Page 1

5/08


SIVUPER SOONA AIKA JANA MILL AN EL ÄMÄSTÄ 1990 1991 1997 Milla syntyi Milla otti Milla istahti ensiaskeleensa ekaa kertaa koulunpenkille

1999 Milla aloitti pesäpalloharrastuksen

2003 Milla aloitti yläasteen

2005 Milla kävi riparin

2006 Milla aloitti lukion

2008 Milla matkustaa USA:han

Milla

KUUSINKERTAINEN ISONEN

R Ä M Ö

Suurin haaste elämässä tällä hetkellä? – Selvitä kunnialla lukiosta läpi. Se aiheuttaa vähän paineita tällä hetkellä. Käyn Sotungin urheilulukion toista luokkaa. Jatkosuunnitelmat… …lukion jälkeen? – Ainakin haluaisin matkustella. Ja opiskella englantia niin, että musta tulisi opettaja. …kunhan koittaa kesä? – Kesä on vielä aika lailla auki.

Sen verran tiedän, että aion matkustaa ulkomaille ja mennä Tikkurilan seurakunnan riparille isoseksi. 1) Parasta 2) haastavinta isosena olemisessa? 1) Meininki kokonaisuudessaan, se ilmapiiri ja hyvä henki kaikkien kesken. 2) Se, että saa nukkua niin vähän ja esimerkiksi kuuden tunnin unilla pitää jaksaa olla skarppina. Olen sellainen, että tarvitsen aika paljon unta.

TOUKOKUU 2008 4 4

6 8 9

12

2

16

18

Neljä nuorta Jumalan käytössä. Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

TOSITARINA: ANTON ELÄÄ!

Nuori rumpali kertoo, miten hänen elämänsä oli menossa umpikujaan päihdehuuruissa ennen kuin Jumala puuttui peliin ja pelasti Antonin.

RIPARI JONES JA KADONNEEN AARTEEN METSÄSTYS

JUMALAN KÄYTÖSSÄ

MEGARAAMIS: MITEN PÄÄSEN TAIVAASEEN?

Taivaaseen pääseminen on ihmisen tärkein asia. Millä lipulla sinne pääsee? Vai pääsevätkö kaikki taivaaseen?

KATUGALLUPPI: MIKÄ ON PYSYVÄÄ? KYLVÄJÄVERTAUS – SIIS HÄH?

Ripari Jones seikkailee Indiana Jonesin hengessä. Uutta leffaakin innostavampi seikkailu on luvassa kesällä, riparilla.

15

Rugbypelaaja, kiipeilijä, laulaja sekä tvsarja Salattujen elämien näyttelijä kertovat, miten he haluavat olla Jumalan käytössä.

PRONSSIMITALISTI JONI MARKKULA

Joni passailee kohti taivasta. Suomen lentopallotähti kertoo omasta uskostaan niin pukukopissa kuin siviilimaailmassa. LÖÖPPI. Nuoren seurakunnan sanoma.

Urbaani unelma -tapahtuman pääkoordinaattori Jussi Miettinen opettaa kylvämisestä. 10

10

9

Nuoren seurakunnan sanoma

20

20 22 23

SARJIKSET RIPARIN ULKOLÄKSYOPAS

Poimi ja taittele kätevä työkalu tärkeiden asioiden opettelun avuksi. 28

TESTI: OMAN ELÄMÄN SUPERMALLI

Tee Nuotta-testi. Oletko oman elämäsi supermalli? 30 32

TOUKOKUUN RISTIKKO UUTISET JA MÄÄ

Asiaa niin meiltä kuin maailmalta: ihmisoikeudet, gospel, uutiset ja kristittyjen vainot aiheina. 34

SEURISKAVERI

Nuotta tapasi Sampon Äänekosken seurakunnasta.

RIPARIMUISTOJA ÄIJILLE

Lovexin Julian, Uniklubin Jussi, Unelmien poikamies, trubaduuri Juha Tapio sekä Tampereen tuleva piispa Matti kertovat.

38

35

KOLUMNI: JUSSI SALO


PÄ ÄKIR JOITUS

Ripari – ihmisen parasta aikaa Mitä muuttaisit ripareilla, jos saisit vapaat kädet? – Kaikki riparit voisivat olla kaksiviikkoisia. Musta viikko on liian vähän. Kahdessa viikossa ehtii olla enemmän extraa sekä oppitunteja, ehtii tutustua paremmin eikä ohjelma ole niin tiivistetty. Ripareilla pitäisi lukea paljon Raamattua, kommentoi kuudella riparilla isostellut Milla. Mikä seurakunnassa on mielestäsi tärkeää? – Uskovien nuorten yhteys, se että seurakuntaan on kiva tulla, siellä on hyvä henki ja Raamatun valossa tärkeitä juttuja pidetään tärkeinä, eikä ketään syrjitä. Minkälaisia vinkkejä antaisit isosille? – Olkaa aidosti omia itsejänne, paljon enempää ei siihen työhön tarvita. Olkaa avoimella ja valoisalla asenteella. Jos jännittää niin rukous auttaa. Terkut Nuotan lukijoille? – Ottakaa rennosti ja muistakaa nauttia tulevasta kesästä!

Johanna Tölli

40 36

42

MISSION POSSIBLE: VIRO

Yhden porukan lähetysmatkan tarina. 38

GOSPEL CENTER: G-POWERED

Euroteknoa soittava duo on yhteistyössä Nuotan kanssa ja tavoittaa nuoria ripareilla. 40

GOSPEL CENTER: TATSI GOSPELIN YTIMESSÄ

Ristirockissa komian paluun tekevä The Rainin Tatsi pohtii, mitä on gospelmusiikki. 42 42

RAAMATTU- JA RUKOUSKALENTERI

Poimi Nuotan kalenteri talteen ja saat potkua hengelliseen elämääsi. 46

ollaan ylpeitä siitä, että tutkimusten mukaan kirkkoon kuuluvien prosentti ikäluokassaan on pienempi kuin rippikoulun käyneiden määrä. Myös riparin jälkeen isoskoulutukseen lähdetään innolla ja rinta rottingilla. Valitettavasti tutkimukset kertovat, että myöhemmin, kun saadaan ajokortti, päästään ravintolaan ja viimeistään kun kirjoitetaan ylioppilaaksi tai valmistutaan ammattikorkeakoulusta, riparilla opitut asiat unohtuvat ja seurakunta jää. Tämä on huolestuttavaa, koska leirillä opiskeltavat asiat eivät ole tarkoitettu muutamaksi mukavaksi nuoruuden vuodeksi harrastusten lomaan vaan koko elämää varten. Ulkoläksyjä ei lueta siksi, että leirin vetäjälle tulee hyvä mieli, kun kaikki osaavat isä meidät ja muut rukoukset. Pitkäperjantain tapahtumia ei päntätä siksi, että välttäisi hylkäystuomion loppukokeessa, vaan sitä tietoa tarvitaan, kun ollaan oikeasti ison valtaistuimen edessä. Miksi riparilla tärkeäksi koetut asiat unohtuvat, miksi innostus laimentuu?

SUOMEN KIRKOSSA

RIPPIKOULULAISEN ihan tärkeimmät asiat saattavat ripariin liittyen olla vähän väärässä järjestyksessä. Riparista tekee ainutlaatuisen tietysti mahtavan

tunnelmallinen leiripaikka, sikahieno leiripastori, mahtavat isoset ja juuri meidän leirin ainutlaatuinen porukka, upeat iltaohjelmat, hauskat välituntileikit ja pelit sekä upeat kohtaamiset vapaa-ajalla. Pysyvän riparielämän kannalta tärkeintä on loppupeleissä se, pysyykö kaiken hienon fiilishässäkän ja tunnemyrskyjen keskellä tärkeimpänä tosiasiana se, että Jeesus elää. Opiskellaanko ja eletäänkö siitä lähtökohdasta, että meille leirillä puhuu Pyhä Kaikkivaltias ja rakastava Jumala, jolla on oikeasti ihan tärkeää asiaa. Hän kertoo, että antoi Poikansa ristille kärsimään ja kuolemaan sinun ja minun tähden. Hän voitti synnin, kuoleman ja sielunvihollisen ansan ja valmisti pelastuksen. TÄSTÄ EVANKELIUMIN ilosanomasta kaik-

ki lähtee. Kun tämä viesti on pääasiana ja tämän totuuden ympärillä eletään, saavat kasteessa Jumalan lapseksi tulleet kristityt kasvaa uskossa tai palata siihen armoon, josta maailman kylmät tuulet ovat heitä jo pois heitelleet. Tämän todellisuuden kohtaamisen ei tarvitse viedä pois sitä kaikkea mahtavan hienoa ja sykkivää tunnelmaa, jota nuoren seurakunnan kohtaamiseen liittyy. Leiriläisen tulee nauttia kesästä, elämästä ja toinen toisistaan. Mukaan mahtuu isoja tunteita; ihastusta, vihastusta ja muuta sykettä, mutta ainutkertaiseksi kaikki muuttuu vasta, kun Jumalan Pyhä Henki saa valaista sanastaan suurinta evankeliumin totuutta. Tästä totuudesta saa nauttia täysillä Jumalan sanan äärellä ihmetellen Jumalan rakkauden aarteita. Riparilla on mahdollisuus kasvattaa sellaisia juuria, ettei ripari lopu seuraavan kesän isoskoulutukseen eikä nuoren seurakunta vaihdu opiskelijakuvioihin ja isompiin ympyröihin. Punaisena lankana mukana kestää totuus: Jeesus elää, hän on vapahtajani, pelastajani ja puolustajani elämäni jokaisena päivänä. sinulle leiriläinen, isonen sekä työntekijä ison aarrearkun äärellä!

HYVÄÄ RIPARIKESÄÄ

LEVYARVOSTELUT JEESUS MESESSÄ

Muista uskonasiat myös netissä. Jeesus haluaa toimia myös chatissa :) 42

SE TULEE TAAS. Ihmeellinen seikkailu, löytöretki maailman kallisarvoisimman aarrearkun luokse. Rippikoulu, ihmeellinen aika, valtava etuoikeus kokea, nähdä ja tuntea jotain isompaa, suurempaa ja elävää. Se on mahdollisuus tarkistaa suunta ja ammentaa itselleen koko elämän kestäviä rakennuspalikoita. Riparilta saa mukaan sellaista, joka kestää koko elämän ajan ja vielä sen jälkeenkin aina ikuisuuteen saakka.

Päätoimittaja

Juha Heinonen

TAPAHTUMATORI Nuotta 5/2008

3


– Jumalasuhteeni lähtee arjesta. Jumalan läsnäolo on elämässäni jatkuvaa. Kun suunta on selkeä, ei sitä tarvitse aina olla etsimässä, tuore lentopallon SM-pronssimitalisti Joni Markkula tuumii.

L

entopallohullu Vammalan kaupunki palasi mitalikantaan kuudentoista vuoden tauon jälkeen. Vammalan Lentopallon passarina Jonilla riittää kiirettä, ja kalenteri täyttyy jos jonkinnäköisistä pronssijuhlista. – Vammalassa on otettu pronssimitalit riemulla vastaan pitkästä aikaa, ja niin kuuluukin. Ei jossitellen tai harmitellen, Joni virkkoo. Menestyksen tuoman juhlahumun lisäksi Joni nauttii erityisesti ar-

4

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

jesta. Kotona pelien ja harjoitusten jälkeen odottavat Katriina-vaimo ja yksitoistakuukautinen Juuli-tytär. Pariskunnalle tulee näihin aikoihin täyteen viisi vuotta yhteistä taivalta. – Arkipäivän rutiinit näiden naisten kanssa tuovat minulle ihan yksinkertaista iloa. Jotenkin elämä pyörii niin omalla painollaan, että en oikein osaa edes kaivata mitään muuta – ylä- ja alamäistä huolimatta.

Ammattilaisena Suomessa ja ulkomailla Tämänvuotinen mitali ei kuitenkaan ole Jonin uran ensimmäinen, vaan pelaajaurallaan Vaasan Kiiston kasvatti on voittanut mitaleja muun muassa Isku-Volleyssä, jossa tehdyt hyvät peliesitykset takasivat pääsyn saksalaiseen Unterhachingiin. Siellä pelatessaan Joni sai paljon arvokasta kokemusta siitä, millaiselta lento-

palloammattilaisen arki näyttää. Unterhachingin vuoden jälkeen Joni suuntasi kovatasoiseen Espanjan lentopalloliigaan nousijajoukkue Teruelin riveihin. Pahaksi onneksi miltei kaikki pelaajansa sarjanousun jälkeen vaihtaneessa joukkueessa oli pientä hankausta pelaajien kesken, eikä joukkueen peli kulkenut odotetulla lailla. Espanjalaisen urheilukulttuurin mukaisesti jo kolmen kuukauden jälkeen ovet kävivät kiivaaseen tahtiin. – Sain lähteä ensimmäisenä, ja sen jälkeen erotettiin muutama muukin. Sanottavaa vaikutusta joukkueen lopulliseen sijoitukseen sarjassa ei erottamisilla kuitenkaan ollut. Espanjasta Joni suuntasi Joensuuhun, josta hän lopulta viime kesänä siirtyi Vammalaan. Pronssijuhliin päättyneellä kaudella hän

muun muassa sijoittui IS-tähtipörssin kuudenneksi ja valittiin lokakuun pelaajaksi. – Se taisi olla meidän rakettialun ansiota, kun me voitettiin ekat viisi peliä, Joni toteaa.


sellanen olo, ettei itsekään halua, ja ärsyyntyy. Silloin ymmärrän miltä joukkuekavereista tuntuu, jos liikaa tyrkyttää. – Mutta toisaalta joku voi just sillä hetkellä tarvita sitä. Jos vaikka tuhannesta ihmisestä yksikin tarvitsee traktaattia, sen jakaminen kannattaa, Joni tarkentaa.

Kahdesti riparilla Riparinsa Joni kävi kahdesti, ensin maajoukkueen riparilla Varalassa ja kuukautta myöhemmin Karkun evankelisella opistolla, jossa hänet myös konfirmoitiin. – Isä ja äiti sanoo aina, että olin sen verran tyhmä, että mut

piti laittaa kaks kertaa riparille että opin asiat, Joni nauraa. Maajoukkueriparista Jonin mieleen jäivät hyvät kaverit, kiva tunnelma iltaisin ja yhteenkuuluvuuden tunne. Ripari oli vahvasti lentopallopainotteinen. – Aika väsynythän siinä oli, kun ensin treenattiin kaks ja puoli tuntia lentopalloa, sen jälkeen suoraan kolme oppituntia ja heti perään toiset kaksi ja puoli tuntia lentopalloa, Joni muistelee. – Karkun ripari oli ehkä henkilökohtaisempi, ja silloin tuli enemmän isosten kanssa tutuiksi. Hyvistä muistoista huolimatta kahdesta riparista kumpikaan ei

kääntänyt uskovan kodin kasvatin elämää ympäri. Kotona oli jo puhuttu paljon uskonasioista. Ensi kesän riparilaisia hän neuvoo suhtautumaan uskonasioihin avoimin mielin. – Älkää säikähtäkö sitä, että uskonasioista tehdään henkilökohtaisia, vaan uskaltakaa siinä hetkessä miettiä. Kynnys mennä seurakuntaan tai kääntyä papin puoleen uskonasioista voi olla myöhemmin kova. Riparilla tarjottava mahdollisuus kannattaa käyttää hyväksi.

Jaakko Koskenniemi Kuvat Markku Mäkinen

Seurajoukkueiden lisäksi Joni on myös edustanut Suomea niin juniori- kuin A-maajoukkueessakin. – Lähinnähän se on viime vuosina ollut varamiehenä ja tuuraajana olemista. Eskon Mikko, nykyinen passari, kun on sen verran kova pelimies.

Uskovana joukkueessa – Usko on minulle iso asia. Ei siitä ole kuitenkaan tullut tehtyä isoa numeroa joukkueessa, mutta ei sitä kieltääkään kannata, Joni myöntää kysyttäessä miten hän on näyttänyt oman uskona joukkueessa. – Jokaisella ihmisellä on omat etsikkoaikansa. Niin kuin esimerkiksi riparilla. Se etsikkoaika harvoin on neljän ja kuuden välillä treeneissä. En mäkään esimerkiksi tykkää aina traktaatinjakajista, niin paljon kuin niitä arvostankin. Joskus vaan on

Faktaboksi Markkula IKÄ 25 PELIPAIKKA passari NIMI Joni

Vaasan Vasama, Vaasan Kiisto, IskuVolley, Unterhaching (Saksa), Teruel (Espanja), Mutalan Riento, Vammalan Lentopallo. SAAVUTUKSET SM-kulta (2002), SM-hopea (2003) ja kaksi SMpronssia (2005 ja 2008). EDUSTAMAT SEURAT

Lempparit Sananl. 3: 3–5. ”Älä unohda laupeutta, älä uskollisuutta – kiedo ne kaulaasi, kirjoita sydämesi tauluun, niin saat rakkautta ja kiitosta sekä Jumalalta, että ihmisiltä. Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan.” RUOKA Uudet perunat ja lohi ELOKUVA Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve ja Ocean’s Thirteen KIRJA Ilkka Remekset RAAMATUNKOHTA

Nuotta 5/2008

5


RI

EX PA T R RA I

LÖÖPPI

Johannes Koskenniemi

-

YÖJUOKSU-

ONGELMA

Hyvä Sarvijaakko,

ratkaistu: riparilaisten vanhemmat

TYRMISTYIVÄT Apilasuon seurakunnassa on kyllästytty vahtimaan riparilaisten öisiä retkikuntia. ”Yhdessä turvapaikanhakijoiden majoituskeskuksen kanssa pääsimme tällaiseen luovaan ratkaisuun, että seurakunta tarjoaa leirikeskuksen välittömässä läheisyydessä telttamajoituksen eräälle amazonilaiselle ihmissyöjäheimolle. Luulisi hormonien hyytyvän”, kommentoi tyytyväisenä nuorisotyöntekijä Pylkkönen.

MYSTEERI RATKESI: salainen ystävä olikin

PAPIN VAIMO Valasaavan seurakunnan kakkosriparia piinannut arvoitus on rauennut. Saara, 15, löysi ilta toisensa jälkeen tyynyltään nimettömiä viestejä, joissa muun muassa annettiin arkaluonteisia tietoja loppukokeesta ja paljastettiin leirin johtoportaan salaiset suunnitelmat. ”Aloin epäillä leirin vetäjän vaimoa, kun eräässä kirjeessä pyydettiin vahtimaan pastorimme jälkiruoka-annosten kokoa”, Saara uskoutuu Nuotalle. Pappilaa lähellä olevat lähteet kuiskivat vaimon halunneen vain nähdä, miten kokenut pappi tilanteesta selviytyisi.

HENKIL

Ö

Tänne niitä

VASTAUKSIA! 6

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

Tässä numerossa aloitamme uuden palstan, jossa Sarvijaakko vastaa valittuihin lukijakysymyksiin.

sain isältä vuosi sitten ennakkoperintönä puolet hänen kaikesta omaisuudestaan. Kulutin kaiken bordelleissa, saluunoissa ja kasinoissa. Nyt kaikki on loppunut ja joudun syömään sikojen ruokaa. Olen ajatellut vedota isäni rakkauteen ja luottaa hänen armoonsa, jos hän pestaisi minut vaikka palvelijaksi. Mitä mieltä olet? THE PRODIGAL SON 84 TPS rakas, isäsi ei ikipäivinä hyväksy sinua luoksensa. Hän luultavasti kuristaa sinut hengiltä heti kun näkee sinut. Luultavasti kuvasi on jo revitty irti perhealbumista ja huoneesi on poltettu poroksi. Suoraan sanottuna olet ansainnut sen. Siis: unohda isäsi ja kysy työpaikkaa kasinosta.

SARVIJAAKKO

Sitaatti ”Kun poika vielä oli kaukana, isä näki hänet ja heltyi. Hän juoksi poikaa vastaan, sulki hänet syliinsä ja suuteli häntä.” (Luuk. 5: 20.)

Lauri, 14, lähtee riparille täynnä suuria odotuksia. ”Haluan vastauksia elämän tärkeimpiin kysymyksiin, en leikkiä sokkoa”, hän julistaa, ja luettelee suoralta kädeltä muutaman helpon: ”Onko Jumala olemassa? Entä taivas, helvetti? Pääsenkö taivaaseen, jos valitsen Jeesuksen sijaan Buddhan, rannejoogan ja syön vain punaista lihaa? Aloitetaan vaikka näistä. Ja jos joku rupeaa sanomaan, että näihin ei ole olemassa oikeita vastauksia, pakkaan laukkuni ja lähden kotiin.”


i n a a b ur lma e n u u t u e s i k kaupun

pÄÄ

8 0 0 2 . 8 . 6. - 10

tule ! i s k e s i Ä l i tiim lma.com e n u i n a a b r w w w. u

htinen Kalevi Le

mritzer A s e n n a Joh (SWE) mann,

l Samuli Ede .2008! 8 . 8 i t t r e s n ko

Palvelupisteiden lisäksi Helsingin Jäähallissa iltatilaisuuksia. Mukana Kalevi Lehtinen ja Johannes Amritzer (Swe). Artisteina Juha Tapio, Suhe ja moni muu. Jippii-konsertti 10.8.08 kello 14.30. T iimiläiseksi ilmoittautumisen paras hinta on nyt keväällä. Kysy lisää puh. 050 4321 959, satu@urbaaniunelma.fi. Tapahtuman järjestäjinä on jo nyt 40 seurakuntaa ja järjestöä.


K ATUG ALLUPPI

Lotta Rämö

Nuotta kysyi satunnaisilta helsinkiläisiltä, mikä elämässä on pysyvää.

Mikä elämässä on

PYSYVÄÄ?

Aleksi: – Ei mikään

Henri: – Toivo

–M

Jeesus oli tarinankertomisen mestari. Hän osasi poimia ympäristöstään tavallisia arkisia asioita ja ilmiöitä, joita käytti selittäessään Jumalan valtakunnan muuttumattomia periaatteita. Hän toimi samalla tavalla kuin se ruokakauppaan mennyt uskova mies, joka käänsi nokkelasti eri tuotteiden kohdalla puheet uskonasioihin. Leipähyllyllä mies puhui elämän leivästä, mausteiden kohdalla kristityistä elämän suolana ja maitohyllyllä juttu siirtyi Sanan väärentämättömään maitoon. Lihatiskillä tuo vekkuli – Roomalaiskirjeeseen vedoten – varoitti kauppiasta lihan petollisuudesta. Päästyään kassalle asti mies osasi muistuttaa kassaneitiä siitä, miten kaikki on jo maksettu Golgatalla. Kaiken kukkuraksi mies kysyi neuvontapisteen rouvalta, tietääkö tämä mitä kello on. Ennen kuin rouva ehti vastata, mies kertoi nyt olevan pelastuksen aika!

Jenni: – Usko Kristukseen

Veera: – Rakkaus

8

Ky l väjäve r

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com


s u e rta

– MITÄ HÄH?

KIVEEN KIR JOITETUT

K

ylväjävertaus (Matt. 13: 1– 8; Mark. 4: 1– 9 ja Luuk. 8: 4–8) kuuluu Jeesuksen kuuluisimpien vertausten parhaaseen a-ryhmään. Siinä Jeesus puhuu agraariyhteiskunnan jäsenille tutuin maanviljelystermein Jumalan sanan vaikutuksesta. Jos sinulla – betonilähiön pojalla tai tytöllä – on vaikeata heittäytyä sisään tämän vertauksen maailmaan, voi motivointia auttaa, jos tiedät, että on kyse elämästä ja kuolemasta. Jeesuksen aikana sadon tuhoutuminen tiesi usein köyhyyttä ja jopa nälänhätää. Vastaavasti runsas sato takasi leivän pöytään pitkäksi aikaa. Se, mitä Jumalan sana meille merkitsee ja millaisen tilan se saa elämässämme, ei siis ole vähäpätöinen juttu.

Sana sinulle

vuun tarkoitetun informaation, on Jumalan sanassa kaikki tarvittava. Kyse on itse asiassa vain siitä, millaiseen paikkaan siemen putoaa.

Hyvän maan hedelmät Jeesus puhuu neljästä erilaisesta kasvualustasta: tien poskesta, kallioperästä, orjantappurasta ja hyvästä maasta. Näistä kolme ensimmäistä kuvaavat sydämessämme olevia uskonkasvun esteitä, jotka vetävät huomiomme pois Jumalan sanasta. Näitä kasvuvarkaita voivat olla huonot kaverit, elämän huolet tai sielunvihollinen itse. Miehen toimenkuvaankin kuuluu varastaminen. Älä anna vihollisen viedä hyvien siemenien siunausta! Vertauksen hyvä maa taas kuvaa ihmistä, joka kuulee Jumalan sanan ja ymmärtää sen. Kuuletko sinä – ja ymmärrät?

Kylväjävertauksessa puhutaan simppeleillä asioilla syviä totuuksia. Kylväjä on jokainen, joka jakaa Lehmä sen osaa toiselle Jumalan sanaa. Helposti ajatellaan, että Raamatun opettaminen kuuluu vain ammattilaiKoulussa lempiaineeni ei ollut ruotsi. Vielä viime sille, jotka ovat saaneet yliopistokoulutuksen tai vuosina olen nähnyt painajaisunen, jolla on aikäyneet raamattukurssit. na sama sisältö. Säpsähdän kesken koulupäivän Kaikkea muuta! Raamatun lukeminen on joja muistan, etten ole käynyt kuukausiin ruotsinkamiehenoikeus ja Sanan levittäminen on jokaitunnilla. Mistä uneni kertoo? Painajainen ei johsen kristityn duuni. Ja iloinen sellainen! Jeesus tunut siitä, että olisin lintsannut oppitunnilta. antoi omille opetuslapsillensa – ja meille kaikilItse asiassa olin aina paikalla. Kuulinkin opettale ristintien kulkijoille – kaste- ja lähetyskäskyn. jan puheen. Ongelmani oli pikemminkin se, että Siinä suorastaan määrätään opettamaan muille en kuunnellut. Ruotsinmaikan puhe meni toikaikkea siitä mahtavasta missiossesta korvasta sisään ja toisesta ta, mitä Jeesus on tehnyt puolesulos. Olin paikalla, mutta poissa. Siemen on kuin tamme. Synnit lyötiin ristille, että Kuunteleminen kysyy motivaane saisi anteeksi! tiota ja keskittymistä. Jumalan sana Sama on Jumalan sanan kansSana vie sa. Raamattu sanoo (Room 10: 17): usko tulee kuulemisesta, ja kuulemisen saa aiOpettamisen päämäärä on kokonaisvaltainen kaan Jumalan sana. Jos haluamme, että Jumalan oppiminen. Joku määritteli oppimisen neroksana saa aikaan sen, mitä varten Jumala on sen kaasti ajattelutavan ja käyttäytymisen muutokantanut, meidän tulee viettää aikaa Jumalan saseksi. Jumalan sana saakin aikaan tätä. Se luo nan kanssa. uskoa Jeesukseen. Taivas on auki jokaiselle, joka uskoo ristikunkkuun. Sana myös vetää meitä seuJoosuan löytö raamaan häntä ja elämään radikaalia Jeesuksen opetuslapsen elämää 24/7. Sana synnyttää ja luo Joosualle sanottiin, että hän menestyy elämäsuutta kaikkialla siellä, missä se otetaan vastaan. sään, jos miettii Jumalan sanaa päivin ja öin (Joos. 1: 8). Sana ”miettiä” voisi kääntää myös Maaperä ratkaisee ”märehtiä”. Samalla tavalla kuin lehmä (näin minä kaupunkilaispoika olen kuullut) uudestaan ja Tätä kirjoittaessani meillä Riihimäellä on kevät. uudestaan nieleskelee heinätukkua, tulisi meiAamulla kaivoin varastosta puutarhajyrsimen, dänkin tehdä Raamatun kanssa. Antaa Raamajolla muokkasin kasvimaan pehmeäksi. Pian on tun sanalle tilaa ja aikaa elämässämme. kylvön aika. Tervetuloa tomaatit ja herneet! Keinoja on monia! Ota käyttöön raamatunJärkikin sen sanoo, että minun ei kannata lukuohjelma, lataa netistä raamatunselityksiä kylvää siemeniä kovaan maahan. Jos näin tekimp3-soittimeesi, lainaa kirjastosta hyviä aiheesin, päivittelisi naapurin sotaveteraanikin, ”etseen liittyviä kirjoja, metei mies tuon verran ymmärrä, että tuhlaa hyviä ne raamattupiiriin tai pesiemeniä”. Raamatun ajasta tutut elämän lainrusta sellainen. Märehdi, alaisuudet pätevät tässäkin asiassa. Siemen tarmärehdi ja märehdi. Lehvitsee kuohkean ja ravintopitoisen maan, vettä mäkin sen osaa. Ja mauja lämpöä, jotta siitä kasvaa sellainen, mitä siekasta on! menpussin kuvassa näkyy.

Kasvu kiihtyy Jumalan sanan kylvön tarkoituksena on tuottaa elämässämme kasvua. Siemenpusseja onkin moneen lähtöön – on uskoa, on toivoa, on rakkautta ja paljon muuta. Koko Piplia käyttöön! Jumalan sana on itsessään täydellinen. Niin kuin tavallinen siemen pitää sisällään kaiken kas-

Jussi Miettinen Nuotta-lehden entinen päätoimittaja ja Urbaani unelma -tapahtuman päätoimikunnan puheenjohtaja Kuvat SXC Kuvankäsittely Tea Ikonen

Nuotta 5/2008

9


Valot sammuvat ja seikkailu vie mennessään. Indiana Jones on edellisen sukupolven supertähti, opettaja ja arkeologi, joka muuttuu tarinan saadessa siivet suureksi seikkailijaksi ja supersankariksi. Näinä aikoina Indiana Jones valloittaa valkokankaan melkein 20 vuoden tauon jälkeen. Tuleva kesä tarjoaa seikkailujen maailman, joka on todellinen, mutta joka lyö tarunhohteisuudessaan vanhat legendat 100 – 0.

Ripari Jones &

Ripari Jones saapuu etsimään suomalaiselle riparileirille ihmisen elämän suurinta aarretta.

TARINAN PÄÄHENKILÖ

TARINAN ALUSSA Jones elää aina tylsää arkeaan ja opettaa jossain tunkkaisessa murjussa pölyistä arkeologiaa. Ripari Jones on myös normaali arkeaan elävä tavallinen nuori, joka istuu jossain murjussa ja käy peruskoulun kahdeksatta luokkaa. Koulu on tosin loppumassa, mutta arki jatkuu, edessä on nimittäin kesää isosti pilaava rippikoululeiri. Ripari Jones saapuu leirille synkeissä mietteissä.

SEIKKAILUN ALKUMETREILLÄ Jones saa aina yllättävän vinkin jostain korvaamattoman arvokaasta esineestä tai aarteesta. Se on vanha kartta tai esine, joka putkahtaa esiin saaden seikkailijan heräämään. Ripari Jones saa kuulla ensimmäisenä päivänä riparilla tarinoita Raamatusta. Hänelle kerrotaan, että Jumalan lapseksi pääseminen on ihmisen kallein asia. Ripari Jones höristää passiivisia korviaan – tätä pitää kuulla lisää.

0

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

TARINAN EDETESSÄ Indiana Jonesin eteen tupsahtaa jostain hemaiseva seikkailijatar. Aluksi kemiat eivät kohtaa, mutta pakon edessä he löytävät yhteisen sävelen melko nopeasti. Ripari Jonesin silmät kohtaavat toisen päivän iltaohjelmassa sinisen silmäparin. Tuo sekunnin kymmenys muuttaa kuitenkin Jonesin elämää. Hänen ryhmäänsä kuuluva tyttö on nimeltään Katriina, joka torjuu Jonesin kömpelön lähestymisyrityksen, mutta Jonesillamme on seikkailu vasta aluillaan, ja aikaa on kuusi päivää. Parin seuraavan päivän aikana Jonesin ja Katriinan tiet kohtaavat jatkuvasti, he huomaavat jakavansa yhteisen salaisuuden: myös Katriina tuntuu hakevan salaperäistä aarretta.

ja vihollinen koettaa saada otteen Jonesista. Indiana Jonesin seikkailut ajoittuvat 30-luvun loppupuolelle, ja natsi-Saksa edustaa maailman pahinta pahuutta. Natsit hakevat maailman herruutta etsimällä Liitonarkkia, Graalin maljaa ja milloin mitäkin. Indiana Jones ja tuomion temppeli -elokuvassa Jones hyppää sankarittaren kanssa kumiveneellä putoavasta lentokoneesta. Se onnistuu, koska he lentävät Alppien päällä ja vuorenrinne sojottaa juuri oikeaan suuntaan. Tavalliselle miehelle hankalaa, mutta Jonesille haaste, josta hän selviää täpärästi. Ripari Jones joutuu myös olemaan taistelussa. Väärään suuntaan kiskova kaveri on mukana salajuonessa, jonka tavoite on se, ettei Ripari Jones löydä uskon aarretta. Kaiken takana on persoonallinen paha, Isä karva-

TAISTELU ON KOVA

alkumetreillä paikalle ilmestyy aina joku konna. Myös Ripari Jones kohtaa puolitutun koulukaverin, joka sattuu samaan kämppään sankarimme kanssa. Hän ehdottaa, että leiri otetaan mahdollisimman löysästi isosia ja vetäjiä pilkaten. Pari ensimmäistä päivää Ripari Jones kulkeekin hämärän kaverinsa vanavedessä ja sulkee korvansa opetukselta sekä vapaa-ajan kivoilta asioilta.

INDIANA JONESIN

ko on

eks vää on nu hä jut da

sa ku mi tod lat on seu yll riin ran ren


etana luksa tta. tta malnes Jokusta. lptaa elle ille

aan kosa, nes ana va-

SEIKKAILU ETENEE, kartta toimii ja vihjeet aarteesta seuraavat toisiaan. Jones ja Katriina ovat siirtyneet istumaan vierekkäin. He tuntevat syvää paloa toisiinsa, mutta myös tuo heidän kadottamansa aarre kiinnostaa. Oppitunneilla on puhuttu jo synnistä ja Jeesuksen sovitustyöstä Golgatalla. Mitä se minulle merkitsee, miettii sankari.

SEIKKAILU HUIPENTUU tilanteeseen, jossa sankarit saapuvat vihjeiden kanssa perille tavoitteeseensa, mutta myös natsit ehtivät tietysti paikalle. Aluksi Jones on ahtaalla, mutta onnistuu kekseliäisyydellään ja Viimeinen ristiretki -leffassa höynäyttää itse Hitlerinkin. Riparin loppupuolella on päästy aarrearkun luo. Sielunvihollinen on paikalla ja esittelee maailman ihanuutta näyttäen, kuinka hieno ja mahtava maailma odottaa tämän synkän leirin jälkeen. Ripari Jones väistelee kuitenkin kiusaajaa Katriinansa kädestä kiinni pitäen. He löytävät avoimelle aarrearkulle, jossa heille tarjotaan tätä kaikkea lahjana. ”Ota vastaan ja elä siitä”, sanoo lahjan antaja, Jumalan Poika. ”Tämä aarteen aarre on sinua varten. Löydät taas uskon lahjan, olen sen sinulle jo pienenä kasteessa lahjoittanut. Maailman meno ja melske on saanut sinut sen hukkaamaan, ja nyt saat tulla takaisin. Tule ja seuraa minua”, sanoo Jeesus aarteen äärellä. ”Minä rakastan sinua täydellisellä rakkaudella, olen sinulle pelastuksen valmistanut, saat elää ikuisesti.” Näin sanoo Jeesus! Uskon aarre on suurinta mitä ihmisellä voi olla, Jones ja Katriina uskovat. He ovat tehneet suurimman riparilöydön.

korva sielunvihollinen, jonka tavoite on pitää sankarimme epäuskoisena. Kiusauksia on paljon. Sankarimme eksyy iltahiljaisuuden jälkeen ihan väärään porukkaan. Tyttöjen siivessä on pippalot, kun isoset ja vetäjät ovat nukkumassa. Katriina on alkanut vähän lämmetä, nyt olisi otollinen aika jutella hieman enemmän ja voisi saada vaikka iltasuukonkin. Ripari Jones on valmistautumassa yölliseen retkeen tyttöjen soluun, kun sieltä kuuluu kolinaa. Voi harmi ja pettymys! Isosista kaikki eivät todellakaan ole nukkumassa, ja juhlat loppuvat lyhyeen. Ripari Jones ei onneksi ehtinyt vielä juhliin asti, ja seuraavana aamuna koittaa iloinen yllätys, kun selviää, että myös Katriina oli ollut nukkumassa. Bilettäjiä rangaistaan, mutta Jones sankarittarensa kanssa pelastuu täpärästi.

ELOKUVAN LOPUSSA sankaripari saapuu kotiin ja arkeen, ja elämä jatkuu onnellisena. Tosin tulevaisuudesta ei paljoa kerrota. Ripari Jonesin leiri on lopussa, ja elämä jatkuu arjessa. Tulevaisuus on hämärän peitossa. Yksi on kuitenkin varmaa: he tietävät nyt, minne heidän tiensä johtaa. He ovat menossa suurimman aarteen kanssa kohti taivasta. Sitä ennen on luvassa nuoren seurakunnan touhut, jatkorippis, isoskoulutus ja tietysti marraskuussa Maata Näkyvissä -festarit.

INDIANA JONES

kuun alussa :)

ensi-illassa kesä-

Juha Heinonen Kuvat www.indianajones.com press pictures

Riparipäivän hienoimmat hetket 1. Iltahetki kämppäkavereitten kanssa ennen iltalaulua. 2. Pienet hetket oman ryhmän kanssa leirin kolmanneksi viimeisenä päivänä. 3. Kiireetön päivähetki viltillä loppuleiristä istuen ihan parhaassa seurassa.

Ilmanpilaajat 1. Poikien huoneen joka sängystä omasta takaa löytyvä ilmanraikastin. 2. Väärin käytetty hyttysmyrkky ja rexonan yhteispilvi ahtaissa leiriboxeissa. 3. Neljättä päivää omaa elämää elävät sukat ja leirikalsarit.

Riparin huonoimmat hetket 1. Minuutti ennen loppukokeen alkua. 2. Nolo kiinnijääminen yöjuoksulla. 3. Toisen leiripäivän aamupala.

Välituntipelit 1. Frisbeen tarkkuusheitto pastorin Nissanin oveen. 2. Omaehtoinen laskeutumiskilpailu leirikeskuksen katolta. 3. Limsanjuonnin mestaruuskilpailut (kuudesti päivässä).

Riparin riemukkaimmat 1. Voittomaali välitunnin sählymatsin jatkoajalla. 2. Kirje ystävänpostissa juuri siltä oikealta. 3. Tilanne loppuleirillä oman ryhmän kanssa: me ollaan tiimi, me tajutaan toisiamme. Riparibiisit 1. Tuuli kulkee 2. Tuu mun vaimoksein 3. Siskot veljet riemuitkaamme ja muut hempeät jäähyväislaulut loppuleiristä. Riparin tunnelmapläjäykset 1. Viimeinen ilta. 2. Isosten ihanat iltalaulut. 3. Isosten sikahienot iltaohjelmasketsit. Riparijäynät 1. Vierailevan opettajan auto on nostettu pukkien päälle ja renkaat on viety. 2. Naapurihuoneen hammastahnatuubien sisältö on vaihtunut käsirasvaan. 3. Luokkahuoneen kello on siirtynyt 25 minuuttia eteenpäin.

Ajantappovälineet 1. Sähköinen kärpäslätkä; mukavia sykäyksiä harmaaseen arkeen. 2. Kaverin sähköhammasharja: mitä kaikkea mukavasti pyörivällä harjalla voikaan tehdä. 3. Rummut, trumpetti tai käyrätorvi. Leirillä ei mikään voita musikaalisia irtiottoja, jotka kuuluvat kauas jokaisen leiriläisen päivän piristykseksi. Leirin isoimmat pienet hetket 1. Leirille tulo. Ensikohtaaminen on tärkeää. 2. Iltaohjelmat. Kovan päivän ilta huutaa huippuviihdettä ja syvällistä draamaa koko rahan edestä. 3. Ruokailut. Sosiaalinen tilanne, jossa on kysymys paljon suuremmasta kun ruuan siirtymisestä lautaselta vatsalaukkuun. Riparin yliarvostetut 1. Viimeisen illan itkut. 2. Oppituntien kuolettava yksitoikkoisuus. 3. Loppukokeen vaikeus.

Tunnelmanpilaajat 1. Ylireippaat isosten aamuherätykset. 2. Kummitädin ja muitten sukulaisten yllätysvierailut. 3. Pakon edestä leiriolympialaiset.

Nuotta 5/2008




N A L A JUM

Teksti ja kuvat Joanna Amemori ja Jukka Peura

KÄYTÖSSÄ

JEESUS ON MUKANA RUGBYKENTÄLLÄKIN LASSE ON lahtelainen taistelija, joka opiskelee ensimmäistä vuotta nuorisotyöntekijäksi Kauniaisten Diakissa. Rugbya hän on pelannut viisi vuotta. Hän aloitti pelaamisen Lahdessa, mutta pelaa nyt Helsinki Warriors Rugby Clubissa. Viime kauden hän on pelannut alle 20-vuotiaiden Suomen maajoukkueessa. Mikä on saanut sinut kiinnostumaan juuri tästä lajista? – No, ei tämän kokoinen äijä oikein balettiakaan voinut valita. Rugbyssä kiinnostaa sen fyysinen puoli, rugbyn pelaaminen ei ole vain hissukseen pelailua vaan täyttä taistelua. Rugby on myös vahvasti joukkuepeli, sooloilulla ei pääse mihinkään. Vaikka lajilla onkin melko aggressiivinen leima, lajin kulttuuriin kuuluu, että peliajan päätyttyä taistelumeininki jää kentälle ja vastapuoluelaistenkin kanssa ollaan hyvää pataa. Mitä treenaamiseesi kuuluu? – Meillä on joukkueen lajikohtaiset treenit kaksi kertaa viikossa. Sen lisäksi käyn kuntosalilla neljästä viiteen kertaa viikossa sekä pyrin lenkkeilemään säännöllisesti. Pelit ovat lauantaisin. Entä miten hoidat uskonelämääsi? – Lukemalla päivittäin Raamattua sekä viettämällä aikaa Jumalan kanssa. Jeesuksen ylistäminen on minulle hyvin tärkeää. Haluan tiedostaa Jumalan läsnäolon missä olenkin, Jeesus on mukana rugbykentällä siellä missä muuallakin. Miten uskoosi suhtaudutaan rugby-ympyröissä? – Ei ainakaan kielteisesti, jotkut saattavat vähän kummeksua, mutta suurin osa pitää mun uskoani ihan hyvänä juttuna.

2

Nuotta 5/2008


KIIPEILLESSÄ UNOHTAA KAIKKI KIIREET HENRIKA OPISKELEE matematiikkaa yliopistossa ja työskentelee sairaalassa osastosihteerinä. Numeroiden pyörittelyn vastapainoksi Henrika harrastaa kiipeilyä. – Kiipeillessä unohtaa kaikki kiireet ja stressaavat asiat, ainoa juttu mihin keskittyy on seuraava ote. Kiipeilyssä on lisäksi hienoa se, että aina on jotain missä kehittyä. Haasteet eivät lopu koskaan. Onnistumisen tunne on upea, kun pääseekin kiipeämään sen reitin, mikä vielä aiemmin oli liian hankala. Milloin aloitit kiipeilyn? – Kaksi vuotta sitten, serkkuni opastuksella. Aktiivisesti olen treenannut nyt vuoden verran. Kiipeilyyn jää helposti koukkuun. Onko kiipeily yksinäistä puurtamista? – Olen saanut paljon kavereita kiipeilyharrastukseni kautta. Kiipeilyhalleilla tutustuu helposti samanhenkisiin kavereihin. Porukassa hengailu kuuluu lajin henkeen, syödään eväitä yhdessä ja keräillään voimia seuraavaan puristukseen. Nyt me suunnitellaan kavereiden kanssa kiipeilyreissua Keski-Eurooppaan, missä on parhaat kiipeilyreitit. Päämääränä on Espanja, mutta kiipeilemme myös Ranskassa ja Belgiassa. Entä miten hoidat uskonelämääsi? – Käyn nuortenilloissa ja jumalanpalveluksissa. Luen Raamattua, sillä se kestää – fiilikset tulevat ja menevät, mutta Jumalan sana pysyy aina. Rukous on myös tärkeää uskonelämäni kannalta. Rukous on mulle sellaista vapaata vuodatusta Jumalalle. Jumalalle saa kertoa niin ilot kuin surutkin. Jeesus kestää myös epäilykset ja kyseenalaistamiset. – Uskonelämä ei saa olla mitään lakihenkistä suorittamista vaan iloa, vapautta ja tarkoituksen löytämistä elämään. Tiedän, että Jeesus iloitsee minusta juuri tällaisenaan. Hän haluaa, että nautin siitä elämästä, jonka olen häneltä lahjaksi saanut. Nuotta 5/2008

3


LAULAMINEN TUO HYVÄN MIELEN MARIA HIETAHARJU on Tampereella asustava 7-vuotias laulamista harrastava nuori. Laulamista Maria on harrastanut koko ikänsä ihan lapsesta saakka, eikä hänen ole tarvinnut laulutunteja ottaa. Esiintymiskokemusta hänellä on kerääntynyt jo jonkin verran. Ensimmäinen esiintyminen Marialla oli jo 7-vuotiaana, jolloin hän alkoi esiintyä seurakunnan tilaisuuksissa. – Suuri unelma olis tehdä gospelmusiikkia niin paljon kuin mahdollista. Oon tehny ite hengellisiä biisejä, ja haaveena olis tehdä gospellevy ja päästä esittämään biisejä mahdollisimman paljon eri paikoissa. Laulamisesta Maria saa hyvän mielen, ja sitä on kiva tehdä yhdessä. Maria haluaakin kannustaa laulamisesta kiinnostuneita aloittamaan lauluharrastuksen ja laulamaan yksin ja yhdessä muiden kanssa. – Musiikkia kannattaa aina tehdä Jumalan kunniaksi. Se tuo hyvää oloa.

www.myspace.com/mariahietaharju

August ENNEN KESÄÄ Tk. ACD 1301 Sh. 20,00

www.augustit.net keikkatiedustelut: keikat@augustit.net, 040-7707794

August juhli v. 2007 kymmenvuotista taivaltaan ja se kuuluu myös uuden materiaalin muodossa. Uunituoreen entistä monipuolisemman kokopitkän poprock –albumin kantavana teemana kuuluu Jumalan pojan ristillä hankkima sovitus ja siitä eläminen.

Asiakaspalvelu: 020 7619 800 asiakaspalvelu@aikamedia.fi • www.aikashop.fi

Lankapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 6,9 snt min (alv. 22%) Matkapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 14,9 snt min (alv. 22%) august.indd 1

24.4.2008 15:54:23


SALKKARI-TÄHTI: NÄYTTELEMINEN ON HAUSKAA JA MIELENKIINTOISTA oleva Patrik Borodavkin on monelle tuttu kasvo tv-sarjasta Salatut elämät, jossa hän näyttelee ilkeän oloista Miroa. 7-vuotias nuorimies opiskelee nyt ensimmäistä vuottaan lukiossa. Näytteleminen on ollut Patrikin elämässä mukana jo pienestä pitäen, ja 0-vuotiaana harrastus sai tuulta purjeisiin taideleirillä. Patrik on näytellyt parin vuoden ajan myös Vivamon Raamattukylässä. Salkkareihin päätyminen oli Patrikille itselleenkin pieni yllätys. – Kaveri anto puhelinnumeron, että tänne voi soittaa jos haluu töitä, ja haastattelussa kävi ilmi, että tänne haetaan roolia. Sitten mentiin koekuvauksiin. Salkkareissa näyttelemistä nuori mies pitää puoliksi työnä ja puoliksi harrastuksena. Näytteleminen on myös hauskaa ja mielenkiintoista. Näytteleminen ei ole tuonut hänelle ristiriitaisia tilanteita. Mistään ei ole joutunut vakaumuksensa vuoksi kieltäytymään. Patrikin mielestä näyttelijäntyö sopii kristitylle aivan samalla tavalla kuin mikä tahansa muu työ. Se on tapa ansaita elantonsa. Näyttelemisen lomassa Patrik on kerennyt käymään kaksivuotisen isoskoulutuksen ja olemaan lastenleirillä ja rippileirillä isosena. Myös rippikoulun Patrik on käynyt Vivamossa Kansan Raamattuseuran leirillä. – Mä oon ollu myös ite isosena eli kouluttamassa muita isosia. Raamattukylän näytelmät ovat Patrikin mielestä yksi hyvä esimerkki siitä, kuinka uskovina me voimme kertoa ihmisille meidän yhteisestä Jumalastamme. Patrikille itselleen usko merkitsee paljon, ja se vaikuttaa paljon hänen elämäänsä ja moraaliin. Usko merkitsee myös turvaa ja apua. Kaikkia niitä, jotka ovat ajatelleet aloittavansa näyttelemisen harrastuksena tai tähtäävät ammattinäyttelijöiksi Patrik haluaa kannustaa. – Ehdottomasti kannattaa tehä sitä mikä tuntuu itsestä hyvältä. Unelmia kohti!

PÄÄKAUPUNKISEUDULTA KOTOISIN

Nuotta 5/2008

5


MEG AR A A MIS

M

oni varautuu ja varmistelee, jotta välttää uhkaavat onnettomuudet. Lukee läksynsä, tekee hyvin työnsä eikä joudu hätäkeskuksen kanssa tekemisiin. Elämä on tiukasti omassa hanskassa. Ja sitä riittää aina onnelliseen vanhuuteen asti. Mutta kerran tulee kuolema ja kaikki on jätettävä. Apu hädässä ei tule aina ajoissa. Voi käydä huonosti. Ja hyvin huonosti voi käydä vielä sillekin, jonka ajallinen elämä on ollut turvallista, rikasta ja näyttävää. Kaikkinäkevän Jumalan tuomiolta ei voi jäädä pois yksikään ihminen. Silloin otsikon kysymys on megaluokan kysymys. Vastausta haemme nyt hätäilemättä ja kaikessa rauhassa Raamatusta.

Miksi ovi on kiinni? Raamatun mukaan synti on erottanut ihmisen Jumalasta, Luojastamme. Synnin tähden ihminen karkotettiin paratiisista. Synti toi kuoleman ja katoavaisuuden. Ensimmäinen ihminen oli tottelematon Luojalle, ja siksi kaikki ihmiset on suljettu tottelemattomuuden leiriin. Geeniperimämme Aadamin jälkeen on synnin tahraama, ja ikävyyksiä seuraa, kun ihminen alkaa toteuttaa itseään. Jumalan käskyjen peilin edessä huomamme pian, että ei se ole vain ”nuo muut”. Juuri minä olen rikkonut ajatuksin, sanoin, teoin ja laiminlyönnein. Tällaisia ihmisiä ei voi eikä kannata taivaaseen päästää. Siinä menisi äkkiä taivaskin pilalle. Eikä sitten sielläkään olisi enää kaikki hyvin.

Pelastussuunnitelma Ennen maailman ja ihmisen luomista Jumalalla oli pelastussuunnitelma. Kristuksessa, omassa Pojassaan, Jumala oli päättänyt valmistaa syntiin langenneen ihmisen lunastamisen eli palauttamisen takaisin yhteyteensä. Suunnitelmaan kuuluivat rangaistuksen sovittaminen ja uuden nuhteettoman ja pyhän ihmisen luominen.

Rukous valmismala, että olet Kiitos, rakas Ju pelastuksen kaikille a tanut Jeesuksess ulle! Opeta minua min n. ihmisille. Myös kossa yksin sinuu turvautumaan us a, seurakunnasta, Kiitos kasteest lisesta. tool Raamatusta ja eh nniltä ja epäuskolta. sy ua in m le je Var asi i ja kanna oman Vahvista uskoan . en . Aam taivaaseen saakka

6

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

Aivan Raamatun alkulehdiltä halki historiallisten, runollisten kirjojen ja profeettojen kulkee punainen lanka, joka ennustaa luvatusta pelastajasta – Jumalan Karitsasta, Abrahamin siemenestä, Mooseksen kaltaisesta profeetasta, Messiaasta, uudesta liitosta. Uusi testamentti todistaa kaikkien noiden lupausten täyttyneen Jeesuksessa. Golgatan ristillä se tapahtui. ”Se on täytetty”, Jeesus sanoi ennen kuolemaansa. Kuolleista ylösnoustuaan hän antoi apostoleilleen käskyn julistaa evankeliumi kaikille. Nyt me elämme seurakunnan ja lähetystyön aikaa. Odotamme Herran paluuta viimeiselle tuomiolle lupauksensa mukaan.

Joko tunnet Jeesuksen? Taivaaseen pääsyä kyselevä ihminen ei voi ohittaa eikä sivuuttaa Jeesusta Kristusta. Vain Jeesuksen kautta päästään taivaaseen. Muuta tietä ei kertakaikkiaan ole. Jeesuksen elämästä tulevat mieleen monet kerrotut ihmeteot. Hän paransi sairaita, ajoi ulos riivaajahenkiä, tyynnytti myrskyn, käveli veden päällä, siunasi ruuan riittämään tuhansille, herätti kuolleita… Uskotko, että se, mitä evankeliumit Jeesuksesta kertovat, on totta? Tunnusteot laittavatkin lukijan hämmästelemään. Ne osoittavat, että Jeesus ei ollut vain tavallinen ihminen.

Jeesuksen tärkein teko Minusta ihmeellisin ”teko” Jeesuksen elämässä oli, että hän suostui syyttömänä kärsimään. Vaikka hänellä oli voima ja valta tehdä käsittämättömiä ihmeitä, hän antoi vangita itsensä, ei puolustautunut kuulusteluissa, ei astunut alas ristinpuulta eikä kironnut teloittajiaan. Tällainen nöyryys vakuuttaa ainakin minut siitä, että Jeesus tiesi, mitä varten oli maailmaan tullut. Jumalan Poika eli ihmisen elämän ilman syntiä. ”Mutta Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen.” Jeesuksen elämään ja persoonaan kannattaa tutustua. Hän ei ole vain historian henkilö. Hän elää.

Jeesus tuntee omansa Kun syntisen ihmisen pelastus ja taivaaseen pääsy on yksin Jeesuksessa, on kysyttävä seuraavaksi: miten Jeesuksen omaksi päästään? Siinäkin olemme kokonaan ulkopuolisen avun varassa. Emme voi itse valita emmekä tilata, vaan saamme lahjan, jonka voimme uskolla ottaa vastaan. Jeesus opetti, että syntisen ihmisen eli ”lihan” on synnyttävä uudesti ylhäältä. Sanat ”vedestä ja

Room. 5:12 Ef. 1:4-10

Mark. 10:45 Joh. 6:44

Joh. 3:5-6

6 Mark. 16:1

Hepr. 10:19-20 2 1. Joh. 2: 2. Tim. 2: 13

MITEN PÄÄSEN

taivaaseen?

Kun joutuu tilanteeseen, jossa tuho uhkaa, omin avuin ei selviydy ja kännykkä ei toimi, miten tärkeitä juttuja ovatkaan silloin pelastusliivit, palohälyttimet, etsintäpartiot ja ambulanssihelikopterit! Pelastusta tarvitsee sellainen, jolla on hätä. Veneestä pudonnut, palavassa talossa herännyt, pakkasessa eksynyt…


Kysymykset: Hengestä” viittaavat ilman muuta kasteeseen, jossa toimii itse kolmiyhteinen Jumala: Isä kutsuu nimeltä omakseen. Jeesus lahjoittaa ristinsä ansion eli syntien anteeksiantamuksen. Pyhä Henki synnyttää uudesti ja tekee asunnokseen. Kasteessa tapahtuu todella valtavia. Siinä saadaan pääsy taivasten valtakuntaan. Tullaan kristityksi eli Kristukselle kuuluvaksi.

Ota lahja vastaan

• Miksi kysymys taiva aseen pääsemisestä on

tärkeä?

• Millaiset asiat vo iva

t pysäyttää ihmisen tämän ky symyksen eteen? • Miksi kaikki eivät pääse taivaasee n? • Mistä voit päätell ä, että Jumalan pelastussuunnite lma koskee sinua ? • Taivaaseen päästä än ”yksin armosta , Kristuksen tähd en, uskon kautta ”. Miten armo ja Kr istus on tuotu sinunkin ulottuvil lesi uskolla vastaanotettava ksi? • Kenelle kuuluu ku nnia siitä, että syntinen ihmine n pääsee taivaas een? Perustele!

Mitään muuta ei sitten tarvitakaan. Kun kaste antaa Jeesuksen, on siinä kaikki, mitä pelastukseen tarvitaan! Uskokin on Pyhän Hengen vaikuttama lahja, ei ihmisen oma teko tai ansio. Elämän matkan varrella kristityn usko voi kuitenkin hiipua ja kadota. Jos Pyhä Henki ei saa ravita ja hoitaa Jumalan sanalla, epäusko valtaa. Monelle on käynyt niin. Tästä Jeesus itse vakavin sanoin varoitti: ”Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.” Jos sinä olet Jeesukselle selkäsi kääntänyt ja epäuskoon joutunut, jos olet ”tuhlaajalapsi”, joka on ajautunut kauaksi taivaallisesta Isästään, sinun on syytä palata kiireesti kotiin! Tiedät kyllä itse, mitä Jeesus Kristus sinulle merkitsee. Onko hän rakas Vapahtajasi, vai kartatko, pakenetko hänen seuraansa? Saat tunnustaa syntisi vaikka heti paikalla hiljaisessa rukouksessa. Hän kyllä muistaa sinut. Hän ottaa yhä vastaan syntisiä ja antaa anteeksi. Saat uuden alun uskossa.

Jeesus vie perille asti Joka haluaa elää uskossa Jeesuksen omana, voi varautua ankaraan vastustukseen. Luvassa on kiusauksia, epäilyksiä, houkutuksia, lankeemuksia. Paholainen juonittelee ansoineen ja valheineen ryöstääkseen takaisin omalle puolelleen. On tärkeä tiedostaa tämä ja varautua taisteluun. Yksin et kuitenkaan ole, ja taisteluvarustuksen saat Herralta. Pyhän Raamatun sanat ovat syntyneet Pyhän Hengen vaikutuksesta. Ne ovat yhä elävää sanaa – Henkeä täynnä. Jeesus nuhteli kerran aikalaisiaan: ”Te kuljette eksyksissä, koska ette tunne pyhiä kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa.” Kääntäen voimme ottaa tuosta opiksi. Raamattua on hyvä opetella vaikka ulkoa ja kerrata itselleen. Sitä ei suotta kutsuta Hengen miekaksi.

Kaiken saa anteeksi Myös ehtoollinen on ihmeellinen ateria, kun pääsemme aivan todellisesti koskettamaan Jeesusta. Saamme syömällä ja juomalla tulla osalli-

seksi Jeesuksen ruumiista ja verestä. Kerran hän uhrasi ne puolestamme, ja nyt yhä uudestaan saamme niiden kautta synnit anteeksi. Jeesus asetti sakramentit liittämään meidät itseensä ja lujittamaan uskoamme sanansa varmoihin lupauksiin. Ei ehtoollisen salaisuutta voi käsittää järjellä. Mutta kädellä ja suulla voi ottaa vastaan hänet, joka sanoo: ”Sinun puolestasi annettu ja vuodatettu.” Jotta uskoisit ja rohkaistuisit: Jeesuksen tähden minäkin pääsen taivaaseen!

USKALLA SUKELTAA syvälle Raamattuun!

OTA yllätykselliselle tutkimusmatkalle mukaan nuorten ikioma opas

Lukkari!

www.lukkari.net www.luemmeraamattua.net Tilaa: p. 09–1297 317 tai riitta.santalahti@mission.fi Hinnat: Lukkari 17€ kesto/18€ vuosi Julkaisija: Raamatunlukijain Liitto ry

Miten vastaat? Otsikon kysymys on hyvä esittää itselleen vaikka joka päivä. Ennen vanhaan saatettiin kysyä suoraan ystävältäkin: oletko autuas (= pelastuva)? Myöntävään vastaukseen tehtiin sitten vielä jatkokysymys: millä perusteella? Kyseleminen ei ole vain synkistelyä ja ahdistelua. Se voi olla myös lohduksi ja iloksi. Kun arki tuo murheita, menetyksiä ja takaiskuja, on hyvä palauttaa mieleen ilon ja kiitoksen aihe, joka ylittää kaiken muun. Minullahan on lopulta kaikki hyvin, kun olen Jumalan lapsi ja taivaassa odotetaan. Näin asiat pysyvät arvoisessaan järjestyksessä.

Taivas on auki Jumala on todella tehnyt Pojassaan Kristuksessa kaiken valmiiksi Golgatalla. Taivas on avattu, mutta se on avattu vain Jeesuksen kautta saapuville. Kasteessa päästään Jeesuksen omien joukkoon. Joka kastettuna uskoo Jeesukseen, pelastuu ja pääsee taivaaseen. Miten on sinun kohdallasi? Vain sinä voit vastata omasta puolestasi. Raimo Lähteenmaa Kuva Alfonso Lima

-Nuorten kristillinen musiikkiteatterileiri Suomen Raamattuopistolla 25.-29.6.2008 Tule uudelle Talentti -leirille musisoimaan, tekemään teatteria tai treenaamaan tanssia tasokkaiden opettajien ohjauksessa, viihtymään rennon kesäisen meiningin vallitessa ja saamaan ravintoa elämään Jumalan Sanasta! Pajat: bändisoittimet, laulu, teatteri ja street dance. Mukana opettajina ovat: V-P Kangas, Taneli Helminen, Tuomas Hautala, Sami Karjalainen, Riina Heikkinen, Anna-Karen Markko, Anu Matara, Mikko Nikula, Jukka Niemelä ja Tommi Kalenius. Ilmoittautuminen Suomen Raamattuopistolle 9.6.2008 mennessä. puh. (09) 512 3910 info@sro.fi Hinta 110 €/ 85 € Lisätietoja www.sro.fi Nuotta 5/2008

7


TOSITARINA

Anton elää

JATKOAIKAA Anton Laurila on kävelevä todiste siitä, miten kaikki muuttuu Jumalan astuessa sydämeen. Mies täytyi viedä pohjalle asti, ennen kuin silmät avautuivat.

A

nton syntyi avioeron keskelle. Isä oli alkoholisti ja nuori mies omaksui häneltä huonon miehen mallin. – Isän tapa mua kohtaan oli se, et se anto hirveästi lupauksia, eikä koskaan pitänyt niitä, Anton kertoo. Ala-asteelta vielä lukioonkin Anton oli koulukiusattu. – Mä olin just sellanen vähän lihava ja silmälasipäinen poika, jota on näiden ”apujen” ansiosta helppo potkia päähän. Yläasteella Anton kuitenkin tuli kaverinsa kautta uskoon ja löysi paikan, jossa hyväksyttiin, eikä pilkattu. – Se oli mulle hyvin suuri kokemus. Sä oot semmosen rakkaudellisen ilmapiirin ympäröimänä, Anton kertoo.

Rockelämän illuusioita Hyvää fiilistä ei kuitenkaan kestänyt loputtomiin. Lukion loppupuolella Anton alkoi kapinoida uskoa vastaan. – Mä jotenkin koin, että tuolla piireissä on hirveästi ihmisiä, jotka haluaa hyötyä toisistaan. Siellä on hirveästi valtaa, ja sitä valtaa käytetään välillä väärin. Valheet olivat alkaneet kietoa Antonia verkkoihinsa, ja mies käpertyi syvemmälle ja syvemmälle kuoreensa. Viha tuli osaksi elämää, ja alun hämmentyneisyyden jälkeen Anton antautui sille.

”Alkoi rock ’n’ roll. Sä et olekaan yhtäkkiä enää se säälittävä silmälasipäinen poika.” – Aloin sanoutua irti kaikista hengellisistä jutuista ja aloin tutkia wicca-noituutta, Anton kertoo. Samoihin aikoihin tuli rockbändikuviot, ja Anton löysi itsensä laula-

masta alulle laittamastaan bändistä. Biisit kertoivat pitkälti vihasta, ja välillä Anton jopa kyseenalaisti Jumalan. – Saatiin levytyssopimukset ja alkoi rock ’n’ roll. Sä et olekaan yhtäkkiä enää se säälittävä silmälasipäinen poika, vaan varsinkin naiset saattaa kattoo ylöspäin, Anton miettii. Kuvioihin astui alkoholin käyttö, ja Anton ajautui pikkuhiljaa syöksykierteeseen. Uutuudenviehätyksen keskellä hän tunsi olevansa todellinen itsensä ja vapautuneensa kaikesta valheen kahleesta. Todellisuudessa kaikki meni toisin päin. Elämä luisui huonommille raiteille, wiccasta oli helppo siirtyä satanismiin, Anton alkoi käyttää huumeita ja juominen lisääntyi. Anton oli nähnyt isänsä alkoholismin ja kuoleman siihen, mutta näki omalla kohdallaan ainoastaan illuusion, jossa eli. – Sitä ei edes tajua, kuinka nopea se siirtymä siitä, että kaikki on kivaa ja hienoa, on siihen, ettei olekaan enää. Kaikki on pelkkää tuskaa, ja pitäis saada elämään ote. Anton alkoi etsiä apua eri uskonnoista ja kävi niitä yksitellen läpi. Mistään sitä ei kuitenkaan löytynyt.

5 nopeaa mennyt lahja USKO rakkaus IHMEET usko ONNELLISUUS rauha

TATUOINNIT

LAULAMINEN

Mopo karkaa viimeisen kerran Viime syksynä bändi oli edustamassa Suomea Saksassa. Siellä mopo karkasi viimeisen kerran käsistä. Mies oli dokannut koko päivän, ja itsetuhoiset ajatukset vahvistuivat entisestään. – Mä menin hotellihuoneeseen ja alko tää, et sä oot säälittävä ja epäonnistuja, niittaa nyt ittes. Anton otti kourallisen sairauteen määrättyjä lääkkeitä ja meni sängylle odottamaan. Asiat eivät menneetkään odotusten mukaan – Anton heräsi. Pian lähdettiin takaisin Suomeen. Anton oli aivan sekaisin ja pakoili huolestunutta perhettään. – Mä näin vaan kaiken sellasena, et ihmiset juonii mua vastaan. Mutkien kautta Tikkurilassa vaellellut Anton löydettiin. Vielä

8

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

matkalla sairaalaan sammuneena ollut Anton havahtui ja yritti hypätä autosta, mutta äiti sai tartuttua poikaan. Takapenkillä istuivat tyttöystävä ja 7-kuukautinen poika. – Hyvä kysymys on, et jos sä oot sekasin, sammut siinä, niin miten yhtäkkiä tulee virtaa ja viimeinen, mitä koitat, on hypätä, Anton pohtii.

Jumala vapautti Antonin Seuraavan kerran Anton heräsi sairaalassa lepositeissä epätoivoon. – Ihmiset ajattelee helposti, et sillä oli hirveä krapula, mut se ei ollut sitä. Se oli hirveä sielun epätoivo, pelko ja ahdistus, Anton sanoo. Anton pääsi psykiatrisen avopuolelle hoitoon. Ensimmäiset viikot hän itki ja mietti asioita. Voi-


Faktaboksi Anton Laurila 26 HARRASTUKSET: musiikki, liikunta LEMPIKOHTA RAAMATUSTA: ”Totuus on tekevä teidät vapaiksi” Joh. 8: 32. NIMI: IKÄ:

yrittänyt itsemurhaa. Anton oli syönyt lääkettä viisi vuotta sairauteensa. Kehokaan ei huutanut enää päihteitä, vieroitusoireita ei tullut. – Se muutos siitä epätoivoisesta, synkästä, itsetuhoisesta ja aineriippuvaisesta tyypistä tähän tapahtui siellä päivässä, kahessa. Se on mulle mieletön todistus Jumalasta, mä tiedän kuinka kovasti mä koitin päästä viinasta eroon, kuinka kovasti mä yritin muuttaa mun elämää itse, mutten onnistunut. Mä en enää vaihtais mihinkään sitä kokemusta mikä mulla on siitä lähtien ollut, se päivittäinen Jumalan kohtaaminen. Taivas on läsnä ja lähellä.

Anton elää Jumalan ehdoilla Anton toteaa olleensa niin ylpeä, että kaiken piti mennä aivan äärirajoille. Menneet ovat piikki lihassa, mutta Anton ei tahdo unohtaa niitä, eikä Jumalan suuria tekoja.

senger

mes ce.com/faulty

www.myspa

mia ei ruumiissa ollut mihinkään. Anton makasi huoneensa lattialla ja vasta siinä pisteessä kääntyi Jumalan puoleen. – Mä sanoin, et jos siellä joku Jumala on, jos sä siellä oot, nyt mä tartten sua. Sit tuli semmonen älytön lämmön tunne ja rauha. Oli ollut pelkkää kaaosta kuukausia ja yhtäkkiä tulee vaan rauha.

”Mä tiedän kuinka kovasti mä koitin päästä viinasta eroon, muuttaa mun elämää, mutten onnistunut.” Ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin Anton ei nähnyt yöllä painajaisia. Aamulla hoitajat kertoivat hänen olleen immuuni lääkkeelle, jolla oli

”Tää elämä, mitä mä nyt elän, ei oo enää mun käsissä.” – Mä rukoilin paljon, taivas oli erityisen lähellä, ja siihen olkapäähän oli hyvä itkeä ja olla myös kiitollinen siitä, et on saanut elämän takaisin lahjana. Anton painottaa sitä, että kaikella on tarkoitus, myös hänen elämällään. Hän on kiinnostunut alkoholistien ja narkomaanien kanssa työskentelystä ja tahtoo kertoa tarinaansa. Hän toivoisi saavansa sen kirjaksi. – Tää elämä, mitä mä nyt elän, ei oo enää mun käsissä enkä mä halua päättää, mihin meen ja mitä teen. Nyt mennään niillä ehdoilla, mitä Jumala haluaa. Mun pitää olla valmis siihen, että vaikka mä tahtoisin hirveästi toteuttaa itteäni tai tehdä jotain juttuja, niin jos Jumalalla on jotain muuta, mun pitää luopua, koska hän tietää paremmin. Saara Räty Kuvat Saara Räty ja SXC / Kat Callard

Nuotta 5/2008

9


Artisti Juha Tapio

Riikka Hämäläinen riikka.hamalainen@nuotta.com

RIPARIMUISTOJA

ÄIJÄMEININGILLÄ Miesjoukossa puhe kääntyy kuulemma helposti armeijamuistoihin. Rippikoulu on vielä armeijaakin yleisempi suomalaisia yhdistävä kokemus. Viisi tunnettua miestä tahtoi kertoa Nuotan lukijoille omia riparimuistojaan.

Lovexin rumpali, Julian

Uniklubin Jussi Selo

Millaisia riparimuistoja sinulla on? – Kävin parhaan kaverini kanssa riparin Tampereella leirikeskuksessa, jossa vietettiin muistaakseni neljä viikonloppua. Sieltä jäi tosi hyvät muistot. Riparissa yhdistyi tärkeiden asioiden oppiminen ja yhdessäolo mukavien ihmisten kanssa. Meillä oli leirillä tosi mukava pappi ja isoset. Millaisia eväitä ripari antoi? – En oppinut riparilla hirveesti mitään uutta, mitä ei olis jo oppinut kotona tai koulussa. Olen saanut kotoa vahvan kristillisen kasvatuksen ja ollut uskossa läpi elämän. Mitä usko merkitsee sinulle nykyään? – Usko on perusta koko mun elämälle. Semmonen, mihin voi rakentaa elämäänsä. Se luo turvaa. Vaikka välillä menis huonosti, niin muistaa aina, että kaikella on tarkoituksensa. – Mulla on kutsumus toteuttaa lähimmäisenrakkautta ihan käytännössä ja auttaa ihmisiä. Opiskelen diakoniksi ja pääsen joku päivä toivottavasti auttamaan sen kautta ihmisiä työkseni.

Mitä sinulle on erityisesti jäänyt riparilta mieleen? – Kävin riparin Hämeenkyrössä, Särkijärvellä. Kaunis leirikeskus järven rannalla. Erityisesti mieleen jäi yhteishenki mikä meillä siellä oli ja poikien kepposet, joita öisin tehtiin. Hiiviskelyt tyttöjen asuntolan käytävillä. Mikä riparilla kolahti? – Mulla oli todella mukavat isoset leirillä, joten keskustelut uskonasioista heidän kanssaan saunassa ja nuotion äärellä olivat erittäin antoisia hetkiä. Ehkä noi illanistujaiset olivat niitä parhaita hetkiä, eikä niinkään kirkonmenot sun muut. Mitä sieltä jäi käteen? Saitko riparilta eväitä myöhempään elämääsi? – Varmasti mietin paljon Jumalaa, kun riparilta pääsin – kukapa ei viikon leirin jälkeen… Mutta sain paljon hyvää matkaani. Mitä ajattelet uskonasioista nykyään? – Uskonasioista voisi keskustella vaikka miten pitkään, mutta sanotaanko näin, että minulla on hyvä olo sisälläni ja yritän olla sotimatta ketään vastaan.

Kuva Nelonen, Janica Wahlström

Kuva uniklubi.net

Unelmien poikamies Antti Peltonen

20

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

Mitä sinulle on erityisesti jäänyt riparilta mieleen? – Riparilta jäi mieleen hieno tunnelma. Siellä oli hyvä leiriporukka – erityisesti oma ryhmä ja isonen – joiden kanssa oli mukava olla, tehdä ja ihmetellä. Oman riparin lämmin tunnelma ja hyvä yhteishenki jäivät sieltä mieleen hyvinä muistoina, jotka saivat lähtemään parille leirille isoseksi seuraavina kesinä. Kyllä ne sellaisia kesän kohokohtia oli siihen aikaan. Mitä riparilta jäi käteen? – Hyviä arvoja. Etiikan kultainen sääntö päällimmäisenä. Uskoisin, että jo näillä eväillä pärjää aika pitkälle. Jäikö riparilta uskonasioista jotain elämään tai ovatko uskonasiat tulleet lähelle jotain muuta kautta? – Uskonasiat on tullut jossain määrin tutuiksi jo kotikasvatuksen yhteydessä. Arkielämässä ne kuitenkin näkyy lähinnä ohjenuorina, joita koitan noudattaa. Välillä se on erittäin vaikeaa. Kuva Inka Laitinen

Millaisia riparimuistoja sinulla on? – Ripari jäi mieleen hienona kokemuksena, olimme Lapissa, ja jo maisemien erilaisuus loi leirille oman tunnelmansa. Muistan kokonaisuuden paremmin kuin mitään yksittäistä yli muiden nousevaa kokemusta. Sekä maalliset että taivaalliset asiat myllersivät päässä ja hakivat paikkaansa, ja leiri oli intensiivinen syventyminen omiin tuntemuksiin ja peruskysymyksiin. Koko kokemus oli jonkin sortin aivomyrsky. Mitä riparilta jäi käteen? – Jo riparia ennen herännyt kiinnostus hengellisiin kysymyksiin ja niiden pohdinta sekä identiteetti kristittynä luonnollisesti syveni. Onnekseni opettajat kannustivat keskustelemaan ja ajattelemaan, ja sitä kautta evästä riitti pitkään vielä riparin jälkeenkin. Mitä ajattelet uskonasioista nykyään? – Ne ovat olennainen osa elämääni edelleen. Sama pohdinta ja kysely on jatkunut, ja luulen, että sen kuuluukin jatkua elämän läpi. Kuva www.juhatapio.com

Tampereen tuleva piispa Matti Repo Mitä rippikoulusta jäi käteen? – Olin rippileirillä Kangasalan Santasaaressa vuonna 1974. Siellä oli sekä hauskaa että syvällistä. Kämpässäni oli isonen, jonka kanssa kävin monia keskusteluja uskosta. Hänestä minuun syttyi myös innostus opetella soittamaan kitaraa. Leirin jälkeen ostinkin luokkakaverini pikkuveljeltä sähkökitaran. Kolahtivatko uskonasiat sinulle rippikoulussa? – Uskonkysymykset olivat minulle tärkeitä jo ennen rippikoulua. Halusin saada niistä selvää. Leirillä pidettiin iltaisin rukouspiiri, jossa aloin käydä. Leirin jälkeen jäin seurakunnan nuorten toimintaan mukaan. Minulla oli epävarmuutta itsestäni ja uskostani. Puoli vuotta nuortenilloissa kuljettuani aloin ymmärtää, ettei usko ole uskovaisena pinnistelyä vaan luottamusta Jumalaan. Kuva www.mattirepo.net


Pekka Rahkonen Satu Petri Pelkonen

Kuva 1: 2. Tim. 2: 23 Mutta vältä tyhmiä ja taitamattomia väittelyjä, sillä tiedäthän, että ne synnyttävät riitoja. Kuva 2: 2. Tim. 2: 24 Mutta Herran palvelijan ei sovi riidellä, vaan hänen tulee olla lempeä kaikkia kohtaan, kyetä opettamaan ja pahaa kärsimään; Kuva 3: 2. Tim. 2: 25, 26 hänen tulee sävyisästi ojentaa vastustelijoita; ehkäpä Jumala antaa heille mielenmuutoksen, niin että tulevat tuntemaan totuuden ja selviävät perkeleen pauloista, joka on heidät vanginnut tahtoansa tekemään.

22

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com


1. Irrota tämä arkki lehdestä. 2. Taita arkki kerran puoliksi. Taita uudestaan ja vielä kolmannen kerran. Taittele niin, että tämä sivu jää päällimmäiseksi. 3. Leikkaa kaikkien sivujen reunat auki, paitsi vihkon selkäpuoli. 4. Käännä kaikki sivut oikeinpäin. 5. Niittaa vihko kasaan.

Näin saat vihkon kasaan:

–rukous

riRipaliite Isä meidän

(Matt 6:9-13 tai Luuk. 11:2-4)

8

sä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.

9


2

15 kaikki päivät maailman loppuun asti.” dän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teija Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä

ULKOLÄKSYT

kansat minun opetuslapsikseni: Kastakaa heitä Isän vaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki Jeesus sanoi: ”Minulle on annettu kaikki valta tai-

OPETELLA

HYVÄÄ SYYTÄ

VIISI

Herran (4. Moos 6:24-26)

. MINÄ OLEN HERRA, SINUN JUMALASI. SINULLA EI SAA OLLA MUITA JUMALIA. 2. ÄLÄ KÄYTÄ VÄÄRIN HERRAN, JUMALASI, NIMEÄ. 3. PYHITÄ LEPOPÄIVÄ. 4. KUNNIOITA ISÄÄSI JA ÄITIÄSI. 5. ÄLÄ TAPA. 6. ÄLÄ TEE AVIORIKOSTA. 7. ÄLÄ VARASTA. 8. ÄLÄ LAUSU VÄÄRÄÄ TODISTUSTA LÄHIMMÄISESTÄSI. 9. ÄLÄ TAVOITTELE LÄHIMMÄISESI OMAISUUTTA. 0. ÄLÄ TAVOITTELE LÄHIMMÄISESI PUOLISOA, TYÖNTEKIJÖITÄ, KARJAA ÄLÄKÄ MITÄÄN, MIKÄ HÄNELLE KUULUU.

7

10


6

11

Ky m m e n

(2. Moos. 20:2-17; 5. Moos. 5:6-21)

e n

kä s k y ä

Herra siunatkoon teitä ja varjelkoon teitä. Herra kirkastakoon kasvonsa teille ja olkoon teille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne ja antakoon teille rauhan. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

siunaus Kaste- ja lähetyskäsky (Matt.28:18-20)

Rippikouluformaatti on muuttunut aika lailla sen jälkeen kun omat vanhempamme ovat käyneet riparinsa. Yksi perinne ei kuitenkaan väisty: ulkoläksyt. Miksi, oi miksi? 1. Ulkoläksyissä on tiivistettynä koko kristillisen uskon perusta. Ulkoläksyihin on poimittu kaikkein keskeisimpiä uskonkohtia. Jos jotakin evankelis-luterilaisesta uskosta kannattaa tietää, niin juuri nämä. 2. Ulkoläksyjä opetellessa voi oppia jotakin uutta. Vaikka olisit kuullut ulkoläksyt jo aiemminkin, oletko koskaan miettinyt, mitä ne tarkoittavat? Aloita esimerkiksi käskyistä. 3. Riparin oppitunneista saa enemmän irti. Riparilla opetetaan paljolti juuri sitä, mistä ulkoläksyissä puhutaan. Pysyt tunneilla paremmin mukana. 4. Riparilla on kiva tehdä muutakin kuin opetella ulkoläksyjä. Kun ulkoläksyt saa leirin ensimmäisinä päivinä pois alta, ehtii vapaa-ajasta nauttia ihan eri tavalla. 5. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Kun nyt tehokkaasti opettelet jotakin ulkoa, muistat sen varmasti vielä kymmenien vuosien päästä. Esimerkiksi Isä meidän -rukous voi osoittautua oikein hyödylliseksi.

14

3


4

5 13 IANKAIKKISEN ELÄMÄN. KADOTUKSEEN VAAN SAISI

JUMALA ON RAKASTANUT MAAILMAA NIIN PALJON, ETTÄ ANTOI AINOAN POIKANSA, JOTTEI YKSIKÄÄN, JOKA HÄNEEN USKOO, JOUTUISI Apostolinen uskontunnustus

Pienois(Joh. 3:16)

evankeliumi

12

Minä uskon Jumalaan, Isään kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi Neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, ja Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän.

5


Taistelu on alkanut. Voisitko juuri sinä olla oman elämäsi huippumalli? Kilpailu on kovaa, ja vain paras voittaa. Selvitä kyselyn avulla, kuinka selvitä kilpailusta ehjin nahoin.

OMAN ELÄMÄN HAUSSA

1. Kuka on sinun tuomarisi? A. Kaverini

sekä ympäröivät ihmismassat vaikuttavat kommenteillaan ja katseillaan siihen mitä ajattelen itsestäni. B. Olen itse oma ankara tuomarini. Tarkastelen peilikuvaani ja kulunutta päivää ankarasti kritisoiden? C. Luotan siihen, että olen hyvä tällaisenaan. Suljen korvani muiden kritiikiltä.

2. Millaisen stailauksen haluaisit? A. Haluaisin

kauniin ja sensuellin lookin, jonka suloisuuteen voisin kätkeä oman rikkinäisyyteni ja epätäydellisyyteni. B. Toivoisin saavani ulkomuodon, jonka avulla erottuisin kerrankin joukosta. C. Minäkö muka tarvitsisin stailausta?

3. Miten kuljet elämän catwalkilla? A. Kuljen

muiden varjossa, kaipaisin kuitenkin joskus spottivaloihin. B. Yritän kaikkeni, jotta elämänkulkuni olisi hyväksyttävää ja kaikin puolin ihailtavaa. Yrittäminen kuitenkin väsyttää, ja backstagella purskahdan kyyneliin. C. Kuljen pää pystyssä sivuille vilkuilematta.

Jos sait eniten A-vastauksia:

Jos sait eniten B-vastauksia:

Median kaavailema täydellinen elämä on syvästi iskostettu mieliimme: pitää olla laiha, kaunis, urheilullinen, rikas, suosittu, menestyksekäs, vastakkaisen sukupuolen ihailema ja… täydellinen. Vertaamalla itseämme muotilehtien tietokoneella muokattuihin supermalleihin tunnemme itsemme väkisinkin rumiksi ja epäonnistuneiksi. Avain onkin: ÄLÄ VERTAILE! Ei Jumala ole päättänyt tehdä sinusta hieman rumempaa tai vähemmän menestyksekästä kuin joku huippumalli. Hän on muovannut sinut jokaista kasvonpiirrettäsi ja pikkuvarvastasi myöten. Hän on myös tehnyt ylivertaisia suunnitelmia elämäsi varalle. Jumala ei ole tehnyt virheitä sinun kohdallasi. Hänen silmissään olet ihmeellinen ja ihana! Vertailusta eroon pääseminen ei kuitenkaan ole helppoa, se vaatii paljon rukousta ja kärsivällisyyttä. LUE Psalmi 39.

On surullista, että taistelu siitä, kuka on paras, kaunein ja suosituin, on ujuttanut lonkeronsa lähes kaikkialle: televisioon, kouluun ja kaveripiiriin. Kilpailu ei varmasti ole vieras ilmiö edes seurakunnassa. Kilpaillaan huomiosta, siitä, kuka pääsee eniten esille, kenellä on eniten kavereita ja komein tai kaunein seurustelukumppani. On äärimmäisen raskasta seistä koko ajan taisteluvalmiuksissa. Yritämme olla iloisia, sosiaalisia ja rohkeita, vaikka sisimmässä saattavat myllertää kipu, arkuus ja epävarmuus. Itsevarmuuden naamarilla suojaudumme arvostelulta, mutta loppujen lopuksi vain väsytämme itsemme. MITÄ JOS LOPETTAISIT TAISTELEMISEN? Yrittäisit opetella tuntemaan itseäsi paremmin, sen sijaan, että keskittyisit siihen, mitä muut sinusta ajattelevat. Vuodattaisit Jumalalle kaikki ne aidot tunteet, mitä sisälläsi on. Hän pitää huolen tarpeistasi. Jumala rakastaa sinua suunnattomasti ja haluaa sinulle vain parasta. Hänen kanssaan voit olla täysin oma itsesi. LUE Matt. 6: 25–34.

28

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com


4. Kuinka hyvin kykenet salaamaan negatiiviset tunteesi ja näyttämään kuvissa onnelliselta ja energiseltä? A. Epävarmuuteni

loistaa varmasti metrien päähän. Tuntuu, etten osaa olla luonnollinen enkä rento missään olosuhteissa. B. Pystyn salaamaan tunteeni. On helppo vetää onnellinen naamari kasvoille, vaikka elämä potkisikin vastaan. C. Miksi salaisin tunteeni? Viha haihtuu purkautumalla ja suru itkemällä.

5. Millä avuilla uskot pääseväsi oman elämäsi huippumalliksi? A. Pakko

myöntää, ettei minulla ole oikein uskoa menestykseeni. B. Olen oppinut tuomaan hyvät puoleni esille. Näytteleminen ja esiintyminen ovat vahvuuksiani. C. Uskon itseeni. Minulla on vahva luonne.

Jos sait eniten C-vastauksia: Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole tyytyväisiä itseensä. Monet kipuilevat epävarmuutensa ja ujoutensa kanssa ummistaen silmänsä omilta lahjoiltaan. Ystävinä, koulukavereina tai vaikka ohikulkijoina voimme auttaa heitä näkemään itsensä hieman erilaisessa valossa, rohkaisemalla heitä näkemään omia lahjojaan. Kun ajattelet jotain hyvää läheisistäsi, sano se heille ääneen. Kannustava kommentti voi pelastaa huononkin päivän ja parhaassa tapauksessa kohottaa maahan poljettua itsetuntoa. ”Rohkaiskaa toinen toistanne joka päivä, niin kauan kun tuo sana ’tänä päivänä’ on voimassa.” Hepr. 3: 3.

Joanna Amemori


N UOTA N T O U KO R I S T I K KO

Ristikon laati Mikko Piiroinen. Oikeat vastaukset seuraavassa Nuotassa.

KESÄLUKIO Englantia Oxfordissa 28.7.–7.8.2008

30

Kurssimuotoinen KESÄLUKIO 14.–25.7.2008

Nuotta 4/2008 5/2008 | www.nuotta.com

KielitukiKESÄLUKIO 14.–24.7.2008

STARTTI KORKEAKOULUUN • oikeustiede • yleinen teologia • kasvatustiede • psykologia

KIELITUTKINTOJA • viittomakieltä, visuaalista kommunikointia • englantia, ruotsia, saksaa, espanjaa

Turun kristillinen opisto Lustokatu 7 20380 Turku puh. (02) 412 3500 info.tko@tk-opisto.fi www.tk-opisto.fi


Nuotta 3/2008

3


Rippikoulu netissä

Toimittanut Tuomas Luoma

JA MÄÄ Kotimaa Suomalaiset seurakunnat ulkomailla Suomalaisia luterilaisia seurakuntia löytyy ulkomailta muun muassa monista suurkaupungeista. Seurakunnat vetävät suomalaisia puoleensa varsinkin siitä näkökulmasta, että seurakunnat ovat eräänlainen Suomi-keskus, jonne on luontevaa tulla viettämään aikaa ja osallistumaan toimintaan. – Ulkomailla kirkon kynnys on matala. Seurakuntatyötä tehdään vapaaehtoispohjalta. Seurakuntalaiset osallistuvat aktiivisesti tapahtumiin ja niiden järjestämiseen. Kirkon ulkosuomalaistyön haasteena on miettiä, miten Suomeen palaavien tietotaitoa voitaisiin hyödyntää myös kotimaassa, kertoo kirkon ulkosuomalaistyön apulaissihteeri Susanna Timonen kirkkohallituksesta.

toisistaan. Tämä selviää sosionomidiakoniopiskelija Marianne Kurtin opinnäytetyöstä Nuorten aikuisten kirkosta eroaminen Oulun evanseurakunnissa. kelis-luterilaisissa Tutkimuksen vastaajat olivat 16 –29 vuotiaita. Lähes kaikki vastaajat ilmoittivat, etteivät he pidä todennäköisenä liittymistä uudelleen kirkkoon. Useat tutkimukseen vastanneista tunnustivat sen, että kirkko tekee tärkeää ja arvokasta työtä. Osa ilmaisi kuitenkin pettymyksensä kirkon johtoon ja puheisiin.

Lisäksi ruuan tuottajille maksetaan erillistä reilun kaupan lisää. Lisää käytetään tuottajayhteisöjen elinolojen parantamiseen, esimerkiksi koulutukseen ja terveydenhoitoon.

Lähde Kotimaa

Luterilaisen kirkon rippikoulu on entistä suositumpi. Vuonna 2007 rippikoulun kävi 88,5 prosenttia 15-vuotiaista. Vuonna 2006 vastaava luku oli 88,2 prosenttia. Isosten määrä laski hiukan usean vuoden nousun jälkeen. – Nuoria kiinnostavat rippikoulussa elämän ja kuoleman isot kysymykset. Ihmissuhteet kiinnostavat paljon – perhe, ystävät, seurustelu. Myös erilaisista kriiseistä puhutaan. Monella nuorella on jo ehtinyt elämässä tapahtua paljon asioita, rankkojakin juttuja, kertoo nuorisotyönohjaaja Iris Sotamaa Helsingin Mellunkylän seurakunnasta. Leirijakson sisältävät rippikoulut ovat edelleen suosituimmat. Vuonna 2007 leiririppikoulun kävi 47 573 nuorta, iltarippikoulun 997 nuorta ja päivärippikoulun 3 590 nuorta. Iltarippikoulut lisäsivät suosiotaan edelliseen vuoteen verrattuna reilut seitsemän prosenttia.

Reilu kauppa läpimurtoon Suomessa

Lähde Evl

Miksi kirkkoon liitytään? Dosentti, tutkija Juha Kauppinen on tutkinut kirkkoon liittymisen syitä. Tutkimuksen mukaan eri elämänvaiheisiin liittyvät tapahtumat kuten avioliitto, kaste, kummius ja lähestyvä tai läheisen kuolema tuovat kirkon jäseniksi 59 prosenttia kirkkoon liittyvistä. Henkiset ja hengelliset syyt ovat perusteena 32 prosentilla. Maahanmuuton tai kirkon antaman avun mainitsee yhdeksän prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Kauppisen tutkimuksen mukaan kirkkoon liittyjät muodostavat tavallista vahvemmin kirkon jäsenyyteen sitoutuneen joukon. Rippikoulun yhteydessä liittyminen tietää pitkäaikaista jäsenyyttä, eikä kummiuden takia liitytä ja erota pikaisesti. Tuomas-messu, Alfa-kurssit ja Etsijät ja epäilijät -ryhmä sekä diakoniatyön ja perheneuvonnan palvelut ovat myös herättäneet monissa kiinnostuksen. Lähde Evl

Uskon puute irrottaa nuoria aikuisia kirkosta Oululaiset nuoret aikuiset eivät eroa kirkosta ensisijaisesti taloudellisista syistä vaan siksi, etteivät he usko Jumalaan tai mihinkään yliluonnolliseen. Heidän ja kirkon maailmankuvat ja -katsomukset poikkeavat

32

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

Reilun kaupan myynti jatkoi nopeaa kasvuaan viime vuonna. Viime vuonna kokonaismyynti nousi yli 34 miljoonaan euroon, ja kasvu edellisvuoteen nähden oli 52 prosenttia. Huikeinta myynnin kasvu oli reilun kaupan kahvissa, teessä, sokerissa, viinissä ja sitrushedelmissä. Tuotevalikoima kaksinkertaistui Suomessa viime vuonna. Nyt myynnissä on yli 400 erilaista tuotetta. – Kuluttajat ovat olleet jo pitkään kiinnostuneita tuotteiden alkuperän eettisyydestä. Viime vuonna reilusta kaupasta tuli Suomessa valtavirtaa, kun teollisuus ja vähittäiskauppa alkoivat vihdoin vastata kysyntään, sanoo Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Tuulia Syvänen. Reilun kaupan tuotteista maksetaan viljelijöille takuuhintaa, joka kattaa tuotantokustannukset ja takaa kohtuullisen toimeentulon.

Lähde K&K Kuva www.reilukauppa.fi, kuvapankki

Ripari-special

Perustietoa ja vähän muutakin rippikoulusta on saatavilla osoitteessa www.rippikoulu.net. Sivuston tarkoituksena on tarjota välineitä rippikoulun tiedottamiseen ja eväitä työntekijän leirivalmisteluihin sekä toimia rippikouluikäisten nuorten kohtaamispaikkana. Rippikoulu.netin takana on rippikoulutyöstä kiinnostuneita ihmisiä, jotka haluavat tukea seurakuntien rippikoulutyötä.

Testaa riparitietoutesi Luterilaisen kirkon nettisivuilta on löydettävissä riparivisa, jossa pääset testaamaan rippikoulussa saatua tietoa. Joko olet unohtanut tärkeimmät opetukset? Käy testaamassa. www.evl.fi > Elämän vaiheita > Rippikoulu

Ruotsissa rippikoulut menettäneet suosiotaan

Rippikoulun suosio kasvaa entisestään

Lähde Evl Kuva SXC/Lioness65

Rippileirien suosio on romahtanut Ruotsissa. Vain kolmannes 15-vuotiaista ruotsalaisnuorista pääsee ripille. Vielä runsaat kymmenen vuotta sitten rippileirin kävi ruotsalaisnuorista noin puolet, mutta ripille pääsevien määrä on nopeasti vähentynyt. seurakunnan Tukholmalaisen pappi Elin Hyldén tosin uskoo, että ripille pääsyn väheneminen on trendi lähinnä suurkaupungeissa. Kaupungeissa nuorilla on paljon tekemistä ja vaihtoehtoja, toisin kuin maaseudulla, jossa perinteitä edelleen noudatetaan tiukemmin. Lähde YLE

Ulkomaat Väärin puettu paavi suututti Kardinaalin asuun puettu muovinukke sai USA:n katolilaiset hermostumaan. Syy tähän oli paavi Benedictus XVI:n Yhdysvaltain-vierailu, joka antoi metroyhtiöille uuden markkinaidean. Paikallinen metro-


Kehity muusikkona ja kasva kristittynä! ja junayhtiö otti käyttöön erityisen ”messulipun”, Mass Passin. Lippua mainostettiin videolla, jossa pieni muovinen paavifiguuri matkustaa kaupungin metrossa. Viereen istunut matkustaja ihmettelee, onko paavi jättänyt autonsa kotiin. Hyväntuulinen video sai kuitenkin pääkaupungin katolilaiset älähtämään sillä seurauksella, että mainosvideo vedettiin pian pois. Paavin kuvaaminen päätään nyökyttävänä muoviukkona ei ollut paavin arvolle sopivaa. Perusteluiksi esitettiin myös sitä, että muoviukon asuste oli väärä: tälle oli unohtunut kardinaalin punainen asuste. Paavi pukeutuu aina valkoiseen viittaan ja hattuun. Lähde Kotimaa

Indonesiassa suljettu kirkkoja Indonesian islamistifanaatikot ja paikallishallitukset ovat sulkeneet 110 kirkkoa vuosien 2004 ja 2007 välisenä aikana. Radikaalit muslimit pakottavat paikallishallintoja lähettämään seurakunnille kirjeitä, joissa niitä kielletään toimimasta. Kun seurakunnat eivät ole totelleet, kirkot on poltettu tai seurakuntalaisia vahingoitettu muulla tavalla, kuten tapahtui viime joulukuussa Jakartan baptistikirkon pastorille. Muslimifanaatikot potkivat rikki ikkunat ja ovet pastorin Bedali Hulun kodista ja heittivät ulos kaiken hänen omaisuutensa. Viranomaiset pyysivät pastoria lähtemään paikkakunnalta joksikin aikaa, kunnes tunteet olisivat taas rauhoittuneet, ja lopettamaan seurakunnan toiminnan, vaikka seurakunnalla on virallinen toimilupa. Lähde Stefanus

Intiassa hyökkäyksiä kristittyjä vastaan Hindutvan (hindukansallismieliset) radikaalit jäsenet raivosivat kahdessa pääsiäissunnuntain tilaisuudessa hakaten ainakin 16 kristittyä, joukossa kaksi pastoria. Ainakin 150 hengen hindujoukko hyökkäsi helluntaiseurakuntaan ja noin kaksitoista väkivallantekijää tunkeutui seurakunnan tiloihin, raportoi Global Council of Indian Christian. Seurakunnan 35-vuotias pastori Nagraj ja viisi muuta hakattiin. Fanaatikot rikkoivat myös seurakunnan omaisuutta. Lähde Stefanus

Suomen Raamattuopiston musiikkilinja sopii sinulle, joka haluat kehittyä monipuolisesti muusikkona tai musiikin harrastajana. Musiikkilinja on myös oiva mahdollisuus viettää välivuosi tai valmistautua musiikin ammattiopintojen pääsykokeisiin. Vastaavana opettajana gospelmuusikko Mikko Nikula (Mikko Goes to Heaven). Tulevat musiikkilinjat: 3.9.-21.12.2008 (lukukausi), 3.9.2008-20.5.2009 (lukuvuosi)

Jäätiköt sulavat entistä nopeammin Jäätiköt ja vuoristojen lumi sulavat entistä nopeammin ja varhaisemmassa vaiheessa vuotta, varoittavat geologit. Wienissä kokoontuneet maapalloa tutkivat tiedemiehet ilmaisivat huolensa siitä, että jäätiköiden ja lumien varhainen vuosittainen sulaminen voi aiheuttaa pulaa vedestä monilla alueilla kuivana kesäkautena. Jos lumi ja jää sulavat jo ennen kesäkautta, niistä sulavaa vettä ei saada enää kun sitä kipeimmin tarvitaan. Kesäkaudella jäätiköistä ja vuorten lumesta sulava vesi on ollut vuoristoisten alueiden ihmisten kesäajan tärkein vedenlähde.

Pohditko paikkaasi elämässä tai seurakunnassa? Nuorten raamattukurssi (”PK”) tarjoaa mahdollisuuden tutustua Raamattuun sekä pohtia elämäsi tarinaa yhdessä toisten nuorten kanssa. Vastaavana opettajana Ari Niemi. Tulevat nuorten raamattukurssit: 3.9.-21.12.2008 (syyslukukausi) 8.1.-25.5.2009 (kevätlukukausi) 3.9.2008-25.5.2009 (Nuorten raamattulinja)

Suomen Raamattuopisto. Helsingintie 10, 02700 Kauniainen p. (09) 5123 910, sähköposti: info@sro.fi. Lisää netissä www.sro.fi

Lähde YLE Kuva SXC / Rodolfo Belloli

Musiikki SM-Gospel 2008 -kisassa reggaella voittoon

vaihto n a m e s i a m lukio o

Kansanopist

SM-Gospel-kisan finaali 2008 jyristettiin Keuruun koulukeskuksessa lauantaina 5. 4. Yhdeksän bändiä nousi vuorollaan lavalle ja antoi parastaan. Lopulta kisa ja koko tapahtuma päättyi keinahtelevaan reggae-tunnelmaan, kun voiton vei kokkolalainen Kaemo. Lopputulokset: 1. Kaemo 2. Teo 3. All Restored Kunniamaininta: Pasi M & band Yleisön suosikki: Leon Kisan tuomaristo koostui musiikin ammattilaisista sekä pitkän linjan gospelmuusikoista.

turvallinen kristillinen opiskeluympäristö ylioppilaaksi 2 - 4 vuodessa täyden palvelun talossa opiskelet, aterioit ja asut Jatkuva haku maksutta.

Bass’n Heleniltä uusi levy

Tuttuja telkkarissa

Bass’n Helen on ilmoittanut nettisivuillaan julkaisevansa uuden levyn kesän lopulla. Tarkka julkaisupäivä on 23. 8. Ennakkotilaajat saavat levyn tätä aiemmin. Ennakkotilauksen voi tehdä bändin sivuilla. http://www.bassnhelen.com/

suoraan opistolle.

www.keokarkku.fi Karkun evankelinen opisto p. 03 5134 151

Kristillinen tv-kanava, TV7, lähettää toukokuussa Karkun evankelisella opistolla taltioidun ohjelman Tarjolla elämän parasta aikaa. Siinä näkyy monille Nuotan lukijoille tuttuja kasvoja ja maisemia. Esimerkiksi turkulaiset Emmi ja Mikael Rydenfelt kertovat tuntojaan kolmen kuukauden raamattukurssilta. Myös kristillistä kansanopistolukiota käyvä Suvi Jaakkola Siipyystä kertoo opiskeluistaan. Tarjolla elämän parasta aikaa esitetään perjantaina 23. 5. kello 2 ja uusinnat heti seuraavana päivänä, lauantaina 24. 5., kello 04.00 ja .30. Ohjelmaa voi katsoa myös netistä osoitteen www.tv7.fi kautta. Nuotta 5/2008 33


SEURISK AVERI Koonnut Jukka Peura

M I NÄ ipale ampo Ta untaN IM I: S ly, seurak h ä s , li 6 a  is ntt IK Ä : E T: Pu STU K S otoiminta en ja puhelias HAR R A is r o u n ja n ta toimin A AM ISET: Sosiaali gossa isoveljeni in OS h a IS v Y IT in ER A : Piss NI MOK n o nni E L ÄMÄ ä n e immäiste n h ie ä p L n I: a S a K IS E nisk N N E LL SA A O sykologi K A AN (3 ASIA A): M IN U T T IN I: P T A M MU M -A A M T TA IS IN vettä UNEL E LLE O R A uhdasta A p S ja LE L n IO tu T a m AU nin, Raa Kumppa

Mun kuva

M ITÄ SI NU LL E M ER

KI TS EE ? n. Sitä on tärkeetä lukee säännöll Sieltä voi aina oppia uu tta. Raamatun lupauksi isesti. aina tukeutua. in voi RU KO US : Se on uskon yks tulee tehtyä noin 5 kerta tärkeimmistä asioista ja sitä a päivässä. EH TO OLLIN EN : M uistellaan Jeesuksen vii meistä ateriaa. Musta ehtoollisella ei tar vi käydä joka vii SEU RA KU NTA: Sa a tukea ja turvaa. Seura kko. kunta on niinkö perhettä. RA AM AT TU : Paljo

M ITÄ T U L E E

E N S IM M Ä IS

E N Ä M IE L E E N S E U R AAV yvä musiikki IS TA S A N O IS TO IVO = A TA ? US KO = M rmo inä JE ES US = P RA KK AU S elastaja = Jumala RI PA RI = , KI RK KO = A 5 vuotta sitten ija Puttonen (n M AK EI NE N uorisotyönohja FO RM UL AT = Markus = Kimi Räi Leino (Make) aja) SA LM IA KK kkönen LAUL AM IN I = Natrium EN = Pekka SAUN A = Se Simojoki RU IS LE IPÄ on kohta = Ruoka YS TÄVÄT = PA PP I = Se Vapis ppo Mertanen GO SPEL = H

IN TA A N M

U K A AN ?

päätin ppileiri, että ri ä PÄ Ä D yv h n a n verr Itelläni oli se n isostoimintaan. a a k u m ä liitty ON? intaa. N N A SSA SE U R A K U nuorten toimintiin on lj a PA R A STA p on ankelio et täällä Se on hyvä, isoset saa osallistua ev tä et , ä On hyv rippileirillä. AKU N N Y IN SE U R

K ÄY N SE

N A SSA K

O SK A?

voin mah lä ihmisiä ja

U R AKU N

Tapaan siel uskossa.

A N TO IM

Kristillinen metallipainotteinen herätyskonsertti nuorisolle Paikka: Lahden Kääntöpiiri, Vesijärvenkatu 25 Aika: 4. 6. 2008 klo 8:00 Esiintyy: Sacrecy, Deuteronomium, Johanna Välimäki, Luotettava Todistus Liput: Ovelta 5 e, yli 0 hlö:n ryhmiltä ennakkovaraus nro. 044-2536435

dollisesti ka

svaa


KOLUMNI

Jussi Salo

Usk on elämään ennen k uolemaa KUULIN OTSIKON LAUSEEN viikonloppuna kaveriltani. Erittäin osuvasti sanottu. Hän lisäsi vielä, että uskon myös elämään kuoleman jälkeen. Komeaa verbaaliakrobatiaa! Nämä kaksi elämää ovat ratkaisevasti erilaisia. Tästä elämästä, jota nyt elämme, voimme olla jokseenkin selvillä. Silmät liikkuvat näillä kirjoitetuilla riveillä, nenässä on jotain kaiveltavaa ja lukuasento alkaa puuduttaa. Kärpäsen ääni, lämmin tuuli ja rippileiri. Jotenkin ehkä noin? ELÄMÄÄ ENNEN KUOLEMAA ei ole tarkoitettu odotteluun. Tämä(kin) sekunti on tarkoitettu Jumalalle. Juuri nyt saamme ottaa selvää siitä, mitä hänellä on meille tarjottavana. Menneitä ei voi korjata ja tulevasta ei voi tietää. Jäljelle jää vain tämä hetki. Kunpa osaisimme nauttia juuri tästä päivästä, eikä vain muisteltaisi menneitä tai haaveiltaisi tulevasta syksystä. Tuleva elämä kuoleman jälkeen on täydellistä. Niin täydellistä, että emme pysty sitä mitenkään käsittämään. Emme edes arvaamaan. Se on vielä enemmän kuin pystymme villeimmissä systeemeissämme visioimaan. Ei ole mitään murhetta mistään. Kaikki on hyvää ja kestävää.

TÄMÄ HETKI JA TAIVAS on yhdistettävissä. Toivo siitä, että vielä kerran olemme Jumalan luona, antaa tälle elämälle mielekkyyden. Näillä eväillä jaksaa odottaa! ”Nyt katselemme vielä kuin kuvastimesta, kuin arvoitusta, mutta silloin näemme kasvoista kasvoihin. Nyt tietoni on vielä vajavaista, mutta kerran se on täydellistä, niin kuin Jumala minut täydellisesti tuntee.” . Kor. 3: 2.

PITKÄ RAAMATTUKURSSI 1.9.-28.11.2008

MINIRAAMATTUKURSSI 2.-8.6.2008 Jukka Jämsén opettaa armolahjoista, Miika Auvinen ja Matti Rusama mm. Markuksen evankeliumista ja Galatalaiskirjeestä. Tuula Kuusisen taidepaja. Karkku-Gospel. Lauluhetkiä laavulla. Täysihoitohinta: 210 e/aik. (työttömät ja opiskelijat puoleen hintaan)

Haastattelusta paikka KRISTILLISEEN LUKIOON. Maksuton opetus, ruokailu, asuminen, uskovia ystäviä, päivälukiota keveämpi aikuislukion opetussuunnitelma. Karkun evankelinen opisto, www.keokarkku.fi, 03 5134151


MISSION POSSIBLE

reissusta s eräästä missio Matkakertomu

otad? Mida sa veel o

Meitä oli 12 miehen jengi kun lähdettiin Viroon torstaina 3. huhtikuuta kuluvaa vuotta. Lisäkseni matkassa mukana oli Heinosen Juha, Norman-bändi äänentoistomiehineen sekä nuori lahjakas muusikko Seppälän Aarni.

matkaaminen ilman kommelluksia ja vastoinkäymisiä? Ensimmäinen hauska kommellus sattui satamassa, kun Normanin pojat olivat lastanneet autoon kyytiin monta laatikkoa varhaisnuorille tarkoitettua Vinkki-lehteä. Parasta asiassa oli se, että Vinkki-lehtien piti lähteä viikonloppuna ihan johonkin muualle, joten lehdet piti saada takaisin Sleyn toimistolle. Onneksi toimistolta ehdittiin tulla hakemaan lehdet satamasta ennen lähtöämme. Lähtöpäivänä Juha soitteli minulle ja kertoi Teri Mantereen sairastuneen ja että hänen tilalleen pitäisi saada tuuraaja. Juha olikin jostain kuullut nuoresta lupaavasta muusikosta Aarni Seppälästä. Sain Aarnin innostumaan keikkareissusta, mutta hetken päästä ilmeni ongelma, nimittäin Aarnin passi oli jäänyt Kouvolaan ja uuden passin hankkimiseen menisi aikaa.

36

MITÄ OLISIKAAN

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

Kuin ihmeen kaupalla monien Herralle osoitettujen huokausten jälkeen Aarni ehti juuri ja juuri laivaan. Se oli kyllä suuri ihme, josta kiitos kuului yläkertaan, Jumalalle. Perjantai MATKASIMME VIROON Sleyn nuorisotyön ja läntisen Viron rovastikunnan järjestämään tapahtumaan Mida sa veel ootad? Ohjelmassa oli perjantaina koulukonsertti Haapsalussa, jossa esiintyivät Norman ja Aarni, sekä illalla paikallisessa kulttuurikeskuksessa iltakonsertti, jossa Normanin ja Aarnin lisäksi esiintyi Viron kuuluisuus Crux, joka vieraili viime vuoden puolella muun muassa Maata Näkyvissä -festareilla Turussa. Päivän konsertit menivät hyvin, ja yleisöäkin oli ihan mukavasti saapunut paikalle. Myös päivällä pidetty koulukonsertti veti illaksi kulttuuritalon parville paljon nuoria kuulemaan hyvää musiikkia ja Jumalan sanaa. Ennen illan konserttia Juha kerkesi pitämään raamattutunnin. Raamattutunti ja konsertti radioitiin suorana, ja konsertista lähetettiin jopa suoraa kuvaa internetin kautta, mistä saimme kuulla vasta konsertin loppupuolella. Suomen kielen ja viron kielen sanat saattavat olla hyvinkin samankaltaisia, mutta ne tarkoittavat usein aivan jotain muuta. Päivän koulukonsertin lopussa Norman-bändi toivotti koululaisille siunausta, joka Virossa tarkoittaa kirousta. Hups… no, onneksi sitä ei kovinkaan moni kuullut, sillä siunauksen toivotus hukkui musiikin sekaan sopivasti.

Lauantai LAUANTAINA VUOROSSA oli raamattutunteja ja konsertteja noin 400 vuotta vanhassa LääneNigulan pappilassa. Pieni sali loi mukavaa tunnelmaa, ja nuorisoa paikalle oli saapunut Tampereelta saakka. Tampereen kertsin porukka sai yhdessä virolaisten nuorten kanssa viettää laatuaikaa Jumalan sanan ja hyvän musiikin parissa.

Paikalla musisoimassa oli Normanin ja Aarnin lisäksi paikallinen Kasakama-rokkibändi. Illalla vielä vietimme yhteisen Emmaus-messun LääneNigulan 200-luvun lopulla rakennetussa kirkossa. Tunnelma kirkossa oli niin sanotusti katossa, kun nuoret pääsivät yhdessä laulamaan ja soittamaan Pekka Simojoen yhteislauluja sekä viron että suomen kielellä. Messun jälkeen kokoonnuimme vielä yhdessä pappilaan jakamaan tunnelmia ja laulamaan yhdessä. Sunnuntai

aikainen herätys ja lähdimme kohti Tallinnaa, jossa vietimme vielä suomenkielisen jumalanpalveluksen ennen lähtöä Suomeen. Jumalanpalveluksen saarnan piti Norman-bändin kitaristi ja bändin pastori Jarmo Happonen. Jumalanpalveluksen jälkeen jäi vielä aikaa käydä syömässä ja shoppailemassa tai kiertoajelulla. SUNNUNTAIAAMUNA OLI

kokonaisuudessaan oli aivan mahtava, ja luulenpa, että monella meistä tulee suuri ikävä ja kaipuu niitä seutuja, joissa vietimme aikaa ja myös niitä ihmisiä, joihin saimme matkan aikana tutustua. Ainut suuri miinus reissussa oli se, että sain tuotua itselleni tuliaisena lasten taudin eli kivuliaan korvatulehduksen.

KOKO VIRON REISSU

Jukka Peura Sleyn nuorisotyön harjoittelija


Nuotta 5/2008

37


GOSPEL CENTER

Nuotta ja G-Powered yhteistyössä Tilaa G-Powered omalle rippileirillesi! Saat hauskan gospel-riparidiscon iltaohjelman huipennukseksi. Mukana evankeliumia ja viihdettä sopivassa suhteessa! Lisätiedot ja varaukset: kimmo@gpowered.com +35850 533 8805

Suomalaisen gospelmusiikin melko raskaassa skenessä G-Powered on ainoa puhdasveristä konemusiikkia edustava yhtye. Kaksi ja puoli vuotta toiminnassa ollut duo on nopeassa ajassa noussut valokeilaan Suomessa ja käynyt ensimmäisenä suomalaisena eurodance-yhtyeenä esiintymässä Hollannissa. G-Poweredin menestys on hyvä esimerkki uusmedioiden vaikutuksesta musiikkiteollisuuteen. 38

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

−O

limme juuri keikalla Hollannissa, kertoo yhtyeen E-Type-fa- Genre niksi tunnustautuva Kimmo Korpela Konemusiikkigenrejä, alagenrejä ja ja jatkaa: niiden alagenrejä on konemusiikin − Eräs tanssimattoja ja -pelejä lyhyen historian aikana syntynyt valmistava ruotsalaisyhtiö löysi my- kuin sieniä sateella. Asiaan perehspace-sivumme. Firman edustajat tymättömän on vaikea erottaa niipitivät musiikista ja ottivat yhteyttä. tä toisistaan. Yhtye itse määrittelee Kappaleitamme otetaan uuteen musiikkinsa eurodanceksi tai euroiDance-nimiseen tanssipeliin, ja Hol- tranceksi seuraavin perustein: − Eurodancen lannissa järjestettiin tunnuspiirteitä ovat kyseisen pelin tiiKimmon gear: selkeät kappalemoilta tanssipelitur• Applen tietokoneet rakenteet sekä tartnaus, jossa olimme • Yamaha CSx kiippari tuvat naisvokaalein esiintymässä, heh• Novation Remote LE lauletut melodiat, kuttaa Kimmo. midi-controller kertoo Kimmo ja − Laulajamme • Reason 4 Softa jatkaa: Miia Rautkoski tuli musanteossa − Ehkä joskus tuHollantiin suoraan levaisuudessa tyyliä Etelä-Afrikasta, jossa hän on kevääseen asti opiskelija- voisi viedä enemmän niin kutsutun vaihdossa. Tuleva levymme pitää ”kiksutrancen” suuntaan, jossa käysisällään myös peliin tulevia kappa- tetään vokooderia ja tunnelman leita. Näin musiikkimme ja tuleva nostatus sekä teeman kehittely noulevymme tulee saamaan paljon nä- sevat pääosaan. Kuitenkin haluamme säilyttää musiikissa noin kolmikyvyyttä, analysoi Kimmo.

minuuttisen radiomitan. Haluamme tehdä hittimelodioita, jotka kuulostavat hyvältä myös akustisesti. Näin tavoitamme ihmisiä laajemmin. Monelle G-Poweredin kappaleet tuovat mieleen kultaisen 90-luvun alun radiohitit Aikakoneineen sekä Waldo’s Peopleineen. − Yksi edustamamme genren peruspilareista ovat soundit, mutta olemme kyllä menneet paljon eteenpäin ysärisoundeista, toteaa Kimmo.

Rokkipoliisit Monesti kuulee rock- ja metallidiggareiden erottelevan konemusiikin ”oikeasta” musiikista, jossa toisin kuin konemusiikissa pitää osata soittaa ja ymmärtää musiikkia. Äärimmillään rokkipoliisit kutsuvat


8 nopeaa Kimmolle:

jättikatkarapusalaatti makealla kastikkeella JUOMA Valio Play -maitokaakao KIRJA Raamattu LEFFA Matrixit TV-SARJA tv:n sijaan käytän aikani urheiluun sekä musiikintekoon CD E-Type – Eurotopia KAPPALE Aikakoneen ”Odota” MOTTO Toivo, usko, toteuta! RUOKA

www.gpowered.com, www.myspace.com/gpoweredmusic

Evankeliumi on elämän ykkösjuttu, ja yhtye luottaa Jumalan johdatukseen.

konemusiikkia ”musiikin raiskaukseksi”, mikä osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä konemusiikkia ja sen täysin erilaista esteettistä lähtökohtaa kohtaan. − Kuten sanottu, konemusiikin lähtökohta on täysin eri kuin perinteisillä soittimilla soitetun. Konemusiikin juttu ovat todella tarkat rytmit sekä niiden ”just eikä melkein” kohdalleen osuminen. Lähtökohta on siis varsin erilainen, valistaa Kimmo. − Itse en ole kitinää tai valitusta kuullut. Yleisö on ottanut meidät vastaan pääsääntöisesti hyvin, iloitsee Kimmo. – Yleisesti ottaen musiikkimme on koettu piristäväksi ilopilleriksi juuri erilaisuutensa vuoksi. Monen vannoutuneen hevarinkin sydän on heltynyt meille, virnistää Kimmo.

Hengellisyys Musiikin hengellinen aspekti on G-Poweredille tärkeä. Evankeliumi

on elämän ykkösjuttu, ja yhtye luottaa Jumalan johdatukseen. − Tavoitteemme on tehdä parhaamme ja katsoa Jumalan meitä varten tarkoittamat suunnitelmat, sanoo Kimmo. – Tulevaisuudessa olisi mahtavaa tehdä tunnetuista ylistysbiiseistä trance-versioita, joita voisi soittaa vaikka klubeilla, suunnittelee Kimmo. Kyseistä konseptia ei edes kansainvälisesti löydy. Musiikin hengellinen puoli on ollut Kimmolle tärkeää alusta asti. − Konemusiikki jykevine rytmei�� �������� �������� �� �������������� neen on aina kolahtanut itseeni muuta musiikkia enemmän, kuvailee Kimmo ja jatkaa: − Kun ei hengellistä konemusiikkia löytynyt, piti sitä itse alkaa tekemään. Kesällä bändi tekee laajan rippikoulukiertueen, jossa myös Nuottalehti on yhteistyössä mukana. − Tuosta kiertueesta on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne, suunnittelee Kimmo. Tuomas Auvinen Kuvat Hannu Korpela

tie - totuus - elämä

20.-21.6.2008 Hietoinranta, Anjalankoski

mm. Kraka, Druzki (RUS), Saraste,

Aarni, Ilon hiutaleet

Juha Heinonen, Teija Patjas, Markku Niemelä vapaa pääsy!

Ruokailu- ja majoituspaketit 22-30 euroa.

www.johannesfestarit.fi info@johannesfestarit.fi

Sleyn nuorisotyö, Kouvolan seurakunta ja Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys


GOSPEL CENTER The Rain on: laulu & koskettimet basso & laulu JUSSI SALO kitara PASI HAKALA rummut SAMI HAVERI

TATSI HAVERI

Mitä on tuo paljon puhuva musiikki, jota löytyy niin hiphopin rytmeistä kuin rokin räimeestä? Keitä ovat nuo muusikot, jotka kerrasta toiseen nousevat lauteille ja kertovat jostakin pyroefektejä ja kitarariffejäkin paremmasta? Jos haluaa oppia uutta, on löydettävä opettaja. Nuotta etsi käsiinsä miehen, jonka luulisi tietävän yhtä jos toista gospelista.

M

itä gospelmusiikki on, The Rain -yhtyeen laulajabasisti Tatsi Haveri? – Gospelmusiikki voi tarkoittaa kahta asiaa. Se on joko musiikkigenre siinä missä rock tai pop, tai sitten se on evankelioivaa musiikkia, musiikkia, jonka tarkoitus on viedä Raamatun ilosanomaa eteenpäin, Tatsi Haveri kertoo. – Usein gospelin erottaa tavallisesta musiikista juuri sanoitusten ja muusikoiden asenteen kautta, Tatsi jatkaa. – Usein ihmisillä on gospelista monenlaisia käsityksiä, mutta gospelin ei tarvitse koko ajan puhua vain Jumalasta. – Raamattukin käsittelee uskonasioiden lisäksi muitakin elämän peruskysymyksiä, ja niin gospelkin voi tehdä, Tatsi Haveri valottaa ja muis-

40

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

tuttaa, että ydin on kuitenkin evankeliumissa.

Rahako ratkoo? Jos selailee musiikkialan uutisia, löytää helposti otsikoita maailmanluokan tähtien huimista keikkapalkkiosta ja tiukan rautaisesta ammattilaisuudesta. Suomessa moni gospelmuusikko kuitenkin tekee aivan arkista työtä leipänsä eteen ja bändiä pyöritetään vapaa-ajalla. Tarkoittaako tämä sitä, että oikeasti taitavia muusikoita ei gospelpiireistä löydy? – Tällä hetkellä Suomessa gospel on amatöörimuusikoiden kenttää. En tarkoita tällä sitä, etteivät gospelmuusikot olisi taitavia, vaan sitä, että harvalla on mahdollisuus tehdä tällä työllä leipänsä, Tatsi kertoo. – Ei se, ettei tästä saa palkkaa, tarkoita sitä, etteikö gospel voisi olla

laadukasta. Monissa yhtyeissä soittaa ammattimuusikoita, jotka saavat elantonsa muualta musiikista. Kun syksyn tullen käynnistyy The Rain -yhtyeen 20-vuotisjuhlakiertue, saadaan tähän maahan muutama ammattigospelmuusikko lisää. – Kun koko yhtyeemme ottaa oikeista töistämme ensi syksynä kolme kuukautta virkavapaata, olemme mekin ammattilaisia eläessämme nuo kolme kuukautta musiikkimme kautta. Silloinkaan ei keikoillamme meno tai fiilis muutu, Tatsi selittää ammattilaisuuden ja amatööriyden häilyvää rajaa. – Tässä maassa hyvin harva voi gospelista elää, mutta muutamalla on siihen mahdollisuus.

Gospelkulttuuri? Taivaasta, Jumalasta ja Jeesuksesta ei juuri kaupallisilla radioasemilla kuule, ja eräs uskova räppärikin on tästä epäkohdasta rivin jos toisenkin riimitellyt. Eikö gospel sovi valtavirtaan? – Suhtautuminen gospeliin on Suomessa mielestäni näennäisen ennakkoluulotonta. Ollaan kiinnostuneita, mutta lukkiudutaan vah-

voihin ennakkokäsityksiin. Uskoisin, että levy-yhtiöt hakevat koko ajan uutta, ja jos musa on hyvää ja toimii, niin miksei gospelyhtyekin voisi päästä pinnalle, Tatsi pohtii.

Gospelmuusikot ovat loppujen lopuksi aivan tavallisia ihmisiä, mutta niillä on joku yhteys siihen Jeesukseen, josta riparilla puhuttiin. Ota selvää! Tietynlainen kristillinen gospelkulttuuri on Suomessa kehittymässä, mutta millaiseksi se voisi parhaimmillaan muodostua? – Ihan normaalia nuorten yhdessäoloa, bileitä, musiikkia, mutta kristillisessä hengessä. Koulussa värin näyttämistä ja nuorten omien rukousporukoitten kasaantumista, Tatsi suunnittelee. No miksi The Rain soittaa juuri gospelia? – Seurakunta tarjosi aikanaan, kohta kaksikymmentä vuotta sitten, hyvät puitteet soittamiseen. Kun yhtye oli viitisen vuotta soittanut gospelia, tuli omantunnon paikka: jatketaanko eteenpäin näin, ja jos


The Rain

– perustettu 988 – ensimmäinen de mokasetti 989 – toinen demokas etti 99 – nykykokoonpano 9 – ensimmäinen CD 95 -EP 996 – ensimmäinen täy spitkä albumi Kiitos ja Anteeksi 999 – The Rain Maata Näkyvissä -festareiden päälavalla en si kertaa 2000 – EP 200, 200 – albumi Tie 36, 2002 – Ellipsis-albumi sekä Hulluutta-kiertue 2005 – The Rain 20 vu otta! Uusi albumi. 2008

Links!

www.therain.fi

Yhtyeen viralliset siv ut

www.myspace.com

/therain1

Yhtyeen myspace-si 00 vu Kappaleita kuunne sto. ltavissa ja uutisia bongattav issa!

jatketaan, niin miksi, ja kaikkien on oltava sitten mukana. Päätettiin jatkaa, ja se päätös tuntui vapauttavalta ja hyvältä, ja siitä ollaan edelleen pidetty kiinni, Tatsi muistelee. Musiikkityylinsä jokainen yhtye ammentaa varmasti omista lähtökohdistaan, ja niin tekee myös The Rain hakiessaan vaikutteita kasarihevistä. – Ollaan kuitenkin sen verran perinteisen musiikin miehiä, että melodisuus on meille aina ollut tärkeää. Pelkällä drivellä voi vetää biisin tai kaksi, mutta se ei pidemmän päälle kanna, Tatsi Haveri tuumaa. Millaista gospelia The Rain -yhtyeen laulaja-basistin soittimessa tällä hetkellä pyörii? – Itse asiassa kuuntelen musiikkia yllättävän vähän. Tällä hetkellä soittimessa pyörisi jokin todella raskas gospel, jossa oikeen puretaan sitä omaa syntisyyttä. Se voisi olla vaikka Sotahuudon levy, Tatsi miettii.

Biisinikkarointia Suuri osa sanoituksista on Tatsin veljen Samin käsialaa, ja yhtye on tottunutkin rakentamaan sanoituksen jo valmiiksi hiottuun musiikkikappaleeseen. – Tekstit tulee yleensä siitä, mistä lohkeaa. Jokaista koskevia kysymyksiä kauniisti sanoitettuina. Rujous ei kuulu niinkään The Rainin tyyliin, Tatsi kertoo. – Loppujen lopuksi yllättävän vähän siitä sanomasta kulkeutuu biisien sanoitusten kautta. Hyvin paljon puhuu myös välispiikit ja esiintyjien asenne. Ne on tärkeää olla kohdallaan. Hitaasti tuntuu tulevan hyvää, sillä yhtyeen kappaleet eivät ole

mitään pikahuitaisuja. Ensimmäiset kappaleet, jotka suunniteltiin varta vasten seuraavaa levyä varten, ovat saaneet alkunsa jo kolmisen vuotta sitten. Nuorimmatkin levylle pääsevät kappaleet ovat iältään vähintään puoli vuotta vanhoja. Kun muusikot ja kappaleet kehittyvät, niin mieleen tuleekin kysyä, onko jokin kappale jäänyt harmittamaan? Olisiko jotain pitänyt tehdä toisin? – No, itse asiassa juuri tästä ollaan yhtyeen kanssa juteltu. Levyltä Tie 316 löytyvässä Sanatonkappaleessa olisi ollut potentiaalia vielä vaikka kuinka paljon, mutta se jäi käyttämättä, Tatsi Haveri harmittelee. Yhtyeen neljäs pitkäsoitto on kohta aivan ovella, ja syksyn kolmikuukautiselta kiertueelta onkin lupa odottaa taattua The Rain -laatua. – Uusi levy tulee sisältämään kauniita laulumelodioita ja rankkoja väliosia. Kokonaisuus, jossa on kontrasteja, Tatsi vihjaa. Bändin myspace-sivusto muuten paljastaa levyjulkkarikeikan ajan ja paikan. Tampereen Ristirockissa on viime vuosina juhlittu uutta ja hyvästelty vanhaa. Tänä vuonna siellä sataa ja rankasti, jos Jumala suo. Rukoillaanhan uuden levyn ja kiertueen puolesta!

Pohdittavaa… – Gospelmuusikot ovat loppujen lopuksi aivan tavallisia ihmisiä, mutta niillä on joku yhteys siihen Jeesukseen, josta riparilla puhuttiin. Ota selvää! Martti Pyykönen martti.pyykonen@nuotta.com Kuvat Erne Hakala & The Rain

Nuotta 5/2008

4


LE V Y T

Lähetä oma gospellevysi Nuottaan: Nuotta, PL 184, 00181 HELSINKI

August: Ennen kesää Aikamedia 2008 www.augustit.net

Tätä levyä olen hieman odotellut. Singlelohkaisu Kivi taisi olla julkista jo viime vuonna. En tiedä, oliko odotus liian pontevaa, mutta huomasin levyä kuunnellessani tunteideni olevan ristiriitaisia. Aivan aluksi plussan ansaitsevat levyn kannet ja bändin verkkosivut. Levyn 11 biisiä vie ajatukseni kultaiselle 80-luvulle. Silloin gospel kuulosti osittain juuri tältä.

August esittelee selkeät joskin raikkaat tekstit ja biisit, jotka on kurinalaisesti ja hieman yllätyksellisesti sovitettu. Levyä vaivaakin läpi tuotoksen jonkinasteinen tasapaksuus. Ehdottomat hitit ja hienoimmat biisit ovat Tyttö pieni ja Kivi. Esa Klapuri selviää vokalistin hommasta kiitettävästi, kuten myös koko bändi omista osuuksista. Bändille suosittelen seuraavaa levyä varten hyvää tuottajaa ja vakavaa huomion kiinnittämistä miksaukseen ja ennen kaikkea soundimaailman nyansseihin. Niitä on olemassa ihan oikeasti. Ankarista miinuksista huolimatta levyä kuunnellessa vakuutuin siitä, että keikkatilanteessa tällaiselle formaatille on varmasti kysyntää. On hyvä, että asioista lauletaan suoraan ja värit on vahvasti esillä.

Tero Huvi

AK Band: Lumi ja savanni Aikamedia & Fida 2008

Kuunnellessani levyä ja ennen kaikkea kun selailin kansia olin aika lailla sekaisin valtavasta infomäärästä levynkansien sisällä. Samaan pakettiin on tungettu perusinfo levystä, tekijöistä sekä biisien tekstit. Koska levyn takaa löytyy lähetyskombinaatio Fida, on sisäkansiin laitettu sinänsä puhuttelevia aforismeja ja tuokiokuvia Afrikasta. Kansia katsellessani jäin miettimään sitä, että sisäkansiin on riittänyt häkellyttävän kauniita kuvia, mutta

kansikuva ja koko kansi on mielestäni epäonnistunut. Mutta sitten itse musiikkiin. Olli Pitkänen on loistava lauluntekijä. Upeita lauluja ja iholle tulevia tekstejä. Kaikesta huomaa, että evankeliumin julistaminen on tärkeää. Kotimaassa ja maailmalla. Ehkä taustastani johtuen jotenkin ihastuin levyn alkupuolella olevaan Rummut yössä Afrikan -iloitteluun. Tällaisia levyjä tarvitaan. Kiva olisi ollut lukea, miksi tämä levy on yleensä tehty. Erityismaininta vierailevista muusikoista eri maista. Jäin myös miettimään sitä, että jos joku haluaisi kuulla yhtyettä ja juuri levyn lauluja ihan livenä, yhteystiedot olisi järkevää laittaa vaikka levyn takakanteen näkyville. Muualle ne eivät enää olisi mahtuneetkaan.

Tero Huvi


JEESUS MESESSÄ

Leena Koski

Jaakko – keskustelu Tiedosto

Muokkaa

Toiminnot

Työkalut

Ohje

Plus!

Jaakko <jaakko@nuotta.com>

Marjaana sanoo: Moi Jaakko! Joko oot saanu tietää mihin riparille meet tänä kesänä? Jaakko sanoo: Joo, lauantaina nuorten illassa kerrottiin. Hmm… en vaan tajuu, et mitä järkee koko leirissä on. Sen ajan vois käyttää monella muullakin tavalla hyödyksi. Marjaana sanoo: Mä kävin oman leirini viime kesänä ja täytyy sanoa, että se oli yksi parhaista asioista mun elämässä! Jaakko sanoo: Ai

miksi? Mulla ei oo kovin suuria odotuksia riparin suhteen…

Marjaana sanoo: No kun siellä Jeesuksesta tuli mun paras kaveri! Kuulin siellä paljon sellaisia asioita seurakunnasta ja Raamatusta, joista en tiennyt ennen leiriä. Leirin jälkeen mun elämään tuli vaikeita asioita, kun mummukin kuoli, enkä olisi selvinnyt niistä, jos ei olisi Jeesusta. Jeesus antaa ylösnousemustoivoa Jaakko sanoo: No mut ei kaikille tuu vaikeita juttuja. Ja toisaalta, no, onhan riparissa se hyvä asia, että juhlissa saa rahaa sukulaisilta

AB Mut mietippä sitä, mitä Jeesus sanoo: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh. 14: 6.) Riparilla sun kannattaa ajatella muutaki ku rahaa se kannattaa käyttää elämän suurempien asioiden miettimiseen, esimerkiksi siihen, missä vietät ikuisuuden |

Lähetä Haku

Tämän mainoksen lukee reilusti yli 0 000 suomalaista nuorta. Tämän mainoksen hinta on vain 20 euroa. Miten muuten voit tavoittaa näin monta nuorta – näin edullisesti? Katso edulliset mainoshinnat netistä: www.nuotta.com/medialle/mediakortti/ Kysy tarjousta osoitteesta ilmoitukset@nuotta.com


R

A A M A T T U- J A R U K O U S KALENTERI 12. 5. – 8. 6.

12. 5.

20

LOT TA, CHARLOTTA  . Sam. 2:  – 3: 22  Joh. 7: –29  Ps. 08: –4  Sananl. 5: 4 Vapauta ja varusta minut viemään ilosanomaasi eteenpäin ja auta minut tekemään se yksin sinun varassasi Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.

19. 5.

2

EMILIA, EMMA, EMMI, MILLA, MILJA, MILKA  . Sam. 24:  – 25: 44  Joh. 0: 22–42  Ps. 6: –9  Sananl. 5: 20–2 Varjele ylpeydeltä, etten kääntyisi koskaan sanasi totuutta vastaan.

26. 5.

22

VILH ELM IINA , MIN NA, VILM A, MIINA, MIM MI  2. Sam. 9:  – : 27  Joh. 5: –27  Ps. 9: 49–64  Sananl. 6: –3 Auta rakentamaan kotini ja elämäni kestävälle perustalle.

2. 6. VENLA

23

   

2. Sam. 9:  – 20: 3 Joh. 2: –25 Ps. 20: –7 Sananl. 6: 6–7

Kesäloma!! Anna herkät korvat kuulla kutsuva äänesi.

44

Nuotta 5/2008 | www.nuotta.com

13. 5. KUKKA, FLOORA 14. 5. TUULA, EDIT .

   

Sam. 3: 23 – 4: 52 Joh. 7: 30–53 Ps. 09: –3 Sananl. 5: 5–7

Puhdista sydämeni ja raivaa sieltä kaikki, mikä tukahduttaa sinun elämääsi minussa.

   

. Sam. 5:  – 6: 23 Joh. 8: –20 Ps. 0: –7 Sananl. 5: 8–0

Rukoilemme, että ne kristityt, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa, voisivat rakentaa elämänsä uudelleen ja että Kolumbian Araucassa vielä jäljellä olevat seurakunnat voisivat jatkaa kokoontumisiaan.

15. 5.

SOF IA, SON JA, SOHVI  . Sam. 7:  – 8: 4  Joh. 8: 2–30  Ps. : –0  Sananl. 5:  Anna nöyryyttä ja kestävyyttä vaeltaessani kohti lopullista päämäärää, jossa kaikki lupauksesi ovat täyttyneet.

20. 5.

21. 5. KOSTI, KONSTA 22. 5.

Kiitos, että sinä pidät huolta elämäni kaikista asioista.

Rukoilemme Valko-Venäjän seurakuntien ja koko yhteiskunnan vaikean tilanteen puolesta.

LILJA, KAROLIINA, LILLI  . Sam. 26:  – 28: 25  Joh. : –53  Ps. 7: –2  Sananl. 5: 22–23

27. 5. RITVA    

2. Sam. 2: –3 Joh. 6: –33 Ps. 9: 65–80 Sananl. 6: 4–5

Kiitos, että elämä, jonka sinä annat, on arvokkaampi kuin mikään maallinen omaisuus.

   

. Sam. 29:  – 3: 3 Joh. : 54 – 2: 9 Ps. 8: –8 Sananl. 5: 24–26

28. 5. ALMA

   

2. Sam. 3: –39 Joh. 7: –26 Ps. 9: 8–96 Sananl. 6: 6–7

Rukoilemme, että Jumala rohkaisee ja suojelee Pohjois-Korean uskovia sekä antaa heille rakkauden heidän vainoajiaan kohtaan.

3. 6. ORVOKKI, VIOLA 4. 6. TOIVO    

2. Sam. 20: 4 – 22: 20 Apt. : –26 Ps. 2: –8 Sananl. 6: 8

Armahda ja vapauta minut syyllisyydestä ja häpeästä, joka ei jätä rauhaan.

   

2. Sam. 22: 2 – 23: 23 Apt. 2: –47 Ps. 22: –9 Sananl. 6: 9–20

Rukoilemme Egyptin kristittyjen puolesta.

HEMMINKI, HEMMO  2. Sam. :  – 2:   Joh. 2: 20–50  Ps. 8: 9–29  Sananl. 5: 27–28 Kun uskot hoidettavakseni maallista hyvyyttä, älä salli minun kiintyä siihen, vaan auta minua käyttämään sitä lähimmäisteni hyväksi.

29. 5.

OIVA , OIVI , OLIV IA  2. Sam. 4:  – 5: 22  Joh. 8: –24  Ps. 9: 97–2  Sananl. 6: 8–9

16. 5.

17.

ESTERI , ESS I, ESTER  . Sam. 8: 5 – 9: 24  Joh. 8: 3–59  Ps. 2: –0  Sananl. 5: 2–4

MA    J  P  S

Pidä minut tässä uskossa ja varjele kaikesta, mikä estää sinun työtäsi minussa.

Kiitän lunast

23. 5. LYYDIA, LYYLI

24

   

2. Sam. 2: 2 – 3: 39 Joh. 3: –30 Ps. 9: –6 Sananl. 5: 29–30

Anna armahtava sydän, niin etten kieltäisi toisia ja tekisin kaiken voitavani heidän hyväkseen.

30. 5. PASI    

2. Sam. 5: 23 – 6: 23 Joh. 8: 25 – 9: 22 Ps. 9: 3–28 Sananl. 6: 0–

TUU  2  J  P  S

Näytä ja ota

31.    

2 J P S

Herätä minut välinpitämättömyyden ja suruttomuuden unesta.

Anna armo, että epäröimättä noudatan kutsuasi, jonka sanassasi saan.

5. 6. SULEVI

6. 6. KUSTAA, KYÖSTI 7. 6

   

2. Sam. 23: 24 – 24: 25 Apt. 3: –26 Ps. 23: –4 Sananl. 6: 2–23 Maailman ympäristöpäivä

Auta meitä kantamaan vastuumme luonnostamme.

   

. Kun. : –53 Apt. 4: –37 Ps. 24: –8 Sananl. 6: 24

Isä, etsi sinä minut, koska olet luvannut etsiä kaikki kadonneet.

Hava että tu kaikis

SUV  .  A  P  S

Kiitos odotta


ER

tää

YYLI

iin sin kaikseen.

uasi,

YÖSTI

olet nneet.

HARTAUS

Seuraamalla Nuotan raamattukalenteria luet Raamatun läpi vuodessa. Rukoile rukouspiirisi kanssa yhdessä Nuotan messissä päivän aiheiden puolesta.

17. 5.

MAILA , MAILI, MAILIS , REB EKK A  . Sam. 20:  – 2: 6  Joh. 9: –4  Ps. 3:  – 4: 8  Sananl. 5: 5–7

18. 5.

ERK KI, EERO, EER IKK I, EER IKA  . Sam. 22:  – 23: 28  Joh. 0: –2  Ps. 5: –8  Sananl. 5: 8–9

Kiitän ja ylistän sinua luomisesta, lunastuksesta ja pyhityksestä.

Kaatuneiden muistopäivä Auta arkeen lähtiessäni luottamaan sinuun, Isä, kulkemaan sinun askelissasi, Poika, ja elämälläni ylistämään sinua, puolustajani Pyhä Henki.

24. 5.

25. 5. URPO

Näytä meille tie toistemme luo ja ota meidät rakkautesi lämpöön.

Opeta näkemään se, mikä on tarpeellista, ja se, mitä ilman voin tulla toimeen.

TUUKKA, TOUKO  2. Sam. 4:  – 6: 23  Joh. 3: 3 – 4: 4  Ps. 9: 7–32  Sananl. 5: 3–32

   

2. Sam. 7:  – 8: 8 Joh. 4: 5–3 Ps. 9: 33–48 Sananl. 5: 33

31. 5. HELK A, HELGA 1. 6.

   

2. Sam. 7: –29 Joh. 9: 23–42 Ps. 9: 29–52 Sananl. 6: 2–3

Havahduta minut tajuamaan, että tulevaisuus on jo läsnä kaikissa ratkaisuissani.

7. 6.

SUVI, ROBERT, ROOPE  . Kun. 2:  – 3: 3  Apt. 5: –42  Ps. 25: –5  Sananl. 6: 25 Kiitos, että sinä aina jaksat odottaa lapsiasi kotiin.

TEEM U, NIKO DEM US  2. Sam. 8:  – 9: 0  Joh. 20: –3  Ps. 9: 53–76  Sananl. 6: 4–5

Auta näkemään, että sinä luot uutta.

8. 6. SALOMO    

. Kun. 3: 4 – 4: 20 Apt. 6: –5 Ps. 26: –6 Sananl. 6: 26–27

Älä anna minkään asian tulla yhteyden esteeksi välillemme.

Koonnut Riikka Hämäläinen riikka.hamalainen@nuotta.com

Vierelläkulkija välinen aika on suurien ihmeiden aikaa. Jeesus ilmestyi kymmenelle opetuslapselleen, minkä jälkeen vielä Tuomakselle erikseen. Pietarin kalansaalis ja Emmauksen tie. Kaikissa näissä kertomuksissa yhteistä on, että opetuslapset pelkäsivät, epäilivät, puhuivat näkemättä, kunnes tajusivat, että Herra on heidän keskellään. Tämän jälkeen suhtautuminen muuttui ihmetyksen sekaiseksi kunnioitukseksi.

PÄÄSIÄISEN JA HELLUNTAIN

me kuljemmekaan laput silmillä, kuulematta ja näkemättä. Kuinka usein mielemme valtaa epäilys Jumalaa, itseämme, uskoamme kohtaan. Juuri silloin, kun me olemme heikoilla, seisoo Jeesus meidän edessämme ja sanoo: ”Rauha teille.” Ei hän syytä, ei soimaa, ei kerskaa, ei pöyhkeile, vaan rakastaa.

KUINKA USEIN

PÄÄSIÄISEN JÄLKEISET tapahtumat antavat meille myös lähetyskäskyn velvoitteen ja Pyhän Hengen siinä meitä auttamaan. ”Menkää kaikkeen maailmaan” kuulostaa niin pitkältä reissulta, ettei se ilman apua onnistuisikaan. Lähde rohkeasti matkaan ja muista välillä vilkaista olkasi yli: Jeesus kulkee kanssasi. HYVIÄ PYHIÄ

toivottaa

Sami Laulajainen Äänekosken seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kuvat SXC / Magda Czajka ja Sami Laulajainen


TAPAHTUM ATORI

Vielä ehtii ja kerkiää Krusifiksiä ihmettelemään Kannen kuva Stockxpert ja Nuotta

Nuotta ilmestyy 11 kertaa vuodessa 29. vuosikerta ISSN–0357–7139 TOIMITUS Päätoimittaja Juha Heinonen juha.heinonen@nuotta.com Toimitussihteeri Tommi Hakkari tommi.hakkari@nuotta.com Yhteydenotot sähköpostilla

Äänekosken megalomaaninen Can’t U C the Crucifix on käsillä perjantaina 16. 5. Äänekosken painotalolla kello 19. Mukana menossa ja melskeessä, rytinässä ja rytkeessä on Tera, Punainen Lanka, Sacrecy sekä Luotettava Todistus. Puhepuolesta vastaa Päivi Niemi ja Juha Heinonen. Luvassa tanakkaa musaa, Jumalan sanaa sekä kristittyjen yhteyttä leppoisaan keskisuomalaiseen malliin. Tapahtumaan on vapaa pääsy, eli liikkeelle kannattaa lähteä vähän kauempaakin.

Vallankumous pian täällä!

Toimitusneuvosto Tommi Hakkari, Juha Heinonen, Eija Joensuu, Jari-Pekka Järvinen, Sami Liukkonen, Jussi Miettinen, Kai Niemelä, Päivi Niemi, Lauri Parvio, Lasse Räty, Raimo Raukko

Nyt se on täällä, ensimmäistä kertaa Suomessa: Revoluzone! Innostava lähetystapahtuma nuorille ja nuorille aikuisille. Revoluzone on kesäaktioiden training camp Ryttylässä 16.–18. 5. 2008. Mukaan mahtuvat kaikki lähetyksestä kiinnostuneet. Älä jätä väliin tapahtumaa – liity mukaan vallankumoukseen. Informaatiota jakavat www.revoluzone.org ja www.nm.fi.

Ulkoasu Tea Ikonen, Tommi Hakkari, Tommi Hämäläinen

Kokemäelläkin iloitaan koulun päättymisestä

Toimituskunta Masamitsu Amemori, Joanna Amemori, Tuomas Auvinen, Riina Halme, Touko Hjelt, Riikka Hämäläinen, Tuomas Luoma, Johannes Koskenniemi, Leena Koski, Martti Pyykönen, Saara Räty

TILAUKSET JA OSOITTEENMUUTOKSET YAP Solutions Oy / Nuotta, PL 22, 01621 VANTAA. Puh. 030 39778 (ma–pe klo 8–16), fax (09) 794 031, tilauspalvelu@nuotta.com Sähköpostia lähettäessäsi mainitse lehden nimi. NORMAALIT TILAUSHINNAT kestotilaus 44 euroa, vuosikerta 48 euroa, ½ vsk. 29 euroa, ulkomaille postitettaviin lisämaksu MAINOKSET JA MEDIAKORTTI ilmoitukset@nuotta.com Mediakortti löytyy netistä: www.nuotta.com/medialle/mediakortti ILMOITUSHINNAT Katso mediakortista, hinnat alkaen 100 e TOIMITUKSEN OSOITE PL 184, 00181 HELSINKI, Lastenkodinkuja 1 (2. krs), puhelin: (09) 2513 9253 faksi: (09) 2513 9280 sähköposti: toimitus@nuotta.com etu.sukunimi@nuotta.com www.nuotta.com Toimitus ei vastaa tilaamattoman materiaalin palauttamisesta. JULKAISIJAT Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys KUSTANTAJA Kustannus Oy Arkki, toimitusjohtaja Lauri Parvio Kustannus Oy Uusi Tie, toimitusjohtaja Raimo Raukko PAINO Uusimaa Oy

School’s Out hurraa vanhaan Alice Cooperin malliin Kokemäellä perjantaina 30. 5. Illan mittaan luvassa on musiikkia, Sanaa, kristittyjen yhteyttä sekä hyvät tarjoilut. Mukana ainakin Norman, Ystävyyden Pilvi, Peter Joukainen, Juha Heinonen ja Timo Havukainen. Tarjolla myös sairaan hyviä lettuja. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, lisätietoja netistä Sleyn nuorisotyön sivulta www.sley.fi/nuoriso.

Kesä alkaa Karkkugospelista Alkukesän aurinko, sininen vesi ja vihreä nurmikko ovat varmoja tuntomerkkejä Karkkugospelissa Karkun rannassa. Lauantaina 7. 6. kello 12 alkaen lavalle nousevat mm. The Rain, The Road, August, Sacrecy, Norman, Saraste, Pekka Laukkarinen band, Peter Joukainen, The Exegetics sekä Ystävyyden Pilvi. Puhujina kuullaan Erkki Koskenniemeä, Päivi Niemeä, Anne Hopeavuorta, Timo Vuorista, Juha Heinosta, Johannes Häkämiestä sekä Timo Nisulaa. Mukana myös Siikkarijamit sekä savumerkin säestämä Riemumessu. Tapahtumaan on edelleen vapaa pääsy, eli siinäpä erityisen hyvä

mahdollisuus viettää ripariryhmän kanssa erilaista leiripäivää. Lisätietoja netistä www.sley.fi/ nuoriso.

Kansainväliset Johannesfestarit juhannuksena Anjalankoskella Hietoinrannan leirikeskuksessa vietetään juhannuksena Johannes-festareita. Paikalle on tulossa ainakin Kraka, Saraste, Aarni, Ilon hiutaleet sekä pitkänlinjan venäläinen gospelyhtye Druzki. Mukana myös Juha Heinonen, Teija Patjas, Markku Niemelä, Timo Rämä ja monet muut. Käy tsekkaamassa koko ohjelma netistä www.johannesfestarit.fi tai lähetä meiliä info@johannesfestarit.fi Johannes-festarit yhdistää luonnonrauhan, tunnelmallisen rannan, kokon, ystävät sekä hyvän gospelin. Tapahtuman hinta vaihtelee riippuen majoituksen luxuksen tasosta.

Kesällä Eviksille Kankaanpäähän Valtakunnalliset evankeliumijuhlat tarjoavat monta kauhallista tosi hyvää nuorelle seurakunnalle. Musapuolella mukana nähdään ja kuullaan mm. Teraa, The Roadia, Normania, Sarastetta, AOC:tä, kls:ää, Ystävyyden Pilveä, Ipe Vettenrantaa, Cotton Viitasta, Hencca & Bigbandia sekä monia muita. Tarjolla on raamattutunteja, keskustelukanavia, Siikkarijamit, Riemumessu, yleisurheilukilpailut ja laadukkaat yöjamit molempina iltoina. Sokerina pohjalla Road-museo poikain 80-luvun alun treenikämpässä, eli siinä kohden, mikä on pakko nähdä ja itse kokea. Eviksillä on nuorien oma teltta-alue ja tapahtumaan on edelleen vapaa pääsy.

työtahot yli kirkkokenttärajojen. Infoa ja isompien ryhmien ennakkovarauksia numerosta 044 - 253 6435.

Life’08!? Kansainvälinen Taiteiden Kesä laajenee kesällä 2008. Perinteisten taideworkshopien rinnalle tulevat omat pajat toiminnasta ja tieteestä kiinnostuneille. Kesäkylän annista päästään nauttimaan myös viikonloppuna, kun Nuorten Kesä yhdistyy leirikokonaisuuteen uudella tavalla. Ilmoittautuminen taideleirille alkaa pian, seuraa nettisivuja www.nm.fi!

Minne menet? Suuntana risti Vietä viikonloppu 4.– 6. 7. 2008 Kajaanissa. Kansanlähetyspäivien nuortenohjelma kutsuu sinua pohtimaan elämää suurempia asioita. Muista myös Urbaani unelma, joka valtaa Kajaanin kadut jo 30. 6! Lisää infoa nuorisotiimi@sekl.fi tai www.nm.fi.

Haaveista totta? Haluatko viettää vuoden, joka todella muuttaa elämäsi? Haluatko oppia lisää Jumalasta, itsestäsi tai nuorisotyöstä? Kaipaatko elämääsi jotain uutta? Haku nuorisotiimiin käynnissä NYT! nuorisotiimi@sekl.fi tai www.nm.fi.

Titaanikonsertti jyrähtää Lahdessa Titaanikonsertti on kristillinen metallipainotteinen herätyskonsertti Lahden Kääntöpiirissä lauantaina 14. 6. alkaen kello 18.00. Tapahtuman lauteilla nähdään mm. Sacrecy, Deutrenomium, Luotettava Todistus sekä tapahtuman puuhanainen Johanna Ylimäki. Tapahtuman yksi tarkoitus on olla alkuräjähdyksenä titaani-toiminnalle. Titaani-toiminta tähtää evankelioimiseen, katutyöhön, tapahtumiin, seurakuntanuorten rohkaisuun sekä kutsuu palvelutyöhön. Tapahtumassa on mukana Gospel Riders, Preacher Mc, Maanalainen levykauppa ja monet muut yhteis-

EDELLISEN RISTIKON RATKAISU


Arvomme kaikkien 31. 8. 2008 mennessä itselleen tai kaverille Nuotta-lehden tilanneiden kesken 10 kpl ristinmuotoisia mp3-soittimia (2 gigan muistilla).

-so Vo i t a m p 3

iti

n

NUOTTA TAHTOO VÄLITTÄÄ TOIVON SANOMAA TÄMÄN AJAN IHMISILLE. Nuotta on lehti täynnä ajankohtaista asiaa elämästä, uskosta, ihmissuhteista ja gospelista. Ympäristöteemoja unohtamatta. Eli siis AITOA TAVARAA NUORTEN MAKUUN. Valtavan suosion saanut tarjouskampanjamme jatkuu edelleen. Voit vielä tilata Nuotan vuodeksi kotiisi (jatkuva kestotilaus) USKOMATTOMAAN 32 EURON HINTAAN (norm. 44 e). Saat siis 11 NUMEROA ELI 536 SIVUA TÄYTTÄ ASIAA! Tai jos et vielä ole aivan vakuuttunut Nuotan huikeudesta ja haluat tilata maistiaisen tai vaikka lahjan kaverillesi, kannattaa laittaa korvan taakse Nuotan tutustumistarjous; 3 KUUKAUDEN LEHDET edullisesti vain 9 EUROA. Tällä tavalla saat 144 SIVUA LUETTAVAA suoraan postilaatikkoosi kannettuna.

Tilaa

Nuoren seurakunnan sanoma. TILAA ALLA OLEVALLA LOMAKKEELLA PUHELIMELLA: 030 39778 (MA–PE KLO 8–16) SÄHKÖPOSTILLA: TILAUSPALVELU@NUOTTA.COM NETISTÄ: WWW.NUOTTA.COM

TILAUS ON JATKUVA SÄÄSTÖTILAUS, jonka voit lopettaa halutessasi tutustumisjakson jälkeen. Kestotilaus (jatkuva säästötilaus) on aina edullisin tilausmuoto. Tilaus jatkuu toistaiseksi, kunnes tilaaja muuttaa tilauksen määräaikaiseksi tai irtisanoo sen kirjeellä tai puhelimitse. Voit perua tilauksesi sovitun tilausjakson jälkeen (3 kk tai vuosi).

TILAAN NUOTAN EKAT 3 KK 9 e (norm. 24 e) KESTONA 32 e vuosi (norm. 44 e) VUOSITILAUS 40 e (norm. 48 e)

NUOTTA MAKSAA

Saaja

POSTIMAKSUN

Nimi Osoite

Nuotta / Kustannus Oy Arkki TUNNUS 5001710

Puhelin Sähköposti Nuotta ilmestyy 11 kertaa vuodessa.

Hinnat voimassa 2008 ajan

Maksaja

00003 VASTAUSLÄHETYS


IRTONUMERO 5 € ISSN 0357-7139

9

01

770357 713007

HB aise Scandinavian Metal Pr ) Claas P. Jambor (GER Tera Juha Tapio Band The Rain bob K (SWE) Reality Special kls. Dien Taylor (USA) Mikko Vaismaa Gospelstara-kisa 2008 Juha Heinonen G-Powered Frail studioita workshoppeja Luotettava Todistus Daikini DadsHello OR) Jan Inge Saltskår (N bass’n Helen Sacrecy Mehida Päivi Niemi tisteja läheltä ja ...sekä paljon muita ar stariohjelma fe kaukaa! Tsekkaa koko tanakyvissa.fi osoitteesta www.maa

Liput alkaen 7 € ja lippupaketit alkaen 36 €. Ilmoittautumiset 31.10. mennessä numeroon 040 581 3030. Tilaa ilmainen käsiohjelma osoitteesta www.maatanakyvissa.fi tai numerosta (03) 223 7056. Nuotta52008-210x297.indd 1

24.4.2008 17:05:40

Nuotta 5/2008  
Nuotta 5/2008  

Nuotan riparinumerossa 2008 mietityttävät rippileiriaiheiden lisäksi ulkonäköpaineet, Anton Laurilan elämänmuutos, Eesti sekä tietysti gospe...