Page 1

4/09

Missä on Golgata? | Masennuksen kuilusta näkyi valo | Pääsiäinen 24h | Ristin sanoma | Tärkein katse | MGtH ja kolme tulokasta | Veli Yun


SIVUPER SOONA AIKAJANA 1992 Koulun aloitus syksyllä.

PETRAN EL ÄMÄSTÄ 2001 2002 –2003 Muutto Vaasas- Vaihtota Espooseen oppilasvuosi musiikkilukiota Floridassa. varten kesällä.

2006 Diakonia-ammattikorkeakoulu alkaa tammikuussa.

2007 Petra alkaa seurustella tulevan aviomiehensä kanssa maaliskuussa.

2008 3 kuukautta kestävä vaihto Nepalissa katulapsityössä keväällä. Työt Vegassa alkavat toukokuussa. Petran ja Antin häät 23. 8. 2008.

PETRA VELIN Kuka olet ja mitä teet? – Olen Petra Velin, 23-vuotias sosionomi (amk) -opiskelija, ja olen työskennellyt viime keväästä asti Helsingin Malminkartanossa, osasto Vegassa. Tänne tulee sosiaalityöntekijän ohjauksella 13–17-vuotiaita nuoria päihdearviointiin. Tällä hetkellä olen kuitenkin kymmenen viikkoa kestävässä työharjoittelussa Pihkapuistossa, johon nuoret tulevat esimerkiksi kriisiytyneistä perhetilanteista. Miten autat nuoria? – Pyrin työssäni ohjaamaan nuorta ottamaan vastuun omasta elämästään, motivoin heitä muuttamaan asenteitaan, ja ennen kaikkea työtehtäväni on tukea nuorta päihteettömyyteen. Auttaminen tapahtuu muun muassa nuoren kanssa keskustelemalla, päihderyhmillä, toiminnallisuudella, kuten jalkapalloa pelaamalla tai tekemällä retkiä, perhetapaamisilla, neuvotteluilla sekä ohjaamalla nuoria Nuorten päihdepsykiatriselle poliklinikalle.

Mikä on hienointa työssäsi, mikä raskainta? – Hienointa työssäni ovat aidot kohtaamiset nuorten kanssa ja tunne siitä, että teen tärkeää työtä lastensuojelun parissa. Raskainta on ilmapiiri, jossa leijuu väkivallan uhka, sillä joskus tänne tulee isokokoisia murkkupoikia, jotka ovat eläneet ilman rajoja kaduilla tapellen. Miten päädyit tähän tehtävään? – Opiskelukaverini kertoi, että Pihkapuistossa tarvitaan jatkuvasti sijaisia, ja sain paikan. Aloittaessani tunsin astuvani isoihin saappaisiin, sillä vastuu nuorten jakson kulusta tuntui suurelta. Millaisia ovat Vegan tyypilliset asiakkaat? – Vegassa yleisin asiakasryhmä on noin 16–17-vuotiaat pojat, jotka käyttävät kannabista pitämättä sitä mitenkään haitallisena. Toinen lähes yhtä yleinen asiakasryhmä Ve-

HUHTIKUU 2009 4

18

12

4

PÄIVI KALLIO

7

Masennuksesta selvinnyt Päivi Kallio tietää, että Jumala on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän. Lisäksi asiaa depressiosta. LÖÖPPI. Nuoren seurakunnan sanoma.

8

GALLUPPI:

18

KIVEEN KIRJOITETUT:

20

PÄÄSIÄINEN 24H

Mitä pääsiäisenä oikeasti tapahtui? Lue selvitys asiasta ja hiljenny ihmiskunnan suurten tapahtumien äärelle. 12

NELJÄ NUORTA JA NELJÄ KERTOMUSTA

16

MEGARAAMIS: MISSÄ ON GOLGATA

Mitä Jeesus minulle merkitsee? Golgatan paikkaa kanssasi on etsimässä Pekka Lindqvist.

SÄRKYNEEN SYDÄMEN LÄÄKEKAAPPI

30 30

22

32

TAIVAALLINEN MIES

34 35

Lue koskettava kertomus Kiinan vainotun seurakunnan johtajasta. 26 27 28

JEESUS-LEFFAT LEVYT SEURISKAVERI

Kotkan Langinkosken seurakunnasta kertoo Jasmiini Vampoulus. 29

RISTIKKO

SONJA EI KULJE LAINAKENGISSÄ

SILMÄT RISTISSÄ

Kannatko kaulassasi ristiä? Tiedätkö, mitä se tarkoittaa? Lue lisää.

SARJAKUVAT

Nuotan supersuositut sarjikset. 24

38

Sonja voitti kenkäkilpailun, ja kohta voit kulkea Sonjan suunnittelemissa kengissä. Usko on Sonjan elämässä kaikessa mukana.

TOIVO ELÄÄ SUDANISSA

Nuori kirkon lupaus kertoo elämästään, Waun kylästä ja sodan varjosta.

Haaveet haudassa vai aaveet aterialla? 10

20

Kiusaaminen, itsetunto, pelko ja ihmissuhteet. Mistä apua särkyneeseen sydämeen?

Mitä pääsiäinen merkitsee sinulle? 9

Nuoren seurakunnan sanoma

JEESUS MESESSÄ KYSY SYSTERILTÄ

Lähetä kysymyksesi nyt Nuotta-systerille ja -broidille. 36

JATKOKERTOMUS: LINTULAUTA

Kertomuksen viimeinen osa. 38

SUOMIGOSPELIN TULEVAISUUS

Esittelemme kolme tuoretta nimeä suomigospelin kentältä: Nolla, Kuu ja Park 7. Lue bändien mietteitä uransa alkuvaiheessa.


gassa on noin 15-vuotiaat tytöt, jotka juovat raakaa viinaa todella suurina annoksina. Amfetamiinin ja lääkkeiden väärinkäyttäjiä sekä sekakäyttäjiä Vegaan tulee jatkuvasti. Miksi huumeita tulee välttää? – Huumeita tulee välttää lukemattomista syistä! Mietojen huumeiden hyväksyminen on lisääntynyt viime vuosina radikaalisti nuorten keskuudessa. Kannabiksen kokeilu tutustuttaa nuoren helposti vääränlaisiin kavereihin, jotka välittävät huumeita ja ovat mukana rikollisessa toiminnassa, ja huomaamattaan nuori itsekin on mukana ympyröissä. Kannabiskokeilu myös madaltaa kynnystä kokeilla muitakin aineita. Miten Jumala näkyy työssäsi, entä julistatko nuorille myös ilosanomaa? – Jumalasta ei valitettavasti juurikaan puhuta Pihkapuistossa, ja muutenkin se on suomalaisessa yhteiskunnassa äärimmilleen viety jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia. Antaako uskosi sinulle toivoa työssäsi? – Totta kai antaa! Jumalalle mikään ei ole mahdotonta, ja hän jos kuka voi tehdä nuoren elämään täyskäännöksen. Usein kiireessä avun pyytäminen Jumalalta unohtuu, mutta joskus tukalissa tilanteissa pyydän apua oikeiden sanojen löytämiseen. Minulla on vielä pitkä matka kuljettavana tullakseni kokeneeksi lastensuojelukonkariksi, mutta uskon, että Isä johdattaa minua oikeaan suuntaan ja auttaa minua kehittymään rautaiseksi ammattilaiseksi. Täytyy vaan kulkea rukoillen ja kuunnellen hänen tahtoaan. Netta Norro Kuva Antti Velin

w w w. n u o t t a . c o m

40 40

42

GOSPEL CENTER: MGTH

Mikot ovat julkaisseet uuden levyn. Lue, mitä Jumalan valtakunnan työntekijöillä on nyt sydämellään. 42

KUN KATSOIT MINUUN

Jeesuksen katse. Jeesus katsoi Raamatussa monta kertaa ihmistä. Lue ja opi Jeesuksen katseesta. 44 45 46 48

PÄ ÄKIR JOITUS

Tahdon nähdä Jeesuksen haudan PEKKA LINDQVIST etsii tämän lehden Megaraamiksessa Golgatan sijaintia. Hän toteaa, että läpi aikojen kristittyjen suurimpia unelmia on ollut Jeesuksen ristintyön ydinpaikoilla kulkeminen. Tuo ajatus nauratti minua, koska kävelin Jerusalemin ja Genesaretjärven maisemissa kuukausi sitten juuri näissä mietteissä. Matkasimme Akaan seurakunnan perhematkalla viikoksi Raamatun maisemia ihmettelemään. Raamatun paikkojen vastapainoksi lapsipainotteinen retkikuntamme teki elämysmatkoja myös eläintarhaan, alligaattoripuistoon, kuumille lähteille sekä Kuolleellemerelle. Olikin pysäyttävä nähdä aitoja pingviinejä Jerusalemin eläintarhassa. Kahdeksanvuotias Mariella-tyttäremme odotti etukäteen kovasti Jeesuksen haudan näkemistä. Itselläni oli aika samansuuntaiset odotukset. Itkumuurilta Via Dolorosaa (latinaksi ”Kärsimysten tie”) pitkin jatkunut vaelluksemme ei kuitenkaan tuonut fiiliksen tasolla kovinkaan suuria hengellisiä kokemuksia. Puutarhahaudalla Mariella totesi, että tämä kyllä näyttää Jeesuksen haudalta. Lapset lauloivat vielä haudan ulkopuolella puutarhassa Lensi maahan enkeli -laulua ja tunnelma oli kohdallaan. Vieressä jylhänä katsellut Golgatalta näyttävä kukkulakin näytti melkein nyökkäävän meille.

nykyisin kulkevan pyhiinvaeltajan on hankala ymmärtää kahta asiaa. Miksi joka paikkaan on

RAAMATUN MAISEMISSA

pitänyt rakentaa toinen toistaan kalseamman näköisiä kirkkoja? Toinen ihmetyksen aihe on ainainen taistelu siitä, mitä tapahtui ja missä. Pää menee sekaisin ja epäuskon peikko hyppää esiin kuunnellessa eri teorioita, jotka tuntuvat syntyvän sen mukaan, ketä historiankirjoittaja edustaa. Kaikilla on vähän oma teoriansa Jeesuksen sovitustyön keskeisten paikkojen sijainnista. Onneksi teorioiden ja väittelyiden keskellä Pyhän haudan kirkon hirveässä ihmisvilinässä tai puutarhahaudan hämärässä linnunlaulua kuunnellessa saa avata Raamatun ja todeta, että tämä kaikki on tapahtunut meidän parhaaksemme, jotta ihmiskunta pelastuisi. Kiirastorstain odottavat tunnelmat, pitkäperjantain käsittämätön suru ja kärsimys sekä pääsiäissunnuntain uskomattomalta tuntuva ylösnousemuksen riemu on totta ja todellista. Tämän saamme lukea Jumalan sanasta, ja Sana pitää varmasti kutinsa. Ovat tapahtumapaikat tarkasti ottaen sitten missä tahansa, on pääasia, että kaikki on kuitenkin tapahtunutta ja totta. OIKEIN SIUNATTUA pääsiäisen aikaa sinulle, hyvä Nuotan lukija. Katsele ja kuuntele kevään kohinaa ja ennen kaikkea elävän Jumalan puhetta valmistautuessasi kristikunnan suurimpaan juhlaan. Missä on Golgata? -niminen artikkeli antaa reippaasti taustaa ja nippelitietoa Raamatun ajan strategisesti tärkeimpiin paikkoihin ja tapahtumiin. Pääsiäisen aikaan kannattaa hakea Nuotta hyllystä ja lukea kyseinen artikkeli ihan ajan kanssa. Eletään ja nautitaan myös pääsiäissunnuntaiaamun ilouutisesta täysillä. Onhan sairaan hienoa, että saamme todeta: ”Kristus on ylösnoussut, totisesti ylösnoussut!” Hyvää pääsiäistä!

RAAMATTU- JA RUKOUSKALENTERI HARTAUS: MARJA-LEENA LAAKSONEN TAPAHTUMATORI VEERA VAARNAMO

Iloinen nuori nainen uskoo Jeesukseen ja matkustelee ympäri Suomea tapaamassa riparikavereitaan.

Päätoimittaja

Juha Heinonen Nuotta 4/2009

3


Masennuksesta selvinnyt Päivi Kallio:

Jumala on lähellä niitä, joilla on s Rankan masennuksen läpi kulkenut Päivi Kallio tunsi pahimpina hetkinä pudotuksen jatkuvan loputtomiin. Silti hän ei vaihtaisi yhtäkään synkistä vuosistaan pois. Ne avasivat uuden, syvän kokemusmaailman. Nyt Kallio on jo valmis seikkailuihin.

S

uuri yleisö tuntee Päivi Kallion parhaiten näyttelijänä ja kristillisen taiteen moniottelijana. Hänet on nähty lavoilla muun muassa NutTura ja Kumbe -teatteriryhmien esityksissä. Lisäksi Kallio on

4

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com

toiminut tuottajana ohjelmatoimisto Kristallissa, joka tekee yhteistyötä merkittävien suomalaisten taiteilijoiden ja gospelyhtyeiden, kuten Krakan, Frailin ja Pro Fiden kanssa. Kallion matka alkoi Keski-Pohjanmaan Kannuksesta. – Olen nelilapsisen perheen kuopus. Kasvoin kristilliseen uskoon jo kotona äitini vaikutuksesta. Hän vei minut päiväkerhoon, pyhäkouluun ja seurakunnan tilaisuuksiin. – Äiti ja isä erosivat, kun olin neljätoistavuotias. Rippikouluiässä kapinoin äidin arvoja vastaan, mutta hakeuduin kuitenkin isoskoulutukseen, jonka myötä minulle kasvoi seurakuntanuoren identiteetti. Ha-

”Tieto omasta masennuksesta ei kuitenkaan paljon auta, kun todellisuus on se, että maailma on minua vastaan ja minä olen huono. Silloin on vaikea eritellä, mikä johtuu masennuksesta.” lusin ottaa ne asiat tosissani. Ajatus Jumalasta loi minulle turvaa, Kallio kertoo.

Kohti synkkiä vuosia Teini-iässä Kallio oli alakuloinen. Elämä oli hankalaa ja usein itketti. – Seitsemäntoistavuotiaana ma-

sennus räjähti ensimmäisen kerran käsiin. En pystynyt enää nukkumaan enkä syömään. Sellaista ei ihminen kovin pitkään jaksa. Minulle diagnosoitiin keskivaikea masennus. Sairaus jatkui monia vuosia. Diagnoosin jälkeenkin Kalliota vaivasivat monet oireet, jotka lamauttivat häntä ja saivat elämisen tuntumaan kohtuuttoman vaikealta. – Äiti muistutti usein, että johtuukohan tuo nyt siitä masennuksesta. Tieto masennuksesta ei kuitenkaan kovin paljon auta, kun todellisuus näyttäytyy sellaisena, että maailma on minua vastaan ja minä olen huono. Silloin on vaikea eritellä, mitkä tunteet johtuvat masennuksesta.


mystä ja vihaa ei saa ilmaista, ne kääntyvät kokijaansa vastaan ennemmin tai myöhemmin. – Olen herkkä ja kiltti luonne. Haluaisin miellyttää ihmisiä, enkä välttämättä näytä kaikkia tunteitani heille. Myös vanhempieni avioeron aikoihin tulehtunut koti-ilmapiiri vaikutti varmasti masennukseni laukeamiseen. – Minulla masennukseen on liittynyt lisäksi arvottomuuden tunnetta, Kallio pohtii. – Olen saattanut olla myös yliherkkä ihmissuhteissani, koska olen pelännyt torjutuksi ja hylätyksi tulemista. Viime vuosina olen saanut tajuta, että ihmisethän pysyvätkin elämässäni.

Päivi Kallio

Oman elämänsä toimijaksi

– Kannuksessa 979 syntynyt helsinkiläinen kulttuurituottaja sekä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja. – Työskentelee tällä hetkellä Suomen Lähetysseuran lapsi- ja nuorisotyön kasvatussihteerinä. – Toiminut muun muassa ohjelmatoimisto Kristallissa tuottajana ja Maata Näkyvissä -festareiden juontajana. – Mukana teatteri Kumbessa ja taideyhdistys Verassa.

Nyt, vuosien jälkeen, Kallion tilanne on jo paljon parempi. – En ole enää masentunut. Jos masennus määritellään sairaudeksi, voin sanoa parantuneeni. Lääkkeetkin sain jättää jo aikoja sitten pois. Minusta on tullut toimija omassa elämässäni. Ennen tuntui aina siltä, että olin uhri. Nyt minulla on paljon toiveikkaampi näkemys tulevaisuudesta. Minulle on palautunut usko siihen, että hyvät asiat ovat elämässä mahdollisia. Kallio ajatteli masentuneena usein, että Jumala on häntä vastaan. – Rukoilin aina Jumalaa, että hän auttaisi, mutta samalla ajattelin, ettei hän varmaan tahdo. Ikään kuin Jumala olisi ollut jossain kaukana tärkeämmistä asioista huolehtimassa ja olisin ollut yksin maailman armoilla. – Nykyään ajattelen, että vaikeuksien keskellä taistellaan Jumalan kanssa yhdessä.

on särkynyt sydän Viisi vuotta sitten Kallion masennus oli pahimmillaan. Se tuntui loputtomalta pudotukselta pettäneiden elämänsisältöjen läpi. – Tunsin, etten saa mistään kiinni. Makasin vain sängyssä, enkä tahtonut muuta kuin nukkua. Toivoin, että Jumala ottaisi minut jo pois maailmasta. – Kuitenkin rukoilin silloinkin. Masennuksen pahenemisen myötä tarvittiin ammattiapua. – Siskoni, joka oli pitkään ollut tukenani, väsyi tilanteeseen, jossa minulla meni jatkuvasti huonommin ja huonommin. Hän sanoi, että oli haettava apua, koska hän ei itse enää jaksa. Se oli ratkaiseva juttu,

jonka myötä sain tukea, terapiaa ja lääkitystä.

Taustalla vihan ja hylkäämisen kokemukset Masennukseen vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi huomattavasti elinympäristö ja se, kuinka vapaasti omia tunteitaan saa ilmaista. Kallio uskoo näiden syiden käynnistäneen myös hänen sairastumisensa. Jos petty-

”Masennusta vastaan taistellaan Jumalan kanssa yhdessä. Hän on koko ajan kiinnostunut siitä, mitä minulle kuuluu.”

Hedelmänä henkilökohtainen Jumala-suhde Koettelemusten myötä Kallion suhde Jumalaan on syventynyt ja muuttunut henkilökohtaiseksi. – Se tarkoittaa, että Jumala ei ole etäinen. Hän on koko ajan kiinnostunut siitä, mitä elämässäni tapahtuu. Jumala toivoo, että menen asioineni hänen luokseen. Sen lisäksi, että Jumala tahtoo minun rakastavan häntä, hän tahtoo rakastaa minua. Hän tahtoo myös, että se hyvä, jonka hän on osakseni suunnitellut, tapahtuisi omalla kohdallani ja minuun liittyvien ihmisten kohdalla. – Uskonelämäni henkilökohtaistumiseen on vaikuttanut paljon myös Ryttylässä Kansanlähetyksen nuorisotiimissä viettämäni vuosi, Kallio pohtii. – Silloin päätin ottaa selvää, mitä Jumala todella minulle haluaa tarjota, ja sillä tiellä olen edelleen.

”Masennuslääkkeet auttoivat minua pärjäämään, mutta ne eivät ole lopullinen ratkaisu, vaan ainoastaan arjen toimintoja ylläpitävä väline.” – Jumala on ainoa kestävä pohja, joka kantaa minua. Siinä totuudessa ei tarvitse pelätä, vaan voi elää rohkeasti ja heittäytyä seikkailuhinkin turvallisesti.

Puhu masennuksestasi! Kallion mukaan avun hakemista ei kannata viivytellä. – Ensin saattaa olla hyvä kertoa perheenjäsenelle tai luotettavalle ystävälle. Jos alakuloisuus haittaa jatkuvasti koulunkäyntiä ja muuta arkea, kannattaa käydä puhumassa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. – Masennuslääkkeet auttoivat minua pärjäämään, mutta ne eivät ole lopullinen ratkaisu, vaan ainoastaan arjen toimintoja ylläpitävä väline. Masentunut ohjataan usein terapiaan. – Suosittelen masentuneelle myös omatoimista Raamatun lukemista. Se on auttanut minua. Kun olen ollut masentunut, oma tunteeni totuudesta on ollut aivan toisenlainen kuin Raamatussa. Päätin itse jossain → Nuotta 4/2009

5


”Piirsin nämä kuvat vaiheessa, jossa tiesin haluavani eroon masennuksesta. Inspiraationa kuviin olivat Joanna Rubin Drangerin sarjakuvaromaanit.”

”Minulle on palautunut usko siihen, että hyvät asiat ovat elämässä mahdollisia.”

vaiheessa, että en enää usko suhteessa omaan ihmisarvooni sitä, miltä minusta tuntuu, vaan sitä, mitä Raamatussa lukee. – Se, mitä sanotaan ääneen on myös hyvin merkityksellistä. Jos aina hokee, että olen huono, niin totta kai se vahvistaa tunnetta omasta huonoudesta, Kallio sanoo.

Taiteet tarjoavat väylän ulos Kallio on kiinnostunut luovasta itseilmaisusta taiteen keinoilla. – Läpi masennuksen olen harrastanut taiteita. Ne ovat olleet minulle hyvä tapa purkaa tuntojani. Johonkin teatterirooliin heittäytyminen on usein tuntunut vapauttavalta. Minulla on tarve ilmaista itseäni. Nyt käytän luovuuttani eniten kuvataiteessa. – Viitisen vuotta sitten, synkkänä aikana, piirsin ja maalasin paljon. Olen myös kirjoittanut hillittömät määrät päiväkirjaa. Kuvilla saan tunteita joskus elävämmin esiin kuin tekstitse. Kallio on halunnut tuottajana tukea erityisesti kristillistä taidetta.

– Taiteilijan arvomaailma näkyy hänen töissään. Taide käsittelee usein elämän epäkohtia tarjoamatta sen kokijalle juurikaan toivoa. Meillä kristityillä on kuitenkin toivo.

Kuvataidetta, maalausta ja muita seikkailuja Tulevaisuutta Kallio odottaa innolla. Hän tahtoo yhä heittäytyä luovuuden maailmaan. – Olen tehnyt hiljakseen teatterikeikkoja. Tahtoisin opiskella myös kuvataidetta. Ohjaan nykyään Espoon kansainvälisessä seurakunnassa kokoontuvaa käsityö- ja kuvataideporukkaa. – On hienoa käyttää luovuutta muiden ihmisten kanssa. – Joskus surin sitä, että masentuneena on mennyt monta vuotta hukkaan, mutta nyt olen vain onnellinen siitä, että sellainen aika on ollut. Sen ansiosta voin tuntea ja kokea elämää syvästi. – Minulla ei ole hirveän tarkkoja tulevaisuudensuunnitelmia, mutta tahdon elää ja seikkailla rohkeasti Jumalan lapsena. Petri Vähäsarja

Depressio eli masennus – 5–6 prosenttia suomalaisista kärsii vakavasta masentuneisuudesta. – Ajoissa aloitettu tehokas hoito nopeuttaa toipumista ja estää masennustilan syvenemisen. Lääkehoito tehostaa muiden hoitokeinojen ja tuen vaikutusta. – Masennustilat jaotellaan lieviin, keskivaikeisiin ja vakaviin. – Masennusta aiheuttavat muun muassa traumaattiset tapahtumat, kuten onnettomuudet ja koulukiusaaminen. Yleistä on, että vihantunteiden tukahduttaminen johtaa depressioon. – Alle kaksi viikkoa kestäneitä oireita ei vielä lasketa depressioksi. Tautiluokituksen mukaan hoitoa ehdottomasti vaativan, vakavan masentuneisuuden merkit täyttyvät, jos masentunut ja iloton mieliala jatkuu yhtäjaksoisesti useita viikkoja, ja yli neljä seuraavista oireista esiintyy suurimman osan ajasta: • unettomuus (etenkin aamuyön tunteina, tuskainen unettomuus) tai liiallinen nukkuminen • ruokahalun selvä muutos (tahaton laihtuminen tai pahaan oloon syömisen aiheuttama lihominen)

6

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com

voimakas väsymys, uupuneisuus ja aloitekyvyttömyys • fyysinen lamaantuneisuus tai kiihtyneisyys • keskittymiskyvyn, muistin tai päättäväisyyden heikkeneminen • suhteettomat alemmuuden tai syyllisyyden tunteet • mielihyvän ja elämänilon menettäminen • kuolemanajatukset tai -toiveet. – Depression akuuttihoidossa voidaan käyttää psykoterapiaa ja lääkehoitoa erikseen tai yhdessä. Hoitomuodon valinta ja lääkitys määräytyvät yksilöllisesti depression vaikeuden ja potilaan elämäntilanteen mukaan. – Parhaat tulokset on saavutettu lääkityksen ja psykoterapian yhdistelmällä. – Omalla toiminnallaan voi ehkäistä depressiota. Tärkeintä on oppia hallitsemaan stressiä esimerkiksi säännöllisellä levolla, liikunnalla ja hyvillä ihmissuhteilla. Lähteet YTHS:n psykiatrit, kaypahoito.fi ja terveysportti.fi


Hyvä herra Sarvijaakko, nyt on tosi kyseessä. Olen ilotyttö, olen ollut jo pitemmän aikaa. Tunnustan, että olen syntinen nainen ja ansainnut kaiken rangaistuksen, mitä Jumala minulle määrää. Mutta ainahan on oltava joku mahdollisuus saada anteeksi ja aloittaa alusta, eikö niin? Jeesus, se nasaretilainen, julistaa ihmisille syntejä anteeksi. Olisiko siinä minun mahdollisuuteni? Mitä minun kannattaa tehdä? TERVEISIN NIMIM. ”ONKO VIELÄ TOIVOA?” Naikkonen, mitäs siinä herroittelet ja yrität käyttäytyä niin kuin siivo ihminen. Kasaa itsesi. Lakkaa teeskentelemästä. Sinä olet se mikä olet, etkä muuksi muutu, vaikka voissa paistaisi. Itse olet valinnut huoran hommat. Onnea valitsemallasi tiellä. Olisi kannattanut kysyä neuvoa risteyksessä. Pysy kaukana Jeesuksesta, ellet todella nauti nöyryytyksestä. Nasaretin mies ei paljon sanoja säästele. Olisit nähnyt, kun temppelissä sai myyjät ja rahanvaihtajat kyytiä. Sen jälkeen ei tekisi sinunkaan mieli mennä anelemaan armoa. Se mies ei ole syntisten ystävä. Älä siis tee mitään tyhmää. Älä kerjää turpaasi. Toivo lähti tästä talosta kauan ennen Elvistä.

YSTÄVÄLLISESTI JAAKKO

HENKILÖ

Paavali on Nuotta kutsui apostoli Paavalin vanhoja koulukavereita katsomaan Paavalin Ateenassa pitämää puhetta. Nämä eivät olleet tunnistaa häntä. ”Kyllä on luiseksi mennyt”, ihmetteli eräs. ”Ei sillä tuollaisia arpia koulussa ollut”, kommentoi toinen.

Skandaali Israelissa

LÖÖPPI

Johannes Koskenniemi

POJAT MYIVÄT VELJENSÄ ORJAKSI Israelia kuohuttanut orjaskandaali ei osoita laantumisen merkkejä. Viikonloppuna uutisoitiin, että Joosefin kymmenen veljeä myivät hänet orjakauppiaalle pikkurahasta. Kun poikakullilta kysyttiin syytä, he vastasivat yksinkertaisesti: ”Isä on aina lellinyt Joosefia.” Nyt on paljastunut lisäksi, etteivät pikku kullannuput ole

vieläkään kertoneet isälleen totuutta. ”Kerrottiin isälle, että villieläimet söivät Joosefin”, vekarat tirskuvat. Suunnitelmana on säästää isän sydäntä. ”Sitten kun isä on vähän toipunut šokista, me aiotaan sanoa sille, että ei vaineskaan, me myytiin se orjaksi. Isä on varmasti hyvillänsä”, rakkaat lapset arvelevat.

Pelottelu lätkäfanin helvetillä toimii

HERÄTYSTÄ HELSINGISSÄ

Pääkaupunkiseurakuntien uusi kampanja on tuottanut massaherätyksen Helsingissä. Mainokset ovat raflaavia: ”Kuvittele tilanne, jossa joka syksy toiveesi ovat korkealla ja uskot joukkueesi voittavan mestaruuden. Kuitenkin aina keväällä joukkueesi pettää odotuksesi

uusilla tavoilla ja jää pahnan pohjalle. Sama tarina toistuu vuosi toisen jälkeen. Näinkö haluaisit viettää ikuisuutesi? Helvetissä se voi onnistua.” Sanoi eräskin uskoontullut keski-ikäinen mies: ”En kestäisi sitä. Se olisi niin kuin ikuinen IFK:n kausikortti.”

MUUTTUNUT MIES Toisaalta Paavalissa oli tuttujakin piirteitä. ”Tosissaan se on ollut aina siinä, mitä se on tehnyt. Niin näemmä nytkin”, kolmas totesi. ”Välillä homma lähtee lapasesta, kun se tekee kaiken niin täysillä. Se oli samanlainen jo

koulussa”, neljäs muisteli. Suurin muutos on kuitenkin silmissä. ”Niistä näkee, että se on murtunut mies. Silti silmissä palaa kovempi tuli kuin ennen. Jotain sille on kyllä käynyt”, ihmettelee numero vitonen. Nuotta 4/2009

7


K ATUG ALLUPPI Netta Norro

MITÄ

pääsiäinen MERKITSEE SINULLE?

H

Anniina, 15 v – Saa olla lomalla ja kavereitten kaa.

Niko, 17 v – Juhla muiden joukossa.

Sirja, 16 v – Rentoutumista, perheen kanssa olemista ja herkuttelua.

Juska, 19 v – Ikää myöten merkitys on vähentyny, mutta pienempänä se merkitsi perheen kanssa yhdessäoloa ja pääsiäismunien etsimistä.

Eveliina, 17 v – Valoa, lämpöä, jonkin abstraktin odotusta.

8

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com

a v a s s a d u a h t e e v a a


a l i l r a e ? t a t e e v a a i a v a Taas on pääsiäisen aika käsillä, mutta eikö se J. Nasaretilaisen tapaus ole jo aikansa elänyt juttu? Annetaan edes kuolleitten levätä rauhassa! Totta, paljon turhaa puhetta on kuultu Pontius Pilatuksen päivistä alkaen ja pääsiäispyhien vietto olisi pitänyt perua aikoja sitten, jos Nasaretin Jeesus lepäisi haudassa kaikessa rauhassa. Mutta tilanne onkin toinen, jos levottomat jutut hautarauhan rikkoutumisesta ovatkin täyttä totta, niin kuin evankelistat ja apostoli Paavali antavat ymmärtää. (Matt. 28: 5– 6, Mark. 16: 6, Luuk. 24: 3 –7, Joh. 20: 11–18, 1. Kor. 15: 12–20.) Jeesuksen hauta oli tyhjä pääsiäisaamuna, ja kristittyjä on yhä olemassa. Jokin selitys sillekin pitäisi olla olemassa, vaikka ei varhaiskristillisiä dokumentteja uskoisikaan. (Joh. 20: 30–31.)

KIVEEN KIR JOITETUT

lapset tiesivät, että heidän haaveensa haudattiin, mutta haaveet saivatkin jäädä hautaan, kun Herra Jeesus osoitti olevansa elävien kirjoissa. Hänen elävä ruumiinsa oli käsin kosketeltava todiste siitä, että täydellinen voitto synnistä, kuolemasta ja kaiken pahan vallasta oli saavutettu! Opetuslapset olivat pääsiäisen jälkeen muuttuneita miehiä. Lukkojen takana lymyävät pelkurit astuivat esille ja julistivat julki ristiinnaulitun Jeesuksen ylösnousemusta silläkin uhalla, että saarnavuoron hinta maksettiin henkilökohtaisella hengenmenetyksellä. (Ap. t. 2: 22–24; 4: 1–22.)

Ehkä opetuslapset näkivät näkyjä ja vain päättivät, että Jeesuksen asian täytyy jäädä elämään? Mikä sitten on se ”Jeesuksen asia”, jonka takia kaikki kannattaa uhrata, jos se ei ole todellinen voitto kuoleman ja kaiken katovaisuuden hirmuKuka sitä ylösnousemusta oli näkemässä? vallasta? Jos Jeesus ei siihen pystynyt, ei siihen Ehkä Jeesus olikin valekuollut tai joku pysty kukaan. Turhaa on silloin puhe Jeesuksen Jeesuksen näköinen mies esiintyi Jeesuksena? asiasta, Jumalan rakkaudesta ja muusta sellaisesYlösnousseen Jeesuksen todistajia mainitaan ta. (1. Kor. 15: 14, 19.) monta. Roomalaiset sotilaat näkivät, mitä taOpetuslapsetkin epäilivät ensin, mutta he tepahtui haudalla. Opetuslapset kohtasivat elävän kivät näkemästään johtopäätökset. Eivät kuolleet Jeesuksen useasti pääsiäisen jälkeen. Peräti yli ja kuopatut kulje ilmi elävinä ystäviensä keskellä, 500 ihmistä oli vielä Uuden testamentin kirjoiteivät aaveet syö kalaa kavereitten kanssa, eivät tamisen aikoihin valmiina antamaan silminnäkihaamut halua sitä, että heidän jän lausunnon kaikesta tapahtuhaavansa havaittaisiin! Hullu neesta. (Mark. 16: 14, Luuk. 24: 13– Ylösnoussut Jeesus saarna ristiinnaulitusta ja ylös35, 1. Kor. 15: 3–8.) nousseesta Jeesuksesta ei siis Lähteiden mukaan Jeesus totulee aivan oikeasti olekaan turhaa puhetta ja haadettiin kuolleeksi jo pääkallonoman sanansa ja veilijoitten haihattelua. (Luuk. paikalla Golgatalla ja kuolettavat sakramenttinsa kautta 24: 15, 27, 36–43.) väkivallan merkit hänen kehosystäviensä keskelle, saan olivat nähtävissä ylösnoutekee kysymykset ja Voiko usko ylösnousemukseen semuksen jälkeenkin, mitä kuantaa vastaukset. olla yhä ajankohtainen asia? kaan näyttelijä ei olisi pystynyt Jeesus osoitti olevansa elossa esittämään. (Matt. 27: 57–61, Joh. ja tilanteen tasalla kuolemansa 19: 33–35; 20: 19–31.) jälkeenkin. Hän on edelleen lihaa ja verta. Herra Jeesus ilmestyy tulemalla samaan pöytään ja seJos opetuslapset menivätkin väärälle haudalle littämällä Jumalan sanaa, niin kuin aina ennenkin tai varastivat ruumiin? Mitä siihen sanot? ja aina maailman loppuun asti. (Luuk. 24: 30–35, Esitän muutaman vastakysymyksen todettua1. Kor. 11: 23–26.) ni, että Jeesuksen ystävät ja vastustajat tiesivät Siitä ei siis ole kysymys, miten asiat koettiin silhaudan sijainnin. (Matt. 27: 63–66, Mark. 15: 43–47.) loin tai nykyisin. Ylösnoussut Jeesus tulee aivan Jos Jeesuksen ruumis ryöstettiin, niin kuka järoikeasti oman sanansa ja sakramenttinsa kautta jesti paikat kuntoon kaikessa kiireessä? Miksi vaiystäviensä keskelle, tekee kysymykset ja antaa naja piti repiä irti käärinliinoista ryöstöhetkellä? vastaukset: Ketä te etsitte? Minä se olen. Tulkaa (Joh. 20: 5–7.) ja levähtäkää. Kenen te sanotte minun olevan? Mikä tarve ylipapeilla ja kansan vanhimmilla Älkää pelätkö. Pysykää minussa. Mitä te tahdotoli suojella oman maansa sortajia? Miksi lahjoa te minun teille tekevän? Rauha teille. Menkää ja vartijat hiljaisiksi suurilla summilla, jos roomatehkää. Minä olen teidän kanssanne! lainen sotakoneisto ei toiminutkaan moitteettomasti? Kohtasivatko karskit legioonalaiset sittenkin jotain ylivoimaista ja yliluonnollista, josta oli visusti vaiettava? (Matt. 28: 11–15.) Kuka uskoo ruumiin ylösnousemukseen ja miksi pitäisi? Eikö sekin olisi ihan hieno ajatus, että Jeesuksen opetuslapset oivalsivat pelkojensa keskellä ”henkisen ylösnousemuksen” merkityksen? Jos haaveet hallitsevat, niin ketä se auttaa, kun on omien hautajaisten aika? Jeesuksen opetus-

Ari Juupaluoma Kannuksen kappalainen Kuvat SXC / Fernando Audibert ja Ari Juupaluoman arkisto

Nuotta 4/2009

9


Kristikunnan suurimman juhlan aikaan pääsemme seuraamaan hetki hetkeltä Jeesuksen sovitustyön tapahtumia. Nuotta kokosi pienen pääsiäisen tietopaketin, jonka kanssa on hyvä käydä kohti pääsiäisaamun riemua! Elämme Suomessa samalla aikavyöhykkeellä Israelin kanssa, joten kellonajat toimivat suoraan tuomaan uutta näkökulmaa pääsiäisjuhlaamme.

Kiirastorstaille osuu juutalaisuuden happamattoman leivän juhlan ensimmäinen päivä. Tiesitkö, että happamattoman leivän juhlaa juutalaiset viettävät Egyptin orjuudesta lähdön muistoksi? Lukaisepa muistin virkistykseksi 2. Moos 14. Jeesuksenkin noudattaman juutalaisen juhlaperinteen mukaisesti, tuon ensimmäisen juhlapäivän iltana tuli teurastaa pääsiäislammas. Jeesus lähetti opetuslapset valmistamaan ateriaa edeltä taloon, jonka he löytäisivät seuraamalla vesiruukkua kantavaa miestä. Tuo ateria – myös viimeisenä ehtoollisena tunnettu illallinen – muodostui perin kiusalliseksi eräälle opetuslapselle. Jeesus kertoi heti aloitettuaan ruokailun, että yksi heistä tulisi hänet kavaltamaan. Illallisen aikana Jeesus antoi meille ohjeen viettää ehtoollista hänen muistoksensa ja lupasi olla viinissä ja leivässä todellisesti läsnä. Lopulta yön tullen Jeesus vetäytyi opetuslastensa kanssa Getsemanen puutarhaan rukoilemaan. Getsemanen puutarha sijaitsee Öljymäen rinteillä suoraan temppeliä vastapäätä. Tuolla puutarhassa Jeesus lopulta vangitaan Juudaksen johdatettua pidätysjoukot paikalle. Lue Mark. 14.

Ylipapit pitivät heti aamulla neuvonpidon ja päättivät luovuttaa yöllä vangitsemansa Jeesuksen roomalaisen prokuraattorin Pontius Pilatuksen käsiin. Evankelista Luukas kertoo neuvottelun tapahtuneen vasta päivällä, mutta Luukas saattoi olla poikkeuksellisen aamuvirkku tyyppi. Jo muinaiset roomalaiset hallitsivat byrokratian. Kun Pilatus kuulusteluissaan sai selville Jeesuksen olevan galilealainen, lähetti hän Jeesuksen Herodeksen eteen. Herodes ilahtuikin saadessaan tavata Jeesuksen ja penäsi Jeesusta näyttämään jonkin mehevän taikatempun. Jeesus ei vastannut Herodeksen pyyntöihin tai kysymyksiin yhtään mitenkään, ja Herodes päätti pitää hauskaa puettamalla Jeesuksen komeaan pukuun ja lähettämällä hänet takaisin Pontius Pilatuksen luo. Pilatus ei keksinyt mitään syytä tuomita Jeesusta kuolemaan, kuten kansa vaati, vaan ruoskitti Jeesuksen. Kun lopulta meteli yltyi ja hornankattila kiehui äärimmillään, petti Pilatuksen kantti ja hän tuomitsi Jeesuksen kuolemaan vapauttaen paikallisen rosvon – Barabbaan.

Markuksen evankeliumi puhuu meille ”kolmannesta hetkestä” Jeesuksen ristiinnaulitsemisen hetkenä (Mark. 15: 25). Kun vuorokauden tuntien lasku alkoi kello aamukuudesta, osui kolmas hetki aamuyhdeksän tienoolle. Tähän mennessä Via Dolorosa on kuljettu ja Jeesus on aamun aikana ollut niin Pilatuksen kuin Herodeksenkin edessä, kokenut pilkkaa, ruoskintaa ja kantanut ristinsä ylös Golgatalle.

Puolenpäivän aikaan kerrotaan kuudennella tunnilla tulleen pimeyden yli maan. Jeesus kävi kuolonkamppailuaan maailman syntitaakka niskassaan, ja ensimmäisen kerran maailmassa elettiin tunteja, jolloin Jumala oli hylännyt ihmisen. Pimeyttä kesti aina yhdeksännelle tunnille saakka. (Mark. 15: 33.)

Yhdeksännellä tunnilla, kolmen aikaan, Jeesus kuoli. Hän uskoi henkensä Isän käsiin ja kantoi maailman synnin. Sillä hetkellä aukesivat taivaan portit minulle ja sinulle. Maailmanhistorian suurin hetki. (Mark. 15: 33.)

Jeesus kuolee poikkeuksellisen nopeasti, ja Joosef Arimatialainen pyytää luvan haudata Jeesus. Tämän on ollut tapahduttava ennen auringonlaskua, jolloin sapatti alkaisi. Auringonlasku noin kello 18. (Mark. 15: 43–47.)

0

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Opiskele yhteisöpedagogiksi Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa Ylivieskassa. Meillä saat kelpoisuuden kirkon nuorisotyönohjaajan virkaan ja moniin muihin kasvatusalan työtehtäviin.

YHTEISHAKU 23.3.-9.4.2009. P. 044 4492 640

www.haeennenkuin.fi

Sapattipäivä. Naiset eivät voineet tulla sapatin vuoksi voitelemaan Jeesuksen ruumista tuoksuöljyillä, vaan se jäisi vasta sapattia seuraavaksi päiväksi. Jeesuksen ruumis lepää lauantain haudassaan.

Nyt huudetaan! Saa tuulettaa, hyppiä ja vaikka tanssia! Ilman ylösnousemusta uskomme olisi turha, mutta se ei todellakaan sitä ole. Jumala todisti voimansa ja vastustajalle lyötiin luuta kurkkuun niin että ropisi! Kristus on ylösnoussut, totisesti ja ihan varmasti! Sunnuntaiaamun rauhaan saa nousta kirkkovuoden suurimman juhlan myötä ilolla ja riemulla. Jeesus kantoi syntiemme taakan ja osti meille jälleen välit Jumalan kanssa. Hän kuoli ja kärsi, mutta voitti kuoleman ja kärsimyksen ja elää! Pääsiäisaamun riemu antaa meille vain yhden tehtävän: mene ja kerro tästä eteenpäin! Jeesus nousi kuolleista, lunasti ja täytti kaikki lupauksensa. Kerro edes yhdelle, joka ei siitä tiennyt, ja ole iloisella mielellä. Lue Luuk. 24. Martti Pyykönen Kuva SXC Kuvankäsittely Tea Ikonen


MITÄ

MINULLE M JEESUS Mikke Vepsäläinen

Joel Mustonen, 20 merkitsee Jumalaa, johon voi luottaa, joka kuulee, joka vastaa ja joka myös rukoilee meidän puolestamme. Jeesus ei ole ainoastaan Jumala, vaan myös esirukoilija. Hän on antanut meidän syntimme anteeksi. Joelin suhde Jeesukseen vaikuttaa voimakkaasti hänen elämäänsä. Vapaa-ajan lisäksi se näkyy myös työssä. – Olen ollut mukana järjestämässä hengellisiä tapahtumia, kuten vuosittaista Vappugospelia sekä Liekki palaa -musikaalia. Rukoilen päivittäin, luen Raamattua ja keskustelen uskonnollisista aiheista ystävieni kans-

– USKONI JEESUKSEEN

sa. Usko ja suhde Jeesukseen näkyvät elämänasenteessa, elämäntavoissa, moraalissa ja suhtautumisessa eri asioihin. Monista muista uskonnoista kristinuskon erottaa Jeesus. Muiden uskontojen jumalia voidaan verrata meidän Jumalaamme, mutta Jeesus on ainutlaatuinen Vapahtaja. Joel kyseenalaistaa uskon, johon ei kuuluisi Jeesusta. – Onko sellaista? Olemassa olisi kyllä Jumala, mutta Messias, pelastus, puuttuisi kokonaan. Jeesukseen uskoessa tietää, että syntimme on sovitettu, ja tehtäväksi jää elää uskossa. Ilman Jeesusta paine noudattaa la-

keja ja käskyjä olisi huomattavasti nykyistä suurempi. Yksi ihmisen elämän käännekohdista on uskon muotoutuminen. Kyseessä on elämänmittainen prosessi, joka tapahtuu ihmisen sisimmässä. – Kun olin lapsi, merkitsi Jeesus minulle sitä kivaa ja ystävällistä tyyppiä, joka antaa kaiken anteeksi. Vasta myöhemmin, rippileirin jälkeen, käsitykseni Jeesuksesta muotoutui realistisemmaksi. Nykyään koen Jeesuksen ennemminkin oikeudenmukaisena kuin ainoastaan mukavana ja kilttinä tyyppinä.


LE MERKITSEE?

äläinen

Kirsi Valtasaari, 18 HELSINKILÄINEN Kirsi Valtasaari puhuu Jeesukselle rukoillen ja opettelee tuntemaan häntä entistä paremmin. Tieto Vapahtajan läsnäolosta antaa turvaa elämään. – Jeesuksen merkitys elämässäni on suuri. Usko Jeesukseen on perustana kaikessa, mitä teen. On lohduttavaa tietää, että hän on aina lähellä. Silloinkin, kun en sitä itse ajattele. Jeesus saa oloni tuntumaan turvalliselta, hän luo korvaamatonta suojaa. Jeesus on vallannut suuren alan Kirsin jokapäiväisestä elämästä. Vaikutus näkyy monin eri tavoin.

– Rukoilen paljon. On mahtavaa, että minulla on mahdollisuus purkaa Jeesukselle pienimmätkin asiat. Myös ne hiljaisimmat huudot, joita kukaan muu ei kuule. Jeesus saattaa käsitteenä tuntua Jumalaa selkeämmältä. Häntä ei ole kuitenkaan helpompaa oppia tuntemaan kuin Jumalaa tai Pyhää Henkeä. – En minä Jeesusta ennen riparia tuntenut. Vasta leirin jälkeen olen saanut tutustua häneen. En voi tietenkään tuntea Jeesusta vielä täydellisesti, enkä tule varmasti ikinä tuntemaankaan. Suhteeni Jeesukseen muut-

tuu ja kehittyy koko ajan uskon muotoutumisen myötä. Usko, jossa Jeesusta ei olisi, poikkeaisi radikaalisti Kirsin nykyisestä uskosta. – Se, ettei Jeesusta olisi, on aika mahdoton ja samalla lohduton ajatus. Uskoni olisi hyvin erilainen nykyiseen verrattuna, sillä koko Uutta testamenttia ja sitä kautta evankeliumia ei olisi olemassa. Samalla ei olisi ketään, joka on sovittanut syntimme ja antanut ihmisille lahjoista kalleimman, armon.


Ville Kukkonen, 20 PORVOOLAISEN Ville Kukkosen elämä muuttui, kun hän tutustui Jeesukseen. Hän on onnellinen nykyisestä elämäntilanteestaan, jossa uskolla on suuri merkitys. – Jeesus on tuonut minulle täydellisen suunnanmuutoksen elämään. En ollut uskossa ennen riparia. Vasta muutaman vuoden leirikeskuksessa ravattuani löysin Jeesuksen. Olen onnellinen, että löysin tieni Jeesuksen luokse. Usko on käytännössä antanut minulle tarkoituksen elämään. Jeesuksen vaikutus näkyy Villen elämässä vahvasti erityisesti musiikissa. Gospelmusii-

kin esittäminen kiinnostaa Villeä tavallista musiikkia enemmän. – Uskoni Jeesukseen näkyy selkeimmin musiikissa. Saan triplasti enemmän voimia soittoon ollessani hengellisellä keikalla. Yhteiset rukoukset ja joukolla kokoontuminen saattavat tuntua itse esiintymiskokemusta tärkeämmiltä. Voin hyvin kuvitella työskenteleväni tulevaisuudessa uskonnon parissa. Villen mielestä ”jeesukseton” usko on hämmentävä ajatus. – Minun on hyvin vaikea kuvitella uskoa ilman Jeesusta, sillä hän on koko jutun

perusta. Usko pohjautuisi mahdollisesti Jumalan palvomiseen tai muuhun vastaavaan. Jeesus on armon tuoja, johon on helppo turvautua. Jeesus on antanut synnit anteeksi, minkä ansiosta minullakin on nyt täydempi, onnellisempi elämä, jolla on selkeä suunta. Jeesusta joutuu ajattelemaan abstraktina käsitteenä, vaikka hänet voi tuntea monin konkreettisin tavoin. Minkälaisena ajattelet Jeesuksen? – Hän on rakastava, hauska ja huumorintajuinen. Yhdellä sanalla kiteytettynä täydellinen.


Nuotta 4/2009

5


MEG AR A A MIS Muinaisten aarteiden etsijät ovat kiehtovia sankareita. Indiana Jones on juuri sellainen. Elokuvassa Kadonneen aarteen metsästäjät – tai siis oikeasti Kadonneen arkun metsästäjät – Indy on Liitonarkun jäljillä. Me puolestamme lähdemme tässä raamiksessa etsimään Golgataa. Molemmat, Liitonarkku ja Golgata, ovat kuumeisesti tutkijoiden, seikkailijoiden ja uskovaisten etsimiä kohteita, mutta niitä yhdistää myös jokin muu: kummankin päällä sovitettiin uhrikaritsan verellä kansan syntivelka. Ensimmäisen sovituspaikan äärellä Jumala opetti Israelille, että synnin palkka on kuolema ja että rikkomuksen jälkeen täytyy veren vuotaa – ja ellei se ole jonkun muun veri, niin sitten synnintekijän itsensä. Toisella paikalla tämä kaikki täyttyi. Kenenkään ei tarvitse enää kuolla iankaikkista kuolemaa.

K

autta aikojen on yksi kristittyjen hartaimpia toiveita ollut saada seistä paikoilla, joissa Jeesus kulki. Niistä tärkein on ilman muuta se paikka, johon kaikki tähtäsi. Tiedämme, että Golgata sijaitsee Jerusalemissa ja tiedämme, että se oli silloisten kaupungin muurien ulkopuolella, jonkin vilkkaan kulkureitin varrella. Tiedämme lähistöllä olleen sekä hautoja että puu-

tarha. Mutta missä se paikka tänä päivänä sijaitsee? Kukapa ei haluaisi sitä löytää ja tulla kaikkien aikojen Indiana Jonesiksi? Kuljemme kolmen Golgataksi ehdotetun paikan kautta. Kaikki eivät voi olla oikeita, mutta jokaiseen näistä liittyy kuitenkin oma opetuksensa, ja poimimme ne mukaan matkan varrella.

Öljymäki

Syntikauriita ja pukkeja

Jotkut uskovat, että ristiinnaulitseminen tapahtui Öljymäellä. Kertomukset (Matt. 27: 51 ja rinnakkaiskohdat) ilmoittavat nimittäin, että temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia, ylhäältä alas asti. Koko Jerusalemissa on vain yksi paikka, josta tämän voi nähdä – Öljymäen huippu. On kuitenkin myös muita syitä, miksi monien mielestä Golgatan täytyi olla juuri tällä suunnalla. 4. Moos. luku 19 kertoo punaruskean lehmän uhrista. Sen tuhkasta veteen sekoittamalla saatiin puhdistusvettä, jolla sitten toimitettiin pirskottelu kansan puhdistamiseksi. Kun Herra oli käskenyt uhrata ruskeanpunaisen lehmän ”leirin ulkopuolella”, niin aikanaan Jerusalemissa vastaava paikka löytyi Öljymäeltä.

Myös toinen Vanhan liiton uhri liittyy tähän paikkaan. 3. Moos. 16 kertoo syntikauriista, jonka päälle Aaron erämaavaelluksen aikana laski kätensä ja tunnusti kansan synnin. Se johdatettiin ulos leiristä erämaahan, johon se sai viedä kansan rikkomukset (3. Moos. 16: 20–22). Aikanaan sitten Jerusalemissa syntikauris johdettiin temppelin portista itään Öljymäelle, ja aina Juudean autiomaahan saakka. Kauriin sarviin kiinnitettiin pala punaista kangasta. Tämä muistutti jo silloin ja muistuttaa nyt Jesajan (1: 18) sanoista: ”Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, tulevat ne valkeiksi kuin villa.” Neljäkymmentä vuotta Golgatan tapahtumien jälkeen temppeli hävitettiin, ja siinä tilassa se on yhä tänäänkin. Puhdistusvesi loppui Israelin keskuudesta eikä syntikauriita enää uhrattu. Me näemme jälkikäteen miksi: täydellinen uhri oli täyttänyt nämä uhrit. Nyt täällä vaeltaa vedellä puhtaaksi vihmottu kansa, jonka synnit on laskettu täydellisen syntikauriin päälle pois vietäviksi.

Kymmenen lehmää Varhainen juutalainen teksti Mishna (Parah 3: 5) kertoo, että Mooseksen päivistä lähtien tämä uhri oli toimitettu vain yhdeksän kertaa – niitä täydellisiä lehmiä ei nimittäin synny ihan joka päivä. Mooses uhrasi ensimmäisen, Esra toisen, ja hänen jälkeensä uhrattiin kaikkiaan seitsemän kertaa. Kymmenettä lehmää ei koskaan syntynyt. Kymppi kuvaa täydellisyyttä, ja me voimmekin sanoa, että kymmenes uhri kyllä uhrattiin – täydellinen uhri Jerusalemissa vuoden 30 paikkeilla. Me puhumme Jeesuksesta karitsana, mutta oletko koskaan ajatellut, että hän oli myös lehmä! Tämän uhrin kautta saadulla puhdistusvedellä ihminen pestään puhtaaksi.

Öljymäeltä näkyy kauas Mutta kuoliko Jeesus oikeasti Öljymäellä? Emme tiedä. Tuskin. Uudella testamentilla tätä ei voi perustella. Nimittäin kun luemme sitä tarkasti, niin huomaamme, ettei siellä sanota ristiinnaulitsijoiden nähneen temppelin esiripun repeämistä. Kuka sen näki ja mistä käsin, siitä ei sanota mitään.

Missä on

– Pyhintä paikka 6

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com


Ruskeanpunainen lehmämme ja syntipukkimme, Jeesus, siis täytti Vanhan testamentin uhrit, mutta missä hän sen teki, sitä emme vielä kykene sanomaan. Siirrymme toiseen paikkaan.

Puutarhahaudan alue Vanhan kaupungin pohjoispuolella on puutarhahauta, jonka monet uskovat olevan Jeesuksen hauta. Sen lähellä on kallio, jota monet vastaavasti pitävät Golgatana siksi, että se kiistatta hiukan muistuttaa pääkalloa. Se hauta, jota turisteille Jeesuksen hautana kyseisessä paikassa esitellään, ei kuitenkaan missään tapauksessa ole Jeesuksen hauta. Arkeologia osoittaa sen olevan aivan eri aikakaudelta peräisin. Mutta entä Golgatan kallio? Jokin aika sitten levitettiin Suomessa ilmaisjakelulehteä, jossa kerrottiin sensaatiomaisesta löydöstä: Liitonarkku ja Golgata ovat löytyneet. Amerikkalainen harrastelijaarkeologi kertoo siinä mielikuvituksellisen tarinan siitä, kuinka hän löysi Golgatan puutarhahaudan läheltä. Ensin hän löysi kalliosta kolme koloa, aivan kuin paalujen jalansijoja. Sitten hän löysi luolan, jonka kautta pääsi sisälle kallion uumeniin. Sieltä, eräästä kammiosta hän löysi Liitonarkun. Kaikkein ihmeellisintä kuitenkin oli se, että hän näki sen kannelle valuneen jotain ainetta. Hän huomasi sen valuneen katossa olevasta halkeamasta, joka ulottui

aina kallion laelle saakka. Sitten hän pyörtyi. Herätessään hän tajusi, mitä oli löytänyt: Golgatan ja sen uumenista Liitonarkun. Tässä vaiheessa voimme jo todeta, että tämähän ylittää itsensä Indiana Jonesinkin mittavat saavutukset.

Verta arkun kannella No, mutta mitä tämä seikkailijamme siis tahtoo tällä tarinallaan kertoa? Että Jeesuksen veri oli vuotanut ristin juurelle ja siitä kallion halkeamaa pitkin alas kammioon ja tippunut arkun sovituskannelle – täyttäen näin millintarkasti Vanhan testamentin määräyksen Liitonarkun kannelle pirskotettavasta uhriverestä (3. Moos 16). Mutta onko tämä totta? Äh ja äh… Samainen miekkonen kertoo myös löytäneensä meren pohjasta egyptiläisten sotavaunuja ja Turkista Nooan arkin, mutta on kyennyt tuomaan kovin vähän todisteita päivänvaloon. Tälläkin kertaa valokuvat muuttuivat salaperäisesti sumuisiksi. Jeesus vuodatti verensä Golgatan kalliolle, mutta tämä tarina kuulostaa höyrypään hurskaalta unelmoinnilta. Mutta mitä kuitenkin voimme sanoa? Voimme todeta, että temppelin hävityksen myötä loppuivat uhrit ja veren pirskottaminen temppelissä. Yksi ainoa täydellinen Karitsa oli tehnyt kaikki Jumalan lepyttämiset tarpeettomiksi. Veri oli vuotanut Golgata-nimiselle paikalle. Tämä on totisinta totta. Uskotaan

siihen, eikä ryhdytä amerikkalaisseikkailijan jäljissä kehittelemään mekaanista selitystä sille, miten ja mihin halkeamaan se veri valui ja miten sen siten oli teknisesti mahdollista tuottaa maailmalle sovitus. Siksi siirrymme vielä kolmanteen paikkaan, joka on…

Pyhän haudan kirkko 300-luvulla kääntyi Rooman keisari Konstantinus kristityksi. Hänen äitinsä, Helena, oli hurskas Jeesukseen uskova. Tämä halusi välttämättä matkustaa Jerusalemiin ja päästä rukoilemaan Golgatalla. Keisari antoikin käskyn, että kaupunkilaisten oli osoitettava Helenalle Golgatan sijainti. Kaupunkilaiset osoittivat yksimielisesti roomalaisten rakentaman Venuksen temppelin alle. Keisarin käskystä paikka kaivettiin auki ja Venuksen temppelin alta paljastui kallio, johon oli hakattu hautoja. 1700 vuotta myöhemmin paikalle saapuivat arkeologit Kathleen Kenyon ja Virgilio Corbo, jotka osoittivat, että haudat ovat ensimmäiseltä vuosisadalta ja että paikalla on ollut myös puutarha. Konstantinuksen päivistä alkaen on tuon paikan päälle rakennettu kirkko tunnettu nimellä Pyhän haudan kirkko. Nyt seisommekin siis paikalla, jonka puolesta historialliset todisteet puhuvat vahvimmin. Mutta tähänkin paikkaan liittyy hurskas opetus, jonka paikalle pyhiinvaelluksia tehneet kristityt siihen liittivät.

Missä lepää Aatami? Jeesus. Kiitos siitä, että sinä menit kuolemaan minun puolestani. Sinä olet lupausten täyttymys. Mutta opeta minulle, mitä se merkitsee. Auta minua ymmärtämään, mitä Golgatalla tapahtui, etten vain tietäisi, vaan saisin sen sydämeeni. Aamen.

aikkaa etsimässä

?

Kirkkoisä Hieronymos kertoo vuonna 386 jKr. vanhasta perimätiedosta, jonka mukaan ensimmäinen ihminen, Aadam, haudattiin tähän kallioon. Myös vanha juutalainen perimätieto kertoo, että Aadamin kallo tuotiin Nooan ajan jälkeen Jerusalemiin. Pyhän haudan kirkossa on kallionnypykkä – se vähä, mitä kalliosta on vielä jäljellä innokkaiden pyhiinvaeltajien tahmanäppien jäljiltä. Alttarin alta on kuin onkin paljastunut hautaluola, jota kutsutaan Aadamin kappeliksi. Siellä on näkyvillä Aadamin kalloksi kutsuttu pääkallo. Sen yläpuolella on maanjäristyksessä (ks. Matt. 27: 51) syntynyt kallionhalkeama. Se ylettyy yläpuolella olevan kallion päälle saakka eli ristiinnaulitsemisen alttarille.

Matt. 25: 51 (ja rinnakkaiskohdat) Jes. 1: 18 4. Moos. 19 3. Moos. 16: 15, 20–22 1. Kor. 15: 21–22

Vanha kristillinen perimätieto kertoo, miten Jeesuksen veri valui ristiltä tuon halkeaman kautta Aadamin pääkallon päälle antaen Aadamille iankaikkisen elämän ja parantaen Aadamin kautta ihmissuvulle tulleen haavan. Tuskin kallo oikeasti Aadamin on, mutta kuuntelemisen arvoinen on jälleen kerran itse asia, jota vanhat perimätiedon kertojat ovat koettaneet konkretisoida. Ja itse asiaan meidän tuleekin uskoa – ei yksittäisiin luunkappaleisiin ja kallionhalkeamiin. Nimittäin niin kuin Aadamin kautta koko ihmiskunta oli joutunut syntivelan ja sen kautta Jumalan vihan alle, niin nyt Jeesuksen uhriveri on sovittanut tuon kohtalokkaan repeämän ja hankkinut koko ihmiskunnalle sovituksen Jumalan kanssa. 1. Kor. 15: 21–22 sanoo: ”Kun kerran kuolema sai alkunsa ihmisestä, samoin kuolleiden ylösnousemus on alkanut ihmisestä. Sillä niin kuin kaikki ihmiset Aadamista osallisina kuolevat, niin myös kaikki Kristuksesta osallisina tehdään eläviksi.”

Lopuksi Kuollessaan ristillä Jeesus siis täytti kaikki Vanhan testamentin uhrit ja esikuvat. Niiden äärelle saimme pysähtyä kulkiessamme nykyajan ”indianajoneseina” matkallamme Jerusalemissa: 1) Punaisessa vaipassaan hän oli virheetön lehmä, josta saadulla vedellä meidät on puhdistettu. 2) Hän oli punaisella kankaalla merkitty syntikauris, jonka päälle laskettiin ihmiskunnan synnit ja joka talutettiin kaupungin porteista ulos kuolemaan. 3) Hän oli virheetön uhrikaritsa, jonka veri valui Liitonarkun sovituskannelle sovitusuhriksi meidän rikkomustemme tähden. 4) Hän oli uusi Aadam. Hänen verensä paransi Aadamin syntihaavan. Hänessä paratiisista karkotetut Aadamin jälkeläiset saivat pääsyn ikuiseen elämään. Hänestä alkoi uusi ihmissuku, joka jälleen vaeltaa Jumalan lapseudessa. Jokin edellämainituista paikoista saattaa olla se oikea Golgatan paikka – tai sitten mikään niistä ei ole. Sittenkin parhaan selityksen kysymykseen Golgatan sijainnille olen kuullut eräältä ystävältäni, joka sanoi: Golgata sijaitsee ehtoollisalttarilla. Pekka Lindqvist Kuva SXC ja Tea Ikonen

Nuotta 4/2009

7


Särkyneen sydämen

lääkekaappi

Huono itsetunto

Mikä on särkenyt sydäntäsi? Huono itsetunto, kiusaaminen, pelot, ihmissuhteet, läheisen kuolema, väkivalta vai jokin muu… On särö kuinka syvä tahansa, sydämen voi parantaa. Katso, mitä löytyy lääkekaapista.

Tähän on monia syitä. Peilistä näet ruman ankanpojan etkä joutsenta, et ole hyvä koulussa tai urheilussa, et ole kaveriporukan suosituimpia tai et ole saanut kuulla, että olet omana itsenäsi tärkeä ja arvokas. Huonon itsetunnon kanssa helposti laittaa sydämen piiloon ja alkaa esittää jotakin roolia. Ei kuitenkaan tarvitsisi, koska ainakin yksi pitää sinua täysin ainutlaatuisena. LÄÄKE: RAKKAUS

Jumala rakastaa sinua, vaikka olisit kuinka epäonnistunut tahansa. Hän ei laske mokiasi eikä kavereidesi määrää. Jumala sanoo sinulle: ”Koska olet arvokas minun silmissäni, koska olet kallis ja rakas, minä luovutan kansanheimoja sinun sijastasi, kansakuntia sinun henkesi hinnaksi” ( Jes. 43: 4). Jumalalle olet korvaamaton!

Huomio!

Kiusaaminen ”Voi kuinka koskee, kelle sen kertoisin. Syvälle sydämeen sattuu”, laulaa Tommi Läntinen. Kiusatuksi voi joutua koulussa, netissä, kaveriporukassa ja oikeastaan missä tahansa muuallakin. Kiusaaminen voi saada aikaan paljon vihaa, katkeruutta ja jopa itsetuhoa kiusatun sisällä. Tähänkin on kuitenkin apua saatavilla.

Näitä lääkkeitä saa – ja jopa kannattaa – sekoittaa keskenään. Annostus niin monta kertaa päivässä kuin haluat, yliannostuksen vaaraa ei ole. Myös lasten ulottuville.

LÄÄKE: PUHUMINEN

Vaikka se vaatisi paljonkin rohkeutta, kiusaamisesta kannattaa puhua! Puhuminen auttaa lähes kaikissa vaikeissa tilanteissa. Kerro kiusaamisesta vanhemmille, opettajalle tai jollekin aikuiselle. Älä anna sydämesi särkyä, kun jotakin on tehtävissä. Anna toisten puuttua tilanteeseen ja auttaa sinua.

Pelko Peloista on myös vaikea puhua. Ei välttämättä silloin, kun pelkäät hämähäkkejä, vaan silloin, kun pelkäät jotain pahempaa. Pelkäät, että itsellesi tai läheisillesi sattuu jotain, pelkäät kuolemaa, tai niin kuin monet syvällä sisällään: hylkäämistä. Varsinkin yksinäisillä hetkillä pelko voi tehdä niin kipeää, että koko maailma näyttää pimeältä. Avaa silloin Raamattu. LÄÄKE: TURVA

Raamatussa sanotaan jokaiselle päivälle eli 365 kertaa: älä pelkää. Ps. 23: 4: ”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi.” Jumala on meidän turvamme. Pelon hetkellä muista, että hän pitää kädestäsi kiinni. Älä anna pelon voittaa, vaan luota Jumalaan.

8

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com


Ihmissuhteet voivat särkeä sydämemme pieniksi sirpaleiksi. Vanhempien ero sattuu, samoin seurustelusuhteen päättyminen ja varsinkin yksinäisyys. Tällaisissa tilanteissa helposti vain luovuttaa. Masentuu, vetäytyy omaan maailmaansa tai syyttää itseänsä. Ei kuitenkaan tarvitsisi, sillä tilanne voi muuttua. Lääkettä on jälleen saatavilla. LÄÄKE: TOIVO

Toivottomia tapauksia ei ole, on vain toivonsa menettäneitä ihmisiä. Jer. 29: : ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” Jumalassa meillä on toivo, ja voimme rukoilla ratkaisuja: vanhemmat voivat päätyä takaisin yhteen, seurustelu voi alkaa uudelleen puhtaalta pöydältä, läheisiä ihmisiä voi löytyä yksinäisenkin elämään tai mitä tahansa muuta. Jumala tietää parhaiten. Ei luovuteta!

Läheisen kuolema Kaikki joutuvat kohtaamaan tämän kipeän asian elämässään, toiset vanhana, toiset jo nuorena. Läheisen kuolema on yksi vaikeimmista tilanteista elämässä. Silloin on äärimmäisen tärkeää, että saa surra ja ottaa aikaa sydämen hoitamiseen ehjäksi. Toisten tukea tarvitaan paljon. Onneksi on hyvä lääke. LÄÄKE: SYLI

Surra ei kannata yksin, vaan antaa muiden lohduttaa. Kaikilla ei aina ole vierellä ihmistä, jonka syliin voisi juosta, mutta Jumalan syli on joka hetki avoin. Jumala on kaikista paras lohduttaja. Hänen sylissään saa itkeä niin paljon kuin itkettää, ja hän kuivaa kaikki kyyneleet. Vaikka kyselisit Jumalalta, miksi hän otti rakkaasi pois, älä silti hylkää Jumalaa. Hän rakastaa enemmän kuin kukaan toinen.

Karkun evankelinen opisto, 03 5134 151, www.keokarkku.fi, hakulomakkeet netissä

Ihmissuhteet

VARMISTA PAIKKASI JO NYT! KODINOMAISESSA TUNNELMASSA RAAMATTUKURSSIT 1.-7.6. ja 31.8.-27.11. KRISTILLINEN LUKIO KARKUN KYMPPI 24.8. ALK.

sytyttää UUSI gospellinja Karkun evankelisessa opistossa 24.8.2009-12.6.2010

RAAMATTUOPETUSTA, SOITTOTUNTEJA, MUSIIKIN TEORIAA, ESIINTYMISIÄ, EVÄÄT MUSIIKIN JATKO-OPINTOIHIN

UUSI GOSPELLINJA 24.8.-12.6. SANAA, KEIKKOJA, PRODUKTIO, SOITIN- JA TEORIAOPETUSTA, BIISIPAJA... Tarvo Laakso, SOITA Pekka Matti Simojoki, Rusamalle, puh. 050 Jussi 3319Pyysalo... 867 TULE MUKAAN MUSAPORUKKAAN! www.keokarkku.fi tied. linjan joht. Matti Rusama 050 331 9867, matti.rusama@keokarkku.fi TUTUSTU NETISSÄ MYÖS KYMPIN JA KRISTILLISEN LUKIOMME MAHDOLLISUUKSIIN

Väkivalta Väkivalta murskaa sydäntä. Lyöminen, raiskaukset ja hyväksikäytöt kuulostavat liian pahoilta, että niitä haluaisi edes sanoa ääneen. Ne ovat kuitenkin todellisuutta liian monen elämässä. Yleensä niistä vaietaan täysin, sillä pelko ja häpeä ovat liian suuria puhumiseen. Siksi tähän tarvitaankin vahvaa lääkettä. LÄÄKE: TOTUUS

Vaikka olisi kuinka vaikeaa tahansa kertoa, yritä olla rehellinen. Raamatussa sanotaan, että totuus tekee meidät vapaaksi ( Joh. 8:32). Tärkeää on puhua ammattiauttajille, jotka voivat puuttua tilanteisiin ja auttaa pääsemään pois niistä. Vaikka seuraukset muille olisivatkin vaikeat, älä anna satuttamisen jatkua. Kyse on sinun elämästäsi. Sillä on merkitystä.

Susanna Sarimaa Kuvat Kaisu Ojansivu ja SXC-kuvapankki

ODOTETTU UUTUUSLEVY!

NY T MYYNNISSÄ!!! WWW.PEKKALAUKKARINEN.NET Jakelija: Oy Fg-Naxos Ab, www.fg-naxos.fi


MISSION POSSIBLE

Thomas Graniko on eteläsudanilainen nuori mies, jolla on valloittava hymy. Hän on kotoisin kaupungista nimeltä Wau. Tällä hetkellä hän opiskelee toista vuotta luterilaisessa pappisseminaarissa Yambiossa, aivan Kongon rajan tuntumassa.

TOIVO ELÄÄ SUDANI SODAN RAUNIOILLA

S

uurinta osaa Thomasin ja hänen ikäistensä elämästä on varjostanut sota. Sudania yli kaksikymmentä vuotta riepotellut sisällissota päättyi vasta vuonna 2005. Afrikan maista Sudan on noussut usein myös meidän uutisotsikkoihimme. Maassa on kaksi miljoonaa sisäistä pakolaista, ja tälläkin hetkellä Darfurin pakolaisleireillä ihmiset elävät humanitaarisen kriisin keskellä. Leirit ulottuvat Tšadin puolelle, jossa pakolaisia suojaamassa on myös suomalaisia rauhanturvaajia. Sudanin luterilainen kirkko on vasta isosen iässä eli 16 vuotta vanha. Silti siinä on jäseniä jo noin 15 000, ehkä enemmänkin. Kristinuskoa maassa sen sijaan on ollut paljon kauemmin, ja suurin osa Etelä-Sudanin kristityistä on katolisia tai anglikaaneja.

Pappi paikalla kerran vuodessa Kirkossa on kova pappispula. Monessa seurakunnassa pastori ehtii käydä vain kerran vuodessa. Se tarkoittaa sitä, että yhtä harvoin voidaan kastaa, konfirmoida tai jakaa Herran Pyhää ehtoollista. Thomas on toiminut aikaisemmin seurakunnassaan evankelistana. Evankelistat opettavat ja saarnaavat, mutta he eivät voi toimittaa sakramentteja. Nyt Thomas lukee tullakseen pastoriksi, jotta voisi palvella ihmisiä entistä paremmin. Thomasilla on vahva luottamus Jumalan sanaan, ja hän on innokas tutkimaan sitä. Opiskelu tapahtuu englannin kielellä. Se ei ole kovin helppoa, mutta innokkuus ja sitkeys auttavat. Itse sain opettaa Nehemian kirjaa ja Kolossalaiskirjettä. Niiden loppukokeesta Thomas nappasi täydet pisteet ja tuuletus oli sen mukainen. Thomas luottaa muutenkin vahvasti tulevaisuuteen ja Jumalan huolenpitoon. Hänellä on selvät suunnitelmat siitä, miten hänet vihitään papiksi hänen syntymäpäivänään syksyllä vuonna 2011. Samana päivänä hän aikoo mennä myös naimisiin. Kun häneltä kysyy morsiamesta, hän naurahtaa, että Jumala kyllä antaa sen hänelle. Sitten Thomas jatkaa vakavoituen, että hän ei kovin mielellään ottaisi vaimoa kotikaupungistaan. Vaikka siellä on Jeesukseen uskovia tyttöjä, myös islamin vaikutus on suuri. Hän toivoo saavansa sellaisen puolison, joka on selkeästi kristitty sekä ajatuksiltaan että elämältään.

W A U,

mi kä kaveri!

Islamilaisten mopokäännytys Islamin ja kristinuskon taistelu on muutenkin kovaa. Ensi kesänä pidetään valmistava kansanäänestys siitä, tuleeko Etelä-Sudanista oma itsenäinen valtionsa. Pohjoisen valtaapitävät muslimit vastustavat tätä jyrkästi. Yksi syy on se, että rajaseudulla, etelän puolella mutta muslimien hallitsemana, ovat valtavat öljyrikkaudet. Mutta islam haluaa pitää kiinni ja valloittaa myös ihmisiä. Vanhastaan tuttua on se, että muslimit saattavat tarjota ruoka-, vaate- tai raha-apua köyhille ihmisille saadakseen heidät kääntymään puoleensa. Uutta ja radikaalia sen sijaan on se, että Ramadanin – muslimien paastokuukauden – alkaessa nuorille miehille tarjotaan moottoripyörää, jos he liittyvät moskeijaan ja alkavat rukoilla siellä muslimien kanssa. Voit miettiä, minkälainen houkutus uusi skootteri tai kevari olisi täällä, jos sen saisi vaihtamalla uskontoa. Luulen, että ainakin muutamia sellaisia löytyisi, jotka olisivat valmiita ottamaan hyödyn irti miettimättä sen kummemmin sitä, että Raamatun mukaan Jeesus on ainoa tie pelastukseen. Vielä kovemmaksi houkutus käy maassa, jossa ylipäätään sodan jälkeen ei ole paljoakaan tavaraa tarjolla, ja sekin mitä on, on törkeän kallista.

Lataa nokialaisesi kämäisessä kojussa Nokian kännyköitä muuten oli myynnissä monessa paikkaa ja monilla myös

käytössä. Ne kestävät kuulemma hyvin. Erilaista oli se, että kännykät käytiin lataamassa kylällä pienissä kojuissa maksua vastaan. Kotona aniharvalla on aggregaattia sähkön tuottamiseen, kiinteistä sähkölinjoista puhumattakaan. Eräänä lämpimänä iltana Thomas lähti viehättävän nuortenkuoron tytön kanssa iltakävelylle. Kun kysyin häneltä seuraavana päivänä, olisiko siinä mahdollisesti hänen tuleva morsiamensa, Thomas nauroi tuttuun iloiseen tapaansa. Tyttö oli kuulemma vain hyvä ystävä. Missä, milloin ja kenen kanssa Thomasin häitä vietetään, jää Taivaan Isän johdatuksen varaan. Samoin se, missä tämä valloittava kaveri tulee palvelemaan pastorina Jumalan seurakuntaa. Me voimme rukoilla hänen, muiden opiskelijoiden ja koko kirkon elämään Jumalan siunausta ja varjelusta. Samalla toivon, että jotakin Thomasin välittömästä olemuksesta ja ehdottomasta luottamuksesta Raamattuun voisi tarttua itseeni. Wau! Lasse Räty Kirjoittaja toimii Sleyn pastorina ja lähetyspastorina Tampereella. Hän oli alkuvuodesta kuukauden opetusmatkalla Ugandassa ja Sudanissa.

Fa

AFRI

pint taa S 39,4

MAA

soda ja ih

USK

(po toje 5% Kh

SUD

kirk

20

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com

SLE

vuo


Uskonnot [2]

AFRIK AN SUUR IN MAA:

pinta-alaltaan yli seitsemän kertaa Suomen kokoinen, asukkaita 39,4 miljoonaa MAAN ONGE LMIA : mm. sisällissodat, pakolaisongelma, köyhyys ja ihmisoikeuskysymykset % USKO NNOT: sunnimuslimeja 70 (pohjoisessa), paikallisten uskontojen edustajia 25 %, kristittyjä 5 % (enimmäkseen etelässä ja Khartumissa)

SUDA NIN EVAN KELIS -LUTE RILAI NEN

kirkko vuodesta 993 SLEYN VIRALLINEN lähetyskohde vuodesta 2008

2,2 %

0,3 %

arabia (virallinen), englanti (virallinen), nubia, ta bedawie, niilin murteita, niililäis-haamilaisia kieliä, sudanilaisia kieliä sunnimuslimeja 70 % (pohjoisessa), paikalliset uskonnot 25 %, kristityt 5 % (enimmäkseen etelässä ja Khartumissa)

suomi 9,5 % (vir.), ruotsi 5,5 % (vir.), muut 3 %, pienet saamea ja venäjää puhuvat vähemmistöt (2006) luterilaiset 82,5 %, kreikkalaisortodoksit , %, muut kristityt , %, muut 0, %, ei uskontoa 5, % (2006)

Talous [3] Bruttokansantulo (BKTL) USD (2007) Bruttokansantulo (BKTL/asukas) USD (2007) Bruttokansantuotteen (BKT) vuotuinen kasvu/asukas (%) (2006–2007) Ostovoimakorjattu BKTL/asukas USD (2007) Ulkomaiset nettoinvestoinnit (% BKT:sta) (2005) [4] Virallinen kehitysapu (% BKT:sta) (2005) [4] Vienti (% BKT:sta) [5] Tuonti (% BKT:sta) [5] Julkiset terveydenhuoltomenot (% BKT:sta) (2004) [4] Julkiset koulutusmenot (% BKT:sta) (2002–2005) [4] Puolustusmenot (% BKT:sta) (2005) [4] Velanhoitokulut (% viennin ja ulkomaisten nettotulojen määrästä) (2005) [4]

tavoitteet [4] ––

––

60,9

––

57,8

79,

43

98

––

,00

79

99

,6 [0,8–2,7]

0, [<0,2]

90

4

450

7

6,8

4,5

30

0

77

534

37,0 mrd.

234,8 mrd.

960

44 400

7,8

4,0

 880

35 270

8,4

2,

6,6

––

6, (2004) 26,6 (2004)

38,7 (2005) 35,2 (2005)

,5

5,7

––

6,5

2,3

,4

6,5

––

saatu arvio, [x] tieto

Suomi 338 420 5,3 milj. 5,4 milj.

Inhimillinen kehitys, vuosituhat

Köyhyydessä elävien osuus koko väestöstä (alle ,25 dollaria/päivä) (2000–2006) [6] Aikuisten lukutaito (% yli 5-vuotiaista) (999–2006) [6] Odotettavissa oleva elinikä (2006)[6] Koulun aloittaa (% kouluikäisistä) (2005) Tytöt/pojat koulussa (2005) 5. luokalle jatkavat (% koulun aloittaneista) (2004) Hiv-tartunnan saaneita (% 5–49-v.) (2005) Alle 5-vuotiaiden kuolleisuus (000 elävänä syntynyttä kohti) (2005) Äitiyskuolleisuus (00 000 elävänä syntynyttä kohti) (2005) Naisia kansanedustajista (%) (2008) [6] Väestöstä ilman puhdasta vettä (%) (2006) [6] Internetin käyttäjiä (000 asukasta kohti) (2005)

Faktaa Sudanista:

Sudan 2 505 80 39,4 milj. 73,0 milj.

2008, UNDP, [d] regres sioana lyysin avulla

Pinta-ala km² Väestö [] Väestöennuste 2050 [] Keskimääräinen väestönkasvu 2005–200 [] Kielet [2]

Lähtee t: [1] The State of World Population 2008, UNFPA , [2] The World Factbo ok, CIA, [3] World Develo pment Repor t 2009, World peräis in eri vuode lta tai ajanja ksolta , poikke Bank, [4] Huma n Develo pment Repor t 2007/2 aa vakiot iedois ta tai koskee vain osaa maata 008, UNDP, [5] Tilasto keskus, [6] Huma n Develo . Päivite tty 27. 2. 2009. pment Indice s. A statist ical update

Sudan: kehityksen mittarit

ANI N LA

Ulkoministeriön sivuilta:

Nuotta 4/2009

2


Pekka Rahkonen Satu Petri Pelkonen

Jes. 59: 2 Teidän pahat tekonne erottavat teidät Jumalastanne, ja teidän syntinne peittävät teiltä hänen kasvonsa, niin ettei hän kuule.

Jes. 9: 6 Lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.

Room. 5: 1 Koska me siis olemme uskosta vanhurskaiksi tulleet, niin meillä on rauha Jumalan kanssa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta. Ef. 1: 7 Meillä on lunastus hänen verensä kautta, rikkomusten anteeksisaaminen, hänen armonsa rikkauden mukaan.

22

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com


Nuorisotyönohjaaja! R i pari -N uotta ilmesty y 4. 5 . Tilaa upea 80-sivuinen erikoisnumero 2 euron kappalehintaan. Bonuksena lehdessä on cd täynnä ennen julkaisematonta gospelia. Tilaukset 20. 4. 2009 mennessä osoitteesta anna.poukka@kustannusarkki.fi tai (09) 251 39 230. Nuotan tilaajat saavat luonnollisesti lehden ja cd:n normaalisti.


Seitsemän vuotta vankeutta, jatkuvaa kidutusta, kylmää ja tauteja, vuosia erossa perheestä… kaikki nämä ja paljon muuta Jeesukseen uskomisen ja evankeliumin julistamisen takia maassa, jossa usko voi maksaa koko elämän. Tositarina kiinalaisen kristityn veli Yunin dramaattisista elämänvaiheista vainojen keskellä.

T

ammikuussa Suomessakin vieraillut veli Yun on Kiinan kotiseurakuntaliikkeen yksi johtohahmoista, Takaisin Jerusalemiin -liikkeen yksi kantavista voimista ja kaikkensa Jeesukselle antanut palava uskova. Paul Hattawayn kokoamassa kirjassa Taivaallinen mies kerrotaan järisyttävä tositarina veli Yunin elämästä. Kirja on täynnä Jumalan ihmeitä, joita ei osaisi edes kuvitella, ja suurimmissakaan kärsimyksissä veli Yun ei luovuta – luottamus Jeesukseen pysyy aina.

Jumalan kutsuma Veli Yunia kutsutaan ”Taivaalliseksi mieheksi”. Lisänimen hän sai, kun ei suostunut kertomaan viranomaisille oikeaa nimeään. Hän vain huusi: ”Olen taivaallinen mies! Kotini on taivaassa!” Jumala tarttui Yunin elämään jo nuorena, kun rutiköyhä poika sai armon pelastua. Usko oli lujaa alusta asti: Yun rukoili sata päivää Raamattua, ja lopulta Jumala toi sen hänen kotiovelleen! Vähän ennen sitä Jumala oli jo näyttänyt voimansa rukouksessa, kun Yunin isä oli parantunut ihmeellisesti syövästä. Veli Yun opetteli myös Raamattunsa ulkoa. Siinä on melkoinen haaste kaikille raamatunlukijoille. Jumala kutsui Yunin julistamaan evankeliumia Kiinassa, ja kotiseurakuntia syntyi yksi toisensa jälkeen. Ateistisessa Kiinassa 1980-luvulla ne eivät kuitenkaan olleet koskaan turvassa: seurakuntien johtajia ja jäseniä pidätettiin – kuten yhä edelleenkin Kiinassa – ja veli Yunia alettiin syyttää vastavallankumoukselliseksi. Hänestä tuli pian yksi jahdatuimmista ”rikollisista”.

Ihmeellinen pako vankilasta Veli Yunin tie Jeesuksen kanssa on johtanut hänet vankilaan elämänsä aikana neljä kertaa. Koko ajan hänellä on silti ollut perhe ja uskollisesti rakastava vaimo. Yun näki ensimmäi-

24

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com

sen lapsensa vasta tämän ollessa neljävuotias. Kirjassa kuvataan Yunin ajatuksia, kun perhe oli käynyt katsomassa häntä Yunin ollessa vankilassa toista kertaa: ”Olen kärsinyt elämässäni paljon kidutusta ja piinaa. Suuhuni on tungettu sähköpamppu. Minua on potkittu ja hakattu, kunnes olen halunnut kuolla. Olen paastonnut 74 päivää ilman ruokaa ja vettä. Mutta voin sydämestäni kertoa teille, että vaikein kokemani asia oli nähdä perheeni tuossa tilassa. He olivat tikkulaihoja, ryysyihin pukeutuneita ja he kamppailivat olemassaolostaan.” Vainotuilla perheillä on Kiinassa usein yhtä vaikeaa kuin miehillä, jotka ovat vankilassa. Elämänsä suurimpana ihmeenä veli Yun pitää pakoaan vankilasta ollessaan siellä kolmatta kertaa. Yunin jalat olivat murskana hakkaamisesta, eikä hän pystynyt kävelemään. Kuitenkin Jumala käski Yunin paeta, ja hän käveli omin jaloin vankilan avoimesta portista ulos vieläpä vartijoiden katsellessa vierestä! Portti ei ollut normaalisti koskaan auki, joten Jumala avasi sen Yunille sekä sokaisi vartijoiden silmät. Astuttuaan ulos taksi odotti valmiina ja kuljetti Yunin vapauteen. Jumala näytti ihmeellisen voimansa veli Yunille ja osoitti, ettei hänelle ole mikään mahdotonta.

Yunin ajatuksia uskoville Nykyisin veli Yun kiertää ympäri maailmaa julistamassa evankeliumia. Yun kertoo kirjassa, että monet länsimaalaiset pastorit toivovat häneltä vastauksia kysymyksiinsä, kuten miksi Kiinassa koetaan enemmän herätystä kuin länsimaissa tai miksi ihmeet ja merkit näkyvät enemmän siellä kuin esimerkiksi Euroopassa. Yunin mielestä yksi syy on, että seurakunnissa kuulee liian vähän Jumalan sanan totuutta. Kalliita kirkkorakennuksia sen sijaan on huippu-

Taivaallin m


linen mies

Tuntuuko siltä, että sinulla ei ole ketään, jolle tilata Nuotta, mutta haluaisit olla mukana Jumalan valtakunnan työssä Nuotta-lehden muodossa? Nyt siihen on mahdollisuus! Nuotta-kummina sitoudut lahjoittamaan haluamasi summan kuukausittain. Lahjoittamasi varat käytetään Nuotan välityksellä medialähetystyöhön.

Nuotta-kummina mahdollistat monia asoita: suomalaisissa kristillisissä tapahtumissa, aktioissa, kouluissa ja paikoissa, joissa nuoret ovat. Unelmana on antaa Nuotta-lehti jokaiselle peruskoulun 9.-luokkalaiselle (50 000 lehteä).

1. NUOTAN JAKAMISEN

luokan äänentoistoineen ja plyysimattoineen. Seurakunnat käyttävät rahansa hienoon ulkokuoreen, ja uskovatkin antavat vain pienen osan omaisuudestaan Jumalan työhön. Yun ei haluaisi, että etsimme lompakostamme pienimmän setelin kolehtiin, vaan suurimman. Yun uskoo, että ihmeitä tapahtuu siksi Kiinassa paljon, koska Jumalan yliluonnollista voimaa tarvitaan. Kun Yunin isä oli kuolemassa syöpään, ei heillä ollut varaa lääkäreihin. Ainut vaihtoehto oli rukoilla ihmettä. Yun ajattelee, että länsimaissa meillä on kaikkea paljon: vakuutukset ja sosiaaliturva kaiken pahan varalle. Tavallaan emme tarvitsekaan aina niin paljon Jumalan yliluonnollisuutta. Yun rohkaisee kirjassa uskovia tukemaan Kiinan kristittyjä ja Takaisin Jerusalemiin -liikkeen toimintaa. Samalla hän haastaa meitä kertomaan Jeesuksesta, tekemään ihmisistä hänen opetuslapsiaan ja antamaan kaikkemme hänen käsiinsä. Kirja loppuu Yunin sanoihin: ”Jeesus on todellakin tuntemisen arvoinen. Hän on arvollinen saamaan koko elämämme. Jos annat elämäsi hänelle, et varmasti tule koskaan katumaan. Tahdotko seurata häntä?”

Takaisin Jerusalemiin -liike 1940-luvulla joukko kiinalaisia kristittyjä suunnitteli vievänsä evankeliumia silkkitietä pitkin Jerusalemiin. He ovat siirtäneet kutsunsa uudelle kristitylle sukupolvelle. Ensimmäinen matka tehtiin 36:n kiinalaisen uskovan voimin vuonna 2000. Nykyisin sadat vainoja kokeneet kristityt ovat valmiit kohtaamaan samaa tai vielä pahempaa maissa, joiden läpi he kulkevat. Evankeliumi halutaan levittää muihinkin uskontoihin kuuluville, kuten muslimeille, hinduille ja buddhalaisille.

Susanna Sarimaa Kuva SXC / Zuzanna Dabrowska

Virossa on 400 000 alle 30-vuotiasta nuorta, ja vain 0,5 %:lla on seurakuntayhteys. Nuotalle on avautunut mahdollisuus aloittaa vironkielisen lehden teko. Ensimmäinen numero julkaistiin maaliskuussa 2009.

2. NUOTAN KÄÄNTÄMISTÄ VIRON KIELELLE.

3. RADIO DEISSÄ KUULTAVAN NUOTTA-TAAJUUDEN TEKOA

(keskiviikkoisin klo 9:35) ja internet-sivujen kehittämistä (www.nuotta.com). Nuotan www-sivuilla käy tuhansia ihmisiä kuukausittain, ja suuri osa tulee sinne Google-hakusanojen perusteella. On todella tärkeää, että sanojen ”Jeesus”, ”usko” ja ”Raamattu” alta löytyy luotettavaa kristillistä sisältöä.

Tarvitsemme rukoustasi ja taloudellista tukeasi tämän mahdollistamiseksi. Haastankin sinut: jos olet saanut Raamatusta omaan elämääsi rakennuspalikoita, mahdollista sinä nyt se ystävillemme! Annetaan yhdessä sellainen lahja, joka kantaa hedelmää aina taivaaseen asti. ”Kukin antakoon sen mukaan kuin on mielessään päättänyt, ei vastahakoisesti eikä pakosta, sillä iloista antajaa Jumala rakastaa.” 2. Kor. 9: 7. Voit liittyä Nuotta-kummiksi sivun 35 lomakkeella tai osoitteessa www.nuotta.com Nuotta 4/2009

25


JEESUS-LEFFAT Jukka Peura

Jeesus (Raamattu-sarja) Elokuvista ja tv-sarjoista tuttuja näyttelijöitä sisältävä Jeesus-elokuva ei minulle ensimmäisen katsomiskerran jälkeen antanut kovinkaan hyvää vaikutelmaa. Elokuvan alku vaikuttaa hyvinkin tylsältä vielä toisellakin katsontakerralla, ja kolmetuntinen elokuva tuntuu aivan liian pitkältä ja puuduttavalta katsottavalta yhdellä kertaa. Juuri siksi varmaan elokuva onkin jaettu kahteen erilliseen pätkään. Vaikka elokuvan juoni onkin tuttu, niin allekirjoittaneen oli pakko välillä turvautua kesken elokuvan Raamattua tutkimaan, koska kaikki

yksityiskohdat eivät mielestäni menneet Raamatun kertomusten mukaan. Mielestäni käsikirjoitukseen oli tehty omituisia yhdistelmiä monista Jeesuksen tekemisistä ja kertomuksista. Itseäni myös häiritsi se, ettei elokuva missään vaiheessa tuonut esille Jeesuksen vertauksia ja niiden selityksiä. Hyvänä puolena elokuvassa näen roolisuoritukset, jotka eivät kuitenkaan pysty kokonaan pelastamaan elokuvaa. Rooleista mainittakoon muun muassa Jeremy Sisto (Kova laki) Jeesuksena, Gary Oldman (Hannibal, Batman Begins, Yön ritari, Harry Potter) Pontius Pilatuksena, Jaqueline Bisset (Kova laki, Ally McBeal) Mariana ja G. W. Bailey (Poliisiopisto) Liviuksena. Myös Sean Harris (Ashes

to Ashes) antaa elokuvan lopussa vakuuttavan roolisuorituksen epäilevänä Tuomaksena. Hyvien roolisuoritusten lisäksi elokuvassa on oivallisesti kuvattu paholainen viehättävänä punapukuisena naisena ja pukuasuisena miehenä, joka kiusaa Jeesusta ja näyttää Jeesukselle pätkiä tulevaisuuden sodista ja ristiretkistä, kehottaen Jeesusta jättämään ristinsä ja estämään tämä kaikki tuleva pahuus. Ristiinnaulitseminen on kuvattu erittäin raakana ja samalla hyvin koskettavana tapahtumana. Ei missään nimessä parhaimpia Jeesus-elokuvia, mutta katsottava kuitenkin.

Jeesus-leffat puntarissa Jeesus Itse olen nähnyt tämän elokuvan jo toistakymmentä kertaa. Pidän vanhaa legendaarista Jeesuselokuvaa ehkä jopa parhaimpana evankelioivana elokuvana. Rippikouluissa usein näytettävä Jeesus-elokuva on maailman katsotuin Jeesuselokuva, ja se on käännetty tietääkseni jo yli tuhannelle kielelle. Luukkaan evankeliumin mukaan tehty elokuva on mielestäni hyvin paikkansapitävä ja hyvä ku-

vaus Jeesuksen elämästä aina syntymästä ylösnousemukseen saakka. Evankeliointitarkoituksessa elokuva on oikein loistava rippikoulukäyttöön, ja monissa maissa elokuvaa on jaettu jopa ilmaiseksi kaduilla ja seurakuntien tilaisuuksissa. Ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva, suosittelen lämpimästi.

Maailmanhistorian tärkeimmät tapahtumat eli Jeesuksen elämä, ristinkuolema ja ylösnousemus ovat nähtävissä myös lukuisissa elokuvissa. Pääsiäisen aikana Raamatun lukemisen ja muun hiljentymisen lisukkkeena on hyvä katsoa jokin sopiva Jeesus-leffa. Tässä esittelyt ja arviot muutamasta suosituimmasta Jeesus-elokuvasta.

The Passion of the Christ Mel Gibsonin ohjaama Jeesus-elokuva valmistui vuonna 2004 ja toi mukanaan paljon hyvää. Kuulemani mukaan elokuvaa kuvatessa tapahtui useita Jumalan ihmetekoja, jotka puhuttelivat elokuvan tekijöitä suuresti, ja tekijöistä osa jopa tunnusti Jeesuksen Vapahtajakseen. Elokuva on saanut myös monet katsojat ympäri maailman ajattelemaan uskoaan ja jopa kääntymään Jumalan puoleen sekä ottamaan vastaan Jeesuksen Vapahtajanaan. Elokuvaa on kritisoitu paljon sen raakuuden vuoksi, mutta monelta taholta elokuva on saa-

nut myös kiitosta sen todenmukaisuudesta. Itse lukeudun myös niihin, jotka antavat kiitosta tälle Mel Gibsonin upealle ohjaukselle. Gibson on saanut kuvattua Kristuksen 12 viimeistä tuntia hyvin todenmukaisesti, tai niin ainakin luulen. Todellisuushan varmasti on, ettei Jeesuksen ruoskiminen ja ristiinnaulitseminen ole ollut mitään nautinnollista katsottavaa, ja varmasti se on myös ollut hyvin raakaa toimintaa. Ristinkuoleman merkitys ei tässä elokuvassa jää varmastikaan epäselväksi kenellekään. Elokuvan Jeesus on hyvin uskottava, ja Jeesuk-

sen roolissa Jim Caviezel (muun muassa Outlander, Deja Vu, Angel Eyes ja The Rock -elokuvista tuttu) on aivan oivallinen valinta. Mielestäni K18 on tälle elokuvalle aivan oikea ikäraja, enkä missään nimessä haluaisi näyttää elokuvaa rippikoululaisille. Mielestäni elokuva on niin raaka ja rankkaa katsottavaa, että monelle nuorelle tai heikkohermoiselle se voisi olla liikaa. Suosittelen kaikille yli 18-vuotiaille, mutta en heikkohermoisille. Lähes täydellinen Jeesuselokuva.

Jesus of Nazareth

keskitytään muita Jeesus-elokuvia enemmän kuvaamaan Jeesuksen lapsuutta ja nuoruutta, mutta niin kuin kaikissa muissakin Jeesus-elokuvissa, nuori Jeesus muuttuukin yhtäkkiä aikuiseksi mieheksi. Jeesuksen äiti, Maria kuvataan hyvin nuorena tyttönä, kuten hän luultavasti olikin Jeesuksen synnyttäessään. Joidenkin arvioiden mukaan Maria olisi saattanut olla vain 15-vuotias, ja tässä kuvauksessa elokuva onnistuu melko hyvin. Jesus of Nazareth kuvaa paljon Jeesuksen ihmetekoja ja vertauksia, mikä on mielestäni positiivinen asia. Roolisuorituksissa ei mielestäni ole paljoa kehumista. Kaikki kyllä hoitavat roolinsa ihan hyvin, mutta joukosta ei mielestäni nouse yhtään loistavaa tai edes hyvää roolisuoritusta. Jeesus-elokuvien arvostelemisen vaikeus on siinä, ettei tulkinnan paikkansapitävyydestä voi

aina olla ihan varma, ellei tunne Raamattuaan todella hyvin. Tässäkin elokuvassa oli useita kohtia, joista jäin miettimään, onko tämä todella Raamatussa ja missä siellä, vai onko tämä käsikirjoittajan/ohjaajan omaa tulkintaa ja arvailua. Jeesuksen elämä ja ristinkuolema koskettaa varmasti meitä kaikkia, mutta koskettavuutta ei mielestäni tässä elokuvassa ollut osattu tuoda kovinkaan hyvin esille. Ristiinnaulitseminenkin oli kuvattu todella erikoisesti ja eri lailla kuin sen on tottunut muissa Jeesus-elokuvissa näkemään. Tapahtuma oli jotenkin teennäinen ja epäaidon tuntuinen. Elokuvan ehdottomasti koskettavin kohtaus oli kohtaus, jossa naiset itkivät Jeesuksen ristin äärellä. Ei hyvä, ei huono. Kyllä sen katsoo.

Reilu kuusituntinen Jeesus-elokuva on varmasti ollut yksi 70-luvun pisimmistä elokuvista. Elokuva onkin jaettu kahteen osaan, ja tietojeni mukaan elokuva on aikoinaan tullut televisiosta neljässä osassa. Kuuden tunnin Jeesus-elokuvaa ei kyllä jaksa leffamaratoonarikaan katsoa yhdellä kertaa. Maksimissaan kahden tunnin pätkissä sen vielä jaksaa katsoa. Elokuva kuvaa oivallisesti paljon myös muutakin kuin Jeesuksen elämää. Elokuva keskittyy myös opetuslasten, Jeesuksen läheisten ja vihamiesten elämään. Elokuvan Jeesus kuvataan lapsuudessa söpönä, sinisilmäisenä pikkupoikana ja vanhempana ehkä osittain hieman julmankin oloisena ja näköisenä Jeesuksena. Elokuvassa

26

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com


LE V Y T Sami S. Asp

Deafen: Tuli palossa Palokka Records 2008 www.deafenmusic.com Kolme nuorta herraa ilmeisimmin Jyväskylän suunnalta kantaa yllä olevaa nimeä ja julkaisee bändin ensimmäisen ep:n. Levyn viisi biisiä liikkuu rock-punk-metallin monivivahteisessa maisemassa suomen kielellä tulkittuna ärjyen ja laulaen. Kaikki levyn laulut ovat laulaja-kitaristi Simeon Puukarin kynästä. Tuotantopuolella on toiminut isoveli Elias Puukari. Levyn kappaleet liikkuvat herkän hitaista tunnelmista raskaisiin riffinpyörityksiin örinän tukemana. Tekstit käsittelevät niin itsetutkiskelua kuin viinan kiroja. Gospelbändiksi en osaisi ryhmää levyn perusteella luokitella. Ehkä kuitenkin on syynsä, miksi levy on päätynyt arvosteltavaksi juuri Nuottaan. Levyn särökitaroiden vieritys kuulostaa varsin hyvältä. Muu audiomateriaali ei pääse ihan samalle tasolle. Biiseissä kuuluu hyvällä tavalla soittokämppäriffittely, joka kuulostaa hyvältä kaiken tämän ajan ylipopulatiivisen kulutusmusiikin rinnalla. Vaikkei kaikki levyn hetket olekaan musiikin juhlaa, on albumilla silti hienoja hetkiä nuoruuden innon kohdatessa kypsää musiikillista otetta. Myös vokaalipuolella täysillä heittäytyminen paikkaa hienosti laulun epäkohtia. Bändiläisten kasvun ja kehityksen tuoksinassa voi syntyä vielä paljon onnistumisia. Tälläista povaa ainakin tämä Deafenin ep.

Deuteronomium: From the Midst of the Battle Bullroser Records 2008 www.deuteronomium.net

Lähes legendaarista mainetta kantava Deuteronomium tuo julki paluunsa hedelmänä uuden albumin. Vaikka bändi on taivaltanut jo kuudentoista vuoden ajan, uutukainen on käsittääkseni vasta yhtyeen kolmas pitkäsoitto. Aiempaa musiikkia kuulemattomana on paha ottaa kantaa mihinkään muutoksiin vanhaan materiaaliin nähden, mutta ameriikankielisestä kuolonmetallista on joka tapauksessa kyse. Kategorisoinnista voi varmasti olla monta mieltä, mutta valitettavasti olen polttanut oman Kuinka luokittelet metallin eri genret -käsikirjani jo viime pääsiäisenä. Deuteronomium kerkesi niittää mainetta myös Suomen rajojen ulkopuolella ennen vuoden 2001 päätöstä lopettamisesta. Nyt pesässä pyörivä cd on siis seurausta bändin vuoden 2006 paluusta. Levyn genreen tottumattomille musiikkimateriaali örinän tuudittamana voi olla kohtuullisen raskas kuuntelukokemus. Tämänkaltaista musiikkia syytetään muun muassa sielun turmelemisesta, mutta kun silmäni tutkailee levynkannesta lyriikoita, tällainen kieliääliökin ymmärtää, että sanoituksista löytyy enemmän sisältöä kuin monesta tämän päivän purkkagospelista. Vaikkei albumin tarvitse kristityn sielunhoitomusiikkia ollakaan, pistävät sanoitukset varmasti tämän metallin kuulijoiden ajatuksia kohti Golgatan ristiä. Levyn musiikki on tasokkaasti tuotettua vaihdellen vivahteikkaasti erilaisissa metallisissa maisemissa kauniista soinnunkuljetteluista raakaan raastamiseen. Biiseissä riittää tyyliuskollisesti nuotteja soitettavaksi, ja bändi klaaraa hommansa todella uskottavasti. Levyn tuottajana on toiminut metallimusiikin ammattilainen, kosketintaiteilija Mikko Härkin. Härkin on tunnettu hieman erilaisen metallimusiikin saralta, muttei tuottajan työ deathmetallin puolellakaan tunnu tuottavan vaikeuksia. Uskon hänellä olleen vahvaa näkemystä annettavanaan tällekin äänitteelle. Laulaja/kitaristi Miika Partalan örinä antaa sanoille sellaista painoarvoa, ettei se jätä varmastikaan kylmäksi. Tämän lisäksi biiseistä löytyy myös niin sanotusti puhdasta laulantaa useiden vierailijoiden toimesta. Laulujen lyriikat pureutuvat vahvasti Raamatun tosiasioihin niin kuin myös oman sieluntilan tutkiskeluun. Levyn viimeisenä oleva nimikkoraita pukee evankeliumia tarinan muotoon. Levyn kuulleena en ihmettele bändin suosiota tai hyvää sijoitusta Suomen virallisella listalla albumin julkaisun jälkeen. Kristilliselle deathmetal-bändille se on kova suoritus.

Janne Könönen: Hiljaiset miehet GC-Musiikki 2009 www.myspace.com/jannekon Janne Könönen on kunnostautunut aiemmin muun muassa kirjoittamalla Tero Huvin kanssa kirjan suomigospelin historiasta. Nyt vuorossa on oma esikoisalbumi samaiseen genreen. Biisikynä on viuhunut Jannen kädessä tätä ennenkin, ja nyt ilmestyneellä albumilla toisena biisinikkarina on toiminut MGtH:sta tuttu Mikko Nikula. Levy soi suomenkielisen pop/rockin merkeissä kymmenen kappaleen voimin Daikinin, Sakari Löytyn, Mirkka Paajasen, Gospel Covertajien sekä Tulus-kuoron vierailujen siivittämänä. Äänitettä kuunnellessa välillä katoaa mielestä tieto, että kyseessä on Janne Könösen soololevy. Tämä johtuu siitä, että Esko Turpeisen rooli albumilla on todella mittava. Tämä moniosaaja hoitaa levyllä äänityksen, miksauksen ja masteroinnin lisäksi lähes kaikki soittimet sekä sovitukset. Tällaiselle osaamiselle ja lahjakkuudelle täytyy nostaa hattua korkealle. Soittoa ja jälkeä on ilo kuunnella kaikessa monimuotoisuudessaan niin kuin myös rouheassa soundissaan. Myös Gospel Covertajien vierailu on kuin raikas tuulahdus etnistä kaikua Niin kuin Daavid -kappaleessa. Janne Könönen osoittautuu äänitteellä oivaksi biisinkirjoittajaksi halliten tarinankerronnan sekä särmikkään humoristisen tavan käsitellä elämänkokoisia asioita. Kappaleista Muukalainen iskee itselleni ehkäpä koviten. Versio antaa kappaleelle enemmän oikeutta kuin aiemmin levytetty huumoriversio kappaleesta MGtH:n toimesta. Levyn yli kuusitoistaminuuttinen päätöskappale jää itselleni lähinnä irtonaiseksi kysymysmerkiksi. Vaikka kyseessä onkin toki Könösen soololevy, en silti ymmärrä, miksi Janne on päätynyt itse esittämään omat laulunsa. Voisin kuvitella, että songwriter-tyyppisenä levynä hyvien solistien laulamana levystä olisi voinut saada irti huomattavasti enemmän. Valitettavasti suomigospelista löytyy jo riittävästi huonoa laulantaa. Kyllähän parhaimmillaan Jannen ääni tuo omanlaista hyväntuulisuutta J. Karjalaismaisen tulkinnan kautta, mutta se ei harmillista kyllä jää päällimmäiseksi tunteeksi laulusuorituksista. Siltikin aiemmin mainittu yhdistettynä Turpeisen suureen musiikilliseen panokseen tarjoaa varsin miellyttävän kuuntelukokemuksen.

Scandinavian Metal Praise Bullroser Records 2008 www.myspace.com/scandinavianmetalpraise Kaiken ylistysmusiikin ei tarvitse kuulostaa hampaidenvalkaisulta ja purukumilta. Tämä ryhmä ei ainakaan aiheuta moista kuulokuvaa. Koska bändi ei käytä nimiä äänitteellä, en käytä niitä myöskään tässä yhteydessä. Nimestä voi päätellä jo kaiken oleellisen albumin musiikkityyliin liittyen, eli tunnettuja ylistysbiisejä viedään metallin tahtiin. Viime vuonna julkaistu albumi on ryhmän ensimmäinen, mutta tokkopa jää viimeiseksi ainakaan levyn sisällön perusteella. Albumin kannet eivät tarjoile lainkaan teknistä informaatiota levynteosta, vaan sisältävät evankelioivan puheen. Metallibuumi on puhaltanut jo hyvän aikaa pitkin Suomenniemeä tuoden mukanaan paljon genreen liittyvää oheistoimintaa. Metallimessujen ja muun metallisen äänimaailman mukana tälläiselle ylistysäänitteelle on varmasti tilausta. Tämän levyn soiton sekä laulun takaa löytyy rautaista ammattitaitoa. Tämä tulee esille jo alkumetreillä, eikä käsitys hälvene viimeistenkään tahtien loppuessa. Ja mikäs onkaan äänitettä kuunnellessa, kun homma toimii. Kauniit naisvokaalit viitoittavat tietä läpi levyn. Laulu on upeaa kuultavaa, joskin sellainen fiilis jää, ettei hyvästä solistista ole saatu irti vielä läheskään kaikkea potentiaalia. Myös taustalaulut miellyttävät korvaa. Vaikka metalli-sana tuo välittömästi mieleen särökitaroiden murinaa, tällä levyllä myös kosketinsoittimet näyttelevät hyvin suurta roolia upeasti toteutettuna. Kappaleiden sovituksessa on käytetty luovuutta, ja metalli-ilottelusta tulee helpolla hymykin huulille. Worthy is the Lambin kaltaiset isolla meinigillä toteutetut rallit kolahtavat itselleni hienoisia riffikikkailuja enemmän. Äänitteen miksaus ei mielestäni tee oikeutta muulle kokonaisuudelle. Ei soundeja huonoksi voi haukkua, mutta paremmalla äänityöllä albumi olisi noussut vielä aivan uudelle tasolle. Ainoa asia mikä hienossa albumissa itseäni ärsyttää, on kansilehden tekstissä kohta ”meidän tulisi valita, missä vietämme ikuisuutemme”. Mielestäni Raamattu kertoo Jumalan valinnasta pelastaa syntinen ihminen.

Nuotta 4/2009

27


SEURISK AVERI Koonnut Aarni Seppälä

Mun kuva

MINÄ Jasmiini Vampoulas 9

NIMI: IKÄ:

HARRASTUKSET:

Tanssi, seurakuntatoiminta Teknillinen korkeakoulu, Materiaalitekniikka ISONA MINUSTA TULEE: Hammaslääkäri OPISKELUPAIKKA:

MITÄ MERKITSEE? – Ykkösasia, elämäni perustuu sille – Vapahtaja RAAMATTU – Luen sitä mahdollisimman paljon USKO

JEESUS

SEURAKUNTA

LEMPPARI RAAMATUNKOHTA:

Joh. 3: 6

VUODENAIKA:

Kreikassa syksy, Suomessa kesä Gospel

MUSIIKKI:

MITEN PÄÄDYIT MUKAAN SEURAKUNNAN TOIMINTAAN?

– Asuessani Kreikassa eräs mummo bussissa kutsui veljeni gospelkonserttiin, jonne menimme hänen kanssaan. Siitä lähtien olemme olleet mukana seurakunnan toiminnassa. Muutin pari vuotta sitten Suomeen ja jatkoin täällä seurakunnassa käyntiä. MITÄ SEURAKUNTA SINULLE MERKITSEE?

MITÄ TAHDOT SANOA NUOTAN LUKIJOILLE?

Lukekaa Raamattua!

– Kotiseurakuntanani pidän seurakuntaa, jossa kävin ollessani Kreikassa. Siitä huolimatta seurakunta Kotkassa on tullut rakkaaksi ja tärkeäksi minulle. Sen toiminta on tärkeä osa elämääni. Kävin nuortenilloissa, kunnes ne lopetettiin vähäisen osallistujamäärän takia, ja olemme pitäneet kaverini kanssa rukouspiiriä. Sunnuntaisin käyn kirkossa ja lisäksi olen ollut isosena sekä avustajana leireillä. MITÄ HYVÄÄ SEURAKUNNASSANNE ON?

LANGINKOSKEN SEURAKUNTA, KOTKA 28

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com

– En osaa verrata muihin seurakuntiin, koska minulla ei ole paljoa kokemusta niistä. Meillä on kuitenkin hyvät työntekijät. Vaikka olenkin ortodoksi ja meillä on erilaisia näkemyksiä, niin olemme tulleet hyvin toimeen keskenämme. Yleisesti ottaen parasta seurakunnassa on se, että saa olla yhteydessä muihin kristittyihin ja kuulla Jumalan sanaa.


NUOTAN HUHTIRISTIKKO Mikko Piiroinen

Ratkaisu seuraavan Nuotan tapahtumatorilla.

Nuotta 4/2009

29


Sonja Ripatti IKÄ:

8

äiti, isä, kaksi isoveljeä ja kaksi kissaa PERHE:

HARRASTUKSET:

piirtäminen, ulkoilu LEMPIRAAMATUNKOHTA:

Matt. 7:–4

TERKUT LUKIJOILLE: ”Terkkuja,

jatkakaa Nuotan lukemista, koska se on hyvä lehti!”

j a n o S ei kulje lainake gissa julkaistavista viikkotehtävistä. – Sieltä äänestettiin kolme parasta finaaliin. Lisäksi tuomaristo valitsi kolme suosikkiaan, joiden joukkoon kämallisto tuli myyntiin Andiamoon pääsin, Sonja kertoo. Finaaliin kuului jälleen viikko25. maaliskuuta. – Pirkka-lehdessä oli ilmoitus kil- tehtäviä. – Kilpailu alkoi tammikuussa ja pailusta ja ajattelin, että vois yrittää, voittaja julkistettiin touSonja kertoo. Viime vuosi oli kokuun lopulla. Välillä oli Hän on jo pitkään suunnitellut vaatteita tummaa. Mietin, että aika stressaavaa, kun pija tehnyt myös joitakin. tänä vuonna on pakko ti hoitaa koulujutut saKenkien suunnittelu oli olla värikkäämpää. maan aikaan. uutta. Sonja lähti muKilpailun aikana kaan kilpailuun avoimin mielin ja to- Sonja suunnitteli kaksi kenkämallississaan – voittoa hän ei kuitenkaan toa. Lisäksi oli muita tehtäviä, kuten osannut odottaa. miettiä, millaista vuoden 2009 kevään muoti tulisi olemaan. Iloisia värejä – Viime vuosi oli tummaa. Mietin, etKilpailun 600 osallistujasta 20 valit- tä tänä vuonna on pakko olla värikkäämtiin semifinaaliin, joka koostui blo- pää, muotia seuraava Sonja hymyilee.

Reilu vuosi sitten Sonja Ripatti osallistui suunnittelukilpailuun. Lehden ilmestyessä joku teistä saattaa kulkea jaloissaan Sonjan suunnittelemat kengät.

S

onja on elämäniloinen lukiolainen Mäntyharjulta. Hänen arkensa täyttyy piirtämisestä, ystävien kanssa olemisesta, ulkoilusta ja musiikin kuuntelusta. – Luen myös paljon Raamattua, se on rentouttavaa ja rauhoittavaa, Sonja kertoo. Tänä keväänä päiviä on täyttänyt myös ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen. – Kyllä mua jännittää, koskaan ei tiedä miten kirjoitukset menee, Sonja myöntää. Kirjoitusten ohella on kuitenkin jotain, mitä Sonja on odottanut innolla: hänen suunnittelemansa ken-

30

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com

Sonjan mallistossa, Andiamo by Sonja, ideat ovat keväästä ja luonnosta. Värit ovat pirteitä ja raikkaita ja kengissä on kukka-aiheita ja perhosia. Kerrosmainen materiaali kuvastaa puhkeavaa kukkaa. – Iloiset värit luo positiivista sävyä, Sonja sanoo ja kertoo itsekin pukeutuvansa värikkäästi.

Palkintosadetta Kilpailusta sai runsaan määrän palkintoja. Sonja ei kuitenkaan ollut mukana rahan perässä. – Mahdollisuus saada omat kengät tuotantoon innosti! Sonja pääsi myös Portugaliin tutustumaan kenkäteollisuuteen. – Matka oli mielenkiintoinen. En oo ollut Ruotsia pidemmällä ennen. Eri kulttuuri kiinnosti, Sonja sanoo.


The K.E.N.K.Ä. JÄRJESTÄÄ The Voice, Andiamo ja Pirkka KILPAILU järjestetään tänä vuonna toista kertaa HAETAAN nuorta kenkäsuunnittelijaa VOITTAJA voi saada lukuisten palkintojen lisäksi kenkänsä tuotantoon SONJA oli kilpailun ensimmäinen voittaja

Jos Sonja suunnittelisi Nuottakengät, niistä tulisi tällaiset… Valkoiset, matalapohjaiset ja mukavat, joita voi käyttää missä tilanteessa vain. Kengissä lukisi Nuotta ja jokaisessa olisi eri raamatunkohta.

Andiamo suojelee luontoa Andiamo on tehnyt sopimuksen designliike Globe Hopen kanssa. Sopimuksen myötä Andiamoihin tulee myyntiin Globe Hope -kierrätyskasseja. Valmistusaineina käytetään Andiamon markkinointimateriaaleja ja tuotto menee WWF:lle. Yhteistyö kuuluu Ilmastotalkoot-projektiin. www.i

lmastotalkoot.fi www.andiamo.fi

akengissä Kilpailun voitto ei irronnut helpolla. Kilpailun päättyessä Sonjan äänestysprosentti oli tasan toisen tytön kanssa. Muutaman päivän jännityksen jälkeen tuomaristo ilmoitti, että Sonja oli saanut enemmän ääniä. Sonjalle kilpailusta jäi kuitenkin muutakin kuin palkinnot. – Mukana tuli luottamusta omiin taitoihin. Innostuin myös kenkäalasta ja haen Hämeen ammattikorkeaan jalkinemuotoilupuolelle, Sonja kertoo.

Risti kaulassa sen kertoo Kilpailu on tuonut mukanaan median huomion. Sonjaa on kuultu radiossa päiväkirjavieraana sekä nähty lehtien palstoilla. Tottuminen vei aikansa, ja sanoja pitää miettiä, mutta Sonja näkee hyviä puolia median kiinnostuksessa.

– Voin myös päästä tuomaan uskoani esille, Sonja hymyilee ja kertoo pitävänsä aina ristiä kaulassa. Sonja on kasvanut uskovassa perheessä. Usko on kulkenut mukana läpi elämän mutta vahvistunut viime vuosina, kun Sonja on miettinyt asioita. Sonja pyrkii elämään kristityn arvomaailman mukaan. Usko merkitsee hänelle turvaa, tietoa siitä, ettei elämä lopu kuolemaan. – On parempi paikka, mihin voi päästä. Elämä olis sekavaa ja vaikeaa, jos en uskois. Mä voin rukoilla ja pyytää turvaa, Sonja miettii.

Saara Räty Kuvat Laura Sailas ja Ilkka Hietala / Studioskaala


K

annat kaulassasi tyyliteltyä pienoismallia antiikin maailman sadistisimmasta teloitusvälineestä. Roomalaiset käyttivät ristiinnaulitsemista häpeällisimpänä mahdollisena teloitustapana, ja erilaisten tyylien kirjoa rajoitti vain teloittajan sairas mielikuvitus. Ihmisiä naulittiin pää ylöspäin, alaspäin, paaluun ja seinään. Mitä hitaampi kuolema oli tuomitulla edessä – sitä kivuliaammaksi ja ankarammaksi ristiinnaulitseminen muuttui. Pahimmillaan kuolema saattoi kestää päiviä, ja ristillä kuolinkamppailuaan käyvä ihmisraunio ei ollut kellekään terveellistä katseltavaa. Maailman tunnetuin ristiinnaulitsemistapaus esittelee meille vain kolme tuomittua, mutta pahimmillaan Aleksandros Jannaios ristiinnauliutti 800 fariseusta kerralla. Kuitenkin noiden kolmen – juuri pikaisesti ennen sapattia teloitetun miehen – joukossa keskimmäisenä ristinpuulla roikkui mies, joka muutti maailman. Ristillä roikkui viaton, kolmissakymmenissä oleva mies, joka ei ollut ikinä tehnyt mitään väärää. Mies, joka on ainut ihminen, jonka Jumala on hylännyt. Mies nimeltään Jeesus Kristus – juutalaisten kuningas – Jumalan ainoa Poika.

Mitä tarkoittaa kantaa ristiä kaulassaan?

SILMÄT RISTISSÄ Kokeilepa kaulaasi. Melko monella meistä roikkuu kaunis korusepän tekemä risti kaulassa. Oletko koskaan miettinyt, mitä kannat ja miksi kannat?

Risti on pesiytynyt populaarikulttuuriin niin kovasti, että sen merkitys on hämärtynyt. Monet julkkikset kantavat ristiä vain tyylikkäänä koruna, mutta jos vilkaisemme Raamatusta, ei ristin kantaminen ole todellakaan minkä tahansa helyn heiluttelua! Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua”(Matt. 16: 24). Ristin kantaminen tarkoittaa sitä, että tunnustamme Jeesuksen Herraksemme ja Jumalan Pojaksi, joka kuoli syntiemme puolesta ristillä! Kun otamme tämän ristin kantaaksemme, tulemme seuraamaan Jeesusta. Jeesus kutsuu meidät sille tielle! Se ei ole helppo ja se tulee sattumaan, mutta kun seuraamme Jeesusta tällä tavallista vaikeammalla tiellä, tulemme seuraamaan Jeesusta kerran taivaassa ikuisessa elämässä! Usein tämän ristin kantajan tunnuksena roikkuu kaulassa tuo pieni korusepän kaunis muistutus siitä, mitä varten me täällä olemme.

Mitä ristillä tapahtui? Ristiinnaulitseminen oli ennen kaikkea julkinen tapa häpäistä tuomittava täydellisesti. Kuolema ristillä on hidas ja äärimmäisen tuskaa tuotta-

32

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com


Monet julkkikset kantavat ristiä vain tyylikkäänä koruna, mutta jos vilkaisemme Raamatusta, ei ristin kantaminen ole todellakaan minkä tahansa helyn heiluttelua! va ja sen lopulta aiheuttaa useimmiten tukehtuminen. Ristiinnaulittava naulittiin ranteiden kohdalta ja nilkoista, mutta jalkojen alla oli pieni tuki seisomiselle, jolloin teloitettava pystyi kannattelemaan itseään pitkiäkin aikoja. Kun lopulta verenhukan, nestehukan ja infektioiden aiheuttaman kuumeen riuduttama ihminen ei enää jaksa kannatella itseään ja luhistuu, tukehtuu hän rintakehän litistymiseen. Jos kuolemaa jostain syystä tahdottiin nopeuttaa, voitiin lähettää sotilas rikkomaan tuomitun sääriluut, jolloin hän ei enää millään voinut kannatella itseään ristillä. Näin tapahtui nimenomaan Jeesuksen kanssa tuomituille ryöväreille. Koska sapatti oli alkamassa, tahdottiin ruumiit pois ristiltä pyhäpäiväksi. Pilatus lähetti sotilaat rikkomaan ristiinnaulittujen sääriluut ja siten jouduttamaan heidän kuolemaansa. Jeesus oli kuitenkin kuollut poikkeuksellisen nopeasti, ja sotilaat jättivät hänen sääriluunsa katkaisematta. Jeesus oli antanut henkensä Isän käsiin. Tästä tapahtumasta meille kertoo apostoli Johannes (Joh. 19: 31–36).

Mitä ristillä tapahtui? Jeesus oli tietoinen tehtävästään pitkään ennen kuin hänen lähimmät opetuslapsensakaan sitä suostuivat ymmärtämään. Mielettömän henkisen tuskan alla ollessaan, tietäen tarkalleen mitä hän tulisi lähiaikana käymään lävitse, Jeesus rukoili Getsemanessa Isäänsä Jumalaa: ”Isä, jos se on mahdollista, niin menköön tämä malja minun ohitseni. Mutta ei niin kuin minä tahdon, vaan niin kuin sinä.”(Matt. 26: 39.) Jeesus tiesi paitsi tulevansa kuolemaan äärimmäisen tuskallisen kuoleman, hän tiesi myös olevansa suorittamassa maailmanhistorian hirveintä tehtävää. Jumalan Poika oli matkalla ristille kuollakseen koko maailman jokaisen synnin puolesta – menneen ja tulevan. Noista jokainen synti olisi jo yksin ansainnut kuolemantuomion. Jeesus tiesi, että Isä Jumala tulisi lukemaan sinä päivänä niistä jokaisen hänen syykseen ja kääntämään hänelle selkänsä. ”Eeli, eeli, lama sabaktani? – Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” (Matt. 27: 46.) Kun Jeesus lopulta antoi henkensä, meidän näkövinkkelimme jää aikalaisten silmiin. Emme tiedä, millaisten helvettien läpi Jeesuksen sielua kuljetettiin, mutta temppelin väliverho repesi avaten tien kaikkein pyhimpään. Jeesuksen uhri sovitti kertakaikkisesti jokaisen synnin, mitä ihmiskunta oli tehnyt ja oli tuleva tekemään. Samalla Jeesus kuollessaan toteutti ennustuksen ja suuren lupauksen suoraan Raamatun alkulehdiltä! ”Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän” (1. Moos 3: 15). Jumalan Poika maksoi ihmiskunnan syntiinlankeemuksesta alkaneen velan. Käärme eli Saatana pisti Jeesusta kantapäähän: lyötiinhän ristillä naula halki kantapään. Mutta Jeesus voitti kuolemalla kuoleman ja Saatanan vallan.

Sinulle Kuten Martti Luther opetti, sanomme me helposti Jeesuksen kuolleen meidän tähtemme, mutta tajuammeko todella, mitä silloin sanomme? Ajattelemme helposti Jeesuksen kuolleen Paavalin, Pietarin, seurakunnan papin sekä riparin vetäjän puolesta. Mutta tajuammeko todella, että Jeesus kuoli myös minun, joka en armoa mitenkään ansaitse, minunkin syntieni puolesta? Tajuammeko, että minun pahat ajatukseni, välinpitämättömät tekoni tai huomaamatta tekemättä jättämiseni lyötiin ristillä Jeesuksen niskaan? Jokainen minun mokani painoi Jeesuksen harteilla, ja hän todella tiesi kantavansa sitäkin. Kun tämä aukeaa ja ymmärtää, että Jeesuksen syyksi laskettiin jokainen minun syntini – joista yhdelläkin minä olisin ansainnut helvetin – ja hän ne silti rakkaudella kantoi, voiko muuta kuin kiittää, ylistää ja elää silkasta riemusta, että Kristus on minut pelastanut. Ja vielä kerran kiittää, sillä: ”Niin ei nyt siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat.” (Room. 8: 1.) Martti Pyykönen martti.pyykonen@nuotta.com Kuva SXC / Afonso Lima Lähteet Sleyn raamattuluennot, Wikipedia, Mannaa Jumalan lapsille

Koonnut Nuotan toimitus Lähetä uutisvinkki Nuottaan osoitteeseen uutisvinkki@nuotta.com

JA MÄÄ

80-sivuinen Ripari-Nuotta cd:n kera Nuotta juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan nuoren seurakunnan sanomana. Ripari-Nuotta sisältääkin tänä vuonna 30-sivuisen juhlaliitteen. Erityislahjana mukana tulee cd-levy, joka sisältää Maanalaisen levykaupan artistien aikaisemmin julkaisemattomia kappaleita. Mukana ovat esimerkiksi Olli Helenius, PunainenLanka, Lumina Polaris, HB, Mikko Goes to Heaven, G-Powered, Saraste ja monet muut. Nuorisotyöntekijä! Nyt siis kannattaa tilata lehti koko tulevan kesän rippikouluryhmälle 2 euron kappalehintaan osoitteesta anna.poukka@kustannusarkki.fi

Vironkielinen Nuotta on ilmestynyt Ensimmäinen vironkielinen Nuotta-lehti on ilmestynyt. 8000 kappaleen painoksella Viron kirkon nuorisotyötä tukemaan julkaistu lehti tavoittaa toivottavasti juuri niitä nuoria, jotka eivät vielä evankeliumia tunne. Lehden nimeksi tuli Pluss ja lehden www-sivut löytyvät osoitteesta www.nuotta.com/pluss Rukoilethan virolaisten nuorten, Plussan ja Viron Pluss-tiimin puolesta. Voit myös osallistua konkreettisesti itse tähän työhön ryhtymällä Nuotta-kummiksi. Lämpimät kiitokset kaikille, jotka mahdollistivat ensimmäisen nsimmäisen lehden toteutumisen! Lisätietoa www.nuotta.com/ryhdy-nuotta-kummiksi.html

Huumeet leviävät kouluissa Huume-epäilyt kouluissa eivät ole tavattoman harvinaisia. MTV3:n uutisten mukaan helsinkiläiselle yläasteelle tehtiin viime vuoden lopulla ratsia, jonka yhteydessä poliisi kuulusteli 15:tä nuorta. Rikoskomisario Ritva Elomaa Helsingin huumepoliisista kertoo, että poliisi teki samassa yhteydessä kotietsinnät. Yläasteikäisiä epäillään muun muassa kannabiksen käytöstä. Tapaus on parhaillaan syyteharkinnassa. Elomaan mukaan poliisi sai vastikään ilmoituksen epäillystä huumekaupasta helsinkiläisessä koulussa. Porissa poliisi teki ison ratsian kouluun. Huumeista epäiltynä on parikymmentä nuorta ja aikuista. Lähde STT

Langinkosken seurakunnan kaksi nuorisotyönohjaajaa irtisanottiin syrjinnän perusteella Kotkan Langinkosken seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti kokouksessaan irtisanoa kaksi nuorisotyönohjaajaa. Syynä seurakuntaneuvoston mukaan on heidän osoittamansa syrjintä. Seurakuntaneuvoston mukaan nuorisotyönohjaajat Marja-Leena ja Jukka Laaksonen kieltäytyivät työtehtävistä virkakysymykseen vedoten. Esimiehen antamista huomautuksista huolimatta toiminta jatkui virkavelvollisuuksien vastaisesti. Lisäksi erotetut nuorisotyöntekijät käyttivät seurakunnan varhaisnuorisotyössä itse laatimiaan työvihkoja, vaikka seurakuntaneuvosto oli jo aiemmin vahvistanut päätöksen käyttää kirkon ikäkaudelle suunnattua opetusmateriaalia ja kieltänyt itse laaditun opetusmateriaalin. Päätökseen jätettiin yksi eriävä mielipide. Nuotta pitää tapahtunutta valitettavana ja yllättävänä sitä taustaa vasten, että kirkollinen ilmapiirimme panostaa avoimuuteen ja suvaitsevaisuuteen. Rukoillaan, että kiistat eivät repisi enempää kirkkoamme.

Nuotta 4/2009

33


JEESUS MESESSÄ

Leena Koski

Jutta – keskustelu Tiedosto

Muokkaa

Toiminnot

Työkalut

Ohje

Plus!

Jutta <jutta@nuotta.com> Maikki sanoo: Hei, tää päivä on ollu siis ihan kauhea.. Jutta sanoo: No, mitä nyt on tapahtunu??? Maikki sanoo: Noku mä odotin kouluautoa ja sit seisoin siinä tien reunassa. Meidän Tuhkimo oli ulkona, näki mut ja juoksi sinne tien reunaan. Sit tuli auto ja töytäisi Tuhkimoa. Jutta sanoo: Voi ei........ ihan hirveää varmasti nähdä se! Miten se nyt voi? Maikki sanoo: No oli joo! Käytiin sen kanssa lääkärissä ja se sanoi, että pintanaarmuja vain, ja jalka ehkä nyrjähtänyt. Mutta lepoa ja kyllä se toipuu. Niin muutkin koirat on toipunu töytäisyistä. Mutta oli siis ihan kauheaa. Ajattelin, et mitäs jos se olis kuollu siihen Jutta sanoo: No onneks ei käyny pahemmin. Olishan se ollut tietty mahdollista, et se olis kuollu. Sille sä et olis kuitenkaan voinu mitään. Maikki sanoo: No niin ehkä… vaikka kyllä mä vähän itseäni syytinkin siitä. Ja en tiedä, et miten saan nyt nukuttua, ku mietin vieläkin sitä tapahtunutta Jutta sanoo: Hei, älä sä murehdi sitä. Jeesuski on kato sanonu, että heittäkää kaikki murheet hänen päällensä, sillä hän pitää teistä huolen. Sä voit illalla iltarukouksessa rukoilla Tuhkimonkin puolesta. Jos Jeesus pystyy parantamaan ihmisiä, niin miksei koiriakin? Maikki sanoo: Niin, totta. Oon vaan ollu jotenkin niin paniikissa tästä, että emmä muistanu yhtään, että voin kaikesta kertoa Jeesukselle. Jutta sanoo: Siksi on ystävät, että ne auttaa ja neuvoo

ja kuuntelee.

AB Totta, Jeesus on just sellanen ystävä

Lähetä Haku


Ryhdy

Nuotta-kummiksi. Se on helppoa.

opiskelee 21-vuotias systeri sa. rus Tu ttä de lääketie

Broidi on 24-vuotias teologian op iskelija Es poon saaristost a.

Kysy systeriltä ja broidilta! Voit lähettää omaa elämääsi koskevat kysymykset Nuottaan osoitteella kysy@nuotta.com. Välillä on helpompi kysyä broidilta ja toista asiaa taas systeriltä. Älä siis aikaile, vaan lähetä kysymyksesi Nuottaan nopeasti. Tilanpuutteen takia vain osa kysymyksistä voidaan julkaista Nuotassa. Voit kysyä nimimerkillä tai omalla nimelläsi.

1. 2. 3.

Täytä alla oleva kummikortti ja postita se osoitteeseen: Nuotta /Anna Poukka, PL 84, 008 Helsinki.

4.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä: kummiposti@nuotta.com tai Anna Poukka (09) 25 39 230.

Pohdi itsellesi sopiva kuukausittainen kummimaksu: 0–50 e (tai muu sopivaksi katsomasi summa).

Rukoile niin Suomen kuin Vironkin nuorten puolesta. Ja muista Nuottalehden tekijöitä ja medialähetystyötä.

Heii Systeri! Viime Nuotassa oli juttua evoluutiosta ja kaikesta sellasesta. Miten sinä ajattelet asiasta, kun opiskelet lääketiedettä? Voiko muka opiskella lääkiksessä ja kieltää kaikki ne tieteelliset tutkimukset neandertalin ihmisistä ja uskoo Jumalan luoneen maailman? Eiks se oo vähän pöhköö…?

Kyllä, haluan Nuotta-kummiksi Haluan tukea medialähetystyötä kuukausittain eurolla (valitse sopiva summa)

TYTTÖ90

Moi!

Kummiksi ryhtyy: yksityishenkilö ryhmä yritys

Tämä asia ei ole ollut minulle oikeastaan ikinä ongelma, enkä siksi ole sitä kovin syvällisesti pohtinut. Uskon, että Jumala on luonut maailman ja että Raamatun luomiskertomus on totta. En siis usko maailman syntyneen tai eri lajien tulleen tänne tyhjästä. En kuitenkaan lähde kiistämään evoluutiota sinänsä: lajien kehitystä tapahtuu todistetusti koko ajan, ja jos tiede voi sitä tällä hetkellä jotenkin hyödyntää, niin hieno juttu. Aika vähän on minun täytynyt elämässäni miettiä, mitkä tieteen selityksistä maailman synnylle pitävät paikkansa ja miten kaikki on tarkalleen mennyt. Minulle riittää tieto siitä, että Jumala on kaiken takana. Ja onneksi on.

perhe

Kummimaksua varten haluan: suoraveloitusvaltakirjan pankkisiirtolomakkeen

SYSTERI

Minulle ei tule Nuottaa. Haluan tilata sen hintaan 35 e / 1. vuosi (norm. 45 e vuosi).

Systeri hei… Mua raivostuttaa kaikki amnestyt, greenpeacet, uniceffit, punaset ristit, globehopet, jelpparit, helpparit, vegaanit, varaanit, iguaanit ja reilukauppa. Kaikki! Ja vielä kirsikkana kaakun päällä mun yks kaveri seurakunnasta kuuluu noihin kaikkiin. Eikö riitä että uskon Jumalaan ja Jeesukseen ja silleen? Pitääkö mun muka vielä auttaa köyhiä, puolustaa sorrettuja ja pelastaa koko maailma???

Nimi: Katuosoite:

NIMIM. VÄHÄN NIINKUN VÄSYTTÄÄ…

Postinumero ja -toimipaikka:

Moi,

SYSTERI

Puhelin: Sähköposti: Seurakunta: Rahankeräyslupa OKU 1293 A

Raamatun lainatuimpiin kohtiin kuuluva rakkauden kaksoiskäsky (Matt. 22: 37–39) päättyy sanoihin: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Se ja monet muut Raamatun sanat yhdessä velvoittavat meitä toimimaan lähimmäisemme parhaaksi. Me rikkaan pohjoisen valtion asukkaat olemme etuoikeutettuja monessa asiassa ja siksi näkisin, että meidän on autettava hädässä olevia lähimmäisiämme, lähellä ja kaukana. Millä tavalla sitten, se on harkittava itse: kuten tiedät, mahdollisuuksia on monia, ja esimerkiksi taloudellinen apu on konkreettinen tapa lievittää kärsimystä. Ota selvää siitä, mikä voisi olla sinun tapasi. Aloita vaikka rukoilemalla.

Syntymäaika: Päiväys ja allekirjoitus: Leikkaa irti ja postita lomake kirjekuoressa osoitteeseen Nuotta / Anna Poukka, PL 184, 00181 HELSINKI


8. LUKU Maaliskuu toi mukanaan mustarastaan. Se liikkui yksikseen, ilman lajikumppaneita, mutta koetti monesti lähestyä pihan lintuja. Alkuun sen jutut kovasti huvittivatkin kuulijoitaan: huimat tarinat ulkomaiden oudoista tavoista olivat niin ihmeellisiä, ettei niitä voitu verrata mihinkään, eikä edes todenperäisyyttä kyetty asettamaan mitenkään kyseenalaiseksi. Vaan kuulijoiden ilmeet muuttuivat vähitellen ihastuneista epävarmoiksi, kun mustarastas alkoi punoa juttuihinsa mukaan tuttuja ja tunnettuja lintuja, eivätkä nämä mitenkään mairittelevaa mainetta itselleen keränneet: ”Etelässä, missä ei lumi koskaan hiutaleina alas asti putoa vaan aurinko sen jo ilmassa vedeksi sulattaa, ovat ihmiset iholtaan yhtä vihreitä kuin ikivihanta ruohokin ja paidatta koko vuoden ympäri ulkona käyskentelevät. Asumukset ovat komeita linnoja, ja se mitä niiden sisällä tapahtuu, minä kohta teille kerron. Julkisen ja julman tavan kuulette ensin: mieluisinta ravintoa ihmisille pikkulinnut ovat, ja kun he sellaisen kiinni saavat, kokonaisena ja elävältä he sen nielaisevat, eikä mitään toivoa ole enää poloisella pelastua. Koskapa ihmiset eivät kuitenkaan lentää taida eivätkä haukan tavoin lintuja pyydystää, on heillä aina mukanansa pieni lintuhäkki, jossa kauniisti lintunen visertää ja muita lintuja luoksensa pyytelee, ansaan houkuttaakseen. Nämä linnut ovat hyvinkin tunnettuja laulutaitureita, ja voinpa nimeltä mainita lukemattomia. Kultarinnan tunnette varmasti hyvin, samoin punarinnan. Vaan on kaikista katalin satakieli, joka laulunlahjaansa näin karkealla tavalla väärin käyttää. Muutamia serkkujanikin olen häkeissä nähnyt, ja siksipä tiedänkin tälle tarinalle taustan kertoa. Nimittäin ei ole niin, että ihmiset olisivat väkivalloin linnut häkkeihin sulloneet ja laulamaan pakottaneet. Eipä suinkaan, vaan on tämä laulajille hyvä liiketoimi. Syysmuutosta kevätmuuttoon asti viettävät nämä pettäjät talvensa mukavissa oloissa, helppoa työtä hyvää palkkiota vastaan suorittaen. Linnan sisätiloissa niille vaivannäkö hyvinä herkkuina ja parhaana palveluna korvataan, ja taitavatpa vielä kehuskellakin, kuka eniten on isännälleen saalista hankkinut. Niin lihaviksi linnut käyvät, että eivät jaksa kevään tullen enää siivilleen nousta, vaan täytyy niiden itselleen orjia kevätmuuttajien joukosta valikoida. Nämä sitten joutuvat lentämään Suomeen asti heinänkorsista punottua koria kannatellen, jossa nuo hyväkkäät joutilaina makaavat ja maisemia ihailevat. Vaan kotikonnuille saavuttuaan laiskurit viimein omille jaloilleen vääntäytyvät ja tietysti kaiken tekemänsä pahan hämmästyneen näköisesti kieltävät, kun niiltä sitä kysyy.” Tällaisia ja hullumpiakin juttuja suolsi suustaan mustarastas, väittäen monen salaisesti kolmeakin perhettä kolmessa eri maassa pitävän ja työkseen palturia laskettelevan. Puhe oli omiaan saattamaan kuulijoitaan hämmennyksiin, kun mainittuja ystäviä kohtaan tunnettu kunnioitus näin säröille lyötiin ja kerrassaan pettymykseksi vaihdettiin. Minä huomasin, että mustarastaalla oli päämääränään kerätä itselleen ihailua ja suosiota, vaan yksinpä se joutui iltaisin yöpuulle hakeutumaan, kun ei se kenenkään luottamusta liukkaalla kielellään pystynyt saavuttamaan. Kun se ei tästä näyttänyt opikseen ottavan, päätin minä sitä yhtenä iltana lähestyä. Siitäpä

36

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com

se riemastui ja koki pyrstöään ylemmäksi nykiä ja sen sulkia levitellä, valmistautuessaan seuralaistaan jollakin tarinalla viihdyttämään. Vaan minäpä keskeytin sen puheen heti alkuun, katsoin sitä syvälle silmiin ja lausuin kysymykseni: ”Jo vain osaat muiden kuulumiset kertoa, mutta mitenhän tuo on itsesi laita? Hyvin tunsin vanhempasi, jotka ovat jo taivaaseen lentäneet, ja tuttua on joiltakin osin myös kova elämäsi, jota olet siitä lähtien joutunut viettämään. Hengissäpä olet itsesi taitanut pitää, mutta kuinka on sydämesi vointi nyt? Minusta nimittäin kuulostaa siltä, ystäväni, että sitä monet arvet kiristävät ja vapaasti sykkimästä estävät.” Sitäpä puhetta ei mustarastas ollut odottanut kuulevansa, eikä se hämennyksissään muuta osannut kuin pyrstöään ylös ja alas vatkata ja kurkkuaan selvitellä. Arkaan paikkaan tiesin osuneeni, mutta en tuota nuorta lintua suinkaan masentaa tahtonut, vaan selvittää, mitä se syvällä sisimmässään tunsi ja ajatteli. Lyhyesti mustarastas minulle ensin vastaili, kun sille tarkempia kysymyksiä esitin, mutta yön saapuessa minä jo aivan toisenlaisen linnun kanssa sydämen aivoituksia selvittelin. Koska ei ollut mitenkään mahdollista, että se olisi mahtunut linnunpönttööni yöpymään, hyvästelin minä sen lopulta ja pyysin saapumaan aamulla pihaani uudelleen. Tuostapa illasta lähtien ei mustarastas enää kertoillut lisää keksittyjä juttuja, vaan päinvastoin laittoi liikkeelle tiedon, että perättömiä ja ilkeitä olivat tarinansa olleet, eikä niitä pitänyt kenenkään uskoa eikä eteenpäin kertoa. Muut linnut kyräilivät ja tarkkailivat mustarastasta pitkään, mutta kun havaitsivat sen sävyisästi elelevän, alkoivat ne luottaa siihen ja rakentaa sen kanssa ystävyyttä. Siihen oli mustarastaan ensin vaikeaa tottua, että eivät muut siltä mitään viihdykettä tai lahjoja tai muutakaan erityistä odottaneet, vaan halusivat sen vierellä tavallista elämää viettää. Minä näin, kuinka tuo kaunis lintu myös sisältä kauniiksi muuttui, kun oppi itsekin itsestään pitämään. Kun maaliskuu eteni, kuuntelin iltojen hämärtyessä tyttelin ja pojan ja hömötiaisen kanssa mielihyvin mustarastaan huilua, joka yhdessä sulavan lumen kanssa ihmeellistä musiikkia oli.

Heli Heino | Jatkokertomuksen kuvitus Tea Ikonen

Minä en kuulemaani vastaukseen tyytynyt, vaan se sytytti minussa pelkoa ja suuttumusta ja halua kotiani puolustaa: ”Talitintti hyvä! Ymmärränhän minä, että tämä pönttö on seutukunnan parhaimmistoa ja varmastikaan ei ole helppoa yhtä hyvää löytää, joka vielä vapaanakin olisi. Mutta ethän toki voi toiselta tällä tavoin kotia ryhtyä riistämään! Mitään sellaista lakia ei ole, että asumus pitäisi toiselle luovuttaa, kun siinä pitempään on kortteeriansa pitänyt. Herkeä siis minun oviaukkoani suurentamasta! Turhaa työtä sitä paitsi teet, koskapa Ihminen on naulannut ulkoseinään oviaukon ympärille peltikauluksen, ja vaikka puuta muotoilla taidatkin, ei nokkasi rautaan mitenkään pysty.”

9. LUKU Yhtenä hyvin varhaisena aamuna heräsimme koputukseen ovellamme. Kun sain viimein silmäni kunnolla auki, näin hämärässä talitiaisen pään, joka oli työntynyt oviaukostamme sisään. Siinä tuo lintu töllisteli päätään käännellen ja koputteli välillä nokallaan oviaukon reunoja – eikä vain ääntä pitääkseen, vaan selvästikin puuta työstääkseen, niin että oviaukko kasvaisi isommaksi. Ensin minä tästä röyhkeydestä lamaannuin, mutta sitten jo heti kysyin, miksi talitiainen tällaisiin puuhiin luvatta oli ryhtynyt. Vastasi se siihen itsevarmasti, jopa huolettomin äänenpainoin: ”Veikkoseni, johan olet sinä tätä asumusta jo kyllin kauan itselläsi pitänyt! Nyt on meidän vuoromme koittanut, sen olen visusti päättänyt. Olen minä toki rouvalleni muitakin asuinpaikkoja esitellyt, vaan tähän pönttöön hänen mielensä aina palaa, eikä hän enää muusta tahdo puhuakaan. Vaan kovin pieni on tämä pönttösi sisäänkäynti, ja tahdon minä sitä nyt suurentaa, että siitä vaivatta sisään ja ulos mahtuisimme.” Ja vaiettuaan jatkoi talitiainen ahkeraa koputteluaan.

Vielä levitin siipenikin, kuin aikoen poistua ovesta. Talitiainen tuijotti minua hetken mietteliäänä ja lennähti sitten pois. Helpottuneena minä totesin, ettei vaurioita ollut juuri syntynyt, rauhoittelin asuintovereitani ja asetuimme takaisin makuulle jatkaaksemme keskeytynyttä lepoamme. Vaan kahta kovempaan meteliin kohta heräsimme. Ei ollut se enää nakuttelua, vaan kova


pärinä kaikui koko pöntön täydeltä ja sai sen jopa samaan tahtiin tärisemään. Hetken kuluttua tuli aivan hiljaista, mutta ennen kuin ehdin mitään tehdä, toistui tuo kauheus saaden sydämemme kiivaasti läpättämään. Taas tauon koitettua keräsin minä kaiken rohkeuteni ystäväni ja itseni pelastaakseni ja lennähdin oviaukolle katsomaan, mikä meiltä pelästyksestä melkein hengen otti. Oviaukosta varovasti kurkistamalla näin minä käpytikan suuren silmän. Minut huomattuaan heitti se iloisen tervehdyksen: ”Huomenta, sinitiainen, minä tulin tänne remonttihommiin. Hyvän palkan lupasi talitiainen, kun sitä varten tätä pönttöäsi vähän uudelleen muotoilen. Eipä tahdo nokkani tähän peltiin pystyä, vaan kuuntelehan, kuinka komeasti pärinä soi, ja kuuluu se varmasti niin kauas, että jokainen seudun tikkatyttö haluaa näin vahvan pojansällin nähdä ja ihailuansa osoittaa!” Ja taas kaikui ääni, melkein korvamme halkaisten. Jouduin esittämään asiani oikein pontevasti, että omaan itseensä ihastunut tikka malttoi kuunnella minua. Ja jättihän tuo pellinpaukutuksen, muistaen sen asian, jolle se palkattu oli. Se siirtyi oviaukosta sivullepäin, kynsillään ketterästi kiipeillen, tuumaili ja mittaili hetken ja alkoi työn puhkaistakseen pöntön kylkeen uuden oviaukon entisen viereen. Silloin kehotin minä ystäviäni jättämään pöntön ja lensin itse etsimään talitiaista, joka oli tämän tihutyön tilannut. Ei ollut kaukana talitiainen, vaan käpytikan työtä orapihlaja-aidasta käsin tarkkaili ja valvoi. Olihan talitiainen minua suurempi ja vahvempi, mutta minullapa oli enemmän hävittävää, koska se vain uutta asumusta hankki mutta minä omaa, rakasta kotiani puolustin. Niinpä minä pelkäämättä sitä vastustin ja valjastin kaiken puhetaitoni sen vakuuttaakseni: ”Nyt olen kyllin pitkämielinen ollut, vaan eipä sekään tahdo siihen riittää, että itse näkisit väärin tekeväsi. Jos olisit kotia vailla kulkeva onneton köyhä, ottaisin minä sinut siipieni suojaan ja ilomielin antaisin pönttöänikin muotoilla, että sinne kulkemaan mahtuisit. Vaan eipä sinulla hätäpäivää ole! Sinuun on nyt ylpeys kyntensä iskenyt, kun et tahdo rouvallesi myöntää, ettet voi sen mielihalua toteuttaa. Hyvä on mielitiettynsä toiveet täyttää ja siten iloista mieltä luoda, mutta ei ole lupaa sen tähden toiselle kurjuutta aiheuttaa. Ei ole tämä työsi nyt sen väärti, että nukkumaan mennessäsi täytyisi sinun ensin huono omatuntosi vaientaa ennen kuin unta silmääsi saisit. Anna siis heti käsky käpytikalle työnsä lopettaa, ja maksa sille, mitä velkaa olet! Minä en sinua totisesti sitä ennen rauhaan jätä.” Yllättynyt oli talitiainen siitä päättäväisyydestä, jolla minä kotiani suurempia vastaan puolustin. Mitään virkkamatta lensi se kotipönttöni katolle, neuvotteli hetken käpytikan kanssa metsikössä törröttävän lahopuun käsittelystä ja sitten ne lensivät yhdessä pois. Minä menin heti tutkimaan syntyneitä vaurioita. Nokan iskemät eivät kotiani kaunistaneet, mutta siitä en välittä-

nyt, koska ei ollut ehditty reikää läpi asti lyödä. Koko loppupäivä meni minulta rauhoittumiseen, enkä oikein syödäkään tahtonut. Vaan illan tullen ei kiihtymystä sydämessäni enää ollut, ja kun talitiainen tuli rouvineen hakemaan iltaeinestä lintulaudalta, tervehdimme me toisiamme kohteliaasti, kuin ei mitään riitaa olisi välillämme koskaan nähtykään.

10. LUKU Talvi luovutti valtansa keväälle, joka ryhtyi ahkerasti kesää valmistelemaan. Siemeniä ei syöty lintulaudalla ja sen alla enää pitkin päivää, vaan sieltä haettiin nopsasti jyvä tai kaksi ja riennettiin sulavan lumen alta löytyviä herkkupaloja etsimään. Suuri osa päivästä kului lajikumppanien kanssa seurustellessa, ja varsinkin nuoret innostuivat vähän väliä kisaamaan keskenään ilmassa. Huomasin kyllä tuon kiusoittelun usein keskinäisestä kiintymyksestä johtuvan, kun ujous esti sitä sanoin ilmaisemasta. Poikanikin vietti näin aikaansa yhä enenevässä määrin, välillä vilkaisten moittivasti minuun päin, etten sen kirmailua kovin tarkkaan katselisi. Enkä katsellutkaan, vaan hymyäni peitellen yritin vallan muuhun päin silmäni suunnata. Mutta punatulkkujen kesken oli ilmassa muutakin kuin lemmen odotusta. Minä näin, kuinka punatulkun rouva ei muiden lailla iloinnut keväästä, vaan oleskeli syrjässä ja noukki haluttomasti muutaman jyväsen. Miehensä taas tepasteli elämänsä voimissa ja piti huolta, että sai loistaa parvensa keskipisteenä. Ja kyllä se huomiota saikin osakseen, erityisesti eräältä neitoselta, joka katseli kirkkain silmin punatulkun sileää, punaista rintaa ja mustaa kalottia. Punatulkku puolestaan soi neitoselle erityistä huomiota, koska tämä oli kovin nuori ja kaino eikä tohtinut helposti juttusille muiden kanssa ruveta. Näin syntyi niiden välille ystävyyttä, josta punatulkun rouva oli selvästi pahoittanut mielensä. Sopivana hetkenä, kun rouva oli muista erillään, siirryin sen luo ja aloin niitä ja näitä sille jutustella. Rouva ei juurikaan puheisiini vastaillut, ja niinpä minä tiedustelin siltä suoraan asioiden tilaa. Siihen se vastasi pehmeällä äänellään, jota tuska välillä mursi kuiskaukseksi: ”Parasta olen minä aina miehelleni tahtonut, ja se on minulla edelleenkin päällimmäisenä mielessäni. Onhan se kovin ymmärrettävää, että hänen sydämensä on tuon viehättävän neitosen puoleen kääntynyt. Uskon ja toivon, että neiti on hyvin aikein liikkeellä ja on aidosti minun mieheeni kiintynyt, antamatta korean ulkokuoren itseensä vaikuttaa. Kovinhan on kiihkeä ja ehdoton nuori rakkaus, eikä se järjen ääntä esteekseen huoli. Ymmärrän huolestasi, hyvä sinitiainen, että olisi sinulla aikeena asioiden tila ennalleen saattaa, vaan sitä en sinulta toivo, koska syrjään astumalla minä miehelleni suuremman onnen lahjoitan.” Punatulkun rouvan puheesta minä kerrassaan mykistyin ja palasin omenapuuhun pohtimaan kuulemiani sanoja. Koska en saanut ajatuksiani järjestykseen, pyysin punatulkkua syrjemmälle ja halusin saada siltä lisää tietoa. Kovin oli yllättynyt punatulkku: ”Enpä totisesti ollut huomannut, että mikään vialla olisi, vaikka rouvani onkin tavallista hiljaisempi ollut, sen minä kyllä nyt näen. Tarkoitus ei ole minulla hetkeäkään ollut kenenkään mieltä pahoittaa, vaan ystävällinen olen tahtonut kaikille olla. Myönnän toki, että on

tuo neitonen lähelle sydäntäni päässyt, onhan hän paitsi viehättävä, myös sydämestään puhtoinen ja kaunis, ja sen ihailu minua imartelee. Mutta onko nyt niin, että oma itsekkyyteni on meidät kolme ansaan ajanut? Se kerro minulle heti, mikä on tästä ansasta poispääsy! Jos yhden valitsen, toista hyljeksin, vaan jotainhan tehdä täytyy. Nyt kuuntelen neuvoasi, hyvä sinitiainen, koska kolme sydäntä olen nyt hämmennyksiin saattanut, ja haluan ne jälleen iloisiksi tehdä ja tästä viisaammaksi tulla!” Mutta se, mitä minä koin oikeaksi vastata, ei ollut omiaan kaikkia heti ilahduttamaan, sillä harvoinpa murhe hetkessä sydämestä pois kutistuu: ”Yksi on oikea neuvo, ja se on tämä: Ei pidä kuunnella sydämen kuisketta, kun se sellaista halajaa, joka vääryyttä on. Hyvän puolison olet aikoinaan saanut, eikä ole missään lupaa annettu, että mieliteon tähden hänet toiseen vaihtaa saisit. Nyt on sinun rohjettava asia selväksi puhua, ensin neitosen kanssa, sitten rouvasi, ja toivottava, että tämä karvas lääke ajan myötä elämänne terveeksi tekisi.” Tästä murehtui punatulkku kovin, mutta vastaan väittämättä lähti se tehtävää toimittamaan. Minä näin, kuinka neitonen nyt vuorostaan onnettoman näköiseksi muuttui, mutta ei rouva siitä voitonriemua rintaansa saanut, vaan sekin vielä pitkät ajat hiljaisena parven mukana liikuskeli. Minä kuitenkin uskoin, että kevään lämmetessä neitosen sydän toiseen punatulkkuun kiintyisi ja rouva tämän selkkauksen unohtaisi. Ja toiveeni mukaan punatulkku, joka nyt sydän vereslihalla nöyrästi asioita toimitteli, vielä iloiseksi ja puheliaaksi ryhtyisi, sillä sehän sen oma luonto oli. Hömötiainen oli päivien pidetessä yhä poissaolevamman tuntuinen. Sen selkä, josta kissa oli kynsinyt alkutalvesta höyhenet irti, oli kasvattanut uudet tilalle. Yhtenä aamuna virkkoi se sanat, jotka olin uumoillut pian kuulevani: ”Kiitän sinua, sinitiainen, hyvästä huolenpidosta ja veljenä olemisesta silloin kun minulla suuri hätä oli ruumiini ja sieluni heikkouden tähden! Tiedän, ettet sitä palkkion toivossa tehnyt, vaan koska Taivaan Isä sinun sydämessäsi tahtomisen ja tekemisen vaikuttaa. Nyt kun olen saanut voimani takaisin ja vakaasti tiedän, kehen uskoni ja toivoni joka päivä asettaa tahdon, haluan minä taas lähestyä omiani kaukaisessa metsässä. En saa enää rauhaa ennen kuin tiedän, miten siellä elo sujuu ja pidetäänkö minua sille seudulle tervetulleena. Jääkää siis hyvästi, sinä ja tytteli ja poikasi! Siunaan teitä ajatuksissani jokaisena aamuna, kun silmäni avaan. Jos en kesän kiireiden tähden ehdi lentää tänne teitä tervehtimään, lähetän kyllä sanan, jotta tiedätte kuulumiseni.” Me katselimme oksalla vierekkäin istuen, kuinka hömötiainen lensi pois innokkain siiveniskuin. Poika kääntyi ja pyrähti lintulaudalle, vaikka ei tainnut nälkäinen ollakaan, ja minä jäin tyttelin kanssa kahden. Huhtikuinen aurinko jaksoi jo hyvinkin lämmittää höyheniämme, ja suloinen raukeus levisi meidän kummankin jäseniin. Minä lennähdin kuitenkin puusta alas, maahan asti, ja etsin huolella niin kauan, että löysin pälvestä mieleiseni oksan: tuoreen ja taipuisan, eikä liian ison pesätarpeeksi. Lennähdin oksa nokassani takaisin puuhun ja ojensin sitä tytteliä kohti. Se kumartui hitaasti lähemmäksi ja otti oksan hellästi nokkaansa, ja niin tulin minä kihlanneeksi tyttelin itselleni.

Nuotta 4/2009

37


Vasemmanpuoleinen niistä nollista, jotka kuvaavat Jumalan osuutta pelastuksessa…

GOSPEL CENTER

N opeahko O manlainen L uojastariippuva L apsi A rmosta

Tää on mun unelmaa…

Parin kaveruksen rock-unelma ja halu kertoa Jeesuksesta. Tällä lyhyellä reseptillä on ennenkin leivottu niin pullaa kuin kakkuakin, ja samalta pohjalta ponnistaa tänään oululainen Nolla. Yhtyeen kitaristi Henri Pekkanen ja rumpali Jani Harju alkoivat kehitellä ideaa yhtyeen perustamisesta vuoden 2007 loppupuolella. – Mulla on aina ollut kauhea tarve päästä tekemään kristillistä musiikkia ja soittamaan sitä, mu-

Gospelporukka Pohjanmaalta tahtoisi vain olla kuin Kuu, josta ikuinen valo heijastuu. Musiikkilukiosta

K ertoo U skon U ljaudesta

Park 7 MIIKA LAMMINMÄKI

– kitara & laulu TUUKKA LUOMARANTA

– kitara & taustalaulu – basso MIIKA LUOMARANTA – rummut PIETARI KOSKENNIEMI

38

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com

Perinteistä heavy rockia soittava nuori Kuu-yhtye ponnistaa vankalta musiikkitaustalta, ja yhteisinä siteinä ovat usko Jumalaan, tahto kertoa eteenpäin ilosanomaa sekä opiskelu musiikkilukiossa. – Me ollaan kaikki samassa musiikkilukiossa ja haluttiin soittaa gospelia. Me voidaan hyödyntää sitä, että ollaan musikaalisia ja kertoa evankeliumia, yhtyeen rumpali Mikko Aho kertoo.

Nuorta intoa, armotonta tekemisen halua. Park 7 tulee vielä ja vie, jos Jumala suo. Nousukiitoa

Park 7 ei jossittele nuoruudella tahi kankealla kielellä. Kesällä 2008 perustettu nuori ja innokas yhtye on omiensa joukossa ottanut jo tiukan nousukiidon, mutta yhtyeestä tullaan varmasti kuulemaan vielä isommillakin lavoilla. Kesällä perustettu yhtye sai ensimmäisen keikkansa jo saman vuoden elokuulle kls.-yhtyeen lämppäriksi. – Tällä hetkellä Park 7:lla on seitsemän keikkaa takana, ja ehdotonta kehitystä on huomattu. Meidän yhteispeli on parantunut ja lavaesiintymisestä on saatu kokemusta, yhtyeen laulaja-kitaristi


siikkilukion kasvatti ja yhtyeen rumpali Jani Harju kertoo. Yhtye muotoutui hiljalleen kasaan, ja Nolla-riveihin valikoituivat laulajaksi Jani-rumpalin vaimo Henna-Maria, bassoon Mikko Tervo, koskettimiin Yami Karppinen ja toiseen kitaraan Jari Savolainen. Keikalle, mars!

päästä pian tekemään lyhytsoittoa ja nousemaan ihmisten tietoisuuteen. – Uskotaan, että keikkamahdollisuuksia löytyisi Oulun alueelta ja muualta pohjoisemmasta Suomesta hyvin. Jos jonkun toisen bändin kanssa lähtisi yhdessä tekemään, niin seurakunnista olisi varmasti kysyntää, Jani Harju uskoo.

Muutaman vuoden varrelle on mahtunut sekä Jani-rumpalin että Raikasta valtavirtaa Henri-kitaristin armeijapalvelus, Nolla pyrkii ottamaan oman paikmutta nyt yhtyeellä on tukeva nip- kansa haltuun suomigospelin kenpu omia kaptällä. Yhtyeen Pyrimme olemaan raikkaalla paleita rankan linjaa vievät tavalla erilaisia, mutta treenaamisen ja vahvasti rumtarpeeksi valtavirtaa, jotta hionnan alla. pali Jani Harmeitä olisi helppo kuunnella Yhtyeen suunjun syntiä pohiästä riippumatta. nitelmana on tivat ja armoa

Yhtye on soittanut yhdessä kesästä 2008 saakka, ja se onkin saanut nipun omia kappaleita kasaan ja kertoo tekevänsä hyvää vauhtia lisää! – Meillä yleensä biisi syntyy jollain soittajalla itsellään. Sitten se tuodaan yhdessä sovitettavaksi ja hiottavaksi, Mikko jatkaa. Kuu on soittanutkin jo muutaman keikan, ja hieno mahdollisuus kuunnella yhtyettä on Kristiinankaupungin evankeliumijuhlilla juhannuksen aikaan. Kaikki loppuu aikanaan, roudaus ei milloinkaan…

Yhtyeen suuri haaste tulee olemaan lukioajan loppuminen. Yh-

Miika Lamminmäki kertoo. Kaikilla muilla, paitsi basisti Pietari Koskenniemellä oli jo vankka pohja oman soittimensa kanssa. – Kun kaveriporukalla 2007 ekoja kertoja soiteltiin, niin meitä oli kolme kitaristia, mutta Park 7 perustettaessa siirryin bassoon, Pietari kertaa. Elämää ja uskoa

Basisti Pietari Koskenniemi, laulaja-kitaristi Miika Lamminmäki ja rumpali Miika Luomaranta ovat riparikavereita, eikä kitaristi Tuukkaakaan tarvinnut kaukaa hakea – rumpali-Miikan serkku ja Luomaranta sukunimeltään. – Me koettiin bändin olevan meidän tapa kertoa elämästämme ja uskostamme. Ajatus bändistä oli alusta lähtien, mutta se muotoutui selkeäksi vasta yhdes-

kuunnella, mukaipaavat sanoiNolla siikin opettajaksi tukset. opiskeleva HenMusiikkityylilHENNA-MARIA – laulu na-Maria jatkaa. tään Nolla on läJARI – kitara Nolla tahtoo hellä melodista HENKKA – kitara viedä evankeliuhard rockia. Ei MIKKO – basso mia eteenpäin ja niinkään metallia YAMI – koskettimet herättää ajatteletai alternativea. JANI – rummut maan, jotta oma Nolla erottuu pohdiskelu voisi useista muista gospelyhtyeistä ainakin naisvokalisti lähteä liikkelle ja tarjota jollain Henna-Marian voimin. Vaikka tapaa vastauksia samalla. – Tahtoisimme herättää yleinaisvokalistit ovatkin rock-puolella yhä yleistyneet, ei heitä silti sössä ajatuksia ja kysymyksiä, liikaa ole. Henna-Marian opis- mutta myös vahvistaa uskossa, kelusta on varmasti myös hyötyä Jani linjaa. – Mennään rauhassa ja palvelyhtyeelle. – Uskon, että vahvuutemme laan Herraa iloiten, yhtyeen koslöytyy olemalla raikkaalla taval- ketinsoittaja Yami päättää. la erilaisia, mutta tarpeeksi valtavirtaa, jotta meitä olisi helppo

tyeen jäsenet asuvat melkoisen ei ole liikaa niitä, jotka julistavat. etäällä toisistaan, mutta lukio Jokaisella on jotakin omaa ja Juvetää heidät yhteen ja tarjoaa har- mala toimii omalla laillaan jokaisen kautta. Meidän musiikki voi joitusmahdollisuudet ja -tilat. – Minä uskon ja haluan, että vaikuttaa jollain ihmisellä, jolla bändi jatkuu vielä lukionkin jäl- ei jokin toinen musiikki vaikuta, keen, vaikka se tulee esimerkiksi rumpali Mikko Aho uskoo. – Haluaisimtreenikämpän me päästä puhusuhteen olemaan maan uskostamhaastavampaa, me mahdolliMikko kertaa. Kuu simman monelle NuoruudesMIKKO – rummut ja mahdollisimtaan huolimatta HEIDI – laulu man monenlaiKuu-bändillä on VELI-MATTI – basso sessa elämäntiselkeä suunta. EELI – kitara lanteessa olevalle – Tahdomme ANNIINA – koskettimet ihmiselle. opastaa ihmisiä AINO-SOFIA – viulu tuntemaan Jumalaa, koska ikinä

Rumpalin näkökulma

sä soittelemalla. Park on puisto – paikka levähtää. 7 kuvastaa taivasta ja täydellisyyttä, sitä mistä sanomaamme tuomme, Pietari Koskenniemi kertoo. Bändi luokittelee musiikkinsa energiseksi ja nopeatempoiseksi rockiksi. Yhtye yhdistelee punkkia, poppia, metallia, progea, ja löytyypä yhtyeeltä omien sanojensa mukaan myös klassisia vaikutteita laulaja-kitaristi Miika Lamminmäen sellotaustan kautta. – Tahdomme kertoa uskosta ja soittaa hyvää rokkia, jäätävän hyvää rokkia ja samalla kertoa meille tärkeistä asioista. Vaikka sanoma on ikivanhaa, tahdomme soittaa massoille kelpaavaa laadukasta rockia, bändi linjaa.

kuuntele, Miika Luomaranta lohkoo.

Valoa tykissä!

Yhtye on aivan näillä hetkillä menossa studioon tekemään ensim-

mäistä ep-levytystään, ja tuon levyn julkkarikeikka tulee olemaan Tampereen Pakkahuoneella Valotykki-tapahtumassa 3. 5. Yhtye kiipeää isoille lauteille, sillä tapahtuman esiintyjäkaartista löytyy muun muassa The Rain. – Bändi lähtee Pakkahuoneelle todella hyvin fiiliksin! Siisti mesta ja kovat bändit. Kovaan paikkaan ollaan päästy ja mieletön show luvassa, Miika Lamminmäki hehkuttaa. Moni soittaja voisi arastella ikänsä vuoksi, mutta Park 7 kääntää nuoruutensa tiukasti edukseen. – Me ollaan nuoria, vasta 5–6 -vuotiaita, mutta meillä on sen ansiosta kosolti kontaktipintaa nuoriin. Helpommin me otetaan kontaktia nuoriin kuin vielä meitäkin karvaisemmat miehet! Eihän tälläistä rockia mummut

Yhtyeen rumpali Mikko tekee musiikkia sopivalla antaumuksella. – Olen soittanut rumpuja nyt kuutisen vuotta. Koko perheemme on musikaalinen – toinen veli soittaa kitaraa, toinen bassoa ja sisko koskettimia. Arvaapa, oliko siinä vaihtoehtoja, Mikko nauraa. – Bänditouhussa on meininkiä ja oman bändin kanssa pääsee kokonaan irti ulkomaailmasta. Soittamaan ja rentoutumaan! Terveisiä lukijoille: – Pysykää tiellä! Ps. Tulkaa evankelumijuhlille keikalle!

Japanissa tavataan

Yhtyeellä on kova tahto, halu ja asenne mennä kovaa ja pitkälle. – Kymmenen vuoden päästä tästä Park 7 on Japanin-kiertueella. Kasassa on 4 studioalbumia, 2 livealbumia,  dvd ja keikkoja niin gospel- kuin sekulaaripuolellakin. Erityisenä kutsumuksena koen vankilakeikat, Miika Luomaranta kertoo. Jos Jumala on puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan? Ei kukaan… Antaa palaa, Park 7! www.myspace.com/park7band

Tekstit Martti Pyykönen martti.pyykonen@nuotta.com Kuvat Bändit

Nuotta 4/2009

39


GOSPEL CENTER

Vapunaattona viidennen suomenkielisen pitkäsoittonsa julkaiseva MGtH-yhtye on lähes 12vuotisen taipaleensa aikana keikkaillut Suomen lisäksi monta kertaa ulkomailla ja ehtinyt tehdä kuusi levyä, joista yksi on täysin japaninkielinen. Nuotan toimitus tavoitti yhtyeen laulaja-kitaristi Mikko Nikulan, joka asustelee Kauniaisissa ja toimii Suomen Raamattuopiston musiikkilinjan vastaavana opettajana. Mikä ihmeen MGtH?

MGtH

– ETNOGOSPELIN URANUURTAJA

MGtH on Ryttylässä vuonna 1997 perustettu hengellisellä sanomalla varustettu etnorock-yhtye. Sen musiikkityyli on melodinen rock höystettynä vaikutteilla kansanmusiikista. Musiikin keskipisteessä on evankeliumi ja sen levittäminen. Valtavirrasta MGtH:n erottaa muun muassa yhtyeen kokoonpanoon kuuluva sello. Keikoilla on mukana myös tanssija, joten taiteellinen ilmaisu ei rajoitu pelkästään musiikkiin. – Yhtyeen nimi tulee sanoista Mikko Goes to Heaven. Se keksittiin yhtyeen alkuaikoina matkalla keikalle Nuotan pikkujouluihin Helsinkiin. Vuosien varrella MGtH-lyhennös on vakiintunut käyttöön.

Omalla pienellä paikalla mukana Jumalan suurissa suunnitelmissa – Evankeliumi on koskettanut sekä vapauttanut, ja Jeesus on tullut tärkeäksi meille. Siitä me tahdomme soittaa ja laulaa. Musiikki on hyvä tapa tuoda esille omia ajatuksia ja ilmaista itseään.

MGtH on: MIKKO NIKULA

– laulu, kitara SAMI S. ASP

– kitara, laulu JUHANA RITAKORPI

– sello JURI VEIKKOLA

– basso (tällä hetkellä Juria tuuraa Tapani Vaahervaara) MARKUS NIEMISPELTO

– rummut TUIRE COLLIANDER

– tanssi

40

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com


Lopun ja alun aikoja Lopun ja alun aikoja on uuden pitkäsoiton nimi. Levy on MGtH:n ensimmäinen julkaisu, jolla on erityinen teema. Tässä tapauksessa se on pelastushistorian läpileikkaus. Levyn

Evankeliumi on koskettanut sekä vapauttanut, ja Jeesus on tullut tärkeäksi meille. Siitä me tahdomme soittaa ja laulaa.

tiensä seurakuntaan ehkä ensimmäistä kertaa keikkamme johdosta. Vaikka määrä ei olekaan satoja, niin aina silloin tällöin saa kuulla, että yksi sieltä ja toinen täältä on tullut lähemmäksi Jeesusta musiikkimme kautta. Mikon mukaan ei ole helppoa tehdä gospelbiisiä, joka ei heti aluksi tyrmää ihmistä ja laita lukkoja kiinni. Monet nimittäin vierastavat sitä, että joku tulee tuuttaamaan jotain ”uskonnollista dädää”. Miten sanoa asiat niin, että ne voisivat kolahtaa tavalliseen kaduntallaajaan? – Se on tavoitteemme. Toivomme, että pystyisimme yhä enenevissä määrin nimenomaan tavoitta-

tuottajina toimivat yhtyeen kitaristi Sami S. Asp ja rumpali Markus Niemispelto. – Levyltä löytyy muiden joukosta kappaleet Alussa, Keskellä ja Lopussa. Biiseissä tavoitelMikko Goes to Heaven (999) laan melodisuutta, säKala (2002) vyjä, mukaansatempaaMaster Piece (2002, japaninkielinen) via taiteellisia elämykEntre na casa (2003, portugalinkielinen) siä, ja myös tuottajien Kuu (2004) heviosaaminen paistaa Mikko Goes to Heaven (2005, musiikista parissa kohepävirallinen Etu-Aasian kokoelma) taa läpi. Auringon maat (2005) Uusi levy oli tarkoitus Lopun ja alun aikoja (2009) julkaista jo viime syksynä, mutta aikataulun venymisen vuoksi julkaisu tapahtuukin vasta vapunaattona 30. 4. Vapwww.myspace.com/mgth www.mgth.fi pugospel-tapahtumassa Kouvolassa. ”Varoitus: sivusto saattaa sisältää pähki– Meillä on bändissä nää. Emme myöskään suosittele sivuston sellainen perinne, että käyttöä henkilöille, joilla on W-allergia. levyä ei julkaista julkaiSiinä tapauksessa osoitteen kirjoittaminen sukeikalla, vaan vasta voi olla hieman hankalaa.” – Sami S. Asp joskus sen jälkeen, Mikko naureskelee. – Uutta levyä on nyt tehty pitkään ja hartaasti, ja itse olen maan ihmisiä musiikillamme. Toki todella innoissani siitä nyt, kun se on usein etenkin Suomessa homma viimeinkin valmistunut. menee niin, että soitamme seurakunnissa uskovaisille, jotka ovat jo Suomigospelia kaukana Suomesta löytäneet Jeesuksen. MGtH on vieraillut useaan otteeseen ulkomailla, esimerkiksi Japanissa, Luvassa levyprojekteja Brasiliassa ja Italiassa. Japanin-kier- ja ulkomaankiertueita tueita on tähän mennessä ollut Yhtyeen tulevaisuudensuunnitelmiin yhteensä neljä, joista viimeisin teh- kuuluu muun muassa akustisen duolevyn julkaiseminen ja mahdollisesti myös uusi Japanin-kiertue. Miten sanoa asiat niin, – Ikuisuusprojektina meillä on että ne voisivat kolahtaa Left overs -levy, joka koostuisi nitavalliseen kaduntallaajaan? mensä mukaisesti ylijäämämateriaalista sekä nauhoituksista kerätiin viime kesänä. Yhtye kokee eri- tyistä virheistä, samaan tapaan kuin tyisesti tavoittavan- ja lähetystyön leffojen loppuun on tapana laittaa. Mukaan voisi laittaa myös Ninja-eloomakseen. – Yksi isoimmista jutuista bän- kuvan, jonka teimme pari vuotta sitdissämme on ollut päästä tukemaan ten Japanissa. lähetystyötä ja saada olla omalla pienellä paikalla mukana Jumalan suurissa suunnitelmissa. Olemme tavoittaneet paljon ihmisiä, jotka eivät tunne kristinuskoa, ja on ollut rohAarni Seppälä kaisevaa, kun jotkut ovat löytäneet Kuvat Markus Hallinen ja Kai Niemelä

Tuotanto:

Linkkejä:

CAN’T U C THE CRUCIFIX 22.–23.5.2009 ÄÄNEKOSKEN PAINOTALOLLA

Perjantai 22.5. klo 19 - 24 -The Rain -Norman -HB -Peter Joukainen -Päivi Niemi -Juha Heinonen Vapaa pääsy Lauantai 23.5. klo 17 - 22 -PunainenLanka -The Road -Jerusalem (SWE) -Juha Heinonen Liput: Ennakkoon 15€ Ovelta 20€ Lippujen ennakkomyynti alkaa tiistaina 3.2. Lisätietoa ja ohjeet www.crossmusicry.com ja 040 486 2335. Cross Music Ry:n jäsenille: 5€ alennus pääsylipusta Tapahtuman järjestää: Cross Music Ry Sleyn Nuorisotyö Äänekosken seurakunta Yhteistyöstä ja tuesta kiitos: Maanalainen levykauppa Äänekosken kaupunki Nuotta

Nuotta 4/2009

4


Kun katsoit Raamatussa kerrotaan Jeesuksen monesti katsoneen yksittäistä ihmistä. Usein tämä katse on kertomuksen käännekohta. Mutta millaisia katseita Jeesuksen katseet oikein olivat? Mitä liikkui silloin Jeesuksen ja ihmisen välillä? Nuotta poimi Raamatusta neljä erilaista katsetta.

1. Röntgenkatse Jeesuksen luo tuli rikas mies, joka halusi tietää, miten päästään taivaaseen. Jeesus kehotti häntä noudattamaan käskyjä. Mies kuitenkin kehui noudattaneensa niitä jo lapsesta asti. Silloin Jeesus katsoi häneen, rakasti häntä ja kehotti tätä myymään kaiken omaisuutensa ja antamaan rahat köyhille. Mies synkistyi ja lähti surullisena pois. (Mark. 0: 7–27.) TILANNE:

–– ”Jeesus katsoi häneen, rakasti häntä.” Mitä Jeesus näki katsoessaan rikasta miestä? Komean ulkokuoren, hienot vaatteet ja bling blingiä kaulassa? Takuulla kaikkea tätä, mutta tuskin sen takia sanotaan, että Jeesus rakasti häntä. Jeesus näki rikkaan miehen sydämeen. Ehkä hän näki, että mies halusi tosissaan vastauksen eikä vain leiki hänen kanssaan. Ehkä Jeesus näki, ettei rikas mies sydämessään ollut ihan niin varma itsestään kuin mitä hänen vastauksensa antoivat ymmärtää. Mies kehui noudattaneensa Jumalan käskyjä koko elämänsä, mutta Jeesus näki miehen sydämessä myös tummia sävyjä. Miehelle oli kertynyt paljon massia, ja raha oli tullut hänelle liian rakkaaksi. Supersankareiden röntgenkatseen tavoin Jeesuksen silmät tunkeutuivat miehen sisimpään ja läpivalaisivat kaiken, mitä siellä oli. Hän näki rikkaan miehen heikon kohdan. Mikään ei jäänyt Jeesuksen silmiltä piiloon.

2. Muistuttava katse

Opetuslasten päällikkö, tulisieluinen ja kuumapäinen Pietari oli luvannut Jeesukselle seuraavansa häntä, vaikka kaikki muut hylkäisivät hänet. Vain hiukan myöhemmin Pietari oli kuitenkin joutunut katsomaan voimattomana, kun Jeesus oli vangittu ja viety kuulusteltavaksi. Itsekin hän oli lähtenyt käpälämäkeen. Rohkeutensa keräten hän oli kuitenkin seurannut henki kurkussa kaukaa tilannetta ja tullut lämmittelemään palvelusväen nuotiolle näköetäisyyden päähän Jeesuksesta. Mutta murre paljasti Pietarin, ja moni uskoi tunnistavansa hänessä Jeesuksen opetuslapsen. Pietari kielsi kolme kertaa tuntevansa Jeesuksen ja kirosi raskaasti päälle. Samassa lauloi kukko. Jeesus kääntyi ja katsoi Pietariin. (Luuk. 22: 56–62.) –– Pietarilla oli klassinen tilanne: silmät kyllä söisivät, mutta vatsa ei vedä. Isoja puheita seurasivat pienet teot, ja kaupan päälle johtava opetuslapsi joutui hädissänsä valehtelemaan palvelustytöille ja muukalaisille. Rohkeus ei riittänyt edes vähän aluksi, kun sisu jäi niin sanotusti kaulaan. Ylpeys kävi lankeemuksen edeltä. Pietari tiesi itsekin mokanneensa, eikä hän ollut käytöksestään ylpeä. Valmiiksi tuntui pahalta, mutta fiilikset laskivat ennätyspakkasiin, kun Jeesus kääntyi kaukaa katsomaan häntä. Millainen ilme Jeesuksella oli? Lukiko kasvoilla, että ”sanoinhan sulle, että näin tässä käy”? Vai ehkä ”sinäkin Brutukseni”? Oliko ilme loukkaantunut, syyttävä tai surullinen? Vai lohduttava? Vastauksia ei tiedä kuin Pietari itse. Varmaa on se, että Pietari jäi rysän päältä kiinni. Jeesus näki. Ei ollut mitään, minne paeta. Jeesus näki Pietarin elämän mustimman hetken, suurimman synnin. Sitä ei voinut piilotella. Sen kanssa oli elettävä. Pietarin ensireaktio oli puhjeta katkeraan itkuun. TILANNE:

4. Kärsivä katse Jumala roikkuu ruoskittuna ja rikkirevittynä ristillä. Hänen päähänsä on lyöty orjantappurakruunu, josta valuu noroina verta tuskanhien kastelemille kasvoille. Ihmiset pilkkaavat, ja Jeesus tekee kuolemaa. Vielä hän kuitenkin avaa silmänsä ja katsoo sinuun. ––

TILANNE:

42

Nuotta 4/2009 | www.nuotta.com

minu


nuun

Mitä ihmettä?

– Polttavia kysymyksiä Raamatusta Toim. Sanna Myllärinen

3. Armahtava katse Jeesus oli aterialla fariseuksen luona. Paikalle tuli kuokkavieraaksi nainen, jota me kutsumme syntiseksi naiseksi. Hän asettui Jeesuksen taakse tämän jalkojen juureen ja itki. Kun Jeesuksen jalat kastuivat kyynelistä, hän kuivasi ne hiuksillaan, suuteli niitä ja voiteli ne tuoksuöljyllä. Isäntä paheksui hiljaa mielessään kovasti tällaista käytöstä, mutta Jeesus katsoi naiseen ja sanoi tälle: ”Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi.” (Luuk. 7: 36–48.) –– Syntisellä naisella oli paljon pelissä. Elämä oli lähtenyt vikaraiteille, ura oli vienyt ilotaloihin ja maine oli mennyttä. Ei tuntunut kivalta nousta aamuisin sängystä. Nyt nainen löi kaiken yhden kortin varaan ja lähti tapaamaan Jeesusta. Hän ei yrittänytkään selitellä tai peitellä elämäänsä. Hän tiesi Jeesuksen kyllä tuntevan hänen maineensa. Hän ei häpeältään uskaltanut edes katsoa Jeesukseen vaan istui tämän jaloissa ja itki. Silloin Jeesus kääntyi katsomaan naiseen. Mitä nainen mahtoi ajatella, kun hän tajusi Jeesuksen kääntyvän hänen puoleensa? Pelkäsikö hän Jeesuksen ajavan hänet pois luotaan? Tulisiko kovia sanoja, keppiä ja sapiskaa? Jeesus katsoi syntiseen naiseen ja sanoi hänelle, että kaikki on pyyhitty pois. TILANNE:

Hinta

ella

ä lomakke nyt vain täll

15 €

Miksi Jumala ei paranna sairauttani? Ehdinkö vielä kuolinvuoteellani tehdä parannuksen? Miksi uskovat ovat niin pirullista sakkia? Olenko tehnyt sellaisen synnin, jota ei enää saa anteeksi? Miksi Raamattua tulkitaan niin eri tavoin? Elämä on täynnä kysymyksiä. Monet niistä nousevat esiin uskon alkutaipaleella, toiset sitä ennen ja toiset vasta myöhemmin. Vaikeisiin kysymyksiin vastaavat tässä kirjassa Stig-Olof Fernström, Leif Nummela, Seppo Palonen ja Pirkko Valkama. Vain kysymällä voi saada vastauksia.

KUSTANNUS OY UUSI TIE I TILAUSPALVELU (019) 779 2307 I TILAUSPALVELU@UUSITIE.COM

#

Jeesuksen katse on röntgenkatse. Se tunkee läpi sinun muuriesi ja tutkii sinut läpikotaisin. Se on muistuttava katse: Jeesus on nähnyt sinun pahimmat virheesi ja mustimmat hetkesi. Et pääse niitä pakoon. Mutta samalla se on armahtava katse. Se sanoo: ”Kaikki sinun syntisi on annettu sinulle anteeksi.”

Kyllä kiitos! Tilaan Mitä ihmettä? Hinta 19 € Polttavia kysymyksiä Raamatusta hintaan 15 euroa.

Tilaajan tiedot NIMI

OSOITE

Johannes Koskenniemi Kuvat SXC ja Tea Ikonen

Kustannus Oy Uusi Tie maksaa postimaksun

POSTINUMERO JA TOIMIPAIKKA

Kustannus Oy Uusi Tie Tunnus: 5011123 12003 Vastauslähetys

PUHELIN

Nuotta 4/2009

43


AND BIBLE I S K A R N RU U T U U

PRAYER

JA

! MENOKS ULSLA: IT VTÄAMÄRSO O A A T T AA TAVAA! KOUKUT

30.3. USKO

4

   

5. Moos. 3:  – 5: 23 Luuk. 8: 40 – 9: 6 Ps. 7: –24 Sananl. 2: 5–7

Pysäytä minut ajattelemaan Poikasi kärsimystä ja kuolemaa. Uskon-päivä

5

6.4. VILLE, VILHO,

7.4. ALLAN, AHVO

Auta valvomaan ja rukoilemaan, etten lankeaisi kiusaukseen.

Rukoilemme Etelä-Intian uskonnonvapauden puolesta, sillä siellä on suunnitteilla uskonnollista kääntymystä vastustava laki, joka on muualla Intiassa antanut tekosyyn väkivaltaan kristittyjä kohtaan.

VILHELM, VILJAMI, VILI, JAMI  5. Moos. 29:  – 30: 20  Luuk. : 37 – 2: 7  Ps. 78: –3  Sananl. 2: 9–20

13.4. TELLERVO

6

   

Joos. 7: 6 – 9: 2 Luuk. 6: –8 Ps. 82: –8 Sananl. 3: 2–3

   

14.4. TAITO    

2. Pääsiäispäivä – Jeesus ilmestyi naisille ja opetuslapsille Vakuuta Henkesi kautta, että ylösnoussut Vapahtaja kulkee kanssani joka päivä, myös murheen ja epäilyn hetkinä.

27.4. MERJA

8

   

Tuom. 7:  – 8: 7 Luuk. 23: 3–43 Ps. 97:  – 98: 9 Sananl. 4: 7–8

Kiitos kotimaasta. Kansallinen veteraanipäivä

Joos. 9: 3 – 0: 43 Luuk. 6: 9 – 7: 0 Ps. 83: –9 Sananl. 3: 4

5. Moos. 6:  – 7: 20 Luuk. 9: 7–27 Ps. 72: –20 Sananl. 2: 8–9

Anna herkät korvat, jotta osaisin kuunnella kivun ja tuskankin kieltä.

8.4. SUOMA,

SUOMETAR  5. Moos. 32: 28–52  Luuk. 2: 35–59  Ps. 78: 56–64  Sananl. 2: 24 Anna anteeksi, kun väistän vastuuni ja petän luottamuksesi.

30.3. – 3.5.

Poimi talteen päivän Raamattu-tärpit ja tapahtumat. Sitten ei muuta kuin rukousta ilmoille ja menoks!

1.4. RAITA, PULMU

   

5. Moos. 8:  – 20: 20 Luuk. 9: 28–50 Ps. 73: –28 Sananl. 2: 0

Opeta luottamaan siihen, että kärsimyksessäkin sinä olet lähellä.

15.4. LINDA, TUOMI Joos. :  – 2: 24 Luuk. 7: –37 Ps. 84: –3 Sananl. 3: 5–6

10.4. TERO

11.4

   

5. Moos. 33: –29 Luuk. 3: –2 Ps. 78: 65–72 Sananl. 2: 25

Kiirastorstai – Jeesus asettaa ehtoollisen Anna minun tuntea ehtoollisessa pelastustyösi voima, kokea yhteyttä sinuun ja toisiimme.

16.4. JALO, PATRIK    

Joos. 3:  – 4: 5 Luuk. 8: –7 Ps. 85: –4 Sananl. 3: 7–8

21.4. ANSSI, ANSELMI 22.4. ALINA

28.4.

ILPO, TUURE , ILPPO  Tuom. 8: 8 – 9: 2  Luuk. 23: 44 – 24: 2  Ps. 99: –9  Sananl. 4: 9–0 Kiitos siitä, että rukouksiin Gazan kristittyjen puolesta on vastattu ja he ovat saaneet aineellista apua.

   

Joos. 22: 2 – 23: 6 Luuk. 20: 27–47 Ps. 89: 4–38 Sananl. 3: 7–9

Kiitämme siitä, että Pakistanin korkeimpaan oikeuteen on 40 vuoden jälkeen saatu kristitty tuomari.

29.4. TEIJO    

Tuom. 9: 22 – 0: 8 Luuk. 24: 3–53 Ps. 00: –5 Sananl. 4: –2

Kuljeta perille ikuiseen elämään, jonka olet luvannut omillesi.

5 L P S

9.4. ELIAS, EELIS

   

5. Moos. 34:  – Joos. 2: 24 Luuk. 3: 22 – 4: 6 Ps. 79: –3 Sananl. 2: 26

Pitkäperjantai – Kristus kuoli meidän edestämme Lahjoita armo, jonka olet ansainnut kärsimiselläsi ja kuolemallasi.

9.–12.4. Quiet Action Ryttylässä

   

3.4    

Aprillipäivä

20.4. LAUHA

Opeta Jeesuksen esikuvan mukaan pitämään huolta toinen toisestamme.

5. Moos. 2:  – 22: 30 Luuk. 9: 5 – 0: 2 Ps. 74: –23 Sananl. 2: 

Vahvis kärsim toisten

Kiitos, että sinun rakkautesi minua kohtaan ei muutu, vaikka en aina osaa kulkea valossasi.

Joos. 2:  – 22: 20 Luuk. 20: –6 Ps. 89: –3 Sananl. 3: 5–6

2.4. PELLERVO    

Anna ylösnousemuksen valoisa toivo, kun joudun ahdinkoon ja umpikujaan.

Rukoilemme Nigerian kristittyjen ja muslimien välisissä väkivaltaisuuksissa haavoittuneiden ja kärsivien puolesta, sekä kotinsa, kirkkonsa tai firmansa menettäneiden puolesta.

   

7

5. Moos. 3:  – 32: 27 Luuk. 2: 8–34 Ps. 78: 32–55 Sananl. 2: 2–23

31.3. IRMA, IRMELI

   

UPDATE

Anna armo, että pysyn Jeesuksen seurassa ja saan periä valtakunnan, jonka olet omillesi valmistanut.

   

Joos. 24: –33 Luuk. 2: –28 Ps. 89: 39–53 Sananl. 3: 20–23

Johdata tietäsi ja pidä aina yhteydessäsi.

17.4. OTTO    

Joos. 5: –63 Luuk. 8: 8–43 Ps. 86: –7 Sananl. 3: 9–0

Kiitos, että kuolema on voitettu.

   

Jo Lu Ps Sa

Hilj

Kiitos ja kipu ta min

Rist Ohta

18.4

VALD  Joo  Lu  Ps.  San

Anna h Vapahta

23.4. YRJÖ, JYRKI,

24.4

Suo minun kuulua Kristukselle, kun hän kutsuu minua missä olenkin, etsii minua, kun olen eksynyt, ja pelastaa minut.

Kiitos h ja huole

JYRI, JORI, YRJÄNÄ  Tuom. :  – 2: 9  Luuk. 2: 29 – 22: 3  Ps. 90:  – 9: 6  Sananl. 3: 24–25

ALTTI  Tu  Lu  Ps.  San

24.–2 aikui rukou Rytty

24.–2 Valta isosk

30.4.

MIRJA , MIIA, MIRA, MIRVA , MIRJA MI, MIRKA , MIRKK A  Tuom. :  – 2: 5  Joh. : –28  Ps. 0: –8  Sananl. 4: 3–4 Kiitos, että tämän matkan aikana opin tuntemaan yhä paremmin sinua. SoiVappu Esantuvalla.

1.5. VAPPU, VALPURI    

Tuom. 3:  – 4: 20 Joh. : 29–5 Ps. 02: –28 Sananl. 4: 5–6

Täytä minut ilolla, jota maailma ei voi antaa. 1.–3.5. Vappuleiri Mustajärvellä Vappu

2.5.    

Tu Joh Ps Sa

Kiitos s säilyy, k sinut ta


Raamattu läpi vuodessa Nuotan kalenterin messissä! Nuotan kalenterin 27.11. HILKKA avulla voit lukea vuoden aikana joko • Vanhan testamentin (päivän . ruutu + psalmin jakeet ja sananlasku),

3.4. SAMPO, VEETI

   

isa ja

24

dän

sainnut .

u.

,

le, olenynyt,

URI

i

5. Moos. 23:  – 25: 9 Luuk. 0: 3–37 Ps. 75: – Sananl. 2: 2–4

   

Dan. 4:–34 2. Piet. :–2 Ps. 9:97–2 Sananl. 28:7–8

Sytytä valosi talven pimeyteen ja sydämeeni.

4.4. UKKO    

5. Moos. 26:  – 27: 26 Luuk. 0: 38 – : 3 Ps. 76: –3 Sananl. 2: 5–7

Vahvista minua kantamaan omaa kärsimystäni ja auta huomaamaan toisten tuska, kun kohtaan sen.

Anna minun kokea ristin sanomassa rakkautesi ja ylistää sitä elämälläni.

11.4. VERNA

12.4. JULIA, JULIUS,

   

Joos. 3:  – 4: 24 Luuk. 4: 7–35 Ps. 80: –20 Sananl. 2: 27–28

Hiljainen lauantai Kiitos siitä, että kannoit sairauteni ja kipuni ja kärsit rangaistuksen, jotta minulla voisi olla rauha. Ristin pääsiäinen Ohtakarissa

18.4.

VALTO, VALDE MAR  Joos. 6:  – 8: 28  Luuk. 9: –27  Ps. 87: –7  Sananl. 3:  Anna halu seurata ylösnoussutta Vapahtajaamme.

JULIAANA, JANNA  Joos. 5:  – 7: 5  Luuk. 5: –32  Ps. 8: –7  Sananl. 3: 

• •

Uuden testamentin (päivän 2. ruutu) tai koko Raamatun (kaikki neljä kohtaa/päivä).

5.4.

IREN E, IRINA, IRA, IRO  5. Moos. 28: –68  Luuk. : 4–36  Ps. 77: –2  Sananl. 2: 8 Avaa kaikki, mikä minussa on lukossa. Palmusunnuntai – Jeesus ratsasti Jerusalemiin

Pääsiäispäivä – Kristus on ylösnoussut! Luo Hengelläsi elämää ja toivoa kaikissa, jotka tuntevat olevansa hukassa.

19.4. PILVI, PÄLVI    

Joos. 9:  – 20: 9 Luuk. 9: 28–48 Ps. 88: –9 Sananl. 3: 2–4

Karkota epäilykseni ja vahvista uskoani.

24.4. PERTTI, ALBERT, 25.4. MARKKU, ALTTI  Tuom. 2: 0 – 3: 3  Luuk. 22: 4–34  Ps. 92:  – 93: 5  Sananl. 4: –2

MARKO, MARKUS  Tuom. 4:  – 5: 3  Luuk. 22: 35–53  Ps. 94: –23  Sananl. 4: 3–4

Kiitos hyvyydestäsi ja huolenpidostasi.

Opeta erottamaan sinun äänesi kaikkien muiden äänten joukosta ja sinun kutsusi niistä kutsuista, jotka ovat viemässä minua harhaan.

24.–26.4. Nuorten aikuisten rukouskonferenssi Ryttylä

HARTAUS

26.4. TERTTU, TERESA    

Tuom. 6: –40 Luuk. 22: 54 – 23: 2 Ps. 95:  – 96: 3 Sananl. 4: 5–6

Jos lähden omille teilleni, vedä takaisin luoksesi.

24.–26.4. Valtakunnallien isoskoulutus Karkussa

2.5. VUOKKO, VIIVI    

Tuom. 5:  – 6: 3 Joh. 2: –25 Ps. 03: –22 Sananl. 4: 7–9

Kiitos salaisuudesta, joka säilyy, kunnes kerran näen sinut taivaan kodissa.

3.5. OUTI    

Tuom. 7:  – 8: 3 Joh. 3: –2 Ps. 04: –23 Sananl. 4: 20–2

Pidä minut tällä tiellä ja vie meidät kaikki perille taivaaseen.

Koonnut Riikka Hämäläinen riikka.hamalainen@nuotta.com

Rakkausarpia ”Katso, kätteni hipiään minä olen sinut piirtänyt.” Jes. 49: 6 ihmetteli äitinsä muuten niin kauniissa kasvoissa suuria rumentavia arpia. Äiti istahti ja selitti: ”Kun sinä olit vasta pieni vauva, pelastin sinut tulipalon keskeltä kotimme yläkerrasta. Arvet tulivat siitä.” Ne olivat rakkausarpia. Jeesuksen ristinkuoleman rumuus saattaa kauhistuttaa meitä. Miksi niin hirvittävä kuolema ja niin hirveät haavat? Ne tulivat siitä, kun Vapahtajamme pelasti meidät helvetin tulesta. Ne ovat rakkausarpia. Eräs mies tuomittiin kapinasta kuolemaan Englannissa vuonna ”yksi ja kaksi”. Hallitsija ei antanut armoa, vaikka vaimo sitä rukoili. ”Miehenne hirtetään, kun iltakello soi.” Kun vanha ja kuuro kellonsoittaja alkoi soittaa kelloja, vaimo, joka oli kiivennyt kirkontorniin, laittoi kätensä kellon laidan ja kielen väliin. Hänen kätensä murskaantuivat, mutta ääntäkään ei kuulunut. Sitten vaimo riensi hallitsijan palatsiin, jossa tämä vihaisena kysyi, miksi iltakellot eivät soi. Vaimo näytti käsiänsä ja kertoi, että oli ottanut kellon iskut niillä vastaan. Silloin hallitsija sanoi: ”Mene ja kerro miehellesi, jota rakastat, että sinun murskatut kätesi ovat vapauttaneet hänet kuolemasta ja hän saa elää.” Jeesus on käsillänsä ottanut vastaan Jumalan pyhän vihan iskut syntiemme tähden. Hän kärsi vapaaehtoisesti syntiemme rangaistuksen ja sovitti meidän syntimme ja koko maailman synnit, että me saisimme synnit anteeksi ja ikuisen elämän. Näin Jeesus lunasti meidät. Lunastus tarkoittaa sitä, että joku maksaa tarvittavan hinnan ostaakseen toisen itselleen. Jeesus osti meidät vapaiksi synnin, kuoleman ja Perkeleen vallasta. Lunastusmaksu oli Jumalan Pojan viaton veri. Vain se oli riittävä uhri, joka riitti sovittamaan Jumalan pyhän vihan ja voittamaan turmiovallat. ”Jos joku syntiä tekeekin, niin meillä on Puolustaja Isän tykönä, Jeesus Kristus, joka on vanhurskas.” . Joh. 2: . Jumalan oikealla puolella istuu korotettu Kristus, Herramme ja veljemme. Uskon kautta häneen meillä on yhteys kunnossa kaikkein korkeimman tahon kanssa, kaikkivaltiaan Jumalan kanssa. Jeesus on veljemme, puolustusasianajajamme ja esirukoilijamme Isän edessä. Hän on meidän vanhurskautemme ja pyhyytemme. Kun Perkele syyttää meitä, veljemme näyttää käsiensä arpia, rakkausarpia, ja syyttäjän on vaiettava. Kaikki on sovitettu, rangaistus on jo kärsitty, laki on täytetty. Olemme vapaita – Korkeimman lapsia. Jääkäämme Jeesuksen Kristuksen rakkausarpien turviin! Saamme tänäänkin luottaa sanassa ja sakramenteissa tarjottuun syntien anteeksiantamukseen Jeesuksen sovitustyön tähden. ”Jeesuksen Kristuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä.” . Joh. : 7.

ERÄS PIENI TYTTÖ

Marja-Leena Laaksonen Langinkosken seurakunta

Nuotta 4/2009

45


TAPAHTUM ATORI VIEL

Ä Quiet Action -09 E H T I I ?

Nuotta ilmestyy 11 kertaa vuodessa 30. vuosikerta ISSN–0357–7139 TOIMITUS Päätoimittaja Juha Heinonen juha.heinonen@nuotta.com Toimitussihteeri Tommi Hakkari tommi.hakkari@nuotta.com Yhteydenotot sähköpostilla Toimituskunta Tuomas Auvinen, Riina Halme, Riikka Hämäläinen, Johannes Koskenniemi, Leena Koski, Jukka Peura, Martti Pyykönen, Netta Norro, Saara Räty, Aarni Seppälä Toimitusneuvosto Mika Falk, Tommi Hakkari, Juha Heinonen, Leevi Helo, Sofia Huolman, Sami Liukkonen, Kai Niemelä, Päivi Niemi, Lauri Parvio, Lasse Räty, Raimo Raukko Ulkoasu Tea Ikonen, Tommi Hakkari, Tommi Hämäläinen TILAUKSET JA OSOITTEENMUUTOKSET YAP Solutions Oy / Nuotta, PL 22, 01621 VANTAA. Puh. 030 39778 (ma–pe klo 8–16), fax (09) 794 031, tilauspalvelu@nuotta.com Sähköpostia lähettäessäsi mainitse lehden nimi. NORMAALIT TILAUSHINNAT kestotilaus 45 euroa, vuosikerta 50 euroa, ½ vsk. 33 euroa, ulkomaille postitettaviin lisämaksu MAINOKSET JA MEDIAKORTTI ilmoitukset@nuotta.com Mediakortti löytyy netistä: www.nuotta.com/medialle/mediakortti ILMOITUSHINNAT Katso mediakortista, hinnat alkaen 100 e TOIMITUKSEN OSOITE PL 184, 00181 HELSINKI, Lastenkodinkuja 1 (2. krs), puhelin: (09) 2513 9253 faksi: (09) 2513 9280 sähköposti: toimitus@nuotta.com etu.sukunimi@nuotta.com www.nuotta.com Toimitus ei vastaa tilaamattoman materiaalin palauttamisesta. JULKAISIJAT Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys KUSTANTAJA Kustannus Oy Arkki, toimitusjohtaja Lauri Parvio Kustannus Oy Uusi Tie, toimitusjohtaja Raimo Raukko PAINO Painotalo Auranen Oy

Ristin pääsiäinen Ohtakarissa 11. 4. Perinteinen pääsiäislauantain nuortenilta Lohtajan Ohtakarissa alkaa klo 19. Ihmettelemme Elämän Ruhtinaan hautaamista ja ennakoimme ylösnousemusjuhlaa laulaen, rukoillen ja toisiamme rohkaisten. Yleisökilpailussa tänä vuonna monta yllärimunaa jaossa. Kannattaa ottaa kaverit mukaan, mutta tarvittaessa niitä saa Ohtakaristakin. Iltapalan hinta 2 euroa. Kolehti kerätään. Kaikki on kuitenkin suurta lahjaa. Mukana ovat Oili Ijäs, Pasi Palmu ja Musti Lähteenmaa.

Isoskoulutuksen finaali Karkun evankelisella opistolla Oletko miettinyt tulevaa kesää, riparia tai varhaisnuortenleiriä, jossa voisit olla isosena? Sleyn nuorisotyön isoskoulutus pidetään Karkun evankelisella opistolla 24.– 26. 4. Luvassa opetusta ja asiaa isosena olemisesta mukavassa muodossa. Mukana leirillä mm. Musti Lähteenmaa, Anne Hopeavuori, Lasse Räty, Erkki Koskenniemi, Annika Kulhua, Timo Nisula sekä Juha Heinonen. Isoskoulutus maksaa 30 euroa ja ilmoittautua voi Karkkuun puhelimella (03) 513 4151.

Vielä ehdit ripareille 2009

Vappuleirillä on hauskaa ja kivaa Mustajärven vappuleirillä Mellilässä 1.– 3. 5. ruoho on jo kovasti vihreää. Nuorten viikonloppuleiriä vietetään teemalla Eteenpäin luumut, luvattu maa näkyy. Leirillä mukana ainakin Juha Heinonen, Annika Kulhua sekä Johannes Koskenniemi.

PunainenLanka juhlii ystävineen Tullikamarilla Reipasta tyttöenergiaa hehkuva PunainenLanka-yhtye julkaisee ensimäisen pitkäsoittonsa toukokuun alussa. Julkkarikeikkapaikka on legendaarinen Tullikamari Tampereella ja päivämäärä on keskiviikko 6. 5. Levynjulkkarikonsertissa kuullaan PunaisenLangan lisäksi Teraa, Sarastetta sekä Sotahuutoa. Konsertti maksaa 7 euroa ja sen järjestävät Maanalainen levykauppa sekä Sleyn nuorisotyö.

Tsemppiä toukokuuhun Valotykistä! Nyt on aika merkitä kalenteriin 13. 5. Tullikamarin Pakkahuoneella, Tampereella, järjestetään jälleen Valotykki-tapahtuma, jota ei kannata missata! Musiikista vastaa Park 7, Sacrecy, Peter Joukainen sekä The Rain. Mukana myös nuorten puheita sekä Juha Heinonen. Liput tapahtumaan 5 euroa.

Joillain Kansanlähetyksen sekä Sleyn vuoden 2009 ripareilla on vielä vapaita paikkoja. Tutustu vaihtoehtoihin ja varaa paikkasi www.nm.fi/riparit tai www.sley. fi/nuoriso.

SoiVappu Kauhajärvellä Vapunaattona 30. 4. soi gospelmusiikki Lapuan Kauhajärven kirkossa alkaen klo 19. Esiintyjävieras Gospel Covertajat tulee Jyväskylästä. Ammattilaisyhtye on juuri julkaissut kolmannen levynsä. Tuttuja biisejä, tuoreita hittejä ja nostalgisia veisuja taidolla tulkitseva trio on kuulemisen arvoinen. Luvassa on intiimiä tunnelmaa ja svengaavaa musiikkia kirkon täydeltä.

MAALISRISTIKON RATKAISU

Kannen kuva Stockxpert

Mitä tehdä, kun pelkät pääsiäispuput eivät riitä, vaan kaipaat syvempää sisältöä pääsiäiseesi? Tule Quiet Action -tapahtumaan Ryttylään 9.– 12. 4. 09! Aiheena rukous ja tietenkin aina sävähdyttävä pääsiäisen sanoma. Mukana sinun ja kaverisi lisäksi mm. Tera, Bass’n Helen, Outi ja Lee, Aurum, ONC ja PunainenLanka. Ilmoittautuminen välittömästi nettisivuilla www.nm.fi tai numeroon (019) 779 2250.

Konsertin jälkeen voi nauttia kirkon pihalla munkkia ja simaa lähetystyön hyväksi. Keväisen illan päätteeksi on vielä ehtoollismessu, jossa saarnaa pastori Pasi Petteri Palmu Kälviältä. Vapputapahtumaa isännöi ”selebranttina” Musti Lähteenmaa. Jatkoille siirrytään Esantuvalle. Vappua voi viettää leirikeskuksessa vaikka aamuun asti. SoiVappua on Sleyn nuorisotyö järjestänyt Pohjanmaalla eri muodoissaan yli kolmekymmentä vuotta. Tervetuloa!

Can’t U C the Crucifix Äänekoskella 22.– 23. 5. Can’t U C the Crucifix on jo vakiinnuttanut paikkansa keväisenä ja keskisuomalaisena suurtapahtumana, jossa väkeä on kuin pipoa, meininki on hyvä, musa soi ja vessat menevät tukkoon jossain vaiheessa iltaa. Tänä keväänä Äänekosken ihmepojat ovat laajentaneet tapahtuman kaksipäiväiseksi. Perjantain ilmaiskonsertissa esiintyvät suomigospelin kärkinimet HB:sta The Rainiin ja lauantaina tehdään gospelhistoriaa, kun skandinaavisen gospelin ehdoton ykkösnimi ikinä ja aina, Jerusalem heittää keikkansa Painotalolla. Konsertissa mukana myös The Road sekä PunainenLanka. Opetusvastussa mm. Juha Heinonen. Lauantain liput 15/20 euroa. Lisätietoja www.crossmusicry.com

Life09 25. 7.– 2. 8. Hei nuori, mietitkö mitä tekisit ensi kesänä? Oletko kenties kiinnostunut taiteesta, tanssista, musiikista tai tieteestä ja uskosta? Jos vastasit kyllä, lähde mukaan Life09-leirille! Life-leiri järjestetään taas jälleen kerran Ryttylässä 25. 7.– 2. 8. Tarjolla on muun muassa hiphop- ja street-tanssia, sarjakuvan tekoa, musiikkiteatteria ja paljon muuta. Uutuutena järjestetään myös Parkour-paja. Käy tsekkaamassa lisää infoa ja ilmoittautumassa Lifen sivuilta www.nm.fi/life

Nuorten Kesä 30. 7.–2. 8. Mitä olisikaan kesä ilman Mönösen kahvilaa, hyviä bändejä, rautaista raamattuopetusta ja toisia nuoria kristittyjä? Nuorten Kesä Ryttylässä 30. 7.– 2. 8. tarjoaa sinulle kaiken tämän. Mukana menossa muun muassa Crux (Viro), The Rain, HB, MGtH, Kalevi Lehtinen ja Mika Falk. Nähdään Nuorten Kesässä! Lisätietoa löydät osoitteesta www.nm.fi


Tilaa nyt

! a t t o u N

Nuotan lukijoiden palautetta lehdestä HEI! Nuotta on tosi upee lehti ja on hyvä, kun se ilmestyy riittävän

useasti eli kerran kuussa. Olen itse ammattikoulussa opiskeleva nuori tyttö ja tosi kiitollinen, että Suomessa tehdään nuorille kristillistä lehteä, ja vieläpä laadukasta sellaista! Hienoa! =) Olen siis todella onnellinen lehdestänne (kuulette tällaista palautetta varmasti useasti mutta haluan kuitenkin ilmaista asian =) )

ON 4 SI V UA

n 35 EU R komattomaa

eksi kotiisi us EL I 54 uotan vuod U M ER OA i. Voit tilata N Saat siis 11 N . e) 45 Nuotta-leht . a m ad or sa (n N pa H IN TA A edullisin ta on ä m Tä ! A SI A A TÄY T TÄ

Voit myös

D EN LE H D

.

anjaamme

rjouskamp

stumista tarttua tutu

ET

in edullisesti va

– Kata TERVEHDYS. Mielestäni teette aivan upeaa lehteä. Mietin ensin pit-

VA A .

K AU LU ET TA äiset 3 K U U 14 4 SI V UA Saat ensimm at yhteensä sa lla va ta A. Tällä 9 EU R O LL it lopettaa S, jonka vo töST Ö TI LAU Ä SÄ atkuva sääs A (j V N JATK U n. Kestotilaus ee , lk si jä TI LAU S O ek is on ks kuu toista tutustumisja to. Tilaus jat oo halutessasi in tilausmuo lis si tai irtisan ul ek is ed ka na ai tilaus) on ai tilausksen määrä n au tu til vi aa so tt i ja muu rua tilaukses kunnes tilaa itse. Voit pe tai puhelim lä el rje ki n se osi). n (3 kk tai vu jakson jälkee ta i

kään, tilaanko vaiko enkö, ja kun lopulta tilasin en ole katunut hetkeäkään! Minusta on kiva lukea jostain julkisuuden henkilöstä, joka on uskossa. Sitä ei aina näe päällepäin joten siksi on mukavaa lukea siitä. Myös “seuriskaveri” on hyvä palsta. On hyvä huomata että myös muualla Suomessa on samanlaisia ihmisiä. – Iloinen lukija Jake MOIKKA VAIN. Olen ollut tehokas lehtenne tilaaja jo huikeat kolme kuukautta :) ja pidän lehden sanallisesta sisällöstä itse, ja toivottavasti jossain vaiheessa valmistuessani kirkon nuorisotyöntekijäksi uskon, että siitä saa myös paljon työhönsä arvokasta materiaalia.

K EE LL A A LO M A K ta i A O LE VA LL LL A K LO 8 –1 6) A E LA –P TI A 39 77 8 (M M ta i 0 O 03 .C : TA LA T O EL U P U H EL IM LV EL U @ N A SP U LA M ST IL LA : TI O T TA .C O SÄ H KÖ P O W W W.N U N ET IS TÄ :

– Hebuli87 NUOTTA ON AIVAN UPEA LEHTI. Olen ollut tilaajana jo reippaan vuo-

Leikkaa irti ja postita

den ja huomannut että jostain aivan käsittämättömästä syystä asioista, joita olen itse pohtinut, on todella monipuolista ja hyvää juttua aina seuraavassa Nuotassa. Tämmöistä on sattunut monta kertaa ja olen ihan ihmeissäni ja samalla hyvilläni, että olen onnistunut törmäämään näin hienoon lehteen. Teette tosi tärkeätä työtä. :) – Salla

Kyllä, tilaan Nuotan

KIITTI PALJON KOKO TOIMITUS! Nuotan ulkomuoto on todella pa-

kestotilauksena 1. vuodeksi hintaan 35 e (norm. 45 e)

rantunut. Erityisesti kuvia on kiva katsella. :) Ja erityiskiitos kuuluu minusta sisällölle. Monet lehdet sortuu – kristillisissäkin piireissä – menemään maailman mukana esim. mielipiteissä ja arvorajavedoissa. Yritetään tavoitella ”ystävällistä tapaa käsitellä nuoria, etteivät he satuta herkkää omatuntoaan” esim. seksin suhteen. Mutta Raamatussa on myös kovaa kamaa, jota on vaikea lukea. Te tuotte sen esille – totuudesta tinkimättä. :) Ja silti pitäydytte armon sanomassa. :) KIITOS!

ensimmäiset 3 kuukautta hintaan 9 e Lehden saajan nimi: Katuosoite: Postinumero ja -toimipaikka:

– Miska

Puhelin: HEI. Mielessä on ollut kirjoittaa jo useamman viikon, mutta aina se

Sähköposti:

on jotenkin jäänyt… Halusin vain tuoda ilmi kiitollisuuteni Nuotan raamattu- ja rukouskalenterista, sillä olen kuin olenkin saanut valtavaa tukea erityisesti raamatunlukuun, mutta myös rukouselämään kyseisen kalenterin kautta. Nyt koko raamatunluku-urakka on kunnialla ohi, ja olenkin saanut hyviä neuvoja vuoden jokaiselle päivälle. Olen ylpeä siitä, etten jättänyt kalenteria kesken. Kiitos siis, ja toivottavasti hyvää palautetta on tullut niin paljon, että olette päättäneet jatkaa palstaa.

Tilaan lehden lahjaksi Maksajan nimi: Katuosoite: Postinumero ja -toimipaikka: Puhelin:

– Katti93

Sähköposti:

NUOTTA

POSTI-

MAKSAA

MAKSUN

Nuotta / Kustannus Oy Arkki

TUNNUS 5001710

00003 VASTAUSLÄHETYS


IRTONUMER0 5 € ISSN 0357-7139

9

01

770357 713007

VEERA MATKUSTAA KOHTI

PAREMPAA

Helsingissä asustava 16-vuotias Veera Vaarnamo on iloinen nuori, jonka elämään kuuluvat isona osan a usko Kristukseen ja ystävät ympäri Suomenmaan.

K

un Veera kävi rippileirin kesällä 2007 Karkussa, hänen elämäänsä tuli paljon uusia ystäviä, kuten myös elävä usko Kristukseen. Karkun rippileiri tuntui luonnolliselta valinnalta, koska kummatkin isoveljet olivat aikoinaan käyneet rippileirinsä Karkussa ja Veeran äiti tunsi rippikoulun vetäjän Erkki Koskenniemen. Rippileirin jälkeen Veera on matkustellut paljon ympäri Suomea tapaamassa ystäviään. – Mun kaverit asuu ympäri Suomea, ja matkat on yleensä suunniteltuja reissuja, vaikka kyllä tykkään tehdä extreme-reissujakin. Jos joku soittaa vapaaviikonloppuna ja ehdottaa lähtöä johonkin, niin lähden aika varmasti. Reissut ovat lukion myötä vähentyneet runsaasti. Ennen lukiota Veera saattoi olla vain yhden viikonlopun kuukaudesta kotonaan, mutta nykyään hän saattaa olla vain yhden viikonlopun kuukaudesta reissussa. Reissaaminen on Veeran mukaan rikastuttanut elämää todella paljon. – Elämää on kehä kolmosen ulkopuolellakin, toteaa Veera.

Musiikki ja matkustelu harrastuksista parhaimmat Kysellessäni Veeran harrastuksia hän toteaa, ettei harrasta oikeastaan mitään, mutta myöhemmin keskustelussa ilmenee kuitenkin kiinnostuksia, joita voi siis myös harrastuksiksi kutsua. Veera soittelee kitaraa ja pianoa sekä laulaa. Hän on hyvin kiinnostunut musiikista ja mainitseekin kuuntelevansa musiikkia laidasta laitaan. Rock- ja metal-musiikki ovat kuitenkin lähinnä Veeran lempimusiikkia. Myös matkustelua voi kutsua yhdeksi hänen harrastuksistaan. – Mä vietän aika paljon aikaa mun kavereiden kaa ja matkustelen aika paljon Suomessa.

Uskoin kyllä ennen leiriä, että on Jumala, ja oon pienestä asti uskonu, mutta koin kuitenkin riparilla tulleeni elävään uskoon.

Monet tapahtumat kuuluvat myös Veeran vuosittaiseen ohjelmaan, ja parhaimpina hän listaa Evankeliumijuhlat ja Maata Näkyvissä -festarit.

Elävä usko toi elämän Vaikka Veera on saanut kotoaan kristillisen kasvatuksen ja hänen kummatkin isoveljensä ovat uskossa, kokee hän tulleensa elävään uskoon vasta rippileirillä. – Uskoin kyllä ennen leiriä, että on Jumala, ja oon pienestä asti uskonu, mutta koin kuitenkin riparilla tulleeni elävään uskoon. Ripari on ollut yksi Veeran elämän kohokohta ja elämän paras kokemus tähän mennessä. Ajatuskin siitä, mitä elämä olisi ilman riparia, on hänen mielestään todella pelottava ajatus. Riparilta on Veeralle jäänyt paljon hyviä muistoja, ja yhtenä tärkeimmistä riparimuistoista hän kertoo yöllisen keskustelun kämppiksensä kanssa ensimmäisen päivän jälkeen. – Ekana yönä juteltiin yöhön asti kämppikseni Riinan kanssa. Tuntu todella hyvältä sanoa, ettei ikinä oo ollu näin onnellinen. Uskoontulossa oli Veeran mielestä parasta kaikkien syntien anteeksisaaminen sekä turva, joka tulee tiedosta, ettei ole koskaan yksin. Aina on joku, jonka puoleen saa kääntyä ja joka varmasti kuuntelee. Lohduttavaa on myös tietää, että tämän kaiken jälkeen on odottamassa taivas ja niin suuri rakkaus, jota kukaan muu ei voi koskaan antaa. Jukka Peura

Nuotta 4/2009  

Huhtikuun nuotasta 2009 löytyy sesongin mukaan asiaa pääsiäisestä ja Jeesuksen ylösnousemuksesta. Toinen iso asia on masennus ja suru. Muita...