa. Hän antoi suurimman mahdollisen rakkaudenosoituksen uhraamalla Jeesuksen silloin, kun olimme vielä syntisiä ja emme olisi ansainneet rakkautta. Jumalalle olet aina lahja, ja hän haluaa antaa sinulle vain parasta.

Yhteyttä etsimässä vuONNA 2010 ALOiTETTu Suomen ensimmäinen luterilainen nuor-

tenohjelma Kissa pöydälle jatkuu jälleen vuonna 2013 uusin jaksoin. TV7:lla, IRR-TV:llä sekä TV7 Plus -nettikanavalla pyörivissä jaksoissa käsitellään joka kerta nuoria koskettavia aiheita Raamatun äärellä ja tuodaan esiin nuorten omia elämäntarinoita. Tavoitteena on tehdä yhdessä ohjelmaa, joka aidosti palvelee jokaisen katsojan hengellistä kasvua, rohkaisten Jeesuksen seuraamiseen ja luottamaan Raamattuun. Nyt uusi vuosi otetaan vastaan uskovien yhteyttä käsittelevillä kahdella jaksolla. Ensimmäisessä osassa nähdään videomuistelot seurakuntayhteyden merkitystä painottaneilta Maata näkyvissä -festareilta, sekä jutellaan uskovien yhteyden merkityksestä Ryttylän Kansanlähetysopistolla opiskelleiden Joel Järvisen ja Dawson Clayn kanssa. Aihe on Joelille ja Dawsonille sydämenasia, ja jaksosta voi jokainen saada rohkaisua Jeesukselle antautumiseen ja näyn eteenpäinviemiseen. Juuri sydämen palo, tekemisen meininki ja peräänantamaton asenne ovat niitä rakennuspalikoita, joiden avulla Raamatun Sana siirtyy kirjaimista tekoihin. Kaikki kirkkokunnat joutuvatkin tänä päivänä kohtaamaan samat kysymykset: Miten pysyä Raamatussa, miten seurata Jeesusta, miten kulkea vastavirtaan, miten vastustaa harhaoppeja, ja miten pitää seurakunta elävänä? Yksi tärkeimmistä ratkaisuista näihin kysymyksiin on juurikin uskovien yhteys. Mutta pitävätkö esimerkiksi luterilaiset Suomessa tarpeeksi yhtä? Vedämmekö yhtä köyttä toisiamme tukien yli järjestö- ja seurakuntarajojen? Pyrimmekö kaikessa tekemään ennakkoluulottomasti yhteistyötä aina, kun se vain on Raamatun valossa mahdollista? Sitoudummeko omaan seurakuntaamme varmistaen, että seurakunta säilyy elinvoimaisena, ja että siellä pidetään Raamattua rakkaana? Näitä asioita pohtiessamme pitäkäämme kirkkaimpana johtotähtenämme raamatullista näkyä voittavasta Jumalan valtakunnasta. Me luterilaiset emme näiden kysymysten kanssa ole jossain omassa lokerossamme pyörittelemässä omia juttujamme. Me olemme osa Kristuksen kirkkokuntarajat ylitttävää ruumista. Pitäessämme siis huolta itsestämme ja omasta traditiostamme voimme turvallisin mielin vetää yhtä köyttä myös muita traditioita edustavien sisartemme ja veljiemme kanssa. Jumalan valtakunta murtautuu esiin siellä, missä uskovat haluavat elää ja toimia keskinäisessä yhteydessä vat jelmat o toisilleen uskollisina, pitäen dällä -oh y aö p lm a je s h o Kis toinen toistensa puolta ja sa TV7:n tsottavis ww.tv7.fi/vod a k rukoillen toinen toistensa sa: w arkistos ksoista: puolesta. Näin voimme vieusista ja u a fo In a /k om iss dä eteenpäin Jumalan seunuotta.c rakunnalle antamaa näkyä: tehdä kaikki kansat Jeesuksen opetuslapsiksi kastamalla ja opettamalla! Nuotta 1 /2013

35


O pp i L A A N A pA H O L A i S E N K i r j EO p i S TOSS A Teksti Miikka Niiranen, kuva Istockphoto

Rakas Mali,

M

uistanet koulutuksesi alkuajoilta bisnestermit "lupaus" ja "toimitus" ja kuinka niitä käytetään meidän eduksemme. Kyseessä on siis psykologinen kikka, jolla lupaamalla nostamme kristittyjen luulot itsestään korkealle, ja todellisuus toimittaa loput, eli putoamisen maan pinnalle. Tästä odotusten ja toteuman välisestä aukosta johtuen menestyksemme esimerkiksi eurooppalaisten protestanttisten kansankirkkojen parissa on niin suurta. Ainoa asia, mikä voi silloittaa aina ammottavan kuilun ihanteellisen ja todellisen ihmisen välillä on – hyi – armo. Se puuttuu mainituista kirkoista, tai ainakin se on jo äärimmäisen harvinainen ilmiö. Ilman sitä seurakuntalaiset pelaavat meidän säännöillämme, eli antavat rahansa ja aikansa esimerkiksi kehitysyhteistyöhön, yhteisvastuuseen tai köyhäinapuun ja keskittävät tarmonsa niihin. Ja vain niihin. Todellinen armahdus tulee pitää piipityksenä pienpiireissä ja julkisesti armon nimellä kulkeva antinomismi kirkkaana kristinuskon ytimenä. Muita uskon keskeisiä asioita olkoot lähimmäisenrakkaus, kultainen sääntö, rakkauden kaksoiskäsky, inhimillisyys, pörröiset kotieläimet, pehmeät arvot ja maailmanrauha. Näin mielikuvien tasolla lupaamme kaikenlaista makeaa hattaraa, mutta toimitamme suorittamista, joka pitää kristittyjen kädet ahkerina ja omatunnot rauhattomina. Miten olemme onnistuneet tässä? Kuten enää pitkään aikaan, emme ole käyneet avoimen maaston hyökkäykseen, sillä se olisi tuhomme. Olemme sen sijaan turhentaneet kontekstin, johon armo nojaa ja jossa se tulee ymmärrettäväksi. Se konteksti on laki ja käskyt. Harva arvasi etukäteen, mutta

36

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

lain ja käskyjen vesittämisen jälkeen jäljelle on jäänyt vain lakia ja käskyjä. En itsekään tätä nuorempana ymmärtänyt, mutta vanhemmiten opin, että meidän toimestamme suoritettu lain turhennus jättää jäljelle lain ja ahdistuksen, kun taas Vihollisen toimesta suoritettu lain poisto jättää jäljelle armon ja vapauden. Miten tämä tapahtuu, liittyy jälleen "ristiin" ja siihen, miten käytännölliset nyrkkisääntömme eivät päde sen läheisyydessä. En pohjamutia myöten ymmärrä sen teloituspuun toimintamekanismia, mutta tunnistan kyllä sen vaikutukset ja osaan kiertää sen kaukaa. Kun siis pitää valita lähimmäisenrakkauden ja sen puutteen vuoksi annetun armahduksen välillä, valitsemme lähimmäisenrakkauden. Aina. Valloitamme termin, vaihdamme merkityksen ja pidämme kristityt puuhakkaina "rakastamaan", ei armahtamaan. Hellä setäsi, Pora

Tämä palsta on satiiria ja on kirjoitettu C. S. Lewisin kirjan Paholaisen kirjeopisto innoittamana.


Koonnut Tanja Heiskanen

GosPELuuTiSeT casting crowns Grammyehdokkaana

pekka Simojoki radio dein suosituin artisti

Gospelrockia soittava yhdysaltalaisyhtye Casting Crowns on ehdolla kolmen palkinnon saajaksi tulevassa Grammy-gaalassa. Bändi tavoittelee Come to the Well -levyllään vuoden parhaan gospelalbumin palkintoa. Lisäksi se on ehdolla vuoden parhaan gospelmusiikkiesityksen ja parhaan gospelkappaleen kategorioissa laulullaan Jesus, Friend of Sinners. Kappaleen ovat sanoittaneet Mark Hall ja Matthew West. Casting Crownsilta on ilmestynyt kahdeksan albumia. Yhdeksäs, akustinen, albumi julkaistaan tammikuun lopussa. Grammy-gaala on järjestyksessään 55. ja se järjestetään helmikuun 10. päivänä.

Radio Dein kuuntelijat äänestivät Pekka Simojoen Suomen parhaaksi gospelartistiksi. Kuuntelijat saivat äänestää suosikkejaan syksyn ajan, ja voittajat julkistettiin kanavan 15-vuotisjuhlassa marraskuussa. Simojoen mukaan sekä Radio Dei että hänen oman gospeluransa olivat aluksi hankkeita, joihin monikaan ei uskonut. – Molemmat olivat liikkeelle lähtiessään "hulluja ideoita", vaikka ideathan eivät ole hulluja, jos ne ovat myös Jumalan ideoita, Simojoki mietti. Simojoen Exit-yhtye sijoittui äänestyksessä toiseksi ja laulaja-lauluntekijä Juha Tapio kolmanneksi. Parhaaksi kotimaiseksi gospelkappaleeksi kuuntelijat äänestivät Tom-

mi Kaleniuksen säveltämän ja AnnaMari Kaskisen sanoittaman laulun Kun joku on lähellä Jeesusta.

Great Wide North ehdolla Suomen euroviisuedustajaksi Kokkolalainen folk-rockia soittava Great Wide North on Uuden Musiikin Kilpailussa ehdolla Suomen edustajaksi Ruotsin Malmössä keväällä järjestettäviin Euroviisuihin. Kilpailukappale on nimeltään Flags. GWN tuli suomalaiselle gospelyleisölle tutuksi vuoden 2012 SMGospelin voittajana ja marraskuussa se esiintyi ensimmäistä kertaa Maata Näkyvissä -festareilla. Bändissä soittavat veljekset Kaj, Pasi, Mika ja Petri Kiviniemi. Toista kertaa järjestettävä Uuden Musiikin Kilpailu korvaa 1960-luvulta lähtien järjestetyn Euroviisukarsinnan.

Hoosianna soi Kampin kauppakeskuksessa Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä järjestettiin ensimmäisen adventin aikoihin jouluinen flashmob-tempaus Hoosianna-virren merkeissä. Joulushoppailijoiden iloksi, ihmetykseksi ja yllätykseksi suunnitellun tempauksen takana oli joukko kanttoreita. Veisuu aloitettiin kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa, josta se levisi vähitellen ylempiin kerroksiin. Lopulta lauluun oli yhtynyt 200–300 flashmobbaajaa ja ohikulkijaa. Virsiä kuultiin samalla viikolla flashmob-versioina myös muualla Suomessa. Espoon Sellossa soi kirkkokuorolaisten ideoimana Maa on niin kaunis ja Salon Plazassa kajautettiin Hoosianna.

Koonnut Onni Erkkilä

vAiNoTuN KiRKoN uuTiSeT 10 kristittyä tapettiin Nigeriassa Nigerian koillisosassa Bornossa syrjäisessä Chibokin kylässä hyökättiin myöhään lauantai-iltana useiden kristittyjen koteihin. Kylän asukkaat kertovat ryhmän kulkeneen talosta taloon laajemmalla kristittyjen asuinalueella ennen kuin tappoivat uhrinsa leikkaamalla näiden kurkut. Silminnäkijän mukaan uhreja oli kymmenen. Vielä ei ole varmaa, kuka on iskun takana, mutta armeija epäilee iskusta Boko Haramia. www.seurakuntalainen.fi

julkisista rukouksista kiistellään uSA:ssa Yhdysvalloissa monet julkiset kokoontumiset ja viranomaisten istunnot on perinteisesti aloitettu rukouksella, mutta nyt tapaa on alettu

lisääntyvässä määrin vastustaa. Rukouskäytännön kannattajat vetoavat kansakunnan perustajiin, jotka rukoilivat. Vastustajat taas sanovat vastustavansa sopimatonta uskonnon ja politiikan sekoittamista. Uutistoimisto AP:n mukaan maassa on meneillään useita oikeusjuttuja julkisten rukousten lopettamiseksi. Lähes joka viikko tulee esiin uusi valitus, vaikka ne eivät aina johda oikeudenkäyntiin asti. Kun niin tapahtuu, tuomareilla on ollut vaikeuksia löytää asiassa yhdenmukaista linjaa. Joissakin paikoin on päädytty viettämään hiljainen hetki rukouksen sijaan. www.seurakuntalainen.fi

Kristitty tyttö on jälleen kaapattu Egyptissä Kristitty 14-vuotias tyttö on kaapattu

ja ilmeisesti pakotettu menemään naimisiin islaminuskoisen sieppaajansa kanssa Egyptissä. Noin kuukausi Sarah-nimisen tytön katoamisen jälkeen hänet siepanneet salafistit julkaisivat tiedotteen, jossa sanottiin, että Sarah oli kääntynyt islaminuskoon vapaaehtoisesti ja mennyt naimisiin muslimimiehen kanssa. Sarah Abdelmalek on viimeisin uhri yleisestä käytännöstä kaapata koptikristittyjä tyttöjä ja pakottaa heidät muslimimiehille naimisiin. www.stefanus.fi

röimättömän seurakunnan pastorina toimimisesta. Hänet oli pidätetty 5.9. Kazakstanin Almatyssa Uzbekistanin viranomaisten pyynnöstä. Masket vapautettiin vankilasta 4.12. ja hänet kuljetettiin suoraan lentokentälle, jossa hänen vaimonsa ja neljä lastaan jo odottivat. Kazakstanista heidät lennätettiin Saksaan, josta heidät kuljetettiin edelleen toiseen Euroopan maahan. Pastorin vapauttamista ja turvapaikkaa Euroopassa oli järjestämässä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. www.stefanus.fi

uzbekkipastori vapautettiin vankilasta Pastori Makset Djabbarbergenovia uhkasi karkotus Kazakstanista Uzbekistaniin, jossa häntä odotti jopa 15 vuoden vankeustuomio rekisteNuotta 1 /2013

37


G OS pE L x 2

suoMiGosPELiN sY Tekstit Juho Ylitalo

Karavaani kulkee ja Taivaassa on juhlat. Kaksi suomigospelissa kauan vaikuttanutta nimeä, exit ja MGth, juhlivat marras-joulukuussa pitkää uraansa.

exIT Kuva Exit promo

k

ukapa suomigospelia kuunnellut ei olisi koskaan kuullut Exitistä? Tältä 25-vuotiaalta gospelin jättiläiseltä löytyy sen verran hittejä, että jokainen varmasti löytää oman suosikkinsa. Suomenkielisiä levyjä on tullut tehtyä 12 ja niistä on koottu kaksi kokoelmaa. Bändin musiikkia on kategorioitu niin popiksi, rockiksi kuin iskelmäksikin. Mutta mitä musiikkityyliä Exit oikeasti edustaa, laulaja ja bändin päämies Pekka Simojoki? – Jaah... Laulujamme löytyy eri genreistä, mutta musikillisesti olemme kai jossain välimaastossa. Olisikohan aikuisrock oikea sana? En tiedä. On kuitenkin hauskaa, että aluksi lähdimme laulamaan nuorille, mutta nyt ehkä 70 % yleisössä istuvista on aikuisia, vaikka toki nuoret ovat vieläkin mukana.

"pEKKA, pEruSTETAAN bäNdi!"

toja. Yksi liittyy Petroskoi-nimisen Vuonna 1987 Simojoella oli monta karjalaiskaupungin kiertueeseen. rautaa tulessa, niin Afrikkalaiseen Aamulla bändi vietiin tiukan kugospelmessuun kuin Liekit-mu- rin vankilaan pitämään vangeille sikaaliinkin saralla. Silloin muuan konsertti. Tämän jälkeen soittimet Heikki Leppänen, josta tuli Exitin lastattiin autoon ja suunta otettiin ensimmäinen kohti kaupungin "Minä nauroin ja vastasin, kitaristi, ehdotkeskustoria illan ti joka käänkonserttia varetten ole sellainen rockten. teessä Simojomies, pistäkää te muut elle vakituisen –Muistan, kun bändi pystyyn." bändin perusmeille sanottiin, että yleisöä ei tamista. – Minä nauroin ja vastasin, etten ole tulossa, kun tänään on diskoole sellainen rock-mies, pistäkää te ja ja kaikkea muuta. Sitä paitsi oli muut bändi pystyyn. syyskuun alku ja kohta varmaan Simojoki kuitenkin saatiin pu- rupeaisi satamaan. huttua ympäri ja pian hän olikin Sitten torille tulivat ensimmäimukana muutamalla testikeikalla. set nuoret. Kohta heitä oli kolmeAjatuksena oli, että jos siitä tulee tai neljätuhatta. Yhtään pisaraa ei jotain, niin sitten tulee. tullut taivaalta ja karjalaiset mum– Vähän niin kuin terapiaa. Ja mot rukoilivat naapurissa kovaan sitä terapiaa on jatkunut jo 25 ääneen bändin puolesta. vuotta, Simojoki naurahtaa. – Se oli hieno kokemus. Vuodet sisältävät paljon muis-

38

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

ExiT ON:

pEKKA SiMOjOKi Laulu MATTi puTTONEN Koskettimet, laulu MArKKu pErTTiLä Kitara, laulu jArKKO jOuppi Kitara TiMO jOuppi Basso TiMO LuOTO Rummut

Simojoen mielestä elämässä on niin vähän juhlan aiheita, että sitExitin pitkän iän taustalta löytyy ten kun löytyy aihe, sitä pitää juhmonta tekijää, joista yksi on kui- lia. 25-vuotissynttärit on juuri seltenkin suurin. lainen. Bändi lähtikin marraskuun – Vanha basistimme sanoi, että lopussa suositulle juhlakiertueelle, jo se todistaa Jumalan olemassa- jonka yhteydessä julkaistiin myös olon, kun Exit on olemassa ja py- uusi levy, Päiväntasaaja. synyt koossa näin kauan! Simojoki – Sen verran voin vihjaista, että nauraa. meiltä on tulossa nuottikirja, joka Bändistä lähteneiden tilalle on sisältää Exitin kaikki laulut kautta löytynyt uusia hyviä tyyppejä ja uu- aikojen. Siinä tulee kova kirjoittasia hyviä lauluminen, Simojoki ja on syntynyt. kertoo. "Vanha basistimme sanoi, Viimeisen vuoUuden levyn että jo se todistaa Jumalan tekemisestä ei sikymmen aikana bändi onkin vielä olla puhutolemassaolon, kun Exit on osoittautunut olemassa ja pysynyt koossa tu, mutta kiertue uudistumiskySuomen ulkonäin kauan!" kynsä; se kuupuolelle saattaa lostaa Exitiltä, olla tulossa komutta siinä on aivan uutta meinin- timaan kiertelyn lisäksi. Sen verkiä. Toki myös se on auttanut, että ran Simojoki kuitenkin paljastaa, bändiä kuunnellaan kirkkokunnas- että ainakin täksi vuodeksi on uutta ja iästä riippumatta. ta levyä turha odottaa.

Hyviä LAuLujA jA uudiSTuMiSKyKyä


sYNttÄRisaNkaRit MGTh Kuva MGtH Promo / Markus Hallinen

o

MGTH ON:

MiKKO NiKuLA Laulu, kitara SAMi S. ASp Kitara, laulu juHANA riTAKOrpi Sello juri vEiKKOLA / TApANi vAAHErvAArA Basso MArKuS NiEMiSpELTO Rummut TuirE cOLLiANdEr Tanssi

manlaistaan etnorockia dennelle kiertueelle Japaniin, Nikula soittava MGtH syntyi vuon- paljastaa. na 1997, kun Mikko Nikula lähti armeijan jälkeen nuorisotii- jO viiSiTOiSTA vuOTTA miin Ryttylään. Siellä oli vastassa Bändin kasassapidossa on auttajoukko musiikki-ihmisiä, joihin Mik- nut motivaatio, selkeä näkemys, ko oli jo aiemmin tutustunut. hyvä kaveriporukka ja sopiva keikUpouuden bändin ensimmäinen katahti. Tietenkin myös Jumalalisompi keikka oli la on sormensa Nuotan pikku"Yksi mieleenpainuvimmista pelissä. jouluissa. Täl15-vuotison keikka Nuorten kesässä. löin piti keksiä juhlia bändi Vaikka bändin sähköiset myös nimi. Pikvietti vuoden soittimet hiljenivät, yleisö kubussissa illopussa kahdelvain jatkoi laulamista." maan heitettiin la juhlakeikalla, symboliikkaa Kauniaisissa ja sisältävä "Mikko Goes to Heaven", Haaste-tapahtumassa Ryttylässä. joka jäi käyttöön. Myöhemmin nimi Näissä kuultiin niin uutta kuin vanlyhennettiin nykyiseen muotoon haa tuotantoa. MGtH. Tulevista suunnitelmista Nikula paljastaa, että MGtH:n kahdesbrASiLiASTA jApANiiN ta juhlakeikasta koostettu live-leMGtH:n viidentoista vuoden taipa- vy julkaistaan tänä vuonna. Bändi leella on mahtunut seitsemän le- kävi juuri soittamassa TV-studiolvyä, satoja keikkoja ja lukematon la livenä, jonka tuloksena keväällä esitetään määrä ihmisten kohtaamisia. – Yksi mieleenpainuvimmista TV7-kana15-vuotisjuhlia bändi on keikka Nuorten kesässä vuon- valla ohjelvietti vuoden lopussa na 2004. Silloin satoi kaatamalla, ma Raamakahdella juhlakeikalla. ukkosti ja teltasta katosivat sähköt tun punaiainakin kaksi kertaa. Vaikka bändin nen lanka. sähköiset soittimet hiljenivät, ylei- Siinä vuorottelevat Leif Nummesö vain jatkoi laulamista, Nikula lan lyhyet raamattuopetukset ja nauraa. MGtH:n aiheeseen liittyvät kappaMyös kiertueet ovat olleet mie- leet. DVD:nä julkaistava kokonaileenjääviä. Bändi ja (myös MGtH- suus tulee olemaan käyttökelpoinimellä liikkuva) duo ovatkin reis- nen paketti esimerkiksi kouluille. – Lisäksi julkaisimme juuri duosanneet niin Brasiliassa, Italiassa kuin Japanissa. Nousevan auringon kokoelman Mestariteoksia. Uusi maahan on tehty jo neljä kiertuetta bändilevykin on tulossa jossakin vaiheessa. Ei vielä ole päätetty ja yksi levy. – Olemme lähdössä keväällä vii- ajoitusta, ehkä 2013?

Nuotta 1 /2013

39


Kuva Doru Lupeanu

N uOT TA v E r TA A

vertailussa parhaat

kalenterit

Teksti Juho Ylitalo

unohtuiko jälleen kerran matikankokeen päivämäärä? etkö muistanutkaan sählytreenien alkamisaikaa, vaikka sitä sinulle niin kovasti teroitettiin? hanki kalenteri.

Kalenteri

Plussat

Miinukset

Seinäkalenteri

+ Menot aina lähtiessä selvillä + Hienot kuvat – voi olla hyvä sisustuselementti

– Mukaan otto melko hankalaa – Ei välttämättä muista seurata

Teinikalenteri

+ Hieno jos tykkää + Kirjoitustilaa riittää + Voi toimia myös päiväkirjana

– Saattaa olla liian isokokoinen – Kaikki eivät pidä Justin Bieberistä

Nettikalenteri

+ Tosi paljon kirjoitustilaa + Suurin osa ilmaisia

– Voitko olla aina netin ääressä? – Tietomurtoriski

+ Lähes aina mukana + Helppokäyttöinen (jos on)

– Akun loppuminen väärässä kohtaa kohtalokasta

+ Ilmainen + Näppärä koko + Hyviä menovinkkejä valmiina + Raamatunkohtia päivään

– Vesilätäkköön tiputtuaan lähes käyttökelvoton (tosin niin ovat muutkin)

k

alenteri eli almanakka on yksi ihmiskunnan parhaita keksintöjä. Sen avulla oltiin jo Mooseksen aikaan selvillä tulevista tapahtumista. Nykyään kalentereita on niin useaa mallia, että heikompaakin hirvittää. Nuotta otti muutaman nykyään suositun kalenterin tarkkaan vertailuun. Tarkoituksena on selvittää paras mahdollinen. Testissä avainasioina olivat ulkonäkö, käytettävyys, mukaanotto, hinta ja kestävyys. Arvostelukriteerit olivat tällä kertaa niin ankarat, ettei yksikään kalenteri selvinnyt puhtain paperein. Kuitenkin testissä oli pari yllättäjää, jotka keräsivät kohtuullisen pistesaaliin. Puolueettoman raadin yksimielisen kannatuksen sai Sleyn nuorisotyön kalenteri, jota jaetaan julkaisijan tapahtumissa. Se häikäisi toimituksen näppärällä koolla, tyylikkäällä ulkoasulla, mahtavilla menovinkeillä, Raamatunkohdilla, hinnalla ja Nuotan mainoksella. Ainoastaan vesilätäkkötestissä kalenteri jäi pisteittä. Mutta miten muut allakat pärjäsivät? Ei huolta, sen näet seuraavaksi!

40

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

Kännykkäkalenteri

Sleyn nuorisotyön kalenteri

Arvosana

Toimituks en suosikki


Kuva Doru Lupeanu

sen i

N uOT TA -TA A j uu d E N u uTuu d E T

Maallikkosaarnaajat: Vieläkin välittää Niina Saarikangas: Isäni Kari Jobe: We are

K i r j AT

Francis Chan: Hullua rakkautta, Hämmästyttävä, taipumaton Jumala. Päivä, 2012. Hullua rakkautta-kirjassa pohditaan Jumalan rakkautta; rakastanko Jumalaa kokonaisvaltaisesti, miten pystyn näyttämään sen jokapäiväisessä elämässä? Kirjan tarkoitus on haastaa jokainen pohtimaan omaa uskonelämäänsä ja suhdetta Jumalaan, ja innostaa toimimaan radikaalimmin. Hullua rakkautta haastaa olemaan Jeesuksen seuraaja eikä vain uskova. Chan ei säästele sanojaan kertoessaan, mitä länsimaistuneet kristityt tekevät väärin, ja mitä meidän täytyisi muuttaa. Kirja herättää niin paljon ajatuksia, että se täytyy lukea huolella ja ajan kanssa. Jokaisessa kappaleessa on loistavia neuvoja siihen, miten voimme rakentaa paremman suhteen Jumalan kanssa. Jos tarvitset lisää inspiraatiota, lue ehdottomasti tämä! Salla Tuovinen


LE ffA

Twilight

aaMuNKoI 2 Teksti Saija Tiilikainen, kuvat Andrew Cooper – © 2011 Summit Entertainment, LLC.

42

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com


Twilightin päätösosa on tarina periksiantamattomuudesta, ystävyydestä, erilaisuuden kauneudesta ja tietenkin rakkaudesta. Se tarjoaa huimaa seikkailua ja fantasiaa, mutta yllättäen pitää sisällään myös rautaista hengellistä asiaa.

t

wilight on sana, minkä melkein jokainen nykyajan nuori tietää. Se herättää tunteita laidasta laitaan, mutta yksi asia on varma: se ei jätä ketään kylmäksi. Eikä Aamunkoi 2 tee siinä poikkeusta. Bella on muuttunut vampyyriksi ja totuttelee uuteen elämäänsä. Nyt hän on vampyyrijoukosta vahvin. Edwardin ja Bellan lapsi, Renesmee-niminen tyttö, kasvaa hurjaa vauhtia ja hurmaa kaikki – tai ei ihan kaikkia. Meille riittää Jeesuksen Kun mahtavat veri, kertaalleen Volturit saavat vivuodatettuna Golgatalla. hiä Renesmeestä, he eivät epäröi käyttää tilannetta hyväkseen. Volturit eivät kuitenkaan tunne Renesmeen todellista olemusta ja kykyjä. Vaikka Renesmee on vaaraton, alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan. Cullenit pyytävät ystäviään todistamaan Renesmeen vaarattomuudesta. Myös ihmissudet yhdistävät voimansa ja liittyvät taisteluun. Lopulta edessä on välttämätön yhteenotto, jossa panoksena ei ole sen vähempää kuin koko elämä. Cullenit saavat koottua todistajia puolelleen, mutta riittääkö sekään ylivoimaisen vihollisen edessä?

tyillä on jotain vielä parempaa: ikuinen elämä taivaassa! Vampyyri tarvitsee lisäksi yhä uudelleen verta elääkseen, mutta meille riittää Jeesuksen veri, kertaalleen vuodatettuna Golgatalla. Emme tarvitse koko ajan "uutta verta". Jeesus on sovittanut meidät kertakaikkisesti ristillä. "Kristus sitä vastoin on uhrannut yhden ainoan syntiuhrin ja asettunut pysyvästi istuimelleen Jumalan oikealle puolelle." (Hepr. 10:12.) Mutta mekin tarvitsemme uutta ruokaa koko ajan: meidän tulisi ruokkia itseämme Raamatun Sanalla. Jumalan Sanan tulisi olla elinehto meille, kuten veri on vampyyreille. Lisäksi on tärkeää, että olisi perhe eli seurakunta, jossa voimme olla yhdessä ja vahvistua.

TAivAS rAjANA

Vaikka vampyyrit elävät ikuisesti, voivat he silti tuhoutua, kuten aikaisemmissa osissa on todistettu. Me ihmiset Jumalan Sanan tulisi olla emme ehkä pysty vamelinehto meille, kuten veri pyyrien lailla on vampyyreille. hyppimään kallioilta toisille, mutta saamme kerran mennä taivaan leiKuiSuuS – MuTTA MiSSä? poon. Siellä ei ole enää kyyneleitä eikä kipuja. Ja Aamunkoi 2 on mielenkiintoinen elokuva mohypyillemme on siellä vain taivas rajana! nellakin tapaa. Tämä kirjoitus kuitenkaan ei tarJos pitäisi valita yksi asia, missä Aamunkoi koita sitä, että vampyyreja tai ihmissusia tulisi 2 ja koko Twilight-sarja on puhutellut, on se ihannoida, mutta niistäkin voi oppia jotain. Jutämä: meidän turvamme on Jumalassa. Maalmala on luonut myös fantasiakirjallisuuden, ja linen ruumiimme voidaan repiä kappaleiksi, osaa käyttää sitä puhuttelumutta sielua ei kukaan tai keinona. mikään voi ryöstää hänen Bella ja Edward ovat nyt kädestään. Koskaan. "Ja Jumala on luonut ikuisesti yhdessä. Perhe ja minä annan heille iankaikkifantasiakirjallisuuden, ja varsinkin Renesmee on heille sen elämän, ja he eivät ikiosaa käyttää sitä kaikki kaikessa. Mutta vaiknä huku, eikä kukaan ryöspuhuttelukeinona. ka heillä on nyt vampyyreinä tä heitä minun kädestäni." "ikuinen elämä", meillä kristi(Joh. 10:28.) Nuotta 1 /2013

43


Kls. G OS pE L

EI AIO PYSÄHTYÄ VETÄMÄÄN HENKEÄ

"Rokkia ei meistä saa potkimallakaan pois, gospelrockista meidän sielu ja ruumis elää."

Teksti Hanna-Reetta Hietikko, kuva kls. promo

Kls. eli Kiitän luojaani sinusta julkaisi marraskuussa Maata näkyvissä -festareilla kolmannen pitkäsoittonsa. Päättynyt vuosi on ollut ikaalislähtöiselle bändille sen yhdeksänvuotiaan historian merkittävimpiä.

k

maan ainakaan puoleen vuoteen, ls.:n vuoteen on kuulunut ylpeitä lopputuloksesta. mm. jo 2011 MN-festareilla Vedä henkeä nyt -levyn valmis- mutta tämä on kuuntelussa. aloitetun Hyvyyden eteen tumiseen kului viisi kuukautta. Ku-kampanjan toteuttaminen sekä kin soittaja kävi vuorollaan studiol- HyvyydEN ETEEN levyn demottamila äänittämässä Kls.:n syksyllä 2011 aloittama nen, äänittäminen osuutensa ja va- maailmanparannuskampanja Hy"Hyvien tekojen ja julkaisu. Lisäkpautui sitten pro- vyyden eteen käynnistyi vauhdiktekemistä ei tarvitse si kls. on tehnyt jektista. Äänityk- kaasti. Lassi kertoo olevansa yllätlopettaa." enemmän keikkoja set eivät kuiten- tynyt siitä, miten moni on lähtenyt kuin minään aikaikaan kuulemma mukaan. Sen lisäksi, että ihmiset sempana vuotenaan, yhteensä ne- tälläkään kertaa sujuneet kivutto- vieläkin käyvät kirjoittamassa telisenkymmentä keikkaa, joista noin masti. Paineita aiheutti esimerkiksi oistaan kampanjan nettisivuilla, he puolet akustisia. Uuden vuoden al- jo paljon keikoilla soitetun Aurinko myös kommentoivat toisten tekekaessa bändin tunnelmia kävivät nousee (sen täytyy olla niin) -biisin misiä siellä. valottamassa yhtyeen kitaristit lopullinen muoto. – Kampanja on edelleen käynKimmo ja Lassi. – Yhdessä bändin kanssa te- nissä, eli hyvien tekojen tekemistä kemällä siitä kuitenkin tuli lopulta ei tarvitse lopettaa, Kimmo muisvEdä HENKEä NyT juuri sitä mitä pitikin, Sen täytyy tuttaa. Ensimmäisen listaviikkonsa aika- olla niin, Kimmo nauraa. – Hyvyyden eteen on ikuisuusna uusi levy Vedä henkeä nyt on Kitaristit vakuuttavat olevansa kampanja niin kauan kuin se elää kivunnut Suomen virallisella albu- uuteen levyyn sataprosenttisen ja ihmiset ovat siitä kiinnostuneita. milistalla sijalle 34 ja pitää piikki- tyytyväisiä. paikkaa Maanalaisen levykaupan – Uusi materiaali kyllä jyrää piKKuSiSKO rOiKKuu myydyimpien levyjen listalla päi- vanhan. Tämä kuvastaa enemmän MuKANA hittäen mm. Disciplen ja Katajaisen sitä, mitä me ollaan ja on meidän Entäpä mitä kuuluu Ablaze usille, kansan. Kimmo kertoo festari- ja näköistä, Kimmo kertoo. Omaksi kls.:n englanninkieliselle pikkusisennakkomyynnin sujuneen jopa yli suosikikseen uusista kappaleis- kolle? odotusten. Joulumenekin jälkeen ta Kimmo nimeää nimikkokappa– Sillähän on järkyttävä määrä nähdään, vieläkö levy parantelee leen Vedä henkeä faneja Faceboosijoitustaan listoilla. nyt ja Lassi toisen kissa, sellaiset ihVedä henkeä nyt on Kimmo ja Lassi kertovat levyn samaa teemaa simiset varmaan kivunnut Suomen olleen aiempia (Kiitän luojaani si- vuavan biisin Hentykkää, jotka ei virallisella albumilistalla osaa nusta, 2007; Sokea toista taluttaa, gitä. Lassi ei ole suomea, sijalle 34. 2010) levyjä vaivattomampi teh- uutta levyä kuunmutta tykkää täsdä, vaikka kuvailevatkin levynte- nellut sen valmistä musiikkityyliskoa hirveäksi projektiksi, karme- tuttua, Kimmolla se puolestaan on ta, Kimmo sanoo. aksi järkeilyksi ja oloa sen jälkeen ollut ahkerassa soitossa: – Ehkä joskus, kun kaikki bän– Edellistä levyä ei sen julkaise- din pojat istutaan saman pöydän kuolleeksi. Nyt projektin päätyttyä he ovat kuitenkin helpottuneita ja misen jälkeen pystynyt kuuntele- ääreen suunnittelemaan tulevai-

44

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

Nopeat: SiNiNEN vAi puNAiNEN?

Kimmo: punainen Lassi: punainen puLLA vAi MuNKKi?

L: munkki K: pulla ruuduT vAi rAidAT?

Molemmat: raidat! iLvES vAi TAppArA?

Lassi: ei kumpikaan Kimmo: ohi SALMiAKKi vAi HEdELMäKArKKi?

Molemmat: salmiakki uNELMA?

L: Sirpa-Leena SuuNNiTELMA?

K: on niitä ESiKuvA?

L: Lauri Halme K: Samuli Luomanranta uudENvuOdENLupAuS?

L: "Vois ottaa rennommin." K: "Ei soiteta kahta kertaa samalla lailla." LEMpirAAMATuNpAiKKA?

Molemmat: 1. Kor. 15: 50–55

suutta, Ablaze usista saattaa tulla jotain. Perttu on kuitenkin niin vaativa itseään kohtaan lyyrikoiden kanssa, että kappaleiden kääntäminen kestää, kunnes hän on tyytyväinen käännöksiinsä. Eli toistaiseksi en osaa vielä sanoa mitä tästä tulee, Kimmo muotoilee. Kysymykseen ”Miksi on kls.?” Kimmo vastaa: – Miksi ei? On sitä tullut paljon mietittyä, mutta kaikkien rukouspyyntöjen, sähköpostien ym. palautteen, joka koskee sitä miten Jumala on meidän musiikkimme


kls. on: pErTTu Laulu KiMMO Kitara TATu Basso LASSi Kitara ESKA Rummut

toP 5

Maanalaisen Levykaupan myydyimmät: 1. IMMaNueL: Kilosanomaa 2. KLS: Vedä henkeä Nyt 3. KaTaJaINeN KaNSa: Totuuden etsijöille 4. Juha TaPIo: Joululauluja 5. NINa ÅSTRÖM: avoin Taivas KuuKAuDEN SuOSITuS: The O.C. Supertones: For The Glory Ou Jeah! Ska is back! Kristillisen Ska-rockin ykkösnyrkki on täällä taas. Tarttuvia ja aurinkoisia rallatuksia, tulvillaan iloa, energiaa ja evankeliumia.

KuuKAuDEN YLLÄTTÄJÄ: Niina Saarikangas: Helmi Uutta, tuoretta ja ammattitaidolla tehtyä gospelpoppia jossa vivahteita uuden aallon iskelmästä. kautta puhunut, sekä Hyvyyden eteen -kampanjan myötä vaikuttaa siltä, että Luoja tahtoo meitä käyttää. Ja me haluamme täyttää tonttimme nöyrästi ja hyvin. Rokkia ei meistä saa potkimallakaan pois, gospelrockista meidän sielu ja ruumis elää. Listasijoitukset ovat lopulta vain numeroita, tärkeintä on se sanoma jota me halutaan tuoda esiin. Kymmenennen vuotensa aloittava kls. lähettää Nuotan lukijoille uudenvuoden terveiset: kiitos kuluneesta vuodesta kaikille, jotka ovat

Linkit: www.kls.fi/ www.hyvyydeneteen.fi/ www.ablazeus.com/ www.youtube.com/user/klsgospel www.myspace.com/ kiitanluojaanisinusta aktiivisesti olleet keikoilla tai tukeneet rukouksin tai muilla tavoin. Kiitämme Luojaamme jokaisesta teistä!

TErv TErvEiSiN MiiKA Mii Nuotta 1 /2013

45


TApAHTuMA-

TOri

"KL:n nuorisotyötä parhaimmillaan. Kantaaottava ja tuore tapahtuma."

"vuoden tiukin toimintapläjäys." "Musamessuilta ja Maata Näkyvissä -festareilta tuttu juha Heinonen tekee sen taas. uskomaton roolisuoritus!"

∏Life-leirin ilmoittautuminen käynnissä!!

Life-leirin netti-ilmoittautuminen käynnistyi vuoden ekana päivänä kellon lyödessä keskiyötä. Tutustu pajatarjontaan ja varaa paikkasi kesän ykkösleirille Ryttylässä 27.7.–2.8. (sis. Nuorten Kesä -festarit 2.–4.8.). Suosituimmat pajat täyttyvät vilauksessa! Kannattaa varata leiripaikka, vaikka oma tulo olisikin epävarmaa. Voit myöhemmin perua ilmoittautumisesi netin kautta, eikä se maksa mittään! www.nm.fi/life

∏uusi Alku ja LZ7 nyt ja täällä Loppiaisena kokoonnutaan tuttuun tapaan Uusi Alku -tapahtumaan Hakkarin liikuntahalliin Lempäälään. Päivämäärä on lauantai 5.1.2013. Ohjelma alkaa klo 12 ja se sisältää loisteliaan kattauksen erilaista osaamista. Pääesiintyjänä kuulaan ja nähdään todella toivottu vieras supersuosittu LZ7. Mukana myös kls., Katajainen Kansa ja Olli Helenius. Lisäksi luvassa on runsaasti raamattuopetusta, kanavia, stand up -komiikkaa, nuorten puheevuoroja ja ilta päättyy yhteiseen messuun. Tapahtumalle ison sisällön antaa se, että myös yleisö pääsee esiintymään eri kanavien kautta tai Open stagen avoimella lavalla. Nyt siis kannattaa lähteä kauempaakin ja aloittaa vuosi mahtavalla tavalla! Lisätiedot ja lippujen hinnat osoitteesta www.uusialku.fi. Tapahtuma löytyy myös Facebookista. Kaikki paikalle!

∏Nyt Nyt Nyt isoskoulutukseen Sleyn nuorisotyön Isoskoulutus paukahtaa alueellisesti liikeelle tammikuussa kolmella paikkakunnalla.

46

Nuotta 1 /2013 | www.nuotta.com

Varsinais-Suomen joukot kokoontuvat Mustajärven leirikeskukseen Mellilään 25.–27.1. Eteläinen Suomi, Satakunta sekä Pirkanmaa kokoontuu Tampereelle Mitä jos? -tapahtuman yhteydessä lauantaina 26.1. Pohjanmaan poppoot ja porukat kokoontuvat puolestaan Ohtakarissa Lohtajalla 19.–20.1. Alueellinen isoskoulutus on ilmainen, kakkososa pidetään yhteisesti Karkun evankelisella opistolla 12.–14.4. Lisätietoa isoskoulutuksesta sähköpostitse Varsinais-Suomi timo.nisula@sley.fi, Pohjanmaa: liisi.saarimaa@sley.fi sekä Pirkanmaa, Satakunta ja Etelä-Suomi: juha.heinonen@sley.fi.

∏Nurkka-ilta Ohtakarissa Tammikuinen Nurkka-ilta kutsuu Sanan, musan, yhteyden ja melkein kaamosmaisen tunnelman luokse Lohtajan Ohtakariin. Aavan meren tällä puolen on hyvä olla, kun kohdataan ja nautitaan toistemme seurasta perjantaina 18.1. klo 18 alkaen. Mukana Nurkka-illassa Liisi Saarimaa, Oili Ijäs, Kallio, nuoren puheenvuoro sekä draamapurkki. Nurkka-illasta on myös näppärää jäädä isoskoulutukseen Ohtakariin.

∏Mitä jos Tampereella 25.–27.1. Mitä jos mopo ei toimi tai se karkaa? Tammikuun lopulla ei Tampereella kuitenkaan ajella pappatuntureilla, eikä harrasteta moottori-urheilua, vaan syvennytään uskonelämän arjen kuvioihin hyvän musiikin, Sanan sekä yhteyden merkeissä. Konsertit alkavat iltaisin kello 19.00 ja lauantaipäivä vietetään isoskoulutusta. Musiikissa viikonlopun aikana Idän Ihmeet, kls., Saraste, Immanuel, Leo M sekä Minna ja Jyssi Pyysalo. Mukana myös Karu Taikuri sekä

"Tajunnanräjäyttävää... eturivin nuorisokulttuuria. Tykkäsin!"

"Taattua OpKO-laatua. raamatullinen, rohkea ja rockvivahteinen. Oscar tulossa?"

kertsiläisten sekä Tampereen EO:n huikeaa draamaa. Opetuksista vastaa Ville Auvinen, Samuli Luomaranta ja Antti Koskeniemi. Tapahtuma huipentuu sunnuntaina The Road -yhtyeen johdolla Riemumessuun, jossa saarnaa Juha Heinonen. Vapaa päässy. Koko ohjelma sley.fi/nuoriso

∏Sleyn nuorisotyön nuortenillat ympäri maan

Sleyn nuorisotyön nuortenillat pyörähtävät käyntiin jälleen alkuvuodesta. Iltoja pidetään Helsingissä, Turussa, Tampereella, Porissa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Hyvinkäällä sekä yhteistyökuviona Oulussa, Kuopiossa sekä Lahdessa. Myös Satakunnan Sakki, Etelä-Pohjanmaan poppoo sekä Keski-Pohjanmaan porukka kokoontuvat säännöllisesti omilla alueilaan. Katso lisää sley.fi/nuoriso

∏Mega-ilta Harjavallassa perjantaina 8.2.

Helmikuinen megailta Harjavallan seurakuntasalissa 8.2. kello 19 pitää sisällään pienimuotoista come back -meininkiä ja akustista naisenergiaa. Megailassa esiintyy punainen lanka sekä kansainvälisiä tuulia haistellut yllätysesiintyjä. Mukana myös Juha Heinonen, Timo Orre sekä Harjavallan nuori seurakunta. Seuraa ilmoittelua. Lisätietoa Harjavallan seurakunnasta sekä Sleyn nuorisotyöstä.

∏valo paljastaa Saarijärvellä 9.2. Valo alkaa voittaa helmikuun alussa Saarijärvelläkin. Valo myös paljastaa monenmoisia asioita. Saarijärven Valo paljastaa -tapahtuman valokeilaan astelee helmikuussa Saraste, Serafiel sekä Kontrol. Opetus-

vastuussa Juha Heinonen. Mukana myös Saarijärven nuori seurakunta. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lisätietoa: Saarijärven seurakunta sekä sley.fi/nuoriso

∏Helmileiriä pukkaa

Esantuvalla 15.-17.2. Talvinen Esantupa kutsuu nuorta seurakuntaa viettämään laatuaikaa hyvän seuran ja Jumalan Sana kanssa. Luvassa on ihan helmi-tunnelmaa, yhteyttä, opetusta ja kikkailua – suurimpina helmikikkailijoina mukana Liisi Saarimaa, Samuli Luomaranta ja Musti Lähteenmaa. Lisätietoa Sleyn nuorisotyön sivuilta www.sley.fi /nuoriso

∏Good Weather forecast tulee Musamessuille

Maata Näkyvissä -festareilla kansaa villinnyt saksalasibändi Good Weather Forecast saapuu Musamessujen pääesiintyjäksi Nosturiin lauantaina 16.3. Musamessut kokoavat myös ison ja monipuolisen kattauksen Suomigospelin kärkinimiä. Koko ohjelma netissä: www.sley.fi /nuoriso

L A L T A T

V A P A H O T A A J A L A U E S S T Y A N T H Y I

P K I T K K O T A N T A N K A A S A O O S S T O K K S A E H T I N S A

L A I T A

P I L E T T T I E O S K A S T R L A A S S I I O S S T U O A T

T I V O L I P I A N O T U L O T Ä T I

K I E T A L A S K A A N K A T U O Ä T H A T E A T A R S I A O T A T E O T U N O I S M S A I T E K O U A S K T T A A U U T T U S S I R S T O P A A S U R U U T T I M U T A A S

P E U N L A U U K T U V V A K E L M I T

I R M A O

A H A L A S R T E

A O L A T U A O E T T E L K U A U M A U O T T T U A V K K I I Ö T T S I S R I A A L S T I T U S E P Ä E E T T T Ä

M A J A P A I K K A Ristikon ratkaisuksi muodostuu numeroiduista ruuduista jouluevankeliumiin liittyvä sana.

EdELLiSEN riSTiKON rATKAiSu


HA r TAuS

kulkee kanssasi arjessa Nuotasta saat rehellisen matkakumppanin taivastielle. Tilaa Nuotta itsellesi, ystävällesi tai vaikka paikkakuntasi koulun kirjastoon. Nuotta.com/tilauspalvelu tai 040 7007 707

Arvoisa Jumalan kuva HALuAN KirjOiTTAA SiNuLLE kirjeen ja muistuttaa parista tär-

(Kahdessa erässä 2 x 29,98 e)

määräaikaisena 3 kuukautta hintaan 21 e Lehden saajan nimi: Katuosoite: Postinumero ja -toimipaikka: Puhelin: Sähköposti:

Tilaan lehden lahjaksi Maksajan nimi: Katuosoite: Postinumero ja -toimipaikka: Puhelin: Sähköposti:

NuOTTA MAKSAA pOSTiMAKSuN

Nuotta / Sley-Media Oy

Anne Hopeavuori Evankelisten Opiskelijoiden pääsihteeri

kestotilauksena 1. vuodeksi hintaan 59,95 e

TuNNuS 5001710

Siunattua vuoden alkua sinulle!

Kyllä, tilaan Nuotan

00003 VASTAuSLÄHETYS

keästä asiasta. Toivottavasti ehdit lukea nämä muutamat rivit. Arkinen elämämme on usein aika julmaa. Ihmiselle laitetaan täällä niin paljon erilaisia paineita. Pitäisi olla kaunis ja pätevä, kielitaitoinen, urheilullinen, sopivan muotoinen, sosiaalinen, rohkea ja positiivinen. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Kaikkien vaatimusten keskellä saattaa tuntua, että eihän minusta ole mihinkään. En riitä, en kelpaa. Jos painiskelet tällaisten ajatusten keskellä, toivon, että muistat alkuperäsi. Sinä et ole kuka tahansa. Sinut on luotu Jumalan kuvaksi. Se tarkoittaa sitä, että olet ainutlaatuinen persoona. Jumala loi sinusta uniikkikappaleen. Sinunlaistasi ei ole toista tässä maailmassa. Ei ole tarpeen vertailla itseään muihin. Mitä järkeä siinä on, kun jokainen painii omassa sarjassaan? Ei uniikkikappaleiden kannata kilpailla keskenään. Jumala loi siis sinut omaksi kuvakseen. Jumala on niin monimuotoinen, että häntä kuvaamaan tarvittiin kaksi aivan erilaista ihmistä – mies ja nainen. Mies ja nainen luotiin toistensa kumppaneiksi, vastakappaleiksi. Mies tarvitsee naista ja nainen tarvitsee miestä. Kumpikaan ei ole toista arvokkaampi tai tärkeämpi vaan molemmat ovat yhtä arvokkaita. Jokaisessa Jumalan luomassa persoonassa on häneltä saatuja ominaisuuksia. Riippumatta siitä huomaatko lahjojasi itse, sinulla on kykyjä, joita Jumala haluaa sinussa olevan. Ole siis ylpeä itsestäsi. Sinä olet Jumalan taideteos. Kunnioita myös muita Jumalan taideteoksia. Kohtele heitä niin kuin Jumalan teoksia kohdellaan – rakastavasti ja arvokkaasti. Muista myös, että sinä ja jokainen Jumalan taideteos on syntiinlankeemuksessa mennyt rikki. Rikkimenneen teoksen voi korjata vain yksi henkilö ja hänen nimensä on Jeesus Kristus.

Leikkaa irti ja postita


I rtonumero 7 e ISSN 0357-7139

9

770357 713007

01

Nuotta 01/2013  
Nuotta 01/2013  

Tammikuisessa Nuotan numerossa pohditaan elämän lahjaa, tutustutaan MN Lauriin, teiniäiteihin, armolahjoihin ja kiitosaiheisiin.