Nuotta 6-7/2010

Page 54

g oS pe l

Musiikilla

MUUTOSTA AIKAAN Tekstit Anni Janatuinen, kuoron kuva Tuomas Merilahti, Adil Yasharin kuva Jouko Makkonen

Tulkaa siis ja tehkää suomalaiset Jeesuksen opetuslapsiksi. Sambialainen kuoro köyhästä malarian vaivaamasta maasta ja sokea bulgarialainen muslimista kristityksi kääntynyt muusikko haluavat kertoa Pelastajastaan Suomessa.

zAMBIAN VoCAL CoLLECTIoN

M

ikä saa aina niin asiallisen ja vakavan kirkkokansan tanssahtelemaan, pyytämään kahta encorea ja kääntämään suupielet kohti taivaita? Yhdeksän nuoren miehen muodostama sambialainen a cappella -kuoro Zambian Vocal Collection on Suomessa jo toista kertaa. Kuoro on alun perin perustettu pienen baptistiseurakunnan omaan tarpeeseen kuorolaisten omassa kotikylässä lähellä Sambian pääkaupunkia Lusakaa. Nykyisin miehet ovat lähes kaikki täysipäiväisiä muusikkoja ja julkaisseet jo monta levyä. Suomenvierailuilleen miehet päätyivät Suomen suurlähetystön kautta, joka sijaitsee Sambiassa aivan kuoron synnyinseutujen nurkilla.

− Musiikki merkitsee minulle elämää, iloa ja onnea. Musiikki on minä, Kennedy Pupe, yksi kuorolaista innostuu. Kuorolaisten mielestä suomalaisessa kirkossa on pysähtynyttä ja liikkumatonta. − Haluamme levittää iloa ja siunausta musiikillamme ja jakaa sydämemme suomalaisten kanssa.

KatSo, MitÄ Kaverille KUUlUU Niin kuorolaiset todella tuntuvat tekevänkin. He odottavat innolla näkevänsä yleisössä uudelleen samoja tuttuja ja tietenkin paljon uusia kasvoja. Kuoro on opetellut englannin- ja jopa suomenkielisiä lauluja yleisöään varten. Keikan jälkeen yleisön kanssa juttelemi-

sesta, kiittelemisestä ja hymyilemisestä ei ole tulla loppua. − Suomalaiset ovat hyviä ihmisiä, mutta usein keskittyneitä omiin asioihinsa, kuorolainen Geofrey Sizala toteaa.

Kuoron kotiseuduilla malaria tappaa turhaan monia ihmisiä, kun tautia levittävät moskiitot pistävät ihmisiä yöllä. Zambian Vocal Collection onkin mahtava lääke herättämään meitä talvihorroksen jälkeen kurkkaamaan, mitä kaverille kuuluu, ja kuinka läheisemme voivat.

− Musiikki todella yhdistää ihmiset, Kennedy lisää. Zambian Vocal Collectionilla on meneillään myös rahankeruuprojekti. Kuoron kotiseuduilla malaria tappaa turhaan monia ihmisiä, kun tautia levittävät moskiitot pistävät ihmisiä yöllä. Laulajat ovat päättäneet koota rahaa levymyynnillään moskiittoverkkojen ostamiseen. − Se on yksinkertainen tapa pelastaa henkiä, Kennedy sanoo vakavoituen. Mitä sambialaiset sitten ovat tehneet Suomessa, paitsi laulaneet? − Olemme saunoneet. Me kaikki rakastamme saunaa! Kennedy toteaa. Kuoron nimeksi sopisikin kuulemma yhtä hyvin Saunapojat.

Fakta KUKa: Sambialainen a cappella -kuoro Zambian Vocal Collection MiSSÄ: Tarkat keikkapaikat voi tarkistaa kuoron Facebook-sivulta MilloiN: Suomessa heinäkuun alkuun asti

54

Nuotta  6−7 / 2010  |  www.nuotta.com